Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Első oldalElőző oldal1234567Következő oldalUtolsó oldal
© marczy
2020. január 16. 00:49 | Válasz erre | #279
A "boszorkánymester" elnevezésnek a MAGUS-ból való kölcsönzése sem elvetendő szerintem, mert az lehetett ott is férfi.
2020. január 15. 14:04 | Válasz erre | #278
A vaják szerintem rossz példa. Egyrészt Witcher - Vaják fordításról nem is beszélhetünk, mert az eredeti lengyel Wiedzmin-ből lett fordítva. Ez a boszorkány férfi megfelelőjeként létrehozott műszó (ennek mintájára lett az angolban witcher). A magyarban a vajákos ugye legtöbbször nő, ennek csonkolt változata (vaják) mint férfi megfelelő szerintem teljesen rendben van. A szó hangulata szerintem illeszkedik a szövegkörnyezetbe, a vajákosság ugye valami misztikusságot, gyógyfüvezést, ilyesmit (is) takar, így semmivel sem rosszabb analógia, mintha a boszorkányból jönne. A példaként említett "boszorkányvadász" szerintem elég izzadságszagú, legalábbis ha mindig így szerepelne a szövegben, az elég rendesen meg tudná akasztani (egyszerűen nekem túl hosszú), ráadásul a boszorkányvadászat elég félrement leírása lenne a mesterségnek.
Persze hát minden ilyesmi erősen szubjektív, szóval mindenkinek tetsző fordítás sosem fog készülni (semmiből). Mindenesetre én is gondolkoztam más fordításon erre a "wiedzmin"-re anno, de nem találtam, aztán megszoktam a vajákot és meg is szerettem.
There's just two ways this can end, and in both of them, you die!
© Vikky
2020. január 15. 13:50 | Válasz erre | #277
Igen, meg a Macskahal folyó a Titánban. De a legjobb megoldás a Tűzhegyben van: Wight (rossz szellem). Így angolul és magyarul is ott van valami.
2020. január 15. 13:27 | Válasz erre | #276
A fantasy műveket nem ismerő fordítók zsenialitása még a "tünde" az eredeti elf helyett, amitől mindig a falat kaparom. Meg a "törp" törpe helyett, utóbbit nem is értem, egy teljesen megfelelő és értelmes magyar szóból faragtak egy idióta és értelmetlen szót.
Ennyi erővel az ork, troll, ogre szavakat is erőltetetten magyaríthatták volna, hála Cthulhunak hogy nem tették.

Bizony a régi, hivatalos KJK könyvekben is vannak fantasztikus elcseszések, mint a "tűzlégy" szentjánosbogár helyett és a "sárkánylégy" szitakötő helyett.
2020. január 14. 17:20 | Válasz erre | #275
Ezek bárkinek nyilvánvaló ferdítések Gyuluskáéktól. Aki ismeri a zagor.hu-t, vagy vette a fáradtságot, hogy utána nézzen, és van annyi gógyija, hogy 1+1=2, az össze tudja rakni, hogy miről szólt ez a szégyenteljes megnyilvánulás a kétszínű kaméleonéktól.

Itt olyan emberek fordítottak, akik képben voltak azzal, hogy mit fordítanak, nem úgy, mint a hivatalos magyar fantasy kiadványoknál szokás.

Szívesen összehasonlítanám az angol nyelvű zagor-os fantasy szövegeket hivatásos fordítók munkájával.

Gondoljunk csak a csodálatos Witcher - Vaják fordításra a rajongói fordításban szereplő Boszorkányvadász elnevezéssel szemben.
© marczy
2020. január 13. 23:46 | Válasz erre | #274
A sufniszagúságról: Itt mindenki saját szakállára, szabadidő és saját pénz terhére dolgozott, fordított, kötött, illusztrált, nyomtatott.
Az eredmény főleg az utolsó idők könyveit nézve minden, csak nem sufniszagú. Az igazat megvallva az összes, régebbi technikával, szedéssel stb. készült könyv is megérdemelné az új, jobb megjelenést. Ez nyilván nem két fillér, de ezért sokan a zsebükbe is nyúlnának - ha hagynák. Mert most nem hagyják.

De a tárgyra térve: hol az a kiadó, amelynek már az első könyve a csúcsok csúcsának a csúcsa volt? Megnéztem volna a Rakéta telephelyének a belsejét... Akkoriban nem volt szokás az, hogy az állam vigyázó szeme nélkül csak úgy könyvet lehessen kiadni (az akkori cégek közül sok eredendően állami kézben lévő vagy onnan frissen kikerült vállalat volt...). A kevés kiadónál vélhetően minden megvolt, de pl. egy induló cégnek gépeket a rendszerváltás után sem lehetett még egy darabig csak úgy könnyen venni.

Ezt az eszmefuttatást arra akarom kihegyezni, hogy a zagor.hu alapvetően kispénzű emberek kezdetleges próbálkozásáNAK INDULT, és csak később lett egyre jobb. Régen viszont el voltunk annyiban kényeztetve, hogy bejáratott, jó eszközparkkal rendelkező, eredendően állami vagy frissen magánkézbe került kiadók adtak ki könyveket. Ezzel kis pénzből nem könnyű versenyezni.

De alapvetően a piac is így működik: eleinte kicsiben csinálod, aztán ha beindul az üzlet, megkomolyodsz. Ha van kezdőtőkéd, akkor néhány szintet át is ugorhatsz, de ezt mi nem tehettük meg. Ennek tükrében a sufniszagúság számonkérését álszent dolognak tartom.
© cock
2020. január 12. 00:03 | Válasz erre | #273
Jó hát igazából távol álljon tőlem, hogy védjem őket, de az, hogy nem lesz/lenne kereslet JG utolsó könyvére (amit amúgy meg se tudok rendelni Amazonról, mert 1-3 hónapot írnak, UK-n is meg Deutschlandon is), nem jelenti egyúttal azt is, hogy ne tudnának egy igényes fordítást összehozni.
Sokkal valószínűbb, hogy azért nem vennék, mert nem ismerik. Nekem is utána kellett olvasnom, hogy mi ez az Twas the night before Xmas, aztán kb. dióhéjban a nagy klasszikus a tartalma, hogy egy család készül a karácsonyra, aztán jön a Mikulás a rénszarvasokkal meg mittomén mi megérkezik a házhoz, lemegy a kéményen át a nappaliba és telibassza a kandalló elé kiaggatott karácsonyi sportszárakat édességekkel meg ajándékokkal, fater ezt észreveszi és összekacsintanak, aztán Télapó visszamászik a kéményen és elsuhan a szánjával a rákba. Mondjuk alapmotívumnak biztos jó. A zenében sem kell egy egyszerű népdalnál több egy 10 perces improvizációhoz. :D
2020. január 11. 23:52 | Válasz erre | #272
Igazad van, túl erős jelző volt a " kiadó "......ahogy ma jobban utánuk néztem.....ezek inkább amolyan "próbálkozóknak" tűnnek. Ők szólják le a Zagort, hogy "sufnisok??? Egyik börzén kint vannak egy kis asztalon négy féle képregénnyel......állítom a teljes árukészletük a garázs egyik sarkában elfér. És beszól, hogy "sufnisok".....na ez már valami.....
2020. január 11. 23:43 | Válasz erre | #271
Legyünk őszinték, a JG könyvek iránt hatalmas az érdeklődés azzal az egyetlen hozzászólással és 25 like-kal. Sajnos nem kell attól tartanunk, hogy átütő siker lesz a munkásságuk.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© cock
2020. január 11. 23:31 | Válasz erre | #270
[i]egy csepp mézzel több darazsat lehet fogni, mint egy vödör ecettel.[/i]

Hát max. valami gagyi darazsat, kecskét vagy németet, de lódarazsat biztos nem. :D

Amúgy ami felettébb kínos, hogy most már Jonathan Green könyveire is lecsaptak.

[url=https://en.wikipedia.org/wiki/ACE_Gamebooks]Wikipédia is a barátod[/url]

[url=https://www.facebook.com/kameleonkomix/photos/a.1290506267662367/2828580310521614/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARAY4SgGXJ5QSiVERsqz2fFtLu9G8rXB5i0lpFpx5yLm8gyx5DS6IMghJf6IwWq5LhSDAmUSDrWz7FbLW1HjM07ZFZpP-aJRmNoY17iOxnT7ZugjpELx61O32dBd5CyE5NlL2mAcoVj5m04lMaYRz5tLxC0b-ayEFHY3EHBWFDBR-JaCkiD6inUXVpp4QR5Qw_MpxPu7lp_IfSLw4RBB9fOykk44i4jQuNHYbpWgotmWKN7f5twD-a57SMTgkOZyDQ9ouZBLmi_zRTDa5Hkn7-7xCipoimTUlSFSgich-9_6qOieahDMQcuJUzI5BijSO45TN3Nu8lpkGuGjmdT5hEGxLWC2&__tn__=-R]Referencialink[/url]

Steelmannak meg:
[i]A Creature of Havoc pl az egyik kedvencem volt (remélem valahol megvan még offline-ban).[/i]

Nálam megvan ebookban, ha kell. (azw3)
2020. január 11. 22:17 | Válasz erre | #269
Én nem nevezném őket kiadónak. Két tróger be akarja fogni a zagor.hu szelét, mert a saját kaidványaik nem hoznak annyi pénzt, mint amennyit szeretnének.
Pont olyan, mint anno a MAGUS szerepjáték körüli jogvitánál. Amikor valaki végre kiadott egy új MAGUS alapkönyvet, akkor megjelent hirtelen valaki, aki addig magasról tett az egészre, elperelte a jogokat és elkezdte élvezni a hasznot más munkáján.
2020. január 10. 23:58 | Válasz erre | #268
Üdvözlök mindenkit!

Most értesültem a Fekete Péntekkel kapcsolatban, úgy érzem, az ügy mellett nem mehetek el szó nélkül. A Kaland-Játék-Kockázat gyerekkorom egyik hatalmas élménye volt. Rettenetesen sajnáltam, mikor a Rakétás sorozat abbamaradt és a folytatás, az Új-Vénuszos meg........hagyjuk. Tudtam, hogy nagyon sok könyv nincs még idehaza kiadva és azzal is tisztában voltam, hogy az esély, hogy magyarul ezeket a kezemben tarthatom, nagyjából nulla. 2010 nyár elején viszont valami történt. Az egyik Új-Vénuszos könyv hátulján volt egy lista, hogy miket terveznek még kiadni. Abból beírtam a google-ba, hogy a Mélység Démonai és......azt hittem, rosszul látok. Ott volt a könyv, magyarul, és így ráakadtam a Zagor.hu-ra. Az öröm, az élmény fantasztikus volt és most is az. Nagyon szépen köszönöm ezt a Zagor csapatnak!!! A munka, az egész felvállalása elismerésre méltó. Úgy gondolom, lesz még mit megköszönni majd, mert nem hiszem, hogy így 10 év után egyszer csak vége, ennyi volt. A helyzet változott a Fekete Péntek óta,de ez a változás nem hiszem, hogy végleges és visszafordíthatatlan.
Mert hogy mi történt? Bejelentkezett egy kiadó, és elkezd erőből politizálni. Nem megköszöni a munkát a Zagor.hu-nak, hogy életben tartotta a műfajt, ááá nem. Nem is próbál meg együttműködni, hiszen az segíthetné mind a két felet, simán üzemelhetne tovább mind a két oldal. Ő nem ezt teszi, a Kaméleon erőből szól és dölyfösen. Nem ismeri a mondást valószínüleg, mely úgy szól, hogy egy csepp mézzel több darazsat lehet fogni, mint egy vödör ecettel. Nálam emberileg megbuktak, könyvet én tőlük nem veszek. Ha évekig nem lesz új könyvem, akkor sem. Sok évig kellett néha várni egy KJK-könyvre, simán kibírom, amíg lesz a Kaméleonos helyett más forrás. A Zagor.hu simán túlélhet még egy-két kiadót, egy év múlva akár ez az egész Fekete Péntek egy távoli emlék lehet. Hiszen a hosszú működésének a kulcsa a szürke zóna. Hivatalosan csinálva mindent eljutottak volna pár könyvig és vége, felkerültek volna a mi is megpróbáltuk hazai listájára, ahol már több kiadó is helyet foglal. Úgy hogy simán meg lehet várni, amíg kimúlnak az új próbálkozók. Sajnálom, hogy ilyen ívet vett ez a történet, de ez csak egy állomás és nem a végállomás, úgy gondolom. A polcon nézve a rengeteg könyvet és a sok kellemes emléket nagyon örülök, hogy részese lehettem annak, amit a Zagor.hu nyújtott az elmúlt 10 évben. Külön kellemes emlék a májusi találkozó, ennyi rajongót egy helyen látni különleges élmény volt. Megtiszteltetés volt, hogy én szegtem fel a jubileumi tortát!
Az én szememben még mindig Runnerék a főhősök, akarmilyen paragrafust lobogtatnak ellenük, meg tulajdonképpen ellenünk, rajongók ellen is.

Üdvözlettel: Dékán Péter
2020. január 1. 16:39 | Válasz erre | #267
Ha szeretnéd megérteni, hogy mi megy a háttérben és miért történt, ami történt, akkor ajánlom fgiyelmedbe a 2019. december 12. 01:13 hozzászólásomat.
2020. január 1. 13:51 | Válasz erre | #266
Üdv!

Bár régóta kísérője vagyok az oldalnak, szinte sose szóltam hozzá, talán egyszer volt egy kérdésem. Gyerekkoromban a KJK-s könyvek voltak a legjobbak, meg is van mindegyik, csak a Varázsló Kriptája nem. Imádtam őket, és amikor több mint 10 éve rátaláltam erre az oldalra, örömmel vettem hogy nem csak régi, hanem újabb könyvek is vannak. Szeretek velük játszani. Az új könyvek közül is vannak kedvencek, és ezért nem tudom eléggé kifejezni megbecsülésemet és tiszteletemet az szerzői-fordítói csapat felé, akik ezt magyarra lefordították és ilyen igényes formában közzé tették. Ezért furcsa nekem ez az egész, hogy miért is kell több tízezer KJK-s olvasó, játékos, rajongó életét elbaszni azzal, hogy levetetik a könyveket, amiken az oldal üzemeltetői annyit dolgoztak?? A Creature of Havoc pl az egyik kedvencem volt (remélem valahol megvan még offline-ban). Én nem tudom, mi történt a háttérben, csak egy dolgot tudok: nagyon tisztelem és becsülöm az oldal szerkesztőit a könyvekért és a fordításokért, és eléggé bosszús vagyok hogy a kedvenc KJK-s könyveim néhány kötözködő idióta miatt már nem elérhetőek! A szerkesztői csapatnak meg sok kitartást, a közösség nevében köszönjük a munkátokat! Az áskálódóknak meg...hagyjuk.
© Denko
2019. december 31. 15:29 | Válasz erre | #265
Igen,utánanéztem,kösz.A Sötét Főnix nagyot bukott,a (még nem Disney-s) Új mutánsok meg 2020-ra várható.Valószínűleg pihentetni akarják egy darabig az X-eket.
2019. december 31. 06:52 | Válasz erre | #264
A Fox-ot felvásárolta a Disney (March 20, 2019).
© Denko
2019. december 30. 17:44 | Válasz erre | #263
Az X-men jogai a Fox-nál vannak.
2019. december 30. 07:34 | Válasz erre | #262
Mert már a nevük is az elnyomó patriarchátus jelvénye.
Előbb át kell nevezni őket X-Személyeké, vagy be kell vezetni mellé az X-WOmen elnevezést hogy működhessen.
2019. december 29. 10:44 | Válasz erre | #261
Hello!

Na igen. Nem kifejezetten zavar engem sem maga a tény, sokkal inkább az, hogy ez már-már kötelező elem lett. A Bosszúállók cimű emberiségellenes bűnscselekmény befejező részének végén zajló epikus csata is ebbe az irányba mutat: várázslók, szuperhősök, űrkalizók, idegen lények, viking harcosok, robotok ... stn. Azon csodálkoztam, ha már Marvell univerzum, akkor az X-men tagjai miért nem jelentek meg !?
2019. december 23. 19:29 | Válasz erre | #260
És az egyikük, akinek nem tetszik az odlal létezése korábban aktívan részt vett egy Zagor-os kiadvány elkészítésében. Akkor érdekes módon még tetszett neki (persze, mivel tudta promózni vele a közösségben a saját kiadványait).
Az a helyzet, hogy ha Gyuluskánk nem akarná rátenni a kapzsi kis mancsát a KJK magyar kiadására, akkor ez előbbi figurának smemi baja nem lenne a közösséggel.
Ez a töketlen báb és a szociopata esete, aki rángatja a drótokat.
© marczy
2019. december 23. 00:43 | Válasz erre | #259
Hát ismét meg kell szólalnom itt...
Nagyon-nagyon elszomorító, ami történik: látható, hogy vannak páran, akiknek nem tetszik, hogy ez az oldal egyáltalán létezik. Óriási szerencse, hogy legalább eddig fent voltak a dolgok, és amit lehetett, le is rántottam.
DE, és ez egy nagyon nyomatékos DE:
evidens, hogy az elektronikus verzió csak kevéssé adja vissza azt a nosztalgikus feelinget, amit egy-egy ma is meglévő könyv forgatásakor érzek. Ezért nem mindegy, hogy könyv formájában is megvan-e valami vagy nincs. Ezért pedig szerintem minden épeszű rajongó hajlandó nem is kis összegeket fizetni. Én nem vagyok ennyire eleresztve, de jó, hogy legalább a gépemen megvannak a kalandok. Adott esetben (pl. tali) azért zsebbe nyúlós buliban is benne tudok lenni, csak hát korlátozott számú alkalommal. És azért a múltkor tényleg azt éreztem, hogy kaptam is valamit a pénzemért, nem is keveset. Pl. új korában a Halállabirintus is más színű volt, mára totál megsárgult, de szét nem esett, játszható. Most más idők járnak, a papír, amin a zagor.hu-s könyvek vannak, fehérebb, de az idő ezt is meg fogja sárgítani, akkor lesz igazán élvezetes újra elővenni...
És most megpróbálják páran ezt az egész közösséget szétverni... No comment.
© Janó
2019. december 22. 22:39 | Válasz erre | #258
Kedves Zagor.hu-s csapat! Gyermekkorom nosztalgikus élményeit idézi fel, jelentette/jelenti önzetlen, közösségért tett munkátok. Kívánok kitartást, egészséget, szerencsét a továbbiakhoz is! Ezer út vezet a cél felé, csak menni kell tovább. :)
"Vagyok, mint minden ember fenség, északfok, titok idegenség..."
2019. december 22. 14:36 | Válasz erre | #257
Mi a dologban az újdonság? Lando korábban robotokat dugott.
2019. december 22. 12:27 | Válasz erre | #256
A válasz három betű: SJW
2019. december 22. 10:39 | Válasz erre | #255
(Kicsit off, de bocs, ne hagyhatom szó nélkül)

Star warsban azonos neműek csókolóznak?
Mi lesz még benne, vámpír, Gandalf, Jack Sparrow, Harrypotter, Dr Emmett Brown?

Minek minden filmbe beletenni mindent?
© marczy
2019. december 22. 01:19 | Válasz erre | #254
Jajjjjj...
Dögöljön meg a szomszéd tehene is. Most pont a melóban is volt egy ilyen eset. Nekem szar, tehát akkor én megtehetem a férjemmel/nejemmel/fiammal/lányommal stb., hogy elveszem az ő örömforrását, hogy neki is legyen szar.
Hogy valakik pénzt akartak csinálni ebből az egészből? Lelkük rajta. De hogy még fel is nyomják az oldalt, azt csakis Magyarországon csinálják meg, erre az undorító hozzáállásra sem tőlünk nyugatra, sem keletre nincs példa. Na jó, a németek feljelentgetősek még, de egymást ők is csak ritkán nyomják fel és még ritkábban jut bírósági szakaszba az ügy.
© cock
2019. december 21. 01:37 | Válasz erre | #253
Melyik új könyvét? Ami már most is kapható itthon? Ja kaméleonék?

Ha meg esetleg az én nevemet sorolja ki, szintén nyugodtan újrasorolhat, mert az ilyesmi csak felbassza (nem a sorsolás ténye, hanem maga az ajándék) az agyam. De Szlobó biztos marhára örülne neki.
Sose voltam oda se a figurákért, se a bábukért, se a szobrokért, se a kitűzőkért, se a matricákért, se a hűtőmágnesekért, se az ólomkatonákért, se a poszterekért, se a medálokért, se a karkötőkért, se a gyűrűkért, se a nyakláncokért, mi van még... stb..
Összefoglaló néven: nekem ez a hulladék merchandise kategória, szóval mindazokért, ami azonkívül, hogy van és egyszer megállapítod róla, hogy milyen "qrva gyönyörű", másra nem képes.
© killmaster (Savanyúhas)
2019. december 20. 20:07 | Válasz erre | #252
Azért ha szilveszter éjjelén Hamelet nevét dobná ki a gép mint nyertes, remélem Runner újra sorsol! Vagy lehet azóta már Júdás néven regisztrált be ide, és valószínűleg összehúzott szemöldökkel olvassa a soraim! Karácsony ide vagy oda, azért nem minden csúnya húzásra van bocsánat! [smiley]violent[/smiley]
Most nézem 4000 Ft-ért adják majd Livingstone új könyvét januárban. Ennyiért magamnak is lefordítom, lehet különbül...
2019. december 19. 18:07 | Válasz erre | #251
Nézem a port.hu-t, SW kritika. Megnézzük. Oszt kinek a képe vigyorog fölül? Blogger barátunk alkot...

2019. december 18.
Még a kőszívű Disney-gyűlölők is pityeregni fognak az utolsó Star Wars-filmen!

S2019. december 19.
Skywalker kora: ez a legrosszabb Star Wars-film a Baljós árnyak óta?

Mivel indexes ezen a "fontos" témán meg sem lepődöm...
2019. december 18.
Történelmet írt a Skywalker kora: ez az első olyan Star Wars-film, amiben azonos neműek csókolóznak!

(Tudom, tudom. Nem éppen témába vág.)
© Nail
2019. december 19. 16:07 | Válasz erre | #250
Sziasztok!

Nagyon ritkán szoktam bárhová is kommentelni, de ezzel úgy érzem, van párhuzam az én szakmámmal szemben is.
Idestova 20 éve tetoválok. Anno, gyerekként a KJK illusztrációi adták az alapot. Koponyák, sárkányok, stb. lemásolása, magam fejlesztése. Visszagondolván egyszerűen imádtam.
Később, szintén a számomra nagy tetováló mesterek munkáit rajzolgattam át - még később kisebb-nagyobb átalakításokkal fel is varrtam a cimbiknek.
Szerencsésnek mondanám magam, mert mára van, ahol az én munkáimat másolták.
Eleinte zavart, de később rájöttem, hogy mindezt azért teszik, mert tetszik, amit készítek. Sőt volt nem is egy kezdő művész, aki engedélyt is kért, és később fel is tüntette a nevem.
Ez jól esett!
Na mármost: Ha Steve-nek, vagy Ian-nak tudomása van a Zagoros kiadásokról - és többen is említették, hogy van, illetve post-olt is róluk. Sőt, írtak is Nekik, vagy a kiadónak, hogy létezik ez az oldal - inkább örültek ennek, mintsem ez zavarná Őket!
Nem tudom mennyire tehető a magyarországi KJK rajongók száma, de nem hinném, hogy megkárosította volna az írókat, Illetve, mint írtam is, a nevük, címük, vércsoportuk is kb fel lett tüntetve a Zagoros kiadásokon.
Senkit sem zavart.
Őket sem! Eljátszva a gondolattal, és, hogy Mo-ra látogatnak, szerintem élvezik is... :)
Merem kijelenteni: Így Őket is a Zagor, és rajongótábora tartotta itthon életben.
A kérdésem az a mostani helyzettel:
Mindkét fél szereti a KJK-t! Nem lehetett volna még akár "haraggal" is úgy elintézni, hogy az eddigi Zagoros marad, és megcsináljuk a sajátunkat?
Tisztelni annyira a KJK-t, még ha "fun club" is? Ráadásul a csapatnak nagy bevétele sincs belőle, csupán az itthoni rajongóknak kedveztek..

Ez a kis közösség is szakadjon szét?
A remasterelés néha jó, de valaki marad a retrónál!
Bízom benne, hogy valamikor béke lesz!

Köszönöm az eddigi munkáitokat!
Nail
2019. december 17. 13:57 | Válasz erre | #249
Sajnálom, hogy ilyen "emberek" miatt idági fajultak a dolgok.
Köszönöm az eddigi munkáitokat!
© Anry
2019. december 12. 21:00 | Válasz erre | #248
Mekkora egy madár ez a kreatúra (embernek már nem mondanám ezek után)!
2019. december 12. 01:13 | Válasz erre | #247
Sziasztok!

Régóta nem fórumozok, de ezt az esetet nem tudom szó nélkül hagyni. Remélem, hogy Gyula és elefes még olvassák a fórumot, mert ez konkrétan nekik szólna. Engem nem érdekel, hogy jogi szempontból kinek van igaza, engem az érdekel, hogy emberi és erkölcsi szempontból kinek van igaza.

Ahogyan én látom, itt a következő történt:

A KJK könyvek kiadásának, ahogyan az asztali szerepjátékoknak és nagyjából minden gyűjtögetős kártyajátéknak leáldozott Magyarországon. A Zagor csapata azzal, hogy elkezdte ezeket a könyveket feltámasztani betömött egy lyukat egy süllyedő hajón és underground életben tartotta a sorozatot a rajongók számára a meg nem jelent könyvek fordításával és kiadásával.
Majd jött egy új korszak, amikor divat lett "kockának" lenni, a szerepjátékokat, képregényeket és társaikat kihantolták. És ezzel együtt jött Gyula, aki szeretett volna ebből pénzt csinálni, amivel alapból semmi baj nincs, a baj a hogyannal van.

És most személyesen Gyulának:

Én biztos vagyok benne, hogy ha megkerested volna a Zagor-os sácokat azzal, hogy szeretnéd kiadni hivatalos formában az X-Y-Z KJK kiadványokat és szeretnéd,ha lekerülnének a nem hivatalos kiadványok a zagor.hu-ról, akkor meg tudtátok volna beszélni felnptt ember módjára. Te ezzel szemben fogtad magad és hátba támadtad őket és gyerekes módon beárultad őket a külfödli jogtulajdonosnál.

Majd, amikor jogi úton el lettek távolítva ezek a kiadványok, és azok is, amikre te nem is tartottál igényt, csak ugyanaz a jogtulaj, akkor (teljesen jogosan) kivívtad a Zagor rajongói bázis felháborodását. Amikor pedig ez számon lett kérve rajtad, akkor ahelyett, hogy elsimerted volna, hogy lett volna enenk korrektebb útja is elkezdted besározni a Zagor csapatot.

Zugfordítók: nem azok, sokkal korrektebb fordításokt prezentáltak, mint a hibvatalos kiadványok anno.

Kalózok: nem azok, egy évtizedek óta magyar fordítással és kaidással nem rendelkező sorozatot karoltak fel, a könyvekért pedig csak az elkészítési költséget kérték.

Olvastam a Facebook topicot ezzel kapcsolatban. Folyamatosan ferdíted a téyneket és manipulálod a közönséget. Próbálod a Zagoros csapatot besározni és a saját viselkedésedet korrektnek beállítani. Teszed ezt borzalmas nárcisztikus és tenyérbe mászó stílusban.

És most, hogy mindenki értse, hogy ez a viselkedés milyen embert jellemez:

"A szociopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulál és kihasznál, úgy, ahogy az emberek többsége egy csavarhúzót vagy egy papír zsebkendőt használ. A szociopata gyakran agresszív, nem érez empátiát (bár megjátszhatja), szégyent vagy megbánást a visszaélései miatt.

A szociopaták legnagyobb gyengesége, hogy nem tudják magukat különféle érzelmi helyzetekbe beleélni, mások helyébe képzelni. Ennek következtében általában sikeresek, hiszen céljaikat keményen, sőt kíméletlenül megvalósítják. Egyidejűleg a szociopaták sima modorú, gyakran vonzó és spontán személyiségek, meggyőző beszélőkészséggel."

Elefesnek: Én nyertem a Zagor KJK író pályázatát ha még emlékszel. Otthon meg van a Lencsilány és nagyon megtisztelő volt, a hogy fizikai formába öntött, saját KJK történetemet te illusztráltad, most viszont a viselkedéseddel elérted, hogy nem szertem a saját történetemet levenni a polcról.

Gusztustalan dolognak tartom, hogy amikor te illusztráltad a zugfordító kalózok saját kiadványát, akkor teljesen partner voltál, részt vettél a KJK underground életben tartásával. Most azonban, hogy a kis haverod kiadja a műveidet, rögtön átállsz a pénzes olédalra és szembe köpöd a Zagort (és ezzel együtt saját magad is).
2019. december 11. 15:20 | Válasz erre | #246
Igen, a színek, a pajzs és a sisak formája, meg kb minden tök más, ráadásul nyilván a Hungária jut az ember eszébe először, ha magyarítani akarja az eredeti amerikai figurát.
De Gyulának ez elég, hogy "kaszára, kapára kapjon". Persze ha ő teszi ezt, akkor az jogos. :D

Olyan Cartman jellegű ez az ember. :D
2019. december 10. 19:42 | Válasz erre | #245
Ez most vicc, ugye? Hungária Kapitány és Hungária Kapitánya között SEMMIFÉLE hasonlóság nincsen.
Vagy mindenki tőlem lopott mindent, mert minden megrajzolt embörnek 2 füle van.
2019. december 10. 11:16 | Válasz erre | #244
Véletlenül futottam bele a neten abba, amit itt valaki már említett, konkrétan hogy Gyula már korábban, egy a mostanihoz kissé hasonló eset kapcsán másokkal is eljátszotta ezt a sunyi hisztit (és ezek után biztos hogy a Fekete Péntek sem az utolsó eset volt):

https://roboraptor.blog.hu/2014/05/13/roboraptor_oknyomozo_hungaria_kapitany_vagy_hungaria_kapitanya

https://roboraptor.blog.hu/2014/05/14/roboraptor_oknyomozo_hungaria_kapitany_vagy_hungaria_kapitanya_221
© Patrik
2019. december 10. 09:48 | Válasz erre | #243
Nem fórumozom túl gyakran, de mindenképp pozitív visszajelzés jár az e-könyvekért.
© Patrik
2019. december 10. 09:48 | Válasz erre | #242
Ááá, igenis érdekel!
© CatDog
2019. december 9. 09:59 | Válasz erre | #241
Üdv!

Én nagyon ebbe nem akarok belefolyni csak pár szó erejéig. Anno még a kezdeti oldalon regisztráltam (nem ma volt) és jó volt látni, hogy vannak még emberkék, akik ugyanannyira szeretik ezt a stílust, mint én. Hiába az akkori első könyvek, amik ugye megjelentek magyarul a Rakétánál akkora hatást gyakoroltak rám és megannyi gyerekre, hogy mikor volt az az oldal kicsit úgy érezte az ember, hogy valamit visszakap abból az érzésből, amit gyerekként érzett. A magyar fordítások engem nagyon nem mozgattak, mert angol nyelven olvastam a könyveket, de nagyon jó kezdeményezés volt, hogy olyan emberekhez is eljuthattak a könyvek az évek alatt, akik vagy nem tudtak angolul vagy jobban szerették volna az anyanyelvükön olvasni azokat. Magam is lefordítottam a Master of Chaos című könyvet csak elszállt a vinyóm és elveszett az egész akkori munkásságom (zenéim, fordítás és megannyi fontos dolog köztük). Bizonyára emlékeztek hoztam, mindig egy kis amolyan sajátos kedvcsinálót a könyveknek. Eleinte aktívabb voltam, azonban ahogy elkezdett az oldal fejlődni idővel, azért nem kívánatos alakok is fel fel tüntek meg az ember csak el volt néha felnéztem , milyen újdonság van stb.
A szerzői jogokat sajnos elég komolyan nézik és szerintem örüljetek, hogy a sok év alatt semmi komoly baj nem származott belőle. Akinél vannak a jogok az bármit megtehet, ha ő azt akarja. Most, amúgy más szempontból, pedig érthetetlen is a kötözködés, hisz ez nem piac gyakorlatilag. Állítom 100 db-ot nem tudna eladni a mai világban egy hivatalos kiadó ezekből a könyvekből Magyar honban. És az a 100 db is belőlünk adódna ki, mint régi motorosok!

Köszönet az oldalnak, minden rajongó nevében. CatDog
2019. december 9. 00:33 | Válasz erre | #240
Igazából mindegy a konvertereknek hála.
© cock
2019. december 8. 23:59 | Válasz erre | #239
Mert pl. Kindle-ön csak a mobi meg az azw3 és a kfx a divat.
2019. december 8. 22:18 | Válasz erre | #238
Sosem értettem mondjuk miért nem epubban van az online végtermék, én is megcsináltam egyet epubban regexppel, tök jól működik.
2019. december 6. 21:38 | Válasz erre | #237
Nos. Jó lenne, ha már nem ez a csúnya dolog lehetne a kezdő hír, a főoldalon. Az is jó lenne, nem kellene látni ezt a "visszataszító" képecskét, e fórumtéma kapcsán. És a legjobb az lenne, jó hírek, fejlemények lehetnének már, és abszolút csak az előremutatóbb, pozitívabb dolgok irányába mozdulna minden. (Ehhez persze az is kell, hogy ami pozitívabb lehet, azt láthassuk meg jobban, előtérben.) Én se kívánok mérgelődni; és okoskodni sem.
Néhány gondolat csak van bennem, ezzel kapcsolatban.
Sok minden igaz. Igaz, hogy jogi szempontból a "ló rossz végén" van a helyzet; és ilyen szempontból nehéz mit kezdeni az egésszel. (Sokan írták, hogy az érintett könyvek levetetése jogos és kivédhetetlen. A részleteket nem tudom, mert a jognak nem ezt a területét (hanem teljesen mást) ismerem. Így az érintett kötetek körét, és azok miértjét/mikéntjét nem tudom igazán kommentálni.) Azonban nem gondolom, hogy akár magam, vagy bárki az oldalról a "zúg" vagy "kalóz" kategóriába sorolandó, negatív bélyeget ráaggatva. (Lehet, hogy páran kissé szélsőségesebb álláspontot képviseltek/nek, de alapvetően nem a szerzői jogdíj ellenesség munkálkodott az egész műfaj gondozásban, illetve e közösségben.) A nemrég írodott elemző írásban is rengeteg igazság van; teljesen jó összefoglaló. Még az is igaz, hogy a "másik oldalnak" (Kaméleon) is volt "jogossága" arra, hogy a "rendes" (hivatalos) kiadás lehetőségét "kijárja" (egyrészt magának, másrészt az olvasóknak/vevőknek/rajongóknak). Meg merem kockáztatni, hogy maga az oldal/közösség (de még Runner) sem bánta volna, ha a kjk könyvek újbóli (bolti) megjelenései beindulhatnak valamilyen módon. De ez az egész így nem volt a legminimálisabban sem fair eljárás. Valahogy azt gondolom, annyi lett volna a minimum, hogy "a Gyula" kezdeményezte volna mondjuk leülni egy kávéra Runnerrel (és akár FireFoxal), hogy a dolgok alakításának/alakulásának mikéntjét megbeszéljék, és a kölcsönös segítés dolgairól eszmét cseréljenek. [A segítség/segítés elfogadása nyilván nem lett volna "feltétel", de valamilyen kompromisszumos átbeszélése a dolgoknak a minimum; nem pedig a "magas lovon ülés" és a nagyképűség/beképzeltség.] Sajnos az a rideg valóság az, hogy a sok korábbi lehúzó szöveg és pocskondiázás "a Gyula" részéről (amiket itt többen is említettek, és amelyek egy része itt is megjelent) borítékolta, hogy ilyesmi az maga az utópia... Pedig valóban biztosan alakítható lett volna minden normálisan; nem pedig "magyaros" gusztustalansággal.
De térjünk vissza úgy két gondolat kapcsán csak ide, a magunk kérdésére. Mintha említve lett volna korábban, hogy valamiféle visszajelzés volt régebben azzal kapcsolatban, hogy az oldal működését és tevékenységét nem kifogásolják a (korábbi) kintiek. Az lett volna a szerencsés, ha sikerült volna erről valamilyen "írásos papírt" (jóváhagyást) [a You are the Hero könyv apró bejegyzése mégis csak kevés ilyen téren] beszerezni az angoloktól; miszerint a (régebbi) kjk könyvek itthoni (rajongói) GONDOZÁSA nincs ilyen formában az ellenükre, és az érdekeiket sem sérti, befolyásolja. Ebbe belekerülhetett volna, hogy az esetleges új kötetek kapcsán külön jóváhagyásuk kellhet az esetleges fordításra/gondozásra; annak függvényében, hogy ők megfontolják-e a magyarországi kiadást/terjesztést, stb. És igen, az egyik (mondhatni) kisebb hibánknak azt vélem, hogy a legújabb (utolsó 2 könyv alapvetően) kötetek kapcsán septében nekiugrottunk a fordításnak; pedig ekkor már érzékelni lehetett némi mozgolódást, illetve ez a "furcsa/fránya" új angol kiadó is képbe került. Itt talán kisebb kivárás vagy puhatolózás elkelhetett volna. (Másik, nagyon apró, hibának még azt vélem, hogy a rajongói (fordított) kötetek formai (külső) megjelenése pont azonos volt a sorozat normál változataival. Pedig ezekhez Jacksonéknak nem sok köze. Itt pl. a nevük közvetlen szerepeltetése némileg kérdőjeles. Lehet, zárójeles, vagy egyéb módon való kiegészített szerepeltetésük jobb lett volna.) Mindenesetre nem is ez a lényeg. A lényeg, hogy azon néhány, valóban régi és népszerűtlen (mondjuk ki leegyszerűsítve: egynémely elég szar) kötet GONDOZÁSA (lefordítása és hozzáférhetővé tétele) valósulhatott meg az oldal / a közösség / e valódi rajongói lelkesedés és alázat által, amik magyarországi kiadására (vagy akár angliai újra kiadására) gyakorlatilag szinte semmi esély. És ez a sorozat és a műfaj iránti tiszteletből fakadt. (Talán a sorozat maga nagyobb tiszteletet is kapott, mint a műfaj, hisz lehetett volna más sorozatokból szemezgetni, keresgélni. De nem ez történ.) Szóval tényleg a sorozat ápolása (és egyben életben tartása, mármint hazai szinten) tudott itt így megvalósulni.
És igen azon Rakétás kötetek levetetése, amelyek itthon (borítékolhatóan) egyáltalán nem jelennének meg újra (a Kaméleonosok által), az értelmetlen kiszúrás és erőfitogtatás (a "jogra" való hivatkozással; akárki is áll pontosan mögötte), hiszen ha egy rajongó nem találja mondjuk antikváriumban, az kínlódhat, mire valahogy rátalál.
Annyiban csak magamat tudom ismételni, hogy itt mindenkiben az egész műfaj/sorozat GONDOZÁSA munkálkodott, nem pedig nyerészkedés vagy kalózkodás, valamint olyanfajta (gyanítom, leginkább "gyulás") beképzeltség sem volt, hogy ezt az egészet a legf..szábban csak itt (általunk) lehet művelni, kizárólagosan.
Mindenesetre nem szabad elcsüggedni teljesen. Amilyen téren ez lehet, igyekezni kell ápolni a műfajt/sorozatot és persze az oldalt. És keresni az előrelépés lehetőségeit. [Nem szabad hagyni, hogy - Al Pacinot idézve - "mindig visszarántsanak".]

Egy dolog még ide kívánkozik: A dolgok mikéntje miatt (ahogyan végbement ez az egész), nekem sem lenne gyomrom jó szájízzel kézbe venni a Kaméleonosok által kihozandó új (Livingstone-os) kötetet. Senkit nem beszélek le a vételéről; mindenki el tudja maga dönteni ezt a kérdést, úgy hiszem. Nem is szeretnék foglalkozni ezzel többet. Én mindenesetre biztosan nem veszem meg. (Maximum egyféleképpen lenne lehetséges mégis: Ha évek múlva egy antikváriumba látnám meg, hisz akkor azzal én már nem fizetnék részükre semmit sem; azt tudtommal (és a fogalmaim szerint) csak az első tulajdonos teheti meg. [Bár igaz, egyszer a Cigánylabirintust is otthagytam, mert a kínált összegért nem volt elég szimpatikus... Szóval még ez is necces kérdés. Rendben, ennyi "szúrkálódás" engedtessék meg.]) Végül is ha ez a kaland teljesen "kimarad", azzal még nyugodt szívvel együtt tudok élni; és ezzel sincs semmi baj!
2019. december 6. 00:57 | Válasz erre | #236
Igazából teljesen véletlen, hogy nem linkeltem be, nekem is csak most tűnt fel. Valószínűleg azért, mert belinkeltem a megjelenése után egy olyan youtube-oldalra, ahova általában nem linkelek, és mivel "megvolt a link", ezért elfelejtettem ide. :)

Lényeg a lényeg, nem direkt maradt ki.
2019. december 6. 00:54 | Válasz erre | #235
Oké, ezeket javítottam. :)
© cock
2019. december 5. 18:24 | Válasz erre | #234
Amúgy azért nem forszíroztam ezt az ebook dolgot, mert szemmel láthatóan a kutyát nem érdekli, akkor minek törjem magam?

Amikor írtam, hogy aki letöltötte a Havocot, a Shamutantit, a Kharé-t meg a Tökéletlent, jelezzen vissza, akkor nem jelzett senki. Azaz vagy azért nem jelzett vissza, mert nem érdekli, vagy azért, mert túl tökéletes lett. Ez utóbbit mondjuk erősen kétlem, tehát a visszajelzések hiányából arra következtetek, hogy senkit nem érdekel.
2019. december 5. 15:07 | Válasz erre | #233
Megtörtént az attól függetlenül itt is:
https://nerdblog.blog.hu/2017/07/20/ian_livingstone_the_port_of_peril_fighting_fantasy_2017_uj_kaland-jatek-kockazat
© genya
2019. december 5. 12:20 | Válasz erre | #232
olvasgatva, követgetve az elmúlt napok, hetek történéseit fura érzésem támadt. A Gyula általi "zúgkiadó", és egyéb "zúg-" kezdetű véleményezések valóban megtörténtek. Annyi különbséggel, hogy blog helyett az én fácse-posztom alatt, és nem 2017-ben, hanem 2018-ban. Jó, jó, február, majdnem 2017.

https://www.facebook.com/groups/743929475792933/permalink/838331179686095/
2019. december 5. 11:51 | Válasz erre | #231
© SzG
2019. december 5. 05:21 | Válasz erre | #230
Én már tegnap is láttam, csak direkt vártam, mert azt hittem, hogy majd a szerző úgyis belinkeli, ahogy az eddigi KJK-kritikáit is mind belinkelte... Nem tudom, ez most végül miért nem történt meg, főleg, hogy tényleg igen alapos és jól megírt cikk, aminek szerintem a megállapításaival is elég könnyen azonosulni lehet, talán még a "másik oldal" képviselőinek is úgy-ahogy. :)
Első oldalElőző oldal1234567Következő oldalUtolsó oldal