Zagor.hu
Zagor.hu fórum
25. könyv: A Pusztítás Tornya
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (2)
[b]Történet (4)[/b]: Kereskedelmi utunkról térünk vissza falunkba, valahova a jégvilág kellős közepére. Ábrándozunk az otthon relatív kényelméről, amikor a fejünk fölött megjelenik egy meteorszerű képződmény, ami felettünk elhaladt és majdnem porig rombolja falunkat. Úgy döntünk, utánajárunk annak, hogy mi okozta ezt. Útközben kiderítjük, hogy a meteor, amit látunk, pusztán egy kísérleti stádium. A gonosz varázsló, Zeverin, egy ennél sokkal nagyobb hatékonyságú repülő tornyot épített, ami hogyha bevetésre kerül, sokkal nagyobb pusztítást okoz. Ezt kell megakadályozni. Annak ellenére, hogy van benne 1-2 sablonelem (gonosz varászló, különleges fegyver), mindent egybevetve eredetinek tartom a művet. KJK vonalon eddig csak a Hóboszorkány barlangjai játszódott jégvilágban, így ilyen szempontból relatíve új a helyszínt. A könyvben 3 fontos helyszínt is végigjárunk és mindegyik nagyon jól kidolgozott, különösen a jégpalota nyerte el a tetszésem. Bejött nekem a jégmadár karaktere, meg Zeverin illúziómágus mivolta is tartogat izgalmakat a könyvben. A szabályok közé ismét bekerül a becsületpont, amit szeretek, mindig jó zsinórmértéket ad a viselkedésünknek, ugyanakkor azt gondolom, hogy ennyire jól talán még senki nem használta korábban (később kifejtem). Ezenkívül sok egyedileg használható tárgy is található (Kőpárduc forever!). Tetszenek az íjpuskás harcok is, ennek a jelentősége is nagyobb, mint az eddigi könyvekben. A végjáték vált kicsit laposabbá a számomra, ott a Relem démon utáni harc már annyira nem tetszett, viszont az a pillanat, amikor már rosszul álltam Relem ellen és nálam volt egy különleges fegyver…nagyon bele tudtam élni magam. Jó lett ez, na.

[b]Gondolkodás/szerencse (4)[/b]: Nagyon kevés olyan elem van a könyvben, ami csak a véletlenen múlik. Talán 1 folyosóválasztás a toronyban (de azért az is sejthető, ha gondolkodunk), illetve a Jégpalotában a sorrend nem mindegy, de ez azért KJK szinten nem túlságosan sok. Ellenben gondolkodni annál többször kell. Főleg a becsület-dilemma, ami nagyon tetszik, hogy mennyire áldozzuk fel a becsületünket a végső siker érdekében [spoiler2]Hány sírt rabolunk ki a 4-ből? Mindegyik becsületpontba kerül, de az egyikben kulcsfontosságú tárgy van. Viszont ha mind a 4-et kifosszuk, lehet nem kapunk meg egy várt segítséget[/spoiler2] Ezenkívül van 3 különböző rejtvény is, egy órás, egy számolásos, és egy hangjegyes (na jó, utóbbi elég szadista, de erre majd visszatérek). Szóval összességében meg vagyok elégedve!

[b]Nehézség (5)[/b]: Szerintem ilyen nehéznek kell lennie egy KJK könyvnek. Sok kötelező tárgy nincs benne, talán csak egy fegyver, de annak a megszerzése is egy egyéni döntésen múlik, nem egy random elemen. Kevés benne az azonnali halál, azonban ha sok helyen hozunk rossz döntést, akkor az az értékeink erős csökkentését eredményezi, amivel nem fogjuk tudni befejezni a küldetést. Egyébként a könyv egyetlen komoly nehézsége a kezdőértékek. A végén azért belefutunk egy 13 ügyességes ellenfélbe, akit nem túl egyszerű legyőzni, illetve az életpontunk a végére igen rendesen el tud fogyni. De hát kell a kihívás is, nem?

[b]Játékélmény (4)[/b]: Isten látja lelkem: ha nincs az a hangjegyes rejtvény, akkor megadom az 5 pontot! Csak az egy közel félórás nettó szenvedés volt, mire feladtam. Amikor a zagor.hu oldalon megnéztem a megoldást, akkor pedig rájöttem, hogy ilyen típusú megoldás még csak eszembe se jutott volna! Azt gondolom, ez már egy rossz rejtvény, ugyanis a kitalálója nagyon a saját egyedi logikáját használta, ami egész egyszerűen egy másik embernek valószínűleg az eszébe se jut. Általában szeretem a rejtvényeket, de ez nem kicsit volt túlzás. Minden más tekintetben viszont maximálisan meg voltam elégedve. A választási lehetőségek tetszettek, a könyv komplexitása, hogy mikor melyik tárgyamat használom (akár harcok közben is) mindig adtak valami pluszt az amúgy hétköznapi kalandhoz, így egy pillanatig nem éreztem, hogy unatkoznék. Az pedig, hogy az elején nem tudtam, mi történt és a kaland közben kellett kinyomoznom, mindig egy olyan extra, ami megnöveli a kíváncsiságomat, és éberen tart a játék közben. Összességében kijelenthetem, hogy Keith Martin ezúttal sem okozott csalódást, sőt az én listámon az Éjsárkány után a 2. helyre került a Martin-könyvek közül, ami a felhozatal tekintetében nem kis érdem.

[b]Összességében: 17/20[/b]
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
Hát ez a borító kicsit bénácskára sikeredett. Bár tetszik ahogy az oszlop elősejlik az ég kékjéből, de ott alul valahogy a méretek, illetve a mélységábrázolás sem igen passzolnak. Az egyen-tűzlabdák a 80-as évek pixeles videojátékait idézik, és a cím se túl fantáziadús megvalósítású. Szóval inkább gagyi, bár messzebbről nézve még elmegy.

[b]Illusztráció[/b]
Pete Knifton neve egyáltalán nem cseng számomra ismerősen, de a munkái bejöttek. Szép, szuggesztív és hangulatos képek. Jó a fény/árnyék ábrázolás, kellően lendületes, ha kell, szóval alapvetően minden rendben van. Persze ha nagyon kekec akarok lenni (és naná, hogy akarok), akkor azt mondom, hogy nekem hiányzott némi kis „kosz” a rajzokról. Szóval eléggé stilizált, sokszor már-már kínosan szimmetrikus a képek többsége, és a figurák hajlamosak szépen „beállni” előttünk egy pózba (lásd: 13, 40, 79, 105, 320, 388) – ez egy kicsit vicces. A Hótigris (131.) meg szegény elég elhanyagolt hátteret kapott, de oké, abbahagytam.

[b]Háttértörténet[/b]
A Jégujj-hegységtől nem messze élünk a rohadt hidegben, valami törzsben. Éppen hazaérnénk, amikor látjuk, hogy egy támadás zúzza szét a falunkat. Egy gömb pusztít el mindent, köztük szüleinket is.

[b]Rendszer[/b]
Egy Becsület nevezetű érték járul a szokásosok mellé, mely az általános jelentésén túl még a holtak iránti tiszteletünket is jelzi. Kezdeti értéke 6. Ezen felül az eltelt napokat is számolnunk kell. Az igazat megvallva egyik dolgot sem éreztem meghatározónak, a kaland második felében már tökéletesen elsikkadnak. Abszolút meglett volna a játék nélkülük is.
Azon eléggé vigyorogtam, hogy a szabályokat ismertető rész több dolgot is elárul előre a történetből, amikor még az égvilágon semmit se tudunk. Megemlíti többek között, hogy a Jégpalotába fogunk menni, vagy hogy valószínűleg rá fogunk bukkanni egy számszeríjra, stb. Ezeket minek kellett előre leírni..?

[b]Kihívás[/b]
Nem lenne nehéz könyv, de az ellenfelek szinte mindegyike magas harcértékekkel bír, pontjaink meg hajlamosak tömegével elfolyni egy-egy rossz lépés következtében. Gyakran van alkalmazva extra Életerő vesztés a minket ért csapások során, és olykor még Ügyesség pontok is! Van persze jó pár cucc és kód, amit érdemes megszerezni, de ezek közül ha jól rémlik, csak a Jégkard nélkülözhetetlen. Azért a többi nélkül is könnyen a fűbe haraphatunk, főleg a végjátékban megjelenő pontcsökkentő-orgiában (a 247-es fejezetnél konkrétan 10 Életerőt vesztünk, hogy lehet ilyet egyáltalán leírni..?). Nem semmi kombinációk kellenek az értékes dolgok megszerzéséhez, kedvencem a „könyv - jégmadár - jégmadár dala - színek a jégmadár szárnyán” együttes volt. A rejtvények közül a 11-esen lévő kottásat nem tudtam hova tenni – fogalmam sincs mi a megfejtés.

[b]Főgonosz[/b]
Itt folytatom a Háttértörténetnél elkezdett soványka részt: szóval utunk során eljutunk a falunkat kiirtó gömbig, ami időközben földet ért, majd szépen belesétálunk. Ezen a ponton tökre olyan érzésem volt, mintha a játék vége felé járnák, de persze nem. Összefutunk odabent egy varázslóval, aki a Zeverin névre hallgat (ez a név… hahaha). Ő lenne a mi főgonoszunk, de az összecsapásunk után kiderül, hogy csak látszólag küzdöttünk meg vele, az ipse igazából most máshol van. Amúgy egy borzasztó sablonos figuráról van szó, aki mindent el akar pusztítani maga körül, démonokat szándékozik Allansiára hozni, ésatöbbi, ésatöbbi. A gömb lerombolása után elmegyünk a jégelfek nyughelyére, a Jégpalotába, akik Zeverint tanították még annak egyik előző életében (!). Aztán az utolsó részben már a toronyban találkozunk össze Zeverinnel, aki a könyv többi szereplőjéhez képest sem igazán acélos ellenfél (Ügyesség 10, Életerő 13), a Hidegség pálcájával pedig igen komolyan megsebezhetjük. Zárójelben jegyzem meg, Zeverin igazán értelmes lehet, hogy a Jégujj-hegységben kavar, amikor a hidegre a legérzékenyebb a világon… Szóval a tök szimpla küzdelem után jön Relem, a démon. A mágushoz hasonlóan ő is varázslatszórással kezd ellenünk, így ha nem rendelkezünk jó kis cuccokkal, pontjaink röpködni fognak szépen mínuszba. Elődjével ellentétben Relem már bazi durva ellenfél (Ügyesség 14, Életerő 25, és 3-akat sebez).
Halálával kezd széthullani a torony, tehát spuri van (varázsgyűrű nélkül nem lesz sok esélyünk). Végül egy „mágikus hevederrel” kivethetjük magunkat a levegőbe, de landolás után újra Zeverin jön felénk (Számoltátok? Harmadszor.). Itt már szerencsére harcolni nem kell, ha van Jégkardunk, akkor Elokinan elf herceg szelleme elvégzi a munkát helyettünk, de ha nincs, akkor a varázsló győz. A befejezés amúgy kifejezetten aranyos.

[b]Hangulat[/b]
Összességében kissé szimpla lett a történet, sok minden nincs túlzottan kifejtve, ahogy például az se, hogy egyszerű falusiként hogyan vetemedünk ilyesfajta kalandra, és honnan vannak nagyszerű harcos képességeink. Maga a jeges közeg jó, találkozunk több, ebbe a közegbe illő lénnyel a jegesmedvétől a fagyóriásig, és még lavina is keserítheti életünket. Tetszettek az egyéb érdekes kreatúrák, mint a gömblábú kőgólem, vagy az arctalan éjlidércek. A Jégpalota viszont kicsit egysíkú lett, folyamatosan elf szellemekkel van dolgunk (érdekes, hogy semmiféle problémát nem okoz megküzdeni velük), de ha meg nem, akkor gyakran magányosnak érezhetjük magunkat. Az viszont jó volt, hogy kirámolhatunk koporsókat értékes (vagy annak gondolt) cuccokért, de hát ezek bizony Becsület pontokba kerülnek.
Nos, nem nagyon tudok többet írni a Pusztítás tornyáról. Különösebb probléma nincs vele, de nekem kicsit vérszegény lett.
hr
2019. május 7. 10:10 | Válasz erre | #127
Ez nem hanyagságból elkövetett fordítási hiba, hanem a hétköznapi nyelvben inkább a súlyt használjuk a tömeg helyett. Vagy egymás szinonímájaként tekintünk rá.
2019. március 16. 22:55 | Válasz erre | #126
Nekem egyébként az ebben az egészben az érdekes, hogy nekem a Halállabirintus volt a 2. KJK könyv, ami a kezembe került és 9 vagy 10 éves lehettem, amikor ezt a rejtvényt megkaptam, és egyszerűen nem értettem, hogy mi van, miért az a megoldás, ami és tényleg azt hittem, hogy hibás a könyv.

Aztán a vicc az egészben, hogy kb. 2 hónappal később egy matekversenyen volt egy olyan feladatom, hogy "egy súlyzó 40 kilogrammot nyom, plusz a súlyának a felét, hány kilós a súlyzó". És ott gond nélkül kiszámoltam és levezettem helyesen, hogy mivel 40 kilo és a súlya fele, ezért 40 kiló a súly fele, és összesen 80. És amikor legközelebb kezembe vettem a Halállabirintust, akkor esett le, hogy ez voltaképpen ugyanaz a rejtvény.

Tehát az sem mindegy, hogy az ember épp mire van hangolódva :)
© Denko
2019. március 11. 16:20 | Válasz erre | #125
Kösz,Cyborg közben rávilágított,[smiley]heureka[/smiley],ti.én az elmúlt 30 évet abban a tévhitben töltöttem,hogy ez egy logikai feladvány.Eszembe sem jutott,hogy egyenletben kellene levezetni.(Mondjuk 7-8 évesen nem is lettem volna képes rá,már akkor sem ment jól a matek.)

Az én megfejtésem ez volt:Mivel a lovag súlya 60+,így a 60 kizárva.90/2=45,mivel 105 nincs a lehetőségek közt,szintén kizárva,marad a 120.
2019. március 10. 22:07 | Válasz erre | #124
"Mi zavart meg benneteket?" -Engem leginkább az hogy nyolc és fél éves voltam! [smiley]vigyor[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2019. március 10. 17:30 | Válasz erre | #123
Igen 40-en túl én is értem a levezetést, de 13 évesen nem voltam egy Gauss, aki egyenleteket reggelizik, és fejből nyomja a csonka gúla térfogatának képletét. Egyébként meg minden kalandor eleve kíváncsi, tehát benyit minden ajtón, megküzd minden szörnnyel, aztán levonja a konklúziót. Itt a pusztítás tornyában is érdemes felszedni a jó cuccokat és infókat, mert megkönnyíti a végjátékot, de ugye ez azzal jár, hogy néha darázsfészekbe nyúlunk...[smiley]zombie[/smiley]
2019. március 10. 09:00 | Válasz erre | #122
A Halállabirintusos feladvány egy szimpla egyenlet, és még csak nem is lényeges megfejteni a játék teljesítéséhez!
A lovag súlya ugye ismeretlen, azaz X.
Az egyenlet a szöveg alapján így alakul:60+X/2=X; és eképpen levezetendő 120+X=2X; 120=X; vagyis 120kg volt a szerencsétlen.
Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez a 120kg nem is a súlya, hanem a tömege, de mivel ez itt nagyon valószínű, hogy egy hanyagságból elkövetett fordítási hiba, nincs nagy jelentősége.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Denko
2019. március 10. 00:20 | Válasz erre | #121
Rosszul emlékszel,Halállabirintus.Mi zavart meg benneteket?A feladvány szerint,a lovag 60 kg,plusz a súlyának a fele.Ebből kiindulva nem lehet 90,mivel 60 kg-val eléggé girhes lenne(az első képen látszik,hogy szép szál ember volt).

Személy szerint,mindig jobban érdekelt a narratíva,mint a tényleges játékélmény(sosem kedvezett a kocka).Itt írói hanyagságnak érzem,hogy az elvileg barbár harcos karakterünk ilyen feladványt kapjon.Átlag barbár erre valszeg így reagál[smiley]conf[/smiley][smiley]mf3[/smiley].
2019. március 9. 23:04 | Válasz erre | #120
Ha jól emlékszem az inkább BP mint Halállab,de mindegy is mert én is sok év múlva jöttem rá hogy miért is nem 90 a megfejtés. ;-)
© Denko
2019. március 8. 19:59 | Válasz erre | #119
[smiley]eljen[/smiley][smiley]taps[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2019. március 7. 14:45 | Válasz erre | #118
Gondolom énekórán ti is a MTV-t vagy a Vivát néztétek. Elég ha Kodály meg Bartók tudta miről is van szó, egyébként annak idején nekem is feladta a leckét a feladat. Van a feladványoknak olyan kategóriája, amit nem egyszerű halandóknak ötlöttek ki. Szerencsére enélkül is kijátszható maga a kaland. Emlékszem akkor koppantam nagyot, mikor a Halállabirintusban feltette a bolond varázsló a kérdést, hogy mennyit nyom súlyban a lovag. Nem 90 volt a megfejtés, én meg kővé váltam... Bizony a matekhoz sem árt konyítani ha KJK-t játszol! [smiley]eplus2[/smiley]
2019. március 7. 13:48 | Válasz erre | #117
Éééés IGEN! Bár továbbra sincs halvány lila gőzöm se, hogy mi a halál az a negyed meg fél hang de megfejtettem! Ha mindent jól csináltam akkor [spoiler][smiley]fantasy-34[/smiley] [smiley]vigyor3[/smiley] Na jó,szóval a megfejtés elvileg: "Hívd Elotkinant száz alkalommal"[/spoiler] És most megyek és megünneplem ezt a történelmi sikert! [smiley]vigyor2[/smiley]
© Denko
2019. március 6. 17:51 | Válasz erre | #116
Oszd fel az abc-t(A magyart,nem az angolt!),nyolcad,negyed és fél hangokra.


Nyolcad:a,b,c,d,e,f,g,h.Negyed:i,j,k,stb. Ezután helyettesítsd be a betűket a hangjegyek helyére.Első vonal a,vonalköz b,második vonal c,etc.(Értelemszerűen a negyed/fél hangok is az első vonalon kezdődnek.)A legfelső vonalat hagyd figyelmen kívül.

Innen,szerintem boldogulsz egyedül is.Ha mégsem,akkor a megfejtés[spoiler][smiley]fantasy-34[/smiley]Ezt nem tudtam kihagyni,bocs...[smiley]vigyor1[/smiley][/spoiler]
2019. március 5. 22:11 | Válasz erre | #115
Ismét játszom a könyvvel és még mindig totál homály a zenés feladvány. Lenne szíves leírni nekem valaki a megfejtést? Vagy legalább az első pár betűt hogy abból hátha kitalálom a többit. Köszi :)
2018. november 9. 20:26 | Válasz erre | #114
Igen, a pontozás maga sosem teljesen objektív. Én például szeretem a titkosírásokat, de egyáltalán nem szeretem a labirintus-szerű részeket, meg a kvázi kockadobással eldőlő dolgokat (oké, a harc is ilyen, meg a szerencsepróba, de épp ezek miatt máshol ne ez legyen). De aki ezeket pl. fordítva látja, annak nyilván más lesz a játékélménye. Meg van sok más szempont is :)
2018. november 9. 20:24 | Válasz erre | #113
Egyébként annyira nem voltam csalódott, mint amennyire a pontok mutatják. Ha az előzetes elvárásaimat nézzük, akkor a Pusztítás tornya abszolute felülmúlta az elvárásaimat, a Sötétség tőrei alulmúlta, és végülis a Zombik vére is, ha csak egy kicsivel is, de felülmúlta az elvárásaimat...igaz, az elvárás az volt, hogy az eddigi legrosszabb KJK könyvet fogom olvasni :) Ahhoz képest azért nem volt vészes.
© killmaster (Savanyúhas)
2018. november 8. 08:38 | Válasz erre | #112
A Pusztítás tornya kicsit túl lett pontozva, a Sötétség tőrei pedig kissé alul. De akadnak itt még potenciális "csak megszállottaknak" ajánlott kalandok! Na persze ez mindenkinél más és más...
2018. november 7. 23:19 | Válasz erre | #111
Ezeken is túl kellett esnie. :)
2018. november 7. 21:25 | Válasz erre | #110
Most nem valami jókat fogtál ki. :)
2018. november 7. 12:51 | Válasz erre | #109
Végeztem újabb 3 könyvvel.

https://velemenyes.blogspot.com/2018/11/vissza-multamba-8-pusztitas-tornya.html
2017. július 7. 20:58 | Válasz erre | #108
Jelentem végeztem a könyvvel! Most hogy már nem kellett tartanom semmiféle spoilertől végigolvastam a hozzászólásokat,és nem ért meglepetésként hogy másokkal is kibas... akarom mondani kiszúrt a zenés feladvány. A megoldást nem értem,olyan hülye vagyok a kottához hogy általánosban nullás alát kaptam rá,és ez a mai napig sem változott. FireFox #80-as hsz-ban pedig minden ott van ami kell de nekem még mindig kínai. Vigasztalom magam azzal hogy a számsor 20mp-en belül megvolt,és az órásra is rájöttem bár arra jóval nehezebben.
Jó könyv,kellően hosszú,és változatos. A véleményem hasonló mint amit ti is írtatok. Az eleje tetszett a legjobban,és bár a jégpalotás rész is jó ott felesleges volt beletenni hogy csak egyszer mehetünk egy helyre. Azért 9 lehetőséget megfelelően sorba tenni hiba nélkül gyakorlatilag lehetetlen még ha ebből egy-kettő nem is létfontosságú. A hidegség varázspálcája helyett a fagyvarázs-pálca elnevezést jobbnak tartom. A kaland nyugodtan lehetett volna 420 vagy 450 fp-os és akkor nem kell a végén 10 bekezdés alatt ledarálni a finish-t. Összességében jó pár kellemes órát töltöttem vele,köszönet utólag is a vele való fáradozásért.
© killmaster (Savanyúhas)
2017. július 4. 13:27 | Válasz erre | #107
Vegyél magadhoz úgy 150 iq-t, igyál a tudás vizéből, nézd át a 8. osztályos énekkönyved, és ismerkedj az angol ABC és a zene kapcsolatával. Akkor sikerülni fog biztosan! [smiley]crazya[/smiley]
2017. július 3. 23:11 | Válasz erre | #106
A vége felé járok a könyvnek,és az lenne a kérdésem,hogy a kotta megfejtésének hogy fogjak neki? Konkrétan kell hozzá valami zenei tudás (namerthogyaznincs) vagy máshonnan kell közelíteni? Kivételesen nincs ötletem. [smiley]help[/smiley]
© twillight (Kövérorr)
2015. augusztus 28. 20:32 | Válasz erre | #105
Hiba a könyvben (az eredetiben):

[spoiler]Relem statjai 14/25. Csakhogy ez kizárólag kígyódémonoknak jár, nem éjszaka démonának, amik 14/18-asok kellenének legyenek! Lehet hogy eredetileg Sith lett volna helyette, és a korrektúra átsiklott ezen a részleten?[/spoiler]
© twillight (Kövérorr)
2015. augusztus 28. 19:29 | Válasz erre | #104
Na ezt a véleményt javaslom a könyv alá, mert ez néz ki reálisnak.
Annyit hozzátéve hogy szerintema borító nagy királyság, egyáltalán nem semmilyen.
© Ravnos
2013. november 8. 18:37 | Válasz erre | #103
Hát nagy nehezen de sikerült!

Számomra a kaland legeleje túlságosan semmilyen. Viszont az utána levő rész amíg el nem jutunk a Jégpalotáig, hát nem mondható unalmasnak.
Aztán ott van a jégpalota....hát igen...na itt azért már kicsit komplikált a helyzet. Ha nincs meg a megfelelő sorrend, hogy merre megyünk akkor az ember bolyonghat naphosszat, már mint én ezt tettem.
Aztán ott vannak a rejtvények az órás se kutya, de a kottás, hát énekkaros, szolfézsos gyerek legyen a talpán (mert ugye ezeket a könyveket főként gyerekeknek találták ki) aki meg bírja fejteni.
A poén, hogy nincs rá óriási szükség, persze nem mondom, hogy nem jön jól!

A legvégső harcok a fő gonoszok ellen hát szerintem eléggé kemények lettek. Először ott van a varázsló (Zeverin), akit legyengíthettem volna varázs nyílvesszőkkel, csak sajnos már elhasználtam.
Nagy nehezen legyőztem, mire máris ott vagyok a fő gonosszal szemben.
A harc előtt van lehetőségünk akár 1 életerő italt is meginni, én ezt tettem. Na ez a csata nagyon kemény volt, őszintén mondom 1 az az egy életerő pontom maradt a végére, és még ezt is mázlinak mondanám.

De itt jön az írói brutalitás:
Nem elég, hogy épphogy túlélem, nem. A harc után elkezd minden összeomlani, lángba borulni, és nekem átkel menni a lángokon, ami persze sebez. Na itt kénytelen voltam csalni, hát nehogy már a legvégén haljak meg!

Ha még ez nem lett volna elég a megmenekülés után megint felbukkan a gonosz varázsló, mert kiderül, hogy valószínűleg csak az egyik alteregóját öltük meg, persze előtte ÉP töltésre nincs idő mert pörögnek az események. Én már teljesen fel voltam készülve, hogy újból kell kezdenem a kalandot, de nem lövöm le a poént annak aki még nem játszott vele!

Összességében jó könyvnek mondanám, habár rendesen meg kínzott!
© AXE
2013. október 18. 12:36 | Válasz erre | #102
Ebben a pillanatban jött meg a csomag.Köszönöm!

Üdv:AXE
© AXE
2013. október 17. 17:49 | Válasz erre | #101
2013-2014 téli naptár
2013Október A Pusztítás Tornya
2013November Éjsárkány
2013December A Sötétség Tőrei
2014Január Zagor Legendája+tok
Úgyhogy Iluskáékra igen zord tél vár.
© [törölt felhasználó]
2013. április 11. 22:52 | Válasz erre | #100
2013. április 11. 21:21 | Válasz erre | #99
Pláne örülök!Kösz az elismerést!Bár érdekelne hogy szerinted miért analizálom őket olyan nagyon jól?!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Anry
2013. április 11. 20:35 | Válasz erre | #98
Én is el szoktam olvasni a kritikáidat. Mindig érdekel, hogy más hogyan lát egy könyvet, amit én is olvasok; ráadásul nagyon jól analizálod őket. :)
2013. április 11. 13:44 | Válasz erre | #97
Nem akarok beleszólni más életébe, pláne pénztárcájába!, de szerintem a Halálúr még eléggé messze van, úgy hallottam, hogy közepes könyv, ezért ha te is úgy gondolod, akkor ruházz be egy másik könyvre.
2013. április 11. 08:31 | Válasz erre | #96
Én pedig örülök hogy ezek szerint akad aki elolvassa!Van hogy írhatnék méghosszabbakat is,mivel sokszor azután jut még eszembe néhány dolog miután már ide írtam!Pl.a Pusztítás tornyaival kapcsolatban még az hogy a Jégpalota rész erősen felidézte bennem az Eye of the beholder 3.részét,az Assault on Myth Drannor-t!A két alkotásnak természetesen semmi köze egymáshoz,mégis néhány aspektusa meglehetősen hasonló!Ugyanis ebben az említett játékban Myth Drannor is egy (alvilági lények miatt) elhagyott elf település,elég sok szellemmel,és a végső részében,Lathander (egy elf istenség)szentélyében,hasonló \"kirakósdikat\" megoldva tudunk továbbhaladni!És abban is van füstölő,meg varázskard,szobor,meg kripta,stb.Szóval az is átfutott az agyamon hogy Keith Martin eme műve ütősebb lett volna számítógépes játékként,természetesen a könyv megjelenésének időpontjában!És ez a hasonlóság is dobott számomra a művön,hiszen az Eye of the beholder 3 is tetszett!
Több aspektusból is vizsgálom igen,mivel bár nyilván nem azonos szintűek ezek a könyvek,azért mindnek megvan a maga értéke!Fantasy rajongóknak annyira nagyon rossz pedig nem lehet egyik sem,nem?Meg aztán próbálok objektív is lenni!Ez nem mindig könnyű,hiszen más már mai fejjel megítélni egy ilyen könyvet mint annak idején 10-12 évesen!Lehet akkor jobban bejött volna ez az anyag is!Meg aztán nem ez az első ilyen könyv amit olvastam,lehet már nagyobb az elvárás,ami persze hülyeség is mert ezek régebben,és alapvetően fiatalabb korosztálynak írodtak!Plusz változik/változhat is az ember,és annak ízlése!Lehet régebben bejött valami,ami manapság már nem,vagy fordítva;és ha mindehhez még hozzávesszük amit nemrég írtam,az egyén érzelmi megközelítését egy-egy dologhoz mert pl.pont jókor,jó helyen,olyan valakitől kapta az adott könyvét,akit eleve szeret,akkor ott tartunk hogy végsősoron mit is pontoztunk?
Keith Martin valóban nem veszett el nálam,mert az tisztán érezhető hogy nem pusztán a pénzért írta ezt a két anyagát amit ismerek tőle!Eleve olyan megoldásai vannak amivel igenis megdolgozott hogy örömet okozzon a rajongóinak!Érezni hogy pl.ezt a tornyos kalandját élvezte megírni,szóval az egy dolog hogy nekem mondjuk annyira nem lett nagy durranás,de ahogy látom elég sokaknak szerzett ő ezzel egy kellemes,tuti kalandot!
Majd meglátom még hogy mely könyvekbe invesztálok be.Csak az anyagiakon fog múlni!Jelen pillanatban a Halálúr erődje az ami leginkább felkeltette az érdeklődésemet!Általában érdekel hogy mit képes alakítani egy-egy addig ismeretlen szerző!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. április 10. 20:10 | Válasz erre | #95
Örülök, hogy ilyen bőbeszéldűen írsz mindig 1-1 könyvről, no meg annak, hogy több aspektusból is megvizsgálod 1-1 állításod tartalmát[smiley]eljen[/smiley]
Igen, valóban nehezebben emészthető anyag, főként szerintem a rejtvények miatt, de aki szereti a sok harcot (legtöbbje nem is olyan nehéz), és a hosszú, lineáris kalandokat, azoknak be fog jönni ez a könyv.
Annak is örülök, hogy az író nem veszett el nálad, hátha egy másik könyvével jobban jársz. Talán az Élőholtak Szigete, esetleg a Vámpír Bosszúja. Bár történet szempontjából a legjobb tőle talán a szigetes, mert ott nyomozni kell egy kicsit.
2013. április 10. 19:00 | Válasz erre | #94
Igen,valamivel jobb ez a tornyos!A lopakodó lelkekben is vannak jó ötletek amúgy (már önmagában az jó ötlet hogy megfélemlített áldozatok utolsó gondolataiból alkot gonosz illúzióképeket Mordraneth),csak valahogy összességében nem állja meg a helyét!Ahogy annak kritikájánál is írtam,első könyvnek még nem is rossz egy írótol,de ezzel együtt a sorozat 34.könyvének már a néhány jobb pillanata ellenére is szürke!
Ez pedig hasonló minta alapján egy valamivel jobb sztori,jobb kaland!
Szimpatikusabb az észak-allansiai helyszín!Nem mert havas terep,és az ritka a KJK-k közt,hanem mert a Titán leírásai és az ezt megelőző allansiai kalandok alapján jobban él számomra a világ ezen része,jobban el tudom képzelni a viszonyokat,stb.
Ez egy tisztességesen megírt,ámbár nem hibátlan kaland,ami egynek jó volt,de személy szerint én nem tudtam vele mégsem annyira azonosulni mint egy \"régi klasszikussal\" vagy épp mint ti!
Talán ezt a könyvet volt amúgy a legnehezebb értékelnem az összes közül!Szerintem azzal te is egyetértesz,hogy ez egy elég nehezen emészthető anyag!Pontozásomnál így az volt a szempont hogy amely könyvekre eddig 6-ot adtam,azoknál azért jobb,amikre meg 8-at azoknál meg gyengébb!Így maradt a 7,ami egy kicsit megtévesztő is lehet,mert ez még nem jelenti azt hogy a többi 7-re értékelttel egy szinten lenne!Sőt,talán ez áll az utolsó helyen a 7-re értékeltek közül,abból kiindulva hogy a kalandokat ismerve,ha azok nem lennének meg,melyik kéne jobban,és a többi jobban kéne!(Aztán lehet idővel jobban megkedvelem majd ezt is.Bár ennek az ellenkezője,ill.mindez a többi könyvre is igaz lehet![smiley]crazya[/smiley])
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. április 10. 16:46 | Válasz erre | #93
Úgy jött le, hogy összességében jobban tetszett neked, mint a Lopakodó Lelkek. Sardathnál izzadni fogsz, a helyes út megtalálása igen nehéz lesz...[smiley]eplus2[/smiley]
2013. április 10. 15:23 | Válasz erre | #92
Sikerült befejeznem,és remélem kellően kiismernem a kalandot egy korrekt kritikához!Aki még nem játszotta,lehet hogy jobb ha nem olvassa,ugyanis több mint valószínű hogy nem egy nem kettő dolgot megemlítek magából a történetből is!
Borító:őszintén szólva elég gyenge maga az ábra,de mivel szépek a színek,és van azért egyfajta hangulata,egy gyenge közepesre értékelem.
A belső illusztrációk:talán valamivel jobbak mint magában a borító,de abszolút nem kiemelkedőek.Egy szimpla közepes.
Mondjuk a kis ábrák közül számomra kiugróbb a gyűrűt tartó manó,ill.a féltérdelő pózban ábrázolt harcos!
Összességében komoly probléma nincs a könyv képvilágával,de nem is kiemelkedőek,magyarán nem ez keltette fel a sztori iránti kíváncsiságomat!
A háttértörténet egyszerű,de jópofa,semmi gond vele,és inkább kalandra sarkall,mint az előbb említett képvilág!
Ha a kalandot több kis részegységre osztom,az első rész,az út a gyilkos gömbig egészen tűrhető!Semmi egetrengető,de egy élvezhető,szokványos KJK menet!Igaz,maga ez a meteorit/ufo stílusú gömb nemigazán a Titánra illő!Jó,még ez is elviselhetően van a világba iktatva,de azért kissé szokatlan!Valaki lenyeli,valaki nem,nálam egynek elment ez is.
Második rész,a gömb kiiktatása.Na itt már fanyalogtam egy kicsit!Kis gömböc,nagy belsővel(mint a mesében[smiley]vigyor3[/smiley]),tértorzító mágia,rendben,de odabent jóformán csak harcolni kell,semmi olyan ötlet ami ebből esetleg többet kihasználna!Egy fő irány-néhány harc,egy-két mellékleágazás-szintén harcokkal,csak ezek már tök feleslegesek!Persze itt az is csak szivatás hogy ha nem érsz oda időben kell csak igazán harcolni(van hogy így már erősebb ellenféllel),és persze nem érsz oda mert az odavezető úton mindent illik begyűjteni,ami nyilván betesz a gyorsmenetnek!Így egyáltalán minek kellett az idő?Csak eggyel több feszültségforrás!
Harmadik rész:út a Jégpalotába,információt szerezni erről a bizonyos Zeverinről aki a gömböt megalkotta,és most egy még ennél is brutálabb toronnyal készül,ami a Pusztítás tornya ugye![smiley]crazya[/smiley]
Ez az út nem túl hosszú,hangulatában olyan mint a kaland eleje.
Negyedik fejezet:a Jégpalota!Na ez a rész már komolyabban betett!Őszintén szólva elég volt a helyes menetsorrendet kibogoznom,a rejtvényekre már nem volt energiám,szóval azt kinéztem innen!Ennek ellenére sem volt egy leányálom,a rejtvényekkel meg egyenesen extranehéz!Mindamellett hogy számomra a kotta mint olyan sem illik bele a Titánba!Itt a Földön mikor is írták le először a zenét?17.század talán?Nem hiszem hogy észak-allansia ezen a szinten lenne,a Titánleírás,és az alapkönyvek adta hangulatból ítélve!Ezzel úgy vélem csak egy extra,sokak számára megoldhatatlan feladatot akart a könyvébe Keith Martin!Végülis,ez sikerült is!Te,mint főhősként egy egyszerű barbár kottát olvasol!Nem kicsit vicc!
De ezek a fránya északi elfek!Ezek ilyen kifinomultak!Minden hangsúlyozottan jégből van,meg mágikus,és már kottáznak is!Plusz még a-legtöbbször-hülye szellemeikkel van tele minden!
Nem is tudom,nem igazán jött be ez a Jégpalota!
Ötödik rész:a híres-hírhedt torony;a végső leszámolás!Eddigre valószínűleg elfogytak a fejezetpontok,mert a torony már nem valami hosszú!Nagy ötletek szintén nincsenek benne!
Mondjuk nekem az bejött hogy ki áll a dolgok hátterében![smiley]Diablo-icon[/smiley][smiley]taps[/smiley]
A Zeverinnel való összecsapás pedig szó szerint összecsapás![smiley]nevetes1[/smiley]
Persze ez a kritika így nagyon lehúzólag hat,pedig azért végsősoron nem olyan rossz ez így sem!
Számomra felismerhető volt éppenséggel Keith írói stílusa a Lopakodó lelkek/Lélekrabló alapján!Tematikailag sok a hasonlóság,az illúziókat pedig úgy látszik nagyon szeretheti.Én nem!itt is és ott is többféleképpen végigcsinálhatjuk a kalandot attól függően hogy milyen cuccokat,információkat gyűjtünk be!Legjobb ha persze mindent begyűjtünk,azaz elfelejtjük a könnyebb út vagy kerülő út fogalmát,mivel könnyen a sikerünk múlik rajta!Mindkettő jócskán tele van b...va szörnyekkel is!Ez azért valamivel jobb sztori,és mivel arra 6-ot adtam,erre megy a 7 pont,de reálisan valahol a 6 és 7 között van,azaz bármelyik pontszámmal a kettő közül ki tudok békülni,és szerintem reálisan is ott a helye!
(Eddig a két könyv közül-bár azt is 7-re értékeltem-az Árnyéklovasok jobban bejött!Most következik a Sardath ostroma!Hát...kíváncsi vagyok mi lesz a vége?)
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. április 10. 12:50 | Válasz erre | #91
A vilag vagyonanak a 80%-a a lakossag 20%-ka kezeben oszpontosul. Nekik meg nem erdekuk megvaltoztani a dolgok menetet. Mert ha nem lenne ennyi ehezo ember, nem lenne olcso munkaero sem. Meg ha kevesen lennenk,a javaknak sem lenne az az erteke. :) Az indianok is biztos nevettek a hulye feher emberen,aki hogy oda volt az aranyert,aztan jol ki is irtottak oket. En az ehinseget es a szegenyseget a magas nepessegben latom elsosorban...en az orszag teruletehez kapcsolnek egy szamot,hogy max mennyi ember elhet ott. :) Mondjuk Europaban fogy a nepesseg,ami jo,legalabbis egy ideig...a bajok Kinaval, Indiaval es a szegeny orszagokkal van...en pl nem tudom megerteni,hogy Afrikaban miert kell gyerekeket szulni az ehinsegbe nyomorba...ez egyfajta felelosseg hianya is...Aztan meg csodalkoznak,hogy mier hulyezzuk le a feketeket. :)
© [törölt felhasználó]
2013. április 10. 12:03 | Válasz erre | #90
2013. április 9. 19:29 | Válasz erre | #89
Kitartást hozzá, én szeretem a jó hosszú könyveket:)
Egy pici \"jó dolog\" lesz majd a végén, feltéve ha eljutsz odáig...[smiley]vigyor5[/smiley]
2013. április 9. 18:41 | Válasz erre | #88
Nekikezdtem ennek is!Egyenlőre jó mélyen benne vagyok a sztoriban,talán túlságosan is,mert az első amit eltudok mondani a könyv kapcsán az az hogy baromi fárasztó!Kétségtelenül jobb a sztori minden tekintetben mint a Lopakodó lelkek/Lélekrabló,de azért nem mérföldekkel!A tematikája pedig szerintem tök azonos!Lehet te azt szereted (meg esetleg még sokan mások is),hogy végig kell lapozni szinte mind a 400fejezetpontot(és ezen fejezetpontok zöme is elég hosszú!),közben meg összeszedni egy millió cuccot,de én nem igazán!Ill.akkor nem ha közben baromi sok minden leköti az ember figyelmét(útidő,becsület,egy rakás holmi,ami sűrűn cserélődik oda-vissza,+az alapképességek),és annyira nem érdekfeszítő a kaland sem!
Ha abból indulok ki hogy ezen könyvek elsőszámú feladata a szórakoztatás,akkor itt bizony gond van,mert ebbe a kalandba többször belefáradtam és egyszerűen le kellett tennem!
És a már itt is többször felemlegetett rejtvények!Ezzel együtt egyenesen fejfájdító az egész,amit még kompenzálhatna egy kivételesen fogós sztori,ami itt nincs meg!Nem arról van szó hogy ez kimondottan rossz volna,egyáltalán nem,de annyira nem is kiugró,hogy éberen tartson,az előbb említett hibái mellett lekössön!
A sok,többnyire egymás utáni harcot sem komázom,ötlettelenségnek,öncélúságnak látom!
Szóval nem tudom hogy mi kerekedik ki ebből,mert jelenleg a Jégpalota szívat,de hogy a kedvencem nem lesz az már most biztos!
Perpillanat az Árnyékharcosok még jobban bejön!De erre mondják azt hogy mindenki a könyv végén okos![smiley]nevetes1[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. április 6. 18:06 | Válasz erre | #87
Cyborg17! Igen, emlékszem rá, máig állítom, hogy bármelyik más könyve jobb, mint a Lélekrabló - immáron.
Nem lesz könnyű dolgod, előre szólok, valószínűleg nem lesz meg előre minden. Ellenben kapsz pár jó dolgot: havas táj (amúgy is ritka sajno), kemény harcok és nem könnyű feladványok.
Kitartás[smiley]wink[/smiley]
2013. április 6. 16:23 | Válasz erre | #86
Dr.Lecter!Néhány hónapja tőled kérdeztem rá,hogy mely könyveket ajánlanád számomra!A lopakodó lelkek alapján nem lettem valami nagy Keith Martin rajongó,ennek ellenére ajánlottad hogy mégiscsak tegyek egy próbát az író valamelyik más művével is,mivel a többi kalandja ehhez képest ég és föld!
Eljött ennek is az ideje,és én ezt választottam,mert erről olvastam nálad a legjobb kritikát!(Ill.mintha sokaknak bejött volna ez a könyv!)
Még nem kezdtem bele,de nagyon bízok benne hogy nem nyúltam mellé!
Ha meg mégis,akkor sincs különösebb probléma,szóval nehogy magadra vedd,csak azért írtam hogy erre a kalandra részben te is inspiráltál![smiley]awink[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. november 20. 22:16 | Válasz erre | #85
Köszi. Jó nyomon jártam a megoldást illetően, de a kis és nagymutatóknak más logikát gondoltam (ezért nem volt jó az elméletem). A másik két kérdést illetően továbbra is tanácstalan vagyok, ha valakinek van ötlete, örömmel fogadom.
2012. november 16. 00:07 | Válasz erre | #84
3. kérdésre a válasz:
[spoiler]Az 1-8-ig az óraábrák \"értéke\" egymást követően mindig 10-el nő. (Az első érték 10; a második 20; ...az utolsó 80.) Ez adja a számsorozat folytonosságát, szabályosságát.
Ezeket az értékeket egy-egy szorzat adja. Ennek az egyik eleme a mutató szerinti óraállás 1-24-ig. (A rövidebb mutató 1-12 óráig határoz meg időértéket; a hosszabb mutató 13-24 óráig határoz meg időértéket.) A szorzat másik eleme a mutatón lévő kis nyilacskák száma.[/spoiler]
2012. október 30. 12:28 | Válasz erre | #83
Sziasztok!

Lenne néhány észrevételem/kérdésem:

1. A Jégpalotából kilépve (illetve egyszer már néhány fp-tal korábban is) a könyv rákérdez, hogy van-e nálunk egy Bronzmedál. A történet e szakaszában ez hogy lehet még nálunk? A Bronzmedált útban a Gömb felé lehet megszerezni (ez mondjuk már eleve elég macerás, aki olvasta már, tudja miért). A Gömb és a Jégpalota között mindenképpen érintjük a 27. fp-ot, ahol is a könyv rákérdez (időrendi sorrendben először), hogy van-e nálunk Bronzmedál. Ha van, akkor a történet szerint azt átadjuk a barbároknak, akik hálájuk jeléül adnak ezt-azt. A medál átadása szerintem nem választható opció (\"nem látsz semmi okot, hogy visszautasítsd a kérésüket.\"), így viszont ez a tárgy a későbbiekben nem lehet nálunk. Vagy valamit benéztem, esetleg van egy \"másik\" bronzmedál?
2. A Jégpalotában találhatunk egy könyvet, amelyre egy név van írva (Filandre). Én semmire nem tudtam használni, jó ez valamire?
3. Hálás lennék, ha valaki megírná, hogy az órás feladvány miért annyi amennyi. Nekem van ugyan egy megoldási elméletem, de az csak az 1-3. és az 5. óralapnál állja meg a helyét, így erős kétségeim vannak az elmélet helyességét illetően.
2012. október 22. 16:10 | Válasz erre | #82
Összességében (részletesebb kritikát és elemzést mellőzve) teljesen reálisnak tartom az átlagos 7,5 - 8 pontot a műnek, hiszem ez alapvetően egy jó kaland. (A könyv részletezettsége és kidolgozottsága inkább a 8, vagy minimálisan afölötti összpontszámot indokol, amelyet a mű klasszikus stílusa is erősít. - Ha ez a könyv a régi időkben jelent volna meg nálunk, valószínű a máig népszerű, nosztalgikus darabok között lehetne.)

Azért persze hibái is vannak. Igenis hibának tekintem a feladványok \"eltúlzottságát\". (Ez már elég alaposan ki lett itt vesézve, szóval nem ragozom, de annyit megjegyeznék, hogy a kottás feladványnál nem csak a nehézség a probléma, hanem az is, hogy (persze ezzel lehet, csak én vagyok így, és velem van a baj) nem is hozott lázba, hogy egyáltalán meg akarjam érteni...)
Hiba (az író \"túlpörgése\") továbbá, hogy helyenként minden \"anyámkínja\" jégből van; ez néha monoton, néha megmosolyogtató hatást kelt. Az utóbbira jó példa a 70-es fp., mely kissé bántotta a műszaki jóérzésemet. - (Bánom is kissé, hogy nem tettem rá az átnézésnél egy módosító javaslatot, de elsőre nem jutott eszembe valami értelmes, aztán meg elfeledkeztem róla.)
Szintén elmaradt részemről a 205-ös fp-ra egy módosító javaslat (bár ez csak jóval később, a kész könyvet forgatva tűnt fel). Jelen formájában a fp. végén nem \"jön át\" teljes mértékben a humor faktor és a kiélezett helyzet abszurd kettőssége, ami abból ered, hogy az életünk csak a sárkány hiúságán múlik... - (Érthetőbben: a \"Jelentőségteljesen rád mered...\" helyett pl. jobb lett volna a \"Fenyegetően rád mered...\").
2012. október 19. 18:56 | Válasz erre | #81
2012. október 19. 18:51 | Válasz erre | #80
Szerintem eleget borzoltam a kedves kalandorok idegeit, itt a zenés feladvány megfejtése.

[spoiler]Először is egy kis segítség a zeneileg kevésbé képzett kollégák számára:
[center][img=egyeb/ritmika.jpg]Hangjegytáblázat[/img][/center]
Az egyik dolog, amit itt meg kell figyelni, hogy hogy néznek ki az egyes hangjegyek: az egész, a fél, a negyed, a nyolcad. A második, hogy a kis karika, azaz a hangjegy feje hol található. Itt mindegyik karika a harmadik vonalközben van. A vonalakat lentről számozzuk fölfelé, azaz az első vonal a legalsó, a második vonal a felette lévő, stb. Az első vonalköz az első és második vonal között van, a második vonalköz a második és harmadik vonal között van, stb. És akkor a kulcs lényege:
A, Á: nyolcad hang az első vonalon.
I, Í: negyed hang az első vonalon.
Szerintem a többit mindenki ki fogja tudni találni magától is.

[center][img=egyeb/kotta.png]A Pusztítás Tornya kottarejtvény[/img][/center][/spoiler]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2012. október 19. 14:07 | Válasz erre | #79
Nekem az órás feladvány is feladta a leckét, pedig kattogott az agyam rendesen a megoldáson. Egy kis segítséget azért bele lehetett volna szúrni valamely mondatba kicsit elrejtve, na de semmi gond, végül is tisztázódott minden. Az író a kelleténél szűkszavúbb volt, és azt hitte itt mindenki zseniképzőbe járt... De legalább nem csak nekem adta fel a leckét. [smiley]conf[/smiley]
2012. október 19. 13:32 | Válasz erre | #78
Ugye mondtam, hogy nem tudtam megfejteni [smiley]vigyor3[/smiley]. És akkor hálás köszönet! [smiley]worship[/smiley]