Zagor.hu
Zagor.hu fórum
1. könyv: A Sárkány szeme
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (4)
[b]Történet (2)[/b]: Ez körülbelül a 12345. olyan lapozgatós könyv, ahol egy labirintusban megyünk, ahonnan ki akarunk jutni és esetleg egy kincset megtalálni. Egy minimálisan egyediséget ad neki, hogy most nem a főellenség él a labirintusban és nem is egy bajnokság keretében kell végigmennünk rajta Szukumvit báró drágalátos közreműködésével. Itt egy elhagyatott labirintusból kell a kincset megszerezni két drágakővel, amiből az egyiket a kaland elején megkapjuk egy Henry Delacor nevű harcostól. A másikat a labirintusban kell megtalálni, hogy a végén a csodás kincs a miénk legyen. Éljen! Sajnos nem egy logikai bukfenc is van a könyvben, rögtön az első, hogy Henry barátunk elmondása szerint a szörnyek többségét megölte, ehhez képest hát elég sok él közülük (erre mondjuk lesz válasz, de nem akarom lelőni a poént), másodszor, ha van egy zárt rendszer egy elhagyatott labirintus mélyén, akkor mit keres ott egy kereskedő? A szörnyeknek néha kedve támad varázsitalt vásárolni? Ami meg a legkínosabb az egészben az az, hogy a sokat megjárt tapasztalt harcos (ezek volnánk mi) minden lelkiismeret-furdalás nélkül megiszik egy adag mérget, ami 14 napon belül megöli, mert csak ezzel biztosítható, hogy a megállapodást nem szegi meg! Hát bocs, haver, de te vagy az, aki kudarcot vallott, és nem tudtad megszerezni a kincset! Bízz meg bennem, vagy soha nem szerzed meg! De nem, igyuk csak meg a mérget! Bessenyő Pista bácsi klasszikusa jut szembe: [url=https://www.youtube.com/watch?v=tJ10no_dgT8]https://www.youtube.com/watch?v=tJ10no_dgT8[/url]. Magában a könyvben sincs túl sok extra, 1-2 új szörnyet leszámítva minden a szokásos labirintus-sablon, ajtók, folyosók, leágazások. Sokatmondó, hogy nem tudnék így hirtelen igazán eredeti részt kiemelni.

[b]Gondolkodás/szerencse (2)[/b]: Nem igazán kell az eszünket használni. Néha-néha van 1-2 szituáció, amikor oda kell figyelnünk az információkra, vagy logikusan kell gondolkodni, de nagyon kevés. Ez inkább szerencsejáték.

[b]Nehézség (4)[/b]: Szerintem ez egy nagyjából optimális nehézségű könyv, annál talán egy picivel könnyebb. Igazából az emeráldon kívül nincs kötelező elemünk, illetve, ahhoz, hogy azt megtaláljuk, előtte túl kell élni egy kalandot, amihez meg kell találni valami mást, így mondhatjuk, hogy 2 kötelező tárgy van, de az voltaképpen egy. Vannak még ezenkívül 5 kulcs, de azok egy permutációs játékban segítenek, így igazából, ha 4 megvan belőlük, akkor már biztos megoldjuk, ha 3, akkor van ½ esélyünk, ha 2, akkor 1/6, ha 1, akkor 1/24, ha 0, akkor 1/120…na jó, 3 azért nem árt közülük. Az ügyességpontok könnyen visszanyerhetők, én szinte az elején elbuktam 4-et, de mire összecsaptam a könyv legerősebb (12/24-es) szörnyével, már én voltam több ügyességgel. Úgyhogy a sikerélmény valószínű, de van benne pár kihívás. Nem rossz ez így.

[b]Játékélmény (4)[/b]: Minden sablonossága ellenére azt kell, hogy mondjam, hogy szerettem. Persze lehet, hogy ebben az is benne van, hogy ügyességes könyvvel talán 2-3 éve játszottam utoljára, így a nosztalgia faktor itt még nagyon erős volt. De azért élveztem bekukucskálni az ajtók mögé, volt néhány hangulatos karakter, kaptunk egy társat, aki rendhagyó módon nem dobta fel a talpát 3 fejezetponttal később, az utolsó próbát meg sokan gyengének tartják, de nekem az is bejött. Úgyhogy nálam így belefért még egy labirintusos könyv.

[b]Összességében: 12/20[/b]
 
[b]Borító[/b]
Egy sárkány szeme van rajta! Nahát! Kár, hogy semmi köze az eredeti műhöz. Nekem ez a borító inkább alibizésnek tűnik.

[b]Grafikák[/b]
Nagyon szépek – itt már a tónusozásra és az árnyékolásra is fokozottan ügyeltek! Fejlődik a sorozat, fejlődik…!

[b]Történet[/b]
Nem nevezném eredetinek, szokásos kincsvadászos balhékeresős sztori – valahol Fang városának közelében (igen, itt játszódik a Halállabirintus és a Bajnokok Próbája is) van egy titkos föld alatti üreg egy értékes kinccsel: az aranysárkánnyal. Eddig semmi extra, de a java csak most jön: a küldetéssel egy Henry Delacor nevű tolvaj bíz meg. Szerezd meg neki az aranysárkányt, ám ehhez szükség van két smaragd szemre, amit a helyükre kell pattintani, mielőtt lenyúlnánk a kincset, máskülönben kanyec. És hogy biztosan ne verd át őt, lassan ható mérget iszol a küldetés elején. Csak a biztonság kedvéért, tudjátok…szóval az unalmas, ízetlen kincsvadászos sztorit azért ízlésesen megfűszerezték nekünk!

[b]Nehézség[/b]
Elég könnyű. Nagyon hasonlít a Tűzhegy Varázslójához; a smaragdszemen kívül kulcsokat, és rejtvénynek álcázott kulcsokat kell összeszedegetni, hogy bejuthassunk az aranysárkányhoz. Mondom, tiszta Tűzhegy Varázslója. Életerő-növelésből van elegendő, a harcok sem nehezek, fel lehet szedegetni speckó fegyvereket és hasznos tárgyakat is, amikkel simán elkerülhetjük a macsóbb ellenfeleket, mint pl. a Fekete Sárkány. Ezúttal is van társunk – egy mókás, Littlebig (Kicsinagy) nevű Törpe – és ezúttal végre nem veszítjük el őt, végig ott lesz a kalandjaink során velünk, és ő is beszáll harcolni! Na ezt már szeretem!

[b]Főellenség[/b]
Most ide mit írjak? Henry Delacor-t, akit meg se kell ölni?

[b]Ami tetszett[/b]
Kezdetnek például a rajzok. Aztán az is nagyon szimpatikus dolog volt, hogy végre hasznos társunk akad, és a könyv nem követ el mindent, hogy elveszítsük őt, mindamellett egész jól megcsinálták Littlebig figuráját, nem egy ólomgolyó amit magaddal vonszolsz a lábadon, hanem aktívan harcol, és tipikusan „törpésen” beszélget is veled. Van elegendő utánpótlás életerőből, akad itt is csúcsfegyver (koponyahasogató kard), a szerencsét se kell túlzottan használni. Az ellenfeleknél megvan a nagyszerű átmenet a futószalagon gyártott goblinorkcsontváztrollzombi-kreációktól a könyv saját, egyedi teremtményeikig. Van Niblick, gonosz varázsló, kígyóboszorkány, Gremlin, alakváltó. Aranyat bőségesen lehet gyűjteni, és szerencsére itt fel is lehet használni őket vásárlásra egy kereskedőnél, vagy egy Pia nevű asszonynál, aki – minő meglepetés! – italokat árul (nomen est omen). A könyv befejezése is szintén dícséretet érdemel.

[b]És ami nem[/b]
Hátöööö, sajnos nagyon látszik ezen a kiadványon, hogy nem hivatásos fordítók készítették (bár ahogy elnéztem, ők se jobbak), vannak igen béna módon lefordított részek, amire nincs mentség. Ilyet, hogy az „emeráld”-ot nem tudták smaragdra lefordítani, képtelen vagyok elhinni, a legbénább szótárban is ott a definíciója. Vagy például hogy a villámcsapás „feltölt”, amikor eltalál…mi vagyok én, akkumulátor? Az óriáspók leírásánál is találtam egy vicces dolgot: „A tetemeden akar ünnepelni”. Pezsgőt nem kér hozzá esetleg? Ezt leszámítva a fordítással nincs gond, bár elírás így is akad (szóközhiány, írásjelhiba) néhol.
Sajnos sokkal több a játékhiba: a kiszabadított dzsinntől persze nem lehet a smaragdszem párját kérni, ááá az túl egyszerű lenne. Néhány tárgynak meg gyakorlatilag csak annyi a szerepe, hogy legyen valami a kalandban (például egy fatégla – micsoda véletlen, hogy egy kisfiúnak pont az kell!), úgymond „kitölteni a hézagokat”. Egy fatéglánál nem nehéz elképzelni valami hasznosabb tárgyat :D
Aztán ott van a kaland végén az a feladvány, ahol fegyvereket kell a falban kihúzogatni, de nem mindegy, milyen sorrendben – még csiszolt köveket is kell szerezni amikre rá van írva a sorrend! Ez egy annyira erőltetett, kínban született „csakazértislegyenvalamiavégére” szarozás, gyakorlatilag kombinációs zár, csak elmaszkírozva. Ordít róla, hogy mennyire utolsó erőfeszítéssel kitalált hülyeség…ne értsetek félre, nem azzal van a bajom, hogy az Aranysárkányhoz szükség van ilyen feladványra, hanem hogy ennyire fantáziátlan, és erőltetett, hogy fegyverek vannak a falban, és azokat kell kihúzni sorrendben. Nemár, hogy annyi fantáziadús ötlet után egy ilyen silány pót-vacak a nagy csattanó a sárkány előtt!
Mit lehet elmondani a Sárkány szeméről? Gyakorlatilag egy ízesebb kiadású Tűzhegy varázslója, de az utolsó feladvány nagyon nyomorékra sikerült. Kár, pedig maga a könyv egész jó.
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
Imádom a borítót. Nehéz lenne ennél egyszerűbbet kitalálni, de épp emiatt hatásos. Ha valamibe nagyon bele akarnék kötni (és már miért ne akarnék), akkor az az lenne, hogy talán kicsit túlzás a homályosítás a sárkányszem körül.

[b]Illusztráció[/b]
Nem nagyon értettem, miért lettek a többi könyvhöz képest ilyen fakók a rajzok. Ez amolyan grafitceruzás hatást kelt, amit mondjuk egy idő után teljesen megszoktam. Az alkotások hangulatosak, és jól kidolgozottak. Van cuki, köldökpiercinges lány (naná, hogy vele kezdem, 393.), viccesen ripacs gonosz varázsló (354.), tetszetős gremlin rajz (343.), de szinte mindegyik tetszett.

[b]Háttértörténet[/b]
Már akkor a hideg rázott a sablonosságtól, amikor a hátoldalt elolvastam. Livingstone a [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=2][i]Tűzhegy[/i][/url] folytatása mellett megint egy igazi, régimódi, oldschool játékkal lepett meg minket. Egy ivóban egy Henry Delacor nevű ipse mesél nekünk egy értékes kincsről. Egy aranysárkány szoborról van szó, melynek két emeráld szeme van. A szemeket külön kell megtalálni, nélkülük a tárgy érintése halálos lenne. Ő szerencsésen rálelt az egyikre, de nem kíván visszatérni a földalatti labirintusba, ahol kincs többi része található. Mi vállalkozunk a dologra, mire megitat velünk egy lassan ható mérget. Ez számára a biztosíték, hogy visszatérünk hozzá legkésőbb 14 napon belül (mivel csak ő rendelkezik az ellenméreggel), és akkor osztozhatunk a zsákmányon. Miután lenyeltük a löttyöt, elmondja, merre is van a hely, és útnak indulunk.

[b]Rendszer[/b]
A mű 407 fejezetpontból áll (úgy tűnik Livingstone épp kicsúszott a keretből), de ezen kívül se a könyvben lévő térképnek, se a méregnek nincs játékbeli szerepe, szóval minden a hagyományos szabályok szerint zajlik.

[b]Eredetiség[/b]
Nos, ilyen nem nagyon van. Ennél ősibb felütést (kincset kell megkeresni! föld alatti labirintus!! ivóból indulunk!!!) művészet lenne alkalmazni, és később sem nagyon ér minket meglepetés. Azon meg tényleg felröhögtem, hogy egy erdészházból nyíló csapóajtón keresztül jutunk le a szövevényes kazamatarendszerbe, ahol egy kisebb civilizáció él. Azt mondjuk már gyerekkoromban sem értettem, hogyan tengeti mindennapjait a folyosókon a különféle szörnyekkel együtt a kereskedő, a festőművész, és a többi normális ember.
Nem igazán hemzsegnek az unikális lények. Van boszorkány, ogre, pók, vámpír, dzsinn, stb. De ha szemfülesek vagyunk, belefuthatunk egy-két utalásba, például megtalálhatjuk Razaak gyilkos kardját, a Pokoldémon pedig mintha egy az egyben az [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=14][i]Elátkozott Házból[/i][/url] lépett volna elő. Az útitárs elem is jópárszor előtt klisé a játékokban: itt Littlebig, a szokványos törpe karakter csatlakozik hozzánk idővel. Sajnos ő meglehetősen sótlan és unalmas figura lett, sokszor teljesen meg is feledkeztem róla, hogy velem van. Mennyire más volt mondjuk Borri a [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=17][i]Varázsló kriptájá[/i][/url]ban, a sok hülyeségével…

[b]Kihívás[/b]
A könnyű könyvek közé tartozik. A harcok nem nehezek, kevés az azonnali halál, kevés a szívatás. Azt kell mondjam, hogy kell ilyen is, egy szadistább kaland után kifejezetten üdítő lehet. Az emeráld szem az egyetlen megtalálandó cucc (mondjuk elég jól el lett dugva), ami nélkül nem fejezhetjük be a küldetést. Ezen kívül van öt különböző kulcs, de ha hiányzik pár, és szerencsénk van, akkor még simán túljuthatunk a végén. Nekem kifejezetten bejön, hogy nem attól függ a sorsunk, hogy benéztünk-e egy ládába az X-ik szobában.

[b]Főgonosz[/b]
Érdekes módon pont egy ilyen típusú játékba illene a legjobban, de sajnos nem nagyon találjuk. Van mondjuk egy fekete sárkány (nagyon durva harcértékekkel), de vele nem muszáj megmérkőznünk, meg ott lesz a végén Delacor (jaj, most elmondtam, mi a nagy csavar a végén… tegye fel a kezét, aki ezt nem tudta előre már a Háttértörténet elolvasása után). A győztes fejezet amúgy a 400-as maradt.

[b]Hangulat[/b]
Folyosó – ajtó – folyosó – ajtó. Azt hiszem, ezzel össze is foglaltam a [i]Sárkány szeme[/i] lényegét. A dolog amúgy tényleg erről szól, ráadásul nem lett túl szerteágazó a labirintus. Kb. mindig csak arról kell majd döntenünk, hogy bemegyünk-e az adott ajtón (márpedig ki a fene választja azt, hogy nem megy be???), komplexebb döntésekkel nem nagyon terhelnek minket. Elég sok felszedhető cucc van, és a horrorisztikus lények még tetszettek is (Élősködő ivadék, Alakváltoztató) – kellett volna még pár hasonló lény a játékba. Ja, és nem gyűjtögettem, de feltűnt, hogy kifejezetten sok nyelvi hanyagság, szóismétlés, elírás és furcsán hangzó kifejezés van a magyar szövegben. Nem tudom, hogy ezek egy része már az eredetiben is így szerepel, de egy idő után kezdte zavarni a szemem.
Összességében lehet, hogy nem lett túl pozitív az ismertető, de az elcsépeltség ellenére komolyan mondom, hogy élveztem a [i]Sárkány szemé[/i]-t. Abszolút megvolt a nosztalgia-faktor, és teljesen kikapcsolt a klasszikus játékmenet. Retro kedvelőknek különösen ajánlott.
Értékelés: 1 / 10
Rendben, kezdjük egy gyors vallomással, mielőtt belevágnánk a lecsóba: soha nem rajongtam Livingstone munkásságáért. Bár azt kénytelen vagyok beismerni, hogy a [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=1]Halállabirintus[/url] egy remek játékkönyv és [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=3]Az országút harcosa[/url] is egy jó alapötlet, könyveinek nagy része hidegen hagy. Jellemzően mind ugyanazt a képletet követik: rengeteg harc, nagyon rövid történet, átlagos fogalmazás, tisztességtelen feladványok, a követelmény, hogy a játékos egy tucatnyi tárgyat összeszedjen a küldetés vége előtt, különben elbukik... Úgyhogy amikor megtudtam, hogy egy új Kaland, Játék, Kockázat könyv írásába fogott, nem mondhatnám, hogy kiugrottam volna a bőrömből. Ha Steve Jackson vállalta volna el, még most is ugrándoznék.

De úgy döntöttem, hogy adok neki egy esélyt, mielőtt elmondanám róla a véleményemet.

Lássuk hát: A Sárkány szeme.

Az Ostoba Kalandozó Meséje

Egy közönséges kalandozó hős bőrébe bújunk. Mindenki ismeri a fajtáját: nagy darab, izmos fickó, borzalmasan jól forgatja a kardot, aki bár rendelkezhet olyan életerő és ügyesség értékekkel, hogy a világ legjobb harcosa is lehessen belőle, mégis kincsek után kutat az eldugott labirintusokban.

Épp nincs sok pénzünk és Fang egyik fogadójában, a Kék Disznó Kocsmában tengetjük az időnket (megadva a lehetőséget, hogy felemlegessük, a klasszisokkal jobb Halállabirintus című művet). Itt egy kalandozótársunkkal, bizonyos Henry Delacorral futunk össze. Amilyen mázlisták vagyunk, Henry egészen véletlenül pont tud egy közelben lévő labirintusról, melyben mesés kincseket rejtettek el. Ki hitte volna...?

Hajlandó is beszámolni nekünk a részletekről, melyek alapján eljuthatunk egészen a kincsig. Hogy mi az átverés? Csupán egy pohárnyi lassan ölő mérget kell felhajtanunk (melyhez rendelkezik az ellenmérgével), így biztosítva be, hogy megkapja a kincsből az őt megillető részt, és nem oldunk az egésszel kereket. Ezen a ponton bárki, aki csak egy ork intelligenciaszintjével is rendelkezik, megállt volna, és elgondolkodott volna: ez most komolyan azt várja, hogy mérget igyak meg? És ezen a ponton el is küldte volna Henryt melegebb éghajlatra. Nem úgy Livingstone legújabb történetének hőse. Nem, mi fogjuk a mérget, és tétovázás nélkül felhajtjuk. Ilyen hülyén nem csoda, hogy állandóan kifogyunk a pénzből.

Déjà Vu

Volt már valaha is olyan érzésed egy játékkönyv olvasása közben, mintha ezt egyszer már játszottad volna? Nos, A Sárkány szemének olvasása közben ezt nem egyszer fogod érezni. Emlékszel még a Halállabirintusban, a [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=9]Bajnokok próbájában[/url] és oly sok másik klasszikus Livingstone-i kalandban felbukkanó hosszú, kanyargós folyosókra, melynek mindkét oldalán ajtók sorakoztak? Nos, itt is felbukkannak. Sőt, a könyv igen nagy része másból sem áll, csak közönséges folyosókon való mászkálásból, ahol olyan bonyolult döntéseket kell hoznunk, mint be akarunk-e nyitni egy tökéletesen érdektelen ajtón. Hűha. Nem túl meglepő, hogy Livingstone ilyen sok könyvet írt. Ugyanazt az egyetlen ötletet használja fel újra és újra. És ezek még csak nem is különösebben jó ötletek.

Nyiss be egy ajtón, és vedd szemügyre a mögötte található, teljességgel oda nem illő embereket és helyszínekkel. Az egyikben még egy kereskedő is lakik. Egy kereskedő? Hogyan? Miért? Úgy döntött, hogy nem egy város közepén, hanem inkább a Fekete-erdő alatt, egy szörnyek hadától nyüzsgő labirintusban nyit boltot? Aha, persze... Igazából üdítő volt találkozni a kereskedővel, mert így legalább találkoztam olyasvalakivel, aki még az önszántából mérget ivó főhősünknél is ostobább.

Más szobákban a szükséges kaland-elemeket találjuk: egy trónt, amibe ha beleülünk, akkor feljavítja az ügyességünket*, tucatnyi egyéb tárgyat, melyeknek látszólag semmi céljuk vagy feladatuk nincs, és a szokásos szörnyeket, akikkel végeznünk kell. Időről időre felbukkan néhány karakter is, de a párbeszédek olyan gyalázatos színvonalúak, hogy azt hihetnénk, egy óvatlan pillanatban lecserélték őket kartonbábukra.

*: Egy csodálatos, mágikus eszköz, mely feljavítja mindazok harci képességeit, akik beleülnek, csak úgy ott hever a Fekete-erdő alatt húzódó labirintusban? Nos, a jelek szerint igen.

Zavaros szabályok

Mint minden Kaland, Játék, Kockázat kötetben, a szabályok itt is hagynak maguk után kívánnivalókat. Az egyik rész szerint az ügyesség pontjaink száma soha nem lépheti túl a Kezdeti értéket, kivéve a ha a szöveg kifejezetten ezt írja. A könyv során összesen négy vagy öt különböző ügyesség-feljavítót találtam. Ez most akkor azt jelenti, hogy akár 17-es* ügyességünk is lehet?

*: Egy Livingstone kalandban javasolt csalni oly módon, hogy maximális pontszámokkal indulunk. Másképp vajmi kevés esélyünk lesz a túlélésre.

Ostoba választási lehetőségek

A legjobban az zavar, hogy A Sárkány szemében kapott választási lehetőségek nagy része, lássuk be, elég ostoba. Vegyük a legelsőt: látunk egy viskót. Választhatunk, hogy először átkutatjuk-e, vagy egyből leereszkedünk a létrán. Melyikre van nagyobb esély? Hű, ez aztán nehéz döntés. Tudom. Nem szórakozok a kutakodással, inkább sietve elindulok lefelé és kihagyom a lehetőséget rá, hogy összeszedjek bármi hasznosat, ami esetleg ott hever. Hümmm...

Mint kiderül, egy különös vésetekkel borított fejszefejre bukkanunk. Mint minden ostoba kalandozó, aki összeszed mindenféle szemetet, amire csak rábukkan, minket is kíváncsivá tesz ez a lelet, ezért úgy döntünk, hogy magunkkal visszük. Kíváncsivá tesz egy fejszefej, mi? Szerencsétlen flótásnak többet kellene kimozdulnia otthonról.

A könyv nagyobbik része tele van ehhez hasonló döntésekkel. Egy folyosón sétálunk és rábukkanunk egy ajtóra. Benyitunk rajta, vagy sem? Találunk egy ládát egy szobában. Kinyitjuk, vagy nem? Az egész bűzlik az írótól, aki már teljesen kiégett, nincs egyetlen eredeti ötlete sem, és a lehető leggyorsabban össze akart dobni egy könyvet. Bármennyire kétségbeesett várt is a Wizard egy új játékkönyvre, ennél igazán összehozhattak volna valami jobbat is.

Végszó

A Sárkány szeme az 1995-ös [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=44]A Múmia Átka[/url] óta az első új kötet, de az újdonságot egyetlen részletén sem lehet érezni. Épp olyan érzete van, mintha Ian húsz évvel ezelőtt írta volna meg, és annyira szégyellte volna magát az eredmény miatt, hogy inkább elrejtette, és megfogadta, hogy soha nem hagyja, hogy napvilágra kerüljön... egészen mostanáig. Hajíts egy követ a tömegbe, és bizonyára el fogsz találni valaki olyat, aki ennél jobbat tudott volna összehozni. Az igazat megvallva még a korábbi, alacsony színvonalú Livingstone kalandokat is sikerült alulmúlni.
hr
2018. június 9. 22:13 | Válasz erre | #74
Köszönöm, csak az a gond, hogy én is folyamatosan játszom őket, és sok időm nincs. De holnap vagy hétfőn jön újabb 3.
2018. május 30. 19:49 | Válasz erre | #73
2018. május 29. 13:26 | Válasz erre | #72
Gratulálok! Mindig jó olvasni az ilyen oldalakat,tedd fel a többit is.
2018. május 23. 23:26 | Válasz erre | #71
Nem tudom, mennyien olvassák még a fórumot, de:

Elkezdtem az egyébként közéleti és gasztro témájú blogomban ezekkel a könyvekkel foglalkozni. Erről a könyvről ebben a cikkemben írtam, ha valakit érdekel, olvassa el:

https://velemenyes.blogspot.hu/2018/05/9-es18-eves-korom-kozott-volt-egy-nagy.html
© Grimmy
2017. szeptember 23. 17:42 | Válasz erre | #70
Erről a kalandról nincs valahol térkép? Szívesen megnéznék egyet... nekem valahogy nem akar összeállni. [smiley]conf[/smiley]
2017. szeptember 4. 11:54 | Válasz erre | #69
Na igen! Hát talán a Sárkány szeme háttértörténet lett a legerőltetebb epizód Livingstone egyébként egészen jó KJK-s munkásságában.

Én azt a részt bírom, amikor csakúgy simán megisszuk a mérget előre, hiszen az igazi hősök így csinálják! :)
2017. szeptember 3. 22:33 | Válasz erre | #68
[smiley]c1214[/smiley]
2017. január 11. 23:58 | Válasz erre | #67
Tetszett, de látszik, hogy ez volt az első Zagor-os könyv, még nem olyan gördülékeny a szövegezése. 8/10 szerintem, mert jó a történet, érdekes és izgalmas is. SPOILER Mondjuk az fura volt, hogy egy romos erdei faházból egy csapóajtón a föld alá ereszkedve egy komplett boltot talál az ember eladóval, aki Ian Livingstone-ra hasonlít... Nem életszerű, de a könyv sem a Spektrum TV-ben ment. Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom.
Only in Death - Mindhalálig
© AXE
2016. október 5. 11:00 | Válasz erre | #66
Tévedés,csak21lépés.

Üdv:AXE
2016. szeptember 26. 06:07 | Válasz erre | #65
Ami a második kérdést illeti, Kris Kése valójában simán csak [url=https://hu.wikipedia.org/wiki/Kris_(fegyver)]kris kés[/url], innentől kezdve ilyen fegyver bármikor gond nélkül megjelenhet a Titánon. Miután a lények eredeti származási helye a pokol, szerintem feltételezhetjük, hogy mind Titánra, mind pedig a Földre ugyanonnan jutott fel a két példány, idézés útján, és így logikus a kris kések felbukkanása is: a szekta, ami megidézte, nyilván készített egy-egy ilyen kést, amit a szertartások során használnak.

Ha a kalandozónak 14 titáni, 2 földi és 1 orbi kaland van a háta mögött, akkor nem ildomos megkérdezni, hogy a Pokoldémonok hogy utaznak a síkok között, elvégre a kalandozó is megtette azt. Sőt, leélt jó pár életet is. Másrészről, ha a Földön létezik bő 8 millió állatfaj, akkor nem látom okát, hogy a Titánon ne lehessen ugyanennyi. Annak az esélye, hogy bárki találkozzon mindegyikkel, nulla.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2016. szeptember 25. 22:49 | Válasz erre | #64
A kérdések jogosak; de - nem szőrszálhasogatásként - Az Elátkozott ház béli helyszín inkább egy angliai kúria, mint sem valami USA-beli épület.
© AXE
2016. szeptember 24. 11:42 | Válasz erre | #63
1.Találós kérdés:Hogy lehet az,hogy egy olyan kalandozó,akinek14titáni,valamint2földi,1orbi kaland van a háta mögött,hogy még mindig találkozhat új lényekkel(konkrétan a Niblick-ekre gondolok)?2.Valamint hogy került az USA vadregényes tájairól egy sötét éjszakai horrorkalandot garantáló eseményekből(Az elátkozott ház)1lény,valamint egy fegyver(a Pokoldémon,valamint a legyőzéséhez elengedhetetlen Kris Kése)a Titánra?

Üdv:AXE
© quator
2016. január 4. 00:05 | Válasz erre | #62
A háttértörténetet elolvasva némileg naivnak találtam a fő karaktert, hogy kiitta a mérget, mivel éreztem, hogy Henry Delacornál valami nem stimmel... Spoiler miatt nem írom le, hogy igazam lett-e.

Aztán ugye megkezdődik a kaland, ami végig egy labirintusban játszódik. Kissé féltem attól, hogy egy szürkébb hangulatú könyv lesz. Az elején nem is tudtam teljes mértékben beleélni magam a főhős helyzetébe, viszont ez megváltozott, mikor kaptunk egy társat. A kaland vége is tetszett. Adta számomra a klasszikus Livingston hangulatot összességében a könyv. Egyértelműen jobb a bajnokok próbája, illetve a halállabirintus, de ez a kaland is mindenképpen jó, amit érdemes szerintem elolvasni. 10/8
© twillight (Kövérorr)
2015. október 14. 20:07 | Válasz erre | #61
Tűzhegy... kaliberű kaland akkora Treasure Hoardinggal hogy még én is kacagok.
Mondjuk az túlzás hogy egyik bolt se ad semmi használhatót (na jó, Ian Liv elad egy ezüst kést - mintha használni akarnánk...).

A "labirintus" kábé egy egyenes folyosóból nyíló szobák halmaza, amiknek a trükk kedvéért KÉT ajtaja van: egy be, egy ki. Ez elég hogy mindenkit megzavarjon nyilvánvalóan.

Szintén ordító probléma Gigantusz. NYILVÁNVALÓ hogy az összeszedett használható cuccoknak +Té-t kéne adniuk, nem ügyességet.

De ettől függetlenül szórakoztató olvasmány. A vége kifejezetten érzelemdús fordulat (és végre egy hasznos és sokáig kitartó társ!).
Azért érdekelne: ott az a MÉTER MAGAS tömör arany sárkányszobor.
Ránézésre mondjuk hogy fél köbméter térfogatú, ami TÍZEZER 1 kg-os aranyrúdnak felel meg (http://www.buygoldbars.com/sizes/gram/kilogram-gold-bars/).

Szóval a kérdésem az lenne: mi volt A TERV?

Ez egy 10 TONNÁS szobor. Hogyan kívántuk leszállítani a megbízónak?
Arról nem is szólva, vajon ki fogja ezt beváltani nekünk, mert ha a szokásos "egy drágakőért bármit vásárolhatsz legfeljebb a drágakő értékéig, de ha az árú kevesebbe kerül akkor is az egész drágakövet/értéktárgyat oda kell adnod", akkor ez marhára nem fogja megérni!

Már az is érdekes kérdés hogyan hurcolászom az 50+ CSAK EBBEN A KALANDBAN megszerzett tárgyam - vajon befér melléjük még a sárkányszobor, vagy esetleg "itt kell hagynod valamit, mert ez nagyméretű tárgy"? Javaslom ez esetben az egyik Törött Kést hátrahagyni...
2014. december 29. 09:40 | Válasz erre | #60
© makk
2014. szeptember 23. 22:59 | Válasz erre | #59
Jessz jessz kjessz
© killmaster (Savanyúhas)
2014. április 23. 07:12 | Válasz erre | #58
Runner kolléga az illetékes, írj neki emailt, és beszéld meg vele. Ha van, ő biztosan megfelelő készpénz ellenében segítségedre lesz.
2014. április 22. 23:43 | Válasz erre | #57
Lehet még szerezni ezekből a könyvekből?
gyujtemenybe lenne
2013. december 14. 12:30 | Válasz erre | #56
Jó könyv lett,elsőre végig lehet vinni, csak mindenhova be kell nézni.
[smiley]fantasy-31[/smiley]
2013. december 13. 11:22 | Válasz erre | #55
Szerintem is megéri! Nem egy Halállabirintus, de aki szereti az ilyen föld alatt mászkálós, barangolós dolgot annak tetszeni fog. Én kifejezetten kedvelem, sőt Livingstone bácsi minden művét. Az ilyen kalandokat meg különösen szeretem amiben húszmillió tárgyat találunk és nem tudni előre, hogy melyik a hatalmas kincs és melyik az értéktelen vacak :)
(Korábban L'Bastin)
2013. december 13. 10:10 | Válasz erre | #54
Megéri, mert van benne vámpír meg wight.
2013. december 12. 19:12 | Válasz erre | #53
Már hogyne lenne. Ez is a sorozat része, enélkül egészen biztosan nem lenne teljes :) Az egy más kérdés, hogy sztorira sajnos nagyon gyenge.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2013. december 12. 14:32 | Válasz erre | #52
Attól függ mire szeretnéd felhasználni! Egészségügyi papírnak drága, porfogónak szintén, de amúgy a kaland megér egy misét, (persze ez ízlés kérdése is...)
Fenn van PDF-ben olvass bele...
2013. december 12. 14:16 | Válasz erre | #51
szeretném megkérdezni hogy ezt a könyvet van-e értelme megrendelni?
© AXE
2013. október 22. 23:40 | Válasz erre | #50
Utána ugrott be,hogy a Tolvajok Városában is volt egy Ellen Ripley-képű női vámpír.
© AXE
2013. október 22. 17:47 | Válasz erre | #49
A női vámpíros halálpont 64lépésből érhető el.Végre a Hóboszorkány Barlangjai után ismét egy nőnemű vámpír oltja ki Iluska életét.
2013. augusztus 15. 21:20 | Válasz erre | #48
Amiket találtam, azokat már vagy a Hibák, vagy az adott könyv topicjába elküldtem.
Nekem tetszik a Littlebig.
© runner
2013. augusztus 15. 20:04 | Válasz erre | #47
Kérdés/kérés

Mivel az első könyvek még anno nem lettek átnézve nagyon, és sok hibát is tartalmaznak, ezért lassan elkezdeném újraszerkeszteni őket, meg kissé rendbe szedni...

Ezekből nem lenne igazából nyomtatott könyvek, csak pdf-ek készülnének.
Amelyekhez színes képek is vannak már, ott lesz olyan verzió is. Lassan...

Segítséget kérnék, hogy a Hibák a könyvekben javításokon kívül, aki tud hibáról, elírásról, az jelezze nekem e-mailben.

Köszönöm, előre is.

Példának egy kérdés:
A történetben szereplő törpe Littlebig neve maradjon, vagy lecseréljük valami magyaros névre?
A főhős Te vagy!
2013. április 29. 16:30 | Válasz erre | #46
El kell menni a Fekete homok kikotobe es ott megkeresni a Konyvesbolt a doglott rakhoz-t. :)
© runner
2013. április 27. 00:10 | Válasz erre | #45
Nekem kell e-mail írni, és válaszolok.
runner@freemail.hu
A főhős Te vagy!
© Crrpt
2013. április 26. 22:53 | Válasz erre | #44
ezekből a zagoros kjkbol hogy lehet rendelni/szerezni?
© killmaster (Savanyúhas)
2012. december 18. 12:39 | Válasz erre | #43
Jó szórakozást hozzá! Én amikor olvastam (akkor még nem volt Zagor.hu, és Ntomi oldalát sem ismertem), bizony örültem, hogy hosszú szünet után Ian mestertől olvashattam valami újat. Hát a lelkesedésem a kaland haladtával kissé megcsappant több okból is, de remélem, hogy azért te élvezetesebbnek találod majd, mint én. Nyilván itt már sokak írtak róla kritikát, talán én is, összességében nem rossz, de olvastam az írótól több jobb művet is ennél. [smiley]arrow[/smiley]
© AXE
2012. december 18. 11:19 | Válasz erre | #42
Örömmel értesítek mindenkit,hogy beléptem az első kötet-tulajdonosok sorába.
© AXE
2012. december 18. 11:17 | Válasz erre | #41
Ebben a pillanatban kaptam kézhez a karácsonyi ajándékomat.Köszönöm!
2012. december 2. 14:52 | Válasz erre | #40
Igen, mikor legelőször játszottam a zagoros könyvekkel, a végén ellenőriztem a végigjátszásokat is. Mindig írtam is runnernek ha valami nem volt jó. Gondolom javítva lettek.
2012. december 2. 11:02 | Válasz erre | #39
Arról tudsz hogy nem minden könyv \"megoldó/lapozgató kódja\" teljesen pontos az ajánlott végigjátszások alatt?
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. november 30. 20:56 | Válasz erre | #38
Szia!

Zagor.hu főoldal, könyvek almenü, azon belül Sárkány Szeme, ott pedig a végigjátszás.

Sok sikert![smiley]vigyor3[/smiley]
2012. november 30. 20:10 | Válasz erre | #37
Sziasztok!

Ez volt az első lapozgatós kalandkönyvem, és rögtön az elején feltűnt, hogy a bal és a jobb fel van cserélve egyes helyeken.

Elég sokáig próbálkoztam \"végig vinni\". Csináltam térképeket, jegyzeteltem, számsorozatokat vezettem, kigyűjtöttem melyik számokat érintettem és ott mit találtam. Végül 50-60 mező maradt érintetlen, de nem tudtam teljesíteni. (Persze végigolvastam a befejező 3 bekezdést még hozzá...)

Nem találtam meg a másik emerald szemet (csak egy szögletes emerald nyakláncot, de gondolom nem ez kell). Valaki megtudja adni azt a számot, ami arra a történetszálra (folyosóra) visz. LO LO MAIM-en túl van, vagy még előtte?

Illetve tudtok-e ilyen végigjátszási számsorokat ezekhez a regényekhez, hogy ha feladom, megtudjam nézni mi a helyes út.

Néhány vélemény:
- szépek a képek
- kellőképpen bonyolult, de nem nehéz eltévedni.
- A Littlebig-es társas barangolás nagyon tetszett.
- A végén a kód megfejtése is jó ötlet volt, csak ne lett volna még az az emeraldos feltétel :P
2012. november 10. 16:04 | Válasz erre | #36
Ez a könyv bár eddig nem volt meg,mégis egyből értékeltem a többivel együtt,mert játszottam már vele!Most hogy már megvan a cucc,ismét felelevenítettem a kalandot![smiley]fake-horse[/smiley]
Srácok!Az a helyzet hogy semmi olyat nem tudok írni kritikámul,amit eddig ne írtatok volna!Maximum szummázni tudom a véleményeket,mert alapvetően egyet értek velük!
A borító:maga az ábra-bár kivitelezése jó-gyenge,így összegezve egy gyenge közepes!
A belső illusztrációkkal nincs gond!Mckenna stílusa nem tartozik a kedvenceim közé,de ettől függetlenül jók a munkái!31 képe jól végigfut az egész kaland folyamán,a látványosabb szörnyeket is bemutatva!Az 5 különféle kis ábra sem a legötletesebb,de szintén jól kivitelezett!Tömören:a képekre nem lehet panasz,a hangulatot is megalapozzák!
És akkor a lényeg,maga a sztori!Na ez az amit jól megfogalmaztak itt már többen is előttem:nem rossz a kaland,de nem is kiugró;egy korrekt iparosmunka!Itt sokaknak a Végzet erdejét idézte,Reactornak a Tűzhegy varázslóját,nekem pedig elsősorban a Bajnokok próbáját(és egy kicsit a Rémület útvesztőjét)!A Bajnokokból több minden is visszaköszön!Pl.a boszi és vámpír denevérei,a csontvázkirály,óriáspók,zombik,ill.ott a lopakodóhoz,itt a ghoulhoz mászol le,de számomra a hangulata is hasonló!
Társunk Littlebig jó húzás volt!Tetszett az Elátkozott házból már ismert pokoldémon is!Durva amikor kiderül hogy előzőleg megölt és megevett áldozata képében mutatkozik!Ezek szerint szerencsétlen lakáj Franklinst is bezabálta![smiley]knife-4[/smiley][smiley]Diablo-icon[/smiley][smiley]Diablo2-icon[/smiley]
Bár az egy fiktív földi síkon játszódó mű,ez így is érdekes adalék!
Ha úgy vesszük a könyvet hogy a sorozat újraélesztése,és így olyanokhoz is szól akik nem ismer(het)ték a régebbi műveket,nem olyan nagy gond a tagadhatatlanul gyakori ötlettelenség!Ráadásul a tipikus Livingstone-i stílus így is érezhető,és mit ad Isten végig is játszható(kb.közepes nehézségűre lőném be),ezért a magam részéről még mindig a jobb könyvek közé sorolom!Régebbi értékelésemen nem is változtanék!
10/7
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. július 21. 22:05 | Válasz erre | #35
Oh yeah:D[smiley]eljen[/smiley][smiley]worship[/smiley][smiley]nevetes1[/smiley]
© Anry
2012. július 21. 20:10 | Válasz erre | #34
Főleg hogy én személy szerint nem is álmodtam róla, hogy valaha valaki által folytatódni fog a sorozat. :)
2012. július 21. 15:43 | Válasz erre | #33
Elsőnek nem rossz azért.
2012. július 20. 22:57 | Válasz erre | #32
Hááááát, lett volna még mit átfordítani :) a legújabb verziót szedtem le egyébként :)
2012. július 20. 22:38 | Válasz erre | #31
Ha jól emlékszem, akkor a Fekete Erdőben van valahol a bejárata a labirintusnak, és nem Fangban.
A neten találta meg runner Deathangel nyersfordítását, és azt írta át jó párszor. Biztosíthattalk róla, ennél csak jobb lesz a többi!:)
2012. július 20. 21:27 | Válasz erre | #30
Borító:
Egy sárkány szeme van rajta! Nahát! Kár, hogy semmi köze az eredeti műhöz. Nekem ez a borító inkább alibizésnek tűnik.

Grafikák:
Nagyon szépek – itt már a tónusozásra és az árnyékolásra is fokozottan ügyeltek! Fejlődik a sorozat, fejlődik...!

Történet:
Nem nevezném eredetinek, szokásos kincsvadászos balhékeresős sztori – valahol Fang városának közelében (igen, itt játszódik a Halállabirintus és a Bajnokok Próbája is) van egy titkos föld alatti üreg egy értékes kinccsel: az aranysárkánnyal. Eddig semmi extra, de a java csak most jön: a küldetéssel egy Henry Delacor nevű tolvaj bíz meg. Szerezd meg neki az aranysárkányt, ám ehhez szükség van két smaragd szemre, amit a helyükre kell pattintani, mielőtt lenyúlnánk a kincset, máskülönben kanyec. És hogy biztosan ne verd át őt, lassan ható mérget iszol a küldetés elején. Csak a biztonság kedvéért, tudjátok…szóval az unalmas, ízetlen kincsvadászos sztorit azért ízlésesen megfűszerezték nekünk!

Nehézség:
Elég könnyű. Nagyon hasonlít a Tűzhegy Varázslójához; a smaragdszemen kívül kulcsokat, és rejtvénynek álcázott kulcsokat kell összeszedegetni, hogy bejuthassunk az aranysárkányhoz. Mondom, tiszta Tűzhegy Varázslója. Életerő-növelésből van elegendő, a harcok sem nehezek, fel lehet szedegetni speckó fegyvereket és hasznos tárgyakat is, amikkel simán elkerülhetjük a macsóbb ellenfeleket, mint pl. a Fekete Sárkány. Ezúttal is van társunk – egy mókás, Littlebig (Kicsinagy) nevű Törpe – és ezúttal végre nem veszítjük el őt, végig ott lesz a kalandjaink során velünk, és ő is beszáll harcolni! Na ezt már szeretem!

Főellenség:
Most ide mit írjak? Henry Delacor-t, akit meg se kell ölni?

Ami tetszett:
Kezdetnek például a rajzok. Aztán az is nagyon szimpatikus dolog volt, hogy végre hasznos társunk akad, és a könyv nem követ el mindent, hogy elveszítsük őt, mindamellett egész jól megcsinálták Littlebig figuráját, nem egy ólomgolyó amit magaddal vonszolsz a lábadon, hanem aktívan harcol, és tipikusan „törpésen” beszélget is veled. Van elegendő utánpótlás életerőből, akad itt is csúcsfegyver (koponyahasogató kard), a szerencsét se kell túlzottan használni. Az ellenfeleknél megvan a nagyszerű átmenet a futószalagon gyártott goblinorkcsontváztrollzombi-kreációktól a könyv saját, egyedi teremtményeikig. Van Niblick, gonosz varázsló, kígyóboszorkány, Gremlin, alakváltó. Aranyat bőségesen lehet gyűjteni, és szerencsére itt fel is lehet használni őket vásárlásra egy kereskedőnél, vagy egy Pia nevű asszonynál, aki – minő meglepetés! – italokat árul (nomen est omen). A könyv befejezése is szintén dícséretet érdemel.

És ami nem:
Hátöööö, sajnos nagyon látszik ezen a kiadványon, hogy nem hivatásos fordítók készítették (bár ahogy elnéztem, ők se jobbak), vannak igen béna módon lefordított részek, amire nincs mentség. Ilyet, hogy az „emeráld”-ot nem tudták smaragdra lefordítani, képtelen vagyok elhinni, a legbénább szótárban is ott a definíciója. Vagy például hogy a villámcsapás „feltölt”, amikor eltalál…mi vagyok én, akkumulátor? Az óriáspók leírásánál is találtam egy vicces dolgot: „A tetemeden akar ünnepelni”. Pezsgőt nem kér hozzá esetleg? Ezt leszámítva a fordítással nincs gond, bár elírás így is akad (szóközhiány, írásjelhiba) néhol.
Sajnos sokkal több a játékhiba: a kiszabadított dzsinntől persze nem lehet a smaragdszem párját kérni, ááá az túl egyszerű lenne. Néhány tárgynak meg gyakorlatilag csak annyi a szerepe, hogy legyen valami a kalandban (például egy fatégla – micsoda véletlen, hogy egy kisfiúnak pont az kell!), úgymond „kitölteni a hézagokat”. Egy fatéglánál nem nehéz elképzelni valami hasznosabb tárgyat :D
Aztán ott van a kaland végén az a feladvány, ahol fegyvereket kell a falban kihúzogatni, de nem mindegy, milyen sorrendben – még csiszolt köveket is kell szerezni amikre rá van írva a sorrend! Ez egy annyira erőltetett, kínban született „csakazértislegyenvalamiavégére” szarozás, gyakorlatilag kombinációs zár, csak elmaszkírozva. Ordít róla, hogy mennyire utolsó erőfeszítéssel kitalált hülyeség…ne értsetek félre, nem azzal van a bajom, hogy az Aranysárkányhoz szükség van ilyen feladványra, hanem hogy ennyire fantáziátlan, és erőltetett, hogy fegyverek vannak a falban, és azokat kell kihúzni sorrendben. Nemár, hogy annyi fantáziadús ötlet után egy ilyen silány pót-vacak a nagy csattanó a sárkány előtt!
Mit lehet elmondani a Sárkány szeméről? Gyakorlatilag egy ízesebb kiadású Tűzhegy varázslója, de az utolsó feladvány nagyon nyomorékra sikerült. Kár, pedig maga a könyv egész jó.
2012. április 17. 10:56 | Válasz erre | #29
Ez szimmetrikusan a fényszórók fölé a motorháztetőre lett volna ideális jobb és bal szemmel. Így ha az úton jön szembe egy másik autós, olyan mintha ránéz a sárkány. De a tulaj tudja, ha neki tetszik, akkor menjen vele így [smiley]store[/smiley]
2012. április 17. 08:31 | Válasz erre | #28
Bár valóban vonzó a kép, a könyv annyira már nem. Ha már ilyesmit tetetek a kocsimra, akkor az az Éjsárkány, vagy az új Hét Sárkánykígyó borítója lenne. Bár ahhoz előbb kéne egy kocsi... A kép egyébként állítólag Texasban készült.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2012. április 16. 20:10 | Válasz erre | #27
2012. április 16. 12:56 | Válasz erre | #26
Álomautó? :)
2012. április 16. 08:55 | Válasz erre | #25
[center][img=http://www.martinmckenna.net/content/assets/1854-467.jpg]borító a kocsin[/img][/center]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?