Zagor.hu
Zagor.hu fórum
53. könyv: A Veszedelmek Kikötője
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (2)
[b]Történet (4)[/b]: Noha egy erősen a nosztalgia-vonatra épülő történetet látunk, nekem mégis bejött. Főleg az, ahonnan indulunk, és ahova érkezünk a végére. Hiszen amikor elkezdjük a kalandunkat, gyakorlatilag a fegyverünkön kívül alig van valamink, és örülünk, ha a nálunk lévő kacatokból valahogy összehozzuk a napi betevőt, és a városban sikerül kicsit bevásárolni, mielőtt útra kelünk egy titokzatos kincs megtalálása céljából. A kincskereső akciónk – ezzel nem spoilerezek nagyot – igen hamar befuccsol és csak egy ládát találunk, amit nem tudunk kinyitni. Később társul hozzánk Hakasan, a harcosnő, kezdetben csupán kalandozási céllal. Majd szinte véletlenül botlunk bele a küldetésünkbe: Csontos Zanbar visszatért és le akar számolni Yaztromoval (meg úgy a világgal is, ha már itt van). Innentől válik élessé a helyzet és kiderül, hogy a tárgy, amit csak kincsvadászat címén akartunk megszerezni, kulcsfontosságú lehet a végső siker szempontjából. Meg kell találnunk Nikodémuszt, elvinni Yaztromo tornyába és valahogy megállítani Zanbart. Már ebben az alapsztoriban is érezhető a sok visszatérő elem, márcsak a két mágus és a főellenség kapcsán is. De a könyvben van még utalás többek között a Halállabirintusra, a Tűzhegy varázslójára, a Gyíkkirály szigetére, A végzet erdejére, de még a Sárkány vérére is. Annak viszont örülök, hogy ezek az utalások többségében megmaradnak Easter Eggnek, Aminek még nagyon örültem, az Csontos Zanbar szerepeltetése. A Tolvajok városa nagy kedvenc, de a végjáték kb. az egyik leggyengébb, vagy beleszórjuk a megfelelő port Zanbarba, vagy meghaltunk. És nem igazán derül ki a műből, hogy milyen ereje van, csak hallomásból. Nos, itt ez megváltozik, igen durva kis csatajelenet alakul ki a végén, és az, hogy a 2 mágussal csak együtt sikerül megállítani, azt hiszem mindent elmond. Apropo, ha már itt tartunk, nagyon bejön, hogy végre mind Yaztromo, mind Nikodémusz aktív részét képezi a végjátéknak és nem csak ülnek és tanácsokat adnak. A könyvben megjelenő karakterek is jól kidolgozottak, a helyszínek meg KJK-s mércével mérve nagyon változatosak. Az egyetlen ami nem tetszik, az néhány helyszín és jelenet külön-külön, leginkább a Feketehomok kikötő, azon belül is Mungó ajánlata. A mellett, hogy teljesen felesleges szála a könyvnek, kicsit gondolkodjunk már el rajta! Adott Yaztromo tornya, ami egyre inkább sötétedik, itt van Zanbar, aki bármikor magához térhet, az egész világ közvetlen veszélyben van, minden másodperc számít, erre mit teszünk: szépen kihajókázunk jópár napra Mungóval. Aki ezt bevállalja, megérdemelt volna egy azonnali halált egy tengeri szörny felzabálása által (oké, ez ellentmondást eredményezett volna a Gyíkkirály szigetével), vagy egy szerző általi lehülyézéssel egybekötött „kalandod véget ért”-et, hogy mire visszaérsz, már Zanbar az úr. De ezt leszámítva azért nincsenek itt komolyabb gondok.

[b]Gondolkodás/szerencse (3)[/b]: Egyik sem igazán domináns. Rejtvényre hirtelen nem is emlékszem, talán a barlangból a szabadba futás az, ahol használnunk kell a memóriánkat és a logikánkat, illetve van 1-2 gondolkodtató döntéshelyzet, de nagyjából ennyi. A másik oldalról viszont a szerencse szerepe sem túl nagy, vannak ugyan olyan részek, ahol sok az azonnali halál mező, de ezeknél vagy nem ösvényválasztáson múlik, vagy ha azon, akkor kapunk előre információt. Ami ennél a könyvnél fokozottan igaz, hogy figyelmesen olvassunk el mindent (az előzményt is), mert sok apró info van, ami később életet menthet.

[b]Nehézség (3)[/b]: Szerintem a legkönnyebb KJK könyvek egyike. Aki nyitott szemmel jár, az random nem nagyon halhat meg, igazából csak 2 kötelező tárgy kell [spoiler2]a Gyűrű és egy puska, utóbbi helyett jó lehet a Démontőr, de ahhoz már nagy mázli kell[/spoiler2] azokat sem nehéz megtalálni. Ami viszont még extrémebb: 11 ügyességgel kezdtem és a könyv során konkrétan egyszer sem sebeztek meg harc közben! Jó, ez utóbbi nyilván szerencse kérdése is, és elég jól sikerült biztos a kockákkal is dobnom, de nem emlékszem igazán komoly ellenfélre a könyvből, mire jött néhány nagyobb ügyességű ellenfél már pajzsok, páncélok meg mindenféle egyéb különlegességek miatt az ügyességpontom óriási volt. Ha jól emlékszem, a végére már 18-ig kúszott fel, szóval a játék végén még úgy kedvem lett volna hobbiból legyakni az [url=http://velemenyes.blogspot.com/2018/06/vissza-multamba-2-verescsont-ejsarkany.html]Éjsárkány[/url]t.

[b]Játékélmény (5)[/b]: Lehet benne a nosztalgiafaktor, de nagyon élveztem, egy pillanatig nem tartottam unalmasnak. Tudtam azonosulni mind az élelemért kuncsorgó harcossal, ahonnan kezdünk, mind a hőssel, akivé a végén váltunk. A könyv szerintem remekül építkezik, minden helyszínen találunk valami izgalmat, és a végjáték is kifejezetten epikus, soha rosszabb könyvet!

[b]Összességében: 15/20[/b]
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
No nézzük, mit alkotott a jó öreg Livingstone mester 2017-ben, [i][url=https://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=80]A zombik vére[/url][/i] után 5 évvel. Megmondom őszintén, engem valahogy ez nem hozott úgy lázba, mint a korábbi könyv híre, és valahol be is igazolódtak a félelmeim, de nem akarom már az elején elvenni a kedvet. A borító jól néz ki, szép a rajz (naná, Ian McCaig), de egyszerűen túl sűrű lett. Már a címet is nehéz kisilabizálni, a többi szöveg is teljesen elvész a háttérben, a szokott elhelyezésük felborult. Az alkotó neve új betűtípust kapott, a „kaland játék kockázat” plecsni szintén máshová került. Szóval kissé kaotikus az összkép, de ez legyen a legnagyobb probléma.

[b]Illusztráció[/b]
A benti rajzoknak kevésbé örültem. Báti László Gábor munkásságát már „magasztaltam” a [i][url=https://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=92]Kígyóemberek birodalma[/url][/i] kapcsán, és nagyjából itt is hasonló a helyzet. Tényleg nem akarok szemét lenni, de ha már a Zagor.hu ilyen színvonalas kiadványokkal kápráztat el minket, akkor jó lett volna keresni valami profibb grafikust, de persze tudom: annak igen borsos ára lehet. Sajnos többször is eszembe jutottak a legendás [i][url=http://kjk-anime.blogspot.com/2014/09/a-sarkanyvar-titka.html]Sárkányvár titka[/url][/i] illusztrációi, de mondjuk azért annyira nem vészes a helyzet. Nálam valahol ott a határvonal, amikor elgondolkodom, hogy „vajon én magam tudnék-e ennél jobbat rajzolni”, és ha a válasz igen, az már kicsit ciki. Szóval amatőr a feeling, és ezen felül gyakran vázlatos, befejezetlen, kidolgozatlan hatást keltenek a munkák. De komolyan: ha látni lehet, ahogy a cégér gerendájának hátsó vonala nem lett eltűntetve a térben előtte lévő másik fadarabról (kép a 24. oldalon), az gáz. Mert ez nem bénaság, hanem igénytelenség. Apróság, de szemet szúr. Ettől függetlenül a koncepciók jók, bár olykor lehetett volna fantáziadúsabban megoldani egy-egy alkotást. Az arányok is rendben vannak, de ez a mindenhol vonalkázással megoldott kontúrozás meglehetősen „iskolás” érzetet kelt. Az a pestisboszorkány (265.) hogy néz már ki? Vagy szegény Mungo? (317.) Vagy maga Csontos Zanbar? (279.) Bocsánat, de ezeken én kuncogtam. Ha a könyv képeit összehasonlítjuk a Bizonytalanság börtönében, vagy akár a Végzet prófétái, szintén magyar művekével, akkor magasan az utóbbiak nyernek. Azért persze vannak olyan grafikák, amik bejöttek, például a Quag-Shugguth (11.), vagy a Feketehomok kikötői látkép is hangulatos (395.).

[b]Háttértörténet[/b]
Kelyhesd városában bóklászunk, és igencsak csórók vagyunk. Hirtelen meghalljuk két részeg beszélgetését, és abból megtudjuk, hogy egyikük vett egy kincses térképet. Miután megállapítják, hogy biztosan nem ér semmit, el is hajítják. Mi megkaparintjuk, és kiderül, hogy a jelzett út egy barlangba vezet a Holdkő-dombok területén, a kincs pedig nem más, mint a Nikodémusz Lángoló Kígyók Gyűrűje. Nincs túl sok veszítenivalónk, így elindulunk a papír alapján.

[b]Rendszer[/b]
A hagyományos rendszer. Nincs extra.

[b]Kihívás[/b]
Nem túlzottan nehéz a játék, illetve eltévedni sem fogunk, olyannyira nyílegyenesen halad a történet. Néhol látszólag vannak elágazások, de a könyv nagyon durván terel az előre elgondolt irányba. Ha a barlangba nem azon a bejáraton megyünk be, és nem azon az utakon járunk, ahogy a térképünk írja, akkor azonnal kampec. Visszafelé ugyanerre kell figyelni. Ha Hakasan-nal a ninja lánykával nem társulunk, akkor is végünk, hiába folytatódik látszólag zavartalanul a kaland. A harci héját sem lehet megkerülni, mert akkor… lekakil minket. Igen, a fejünkre pottyant egyet, így visszafordulunk, mert emiatt ugyebár máris érdekesebb lesz számunkra, mit is ejtett le a földre. Ezek után is létezik pár ál-útvonal, ha nem érdekelne minket az újonnan adódott küldetés, de ezekről is vissza leszünk terelve Hakasan mellé. Szóval lineáris a dolog, még ott is, ahol a tolvajok városába mennénk be. Ha a főkapun át próbálkozunk, vagy épp nem szerzünk kereskedelmi engedélyt, nekünk annyi. No meg mindezeken túl akad egy-két veszélyesebb esemény is, egy közönséges vízidisznó például könnyedén kinyírhat minket (Ügyessége 9, míg mi ebben a csatában -3 Ügyességgel számolunk!).

[b]Főgonosz[/b]
Nincs új a nap alatt, újramelegített főgonoszt kapunk Csontos Zanbar személyében. Hát egyrészt az újrahasznosításról eleve megvan a véleményem, másrészt pedig Zanbar egy jó béna ellenfél volt már a [i][url=https://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=12]Tolvajok városá[/url][/i]ban is, szóval húztam a szám rendesen. DE: itt sokkal jobban sikerült szerepeltetni a csontit, egész rendes kis epizódot kapott a végén. Mikor Yaztromó tornyához érünk, Zanbar is odaviteti magát embereivel. Elégé upgrade-elt formája lett, ugyanis már denevérszárnyakkal és patákkal is rendelkezik a szentem. Elsőként rovarfelhőt zúdít ránk, aztán jön egy óriási csápos bestia, akit nem igazán fogunk legyőzni a harcban, amennyiben nincs Méregkardunk (Ügyessége 12, és nekünk -4 Támadóerő, ha nincs kardocska). Ha korábban nem adtuk Nikodémusznak a gyűrűjét, akkor elsodornak minket a csonti katonái, a gyűrű azonban tűzcsapdába zárja őt. Sima pengénk hasztalan lesz ellene, de a Démontőr megölheti, bár kicsi az esély, hogy eltaláljuk (nem Ügyességpróba). Kovás pisztollyal viszont Ügyességpróbával is kinyírhatjuk, sőt, másodszor is próbálkozhatunk, ha elsőre elvétjük (nehezített dobással). Ide egy kis megjegyzés: nem vágom, a Démontőr miért nincs az első körben az opciók között, miért csak akkor vethetjük be, ha íjjal/pisztollyal nem sikerült a dolog. Mindenestre ahogy Zanbar koponyája széttörik, a serege abban a minutumban szétporlad. Megküzdeni külön nem kell tehát vele, de azért egész jó kis végjáték lett ez.

[b]Hangulat[/b]
Az egész [i]Veszedelmek kikötője[/i] annyira pofátlanul épít a nosztalgiára, hogy én kérek elnézést. Ugyebár minden egyes helyszín ismerős valahonnan, de ha még csak erről lenne szó… A történet közepén, a térkép alapján a barlangban találunk egy kis dobozkát (amit ha kinyitunk, megdöglünk), és már fordulunk is vissza – remekül megérte a kis túra. Ezután kerül képbe Csontos Zanbar második eljövetele, aztán pedig Yaztromó, Nikodémusz, Azzur nagyúr, szóval mindenki ide van keverve ebbe a mixbe. Hallunk még Gilibran király elveszett harci pörölyéről, Mungó is feltűnik a Gyíkkirály szigetéből (az ő epizódjának kábé semmi értelme), de még a 400. pontba is feltétlenül bele kellett ám szőni a Bajnokok próbáját. Itt már konkrétan sírtam, milyen öntömjénezést vitt végbe Livingstone ezzel a könyvvel. Értem én, csalogassuk elő a szép emlékeket, meg minden, de azért ez nekem több mint sok volt. Maga a sztori amúgy nem rossz. Kellően változatos, még úgy is, ha sokszor úgy tűnik, mintha az író épp menet közben találta volna ki, merre kanyarodik az utunk. Megvan a hangulat a kikötőben, elmerülhetünk annak mocskában, felszedhetünk egy csomó tárgyat, Hakasant többféleképp is meggyógyíthatjuk, amikor kimegy a bokája, megszöktethetjük Nikodémuszt Azzur palotájából, és így tovább… ezek mind tetszettek. Továbbá van több emlékezetes karakter, ami szintén megdobja a végeredményt. Nagyjából ennyi, érdemes tehát nekiülni a legújabb Livingstone kalandnak, de van ennél sokkal jobb játék is a polcon.
hr
Első oldalElőző oldal1234
© killmaster (Savanyúhas)
2017. szeptember 26. 12:26 | Válasz erre | #44
Báti László Gábor jó lesz ez hidd el nekem. Láttam milyen képeket készítettek ehhez a kalandhoz, és a te rajzaidból is láttam párat. Még ha nem is minden rajzodról állítom, hogy nagyon tetszik, azért megállja itt a helyét. Látnád az én pálcika emberkéim... :-) Viccet félretéve gyakorlat teszi a mestert, és itt szerezhetsz tapasztalatokat, kibontakoztathatod fantáziádat, megmutathatod ennek a kis közösségnek, hogy kis hazánkban is tudnak azért rajzolni meg illusztrálni, és volt itt olyan zagoros kiadvány, ahol még nekem is találgatnom kellett, vajon mit is akart rajzolni a művész. Te legalább tudod. Hogy másoknak más tetszik, ez itt megszokott dolog, én mégis arra buzdítalak, hogy rajzolj, és ha kicsit több a részlet egy alkotásodon, az csak emeli az értékét! (lehet száz év múlva az aláírásod is... :-)
2017. szeptember 26. 09:15 | Válasz erre | #43
üdv! rajongói könyvekhez nagyon jók a képeid... de ha ennél a könyvnél elérhető az eredeti illusztráció, szerintem jobb lenne azzal. Őszinte leszek, nekem a gyűrt térkép nem jött le... csak miután írtad :( de ismétlem, én még ilyet se tudnék.
© runner
2017. szeptember 26. 08:51 | Válasz erre | #42
Na, emberek!

Persze lehet negatívumokat írni, illetve egyszerűen véleményt, a két képről.

László szerintem jókat rajzol, néha van ami nekem sem annyira tetszik, de mindenkinek más tetszik ugye.
Összességében viszont szerintem hihetetlenül jól illenek a rajzai a KJK könyvekbe.

A következő könyvben is ( [i]Az Álmok Erdeje[/i] ) volt mikor egyeztettünk, hogy van kép, ami még kicsit hiányos, vagy máshogy kellene kinéznie.
Ez a folyamat persze ezzel jár, sőt, még egy meglepetés-kép is lesz a könyvben, amit kérésre teljesen újrarajzolt a kedvünkért.

Lehet mondani, hogy én elfogult vagyok persze, de tény, túl azon, hogy nekem tényleg tetszenek a munkái, határidőre, és gyorsan elkészíti a képeket.
Sőt, ezt lehet nem mondtuk még, de nem is kötöttük meg a kezét, finoman fogalmazva, mert teljesen Lászlóra volt minden esetben bízva, hogy mely fejezetpontokhoz készít illusztrációkat. És jól el is találta szerintem, hová lennének jók.
Ráadásul nem kellett sok győzködés, hogy a következő könyv, mivel 500 fejezetpontos, még készítsen további 5 illusztrációt.

Ha már a képek számáról van szó, az új, eredeti könyvekben egyébként csak 20 illusztráció van, még a régiekben is ([b]![/b])
Ezzel szemben László ismét 30 fejezetponthoz készítene illusztrációt ([b]![/b])

És végezetül, ha már olyan nagyon tetszik itt pár embernek az eredeti illusztráció (bevallom, pont az jutott eszembe, mikor tegnap feltettem a háttértörténet illusztrációját, hogy az a kép nem is rossz), jöjjön még két [s]Disney[/s] kép az eredetiek közül:

[center][img=http://zagor.hu/egyeb/POP_015.jpg]http://zagor.hu/egyeb/POP_015.jpg[/img][/center]

[center][img=http://zagor.hu/egyeb/POP_017.jpg]http://zagor.hu/egyeb/POP_017.jpg[/img][/center]

Én nem állítom, hogy a mostani tizenéveseknek ez nem tetszik, sőt, a mai világban (mobiltelefon, internet, tabletek) már szinte kötelező is volt a váltás. De lássuk be, nekünk öregeknek ( [smiley]rinya[/smiley] ) már gyerekes, és a régi illusztrációkat szeretjük.
Több eredeti képet nem nagyon tennék fel, mert meghóhérol az angol könyvkiadó minket. [smiley]big-axe[/smiley]
A főhős Te vagy!
2017. szeptember 26. 08:15 | Válasz erre | #41
Mindenkinek köszönöm a hozzászólását, mindegy hogy ez pozitív, vagy negatív.
Azt azért jelezném, hogy a kép szándékosan nem az eredeti átdolgozása volt, igyekeztem valami mást belevinni.
Mondjuk azt aláírom hogy a gombóccá gyűrt térkép, meg a háttérben eltántorgó, összekapaszkodott két alak nem a legegyszerűbben kivitelezhető kompozíció, és valószínűleg nem mindenki számára felismerhető elsőre.

A képeim stílusa, ha lehet ilyet mondani hogy stílus, mielőtt bárki megkövezne érte, igen, elég vázlatos. Ez ellen próbáltam már tenni, sajnos nem igazán megy, nem lesznek a képeim mckennai vagy mccaig-i részletességűek.

A sebtében elkészített fotó szintén levon az élvezeti értékből, és azért a rajzaim mindig kapnak szkennelés előtt egy végső simítást, tehát ez még finomítva lesz, bár az alap már nem fog változni rajta.

Mindenesetre ha szeretnétek inkább az eredeti képes verziót, vagy más rajzoló/grafikus munkáját viszontlátni a zagoros verzióban, akkor javaslom hogy még most intézzétek el runnernél, mielőtt a többi kép is elkészülne, mert nincs kedvem heteken-hónapokon át molyolni egy olyan projekttel, ami aztán esetleg a kukában landol. A Bristol papír meg a tusfilc nem igazán olcsó mulatság... :)
© Grimmy
2017. szeptember 26. 07:52 | Válasz erre | #40
Mondjuk ha szavaznom kellene, akkor mégis inkább a hivatalos új képekre szavaznék, azok legalább a maguk stílusában elég jók/nem annyira kidolgozatlanok. Meg mégis azok a hivatalos képek... És hát ki tudja, lehet, hogy mégis illenek a könyv hangulatához-stílusához. [smiley]conf[/smiley]
© Grimmy
2017. szeptember 26. 07:18 | Válasz erre | #39
Stílusidegen: valami olyasmire gondoltam, hogy egyáltalán nem KJK-s hangulatú, stílusú ez a kép... legalábbis nagyon eltér az eddigi Blanche-Nicholson-McKeena stb. által fémjelzett FF-es grafikai világtól (ez tény).
Mondjuk annyira nem vészes a kidolgozása, az igaz...

Hát nem tudom, mi lenne a legjobb megoldás... szerintem se ezek az "új stílusú" képek nem lennének jók a könyvbe, se a Báti László-féle képek. Persze, László nem tehetségtelen, a rajongói kalandokhoz készített rajzai között voltak jók... de ez most tényleg gyenge lett. Illetve itt azért nem egy rajongói-kalandról van szó, hanem egy új Livingstone-műről, aminél (legalábbis én) azért többet várnék el grafikai téren is.
2017. szeptember 26. 06:58 | Válasz erre | #38
minden tiszteletem Báti Lászlóé, mert jobban rajzol mint én, de szerintem sem helyettesíti az eredeti képeket :(
© [törölt felhasználó]
2017. szeptember 25. 21:45 | Válasz erre | #37
© Grimmy
2017. szeptember 25. 21:09 | Válasz erre | #36
Bocsánat, de nekem egyik se tetszik. Az eredeti stílusidegen, az "újrarajzolt" pedig vázlatos... meg igazából nincs is rajta semmi, csak egy zsák, ami felett valami kétfejű púpos (?) áll háttal. Szerintem ennek a képnek így nem sok értelme van, illetve nem sokat fog hozzáadni a könyvhöz.
2017. szeptember 25. 19:31 | Válasz erre | #35
Sokkal jobban visszaadja az eredeti illusztrációk hangulatát, nekem tetszik!
Only in Death - Mindhalálig
© runner
2017. szeptember 25. 14:04 | Válasz erre | #34
Előkészületben oldalra felkerült a könyv.

[center]Íme a Háttértörténetben lévő eredeti kép:
[img=http://zagor.hu/egyeb/POP_hatterkep.jpg]http://zagor.hu/egyeb/POP_hatterkep.jpg[/img][/center]

[center]...és Báti László által készített cserekép a Háttértörténethez:
[img=http://zagor.hu/egyeb/AVK_hatterkep.jpg]http://zagor.hu/egyeb/AVK_hatterkep.jpg[/img][/center]

[smiley]fake-horse[/smiley]
A főhős Te vagy!
© runner
2017. szeptember 25. 12:45 | Válasz erre | #33


1:33-tól.

A Tapsifüles egy elég erős káromkodás. [smiley]buck[/smiley]
A főhős Te vagy!
2017. szeptember 24. 23:24 | Válasz erre | #32
Erős a tapsifüles, de elképzelhető olyan szövegkörnyezet, amikor indokolt. A KJK könyvben kicsit váratlan, de lehet olyan szituáció, amikor indokolt.
Engem nem zavar, ha benne lesz.
Only in Death - Mindhalálig
© Grimmy
2017. szeptember 24. 20:38 | Válasz erre | #31
Hát őszintén szólva elég [s]hülyén[/s] furcsán, gyerekesen, komolytalanul hangzik a "tapsifüles" kifejezés egy KJK-ban... bár "sértődés" az azért csak nem lesz belőle...
2017. szeptember 24. 20:16 | Válasz erre | #30
Mennyire ildomos tapsifülesnek fordítani a nyulat? Lesz belőle sértődés?
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2017. szeptember 16. 16:39 | Válasz erre | #29
Valóban bolt.
A Lopakodóról helyesen jut eszedbe a bajnokok próbájának alakja.
A kovács annyit kér a termékéért, amennyit akar. Ha ennyiért is van vevője, akkor jól csinálja.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2017. szeptember 16. 15:10 | Válasz erre | #28
Köszönjük a háttér történetet, egy aprócska hiba a második sorban A település első épülete egy bolt volt... (bot is lehetett volna de úgy nincs sok értelme!) A lopakodókkal nem vagyok még teljesen kibékülve, mert arról a bajnokok próbájának alakja jut eszembe, de jobbat még hirtelen én sem tudok. Talán küldöncök lehetnének, de lehet ez sem jobb...
Mellesleg jó drágán dolgozik a kovács, ennyiért a Feketehomok Kikötőben páncélt kapok, meg kijön egy tetoválás plusz egy ezüst nyílvessző is. De lehet infláció van... :-)
2017. szeptember 16. 14:52 | Válasz erre | #27
Az Ezüst folyó egy széles, kanyargós, lassú folyású folyó, mely a Holdkő Dombokból ered, és a Nyugati Óceán felé haladva a Macskahal folyóba ömlik. Ennek északi partján fekszik Kelyhesd gazdag városa. A település első épülete egy bolt volt egy hosszú famóló végében, ahol a vízi kereskedők kiköthettek, és megszabadulhattak áruiktól. Ekkoriban nem is volt itt nagy élet, és a kereskedő is sokat panaszkodott, hogy „mérgezett kelyhet” kapott. Később felpezsdült az üzlet, a név azonban megmaradt, és Kelyhesd hamarosan nyüzsgő kikötővárossá terebélyesedett.

Lakói nagyrészt emberek, de több más faj is él itt: Elfek, akik mintha mindig többet tudnának a környéken történő dolgokról, mint bárki más; Lopakodók, akik hosszú, pókszerű lábaikat gyorsan szedve mindig sietnek valahová; Ember-Orkok, akiket legtöbbször őrzésre bérelnek fel; Gnómok, akik idejük nagy részét borsóleves szürcsölésével töltik; két kigyúrt Ogre, akik a legtöbb fizikai munkát vállalják a dokkoknál; és egy szokatlanul barátságos Küklopsz, aki hosszú évekkel ezelőtt érkezett egy áruval megrakott ladikon, és azóta sem hagyta el a várost. Őrá a Kük becenevet ragasztották a helyiek, azóta is kovácsként dolgozik, és a környék legjobb mesterének hírében áll. Később Észak-Allansia legjobb fegyverei kerültek ki a kezei közül, azonban egy hónapban csupán egyetlen darabot készít, mivel nem hajlandó lejjebb adni a minőségből, amit megkövetel magától. Kük híres „Egy Szem” kardjának minden egyes darabjáért 50 Aranyat kér a vevőktől. „Minőségi ár a minőségi termékért,” szokta mindig mondogatni vevőinek, akikből mindig bőséggel akad.

Kelyhesd a kereskedelemnek köszönhette vagyonát. Allansia minden részéből érkeznek ide kereskedők, hogy jutányos áron eladják portékáikat. A piactéren heti hat nap lehet a legkülönfélébb bódékban fegyvereket és páncélokat, bájitalokat és szeszeket, gyógynövényeket és fűszereket, gabonát és jószágokat, féldrágaköveket és ékszereket, selymet, bundát és finom textileket és egzotikus ételeket vásárolni. A pénz pirkadattól alkonyatig cserél fürgén gazdát. És bár itt is elég sok szegény emberrel találkozni, a nemesek, kereskedők, földesurak és fogadósok számára kellemes életet biztosít. És ahogy minden más tehetős városban, ahol gazdag emberek élnek, itt is felbukkannak a zsebmetszők és tolvajok, akik szívesen megszabadítják a naívabb városiakat a kemény munkával megszerzett ezüstjüktől és aranyuktól. Az ifjú svindlerek Kelyhesdben tanulják ki alattomos mesterségüket, az ékesszólást és szélhámosságot. Ha nem kapják el őket, legjobbjaik lefelé indulnak a folyón, hogy Feketehomok Kikötő lakosain próbálják ki szerencséjüket és tudásukat, ahol már az edzett tolvajokkal és csavargókkal kell versenyre kelniük.

Harcedzett kalandozó vagy, tapasztalt zsoldos, aki legjobban a szörnyetegek levadászását és a kincskeresést élvezi. Több emlékezetes kalandod ellenére is megtanultad már a saját bőrödön, hogy a kincsvadászat nem mindig végződik egy csillogó aranyhalom mellett. Az ilyen vállalkozások végén gyakrabban tér vissza üres kézzel a vállalkozó kedvű kalandor, mint meggazdagodva. És amikor a dolgok rosszra fordulnak, még te is ráfanyalodsz, hogy másoknak dolgozz éhbérért: gazdag nemesek kúriáit vagy tehetős kereskedők piacra tartó karavánját őrizd. Fáradtan és éhesen estél be néhány nappal ezelőtt Kelyhesdre, miután egy hónapot töltöttél el a Pagan-síkságon Throm, a hírhedt baltás barbár állítólagos eltemetett kincse után kutatva, aki Sukumvit báró hírhedt fangi Halállabirintusában lelte halálát, miközben a 10.000 Aranytalléros díjért versengett.

Az itt eltöltött időd a legkevésbé sem telt kellemesen. Mivel nem sikerült munkát találnod, kénytelen voltál a kisebb sikátorokban tölteni az éjszakákat, és a kereskedők nap közben szétdobált ételmaradékai közt guberálva összekotorni valami ehetőt napnyugta után. A negyedik nap meleg este köszönt rád. A nap lassan nyugszik le a láthatáron, és kezd besötétedni. A Kövér Béka Fogadó előtt álldogálsz, és nyálcsorgatva vizslatod a tölgyfa ajtóra kiszögezett étlapot, amikor két férfi tántorog ki, egymást támogatva. Egyikük középkorú, szakállas alak, aki barna bőrzekét és sötétzöld gatyát visel, míg a fiatalabbon egy tarka gyapjúing van, aminek alja buggyos barna nadrágjába van tűrve. Mindketten gyerekesen vihognak, valószínűleg a mértéktelen sör hatásának köszönhetően. Észre sem vesznek, amikor kis híján elsodorva téged is eldülöngélnek melletted. A fiatalabbat erős csukás gyötri, és annyira tántorog, hogy bármelyik pillanatban elterülhet a talajon. A következő pillanatban megpróbál megkapaszkodni egy fa pad támlájában, elvéti, és átkozódva kidől. Erre a barátja még kedélyesebben kezd el röhögni. A fiatalabb ülő helyzetbe tápászkodik és nyitott szájjal, mint valami félnótás, hunyorog a szemébe sütő naptól.

– Eryk! – hallod két csuklás között az ifjú kiáltását.

– Miva?

– Ne röhögj rajtam.

– Mérne?

– Mert gazdag leszek!

– Fogd be – válaszolja elutasítóan az idősebbik.

– Pedig igen! Gazdag leszek! Vettem egy kincses térképet! – vág vissza, majd a zsebébe nyúl, és bizonyíték gyanánt elővesz egy régi pergament. Szerencsétlen flótás annyira részeg, fel sem tűnik neki, hogy fejjel lefelé tartja a térképet, csak bámul rá bamba ábrázattal. Bár jól hallod a beszélgetésüket, úgy teszel, mintha nem érdekelne, mint mondanak.

– Mennyit fizettél érte?

– Négy rezet.

– Négy rezet? Mekkora ökör vagy. Kizárt, hogy valódi legyen. Neked annyi, Gregor – mondja a másik férfi, még hangosabban kacagva. – Jól átvágtak téged, öcskös. Egy bolond vagy, aki a bolondok aranyát kergeti! Hát már sosem fogod megtanulni, hogy nem hihetsz el mindent, amit a Kövér Békában mondanak?

– De… De az az öregember olyan őszintének tűnt. Tisztességes ábrázata volt, nem úgy mint azoknak a hiénáknak meg haramiáknak, akiket kerülni kell. Hinni akartam neki. Elhittem neki!

– Akkor most visszakéred a pénzed?

– Á, szegény öregnek kellett a pénz. Kétségbeesettnek tűnt. Megsajnáltam. Igazából emiatt is vettem meg a térképet. Nem haragszok rá. Élveztem a történetét az arany amulettekkel megtöltött vasládáról. Azt mondta, a Holdkő Dombok között lapul, egy barlang mélyén. És folyamatosan egy aranygyűrűről magyarázott, ami a ládában van. Azt mondta, értékesebb, mint az összes amulett együttvéve. Minek is nevezte? Az… A pokolba! Már nem is emlékszem rá. De nem számít, ha nem igaz! Vagy ha szerinted nem igaz. Vagy mittudomén.

– Felejtsd el, Gregor. Csak kitalálta az egészet.

– A Lángoló Kígyók Gyűrűje! Annak nevezte. Azt mondta, egy öreg varázslóé volt, Nikóé, vagy valami Nikoakárkié. Azt mondta, a varázsló szép summát adna érte, ha visszaszerezhetné.

– Gregor, megmondtam, hogy felejtsd el. Gyere, kelj fel, nézzünk be a Nap Fogadóba. Szomjas vagyok! – mondja Eryk szigorú hangon, miközben felsegíti a barátját.

– Jól van, jól van. Erre nem is lesz szükségem akkor! – mondja Gregor, majd összegyűri a pergament, áthajítja a válla felett, és eltántorog.

A papírgalacsin épp a lábad előtt ér földet. Kíváncsian lehajolsz, és felveszed. Kiterítve egy Kelyhesd környékét részletesen ábrázoló, kézzel rajzolt térképet pillantasz meg. A városból egy szaggatott vonal indul északnak, majd keletnek fordul, átvág a Keleti Síkságon, felmegy a Holdkő Dombok közé, végül egy nagy X-be torkollik, ami Koponyaszirten, a vonulat legmagasabb csúcsán jelez egy barlangot. A térkép hátoldalára fekete tintával, apró betűkkel egy üzenetet írtak, mely így hangzik: [i]Ne a bejáraton át lépj a barlangba. Mássz fel a szirten húszméternyit. Az ágak mögött megtalálod a rejtett bejáratot. Innen fordulj balra, majd kétszer jobbra az elágazásoknál. A Kristálybarlangban találod meg a vasládát. Sok sikert! Murgat Shurr.[/i]

Lehetséges, hogy a Koponyaszirt egyik barlangjában valóban egy kincses láda várja a megtalálóját? Miért adná el egy öregember ezt a térképet csupán néhány rézért? És ki az a Murgat Shurr? Ennek semmi értelme. Már épp elhajítanád a térképet, amikor a magasból egy madár károgása üti meg a füledet. Feltekintve egy észak felé szálló varjút veszel észre. Lehet, hogy ez egy égi jel? Lehet, hogy mégis ez lenne a szerencsenapod? Úgy döntesz, nincs vesztenivalód, ezen a kalandon csak nyerhetsz. Összehajtogatod a pergament és a zsebedbe süllyeszted. Holnap reggel nekivágsz a Koponyaszirthez vezető útnak. Most azonban ételre és alvóhelyre lesz szükséged, még mielőtt leszállna az éjszaka.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2017. szeptember 9. 23:00 | Válasz erre | #26
Persze, hogy jó hírnek számít, ezért is kérdeztem rá személyesen, hogy született-e már döntés az illusztrációkkal kapcsolatban.

Nem hiszem, hogy ez az új stílus bejönne a 30+ korosztálynak, Báti László rajzai sokkal inkább illeszkednek a klasszikus vizuális dizájnhoz.

Az angol kiadásban lévő 20 kép biztosan kiemelt eseményekhez/jelenetekhez kötődik, így a nagy részét egyértelműen újra kell rajzolni. Esetleg ha már ott tartotok, akkor 1-1 képet összehasonlításként beszúrhatnátok ide a topikba.
2017. szeptember 9. 18:14 | Válasz erre | #25
Én is mindenképpen támogatom. Tetszenek a rajzai, illenek a könyvekhez.
Only in Death - Mindhalálig
2017. szeptember 9. 16:45 | Válasz erre | #24
Mindenféleképpen! :)
2017. szeptember 9. 16:09 | Válasz erre | #23
Nagyon is annak számít! Fantasztikusak vagytok! :)
© killmaster (Savanyúhas)
2017. szeptember 9. 12:46 | Válasz erre | #22
Ahogy az eddigi képeket láttam az interneten hát bizony nagyon elcsodálkoztam. Azt tudtam, hogy néhány kjk könyvben a képek eléggé csapnivalóak, sőt szerintem olykor a művészen kívül senki nem tudta mit ábrázol a kép. Ha ennek egy új színezetet adtok annak csak örülni lehet! Ahogy viszont olvastam a kritikákat van a könyvben egy-két baki, de ezt nyilván akkor tárgyaljuk ki, ha már kész anyag van. Várom is azt a napot...[smiley]kacsint[/smiley]
© runner
2017. szeptember 9. 12:06 | Válasz erre | #21
A könyvet hamarosan elkezdjük.
Valóban érdekesek az illusztrációk, ráadásul minden újra kiadott könyvben csak 20 kép van az eredeti 30 helyett.

Örömmel jelenthetem, hogy Báti Lászlóval és FireFoX-szal is egyeztetve, nem ezeket a képeket fogjuk felhasználni, hanem újra lesznek rajzolva.
Sőt, Báti László továbbiakat is készíteni fog, hogy meglegyen a 30 darab.

Remélem ez jó hírnek számít. [smiley]crazya[/smiley]
A főhős Te vagy!
2017. szeptember 4. 18:52 | Válasz erre | #20
Én már minden második nap frissítem az előkészületben meg a könyvrendelés listát várva ennek a címnek a felbukkanását :D

De gondolom még az nem holnap lesz és egyáltalán ne vedd siettetésnek vagy ilyesmi :)
2017. szeptember 4. 18:44 | Válasz erre | #19
Fighting Fantasy Fest 2-n.

Előtörténet jön majd lassan, még várni kell rá egy kicsit.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2017. szeptember 4. 17:30 | Válasz erre | #18
Összefirkálni egy könyvet, eretnekség. [smiley]hehe[/smiley][smiley]hehe[/smiley][smiley]hehe[/smiley]

Hol szerezted? Nekem nem írták alá!
© killmaster (Savanyúhas)
2017. szeptember 3. 21:41 | Válasz erre | #17
Firefox kérhetünk egy magyar nyelvű háttér történetet? Vagy legalább annyit hogy egy fotót készítesz róla, hogy elolvashassuk ékes angol nyelven... Mert bár kutatom bőszen az oldalakat túl sok újat nem tudtam meg erről a kalandról. please...[smiley]worship[/smiley]
2017. szeptember 3. 18:09 | Válasz erre | #16
Saját példány, tegnapi termés. A keményfedeles belsőre pont ugyanilyen volt, úgyhogy maradtam a puha verziónál.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2017. szeptember 3. 17:53 | Válasz erre | #15
Na most kapott el az irigykedés! Gondolom saját példányod, és nem mondjuk egy weboldalról szedted le, bár április már elmúlt a karácsony meg még messze van... Drága télapó nekem is hozz egy ilyen kötetet![smiley]rolleyes[/smiley]
2017. szeptember 3. 15:13 | Válasz erre | #14
[img=http://zagor.hu/egyeb/pop.jpg]PoP[/img]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2017. szeptember 2. 10:35 | Válasz erre | #13
Akkor elnèzèst. Összekevertem valamivel.
2017. augusztus 26. 17:14 | Válasz erre | #12
Nem tudtam azt hittems szeptemberben jön, de akkor az csak a kemény kötéses dísz verzió.
dum spiro spero!
2017. augusztus 24. 18:01 | Válasz erre | #11
Már megjelent angolul.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2017. augusztus 24. 14:36 | Válasz erre | #10
Azért nincs bent mert még angolul se jelent meg :D
dum spiro spero!
© runner
2017. augusztus 23. 10:21 | Válasz erre | #9
Ez még be se került az Előkészületben oldalra.
Hamarosan...
A főhős Te vagy!
© Grimmy
2017. augusztus 23. 01:19 | Válasz erre | #8
Talán gond van a jogokkal... [smiley]conf[/smiley]
Vagy ezt tényleg megjelenteti egy rendes kiadó... na jó, ezt én sem gondoltam komolyan...
2017. augusztus 22. 22:07 | Válasz erre | #7
Azért remélem, hogy nem került figyelmen kívül.
Only in Death - Mindhalálig
2017. augusztus 22. 22:07 | Válasz erre | #6
Tényleg nincs már benne az előkészületben álló művek között.[smiley]szomoru1[/smiley]
Only in Death - Mindhalálig
2017. augusztus 21. 23:43 | Válasz erre | #5
Remélem, hogy érkezni fog!
Only in Death - Mindhalálig
2017. augusztus 21. 20:51 | Válasz erre | #4
Sziasztok! Ezzel a projektel mi lett? Eltünt az előkèszületekböl. :(
© AXE
2017. augusztus 12. 09:00 | Válasz erre | #3
Sziasztok!

Ha összejönne,ajánlom,hogy ne találkozzak a helyszínen Jack Sparrow-val,mert különben T-1000-t játszanék a pofájával.

Üdv:A Kalózkirály kapitánya
© AXE
2017. augusztus 12. 08:48 | Válasz erre | #2
Most vizualizáltam a könyvet.

JÖHET!

Üdv:AXE
2017. augusztus 11. 20:39 | Válasz erre | #1
Jöhet!!!!!
Only in Death - Mindhalálig
Első oldalElőző oldal1234