Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Viszályok ideje
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Első oldalElőző oldal12
© Denko
2021. február 6. 09:56 | Válasz erre | #46
+1 [smiley]eljen[/smiley]Összesen mennyi illusztráció lesz?
© SzG
2021. február 5. 12:26 | Válasz erre | #45
2021. február 5. 09:31 | Válasz erre | #44
Jó hírek a Viszályok ideje háza tájáról. :)

Elkészült az első 10 illusztráció vázlata a könyvhöz. Amint lesznek végleges verziók, itt a zagoron és a készülő blogban is közzéteszek párat.

Sikerült egy másik grafikust szereznem a színes borító megfestésére is, úgyhogy a borítókép is várható, talán még ebben a hónapban.
© Denko
2021. január 2. 14:57 | Válasz erre | #43
"A jelenlegi állás szerint 10+ egész oldalas illusztráció készül hozzá."

Jó,ennek külön örülök! :)
2021. január 2. 12:21 | Válasz erre | #42
Üdv!

Páran biztosan észrevettétek, hogy egy ideje lekerült a letölthető könyv innen a fórumból. Ennek tulajdonképpen egy örömhír az oka: ugyanis, [b]ha minden jól alakul, az idei évben nyomtatásban is napvilágot lát a Viszályok ideje![/b]

Jelenleg a könyv átírása zajlik. Ahogy írtam, minden javaslatot és észrevételt megfontoltam, pl. a szabályokon is egyszerűsítettem. A kész mű előreláthatólag kb. 50 fejezetponttal hosszabb lesz, de a régi fp-k közül is sokat átírtam. A jelenlegi állás szerint 10+ egész oldalas illusztráció készül hozzá.

A fejleményekről rendszeresen írok majd.
2020. március 17. 17:49 | Válasz erre | #41
Megnézhető a szabályok 2. verziója:

[url=https://drive.google.com/file/d/1xgCIincSzncUk2nbxG9KUdOVZnJhxnG6/view?usp=sharing]Viszályok ideje - szabályok v.2[/url]

Próbáltam hasznosítani minden olyan észrevételt, ami megfért a koncepciómmal. Rövidítettem a szövegen, példákat tettem bele, egyszerűsítettem, átstrukturáltam... de belekerült egy új szabály is, Rheana harci tevékenységére vonatkozóan (ez is egy teljesen jogos kritika volt). Ez így együtt is 2 oldallal rövidebb az eredetinél.

Még tesztelnem kell őket, de valószínűleg ezek lesznek a végleges szabályok.
© van20
2020. február 3. 23:28 | Válasz erre | #40
Nem olvastam még a könyvet, így csak általánosan:

Igazán szerencsétlen dobásra KJK-ban is kijöhet 7 Ü, 14 É kezdeti érték, akkor már nincs akkora fór... De 12 Ü, 24 É mellett tényleg nevetségesek az ellenfelek. Ráfoghatjuk, hogy azért nagyobb az Ügyességünk, mert kalandorok vagyunk, jobban kitanultuk a kardforgatást, mint egy mezei ork, illetve hogy a rajtunk sebzett 2 Életerő nem ér annyit, mint az orkon vágott 2 pont, mert nekünk bőrpáncélunk van, jobban elhajolunk az ütések elől és precízebben csapunk oda... Ez csak belemagyarázás, de valójában hiába egyszerű a harcrendszer, elég kiegyensúlyozott. Mármint nem realitás, hanem játszhatóság szempontjából. Egy átlag könyvben nem halsz meg az első csatákban, de ha rosszul dobsz, mégis megizzaszthatnak.

Ha reálisabban akarod, akkor úgy kellene, hogy egy ellenfél Ü és É értékei hasonlóak legyenek a miénkhez (ha egy átlagos emberről van szó, és nem egy mutáns óriásvakondról), de mi mégis gyorsabban tudjuk apasztani az övét, sokat tapasztalt kalandorként. Mondjuk ő 2 pontot sebez, mi alapból hármat, varázskarddal 4-et, varázsgyűrűvel 5-öt, miközben a védelmünket is feljebb turbózhatjuk varázssisakkal, varázspáncéllal és varázszoknival.

Kicsit más, de nekem jobban bejövő Joe Dever rendszere (pl. Magányos Farkas), azaz a harci szintünk különbsége + dobás mondja meg, melyikünk mennyit sebesül. Ezt a táblázatot be lehet lőni úgy, hogy statisztikailag felénk hajoljon a mérleg.

Szóval ne legyen túl sok erőnk a többiekhez képest, legyen tétje a harcoknak, de a harcok között legyen lehetőség visszatornázni az elvesztett erő nagyját.

Az erő visszanyerésére az élelem helyett jobbnak találnék gyógyfüveket, gyógyitalokat, kötszert, pihenést és hasonlókat. Milyen már, hogy a harci sebeim egy csapásra elmúlnak két csirkecomb bekapásától?!

Én jobban szeretem, ha az étkezés csak díszítőelem (ha van kedved, ehetsz/ihatsz, esetleg kapsz is érte pár erő pontot), és nem kötelesség (pl. KJV). Normális kalandor a természetben beszerzi a húst, gyümölcsöt, zöldséget, max kenyérért ugrik be egy boltba. Erre szerintem kár szabályt építeni, van enélkül is épp elég.
© twillight (Kövérorr)
2020. február 2. 15:31 | Válasz erre | #39
Szerintem az étkezés-szabályod jó, és ilyen formában kéne működnie.

A "realitás" talaját meg nem az FF-ben keresném. Ha realitást akarsz, akkor azt ki kell dolgozni.
A játékos mindig egynél több lénnyel küzd meg, itt csuklik meg a Nagy Féregfutam például, ahol 1 lény ellen én vagyok a hős, de mi lesz a következővel?
A másik, hogy a szörnynek is adni kell valamennyi esélyt győzni. Ezt el lehet érni úgy hogy a csata sokáig tart (alacsony Ü, magas ÉP), VAGY ha a szörny nagyon erős (magas Ü, alacsony ÉP), VAGY ha mindenféle képessége van ami különlegessé teszi (ezek általában instant halálok és cuccal blokkolhatók, de akad variáció), VAGY ha sokat kell csatázni.

Az FF rákfenéje hogy eléggé limitált a keretrendszer, és folyton a nyakadra küldi ezeket a 10-12 Ü-s lényeket hogy ne unatkozzál.

A lények erősségét, hogy "realisztikus" legyen a könyved a Hős képességeihez kell igazítanod. Mennyire átlagos, vagy képzett a Hős? Ki az ellenfele?
Pl. az FF-ben az átlagember 5/6-os lény, miközben a szabályrendszer alapján mindenki ugyanúgy dobja az értékeit az utolsó parasztig.
Tehát alapvetően kérdés, mennyi a normális értéke az átlagegyednek a fajból, és hogyan kapja meg ezt az értéket.
Ha az FF-metódust alkalmazzuk, akkor folyton 8/15 kéne legyen az értéke mindenkinek aki szembejön, különösen ha legalább Útonálló. Csak ez az átlag FF-könyvben nem jön ki jól.
A dolgot lehet kompenzálni felszereléssel: vértek csökkentik a sebzést, fegyverek növelik a támadóerőt, sebzést, körönként több támadást adnak. Pl. az alapértékem lehet megegyezik az ellenfelemével, de rajtam van 8 gyűrű, 6 karperec, 12 nyaklánc, a Rubincipellő, a kardom külön éleztettem/baltát használok így a sebzésem máris 3 pont...

A másik oldalról viszont megoldás lehet az értékek visszatöltése - amiben az FF megint gyengén szerepel. Az induláskor kapott 10*4 HP kajából túl sok, amihez még gyógyitalt is kapunk, viszont a szerencsénk szinte sose töltődik vissza, így csatában próbálni használni gyakorlatilag értelmetlen.
Ha viszont rendszeresen találok utánpótlást (tipikus cRPG-megoldás a labirintusokban szertehagyott alma, csirkecomb),akkor megint nem gond az alacsony maximális életerő.

Mivel nem játszottam a könyveddel, nem tudom Te hogyan képzelted a koncepciót, illetve van-e vele bárhol probléma.

Mivel van piacod, méghozzá táblázatosan, gondolom megoldás lehet hogy bármikor ha nem vagy akadályozva elugorhatsz vásárolni. Persze itt megint gond hogy nem vettem a kezembe a könyvet, nem tudom hogyan működik a piacolás (könnyen lehet el kell bóklászni rá fejezetponton).
2020. február 2. 15:06 | Válasz erre | #38
Remélem, csak azért nem írtok többen, mert még nem sikerült kitalálnotok a romvárosbeli szentély titkos bejáratának megfejtését. [smiley]help[/smiley]

Addig is a segítségeteket szeretném kérni a szabályok átdolgozásához. Egész pontosan az Erőnlétről van szó. Mint láthattátok, én inkább a realista vonalat támogatom, így nálam a kalandozónak kevés Erőnléte van (6-12), és az ellenfelek kb. hasonló erősek (pl. még egy manónak is van 4). Emiatt a csaták életveszélyesek tudnak lenni.

[b]Az első kérdésem:[/b] számotokra mennyire fontos az ilyen jellegű realitás? A KJK-könyvekben teljesen megszokott, hogy a 2k6+12, tehát átlagban 17-18-as Életerejű kalandozó nála sokkal nagyobb méretű lényekkel (pl. Óriás, Tyrannosaurus) küzd meg úgy, hogy a szörnynek kevesebb max. Életereje van! Ez nektek sosem okozott fejtörést?

Másodszor: a kalandozó nálam elég könnyen éhen halhat, hiszen ha egy napig nem eszik, 1 Erőnlétet veszít (mondjuk ha kialussza magát, ezt vissza is kaphatja, csak a nyugodt alvás ugye pénz-/dobásfüggő). Ez eléggé antiheroikus, és tudatában vagyok annak is, hogy nem reális, ha valaki 8-10 nap éhezés után kinyiffan. [smiley]wilting[/smiley] Ugyanakkor pl. a Shamutanti dombokban -3 Életerőt lehet kapni egy nap éhezés után, ami a fentiek fényében átlag 6 nap után ugyanoda vezet! Persze az átlag KJK-kaland nem tart egy hónapig, mint az enyém, tehát az evés problémája nem válik ilyen akuttá.

[b]A második kérdésem:[/b] ti hogyan oldanátok meg az étkezést? Az is egy megoldás, hogy egyszerűen kiveszem ezt a szabályt, ahogyan többen javasoltátok. Csak ezt egy kicsit életszerűtlennek érezném.

Vagy esetleg növeljem meg az Erőnlét-pont számát?
© Denko
2020. január 25. 18:27 | Válasz erre | #37
Senki nem olvasta?Nekem tetszik,de érdekelne mások véleménye.
© Denko
2020. január 14. 17:23 | Válasz erre | #36
Szia!Először is,köszönöm a visszajelzést,kicsit aggódtam,hogy kötekedésnek veszed a dolgot.A jelentés ironikus formában akart rávilágítani a kaland nehézségére.(Ti.végig "ellenem volt a kocka".)
Egy email címnek örülnék,egyrészt,tényleg hosszú,másfelől eléggé spoiler-es,nem akarom senkinek elrontani a játékélményét.(Tudom,hogy van spoiler kijelölés,de na.)
1)Talasin-nal még nem volt időm játszani,így nem ismerem a sztori mélyebb olvasatát.
2)A KJV-ben 14-24 ép-ből gazdálkodhattunk,és jóval könnyebbek a harcok.[spoiler]Minden értékre 10 pontot tettem,az ép-re 8-at,így sikerült végrehajtani a küldetést.[/spoiler]Ha nincs szerencséd,nagyon sűrűn kényszerülsz az ép/ü módosítására,én egy idő után kezdtem belezavarodni.(+ ha becsületesen játszol,nagyon gyorsan meghalhatsz,ezért ajánlottam más levonást helyettük)
3)Itt lenne az egyik komolyabb módosításom.
4)Jó,akkor én értettem félre valamit.Azt hittem,minden csatára vonatkozik. Rheanával(Nem jártam minden lehetséges fp-on)nem emlékszem olyan részre,ahol el tudtam volna menekülni.
5)Nyilván azért dobtam újra,mert nem volt sikeres egy fontos próba. ;) A következő próbát meg elbuktam a visszatöltés miatt,ez eléggé frusztrált,ezért nem használtam többet.
2020. január 14. 07:13 | Válasz erre | #35
[b]deathangel: [/b]igen, ezt meg fogom tenni a következő verziónál. Addig nincs rajta szám, vegyük úgy, hogy ez az 1.0. :)

[b]Denko:[/b]

Örülök, hogy bővebben kifejtetted a véleményedet, mert őszintén szólva az első "jelentést" nem tudtam hová tenni. Azt kell mondjam, hogy szinte minden, amit írsz, jogos valahol és megfontolandó.

1) Azt hiszem, Grimit egy kicsit át kell írnom a következő verzióban. Most is van egy olyan olvasata Talasin történetének, hogy kaland közben jön rá, mennyire fontos neki a barátja, de ez annyira nem jött át.

2) Szabályok, oké, végülis nem a világ vége, ha egyszerűsítem az étkezést, az alvást és a piacozást. Köszi a javaslatokat!
Egyébként itt jegyezném meg, hogy az én napi étkezési és alvási szabályaim szinte egy az egyben megegyeznek Steve Jackson [i]Varázslat[/i]-sorozatáéval: ott is számon kellett tartani, mennyit ettél egy nap, aludtál-e és hogy hány nap telt el, max. kevesebbszer került rá sor.

3) Kockadobálás: néhányat kivehetek, de az útközbeni és fogadóbeli eseményeknek maradniuk kell, mert ezek lényegi részei a könyvnek, többek között ezek garantálják, hogy minden kaland más és más lesz, még ha egyszer végigjátszottad is.

4) Menekülés: mindig szerepel a szövegben, hogy megteheted-e és mi történik. Általában vagy lovon elvágtathatsz a csatából, vagy (városban) elkeveredhetsz a tömegben.

5) Lélek Pontok: ezt be kell vállalni. :) Nyilván fontos dobásoknál kell használni. Lényegtelen, hogy a Lélek Ponttal kevesebbet dobtál-e, mint elsőre, az a lényeg, hogy a próba sikeres-e vagy nem.

Mindenképpen érdekelnek a komolyabb módosítási javaslataid is. Adhatok emailcímet, ha esetleg túl hosszú és nem ide akarod írni őket.
2020. január 13. 20:49 | Válasz erre | #34
Nekem annyi észrevételem lenne, hogy a fájl végére nem ártana egy verziószámot/dátumot rakni, így mindenki láthatja, hogy ezt töltötte-e le, vagy már lett felrakva egy javított változat (helyesírási hiba, bővebb magyarázat stb.).
© Denko
2020. január 13. 18:34 | Válasz erre | #33
Kicsit hosszú lesz.Előre szólok,hogy összességében tetszett,szóval nem szívózni akarok,csak a jó szándék vezérel.

Eingurd leírása oké,viszont a politikai viszonyokat/égi hatalmakat jobb lett volna a kaland során ismertetni.Zavaró,hogy vissza kell görgetnem,ha tudni akarom,hogy kicsoda pl.:Enil.

Háttértörténet:Rheana rendben van,átélhető,hogy a királyság sorsa a mi törékeny vállainkon nyugszik,Talasin földhözragadtabb problémája viszont cinkes.Nincs igazán kötődésünk Grimi-hez.A barátunk,és együtt rúgtunk be néhányszor?Ha gyerekkorunk óta ismerjük egymást,kisegített párszor anyagilag,elrejtett az ex barátnőm elő,és megmentette az életemet(oké,sablonok,de én nem vagyok író),akkor lesz motivációm a megmentésére.Így?Bocs,haver,de új ivócimborát könnyebb szerezni,mint egy nagyobb vagyont...

Szabályok:Na,itt kezdődtek a problémáim.Ha nem ettél egy napig,-1 ép,ha dupla adagot ettél +2 ép,ha menstruálsz,-1 ép,de csak a páratlan napokon,ha kialudtad magad +1 ép,ha beteg vagy -1 ép minden nap,de,ha gyógyfüvet használsz +2 ép,viszont,ha megáztál -1 ép.A havi vérzés alatt -1 ü,de ha varázsoltál a csata előtt +1 ü,viszont,ha beteg vagy -1 ü.Ha az ép a felére csökken,akkor -1 mindenre.Naponta vonj le 1 élelmet,a felhasznált aranyat/gyógyfüvet,és mindennap egy napot.Ugye,milyen egyszerű?
Akkor bonyolítsuk kicsit.Ha A-ból B-be utazol,dobj 2 kockával,ha lefekszel aludni dobj 1 kockával,ha vásárolni akarsz a piacon dobj 1 kockával,de ha próbát kell tenned,akkor dobj megint 2 kockával.Ha bemész egy fogadóba,dobj 1 kockával,ha éppen balhé van,dobj újra 2 kockával...Ne haragudj érte,de egy idő után egyszerre lesz a dolog unalmas,és idegesítő.Amikor azt veszem észre,hogy statokat számolgatok a történet helyett,és a véletlenen múlik a túlélésem,az nekem nem szórakozás.Mintha egy szerencsejáték függő könyvelőnek írtál volna.

Javaslat:Kajával/alvással gyógyulni nem lehet.Ha nem ettél,másnap -1 észlelésre(leköt az éhség),ha rosszul aludtál,másnap -1 a varázslásra/zenélésre(nem tudsz koncentrálni).Értelemszerűen,ha másnap sem eszel/alszol,akkor már -2.Korrigálni nem lehet,nincs olyan,hogy holnap dupla adag étellel megszüntetem a negatív módosítót.(Kukacoskodóknak:ha másnap túleszed magad,akkor az emésztés köt le.)Menstruáció alatt -1 mindkettőre,de csak az adott napra,ez nem halmozódik.(Nincs olyan,hogy az ötödik napon már -5 a módosító.)
Ezeket a skilleket nem használod egyfolytában,így kevésbé szívás,mintha félhalott lennél apróságok miatt+igény szerint lehet kockáztatni(hátha holnap nem kell varázsolnod).
Ha fogadóban szállsz meg,automatikusan kapsz enni(esetleg,emeld meg az árakat),ne kelljen már kaját levonni.Ha az ég alatt alszol,nem tudod kipihenni magad(különleges események kivételek),nincs kocka dobálás.

Piac:Te most komolyan elmagyaráztad,mire való egy lámpás?Mindenütt ugyanazt lehet venni,akkor ne a kocka döntsön.Az árak változhatnának területenként,attól függően,hogy mi a vidék fő árucikke.Pl.:Tövisvárban olcsóbbak a gyógynövények,de drágább az étel.

Menekülés:már a KJK-ban is utáltam,mert nem lehet értelmezni.Menjek vissza az előző fejezetpontra?Minek?Vegyem úgy,hogy győztem?Akkor mi van a "Találtál nála" részekkel?Hova meneküljek egy zárt helyiségből?Miért nem jön az ellenfél utánam?Szerintem,ezt hagyd ki.

Lélekpont:könnyítés akart lenni,éppen csak semmi nem garantálja,hogy az újradobás nem lesz rosszabb(kétszer benyaltam ezt,utána inkább nem használtam).
Javaslat:Egy lélek pont felhasználása +1 módosítót ad,választott próbához,egy negatív lélekpont automatikusan mínuszt ad a következő próbához.(Ezután lehúzható.)

Van még pár dolog,viszont ezek komolyabb módosítások lennének.Kérlek,jelezz vissza,ha érdekel,vagy,ha tele van a tök(fed)őd a hülyeségeimmel.
© Denko
2020. január 12. 22:09 | Válasz erre | #32
Jelentés Rheana-tól:
-Eddig semmilyen információt nem tudtam szerezni,nagyjából semmiről.
Az összes kocsmában megvertek,minden rohadt piacon megloptak,és majdnem beledögöltem a menstruációba.(Elhiszem,hogy nőnek lenni nehéz,de ez már túlzás.Szerencsétlen karakteremet éppen csak nem erőszakolták meg csoportosan.)
Útközben lebetegedtem,rendszeresen eláztam/kiraboltak,és megtámadtak.A kígyómarásokat,és az életemre törő orgyilkosokat már meg se említem.
Több,mint egy hónapja nem aludtam ki magam.
Pozitívum,hogy felvirágoztattam a gyógynövény kereskedelmet,nagyjából egy komolyabb füvészkertre elegendő gizgazt ettem meg.
Miután 12-es elhivatottsággal is buktam a próbákat,úgy döntöttem,hogy hitet váltok,és áttértem Diurne vallására.(Úgyis bele vagyok őrülve a számolgatásba.)
Jelenleg Valousa-ban várok egy hajóra,ami elvisz valami nyugodt helyre,mondjuk Kakhabadba,vagy Khul-ba.Beköltözöm a Káosz Pusztákra.Az a Béke Oázisa,ehhez a "civilizált" országhoz képest,tele kedves,barátságos emberekkel.
Annon-nak üzenem,hogy a Büszke Úr húzza a fa...Mármint,Caranoc söpörje el a Verem legmélyére,Gindel-el,és az egész férges királysággal együtt!!!
Orna öleljen a keblére mindannyiótokat!

(A fenti szöveget,természetesen nem sértésnek szánom.Holnap,ha az időm engedi,előállok egy normális,és reményeim szerint konstruktív kritikával. Talasin-nal még nem játszottam,egyenlőre felemásak az érzéseim.)
2020. január 12. 17:01 | Válasz erre | #31
bubu880627: Köszi a részletes kritikát! Azért a 9/10-es értékelés jól esett. [smiley]nyes[/smiley]

A negatívumok, amiket írtál, megfontolandók. Különösen abban van igazad, hogy Talasin történetében Grimi túl könnyen túllép azon, hogy a barátja hibájából levágták az egyik fülét. Ezt szerintem majd átírom kissé.
2020. január 12. 14:00 | Válasz erre | #30
Először is köszi mindenkinek, aki eddig elolvasta a könyvet és véleményt nyilvánított!

[b]Twillight[/b] két felvetésénél még adós maradtam a válasszal:

- Igen, Valousában gyakorlatilag mindig lehet lopni Talasinnel, hiszen ebben a városban elrejtheted az aranyaidat, így sosem lesz több 5-nél, ha nem akarod. :) Viszont addig nem lophatsz újra, amíg el nem hagytad a várost.
- Jó észrevétel, hogy az ERŐNLÉT felére csökkenése magára az ERŐNLÉT-re is visszahat. Talán logikátlannal tűnik, de szerintem a súlyos sérülés miatti büntetésre mindenképpen szükség van. Viszont fontos, hogy a -1 büntetés csak próbákra vonatkozik (pl. az ERŐNLÉT-próbákra, amikor futnod vagy emelned kell), tehát [i]nem[/i] egyenlő 1 ERŐNLÉT-pont elvesztésével.

[b]Vatos-kalandora:[/b]

- "Kontárkodj" csak nyugodtan, ha ez építő javaslatokat jelent. :)
- Lehet, hogy én nem voltam elég figyelmes, de az általad javasolt szabály-beosztásban nem látok lényeges különbséget. Egyedül talán abban, hogy Eingurd leírása valóban átkerülhetne a [i]Háttértörténetek[/i] elé.

Többen kifogásoltátok a szabályok bonyolultságát. Az általatok mondottak alapján is összeírtam pár dolgot, amelyeket egyszerűsíteni lehetne (pl. étkezés, harci táblázat), ezeket még mérlegelnem kell. Rövid szabályösszefoglaló valószínűleg lesz.

Ami a "menstruációs" szabályokat illeti, örülök, hogy ezekről volt némi építő vita, de fontosnak tartom, hogy megmaradjanak (pl. mert szerintem segítik, hogy az általában férfi olvasók jobban belehelyezkedjenek egy női karakter "bőrébe"), max. kissé egyszerűsítve.

Természetesen továbbra is várom a véleményeket!
2020. január 8. 16:24 | Válasz erre | #29
El is készültem :)

https://velemenyes.blogspot.com/2020/01/zagor-minikalandok-elemzese-8-resz.html
2020. január 7. 22:30 | Válasz erre | #28
Az az igazság, hogy nem tisztem belekontárkodni a művedbe, semmilyen téren.
De mivel javaslatokat kérsz bizonyos elemekre, így az említett szabályrendszer kapcsán felvázolom, hogy miként lehetne kissé jobban, logikusabban átláthatóbb talán:
(Ja, és igen, bármely belső, kisebb összefoglaló biztos nem lehet zavaró, tehát én nem érzem problémásnak ilyen alkalmazását.)
Szóval. Játékszabály.
(Talán 4 fő részre lehetne osztani, és azon belül a kisebb részek lehetnének.)
1.: Általános szabályok [Karaktered; Tulajdonságok és azok próbatételei + lélekpontok; Csaták (Harcok menete és egyéb szabályai); Az Erőnlét visszaszerzése; Felszerelés (főként általános része)]
2.: Karakterekre vonatkozó sajátos szabályok [Tulajdonságok (egyediek); Felszerelések (főként egyediek); Varázslatok; Képességek; (Egyebek)]
3.: Helyszínek ismertetése és azok speciális szabályai [Utazás Eingurdban; Piactereken]
4.: Egyéb speciális szabályok [Különleges események; Kódszavak]
(Nagyjából így; de persze a 3-as és a 4-es akár lehetne egy közös "halmaz" is, valami olyasmi keretében, hogy "Helyszínek és egyéb kiegészítések szabályai".
És van még egy apró dolog: El kéne dönteni, hogy az "Eingurd, a törékeny béke országa" részt inkább a szabályokba (ekkor leginkább a 3. részbe passzolna), vagy a Háttértörténet(ek)hez (ekkor pedig annak elejére, kvázi bevezetéseként) kellene-e elhelyezni, integrálni. Jelenleg így (a "Tanácsok a játékokhoz" mellett szerepeltetve) kicsit olyan, mintha a levegőben lógna.
Ennyit tudtam (javaslatként) megemlíteni.
(Ui.: A menstruációs dolog kapcsán továbbra is azt érzem, hogy felesleges, mivel egyszerűen nem igazán való egy játékkönyvbe/kalandkönyvbe. Az, hogy a szabályokat is még valamelyest bonyolultabbá teszi (ami nekem elsőre nem is annyira tűnt fel, hisz ezt a nap számolgatási dolgot nem is gondoltam át annyira mélyen), talán szintén a nélkülözése mellett szól. De felőlem persze nyugodtan benne maradhat.)
2020. január 7. 06:34 | Válasz erre | #27
Ott a pont. :)

[color=#f71efe]ERRATA 2.: A 99. pontról Talasinnal nem a 6-os, hanem a 9-es pontra kell lapozni.[/color]
2020. január 7. 00:56 | Válasz erre | #26
99-es fejezetpontról Talashinnal biztos a 6-osra kell lapozni? Szerintem totál más helyre jutunk...
© SzG
2020. január 3. 10:16 | Válasz erre | #25
Akkor ezt tényleg félreértettem, elnézést. Örülök neki mindenesetre, hogy akkor ezeket nem kell számon tartani. :) Ennek ellenére azért még továbbra is az a véleményem, hogy lehetne kicsit egyszerűbb a rendszere. Például a menstruálós-dolgot ki lehetne húzni a szabályok közül. :) Vagy valahogy átszerkeszteni, például betenni a Különleges események közé, hogy legalább ne kelljen számon tartani, hogy mikor jön el az ideje. De ez csak egy javaslat. Majd ha tényleg jobban elmélyedtem a könyvben, még esetleg írok pár javaslatot.
A szabályösszefoglaló sem rossz ötlet egyébként, amit felvetettél, és nem feltétlenül idegen a játékkönyvektől az ilyesmi, legalábbis például a Lone Wolfban van efféle a könyv végén. :) De a Sniper!-ben is (lásd "Vietnami tombolás").
2020. január 3. 10:06 | Válasz erre | #24
SzG: köszi! Csak egy apróság, amit szerintem félreértettél: "Mindkét lehetőséget csak egyszer választhatod, amíg az adott városban vagy." - Azaz nem kell számon tartanod, hol loptál/zenéltél már, a tiltás csak addig él, amíg el nem hagyod a várost.
© SzG
2020. január 3. 09:29 | Válasz erre | #23
Sziasztok!

Örülök, hogy elkészült a nagy mű. :)
Most pár napig még a Végzet prófétáit tesztelem-teszteljük Killmasterrel, de utána tényleg nekiállok komolyabban, és természetesen írok majd valamiféle véleményt róla, illetve egy listát is a talált hibákról vagy csak nekem kevésbé tetsző elemekről-részekről. :)

Addig annyit, hogy azért persze már belenéztem, és hát az vitán felül áll szerintem, hogy igényes könyv... profi a szerkezete és a stílusa is olvasmányos.
A rendszere ellenben nekem nem feltétlenül tetszik így elsőre, szerintem bonyolultabb a kelleténél, rengeteg mindent kell számon tartani. Eleve négy érték van ugye, amik ráadásul hatással is vannak egymásra, ha jól értettem (vagy legalábbis ha az Erőnlétünk felére csökken, negatív bónuszt "kapunk" a harcértékünkre). Rendben, ez még nem teszi annyira nagyon bonyolulttá a könyvet, de aztán ott vannak még az olyasmik, hogy számon kell tartanunk az idő múlását (és néha talán az is fontos, hogy melyik nap van éppen), aztán számon kell tartanunk, hogy ettünk-e már az éppen aktuális napon (ha nem, akkor büntetést kapunk), aztán hogy melyik város piacán loptunk már (mert akkor ott már később nem lehet, ha jól értettem), aztán azt ugyanígy, hogy zenéltünk-e már, aztán azt, hogy elrejtettünk-e már pénzt, és ha igen, azt hová... és még azt hiszem, vannak ilyen dolgok, amiket jegyezni kell, amikre oda kell figyelni. A "csúcsa" ennek tényleg az, hogy még arra is figyelnünk kell, hogy éppen mikor menstruál a női karakter... elnézést, de ez már nekem valóban sok. :) Igen, kétségtelen, hogy ezektől életszerű a rendszer... de biztos, hogy az életszerűség, főleg egy ilyen szintű életszerűség fontos egy játékkönyvnél, illetve hogy ez használ egy játékkönyvnek? Szerintem nem, illetve én úgy vagyok vele, hogy az életszerűséget hagyjuk meg a szerepjátékoknak vagy számítógépes játékoknak, egy játékkönyvben inkább fókuszáljunk a lehetőleg minél egyénibb, fordulatosabb történetre, meg az emlékezetes és mondjuk némi gondolkodást is igénylő jelenetekre, feladatokra. De persze ez csak én véleményem....

Még egyszer: ahhoz kétség sem fér, hogy igényes és jól megírt a könyv! És egészen biztos vagyok benne, hogy összességében kimondottan tetszeni fog, ahogy gondolom másnak is.
Majd még tényleg írok, ha jobban belevetettem magam a kalandokba.

Ui.:
Egy elírásba amúgy véletlenül belefutottam:
"Az egész barlang rázkódik, miközben átkelt a hasadék fölött"
Mondjuk hogy pontosan melyik fejezeten van ez a rész, azt elfelejtettem felírni, elnézést... De te biztos tudod, hogy ez kb. melyik rész lehet.
2020. január 3. 08:18 | Válasz erre | #22
bubu880627: Ja, így már ismerős, csak nem tudtam a nevedhez kapcsolni. :)

Vatos-kalandora:

- A Fabled Lands csak a koncepciót ihlette, a szabályrendszer az én művem.
- Ha van javaslatod, hogyan lehetne áttekinthetőbbé tenni a szabályokat, örömmel venném. Arra gondoltam egyszer, hogy írok egy 1 oldalas összefoglalót-emlékeztetőt a szabályok végére, de ez annyira idegen lenne a lapozgatósoktól, hogy aztán letettem róla.
- A harci táblázatról azt gondoltam, nem túl bonyolult, és kissé felgyorsítja a harcot (a lassú harc szerintem a KJK-k egyik hibája), mert gyakran mindkét fél sebződik.
- A menstruációs dolog lehet, hogy felesleges, de ezzel is a realitást akartam növelni + szerintem egyértelmű, hogy Rheana fiatal nő (pl. az idősebb papok "leányom"-nak szólítják, egy idős papnő nem valószínű, hogy "kalandozni" indulna stb.).
- Az észrevételed alapján elindítom a hivatalos erratát - arra gondoltam, ha elegendő hiba összegyűlt, akkor lecserélném a jelenlegi verziót egy 1.1-esre. Szóval:

[color=#f71efe]ERRATA 1.: A 6. oldalon elírás van, helyesen: [b]"A szöveg mindig megadja, mekkora a feladat nehézsége. Ha dobásod összege egyenlő ezzel vagy nagyobb ennél, akkor sikerrel jártál, ellenkező esetben a kísérlet kudarccal végződött."[/b][/color]
2020. január 2. 19:32 | Válasz erre | #21
A bevezető részekbe és a szabályokba belekukkantottam. (Meg némileg az egészbe is, hogy milyen szerkezetű.) Mivel nem ismerem (csak ismertetőt olvastam róla) azt az emlegetett művet (sorozatot), ami valamiképp ihlette ezt a művet, így nem tudom, hogy annak a szabályrendszere milyen felépítésű, mennyire különbözik (vagy hasonlít) a kjk rendszerére. No mindegy is. Összességében elég jól átgondoltnak és kidolgozottnak, de mégsem eléggé áttekinthetőnek hat (a szabályrendszer felépítése).
Viszont szerintem az hiba (vagy elírás) benne, hogy a "Tulajdonságaid próbára tétele" részben nem úgy van leírva, hogy akkor sikeres egy próbád, ha a dobásod (2 kocka) és az adott tulajdonságod értéke (összege) magasabb (és vagy egyenlő), mint a vele szembe állított "nehézségi mérték/szint/pont"; nem pedig kisebb/alacsonyabb, mint a leírásban. (Ahogy nézem, csak így lenne értelme.)
Nem tudom, nem felesleges-e (és túlbonyolító-e) a "harci táblázat". Lehetne akár a levonandó érték a kijött különbség fele (kerekítéssel). Nyilván ez csak egy (hirtelen) ötlet.
(Még egy nagyon kis apróság. Elég kényszeredettnek (és bevallom, feleslegesnek) érzem ezt a menstruációs dolgot a papnő karakternél. Több kissebb visszásság mellett; mintha azt is kizárná ezzel a szerző, hogy mondjuk egy némileg idősebb karakterként (akit ez nem érint) vágjon neki a kalandnak az olvasó. Ha már a női olvasókra (is) lett így gondolva, talán nem kéne azon belül így szelektálni.)
2020. január 2. 17:56 | Válasz erre | #20
2020. január 2. 17:56 | Válasz erre | #19
Csak a saját blogomra.


Itt az egyik termékmintának :)

http://velemenyes.blogspot.com/2019/12/zagor-minikalandok-elemzese-7-mungik.html
© Denko
2020. január 2. 17:26 | Válasz erre | #18
2020. január 2. 13:48 | Válasz erre | #17
Gratulálok a küldetések teljesítéséhez!

Persze támogatom a cikket, minden vélemény számít. Lehet, hogy ciki nem tudni, de: hová szoktál cikkeket írni?
2020. január 2. 11:58 | Válasz erre | #16
Én tegnap lejátszottam az egyik karakterrel (a papnővel), szerintem ma megcsinálom a másikat.

Ha gondolod, akkor a következő elemző cikkemhez (amiben a 8. Zagor minikaland-füzetet elemzem) írok egy extra függeléket és abban elemzem ezt az alkotást is.
© Denko
2019. december 31. 20:16 | Válasz erre | #15
Bocsánat,nem akartam szét offolni a topikot.Részemről a dolog lezárva,mennem kell zülleni.Boldog Új évet neked,és a többi kalandozónak!
© Denko
2019. december 31. 20:14 | Válasz erre | #14
Nem.De aligha fogunk konszenzusra jutni,biztos rosszul fogalmazok.Zárjuk itt le a témát.Boldog Új évet!
© twillight (Kövérorr)
2019. december 31. 18:18 | Válasz erre | #13
Ismét azt mondod, hogy a nácik dicsőítése egy fikciós irodalomban abszolut helyénvaló, mert az fikció.
Toljunk hát tele mindent Jó Nácival!
© twillight (Kövérorr)
2019. december 31. 18:16 | Válasz erre | #12
Ah, megjött a vérkeresztény, aki szerint egyetlen vallás van, és az a kereszténység! És persze minden keresztény szent, kritika nem lehetséges róluk, aki olyat tesz az csak gyűlölködik!
2019. december 31. 17:31 | Válasz erre | #11
Lehetne, hogy nem adod alá a lovat? Szegény gyerek szemében minden, aminek bármi köze van a kereszténységhez vagy a papsághoz (ami ugye csak és kizárólag keresztény, különösen a KJK világában), az eredendően és kollektíven bűnös és irtandó. A többi vallás szent és sérthetetlen, mert ott nem papok vannak, hanem rabbik meg imámok meg anyámkínják, és ők soha nem követtek el emberiségellenes bűntetteket.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Denko
2019. december 31. 16:32 | Válasz erre | #10
Pap irl:Egy vallási (bűn)szervezet tagja,ami arra épül,hogy az emberek tudatlanságát kihasználva megkárosítsa őket anyagilag,zsarolással/fenyegetéssel kontrollálja őket,és manipulációval világi hatalmat/befolyást szerezzen.Erre a sémára épül minden földi vallás,a meghirdetett dogmáiktól függetlenül.Mivel isten nincs,így tényleges hatalmuk sincs.

Pap fantasy:Egy létező isten világi szolgája,lényegében a szolgáltatói szektor egy spéci szegmense.Mivel rendelkezik tényleges (mágikus) hatalommal,nem kényszerül hazugságokra + az istene kitaposná a belét,ha szembemenne a tanításaival.Ebben a műfajban a papok valódi segítséget nyújtanak az anyagi/egyéb ellenszolgáltatásért cserébe,meggyógyítják a betegeket,esőt bűvölnek a földekre aszálykor,stb.
(A Démonlovagokban paplovagot alakítunk,és valóban segíthetjük a parasztokat,pl: a kokatrisz kinyírásával.Nem tudjuk le annyival,hogy imádkozzatok,és minden rendben lesz.)

A pap a vallása nélkül értelmezhetetlen.Mivel a Viszályok idejében egy(irl) nem létező vallás papját alakítjuk,így ez semmiképp sem legitimálja a keresztény/iszlám/egyéb létező egyház által elkövetett mocsokságokat.

Nem pártolom a bűnözők romantikus ábrázolását,de Rheana karakteréből a földi papságra asszociálni,számomra olyan,mintha valaki Jack Sparrow bohém karaktere alapján képzelné el a kalózokat,vagy Corleone figurájából vezetné le a maffiózókat.Elfogadom,hogy a pap megjelölés negatív felhanggal bír,de a lovagokat sem nevezzük át,csak mert a valóságban gőgös fajankók voltak.A mesék pozitív szereplői eszményképek,olyanok amilyennek lenniük kellene.
Egyelőre a háttér történetekig jutottam a könyvben,szóval nem tudom,mennyire fog szentnek tűnni a karakter.A nácikkal kapcsolatban természetesen egyetértek,de gondolom te is olvastad Török Gábor Ha nem fogadod el a játékszabályokat...c. szösszenetét.Ez fokozottan igaz a szerepjátékra.Ha nem tudsz/akarsz belehelyezkedni egy szerepbe,akkor tényleg jobb,ha elengeded a dolgot,mert nem fogsz jól szórakozni.

"Áldozzunk fel gyerekeket, csaljuk ki tömegek pénzét, erőszakoljuk meg a nyájat, és taszítsuk tanulatlan mocsokba a világot!"
Egy grimdark stílusban megírt játékkönyvre tényleg kíváncsi lennék.Lehetnénk mondjuk Slangg papok.
© twillight (Kövérorr)
2019. december 30. 22:22 | Válasz erre | #9
A papság egy eszme. Annak az eszméje, hogy hazugságokkal pénzt csalhatsz ki, és uralkodhatsz, és kihasználhatsz másokat.
Minden pap definició szerint bűnöző, a bűnözés pedig nem lehet foglalkozás.

Azzal, hogy egy műben pozitívan állítanak be papokat, a való világban legitimizálják a gyerekek megerőszakolását, a szervezetten elkövetett csalást és szélhámosságot, a civilizációellenes tetteket, az emberiségellenes tetteket, az államhatalom megdöntésére irányuló - tehát definició szerint terrorista - tevékenységet.

Nem zavar ha egy kitalált világban léteznek istenek. Az sem zavar ha esetenként papjaik jót tesznek. De had ne legyek köteles együttérezni velük, pláne nem a bőrükbe bújva!

Azt akarod hogy papot alakítsak? Rendben! Áldozzunk fel gyerekeket, csaljuk ki tömegek pénzét, erőszakoljuk meg a nyájat, és taszítsuk tanulatlan mocsokba a világot! Hajrá, abban benne vagyok.
De hogy egy pap szentként, mindenkinél jobbként tűnjön fel? Az olyan mint üdvözíteni a nácikat. Nem helyénvaló, nincs rendben a dolog.
© Denko
2019. december 30. 20:39 | Válasz erre | #8
Nem én találtam ki,hanem Valló Gábor.
A nácizmus egy eszme,a papság egy foglalkozás,így hibás a párhuzam,de értem,mire gondolsz.Én csak azt mondom,hogy ez a világ nem az a világ.Nekem belefér az alkotói szabadságba,ha egy foglalkozás művelői itt nem molesztálnak gyerekeket,robbantanak ki vallásháborúkat,vagy égetik el élve a másképp gondolkodókat.(Ellenben a nácikat nem lehet pozitív színben feltüntetni az eszmerendszerük átírása nélkül,akkor viszont már nem nácik.)
A való világban ateista vagyok,ettől még nem zavar,hogy egy kitalált világban léteznek istenek.
© twillight (Kövérorr)
2019. december 30. 19:14 | Válasz erre | #7
Ez egy fantáziavilág, amit Te találsz ki, és amibe a való világból ismert elemeket pakolsz.

Tehát ha nálad a nácik (vagy ez esetben a papok) pozitív színben tűnnek fel (és nem japán vagy), akkor igencsak megkérdőjelezem egyáltalán tudjak-e rólad.

Egyetlen dolog enyhít kicsit a krízisen, mégpedig hogy a másik karakter IS szélhámos. De ő legalább nyíltan lop.
© Denko
2019. december 30. 17:48 | Válasz erre | #6
"mit furcsálsz a pap-ellenességen?"

El kellene vonatkoztatnod.Ez egy fantázia-világ,ahol az istenek létező entitások,valódi szakrális hatalommal.Nem pénzéhes képzeletbeli barátok,akiket a tömegkontroll eszközeiként használnak az egyházak.
© twillight (Kövérorr)
2019. december 30. 08:09 | Válasz erre | #5
1) kösz egyes előzetes aggályaim megnyugtatását.

2) mit furcsálsz a pap-ellenességen? Most komolyan? Privátban, vagy a beszólok-ban folytassuk. Én azon csodálkozom te nem vagy papellenes.

3) "Egy próba elrontása miért jelent már megint büntetést? Ez szerintem rossz beidegződés. Mindegy, ezen már késő ennél változtatni. // Ez mire vonatkozik, kifejtenéd?" - gyere el a találkozóra, és ott.

4) A lopásnál az volt a kérdés, hogy ha elrejtettem 100 aranyat, van nálam 2, akkor lophatok-e?

5) az időkorlát mára standard FF-dolog, de szvsz akkor is szarul használják. Pl. rohadtul idegesít hogy előszörre garantáltan nem fog ilyen könyvnél sikerülni a végigjátszás.
Itt, szemben egy Chasm of Malice, vagy Mélység rabszolgáival legalább volt esély (a'la Vértengerek) hogy az utat tervezhessük, újratervezhessük. Persze itt is, mint a Vértengereknél, meg vagyunk, méghozzá szálkás dildóval. ÉS miért? Mert nem adtak kis méretaránycsíkot, hogy egy nap alatt ennyit lehet megtenni.

6) mikor tisztává vált a maximális időlimit, miért nem lett beszerkesztve a szabályok elejére, ahol felmerül hogy lesz időlimit?

7) Ez mondhatni PS: KÉT háttértörténet van. Karakterenként. Szerkesztési okokból én azt hittem, az "A karaktered" szekcióra hivatkozik a "háttértörténet". Mert általában ennyit kapunk háttérként.

8) Ha Súlyosan Sérült leszek, automatikusan vesztek még egy ÉP-t is?

9) a Békesség Ereje (tipikus képmutató elnevezés, papoktól nem is várunk mást) csak bottal működik? Mi van ha a piacon veszek egy kardot? Vagy találok egy varázsfegyvert (ami nem bot)?

2019. december 29. 17:48 | Válasz erre | #4
Köszi a visszajelzéseket! Több dologgal kapcsolatban (pl. Lélek Pontok értelme, ERŐNLÉT gyors fogyása) annyit mondhatok, hogy végigjátszottam a könyvet (méghozzá szokásomtól eltérően rendesen, kockadobásokkal), és működik. A harcok sem megoldhatatlanul kemények. Szóval ezek ne riasszanak el!

[quote]Ja: miért megint pap? Ha nem a játékkönyvíró versenyre megy a cucc, akkor nagyon, nagyon nem tetszik. Konkrétan engem azonnal elvág ennek a karakternek a használatától.[/quote]
Szerintem összekeversz valamit. Ez a könyv nem a mostani játékkönyvíró-versenyre készült (asszem ott kell papnak szerepelnie), hanem a 2012-esre, ahol nem volt ilyen megkötés. Egyébként furcsállom a papellenességedet, de hát ízlések és pofonok... És persze ott van a másik karakter.

Mindenképpen javaslom a Háttértörténetek elolvasását, hátha megválaszol pár kérdést. [smiley]zen-reading-news[/smiley]

Bot és kard között játéktechnikailag semmi különbség, inkább hangulati elem.

[quote]Egy próba elrontása miért jelent már megint büntetést? Ez szerintem rossz beidegződés. Mindegy, ezen már késő ennél változtatni.[/quote]
Ez mire vonatkozik, kifejtenéd?

Lopás: az elrejtett aranyakat fel kell venni, ami nem probléma, mert a rejtekhely és Rolgar (a végcél) is ugyanott van.

Ami az időkorlátot illeti, az szerintem egy teljesen standard írói eszköz. Egy szabadon bejárható világban kell lennie valami korlátnak, mert enélkül elsőre megoldható lenne a küldetés, és közel sem lenne olyan izgalmas. Elsőre természetesen nem sokat mond a térkép, de 1-2 nap után rá fogsz jönni a léptékekre (kb. 2 napig tart eljutni egyik helyszínről a másikra).

Az időlimitet azért "rejtegettem", mert az utolsó pillanatig alakult, hogy hány nap is lesz pontosan, és nem volt biztos, hogy mindkét karakternek ugyanannyi ideje lesz.
© twillight (Kövérorr)
2019. december 29. 11:18 | Válasz erre | #3
Csak a szabályrendszerre reagálva: átlag +6 pont az nálam nem "jóval" emel a közönségesek fölé (maxstat: átlag +16).

2 lélekponttal indulunk, ami "gyakran fog változni a körülmények miatt", ugyanakkor egy igen gyakran használni kívánt stat? Kell ez a stat nekünk, vagy csak az életünket fogja megkeseríteni?

A karakterháttér semmit nem mond miért van a pap kibélelve pénzzel. Ja,biztos mert pap, és kicsalta a népektől.
Ja: miért megint pap? Ha nem a játékkönyvíró versenyre megy a cucc, akkor nagyon, nagyon nem tetszik. Konkrétan engem azonnal elvág ennek a karakternek a használatától.
EDIT: ja, hogy van egy másik háttértörténet is a karakterleíráson kívül.

Mi a különbség a bot és a kard között? Semmi? Akkor miért nem kapja mindenki ugyanazt?

Ahogy látom a harci táblázatból, az életerő itt fogyni fog mint a fene, vagy legalábbis durván maxolni kell majd az ügyességet.

Egy próba elrontása miért jelent már megint büntetést? Ez szerintem rossz beidegződés. Mindegy, ezen már késő ennél változtatni.

Lopás: az elrejtett aranyaim is számítanak a dolognál?

Már megint időkorlát. Legalább lenne a térképen távolságmérés, hogy tervezni tudjak valamennyire! Elvégre a karakterem nyilván tisztában van ezzel.

Ha ennyi szabályt ömlesztesz ránk (nincs vele probléma), miért rejtegeted mennyi a határidő? Miért kell össze-vissza lapoznom/görgetnem érte?
© Kawer
2019. december 28. 19:20 | Válasz erre | #2
Köszönjük szépen, letöltöttem és biztos, hogy most szabadság alatt belevágok a kalandokba! :)
"Mióta felfogtam halandóságomat, azóta sokkal vidámabban telnek napjaim!"
2019. december 28. 18:38 | Válasz erre | #1
No kérem szépen, elkészült végre a művem és felkerült ide az oldalra. A fórum elején található linken tölthető le.

Töltsétek le, olvassátok, játsszatok vele – és a legfontosabb, hogy [b]adjatok visszajelzést[/b]! A bátorítás és a dicséret is fontos, de legalább annyira a hibák vagy logikátlanságok jelzése. Melyik rész tetszett a legjobban, és melyik a legkevésbé?

Sikerült eltalálnod a közönség ízlését a dalnokversenyen Szelessíkon? Bejutottál Kelmar Iltarien sírjába? Sikerült tíz dobáson belül be- és kijutnod a sövénylabirintusból? Kitaláltad, mely jelek megnyomásával nyitható a föld alatti romváros kapuja? Megoldottad a fojtogató mocsári köd problémáját? Bejutottál a rejtett kincset rejtő barlangba?

[b]Ki tudja elsőként teljesíteni mindkét küldetést?[/b]
[smiley]fake-horse[/smiley]
Első oldalElőző oldal12