Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Felhasználó információk
BejelentkezésRegisztrációElfelejtett jelszó
Név: Mark J. Popp
Hozzászólások: 0 db
Regisztráció ideje: Az SG Fórumos időkben
Utolsó felbukkanás ideje: -
Utolsó hozzászólás ideje: -
Gondolatok a könyvekről
Értékelés: 6 / 10
Nem tudom, mennyire vagyok kompetens ítéletet mondani a Hét Sárkánykígyó fölött, lévén a Varázslat! sorozatnak csak ehhez a kötetéhez volt szerencsém, de legalább egy tucatnyi másik Kaland, Játék, Kockázat könyvön is átrágtam magam. Szerintem ez a kötet nagyon jellegtelen. A cél, hogy végezzünk a hét sárkánykígyóval és eljussunk Kharé városától egészen a Mampang erődig. A megoldás elég bonyolult. Nem az okos csapdák vagy feladványok miatt, hanem mert túl sok feladatot kell elvégeznünk. Hat kígyóval kell végezni (a Napkígyót már csapdába ejtették, így legalább az azzal való leszámolást sikerül megúsznunk) és vagy egy tucatnyi tárgyat is össze kell szednünk menet közben (a negyedik kötetben hasznosnak bizonyuló tárgyakról nem is beszélve, melyekről fogalmam sincs, mik lehetnek). Nekem kifejezetten elkeserítő volt a fejtörők hiánya -- az egyetlen kivétel az LIX megfejtése, ami, lássuk be, nem egy nagy kihívás. Össze lehet ugyan szedni néhány segítő félmondatot a kaland során, melyek főként a kígyók ellen vívott csatákban jöhetnek jól. Plusz vannak fejezetpontok, melyekben a korábbi könyvekben összeszedett tárgyak jöhetnek jól, bár ezek sem feltétlenül szükségesek. Az ábrák átlagosak, stílusukban egy kicsit elütnek még egymástól is, és nem is valami jól kidolgozottak (elég csak a 362-nél lévő óriás arcát). Mások eléggé félreérthetőek (például Fenestra, amint a 190-en szembe néz a Napkígyóval) vagy értelmetlenek (a 315-nél található sziklák). Szerencsére ezek ellenkezőjére is akad példa, Oolooh árúkészlete például (a 315-ön), vagy a Halálkísértet (a 12-n). Egy másik nagy problémám a könyvvel, hogy túl sok olyan fejezetpont van, ahol nincs választási lehetőségünk a továbbhaladásra. Az emberben önkéntelenül is felmerül a kérdés, hogy vajon egyes hosszabb fejezetpontokat csak azért vágtak-e ketté, hogy növeljék a pontok számát, a végső szám azonban 498, tehát ennek sem lenne túl sok értelme. Mindent összevetve nem ugranám át ezt a kötetet, ha egybe akarnám végigvinni az eposzi sorozatot, de ha csak egyet kellene kiválasztanom mind közül, nem biztos, hogy erre esne a választásom. Olvasható, de nem egy nagy szám.
Értékelés: 6.5 / 10
A könyv alapötlete -- hogy egy szuperhőst alakítasz -- nagyon jó, de a koncepció nagyon gyorsan széthullik a megvalósítás során. A történet kicsit úgy érződik, mintha független epizódokból állna, és helyenként nem ártott volna némi szerkesztés sem. Bár van benne néhány remek célzás (a nevek és helyek más szuperhősök paródiái), a F.E.A.R. találkozóig szinte csak egyik helyről a másikra támolyogsz. A kaland elég nehéz is, mivel utad során nyomokat kell összeszedned, melyek egy része rendkívül jól eldugott helyen van, és ezekből kell kitalálnod, hol és mikor tartják a találkozót. Adott esetben célszerű belenézni a végigjátszásba, ugyanis mire magadtól rájössz, vagy rendkívül ideges, vagy nagyon unott leszel. Elég sok elvarratlan szál van benne, ezért nem tudom olyan nyugodt szívvel ajánlani, mint néhány másik kötetet.
Értékelés: 6 / 10
Ez csak egy tömör összefoglaló az után, hogy végigjátszottam A Félelem Fantomjait. Nem tudom eléggé hangsúlyozni a könyv szokatlanságát. Ezúttal nem a szokásos hősi harcos bőrébe bújunk, hanem egy egyszerű Erdei Elfébe. Vannak álom-bejátszások, melyek szerves részei a történetnek, és amik időnként homályosak, zavarosak, esetleg teljesen feleslegesek (gondolom a legtöbb álom ilyen). Ezek miatt a bejátszások miatt néha elég nehéz követni a történéseket. A mágiarendszer sok kívánnivalót hagy maga után, sokkal jobban is meg lehetett volna csinálni. A történet maga nem különösebben érdekfeszítő, nincs benne túl sok mellékszál sem. Ha nagyobb figyelmet fordított volna a szerző az írás minőségére, akár még jó is lehetett volna a történet, de az álombejátszások és a fejezetpontok általában túlságosan zavarosak ahhoz, hogy szórakoztatóak legyenek. Mindent egybevetve a könyv sajnos csak átlagos. De ha valami újdonságra vágysz a KJK sorozatban, érdemes erre is vetni egy pillantást.