Zagor.hu
Zagor.hu fórum
2. Karavánkísérők
BejelentkezésElfelejtett jelszó
© SzG
2022. január 9. 15:38 | Válasz erre | #137
SPOILER
Magok: nincs szükség rájuk a könyvben. A folytatásban fognak szerepet kapni, ahogy például a homokóra is... de abban is csak némi előnyhöz juthatunk majd általuk. Tehát semmiképp sem létszükséglet megszerezni őket. :)
SPOILER VÉGE

A többi kérdésre majd Branimir válaszol.
2022. január 8. 23:12 | Válasz erre | #136
Lenne pár kérdésem:
[spoiler]
- A 129-en megszerezhető 3 Agri-Mor mag jó bármire is a könyvben? Számít az a befejezés szempontjából? Vagy majd egy későbbi könyvben fog kelleni? (Ha erre nincs szükség, akkor talán találtam egy viszonylag (khm...) kevés szerencsére épülő utat, ami még a minikalandot is végig tudja csinálni, és 7 becsületponttal fejezi be a játékot.

- Hol lehet a horgászbotot megszerezni? Rémlik, hogy láttam valahol, de most sehol se találom.

- 182: itt a szöveg alapján csak választható, hogy a szarvval sebzünk. Ez valóban így van? Ha nem, akkor Varbaro kifejtése jogos, és nem feltétlen könnyebb Mordish halála után a démonra menni (mert utána kisebb esélyünk lesz az élőholtak ellen a legvégén).

- A lámpás jól láttam, hogy nem kell sehol máshol, csak Eriana pincéjében? Ha ez így van, akkor miért kapunk később egy csomó helyen újra lámpást?

- 33-on az ellenfél íjászai a kör elején vagy végén lőnek? Ugye nem mindegy, ha pont abban a körben megy az Erőnlétük 5 alá.

- 44: a szöveg alapján az egyik tárgyamat mindenképpen oda kell adnom, ha nálam van a 3-ból egy. Tényleg így van?

- 99: Ha Brutus Morc-on új páncél van, és az ellenfél 1-et v. 2-t dob sebzésnek, akkor nem sebződöm az adott körben? Vagy minimum 1-t mindig sebződöm?

- 84: itt azt írja, hogy a Kristálytoronyban vesztettük el az áldozótőrt. De valójában elveszíthettük a 176-on is, nem?

- Megiható-e bármely csata előtt egyszerre a két törpepálinka +2 Harcérték módosítóért?
[/spoiler]
© SzG
2022. január 8. 14:23 | Válasz erre | #135
Köszönöm, hogy leírtad a véleményedet, illetve az érzéseidet a minikalanddal kapcsolatban. :)
Egyébként nekem is eszembe jutott korábban, hogy nem lóg-e nagyon ki a könyvből... de aztán végül is arra jutottam, hogy annyira vészesen (és zavaróan) nem, hiszen azért nem egy "hardcore" dark fantasyról vagy horrorról van szó (említetted a Bizonytalanság börtönébent; hát az szerintem sokkal sötétebb és durvább ennél a minikalandnál :) ). Ráadásul a Karavánkísérőkben is van néhány komolyabb, "darkosabb" jelenet, például a Mordish-hal vagy az Átokszipollyal kapcsolatosak (egyébként ezekben sincs humor :) ). Persze A Háromszemű visszatérése nyilván tényleg sötétebb valamennyivel, illetve "gótikusabb", de ennyi talán még belefér. Főleg, hogy mégiscsak egy külön kalandról van szó, aminek a szerzője is más... Tényleg nem lenne szerencsés, ha pont ugyanolyan lenne a stílusa, hangulata, felépítése, mint a Karavánkísérőknek. (Ebben az esetben lenne igaz az szerintem, amit Bubu írt a blogján, hogy semmi újat nem nyújt, semmi pluszt nem ad a "fő" kaland után; jelen esetben ez pont nem igaz.) Persze ez csak az én véleményem... elfogadom, ha valaki máshogy gondolja, illetve érzi. :) Mindenesetre azért örülök, hogy összességében tetszett neked a minikaland, és annak is, hogy várod a Bizonytalanság börtönében új kiadását. :)
2022. január 8. 00:51 | Válasz erre | #134
A Karavánkísérők írójaként ezúton is köszönetet mondok mindenkinek, aki megvásárolta a könyvet. Örülök, hogy egyre többen olvassátok, hát még annak, hogy alapvetően szeretitek is!

A nehézségre vonatkozó megállapítások nyilván igazak, de azt gondolom, aki már kiismerte a könyvet, a legtöbb akadályon ügyes taktikázással azért felül tud kerekedni. (Jó példa erre ghorvath 133-as levezetése.)

Ha valaki túl nehéznek érzi a könyvet, nyilván kitalálhat magának speciális szabályt, hogy ezt áthidalja (pl. tényleg kezdhet több arannyal, vagy extra adag élelemmel), én azonban a „kötelező” könnyítés bevezetését nem támogatnám. A kezdő értékek szerintem pont úgy lettek belőve, hogy a khalebori készülődés taktikai része működjön és dönteni kelljen csapatok, felszerelések és ételadagok között – ahogy írtátok, többen ti is ugyanezen a véleményen vagytok.

Varbaro 121-ben kérdezte: „Itt egy kérdés a holtak ellen Bilobiusék csökkentik a HK-t 1el külön pontban majd folytasd a küzdelmet lapozz vissza, itt még bevetik továbbá az ellenszélt (ha van zerduköves bot)? Ezt nem tudtam megállapítani.” Az 58. pontban, Bilobiusék felbérelésekor olvasható, hogy „Amennyiben lehetőségetek lesz bevetni Bilobius és növendékei mágiáját, a könyv jelezni fogja. Az olyan összecsapásoknál, ahol ilyen hivatkozás nem szerepel, 1 ponttal csökkentheted automatikusan ellenfeleitek Harckészségét, mert a varázstudók ellenszéllel akadályozzák őket!”
Itt lehetőségünk van a könyv szerint bevetni a varázstudók mágiáját, tehát az ellenszél varázslat nem alkalmazható.

ghorvath kérdése a 118-ban: ”Viszont nem látom, hogy a 275 eseményei hogyan egyeztethetők össze később a 225-ről 111-re lapozással?”
A 275-ön szerepel, hogy ezt a csapatot le kell húznunk a Zsoldoslapról, tehát a kaland végén nélkülük már nem tudunk a 111-re lapozni.
2022. január 7. 23:03 | Válasz erre | #133
Hm, pár dolgot azért rosszul képzeltem, szóval később majd visszajövök egy alaposabb elemzéssel. De addig is:
[spoiler]Ha Branimir velünk marad (pl. elfeket nem visszük magunkkal, akkor talán ez kényelmesen megoldható), akkor a búcsúzáskor elmondja a titok 39-et. Így azért már korántsem olyan vészes a helyzet...
A titok 57-et pedig megtudhatjuk Kallimirtól is, akibe a Dormindar v. Méregkeverőktől való búcsúzásnál is belebotolhatunk, de érdemes Brutus Morc-től kapott igazság szérummal nekimenni, vagy láncos buzogánnyal, meg alkarvédővel meg láncinggel.
Így akkor a Méregkeverők+Bilobius egy tűrhető combo-nak tűnik, és Brutus Morc-ot meg fel lehet venni a temetőben, Branimir+3 társával együtt ez a végére 10-es harcérték és 18-as erőnlét. Ráadásul az ellenfél harcértéke 1-gyel csökkenthető Bilobiusék miatt, és sátrat se kell venni. Ez már így nem is rossz, még akkor sem, ha a végén a botot elveszíti.
Még azon töprengtem, hogy lehet, hogy Morikot érdemes még az elején eltünteti azzal, hogy várunk a karaván indulásával. Sok macerát megkímél később (kezdve ott, hogy nem árulhat el, de így meg lehet támadni a másik karavánt, ahol egy csomó hasznos cuccot össze lehet harácsolni), és olyan túl sok hasznot amúgy sem hajt....
Rufus-nál nem lehet új embert felvenni, erre rosszul emlékeztem. Talán az rémlett, hogy az ottani harc idejére ideiglenesen mellém áll?[/spoiler]
2022. január 7. 20:45 | Válasz erre | #132
Ami egyébként szerintem kifejezetten nehézzé teszi a könyv elemzését, hogy a legtöbb ilyen típusú könyvvel ellentétben itt nincs egy egyértelmű legjobb útvonal. Még a sokat emlegetett Pusztító, meg a hírhedt Démonlovagok is olyan, hogy az majdnem végig teljesen világos, hogy mi az optimális útvonal, csak közben rengeteg kockadobás lesz, amik megnehezítik a dolgodat. Még a Végzet prófétáinál is többé-kevésbé világos volt egy-egy csapatösszeállításhoz, hogy milyen útvonalra érdemes menni velük. Viszont a Karavánkísérőkben a pozitív helyzetek egy jelentős részének megvan az ára valahol (aranyban, becsületpontban, vagy később egy kellemetlen helyzetben), és a negatív helyzetekben is sokszor található valami kompenzáció.
Hozzáteszem, én ezt a komplexitást sokkal inkább a könyv előnyének tekintem, semmint hátrányának.

A végső minikalandról: Vegyesek az érzelmeim vele kapcsolatban.
[spoiler]Tetszett, hogy ilyen megvalósítást nem láttam eddig máshol, és nagyon jó ötletnek tartom. Nem különösebben zavart az sem, hogy itt már nincs döntési lehetőség, azon múlik minden, hogy mit szereztünk meg előtte. A legtöbb játékkönyv (különösen a nehezebbek) mind ilyenek: ha ez van, akkor mehetsz tovább, ha nincs, akkor meghaltál.
Számomra a hangulata a Bizonytalanság börtönébent idézte, amit imádtam (és alig várom már a 2022-es újranyomását). Viszont ez a hangulat szerintem szöges ellentéte a Karavánkísérők hangulatának, és emiatt nem illik bele. Valahogy a Karavánkísérők nekem végig sokkal "naposabb" volt, még a végső csaták meg hadseregeknél is. A kriptában mászkálás viszont hideg, rideg, kicsit félelmetes volt, nem volt már benne vicces megjegyzés, egy-egy enyhítő poén. Nem állítom, hogy másképpen kellett volna megírni, mert értem, hogy miért lett ilyen, hogy más stílust akartál, mint az előtte levő 300 fejezetpont. Meg ahogy fentebb is írtam, nagyon jó ötletnek tartom. De valahogy mégsem lett "tökéletes", ha van így ennek értelme....[/spoiler]

Hadd tegyem még egyszer hozzá, hogy a fenti gondolatok még véletlenül sem arról szólnak, hogy jobb lenne máshogy a könyv. Végig nagyon élveztem a könyvvel való játékot (a Vindgardia hősei után a második, aminek egyáltalán nekiláttam becsületesen, sőt, meg se fordult a fejemben, hogy máshogy csináljam), és még sokszor elő fogom venni, több csapatösszeállítással is ki akarom próbálni, és arra is kíváncsi vagyok, hogy milyen módon van a legnagyobb esély a "teljes" sikerre.
© SzG
2022. január 7. 20:02 | Válasz erre | #131
És akkor titeket (Varbaro, ghorvath) nem zavart, hogy a végén a minikalandban[spoiler] már nem is lehet beleszólni az eseményekbe, gyakorlatilag csak olvasni kell? :) Mert Bubu a blogján azt írta, hogy ez így "nem volt túl élvezetes", meg elhibázott volt, és ebben a formában neki nem hiányzott ez a végére. Kíváncsi vagyok, hogy más is így gondolja-e. :) (Egyébként természetesen direkt nem írtam választási lehetőségeket a minikalandba, mert azt szerettem volna, hogy maximálisan a főszereplő társán legyen a hangsúly; úgy éreztem, érdekes és talán valamennyire különleges lesz egy ilyen megoldás, bár ezt már írtam Bubu blogján is. :) )[/spoiler]
2022. január 7. 19:56 | Válasz erre | #130
Varbaro 121-es elemzése elég részletes. Én is valami hasonlót terveztem írni.
Az én csalással sikeres végigvitelem kicsit eltért:
[spoiler]én elfeket és Dormindart vittem, majd Brutus Morc-ot később szedtem fel. Én is rámentem, hogy megölöm Mordish-t, nekem is nagyon sokáig nagy mázlim volt (vadkanhús, Eriana is meghalt, Lorna is csatlakozott (bár ez utólag kiderült, hogy inkább átok, mint áldás)). A végén persze én elszúrtam, mert nem vettem meg a szoroélesztőt, de helyette minden mást megvettem, ami csak létezett. Viszont az elején már nem volt pénzem láncingre, ott is ért az első halál Moriknál.[/spoiler]

Branimirrel kapcsolatban én úgy látom, hogy [spoiler]tök jó lenne felvenni őket (H+2E+4 jó esetben), de akkor a titok 39 vagy melyik szerintem csak úgy deríthető ki, ha a Nagybáró vagy ki elmondja, de akkor rögtön utána vissza is veszi őket, szóval pont a végén nem sokat segítenek. Majd még át fogom nézni a könyvet, de most úgy látom, hogy több esély van, ha valaki inkább Mordish-t eleve kihagyja, elmegy Rufus fele, mert mintha ott lehetne még plusz embert összeszedni? Máshol szerintem nem nagyon lehet (nem élőhalott) segítséget találni, és ez teszi nagyon nehézzé a végső küzdelmeket: vagy sok csapatot szerzel, de akkor már kajára nem tudsz költeni, és a H vesztés miatt ot vagy, mintha kevesebb csapatod lenne. Vagy kevesebb csapatod van, de még akkor is ott a gond, hogy ha Mordish-t meg akarod ölni, akkor meg kell tartani a nyavalyás tőrt, ami 40arany kiesés valójában... Arról nem is beszélve, hogy ha néhány szerencsétlen dobást megpróbálsz kiküszöbölni, akkor veszel Liera nyakláncot, ami indulásból 20 arany, és csak akkor veheted meg egyáltalán, ha nem viszed Morikot oda.... [/spoiler]

Engem a napi szimbólumok annyira nem zavartak, bár tény, hogy így néha a nap elején tudod, hogy a nap végén meg fogsz valamit szívni. De valamivel kiegyensúlyozottabb is így. És persze az induló stratégiát építheted arra, hogy tudod, hogy mi az első nap szimbóluma. :D
© SzG
2022. január 7. 19:40 | Válasz erre | #129
"Bocs, Corpiusra gondoltam, nem a Méregkeverőkre :)"
De így se stimmel, nem lehet egyszerre Corpust és a varázslótanoncokat is felbérelni. :D

Egyébként igen, ahogy biztos írtuk már korábban, direkt úgy építettük fel a Végzet Prófétáit, hogy mind a három útvonalon legyen valami komoly segítség vagy bónusz: a "barbáros" úton ugye a barbárok (meg az ékköves kard), a "druidáson" a druidák, a "sárkányos" útvonalon meg a Vízmágusok botja (meg a kristálygömb, bár ezt ebben a könyvben nem lehet használni).
2022. január 7. 16:13 | Válasz erre | #128
Bocs, Corpiusra gondoltam, nem a Méregkeverőkre :) A druidákat még nem tudtam megszerezni, majd valamikor újrajátszom a könyvet és próbálkozom :)
2022. január 7. 14:46 | Válasz erre | #127
Szerintem nem kell itt semmi változtatas. Jó ez. Csak egyszerűen nehezebb.

Csít még a druidák a VP-ban, ha ők veled - bár őket megszerezni tényleg csak 100%on teljesítve egyetlen egy féleképpen lehet - akkor utána már minden easy fokozat ott
Megjegyzés, hogy amit írsz méregkeverőkkel nem lehet elindulni VP-ban, de egyébként igaz amit írsz. Ha sikerült Khaleborban új egységeket szerezned (de egyébként ez sem mindig lehetséges) akkor utána ott sokkal könnyebb dolgod lesz később, de hát el is kél az utolsó kőzdelmekre a plusz csapat ott.
© SzG
2022. január 7. 13:46 | Válasz erre | #126
És ha alapból lenne kajánk? Pl. maradt még valamennyi a karavánnak, amikor beértek Khaleborba... talán ez is kicsit könnyebbé tenné a kalandot.
Mondjuk a legjobb lenne, ha Zerdben tudnánk venni élelmet (elég életszerűtlen is, hogy ott nem lehet, ahogy Bubu is írta a Véleményes blogon), bár ehhez jobban bele kellene nyúlni a könyvbe, ami így utólag már kissé bajos lenne...
2022. január 7. 11:34 | Válasz erre | #125
Szerintem ne induljon több arannyal :) A kevés arany okozta feszkó adja meg a kaland kezdeti hangulatát :) Az igaz, hogy a Karavánkísérők jóval nehezebb mint a Végzet prófétái, mert utóbbiban van egy csít [spoiler]elindulok a méregkeverőkkel és a varázslótanoncokkal (meg még aki belefér, pl. gladiátorok), felveszem az erős barbárokat ingyen, onnan szinte legyőzhetetlen vagyok, aztán amikor a barbárok berágnak, ultrakönnyen legyőzöm őket a városban felturbózott seregemmel[/spoiler] Na, ilyen csítet eddig nem vettem észre a Karavánkísérőkben :)
© SzG
2022. január 7. 10:34 | Válasz erre | #124
A nehézséggel kapcsolatban még annyit, hogy ha tényleg mindannyian ennyire durván nehéznek találjátok a könyvet, akkor esetleg beleírhatjuk a hivatalos "erratába", hogy mondjuk Aradin több arannyal indul (vagy extra élelemmel)... Hátha csupán ennyitől is aránylag teljesíthetővé válna a kaland. :) Persze ennek alaposan utána kell nézni/utána kell számolni. Mindenesetre ha esetleg van valami ötletetek, javaslatotok, hogy pontosan hogyan lenne érdemes így utólag könnyíteni a könyvön, írjátok le bátran, átgondoljuk. :)
© SzG
2022. január 7. 10:20 | Válasz erre | #123
Köszönjük a részletes beszámolót. :) Sajnálom (szerintem Branimir/Barna is), hogy te is ennyire nehéznek találtad a könyvet, pedig tényleg igyekeztünk korrektre, nagyjából a Végzet Prófétái szintjére belőni a nehézséget... ezek szerint akkor ez valóban nem nagyon jött össze, ami elég kellemetlen. :( Valószínűleg hiba volt ezt a "Sorsszimbólumot" is beleírni a könyvbe, legalábbis ebben a formában. Le akartuk egyszerűsíteni a Végzet Prófétáiban lévő Sorspróbát (elvégre sokan írtátok, hogy túl bonyolult, és hát szerintünk is az) + egyúttal csökkenteni szerettük volna a kockadobások számát, és így a véletlen szerepet is (elvégre a Sorsszimbólumot naponta csak egyszer kell kockával meghatározni)... de valószínűleg akkor ez a próbálkozás is eléggé félresikerült. Sajnálom. :(
Annak azért örülök, hogy ettől függetlenül tetszett a könyv, és szórakoztatónak is találtad. :)

(A kérdésekre majd inkább Barna/Branimir válaszol, elvégre ő a szerző, és jobban átlátja a könyvet.)
2022. január 7. 02:15 | Válasz erre | #122
Lent nem irtam, de mindenezek ellenére és mellett baromira tetszik a kaland, ultra kidolgozott és érdekfeszítő.
Neki is állok majd egy optimálisabb csapattal[spoiler]elfek, dormindar plusz sok kaja és targyak, útközben Branimir és a törpök[/spoiler] utána pedog még egyet kipróbálok a teljes [spoiler2] negatív becsületpontos Atokszipolyékat, ott induló méregkeverők és Dormindar. Itt utána méregkeverőket lehet ölni, Dormindar meg jön veled később Branimir is csatlakozik. sima holtas csapat Átokszipolyék nélkül szerintem nem lenne megfelelően erős[/spoiler2]
2022. január 7. 01:53 | Válasz erre | #121
Sziasztok, végre sikerült letolni csalás nélkül, tehát rendes kockadobásokkal stb, de azt kell mondjam - bár minden kjk kockákkal nehéz, legalábbis a többségük - hogy ez iszonyat nehéz volt ezzel a felálással:
[spoiler]Bilobius, Ereklyevadászok még az ispotályból, 1 adag a gagyi kajából amit rögtön fogyasztok is. Legyőztem Mordisht zugligeten keresztül (itt vadásztól 8aranyért vadkanhús) és a sors miatt is útközben egy vadkan - easy win, megjegyzem ha ezt a 2. vadkant nem mákolom be akkor később elfogyott volna az élelmem. Temetőbe be a törpök miatt, itt kb sima win a holtak ellen- ja itt jegyzem meg a játék első felében Bilobiussal kb minden csta free win, később már nem nagyon- lent minden koncs, halom pénz. Morcnak adom az alkarvedőt, Grigon elnyeri az ékkövet sajnos.
Eriana meghalt - itt is ritka mákom volt a sorssal, csak egy sorssal tudod legyőzni. Eriana házában én tükörbe mentem át Pallan lehelletéért és az első Titokért, tehát Branimirt nem tudtam megszerezni - Eriana házában vagy a pincébe vagy a tükörhöz mész a 2 együtt nem megy. Valahol ezután jön Morik árulása, na itt Lorna is velem volt és Grigonnál volt az erőt adó kő, de bemákoltam a dobást, hogyhogy nem ezen a napon is jó sorsom volt lol... ha itt rossz sorsod van aznap, kb bukod az egész gamét. Ezután irány Zerd ahol kikevered a minden marót és megveszed a szoborkeltőt. Apropó, ha ezen az úton mész ritka sok aranyad lesz, Manticor zsinegre nem futotta, de más korábbi játékok során tudtam, hogy vagy az kell vagy a Maró vagy vmi ilyesmi, az alkarvédő az új vért az biztos, meg a cs. térképe és a kis csákány.
Na itt vn még egy ha az elején rossz a sorsod és Ori Garr nem ismeri fel a varázslótanoncot akkor Bilobius a végére használhatatlan lesz, nekem pont jó volt a sorsom... Ha elveszti a botját nem elég, hogy a végén a nagy harcok majdnem esélytelenek lettek volna, de a kis varázscsákany is eltört volna az úttakarítás során.
Végén a harcoknál én az ork legyőzését is nehéznek érzem. Pöröly meg Morc 2-2t ad, Átokszipoly 3at, de a 3 közül csak 1 lesz nálad vagy egy sem. Most nincs előttem a könyv nem tudom itt sors adott e még vagy vett el. De ez is ultra szívás. Utána Eriana úgy hogy már halott volt nem volt nehez, de el kellett használnkm egy mindent marást, maradt még 1 mert nem cseréltem el Zerdben Morccal az igazság szérumára (mert az ezzel a csapattal nem kell, és a végén a 3 szemünél meg nem kell Morcnak marás ha van alkarvédő meg új vért.
A démon még mordish halálával is erős, konkrétan, hogy ha 1-3at dobsz összetörnek az új cuccaid. Itt az a probléma, hogy még volt egy mindent marásom az utolsó harcra - oda kb minden kell. De akkora mákom volt, hogy elso győzelem után kidobtam a 6ot, tehát bele tudtam szúrni a szarvat. Ez a ha 1-3at dobsz tonkretmegy 5 tárgyat szerintem majdnem még hogy nehezebbé teszi a harcot, mint ha nem lenne Mordish halott.
Utolsó küzdelem,: ezen az úton én max becsülettel haladtam 13-12 volt, se halott, ezért rögtön küzdelem a holtakkal[/spoiler]
Itt egy kérdés a holtak ellen Bilobiusék csokkentik a HK-t 1el külön pontban majd folytasd a küzdelmet lapozz vissza, itt még bevetik továbbá az ellenszélt (ha van zerduköves bot)? Ezt nem tudtam megállapítani.
[spoiler2]mindenestre itt a holtak elleni küzdelem marha nehéz. Bevetettem Corpius löttyét, szenteltvizet, egy minden marás löttyöt - ezen az úton csak 2 palaclod lesz - plusz Bilobiusék segítenek és varjuszobrom is volt amit elküldtem ig a feldeítők is +1hk, viszont mindezek ellenére is 1 HK-val magasabb a holtak értéke mint nekem! Bevetem a lovasszobrot, hogy legalább az első sebek azt érjék és ne tudjon addig se támasztani. Feleségem dobott és olyan mákunk volt, hogy legyőztük, de szerintem ez minden statisztikát meghazudtolt. Több hk-juk volt, több élet, vissza is gyógyultak már a végén. Mindenestre sikerült kevesebb mint 4 életvesztéssel megúszni a harcot és pont meghaltak a holtak -lovasszobrot nem számítottam élet vesztésnek itt - ezért Gregon sem lett élőhalott.
Szerintem messze ez a legnehezbb harc, bármikor máskor újra dobnánk a csatát nem ez lenne a vége.

Összegzés: ezzel a felálással szerintem ez nem legyőzhető, hiába szereztem meg mind a 3 titkot (csillagvizsgálót eladva jött a 2.de ekkor Morc rögtön visszavette magának a térképet), meg az összes tárgyat a 3 szemű kalandhoz, a harc értékeink az utolsó holtas csatáhohoz kevés volt szerintem, bár nem is tudom ott hogy lehetne jobbat elérni. Útközben is kaját bemákoltam mindig, Zerd után is pecabottal halásztam halat, ami megint dobókockás és sorsos...[/spoiler2]
Konkrétan a sorsszimbólumok ha "rosszat" dobsz ki egy napra akkor már lehet, hogy előre elrendeltetett a későbbi bukásod (nem is biztos az nap, de később).
Erre példa, hogy vannak olyan sorsok, ahol kikerülöd az összes akadályt de igy nem is jutsz élelemhez. A legrosszabb forgatókönyv, hogy valamis szivás van, a középső meg általában, hogy vmi gyengébb ellenfél, vagy tárggyal-spéci kiserőkkel könnyen legyőzhető, de cserébe kapsz kaját, vagy alapanyagot [spoiler]vadkanhegyek többször is[/spoiler]
Szóval nekem irtó mákom volt és nem is a csatáknál, de pont a sorsszimbólumoknál, tehát mindig olyan úton voltam, hogy még kaját is szereztem (tehát aznapra nem a free win sorsot dobtam, hanem a "középsőt"), a nap további részében meg ez a sors adott még valami bónuszt. Pl plusz hozzáadott érték Morik és Lorna [spoiler]árulásánál[/spoiler], vagy mikor a tükörnél jön az ork. Ezek nélkül vajmi kevés eselye van a kalandornak.
2 tárgy nélkül szerintem el se induljunk[spoiler] lancing és pajzs,ezek nélkül később borítékolható a halál[/spoiler]
© SzG
2022. január 5. 06:19 | Válasz erre | #120
Illetve nekem is lenne egy-két kérdésem: a Háromszemű visszatérését mennyire találtad nehéznek? Sikerült elsőre vagy legfeljebb másodszorra teljesíteni? Valamint nem volt zavaró, hogy[spoiler] inkább csak olvasni kellett, az eseményekbe nem szólhattál bele?[/spoiler]
© SzG
2022. január 5. 06:04 | Válasz erre | #119
Köszönjük a részletes "élménybeszámolót"! :)

A Háromszemű visszatérése:
[spoiler]"a tükör örvénylését "rosszat sejtve figyeled, hiszen láttál már ilyet, és nem lett jó vége."
Ez az utalás inkább a tükörmesteres jelenetre vonatkozik (105). :) Ez pedig kihagyhatatlan, hiszen ha nem végzünk a tükörmesterrel, akkor nem győzhetünk a Nordhern előtti csatában.[/spoiler]

A Karavánkísérőkkel kapcsolatos megjegyzésekre majd Branimir/Barna válaszol, elvégre az ő művéről van szó. :)

Mindenesetre örülök, hogy a nehézsége ellenére is szórakoztatónak találtad a könyvet!
2022. január 5. 02:09 | Válasz erre | #118
Na, végigcsináltam, persze csalással...
Először [spoiler]Morik árulásakor[/spoiler] haltam meg (kifejezetten nem segített, hogy Lorna is velem volt, és az erőt adó ékkő se volt nálam....). Utána úgy döntöttem, hogy újrakezdés helyett inkább visszamenőleg veszek [spoiler]egy láncinget[/spoiler], és így a 128-on még továbbjutottam. Persze megcsappantak a kísérőim, harcérték visszaesett 6-ra, életerő 13-ra. Na de ami ezután jött....
A 270-en sikerült 3-szor is 4 alá dobnom, pedig Brutus Morc is velem volt, szóval itt háromszor hagytam ott a fogam. Aztán meg a különböző csaták... Ott sakkoztam, hogy az indák ellen mit vessek be és mit tartalékoljak későbbre (a sok lapozgatás közepette korábban már láttam, hogy itt bizony lesz a végén egy igen szupererős sereg is...) Pedig Eriana megölését pont sikerült bemákolni.... Utána jött a démon, még sérülten is igen komoly ellenfél volt, de akkora mázlim volt, hogy az első csapásom leterítette. És akkor a végső seregről nem is beszélve... Ott hihetetlen erőt jelent az ellenfélnek, hogy [spoiler]a sérüléseim az ellenfelet gyógyítja[/spoiler]. Bizony, tartok tőle, hogy csaltam többször is itt, hogy ne patkoljak el idő előtt. Aztán persze 275-ön megint csak kampec volt kétszer is, mert nem nálam volt az [spoiler]erőt adó gyémánt.[/spoiler]

Apropó, 275. Én ugye erre ráléptem, és némi kocka-csalást követően túl is éltem. Viszont nem látom, hogy a 275 eseményei hogyan egyeztethetők össze később a 225-ről 111-re lapozással. [spoiler]Most akkor meghalt Grigon vagy sem?[/spoiler]

A másik, ami nem világos nekem, az az ereklyevadászat 25-ös fejezetében az a megjegyzés, hogy [spoiler]a tükör örvénylését "rosszat sejtve figyeled, hiszen láttál már ilyet, és nem lett jó vége.[/spoiler] Azt gondolom, hogy ez utalás a 134-re kerülésre. Viszont ez szerintem nem létszükséglet, elvégre a 134-ből később elérhető 103-on a [spoiler]titok 39[/spoiler] megszerezhető a 108-on is, amihez egyáltalán nem kell, hogy valaki egyáltalán csak a 134 közelébe menjen. Vagy egy korábbi verzióban még csak a 103 alatt lehetett megszerezni [spoiler]titok 39[/spoiler]-t, és később változtattatok ezen a koncepción, és elfelejtettétek átírni az utalást az ereklyevadásazt 25-nél? Vagy csak megint nem voltam elég figyelmes?

Mindezek ellenére tetszett nagyon a könyv. Szerintem összesen kb. 16 órát töltöttem el vele, cserébe viszont már csak nagyon kevés fejezet van, amit nem olvastam, ha egyáltalán. :-) A segítőim: [spoiler]Morik és verőlegényei (később Lorna csatlakozott), Siimin (szívességgel), Dormindar (szerencsére egy ideig élvezve a Zaratrusai Könnyfacsaró áldását), Brutus Morc a temetőben csatlakozott.[/spoiler] Messze a kedvencem Dormindar, nagyon el lett találva.

Ugyanakkor én sokmindennek nevezném a könyvet, de könnyűnek nagyon nem, főleg az első könyvhöz képest.... A végén rengeteg halált kockáztató kockadobás van, amiken csak úgy lehet segíteni (sorsszimbólum nélkül, ami ugye szintén egy szerencsés kockadobáson múlik), hogy induláskor egy csomó mindent megveszek. De akkor a csapat még gyengébb lesz, mint ami nálam volt, vagy az élelem marad el (ami megint csak maga után vonja a csapatok gyengülését később). A végén az utolsó 3 ellenfélről már nem is beszélve. Egyelőre nem látom, hogy hogyan lehet azokkal ügyesen és tényleg csalás nélkül felvenni a harcot. A fő gondom, hogy menet közben már nem nagyon csatlakoznak tartósan csapatok, vagy ha igen, akkor vagy [spoiler]élőhalottak[/spoiler], amire én szándékosan nem gyúrtam, vagy csak 1 (max 2) harcértékkel....

Viszont rendkívül szórakoztató volt olvasni. Le fogom játszani majd másik csapatösszeállítással is, ahol aligha lesz pénzem még élelemre is. :D
© SzG
2022. január 4. 10:10 | Válasz erre | #117
Örülök, hogy tetszik a könyv. :)

Tényleg vicces kalandokban volt akkor részed, ahogy így leírtad. :))

Varázslat: igen, abban a bizonyos házban lehet olvasni róla. ;)

"Egyébként összenéztétek, hogy amikor egy nap többször is számít, hogy mi a sorsszimbólum, akkor néha jó legyen, néha meg rossz?"
Branimir/Barna "összenézte", igen. :)
2022. január 4. 09:26 | Válasz erre | #116
[quote] Apropó, valaki árulja el nekem, hogy honnan tudom kideríteni, hogy mit kell a 123-nál a Lávakígyók ellen varázsolni....[/quote]
Megtaláltam, nem voltam elég figyelmes Eriana házában….
2022. január 4. 03:41 | Válasz erre | #115
Megkaptam én is karácsonyra a könyvet. Nagyon tetszik, bár még nem értem a végére, de már így is beleöltem vagy 8 órát tisztán.

Egyelőre háromszor futottam neki, mindháromszor meghaltam: [spoiler]először mert nem volt nálam a tőr, másodszor mert már nem volt nálam pajzs Erianánál (odaadtam a vadásznak a vadhúsért), harmadszor meg egyszerűen az élőholtak kivégeztek (mert én naív, gondoltam, hogy majd felveszem Brutus Morc-ot ott, és akkor lesz neki mantikór-sörénye is :-) Csak azzal nem számoltam, hogy nagyon pite lesz úgy a harcértékem (6/10 volt), és még a részeges varázsló varázslata sem sikerült :( Erre amúgy nem is számítottam, mert emlékeztem rá, hogy a korábbi Zender tanítványt fejbeveri, és akkor jól benyakal valami lőréből, és akkor nem ronthat el varázslatot. De aznapra pont rossz sorsszimbólumot dobtam, így még a hajtó közbeszólt, és nem volt ideje a varázslónak piálni :-( Ennek is csak 1/9 esélye volt... Eh. [/spoiler]

A 277 -> 299 hibát én is észrevettem. Sorspróbákkal nyilván ez nem lett volna gond. Egyébként összenéztétek, hogy amikor egy nap többször is számít, hogy mi a sorsszimbólum, akkor néha jó legyen, néha meg rossz?

Apropó, valaki árulja el nekem, hogy honnan tudom kideríteni, hogy mit kell a 123-nál a Lávakígyók ellen varázsolni.... Ez még az első részben volt benne, vagy már ebben a könyvben, csak én nem vettem észre? Átlapoztam a könyvet, de nem találom. Valami hint-et kaphatnék?

© SzG
2022. január 2. 17:40 | Válasz erre | #114
:)
Azért írtam egy "erratát" (találtam még pár elütést is, igaz, ezek tényleg semmit nem befolyásolnak)...

[b]
ÍME TEHÁT A HIVATALOS ERRATA:[/b]

[b]164[/b].
"Ha nincs, mi a mai nap Sorsszimbóluma?"

[u]Helyette[/u]:

"Ha nem, mi a mai nap Sorsszimbóluma?"

***

[b]166[/b].
"Lámpáitok és fáklyáitok fényében"

[u]Helyette[/u]:

"Lámpásaitok és fáklyáitok fényében"

***

[b]187[/b].
Mi a mai nap Sorsszimbóluma?
Ha a nap, lapozz a 277-re!
Ha a hold vagy a csillag, lapozz a 299-re!

[u]Helyette[/u]:

Dobj egy kockával!
Ha az eredmény 1 vagy 2, lapozz a 277-re!
Ha az eredmény 3-6, lapozz a 299-re!

***

Azt hiszem, ennyi. :)
Ha esetleg ezeken kívül találtok valami hibát, szóljatok, és beleírom az "erratába" (ez majd a honlapra is fel lesz töltve).
2022. január 2. 15:01 | Válasz erre | #113
nekem teljesen jó a mostani verzió. Magamhoz is nyúlnék ha az elején lelépne Dormindar. :)
© SzG
2022. január 2. 10:38 | Válasz erre | #112
Az korábban van. :)
Amit Varbaro írt, az tényleg hiba. :( Szerencse, hogy ettől még végigjátszható a könyv... Sőt, tulajdonképpen még jól is jár a játékos, elvégre így, hogy semmiképp sem lapozhatunk át a 277-re, Dormindar minden esetben velünk marad. :)) Persze ettől még azért elég sajnálatos ez a hiba... Tényleg kiírjuk majd a honlapra a javított szöveggel együtt.
© SzG
2022. január 2. 10:15 | Válasz erre | #111
Hát ez tényleg hiba, hiszen a 284-re csak úgy juthatunk el a 164-ről, ha a Sorsszimbólumunk a csillag... Így a 284 utáni 187-es fejezeten is mindenképp csillag a Sorsszimbólumunk - tehát ahogy írtad, a naphoz tartozó 277-re valóban nem lapozhatunk át. Ez valahogy elkerülte a figyelmünket... Talán mert sokáig nem is ez a "Sorsszimbólum" volt a könyvben, hanem a "rendes" Sorspróba, ahol ugye minden esetben kockával kell meghatározni a szimbólumokat (tehát annál még előfordulhatott az, hogy az egyik esetben még csillag a sorsszimbólum, utána meg már nap).

Mindenesetre az én javaslatom az, hogy a 187-en ne a Sorsszimbólumot nézzétek, hanem dobjatok egy kockával, és ha az eredmény 1-2, akkor lapozzatok a 277-re, ha pedig 3-6, akkor a 299-re. Ezt majd szerintem kiírjuk a honlapra is, egy hivatalos "erratába" - már ha Branimirnak/Barnának is megfelel ez a megoldás. :)
© Denko
2022. január 2. 06:33 | Válasz erre | #110
Ha megvárod a hajnalt (256. fp.), újra kell dobnod a sors szimbólumot, mivel már másnap van.
2022. január 2. 02:11 | Válasz erre | #109
Sziasztok
Egyelőre még csak egy felállásban próbáltam vegigvinni. Direkt mazochista módon
[spoiler]elfek+métegkeverők+pityókás mágus, ezzel a felálással 10aranyad marad a csapat toborzasok után .. ha mindent eladsz a megfelelő helyen. Tehát Lamena tőrét is. Kajára meg nem futja :D
Ezután az egész történet alatt azt vadászod, hol tudnál kaját beszerezni, mert azod sosincs.
Harcok stb nem gond, mert jók az értékeid és Dormindar a többi választási lehetőségnél majdnem mindenhol kisegít.[/spoiler]
Viszont úgy látom ez mégsem lesz jó csapat mert
[spoiler2]Zerd után, (miután az elfek és Baranir segítségével simán kimaxolod Zerdet) mikor Morik rádtámad nem nagyon van esélyed ott se láncing se alkarvédő, nekem pluszban még Lorna is velünk volt- ergo csak az 5-6 dobásnál nem szúr nyakon, de az is mindegy mivel láncingem sem lehet ezzel a felállással tehát 5-6al is halsz (ugyanis Khaleborban láncingre nem lehet pénzed ezzel a csapattal, ott szerintem az ócska pajzs kell mindenképp, ami később pl Erianna ellen létszükséglet.) Tehát 100% halál ha Morik rád támad,
kivéve! ha itt már Morik nem él, de akkor újra kell kalkulálnom az egészet, na próbálom újra.[/spoiler2]

Viszont egy hibát találtam a könyvben pls csekkoljátok:
187es pont: itt nem lehet a 277re lapozni, csak a 299re, mert ahhoz hogy ide eljuss az kell hogy a sorsszimbólumod csillag legyen - pont az előző pontnál volt ilyen választás -(tehát nap itt már biztos nem lehet, azzal el sem lehet ehhez a ponthoz jutni).
© SzG
2022. január 1. 19:59 | Válasz erre | #108
Köszi, szuper lett. :) Írtam is pár gondolatot az elemzés alá (főleg a saját "művemmel", A Háromszemű visszatérésével kapcsolatban). Gondolom, Branimir/Barna is reagál majd pár dologra. :)
2022. január 1. 18:04 | Válasz erre | #107
Én is elkészültem a kritikámmal :)

https://velemenyes.blogspot.com/2022/01/vissza-multamba-22-karavankiserok.html
© SzG
2021. december 31. 19:58 | Válasz erre | #106
Szuper szilveszteri meglepi: elkészült a Fantázia Világ videóajánlója a Karavánkísérőkről! [smiley]hawaii[/smiley]

[url=https://www.youtube.com/watch?v=3zR21cx-2sw]Videóajánló[/url]

Ezúton is köszönjük Tominak, és persze innen is gratulálunk a videóhoz; rendkívül szép, igényes munka, a zenék is nagyon hangulatosak! (A borítókép meg konkrétan olyan, mintha tényleg a könyvhöz készült volna...) [smiley]eljen[/smiley]
Ja és igen, ebben jóval kevesebb a spoiler, mint a Végzet Prófétái ajánlójában... [smiley]wink[/smiley]
© SzG
2021. december 31. 19:49 | Válasz erre | #105
Sajnos már nem tudom visszanézni. :) De úgy emlékszem, tényleg ugyanaz volt a link, mint amit a Facebookon, a Játékkönyv-figyelő tegnapi posztjánál megadtam, és ott működött. Mindegy. :) Köszi a javítást!
2021. december 31. 08:33 | Válasz erre | #104
Valószínűleg nem a linket magát, hanem a megjelenített szöveget másoltad ki. Ritka az a link, ami három pontot tartalmaz a közepén :D
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© SzG
2021. december 30. 19:57 | Válasz erre | #103
A fenébe, tényleg... :S Köszi, hogy szóltál, illetve bemásoltad a jó linket. :)
(Mondjuk érdekes, Facebookon működött az első link is.)
© Denko
2021. december 30. 19:52 | Válasz erre | #102
Nem működik a link. Talán ez:

http://www.lidercfeny.hu/download/akf/2021/lidercfeny_akf_202111_12.pdf
© SzG
2021. december 30. 19:30 | Válasz erre | #101
Megjelent a Lidércfény Amatőr Kultúrális Folyóirat 143. száma, melyben többek között található egy ajánló a Karavánkísérőkről is. :)
Ha szeretnétek elolvasni, kattintsatok az alábbi linkre:
[url=http://www.lidercfeny.hu/download/akf/2021/lidercfeny_akf_202111_12.pdf]Lidércfény143[/url]
(Az ajánló a 6. és a 7. oldalon található.)
© SzG
2021. december 26. 14:57 | Válasz erre | #100
Köszönjük ezúton is az ajánlót! :) Az elemzést pedig természetesen "tűkön ülve" várjuk. :D
© SzG
2021. december 26. 14:54 | Válasz erre | #99
Köszi, és természetesen jó olvasást/játékot. ;)
2021. december 26. 11:43 | Válasz erre | #98
Egy rövid könyvajánlót készítettem a Bahírra a Karavánkísérőkről. Ez még nem az a hosszú elemzés, amit majd a Blogomra fogok írni, hanem csak egy olyan cikk, ami egy hírportál keretei között elfér. De azért olvassátok el nyugodtan :)

https://bahir.hu/2021/12/26/konyvajanlo-karavankiserok/
2021. december 25. 18:51 | Válasz erre | #97
Az én példányom is megérkezett. Szép munka!
Only in Death - Mindhalálig
© SzG
2021. december 23. 07:50 | Válasz erre | #96
2021. december 22. 17:42 | Válasz erre | #95
Az én példányom is befutott. Köszönet érte, és gratulálok a szép munkához!
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© SzG
2021. december 21. 19:27 | Válasz erre | #94
"A Veszedelmek kikötője már kevésbé fogyott jól."
Állítólag mostanra abból is kb. elment annyi, mint az Allansia bérgyilkosaiból. Egyébként a három közül szerintem még ez a legjobb (mármint a Veszedelem kikötője), mert ebben legalább van egy "épkézláb" női karakter/társ, meg egy egész epikus finálé. :)

"Fantázia kérdése, de ezt majd máshol."
Oké, nekem is van pár ötletem, de nem tudom, hogy mennyire működnének. :D Vagy ha működnének is, nem tűnne-e ettől függetlenül önismétlőnek egy újabb vándorlós, csapatalapú fantasy könyv... A legjobb szerintem egy tényleg szinte teljesen más "irányú" könyv lenne. De erről majd valóban máshol... ;)
© Denko
2021. december 21. 19:09 | Válasz erre | #93
"Sokaknak még mindig azt jelentik."

A sárkány szeme nem egy eget verő alkotás, de nekem anno nagyon tetszett. Huszonpár év után ez volt az első klasszikus FF, amit még nem olvastam. Ugyanez lehet a helyzet az amúgy középszerűnek/gyengének tartott Assassins of Allansia esetében is. A Veszedelmek kikötője már kevésbé fogyott jól.

"Az újítások meg nem mindig jönnek be"

Ó, én aztán igazán tudom.[smiley]hehe[/smiley]

"a csapatalapú fantasyból a Karavánkísérőknél sokkal többet meg komplexebbet amúgy se biztos, hogy ki lehet hozni"

Fantázia kérdése, de ezt majd máshol. [smiley]awink[/smiley]
© SzG
2021. december 21. 16:42 | Válasz erre | #92
"Úgy érted, 30 éve még ezt jelentették."
Sokaknak még mindig azt jelentik. :) Egyébként igen, nekem kevésbé... Valamint osztom a véleményedet is, hogy újítani kell.
Bár egyébként "biztonsági játékkal is lehet nyerni" szerintem, elvégre az újabb Livingstone könyvek sikere is ezt bizonyítja. :) (Az újítások meg nem mindig jönnek be, illetve nem mindig nyerik el a közönség tetszését.) De ettől függetlenül tényleg hagyni kell szerintem is a "biztonsági játékot"... abban amúgy sincs semmi kihívás egy írónak. :)

"Nektek sikerült. A Végzet Prófétái magasra tette a lécet"
Köszi. :)

"de Branimir megugrotta."
Szerintem is... mi az, hogy. :) Nagy kérdés, hogy a következő könyvvel meg fogja-e tudni ugrani bárki is közülünk Barna/Branimir könyvének szintjét... Főleg, hogy ebből a csapatalapú fantasyból a Karavánkísérőknél sokkal többet meg komplexebbet amúgy se biztos, hogy ki lehet hozni. :) Legalábbis most így érzem.
Valószínűleg jobb lenne megint "újítani" kicsit, és kissé talán más irányba elindulni a harmadik könyvvel... de ezt majd még átbeszéljük. :)
© SzG
2021. december 21. 16:27 | Válasz erre | #91
Köszi a dicsérő szavakat. :) Örülök, hogy "gyönyörűnek" látod a könyvet! Szerintem is elég jól néz ki egyébként... :) (Nyilván mutatósabb a borító is, mint az előzőnél.)

Köszönjük a jókívánságokat, Neked is boldog karácsonyt, sok ajándékot, aztán meg [i]fantasztikusan[/i] jó szórakozást a könyvhöz. :))
2021. december 21. 16:14 | Válasz erre | #90
Nem egyáltalán nem vészes nehézségű kaland egyébként.

Csak felmerül a kérdés, hogy hányan fogják becsülettel újrakezdeni, ha mondjuk egy kockadobásos résznél meghalunk :)
© SzG
2021. december 21. 15:49 | Válasz erre | #89
"A végén lévő extra kaland egy váratlan dolog volt, bár itt bevallom az ötlet jobban tetszett, mint a kivitelezés."
Igen, sejtettem, hogy nem mindenkinek fog tetszeni. :) Nem sok köze van a fantasy játékkönyvekhez, illetve igazából nem is "játékkönyv" (legalábbis nem "interaktív"). :)

A Karavánkísérőkkel kapcsolatban majd Branimir reagál, ha gondolja, de egyébként elég sokszor leteszteltük, és annyira azért talán nem vészes a nehézsége. Persze ez nyilván rengeteg dologtól függ, a választott csapatoktól, útvonaltól, a beszerzett tárgyaktól stb. Nekem konkrétan jobban játszhatónak tűnik, mint A Végzet Prófétái. :) (Meg azonnali halálpontokból is kevesebb van benne.)
2021. december 21. 15:30 | Válasz erre | #88
Én ma játszottam le, nekem is sok minden tetszett benne. Az első próbálkozásra mondjuk elég hamar elpatkoltam, de másodjára sikerült :) Viszont ha valaki tényleg becsületesen kockával kidobja a csatákat, akkor azét nagyon nem könnyű.

A végén lévő extra kaland egy váratlan dolog volt, bár itt bevallom az ötlet jobban tetszett, mint a kivitelezés.