Vissza a főoldalra
Vissza a lexikon főoldalára
Helyszínek

Titán (világ) (Titan)

Titán (világ)
Titánnak hívják a Kaland, Játék, Kockázat sorozat világát. Itt játszódik Steve Jackson és Ian Livingstone könyveinek nagy része, köztük a Kaland, Játék, Varázslat sorozat is, továbbá a regények többsége és több más, ezekhez kapcsolódó kiadvány is.

Titán, mint helyszín

Titán (világ)

Titán világa egy szörnyen veszedelmes hely. Az emberiség és szövetségesei megerősített településeken zsúfolódtak össze, a három kontinens kastélyfalain túl vad földek terülnek el. A pusztaságban Ork törzsek hadakoznak egymással a hatalom megszerzéséért; kegyetlen szörnyetegek kutatnak élelem után; gonosz varázslók készítik föl embertelen seregeiket a csatára. Bizonyára senki nem akarna egy ilyen ellenséges helyre menni – hacsak a jutalom nem olyan nagy, hogy a hős nem utasíthatja vissza!

Földrajz

Titán világa három fő kontinensből és kisebb szigetekből áll, a többi részt különböző óceánok és a beléjük csatlakozó tengerek teszik ki. A világ földrajzát alapvetően ezek határozzák meg, melyek mindegyike egyéni vonásokkal bír.

A fő kontinensek a következők:

A világ kifejlődése

Az eredeti sorozat első hét könyve (természetesen a Csillaghajó kivételével) alapján készült el az első Zagor.hu Játékfüzethez mellékelt Allansia térkép, ezzel hivatalosan is egy kontinensre helyezve ezeket a műveket. Ám ez előtt is volt némi átütés köztük, korábbi könyvekben megjelent karakterek és helyszínek kerültek említésre a későbbiekben. Például Savanyúhas, aki egy Troll őr volt a Tolvajok Városában, említésre kerül a Halállabirintusban, maga a Halállabirintus a pedig Fang városában található, amiről pedig szó esik A Gyíkkirály szigetében. A térképen sem a déli, sem pedig a keleti határok nincsenek bejelölve, így jelezve, hogy a világ még fejlesztés alatt áll, ám ezt így sehol nem jelentették ki.

Eközben a Varázslat sorozat Kakhabad földjén, egy ezektől teljesen független másik helyszínen játszódik. Allansiát és Kakhabadot úgy „egyesítették” (utóbbi ekkor még nem volt az Óvilág része), hogy a Nyugati Óceán két szélére helyezték őket, bár a világ még ekkor sem kapta meg a Titán nevet. Erre egészen 1985-ig várni kellett, és még ekkor is csak két kontinens léte lett megerősítve, a harmadik még mindig nem bukkant fel. Allansia és Kakhabad között egyetlen kapocs volt, méghozzá a Varázslat sorozat FÉM varázsigéje, melyhez egy Zöld Fémgyűrűre volt szükség, amit a Sziklás magaslatok bányáinak fémjéből kellett elkészíteni.

A Skorpiók Mocsara, az eredeti sorozat nyolcadik könyve, és az első olyan, amit nem az alapító Ian Livingstone és Steve Jackson írtak, a jelek szerint nem ugyanabban a világban játszódik, ám említést tesz a Halállabirintusban felbukkanó Sukumvit báróról. A kilencedik könyv, a A Hóboszorkány barlangjai egyértelműen a A Végzet Erdejéhez kapcsolódik, az előtt játszódik és megemlíti Kőhidafalvát is. A sorozat növekedése közben több könyv is próbálkozott sci-fi történettel. A követő kilenc könyvből hét nem ezen a fantasy-világon játszódott, annak továbbfejlesztése azonban nem állt le.

A Szamuráj kardjának megjelenésével említés esett Titán világának hátteréről, és megismerkedhettünk egy harmadik kontinenssel, Khullal. A másik kettőt Allansiának és Kakhabadnak nevezték el. Nem sokkal később jelent meg Titánról egy összefoglaló mű, ami mindezeket a szálakat egybekötötte, Kakhabadot pedig egy nagyobb kontinensre, az Óvilágra helyezte, az eddig ismert Allansiát és a frissen bemutatott Khult pedig egy-egy nagy kontinenssé varázsolta. Ezen kívül gondoskodott arról is, hogy mindazokat az eddig megjelent könyveket, amiket lehetett, beillessze Titán világába.

Itteni helyszínek

Kapcsolódó cikkek

Bestiák: Cseppegő
Bestiák: Dzsinn
Bestiák: Éjdémon
Bestiák: Elementál
Bestiák: Elf
Bestiák: Erdei Elf
Bestiák: Faember
Bestiák: Hegyi Elf
Bestiák: Holdkutya
Bestiák: Közönséges Troll
Bestiák: Krokodil
Bestiák: Ork
Égiek: A Panteon
Égiek: Állatok Udvara
Égiek: Dögvész
Égiek: Értelem Terme
Égiek: Farigiss
Égiek: Ishtra
Égiek: Myurr
Égiek: Nagyobb Istenek
Égiek: Rothadás
Helyszínek: A Halállabirintus
Helyszínek: Angolna-tenger
Helyszínek: Fang
Helyszínek: Hachiman
Helyszínek: Kakhabad
Helyszínek: Kőhidafalva
Helyszínek: Sziklás magaslatok (Allansia)
Könyvek: A Gyíkkirály szigete
Könyvek: A Hóboszorkány barlangjai
Könyvek: A Káosz Fellegvára
Könyvek: A Skorpiók Mocsara
Könyvek: A Szamuráj kardja
Könyvek: A Tűzhegy Varázslója
Könyvek: A Végzet Erdeje
Könyvek: Halállabirintus
Növények: Ánizs
Személyek: Granati Harar király
Személyek: Mampang Főmágusa
Személyek: Oldoran Zagor
Személyek: Rejtélyes Rabló
Személyek: Savanyúhas

Ez a cikk több mint valószínű, hogy a Titannica megfelelő szócikkének (talán éppen ennek) információi alapján készült el, avagy fog majd egyszer elkészülni.
hr