Zagor.hu
Zagor.hu fórum
25. könyv: A Pusztítás Tornya
BejelentkezésRegisztrációElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (1)
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
Hát ez a borító kicsit bénácskára sikeredett. Bár tetszik ahogy az oszlop elősejlik az ég kékjéből, de ott alul valahogy a méretek, illetve a mélységábrázolás sem igen passzolnak. Az egyen-tűzlabdák a 80-as évek pixeles videojátékait idézik, és a cím se túl fantáziadús megvalósítású. Szóval inkább gagyi, bár messzebbről nézve még elmegy.

[b]Illusztráció[/b]
Pete Knifton neve egyáltalán nem cseng számomra ismerősen, de a munkái bejöttek. Szép, szuggesztív és hangulatos képek. Jó a fény/árnyék ábrázolás, kellően lendületes, ha kell, szóval alapvetően minden rendben van. Persze ha nagyon kekec akarok lenni (és naná, hogy akarok), akkor azt mondom, hogy nekem hiányzott némi kis „kosz” a rajzokról. Szóval eléggé stilizált, sokszor már-már kínosan szimmetrikus a képek többsége, és a figurák hajlamosak szépen „beállni” előttünk egy pózba (lásd: 13, 40, 79, 105, 320, 388) – ez egy kicsit vicces. A Hótigris (131.) meg szegény elég elhanyagolt hátteret kapott, de oké, abbahagytam.

[b]Háttértörténet[/b]
A Jégujj-hegységtől nem messze élünk a rohadt hidegben, valami törzsben. Éppen hazaérnénk, amikor látjuk, hogy egy támadás zúzza szét a falunkat. Egy gömb pusztít el mindent, köztük szüleinket is.

[b]Rendszer[/b]
Egy Becsület nevezetű érték járul a szokásosok mellé, mely az általános jelentésén túl még a holtak iránti tiszteletünket is jelzi. Kezdeti értéke 6. Ezen felül az eltelt napokat is számolnunk kell. Az igazat megvallva egyik dolgot sem éreztem meghatározónak, a kaland második felében már tökéletesen elsikkadnak. Abszolút meglett volna a játék nélkülük is.
Azon eléggé vigyorogtam, hogy a szabályokat ismertető rész több dolgot is elárul előre a történetből, amikor még az égvilágon semmit se tudunk. Megemlíti többek között, hogy a Jégpalotába fogunk menni, vagy hogy valószínűleg rá fogunk bukkanni egy számszeríjra, stb. Ezeket minek kellett előre leírni..?

[b]Kihívás[/b]
Nem lenne nehéz könyv, de az ellenfelek szinte mindegyike magas harcértékekkel bír, pontjaink meg hajlamosak tömegével elfolyni egy-egy rossz lépés következtében. Gyakran van alkalmazva extra Életerő vesztés a minket ért csapások során, és olykor még Ügyesség pontok is! Van persze jó pár cucc és kód, amit érdemes megszerezni, de ezek közül ha jól rémlik, csak a Jégkard nélkülözhetetlen. Azért a többi nélkül is könnyen a fűbe haraphatunk, főleg a végjátékban megjelenő pontcsökkentő-orgiában (a 247-es fejezetnél konkrétan 10 Életerőt vesztünk, hogy lehet ilyet egyáltalán leírni..?). Nem semmi kombinációk kellenek az értékes dolgok megszerzéséhez, kedvencem a „könyv - jégmadár - jégmadár dala - színek a jégmadár szárnyán” együttes volt. A rejtvények közül a 11-esen lévő kottásat nem tudtam hova tenni – fogalmam sincs mi a megfejtés.

[b]Főgonosz[/b]
Itt folytatom a Háttértörténetnél elkezdett soványka részt: szóval utunk során eljutunk a falunkat kiirtó gömbig, ami időközben földet ért, majd szépen belesétálunk. Ezen a ponton tökre olyan érzésem volt, mintha a játék vége felé járnák, de persze nem. Összefutunk odabent egy varázslóval, aki a Zeverin névre hallgat (ez a név… hahaha). Ő lenne a mi főgonoszunk, de az összecsapásunk után kiderül, hogy csak látszólag küzdöttünk meg vele, az ipse igazából most máshol van. Amúgy egy borzasztó sablonos figuráról van szó, aki mindent el akar pusztítani maga körül, démonokat szándékozik Allansiára hozni, ésatöbbi, ésatöbbi. A gömb lerombolása után elmegyünk a jégelfek nyughelyére, a Jégpalotába, akik Zeverint tanították még annak egyik előző életében (!). Aztán az utolsó részben már a toronyban találkozunk össze Zeverinnel, aki a könyv többi szereplőjéhez képest sem igazán acélos ellenfél (Ügyesség 10, Életerő 13), a Hidegség pálcájával pedig igen komolyan megsebezhetjük. Zárójelben jegyzem meg, Zeverin igazán értelmes lehet, hogy a Jégujj-hegységben kavar, amikor a hidegre a legérzékenyebb a világon… Szóval a tök szimpla küzdelem után jön Relem, a démon. A mágushoz hasonlóan ő is varázslatszórással kezd ellenünk, így ha nem rendelkezünk jó kis cuccokkal, pontjaink röpködni fognak szépen mínuszba. Elődjével ellentétben Relem már bazi durva ellenfél (Ügyesség 14, Életerő 25, és 3-akat sebez).
Halálával kezd széthullani a torony, tehát spuri van (varázsgyűrű nélkül nem lesz sok esélyünk). Végül egy „mágikus hevederrel” kivethetjük magunkat a levegőbe, de landolás után újra Zeverin jön felénk (Számoltátok? Harmadszor.). Itt már szerencsére harcolni nem kell, ha van Jégkardunk, akkor Elokinan elf herceg szelleme elvégzi a munkát helyettünk, de ha nincs, akkor a varázsló győz. A befejezés amúgy kifejezetten aranyos.

[b]Hangulat[/b]
Összességében kissé szimpla lett a történet, sok minden nincs túlzottan kifejtve, ahogy például az se, hogy egyszerű falusiként hogyan vetemedünk ilyesfajta kalandra, és honnan vannak nagyszerű harcos képességeink. Maga a jeges közeg jó, találkozunk több, ebbe a közegbe illő lénnyel a jegesmedvétől a fagyóriásig, és még lavina is keserítheti életünket. Tetszettek az egyéb érdekes kreatúrák, mint a gömblábú kőgólem, vagy az arctalan éjlidércek. A Jégpalota viszont kicsit egysíkú lett, folyamatosan elf szellemekkel van dolgunk (érdekes, hogy semmiféle problémát nem okoz megküzdeni velük), de ha meg nem, akkor gyakran magányosnak érezhetjük magunkat. Az viszont jó volt, hogy kirámolhatunk koporsókat értékes (vagy annak gondolt) cuccokért, de hát ezek bizony Becsület pontokba kerülnek.
Nos, nem nagyon tudok többet írni a Pusztítás tornyáról. Különösebb probléma nincs vele, de nekem kicsit vérszegény lett.
hr
2018. november 9. 20:26 | Válasz erre | #114
Igen, a pontozás maga sosem teljesen objektív. Én például szeretem a titkosírásokat, de egyáltalán nem szeretem a labirintus-szerű részeket, meg a kvázi kockadobással eldőlő dolgokat (oké, a harc is ilyen, meg a szerencsepróba, de épp ezek miatt máshol ne ez legyen). De aki ezeket pl. fordítva látja, annak nyilván más lesz a játékélménye. Meg van sok más szempont is :)
2018. november 9. 20:24 | Válasz erre | #113
Egyébként annyira nem voltam csalódott, mint amennyire a pontok mutatják. Ha az előzetes elvárásaimat nézzük, akkor a Pusztítás tornya abszolute felülmúlta az elvárásaimat, a Sötétség tőrei alulmúlta, és végülis a Zombik vére is, ha csak egy kicsivel is, de felülmúlta az elvárásaimat...igaz, az elvárás az volt, hogy az eddigi legrosszabb KJK könyvet fogom olvasni :) Ahhoz képest azért nem volt vészes.
© killmaster (Savanyúhas)
2018. november 8. 08:38 | Válasz erre | #112
A Pusztítás tornya kicsit túl lett pontozva, a Sötétség tőrei pedig kissé alul. De akadnak itt még potenciális "csak megszállottaknak" ajánlott kalandok! Na persze ez mindenkinél más és más...
2018. november 7. 23:19 | Válasz erre | #111
Ezeken is túl kellett esnie. :)
2018. november 7. 21:25 | Válasz erre | #110
Most nem valami jókat fogtál ki. :)
2018. november 7. 12:51 | Válasz erre | #109
Végeztem újabb 3 könyvvel.

https://velemenyes.blogspot.com/2018/11/vissza-multamba-8-pusztitas-tornya.html
2017. július 7. 20:58 | Válasz erre | #108
Jelentem végeztem a könyvvel! Most hogy már nem kellett tartanom semmiféle spoilertől végigolvastam a hozzászólásokat,és nem ért meglepetésként hogy másokkal is kibas... akarom mondani kiszúrt a zenés feladvány. A megoldást nem értem,olyan hülye vagyok a kottához hogy általánosban nullás alát kaptam rá,és ez a mai napig sem változott. FireFox #80-as hsz-ban pedig minden ott van ami kell de nekem még mindig kínai. Vigasztalom magam azzal hogy a számsor 20mp-en belül megvolt,és az órásra is rájöttem bár arra jóval nehezebben.
Jó könyv,kellően hosszú,és változatos. A véleményem hasonló mint amit ti is írtatok. Az eleje tetszett a legjobban,és bár a jégpalotás rész is jó ott felesleges volt beletenni hogy csak egyszer mehetünk egy helyre. Azért 9 lehetőséget megfelelően sorba tenni hiba nélkül gyakorlatilag lehetetlen még ha ebből egy-kettő nem is létfontosságú. A hidegség varázspálcája helyett a fagyvarázs-pálca elnevezést jobbnak tartom. A kaland nyugodtan lehetett volna 420 vagy 450 fp-os és akkor nem kell a végén 10 bekezdés alatt ledarálni a finish-t. Összességében jó pár kellemes órát töltöttem vele,köszönet utólag is a vele való fáradozásért.
© killmaster (Savanyúhas)
2017. július 4. 13:27 | Válasz erre | #107
Vegyél magadhoz úgy 150 iq-t, igyál a tudás vizéből, nézd át a 8. osztályos énekkönyved, és ismerkedj az angol ABC és a zene kapcsolatával. Akkor sikerülni fog biztosan! [smiley]crazya[/smiley]
2017. július 3. 23:11 | Válasz erre | #106
A vége felé járok a könyvnek,és az lenne a kérdésem,hogy a kotta megfejtésének hogy fogjak neki? Konkrétan kell hozzá valami zenei tudás (namerthogyaznincs) vagy máshonnan kell közelíteni? Kivételesen nincs ötletem. [smiley]help[/smiley]
2015. augusztus 28. 20:32 | Válasz erre | #105
Hiba a könyvben (az eredetiben):

[spoiler]Relem statjai 14/25. Csakhogy ez kizárólag kígyódémonoknak jár, nem éjszaka démonának, amik 14/18-asok kellenének legyenek! Lehet hogy eredetileg Sith lett volna helyette, és a korrektúra átsiklott ezen a részleten?[/spoiler]
2015. augusztus 28. 19:29 | Válasz erre | #104
Na ezt a véleményt javaslom a könyv alá, mert ez néz ki reálisnak.
Annyit hozzátéve hogy szerintema borító nagy királyság, egyáltalán nem semmilyen.
© Ravnos
2013. november 8. 18:37 | Válasz erre | #103
Hát nagy nehezen de sikerült!

Számomra a kaland legeleje túlságosan semmilyen. Viszont az utána levő rész amíg el nem jutunk a Jégpalotáig, hát nem mondható unalmasnak.
Aztán ott van a jégpalota....hát igen...na itt azért már kicsit komplikált a helyzet. Ha nincs meg a megfelelő sorrend, hogy merre megyünk akkor az ember bolyonghat naphosszat, már mint én ezt tettem.
Aztán ott vannak a rejtvények az órás se kutya, de a kottás, hát énekkaros, szolfézsos gyerek legyen a talpán (mert ugye ezeket a könyveket főként gyerekeknek találták ki) aki meg bírja fejteni.
A poén, hogy nincs rá óriási szükség, persze nem mondom, hogy nem jön jól!

A legvégső harcok a fő gonoszok ellen hát szerintem eléggé kemények lettek. Először ott van a varázsló (Zeverin), akit legyengíthettem volna varázs nyílvesszőkkel, csak sajnos már elhasználtam.
Nagy nehezen legyőztem, mire máris ott vagyok a fő gonosszal szemben.
A harc előtt van lehetőségünk akár 1 életerő italt is meginni, én ezt tettem. Na ez a csata nagyon kemény volt, őszintén mondom 1 az az egy életerő pontom maradt a végére, és még ezt is mázlinak mondanám.

De itt jön az írói brutalitás:
Nem elég, hogy épphogy túlélem, nem. A harc után elkezd minden összeomlani, lángba borulni, és nekem átkel menni a lángokon, ami persze sebez. Na itt kénytelen voltam csalni, hát nehogy már a legvégén haljak meg!

Ha még ez nem lett volna elég a megmenekülés után megint felbukkan a gonosz varázsló, mert kiderül, hogy valószínűleg csak az egyik alteregóját öltük meg, persze előtte ÉP töltésre nincs idő mert pörögnek az események. Én már teljesen fel voltam készülve, hogy újból kell kezdenem a kalandot, de nem lövöm le a poént annak aki még nem játszott vele!

Összességében jó könyvnek mondanám, habár rendesen meg kínzott!
© AXE
2013. október 18. 12:36 | Válasz erre | #102
Ebben a pillanatban jött meg a csomag.Köszönöm!

Üdv:AXE
© AXE
2013. október 17. 17:49 | Válasz erre | #101
2013-2014 téli naptár
2013Október A Pusztítás Tornya
2013November Éjsárkány
2013December A Sötétség Tőrei
2014Január Zagor Legendája+tok
Úgyhogy Iluskáékra igen zord tél vár.
© [törölt felhasználó]
2013. április 11. 22:52 | Válasz erre | #100
Én is szeretem a velős,kimerítő,alapos kritikákat,csak min.3nap eltelte után elkezd fellépni(szerintem nem csak nálam)a már megint ugyanaz a nóta,vacsora stb.jelenség.
Üdv:Dani
2013. április 11. 21:21 | Válasz erre | #99
Pláne örülök!Kösz az elismerést!Bár érdekelne hogy szerinted miért analizálom őket olyan nagyon jól?!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Anry
2013. április 11. 20:35 | Válasz erre | #98
Én is el szoktam olvasni a kritikáidat. Mindig érdekel, hogy más hogyan lát egy könyvet, amit én is olvasok; ráadásul nagyon jól analizálod őket. :)
2013. április 11. 13:44 | Válasz erre | #97
Nem akarok beleszólni más életébe, pláne pénztárcájába!, de szerintem a Halálúr még eléggé messze van, úgy hallottam, hogy közepes könyv, ezért ha te is úgy gondolod, akkor ruházz be egy másik könyvre.
2013. április 11. 08:31 | Válasz erre | #96
Én pedig örülök hogy ezek szerint akad aki elolvassa!Van hogy írhatnék méghosszabbakat is,mivel sokszor azután jut még eszembe néhány dolog miután már ide írtam!Pl.a Pusztítás tornyaival kapcsolatban még az hogy a Jégpalota rész erősen felidézte bennem az Eye of the beholder 3.részét,az Assault on Myth Drannor-t!A két alkotásnak természetesen semmi köze egymáshoz,mégis néhány aspektusa meglehetősen hasonló!Ugyanis ebben az említett játékban Myth Drannor is egy (alvilági lények miatt) elhagyott elf település,elég sok szellemmel,és a végső részében,Lathander (egy elf istenség)szentélyében,hasonló \"kirakósdikat\" megoldva tudunk továbbhaladni!És abban is van füstölő,meg varázskard,szobor,meg kripta,stb.Szóval az is átfutott az agyamon hogy Keith Martin eme műve ütősebb lett volna számítógépes játékként,természetesen a könyv megjelenésének időpontjában!És ez a hasonlóság is dobott számomra a művön,hiszen az Eye of the beholder 3 is tetszett!
Több aspektusból is vizsgálom igen,mivel bár nyilván nem azonos szintűek ezek a könyvek,azért mindnek megvan a maga értéke!Fantasy rajongóknak annyira nagyon rossz pedig nem lehet egyik sem,nem?Meg aztán próbálok objektív is lenni!Ez nem mindig könnyű,hiszen más már mai fejjel megítélni egy ilyen könyvet mint annak idején 10-12 évesen!Lehet akkor jobban bejött volna ez az anyag is!Meg aztán nem ez az első ilyen könyv amit olvastam,lehet már nagyobb az elvárás,ami persze hülyeség is mert ezek régebben,és alapvetően fiatalabb korosztálynak írodtak!Plusz változik/változhat is az ember,és annak ízlése!Lehet régebben bejött valami,ami manapság már nem,vagy fordítva;és ha mindehhez még hozzávesszük amit nemrég írtam,az egyén érzelmi megközelítését egy-egy dologhoz mert pl.pont jókor,jó helyen,olyan valakitől kapta az adott könyvét,akit eleve szeret,akkor ott tartunk hogy végsősoron mit is pontoztunk?
Keith Martin valóban nem veszett el nálam,mert az tisztán érezhető hogy nem pusztán a pénzért írta ezt a két anyagát amit ismerek tőle!Eleve olyan megoldásai vannak amivel igenis megdolgozott hogy örömet okozzon a rajongóinak!Érezni hogy pl.ezt a tornyos kalandját élvezte megírni,szóval az egy dolog hogy nekem mondjuk annyira nem lett nagy durranás,de ahogy látom elég sokaknak szerzett ő ezzel egy kellemes,tuti kalandot!
Majd meglátom még hogy mely könyvekbe invesztálok be.Csak az anyagiakon fog múlni!Jelen pillanatban a Halálúr erődje az ami leginkább felkeltette az érdeklődésemet!Általában érdekel hogy mit képes alakítani egy-egy addig ismeretlen szerző!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. április 10. 20:10 | Válasz erre | #95
Örülök, hogy ilyen bőbeszéldűen írsz mindig 1-1 könyvről, no meg annak, hogy több aspektusból is megvizsgálod 1-1 állításod tartalmát[smiley]eljen[/smiley]
Igen, valóban nehezebben emészthető anyag, főként szerintem a rejtvények miatt, de aki szereti a sok harcot (legtöbbje nem is olyan nehéz), és a hosszú, lineáris kalandokat, azoknak be fog jönni ez a könyv.
Annak is örülök, hogy az író nem veszett el nálad, hátha egy másik könyvével jobban jársz. Talán az Élőholtak Szigete, esetleg a Vámpír Bosszúja. Bár történet szempontjából a legjobb tőle talán a szigetes, mert ott nyomozni kell egy kicsit.
2013. április 10. 19:00 | Válasz erre | #94
Igen,valamivel jobb ez a tornyos!A lopakodó lelkekben is vannak jó ötletek amúgy (már önmagában az jó ötlet hogy megfélemlített áldozatok utolsó gondolataiból alkot gonosz illúzióképeket Mordraneth),csak valahogy összességében nem állja meg a helyét!Ahogy annak kritikájánál is írtam,első könyvnek még nem is rossz egy írótol,de ezzel együtt a sorozat 34.könyvének már a néhány jobb pillanata ellenére is szürke!
Ez pedig hasonló minta alapján egy valamivel jobb sztori,jobb kaland!
Szimpatikusabb az észak-allansiai helyszín!Nem mert havas terep,és az ritka a KJK-k közt,hanem mert a Titán leírásai és az ezt megelőző allansiai kalandok alapján jobban él számomra a világ ezen része,jobban el tudom képzelni a viszonyokat,stb.
Ez egy tisztességesen megírt,ámbár nem hibátlan kaland,ami egynek jó volt,de személy szerint én nem tudtam vele mégsem annyira azonosulni mint egy \"régi klasszikussal\" vagy épp mint ti!
Talán ezt a könyvet volt amúgy a legnehezebb értékelnem az összes közül!Szerintem azzal te is egyetértesz,hogy ez egy elég nehezen emészthető anyag!Pontozásomnál így az volt a szempont hogy amely könyvekre eddig 6-ot adtam,azoknál azért jobb,amikre meg 8-at azoknál meg gyengébb!Így maradt a 7,ami egy kicsit megtévesztő is lehet,mert ez még nem jelenti azt hogy a többi 7-re értékelttel egy szinten lenne!Sőt,talán ez áll az utolsó helyen a 7-re értékeltek közül,abból kiindulva hogy a kalandokat ismerve,ha azok nem lennének meg,melyik kéne jobban,és a többi jobban kéne!(Aztán lehet idővel jobban megkedvelem majd ezt is.Bár ennek az ellenkezője,ill.mindez a többi könyvre is igaz lehet![smiley]crazya[/smiley])
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. április 10. 16:46 | Válasz erre | #93
Úgy jött le, hogy összességében jobban tetszett neked, mint a Lopakodó Lelkek. Sardathnál izzadni fogsz, a helyes út megtalálása igen nehéz lesz...[smiley]eplus2[/smiley]
2013. április 10. 15:23 | Válasz erre | #92
Sikerült befejeznem,és remélem kellően kiismernem a kalandot egy korrekt kritikához!Aki még nem játszotta,lehet hogy jobb ha nem olvassa,ugyanis több mint valószínű hogy nem egy nem kettő dolgot megemlítek magából a történetből is!
Borító:őszintén szólva elég gyenge maga az ábra,de mivel szépek a színek,és van azért egyfajta hangulata,egy gyenge közepesre értékelem.
A belső illusztrációk:talán valamivel jobbak mint magában a borító,de abszolút nem kiemelkedőek.Egy szimpla közepes.
Mondjuk a kis ábrák közül számomra kiugróbb a gyűrűt tartó manó,ill.a féltérdelő pózban ábrázolt harcos!
Összességében komoly probléma nincs a könyv képvilágával,de nem is kiemelkedőek,magyarán nem ez keltette fel a sztori iránti kíváncsiságomat!
A háttértörténet egyszerű,de jópofa,semmi gond vele,és inkább kalandra sarkall,mint az előbb említett képvilág!
Ha a kalandot több kis részegységre osztom,az első rész,az út a gyilkos gömbig egészen tűrhető!Semmi egetrengető,de egy élvezhető,szokványos KJK menet!Igaz,maga ez a meteorit/ufo stílusú gömb nemigazán a Titánra illő!Jó,még ez is elviselhetően van a világba iktatva,de azért kissé szokatlan!Valaki lenyeli,valaki nem,nálam egynek elment ez is.
Második rész,a gömb kiiktatása.Na itt már fanyalogtam egy kicsit!Kis gömböc,nagy belsővel(mint a mesében[smiley]vigyor3[/smiley]),tértorzító mágia,rendben,de odabent jóformán csak harcolni kell,semmi olyan ötlet ami ebből esetleg többet kihasználna!Egy fő irány-néhány harc,egy-két mellékleágazás-szintén harcokkal,csak ezek már tök feleslegesek!Persze itt az is csak szivatás hogy ha nem érsz oda időben kell csak igazán harcolni(van hogy így már erősebb ellenféllel),és persze nem érsz oda mert az odavezető úton mindent illik begyűjteni,ami nyilván betesz a gyorsmenetnek!Így egyáltalán minek kellett az idő?Csak eggyel több feszültségforrás!
Harmadik rész:út a Jégpalotába,információt szerezni erről a bizonyos Zeverinről aki a gömböt megalkotta,és most egy még ennél is brutálabb toronnyal készül,ami a Pusztítás tornya ugye![smiley]crazya[/smiley]
Ez az út nem túl hosszú,hangulatában olyan mint a kaland eleje.
Negyedik fejezet:a Jégpalota!Na ez a rész már komolyabban betett!Őszintén szólva elég volt a helyes menetsorrendet kibogoznom,a rejtvényekre már nem volt energiám,szóval azt kinéztem innen!Ennek ellenére sem volt egy leányálom,a rejtvényekkel meg egyenesen extranehéz!Mindamellett hogy számomra a kotta mint olyan sem illik bele a Titánba!Itt a Földön mikor is írták le először a zenét?17.század talán?Nem hiszem hogy észak-allansia ezen a szinten lenne,a Titánleírás,és az alapkönyvek adta hangulatból ítélve!Ezzel úgy vélem csak egy extra,sokak számára megoldhatatlan feladatot akart a könyvébe Keith Martin!Végülis,ez sikerült is!Te,mint főhősként egy egyszerű barbár kottát olvasol!Nem kicsit vicc!
De ezek a fránya északi elfek!Ezek ilyen kifinomultak!Minden hangsúlyozottan jégből van,meg mágikus,és már kottáznak is!Plusz még a-legtöbbször-hülye szellemeikkel van tele minden!
Nem is tudom,nem igazán jött be ez a Jégpalota!
Ötödik rész:a híres-hírhedt torony;a végső leszámolás!Eddigre valószínűleg elfogytak a fejezetpontok,mert a torony már nem valami hosszú!Nagy ötletek szintén nincsenek benne!
Mondjuk nekem az bejött hogy ki áll a dolgok hátterében![smiley]Diablo-icon[/smiley][smiley]taps[/smiley]
A Zeverinnel való összecsapás pedig szó szerint összecsapás![smiley]nevetes1[/smiley]
Persze ez a kritika így nagyon lehúzólag hat,pedig azért végsősoron nem olyan rossz ez így sem!
Számomra felismerhető volt éppenséggel Keith írói stílusa a Lopakodó lelkek/Lélekrabló alapján!Tematikailag sok a hasonlóság,az illúziókat pedig úgy látszik nagyon szeretheti.Én nem!itt is és ott is többféleképpen végigcsinálhatjuk a kalandot attól függően hogy milyen cuccokat,információkat gyűjtünk be!Legjobb ha persze mindent begyűjtünk,azaz elfelejtjük a könnyebb út vagy kerülő út fogalmát,mivel könnyen a sikerünk múlik rajta!Mindkettő jócskán tele van b...va szörnyekkel is!Ez azért valamivel jobb sztori,és mivel arra 6-ot adtam,erre megy a 7 pont,de reálisan valahol a 6 és 7 között van,azaz bármelyik pontszámmal a kettő közül ki tudok békülni,és szerintem reálisan is ott a helye!
(Eddig a két könyv közül-bár azt is 7-re értékeltem-az Árnyéklovasok jobban bejött!Most következik a Sardath ostroma!Hát...kíváncsi vagyok mi lesz a vége?)
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. április 10. 12:50 | Válasz erre | #91
A vilag vagyonanak a 80%-a a lakossag 20%-ka kezeben oszpontosul. Nekik meg nem erdekuk megvaltoztani a dolgok menetet. Mert ha nem lenne ennyi ehezo ember, nem lenne olcso munkaero sem. Meg ha kevesen lennenk,a javaknak sem lenne az az erteke. :) Az indianok is biztos nevettek a hulye feher emberen,aki hogy oda volt az aranyert,aztan jol ki is irtottak oket. En az ehinseget es a szegenyseget a magas nepessegben latom elsosorban...en az orszag teruletehez kapcsolnek egy szamot,hogy max mennyi ember elhet ott. :) Mondjuk Europaban fogy a nepesseg,ami jo,legalabbis egy ideig...a bajok Kinaval, Indiaval es a szegeny orszagokkal van...en pl nem tudom megerteni,hogy Afrikaban miert kell gyerekeket szulni az ehinsegbe nyomorba...ez egyfajta felelosseg hianya is...Aztan meg csodalkoznak,hogy mier hulyezzuk le a feketeket. :)
© [törölt felhasználó]
2013. április 10. 12:03 | Válasz erre | #90
Ha már a harc szóba került Cyborgnál:szerintetek az emberi társadalmakat csak folyamatos harcok tudják életben tartani?Ugyanis sokszor elgondolkodok rajta,hogy pl.a Sherman tankok halmozása helyett nem lehetne pl.megállítani a népességrobbanást,vagy felszámolni a világméretű éhínségeket?Töritanárként én is tanultam pszichoból,hogy szükség van a harcra,no de ennyire?Jóból is megárt a sok...
Üdv:Dani
2013. április 9. 19:29 | Válasz erre | #89
Kitartást hozzá, én szeretem a jó hosszú könyveket:)
Egy pici \"jó dolog\" lesz majd a végén, feltéve ha eljutsz odáig...[smiley]vigyor5[/smiley]
2013. április 9. 18:41 | Válasz erre | #88
Nekikezdtem ennek is!Egyenlőre jó mélyen benne vagyok a sztoriban,talán túlságosan is,mert az első amit eltudok mondani a könyv kapcsán az az hogy baromi fárasztó!Kétségtelenül jobb a sztori minden tekintetben mint a Lopakodó lelkek/Lélekrabló,de azért nem mérföldekkel!A tematikája pedig szerintem tök azonos!Lehet te azt szereted (meg esetleg még sokan mások is),hogy végig kell lapozni szinte mind a 400fejezetpontot(és ezen fejezetpontok zöme is elég hosszú!),közben meg összeszedni egy millió cuccot,de én nem igazán!Ill.akkor nem ha közben baromi sok minden leköti az ember figyelmét(útidő,becsület,egy rakás holmi,ami sűrűn cserélődik oda-vissza,+az alapképességek),és annyira nem érdekfeszítő a kaland sem!
Ha abból indulok ki hogy ezen könyvek elsőszámú feladata a szórakoztatás,akkor itt bizony gond van,mert ebbe a kalandba többször belefáradtam és egyszerűen le kellett tennem!
És a már itt is többször felemlegetett rejtvények!Ezzel együtt egyenesen fejfájdító az egész,amit még kompenzálhatna egy kivételesen fogós sztori,ami itt nincs meg!Nem arról van szó hogy ez kimondottan rossz volna,egyáltalán nem,de annyira nem is kiugró,hogy éberen tartson,az előbb említett hibái mellett lekössön!
A sok,többnyire egymás utáni harcot sem komázom,ötlettelenségnek,öncélúságnak látom!
Szóval nem tudom hogy mi kerekedik ki ebből,mert jelenleg a Jégpalota szívat,de hogy a kedvencem nem lesz az már most biztos!
Perpillanat az Árnyékharcosok még jobban bejön!De erre mondják azt hogy mindenki a könyv végén okos![smiley]nevetes1[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. április 6. 18:06 | Válasz erre | #87
Cyborg17! Igen, emlékszem rá, máig állítom, hogy bármelyik más könyve jobb, mint a Lélekrabló - immáron.
Nem lesz könnyű dolgod, előre szólok, valószínűleg nem lesz meg előre minden. Ellenben kapsz pár jó dolgot: havas táj (amúgy is ritka sajno), kemény harcok és nem könnyű feladványok.
Kitartás[smiley]wink[/smiley]
2013. április 6. 16:23 | Válasz erre | #86
Dr.Lecter!Néhány hónapja tőled kérdeztem rá,hogy mely könyveket ajánlanád számomra!A lopakodó lelkek alapján nem lettem valami nagy Keith Martin rajongó,ennek ellenére ajánlottad hogy mégiscsak tegyek egy próbát az író valamelyik más művével is,mivel a többi kalandja ehhez képest ég és föld!
Eljött ennek is az ideje,és én ezt választottam,mert erről olvastam nálad a legjobb kritikát!(Ill.mintha sokaknak bejött volna ez a könyv!)
Még nem kezdtem bele,de nagyon bízok benne hogy nem nyúltam mellé!
Ha meg mégis,akkor sincs különösebb probléma,szóval nehogy magadra vedd,csak azért írtam hogy erre a kalandra részben te is inspiráltál![smiley]awink[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. november 20. 22:16 | Válasz erre | #85
Köszi. Jó nyomon jártam a megoldást illetően, de a kis és nagymutatóknak más logikát gondoltam (ezért nem volt jó az elméletem). A másik két kérdést illetően továbbra is tanácstalan vagyok, ha valakinek van ötlete, örömmel fogadom.
2012. november 16. 00:07 | Válasz erre | #84
3. kérdésre a válasz:
[spoiler]Az 1-8-ig az óraábrák \"értéke\" egymást követően mindig 10-el nő. (Az első érték 10; a második 20; ...az utolsó 80.) Ez adja a számsorozat folytonosságát, szabályosságát.
Ezeket az értékeket egy-egy szorzat adja. Ennek az egyik eleme a mutató szerinti óraállás 1-24-ig. (A rövidebb mutató 1-12 óráig határoz meg időértéket; a hosszabb mutató 13-24 óráig határoz meg időértéket.) A szorzat másik eleme a mutatón lévő kis nyilacskák száma.[/spoiler]
2012. október 30. 12:28 | Válasz erre | #83
Sziasztok!

Lenne néhány észrevételem/kérdésem:

1. A Jégpalotából kilépve (illetve egyszer már néhány fp-tal korábban is) a könyv rákérdez, hogy van-e nálunk egy Bronzmedál. A történet e szakaszában ez hogy lehet még nálunk? A Bronzmedált útban a Gömb felé lehet megszerezni (ez mondjuk már eleve elég macerás, aki olvasta már, tudja miért). A Gömb és a Jégpalota között mindenképpen érintjük a 27. fp-ot, ahol is a könyv rákérdez (időrendi sorrendben először), hogy van-e nálunk Bronzmedál. Ha van, akkor a történet szerint azt átadjuk a barbároknak, akik hálájuk jeléül adnak ezt-azt. A medál átadása szerintem nem választható opció (\"nem látsz semmi okot, hogy visszautasítsd a kérésüket.\"), így viszont ez a tárgy a későbbiekben nem lehet nálunk. Vagy valamit benéztem, esetleg van egy \"másik\" bronzmedál?
2. A Jégpalotában találhatunk egy könyvet, amelyre egy név van írva (Filandre). Én semmire nem tudtam használni, jó ez valamire?
3. Hálás lennék, ha valaki megírná, hogy az órás feladvány miért annyi amennyi. Nekem van ugyan egy megoldási elméletem, de az csak az 1-3. és az 5. óralapnál állja meg a helyét, így erős kétségeim vannak az elmélet helyességét illetően.
2012. október 22. 16:10 | Válasz erre | #82
Összességében (részletesebb kritikát és elemzést mellőzve) teljesen reálisnak tartom az átlagos 7,5 - 8 pontot a műnek, hiszem ez alapvetően egy jó kaland. (A könyv részletezettsége és kidolgozottsága inkább a 8, vagy minimálisan afölötti összpontszámot indokol, amelyet a mű klasszikus stílusa is erősít. - Ha ez a könyv a régi időkben jelent volna meg nálunk, valószínű a máig népszerű, nosztalgikus darabok között lehetne.)

Azért persze hibái is vannak. Igenis hibának tekintem a feladványok \"eltúlzottságát\". (Ez már elég alaposan ki lett itt vesézve, szóval nem ragozom, de annyit megjegyeznék, hogy a kottás feladványnál nem csak a nehézség a probléma, hanem az is, hogy (persze ezzel lehet, csak én vagyok így, és velem van a baj) nem is hozott lázba, hogy egyáltalán meg akarjam érteni...)
Hiba (az író \"túlpörgése\") továbbá, hogy helyenként minden \"anyámkínja\" jégből van; ez néha monoton, néha megmosolyogtató hatást kelt. Az utóbbira jó példa a 70-es fp., mely kissé bántotta a műszaki jóérzésemet. - (Bánom is kissé, hogy nem tettem rá az átnézésnél egy módosító javaslatot, de elsőre nem jutott eszembe valami értelmes, aztán meg elfeledkeztem róla.)
Szintén elmaradt részemről a 205-ös fp-ra egy módosító javaslat (bár ez csak jóval később, a kész könyvet forgatva tűnt fel). Jelen formájában a fp. végén nem \"jön át\" teljes mértékben a humor faktor és a kiélezett helyzet abszurd kettőssége, ami abból ered, hogy az életünk csak a sárkány hiúságán múlik... - (Érthetőbben: a \"Jelentőségteljesen rád mered...\" helyett pl. jobb lett volna a \"Fenyegetően rád mered...\").
2012. október 19. 18:56 | Válasz erre | #81
2012. október 19. 18:51 | Válasz erre | #80
Szerintem eleget borzoltam a kedves kalandorok idegeit, itt a zenés feladvány megfejtése.

[spoiler]Először is egy kis segítség a zeneileg kevésbé képzett kollégák számára:
[center][img=egyeb/ritmika.jpg]Hangjegytáblázat[/img][/center]
Az egyik dolog, amit itt meg kell figyelni, hogy hogy néznek ki az egyes hangjegyek: az egész, a fél, a negyed, a nyolcad. A második, hogy a kis karika, azaz a hangjegy feje hol található. Itt mindegyik karika a harmadik vonalközben van. A vonalakat lentről számozzuk fölfelé, azaz az első vonal a legalsó, a második vonal a felette lévő, stb. Az első vonalköz az első és második vonal között van, a második vonalköz a második és harmadik vonal között van, stb. És akkor a kulcs lényege:
A, Á: nyolcad hang az első vonalon.
I, Í: negyed hang az első vonalon.
Szerintem a többit mindenki ki fogja tudni találni magától is.

[center][img=egyeb/kotta.png]A Pusztítás Tornya kottarejtvény[/img][/center][/spoiler]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2012. október 19. 14:07 | Válasz erre | #79
Nekem az órás feladvány is feladta a leckét, pedig kattogott az agyam rendesen a megoldáson. Egy kis segítséget azért bele lehetett volna szúrni valamely mondatba kicsit elrejtve, na de semmi gond, végül is tisztázódott minden. Az író a kelleténél szűkszavúbb volt, és azt hitte itt mindenki zseniképzőbe járt... De legalább nem csak nekem adta fel a leckét. [smiley]conf[/smiley]
2012. október 19. 13:32 | Válasz erre | #78
Ugye mondtam, hogy nem tudtam megfejteni [smiley]vigyor3[/smiley]. És akkor hálás köszönet! [smiley]worship[/smiley]
2012. október 19. 13:31 | Válasz erre | #77
Az legyen a legnagyobb baj![smiley]smile[/smiley]
2012. október 19. 12:26 | Válasz erre | #76
A zenés feladvány át lett ültetve magyarra [smiley]vigyor4[/smiley]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2012. október 19. 11:57 | Válasz erre | #75
Sziasztok!

Köszönöm a dícsérő szavakat (ami fordítást illeti természetesen), meg a kritikákat is. Bevallom: a zenés feladványt én sem tudtam megoldani, pedig jó lett volna magyarra átültetni, új kottát csinálni hozzá. Bánt is egy kicsit a dolog, de hát szorított az idő. [smiley]falbav[/smiley]
Én egyébként úgy tudtam továbbhaladni a fordításban, hogy a vége felé már látszott, a még le-nem-fordított fejezetpontokból, hogy vajon hova kell majd lapozni ennél a feladványnál. Ja, és a husky kutyák tényleg bénán hangzanak Allansián [smiley]bee1[/smiley].

Mindenkinek további jó kalandozást, és jó pihenést a hosszú hétvégére!
2012. október 15. 21:39 | Válasz erre | #74
Köszöntem, nekem sem sikerült:(
A 60-as háeszed segített benne!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. október 15. 20:10 | Válasz erre | #73
Íme a válasz:[spoiler]Hívd Elokinant száz alkalommal[/spoiler] Hát aki ezt séróból megoldotta, annak gratulálok, nekem három nap alatt sem sikerült. Azért jó lett volna, ha mellékelnek legalább egy kottafüzetet is a kaland mellé, valami ilyet...[smiley]zen-reading[/smiley]
2012. október 15. 19:54 | Válasz erre | #72
Szeretnék megkérdezni valamit. Mi a kottás feladvány megfejtése magyarul? Mert ugye írtam, hogy itt megtaláltam a segítséget, így nem kellett betűzgetnem.

Előre is köszönöm!
2012. október 15. 17:42 | Válasz erre | #71
Híííja, de jó volt ez![smiley]vigyor3[/smiley]

14: állna helyett állnia

Borító: nagyon tetszik az atmoszférája, egyből kalandra hív
Kiadás: most is szuper, a térkép is jelentősen javult az eredetihez képest, mert itt legalább ki tudtam olvasni a neveket, amúgy nem gyere be
Fordítás: nagyon jó volt, maximális tiszteletem érte![smiley]worship[/smiley]
Rajzok: nem rosszak, már a Sardath Ostromában is felfigyeltem az úriemberre, azért nem adtam 10-est, mert nagyon sok esetben hanyagolta a hátteret

Keith most is hozta a stílusát. Egy érdekes történettel és jól megkoreografált szerkezeti felépítésű könyvvel lepett meg minket. Természetesen itt-ott humoros is volt, bár a huskyk nem éppen Titánra valók szerintem. Egyszerűbb lett volna a szánhúzó kutya vagy a farkaskutya.
A hangulata is remekbeszabott, kellően nyomasztó, igaz Zeverint soknak éreztem.
A főgonoszak is egy kissé összecsapottak, igaz most jobban tetszett az a bizonyos kétfejű, mint másodjára Heydrich gróf, hiszen pont annyira voltunk eleresztve segítséggel, hogy az én kezdeti 10-es Ügyességemmel egy izgalmas oda-vissza adok-kapokot játszhattam le, ellentétben a fenti példával. Fogyott is az épm rendesen, még szerencse, hogy szerezhetünk sok ennivalót - esetleg lehetett volna 12 adagunk a hátizsákunkban, ahogyan az a keményebb kalandoknál lenni szokott. Az ellenfelek néhány kivétellel közepesen erősek és változatosak. A Becsület még csak csak, de az Idő nem játszik olyannyira fontos szerepet, mint ahogy az be lett harangozva. Nehézség szempontjából egy erős közepest adnék rá, vagy inkább egy nagyon erős közepest, mert a feladványok igencsak izzasztóak voltak!!! Bevallom lestem is innen egy kis segítséget. A halálcsapdák száma nagyon kevés, és végtelenül egyszerű kiszúrni őket, illetve van néhány helyen fejezetpazarlásra is példa. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ez a könyv az egyik, ha nem a legjobb példa arra, hogy mit is lehet kihozni 400 fejezetpontból!
Ami még nagyon tetszett benne az a hossza, ha rendesen végigkutatunk mindenhol, akkor az egyik leghosszabb kalandban lehet részünk, feltéve ha még élünk a végén[smiley]merges2[/smiley]

Összegzés: talán kiderült a fentiekből, hogy nagyon tetszett a könyv és ezúton is hálásan köszönöm a belé fektetett munkát![smiley]worship[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2012. szeptember 29. 20:35 | Válasz erre | #70
Ha valaki majd az értékelőlapnál jár pontozza majd ezt a történetet is, kíváncsi vagyok másoknak mennyire tetszett arányaiban. Nálam átlagban 7.5 -et kapott, ami azért KJK könyvnél tisztes helytállás jele, remélem akad még hasonlóan jó kaland majd az idén. Bár a Sötétség tőreiről tudnék érdemben ennyi jót és szépet írni, sajnos még így, hogy helyenként az írót is javítom, sem lesz az igazi. Már két spiráloldalt rajzoltam tele gráfokkal, és még nincs vége, de azért a szövegezés már lassan normálformát vesz fel. Van persze még néhány vitás dolog a kalanddal kapcsolatban, szerencsére itt nincsenek kemény logikai feladványok, csak logikátlanságok, de azt én kiszűröm, így már aránylag jó rálátásom van a kalandra. Gyanítom ezért a kalandért az NCore oldalon nem fognak tülekedni :-)
© killmaster (Savanyúhas)
2012. szeptember 28. 16:00 | Válasz erre | #69
Ma kaptam meg a könyvet, és úgy gondolom pár sorban leírnám milyennek is találom az egészet.

Borító: Kicsit olyan meghökkentő. Ha nem olvastam volna el a könyv hátulján a fülszöveget, azt hinném valami futurisztikus, apokalipszis jellegű sci-fi kaland. Egy torony, ami tüzet köp, repül, és pusztítást hoz Allansiára, hát ez nem semmi. Mondhatnám ilyet még nem pipáltam. Ráadásul a torony akkora mint egy felhőkarcoló, és a tűz elöl menekülő emberkék afféle hangyának tűnnek mellette. Szép kék-fehér kompozíció, kicsit nagyobb pusztítást elbírt volna még a borító, de ne legyek telhetetlen.

Háttér: Egyszerű kereskedőt alakítunk, akinek jó az üzleti érzéke, de unja a hideget, és a törzsi életet, hát le szeretne lécelni, de még ez sem adatik meg neki. Míg távol voltunk falunkat lerombolta egy repülő gömb! Nosza álljunk bosszút! Itt még szó sincs arról, hogy mentsük meg a Titánt, egyszerűen Charles Bronsonhoz hasonlóan a bosszúvágy fűt bennünket.

Újítások: A becsület pontok szerepe a történetben talán elenyészőnek tűnhet, de azért némely fejezetpontnál rákérdeznek mennyi is az annyi. Ugye vigyázni kell, hogy ne legyen túl alcsony és szerezzünk minél többet belőle, de bizony olykor rákényszerül a kalandor, hogy kicsit önző legyen. Nehéz megtalálni a kényes egyensúlyt, de nem lehetetlen. A másik újító tényező az idő. A Vérescsontokhoz hasonlóan itt is a történet elején van nagyobb szerepe, de ott valahogy jobban jött ki a dolog. Egy tapasztalt kalandor már nem esik abba a hibába, hogy fejetlenül odarohanjon a gömbhöz, miközben hasznos információkhoz és tárgyakhoz is juthat némi kerülő által. A Vérescsontokban meg mindenki csak hátráltatni akar az elején...

Kaland. Alapvetően hármas tagozódású a kalandunk.
1, A gömb és környéke igen jól kidolgozott, számos kemény ellenfél nehezíti az utunk, gyűjtögethetjük az információkat és a felszerelést, talán épp az eleje tetszik nekem a legjobban.
2, A jégkatedrális. Adva van egy épület-komplexum amelyet rendesen át kell kutatnunk, és bizony itt már helyenként őszült pár hajszálam. Az idővel jobban meg lehetett volna magyarázni, miért nem mehetek be kétszer sehová, illetve miért kellett a kripta lejáratot ennyire elrejteni, jobb lett volna egy külön fejezet pont neki, ha oda akarsz lemenni, lapozz az XX-re. Vagy ha már titkosítani akar, akkor lapozzon az illető a megfelelő fejezetpontra. Bizony ügyelni kell a sorrendiségre is, és ez meglehetősen megnehezíti egy kalandor dolgát.

3, A Pusztítás tornya. Ahhoz képest, hogy a gömb méreteiben kisebb, mégis jobban bejárható és ötletesebb felépítésű mint a torony. Mintha az író az elején felhasználta volna minden ötletét, és a végére csak egy kis szolíd utánzás jutott! Túl azon hogy a genyó varázsló 2-szer is átver minket és végül nem a miénk a skalpja, ránk szabadul egy igen kemény démoni alak Relem, aki ellen be kell vetnünk, amink csak van, és még lehet az is kevés lesz. Aztán bugyuta módon menekülj a toronyból, és ott a harc, ami a végső, hát... Kicsit összecsapottnak érzem a befejezést. A varázslóval való összecsapás maradhatott volna a végére, Relem mint fő ellenfél bőven megtette volna a \"hiába nyertél csatát, a háború még folytatódik\" érzést. Kicsit túlkombinálta ezt a könyv szerzője.

Feladványok: Ha már a túlkombinálásról írok, nem állhatom meg, hogy ne írjak pár mondatot a feladványokról, melyek nem az egyszerű kalandoroknak készültek. A számsoros feladvány némi matematikai ismereteket kíván, és fontos is küldetésünk szempontjából. Ez némi logikával azért megoldható. Az órás feladvánnyal az a bajom, hogy információ hiányra épül. Azért valami informátor jó lett volna, aki kicsit rávezet a dolgok nyitjára, de ha nem is oldjuk meg a feladványt nem katasztófa. A zenés feladvány az meg az aljasság csúcsa! Ha Cock kolléga nem írja meg, mire is kell gondolni, itt ülnék még 20 év múlva is a gép előtt és dühöngenék rajta. Szóval itt a fordítótól legalább elvártam volna egy ici-pici segítséget, mert ha én így ránézek a kottára, hát az író rokonsága hamarabb eszembe jut, mint a megoldás!

Összegzés: Minden hibája ellenére azért jó kaland kerekedett ki a történetből, a végére csak meg kell mentenünk Allansiát, és Relemen kívül alig akad olyan ellenfél, akitől komolyan tartani kellene. Szerencsére kaja, pia van bőven, ha ügyesek vagyunk jó fegyverekkel apríthatjuk ellenfeleink, ám 10 ügyességpont alatt, válasszuk a hara-kirit inkább! A gyengék nem élnek sokáig ezen a jeges vidéken!

Kiadvány: Úgy a külalak, és a fordítás is egészen jó, talán én egy-két dolgot oldottam volna meg másként. Ettől függetlenül méltó helye lesz a KJK könyvespolcomon!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. szeptember 20. 15:57 | Válasz erre | #68
Hát Cock kolléga megfejtette a számomra és úgy tűnik többek számára megoldhatatlan zenés feladványt, amely - a fénymásolatomon legalább is - hibásan van feltűntetve. Nem tudom a Zagoros kiadásban ez mennyiben módosult, de gondolom az alapelv megmaradt. Arra azért tényleg kíváncsi lennék erre vajon hány kalandor jött rá magától, mert a megértéshez szükséges némi zeneelméleti ismeret is. Sajna én eléggé hátrányban vagyok-e téren Liszt Ferenchez képest, na de ő meg nem állított be routereket laptopokhoz :-) Szóval lássuk a medvét!
[spoiler]Az első számú trükk, amit az angol kiadványban észre kellett volna vennie a kalandornak, hogy három féle hangjegy is szerepel a kotta lejegyzésében. Negyed, nyolcad, tizenhatod... A fekete ponthoz sima vonal, egy zászlócska vagy két zászlócska csatlakozik. Amint ezt beláttuk rá kell jönni arra, hogy ezek a hangjegyek valamiféle rendszert alkotnak, afféle titkosírást, aminek az alapja épp az angol abc! A poén az ugye hogy az angol abc 26 betűből áll, ki a fene gondolna erre! Tehát dobjuk ki megfejtés halmazból Y-t és Z-t, nem kell a megoldáshoz, majd osszuk fel a 24 betűt 3 nyolcas csoportra. Így tehát a negyedek az A-H-ig terjedő betűk értékét veszik fel. Első vonal az A, első volköz, B, Második vonal C és így tovább! A nyolcadoknál szintén zenész csak itt I-P tartományban jönnek a betűk, míg a tizenhatodoknál Q-X a tartomány. És ha már kódoltad a szöveget, jelentkezhetsz Elokinannál egy kis serleg ivásra! Hát aki erre rájön, megérdemel egy randit vele! [/spoiler] [smiley]vigyor[/smiley]
2012. szeptember 18. 13:35 | Válasz erre | #67
Kis kiegészítés a 66-os hsz-hoz: Az a kis \"segítség\", amit adtam az órás feladványhoz, tulajdonképpen egy az egyben benne is van az adott fejezetpont szövegében (méghozzá nem is \"rejtve\"). /Amúgy elsőre könnyű átsiklani ennek a jelentőségén./
2012. szeptember 17. 23:23 | Válasz erre | #66
Az órás feladványnál gyakorlatilag 2 féle ábra (óra állás) is rajzolható, hogy megkaphassuk a helyes megfejtést. (arról nem is beszélve, hogy elméleti szinten még további 6 féle ábra is \"működhetne\".) A \"gond\" igazából csak az ezzel a feladvánnyal, hogy \"visszafelé\", vagyis az eredmény tudatában válik logikussá.
Annyi segítség a \"kűzdőknek\" nem árt (ez még egyáltalán NEM SPOILER-es, tehát nyugodtan tovább olvasható), hogy a kis óra ábrákat vizsgálva, azokat nem \"körkörösen\" (az óramutató járásával megegyezően) kell vizsgálni egymáshoz képest, hanem úgy mint egy egyszerű sorozatot, aminek az első tagja a bal felső, utolsó tagja pedig a jobb alsó, vagyis a hiányos (megoldandó) ábra.
© killmaster (Savanyúhas)
2012. szeptember 11. 21:40 | Válasz erre | #65
Hmmm... Van abban valami, amit írtál. Bár ez valóban nagy simli az író részéről! Nem is gondoltam, hogy ez a tárgy 2 helyen is hasznos! Bár éppen medál nélkül is elboldogul a kalandorunk, tény, hogy nehezebben. Persze értem én, hogy jó az a jel is a homlokodon, de annak inkább az orgonás feladványhoz van köze! Ha valakinek létezik elfogadható magyarázata a dekódolásra, úgy hogy az logakailag követhető is, ossza meg velem privátban. Miért az a szöveg, ami kiolvasható belőle... Vagy hol a kotta violinkulcsa? [smiley]idiota[/smiley]