Zagor.hu
Zagor.hu fórum
1. A Végzet Prófétái
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (3)
A Végzet Prófétái – kritika

Előre jelezném, hogy csak mostanában kezdtem újraolvasni a klasszikusokat és régi olvasmányaim emléke már eléggé elhalványult, szóval azokkal csak érintőlegesen szeretném összehasonlítani a könyvet. 3 alkalommal futottam neki a kalandnak, harmadszorra csalás nélkül megoldottam, de nem olvastam át minden fejezetpontot és lehetőséget (még).

A Könyv formátuma:
Jobban tetszett volna, ha igazodik a klasszikus KJK könyvek méretéhez, tördeléséhez. Nekem túl nagy alakú a kiadvány és túl kicsik a margók. Nem vészes, nincs gond vele, de kényelmesebb olvasnom a megszokott méretet. Ettől a totálisan szubjektív dologtól eltekintve a kiadvány rendkívül igényes, jó megjelenésű. Esetleg, ha megoldható, érdemes lenne a további kötetek lapjainak aljára a megszokott kockákat odarittyenteni, hogy ne kelljen a mobilon kockadobás-szimulátort használni.

Illusztrációk:
Egyesek szerint túl kevés, legalábbis a szokásos KJK könyvekhez képest. Nekem nincs hiányérzetem mennyiségileg, már csak azért sem, mert a helyszínek, karakterek leírása elég szemléletes. Ennyi kell, de nem feltétlenül több. Igényesek, jól néznek ki, de kár lett volna emiatt további költségeket vállalni, vagy halasztani a megjelenést.

Tartalom:
Először én is meglepődtem, hogy csak 200 fejezetpontos a kaland, de a szokásoshoz képest hosszabbak az egyes fejezetek és az egész valóban sokkal olvasmányosabb, tartalmasabb. Nem kell tehát attól félni, hogy rövidke kalandban lesz részünk. Volt már olyan könyvélményem, ahol a szokásos 400 pont ellenére is érezhetően hamarabb átrágtam magam a tartalmon. Nagyon tetszett, hogy nincsenek benne fölösleges ide-oda lapozgatások. Így maga a kaland hangsúlyosabb, kevésbé töri meg a történetet a sok kaszabolás. Nincsenek benne túlcizellált leírások, de több helyen is valóban fontos infók vannak elrejtve a történet mesélése során. Sokkal élvezetesebb így olvasni, hogy hamar rájövünk, a szöveg nem az öncélú helykitöltés eszköze.

Sorspróba:
Nekem alapvetően az elgondolás tetszett, a mások által korábban kifogásolt fölösleges túlbonyolítást én sem raktam volna bele, de akár ez valóban kiváltható a játékos részéről egy sima kockadobással: 1-2: lapozok az első lehetőségre, 3-4: másodikra, 5-6: harmadikra. Részemről sosem szerettem a szerencse túl nagy szerepét, itt nem vészes a dolog, ennyi belefér a kaland változatossá tétele érdekében. Nekem úgy tetszene leginkább, hogy csak ott legyen sorspróba, ahol kevésbé számít, pl., ha az első lehetőség jön ki, akkor aranyat kapunk, amivel fel tudunk bérelni még csapatot, ha a második, akkor varázstárgyat, ha a harmadik, akkor másik tárgy, amivel szintén valami előnyhöz jutunk. A jelen sztoriban volt azért, ahol az egyik verzió esetén garantáltan buktam a kalandot.
Előfordult, hogy egy ponton, ha nem jól dobok ÉS nincs nálam a megfelelő csapat, akkor bukom egy tárgyat, amely hiányában a halál garantált egy későbbi helyszínen. Mondjuk az írók figyeltek arra, hogy ezt a tárgyat később is be tudom szerezni, szóval többször kell rossz döntést hozni, vagy előnytelenül dobni a sorspróbát, hogy elbukjunk. Ha a történet által javasolt úton megyek tovább, akkor nem találkozom egy személlyel és nem csatlakoznak a druidák. Nem szép dolog ez az írók részéről. Azt hiszi az egyszerű olvasó, hogy ha szerencsével sikerül hozzájutni némi plusz infóhoz, akkor az tényleg hasznos és feltétlenül érdemes követni, de néha mégsem, szóval érdemes kritikával fogadni még a legjobb szándékú tanácsot is a döntések meghozatalakor. Ez néha bosszantó, de igazából így életszerű.

Csapatok:
Szuper ötletnek tartom a csapatok összeállítást kockadobásos értékek használata helyett. Új színt visz a játékba, bevonva érezzük magunkat a történetbe. Már emiatt is érdemes többször nekifutni a kalandnak. Kifejezetten jó szórakozás ennek a kimatekozása! Gratula érte! Ha ezt a vonalat folytatjátok, akkor az megalapozza a további könyvek hangulatát. Sokkal jobban, mint a kockadobálós módszer.

Kihívás, balansz:
Kifejezetten ideálisnak érzem mind a nehézséget, mind a helyszínek és cselekmények változatosságát.
Elsőre nem ment, mert bár követtem a megszerzett infók alapján az optimálisnak vélt utat, hiányoztak tárgyak, csapatok, meg a szerencse is. A könyv viszont nagyon motivál az újrajátszásra, így nem kínszenvedésnek éljük meg az újrakezdést. Lehet új csapattal próbálkozni, más útvonalon, amik nagyon jól elkülönülnek egymástól. Így fedezve fel a lehetőségeket már könnyebb a célba elérése. A szükséges infókat, tárgyakat második, harmadik alkalomra már könnyű megszerezni, így végül a könyv, ha nem is elsőre, de 2-3 nekifutás alatt már valóban sikerélménnyel kecsegtet, csalás nélkül. Én más könyveket simán a harcok átugrásával szoktam, jó sokat csalva végigolvasni. Itt ezt most kifejezetten nem ajánlom senkinek, mert anélkül is meg lehet találni a helyes utat!
Csábít arra, hogy a nehezebb úton is végigolvassam a sztorit, szóval valóban érződik, hogy hatalmas gondot fordítottak az írók az események leírására, a balanszírozására. Más KJK kötetekben ezeket olyan esetlennek, random dolognak tartottam sokszor. Ebben a könyvben nagyon nem mindegy, hogy fel tudunk-e fogadni még csapatokat pénzért, vagy estleg meg tudjuk-e venni a csapatbővítéshez szükséges tárgyakat. Itt mindennek komoly szerepe van.

Értékelés:
Nálam 9/10 pont a felsorolt pár - számomra - furcsa történetvezetési dolog miatt, amúgy az egyik legjobb, legizgalmasabb könyv a műfajban. Különösen tetszett a csapatösszeállítás újszerűsége, az elrejtett infók a szövegben (érdemes jegyzetelni!). Mindenképpen ajánlom mindenkinek, régi motorosoknak, újrakezdőknek és KJK szüzeknek is akár első könyvnek.

Köszönöm, hogy olvashattam!
Értékelés: 9 / 10
Mai napon egy különleges lapozgatós könyvet hoztam el nektek. A Végzet prófétái két magyar szerző, Takács László és Szlobodnik Gábor műve, amely a klasszikus KJK-s hagyományokat részben továbbviszi, azonban egy új szabályrendszerrel teszi mindezt. Mivel a könyv 200 fejezetpontos, gondolkodtam, melyik rovatomat folytassam ezzel, de mivel ez nem Zagor minikaland – még akkor sem, ha a szerzők a zagor.hu tevékenységében igencsak közreműködnek – új rovatot pedig nem akartam indítani, ezért végül az eredeti mellett döntöttem. A pontozási szisztémám és az elemzésem tekintetében ugyanakkor a Zagor minikalandos értékelést veszem alapul, amit [url=http://velemenyes.blogspot.com/2019/09/zagor-minikalandok-elemzese-1-resz.html]itt[/url] találhattok meg. No, lássunk hozzá!

[b]Történet:[/b] Történetünk egy eleddig ismeretlen világban, Vindgardiaban játszódik. Veterán harcost alakítunk, aki sok csatát megjárt már. Végül a megállapodás mellett döntünk és Ildenor városában Zsugori Fengor szolgálatába állunk testőrnek. Munkáltatónk a nevéhez méltó, de azért alapvetően meg tudunk élni, mígnem egyszer egy egyedi küldetést bíz ránk: a távoli Nordhern városába menő kereskedőkaravánjait rendszeresen megtámadják, kifosztják, óriási veszteségeket okozva neki. Ezt meg kell akadályozni! A következő karavánt – megbízottjával, Serenával karöltve – mi kísérjük el, de ad pénzt arra, hogy kísérőosztagokkal gazdagítsuk csapatunkat. Maga a történet nem túl bonyolult, de természetesen lesz benne még fordulat, de ezt nem akarom elspoilerezni. Ami viszont egyedi az eddigiek játékkönyvekhez képest, az a szabályrendszere. Ugyanis alapból az egyik főértékünket sem kell kidobni. Szerencse pontunk nincs is, hanem véletlenszerű sorspróbák vannak, ahol 3 opció közül bármi megtörténhet. Ügyességünk és életerőnk sincs, egyedül a seregünknek van harcértéke és erőnléte, ami attól függ, hogy milyen csapatokat bérlünk fel. Ez nekem nagyon tetszett, legalább nem kockadobással dőlnek el a fontosabb dolgok. A kaland alapvetően két részre oszlik, a Khaleboron kívüli és azon belüli részre, mindkettőnek megvan a maga hangulata, előbbi kicsit lassabb tempójú rész, a végére viszont igazán felpörögnek az események.

[b]A kezdeti döntés:[/b] Úgy döntöttem, ezt a részt kicsit jobban kielemzem, mert nagyon-nagyon tetszett. Tehát az elején nem sorsolunk adatokat, hanem válogathatunk seregek közül, amelyeknek van harcértéke és erőnléte. A kapott értékek összege lesz a végső harcértéke és erőnléte. Összesen 7 csapatot bérelhetünk fel, akik különböző erősségűek, de az áraik is eltérnek, és van, amelyik még speciális képességekkel is rendelkezik. Tulajdonképpen az alábbi szempontokat kell a válogatás során figyelembe venni:
 • Minimum 3 sereget kötelező felbérelni.
 • Maximum 260 aranyunk van, ami azt is jelenti, hogy 4-nél többet nem tudunk bérelni.
 • Vannak olyan osztagok, amelyek utálják egymást, így nem lehet őket együtt felbérelni.
Amit a továbbiakban fogok írni, az az én gondolatmenetem volt, amiről azonban nem mondom el, hogy jó vagy rossz stratégia volt.

Igazából a harci szempontból legerősebb opció Theor Gladiátorai, Estrella pajzsos hajadonjai és Vindgardia felderítői. Így a legerősebb a seregünk harckészsége, és marad is 10 aranyunk, viszont nem lesz olyan seregünk, akinek harcon kívüli speciális képessége van. Minden más esetben valamivel gyengébb a seregünk, de vagy anyagilag leszünk erősebbek, vagy „taktikusabb” seregünk lesz. Ugyanakkor akárhogy akartam, nem jöttek ki pénzben az általam akart seregek. Ezért megfordítottam a játékot, és megnéztem az összes opciót, ami lehetséges. Ezeket egy táblázatba foglaltam össze, amit [url=https://docs.google.com/spreadsheets/d/1OkgcOVRHxQHG-VKLMvpNAeE7GdYTBBxFMA3341zo2A8/edit?usp=sharing]itt[/url] tekinthettek meg (a gladiátoroknál 4,5-es ügyességgel számoltam a speciális képesség miatt). Lényegét tekintve egyébként az alábbi választásokban kell dönteni:
 • [i]Theor gladiátorai vs. Estrella pajzsos hajadonjai:[/i] Bár nem egymással ellentétben álló csapatok, az első opciót leszámítva megfizethetetlenek együtt, így valószínű választani kell közülük. A gladiátorok erősebbek és kitartóbbak, viszont jóval drágábbak, az áruk lehetetlenné teszi 4 csapat felbérlését, és a 3 esetében is beszűkíti a mozgásterünket.
 • [i]Félszemű Thogar katonái vs. Mileona harci solymai:[/i] A két sereg harckészsége egyenlő, viszont utálják egymást. Mileona drágább, és az erőnlétük is gyengébb, de a látnoki képesség és a repülő harcosok jelenthetnek előny. Thogar viszont ismeri a tolvajbandákat.
 • [i]Zender tanítványai vs. Corpius alkimistái:[/i] Két nem túl erős harcértékű egység, amikből az egyik a mágia, a másik a tudomány erejével ajándékoz meg minket. De nem ismerik el egymást, ezért mindkettőt nem vihetjük.
 • [i]Vindgardia felderítői:[/i] Funkciója nagyban függ az első döntésünktől. Ha a gladiátorok mellett döntünk, és szeretnénk egy kicsit több pénzt, akkor valamelyik erősebb egység helyett lehet felvenni őket. Ha az amazonok mellett döntünk, akkor akár 4. erőként is felvehetjük őket. Nem túl erősek, de árták-érték arányban bőven jók.
A továbbiakban leírom, hogy milyen sorrendben hoztam meg a döntéseimet. Ezt a színek is jelölik:
 1. Alapból kiszedtem minden olyan opciót, ahol a sereg harckészsége 5 vagy alatta van, valamint, ahol a maradék arany meghaladja az 50-et. Előbbinél nem éreztem ütőképesnek a seregem, utóbbit meg soknak éreztem, úgy gondoltam, nem kell sok pénz, és nem akartam megkockáztatni, hogy ennyi pénzt elvesztek. (piros színűek).
 2. Három seregnél jelölt meg a könyv egy konkrét, nem harci speciális képesség. Ebből 2 kontrában van egymással, tehát maximum 2 lehet meg belőlük. Úgy voltam vele, hogy nem akarok „tippelni”, hogy kire lesz épp szükség, tehát vagy 2-t is választok közülük, vagy egyet sem és a harci erőre megyek rá. Így kiesett minden olyan, ahol a harci solymok-mágustanoncok-alkimisták hármasból egy volt benn (sárga színűek).
 3. Hét opcióm maradt, kettő az erőre, 5 inkább a stratégiára épül. Végülis úgy gondoltam, hogy megpróbálkozom a stratégiával, így a 2 képesség nélküli opció kiesett (kék színűek).
 4. Öt lehetőség volt. Ekkor úgy tűnt, hogy a Gladiátor-alkimista-sólyom hármas a legerősebb, 2 speciális képesség, plusz a legjobb harci egység. De valami belső megérzés azt súgta, hogy a mágustanoncokra szükségem lesz. Ezért inkább azokat az opciókat hagytam benn, ahol a mágustanoncok ott vannak az alkimisták helyett. A mágustanonc-sólyom kettős mellé azonban már csak a hajadonok jönnek ki pénzbe, a többi opció kiesett (rózsaszínek).
 5. Innentől már csak egy kérdés maradt: a maradék 20 aranyamat hagyjam meg, vagy szánjam rá a felderítőkre. Az érzésem az volt, hogy az a +1 harcérték kelleni fog, meg amúgy is, ki tudja, mire lesznek jók, így bevállaltam a pénz nélküli kezdőállapotot.
Ezt a döntést persze leírni hosszabb volt, mint meghozni. De végül a táblázatba zölddel jelölt 9. opció mellett döntöttem…de, hogy ez jó volt-e vagy nem, arról már itt nem értekezem J

[b]Nehézség:[/b] Egyáltalán nem egyszerű, de azért messze van a szadista történetektől is. A kaland első felében tulajdonképpen Khaleborba kell bejutni, de addig 2 „miniboss”-on is túl kell lennünk, és egyik sem olyan egyszerű. A kalandnak ebben a részében teljesen kötelező tárgy nincs, de egy olyan van, ami elég randommá teszi a játékunkat, ha nem szerezzük meg. A városhoz érve vagy lennie kell nálunk valaminek/valakinek, ami/aki révén még aznap bejuthatunk, vagy csak másnap érkezünk, ekkor viszont szembe kell néznünk egy elég erős trollal. A troll ereje azonban akkora, hogy nyílt harcban legfeljebb a szerencse vagy a csalás Istene segíthet nekünk normális körülmények között. Azonban, ha van nálunk egy vízmágia pálca, az egyből elintézi, illetve, ha sikerül a seregünket egy komolyabb egységgel gyarapítani, ami jelentősen megnöveli a harckészségünket, akkor már van esélyünk a szörnyeteg ellen. Nekem a városba jutás 3. próbálkozásra sikerült (egyszer meghaltam a város előtt, egyszer a trollnál), de jobban megnézve már rájöttem, hogy igazából bármilyen utat választunk, azért megteremthetjük magunknak az esélyt a győzelemre, ez nem az ösvényválasztáson múlik. [spoiler2]Mondjuk a druidás ösvény abból a szempontból jobb, hogy ott később kaphatunk egy másik információt, ami rengeteget segít a küldetésünk teljesítésében.[/spoiler2] A kaland második felében már megnövekednek a kötelező tárgyak, ami kicsit megnehezíti a dolgot. [spoiler2]Egy térkép és egy buzogány megtalálása kötelező, e mellé meg vagy egy lícs, vagy egy szellem segítsége is szükséges. Ugyanakkor ezek mindegyike már a városon belül is megtalálható, egy kicsit az volt a benyomásom, mintha egy 2. rész formájában újrakezdődne itt a kaland.[/spoiler2] Ebben a részben ugyan egyszer sem haltam meg, de utólag átlapozva a könyvet, azért elég sok helyen megtörténhet ez, és bevallom, szerencsém is volt, hogy elsőre sikeresen átjutottam mindenen. Az ellenséges egységek is jó kemények, itt nem nagyon fordul elő az, hogy 6-7 harcértékkel többünk van, mint az ellenfelünknek. A seregünk is szépen fogyhat, de azért van lehetőség bővítésre is. Mindent egybevetve kiegyensúlyozottnak érzem a kalandot, de azért van benne kihívás. Ugyanakkor a 84-es fejezetpont kapcsán üzenem a szerzőknek, hogy elmentek ám a… :D

[b]Fény…:[/b] Mindenek előtt azt szeretném kiemelni, hogy a fejezetpontok nagyon szépen megfogalmazottak. Hosszúak, kerekek, de mégis eseménydúsak, tehát nem arról van szó, hogy kapunk egy fél oldalas leíró részt az erdőről vagy a velünk szemben álló lényről, hanem tényleg történnek események is ez alatt. Néha a fejezetpontok közben is van lehetőség valahova továbblapozni, ez is tetszik nekem. A könyv hossza is imponáló. Bár egy 200 fejezetpontos alkotásban nem lehet csodákat várni, de a fejezetek hosszúsága és a relatíve kevés leágazás miatt elég hosszú a kaland, konkrétan nekem az első teljes lejátszás kb. fél órával volt rövidebb, mint a 400 fejezetpontos [url=https://velemenyes.blogspot.com/2020/03/vissza-multamba-16-allansia-bergyilkosai.html]Allansia bérgyilkosai[/url], ami szerintem nagyon jó arány a fejezetpont számához mérten. Nagyon tetszik az, hogy a könyv minden pillanatban azt érzem, hogy megtalálja az egyensúlyt, ami még kihívás, de már nem szadizmus. Mondhatnám, hogy jól alkalmazzák a kettő szabályát, de azt egy másik univerzumban kéne keresni ☺. Komolyra fordítva a szót, a legtöbb azonnali halálhoz két körülmény együttállása kell (pl. egy rossz döntés, és e mellett egy másik tárgy meg nem találása), a kötelező tárgyakból van, ami két helyen megtalálható, másnál ahhoz, hogy megtaláljuk, kaphatunk információt, de akár szerencsénk is lehet egy ösvényválasztásnál. Magyarán szólva nem nagyon van olyan szituáció, ahol egyetlen rossz döntésen bukjuk a kalandot. Szintén pozitív, hogy nagyon sok csapatvezér aktív szereplővé válik a kaland során, ezek a részek elég jól kidolgozottak, de a seregeknél más érdekes szituációk is előjöhetnek [spoiler2]nagy kedvencem, amikor az egyik mágustanonc elcseszi a varázslatot, megöli a megmenteni kívánt emberünket, majd mérgében elhagyja a csapatot[/spoiler2] Tetszik az is, hogy viszonylag sok rejtvény és odafigyelős próba van a történetben, az aranygazdálkodásnak is szerepe van, meg úgy általában végig éberen tartja a játékost. Nagyon meglepett a zöld kard mágiája is, és a konsztriktusz is gondolatindító volt, bár kicsit másként, mint gondoljátok. Biztos voltam benne, hogy valahol már hallottam róla, de nem tudtam hova tenni…aztán leesett a tantusz, hogy a Sötét Víz Kalózai c. mesében szerepelt egy ilyen nevű szörnyeteg…emlékeztek még erre? ☺ Ezen kívül nekem az is nagyon tetszett, hogy az elején mi dönthettünk a pénzünk árán az értékeinkről. De erről már elég sokat írtam, így ezeket a részeket most nem fogom megismételni.

[b]… és árnyék:[/b] Leginkább technikai problémáim voltak a történettel. A harcok alapvetően tetszettek, de életszerűtlennek hatott, hogy a seregünk erőnlétének gyengülésével párhuzamosan nem csökkent a harckészség. Hiszen ha van a 15-ös erőnlét ponttal meglévő sereg, ami lecsökken 5-re, az nyilván nem olyan ütőképes már, ráadásul ez valószínű azt jelenti, hogy minimum egy egységünket el is vesztettük. De ebből semmit nem érzünk. Persze az is igaz, hogy így hirtelen én sem tudom, hogy ezt miként lehetett volna jól megoldani, csak így kaland közben ez furán hatott. Nekem a sorspróbák sem annyira tetszettek. Bár a KJK kalandokban mondhatjuk, hogy nem reális, hogy a kaland elején gyakrabban van szerencsénk, később kevésbé, de mégis játéktechnikailag megvan az értelme, hiszen minél többet hagyatkozunk a szerencsénkre, annál nagyobb az esélye, hogy belebukunk. De itt meg a sorspróbák teljesen randomok és gyakran élet-halálról döntenek közvetett módon [spoiler2]pl. hogy meg kell-e küzdeni a Vörös sárkánnyal, vagy nem, vagy, hogy egy nagyon egyszerű logikai rejtvényt kapunk vagy egy olyan kérdést, amire nem biztos, hogy megtaláltuk a választ[/spoiler2] Kicsit zavaró még, hogy a harci szekerek gyengítése nem mindenhol egyértelmű, a könyv leírja, hogy intelligens teremtmények megrémülnek tőle, a sárkánynál jelezve van, hogy nincs rá hatással, de pl. a trollnál vagy a halálsólyomnál – amik szintén nem túl okosak – nincs. Végül zavart, hogy néha félrevezetett a könyv, és itt nem a tőrbecsaló haszonlesőkre gondolok, mert az még természetes, hanem arra, hogy az eredendően jó szándékú tanácsok megfogadása sem mindig szerencsés [spoiler2]eklatáns példa az az információ, hogy legegyszerűbb út a hídon keresztül megy. Ha ezt megfogadjuk és azonnal a hídhoz megyünk, nem futunk össze a vándorkereskedővel, akitől nagyon értékes cuccokat lehet szerezni.[/spoiler2] Szerencsére ezek azért nem akkora hibák, hogy a játékélmény rovására menjenek.

Értékelésem: 9/10

Gondolkodtam azon, hogy megadjam-e a maximumot, de úgy vagyok vele, hogyha egy több részre tervezett kalandot már az elején megajándékozom a legnagyobb ponttal, akkor később már csak lefele mehetek, és ki tudja, mi van még a srácokban!

A könyv megrendelhető itt: [url=http://www.konyvmuhely.hu/konyvek/a-vegzet-profetai]http://www.konyvmuhely.hu/konyvek/a-vegzet-profetai[/url]

Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, csatlakozz a blog facebook-oldalához: [url=https://www.facebook.com/velemenyes]https://www.facebook.com/velemenyes[/url]
© SzG
Dr. Lecter véleménye a könyvről:

"Szeretném megragadni az alkalmat, és gratulálni Killmasternek és Szlobonak a nagyszerűen sikerült közös munkájukért! Nagy szerencsémre már volt alkalmam olvasni a könyvet, és talán a megjelenéshez közeledvén már nem hiszem, hogy titok lenne, ezért mindenképpen megemlítem, hogy akár esély is lehet arra, hogy újra pislákoljon majd idővel egy kis parázs a hazai lapozgatós fronton. De ez legyen most csak egy vágyálom, ne éljük bele magunkat, legalábbis én nem teszem, de roppant mód örülök, hogy végre esély kínálkozik rá, igaz jó lenne, ha a terjesztőtök is szépen kivenné belőle a részét.

Pár apró gondolat a könyvről: a borító nekem tetszik, szerintem semmi gond nincs a kocka helyével. Az 1990-es ár tényleg jobban hangzik (ez csak egyszerű pszichológia), bár tényleg kicsit húzós "200" fejezetpontért. De hát ez van, mindenkinek meg kell élnie valamiből, éppen ezért is nagy pluszpont a két írónak, mert ha ezek után marad is nekik valami haszon, az egész biztosan nem akkora, hogy pusztán csak az anyagiak kompenzálják valamennyire a belé fektetett munkát. Az a 200 fejezetpont pedig igen tartalmasra sikerült, az átlagtól hosszabbak a szövegek, és tényleg jól ki lett pofozva, még egyszer gratulálok hozzá. És minimum két végigjátszás is benne van a könyvben, azt se felejtsük el, sőt meg merem kockáztatni, hogy a tárgyhasználatban meg jobb is lett, mint pl. Livingstone új könyve, pedig azért mindenki ismeri a nevét. Persze ez most nagyon magasztosan hangzik, de kb. az az igazság, hogy míg Killmaster és Szlobo "megerőltették magukat", és próbáltak kreatívak lenni, amennyire csak lehet, addig a mester "unott" volt.

Végszónak pedig legyen elég most annyi, hogy nagyon szurkolok nektek, és sok sikert kívánok!"

***

Denko véleménye a könyvről:

"Dr Lecter diagnózisa most is helytálló(én is azon szerencsések közé tartozom,akik már ismerik a művet).Senkit ne tévesszen meg a (látszólagos) rövidsége,200 TARTALMAS fejezetpont van benne,semmi "Bevezetnek a házba.Lapozz a 151.-re."(Lásd: A ketheri maffia)
Őszintén remélem,hogy az íróknak sikerül új fejezetet nyitni a magyar lapozgatós könyvek történetében."

***

Péter Imre Tóth véleménye a könyvről:

"én tegnap végeztem a könyvvel. nagyon jó történet volt"

***

Gergő Juhász véleménye a könyvről:

"Nos, végigvittük az egyik lehetséges megoldást, jó kis történet volt :) Sok mindennel igy se találkoztunk a napokban megcsináljuk még egyszer, más útvonalon :)
Várjuk a folytatást izgatottan :) Szuper lett a könyv :)"
SPOILER
Két résznél állt meg a sztorink, először a kőhídnál atmenve a kentaurok letaroltak minket, mert akkor már annyi erőnlétet veszitettünk, a mádik pedig hogy nem volt térképünk a csatornahálózatban. Valamint egyszer a templomban a sorsunk elkerülte a buzogányt, így a szobor kiütött minket :)
Nekünk egyébként csapat szinten az Estella-Zender-Milenda-vindergard felderítők jöttek be, + méregkeveről és törpök :)
SPOILER VÉGE

***

Péter Szabó véleménye a könyvről:

"Na… Kész.. Vegeztem a könyvvel. Mindenkinek csak ajanlani tudom, jó a sztori, engem sikerult meglepni egy-kétszer, pedig szinte az összes kjk könyvet, harcos-képzelet borzalmat és egyéb lapozgatos különlegességet vegigjatszottam... Érződik a könyvön, hogy tényleg szívvel-lélekkel készült, az illusztrációk jók, a bekezdések kellően igenyesen megirtak... Várom a folytatást... ;) (y)"

***

Kiskakukk véleménye a könyvről:

"Hú, nekem ez nagyon tetszik.
Remek a hangulata, kellően szivatós, szépek az illusztrációk, jó az írói stílus.
Még nem sikerült sikerrel teljesítenem a küldetést, de rajta vagyok az ügyön. (SPOILER Először a lovas barbárok nyírtak ki, másodszor meg lecsukott a városőrség a hülye selyemkendő miatt. :D SPOILER VÉGE)
Aki szerette a régi Kaland Játék Kockázat/ fighting fantasy könyveket, annak jó szívvel tudom ajánlani! Én biztos vevő leszek a következő részre is! :)
Update: közben sikerült teljesítenem a kalandot. :D SPOILER Hú, hát a templom az nagyon szívatós volt, főleg a szobrok négyből három megátkoz, hát köszi :D. Nagyon tetszett a legvégén, hogy a pergamen miatt két befejezése is lehet a történetnek. :) SPOILER VÉGE"

***

Éji_Huhogány véleménye a könyvről:

"Nagyon tetszik, tesómtól kaptam ajándékba egy példányt, egy az egyben idézi a régi kaland-játék-kockázat könyvek hangulatát, le a kalappal :) Kíváncsi leszek a folytatásra! Teljesíteni még én sem tudtam a küldetést, a város alatti csatornarendszerben sikerült beadni a kulcsot :D"

***

Hatvankettedik Salamon véleménye a könyvről:

"No, többször elolvastam a művet. Alább összegzem a véleményemet, pro és kontra. Olyanokat, amiket mások is írtak, nem nagyon szeretnék ismételni, ezért magát a kalandot nem fogom elemezni.

Pro

- Először is leszögezném, hogy ár-érték arányban jól teljesít a Végzet Prófétái. 1990 Ft-ot abszolút megér a könyv, bár a postai terjesztés miatti plusz ezer Ft-al együtt viszont már határesetnek mondható.

- Természetesen pozitívum, hogy hazai szerzőktől származó, saját világban játszódó, igényes műról van szó, és további bónusz, hogy SzG bevállalta a magánkiadás kockázatát. A magánkiadás semmit sem ront a kiadvány minőségén, szép fehér papírra lett nyomtatva, jól olvasható sorokkal, talán csak a fekete-fehér borítón látszik a költségek lefaragásának szándéka.

- Krakatit grafikái mindenképpen emelik a mű színvonalát. Igényes, profi rajzok.

- Magának a könyvnek a legnagyobb erénye a zsoldoscsapatokban rejtőzik. A zsoldoscsapatok jópofák, egyéniek. Tetszett, hogy ismerik egymást és reagálnak egymásra bemutatkozáskor. A felfogadásuk már induláskor lehetőséget ad némi agytornára (ld. Bubu elemzése), amíg kisakkozzuk, hogy anyagi korlátaink mellett melyik lenne a legjobb felállás. Később, a kaland folyamán mindegyik csapatnak többször is lehetősége van befolyásolni az eseményeket, méghozzá értelmes módon. A KJK-könyvek között igazi ritkaság, hogy egy csapatot és nem egy magányos kalandozót irányítunk.

- A könyv jól hozza a megszokott KJK-érzést, így a KJK-rajongóknál biztosan beindul a nosztalgiafaktor olvasásnál.

- Érdekes megoldás, hogy a küldetés a történet közepén teljesen más irányt vesz, de erről nem akarok többet elspoilerezni.

Kontra

Két dolog nem tetszett, ezeket alább bővebben is kifejtem.

- Rövidség. A 200 pont alapvetően nem lenne kevés, és átlagban valóban hosszabbak a fejezetek, mint a többi KJK-ban, viszont a kaland mégis rövidnek tűnik. Ennek az az oka, hogy Killmaster műve szerintem nem "hosszában", hanem "széltében" terjeszkedik, tehát viszonylag kevés epizód van, de ezeknél sok-sok alternatív lehetőséget találunk (zsoldosok bevetése, sorspróbák). Ugyanakkor sem a sorspróbák, sem a zsoldosok nem igazán adnak értelmes választási lehetőséget, hiszen az előbbinél a véletlen, az utóbbinál a kaland legelején meghozott döntéseink alakítják a történetet. (Ami nem jelenti azt, hogy ne lenne sok értelmes döntési lehetőségünk a könyvben.)

- Tudom, hogy ezzel a véleménnyel valószínűleg kisebbséget alkotok a KJK-rajongók táborán belül, de számomra fájóan hiányzott a világépítés a műből. Vindgardia leírása teljesen sematikus: vannak erdők-hegyek-romok, de sem az országokról, sem a fajokról, sem a történelemről nem derül ki semmi. A kalandban elképesztően sokféle népség felbukkan: vannak itt törpék, goblinok, sötételfek, káosz kentuarok, sárkányfattyak, trollok, orkok, druidák, yakkenek, barbárok, amazonok és így tovább – de egyikről sem tudjuk, hogy kik ők tulajdonképpen és mi a szerepük Vindgardiában. Részemről nagyon örültem volna, ha a szerzők kicsivel nagyobb erőfeszítést tesznek a háttérvilág kidolgozására és egyénivé tételére. Persze ez a későbbi könyvekben még pótolható.

Összefoglalva szerintem egy ígéretes sorozat kezdete a Végzet Prófétái, amely már így is igazi hiánypótló a hazai fantasy játékkönyvek piacán."

***

Navarrista véleménye a könyvről:

"Na Sikerült átolvasnom a könyvet. Meglepően sok tartalom van benne 200 fejezetponthoz képest, ügyesen kalkuláltak a lehetőségek szövegrészenként. Ehhez persze csökkentett számmal lelhetőek fel halál fejezetpontok, bár én mondjuk személy szerint örültem neki.
A legtöbbjük fer, de a SPOILER tolvajkulcsos instant death, az mondjuk túlzás, nem tudok élő embert elképzelni aki, emiatt újra kezdené : ) SPOILER VÉGE
Őszinte leszek, kockák nélkül vittem, a harcok nehézségéről kevésbé tudok gyakorlatias észrevételt írni.
A történet egyfajta hiányérzetet keltett bennem, de már többször találkoztam ilyennel, úgyhogy nem ért annyira meglepetésként. Ez mondjuk a felnőtt lényemből is fakad, mint olvasó, hogy elégedettebb vagyok egy reális, ám kellőképpen megdolgoztató céllal.
Azon jót mosolyogtam, hogy pont az alkimisták gondolták a mágusokat kontárnak.
A szerencsepróba átértelmezése üde színfoltot hozott.
Játékmenetben a halál seregei könyvet juttatja eszembe, nem egyszerű ez a kísérleti al-kjk műfaj, de itt korrekt a kivitelezés.
Látszik, hogy rengeteg elő-tapasztalat rejlik a könyvben, szilárd kjk stratégiákat alkalmaz.
A kötelezően beiktatott feladványok is teljesíthetőek, egyszerű a tárgy és pénzrendszer.
A világ 'egyedi' elvileg, de nem láttam benne úgymond mást, mint egy tipikus DnD-ben. Mint olvasó, nem érzékeltem, hogy miben lehet elkülöníteni Vingardiát mondjuk Worluktól vagy Waterdeeptől.
Illusztrációk terén megállja a helyét, az adott fejezetponthoz passzolnak szerekesztésügyileg is.
Csak egy-két gépelési hibát láttam, szinte észre se venni.
Összességében stabil 80% körülre értékelném avagy 4/5. Bevált elemekre támaszkodik hagyományos kjk-ból, nem túl nehéz, ugyanakkor eseménydús mű a fejezetpontok számához képest."

***

Mannász Viktor véleménye a könyvről:

SPOILER HEGYEK, TEHÁT CSAK AZ OLVASSA VÉGIG A VÉLEMÉNYT, AKI MÁR JÁTSZOTT A KÖNYVVEL!!!

"A borító gyenge minőségű, lásd a képet.
KÉP
Balra a Végzet Prófétái. Mint minden könyvemmel, ezzel is nagyon óvatosan bántam, és mégis ilyen lett pár óra olvasás után. A régi játékkönyvekkel nem emlékszem, hogy lett volna ilyen gond. (Jobbra a 30 éves Gyíkkirály szigete, amit jóval többet forgattam és ráadásul használtam kaptam.) Talán az a probléma, hogy a Végzet Prófétái szélesebb.

1. próbálkozás
Csapat: gladiátorok, hajadonok, felderítők (összes ügyesség: 8, életerő 17, maradék arany 10)
• Nem fizetem ki Serene zaklatóit, mert nem bízom bennük. Könnyű harc, mivel 8-as az ügyességem, nekik pedig 5, amit csökkent 1-gyel a gladiátorok képessége.
• Velem vannnak a gladiátorok, így a felderítőktől megtudom, hogy Szulde a barbárok istenének neve.
• Megpróbálok segíteni a halászoknak, amikor 6-ot dobok, így meg is halok. De inkább csak levonok 2 életet (marad: 15), mert ratyi dolog 5 lapozás után meghalni.
• 74. fejezetben nyílzápor ér, marad 14 élet. Rohamra vezényelem a gladiátorok harci szekereit, aminek következtében sérülök 3-at (élet: 11). A sötételfek elleni harcban csökken az ügyességem 2-vel és nincsenek különleges képességek, így 6 vs 6 a támadóerőnk. Győzök, marad 6 életem.
• Egy roskatagnak tűnő híd kerül elém. Nem merek rajta átmenni, mert korábban a csónak nem tűnt gyanúsnak és mégis széttörött, szóval egy eleve gyanús híd túl nagy kockázat.
• A kereskedőnél a hold talizmán beszámításával megveszem a vörös ékköves fejpántot (marad 7 arany), a kereskedő fiától megtudom pár csillag nevét.
• ÉK felé a felderítők felmásznak a hárpiafészekre (marad 5 élet), az üveggömböt választom.
• Az orkokkal nem tudok beszélni.
• A szellemeknél segít az imént vásárolt fejpánt, 1-et sérülök, marad 4 élet.
• Morthiana: a biztonság kedvéért adakozom az összes aranyam (7), amiről kiderül, hogy a közelében sincs a 20-nak, így jön a második alkalom, ahol egy kockadobás miatt meg lehet halni. Szerencsére csak sérülök, marad 3 életem.
• A sárkány feltörli velem a padlót, a lánglehelete önmagában megölne a 4. körre, de egyébként is elég esélytelen, több az élete, több az ügyessége.

2. próbálkozás
Csapat: boszorkány, hajadonok, alkimisták, felderítők (összes ügyesség: 7, élet 16, maradék arany 10)
• Nem fizetem ki a zaklatókat, sérülés nélkül megúszom a harcot.
• Bár nincsenek velem a gladiátorok, de a sorspróba eredménye miatt most is megtudom Szulde nevét.
• Nem segítek a halászoknak, mivel nincs kedvem 1/6 eséllyel meghalni.
• Nyílzápor miatt sérülök egyet, de a boszi sólymai miatt most jobban indul a harc. Marad 12 életem.
• Most kipróbálom a rozzant hidat, hárpiák támadnak rám, szerencsére a sólymok ezúttal is hasznosnak bizonyulnak, így nem kell 2-vel csökkentem a támadóerőm. Marad 10 élet, de elveszik minden aranyam.
• Az alkimistáim megtanulják az Írásjelolvasást, aminek nagyon érdekesnek tűnik a mechanikája (bár nem tudtam kipróbálni).
• Találkozok egy szikla alatt csapdába esett emberrel, de nincsenek se gladiátoraim, se varázslóim, így nem tudok vele mit kezdeni.
• Barbár horda. Megpróbálom védekezésbe állítani a szekereket. A harc után marad 3 életem, de úgy érzem, hogy ezzel nem sokáig jutnék el, így visszamegyek és inkább párbajra hívom a vezért. Ami instant halál. Végül köszöntöm őket, és mivel tudom Szulde nevét, így csatlakoznak hozzám. Brutál erősek, így új reménnyel folytatom a kalandom (ügyesség 11, élet 16).
• Kristálytorony sorspróba a 197. fejezetre vezet, ahol meghalok, mert nincs rajtam a vörös köves fejpánt. Úgy tekintem, mintha nálam lenne és megküzdök a kristályharcosokkal. Győzök, marad 12 életem.
• Találunk egy vörös ékköves kardot, ami a sorsoláson hozzám kerül.
• A halálsólymokat legyőzöm sérülés nélkül, de a méregtől 9-re csökken az életem. Serena-nál megint nincs nálam a fejpánt, 1-4 között dobok és meghalok.

Ezzel el is fogyott a türelmem. Nagyon rossz KJK instant halál emlékek idéződtek fel bennem. Kétszer egymás után meghalni egy olyan tárgy hiánya miatt, amit nem tudtam beszerezni, mert átmentem egy hídon? Hagyjuk már… Tovább olvastam a könyvet, hogy megtudjam a sztorit végét, de már dobálgatás nélkül. Később is voltak fura dolgok, pl. azért halsz meg, mert használod a kereskedőtől vásárolt kulcsokat (13. fejezet). Szóval vehetsz nála egy kulcsot, ami arra jó, hogy meghalj vagy egy fejpántot, ami 100x megmenti az életed? Ez hogy lett kitalálva? Az első próbálkozásnál meg igen hamar elfogyott az életem, nem hiszem, hogy ostoba döntéseket hoztam volna, de a harcban elvileg igen durva csapatom már a 3. küzdelmében elvérzett. Frusztráló, hogy a gladiátoroknak több hátránya volt, mint haszna: megtudtam általuk Szulda nevét (amit nem is tudtam felhasználni), viszont sérültem 3-at a szekérroham miatt…
A 79. fejezetpont elég sután néz ki. Nem tudom, hogy mi vezet ide, de nem lehetett volna az előző pontnál egyből a 121-re irányítani az olvasót?
A szerencsepróba táblázatot fölöslegesnek találtam, egyszerűen úgy csináltam, hogy egy kockával dobok és 1-2: nap, 3-4: hold, 5-6: csillag. Nem volt kedvem hátralapozgatni. Az igaz, hogy a végén volt hivatkozás a sorsra a nap, hold, csillag ajtóknál, ami némileg indokolttá teszi a rendszert, de a következő könyvben már szükségtelen bonyolításnak tartanám a táblázatot.
A történet hozza a 90-es évek hangulatát: egyszerű és klisés, de a célnak megfelel, vagyis keretet ad egy kalandnak, amelynek során legyőzhetünk pár szörnyet és elnyerhetjük az anyagi javakat.
A grafikák szépek. Tudom, hogy anyagi okai vannak, de a borító annyival mutatósabb lenne színesben. Így fekete-fehérben kicsit Tesco gazdaságos hangulatot ad a külalaknak.
A könyv egyetlen kiemelkedő pontjának a csapatok kezelését tartom. Mindig tetszett, amikor ilyen extrák vannak egy játékkönyvben, pl. Zagor legendája kasztok, Démonlovagok képzettségek, Skorpiók Mocsara varázsgyöngyök. A Végzet Prófétáiban a vártnál sokkal többször volt szerepe a csapatoknak, nem hittem volna, hogy 200 (pontosabban 199 ) fejezetpontban ilyen gyakran lehet hivatkozni rájuk.
Összegezve a könyv valóban hozza a klasszikus KJK hangulatot. De már túlságosan is retró. Nem annyira durva, mint a legszemetebb KJK-k, de azért nagyon szivatós. 10 évesen még volt időm arra, hogy térképet rajzoljak olvasás közben és többször nekivágjak, ma már nem. Főleg nem akkor, ha egymás után jönnek az olyanok, hogy 1-3-at dobsz, életben maradsz, 4-6-ig dobsz, meghalsz. A történet túl egyszerű, a világban semmi egyedi. Értem, hogy egy korszellemet akar megragadni, de a nosztalgia nélkül nem mozgat meg. Semmivel sem gyengébb, mint pl. a Gyíkkirály szigete, de amikor azt elővettem, hogy lefényképezzem, már a borítótól elérzékenyültem. A Végzet prófétái kapcsán pedig azt érzem, hogy egy tiszteletteljes főhajtás a régi KJK-k előtt, ám 30 évvel meg van késve. Ennyi erővel egy klasszikust is elővehettem volna, ami érzelmileg jelent valamit. A Bizonytalanság börtönében sokkal jobban tetszett, különlegesebbnek találtam (pl. nincs harc). Őszintén szólva a Végzet prófétáival nekem elég is volt a retróból, ezután valami újítóbb szellemű játékkönyv érdekelne. A legfontosabbnak azt tartom, hogy ne ilyen 10-14 éves korosztálynak szóló, tucat fantasy története legyen, hanem olyan, amit felnőtteknek is érdekes lehet. (Úgyse a fiatalok fognak új játékkönyvet venni, hanem azok, akik 30 éve játszottak és mára felnőttek.)"

***

qgtanton véleménye a könyvről:

"Végre boldog tulajdonosa lettem egy Végzet prófétái könyvnek! Sőt már a lányommal meg is fejtettük, ami a harmadik próbálkozásra sikerült. Kicsit visszaolvastam a korábbi posztokat, de szerintem jó történet és jó játékkönyv is kerekedett belőle. Nekem nagyon tetszett a csapatalapú mechanika, sokkal könnyebb így, hogy a kockadobások nem befolyásolták annyira, hogy meddig tudsz eljutni a könyvben.
A kötése jó, nem nyílt szét a három-négyujjas kiváncsiskodó lapozgatástól sem a fűzése. A rajzok szintén jók, szerintem a hangulatot megfelelően emelik. A történet több síkon is megoldható, ha jól sikerül több egymást követő kockadobás is, ami szintén egy plusz jópont a könyvnek! Úgyhogy bátran javaslom a folytatást a szerzőknek, mert ilyen igényes szórakoztató irodalomra szerintem mostanában is szükség van. Gratulálok!"

***

Valgab véleménye a könyvről:

http://lfg.hu/97256/hirek/uj-lapozgatos-konyv-a-vegzet-profetai/

***

LC01 véleménye a könyvről:

"Én már kijátszottam, azt kell mondjam, hogy újra a '90-es években éreztem magam. Nagyon jól sikerült. Ha nincs a Kaland Játék Kockázat kibeszélő FB csoport, akkor nem is tudtam volna, hogy létezik a mű. Valgab írása tökéletesen tükrözi a könyv hangulatát."

***

Altarus véleménye a könyvről:

"Klasszikus oldschool lapozgatós fantasy történet. Bevallom, 3x csalnom kellett (1x a borzalmas névmemóriám miatt, 1x mert nem volt velem egyik csoport se, akik a továbbjutásban segíteni tudtak volna és végül, mert nem találtam meg a SPOILER csatorna térképét SPOILER VÉGE), ennek ellenére végig élveztem és várom a folytatást.
u.i.: Remélem abban, azért fel lesz tüntetve, ha egy adott skill (SPOILER mint ebben az írásjelolvasás pl SPOILER VÉGE) használható, mert én annak ellenére is teljesen megfeledkeztem róla, hogy felírtam a kis papírkámra. :D"

***

Somogyvári Zoltán véleménye a könyvről:

"A könyv szerintem nagyon szuper lett, már nagyon várom a folytatást! Ez a csapatokkal való nyomulás szuper megoldás!"

***

Vhrai véleménye a könyvről:

https://libellum.blog.hu/2020/08/05/takacs_laszlo_szlobodnik_gabor_a_vegzet_profetai_vindgardia_hosei

***

Rendbonto véleménye a könyvről:

"Örülök, hogy vannak próbálkozások kicsiny országunkban, hogy felélesszék a lapozgatós könyvek műfaját. A Végzet prófétái tényleg egy tisztelgés a műfaj megteremtői előtt, ezért számomra nosztalgikus élmény volt játszani vele. Megérdemel egy hosszabb értékelést, amit remélem a készítők elolvasnak, és ezáltal tudnak tovább fejlődni.

Tetszett, hogy itt nem egyedül kalandozunk, hanem több csapattal karöltve, akik hozzánk csapódnak vagy éppen felbéreljük őket. Ez ötletes volt. A harc rendszer a megszokott (és jól bevált) recept alapján készült, minimális változtatással. Nekem a sebzés érték kidobás része kicsit kiforratlannak érződött. A hosszú fejezetek egyszerre hatottak kellemesen és kellemetlenül. Az viszont nem jött be, hogy a harcokról szóló részeknél azon események is le voltak írva, hogy mi történik, ha győzünk. Jobban esett volna egy kis rejtélyesség, hisz nem mindig pozitív dolgokkal szembesültünk. Nyilván ez a 200 fejezet pontba való belesűrítés miatt történt így. Kicsit több fajta szerteágazást reméltem a történetben, mert elég lineárisan haladt előre, párszor még döntenem se kellett, csak lapozgatnom ide-oda. De hogy pozitívat is felhozzak, ebbe a 200 fejezetbe egy egész szép kis kerek kalandot sikerült összehozni, ami azért szép teljesítmény. Akadtak benne kis rejtvények, és a szükséges tárgyak is kellőképpen el voltak dugva. Azt sajnáltam, hogy kevés harc akadt a könyvben (vagy csak nekem magas az elvárásom, hogy több mindenkit üthessek szét egy kalandban).

Maga a háttértörténet egyszerű, de rendben is van ez így egy sorozat nyitó köteténél. Tetszett, hogy több karaktert megismerhettünk, nem csak a csapattársainkat (és hátterüket), ezáltal éreztem, hogy ez a világ él, meg van töltve információval és tartalommal. Nem egy száraz sztorit kaptam, igaz elég sablonos. Mondjuk azt tegyük hozzá, hogy nem a hatalmas csavarokról híresek a lapozgatós könyvek. Imponáló volt, hogy sokáig azt se tudtuk, hogy kik azok a végzet prófétái, és mi fog itt még történni? SPOILER Serena árulása jó kis fordulatnak bizonyult. Itt megjegyzem, hogy szerintem kicsit kevesebb lehetett volna a karavános rész, és több a papnők utána kutatás (és legyőzésükhöz szükséges információk/tárgyak beszerzésének). Olyan érzésem volt, hogy pont mikor kezdett a történet belelendülni, egyszer csak vége ért. Olyan gyorsan le lett zárva és meg lett mentve a világ. :) A „rejtett” befejezés a pergamen megfejtésével ötletes volt. SPOILER VÉGE Remélem, hogy a következő rész/részekben egyre több dolgot meg tudunk Vindgardia világáról, lényeiről, történelméről. Szeretem az ilyen apró kis információkat, amik kiszínezik a történet, ami egy fantázia világban játszódik.

A szöveg megfogalmazása, a helyszínek, karakterek körülírása teljesen a helyén volt. Nagyon pozitív dolog, hogy a könyvben akadtak képek, bár személy szerint nekem ez a fajta rajz stílus nem jön be. Ám ez semmit nem von le a könyvértékéből, jól sikerültek, részletesek voltak. Egy lapozgatós könyvbe igenis kellenek képek, és remélem a következő részekben már elrejtett információk is lesznek a rajzokon, amik az előre haladást segítik.

Összességében ez a lapozgatós könyv egy jó bevezető/felvezetője lehet egy jól működő sorozatnak, ami idővel kiforr és még jobb lesz. Könnyed kikapcsolódást nyújt. Én várom a következő részt, és támogatom az alkotókat, hogy csinálják, ne hagyják abba!!! Szűk réteget céloztak meg, de gondoljanak arra, hogy a műfaj kedvelőinek ezek az alkotások gyöngyszemek.
4/5"

***

Gulandro kritikája a könyvről:

https://kronikak.hu/2020/10/23/takacs-laszlo-es-szlobodnik-gabor-a-vegzet-profetai-fantasy-jatekkonyv-kritika/

***

Zsolln8 gondolatai a könyvről:

"Most jutottam a könyvetek végére.
Enged meg,hogy gratuláljak szuper lett, hangulatos,feszes és élő.
Jó ötlet volt a csapat építés, nagyon tetszik,hogy az apróságoknak is jelentősége lehet SPOILER (pl.: a kaland elején felvett kendő a végén jelentőséggel bír, amit mond a kereskedő fia a csillagképekről később továbbjutási lehetőséget ad stb.) SPOILER VÉGE ettől annyira részletgazdag lett a világ amit eddig csak ebben a könyvben éreztem. Tetszett a sorspróba rendszer és az is,hogy az első nem jónak tűnő ötlet később sem az (sok FF könyvben van úgy hogy ha a legkevésbé kézenfekvő választás a nyerő, a könyvetekben is van ilyen de nekem kevésbé volt kiszámítható mint más művek). A könyv elég nehéz lett, azt hiszem 6x buktam el de ez dicséret így volt izgalmas.
Pár észrevételt is szeretnék megosztani. Az első felén érződik,hogy volt elég fejezetpont a második felében azt éreztem,hogy össze van sűrítve azt hiszem olvastam is fórumon,hogy kevés fejezetszámosban gondolkodtatok kezdésnek. A második felében szerintem sok volt az azonnali bukta SPOILER (pl.: Ha nem megyek el a kereskedő egyértelmű csapdájába akkor nincs térkép és a csatiban annyi, ha törpöket nem béreltem fel akkor szintén). SPOILER VÉGE Viszont összességében tetszett, így tovább, ha jön a folytatás akkor Facen és itt is hirdesd meg minél előbb.
Kitartást és jó alkotást"

***

Tomi videóajánlója a könyvről:

https://www.youtube.com/watch?v=fqsTicTWaK0

(A 4:45 és 6:30 közötti rész elég sok "spoilert" tartalmaz a történettel kapcsolatban, így aki még nem játszotta végig a könyvet, de tervezi, inkább ugorja át ezt a kb. másfél percet. :) )

***

Allanon gondolatai a könyvről:

"Nagyon jó, pörgős történet. Szinte minden oldalon történik valami. A lényeg, hogy nem mindegy, milyen tárgyakat találsz és kikkel állsz össze. Nagyon összetett és ezért sokszor játszható. ( Itt emelném ki, hogy a könyv vastag lapokból áll, így nehezebb elnyűni őket ) Én az első olvasásra meghaltam, de a másodikra sikerült végigvinnem. Külön dicséret illeti a grafikust, aki a régi játékkönyvek hangulatát idézte meg rajzaival. Régi hangulat újszerű megoldásokkal. Az egyik olyan dolog, amivel még nem találkoztam eddig ilyen jellegű könyvben, az a csapatalkotás. Izgalmas volt kiválasztani, hogy kikkel menjek, hiszen eldöntheti egy csata kimenetelét, vagy elkerülését, valamint egyéb dolgokat is befolyásol. A másik pedig a sorspróba. Izgalmas volt kidobni, hogy mi is fog történni a csapatommal. És nem csak jó vagy rossz dolog eshet meg velünk. Aki szereti az ilyen jellegű szórakozást annak csak ajánlani tudom ezt a könyvet. Remélem, hogy folytatása is lesz. :)"

***

Uhu elemzése a könyvről:
https://kalandjatek.wordpress.com/2021/01/06/a-vegzet-profetai/

***

Gabe March ajánlója a könyvről:
https://geekvilag.hu/olvasonaplo/a-vegzet-profetai-fantasy-jatekkonyvajanlo/

***

Jimmy Cartwright ajánlója a könyvről + interjú a szerzőkkel:
http://www.lidercfeny.hu/download/akf/2021/lidercfeny_akf_202102.pdf

***

BenGa ajánlója a könyvről:
https://azoroszlanustje.blogspot.com/2021/03/takacs-laszlo-es-szlobodnik-gabor.html

***

Andor_Nagy gondolatai a könyvről:

– Ős-fantasy hangulat. Már maga a borító és a belső illusztrációk is nagyon hangulatosak, és a történet is nagyon jól hozza a 80-as 90-es évek fantasy hangulatát.
– Újrajátszhatóság. Már kétszer végigjátszottam a könyvet, de még mindig nem láttam mindent. Számomra ez tesz igazán értékessé egy játékkönyvet.
– Letisztult. Nincsenek buta töltelékfejezetek csak azért, hogy nagyobb legyen a könyv, mint szükséges. A szabályok egyszerűek, nincsenek unalomba nyúló mennyiségű kockadobálások.
– Hozzáférhetőség. Manapság nagyon fontos, hogy egy játékkönyvet nem az internet legeldugottabb zugaiból kell beszerezni irreálisan magas áron.

Összességében szórakoztatóbb volt, mint a KJK vagy a Harcos Képzelet könyvek, minimum ilyen lelkesen kellett volna azokat is megírni, mint ezt a könyvet.

***

olorin gondolatai a könyvről:

Mikor megpillantottam a borítót, már tudtam, hogy nekem ez a könyv kell. Már harminc éve olvasgatok lapozgatós könyveket, és az utóbbi 20 évben bizony nagyon kevés kötet dobogtatta meg a szívemet. Páran írták, hogy nem tetszik nekik ez a fekete-fehér borító, de nekem valahogy egyből átadta azt a hangulatot, amit már 20 éve hiányolok.

A könyvet kinyitva látszik, hogy rendkívül igényes munka, a lapok nem járnak ki, nincsenek nyomdahibák vagy elütések, az illusztrációk nagyon hangulatosak és az eredeti KJK könyveket idézik meg.

Többször is nekifutottam a könyvnek, elsőként a szabályokat betartva és dobálgatva (hamar elhullottam, mert nem volt szerencsém), másodjára már dobálgatás nélkül, de nem ide-oda lapozva (megint nem sikerült a végére érnem, mert nem hoztam túl jó döntéseket), aztán már pici csalásokkal sikerült eljutnom a történet végéig. Remekül szórakoztam közben, és megdöbbentő volt látni, hogy milyen sokféle lehet a kaland a választott csapattól függően. Elég jól le is lett tesztelve, mert nyilvánvaló bakit nem is találtam, akármilyen csapattal is indultam el. A történet kellően változatos, van itt árulás és bonyodalom is bőven. A csatáknál mindig van egy pici kis ötlet ami érdekessé teszi a játékot, sokszor szívtam is a fogam, hogy miért nem x-et vagy y-t válaszottam a játék elején :)

Egy apró dolgot hiányoltam csak, hogy a játékos néha elszakadhatna a csapatától, és önállóan is keveredhetne kalandokba. Lehetett volna kicsit több alkalom, amikor a játékosnak módja lett volna beszélgetésbe elegyedni a csapata tagjaival, mert akkor többet is megtudhattunk volna róluk, és még gazdagabb lett volna a történet. Talán a következő részek egyikében ezekre is sor kerülhet :)

Összességében az utóbbi évek legötletesebb, legélvezhetőbb lapozgatós könyve a Végzet Prófétái, ami legalább egy tucatszor újrajátszható a rendszere és a nehézsége miatt. Nálam lepipálta Livingstone legújabb könyveit is, hiszen azok hiába letisztult, korrekt alkotások, kicsit ötlettelennek és porosnak tűnnek a Végzet Prófétái mellett. Remélem, hogy most már hamar jön a folytatás :)

***

PlasticE értékelése a könyvről:
https://fotelvandor.hu/J%C3%A1t%C3%A9kk%C3%B6nyv/A%20v%C3%A9gzet%20pr%C3%B3f%C3%A9t%C3%A1i%20-%20Tak%C3%A1cs%20L%C3%A1szl%C3%B3%20-%20Szlobodnik%20G%C3%A1bor
hr
Első oldalElőző oldal1234567891011Következő oldalUtolsó oldal
© SzG
2020. december 9. 21:21 | Válasz erre | #257
Köszi az érdeklődést!
Kissé "belassultak" a dolgok, ugyanis a vírushelyzet eléggé betett nekem is (nem akarok különösebben belemenni a részletekbe, így csak annyit, hogy elég komoly magánéleti problémáim támadtak, ahogy sokaknak). De azért igyekszem nyomdakész állapotba hozni a második könyvet (ehhez már nem sok kell egyébként), utána pedig kiadni. Reméljük, tavasszal már lesz is valami kézzelfogható eredménye majd a dolognak. :)
© SzG
2020. december 9. 21:10 | Válasz erre | #256
Nem, csak még nem ért oda az a bizonyos utolsó 15 példány... valószínűleg holnap fogják megkapni őket, utána lehet majd rendelni/venni tőlük.
(Egyébként Mr. Sci-Fi és Fantasynál is van még pár darab.)
© [törölt felhasználó]
2020. december 9. 21:03 | Válasz erre | #255
© Vikky
2020. december 9. 20:47 | Válasz erre | #254
Szuper last minute ajánlat!
A következő kötettel mi a helyzet? Haladtok vele terv szerint?
© SzG
2020. december 7. 09:57 | Válasz erre | #253
Most lett elküldve a Szellemlovasnak az utolsó 15 darab könyv. Tehát, ha még esetleg valaki szeretné beszerezni a Végzet Prófétáit, most még megteheti. :) Pontosabban úgy szerda-csütörtök környékétől, ha odaértek a boltba a könyvek.
© SzG
2020. december 3. 08:50 | Válasz erre | #252
Már ide, vagyis a Zagorra is kikerültek a könyv e-book változatai. :)

[url=https://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=4518]Könyvek[/url]

[url=https://zagor.hu/index.php?oldal=ebooks]E-könyvek[/url]

Köszönjük runnernek és FireFoXnak a feltöltést! [smiley]hawaii[/smiley]
© SzG
2020. december 1. 20:20 | Válasz erre | #251
Írtam egy új bejegyzést a honlapra, a "Hírek" menüpont alá.
A lényeg: elkészült a korábban emlegetett/beígért e-book változat a könyvből... hála és köszönet ezúton is Tominak. :) Mivel nyakunkon a karácsony, és különben is szeretnénk, ha minél több játékkönyvkedvelő számára elérhető lenne a Végzet Prófétái, ezért ingyenesen letölthetővé tettük mind az azw3, mind az epub verziót. Aki tehát nem szerezte be a papírkönyvet, de kíváncsi rá, hogy milyen is az új sorozatunk első része, töltse le bátran (meg persze mindenki más is, ha gondolja :) ).

[url=http://users.atw.hu/vindgardia/A%20V%C3%A9gzet%20Pr%C3%B3f%C3%A9t%C3%A1i.azw3]AZW3[/url]
[url=http://users.atw.hu/vindgardia/A%20V%C3%A9gzet%20Pr%C3%B3f%C3%A9t%C3%A1i.epub]EPUB[/url]

Elvileg bugmentes mind a kettő, de ha esetleg találtok valami hibát vagy hiányosságot, jelezzétek bátran, és megpróbáljuk javítani/pótolni.
Jó lapozgatást/játékot. :)
© SzG
2020. november 25. 10:23 | Válasz erre | #250
Nyilván nem fogom "minden topicban" jelezni. :) De itt azért mindenképp megemlítem majd a dolgot, elvégre ha az első 200 példány elfogy a könyvből, az egy elég komoly esemény, megkockáztatom, "siker" lesz. Másrészt meg nyilván akkor egy bizonyos ideig (amíg el nem készülnek az utánnyomott példányok) nem lesz rendelhető a könyv, amiről azért szintén nem árt beszámolni majd.
2020. november 24. 23:33 | Válasz erre | #249
Szerintem ne csak itt jelezd, hanem az összes topikban és fórumon is, nehogy valaki lemaradjon róla. [smiley]alien[/smiley]
© SzG
2020. november 16. 11:02 | Válasz erre | #248
A videóban egyébként az is elhangzik, hogy már után kellett nyomni a Végzet Prófétáit; ez sajnos nincs így (szerintem nem is írtam ilyet sehol). Viszont az igaz, hogy tényleg jól fogy, és már nem sok van belőle. :) Szóval igen, nemsokára lehet, hogy valóban újra kell majd nyomni. Ha erre sor kerül, azt nyilván jelezni fogom itt is.
© SzG
2020. november 15. 21:52 | Válasz erre | #247
Megnéztem, főleg a 4:45 és 6:30 közötti rész van tele spoilerekkel. Szóval aki még nem játszotta végig a könyvet, inkább ugorja át ezt a kb. másfél percet. :) Ezt Facebookra, meg az egyéb helyekre is beírtam.
© SzG
2020. november 15. 21:28 | Válasz erre | #246
Igen, valóban eléggé spoileres... legalább a Serenás-csavar ecsetelését például ki lehetett volna hagyni, ezt gondoltam is, hogy megjegyzem. :) Bár most már úgyis mindegy végül is, hiszen már közzé lett téve a videó.
Mondjuk azt esetleg fel lehetne tüntetni valahol még akár így utólag is, hogy erős spoilereket tartalmaz az ajánló.
© Denko
2020. november 15. 21:15 | Válasz erre | #245
Megnéztem a videót,tényleg szép munka,de!Aki még nem ismeri a könyvet,viszont érdekli,az NE nézze meg!(Ti. a készítő szanaszét spoilerezte az egész könyvet.)Nem ismerem a csatornát,szóval,ha itt ilyen elemzések vannak,akkor tök okés a dolog,de ha ajánlónak szánta az illető,akkor gondolja át kissé,mit is művel.
© SzG
2020. november 15. 19:44 | Válasz erre | #244
Végre megjelent a korábban már emlegetett ajánló a "Fantázia Világ" nevű youtube-csatornán:

[url=https://www.youtube.com/watch?v=fqsTicTWaK0]Videóajánló[/url]

Szerintem fantasztikus lett, innen is köszönet érte Tominak! [smiley]hawaii[/smiley]

Egyébként a többi ajánló se "kutya", úgyhogy aki még esetleg nem ismeri a csatornát, szerintem feltétlenül nézzen szét. :)

Szerk.: a játékkönyvíró versenyem, ami a V.P. ajánlójában is megemlítésre kerül, valójában nem 2009-es, hanem 2012-es. De ez persze apróság, illetve részletkérdés. :) Ettől még a videó atomprofi.
© SzG
2020. november 3. 16:48 | Válasz erre | #243
Ismét felkerült a könyv Bubu egyik toplistájára (pontosabban Félszemű Thogar került fel rá):

[url=https://velemenyes.blogspot.com/2020/11/a-10-kedvenc-kiserokarakterem.html?fbclid=IwAR2zd2gHPXNH5cpwC3x7w7JEJNDxXEymy9WL0QSz5CAg5KSSQbkSphSSgmU]10 kedvenc kísérőkarakter[/url]

[smiley]hawaii[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2020. október 26. 12:47 | Válasz erre | #242
"Én is szeretném tudni, mi lett a karavánnal. Most leszállítottuk utólag az árut, vagy sem?" Fordítsuk meg a kérdést: Te mit tennél a hős helyében? Meggazdagodtál, túléltél egy veszélyes kalandot, megszabadultál zsugori gazdád uralmától. Ha már a végletekig lojális akarnál lenni korábbi gazdádhoz, eladnád helyben a karaván áruit, a pénzt pedig visszaküldenéd Fengornnak. Lehet egy kis városban nincs akkora kereslet az efféle árura, de nem kell kapkodni az eladással sem. Vagy ha belefáradtál a kalandozásba, te is nyitsz egy saját kereskedőcéhet! Na persze a veszélyei ennek is megvannak.

Cím és borító: Alapvetően az volt a koncepció, hogy a borító ne árulkodjon túl sokat a kalandorokra váró veszélyekből. Jó lett volna ha a grafikusunk nem ennyire leterhelt, és mondjuk megrajzolta volna a Lich-et egy csontvázsereg kíséretében. De mert a terv nem így alakult a csapatvezetőkre esett a választásunk, hiszen jó azért tudni kikkel is szövetkezünk az elején. (Bizony egyáltalán nem mindegy!) Nyilván rutinos kalandorok már a kaland kezdetén tudták, hogy a feladat nem lesz olyan egyszerű, hogy karavánt kísérek és ennyi. Persze bizonyos fordulatokra nyilván nem is számítottak! Egyébként a hatszori bukást én is reálisnak tartom, nyilván volt olyan kalandor, aki kicsit cinkelt a kockákon, vagy nem is dobott! Úgy azért kicsit könnyebb! Nyilván a könyv második fele a lezárásról szólt, érezhetően nehezebb is ez a rész, de így is több lehetőség kínálkozik, ami nem minden KJK könyvben adatik meg. De ebben a kalandban igen!
© SzG
2020. október 26. 07:26 | Válasz erre | #241
Borító: hát igen, végül is több KJK-könyvnél is van hasonló ("nem passzol össze a borító a címmel"). Meg végül is ez amúgy is részletkérdés. :)

Karaván: nem foglalkozunk vele, ez a könyv legvégén is le van írva: "úgy határozol, hogy ezek után már nem viszitek el a karavánt Nordhernbe; inkább csaptok egy ünnepi vacsorát Khalebor legjobb fogadójában". Utána pedig ugye befejezéstől függően vagy nagyon happyk és gazdagok vagyunk, és elhagyjuk a várost, hogy valahol új életet kezdjünk... vagy pedig nagyon gondterheltek vagyunk, és semmiképp sem hagyjuk el a várost (Temirez is ezt kérte tőlünk ugye). Szóval a karaván mindenképp ott marad Khaleborban... mondjuk elosztjuk a tartalmát a város szegényei között vagy ilyesmi... Zsugori Fengor pedig csődbe megy, amúgy megérdemelten. :) Mondjuk ez már tényleg nincs leírva a könyvben, de talán lehet következtetni valami ilyesmire. Mindenesetre ha egyszer nekiláttunk komolyabban a Végzet Prófétái közvetlen folytatásának (a "Vindgardia Ura" című könyvnek), akkor majd az elején tisztázzuk ezt a karaván-kérdést, csak hogy biztosan senkiben se maradjanak kérdőjelek a témát illetően. :)

***

Közben érkezett egy újabb visszajelzés a Végzet Prófétáival kapcsolatban (spoileres):

[b]Zsolnn8[/b]:

"Most jutottam a könyvetek végére.
Enged meg,hogy gratuláljak szuper lett, hangulatos,feszes és élő.
Jó ötlet volt a csapat építés, nagyon tetszik,hogy az apróságoknak is jelentősége lehet(pl.: a kaland elején felvett kendő a végén jelentőséggel bír, amit mond a kereskedő fia a csillagképekről később továbbjutási lehetőséget ad stb.) ettől annyira részletgazdag lett a világ amit eddig csak ebben a könyvben éreztem. Tetszett a sorspróba rendszer és az is,hogy az első nem jónak tűnő ötlet később sem az (sok FF könyvben van úgy hogy ha a legkevésbé kézenfekvő választás a nyerő, a könyvetekben is van ilyen de nekem kevésbé volt kiszámítható mint más művek). A könyv elég nehéz lett, azt hiszem 6x buktam el de ez dicséret így volt izgalmas.
Pár észrevételt is szeretnék megosztani. Az első felén érződik,hogy volt elég fejezetpont a második felében azt éreztem,hogy össze van sűrítve azt hiszem olvastam is fórumon,hogy kevés fejezetszámosban gondolkodtatok kezdésnek. A második felében szerintem sok volt az azonnali bukta (pl.: Ha nem megyek el a kereskedő egyértelmű csapdájába akkor nincs térkép és a csatiban annyi, ha törpöket nem béreltem fel akkor szintén). Viszont összességében tetszett, így tovább, ha jön a folytatás akkor Facen és itt is hirdesd meg minél előbb.
Kitartást és jó alkotást"
© Denko
2020. október 24. 15:55 | Válasz erre | #240
Összességében korrekt kritika,jogos észrevételekkel(ami téves benne,arra már úgyis felhívtad a figyelmet a kommentedben),az egyetlen,amivel nem értek egyet,az a borítókép.
Oké,a cím és a kép nem passzol össze,de A Végzet Prófétái már bejáratottnak számított,ill. a 151-es fp. képe erősen spoileres lett volna a történetre nézvést.
Vö.,A veszedelmek kikötője borítóján sincs rajta Zanbar.Ott a csapos,a hupikék szörnyike,talán Hakasan,Mungo,a zakkant öreg(nem emlékszem a nevére),meg még egy páran,akikről fogalmam sincs,kik lehetnek.
Ha mindenáron ragaszkodunk a "klasszikus KJK kritériumokhoz",akkor a borítóképen szerepelnie kell a kötet valamelyik jellegzetes figurájának.Ennek a követelménynek meg eleget tettetek.

Kicsit OFF: Én is szeretném tudni,mi lett a karavánnal.Most leszállítottuk utólag az árut,vagy sem?
© SzG
2020. október 23. 10:35 | Válasz erre | #239
Kikerült a kronikak.hu-ra egy kritika a Végzet Prófétáiról, [url=https://kronikak.hu/2020/10/23/takacs-laszlo-es-szlobodnik-gabor-a-vegzet-profetai-fantasy-jatekkonyv-kritika/]IDE[/url] kattintva elolvashatjátok (szerintem érdemes, már csak azért is, mert kissé eltér a korábbi értékelésektől... konkrétan "kritikusabb" hangvételű [smiley]smile[/smiley]).

Napokon belül várható egy videóajánló is egyébként a könyvről. [smiley]hawaii[/smiley]
© SzG
2020. szeptember 23. 07:22 | Válasz erre | #238
Közben "[b]Rendbonto[/b]" is értékelte a Végzet Prófétáit, érdekességképpen bemásolom ide is a véleményét (ezúton is köszönjük):

"Örülök, hogy vannak próbálkozások kicsiny országunkban, hogy felélesszék a lapozgatós könyvek műfaját. A Végzet prófétái tényleg egy tisztelgés a műfaj megteremtői előtt, ezért számomra nosztalgikus élmény volt játszani vele. Megérdemel egy hosszabb értékelést, amit remélem a készítők elolvasnak, és ezáltal tudnak tovább fejlődni.

Tetszett, hogy itt nem egyedül kalandozunk, hanem több csapattal karöltve, akik hozzánk csapódnak vagy éppen felbéreljük őket. Ez ötletes volt. A harc rendszer a megszokott (és jól bevált) recept alapján készült, minimális változtatással. Nekem a sebzés érték kidobás része kicsit kiforratlannak érződött. A hosszú fejezetek egyszerre hatottak kellemesen és kellemetlenül. Az viszont nem jött be, hogy a harcokról szóló részeknél azon események is le voltak írva, hogy mi történik, ha győzünk. Jobban esett volna egy kis rejtélyesség, hisz nem mindig pozitív dolgokkal szembesültünk. Nyilván ez a 200 fejezet pontba való belesűrítés miatt történt így. Kicsit több fajta szerteágazást reméltem a történetben, mert elég lineárisan haladt előre, párszor még döntenem se kellett, csak lapozgatnom ide-oda. De hogy pozitívat is felhozzak, ebbe a 200 fejezetbe egy egész szép kis kerek kalandot sikerült összehozni, ami azért szép teljesítmény. Akadtak benne kis rejtvények, és a szükséges tárgyak is kellőképpen el voltak dugva. Azt sajnáltam, hogy kevés harc akadt a könyvben (vagy csak nekem magas az elvárásom, hogy több mindenkit üthessek szét egy kalandban).

Maga a háttértörténet egyszerű, de rendben is van ez így egy sorozat nyitó köteténél. Tetszett, hogy több karaktert megismerhettünk, nem csak a csapattársainkat (és hátterüket), ezáltal éreztem, hogy ez a világ él, meg van töltve információval és tartalommal. Nem egy száraz sztorit kaptam, igaz elég sablonos. Mondjuk azt tegyük hozzá, hogy nem a hatalmas csavarokról híresek a lapozgatós könyvek. Imponáló volt, hogy sokáig azt se tudtuk, hogy kik azok a végzet prófétái, és mi fog itt még történni? [spoiler]Serena árulása jó kis fordulatnak bizonyult. Itt megjegyzem, hogy szerintem kicsit kevesebb lehetett volna a karavános rész, és több a papnők utána kutatás (és legyőzésükhöz szükséges információk/tárgyak beszerzésének). Olyan érzésem volt, hogy pont mikor kezdett a történet belelendülni, egyszer csak vége ért. Olyan gyorsan le lett zárva és meg lett mentve a világ. :) A „rejtett” befejezés a pergamen megfejtésével ötletes volt.[/spoiler] Remélem, hogy a következő rész/részekben egyre több dolgot meg tudunk Vindgardia világáról, lényeiről, történelméről. Szeretem az ilyen apró kis információkat, amik kiszínezik a történet, ami egy fantázia világban játszódik.

A szöveg megfogalmazása, a helyszínek, karakterek körülírása teljesen a helyén volt. Nagyon pozitív dolog, hogy a könyvben akadtak képek, bár személy szerint nekem ez a fajta rajz stílus nem jön be. Ám ez semmit nem von le a könyvértékéből, jól sikerültek, részletesek voltak. Egy lapozgatós könyvbe igenis kellenek képek, és remélem a következő részekben már elrejtett információk is lesznek a rajzokon, amik az előre haladást segítik.

Összességében ez a lapozgatós könyv egy jó bevezető/felvezetője lehet egy jól működő sorozatnak, ami idővel kiforr és még jobb lesz. Könnyed kikapcsolódást nyújt. Én várom a következő részt, és támogatom az alkotókat, hogy csinálják, ne hagyják abba!!! Szűk réteget céloztak meg, de gondoljanak arra, hogy a műfaj kedvelőinek ezek az alkotások gyöngyszemek.
4/5"
© SzG
2020. szeptember 23. 07:16 | Válasz erre | #237
Köszi a hozzászólást. :)
Szerintem legyen akkor tényleg január 15 az új határidő, mert így valóban még az ünnepek után is tud majd mindenki foglalkozni kicsit a pályaművével.
Egyébként egy kalandunk már van, ugyanis Denko tegnap átküldte a művét. :)
© Uhu
2020. szeptember 21. 13:02 | Válasz erre | #236
Terveim szerint én is pályáznék, de még csak épp hozzájutottam a Műhöz. Szerintem egy jan. 15-i határidő elég lehetne, mert ha nagyon kitoljuk, akkor mindenki csak húzza-halasztja a készítést, legalábbis sokunknál így működik a messzi határidő. :)
De természetesen érdekelne a többiek véleménye is, akik még pályáznak, készítenek kalandot.
© SzG
2020. szeptember 21. 12:09 | Válasz erre | #235
Oké, közben rájöttem, hogy ennyire mégsem kéne kitolni a pályázat határidejét (illetve egy fórumtárs is javasolta)... Főleg, hogy most nem egy 200 fejezetpontos könyvet kell írni, mint korábban, csak egy 100 fejezetpontos minikalandot. :) Vagy 3 hónapnyi plusz idő valószínűleg bőven elég lenne. Szóval inkább vagy december 31 vagy január 15 lesz az új határidő. Még átgondolom.
Ti mit szóltok? Például Vikky, Denko, nektek mennyi plusz időre lenne szükségetek? Ugye írtátok korábban, hogy készültök valamivel a pályázatra.
© SzG
2020. szeptember 21. 06:55 | Válasz erre | #234
Mivel sokakhoz még csak mostanság jutott el a Végzet Prófétái, ezért arra gondoltunk, hogy kitoljuk kicsit a könyv végén meghirdetett pályázatunk határidejét... hogy tényleg mindenkinek legyen lehetősége/ideje összehozni egy jó kis kalandot. :) (Ezt néhány olvasó kérte is egyébként.)

[b]A pályázat új határideje tehát 2021 február 28.
[/b]
Ihlettel teli őszi/téli hónapokat, valamint sok sikert kívánunk mindenkinek! [smiley]awink[/smiley]
© SzG
2020. szeptember 1. 07:40 | Válasz erre | #233
Bubu írt egy tízes toplistát az általa legjobbnak/legemlékezetesebbnek tartott alternatív befejezésekről, és nagy örömömre ezen a Végzet Prófétái "Deorax Urás" befejezése is szerepel... méghozzá az előkelő második helyen. :)
Itt tudjátok megtekinteni a toplistát, ha gondoljátok:
[url=https://velemenyes.blogspot.com/2020/09/10-olyan-alternativ-befejezes.html?fbclid=IwAR2cLHu5dewDhzvY8E5U6grPH_-Joj3VEbaj9CC3l7p6SAUH4LrSGVnJWYI]10 olyan alternatív befejezés lapozgatós könyvekben, ami emlékezetes maradt[/url]
© SzG
2020. augusztus 26. 20:25 | Válasz erre | #232
Mivel holnap lesz az International Gamebook Day, ezért Mr. Sci-Fi & Fantasyval adtunk némi kedvezményt a Végzet Prófétáira... konkrétan most 1790 forintért lehet hozzájutni a könyvhöz egészen vasárnapig. :) Egyébként az összes többi lapozgatós is olcsóbb a héten Mr. Sci-Fi & Fantasynál, szóval érdemes felnézni a [url=https://www.facebook.com/MrSciFiFantasy/?epa=SEARCH_BOX]Facebook oldalára[/url].
© SzG
2020. augusztus 19. 19:36 | Válasz erre | #231
Ma megérkeztek a Végzet Prófétái "Mr. Sci-fi & Fantasy"-hoz is.[smiley]awink[/smiley]

[img=http://kepkezelo.com/images/xxx2hfqetuy0wf9lzmqx.jpg]]AVPMR[/img]

Akinek tehát még nincs meg a könyv, de szeretne "felszerelkezni egy példánnyal", már [url=https://www.facebook.com/MrSciFiFantasy/?epa=SEARCH_BOX]Mr. Sci-fi & Fantasynál[/url] is megteheti. [smiley]vigyor0[/smiley]
Egyébként most szombaton lesz egy [url=https://www.facebook.com/events/1201097416906745/]Conpótló[/url] névre keresztelt nagyszabású vásár, azon is megtalálható lesz a könyv, számtalan egyéb lapozgatós és retro könyv mellett. [smiley]hawaii[/smiley]
© SzG
2020. augusztus 11. 11:04 | Válasz erre | #230
Néhány újabb vélemény a könyvről innen-onnan:

[b]LC01[/b]:
"Én már kijátszottam, azt kell mondjam, hogy újra a '90-es években éreztem magam. Nagyon jól sikerült. Ha nincs a Kaland Játék Kockázat kibeszélő FB csoport, akkor nem is tudtam volna, hogy létezik a mű. Valgab írása tökéletesen tükrözi a könyv hangulatát."

[b]Altarus[/b]:
"Klasszikus oldschool lapozgatós fantasy történet. Bevallom, 3x csalnom kellett (1x a borzalmas névmemóriám miatt, 1x mert nem volt velem egyik csoport se, akik a továbbjutásban segíteni tudtak volna és végül, mert nem találtam meg a [spoiler]csatorna térképét[/spoiler]), ennek ellenére végig élveztem és várom a folytatást.
u.i.: Remélem abban, azért fel lesz tüntetve, ha egy adott skill [spoiler](mint ebben az írásjelolvasás pl)[/spoiler] használható, mert én annak ellenére is teljesen megfeledkeztem róla, hogy felírtam a kis papírkámra. :D"

[b]Somogyvári Zoltán[/b]:
"A könyv szerintem nagyon szuper lett, már nagyon várom a folytatást! Ez a csapatokkal való nyomulás szuper megoldás!"
© SzG
2020. augusztus 6. 22:02 | Válasz erre | #229
Hát hivatalosan július 31-ig kellett volna árulniuk a könyvet, de valamiért csak tegnap törölték a webshopjukból (tehát addig még elvileg rendelhető volt)... Így én is csak ma vettem le a Könyvműhellyel kapcsolatos linkeket meg rendelési információkat a honlapunkról.
Mondjuk igen, itt a Zagor főoldalán még kint van a link... majd megírom runnernek, hogy törölje.
2020. augusztus 6. 15:56 | Válasz erre | #228
Kisebb észrevétel, nem augusztus 1-gyel lett felmondva a könyvműhelyes szerződés?

Csak mert a főoldalon még mindig tőlük lehet megrendelni írás van...

Látom elkéstem vele... de azért nem ártana javítani a dolgot.
© SzG
2020. augusztus 6. 11:55 | Válasz erre | #227
Írtam egy új bejegyzést az oldalunkra, a Hírek-menüpont alá az utóbbi hetek fejleményeiről:
http://vindgardia.atw.hu/
A lényeg az, hogy mostantól a Szellemlovas az árusítónk, mivel ugye a Könyvműhely felmondta velünk a könyvárusítási szerződést (már tegnap az oldalukról is levették a könyvünket, szóval tőlük már valóban nem rendelhető meg a Végzet Prófétái).
© SzG
2020. augusztus 5. 23:23 | Válasz erre | #226
"Mindenesetre azért sikerült intéznem még pár oldalra reklámot, illetve kritikát a könyvről… ezek elvileg most a napokban jelennek majd meg."
Az egyik ajánló épp most jelent meg. :) [url=https://libellum.blog.hu/2020/08/05/takacs_laszlo_szlobodnik_gabor_a_vegzet_profetai_vindgardia_hosei]ITT[/url] elolvasható.

Hamarosan várható még egy videóajánló is egy fantasy és szerepjátékos körökben elég jól ismert youtube-csatornán... :)
© SzG
2020. augusztus 5. 08:32 | Válasz erre | #225
"De ez inkább Pusztítás maszkjai vagy Démonlovagok stílus."
Szerintem is. És igen, nekem kimondottan nem jön be ez a stílus, de másnak sem a kis csapatunkból, ha jól tudom. Tehát biztosan nem fogjuk úgy átdolgozni a Végzet Prófétáit, hogy mindhárom útvonalon kb. 33 százalék esély legyen a biztos halálra. :)

"Egy alternatív lehetőség még, hogy mindenképpen felteszi Bíborszemű Gereth segédje mindhárom kérdést, és ha legalább kettőre abból jó választ ad a játékos, akkor bemehet."
Ez is jó ötlet, köszönjük! Lehet, hogy így lesz átszerkesztve ez a tanítványos-rész. Még meglátjuk.
2020. augusztus 4. 20:08 | Válasz erre | #224
[spoiler]
A Vadász csillagképben levő csillagok száma megszerezhető, ha először nem mész át a hídon, hanem mész tovább, majd a csencselés után beszélsz a segéddel, vagy inassal, vagy kivel, majd utána visszamész a hídhoz. Vagy ha sárkányt akarsz ütni, akkor mehetsz tovább is. Tehát ez minden útvonalon megszerezhető.

Obronról viszont kizárólag a híd utáni részen (de még a híd utáni elágazás előtt) derül ki, hogy a tudósok istene. Máshol nem.

Hozzáteszem, hogy úgy is lehetne módosítani a könyvet, ahogy te mondod: úgy, hogy a segéddel való beszélgetés után már csak a sárkány fele lehessen menni valami miatt. És akkor minden útvonalon egyenlők az esélyek: három kérdésből egy logikai, egy amire hallottuk a választ, és egy amire nem hallottuk a választ. :-) Garantált 1/3-os halálozási ráta bármilyen útvonalon.

De ez inkább Pusztítás maszkjai vagy Démonlovagok stílus. Nem SzG-hez illő azok alapján, ahogy megismertem a könyveiből.

Egy alternatív lehetőség még, hogy mindenképpen felteszi Bíborszemű Gereth segédje mindhárom kérdést, és ha legalább kettőre abból jó választ ad a játékos, akkor bemehet.
[/spoiler]
© SzG
2020. augusztus 4. 17:36 | Válasz erre | #223
Ez sem rossz ötlet, átgondolom-átgondoljuk. Köszi. :)
© Denko
2020. augusztus 4. 17:29 | Válasz erre | #222
Ha mindenképp rebootolni akarod a dolgot,akkor javasolnám a következőt:Ne egyetlen logikai kérdés legyen,hanem három.Attól függően,hogy mit dobtunk,könnyű/közepes/nehéz.Így kizárólag a játékoson múlik a dolog,nincs olyan,hogy nem szereztem meg valami kulcs infót.
© SzG
2020. augusztus 4. 17:15 | Válasz erre | #221
Nálam biztosan nem. Illetve én pont azt szerettem volna, hogy tényleg mindegyik útvonalon érdemes legyen végigmenni, mindegyiket szívesen válassza a játékos; de az, hogy ennél a sárkányosnál nem lehet hallani Obronról, alaposan "alávág" ennek a koncepciónak... legalábbis ezt az útvonalat így valóban nem igazán érdemes választani, hiszen ahogy ghorvath is írta, bármennyire ismerjük is a könyvet, és bármennyire jól csinálunk mindent, akkor is kb. 33 százalék esélyünk van a halálra. Ez így elég rossz megoldás (és akkor még finoman fogalmaztam). Szóval most kicsit haragszom is magamra, amiért valamilyen oknál fogva ezt nem vettem észre... Mindegy, most már ez van. Majd egy esetleges második kiadásnál tényleg megemlítem valahol Obront is ennél az útvonalnál.
© Denko
2020. augusztus 4. 16:30 | Válasz erre | #220
Azt hittem,ez része a koncepciónak.Ha [spoiler]átmegyünk az első hídon,akkor megtudjuk,kicsoda Obron,de nem derül ki,hány csillagból áll a Vadász csillagkép.[/spoiler]Szóval,én azt feltételeztem,hogy direkt van ez a fajta nehezítés.
© SzG
2020. augusztus 4. 09:23 | Válasz erre | #219
Miért, te is "kukacos" vagy? [smiley]nevetes1[/smiley]
© SzG
2020. augusztus 4. 08:34 | Válasz erre | #218
Persze, egyik sem komoly hiba, csak azért gondoltam, nem árt összegyűjteni őket egy ilyen "erratába", az esetleges további félreértéseket elkerülendő. :)
Viszont azt, hogy [spoiler]a sárkányos-útvonalnál nem lehet hallani Obronról, a tudósok és varázslók istenéről, komolyabb hibának gondolom, hiszen így valóban kb. 33 százalék esély van az azonnali halálra a Bíborszemű Gerethes-résznél (és a másik két útvonal esetén ez nem fordulhat elő ugye). Neked erről mi a véleményed? Csak jobb lett volna/lenne, ha ezen az útvonalon is meg lenne említve Obron, nem? [/spoiler]
© SzG
2020. augusztus 4. 08:02 | Válasz erre | #217
„A sorspróba üdítően hat a szokásos szerencsepróbák helyett. Én csak azt nem értettem, hogy miért nem sima d6.”
Mert így egyedibb, legalábbis Killmaster (aki kitalálta a sorspróbát) ezt mondta. :) Meg hogy így többféleképpen is kijöhet ugyanaz az eredmény, nem csak kétféleképpen, mint például a sima D6-os megoldásnál.
Mondjuk egyébként én sem ragaszkodom ehhez a Sorspróbához, nekem is elég lenne akár a sima D6-os megoldás is. Majd még meglátjuk, bár tényleg nem hiszem, hogy maradni fog a folytatásban ez a bonyolultabb Sorspróba, mert ahogy írtam, az olvasók többségének sem tetszett igazán.

„Két játékomban is ezt dobtam ki, és ott imádkoztam a kocka felett, aztán ujjongtam, amikor az aranyaimat vitték. :-D”
:D

Esetleges átírások: természetesen nem szeretném folyton toldozni-foltozni a könyvet, de ha egyszer lesz egy második kiadás (ami szinte biztos, ha más nem, 2030-ban, az eredeti megjelenés tizedik évfordulóján :) ), akkor azért biztosan „leporolom” majd kicsit a könyvet, illetve javítom az addig talált hibákat és hiányosságokat is. De ez még tényleg odébb van. :)

[spoiler]„Ítélet kürtje: hm, most jövök rá, hogy ha valaki erre jön (valószínűleg úgyis Thogarral), akkor 2a-ért megveszi a nyavalyás tolvajkulcsokat, aztán elcseréli a kürtre, és eladja Khaleborban 10a-ért. 8a tiszta haszon.”
Igen, pont így akartam-akartuk, hogy lehessen kicsit „ügyeskedni” a tárgyakkal. :)

A végső harcnál azért „csak” 7-es a szobor Harckészsége, mert arra is gondolnom kellett, hogy mi van akkor, ha a gonosz lelkek miatt megfeleződött a játékos mindkét értéke (ez ugye előfordulhat: és ilyenkor akár 4-5-6 pontra is csökkenhet a Harcérték)... Ebben az esetben mondjuk egy 10-es Harckészség a szobornál már azt jelentette volna, hogy garantáltan minden ütése betalál, az meg, mivel a játékos Erőnléte is nyilván alacsony már, gyakorlatilag felért volna a biztos halállal. :) Szóval emiatt inkább nem adtam meg túl magas Harckészséget a szobornak, illetve az Erőnlétét növeltem inkább.

„Nekem volt olyan játékom, ahol 3 kör alatt 11-re vertem a szobor életerejét boszorkánytövis nélkül. :-)”
Mondjuk ehhez azért nagy mák kellett, minden körben el kellett találnod, és mindig maximumot kellett dobnod a sebzésre ugye. :) Ez azért tényleg nem fordulhat elő gyakran.

Barbárok tápossága: ez direkt így akartam. A terv konkrétan az volt, hogy csak velük lehessen biztosan legyőzni közelharcban a trollt, ehhez pedig táposra kellett megírni a barbárokat. Viszont ugye túl sokáig nem is maradnak a játékossal. :)

Útvonalak-csapaösszeállítások: igen, nagyjából úgy akartam-akartuk, ahogy írtad, tehát hogy például a barbáros útvonalhoz a gladiátorokat legyen érdemes magunkkal vinni, meg vagy Corpiust vagy Zendert, meg esetleg a gyerekeket, és még valakit... a druidás útvonalnál meg Estrellát, és mondjuk Corpiust, meg még Thogart mondjuk... a sárkányos útvonalnál pedig Thogart vagy Mileonát, meg mondjuk Zenderéket és még valakiket.

Azt, hogy a sárkányos-útvonalnál nem lehet hallani Obronról, pedig 1/3 az esély arra, hogy e tudás nélkül később meghalunk, tényleg hibának gondolom (már csak azért is, mert a másik két útvonalnál nincs ilyen), úgyhogy szerintem ezt is beleírom majd az erratába. Pontosabban, hogy az 51-es fejezeten a vízmágusok hálát adnak Obronnak, a tudósok és varázslók istenének, amiért életben maradtak.

„Lehet-e majd továbbvinni a karaktert valamelyik folytatásba?”
A közvetlen folytatásba, ami a „Vindgardia Ura” munkacímen fut jelenleg, biztosan át lehet majd vinni a karaktert, hiszen ott ugyanúgy a zsoldosvezér a főszereplő, mint a Végzet Prófétáiban. :) Meg Bíborszemű Gereth, sőt, fontos szereplővé lép elő Temirez lovag is. A felszerelést is át lehet majd vinni természetesen ebbe a könyvbe, és a speciális tárgyakat, pl. Liera nyaklánca, Vízmágusok botja, biztosan lehet majd használni ott is több helyen. Persze ez a folytatás még odébb van, előtte még legalább egy könyvet ki akarunk adni (ami egy külön történet lesz, bár némileg kapcsolódik majd a Végzet Prófétáihoz is). Illetve mivel van egy pályázatunk is, és az arra beküldött írásokat is minél előbb meg kellene jelentetni, így lehet, hogy két könyv lesz még a Végzet Prófétái közvetlen folytatása előtt. Még meglátjuk.[/spoiler]

„Hm, ez is egy túl hosszú hozzászólás lett....”
Nem baj, szívesen olvastuk. :)
© dan
2020. augusztus 3. 23:03 | Válasz erre | #216
A tisztelt könyvrendelők kedvéért legyártatik min.5000db,hátha max.1belőlük elnyeri max.1(kukacos)tulajdonos kegyeit,minden téren.Ha van ilyen könyvkiadás,rendelés,ugye szóltok nekem is?
Üdv:dan
© Denko
2020. augusztus 3. 16:33 | Válasz erre | #215
Valamit félreértesz.74.-en védekező alakzatba(félkör)rendezed a szekereket,lényegében szekérvárat csináltok.

109.-en azért él a szekerek módosítója,mert az elfek kijönnek a nyílt terepre.(Lásd a 169.-es hsz.-t lejjebb.)+ megszűnik a védőmágiájuk.
© Denko
2020. augusztus 3. 16:28 | Válasz erre | #214
Átnéztem az erratát,túlnyomórészt esztétikai problémák(továbbiakban EP).Lássuk,akkor,pontról pontra.

29. EP

49. Oké,nem túl egyértelmű,én spec. adottnak vettem,hogy egyetlen tárgy a három kulacs,mivel egyben vehetjük csak meg.

51. Igaz,nem volt kiemelve,hogy a bot többször használatos,de Pippen tart vele bemutatót,és nem említi,hogy csak x töltet van benne,vagy ilyesmi.

55. EP

86. Jó,ez kicsit szerencsétlenül lett megfogalmazva("Húzd le az összes tárgyadat a Zsoldoslapról"),de korábban ki lett emelve,hogy a fejünkön van a pánt.

95. Ez tényleg hibás,de technikailag mindegy,mit NEM kell csinálni.

106. MINDEN fordulóban le kell vonni,slussz.Mivel az erőnlétünk nem befolyásolja a harcértéket,szerintem lényegtelen,hogy az elején,vagy a végén vonjuk le.(Kivéve,ha az erőnlétünk pont egy,de akkor már úgyis annyi nekünk.)

151. EP
2020. augusztus 3. 01:04 | Válasz erre | #213
Hm, érdekes. Tehát 7-en nem él a szekerek módosítója, de 109-en igen. Persze a harci helyzet más, de az ellenfél ugyanaz, és ez a bónusz (az én értelmezésemben) az ellenféltől függ, nem a harci helyzettől.

Szóval nekem nem tűnik logikusnak ez a szabály. Hacsak úgy nem, hogy nem volt idő felállítani a harci szekereket. De a 7-en még ezt se érzem jó magyarázatnak, hisz a 74-ről úgy megyek a 7-re, hogy harci alakzatba rendezem a szekereket....
2020. augusztus 3. 00:31 | Válasz erre | #212
Méret: ah, tényleg, a KJV is nagyobb, a többinél. :-) Mondjuk ha a sorozat összes tagja ekkora lesz, akkor rendben van a dolog, csak szépen illeszkedjenek egymáshoz a polcon.

Borító: hm, erre eddig nem gondoltam. Az utóbbi időszak elég esős volt, akkor megnőtt a páratartalom a házban, lehet, hogy ez okozta a kunkorodást? Érdekes. (Általában nem veszem észre, mert Kindle-ön olvasom a könyvek nagy részét. Papír alapú könyvet már kb. csak nosztalgia céllal veszek kézbe. :-) )

Továbbiakban spoiler hegyek:
[spoiler]
Obron: én speciel azt hittem, hogy a Három Buzogányban fogom még hallani, de végül ott csak az Obron név hangzott el, az nem, hogy ő valami isten lenne. Ami azt illeti, nem is úgy tűnik ott, hogy istenként lenne szerepeltetve.
(És nem mintha segítene, mert ugye csak a druidák felé menet van esély bejutni a kapun még az éj leszállta előtt.)

A lícses útvonalat tényleg benéztem, úgy van, ahogy mondod. Ha nincs veled Mielona, akkor tovább lehet menni a boszorkánytövisen, és csak harcértéket vesztesz, azt is csak tán a következő harcra. Szóval nem halálos. Valamiért azt hittem, hogy ott halálcsapda van, talán Mileona magyarázata miatt.

Igen, az öregasszonyt valóban meg lehet úszni Mileona-val is. De ha csak férfi tagjai vannak a csapatnak, akkor jaj annak, aki rendes akar lenni a nénivel....

A sorspróba üdítően hat a szokásos szerencsepróbák helyett. Én csak azt nem értettem, hogy miért nem sima d6. Illetve ha mondjuk valakinek van egy szerencsetalizmánja (ami nincs ebben a könyvben, csak hipotetikusan tegyük fel), akkor néha hozzáadhatna vagy levonhat egyet a dobott értékhez.
Ja, és ok, tényleg van sok lehetőség kiváltani ilyen próbákat. Én az alábbi sorspróbákat számoltam a könyvben:
- Az elején az ildenori városőröknél, ha nincs se Theor se Thogar a csaparban. Ők kiváltják a próbát, egyik a pozitív, másik a negatív végkimenetelre. Ezt a próbát egy kivételével én sose dobtam pozitívra, a nem Thoer-os játékaim bőven több, mint felében csatáznom kellett itt. (Hehe, nyilván a kendőt nem vittem magammal, jobb a békesség. :-) )
- Mikor átmész a hídon, nem kiváltható: itt azért a pozitív kimenetel iszonyú erős, feltéve, hogy Thogar veled van, és őt használod. Térkép + 40 arany, kb ingyen (H4E3-t simán lever félkézzel bármilyen csapat.) Cserébe a hárpiák iszonyú szívás, bár így, hogy a nyakék nem tűnik el, nem akkora a gond, mint amennyire hittem. Két játékomban is ezt dobtam ki, és ott imádkoztam a kocka felett, aztán ujjongtam, amikor az aranyaimat vitték. :-D
- A kristálytoronynál, kiváltható a napot formázó nyaklánccal. Amit csak a hídon át É-on keresztül lehet megszerezni, és csak akkor, ha Theor a csapatban van. Mondjuk egy idő után olyan érzésem volt, hogy ha Theor a csapatban van, akkor mindenképp a barbárok fele kell menni és jól összeszedni őket, ha meg nincs a csapatban, akkor még menni a druidákért. :-)
- vörös sárkánynál: nem kiváltható. Itt a pozitív kimenetel az megint iszonyú erős, a negatív meg nagy szívás. Nem elég, hogy a sárkány értékei nagyok, de a negatív esetben még nem is engeditek a küzdelmet alacsony csapatértékekkel. :-) Ezt én legalább 2x megszívtam. :-(
- az öregasszony után az élelemkeresésnél, kiváltható a napot formázó nyaklánccal, bár nem biztos, hogy érdemes. Hozzáteszem, hogy ez volt az a tipikus sorspróba, amit a leírásotok alapján leginkább elképzeltem: 3 különböző helyzet, mindegyiknél van valami nehézség, mindnél van valami jutalom, amik valamilyen értelemben összemérhetőek. Nem igazán negatív vagy pozitív egyik sem, ellentétben a korábbiakkal.
- Bíborszemű Gareth-hez való bejutáskor, kiváltható a druidákkal (ezek a druidák amúgy igen übertápossá teszik az embert, csakúgy, mint a barbárok). A másik jó példa a sorspróbára: a dobás dönti el, hogy mi lesz a kérdés, egyik sem szerencsésebb, mint a másik, ki tudja, hogy melyik kérdésre tudjuk a választ. Hozzáteszem, egy Démonlovagok vagy a Pusztító stílusú könyvben simán elmegy, hogy mindhárom útvonalon pontosan egy kérdésre van esély megszerezni a választ (de ott se garantált), és aztán imádkozz, hogy a kocka azt dobja neked, amerre mentél. :-D

Törpepálinka: Köszönöm a pontosítást. Bizony akkor volt olyan játékom, amit elcsaltam. Thogar, Estrella, Zender, Vindgardia felderítői négyessel mentem a vörös sárkány útvonalon, vettem törpepálinkát meg agyagbabát, és 3x használtam a pálinkát. Egyszer nyilván a babával együtt a sárkány ellen, egyszer tán az öregasszony sólymai ellen, egyszer meg a térkép megszerzésekor. Na, ott aztán ott is hagytam a fogam, hiába volt magasabb harcértékem, de az erőnlétem addigra elfogyott, és ugye ott még nincsenek meg az extra emberek.... :-(
(Sárkány ellen jobb Corpiusékkal menni és pokoltűzzel. Akkor eleve 7 erőnlétet le lehet verni ingyen, marad a sárkánynak 1, meg 9-es harcértéke. Szóval elég egyszer sikeres dobást tenni ellene, ami azért nehéz, ha nincsenek meg Thogar extra emberei... Majdnem mindig elhullottam ezen a ponton, ha egyáltalán eljutottam idáig.)

Amúgy szerintem nem érdemes bármit is átírni a könyvön csak azért, mert van pár dolog, ami néhányunknak nem tetszett (hacsak nem az errata részt, vagy ami nem lett teljesen egyértelmű, mondjuk a 3 palack pálinka vagy a 95-ön, hogy mikor kell dobni, esetleg még a vörös sárkánynál). Aztán meg majd azt is nyomon kell követni, hogy melyik kiadásban melyik ponton mi hogy van megírva. :-)

Ítélet kürtje: hm, most jövök rá, hogy ha valaki erre jön (valószínűleg úgyis Thogarral), akkor 2a-ért megveszi a nyavalyás tolvajkulcsokat, aztán elcseréli a kürtre, és eladja Khaleborban 10a-ért. 8a tiszta haszon. Ugyanezt csináltam a köpennyel meg a bottal, amikor volt befektetni való pénzem, csak azokon nincs ilyen nagy árrés. :-)

Lamena papnők értékei: ah, igen, újraolvasva így már logikus a H-3E-1 vs H-2E-2.
Itt jegyzem meg egyébként, hogy nehezen tudom elképzelni, hogy bárkinek a végső harcok okozzák a fejfájást. Hacsak nem szívta be a patkányembert, meg beszélt a rossz szoborral, meg mittudomén, mert egyébként egy 10-es harcérték ezen a ponton simán hozható. Nekem a befejezett játékaim között egy olyan volt, ahol itt 9-es harcértékkel jöttem, és az is csak azért, mert a Mileona, Estrella, Corpius, Vindgardia felderítőivel mentem a sárkány útvonalon, és ugye ekkor Mileonával a boszorkánytövisnél meg kell fordulni, és a patkánymesternél nem volt pénzem fizetni (ellopta enyveskezű Mea a tégelyért cserébe. :-) ) De még így sem okozott különösebb gondot, főleg, hogy +1-et sebeztem a boszorkánytövis miatt. :-)

A végső harcot meg nem is értem, hogy miért lenne nehéz. Mit számít a H7E20, ha úgyis csak 3 körig tart a csata? A 7-es harcérték ezen a ponton piskóta. Nekem volt olyan játékom, ahol 3 kör alatt 11-re vertem a szobor életerejét boszorkánytövis nélkül. :-)

Megmondom őszintén, hogy nekem a legnagyobb fejfájást a sötételfek, a sárkány, a kentaurok, és az ogre okozták. Utóbbi csak addig, amikor még nem jöttem rá, hogy lehet mondjuk barbárokat szerezni. :-) De a sötételfek még Mileonával együtt sem volt teljesen triviális, de anélkül kifejezetten szívás. A sárkány szintén a 10-es harcértékkel (9 ha van Corpius), míg ugye nekem legfeljebb 8 lehet ezen a ponton (Zenderékkel és a gólemmel 10, abban a játékomban később hullottam el). A kentaurokat meg valahogy állandóan megszívtam, biztos le volt súlyozva a kockám a sorspróbáknál, hogy mindig ők jöttek ki. :-) Meg valahogy a kalózok és az ildenori városőrök is sok erőnlétet leszívtak.

[/spoiler]

Itt írok néhány csapat-összeállítást, amiket én gondolok, egyelőre konkrét számok nélkül, inkább csak érzésre:

[spoiler]
Theorral mindenképpen a barbárok fele mennék: mindenképpen fel lehet majd őket venni, és még a nap formájú nyakláncot is ingyen megkapom. Mileonát vagy Estrellát még hozzávenném, hogy az öregasszonynál ne legyen annyira furcsa, hogy elzavarom (ez egy általános elv nálam, nem szívesen mennék tisztán férfi csapattal). Mileona mellé még befér Zender vagy Corpius. Zender hasznos a sötételfek kikerüléséhez, meg még 1-2 helyen, és amekkora a harcértékem lesz, a Corpiusék általános harcérték javító italaira már nincs is nagy szükség.

Mással nem is mennék erre, hacsak nem adja úgy a sors, hogy az ildenori felderítők elmondják maguktól Szulde nevét. Na ja, +H4E6 veszettül jó, a troll már simán leverhető, +35a a vére, Khalbeorban még +30a amúgy is jön a térkép mellé, és akkor már csak 10a-t kell kigazdálkodni (meg a kereskedőnek a fejpánt árát), és Khaleborban kapunk még H4E14-t. Ez már bőven elég lesz, hogy ne érezzük meg a barbárok lelépését a csatornában.

Most azt saccolnám, hogy a druidák útvonala a legkevésbé harcias, talán itt van a legkevesebb szerepe a szerencsének, ha már valaki ismeri a könyvet, és tudja, hogy hol mit kell csinálni. Theor nélkül amúgy is lehet akár 4 fős csapatokat is összeállítani (vagy kevesebbet, hogy legyen pénz majd a törpék/méregkeverők közül mindkettőre). Ide valószínűleg Estrella, Mileona, Corpius, Vindgardia felderítői a leghasznosabb csapat, esetleg Mileonát ki lehet cserélni Thogarral, és Corpiust Zenderre. Ugye arra kell csak figyelni, hogy Thogar nélkül a kiadás 26a (Thogarral 20a) a kereskedőnél, míg a bevétel Zenderrel 12a, nélküle 8a (+3a, ha Thogar is velünk van). Tehát Estrella, Mileona, Corpius mellé már nem férnek be Vindgardia felderítői, de pl. Estrella, Thogar, Zender/Corpius mellé még igen.

Egyébként is, a fenti két útvonal bármelyikén Thogar jól jöhet pénzt megspórolni (különösen a druidáson, mert ott 3 kötelezően megvásárlandó tárgy van). Továbbá, ha a sors kegyes hozzánk a hídon való átkelésnél a vad elfekkel, akkor azt a helyzetet csak Thogarral aknázhatjuk ki. Nekem egyébként Mileona kedvesebb volt a szívemnek, kritikusabb helyzetekben tud komolyabb segítséget nyújtani. Ugyanakkor Thogar pénzspórolási lehetősége nagyon fontos tud lenni, különösen ha minden vagyonunkat emberekre költöttük. Szerintem ezzel nagyon jól el lett találva a Mileona-Thogar egyensúly, csak gratulálni tudok hozzá.

Végül a sárkányos útvonal szívás, akárhogy is megyünk arra. Kicsit kevesebb szívás, ha Mileona vagy Thogar velünk van. Itt inkább Thogart preferálnám, már csak a végjátékban levő szerep miatt is, de 20 aranyért (ha sikerül kigazdálkodni) kaphatunk némi csapatkiegészítést is (H1E2-t), ami azért jó. Vindgardia felderítői itt hasznosak, legalábbis kaphatunk 8a-t (vagy értéktelen smaragdot / üveggömböt), feltéve, hogy Thogar nem veszi észre előbb azt a fészket. Én Thogarral is és Mileonával is végigcsináltam ezt, Estrella, Corpius, Vindgardia felderítői volt a csapat maradék része. Érdekes módon, amikor Zendert választottam, akkor elhullottam útközben valahol. Általában a sárkánynál, de volt, hogy még előtte (pedig ilyenkor nincsenek is sötét elfek), volt, hogy már Khaleborban a térképért küzdve. Ahogy beszéltük korábban, azért nem komálom ezt az útvonalat, mert Obronról nem lehet információt szerezni, és nem akarom egy peches kockadobás miatt újrakezdeni a kalandot, miután már a nehéz részeken túl vagyok.

[/spoiler]

Kérdés még a végére:
- Lehet-e majd továbbvinni a karaktert valamelyik folytatásba? Értem, hogy a csapat maga szétszéledt, de mondjuk az aranyakat vagy a tárgyakat esetleg hasznos lehetne továbbvinni. A Kalandorkrónikáknál explicit volt ilyesmi az 1-es és 3-as kötet közt, meg tán a Magányos Farkas (?) sorozat is ilyen lenne? Szerintem az ilyen nagyot dob a játékélményen, de persze az is érthető, ha nem terveztek ilyet.

Hm, ez is egy túl hosszú hozzászólás lett....
© SzG
2020. augusztus 2. 21:47 | Válasz erre | #211
Csináltam közben egy "erratát" az eddig talált hibákból meg olyan részekből, amik nem teljesen egyértelműek. Íme:


29-es fejezet:
„Ha nincs, tégy egy sorspróbát!”
Helyesen:
„Ha nem, tégy egy sorspróbát!”

49-es fejezet:
A könyvből nem derül ki egyértelműen, de a három kulacs törpepálinka egy adag, egyszerre megisszák az embereink (azaz csak egy harc erejéig kapunk plusz 1 Harckészség pontot).
Továbbá a három kulacs egy esetleges tárgycserénél (például az orkoknál) egyetlen tárgynak számít.

51-es fejezet:
A könyvből talán nem derül ki egyértelműen, de a Vízmágusok botja többször is használható.

55-ös fejezet:
„megrázza fejét”
Helyesen:
„megrázza a fejét”

86-os fejezet:
A hárpiákkal való harc végén 3-as vagy 4-es dobásnál valóban csak a hátizsákban lévő tárgyakat veszítjük el, tehát a fejpántot például nem, hiszen az a homlokunkon van.

95-ös fejezet:
„valamint ezután már nem kell dobnod minden kör végén, hogy megtudd, sikerült-e elbájolnia Serenának egyik emberedet vagy sem!”
Helyesen:
„valamint ezután már nem kell dobnod minden kör elején, hogy megtudd, sikerült-e elbájolnia Serenának egyik emberedet vagy sem!”

106-os fejezet:
„A sárkány a második harci körtől kezdve beveti ellenetek tüzes leheletét, így a továbbiakban minden fordulóban le kell vonnod magatoktól 1 Erőnlét pontot”
Helyesen:
„A sárkány a második harci körtől kezdve beveti ellenetek tüzes leheletét, így a továbbiakban minden forduló elején le kell vonnod magatoktól 1 Erőnlét pontot”

151-es fejezet:
„lapozz rögtön az 44-re!”
Helyesen:
„lapozz rögtön a 44-re!”

Többen is kérdeztétek továbbá, hogy például a sötét elfekkel való harc során a harci szekerek hatása érvényesül-e... nem, de írja is a könyv, hogy „egyik csapatod sem vetheti be különleges képességét”: ebbe a harci szekerek „képessége” is beletartozik. Az összes hasonló részre is pont ugyanez vonatkozik, tehát csak ott vethető be a harci szekerek képessége, ahol ez nincs leírva.


Hát, egyelőre ennyi. Ha esetleg kimaradt valami, vagy találtál/találtatok még valami hibát vagy nem igazán egyértelmű részt, szólj/szóljatok, és bővítem ezt az "erratát". (Majd a honlapra is feltöltöm a napokban.) Köszönjük a segítséget!
© SzG
2020. augusztus 2. 21:38 | Válasz erre | #210
"Mindenhol él a harci szekerek módosítója, csak ott nem, ahol külön jelzi a könyv, hogy az adott ellenfél nem ijed meg a szekerektől, lásd például a sárkányt."
Na ezt nem jól írtam, bocsánat... nem csak ott nem "él" a harci szekerek speciális képessége, ahol ez így konkrétan le van írva, hanem ott is, ahol az "egyik csapatod sem vetheti be különleges képességét"-megjegyzés szerepel. Tehát a 7-es fejezetnél sem használható a szekerek képessége.
© SzG
2020. augusztus 2. 13:55 | Válasz erre | #209
"A Vízmágusok botját többször is lehet használni, ugye? Nem írja a könyv, hogy nem"
Többször is használható. Mondjuk lehet, hogy ezt is meg lehetett volna jegyezni, igen.

"pl. a Gonosz Lélek Elűzésénél külön írja a könyv, amit nem tudtam mire vélni…."
Ezt direkt így akartuk. :) Tudom, a legtöbb játékban egy tekercs megsemmisül, ha felolvasod a rajta lévő varázsigét... de azért ez elég hülyeség szerintem. :)

[spoiler]"A végső harcban (151)-en Lamena papnők értékei H8E7. Miután Thogar megfojtja Serenát a 95-ön, akkor az a fejezet azt írja, hogy csökkentsem az ellenfél Harckészségét és Erőnlétét egyaránt 2-vel. Ha viszont 44-en az ékköves kard öli meg, akkor a Harckészség 3-mal, az Erőnlét meg csak 1-gyel csökken. Hogy is van ez?"
Ez szerintem kiderül a könyvből is, de leírom akkor: Thogarék "akciójánál" ugye nem csak Serena hal meg, hanem egy papnő is (Thogar egyik embere végez vele egy dobótőrrel): ezért csökken a csapat Erőnléte és Harckészsége 2-2 ponttal. Az ékköves kard "életre kelése" azonban csak Serenával végez, így a csapat csak 1 Erőnlét pontot veszt; hogy ugyanakkor a Harckészségük 3-al is csökken, az annak köszönhető, hogy az egész csapat demoralizálódik a váratlan és tényleg elég ijesztő esemény miatt. Erre vannak is utalások a könyvben, például hogy elszörnyedve hátralépnek a papnők, és hogy jelentős mértékben megcsappant a harci kedvük. Szóval ez a rész így teljesen jó, meg logikus is. Szerintem. :)

A halálpontokat egyszer régen megszámoltam, és 14 rémlik nekem is.
"Rejtett" fejezetek: hát ezeket még nem számoltam meg, majd most megteszem... de kb. 8 lehet, igen.[/spoiler]
© SzG
2020. augusztus 2. 13:15 | Válasz erre | #208
Köszönjük az alapos elemzést! Mindenképp érdekes és hasznos volt számunkra, már csak azért is, mert több olyan hibára és hiányosságra is felhívtad a figyelmünket, amire más nem, illetve amit mi sem vettünk észre eddig (például hogy Serena amuletthasználatánál az egyik helyen kör eleje van írva, a másik helyen meg a kör vége, meg hogy nem egyértelmű, hány adag a törpepálinka stb.).
De reagálnék bővebben is az egyes témákra:

A HOZZÁSZÓLÁS RENGETEG SPOILERT TARTALMAZ, ÍGY CSAK AZ OLVASSA VÉGIG, AKI MÁR VÉGIGJÁTSZOTTA A KÖNYVET!!!!!

„Hozzáteszem, hogy az egyik útvonalon még úgy is van 1/3 esélyünk a garantált kudarcra, ha pontosan tudjuk mindig, hogy mikor hova lapozzunk Ha nem megyünk át a kőhídon, akkor nem fogjuk megtudni sehol, hogy Obron a tudósok és varázslók istene (ez ugye a 6-on derül ki), és ha a 164-es sorspróbán 1/3 eséllyel pont ezt a kérdést kaptuk, akkor arra elvileg nem tudhajuk a jó válasz.”
Ez igaz. Mondjuk ezt a „sárkányos” útvonalat eleve kicsit nehezebbre terveztük, de azért igen, ettől függetlenül nem ártott volna, ha ezen is elhangzik valahol Obron neve... például a Vízmágusok megemlíthették volna (hiszen ők is valószínűleg hisznek benne), például köszönetet mondhattak volna neki a sárkányos csata után, amiért életben maradtak... Majd ha lesz egyszer egy második kiadás, akkor abba lehet, hogy írok valami ilyesmit.

„Ismét hozzá kell tenni, hogy a lícses útvonalon csak akkor tudunk végigmenni, ha Zender vagy a druidák velünk vannak.”
Ez így ebben a formában szerintem nem igaz: mind a csatornakígyót, mind a boszorkánytövist, mind a csontvázakat és a lícset is túl lehet élni a tanítványok meg a druidák nélkül is. Igaz, ha velünk van Mileona, de nincsenek velünk a tanítványok vagy a druidák, akkor a boszorkánytövisnél vissza kell fordulni... de ez csak ebben az egy esetben fordulhat elő, minden más esetben tovább lehet menni. Mondjuk igen, így jobban belegondolva ez sem biztos, hogy teljesen jó így... illetve talán jobb lett volna, ha Mileonával is tovább lehet menni, például ő is elhervaszthatta volna a növényeket... na majd a második kiadásnál átgondolom ezt a lehetőséget is.

„Nekem jobban tetszenek a hagyományos KJK méretek, jobban is illeszkedik a legtöbb könyvhöz.”
Igen, más is írta ezt, ugyanakkor viszont olyan véleményt is kaptunk, hogy jobb ez a méret, mert nem kell annyira szétnyitni a könyvet ahhoz, hogy az ember olvasni tudja, meg eleve nagyobbak a betűk és a képek is... én is jórészt ezek miatt döntöttem a nagyobb méret mellett, ahogy már írtam, meg mert nem akartam mindenben a KJK-t követni/utánozni. :) Mindenesetre mivel az első könyv ilyen méretű volt, így már a többi is ilyen lesz, mert ugye csak egységesnek kellene lennie a sorozatnak. Reméljük azért az, hogy pár centivel nagyobb a könyv, mint egy „átlagos” KJK, tényleg nem komoly gond senkinek. (Egyébként a Varázslat-sorozat is majdnem ugyanekkora ugye.)

„Az pedig kifejezetten nem tetszik, hogy miután egyszer kinyitottam a könyvet, utána a borító nem volt hajlandó súlyozás nélkül vízszintes maradni, hanem felkunkorodik. Ezt talán már más is mondta.”
Talán Mannász Viktor írt ilyet egyedül, más nem. De nyilván elhiszem, hogy így jártatok, bár ez szerintem attól is függ, hol olvassátok, illetve mennyire nyirkos/párás az a hely alapból. Például az én itthoni példányom sosem kunkorodott, pedig tényleg sokat lapozgattam a megjelenés óta; viszont egy másik példány, amit az erdő közepén álló munkahelyemre vittem ki, párás-nyirkos környezetbe, már pár nap után kunkorodott, de úgy, hogy hozzá se nyúltam gyakorlatilag... szóval ez szerintem elsősorban a környezettől függ.
Egyébként itt jegyzem meg, hogy más kiadványoknál is előfordul ez újabban, például a Magányos Farkas Világa-kötetek borítója is kunkorodik, talán még jobban is, pedig azok a könyvek nyilván más nyomdában készültek. :) Lehet, hogy mostanában rosszabb minőségű papírból készülnek a borítók, vagy nem tudom.

„több olyan hely is van, ahol korábbi információk ellenére kell szándékosan máshogy dönteni.”
Ez így van. Megmondom őszintén, én se feltétlenül gondolom szerencsésnek ezt. Az pedig, hogy a kereskedőt pont akkor hagyja ki az ember, ha követi az útmutatást, kimondottan nem tetszik. :) Én biztos nem így oldottam volna meg ezt a részt, sőt, konkrétan javasoltam is Killmasternek, hogy tegyük a kereskedőt a híd elé, hogy semmiképp se lehessen kihagyni... csak ő azt mondta, hogy ez pont úgy a jó, ahogy van, én meg elfogadtam, mert nem akartam mindenáron mindenben a saját elképzeléseimet érvényesíteni. :) (Így is rengeteg minden át lett dolgozva a könyvben, és a legtöbb dolog miattam.)
Mindenesetre ha tényleg lesz egy második kiadás egyszer, akkor majd azért kitalálok valami „kompromisszumos megoldást” erre a kereskedő-támára is, például ha „marad is a helyén”, legalább valaki utaljon rá, hogy érdemes meglátogatni, mert hasznos árui vannak az utazók számára vagy valami ilyesmi...

„- vagy ilyen az Ítélet Kürtjébe belefújni (jó, értem, azt az orkok mondták, de akkor is.)”
Mondjuk ez így szerintem rendben van, nem szabad megbízni a orkokban. :)) Jó, nyilván nagy szívatás, de ez még talán tényleg belefér…

„Valahol ugyanez a kategória az öregasszony, ahol Estrella nélkül kalandozó legyen a talpán, aki elsőre elküldi a nénit melegebb éghajlatra”
Igen, bár ugye akkor sincs olyan nagy gáz, ha nem küldjük el. Egyedül akkor van azonnali halál, ha „ellenszolgáltatást” kérünk az öregasszonytól. :)

„Ugyanúgy kegyetlen a tolvajkulcs használata a csatornában, bár abba nem futottam bele, mert sose vettem meg, amikor egyáltalán eljutottam odáig...”
Hát igen, ezen már ugye Mannász Viktor is „kiakadt”. :) Ahogy írtam, szerintem még ez a halálcsapda is úgy-ahogy belefér, főleg, hogy ahogy Denko rávilágított, mégiscsak egy csapdákkal teli helyről van szó, ahol nyilván alapból óvatosnak kell lenni... és hát ugye álkulcsokkal babrálni nem feltétlenül "óvatos viselkedés". :) De mondjuk igen, talán akkor is jobb lett volna, ha nem hal meg automatikusan a játékos, hanem csak például lebénul a keze vagy ilyesmi. Egy esetleges második kiadásnál majd ezt is átgondolom.

„Na mondjuk sikeresen kiszabadítani a szellemet a csatornában is 1/4 valószínűséggel sikerül, ha nem beszéltünk a vándorral (és van napot formázó nyakláncunk, mert anélkül 1/9), de a vándorral is csak 1/4 eséllyel fogunk beszélni, ha még nem tudjuk, hogy vele kell.”
Igen, talán itt is jobb lett volna kicsit több esélyt adni a játékosnak... Majd még ezt is átgondolom.

„Sorspróba: egyrészt nekem jobban bejön a Tedd próbára a szerencsédet stílus, de ez persze egyéni ízlés, ezzel nincs feltétlen gondom.”
Hát a többségnek nem igazán tetszett ez a fajta Sorspróba, és szintén túlbonyolítottnak tartotta (talán egyedül Sang dicsérte a blogján ezt a próbát meg talán még Bubu), úgyhogy a folytatásban már nem lesz ilyen, legalábbis ebben a formában biztos nem.

„Hacsak az nem, hogy nem lehet befolyásolni, pl. nem tudok olyan talizmánt venni, ami kicsit szerencsésebbre fordítja a helyzetemet, pl. a kristálytoronynál vagy a vörös sárkánynál.”
Az öregember nyaklánca kedvezően befolyásol két sorspróbát is, ugye épp a Kristálytoronynál lévőt is + kajakeresésest a város előtt. Igaz, ehhez a tárgyhoz csak az egyik útvonalon lehet hozzájutni ugye. :)

Corpiusék vs. tanítványok: igen, végül is lehet, hogy kicsit hasznosabbak Corpiusék. Talán nem ártott volna valami olyasmi, ha a tanítványok által is hozzá lehetett volna jutni pár plusz emberhez (mint az alkimistáknál a foglyokhoz ugye). Vagy ha több helyen is lehetett volna pl. gólemeket idézni. Majd még átgondoljuk ezt is.

„igazgyöngyök: Nem arra gondoltam. Khaleborig el sem jutsz, ha nem adod el őket a 49-en a kereskedőnek”
Ez azért nem feltétlenül a gyöngyökön múlik. :) Lehet annyi pénzed nélkülük is a fejpánthoz, például ha eleve több pénzzel indulsz ugye. :)

„A 3 palack törpepálinka három csatában használható összesen, vagy csak egyben?”
Csak egyben. Egy palack aligha lenne elég egy legalább 10-15 fős társaságnak. :) Igaz, azt, hogy ez lényegében csak egy adag, tényleg egyértelműbbé lehetett volna tenni. Majd ezt is pótoljuk.

„Illetve ha mondjuk ezt akarom adni az Ítélet Kürtjéért cserébe, akkor mindhármat oda kell adnom (mintha 1 tárgynak számítana), vagy elég az egyiket?”
Még jobb kérdés, ez szerintem egyáltalán eszünkbe se jutott... De számítson akkor egy tárgynak a három palack, ha már egyszer lényegében egy adagról van szó. :) Meg aztán az értékük is nagyjából hasonló, mármint a három palacké meg a kürté.

„A hárpiák 86-on 3-as vagy 4-es dobás esetén a fejpántot is elviszik? Nem lenne logikus, hisz a szöveg előtte karakterisztikusan kijelenti, hogy azt a fejemre teszem, a hárpiák meg a hátizsákot viszik el.”
Igen, a fejedre teszed (mégpedig rögtön a vásárlás után), a hárpiák pedig a hátizsákot rabolják el. Szóval ez a rész itt szerintem (a többivel ellentétben) elég egyértelmű. :) De esetleg a második kiadásnál majd odaírom zárójelbe, hogy amennyiben van egy fejpántod, az természetesen megmarad.

„A 49-en vásárolható agyagbabából előidézett gólem ad 5-t az erőnléthez a harc végéig. Ha sebződők, akkor feltételezhetem, hogy az első 5 sebzés a gólemektől kerül levonásra? Tehát ha pl. a harc során összesen 7-t sebződöm, akkor 5-t a gólemek, és csak a maradék 2-t kell véglegesen levonni a harc végén a gólem nélküli erőnlétemből? (Nekem ez is így lenne logikus, de ki tudja....)”
Igen, így a logikus, illetve mi is így gondoltuk. :)

„7-en él Theor harci szekerei miatt a sötét elfek -1 harcértéke? Nem írja a könyv, hogy nem, és a sötét ellenére végülis ők látnak, tehát akár jogos is lehet, csak nekem elsőre furcsa volt.”
Mindenhol él a harci szekerek módosítója, csak ott nem, ahol külön jelzi a könyv, hogy az adott ellenfél nem ijed meg a szekerektől, lásd például a sárkányt. De igen, akadnak még olyan szörnyek, amikre elvileg nem kellene hatnia a szekereknek, de ez még sincs jelezve a könyvben... ilyenek még például a korábban már említett halálsólymok. Szóval valószínűleg át fogjuk nézni még egyszer az összes csatát/ellenfelet, és ahol úgy látjuk, hogy nem életszerű a szekerek hatása, ott ezt majd külön jelezzük.

„151-en Serena medálja miatt minden kör elején kell dobni. De a 95-ön meg pont az van írva, hogy a kör _végi_ dobások ezentúl elhagyhatók. Akkor most a kör elején vagy a kör végén kell ezeket dobni?”
A kör elején kell dobni, ahogy a 151-en szerepel. Mondjuk igen, a 95-ös fejezeten már a kör vége szerepel… sajnos elírtam. :) (Ezt a részt később írtuk, vagyis írtam, mint magát a harcot, és sajnos elfelejtettem, hogy annál kör eleje szerepelt.) Tök jó egyébként, hogy erre is felhívtad a figyelmünket, mert ezt sem vettük észre eddig. :) Ezt is nyilván javítom majd egy második kiadásnál.

„Ugyanez a kérdés 106-on a vörös sárkány tüzes leheletével. Itt írja a könyv, hogy akkor is le kell vonni az 1E-t, ha az adott harci kört megnyerem, de pl. akkor is le kell vonnom, ha az adott körben megölöm a sárkányt?”
Na ez is egy jó kérdés, és szerintem ezen se nagyon töprengtünk… Legyen akkor ennél is úgy, mint Serena medáljánál, szóval a harci körök elején kelljen levonni az 1 Erőnlét pontot, így akkor még abban a körben is sebezzen a sárkány, amelyikben meghal. Szerintem így a fer.
Majd összehozok egy „Erratát”, és abba ezt is beleírom akkor, meg például a törpepálinkás-részt is letisztázom jobban, és még pár hasonlót...

„169 végén felesleges leírni, hogy ha Theor velem van, akkor a harci szekerek hatása tovább már nem érvényesül. Ha ugyanis Theor velem van, akkor már korábban el kellett lapoznom a 77-re, és onnan ide már nem lapozok vissza.”
Ez is tök jogos, és ez se tűnt fel eddig. Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmünket. :)

„Várom a folytatást, kíváncsi vagyok rá nagyon. Ezúton is sok sikert kívánok a sorozathoz!”
Köszönjük!
Első oldalElőző oldal1234567891011Következő oldalUtolsó oldal