Zagor.hu
Zagor.hu fórum
54. könyv: A Halál Kapuja
BejelentkezésRegisztrációElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (1)
[b]Történet (4)[/b]: Allansiában rejtélyes vírus ütötte fel a fejét, amely démonokká változtatja az embereket. Az egyetlen gyógyír erre a füstolaj, amely Throff templomában megtalálható, azonban messzemenőkig nincs annyi, ami az egész vidéknek elégséges lenne. Ha viszont legalább 1 adag füstolajat sikerül eljuttatni Throff Allansiai templomába a főpapnőhöz, akkor tud annyit készíteni, ami elég mindenkinek. Csakhogy ez nem olyan egyszerű, mert a főpapnő a Láthatatlan Városban él, amit pedig nehéz megtalálni, hisz láthatatlan (minő váratlan fordulat!). Throff szerzetesei közül többen elindulnak, köztük magunk is, de vihar miatt csak ketten maradunk életben (amiből rövid úton egy lesz igazi KJK kalandhoz méltón). A könyv elején, ha kicsit ironikus vagyok, választhatunk, hogy harcosok vagy varázslók leszünk, de valójában ez nem egy tudatos választás, azon múlik, hogy Lord Azzur vagy Nikodémusz segítségét kapjuk-e meg (nem nehéz rájönni, hogy melyik-melyik, ahogy a segítő szándék mértéke is kitalálható). Az utána következő utunk izgalmas, míg végül eljutunk a láthatatlan városig, azonban kiderül, hogy hiába van meg a füstolaj és hiába lehet nagy mennyiségben előállítani, ha Ulrakaah és démoni serege áttör a Halál kapuján, akkor többé nincs biztonságban Allansia. Ezt is meg kell akadályoznunk. A kapuba való bejutás ötlete nagyon epikus és tetszik, ahogyan a könyv építkezik főleg a láthatatlan városban, ahol minden helyet többször bejárva tudunk mindenkivel találkozni, aki fontos, és megtalálni egy titkot (mondjuk a haldokló embernél ez egy kicsi logikai bukfenc, hogy bármennyit kacskaringózunk, biztos haldokolni fog, lehet itt a hitelesség kedvéért jó lett volna egy idő-játék, hogy ha késünk, akkor már meghalt az utolsó informátorunk). A vége pedig egészen egyedi, egy teljes hadsereget kell legyőzni, persze a nálunk lévő tárgyak és varázsmagok segítségével. Ez utóbbit szerintem picit jobban ki lehetett volna dolgozni, ugyanis a magonkénti 1 ép veszteség, ami ezeknek az ára, az kb. semmi, így az ember zokszó nélkül használja fel az összeset, túl sok taktikai dilemma nincs benne. De a kaland hangulata nagy jó darkos, apróbb poénok azért színesítik (1-2 talán már kicsit gagyi is), úgyhogy összességében nem lehet okunk panaszra. Tetszik az elején a fegyverek leírása is, és a varázsitalok is rejtélyesek, bár talán lehetett volna ennél jobb neveket is kitalálni.

[b]Gondolkodás/szerencse (4)[/b]: Érdekes, hogy a könyv bár egyetlenegy rejtvényt sem tartalmaz, mégis egy nagyon gondolkodós mű. Az elején az italok használata, a helyes tárgyak kiválasztása okoz dilemmát, később az aranygazdálkodás meg a város kiismerése miatt kell gondolkodni. Ezenkívül minden aprócska információra oda kell figyelni, hogy tudjuk, hogy a tárgyválasztásoknál mi az, amire feltétlenül szükségünk lesz. A templomban aztán nagyon át kell látnunk, hogy mi hol van, és figyelni kell arra is, hogy ne verjenek át minket, majd rá kell jönnünk, miként jutunk át úgy a kapunk, hogy ne zúdítsuk rá a démonsereget a világra. Ezenkívül az is fontos, hogy megfelelően gazdálkodjunk a füstolajainkkal (bár azért a 10 elég nehezen fogy el, hacsak…na jó, nem spoilerezek). Összességében ez elég sok. E mellett viszonylag sok az ösvény is, de a legtöbb helyet be lehet járni, így nem válik randommá a történet és nem igazán vannak ösvényekkel kapcsolatos azonnali halál mezők sem. A könyv szerkezete egyébként ilyen szempontból a Keith Martin könyvekre emlékeztet, amiket általában szívesen olvastam.

[b]Nehézség (4)[/b]: Nem túl nehéz könyv, az átlagnál valamivel könnyebb is. Nagyon durva ellenfelek nincsenek (kivéve a végén a horda, de az is legyengíthető), és kötelező tárgy is igen kevés van, azokra sem nehéz ráakadni. Nagy könnyebbség még, hogy könnyen lehet szerezni olyan idő visszaforgató eszközöket, amely révén nem kell újra kezdeni a kalandunkat, hanem Checkpoint módon egy korábbi szakaszról folytathatjuk a játékot. Megmondom őszintén, ez ebben a formában annyira nem tetszett. Persze, láttunk ilyet már a Haláltalizmánban is, de ott mégiscsak istenek voltak, akik ezt a szívességet megtették nekünk. Itt meg gyakorlatilag egyszerű mezei varázstárgyakkal – amikből ráadásul több is akad – vissza lehet pörgetni az időt, nekem ez kicsit sok és az időt túlzottan relativizáló megoldás. A könyv egyetlen nehézsége, hogy néha viszont olyan helyeken vannak halálpontok, ahol a legkevésbé sem számítunk rá. [spoiler2]Mondjuk aki a pités történetet benyalja, az meg is érdemli, de az, hogy megiszok egy második adag törpe piát, és rögtön azonnali halál…eddig is absztinens voltam, de most még inkább az leszek.[/spoiler2] Nem nehéz azért, na!

[b]Játékélmény (4)[/b]: Szerintem a legtöbb részén teljesen oké. A Kikötőben lévő kaland is izgalmas, az utána lévő városok is, a láthatatlan város megtalálása, és az abban való bolyongás is, de a végjáték is tetszik. Talán a templomon belüli rész a legunalmasabb, de miután az ember rájön a hangulatára, azt is lehet azért élvezni. A Halál kapuján való átkelés [spoiler2]a csata szándékos elvesztésével[/spoiler2] nekem egy nagyon nagy kedvencemmé vált, hasonlót csak a Halálontúli királyban láttam a Harcos képzelet vonalon, de ez sokkal jobb kivitelezett. Egy kicsit sok benne a démon, meg a füstolajos megoldás kissé sematikussá teszi 1-2 helyen a könyvet, de mivel mégiscsak ez a vírus a probléma alapja, ezért nagyon ebbe sem tudok belekötni. Mindent egybevetve nem tudom igazán komoly kritikával illetni a művet.

[b]Összességében: 16/20[/b]
hr
Első oldalElőző oldal123456Következő oldalUtolsó oldal
2018. július 17. 16:37 | Válasz erre | #206
Ez jó hír, mert nekem is a Démonnős tetszik jobban :D
© runner
2018. július 17. 13:29 | Válasz erre | #205
Egy kis hír:

A borító szavazás eléggé szoros volt, és hát ezért (nem is azért mert nekem a Démonnős borító tetszett) mindkét borítóval elérhető lesz a könyv.

Szóval lehet majd A vagy B, illetve kis kedvezménnyel A+B borítós könyveket is rendelni.

Amúgy, ahogy állunk, leghamarabb szeptember végére készülhet el a mű.

Addig is egy újabb illusztrációs kép Báti Lászlótól:

[center][img=http://zagor.hu/egyeb/Clawbeast.jpg]http://zagor.hu/egyeb/Clawbeast.jpg[/img][/center]

Ez az eredetiben a 335-ös fejezetpont képe:

[center][img=http://zagor.hu/kepek/albumok/2012/AHK_new_15.jpg]http://zagor.hu/kepek/albumok/2012/AHK_new_15.jpg[/img][/center]
A főhős Te vagy!
2018. május 5. 07:41 | Válasz erre | #204
( Asszem, ez a jel jó lesz ) [smiley]love12[/smiley]
© runner
2018. május 4. 20:47 | Válasz erre | #203
Abból a képből jött a "pályázati" ötlet.
Mikor írtam, hogy küldjetek képet, onnantól senki sem küldött.

Szóval ha azt nem teszed fel, akkor "pályázat" sem lett volna.

Ok-okozat.

Te voltál az ötletadó... [smiley]integet2[/smiley]
A főhős Te vagy!
2018. május 4. 17:52 | Válasz erre | #202
... és a #123-as hozzászólásom smafu?
Nem a jutalom miatt, csak elszoktam tőle, hogy lesenkiznek.

( Nem tudom, melyik smiley illik ide igazán: nem vagyok besérülve, jókedvem van, nem neheztelek, viccelődök, te se sérülj, ne neheztelj, értsd a viccet )

© Sang
2018. május 3. 09:43 | Válasz erre | #201
Hű, hát ez szuper [smiley]fake-horse[/smiley]
Akkor megérte az a 20 perc a photoshoppal, köszönöm [smiley]nyes[/smiley]
© runner
2018. május 2. 15:36 | Válasz erre | #200
Kedves fórumozok!

Mivel nem küldött senki sem poénos borítóképet, így mivel Sang készített párat, őt hirdetem ki győztesnek.

Jár [i]A Halál Kapuja[/i] könyv (mikor elkészül)!

Gratulálok!
A főhős Te vagy!
2018. április 21. 20:00 | Válasz erre | #199
[spoiler]Nyomokban visszaköszön a Haláltalizmán, illetve a Prince of Persia The Sands of Time. Nem örülök.[/spoiler]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Grimmy
2018. április 18. 18:42 | Válasz erre | #198
Hát... a betűk végül is szépek. [smiley]eplus2[/smiley]
© Sang
2018. április 17. 21:16 | Válasz erre | #197
Hát igen, nem tudok vitatkozni, hirtelen ezek a képek jöttek szembe. Most megnéztem, a második valóban LoL [smiley]nyes[/smiley] (nem ismerem a játékot)
2018. április 17. 21:05 | Válasz erre | #196
Nem rosszak, bar az elso engem inkabb egy vampirra emlekeztet, a masodik meg LoL-ra. Raadasul mindketto tul szep, mig a demonnocinek bunrondanak kellene lennie.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Sang
2018. április 17. 20:53 | Válasz erre | #195
Volt szabad 20 percem, így bénáztam kicsit, elnézést mindenki szépérzékétől.

Jó, hát érezhetően a "démonnőcire" fókuszáltam a kapu helyett, de talán érthető. Illetve kiléptem a keretekből (szín, cím poziciója, stb.), bár ezt szerintem olykor meg lehetne tenni, hogy feldobjuk a dolgokat. A plecsnit a jobb sarokban is szívesen átszíneztem volna, de azt már nem mertem. Ja meg nem a poénosságra mentem, inkáb kissé erotic lett.

Persze ezek is "talált" képeken alapulnak, valószínűleg copyright védelemmel (videójátékok, miegymás), de hát ha az embernek nincs egy valamirevaló grafikusművész ismerőse...

Ui.: pont lekéstem a szavazást [smiley]rinya[/smiley] , de legalább az győzött, amit én is választottam volna [smiley]wink[/smiley]

[img=https://s17.postimg.cc/jg903y58v/kjk_sang_2.png][/img]

[img=https://s17.postimg.cc/47j2q6ja7/kjk_sang_3.png][/img]
© Grimmy
2018. április 16. 23:40 | Válasz erre | #194
[smiley]circling[/smiley]
2018. április 16. 20:41 | Válasz erre | #193
Nem teljesen. Én azt mondtam, hogy [b]felőlem[/b] megvárhatjuk a könyv lefordítását, és utána el tudjuk dönteni, hogy melyik illik jobban hozzá. runnernek nem tetszett az ötlet, úgyhogy törölte a hozzászólást -- ezért nem találod. Úgyhogy alternatívának betettem néhány fejezetpont-fordítást, ahol mind a kapuról, mind pedig a démonnőciről kapunk némi plusz információt.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Grimmy
2018. április 16. 18:48 | Válasz erre | #192
Amúgy mintha lett volna egy olyan hozzászólás itt Firefoxtól, hogy ki lesz tolva a határidő... megpróbáltam most megkeresni, de érdekes módon nem találom. De valami olyasmi volt benne, hogy közzé lesz téve a könyv, hogy mindenki maga ítélhesse meg, melyik borító illik a legjobban hozzá. Vagy nem jól emlékszem?
© Grimmy
2018. április 16. 16:39 | Válasz erre | #191
[img=http://kepkuldes.com/images/819d391dce071f45d23fd142038a1d49.gif][/img]
2018. április 16. 14:56 | Válasz erre | #190
Az a baj:

1, abszolút rosszul látod a dolgokat, és most kezdhetném részletezni, hogy a szavazás, ha jól láttam, ma zárult le, egyébként meg szinte mindenki normális hangnemben kommentált, az meg hogy mindenki elmondta a pro és kontráját, meg egy másik kérdés - de ez mindegy is, feleslegesen nem akarok belemenni ilyenekbe.

2, hogy meg vagy róla győződve, hogy Neked, és csakis Neked van igazad, és még ráadásul ezt egy arrogáns bunkó paraszt komment formájában tudatod is a nagyvilággal, éppen ezért voltaképpen nincs is kivel beszélni, legalábbis én innentől biztosan hanyagolni foglak.
© runner
2018. április 16. 12:38 | Válasz erre | #189
Arról gonosz, diktatórikus módon én döntöttem, hogy az előző könyv végére nem kerültek bele az eredeti illusztrációk.
És amúgy az újba sem fognak.
De nem azért, mert nem tetszenek, hanem mert nagyon rossz minőségűek.
A főhős Te vagy!
© Zak
2018. április 16. 12:33 | Válasz erre | #188
[smiley]vigyor[/smiley]
Azóta fel lettek töltve az említett képek ide az oldalra, így volt szerencsém(?) megcsodálni őket.[smiley]confused[/smiley] Inkább ne emeljék meg a zagoros kiadvány előállítási költségeit.[smiley]circling[/smiley]
© Ravnos
2018. április 16. 12:21 | Válasz erre | #187
"Sőt, ha az eredeti belső illusztrációk is bekerülhetnének a zagoros kiadvány végére, a boldogságom teljes lenne."

Ezzel csak az a probléma, hogy valószínűleg megemelné az előállítási költségeket. Persze, ha ez csak egymilliárdtrilliárdsutyimillárd jen, akkor részemről rendben! [smiley]fake-horse[/smiley]
© Zak
2018. április 16. 11:46 | Válasz erre | #186
Gratulálok a gyerekes hozzászólásodhoz, úgy tökéletes, ahogy van.[smiley]nyes[/smiley]
© Tyla
2018. április 16. 11:31 | Válasz erre | #185
Újra azzal kezdeném az írásom... Nem értem mi a gond.
A készítők jó indulatúan választási lehetőséget adtak, ami egy kedves gesztus. Erre ahelyett hogy hálásak lennének érte az emberek folyamatos agonizálás van. Igen ... lehetne más borító ezzel az erővel, lehet száz meg ezer másik de NINCS csak ez a kettő a listában. Ezekre kellett szavazni stílus, téma, retró vagy nem retró, nemi, bőrszín meg millió más hovatartozás nélkül. A szavazás lezárult ahogy látom, és a kapus nyert többségi szavazattal ennek ellenére van aki nem képes elfogadni ezt. Ez a kisebbik gond a nagyobbik az nem tisztelik mások döntését és hogy nem az van amit ők akarnak képtelenek méltósággal veszíteni, így csak gyerekes emberek viselkednek és csak gyerekes emberek szavaznak gyerekes borítóra. A régi klasszikus horrorfilmes plakátok legbénábbjában is több fantázia van. Azt sem értem miért kell más példákkal dobálózni mit adtak ki így vagy úgy számtalan ellenpéldát lehet felsorolni és számtalan mellette szólót is a végtelenségig lehetne vitázni feleslegesen ez csak egy könyv két lehetséges borító lehetőséggel ami eldöntetett. És nem eredeti nem külföldi hanem magyar klub szintű kiadás nem is kell hogy hasonlítson a múltban megjelent béna kiadásokra, egyébként is röhejes bele gondolni eredetiséggel dobálózni amikor a hamisítványok, kínai gagyik idejét éljük amik azért már annyira nem is gagyik. És néhány esetben felül is múlják az eredetit akárcsak a zagoros könyvek. Szerintem hagyjuk az alkotókat alkotni akit érdekel az úgy is beszerzi magának borítótól függetlenül a benne lévő történet a lényeg, ha pedig végzett vele és fel kerül a polcra csak a könyv gerince látszik no para olvasáskor pedig a belső rész.

UI: Üzenem a gyerekeknek üdv a felnőttek, igazságtalan és könyörtelen világában ahol már nem lehet következmények nélkül a gumis pelusba kakilni és pisilni, mert ha még is tessék méltósággal viselni ha "szúr a kaka és csíp a pisi" ez egy régi retró szleng a nagy retró kedvelőinknek ezt azoknak a gyerekeknek mondtuk akik állandóan nyafogtak valamiért és semmivel nem lehetett a kedvükre tenni.

Éssssss... jöhet a szájkarate, már alig várom...
2018. április 16. 03:13 | Válasz erre | #184
Én tényleg nem akarok beszólni senkinek, de ilyen alapon, akár lehetne ez is a borítókép:

https://i.ytimg.com/vi/e9kG32g-a9U/maxresdefault.jpg

Vagy ez: https://img00.deviantart.net/0588/i/2012/311/6/a/hell_gate_by_elartwyne-d5kcc6w.jpg

Vagy ez: https://www.walldevil.com/wallpapers/a27/1331-hell-gate.jpg

Vagy ez: https://forum.xda-developers.com/moto-g-2014/development/kernel-ubertc-5-3-t3513800

Stb…
Stb...
Stb...

És ha kérhetem, akkor most ne jöjjön nekem senki azzal, hogy ezen és ezen a képen sokkal több minden látható, kidolgozottabb, meg mittomén. Köszi!
2018. április 16. 03:02 | Válasz erre | #183
Ha lehetne, akkor likeolnám :D
© dan
2018. április 15. 23:26 | Válasz erre | #182
Megvan!Mindenki,aki megrendeli a könyvet,borítókép nélkül kapja meg,így-mivel a képzelet szabadon szárnyalhat-mindenkinek olyan lesz a könyvének a borítóképe,amilyet és ahogyan csak akarja.(Én pl. biztosan erre szavazok).Ha pedig,mégis,fizikai borítóképet akar,olyat rajzol,rajzoltat,amilyet csak akar.
Üdv:dan
2018. április 15. 22:51 | Válasz erre | #181
Elnézést, hogy rosszul emlékeztem a régi borítók tekintetében, és így pontatlanabb dolgokat írtam le! Nem volt szándékomban ferdíteni a valóságon, és bárkit is félrevezetni, befolyásolni próbálni a választásban. (Nem politikus vagyok.)
És nem vagyok szakértő a borítók stílusai tekintetében. Ezt le is írtam.
De mégsem kezdek szabadkozni. (Lásd előző hozzászólásom.)
De mondhatnám úgy is, hogy ha ennek a Démonnős rajznak az alkotója kissé tetszetősebbre (tudom, ez elég szubjektív, es talán nem is a legjobb szó ide) alkotta volna ezt meg, valószinűleg erre szavaztam volna.
2018. április 15. 22:12 | Válasz erre | #180
Igen, a 134-es hozzászólásban szereplő belső illusztrációra értettem. (Még ha benne lenne itt is az újrarajzolás lehetősége...)

Nézd el a figyelmetlenségem, és hogy nem emlékszem tökéletesen! És elnézést, hogy kissé figyelmetlenül olvastalak! (A legkevésbé sem vagyok egy önkényesen, értelmetlenül ágáló alak, és "azért is az ellenkezőjét kívánó a dolgoknak". Amennyire tudok, próbálok "építő" lenni.) Bár a következő hozzászólásban korrigáltam a Gyíkkirály tekintetében, feledékenységem. A Varázsló esetében meg egyszerüen arról van szó, hogy nagyon rég volt a kezemben az a könyv.

Jelen helyzetben adva lett a választás lehetősége. Mindössze éltem ezzel, mert érdekel. De nem szeretném Runnerre vagy FireFoxra hárítani a "felelősséget". Egyszerűen leírtam, miért melyik borítónak örülnék jobban. (Számomra van jelentősége a kép hátterének például.)
És, mint említettem, két személy "nevében" adtam egy szavazatot. (Igaz, unokaöcsi még elvileg nem szavazhatna (nyilván ezt némileg tréfásan jegyzem meg), mert csak most lesz 14 éves; és itt mi már többnyire "vén majmok" vagyunk lassacskán (itt is persze próbáljunk tréfálkozni).
No, mindegy. De ha a srác a másikat tartotta volna jobbnak, egyikre se szavaztam volna. Igyekeztem átgondoltan szavazni; és nem csak úgy hasra ütés szerűen.

Szóval borítónak (összességében) jobbnak érzem a kapus képet.
De próbáljunk jó megoldást találni. Esetleg meg lehetne próbálni (ha a kapus egyértelműen nyer) helyet találni démmonnősnek is. Hisz voltak már belül is színes képek. És - ha jól rémlik - nem csak színes könyvekben; mintha térkép vagy hasonló volt színesen beillesztbe könyvbe. Tehát szerepelhetne belül, valahol az elején; esetleg a háttértörténet és a kaland között. (De ez csak egy javaslat.)
[Ha azonos lesz az állás (akár nagyjából is), nem venném természetesen személyes sértésnek, ha mégis az eredetibbel készülne el a könyv.
Fel lett dobva a választás..., de hát ezért szerettük meg az egész műfajt valamikor; ebben legalább lehetett választani!]
© Grimmy
2018. április 15. 22:09 | Válasz erre | #179
"Ehelyett meg egy random netes képet tennének be inkább mások, aminek köze nincs ehhez a műhöz."
A poén az, hogy még nem is igazán KJK-s stílusú meg hangulatú, ahogy már írtam-írtuk. :) Legalább egy olyan képet vadásztak volna le a netről, ami hozza a Rakétás-Zagoros retros-fantasys hangulatot... főleg, hogy pl. az illusztrációkkal kapcsolatban mindig az szokott felmerülni itt, hogy azért van szükség a cserére, hogy KJK-sabb legyen az összhatás... erre fel most ezzel a borítóval kapcsolatban sikerült egy olyat találni, ami az eredetinél is kevésbé KJK-s. :)
© Grimmy
2018. április 15. 21:47 | Válasz erre | #178
"szinte az összes klasszikus borítókép - melyen egy figura van ábrázolva - háttere utal a helyszínre, atmoszférára."
A Gyíkkirályon kívül még pl. a Kétélű jóslat sem utal "a helyszínre és az atmoszférára".

"Hirtelen nem emlékszem egyetlen könyvre sem, ahol a borítóképen ábrázolt alak teljes belső képet is kapott volna; kivétel talán "maga" Zagor.)"
Akkor tényleg elég rosszul emlékszel, mert a "Rakétás"-könyveknek minimum a negyede ilyen, konkrétan: Tolvajok városa, Varázsló kriptája, Skorpiók mocsara, A gyíkkirály szigete + ugye az említett Tűzhegy varázslója... A Zagoros kiadásúakat már inkább fel sem sorolom. :) Tehát az azért elég gyakori jelenség, hogy a borítón is szerepel valami meg a belső illusztrációkon is.

"És nem érzem igazán sorozatidegennek. Hogy túl modern lenne?"
Egyértelműen modern, és NAGYON ki fog lógni a KJK-könyvek közül ez a könyv ezzel a borítóval... és ez szerintem tény. Hasonlítsuk már össze pl. a klasszikus Rakétás-borítókkal ezt a borítót... teljesen más a stílus, a technika, a téma, hangulat, minden.
2018. április 15. 21:11 | Válasz erre | #177
[quote]Ráadásul, ha bekerül egy teljes alakos, részletes belső illusztrációként a Démonnő, akkor talán nem lehet annyira nagy hiányérzetünk.[/quote]

Először is fogalmam sincs, hogy milyen teljes alakos, részletes belső illusztrációról beszélsz ami a könyvben lesz benne, mikor a #134-es hozzászólásban linkeltem Vlado Krizan belső illusztrációját, ami minden, csak [b]nem részletes és teljes alakos[/b]. Ráadásul be sem fognak kerülni a könyvbe a többi illusztrációjával együtt nagy valószínűséggel, mivel kb. olyan minőségűnek tűnnek, mint A Veszedelmek Kikötője grafikái.

Tehát maradna az eredeti borító, mint egyetlen lehetséges ábrázolás a főbossról, Ulrakaah-ról. Ehelyett meg egy random netes képet tennének be inkább mások, aminek köze nincs ehhez a műhöz. Mellesleg ennél számtalan jobb pokolkapu artot találni szerte a neten, tehát még azt sem mondhatom, hogy olyan kifejezetten magas minőséget képvisel, ami mindenképpen az eredeti borító fölé helyezné.

Harmadrészt meg ha annyira látni szeretnétek egy kaput, akkor László biztosan rajzol egy olyat, ami hűen követi a könyv leírását, és így legalább illeszkedni is fog a műhöz. Egyszerűbb is kaput rajzolni, mint egy humanoidot, illetve alapból érthetetlen, hogyha van eredeti kép a gonosz nemezisről, akkor miért dobjuk ki és egy cseréljük egy olyanra, aminek semmilyen szinten nincs köze a műhöz.

[quote]Hirtelen nem emlékszem egyetlen könyvre sem, ahol a borítóképen ábrázolt alak teljes belső képet is kapott volna; kivétel talán "maga" Zagor.[/quote]

Akkor elég rosszul emlékszel, ráadásul pár hozzászólással lejjebb (#154) hoztam fel példaként, pl. A Gyíkkirály szigete és A varázsló kriptája, de ahogy írtad Zagor is jó példának.

Jelen helyzet szerint viszont nem lesz egyetlen hivatalos ábrázolás sem a könyvben a Sötétség Királynőjéről - se a borítón, se a belső lapokon.
2018. április 15. 12:42 | Válasz erre | #176
(Ja, persze; pont az emlegetett, A Gyíkkirály szigete ilyen példa, melyen belső képen is megjelenik a borító szereplője (szereplői).
Biztos akadhat még persze hasonló, de alapvetően a klasszikusabb [vagyis összességében emlékezetesebb, jobb - mint a fenti kaland is] művek kapcsán értettem ezt.)
2018. április 15. 12:19 | Válasz erre | #175
Bizony. Rég volt, hogy angolt tanultam (nem is ment jól soha), de tisztán rémlik még ez az egyesszám, többesszám "probléma", ami eltérő a magyar nyelv logikájától. És a Zombik vérében is volt hasonló, csak abban ajtóval. Szóval becsapós tud lenni, mert a többesszám akkor is megjelenik, ha kétszárnyú kapuról, illetve ajtóról van szó.

Ez azért is érdekes, mert ha nem (netán) valami több szekciós kapu rendszerről van szó a könyvben ténylegesen, haem egy marconább, "böszmébb" (és jelen esetben kétszárnyú) kapuról, akkor a kapus kép is egész jól illik (talán) a műhöz.
Vacilláltam sokat, de inkább a kapusra szavazok. Végül is több szempont szerint, de csak egy hajszállal. A démonnős mellett szól az eredetiség, az sorozatba illeszkedés és a vállalható kidolgozottság és minőség. (De kimondottan ellene szól a háttér szinte teljes hiánya. Ha pl. bármiféle kapus képződmény lenne mögötte ábrázolva, akár csak elnagyoltabban is, sokkal jobb lehetne borítóképnek. És szinte az összes klasszikus borítókép - melyen egy figura van ábrázolva - háttere utal a helyszínre, atmoszférára. Igaz, az említett Gyíkkirály kevésbé, de mégis egész mutatós a háttere; ráadásul rá lehet fogni, hogy abban is kapcsolódik, elvégre egy vulkanikus szigeten játszódika kaland. Ráadásul, ha bekerül egy teljes alakos, részletes belső illusztrációként a Démonnő, akkor talán nem lehet annyira nagy hiányérzetünk. Hirtelen nem emlékszem egyetlen könyvre sem, ahol a borítóképen ábrázolt alak teljes belső képet is kapott volna; kivétel talán "maga" Zagor.) A kapus képen is lehetne nyugodt szívvel hibákat találni, és ellenérveket felvonultatni. De nekem mégis kevésbé sikerül. Nyilván az, hogy nem az FF terméke (ahogy tudjuk), egyértelműen ilyen. De másban nem annyira, legalábbis meglátásom szerint. Hogy hiányzik róla a Démonnő? Lehet... (De lehet, itt még mögötte van!) Amúgy részletgazdag, kidolgozott, és a színei is jók kimondottan. És nem érzem igazán sorozatidegennek. Hogy túl modern lenne? Az illusztrációkhoz nálam jobban hozzáértők (ami nem nehéz), esetleg ilyennek látják. Én nem annyira; mert akkor nem is tetszhetne egyáltalán, mivel a "túl" modern dolgokat nehezen veszi be a gyomrom, általánosságban. (Tehát elképzelhető, hogy számítógépes játék dobozán is elférhetne, de mégis inkább egy könyvborítónak gondolnám, mint valami digitális promóciónak. Ez nem csak "rizsa" volt részemről, és nem azért támogatom ezt, mert szimplán jobban kinézőnek tartom. Ráadásul unokaöcsit is megkérdeztem; részéről is ez a kép jobban támogatható összességében, ami inkább szimplán az összhatása miatt van. [Természetesen nem adunk le sehogy sem dupla szavazatot. Ő valamikor, kissé régebben szintén beregisztrált ide, de mivel szétszórt, már gőze sincs a jelszóról, hogy belépjen.)

Más. A "Láthatatlan Város" elnevezést (így, nagy V betűvel) egy kissé furcsának érzem, város (település) névnek, mivel egy hasonló ("élő") példát se tudnék mondani igazán. (Az angol nyelvterületeken persze negjelenik így - New York City; Salt Lake City - csak nem tudom, hogy lehetne ezt most a legjobban átülteni (honosítani) jelen esetünkben.
© Ravnos
2018. április 15. 08:43 | Válasz erre | #174
Örülök,hogy segíthettem! Már csak runnernak kell át szerkeszteni a borítót!
2018. április 14. 22:55 | Válasz erre | #173
Már átírtam a spoilerekben is mindenhol egyes számra.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2018. április 14. 20:28 | Válasz erre | #172
A kapunak hamarosan kétharmadja lesz. :)
© Ravnos
2018. április 14. 17:57 | Válasz erre | #171
"Hülye angolok, angol hülyék"! [smiley]circling[/smiley] Az általad spoilerezet szöveg is egy kapuval lenne logikus és értelmes. Szóval, ha tényleg csak egy kapu van, akkor a fordításban nem szabad többes számot alkalmazni. Ez igaz a címre is!
2018. április 14. 15:05 | Válasz erre | #170
Jogos a kérdés. Nagyon úgy tűnik, hogy csak egy kapu van (ergo a könyv címe A Halál Kapuja lesz), és az eredeti angol azért többesszám, mert két kapuszárny van.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Ravnos
2018. április 14. 15:02 | Válasz erre | #169
Most akkor hány kapu van? Mert emitt kapu amott kapui, többször váltva egymást.
Vagy az angol akkor is többesszámban használja, ha az csak egy kapu, de két szárnnyal? Ez most nekem nem igazán tiszta.
2018. április 13. 21:07 | Válasz erre | #168
Spoilerveszély, a szó legszorosabb értelmében. [s]Ez a hozzászólás nőni fog.[/s]

[spoiler]Mi építettük a Halál Kapuját, hogy mindannyiunkat megóvjon a démonoktól, akiket a Holtak Birodalmába száműztek. Csak olyasvalaki, akinek tiszta a szíve, és jártas a mágiában, képes átlépni rajtuk anélkül, hogy kinyitná. A kapu, ha kinyitják, biztos pusztulást hoz ránk, ezért ha bárki akár csak hozzáér a vasgyűrűkhöz, melyek csukva tartják, azok megidézik a két halhatatlan Obszidián Óriást, melyek a kaput őrzik.

Egy végső figyelmeztetés. Aki átkelne a kapun anélkül, hogy kinyitná azokat, annak meg kell hoznia a végső áldozatot. Aki a Holtak Birodalmába utazna, annak előbb áldozatául kell esnie az Obszidián Óriásoknak. Csupán a lélek, amint elhagyja a testet, képes átkelni a túloldalra. De ne feledd, semmi mást nem vihetsz magaddal, csak olyasvalamit, ami egykoron Ulrakaah-é volt…[/spoiler]

[spoiler]– Ulrakaah egykor e templom főpapnője volt – mondja Alesstis. – Azt mondják, ő volt egész Allansia legszebbje, ám büszkévé és hiúvá vált. E hely hatalmát kihasználva nem csupán ebben a városban akart uralkodni, hanem egész Titánon. Sötét mágiát használva egyre növelte erejét, míg az teljesen elemésztette és szörnyeteggé változtatta őt. Throff papjai végül fellázadtak ellene és bebörtönözték a Halál Kapuja mögé. Azóta is ott raboskodik, ám hatalma folyamatosan nőtt. Mostanra pedig már átjárókat is képes megidézni, melyeken át démoni seregét a mi világunkba tudja küldeni. Teremtményei a Káosz torz erőivel lépnek szövetségre, és mikor már elegendően vannak, le fogják rohanni a templomot, kinyitják a kaput és szabadon eresztik Királynőjüket. A várost már most is ellepték a szörnyek. Végezned kell Ulrakaah-val. Ehhez pedig egy megbűvölt sarló-kardot kell használnod. Kettő van belőlük, egy bíborszínű és egy fekete. Csupán ezek a fegyverek elég erősek ahhoz, hogy legyőzzék őt.[/spoiler]

[spoiler]– Maga Ulrakaah kovácsolta a két megbűvölt pengét, hogy azok segítségével hódítsa meg Allansiát – mondja a Főpapnő. – Az egyiket bíbor színű démonacélból, a másikat pedig fekete acélból, amit Tiranduil Kelthas Sötét Elfjeitől szerzett. A pengéket mágiával itatta át, és akkoriban Allansia legerősebb fegyverei voltak. Mikor a démoni síkra űzték, a Halál Kapujának túloldalára, a fegyvereket elvettél tőle. A Jégujj-hegységbe rejtették el őket, és azóta sokat vesztettek már hatalmukból. Azzur nagyúrnak valahogy sikerült rátalálnia az egyikre, a másikat egy Hikaz Mandeera nevű kalandozó szerezte meg. A férfi épp ide tartott abban a reményben, hogy a segítségével végezzen Ulrakaah-val, amikor a Trollfog-hágónál rajtaütött Ravasz Sinna, egy martalóc, és ellopta a fekete sarló-kardot. Úgy tűnik, ő is meg akarta ölni Ulrakaah-t, hogy megszerezze a kincseit, de nem tudom, mi történhetett vele. Ha nincs nálad Azzur nagyúr sarló-kardja, fel kell kutatnod a férfit és vissza kell tőle szerezned a fekete pengét. Ez az egyetlen módja, hogy elpusztítsd Ulrakaah-t.[/spoiler]

[spoiler]Követed a kanyargó folyosót, ami egyre csak lejt. Bánatos, nyöszörgő hangokat hallasz, olyasmit, mintha szél süvítene át egy résen, vagy mintha egy sebesült kutya vonyítana.

Végül eléred a járat végét, ahol egy bronzszínű ékkövet pillantasz meg a mocsokban csillogni. Úgy döntesz, felveszed.

Ahogy továbbindulsz, az alagút egy hatalmas földalatti barlangba torkollik. Balodon egy hatalmas átjárót látsz, melyet lezuhant kövek és sziklák torlaszolnak el. Jobbodon a barlang tovább nő. A padlón több helyen démoni átjárók tátonganak. Bíborszínű füst szivárog belőlük, ami betölti az egész levegőt és amitől alig lehet bármit is látni idebenn. Felpillantva két apró ablakot veszel észre, magasan a barlangfalon.

Ahogy áttörsz a ködfüggönyön, rájössz, hogy végre elértél a célodhoz. Előtted áll a Halál legendás Kapuja. Szénfeketék, és olyan magasak, hogy teljesen hátra kell hajtanod a fejed, hogy megpillantsd a tetejét, ami beleveszik a barlang tetejénél fodrozódó párába.

Közelebb lépve feltűnik, hogy a kaput fekete faragványok és alakok díszítik – halottak alakjai. Számtalan csontváz és tetem formáját ismered fel, melyek az oszlás különböző fázisaiban tartanak, ráadásul a halálukat okozó sebek is tisztán kivehetőek. Úgy tűnik, mintha a kapu szilárd anyagában estek volna csapdába, és onnan próbálnának kijutni. Koponyák vigyoroknak rád, kezek nyúlnak ki feléd.

Ahogy még közelebb lépsz, rádöbbensz, hogy amit látsz, azok valójában nem is domborművel. Az alakok nagyon lassan, de mozognak! Valódi holttestek, amiket magába szippantott a kapu. A tetemek valóban téged figyelnek, kezeikkel tényleg feléd nyújtózkodnak, de csapdába estek, mint a mézbe ragadt legyek. Olyan sokan estek fogságba, hogy gyakorlatilag a testeik alkotják a kapuszárnyakat. És most már arra is rádöbbensz, hogy a korábban hallott kísérteties hang valójában ezeknek a szerencsétlen lelkeknek a sóhajai.

Két vasgyűrűt látsz a kapun, egyet-egyet a két szárnyon. Rájössz, hogy ezek lesznek a fogantyúk. Tényleg ennyire egyszerű lenne? Csupán el kell fordítanod a gyűrűket, hogy kinyisd a kaput és szembeszállj azzal, ami a túloldalán vár rád?

Ekkor megpillantod a kapu körül heverő páncélozott, többé-kevésbé ép csontvázakat. Mellettük pedig tetemet, ami mintha nemrégiben halt volna csak meg. Ez másmilyen, mint a kapuban rekedt testek. Azok harcosoknak tűnnek, amik mintha megküzdöttek volna valamivel. De vajon mivel? És mit keres itt ez a test, ami mintha csak tegnap hullt volna el?[/spoiler]

[spoiler]Mélyebbre hatolsz a barlangba, közben próbálsz nem gondolni arra, mennyire különös és természetidegen is ez a hely valójában. Hamarosan egy boltíves részhez érsz, melynek túloldalán egy még nagyobb üreg nyílik, benne egy ősi épület – talán egy templom – romjaival, melyet félig betemetnek a sziklák. Romos oszlopok és járdák, kerengők, támfalak, középen pedig egy jókora mélyedés, melyben bíborszínű láng lobog.

A barlang elhagyatottnak látszik, de ahogy a tűzverem felé lépdelsz, mozgást pillantasz meg. Démonkatonák jelentek meg egy, a magasban futó hídon. Kárörvendően vigyorognak le rád, szitkozódnak, és közben újabb alvilági fattyak bukkannak fel a falon lévő réseken és a padlón futó repedéseken át, folyosókból, szomszédos üregekből, romos ajtónyílásokból. Fegyvereiket és vértjeiket rozsda borítja, húsuk már rég foszlásnak indult, többüknek hiányzik egyik-másik végtagja… de több százan vannak. Egy egész sereg! Mellettük pedig, az árnyak közül, más teremtmények bújnak elő, halott lények, szörnyűséges bestiák, torz, ugráló, mászó, csapkodó, vonagló szörnyetegek. Óriás rovarok, nyomorék Gyíkemberek és nevenincs, a rémálmaidból előlépett, félig hal, félig madár állatok. Több megtermett agyaras fenevad csoszog elő, hogy elállják a kapuhoz visszavezető utat. A hátukon lovagló Ghoulok kegyetlen kinézetű, fogazott fegyvereket tartanak a kezükben, és közben üvöltve röhögnek rajtad.

Példájukat követve a többi szörnyeteg is kacagni és kántálni kezd, egyre hangosabban és hangosabban… – Ulrakaah! Ulrakaah! Ulrakaah! – Néhányan pucér hátsójukat villantják meg feléd, mások feléd köpnek vagy átkozódnak, vannak, akik csak némán bámulnak rád, és közben a pengéiket élesítik.

És ekkor a barlang padlójába ásott tüzes veremből egy rettenetesen nagy teremtmény emelkedik elő… Először két csavart szarvat pillantasz meg, majd egy sisakot, egy arcot, melyet amíg élsz – talán már nem is olyan sokáig –, nem felejtesz el… Egykoron egy nő volt, most azonban a megelevenedett halál néz veled farkasszemet. Fogai sárgák és hegyesek, mint egy macskáé. Rothadó húsa, ami több helyen is kezd leválni a testéről, kékes-szürke színű. Szemei vörösen izzanak a gyűlölettől.

De az alak továbbra is csak emelkedik feljebb és feljebb, egyre magasabbra és magasabbra… míg a feje szinte már eléri a barlang plafonját. És ez a rettenetes teremtmény most hátra hajtja a fejét és vérfagyasztóan felüvölt…

– Uuuuuurrrrraaaaaawwwwwwrrrrrrr…

Rájössz, hogy a saját nevét próbálja ordítani. Ez itt Ulrakaah, a Sötétség Királynője, a Démonok Anyja. Throff egykor gyönyörűséges főpapnője egy óriási, gyarló bestiává vált, miközben magába szívta e dimenzió démoni energiáit.

– Ki a hívatlan vendégünk, aki behatolt a birodalmamba? – kiáltja, miközben téged figyel. – Egy csiga a szemétdombról. Nos, akkor megmutatjuk ennek a kis semminek, ennek a söpredéknek, milyen is a mi vendégszeretetünk, rendben van, drága gyermekeim?

A nő rád nevet, kacagása mintha a fejedben visszhangozna. Két kezével a magasba emeli két kardját, teremtményei közben körülötte vihognak, üvöltenek és vonyítanak.

– Megadom neked ajándékba a halált – mondja a nő, mire a démonserege feléd indul. Rengetegen vannak, és még többen ömlenek feléd minden irányból a barlangjáratokon át. Ezt a csatát nehéz lesz megnyerned.[/spoiler]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2018. április 13. 20:00 | Válasz erre | #167
Pofátlan voltam, mert bár a büdös életben nem fogok venni belőle, mégis szavaztam. [smiley]action[/smiley]
© Anry
2018. április 13. 19:23 | Válasz erre | #166
Az utolsó kép alkotója bizonyos Kalman Mikorka, vagyis Mikorka Kálmán.. [smiley]nyes[/smiley] Nem tudom, ki trollkodta be ezt a nevet, de jól sikerült.. :D (A kép is)
2018. április 13. 07:27 | Válasz erre | #165
Eredeti, nem eredeti. Kapu legyen, az sokkal jobb.
© FeroxX
2018. április 12. 20:42 | Válasz erre | #164
Bakker.. azért nem túl fair így kiírni a szavazást.. Mármint szerintem az elég közérdekű információ, hogy a Démonnő a könyv EREDETI borítója. :D A Kapu pedig egy random netről letöltött kép....

Szóval, mint kép a Halálkapus szerintem is epicebb meg minden, de mégis a Démonosra voksolok, mert köze van a story-hoz, ez az eredeti, és nem is rossz.
© Grimmy
2018. április 12. 20:30 | Válasz erre | #163
Egyébként beírtam a google-keresőjébe, hogy Gates of hell, és kb. a 10. találat ez a kép volt. :) Itt az eredeti, ez különben kicsit nagyobb is:
https://chomikuj.pl/bandzbuch/*e2*98*85+Filmy+dokumentalne/*e2*96*a3+Bramy+Piekie*c5*82/Bramy+Piekie*c5*82+-+Gates+of+Hell+-+lektor+PL,4558134834.avi(video)
Szóval ez tényleg egy földi poklot, pokolkaput ábrázoló kép. A könyvben meg gondolom valami Titánon lévő démonsíkról van szó, meg ki tudja, milyen kapuról. :) Sőt, eleve kapukról van szó valószínűleg a könyvben, ahogy DReaMSCaPe írta.
2018. április 12. 20:09 | Válasz erre | #162
Kérem ne politizáljunk itt, max a [url=http://zagor.hu/index.php?oldal=forum&tema=4476&p=0]beszólós[/url] témában.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© runner
2018. április 12. 20:05 | Válasz erre | #161
Akit érdekel, feltettük a [b]Képgalária[/b] oldalra a most kiadott könyvek illusztrációit.
(Csak ha be vagy lépve a Fórumba, akkor láthatóak!)

A képekkel kapcsolatos észrevételeket itt tegyétek kérlek:
[url=http://zagor.hu/index.php?oldal=forum&tema=4478]Illusztrátorok-Illusztrációk[/url]
A főhős Te vagy!
© Grimmy
2018. április 12. 20:05 | Válasz erre | #160
"Rémes, hogy vannak olyanok akik, már április nyolcadikát is belelátják ebbe a szavazásba."
Igen, te. [smiley]eplus2[/smiley] Nekem például biztosan nem jutott eszembe...
© Grimmy
2018. április 12. 20:01 | Válasz erre | #159
Az lemaradt, hogy ilyen alapon tényleg választhatnánk egy akármilyen dark fantasy/horror festményt, amin van mondjuk egy pokolszerű kapu, aztán kész... ugyanúgy "jó lenne" borítónak, mint a lenti kapus. :)
© killmaster (Savanyúhas)
2018. április 12. 19:58 | Válasz erre | #158
Rémes, hogy vannak olyanok akik, már április nyolcadikát is belelátják ebbe a szavazásba. Másrészről mindenkinek van véleménye, látja a két borítót, és bár a történet csupán felületesen ismert, azért senki sem szavaz csak az egyikre vagy másikra, mert a szomszéd is arra szavazott! Itt nem kampányolt senki, Runner adott két opciót, a harmadik az eredeti lenne, de ugye azt meg senki sem akarja, bár ebben sem lennék teljesen biztos! Lefogadom, hogy lesz olyan is, aki az eredeti illusztrációkat akarja, még ha azok alig jobbak, mint az én pálcika emberkéim, de mégis csak egy művész fabrikálta. (A rajzolta ezekre a képekre elég merész túlzás lenne!) A kapukat én úgy képzelem, mint a János vitézben Tündérország kapuit, ahol Kukorica Jancsi három egymás utáni kapun jut be, (illetve akiknek ez kimaradt, akkor a Thorben ajtók Mampangban) vagy abba a dimenzióba több kapu is nyílhat Allansia eltérő vidékeiről. Ha majd lesz fordítás, mindannyian okosabbak leszünk...[smiley]fejvakaras[/smiley]

UI: nem szeretem a sört, a pénz helyett meg inkább ingyen példányt kérnék...
© Grimmy
2018. április 12. 19:52 | Válasz erre | #157
BIG LIKE, nagyon jók az érvek! [smiley]hawaii[/smiley]

Ezzel szemben a kapus képpel kapcsolatban kb. annyi érvet olvastam, hogy "rohadt brutál para kapu kép". :D
Első oldalElőző oldal123456Következő oldalUtolsó oldal