Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Általánosan a KJK világáról és egyebekről
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Első oldalElőző oldal123456789Következő oldalUtolsó oldal
© killmaster (Savanyúhas)
2012. augusztus 23. 21:14 | Válasz erre | #103
\"killmaster nem egy, hanem az ÖSSZES könyvet (már meglévő vagy a jövőben megjelenőt egyaránt) akarta. Plusz rinyált hogy nincs történés, aztán meg azért rinyált mert fel kellett volna kelnie az ágyból hogy ottlegyen.\"

Hát elárulok egy titkot, Killmasternek megvan szinte az összes angol FF könyv pdf-ben, még a Zombik vére is, és nem kell hozzá nagyító szerkezet sem, az Acrobat readerben van ám az is!

Nincs történés? Ezt Runner kollégának tettem szóvá, és vele már kitárgyaltam a dolgot, persze nem találka-szervezésről volt szó, talán olvass utána!

Tudod Békés megye hát kissé messze van a fővárostól, és mert épp családi krumpliszedés volt (egyes fővárosi panelhuszároknak mondanám: bizony a krumpli nem a Tesco-s polcokon terem!), így mivel nem ismerek teleportálós varázsigéket nem tudok ám ott lenni, mindig és mindenhol. Mellesleg nem kell nekem Chat.hu, a Skype sokkal megbízhatóbb, és aki akar az elérhet ott is. És igen, még itt a pusztában is van wifi, igaz akik azt használják szívnak is vele rendesen! Ezért is van kábel netem, ami csak akkor vacak, ha a szolgáltató épp nem szolgáltat! A rizsát pedig meghagyom a kínaiaknak, én krumpli-párti vagyok! [smiley]store[/smiley]
© twillight (Kövérorr)
2012. augusztus 23. 20:54 | Válasz erre | #102
Látom a szövegértés még mindig nem megy, sebaj, ezen lépjünk túl nálad.

A kérdőív a találkozóra lett összeállítva kb. 10 perc lexikonbeli kereséssel. Amúgy csak a Titán ismerete kell hozzá, vagy egyszerű józan ész. Amúgysem a jó válaszok megoldhatósága volt az összeállításnál a fő cél.

Kb. 2 éve az a 10-15 oldal akart az egyetlen oldal lenni egy olyan közönségnél, ami egyetlen oldalt bír el mennyiségileg. Mindegyik mást nyújtott, az enyim egy linkgyűjtő site-nak készült, aztán (szerencsére) feleslegessé vált, mint a zagor-on kívül gyakorlatilag az összes többi.

Senki nem mondta hogy megváltottam a világot, vagy meg akartam váltani azt. De megteremtettük a lehetőséget, az már csak a közösségi szellemet értékeli hányan mentek el.

killmaster nem egy, hanem az ÖSSZES könyvet (már meglévő vagy a jövőben megjelenőt egyaránt) akarta. Plusz rinyált hogy nincs történés, aztán meg azért rinyált mert fel kellett volna kelnie az ágyból hogy ottlegyen.
Annak ellenére hogy az egész hónapokkal előre le volt szervezve, semmi nem volt kötelező, ráadásul tök ingyér\' lehetett elmenni, plusz volt anyag ezerrel - minimum nem lecseszést érdemelne a dolog.

A kábelnetes lefedettség (azon felül jön a wifii) tudtommal olyan 70%, de ha már minden nap van pénze itt lógni egy kicsit, hát teszem azt beáldozza az egyik heti IDE való felmenetelt, és aszondja a, mittomén, chat.hu xx nevű yy kódszavú chatszobáját ekkor-akkor lekreálja, lehet dumálni. Fogadok nem hal bele. Meg továbbra is itt van EZ a fórum, rizsázhat ezerrel.
© killmaster (Savanyúhas)
2012. augusztus 23. 20:53 | Válasz erre | #101
Hmmm... Érdekes kérdőív, pár dolog megy fejből is, néhány dologban azért bizonytalan vagyok. Valószínűleg kissé elmélyülnék a Titán könyvben bizonyára megtalálnám a válaszokat.

Twillight - Regisztráció ideje: 2012. június 14. 17:26
Hogy is van az a mondás a hazug kutyáról meg a sánta emberről?

Hát Killmaster valóban nem váltotta meg az FF világot, bár aktívan szerepel a fóruméletben, és mint a jó úttörő, ahol tud segít. Sőt éppen a Sötétség tőreinek fordításán fáradozik, és lassan már a végére is ér vele. Igaz nem pénzért teszi mindezt, és csupán olyan dolgokat tesz szóvá, amivel nem igazán ért egyet, néha veszi a bátorságot, hogy kioktasson egy-két zöldfülűt... Igen, ilyen Killmaster. Nem szégyell kérni, és adni sem.

Szerencsére a fórumon nem mindenkit a pénz motivál elsősorban...[smiley]kuss[/smiley]
2012. augusztus 23. 20:04 | Válasz erre | #100
\"Mint a linkelt hsz-ből is látszik, én már ezen fórum kezdete ELŐTT itt voltam.\"
Hö? Milyen linkelt háesz? Meg mi az, hogy \"ezen fórum kezdete előtt is itt voltál?\" Nem volt zagor fórum, de már az oldalon voltál vagy mi? Látom még mindig nem tanultál meg rendesen, érthetően, magyarul fogalmazni. :D

\"Másrészről nekem megvan az életem, nem vagyok totál geek.\"N
Nem vagy totál geek: hát ez a \"laza kis kérdőív\", amit így csípőből idedobtál, és aminek a megfejtéséhez és az összeállításához is lexikonnyi tudás kell, meg egy rakás könyv beható ismerete -az ötödik, meg hatodik kérdéshez hozzá se tudok szagolni például-, nem erről tanúskodik. Nem mintha lenne bármi jelentősége, hogy mekkora geek vagy mondjuk. Bár annak ellenére, hogy annak tűnsz, valóban vannak furcsa hozzászólásaid, ahogy killmaster is utalt rá. :D

\"Az átmeneti időszakokat meg útálom, így igenis vártam 2 évet míg kiforr a magyar ff-kör\"
Már kb. 2 éve \"kiforrt a magyar FF-kör\", kb. a zagor indulása után nem sokkal. Csak vaksi voltál, és nem láttad, ennyi.

\"és nem baszakodtam a párhuzamosan létező magyar 10-15 ff-oldallal.\"
Párhuzamosan kb. 3 magyar FF-site volt, van.
Amúgy ha sokallod-sokallottad az oldalak számát, akkor nem tudom minek csaptál össze te is egyet, \"minek baszakodtál\" vele. Ami ráadásul semmivel se nyújtott többet, mint bármelyik korábbi. :D

\"Amúgy szvsz \"élet\" az ha történik vmi. Én tettem ennek érdekében\"
Óóó, összehoztál valami klubdélutánt, amire elment vagy három ember. Te vagy a \"hazai ff-kör\" megmentője, felrázója...
Ezért emeljünk piedesztálra? :D

\"viszont pl. killmastert eddig csak rinyálni láttam hogy miért nem tolnak mindent a segge alá.
Az marha nagy \"rinyálás\", hogy pl. kért egy könyvet -te meg csak pénzért lettél volna hajlandó beszkennelni, lol-.

\"Továbbá ha kifizetted az inter-nyet havi díját, onnantól pluszköltség nincsen. Azt a havi 3K-t meg előbb kipengetem, mint a tv-t.\"
Jó neked. Csak tudod nem mindenki lakik büdipesten, ahol van digi, meg minden szar, amit csak akarsz. Akadnak ám itt vidéki parasztgyerekek is, akik max. mobilnetet és hasonlókat tudnak beköttetni, az meg nem 2-3 rongy.
© twillight (Kövérorr)
2012. augusztus 23. 19:45 | Válasz erre | #99
Mint a linkelt hsz-ből is látszik, én már ezen fórum kezdete ELŐTT itt voltam.

Másrészről nekem megvan az életem, nem vagyok totál geek. Az átmeneti időszakokat meg útálom, így igenis vártam 2 évet míg kiforr a magyar ff-kör, és nem baszakodtam a párhuzamosan létező magyar 10-15 ff-oldallal.

Amúgy szvsz \"élet\" az ha történik vmi. Én tettem ennek érdekében, viszont pl. killmastert eddig csak rinyálni láttam hogy miért nem tolnak mindent a segge alá.

Továbbá ha kifizetted az inter-nyet havi díját, onnantól pluszköltség nincsen. Azt a havi 3K-t meg előbb kipengetem, mint a tv-t.


Végül egy laza ki kérdőív:
1) Hányadik évfordulója van az FF-nek?
a) 10 b) 25 c) 30
(pluszpontért: miért ezek a válaszlehetőségek?)

2) Hányadik FF-kötet a Blood of Zombies?

3) Hány kontinens van a Titánon?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

4) Hány jelentése van az Allansia szónak?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

5) Párosítsd a következő legendás alakokat a fajukkal!
nevek:
- Koponyarepesztő Yargaas
- Hasítóbárd Stubb
- Félkarú Rerek
- Egyszemű Urm
- Fehér Herceg
- Kegyetlen Zark
fajok:
- troll
- ork
- törpe
- elf
- ember
- goblin

6) Párosítsd az alábbi személyehez hobbijukat!
nevek:
- Gerreth Yaztromo
- Zöldujjú Hurdagag
- Rejtélyes Rabló
- Rettegett Balthus
elfoglaltságok:
- a vakondok életének tanulmányozása
- borászat
- édességek majszolása
- állatkitömés

+1) Mi az Óvilág neve?
2012. augusztus 23. 16:51 | Válasz erre | #98
Ja, csórikámnak két év kellett, hogy idetaláljon. [smiley]eplus2[/smiley] Pedig áállítólag nagy kjk-fun, meg a korábbi fórumokra is irogatott, mégis csak valami pár hete tűnt fel neki a \'magyar lapozgatósok mekkája\'... Biztos csak mostanában szerezte be azt az emlegetett nagyítót, anélkül meg vaksi egy cseppet. [smiley]mf2[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2012. augusztus 23. 16:07 | Válasz erre | #97
Hát nem is Mr Twillight-ra lettem volna kíváncsi, néhány hozzászólásából leszűrtem, hogy annyit konyít a KJK-hoz, mint én a deriváláshoz (A matek sosem volt az erősségem...), de mégis jó lett volna, ha már itt a Zagoron hírdet, hogy vigyünk egy kis színt a fórum életébe. Hát ez van! Egyébként az internet sincs ám ingyen errefelé, sőt itt még meg is kérik az árát! Szerencsére akad azért még itt a fórumozók között is olyan, akivel beszélhetek Skype-on, nem kell barátságot koldulnom senkitől. Sőt szerencsének érezhetem magam, hogy én már a fórum kezdetekor itt voltam, nem holmi huszadrangú vendégként írogatok itt csacskaságokat! [smiley]nevetes1[/smiley]
2012. augusztus 23. 14:54 | Válasz erre | #96
Nyugi, úgysem fogja a kutyát sem érdekelni az egész, főleg hogy ez a roppant szimpatikus úr -mr. alkonyat- a főszervező. [smiley]eplus2[/smiley] Maximum az az egy-két haverja elmegy innen és ennyi.
© twillight (Kövérorr)
2012. augusztus 23. 13:55 | Válasz erre | #95
Tudjuk: neked minden legyen, most legyen, ingyen legyen.

Ha netezni akarsz itt a fórum, vagy nyiss valahol egy privát chatszobát.


PS: nagyítót viszek a Tantalon Feladataihoz!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. augusztus 23. 13:44 | Válasz erre | #94
Nincs ott véletlenül egy számítógép webkamerával és mikrofonnal? Van Skype-om, és szívesen megosztanám veletek a gondolataimat, mert Békés megyéből aligha tudnék oda eljutni. Ahogy mondani szokás se pénz, se posztó...[smiley]knife3[/smiley]
© twillight (Kövérorr)
2012. augusztus 23. 12:51 | Válasz erre | #93
Utolsó pillanat!

MA a Dungeon szerepjátéboltban 16.00-18.00 között élőben találkozhatnak a lapozgatós könyvek rajongói, meg aki arra jár.

Megközelíthetőség: 4-es vagy 6-os villamos (a bolt a körúton van, majdnem a megállóban).
2012. augusztus 3. 02:20 | Válasz erre | #92
Én remekül összhangba tudom hozni a nyeszeb-kaszabot a modern fegyverekkel. Az én könyvemben lesz kés, tőr, kalapács, bontórúd, de grenade launcher is kerül bele, ami azért - ismerjük be - hasznos adalék bizonyos esetekben. Körülbelül annyira, mint az EME varázslat, de itt még életerővel se kell fizetni érte. Az olyan fegyverek meg kifejezetten erősek lehetnek, amik nem azt mondják, hogy \"bumm\" meg \"ratatata\" hanem kis adag hamuvá változtatják az ellenséget. Egy ilyen eszközzel szivatni is lehet rendesen a játékost...ellövi valami kis gyenge lényre, aztán a könyv végén derül ki, hogy hoppá, már csak ezzel az eszközzel húzhatta volna ki magát a csávából :D

Az se igaz, hogy ettől túl könnyűvé válna a könyv. Majd meglátod, hogy mennyire nincs így :D attól hogy van nálad rocketlauncher, a csapdákba ugyanúgy belefuthatsz
2012. július 25. 16:38 | Válasz erre | #91
Nekem is sok kedvenc emlekem fuzodik a KJK konyvekhez. Az elso a Bajnokok probaja es a Remulet utvesztoje volt. A hatas leirhatatlan es soha vissza nem tero volt. Ezek kolcson konyvek voltak, utana megvettem/megvetettem az elso konyveimet: Bajnokok probaja es a Tolvajok varosa. Az utobbi azota is kedvenc a maga zsibongo, kozepkori varosi tortenetevel. Talan ezert is tetszettek a magus konyvek, mert hasonlo vilagba ropitettek el minket (kar,hogy nem folytattak,mert a HK-nal sokkal jobbak voltak). Orszagut harcosa is nagyon bejott, a Talalkozas FEAR-rel es Robotkommandohoz is kellemes emlekek fuznek. De tenyleg nem lehetne mind leirni oket...az sokkal rovidebb lenne,hogy mely konyvek nem jottek be.
2012. július 25. 14:50 | Válasz erre | #90
Lényegében a Titán csak azért jött létre hogy összekapcsolja a KJK sorozat fantasy könyveinek legtöbbjét!Ha fordítva történik,azaz hogy adott a Titán mint terep,az eddig említett neccesebb dolgok ha nem is mindegyike,de zöme biztosan kiforrottabb lett volna!Vannak példák ilyen előre precízen kidolgozott fantasy világokra!

Nekem nincsenek kedvenc pillanataim!Kedvenc könyveim vannak amelyeknek minden pillanata élvezetes volt![smiley]nevetes1[/smiley]
Más ilyen kedvenc dolog nem jut most eszembe,pl.hogy kedvenc -főgonosz;-karakter;-szörny;stb.Talán kedvenc helyszínem van,Allansia,és pont az eddigi témában is felmerült kidolgozottsága miatt!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. július 25. 14:34 | Válasz erre | #89
\"Azért Killmasterből is megárt a sok...\"
[smiley]vigyor2[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2012. július 25. 08:29 | Válasz erre | #88
Arra, hogy mennyire eltérőek a kultúrák, és a fejlődés a Titán egyes részein nem kell csodálkozni. Egyszerűen így alakult. Pl. ha egyszer elkészülök a Sötétség tőreivel, (azért nincs messze az az idő), látni fogod, hogy Kazan világa mennyire primitív. Mintha visszamentünk volna az őskorba! Ezt persze képletesen értsd, azért akadnak mágiahasználók is szép számmal benne. Kis törzsek civakodnak a hatalomért, és ott vagy te, egy lehetséges uralkodó, akit jól megdolgoztatnak egy vacak kis medálért... Hát akkor már lennék inkább Arion uralkodója, és az összes mágusomat jól fenékbe rúgnám! Szerencsére a Titán három kontinense bár jelentősen eltérő, azért megmaradtak olyannak, amilyennek szeretjük őket, és igen, az írón múlik az, hogy mennyire lesz színes és érdekes a kaland az adott kontinensen!

Kedvenc pillanatok? Nehéz erre válaszolni...
Nálam kedvenc hely a Feketehomok kikötő, a maga kis barbár világával. Szerencsére több kaland is érinti ezt a helyet! Tény, hogy nagyon tudtam örülni, amikor Runner kollégától megkaptam az Éjféli tolvaj nyomtatott kiadását, és olvashattam kemény munkánk gyümölcsét! Kedvenc főgonoszom igazából nincs, de akad azért egy-kettő akivel nem szívesen futnék össze megint. (Ilyenek a kockadobással igen nehezen legyőzhető ellenfelek, de már a megközelítésük is valóságos csoda!) Persze valószínű, ha most minden ilyen kellemes pillanatot megírnék a Titánnal kapcsolatban, velem lenne tele a fórum ezen oldala, azt pedig nem akarom. Azért Killmasterből is megárt a sok...
2012. július 24. 20:28 | Válasz erre | #87
Egyetértek Cyborg17-el, attól, hogy valami Fantasy műfajú, még ne legyen agyatlan, összecsapott maszlag. Persze nem azt mondom, hogy nem jó a mostani világ! Csak azt, hogy mindennek legyen normálisan kidolgozott háttere. De azért nem szabad a ló másik oldalára esni, ne legyen minden klisés. Attól, hogy valami \"B\", még igenis lehet jó. Egy egyszerű példa: Indiana Jones.

Amúgy ha röviden kellen leírni, akkor Allansia a klasszikus fantasy, Khul a Káosz, Óvilág pedig a \"dark\". Mindegyiket lehet valamiért szeretni. Vagy nem, de hát ez is ízlés kérdése abszolút!

Természetesen minden csak és kizárólóg az aktuális író alázatán múlik, illetve az ötletein. Ha normális a hozzáállása valakinek, akkor az már félsiker. Más kérdés, hogy kinek mi a normális.

Azért azt tudjuk be, hogy már nem nagyon fog bővülni Titán világa. Pedig azért lehetne még... de hát az üzlet az üzlet.

Talán, jóesetben még JG megajándékoz minket néhány finomsággal.
Szóval azért nem árthat ha mindenki elgondolkodik egy kicsit, és visszaidézi melyek voltak a számára legszebb, legkedvesebb pillanatok.

Spoiler:

- Maga az első FF könyvem véghezvitele, azaz A Hóboszorkány Barlangjai
- Halállabirintus szabályos véghezvitele
- Megfelelni a Tatsu második feladványára, máig emlékszem, kimentem a nagyihoz, közbe tésztát gyúrt:), feltettem a kérdést, majd ránéztem az arcára, s megláttam azt a megannyi élettapasztalatot, így meglett a \"gyermekkor\"
- kellemes emlékek fűznek a Királyok Koronájához is
- Razaak likvidálása
- találkoztan Vladimir Uthoskival, remélem jól írtam a nevét:)
- legyőztem az Éjsárkányt
- Visszatértem a Tűzhegybe
- nem maradtam tovább szörny
- és a végére az egyik, ha nem a legkedvesebb:
\"Napkeletre, mindig egyre,
Jött közelebb, fel a hegyre,
Ott fenn épült jámbor helyre,
Lüktető szíve vezette,
Csoda dárdát ott meglelte.

És nektek?
2012. július 24. 19:27 | Válasz erre | #86
Gondolom ez a szöveged elsősorban nekem szól,de javíts ki ha tévedek!
Félreérthettél,mert az sosem volt probléma (legalábbis az én problémám nem)ha sokszínű egy adott világ!A gond inkább akkor van ha ez a sokszínűség agyatlan!Nekem speciál nagyon nem tetszene-az egyszerűség kedvéért maradjunk a Titánnál-ha Allansia maradna olyan amilyen,de az Óvilág meg hightech lenne,Khul pedig valahol a kettő közt,vagy valami hasonló!Mert így aztán pláne sokszínű lenne a világ,csak rettenet sz.rul!
A mostani Titánnal pedig csak annyi az ezirányú (mini)probléma hogy eltérő kultúrák akár egymás közvetlen szomszédságában vannak!Pl.a Vértengerek-Beltengere,és a Szamuráj kardja-Hachimanja!Vagy Kakhabad és Vaskövesd(Vérkrétakő)!Valakit ez nem zavar,de engem igen,persze nem annyira hogy ezzel keljek-feküdjek,és tisztában vagyok vele hogy ez miért alakult ki így,hiszen lentebb erről írtam!Más-más írók csaptak le a még kihasználatlanul maradt területekre,és nyilván mindenki a saját ötleteivel töltötte ki azokat,az előbbiektől függetlenül!Ez van.
Másrészt Óvilág nem Jackson világa!Korántsem!Ugyanis neki Kakhabad a világa(és valamennyire Analand is,bár közel sem annyira,hiszen jóval kidolgozotlanabb)amelyek Gascoigne által itt kaptak helyet a Titánon!A KJV-on kívül nem is írt ide többet!Társszerzők annál inkább![smiley]awink[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. július 24. 18:26 | Válasz erre | #85
Szerintem pont így kerek a Titán világa, ez a sokszínűség adja meg a kalandok igazi aromáját, ha szabad így fogalmaznom. Ha belegondolunk Khul kontinensét a rajongó írók alakították ki, azért is lett ennyire sokszínű és változatos. Az Óvilág S.Jackson világa, sok város, királyságok, (bár rajongók regénye is játszódik ezen a kontinensen)inkább a civilizált világok kedvelőinek való. Érdekes módon azért itt is akad olyan királyság, amit meg kell menteni, vagy épp valamiféle gonosz hely, ahol nekünk kell átvágni... Allansia pedig nem véletlenül kapta a kalandorok földje elnevezést. Lépten-nyomon valamiféle kalandba csöppenhetünk, annyi itt a gonosz lélek, hogy minden négyzetcentiméterre jut egy ellenfél! Sokszínű és izgalmas világ ez, bár vannak még kalandok által alig ismert részei. Én szívesen összefutnék pl. a Halak Gariuszával, bejárnám a Gyíkember dzsungeleket, kiruccannék Arantisba, és hajóznék a Kés-szorosban, na de ne akarjak ennyi mindent egyszerre.
2012. július 24. 15:17 | Válasz erre | #84
Ha úgy vesszük ő,igen!A Halállabirintus az első olyan könyv ahol Livingstone már megemlíti az előző művéből megismert Feketehomok kikötőt!Felbukkan a háttértörténetben,ill.rokoni szálakat beleszőve kiderül hogy Poison Ivy(aki itt csak Ivy lett,bár mintha egyszer Méreg Ivyként lenne írva;amúgy Szömörcének kellett volna fordítani,mindegy)Savanyúhas huga!A gyíkkirály szigetében ezeket az egymásrautalálos összeköttetéseket tovább folytatja,ahogy innentől a többi könyvében is!De kronológiailag itt még csak 1984-ben járunk,és szerintem ekkor merült fel az ötlet hogy nem volna hülyeség az eddig megjelent könyvek helyszíneit egy önálló világra helyezni!Livingstone a saját műveivel ezt megkezdte,és valószínűleg Gascoigne a többivel összekapcsolva folytatta!Amúgy egészen jól!A KJV mivel nem illett teljesen a képbe,ill.ott a 4 könyv között már eleve egyfajta kapcsolat van,viszonylag kidolgozott,saját háttérrel,külön kontinenst kapott,ahogy az akkor felbukkanó Steve Jackson2 is egy harmadikat a Skorpiók mocsarához!Szóval innentől már kezdett körvonalazódni a Titán,ami 1986-ra már lényegében teljessé vált;térben-időben is összekapcsolta az addigi fantasy anyagokat(kivéve a Haláltalizmánt),és biztosra vehető hogy Jacksonnak,Livingstonenak is tetszhetett ez az akkori végeredmény,ha jóváhagyták!
Nyilván a későbbi írók már ennek figyelembevételével írták könyveiket!Ha már kidolgozott közegbe helyezték anyaguk helyszínét,alkalmazkodtak,ha meg ez nem volt ínyükre az akkori számtalan szűz terület egyikét választották ki,nyilván az alapokhoz hűen ekkor is!
Ezzel együtt is a \"szűk Allansia\" lett a legkidolgozottabb;persze látszik is hogy sokat foglalkozott vele Livingstone!Ez a térség önmagában is tuti fantasy közeg,míg a többiben azért adódnak olyan jellegű bakik amelyek a célközönségnek szánt tízenéveseknél még elmennek,egy felnőttnél meg már nem igazán!Olyasmiket értek ezalatt hogy pl.nem mindenhol az a klíma,amelyet a bolygó logikája indokol;vagy teljesen eltérő kultúrájú,technikai szintű \"országok\" szomszédosak egymással!Az ilyesmik azért idősebb korban már szemet szúrnak!Persze lehet hogy csak engem zavar ez valamelyest,de én úgy vagyok vele hogy a fantasy nem azt jelenti hogy agyatlanul bármi lehetséges,megtörténhet,hanem hogy bár más a világ mint teszem azt amiben jelenleg élünk,bizonyos logikai tényezők ekkor is érvényesülnek!Neked mi a véleményed?
Ill.(igaz ez már kiderülhetett)én a fantasy hagyományosabb,klasszikusabb formáját kedvelem igazán,amit pl.a Livingstone könyvek is képviselnek!A horrorisztikus,Ravenloftos is bejövős,de azzal már csínján kell bánni,hogy ne essen át a ló túlsó oldalára,és ne legyen se gelj,se a mai ezirányú divat miatt (túl)kommersz!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. július 24. 14:20 | Válasz erre | #83
Ha jól emlékszem, akkor Marc Gascoigne az T. Úr, aki jelentősen segített megalkotni Titánt. Ő írta a Kard Mesterét.
2012. július 24. 12:09 | Válasz erre | #82
Alapjában véve teljesen mindegy számomra hogy használhatsz-e mágiát az adott kalandban vagy sem!A dolog nem ettől lesz jó vagy rossz!A lényeg az összhatás,hogy az adott kaland milyen élményt nyújt!Ennek adaléka minden egyéb,mint pl.a borító,az illusztrációk,vagy egyéb szabálymódosítók mint akár a mágiahasználat!A kérdés ezekkel kapcsolatban hogy hozzá tudnak-e adni bármit is az alapokhoz,vagy ne adj Isten rontanak-e rajta?
Klasszikus fantasyba pedig szvsz egyáltalán nem kellenek modern cuccok,így modern fegyverek sem!Eleve hangulatrombolók,márcsak az általuk előidézett logikai szitu tekintetében is!A modernizációnak ugyanis megvan a maga miértje,történelmi háttere,amellyel az egész világ minden más aspektusa együtt alakul!Ez egyfajta technikai evolúció!Rövid ideig előfordulhat ugyan egy-egy technikailag elmaradottab régió(pl.a földi Afrika),de hosszabb távon semmiképp,ugyanis vagy felzárkózik valamennyire,vagy elpusztul!Szóval a mágia-lézerfegyverek stílus nálam az élvezeti értéket romboló ostobaság kategória,mert hogy tudna a kettő együtt kialakulni,egyenletesen fennmaradni,fejlődni,és ráadásul miért?
Plussz általában az ilyen KJK sci-fik azért sem jönnek be mert nagyon nehéz élvezhetően,jól kivitelezni őket!Ugyanis egyrészt annyira kibővülnek a lehetőségek hogy könnyen szétcsapottá válik a sztori,másrészt a múltat már ismerjük hogy reális fantasy világot alkossunk vele,de a jövő az ebből a szempontból is homályos,hogy ne az adott kor elképzeléseinek megfelelő jövőkép örökítődjön meg vele kapcsolatban!Primitívebben:könyebb egy karddal-fejszével való összecsapást így előadni mint egy nálam láncfűrész van az ellenfelemnél meg shotgun félét;plussz könnyebben összedobok egy mágiával bíró alap fantasyt mondjuk a 13.szd.szintjén,mint egy bármilyen jövőbelit,hogy ne konkrétan azt írjam hogy i.u.3819-ben vagyunk!Többnyire nem is tetszettek a sci-fi KJK könyvek!Kivétel mondjuk Az országút harcosa;az ebből a szempontból profin összehozott a lehetőségekhez képest!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. július 24. 10:02 | Válasz erre | #81
Könyvkritikák esetében tanácsos odafigyelni arra hogy az adott mű mikor is készült éppen,mert nagyon nem mindegy ám hogy az egyik könyv pl.a kezdeti időszakban,mondjuk 1983-ban íródott-e,vagy már később akár csak 3-4 évvel is!A korai anyagok érezhetően kiforratlanabbak még,ezt nem szabad hibának felróni!Kezdetben ezek a művek még önállóak voltak,úgymond lógtak a levegőben!Az őket összekapcsoló Titán mint bolygó,ill.annak 3 kontinense csak később íródott rájuk,nem is biztos hogy csupán Jackson-Livingstone jóvoltából!Ezért butaság pl.összevetni a KJV mágiáját a Káosz fellegváráéval,vagy a Skorpiók mocsaráiéval!Másrészt játéktechnikai hibákon-mégha időnként jogosak is-fölösleges hosszan lovagolni,hiszen az előbbiekből adódóan nem egy már kidolgozott világ,szintén kidolgozott,jól felépített szabályrendszereihez lettek írva,hanem csupán írói ötletek kipróbálgatásaiként,ami néha összejött,néha meg nem!
Reactor!Neked is sokszor vannak helyes meglátásaid,de sokszor olyan dolgokba kötsz bele amelyekről jelenleg írtam!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. július 16. 03:08 | Válasz erre | #80
A legnagyobb fejezetpontrablást a kamuvarázslatok adták, na meg például az, hogy sikeres varázslat esetén is tovább kell lapoznod (ha van nálad Kristálygömb, lapozz a 789-re). Ennek mi értelme?
A HK köteteket már meg se említem, ott még a halálokat is külön fejezetpontban írják le. Oké hogy nagyon ízesek és válogatottak, de pl. az Árnyékvilág című HK kötet felét ezek teszik ki, hogy harc közben hogy halsz meg, a Srymdil útvesztőjét meg letudták 7-8 folyosóval...

Az ám nekem se tetszik, hogy a \"darázsolás\" alkalmával életerővel kell fizetni, Zagor legendájában már volt Mágia pont legalább, de ott meg azzal rontották el nagyon a dolgokat, hogy minden egyes elmondott varázslathoz külön varázstekercsre van szükség. De hogy lehetséges ez, hát ugyanaz a varázslat! Vagy a varázsló tényleg ennyire gügye, hogy csak puskából tud \"darázsolni\"? És egy ilyen emberre bízzák Zagor legyőzését? Jájnekem...

A harmadik dolog, amit nagyon utálok, az az, hogy hiába működne jól a varázslat, a könyv minden szart kitalál, hogy csak azért se sikerüljön! A Varázslat! sorozatban egész csomó ilyen van...a Klattaember ellopja az Óriás-fogat, a demoralizáló varázslat nem hat az Álmatlan Kosra, a goblinok túl buták ahhoz hogy illúzióval hatni lehetne rájuk. Most muszáj ez?? Hogy a fenébe bízhatna így bárki a varázstudományában, ha a könyv úgyis talál valami kifogást, hogy most éppen miért nem működött a dolog. Ez annyira fel tudja bosszantani az embert egy idő után, hogy inkább karddal fog hadakozni, pedig de jó is lenne egy-két mágiát bedobni nyeszeb-kaszab helyett...!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. július 14. 08:13 | Válasz erre | #79
Amiről itt írtok az megvalósult egynémely HK kötetben, és hát elég érdekes szituációk adódtak ebből. Gondoljatok csak a Küzdelem sorozatra. Na ott lehet nálad egy egyszerű tőr és akár egy géppuska is. Ez utóbbi használatával akár egy élőholt századot is lehet likvidálni. Na ez Cherubionban elmegy, mert az egy álomvilág, de a Titán így jó, ahogy megálmodták. Ami a varázslást illeti S.Jackson a Királyok koronájánál jött rá, hogy a kalandorok már addigra megtanulták az összes varázslatot kívülről, és a kamuvarázslatok ideje lejárt. Némely ismert varázslatot alakított úgy át, hogy halál legyen a vége. Maga a varázslás jó kiegészítője a kalandnak, gondolok itt a Rémület útvesztőjére, vagy a Skorpiók mocsarára, ugyanakkor ezek alkalmazása meglehetősen fejezetpont rabló, így lerövidülhet a kaland...
2012. július 14. 02:33 | Válasz erre | #78
A Warhammer 40K-val nem \"csak\" annyi a gond, hogy Jackson-Livingstone koppintás (mert végső soron az), hanem mivel ott már feltalálták a modern fegyvereket, cseppet se olyan különlegesek, mint a Titánban lennének.

Egy olyan kalandjáték érdekes lehet mindenesetre, ahol modern fegyverek helyettesítenék a \"darázsolást\". A Haláltalizmánban már majdnem sikerrel alkalmazták ezt a receptet, de sajna ott is a jó öreg nyeszeb-kaszabra tettek fel minden lapot. Mennyivel érdekesebb lett volna, ha a Földről úgy indulsz, hogy lőfegyvereid vannak.
Arra gondolok, hogy ez szerintem igen sokat dobna egy Titánon játszódó kalandkönyvben, ha a főhőst a Földről küldenék, és lehetne választani fegyverek közül. Kardot csak később lehet fölvenni, alapból lenne pistol, shotgun, machinegun, sznajper puska, missile launcher, vagy akár valami extravagáns speckó fegyver is - molekulaserkentő, Thermal Shok Launcher, Antianyag sugár...a halálpontokat még ezekkel se lehetne kikerülni, és persze a töltény mindegyikbe véges lenne, de pl. a Hét Sárkánykígyónál nagy hasznát vettem volna egy Antianyag sugárnak...
© twillight (Kövérorr)
2012. július 13. 20:32 | Válasz erre | #77
Warhammer 40K-ból nincs lapozgatós? :D
2012. július 13. 18:22 | Válasz erre | #76
Szerintetek mi a fontosabb? Ha egy könyvben csak harcolni kell, vagy lehet benne \"darázsolni\" is? Melyiket szeretitek jobban?

Személy szerint én szeretem a \"darázsolást\" egy kalandkönyvben, de NE úgy, mint a Kaland-Játék-Varázslat sorozatban, hogy telenyomják kamubűbájjal, meg hogy a választható varázslatok nagy százaléka haszanevehetetlen (miért pont ezt a varázslatot választottad?). Nekem nincs ellenemre a nyeszeb-kaszab, ha ügyesen, jól ki van dolgozva...például nemcsak kardot lehet használni, hanem te magad választhatsz fegyvert, meg ilyenek. Az igazi valóban az volna, ha rocketlauncherrel meg plazmagunnal lehetne irtani a goblinorkcsontváztrollzombi-kombinációt, de mágiával végső soron ezt ki lehet váltani :)

Szóval?
2012. június 24. 22:25 | Válasz erre | #75
Nem azért hogy, de nekem ha jó formában vagyok, akkor egy nap 4 könyv is jöhet!
:)
© twillight (Kövérorr)
2012. június 24. 21:34 | Válasz erre | #74
Hijnye, 4 nap alatt kiolvastam 5 játékkönyvet. Szerintem ez rekord. Kicsit fáj is a fejem.
De még ilyen ütemben is jó sokáig fog tartani kiolvasni amit akarok.
© twillight (Kövérorr)
2012. június 20. 22:42 | Válasz erre | #73
No jó.

Sz\'al elkezdtem végigolvasni az ÖSSZES FF-könyvem, legalábbis ami Titán-on játszódik (meg amit még nem olvastam). Ja, plusz a regényeket és AFF kiadványokat.

Ha már akkor alapon lexikont is párhuzamosan összedobok gondoltam, ám olyatén probléma merült fel, hogy nincs az az isten, hogy én az angol neveket a magyarok mellé összemazsolázzam, többek közt mert ami megvan magyarul, az ugyi nincs meg angolul, mert minek (eltekintve a Tűzhegytől, aminek megvan a 25. évfordulós változata, és a Káosz Fellegvárától, aminek a magyar kiadása iszonyatosan el lett cs*szve).

Vkinek esetleg volna kedve adatokat párosítani?
Másik: én .xls-ben dolgozok, mert kizárt, hogy a wiki-rendszerrel szenvedjek. Esetleg a végén vkinek elküldjem, és feltölti, vagy valami?

Ami eddig megvan (ti. kiolvastam az elmúlt pár napban):
- Titán
- The Tasks of Tantalon (sikerült szereznem mikroszkópot!)
- Fighting Fantasy - The Introductory Role-playing game (mondjuk ez nem köthető egyértelműen a Titán világához, így nem szedtem ki belőle adatot)
- Adventures of Goldhawk (mint közben kiderült ez nem a Titánon játszódik, de tök jó, végre végigtoltam. Mondjuk tényleg igen fiataloknak ajánlott, de esős napokra elmegy)
- The Riddling Reaver (némi ésszerűsítéssel ezt tök jó lenne egyszer mesélni)

PS: az FF-hez köthető kiadványok közül egyedül a The Casket of Souls nincs meg, és nem is lesz, mert a) nem a Titánon játszódik b) nincs rajta az FF-logó.
2012. június 19. 22:35 | Válasz erre | #72
Rég olvastam a Titánt:)
Köszi az infot.
© twillight (Kövérorr)
2012. június 19. 21:40 | Válasz erre | #71
Van vagy 5 ilyen \"lakószint\", és különben is túl nagyok hogy egyetlen személyé legyenek. Minden valószínűség szerint valami törzs, vagy klán lesz, de passz.

Biztos nem a király, mert az Namurkill :D
2012. június 19. 20:32 | Válasz erre | #70
\"Nimlothan lakószintje\"

Szerintem úgy lenne logikus, ha egy személyt takarna.
Talán egy híres törpe hős, esetleg maga a királyt.
2012. június 18. 21:49 | Válasz erre | #69
\"láttunk akár egyszer is goblint csapdát állítani a könyvekben?\"

Igen, pl. a Mélység Rabszolgáiban van egy ilyen rész.

A többihez nem tudok hozzászólni. :D
© twillight (Kövérorr)
2012. június 18. 21:36 | Válasz erre | #68
Most olvasgatom újra a Titánt, és van pár olyan, amin csak csóválni tudom a fejem röhögés közben.

Pl. láttunk akár egyszer is goblint csapdát állítani a könyvekben? Pedig elméletileg arról híresek.

Vagy az olyanok, mint Fangthane térképén \"Nimlothan lakószintje\" - ez vajon mi a szösz lehet? Egy klán, egy személy, vagy mi???
Vagy miért van két Fehérvíz Folyó, no és hogy a Sziklaszirtekkel mennyit tudtak kavarni a fordítók...

A kedvenc fejezetem pedig: \"Az elfek hosszú életének titka\" - és semmit nem árul el arról amit ígér!
© SzG
2012. május 28. 16:47 | Válasz erre | #67
Ja, vitán felül az a legütősebb HK, minden szempontból, de asszem ezt párszor már leszögeztük-megbeszéltük itt is, meg máshol is. :)
Mondjuk ha már pontozni kell, akkor én max. 9,5-et adnék rá... azért a 12/10 kicsit túlzásnak tűnik, de mondjuk ez nyilván szubjektív. :D Mindenesetre nem gondolom azért egy annyira atom, korszakalkotó, überelhetetlen valaminek, bármennyire is bejön, épp a sztorija az például, ami szerintem alapvetően elég klisés (inkább a stílusa-hangulata-helyszíne, ill. a karakterei miatt szeretem). Jó, persze, nyilván vannak benne eredeti ötletek, jó megoldások, fordulatok, de azért én pl. láttam már néhány ilyen faluban játszódós-nyomozgatós-vérfarkasos regényt-filmet, épp a Ravenloft könyvek között is akadnak hasonlók, ugye részben Kornya is azokból merítette az ihletet (meg egy-két karaktert, pl. a Bárdot, mint tudjuk :) ).
2012. május 28. 16:17 | Válasz erre | #66
Jóhénány FF-re köröket ver nálam a Fenevad, pl: Végzet Erdeje, és ha jól emlékszem, a HK-nál nekem az első helyen áll.
2012. május 28. 14:33 | Válasz erre | #65
Üdv!

Nálam abszolút favorit a Fenevad Nyomában. A történet és az elbeszélés módja köröket ver bármelyik hk-ra vagy kjk-ra. Alapmű. 10-ből 12 pont. Brilliáns (vagy hogy szoktátok mondani).
2012. május 28. 14:32 | Válasz erre | #64
Gondolom többen ismeritek a különféle szerepjátékokat!Aki a második kiadású AD&D-t is ismeri,illetve az ehhez a játékrendszerhez alkotott horrorisztikus világot a Ravenloftot,az a Fenevad nyomában-ról is tisztább képet kap!Ugyanis ennek a könyvnek a sztorija tudtommal eredetileg egy Ravenloft kalandmodul volt,és onnan íródott át egyszemélyes kaland-játék könyv formába!Innen az óriási eltérés a többi HK könyvhöz képest sztorijában és színvonalában is,hamár úgyis erre irányult a kérdés!Szerintem korrekt könyv,minden tekintetben megállja a helyét,de alapműnek nem tartom!

Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. május 27. 20:14 | Válasz erre | #63
Én pont ezért bíztatom a Zagor.hu-s olvasókat, hogy aki olvasta a könyvet és van róla véleménye írja meg. Ha netán valakinek nincs meg a fenn említett Fenevad nyomában, pdf-ben el tudom küldeni. Ha pedig más HK könyvről írna, tegye meg bátran, írja meg neki melyik és miért tetszett a legjobban. Van választék több mint 50 könyv van a sorozatban... (igaz, mindet én sem olvastam csak kb 75%-át, de majd alvás előtt belenézek valamelyikbe a maradékból...)
2012. május 27. 20:07 | Válasz erre | #62
Felőlem nyugodtan szórakozhat, ha nincs más neki amivel, v. akivel szórakozhatna:)
© SzG
2012. május 27. 19:25 | Válasz erre | #61
Amúgy azért is gyanús ez az egész \"történet\" odaát, Sang-oldalán, mert a KJK-könyveket egyenként 3-4 ember értékelte, a Fenevadot meg 9... és hát azért elég életszerűtlen, hogy ez utóbbit kétszer-háromszor annyian tartották fontosnak pontozni, mint a régi nagy klasszikusokat... ráadásul mind a 6 gyenge értékelés kb. egy nap alatt érkezett. :D
Na de hagyjuk is, napnál is világosabb, hogy mi a helyzet, maximum az nem egyértelmű, hogy ki az a *** (na ezt itt inkább moderáltam :D), aki ezzel szórakozik, de hát egészségére, nyilván semmi jelentősége a dolognak. :)
© SzG
2012. május 27. 19:06 | Válasz erre | #60
Igen, az elején megfordult a fejemben, hogy te vagy az, aki nyomkodja az \"elégteleneket\" a Fenevadra, csak hogy úgy tűnjön, nem vagy egyedül a véleményeddel, miszerint ez egy vacak könyv... de nem hiszem, téged azért valóban komolyabb, értelmesebb kollégának ismertelek meg, szóval elnézést a feltételezésért is. :)
A Dzsudzsu-zombi elnevezés mondjuk szerintem is elég röhejesen hangzik, illetve ez nekem sem tetszik (amúgy ez elvileg valami afrikai elnevezése az életre keltett halottaknak, azt hiszem, legalábbis valahol olvastam egy ilyet, tehát nem az író találta ki), de hát most ez az egy szörny nem sok vizet zavar, és hát amúgy is, semmi sem lehet tökéletes, még a Fenevad sem. :D
© killmaster (Savanyúhas)
2012. május 27. 18:57 | Válasz erre | #59
Én csak két játékkönyves fórumon fordultam meg eddigi pályafutásom során, tekintettel arra, hogy egy ilyen törpe faluban, mint a miénk az internetet hírből sem ismerték. Egyébként ha arra gondolsz, hogy én majd nyolc eltérő álnéven beírogatok Sang oldalára és telekommentezek mindent, hát akkor rosszul ismersz, akad nekem jobb szórakozásom is. El kell fogadni, hogy sok ember sok féle véleménnyel bír, most ti vagytok kisebbségben! De kérdezzük meg a Zagor.hu-s olvasókat, nekik mi a véleményük erről a könyvről, írják meg azt. Az enyémet már ismered, nem írom le újra, nálam a HK között amúgy is az Acélkorona a nyerő, még ha koppintás ízű is. Igaz abban nincs dzsudzsu-zombi...[smiley]nevetes2[/smiley]
© SzG
2012. május 27. 17:20 | Válasz erre | #58
... Már várom, hogy mikor fognak felbukanni a különféle fikanickeken írt, rendkívül frappáns és szellemes kommentek-gyalázkodások a két könyv alatt. :D
© SzG
2012. május 27. 17:16 | Válasz erre | #57
\"Az, amit te és a szűk környezeted gondol egy-egy műről, az nem tükrözi az itteni olvasók véleményét.\"
Nem a szűk környezetemről van szó. Eddig bármelyik játékkönyves fórumon fordultam meg, bárkivel beszéltem, és szóba került a Fenevad, mindenki jó véleménnyel volt róla. Max. 1-2 kivétel akadt, pl. te. :)
De teljesen felesleges ezen vitatkozni, mert csak a legutóbbi hozzászólásom óta még két gyenge értékelést kapott ez a bizonyos könyv, meg még egyet az enyém, szóval most már tényleg teljesen nyilvánvaló, hogy valaki direkt ezzel szórakozik, nyomkodja ezerrel az egyeseket mindkettőre, valószínűleg már csak azért is, hogy idegesítsen. :D LOL
© killmaster (Savanyúhas)
2012. május 27. 17:03 | Válasz erre | #56
Sz. G kolléga, erre a helyzetre saját példát hoznék fel. Amikor a Zagor.hu-n megjelent a történet író pályázat, szinte biztos voltam benne, hogy az enyém lesz a legjobb, pláne akkor mikor a másik két művet elolvastam. Na mondom, zsebben a győzelem. Aztán olvastam a zsűri hozzászólását és pontozását, meg mertem volna esküdni rá, hogy tőled kapom a legkevesebb pontot! Lám mekkorát tévedtem! Az, amit te és a szűk környezeted gondol egy-egy műről, az nem tükrözi az itteni olvasók véleményét. Egyébként ha megnézed a Zagor.hu szavazás részét személyekre lebontva, láthatod, hogy sokan sokféle történetet kedvelnek, noha csak néhányan szavaztak ezen az oldalon. Aztán ott a Doomos pályád, ahol csak lestem mint sün a ködben, és ha nem ismertem volna pár kódot, már az első 15 perc után hagytam volna a csudába. Szerintem az brutális, neked meg ujjgyakorlat. Bizony nem vagyunk egyformák...[smiley]wow2[/smiley]
© SzG
2012. május 27. 14:11 | Válasz erre | #55
Nincs ezzel különösebb gond (mármint, hogy valamit lepontoznak), csak meglepődtem, főleg a Fenevad esetében. Mégis egy olyan könyvről van szó, amit még azok is elismernek, akik nem szeretik (vagy netán ki nem állják) a magyar írók műveit. Komolyan, én még rajtad kívül senkivel sem találkoztam, akinek ne tetszett volna valamilyen szinten... és akkor most hirtelen, kb. egy nap alatt egyszerre négyen is abszolút gagyinak értékelik (még csak nem is pl. átlagosnak), hát érdekes... :) Nem életszerű a dolog egyáltalán, hogy úgy mondjam, olyan hatást kelt, mintha valaki (k) direkt lepontozták volna, hogy nehogy már még véletlenül is pozitív legyen az összértékelése egy MAGYAR, NEM KJK könyvnek, de ezt már talán írtam... Mondjuk felőlem... nekem pl. nem fog kevésbé tetszeni attól, hogy most már elvileg túlsúlyba kerültek azok, akik gyengének tartják. :D
© killmaster (Savanyúhas)
2012. május 27. 13:37 | Válasz erre | #54
Bizony Sz.G kolléga a világ tele van meg nem értett művészekkel! Ami az egyiknél alapmű, a másiknál porfogó a könyvespolcon! Egyébként én még nem értékeltem Sangnál a BB-t, talán egy jóra jó lesz nálam, bár ez abszolút relatív dolog... Véleményem szerint ha itt is lenne egy HK könyves pontozás, hasonló eredmény születne. Na nem mintha egyes KJK könyvek nem tudnák megosztani ezt a kis rajongói tábort is. Mindenkinek meg van a kedvence, és hát szeretné azt az egekig magasztalni...
Első oldalElőző oldal123456789Következő oldalUtolsó oldal