Zagor.hu
Zagor.hu fórum
53. könyv: A Veszedelmek Kikötője
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (2)
[b]Történet (4)[/b]: Noha egy erősen a nosztalgia-vonatra épülő történetet látunk, nekem mégis bejött. Főleg az, ahonnan indulunk, és ahova érkezünk a végére. Hiszen amikor elkezdjük a kalandunkat, gyakorlatilag a fegyverünkön kívül alig van valamink, és örülünk, ha a nálunk lévő kacatokból valahogy összehozzuk a napi betevőt, és a városban sikerül kicsit bevásárolni, mielőtt útra kelünk egy titokzatos kincs megtalálása céljából. A kincskereső akciónk – ezzel nem spoilerezek nagyot – igen hamar befuccsol és csak egy ládát találunk, amit nem tudunk kinyitni. Később társul hozzánk Hakasan, a harcosnő, kezdetben csupán kalandozási céllal. Majd szinte véletlenül botlunk bele a küldetésünkbe: Csontos Zanbar visszatért és le akar számolni Yaztromoval (meg úgy a világgal is, ha már itt van). Innentől válik élessé a helyzet és kiderül, hogy a tárgy, amit csak kincsvadászat címén akartunk megszerezni, kulcsfontosságú lehet a végső siker szempontjából. Meg kell találnunk Nikodémuszt, elvinni Yaztromo tornyába és valahogy megállítani Zanbart. Már ebben az alapsztoriban is érezhető a sok visszatérő elem, márcsak a két mágus és a főellenség kapcsán is. De a könyvben van még utalás többek között a Halállabirintusra, a Tűzhegy varázslójára, a Gyíkkirály szigetére, A végzet erdejére, de még a Sárkány vérére is. Annak viszont örülök, hogy ezek az utalások többségében megmaradnak Easter Eggnek, Aminek még nagyon örültem, az Csontos Zanbar szerepeltetése. A Tolvajok városa nagy kedvenc, de a végjáték kb. az egyik leggyengébb, vagy beleszórjuk a megfelelő port Zanbarba, vagy meghaltunk. És nem igazán derül ki a műből, hogy milyen ereje van, csak hallomásból. Nos, itt ez megváltozik, igen durva kis csatajelenet alakul ki a végén, és az, hogy a 2 mágussal csak együtt sikerül megállítani, azt hiszem mindent elmond. Apropo, ha már itt tartunk, nagyon bejön, hogy végre mind Yaztromo, mind Nikodémusz aktív részét képezi a végjátéknak és nem csak ülnek és tanácsokat adnak. A könyvben megjelenő karakterek is jól kidolgozottak, a helyszínek meg KJK-s mércével mérve nagyon változatosak. Az egyetlen ami nem tetszik, az néhány helyszín és jelenet külön-külön, leginkább a Feketehomok kikötő, azon belül is Mungó ajánlata. A mellett, hogy teljesen felesleges szála a könyvnek, kicsit gondolkodjunk már el rajta! Adott Yaztromo tornya, ami egyre inkább sötétedik, itt van Zanbar, aki bármikor magához térhet, az egész világ közvetlen veszélyben van, minden másodperc számít, erre mit teszünk: szépen kihajókázunk jópár napra Mungóval. Aki ezt bevállalja, megérdemelt volna egy azonnali halált egy tengeri szörny felzabálása által (oké, ez ellentmondást eredményezett volna a Gyíkkirály szigetével), vagy egy szerző általi lehülyézéssel egybekötött „kalandod véget ért”-et, hogy mire visszaérsz, már Zanbar az úr. De ezt leszámítva azért nincsenek itt komolyabb gondok.

[b]Gondolkodás/szerencse (3)[/b]: Egyik sem igazán domináns. Rejtvényre hirtelen nem is emlékszem, talán a barlangból a szabadba futás az, ahol használnunk kell a memóriánkat és a logikánkat, illetve van 1-2 gondolkodtató döntéshelyzet, de nagyjából ennyi. A másik oldalról viszont a szerencse szerepe sem túl nagy, vannak ugyan olyan részek, ahol sok az azonnali halál mező, de ezeknél vagy nem ösvényválasztáson múlik, vagy ha azon, akkor kapunk előre információt. Ami ennél a könyvnél fokozottan igaz, hogy figyelmesen olvassunk el mindent (az előzményt is), mert sok apró info van, ami később életet menthet.

[b]Nehézség (3)[/b]: Szerintem a legkönnyebb KJK könyvek egyike. Aki nyitott szemmel jár, az random nem nagyon halhat meg, igazából csak 2 kötelező tárgy kell [spoiler2]a Gyűrű és egy puska, utóbbi helyett jó lehet a Démontőr, de ahhoz már nagy mázli kell[/spoiler2] azokat sem nehéz megtalálni. Ami viszont még extrémebb: 11 ügyességgel kezdtem és a könyv során konkrétan egyszer sem sebeztek meg harc közben! Jó, ez utóbbi nyilván szerencse kérdése is, és elég jól sikerült biztos a kockákkal is dobnom, de nem emlékszem igazán komoly ellenfélre a könyvből, mire jött néhány nagyobb ügyességű ellenfél már pajzsok, páncélok meg mindenféle egyéb különlegességek miatt az ügyességpontom óriási volt. Ha jól emlékszem, a végére már 18-ig kúszott fel, szóval a játék végén még úgy kedvem lett volna hobbiból legyakni az [url=http://velemenyes.blogspot.com/2018/06/vissza-multamba-2-verescsont-ejsarkany.html]Éjsárkány[/url]t.

[b]Játékélmény (5)[/b]: Lehet benne a nosztalgiafaktor, de nagyon élveztem, egy pillanatig nem tartottam unalmasnak. Tudtam azonosulni mind az élelemért kuncsorgó harcossal, ahonnan kezdünk, mind a hőssel, akivé a végén váltunk. A könyv szerintem remekül építkezik, minden helyszínen találunk valami izgalmat, és a végjáték is kifejezetten epikus, soha rosszabb könyvet!

[b]Összességében: 15/20[/b]
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
No nézzük, mit alkotott a jó öreg Livingstone mester 2017-ben, [i][url=https://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=80]A zombik vére[/url][/i] után 5 évvel. Megmondom őszintén, engem valahogy ez nem hozott úgy lázba, mint a korábbi könyv híre, és valahol be is igazolódtak a félelmeim, de nem akarom már az elején elvenni a kedvet. A borító jól néz ki, szép a rajz (naná, Ian McCaig), de egyszerűen túl sűrű lett. Már a címet is nehéz kisilabizálni, a többi szöveg is teljesen elvész a háttérben, a szokott elhelyezésük felborult. Az alkotó neve új betűtípust kapott, a „kaland játék kockázat” plecsni szintén máshová került. Szóval kissé kaotikus az összkép, de ez legyen a legnagyobb probléma.

[b]Illusztráció[/b]
A benti rajzoknak kevésbé örültem. Báti László Gábor munkásságát már „magasztaltam” a [i][url=https://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=92]Kígyóemberek birodalma[/url][/i] kapcsán, és nagyjából itt is hasonló a helyzet. Tényleg nem akarok szemét lenni, de ha már a Zagor.hu ilyen színvonalas kiadványokkal kápráztat el minket, akkor jó lett volna keresni valami profibb grafikust, de persze tudom: annak igen borsos ára lehet. Sajnos többször is eszembe jutottak a legendás [i][url=http://kjk-anime.blogspot.com/2014/09/a-sarkanyvar-titka.html]Sárkányvár titka[/url][/i] illusztrációi, de mondjuk azért annyira nem vészes a helyzet. Nálam valahol ott a határvonal, amikor elgondolkodom, hogy „vajon én magam tudnék-e ennél jobbat rajzolni”, és ha a válasz igen, az már kicsit ciki. Szóval amatőr a feeling, és ezen felül gyakran vázlatos, befejezetlen, kidolgozatlan hatást keltenek a munkák. De komolyan: ha látni lehet, ahogy a cégér gerendájának hátsó vonala nem lett eltűntetve a térben előtte lévő másik fadarabról (kép a 24. oldalon), az gáz. Mert ez nem bénaság, hanem igénytelenség. Apróság, de szemet szúr. Ettől függetlenül a koncepciók jók, bár olykor lehetett volna fantáziadúsabban megoldani egy-egy alkotást. Az arányok is rendben vannak, de ez a mindenhol vonalkázással megoldott kontúrozás meglehetősen „iskolás” érzetet kelt. Az a pestisboszorkány (265.) hogy néz már ki? Vagy szegény Mungo? (317.) Vagy maga Csontos Zanbar? (279.) Bocsánat, de ezeken én kuncogtam. Ha a könyv képeit összehasonlítjuk a Bizonytalanság börtönében, vagy akár a Végzet prófétái, szintén magyar művekével, akkor magasan az utóbbiak nyernek. Azért persze vannak olyan grafikák, amik bejöttek, például a Quag-Shugguth (11.), vagy a Feketehomok kikötői látkép is hangulatos (395.).

[b]Háttértörténet[/b]
Kelyhesd városában bóklászunk, és igencsak csórók vagyunk. Hirtelen meghalljuk két részeg beszélgetését, és abból megtudjuk, hogy egyikük vett egy kincses térképet. Miután megállapítják, hogy biztosan nem ér semmit, el is hajítják. Mi megkaparintjuk, és kiderül, hogy a jelzett út egy barlangba vezet a Holdkő-dombok területén, a kincs pedig nem más, mint a Nikodémusz Lángoló Kígyók Gyűrűje. Nincs túl sok veszítenivalónk, így elindulunk a papír alapján.

[b]Rendszer[/b]
A hagyományos rendszer. Nincs extra.

[b]Kihívás[/b]
Nem túlzottan nehéz a játék, illetve eltévedni sem fogunk, olyannyira nyílegyenesen halad a történet. Néhol látszólag vannak elágazások, de a könyv nagyon durván terel az előre elgondolt irányba. Ha a barlangba nem azon a bejáraton megyünk be, és nem azon az utakon járunk, ahogy a térképünk írja, akkor azonnal kampec. Visszafelé ugyanerre kell figyelni. Ha Hakasan-nal a ninja lánykával nem társulunk, akkor is végünk, hiába folytatódik látszólag zavartalanul a kaland. A harci héját sem lehet megkerülni, mert akkor… lekakil minket. Igen, a fejünkre pottyant egyet, így visszafordulunk, mert emiatt ugyebár máris érdekesebb lesz számunkra, mit is ejtett le a földre. Ezek után is létezik pár ál-útvonal, ha nem érdekelne minket az újonnan adódott küldetés, de ezekről is vissza leszünk terelve Hakasan mellé. Szóval lineáris a dolog, még ott is, ahol a tolvajok városába mennénk be. Ha a főkapun át próbálkozunk, vagy épp nem szerzünk kereskedelmi engedélyt, nekünk annyi. No meg mindezeken túl akad egy-két veszélyesebb esemény is, egy közönséges vízidisznó például könnyedén kinyírhat minket (Ügyessége 9, míg mi ebben a csatában -3 Ügyességgel számolunk!).

[b]Főgonosz[/b]
Nincs új a nap alatt, újramelegített főgonoszt kapunk Csontos Zanbar személyében. Hát egyrészt az újrahasznosításról eleve megvan a véleményem, másrészt pedig Zanbar egy jó béna ellenfél volt már a [i][url=https://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=12]Tolvajok városá[/url][/i]ban is, szóval húztam a szám rendesen. DE: itt sokkal jobban sikerült szerepeltetni a csontit, egész rendes kis epizódot kapott a végén. Mikor Yaztromó tornyához érünk, Zanbar is odaviteti magát embereivel. Elégé upgrade-elt formája lett, ugyanis már denevérszárnyakkal és patákkal is rendelkezik a szentem. Elsőként rovarfelhőt zúdít ránk, aztán jön egy óriási csápos bestia, akit nem igazán fogunk legyőzni a harcban, amennyiben nincs Méregkardunk (Ügyessége 12, és nekünk -4 Támadóerő, ha nincs kardocska). Ha korábban nem adtuk Nikodémusznak a gyűrűjét, akkor elsodornak minket a csonti katonái, a gyűrű azonban tűzcsapdába zárja őt. Sima pengénk hasztalan lesz ellene, de a Démontőr megölheti, bár kicsi az esély, hogy eltaláljuk (nem Ügyességpróba). Kovás pisztollyal viszont Ügyességpróbával is kinyírhatjuk, sőt, másodszor is próbálkozhatunk, ha elsőre elvétjük (nehezített dobással). Ide egy kis megjegyzés: nem vágom, a Démontőr miért nincs az első körben az opciók között, miért csak akkor vethetjük be, ha íjjal/pisztollyal nem sikerült a dolog. Mindenestre ahogy Zanbar koponyája széttörik, a serege abban a minutumban szétporlad. Megküzdeni külön nem kell tehát vele, de azért egész jó kis végjáték lett ez.

[b]Hangulat[/b]
Az egész [i]Veszedelmek kikötője[/i] annyira pofátlanul épít a nosztalgiára, hogy én kérek elnézést. Ugyebár minden egyes helyszín ismerős valahonnan, de ha még csak erről lenne szó… A történet közepén, a térkép alapján a barlangban találunk egy kis dobozkát (amit ha kinyitunk, megdöglünk), és már fordulunk is vissza – remekül megérte a kis túra. Ezután kerül képbe Csontos Zanbar második eljövetele, aztán pedig Yaztromó, Nikodémusz, Azzur nagyúr, szóval mindenki ide van keverve ebbe a mixbe. Hallunk még Gilibran király elveszett harci pörölyéről, Mungó is feltűnik a Gyíkkirály szigetéből (az ő epizódjának kábé semmi értelme), de még a 400. pontba is feltétlenül bele kellett ám szőni a Bajnokok próbáját. Itt már konkrétan sírtam, milyen öntömjénezést vitt végbe Livingstone ezzel a könyvvel. Értem én, csalogassuk elő a szép emlékeket, meg minden, de azért ez nekem több mint sok volt. Maga a sztori amúgy nem rossz. Kellően változatos, még úgy is, ha sokszor úgy tűnik, mintha az író épp menet közben találta volna ki, merre kanyarodik az utunk. Megvan a hangulat a kikötőben, elmerülhetünk annak mocskában, felszedhetünk egy csomó tárgyat, Hakasant többféleképp is meggyógyíthatjuk, amikor kimegy a bokája, megszöktethetjük Nikodémuszt Azzur palotájából, és így tovább… ezek mind tetszettek. Továbbá van több emlékezetes karakter, ami szintén megdobja a végeredményt. Nagyjából ennyi, érdemes tehát nekiülni a legújabb Livingstone kalandnak, de van ennél sokkal jobb játék is a polcon.
hr
2017. október 4. 08:29 | Válasz erre | #94
Anno Celebrau belinkelte a fórumra a munkáit.Láttad őket?Vagy megint csak vakon kijelented hogy nem ért hozzá?Mert ez utóbbiban is profi vagy!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. október 4. 00:07 | Válasz erre | #93
Szilvás gombóc for president!
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2017. október 3. 23:20 | Válasz erre | #92
Rühellem a szilvás gombócot! A mágusvadász kaland legalább annyira gagyi mint a HK könyvek java, de biztos van, aki szereti. Lehet lázongani, meg kritizálni, de aki kritizál, az viselje el, ha őt kritizálják! Az meg hogy mennyire demokratikus volt ez a válassz magadnak kalandot szavazás, nos nem megyek bele, nem az én dolgom megmondani ki hányszor szavazott! Egyébként meg láttunk egy rajzot a grafikusunktól, mely lehet nem a kaland legjobb rajza, de meglátjuk milyen a többi, és utána majd lehet óbégatni, hogy bezzeg az eredeti mekkora királyság... Különben is ez egy fórum, lehet érvelni és ellenérvelni, kritizálni, bemondani a frankót vagy csak úgy csinálni, mint Szűcs Gyula. Aztán ki-ki döntse el melyik csoport fekszik neki! Ahogy elnézem van itt pár ember, akit az utolsó csoportba tennék! [smiley]buck[/smiley] Én a magam részéről már elkezdem a pénz gyűjtését a kalandra, és kíváncsian várom a többi rajzot is!
2017. október 3. 23:04 | Válasz erre | #91
Nekem nincs bajom a rajzokkal, és szerintem hangulatosabbak is, mint az eredetiek. Bár teljesen más stílust képviselnek ezek az újak, a maga nemében nem olyan rosszak. Inkább örülni kellene annak, hogy ilyen hamar megjelenik magyarul és a kicserélt rajzokkal jobban fog illeszkedi a többi Zagoros könyvhöz. Ráadásul plusz 10 extra képet is kapunk. Azt meg csodálkozva láttam, hogy van itt pár hisztis kisfiú, aki nem képes várni pár héttel többet egy könyre. :)
© Grimmy
2017. október 3. 22:15 | Válasz erre | #90
Az semmi, nem csak Livingstone-t, hanem a fórumozóknak a jó részét is. Mondjuk Livingstone éppenséggel lesz*rja szerintem, ha ízlésficamosnak nevezik, de mi nem biztos. [smiley]boxer[/smiley] Na jó, lehet, hogy mi is. [smiley]eplus2[/smiley]

"Elmondták már jó páran, hogy az eredeti rajzok gagyik"
Lehet, de azt, hogy Báti László képei jobbak az eredetieknél, nem sokan írták itt így konkrétan. Illetve többen is voltak, akik azt írták, hogy igen, nem jók az eredetiek, de még mindig kidolgozottabbak-profibb hatásúak, mint Báti László rajzai (elnézést B.L.).

"Persze van akinek bejön és vannak az ízlésficamosok!"
Ja, persze. Érdekesen gondolkodsz. Akinek tetszik egy könyv, ami neked nem (pl. Kétélű jóslat) - ízlésficamos. Aki nem a Gyíkkirály folytatását akarja elolvasni, mint te - ízlésficamos. Aki nem Báti László rajzaira szavaz - ízlésficamos. Mi lesz a következő? Aki nem szereti a szilvásgombócot, ízlésficamos?[smiley]idiota[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2017. október 3. 20:48 | Válasz erre | #89
Na ez a tiszta beszéd! Egyébként Livingstone bevállalta, mert hát ő a történetért felelős, a rajzokért meg a grafikus. Ez a ki mihez ért, meg olyan dolog, hogy itt mindenki ért mindenhez, mert hát látott karón varjút, és a tudás vizét kortyolgatta a Szamuráj kardjában. Én nem értek a függvények deriválásához, de engem nem is láttak sose matek fakultáción! Bezzeg itt a fórumon lefogadom ehhez is többen értenek... Én inkább majd a történet hibáit próbálom kiszűrni, abban viszont elég jó vagyok! [smiley]vigyor[/smiley]
© runner
2017. október 3. 20:33 | Válasz erre | #88
Nem szavazunk.
Báti László illusztrációi lesznek, és csak egy féle könyv lesz!

Érvek:
Jók a rajzai, illenek a KJK könyvekhez nagyon is.
Már bizonyított, hiszen két (három) könyvhöz is az ő rajzait használtuk.
Borzalmasak az új rajzok, és minőségük is pocsék.
Így döntöttem. [smiley]hehe[/smiley] punktum.

Lehet köpködni.

Aki az eredeti képeket tartja jobbnak, nosza, meg lehet venni az eredeti könyvet. [smiley]nezze[/smiley]
A főhős Te vagy!
2017. október 3. 20:11 | Válasz erre | #87
Amennyiben ilyen szavazós dolog lenne, akkor azt már meg kellett volna ejteni, vagy sürgősen ejtsétek meg most, amíg nem haladok jobban előre a képekkel.
Mondom: nekem nincs bajom azzal ha a zagor.hu közönsége nem óhajtja a rajzaimat, illetve ragaszkodik az eredetihez, de nem kívánok olyan projektben részt venni, amire hetekig beáldozom a szabad időmet, energiámat stb. és utólag nem lesz felhasználva.
© [törölt felhasználó]
2017. október 3. 20:09 | Válasz erre | #86
2017. október 3. 20:05 | Válasz erre | #85
Az ugye megvan, hogy épp most ízlésficamosoztad le (többek között) Livingstone bácsit?
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2017. október 3. 20:02 | Válasz erre | #84
Igen. Nem.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2017. október 3. 19:58 | Válasz erre | #83
Hát hogyne! A te példányodra Mungó képe helyére Jézust rakjuk fel, hogy keresztet vethess rá! Annak is lehet örülni, hogy lesz magyar verzió, nem hogy még itt variáljanak egyesek! Elmondták már jó páran, hogy az eredeti rajzok gagyik, Báti László Gábor a rajzaival legalább igyekszik feldobni a kiadványt! Persze van akinek bejön és vannak az ízlésficamosok! [smiley]bee1[/smiley]
© Grimmy
2017. október 3. 19:39 | Válasz erre | #82
És ha csak egy verzió lesz, akkor esetleg egy szavazás nem lehetne még arról, hogy melyik verzió jelenjen meg? Vagy már el van döntve?
© Grimmy
2017. október 3. 19:37 | Válasz erre | #81
És a plusz 10 egész oldalas kép annyira megbonyolítaná a dolgot? Csak be kellene szúrni plusz 10 oldalt a 20 képes verzióba. Mondjuk nekem mindegy, nekem elég, ha csak egy verzió van... az eredeti képekkel. [smiley]alien[/smiley]
2017. október 3. 18:20 | Válasz erre | #80
Az lehet, de ott mindkét változatban egyezett a képek száma.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Grimmy
2017. október 3. 18:09 | Válasz erre | #79
Az előző Livingstone-ból ("A zombik vére") is két változat/kiadás volt. [smiley]buck[/smiley]
© runner
2017. október 3. 14:40 | Válasz erre | #78
Sokkal több munka lenne, mert a 30 illusztrációnál teljesen újra kell szerkeszteni a könyvet. Ha a másik is készülne úgy megint teljesen felborulna a szerkezet.
Amúgy az eredeti képek minősége is gyenge.
A főhős Te vagy!
2017. október 3. 08:47 | Válasz erre | #77
Nagyon nagy plusz munka a könyvet kétféleképpen kinyomtatni?Úgy értem, egyrészt az eredeti képekkel, másrészt a Báti László Gábor félékkel.Miért kérdezem?Mert ebben az esetben azok, akiknek jó az eredetivel is, hamarabb megkaphatnák (gondolom a másik lenne az időigényesebb átszerkesztés), nekem pedig jó az eredetivel is, és részemről jó lenne minél hamarabb letudni is, mert egyben rendelek meg nagyobb tételt, és anyagilag ez a verzió a kedvezőbb, praktikusabb.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. október 3. 08:32 | Válasz erre | #76
Lesz az sajnos még valamivel több is....legalábbis részemről a képek elég lassan készülnek...
© runner
2017. október 3. 00:01 | Válasz erre | #75
már meg is kaptuk a képet. [smiley]circling[/smiley]
A főhős Te vagy!
2017. október 2. 22:33 | Válasz erre | #74
Nem fog gyorsan jönni. Szerkesztés, képek, átolvasás, javítások, újraolvasások, ésatöbbi ésatöbbi. Szerintem egy hónapba még gond nélkül bele fog telni.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2017. október 2. 22:27 | Válasz erre | #73
Gratula! 101%-os készültség már nagyon komoly bizakodásra ad reményt, hogy gyorsan jöhet ez a könyv!!!
Only in Death - Mindhalálig
© runner
2017. október 2. 12:42 | Válasz erre | #72
Kérés:

Ahogy ebben a cikkben is látni:
[url=http://nerdblog.blog.hu/2017/09/30/ian_livingstone_port_of_peril_2017_fighting_fantasy_kaland_jatek_kockazat_kritika]http://nerdblog.blog.hu/2017/09/30/ian_livingstone_port_of_peril_2017_fighting_fantasy_kaland_jatek_kockazat_kritika[/url]

A keménytáblás könyv hátoldalán van egy új színes Allansia térkép:
[img=http://m.blog.hu/ne/nerdblog/image/port_of_peril_05.jpg]http://m.blog.hu/ne/nerdblog/image/port_of_peril_05.jpg[/img]

Kérem, hogy akinek megvan ez a könyv, szkennelje be 300dpi felbontásban a könyvön a térképet, és ha lehet TIF-ben (vagy tömörítés-nélküli PNG-ben) küldje el nekem.
Köszönöm.
A főhős Te vagy!
© killmaster (Savanyúhas)
2017. október 2. 08:22 | Válasz erre | #71
Hát szó mi szó tényleg vannak benne logikai bukfencek, én is találkoztam egy kettővel, de gondolom lesz nekünk is alkalmunk esetleges hibákat jelezni a történettel kapcsolatban. Hiába a mester is öregszik, de azért még nagyon tud...[smiley]vigyor[/smiley]
2017. október 1. 23:11 | Válasz erre | #70
Nem lett elnézve, egész nap ezen dolgoztam, és több frissítés is volt a százalékokban a pihenőknél. Most 101%-on áll, aminek prózai oka van: nagyjából 20 fejezetpontba kellett elég csúnyán belenyúlnom, hogy kijavítsak három történetvezetési hibát.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© dan
2017. október 1. 22:54 | Válasz erre | #69
Szerintem elnézték.Már 90-en áll.Sejtésem szerint jövő 7-re elkészül.(Tudjátok,a 2pocak.)Ezzel vége lesz a 7szűk esztendőnek. Hip-hip hurrá!

Üdv:dan
2017. október 1. 15:24 | Válasz erre | #68
80% lett végre!
Only in Death - Mindhalálig
2017. szeptember 30. 09:21 | Válasz erre | #67
Jöhet a Vértengeres sztori! Azt is lehetne ám folytatni, mert nagyon jó kis történet volt!
Only in Death - Mindhalálig
© killmaster (Savanyúhas)
2017. szeptember 30. 08:56 | Válasz erre | #66
Runner a történetben vannak kalózok, folyami kalózok és tengeri kalózok is! Sőt, ha nem vigyázol, könnyen te is kalóz leszel. (Ugye akkor bukik a küldetés!) Aztán mehetsz a Beltengerre hajókázni! [smiley]fantasy-barbarian-20[/smiley]
© runner
2017. szeptember 29. 21:20 | Válasz erre | #65
FireFoX-ot faggattam (fele fordításnál tart), hogy milyen a könyv, hány kalózzal találkozott.
Hát... eggyel se. [smiley]falbav[/smiley]

Úgyhogy most megyek és megnézem dühömben a Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja filmet.

[smiley]boxer[/smiley]

A főhős Te vagy!
© runner
2017. szeptember 29. 21:13 | Válasz erre | #64
Na, még egy kép itt a Fórumon a könyvből:

[center][img=http://zagor.hu/egyeb/AVK_new_14.jpg]http://zagor.hu/egyeb/AVK_new_14.jpg[/img][/center]

Hát nekem erről a régi, gyerekkori nagy-kedvenc képregényem ugrott be.
Na ki lakott ilyen barlangban???

Megfejtés:[center]
[spoiler][img=http://zagor.hu/egyeb/fantom.jpg]http://zagor.hu/egyeb/fantom.jpg[/img][/spoiler][/center]

[smiley]circling[/smiley]
A főhős Te vagy!
© runner
2017. szeptember 29. 21:06 | Válasz erre | #63
Feltételezem, hogy az eredeti könyvről kérdezel.

A sima könyvön 6,99 font van írva, de az FFF2 helyszínén 5 font volt darabja.
A keménytáblás változat meg asszem 25 font volt, de abból én nem vettem.

400 fejezetpontos, és a végén van a szabályzat, ezért ott is vannak még oldalszámok, így tudható, hogy pontosan 288 oldalas a könyv.
A főhős Te vagy!
© AXE
2017. szeptember 29. 19:59 | Válasz erre | #62
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék,hogy az oldalszámról,valamint az ellenértékről lehet-e felvilágosítást kapni?

Üdv:AXE
2017. szeptember 27. 16:06 | Válasz erre | #61
Örülök hogy nyugodt voltál, és remélem az is maradtál.
De akkor te miből feltételezted hogy én nem vagyok az, hogy nyugtatni próbáltál?
Ezek szerint neked sem megy az értve olvasás -ami már úgy látom tömegbetegség- ha a szövegem úgy jött le hogy beszóltam.
Nem, nem beszóltam, hanem a magam módján közöltem, hogy 1.nem olyan komoly ez, hogy ölre kelljen menni miatta, és ebből adódóan 2.nem kell nyugtatgatni, mert nem is vagyok ideges.Ezért írtam, hogy (neked) nyugi, nagyobb ennek a füstje mint a lángja.
Hozzáteszem, számomra már nagyon unalmas, hogy ezen a fórumon ha az ember valakivel nem ért egyet, és ennek úgymond hangot ad, akkor jönnek a nyugtatgatók, mintha ennek az egésznek akkora jelentősége lenne.És unalmas, hogy nekem pedig ezt is állandóan hozzá kell írnom.
Sorry, ha te ebbe az egészbe többet gondoltál bele, és az így szíven ütött.
Mellesleg, a magam részéről azt is mertem gondolni, hogy ha egyáltalán reagálsz, akkor annak a szövegem második részéhez lesz köze, dehát a te válaszod sem a rajzokkal volt kapcsolatos, a témát pedig lezártad.Pedig kíváncsi lettem volna, hogy kb. mikét képzeled el a továbbfejlődésed menetét, de ezek szerint ezt már nem tudom meg.Na, annyi baj legyen, a legjobbakat neked is!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© [törölt felhasználó]
2017. szeptember 27. 14:29 | Válasz erre | #60
© [törölt felhasználó]
2017. szeptember 27. 14:18 | Válasz erre | #59
2017. szeptember 27. 13:26 | Válasz erre | #58
Már megbocsáss, de mintha kissé félreértettél volna....azt hogy "Neked nyugi" nem igazán értem. Én teljesen nyugodt vagyok, minek szóltál most be, amikor abszolút jó szándékkal írtam valamit?
Semmiféle világháborúnak nem fogtam fel a véleményeiteket, csak a végén már nem a rajzokról szólt, hanem egymást szapultátok, ez pedig kissé zavaró.
Részemről a témát lezártnak tekintem, a viszontlátásra.

2017. szeptember 27. 12:25 | Válasz erre | #57
"Srácok, nem szeretném ha ölre mennétek egy rajz miatt, annyit tényleg nem ér meg az egész. Csak nyugi!"
Neked nyugi, a magam részéről nem tervezek ölre menni ilyenek miatt senkivel.Nem kell minden véleménynyilvánítás és véleményeltérés szóba hozását a III.világháborúnak felfogni!
Ne feledd, az internet ilyen csalóka jószág, nem minden olyan véresen komoly, mint amilyennek látszik, sőt!
Más.Emlékszem, anno mi már társalogtunk a rajzaidról.A rettegés háza topik 41-es hozzászólásában egy egész könyvnyi munkádat elemezgettem.A helyzet az, hogy én azóta nem látok komoly fejlődést.
A stílusod olyan amilyen, nem ezzel van a gond.Fantáziád is van, ez is lejön.Számomra még a hangulat is megvan sokszor.Sőt, még az is lehet, hogy azóta részletgazdagabbá váltál.Minden területen lehet még fejlődni, azaz ezekben is, de alapvetően nem itt van a probléma.Hanem amit Celebrau is írt, és én is külön beidéztem tőle!
Ha abban tudsz fejlődni, akkor léptél csak igazán nagyot előre!Örülök hogy sem tavaly, sem most nem veszed a lelkedre a kritikámat, ez már jó jel!Nyilván lejött, hogy az égvilágon semmi bajom veled, csak a rajztudásod terén egy olyan valakinek tartalak, aki még a szárnyait bontogatja.Én mindenképpen arra biztatlak, hogy ne add fel, de a Celebrau által írott hibákra tényleg figyelj oda!Sok sikert hozzá!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. szeptember 27. 09:24 | Válasz erre | #56
Srácok, nem szeretném ha ölre mennétek egy rajz miatt, annyit tényleg nem ér meg az egész. Csak nyugi!
Mellesleg hajlok én is az újrarajzolására, ha már ennyi hibát találtatok benne, max. módosítva lesz az alap ötleten pár dolog. De egyelőre a többi kép van soron, ezt szerintem pihentetem egy darabig.
Köszönöm ismét az építő jellegű kritikákat, mint mindig, ezeknek sosem voltam ellene.
2017. szeptember 27. 08:48 | Válasz erre | #55
"...vagy egyszerűen, amit nem Cyborg17 csinál, az már eleve gyanús!"-Na látod itt a baj, hogy túlságosan beleviszed a saját elképzeléseidet.Ezt például miből következtetted ki?
"Én boldogan veszek bölcsességet mindenkitől, de előtte azért mutasson is valamit, mert ez nem póker, ott lehet blöffölni!"
Keress fel egyszer, és majd elrajzolgatunk.Onnantól majd el fogod tudni dönteni.
"Kérdezgettem más grafikust, aki az én történetem illusztrálta, és bizony elmondta, hogy egy rajz több órán keresztül is készül, mire végleges formáját elnyeri. Na most, aki ennyi időt szán erre a projektre, és még ha van is benne hiba, mert azt itt mindenki gyorsan kiszűri, az inkább dicséretes dolog."
Ez így van, viszont itt nem is erről volt szó!Az hogy Báti László Gábor hajlandó erre időt szánni, és rajzolni valóban nagyon dicséretes dolog, le a kalappal, és minden tiszteletem érte, de a rajzai attól még nem jók (és itt erről volt szó)!A semmitől persze sokaknak ez is jobb, és ahogy látom többeknek tetszik is, ami elhiheted nem jelent semmilyen problémát számomra, de attól még lehet önálló véleményem is, ami nem feltétlenül passzol ezzel.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. szeptember 27. 08:28 | Válasz erre | #54
Induljunk ki abból, hogy igazad van, és valóban nem teljesen párhuzamosak azok a tetőegyenesek, mert nem is kell párhuzamosnak lenniük.
A kérdés itt az, hogy mennyire nem?Éppencsak, hogy észre se vedd, vagy csak alig vedd észre, vagy látványosan nem?
Mert Báti László Gábor rajzán látványosan nem az!Lehet, hogy ő rajzolta jól, de akkor Iain McCaig elcseszte a Tolvajok városa rögtön az első képénél, és Bob Harvey is, a Haláltalizmán 130-as, és 248-as ábrájánál (csak hogy többet, mást ne is említsek).
Az összegyűrt térkép kapcsán pedig:látszik hogy túl nagy méretű ez a papírgalacsin, amiből az feltételezhető, hogy Báti László Gábor az utcaszint perspektívájából kívánta láttatni a szituációt, ami szintén nem sikerült tökéletesen.De nem ragozom én ezt tovább, hiszen Celebrau jól leírta:"Az alapok nincsenek rendben. Perspektíva, anatómia, térérzet, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Ezek hiányában pedig hiába megy bele a sok részlet, a rajz nem lesz jobb."

Az eredeti képekről.Minden bizonnyal hozzájuk lehet szokni, de a magam részéről biztosan nem fogom tudni megszeretni őket.De ha mások igen, akkor maradjanak az eredeti ábrák.Vagy hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon, maradjanak az eredeti ábrák is, és rajzoljon még hozzájuk valaki, jelen esetben közkívánatra Báti László Gábor.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© killmaster (Savanyúhas)
2017. szeptember 27. 08:23 | Válasz erre | #53
Senki nem arról beszélt, hogy tilos kritizálni Cyborg17, sőt ha kicsit figyelmesebben olvastál volna, és nem csak azt szajkózod, hogy te mint művészlélek, milyen hibákat találsz a rajzon, akkor bizony nem írnál ilyen sorokat a fórumra. (Na ez már majdnem olyan hosszú gondolat volt, mint amilyeneket Sz.G szokott írni!) De egyébként én legalább látom azt is, hogy a grafikusunk igyekszik az elvárásoknak megfelelni, noha a te elképzéseid kissé talán futurisztikusak vagy egyszerűen, amit nem Cyborg17 csinál, az már eleve gyanús! Én boldogan veszek bölcsességet mindenkitől, de előtte azért mutasson is valamit, mert ez nem póker, ott lehet blöffölni! Kérdezgettem más grafikust, aki az én történetem illusztrálta, és bizony elmondta, hogy egy rajz több órán keresztül is készül, mire végleges formáját elnyeri. Na most, aki ennyi időt szán erre a projektre, és még ha van is benne hiba, mert azt itt mindenki gyorsan kiszűri, az inkább dicséretes dolog. Egyébként meg úgy sem itt a fórumon fogják megmondani, hogy az elkövetkező scholastic könyvek ábrái milyenek legyenek, mi csak véleményezhetjük azt. Igaz abban legalább egyetértünk, hogy amik eddig megjelentek, azok eléggé gagyik lettek. (Bár, ha én ezt írom, tuti lesz, aki rám cáfol, mert hát miért ne!) Egyébként Picasso Békegalambja azért odatesz, bár én csak a 10 filléresen láttam utoljára! Mondjuk nyilván az sem véletlen, hogy kétféle borítót kapott a könyv, a kemény fedeles az tényleg profi munka, de nyilván "művészeti szakértőnk" abban is felfedezné az utolsó görbe vonalat is. Egyébként ahogy mazsolázgattam a történetet, emlékeztet erősen a Gyíkkirály szigetére, abban a tekintetben, hogy a történet szálai nem igazán ágaznak el, sokkal inkább tűnik lineárisnak. Viszont így kerek egész a sztori, nem tűnik el senki hirtelen mellőlünk, és ha igen, azt is megindokolják miért. Ráadásul amit nehezen összekuporgatunk pénzt, no itt lesz mire elkölteni! [smiley]Treasure-Closed-icon[/smiley]
2017. szeptember 27. 07:26 | Válasz erre | #52
A scholastic egy gyerekkönyv kiadó, több éves, friss tapasztalattal a gyerekkönyvek kiadásának területén. Ők javasolták Livingsone-éknak, hogy tegyenek próbát ezzel a stílussal, ők pedig belementek, nekik ugyanis - legjobb tudomásom szerint - nincs több éves, friss tapasztalatuk gyerekkönyvek kiadásának területén. Ezért lettek ilyen stílusban rajzolva a könyvek. Egyébként, ahogy fogalmazott, minél többet nézi az új képeket, annál inkább hozzájuk lehet szokni / meg lehet szeretni őket, és másoktól is láttam már ilyen véleményeket a facebook csoportban.

Hogy egy kicsit az éppen futó témához is hozzászóljak, annyit megjegyeznék, hogy én is tanultam anno perspektivikus rajzolást még általánosban, és kicsit elgondolkoztam ezen a "nem párhuzamos a háztető két széle" dolgon, mert gyanús volt, hogy azoknak nem is kellene párhuzamosnak lenniük. Úgyhogy gyorsan kerestem egy fotót egy házról, ami nagyjából ugyanúgy lehet belőve, mint a képen látható. Aki utánam csinálná, annak ez volt az eredeti kép:

https://washrite.files.wordpress.com/2011/04/img_13811.jpg

És ez az, ahol összehasonlítom a tető alsó és felső szélét:

[img=http://zagor.hu/egyeb/roof.jpg]tető[/img]

Látszik, hogy lassan, de biztosan távolodunk az eresztől. Aki kételkedik, annak ajánlom ezt:

https://www.muveszhaz.com/wp-content/uploads/2016/08/perspekt%C3%ADva21-670x300.jpg

A jobb szélen lévő ház tetejét tessék alaposan megnézni, ott nem csak hogy még szembetűnőbb a különbség, de érezni is kell tudni, hogy az egy pontos perspektíva miatt a két élnek össze kell futnia a végtelenben.

Utolsó előtti gondolat: az a tető teljesen jól van lerajzolva. Egyszerűen balfütyi volt a munkás, és így építette meg hogy az egyik vége magasabban van, mint a másik.

Utolsó gondolat: az összegyűrt papírgalacsin nekem bejött, viszont valóban elég sokáig kellett néznem a képet, mire rájöttem, hogy a két emberke pontosan hogy is akar állni.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2017. szeptember 26. 23:25 | Válasz erre | #51
Ha azt írnám, hogy a te gondolkodásmódod annyira elvontan sajátos, és nem igazán pozitív értelemben, már pedzegetnék valamit, de a valóságot még csak meg sem közelíteném!Az elmúlt évek alatt annyiszor tapasztaltam ezt, hogy kezd meggyőződésemmé válni.
Mert mi is itt a szitu?Adott az új mű, és adottak hozzá az új trendi illusztrációk, amelyek enyhén szólva nem passzolnak az eddig megszokott KJK ábrázolásokhoz.A többségnek nem tetszenek, nekem sem, kár is ezt tovább ragozni.
Aztán legyen hozzá új ábra, és majd azt Báti László Gábor megrajzolja.És akkor itt ugrik a majom a vízbe!Lehet hogy nálad klasszisokkal jobban rajzol, lehet hogy te odáig vagy a műveiért, örülök neki, és?És akkor tilos kritikát alkotnom róla?Tilos mert én nem rajzolok?Nem tudom megérteni ezt a fajta logikát, kicsit a múlt rendszer észjárására emlékeztet.Csak jót szabad mondani elvtársak, és azt is elsősorban csak annak aki "letett valamit az asztalra"!
Na ez az amire én torony magasan sz..ok!Picasso számomra pont egy rossz példa, mert szörnyűek a művei, de biztosan most hirtelen az ő neve jutott az eszedbe.Sebaj, értem mit akartál kihozni ebből.Szerintem senki nem vár el itt michelangeloi színvonalat, de ha valami rossz az rossz!És Báti László Gábor sem abból fog tanulni, nem attól fog fejlődni, ha ilyen "haveri" hátbaveregetésekkel téves felfogásba ringatjuk!Ettől ő rosszabb ember?Nem!Csak szimplán van mit fejlődnie!Pl.a háztető felső és alsó vonala nem párhuzamosak!Ha tovább húzzuk őket, előbb-utóbb össze fognak érni!Az út és az onnan nyíló ajtó perspektívája rendben van szerinted?Ráadásul én nem látom magának az utca felépítésének sem a koncepcióját!Te igen?Akkor mégis merre vezet?
Az már korábban is kiderült hogy van azért némi fantáziája (itt is ötletes volt a kövér béka cégér, és az összegyűrt térkép is jó ötlet volt), egész egyszerűen a kivitelezéssel vannak gondok!
A lényeg:nem akarom én bántani, de valakinek már ki kell mondani az igazságot is!Tudod ezt nevezik úgy, hogy építő jellegű kritika.Normális, épkézláb, felnőtt emberek pedig akkor is megszokták az ilyet érteni, és nem megsértődnek rajta, ha manapság nem szokás ilyesmikkel előhozakodni, és inkább mindenki lenyel mindent.
A kiadóval kapcsolatban viszont lehet hogy igazad van -ezt nem tudom- de ha így áll a dolog, Livingstone-nak mint írónak már minden mindegy?Mégiscsak az ő műve, legyen már beleszólása!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© killmaster (Savanyúhas)
2017. szeptember 26. 22:47 | Válasz erre | #50
Nahát ki gondolta volna, hogy ide ennyi művészlélek jár! Gyerekek nem Picasso reinkarnációját keressük, hanem egy rajzolót, aki kicsit feldobja az amúgy elég "torz" grafikával megáldott kiadványt! Ha nem tetszik, nem veszed meg a kiadványt ilyen egyszerű! A Báti László Gábor letett valamit az asztalra, megmutatta ő ezt tudja, és ha valaki jobbat tud, nosza lássuk! Az elmélet itt már annyira megy, mintha mindenki művészettörténetben utazna ezen a fórumon. Hogy az eredeti ábrák nem tutik? Hát fiúk ezt bizony már jóval hamarabb pedzegettük itt, azért is szerettünk volna saját grafikust igazoltatni erre a könyvre is. Egyébként meg én elsősorban nem az írót, hanem a kiadót állítanám pellengérre, ők szabták el az egészet! De piszkosul ám! [smiley]gonosz3[/smiley]
2017. szeptember 26. 22:27 | Válasz erre | #49
Teljesen egyetértek Celebrau hozzászólásával, ugyanis én DReaMSCaPe-pel ellentétben nem látom azt a bizonyos fejlődést.Inkább úgy látom Báti László Gábor elért egy -bocs, de szerintem nem túl magas, kiemelkedő- szintet, és ott leragadt.Értékelendő a buzgósága, a szorgalma, de a mellékelt ábra egész egyszerűen rossz!
Báti László Gábor!Mi a technikád?Azonnal rajzolod amit kigondolsz, vagy először halványan, elnagyoltan vázolod?Csak mert a komoly művészek tudtommal az utóbbi technikát használják, és ez sokat segít abban amit Celebrau írt!
A másik dolog:az eredeti ábrák sem jók, csak másképpen rosszak.Ahogy Grimmy is írja, stílusidegenek, a hangulatuk abszolút nem passzol az eddig felépített Titán világára!Ha valami bevált, teljesen szükségtelen váltani.Az itteni változtatás is kiváló példa a "legyen új, modern, trendi, stb." mindenáron való erőltetésére, és ezzel együtt a tökéletes minőségromlásra.Jó nagy szar a végeredmény ilyenkor általában, mint most is!Ez lehet valami nyugati betegség; ennyire nem tudnak már magukkal mit kezdeni a nagy jólétükben?
Ha pedig tényleg ezzel lehet megfogni a mai fiatalokat -amit bizony kétlek- akkor nagyobb a baj, mint azt bárki a legmerészebb álmában is gondolta volna!Livingstone!-Ha már felköptél az égbe, legalább ne maradtál volna alatta![smiley]ejnye1[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© [törölt felhasználó]
2017. szeptember 26. 20:15 | Válasz erre | #48
© killmaster (Savanyúhas)
2017. szeptember 26. 20:11 | Válasz erre | #47
Mit értesz mesés történet alatt Grimmy? Van benne törpe, igaz nem hét, és hófehérke sehol... Sok benne az ismerős alak, akikkel korábban találkozhattunk és most együtt egy ütős történet erejéig összeállnak. Legalábbis, amit itt az interneten olvastam róla. Egyébként a you are the hero 2 könyvben láttam ennek az új illusztrátornak több képét is, de valahogy engem nem tudott bámulatba ejteni. Az már más tészta, hogy a könyvkiadó mennyire pocsék minőségben adta ki a képeket, mert ez az ő saruk!
© Grimmy
2017. szeptember 26. 19:28 | Válasz erre | #46
A félreértések elkerülése végett: az eredeti (angol) képre írtam azt, hogy "stílusidegen". Báti László rajza nem az, sőt, nyilván kimondottan KJK-s... csak hát igen, "vázlatos". :) De például a Rettegés házás-képek nekem bejöttek, azok tényleg el lettek kapva, azok tényleg hozzáadtak a könyvhöz (mintha a horror téma jobban feküdne Lászlónak rajz terén).
Amúgy ez a két újabb hivatalos kép annyira nem rossz... de tényleg inkább valami mesébe illenének inkább. :) Nem lehet, hogy ez az új Livingstone-kaland is kissé olyan ("mesés")? Olvasta már itt valaki?
2017. szeptember 26. 14:57 | Válasz erre | #45
Szerintem sokkal jobban ragadja meg a háttértörténet legfontosabb pillanatát Báti László Gábor rajza: mikor az összegyűrt papírgalacsin előtted hullik le a földre, Te pedig lehajolsz érte és felveszed azt. Miközben felpillantasz, látod a háttérben eltántorgó két bizonytalan alakot, majd kihajtogatva a térképet szemügyre veszed annak tartalmát.

Talán a perspektíva egyértelműbb ábrázolásához sokat hozzáadott volna az érte lehajoló karakter kézfeje, továbbá ha megfigyelitek a gombóccá gyűrt térképet, akkor láthatjátok a kidolgozottságát, a domborzati viszonyok jelöléseit, stb. Persze Báti László Gábor is fejlődhet még - amit szerintem könyvről-könyvre meg is tesz - a több aprólékos részlet mindig sokat dob a tusrajzokon.

Másrészt nem is vagyok benne biztos, hogy az eredeti képen lévő térkép teljesen szöveghű; azért az a kis látható részlet is nagyon profinak tűnik ahhoz képest, hogy egy öregember reszketeg kézzel készült térképe lenne, inkább tűnik profi kartográfus munkájának. Meg túl nagy a térkép ahhoz is, hogy csak úgy simán össze lehessen gyűrni.

Persze mindenkinek meglehet a saját véleménye, de szerintem egy kép alapján senki ne vonjon le elhamarkodott következtetést, főleg ha még a háttértörténetet sem olvasta végig, amihez készült. :)