Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Titán – A Kaland Játék Kockázat kézikönyve
BejelentkezésElfelejtett jelszó
1234Következő oldalUtolsó oldal
© timba
2024. január 4. 15:13 | Válasz erre | #195
Köszönöm.
Megtaláltam, letöltöttem.
2024. január 3. 20:40 | Válasz erre | #194
Egy térképen való jelölésről nem tudok, de anno volt egy olyan fankiadvány, hogy AtlasofTitan.pdf, na ebben egy pdf-be rakták az eddigi térképeket, érdemes meglesni.
© timba
2024. január 3. 18:52 | Válasz erre | #193
Van-e olyan Titán térkép, amin be vannak jelölve a KJK könyvek által felfedezett helyszínek? Ha valaki tud ilyet, megköszönném, ha belinkelné.
2023. november 3. 10:07 | Válasz erre | #192
Szia! Amilyen sebességgel a Kaméleon kihozza a könyveket úgy Ti is simán, vagy még jobban, megcsinálnátok munka mellett, ha jól tudom Szűcs Gy. is állásban van (talán a Port-nál). Idén gyakorlatilag 4 lapozgatósuk jelent meg amiből 2 még mindig nem kézzelfogható.
2023. április 16. 12:03 | Válasz erre | #191
Aonon egy elég alapos errata is közkinccsé van téve, szóval nem kell feltétlenül együtt élni a hibákkal. Másrészről az eredeti sorozat angolul (illetve kisebb részben spanyolul és olaszul) lett közkinccsé téve, nem magyarul, úgyhogy ez pont ugyanaz a szürke zóna, mint a KJK-k voltak. És ugye nem elfelejtendő, hogy az angol LW könyvek újrakiadása is folyamatban van.

Ezzel az egész kiadóvá való alakulással nekem személy szerint csak annyi problémám van, hogy itt mindenki hobbiból csinálta/csinálja, amit csinál, és mellette valószínűleg van rendes, fizetős munkája. Egy esetleges hivatalos kiadóvá alakulás után ez a helyzet könnyen problémákat okozhat. Nekem konkrétan biztosan folytathatatlanná válna.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2023. április 16. 12:02 | Válasz erre | #190
Nézd itt a "magyar jogdíjakon" csak a "dán királyfi" akadékoskodik ő is csak azért, hogy ne legyen konkurense! Megnézte mibe lehetne belekötni, hát talált olyat, amivel megtorpedózhatta a kis közösség munkáját! A Zagor.hu-t nem a nyereségvágy, hanem a lapozgatós könyvek iránti rajongás hozta össze. Mit gondolsz miért torpedózta meg a Titán ötletet is? Hisz aki eddig sem vett tőlük semmit, az eztán sem fog, de ő békejobbal jött felénk! Ez a 78. magyar népmese! Ha jól tudom Livingstone is írt gyerkőcöknek könyvet, miért nem inkább abba gondolkodik a "Színváltósok hadura? A titánt mg inkább hagyja a profikra! Ezt csak azért írom így hátha valamelyik rajongó beidézi ezt hozzászólásomat is!
2023. április 16. 11:06 | Válasz erre | #189
Nem vagyok benne biztos, hogy a végső változatba nem-e lehetne belekötni, mert az sem olyan régi. Ott szerintem a kiadó akadékoskodhat, vagy jogdíjat kérhet.
Ami közkincs lett, az az eredeti sorozat, annak hibáival együtt.
© killmaster (Savanyúhas)
2023. április 16. 10:26 | Válasz erre | #188
Vagyunk egy páran, akik valamiféle hasonló jövőt képzelt el a Zagor.hu-nak, de ugye ahány rajongó annyiféle elképzelés. Gyulát pocskondiázni népszokássá alakult itt, és ha nem őt akkor egymást. Ezzel aztán nem halad előre semmi. A magányos farkas első részét javítgatnám, de kellene hozzá a végső kiadás digitális formában. (Erre még várni kell!) A külföldi rajongói írásokkal meg az a baj, hogy 20 gagyira jut egy vállalható. A titánt sajnálom kicsit, az még lehetett volna egy jó elképzelés, de a dán királyfi körül valami midig bűzlik!
2023. április 16. 09:37 | Válasz erre | #187
Szomorúan nézem az itteni eldurvult fórumhozzászólásokat és az egymás árulózását. Ez szerintem nem méltó a közösséghez. Ami Szűcs Gyulát illeti, sajnos a megnyilvánulásaiból úgy tűnik, hogy nem hajlandó feladni a saját narratíváját és akár egy lépést is közeledni a zagor felé. Én becsülöm SzG erőfeszítéseit, de ha így megy tovább, lehet, hogy az árok betemetése helyett csupán egy vékony kötélhidat tud majd ácsolni a feneketlen szakadék fölé.

Beszéljünk viszont a zagorról is. Én azt gondolom, hogy azért, mert 30 éves, minden kiadó által elfelejtett könyveket lefordított és elérhetővé tett a rajongók számára - ráadásul a klasszikus Rakétás formátumban! -, azért csak tisztelet és hála illeti meg. Jogilag nyilván nem volt sosem tiszta a dolog, de ezzel nem okozott mérhető kárt senkinek szerintem. Viszont onnantól - egészen pontosan a Zombik vérétől - kezdve, hogy 0-1 éve megjelent könyveket kezdett el kiadni, szerintem hibát követett el, ezt nem lett volna szabad, mert ezzel már letért a jóhiszemű rajongói közösség útjáról. Persze a Scholastic szempontjából mindegy, hiszen ő a régi könyveket is ugyanúgy levetette; mindenesetre morális szempontból sokkal védhetőbb volt a régi könyvek kiadása, mint az újaké.

Jelenleg szerintem az lenne a legjobb megoldás, ha a zagor hivatalos kiadóvá alakulna. Annál is inkább, mert hihetetlen mennyiségű tehetség gyűlt itt össze az évek során: fordítók, grafikusok, szerkesztők, nyomdai szakemberek stb. És akkor át lehetne állni könyvek hivatalos kiadására. Szükség van-e még egy lapozgatós kiadóra? Hát, jelen pillanatban sajnos az a szomorú helyzet, hogy a Kaméleon és a Zagor rajongótábora elkülönül egymástól, kicsi az átjárás. Emiatt lehet, hogy fenntartható lenne egy külön kiadó a "zagorosoknak".

Hogy mit kéne kiadni?
- Saját rajongói műveket: bizonyára sokat vannak, akik kapnának egy pályázaton, hogy megjelenhessen a régóta dédelgetett történetük. Én a társasjátékos példa alapján úgy gondolom, hogy játékmechanika nem védhető le jogilag, viszont a Titános hivatkozások gondolom jogvédettek. Emiatt KJK-szabályokkal, de talán más világon játszódó könyvek jelenhetnének meg így.
- Külföldi KJK fan-fictionöket: ez jogilag nem tudom, mennyire állja meg a helyét, ld. fent.
- Magányos Farkas-sorozatot: ez elég sok időre adna munkát, jogilag szerintem nincs akadálya, csak Killmaster fordításait kellene talán az eredetihez igazítani.
- Egyéb külföldi sorozatokat: ld. a blogomat, erről már sokat dumáltam itt, nincs kedvem megismételni. Szerintem több tucat olyan könyv van, amiknek a jogdíját olcsón meg lehetne venni.
Nyilván ez esetben kicsit drágábbak lennének a könyvek, de legalább a zagor kilépne a szürke zónából és jogilag kifogástalanul működhetne tovább.
© SzG
2023. április 16. 05:46 | Válasz erre | #186
"A szomjas troll az KJK?"
Nem konkrétan "KJK"-ról beszéltem, hanem játékkönyvekről. A szomjas troll pedig tekinthető annak, ugyanis a könyv kétharmadát egy "lapozgatós vers", A Leprikónok átka teszi ki. ;)

"Bookline-on 6000 HUF."
Ne a Bookline-t nézd, ott (szinte) minden drága, a KJK-k is (pl. Elátkozott ház majdnem 20.000!, Hét sárkánykígyó 13.000! stb. :D).
A Könyvtündérnél vagy például az "Új könyvek" nevezetű oldalon 4900-5100 Ft A szomjas troll. Persze még ez sem kevés, de hát manapság minden új(abb) könyv kb. ennyibe kerül.

"Gondolom kettesével veszik a szülők a mai pénzzel teli időkben. :)"
Nem most volt nagy siker, hanem 4-5 éve.

"Illetve honnan vannak ezek a 10-20 ezres adatok?"
Maga Bojti Anna mondta, hogy a könyvei ilyen példányszámban fogynak. Gondolom, nem kamuzott. :) Amúgy is látható a neten, hogy például az Éjszaka az állatkertben tényleg nagyot durrant (rengeteg cikk, blogbejegyzés van róla, meg a moly.hu-n is sokan értékelték stb.).

"Olvasnak tableten, okostelón…a kommenteket a tiktok videók alatt."
A többség nyilván legfeljebb csak kommenteket olvas, igen, nem is azt írtam, hogy mindenki falja a könyveket, csak azt, hogy "rengetegen", minimum több tízezren. :) Ez pedig tényleg így van - még a felmérések szerint is a gyerekek kb. 30 százaléka legalább havonta egy könyvet elolvas (például itt egy [url=https://www.nyu.hu/cikk/tevhit_hogy_a_mai_fiatalok_nem_olvasnak]cikk[/url] ezzel kapcsolatban). Ez pedig azért még mindig egy elég jelentős szám. :)
De ahogy szintén írtam, nézzetek fel a moly.hu-ra, az is tele van fiatalokkal (a 300.000 a regisztrált tag kb. kétharmada fiatal), akik lelkesen írogatnak napi szinten a különféle "zónákba" (csoportokba), meg az egyes könyvek alá.
Az egy tévhit tehát, hogy nem olvasnak a fiatalok. Ha tényleg így lenne, eleve nem tudott volna nagyot robbanni a Harry Potter, aztán a Twillight, meg a Trónok harca, meg az Éhezők viadala, meg a Szent Johanna Gimi... meg az említett Bojti Anna könyvei például. :) Ezeket mind fiatalok olvassák, meg veszik tízezrével (de valószínűleg van olyan is, amiből százezer is elment).

"Ha valaki számára nehézkes vezetni az értékeket, akkor szerinted az olvasás nem lesz nehéz számára? :)"
Nem arra gondoltam, hogy 'nem tudja' vezetni az értékeket, hanem hogy nem akar ilyesmikkel vacakolni olvasás közben. :) Egyébként ezzel én is így vagyok már egy ideje, de ha nem tévedek, te is (láttam már tőled olyan kommentet, hogy inkább csak olvasod a lapozgatósokat).
2023. április 16. 03:31 | Válasz erre | #185
A szomjas troll az KJK? Illetve honnan vannak ezek a 10-20 ezres adatok? Elhiszem, hogy tök jó lenne, ha sokan olvasnának, de ez sajnos nem igaz. És attól még, hogy magunknak hazudunk, még nem lesz igaz. Olvasnak tableten, okostelón...a kommenteket a tiktok videók alatt. Ha valaki számára nehézkes vezetni az értékeket, akkor szerinted az olvasás nem lesz nehéz számára? :) Közben rákukkantottam a Szomjas trollra. Bookline-on 6000 HUF. Gondolom kettesével veszik a szülők a mai pénzzel teli időkben. :)
© cock
2023. április 15. 22:06 | Válasz erre | #184
Hál istennek nem fenyeget az a veszély, hogy találkozzak ezzel a félőrülttel. Se Dél-Pesten nem járok, se Szolnokon. Máshol meg nem nagyon "haknizik" az ipse. :D
2023. április 15. 19:02 | Válasz erre | #183
"Kevesebbért is csattant már el pofon vidéki kocsmában" mondta fika gyula.

Felénk már jó ideje csicska-lángos a helyi menü és azért nem kell kocsmába menni, utcán is lecsavarható......
© SzG
2023. április 15. 15:55 | Válasz erre | #182
De a tizenévesek közül is sokan olvasnak... és igen, játékkönyveket is. :) Ahogy írtam, nem adtak volna ki körülbelül 20 részt az elmúlt években a Kalandos Küldetés-sorozatból, meg kb. 25 részt az 1000 veszélyből, ha nem lennének népszerűek a gyerekek körében is a lapozgatósok. És nem fogynának 10-15 ezer(!) példányban Bojti Anna gyerekeknek szóló játékkönyvei sem. :) De tényleg jó pár hasonló van még, például "A szomjas troll" (ez szintén 10-20 ezer példányban kelt el), vagy a "Talpra, magyar!", az "Obi-Wan és Anakin küldetése", vagy éppen a Bubu által is említett A "Pál utcai küldetés" meg az "Égi megbízás". De gondolom a nemrég kiadott (az Egri csillagok alapján készült) "Hol terem a magyar vitéz" c. lapozgatós is ugyanilyen népszerű lesz.
Szóval ahogy bimi96 is írta: nem igaz, hogy "fiatalokat bevonzani a lehetetlenség kategória, mert se olvasni nem szeretnek és a figyelmük kb. 5 perc alatt elveszik bármi iránt." Rengetegen olvasnak.
Az igaz legfeljebb, hogy az oldschool fantasy játékkönyvek, mint például a KJK nem igazán népszerűek a tizenévesek körében (gondolom a többségüknek ez a '80-as évekbeli fantasy világ már túl régimódi, meg nehézkes is számukra az ilyen könyvek játékmenete a kockázás és az értékek vezetése miatt).
© CatDog
2023. április 15. 14:50 | Válasz erre | #181
Jó, azért a 27 évet ne vegyük már mai fiatalnak :D Én a mai fiatal alatt a 12-16 éves korosztályt értem.
© cock
2023. április 15. 02:52 | Válasz erre | #180
[i]amíg valaki jól pofán nem vágja…[/i]

OK, értem, hogy átvitt értelemben, de hogyan? Nem mintha védeni akarnám, de csak úgy pofán vágni, csak azért, hogy pofán legyen vágva, nem tudom mennyi értelme van.

Viszont furcsa lenne úgy "legyőzni", hogy olyasmit mutasson fel másvalaki, amivel az FF iránti keresletet is überelni lehet és a jogdíjakba se lehessen belekötni.
2023. április 14. 17:07 | Válasz erre | #179
Gy1G, egy tipikus házmesteri szaralak. Mindig is voltak ilyenek és sajnos egyre többen vannak. Ezek azok, akik állva tapsikolnak most a ruszkiknak. De csak addig ilyen, amíg valaki jól pofán nem vágja...utána rögtön visszavenne magából.
© SzG
2023. április 14. 10:44 | Válasz erre | #178
Érdemes a teljes [url=https://lfg.hu/forum/topic/25920-villamhirek-20230410/#comments]fórumot[/url] elolvasni, mert jó pár egyéb (témába vágó) hozzászólás van még ezen kívül.

(Mondjuk Cock már egyébként megosztotta a linket a "Fekete péntek" [url=https://www.zagor.hu/?oldal=forum&tema=4513&p=0]topicban[/url], és reagált is ott pár dologra.)
2023. április 14. 10:05 | Válasz erre | #177
LFG fórum, Gyula kommentje:

"Kedves Orastes, kedves többiek,

a tények szerintem magukért beszélnek.



Az "ősbűnt" alighanem 2017-ben követtem el, amikor egy blogbejegyzésem alatti kommentfolyamban "sufnituning kalózkiadvány"-nak merészeltem nevezni a Zagor.hus köteteket, az oldal adminját, runnert pedig "álnév mögé bújó zugnyomdász"-nak.

Kemény szavak, tudom, de ma sem nagyon tudnám enyhébb jelzőkkel illetni mindazt, ami a Zagor háza táján zajlik. Hiszen te is tudod, én is tudom, mindenki tudja, hogy egészen a közelmúltig 60-nál is több játékkönyv lett elkészítve egy hazai nyomdában úgy, hogy a Fighting Fantasy brand jogtulajdonosai nem adtak egyikre sem engedélyt, a kötetek szerzői nem kaptak egy huncut buznyáknyi jogdíjat sem, az illusztrátoroktól nem licencelte senki a képeket, ISBN számoknak nyoma sincs - viszont boldog-boldogtalan megvehette a kinyomtatott köteteket runnertől "3000 forintos anyagáron".



Azért erre szerintem már nem lehet azt mondani egy elnéző mosollyal, hogy "jószándékú rajongók segítették ki házifordításokkal az angolul kevésbé tudó kedves barátaikat azokban az ínséges időkben, amikor a profithajhász, gaz hazai kiadók nem láttak fantáziát a Kaland, Játék, Kockázat könyvekben, így hát minden eszközzel, tűzön-vízen át életben kellett tartania a KJK utolsó kereszteslovagjainak a Lángot!"



A lelkesedésből megcsinált rajongói fordításokkal természetesen nincs semmi bajom, nagyon derék, megsüvegelendő dolog - a zavarosban halászó csencselés viszont már túlmegy minden határon!

Ha mindegyik kötet után csak 100 ezer forintot kellett volna fizetnie runneréknek jogdíj címén Steve Jacksonnak, Ian Livingstone-nak és/vagy a Scholastic kiadónak, az is már sokmilliós tétel lenne - és nekem elhiheted, nem 100 ezer forintba kerül egy játékkönyv magyar kiadása.



A "Zagor.hu-kiadások" egészen a közelmúltig alsó hangon 5000 forintért cseréltek gazdát a netes adok-veszek csoportokban (most már egyébként tilos hirdetni őket), ám amikor szóvá tettem, hogy ezek illegális kiadványok, amiket nem kellene népszerűsíteni, némi anyázás után kiraktak két FB csoportból is a "Zagor-barát" adminok (nemrég szerencsére visszamehettem).



A "kalózkiadásokkal" véleményem szerint legkésőbb akkor illett volna leállni, amikor Ian Livingstone 2018-as budapesti látogatásakor "Zagor-kiadású" könyveket is dedikáltattak nagy megilletődöttségükben egynémely rajongók... Livingstone már az Arcadiás kivetítős előadásában is utalt rá, hogy keringenek a neten olyan magyar játékkönyv-borítók az ő nevével, amikről nem is tudta, hogy léteznek. Azt viszont nagyon is tudta, hogy ő a magyarokkal utoljára akkor kötött szerződést könyvkiadással kapcsolatban, amikor a Szukits 2001-ben kiadta a Zagor legendáját. Az orra alá tolt Blood of the Zombies "zagoros kiadását" például le is fotózta magának, vissza lehet keresni a Twitterén az akkori bejegyzését, amiben leírta, milyen nagy örömmel dedikált éjszakába nyúlóan legális és illegális kiadású játékkönyveket Magyarországon...

(ennyit tehát arról a konteóról, hogy én "nyomtam fel a Zagort" Livingstone-nál, meg hogy az én "beépített emberem" volt, aki kalózkiadást dedikáltatott).



Amikor a csillagok kedvező állása folytán lehetőségem adódott először Az országút harcosa képregény magyar kiadására, majd 2020-ban a játékkönyvek kiadására is, azt a Zagor.hun "Fekete Péntekként" élték meg, mivel ekkor szólt rájuk a Scholastic kiadó jogásza, hogy tessék szépen levenni a brit kiadónál megjelent és kiadni tervezett könyvek pdf-jeit az oldalról. Erről az ügyvédi felszólításról egyébként én magam is csak a Zagor.huról értesültem, a Scholastic ügyvédje nem tájékoztatott arról előzetesen, hogy mikor és hogyan fognak fellépni a szerzői jogok megsértése ellen (ami szerintem egyébként jogában áll egy nagy könyvkiadónak, aki semmiféle beszámolási kötelezettséggel nem tartozik egy kis magyar cégnek).



A Zagor.hut tehát nem hogy nem "szántottam be", de a mai napig él és virul. Sőt: pezseg a fórumélet, és változatlanul készülnek az "anyagáron megvásárolható", licencdíjak kifizetése nélkül összerakott és haveri nyomdába küldött könyvek, a Fighting Fantasy-regényektől kezdve a brit fanfictionokig minden van itt magyarul, mint a falusi búcsúban!

Engem pedig olyan mocskolódva emlegetnek napi szinten a Zagor fórumán (ahonnan ki vagyok amúgy tiltva), hogy kevesebbért is csattant már el pofon vidéki kocsmákban...



De nyugodtan lehet engem patás ördögnek nevezni, meg Brutus és Júdás mellé tenni, ez bőven belefér a véleménynyilvánítás szabadságába (én sem bántam kesztyűs kézzel az elmúlt 20+ évben a fórumos vitapartnereimmel vagy a megkritizált filmek, könyvek, képregények alkotóival).

Majd biztos erre a hozzászólásomra is jönnek kommentek, hogy denemisúgyvolt, meg különbenistekétszínűszemétláda...

Azokra viszont már biztosan nem fogok ilyen hosszan reagálni, majd beszélnek helyettem a szépen sorban érkező Chameleon Comix kiadványok."



Na most akkor, ha ma sem változott a Zagorról a véleménye, akkor hogyhogy már olyan jó lenne neki pár ember, akik segítenének a Titánban neki(k)? Az már nem baj, hogy olyanoktól kér segítséget, akikről olyan szépen nyilatkozott? Nekem pontosan ez Gyula...
2023. április 14. 00:24 | Válasz erre | #176
Akkor te a kivétel vagy, de sajnos igaz ez az általánosítás. Sőt, nekem a legtöbb korombeli ismerősöm sem olvas, pedig ők nem a fiatal generáció.
© cock
2023. április 12. 16:07 | Válasz erre | #175
Na ugye, hogy ugye. :D Ezt írtam, hogy tuti vagyunk még fiatalabbak egy páran. Mondjuk én 80-as évjárat vagyok, és a 80-as évek esetén pont az volt a probléma, hogy a Ratkó-korszakban születettek gyerekei már megszülettek, így a születésszám csökkenése szinte borítékolható volt.

Idézném a legfontosabb mondatot:

"Az abortusztilalom és a gyermektelenségi adó miatt a természetes szaporodás üteme ezekben az években jelentősen nőtt."

[url=https://hu.wikipedia.org/wiki/Ratk%C3%B3-korszak#%E2%80%9ERatk%C3%B3-gyerekek%E2%80%9D_%C3%A9s_%E2%80%9ERatk%C3%B3-unok%C3%A1k%E2%80%9D]Bámulatos ez a diagram![/url]

Szóval amit ez a qrva akkor törvénybe/rendeletbe foglalt, annak nagyjából az elmúlt 6-7 évben látjuk az eredményét. Érdekelte is őt akkor, hogy mi lesz ennek a következménye úgy kb. 66-70 év múlva.

Csak mondok egy személyes példát: 14 unokatestvérem van és közülük csak ketten fiatalabbak nálam. És a bátyám is 70-es évjárat. Szóval fasza volt minden rokonlátogatás, mert gyerekkorban 5-10 év hátrány gyakorlatilag azt jelenti, hogy egyik unokatesódhoz sem tudsz kapcsolódni, mert azt hallgatod, hogy ehhez te kicsi vagy.
© bimi96
2023. április 12. 08:46 | Válasz erre | #174
"a legtöbb rajongó az az én korosztályom, akik a 40-es éveik közepében vannak. Szerintem az itt regisztráltak illetve, még az ezelötti oldalon jelenlévők is már szintén a 40-es éveikben vannak vagy a 30-as éveik legvégét tapossák. Fiatalokat bevonzani szerintem a lehetetlenség kategória, mert se olvasni nem szeretnek és a figyelmük kb. 5 perc alatt elveszik bármi iránt."

Ne haragudj, ezzel általánosítasz. 27 vagyok, a lapozgatósok nagyon tetszenek, a könyveket is gyűjtöm, te mondandód szerint nem vagyok "mai fiatal". A figyelmem annyira elveszik az olvasnivaló iránt, hogy nem egyszer előfordult már, hogy addig nem tettem le egy könyvet, míg a végére nem értem. Kérlek az általánosítást a "mai fiatalokra" hanyagold, magamon kívül is ismerek több "mai fiatalt" aki könyveket gyűjt, és szeret olvasni, egy egy témában meg egész tekintélyes gyűjteménnyel rendelkezik (nem feltétlenül lapozgatós)
© cock
2023. április 12. 08:23 | Válasz erre | #173
Felülök egy kicsit veletek a nosztalgiavonatra, ha már így szóba került.

CatDognak válasz meg igazából a többieknek is az elhangzottakra:

[i]De több embernek szanaszét van vagy darabokban, mert vagy túl sokat forgatta vagy nem vigyázott rá eléggé.[/i]

Nagyalakú ragasztott papírkötésnél gyakran előfordul a szétesés. Ehhez elég pár kihajtás, nem feltétlen arról van szó, hogy nem vigyáztak rá eléggé. Nekem pl. volt jó pár kottám, szintén nagyalakú és saláta lett azokból is. De nem hinném, hogy azért saláta a többség Titánja, mert slendrián volt és hanyagul kezelte.

Amúgy meg rohadt egyszerű a megoldás, amit mindenki jogsértés nélkül megtehet: Ha már úgy is saláta a Titánod, szétszeded lapokra, aztán elmész egy könyvkötőhöz és újrakötteted. Olcsóbb és talán becsesebb is, mint várni, hogy Gyuluska mikor adja ki mondjuk 12k-ért a Titánt újra.

[i]én nem "megtörve" olvastam a könyveket, hanem éppen csak résnyire nyitottam úgy, hogy még a kemény borítós se törjön meg[/i]

De akkor Fantázia Harcost biztos egy élmény lehetett résnyire nyitva tartani órákig. ROFL
Arról nem beszélve, hogy a keményborítósokat asszem vászonkötésnek (bár újabban már ez is műanyag) hívják, ahol az egyes ívek cérnával vannak összefűzve. Emiatt nem is lehet igazából olyan könnyen szétcseszni, mint a ragasztott papírt.
Talán csak a relatíve nagytáblás könyveknél láttam olyat, hogy a gerinc elvált a fűzött ívektől, ha kinyitottad a könyvet. De még egyetlen fűzött keménytáblásat sem láttam szétesve.
Szóval nem tud igazán egy keményfedeles megtörni, mert nem vagy nem csak ragasztó tartja össze.
Ezért kellett volna amúgy elejétől fogva kicsit nagyobb formátumban kiadni keménytáblával az összes KJK-t, mert az állandó lapozgatás miatt sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint egy hagyományos könyv. Ehhez képest a nagyja puhafedeles ragasztott szar. Mely esetben egyébként sok múlik azon is, hogy milyen minőségű papírból készült ill. milyen vastag az a papír.

[i]pedig az összeset gyerekként vásároltam, amikor kijöttek[/i]

Ilyen jól ment egyeseknek a locsolópénz?

[i]vagy a kedves papa gazdasági hátteréről osztanak meg bennfentes információkat[/i]

Aki egyéni vállalkozó vagy cége van, annak az adatai lényegében NYILVÁNOSAN kereshetők, még azt is meg lehet tudni, hogy mi az anyja neve. Szóval bárkire tartozhat, aki tudni szeretné.
Ezt kb. csak a halottak nem tudják vagy akik egész felnőttkorukat eddig egy tulipános láda mélyén töltötték.

[i]a legtöbb rajongó az az én korosztályom, akik a 40-es éveik közepében vannak.[/i]

Ez azért van, mert az 50-es években született szülőknek kötelező volt mindenkit megszülni. Szerencsére én nem ebben a korszakban születtem, tény, hogy a 80-asok jóval kevesebben vannak itt, de azért bőven nem 40+-os itt mindenki. Szerintem még talán a 90-es évek elejéről is vannak itt emberek, gondolom nem sokan.

[i]Maga a fizikai könyv is kb. ugyanaz a szint, mint a cd vagy a kazetta zenében (jó kazettákat már csak tényleg a régi arcok gyűjtenek, de a lemezek gyűjtése is az idősebbek hobbija).[/i]

Nem ugyanaz a szint, mert a fizikai könyv prímán elvan az ebookok mellett, míg mondjuk a zenét nem praktikus tárolni se kazettán, se CD-n.
Audio kazettákat nemrég digitalizáltam be, van aminél "nyöszörög" a szalag és belehallatszik a felvételbe meg van, aminél valószínű úgy elvékonyodott az egész szar, hogy enyhén visszafelé a másik oldal is hallható. ROFL És egy audio kazetta szalagján sokkal jobban fog az idő vasfoga, plusz rohadt könnyen gyűrhető is a szalag. A minősége is szar. Akkor már inkább hanglemezgyűjtés, de az sem túl gazdaságos meg ha elgörbül, akkor hamissá válik a felvétel.
A CD már jóval időtállóbb a kazettáknál, de nagyon pazarló, mert a nyers audióból felfér rá 10-15 track és hopp ugrott 700 mega. Ugyanez átmásolva mp3-ba egy mp3 lejátszóra max. 50-60 mega. Szóval az mp3 lejátszó még mindig határozottan jobb alternatíva, mint kazettákkal vagy CD írással szívni. Bár utóbbira mindmáig van lehetőség.
Zenéhez még: amíg offline, CD-n, kazettán, hanglemezen gyűjtögettek az emberek, addig csak azt és annyit hallgathattál, amennyit megvettél vagy lemásoltad másik kazettára/CD-re vagy adta a rádió slussz.
Viszont pl. a saját (már úgy saját, hogy amit én válogattam magamnak össze) Youtube-on lévő zenei albumaimat esélyem nem lett volna az offline világban így összeválogatni. Pláne, hogy elég speciális zenét hallgatok.
Játékok részhez:
A számítógépes játékok mellett még bőven kaphatók fizikai játékok is, bár a legtöbbje dedós, giccses szar, számomra felnőttként értelmezhetetlen, úgyhogy tényleg talán az egyetlen értelmes nem számítógépes játék felnőtteknek az a társasjáték. De mindkettő jól megvan egymás mellett és teljesen más műfaj.

[i]a KJK nem egy tömegtermék, színváltósok sem ebből élnek meg, az tuti.[/i]

Ez biztos, hogy így van, mivel a cég tevékenységi köreinek listája lényegben röviden úgy foglalható össze, hogy: "mindenhez IS értünk". :D És ugyanúgy nyilvános, mint a születési dátumuk, a cég törzstőkéje, beltag, kültag stb..
© SzG
2023. április 12. 00:22 | Válasz erre | #172
"Ja, nagyon mellé ment: 3-án napközben még nem ugrott fel a pop-up kérdés, 4-én hajnalban láttam először"
Nem az a lényeg, hogy te mikor láttad először. 3-án már kommentáltak a témával kapcsolatban, tehát akkor már fent volt a kérdés, ez a lényeg. Valamint az, hogy a levelek 5-én lettek elküldve. Vagyis az a korábbi kijelentésed, hogy fél nap alatt átfutott a téma (és már csak emiatt is gyanús vagyok), egyszerűen nem igaz.

"Végülis, mindig az veszi magára az adott jelzőket, aki tudja magáról, hogy érintett az adott jelzővel kapcsolatban, amit netán megemlít valaki"
Persze, ez ilyen egyszerű...
Azért kíváncsi lennék, hogy például te hogyan reagáltál volna egy hasonló helyzetben. Azok után, hogy Deathangel "barna a nyelved" megjegyzése után hogy nekimentél, és hogy még tőlem is azt kérdezted, hogy "mi az úristen baja van egyeseknek?", szerintem te sem vetted volna túlságosan könnyedén (érthető módon), ha árulónak neveznek - pláne ha még esetleg az adminok is utalnak ilyesmire.

"Engem nem érdekel, hogy milyen privát témáról levelezel te vagy deathangel a Gyulával, Gyíkbőrben vagy anyámkínja"
Nem elsősorban az a lényeg, hogy milyen "privát témáról" beszéltünk, hanem hogy Szűcs Gyula hozta szóba a Titános topicot, ő figyelt fel rá magától (vagy valaki más hívta fel rá a figyelmét, valószínűleg az egyik itteni vásárlója). Tehát egyértelmű, hogy nem "árulkodtam".

"Valamiért kényszerét érzed annak, hogy folyamatosan beleköss a dolgokba"
Többnyire az engem ért vádakra reagáltam, főleg az elmúlt 1-2 napban. Egyetlen olyan megjegyzést tettem mostanában, ami nem valami ilyen típusú reakció volt: amikor arra utaltam, hogy nem kellene rajta maradni ezen a "biztos áruló/tégla stb. vagy" vonaton, mert rendkívül káros az egész közösségre nézve. De ez sem kötekedés volt, hanem egy jószándékú javaslat volt (amit mások is megtették egyébként). És végül is az, hogy ez "káros", be is bizonyosodott, hiszen most is pont az árulósozás miatt van a feszkó.

"és irányítani akarod, hogy milyen sorozatot engedjenek el az oldal üzemeltetői, milyen kiadványokat ne készítsenek el, milyen körkérdést tegyenek fel a fórumozóknak, stb."
Javaslatokat tettem, mint a műfaj és az oldal sorsa iránt érdeklődő (sőt azt szívén viselő) fórumozó. Nem tudom, mi ezzel a gond (pláne, hogy más is tett pont ilyen javaslatokat...). Az oldal elvileg a közösségnek készül, tehát gondolom számít a közösség (minden tagjának) véleménye. (Mellesleg az oldal készítői sem jelezték, hogy a javaslatokkal problémájuk lenne.)

"fárasztó már újra és újra a magyarázkodásodat hallgatni."
Ha nem hoztad volna fel újra a témát, egész biztos, hogy nem kellett volna újra "magyarázkodnom" (reagálnom). Elhiheted, hogy én sem élvezem a témát.

"Levették a neved mellől a megjegyzést és runner elnézést kért, de továbbra is hatalmas elánnal pörgeted a mókuskereket"
Lásd fent. Azzal van most a gond, hogy megvádoltál ("finoman"). Erre reagáltam. Ez "mókuskerékpörgetés"?
Szerintem inkább az a "móluskerékpörgetés", hogy miután már lezárult a téma (ráadásul bizonyítékot is mutattam), újra felhoztad, hogy talán én vagyok az áruló. Nekem inkább ez tűnik "mókuskerékpörgetésnek".

"Nyugodj már le egy picit."
Rendben, te pedig légy szíves ne provokálj az ilyen "még a felszínes gyanú árnyéka sem vetődhet olyan felhasználókra, akik a Gyulával való privát levelezésüket másolják be az oldalra" meg "A tények makacs dolgok!"-féle megjegyzésekkel. Akkor egész biztosan nyugodt leszek, és nem kell a reakciómat sem olvasnod.
2023. április 11. 22:30 | Válasz erre | #171
CatDog szerintem is így van, ez egy nagyon pici piac, akik ilyen könyvet vesznek, azok gyerekként is vették és most a negyvenes korosztály. Én is 43 vagyok. Ráadásul az ismerősi körömben, akik velem egyidősek, egyetlen ember ismeri ezeket a könyveket, neki 2-3 darab megvolt gyerekként és ennyi, azóta már nincsenek meg neki. Szóval a KJK nem egy tömegtermék, színváltósok sem ebből élnek meg, az tuti.
2023. április 11. 22:19 | Válasz erre | #170
Ez az egész "ki köp be kit" sztori nagyon kínos...eleve ez egy nyilvános fórum, ahol április 3 óta vannak a témában kommentek. Másrészt van a pop-up ablak, amit kb. mindenki megkapott, aki belépett, és szerintem nem ismerünk mindenkit személyesen...akkor sem volt nehéz erre rájönni, ha egyáltalán senki nem volt besúgó.

Tényleg beszéljünk inkább érdemi dolgoktól, ennél kb. minden jobb!
2023. április 11. 22:13 | Válasz erre | #169
Az biztos, hogy itt ingyen letölthető, kereshető, igényes, kibővített Titán az nem lesz. A zagor krónikák viszont szerintem továbbra is szabad prédák. Mondjuk azok sima regények.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2023. április 11. 21:18 | Válasz erre | #168
Esetleg ha ezzel a ki köpött be kit nyomozós játékon sikerült áthaladni a célvonalon, nem foglalkozhatnánk a további lehetséges lépésekkel, kiadványokkal? Köszi az együttműködést!
2023. április 11. 20:30 | Válasz erre | #167
A múltkori önalázásod óta (#96) sikerült már elsajátítanod a Google kereső használatát?
Nem egyszerű feladat ez a számodra, igaz-e? [smiley]szomoru2[/smiley]
2023. április 11. 20:24 | Válasz erre | #166
DReaM!
Menj már neki a falnak párszor fejjel, hogy lehiggadj, aztán inkább feküdj le pihenni. Unalmas vagy a marhaságaiddal, még úgy is, hogy a posztjaidat nem látom... vagyis látom egy részét, mert idéznek belőle. Amennyire kevered a xart, simán lehet, hogy te vagy Gyulus embere, és ezt a feladatot is kaptad tőle a füleseken kívül. [smiley]buck[/smiley]
2023. április 11. 20:14 | Válasz erre | #165
Ja, nagyon mellé ment: 3-án napközben még nem ugrott fel a pop-up kérdés, 4-én hajnalban láttam először és nyilván a később bejelentkező többi fórumozó meg napközben vagy akár este. Nemcsak, hogy egyből eljutott az információ a Gyulához, de még leveleket is fogalmazott neked, runnernek meg kitudja még kiknek, amik a pop-up kérdés felhasználók általi érzékelésére rákövetkező nap (4. -> 5.) ki is kerültek részleteiben vagy egészében az oldalra.

Nem teltek el napok vagy hetek, az egész folyamat egy gyors időintervallumban zajlott le, és ebből mások is arra a konklúzióra jutottak, hogy akár többen is súghattak a Gyulának.

Nem ártana megfontolnod ezt a régi igazságot, amit lejjebb írt CatDog:

[quote]Végülis, mindig az veszi magára az adott jelzőket, aki tudja magáról, hogy érintett az adott jelzővel kapcsolatban, amit netán megemlít valaki…[/quote]

Engem nem érdekel, hogy milyen privát témáról levelezel te vagy deathangel a Gyulával, Gyíkbőrben vagy anyámkínja, de a vállalkozó fater sem tartozik senkire itt a fórumon szvsz.
Valamiért kényszerét érzed annak, hogy folyamatosan beleköss a dolgokba és irányítani akarod, hogy milyen sorozatot engedjenek el az oldal üzemeltetői, milyen kiadványokat ne készítsenek el, milyen körkérdést tegyenek fel a fórumozóknak, stb. Nem tudnál egy kicsit visszább venni?

Leírhatod a véleményedet egyszer vagy kétszer, de valamiért a legtöbb hozzászólás a tiéd, és fárasztó már újra és újra a magyarázkodásodat hallgatni. Levették a neved mellől a megjegyzést és runner elnézést kért, de továbbra is hatalmas elánnal pörgeted a mókuskereket, és meg akarod szabni a felhasználóknak, hogy mit gondolhatnak és mit nem.
Nyugodj már le egy picit.
© SzG
2023. április 11. 19:19 | Válasz erre | #164
"Persze amikor szemet szúr valakinek, hogy egy késő este a bejelentkezett felhasználók számára felugró pop-up ablak tartalmával kapcsolatban, már a rákövetkező nap délelőttjén"
Ez eléggé mellément. Nézd már vissza a dátumokat...
Április 3-a körül lett kiírva a kérdés, mert akkor érkezett rá a legelső reakció is itt a topiban (61-es hozzászólás). Én pedig április 5-én kaptam egy levelet Szűcs Gyulától pl. a Titánnal kapcsolatban, és aznap délelőtt másoltam be belőle a témára vonatkozó részeket (67-es hozzászólás). Runner pedig valamikor délután vagy este kaphatott Szűcs Gyulától levelet (20:53-kor tette itt közzé).
Szóval nem, nem arról volt szó, hogy kiírták a pup up kérdést, és "már a rákövetkező nap délelőttjén jött a levél"... Napok teltek el a kettő között, ahogy az itt, ebben a topicban is nagyon szépen visszakövethető.

"még a felszínes gyanú árnyéka sem vetődhet olyan felhasználókra, akik a Gyulával való privát levelezésüket másolják be az oldalra"
Persze, elköpöm Gyulának ezt a bizonyos "roppant titkos" pop up kérdést (amit egyébként "csak" kb. 2000-3000 felhasználó láthat itt a zagor.hu-n rajtam kívül...), majd utána beszámolok róla nyilvánosan a fórumon, hogy beszéltem vele. :)) Ez valóban nagyon logikus reakció lenne egy árulótól.

„A tények makacs dolgok!"
Valóban azok...
Például az is tény, hogy Szűcs Gyulát a Gyíkbőrben-reklám miatt kerestem meg, és a Kaméleon Komix-topikra hívtam fel a figyelmét + a könyveik adatlapjára a "Könyvek" menüpontban. A Titánnal kapcsolatos "mozgolódást" ő hozta szóba, mondván, felfigyelt rá. Ugye ezzel kapcsolatban meg is osztottam két levélrészletet az itteni 88-as hozzászólásban ( [url=http://users.atw.hu/vindgardia/Level01.png]http://users.atw.hu/vindgardia/Level01.png[/url] ; [url=http://users.atw.hu/vindgardia/Level02.png]http://users.atw.hu/vindgardia/Level02.png[/url] ).

Nem tudom, miért olyan rettenetesen nehéz elképzelni, hogy valaki más jelezte Szűcs Gyulának ezt a bizonyos pop up kérdést a 2000-3000 regisztrált tag közül... Meg hogy eleve miért kell engem megvádolni ezzel, illetve egyáltalán hogy merülhet fel, hogy én voltam. Csak azért, mert tényleg "ellenvéleményt fogalmaztam meg" bizonyos témákkal kapcsolatban?
Azért tényleg nem kicsit sértő ez az egész vádaskodás azok után, hogy tényleg 13 éve itt vagyok napi szinten, és több projektbe is besegítettem. Na mindegy, ez van.
© CatDog
2023. április 11. 18:56 | Válasz erre | #163
Végülis, mindig az veszi magára az adott jelzőket, aki tudja magáról, hogy érintett az adott jelzővel kapcsolatban, amit netán megemlít valaki...

Amúgy nem tudom mekkora piac lehet ez a mai világban, de szerintem baromi kicsi a legtöbb rajongó az az én korosztályom, akik a 40-es éveik közepében vannak. Szerintem az itt regisztráltak illetve, még az ezelötti oldalon jelenlévők is már szintén a 40-es éveikben vannak vagy a 30-as éveik legvégét tapossák. Fiatalokat bevonzani szerintem a lehetetlenség kategória, mert se olvasni nem szeretnek és a figyelmük kb. 5 perc alatt elveszik bármi iránt. Maga a fizikai könyv is kb. ugyanaz a szint, mint a cd vagy a kazetta zenében (jó kazettákat már csak tényleg a régi arcok gyűjtenek, de a lemezek gyűjtése is az idősebbek hobbija).

A mai fiataloknak minden jó, ami meg van nekik a "levegőben" vagyis a neten. Legyen az játék, zene, könyv vagy bármi Míg a mi korosztályunk szereti azt birtokolni is a polcán legyenek azok könyvek, lemezek, dobozos játékok stb.

Kicsit elkanyarodtam a Titán-tól.
2023. április 11. 17:55 | Válasz erre | #162
[quote]Nyílván, ha valaki csinálni akarna ilyesmit azt nem egy ilyen nyílvános topikban beszélné ki, ahol látható, hogy több besúgó is van a felhasználók között.[/quote]

Óvatosan az ilyen megjegyzésekkel, mert az érintettek téged fognak ezért legközelebb a pellengérre állítani.

Persze amikor szemet szúr valakinek, hogy egy késő este a bejelentkezett felhasználók számára felugró pop-up ablak tartalmával kapcsolatban, már a rákövetkező nap délelőttjén hivatalos kiadói levél érkezik jogi fenyegetőzéssel, akkor még a felszínes gyanú árnyéka sem vetődhet olyan felhasználókra, akik a Gyulával való privát levelezésüket másolják be az oldalra, vagy a kedves papa gazdasági hátteréről osztanak meg bennfentes információkat.

Klasszikust idézve: „A tények makacs dolgok!"


Illetve egy ponton kiegészíteném deathangel tegnap felmerült állítását:

[quote]Egyébként nem a kalózkiadó, hanem a zugkiadó szót használta asszem. Vagy garázskiadót? Mindegy.[/quote]

Gyula a "zug" kifejezést nem a Zagorra, mint "kiadóra", hanem runner személyére használta. Miként a számára küldött levélben is olvasható, valamilyen indokból kifolyólag nyomdásznak gondolta őt, így régebben konzekvensen többször is zugnyomdásznak hívta runnert.

Állítása szerint tehát a Zagoros játékkönyvek a "zugnyomdász kalózkiadványai".
...
Hogy is van ez a dolog a baráti békejobbal?
© CatDog
2023. április 11. 16:11 | Válasz erre | #161
Jó kicsit leegyszerűsítve írtam a dolgokat, de mindkét oldalról megoldható a dolog amúgy. Aki megakarja megcsinálja, aki meg esetleg tudomást szerez róla az tudna támadni valamivel. Csak itt ugye a tudomást szerez róla dolgon lenne a hangsúly. Nyílván, ha valaki csinálni akarna ilyesmit azt nem egy ilyen nyílvános topikban beszélné ki, ahol látható, hogy több besúgó is van a felhasználók között. Nekem meg van az összes eredeti könyv szóval nagyon nem érdekel és nekem még a Titán is jó állapotú annak ellenére, hogy megjelenéskor vásároltam anno. De több embernek szanaszét van vagy darabokban, mert vagy túl sokat forgatta vagy nem vigyázott rá eléggé. Nekem, amúgy mindig volt egy olyan oldalam, hogy soha nem adtam kölcsön senkinek egy könyvet sem, viszont mástól elfogadtam, ha netán odaadta :D A másik, hogy én nem "megtörve" olvastam a könyveket, hanem éppen csak résnyire nyitottam úgy, hogy még a kemény borítós se törjön meg. Nekem baromi szép állapotban van meg az egész sorozat, pedig az összeset gyerekként vásároltam, amikor kijöttek. De írtam azt is, hogy azért beneveznék egy ilyen kiadványra esetlegesen.
2023. április 11. 15:47 | Válasz erre | #160
Ez mind szép és jó csak épp nem így van :)

Az odáig oké, hogy ha csak magadnak lefordítod és kinyomtatod saját használatra, az nem jogszerűtlen. De ha már elkezded mások felé terjeszteni, akkor teljesen irreleváns, hogy azt pénzért teszed-e vagy baráti szívességből, már jogszerűtlen tevékenységnek minősül.

Ráadásul itt már azt a kártyát sem lehetne kijátszani, hogy itt nincs vagyoni hátrány okozás, mert amíg az angol nyelvű könyveknél vélelmezni lehet, hogy nincs olyan ember, aki csak azért nem rendelt egy könyvet Angliából, mert itt a zagor.hu, addig, ha nagyjából egyidejűleg megjelenik egy hivatalos magyar kiadás és egy zagor.hu-s kiadás, az simán belefér az üzletrontó magatartásba (még akkor is, ha vélelmezhetően innen nem sok ember vásárolna a KK-tól).

"De ez szintén könnyen kijátszható úgy, hogy mindenki "ingyen" ajándékba kapta a maga példányát ."

Azért azt ne vélelmezzük, hogy a jogalkalmazó szervek ennyire most jöttek le a falvédőről :). Nem beszélve arról, hogyha valaki print Screeneli ezt a beszélgetést, és mondjuk egy per irataihoz becsatolja, az már önmagában egy elég komoly bizonyító erejű dolog...
© CatDog
2023. április 11. 13:33 | Válasz erre | #159
Saját felhasználási célra bárki csinálhat, amit akar. Tehát, ha valaki úgy dönt, hogy most én megcsinálom a Titán-t és kinyomtatom magamnak azt nem tiltja semmi. Ott kezdődik a baj, ha valaki pénzt akar szerezni belőle és ugye pénzért kínál egy olyan terméket, amihez nem lenne joga. De ez szintén könnyen kijátszható úgy, hogy mindenki "ingyen" ajándékba kapta a maga példányát . Szóval ennyi a dolog és ez ellen , még Livingstone se tud semmit tenni nem, hogy valaki más.
2023. április 11. 11:15 | Válasz erre | #158
Nem akartam először hozzászólni, de számos komment olvasása után úgy döntöttem, hogy azért 1-2 dologban véleményt nyilvánítok.

1. A másik árulózását, neve mellé beírt megjegyzéseket stb. én sem tartom pozitívnak (és akkor nagyon finoman fogalmaztam). Leginkább azért mert szörnyen nívótlan. Hozzátéve, én teljesen el tudom fogadni azt, hogy az itteni közösség nem akar együttműködni Gyulával. Annak idején, ami 2019-ben történt és amilyen jelzők ott elhangoztak, az nekem is rosszul esett, pedig még megközelítőleg sem vagyok olyan hosszú ideje tagja a közösségnek, mint itt sokan, és nem is tettem annyit ezért a dologért, mint itt mások. Tehát ami nekem rosszul esett, az itt másoknak biztos vagyok benne, hogy hatványozottan esett rosszul. Ezek után segíteni az ő munkáját...hát lehet, hogy én sem tenném.

Ugyanakkor a másik oldal mellett is vannak racionális érvek, és abban egyetértek SZG-vel, hogyha akarunk valamiféle szakadék beásást, akkor azt valamikor el kell kezdeni. Nem kell ezzel egyetérteni, de elfogadni legitim véleményként szerintem el kell, odáig meg tényleg ne jussunk el, hogy embereket véleménykülönbség miatt nyilvánítunk persona non gratává.

(és persze ugyanez igaz a másik oldalon is, egymás sértegetését próbáljuk elkerülni, nagyon nívótlan, főleg, mert ez nem egy sportszurkolói fórum, itt tényleg számunkra fontos kérdésekben próbálunk meg valamilyen konszenzusra jutni vagy legalább megismerni a másik fél véleményét).



2. A kiadás terén én Berci777 véleményével értek egyet. És nem is elsősorban azért, mert jogellenes a dolog (eddig is az volt), hanem azért, mert a Kaméleon és a Scholastic már figyel az oldalra, és attól, hogy nincs főoldalra téve, hogy rendelhető az átdolgozott Titán, attól még a forgalmazása ugyanúgy járhat következményekkel. Ezenkívül azt sajnos be kell látni, hogy már semmi sem lesz teljesen olyan, mint régen. Ha esetleg a Kaméleon bebukna, csődbe menne, vagy csak épp a sikertelen értékesítések miatt felhagyna a KJK vonal továbbvitelével, a zagor akkor se tudna nagyon visszatérni a hivatalos könyvek kiadására, mert a Scholastic és Livingstone tud az oldalról. Ahhoz egy óriási recesszióra lenne szükség, hogy megint annyira látókörön kívül legyen az oldal, hogy ezt újra lehessen csinálni. Szóval én is inkább a rajongói művek, valamint a Scholasticon kívül eső művek irányába vinném el a dolgot (jól tudom, hogy van még egy Sadler könyv? :D).
© SzG
2023. április 11. 06:50 | Válasz erre | #157
"Akkor idézd már be kérlek, hogy deathangel szerint melyik hozzászólásomban "istenítettem a zagor.hu-t"."
Nem tudom, hogy Deathangel szerint melyik hozzászólásodban istenítetted a zagor.hu-t. :) Majd remélhetőleg ő megmondja.

"Szerintem elég sokan tizenx éve fórumoznak itt és esetleg még segítették is különböző módokon az oldalt (köztük én is), mégsem jár ezért különleges vagy kiemelt bánásmód egy fórumozónak sem"
Én nem "különleges bánásmódra" gondoltam. A "tizenx éve fórumozókat", valamint a segítőket csak azért emeltem ki, mert őket szerintem végképp értelmetlen árulónak nevezni - ugyanis az ő esetükben még nyilvánvalóbb, hogy nem azok. :)
De a lényeg tényleg az, hogy 'senkit' sem kellene leárulózni (szerintem) csak azért, mert ellenvéleményt fogalmaz meg, ugyanis ez még a "sima" személyeskedésnél is rombolóbb hatású, valamint kívülről nézve is még rosszabb hatást kelt. Szerintem. :)

Egyébként természetesen a "sima" személyeskedéseket is értelmetlennek és károsnak gondolom (Deathangel hozzászólásaiban akadtak is ilyenek ugye, ahogy te is utaltál rá). De mondhatni az ilyen beszólások valamennyire "megszokottak" egy közösségben (sajnos itt is), míg az ellenvéleményt kinyilvánítók árulónak, szócsőnek, téglának, ügynöknek stb. nevezése azért talán mégsem, és én tényleg remélem, hogy nem is lesz az.
De persze nyilván mindenki úgy minősíti a másikat, ahogy akarja. :)
2023. április 11. 02:47 | Válasz erre | #156
Akkor idézd már be kérlek, hogy deathangel szerint melyik hozzászólásomban "istenítettem a zagor.hu-t". Pláne, hogy azt hazudja sokadszorra is, hogy ez minden hozzászólásomból kitűnik, csak éppen bizonyítékkal nem tudja alátámasztani a vádaskodását.

Az meg mégis kit érdekel és hogyan kapcsolódik a topikhoz, hogy a Gyula apja mennyire menő vállalkozó és ezért anyagilag megengedheti magának a jogdíjak kifizetését. Őszintén senkit sem érdekel ez az információ, és ha világi cimborák lennének sem érdekelne senkit sem, de szerintem a szándékos provokációnak meg főleg semmi helye a fórumon.

[quote]...de ettől még nem hinném, hogy bárkit is téglának, szócsőnek vagy árulónak kellene tekinteni - főleg nem olyan tagokat, akik tizenx éve fórumoznak itt, és esetleg még segítették is az oldalt...[/quote]

Szerintem elég sokan tizenx éve fórumoznak itt és esetleg még segítették is különböző módokon az oldalt (köztük én is), mégsem jár ezért különleges vagy kiemelt bánásmód egy fórumozónak sem, mert egy ilyen kis létszámú szubkultúránál ennek önkéntes közösségi alapon kellene működnie.

[quote]Ez szerintem elég rossz irány...[/quote]

Az a rossz irány, amikor egyesek már annyira hangadónak hiszik magukat, hogyha a saját narratívájuknak egy másik fórumozó véleménye ellentmond, akkor így reagálnak:
-"Szoktál gondolkodni mielőtt barna lesz a nyelved? Mert nem ártana." vagy
-"Isteníted a zagor.hu-t, ez minden hozzászólásodból kitűnik."

Mégis mi a fészkes baja van az ilyennek, hogy ezt az óvodás szintű személyeskedést engedje meg magának?!

Mellesleg ha már itt tartunk, akkor ebben sem mondott igazat deathangel, de erre már külön nem is reagáltam:

[quote]Egyébként nem a kalózkiadó, hanem a zugkiadó szót használta asszem. Vagy garázskiadót? Mindegy.[/quote]

A tényszerűség kedvéért jegyezzük meg, hogy a Gyula még jóval a FF jogok megszerzése előtt számos alkalommal nehezményezte, hogy nem fizet a Zagor.hu jogdíjakat Livingstone-nak, sőt bizony a kalózkiadvány kifejezés is elhangzott tőle.

Deathangel emlékeiben a Gyula lassan már nem is "garázskiadónak" nevezte a Zagor.hu-t, hanem lelkes amatőr csapatnak, akik a hazai KJK-s élet feltámasztása után több mint egy évtizeden át őrizték a lángot... oh várj egy pillanatra, melyik interjújában is említette meg az oldalt, amely nélkül nem lehetne "KJK reneszánsz" itthon, sőt közösség hiányában ő sem szánta volna rá magát a jogok megszerzésére???
© SzG
2023. április 11. 01:15 | Válasz erre | #155
"Egyre inkább bizonyságát adod, hogy csak te lehetsz itt a Gyula beépített téglája... [smiley]integet2[/smiley]"

deathangel biztosan nem "szócső" vagy "tégla". :) "Ős zagoros" ő is (vagy 15 éve jelen van), és a Kaméleont is szokta bírálni, ahogy írta is korábban.

Lehet, hogy furcsának tűnhet itt, ezen a fórumon kritizálni a zagor.hu-t és nem mindenben elítélni a Kaméleont (vagy akár még pozitívan is nyilatkozni róla egy-két kérdésben), de ettől még nem hinném, hogy bárkit is téglának, szócsőnek vagy árulónak kellene tekinteni - főleg nem olyan tagokat, akik tizenx éve fórumoznak itt, és esetleg még segítették is az oldalt (például Deathangel is fordított egy könyvet). Ez szerintem elég rossz irány, s biztosan nem használ a közösségnek és a megítélésének sem.

(Ezt most nem csak DReaMSCaPe hozzászólása miatt írtam. És persze "no offense". :))
© SzG
2023. április 10. 22:35 | Válasz erre | #154
"Elhangzott (talán részedről legelőször, nem tudom pontosan) ez az atyaúristenkedés (én úgy vélem, nem az esetleges idézőjeleken van a hangsúly, hanem a kifejezésen magán), és ez a kifejezés számomra elég ellentmondásosan hatott."

De én ezt nem Szűcs Gyulával kapcsolatban írtam...
De visszanéztem: a 89-es hozzászólásban használtam először ezt a kifejezést, mégpedig így:

"A lényeg az, hogy Gyula, mint a hivatalos magyar FF kiadó biztosan "bejelentkezett" az FF franchise "atyaúristenénél", Ian Livingstone-nál a Titán újrakiadással kapcsolatban"

Gondolom abban egyetérthetünk, hogy ennek a mondatnak nem az az értelme, hogy szerintem Szűcs Gyula "atyaúristen".

"Összességében és lényegében az az érthetetlen, hogy miért az tűnt ki igen hangsúlyosan a hozzászólásaidból, hogy mintha a Szűcsöt (és érdekeit) jobban védenéd, mint a békét."
Nem tudom. Szerintem Szűcs Gyula "védelmében" annyit írtam, hogy mint jogtulajdonos, elvileg durvább levelet is küldhetett volna. Ehhez képest a korábbiaknál is finomabb volt - bár igen, lehetett volna 'még ennél is finomabb', ahogy azt én is elismertem vagy kétszer.
Valamint egyszer még leírtam azt is (amikor valaki "alamizsnát" emlegetett), hogy egyébként korrekt összegeket ajánlott fel a közreműködőknek még a Tűzhegy kapcsán, és velem is korrekt volt. Ezek tények, és nem gondolom, hogy "árulást" követtem volna el ezek ismertetésével. Amikor runnerről vagy a zagor.hu-ról állítottak valótlanságot a "másik oldalon" bizonyos rajongók (pl. a zagorosok "élősködnek" a külföldi írók művein a kalózfordításaikkal, meg ipari mértékben nyomják a könyveket stb.), akkor is leírtam a tényeket (mondhatjuk úgy is, hogy megvédtem a zagort).
Mindenesetre Szűcs Gyula "védelmében" pár bekezdést írhattam talán így konkrétan, a békéről, az együttműködésről meg a további konfliktusok elkerülésének módjáról pedig körülbelül oldalakat. Nem tudom, miért nem tűnt fel neked, és miért írtad azt, hogy csak a "jogokat hajtogattam" meg Szűcs Gyulát védtem. Bőven voltak javaslataim, hogy merre kellene elindulni, még a segítségemet is felajánlottam. Igaz, másoktól se jött semmilyen reakció, még FireFox is csak annyit írt, hogy "nem teljesen értem, mit szeretnél elérni, nyilván az FF feladásán kívül"... Amit meg én nem értek, mert szerintem elég egyértelműen leírtam, hogy mik lennének a javaslataim, ráadásul az FF "feladását" se írtam (CSAK a hivatalos könyvekét, de amúgy fanzint meg magyar fanfictionokat is emlegettem), szóval érdekesen lett értelmezve a mondandóm. :)
2023. április 10. 22:30 | Válasz erre | #153
Szlobodnik Gábor, az 1000 könyv több, mint a néhány száz, amit én mondtam, matematikailag igazat adok neked. Viszont, legyünk őszinték, az egy elég kicsi közösség.......
Azt is 3 év alatt. Rakéta-kiadó 1000-et adott volna el a Halállabirintusból, A Tűzhegyet ki sem adja......
Az egész könyvpiac évtizedek óta lejtmenetben van, a digitális cuccok terjedése, fejlődése szorítja ki. Illetve idevehetjük az újságokat is, már napját nem tudom, mikor vettem utoljára napilapot. Tévéújság tartotta magát legtovább, de az sincs vagy 4-5 éve.
Egyébként, hogy a Titánról is szó essen, szükségünk van újra? Szerintem a fő probléma vele, hogy szétesett, de azért még simán használható. Mit tudna egy új Titán belsőleg? 99,9 százalékban ugyanaz lenne, mint a régi, nem? Érdemes vele foglalkozni?
Szenvedjen vele Gyulánk, aztán kalapoljon, mert vagy 12-15 ezer lesz az ára. Persze, ez csak az én véleményem, de én simán elengedném, biztos akad más is helyette. Fekete Pénteket túlélte ez az oldal, szerintem Gyulánkat is túl fogja, a közösség ereje tartja össze. Az, hogy van benne civakodás is néha, hát, istenem, máshol is van. Ami a lényeg és ezt nem veheti el senki, megkaptuk azokat a kalandokat, amikre gyerekként ácsingóztunk, mert tudtuk, hogy angliában mennyivel több könyv jött ki, mint idehaza. Ezt köszönöm szépen, én ezt nem felejtem el. Hogy ez nem tiszta jogilag?
Ez a része pont nem érdekel. Csomó olyan könyv van, ami csak és kizárólag Zagorosként létezik és így is marad, mert senki más nem adja ki.
2023. április 10. 21:45 | Válasz erre | #152
[quote]Isteníted a zagor.hu-t, ez minden hozzászólásodból kitűnik.[/quote]

Az előző felszólításom ellenére sem idéztél vagy linkeltél be tőlem olyan hozzászólást, amiben "istenítem a zagor.hu-t". Másodszorra is felszólítalak erre, de természetesen most sem fogod megtenni, mivel képtelen vagy rá a kijelentés hiánya okán.

Meddig akarsz még egy nyilvános fórumon hazudozni?

[quote]Nem csak az Out-ot, de a Titan-t is kiadták újra Arion-ék. Biztos ők is kalózkodtak. IL is simán összehozhatta őket, ha szükséges, de lehet olyasmi amit írtál, hogy eljárhatnak a nevében. Erősen kétlem, hogy problémát akarnak maguknak ilyesmiből.[/quote]

Én pontosan tudom, hogy mit és miért írtam, mert veled ellentétben tisztában vagyok a szerzői jogi szabályozással. A szerzőt megillető jogok a vagyoni jogok kivételével nem átruházhatóak, tehát mindenképpen nyilatkozniuk kell erről is és engedélyt kérni. Engem érdekel ez a téma, éppen ezért tettem fel a költői kérdést (mivel a Gyulától választ nem fogunk kapni, de ha téged a szócsövének lehet tekinteni, akkor kérdezz erre rá), hogy kötöttek-e külön szerződést Marc Gascoigne-al, vagy szerepelt-e a neve külön megemlítve az aláírt szerződésben.

Miként írtam is, amennyiben nem történt meg a szerzői engedélykérés és Marc Gascoigne polgári perre vinné a dolgot, akkor lehetne kalózkiadónak nevezni a Kaméleon Komixot. Ezután sütöttem el egy poént a KKK rövidítéssel kapcsolatban, ami abban a [u]feltételes[/u] esetben nagyon is találó lenne. Ráadásul jóhiszeműnek sem lehetne tartani őket, ugyanis szemmel láthatóan rajtad kívül (lásd újra #96) minden Google keresőt használni tudó számára egyértelműnek kell lennie, hogy ki rendelkezik a tényleges szerzői jogával az eredeti Titan és Out of the Pit kiadványoknak.

Végül felteszem a kérdést, hogy amennyiben nem rendelkezel releváns jogi ismeretekkel, akkor miért nímandkodsz itt most már sokadik hozzászólásodban, próbára téve a moderátorok türelmét és csak rombolva a fórumot? Egyre inkább bizonyságát adod, hogy csak te lehetsz itt a Gyula beépített téglája... [smiley]integet2[/smiley]

[quote]A többire nem reagálok mert lesüllyedek a szintedre, és még a végén ottrekedek. [smiley]awink[/smiley]
[/quote]

Hiába próbálsz meg ebből arcvesztés nélkül kijönni, sajnos ez már nem fog összejönni a számodra. Ki kell, hogy ábrándítsalak: te már réges-rég megrekedtél, mint Malbordus a gödör alján.
2023. április 10. 21:35 | Válasz erre | #151
Értelmetlen torzsalkodással csak a Szűcs nyerhet. Tényleg értelmetlen lenne.

Gábor, ha méltatlan vádaskodásnak éreztél valamit is a leírtakban, azért elnézést! Nem szántam annak, biztosíthatlak. Sok komment volt, pontatlanság becsúszhat rossz szándék nélkül. Elhangzott (talán részedről legelőször, nem tudom pontosan) ez az atyaúristenkedés (én úgy vélem, nem az esetleges idézőjeleken van a hangsúly, hanem a kifejezésen magán), és ez a kifejezés számomra elég ellentmondásosan hatott.
Összességében és lényegében az az érthetetlen, hogy miért az tűnt ki igen hangsúlyosan a hozzászólásaidból, hogy mintha a Szűcsöt (és érdekeit) jobban védenéd, mint a békét. (A Szűcs felsőbbrendűnek mutatkozó megnyilvánulásaiból végig az jött le, hogy semmire se tartja az oldalt (vagy éppen egy rá veszélyes konkurenciának), és talán a földbe állását se bánná. Az oldalt a történelemből úgy se tudná kitörölni, még ha az egóját zavarja is a létezése bármilyen téren.)
Azért baj és szomorú, hogy bármilyen itteni viták kialakulhatnak, mert értelmetlenek, a Szűcsék érdekeit senki nem akarta gáncsolni. (Az oldal ilyen ténykedéséről nem tudok, és én magam biztosan nem.)

Általánosságban: Az oldal totális hibamentességét (a téma kapcsán is) én például sosem hangoztattam. Szinte mindig mindent lehetne jobban is...
Mindenesetre az a szomorú magyar unikum megszűnhetne, hogy olyan sokszor előjön a dögöljön meg a szomszéd tehene életérzés.
2023. április 10. 21:21 | Válasz erre | #150
Fordítva is igaz: értem én, hogy okosban sok dolog megoldható, de azért jó lenne, ha nem ráncigálnánk az oroszlán bajszát. Ugyan azt a kérdést topogjuk körül. Miért KELL megoldani okosban, ha ezzel ráncigáljuk az oroszlán bajszát? Kell két Titán kiadás csakazértis alapon, hogy legyen mit Gyula orra alá dörgölni, amire ugorhat? Ha a válasz az, hogy igen, még az oldal esetleges beszántása árán is, akkor hajrá. Szerintem stratégiailag ez nem éri meg. A közösség sokkal többet veszítene ezzel, mint azzal a taktikai húzással, hogy elengedjük a saját Titán kiadást és keresünk más mókát.
Mondom ezt úgy, hogy más felületeken kapom rendesen a ívet Gyula rajongóitól amiatt, hogy esetleg szót találok emelni a kiadó munkásságának furcsaságai, vagy - finoman szólva - javításra szoruló logisztikai gyengeségei okán. Egyszóval nem vagyok én sem Gyula-fan, csak mielőtt majd én leszek a következő stigmatizált.
2023. április 10. 20:53 | Válasz erre | #149
Ébredj már fel DReaM.

Isteníted a zagor.hu-t, ez minden hozzászólásodból kitűnik.
Zamarra Hercegnője címlapján kinek a neve szerepel? Volt joguk odaírni? Kaptak rá engedélyt? Csalnak? Hát igen.
Ráadásul erről már beszéltünk itt a fórumon, de csakazértis cukkoljuk vele őket.
Majd a következő aláíráson ezt tolják oda Ian orra alá.

Nem mondom, hogy Gyula ártatlan, és egy kommunikációs lángelme, de tény, hogy jogilag nem akar problémát magának, így erről az oldalról mindent megtesz. ÉS az is tény, hogy hivatalosan jelenleg neki van joga kiadni könyveket. (Amit a zagor sok év alatt nem intézett el/nem tudott elintézni stb. ő megtette. Az is tény, hogy van egy menő vállalkozó apja, akinek a pénzéből telik.)
Egyébként nem a kalózkiadó, hanem a zugkiadó szót használta asszem. Vagy garázskiadót? Mindegy.

Nem csak az Out-ot, de a Titan-t is kiadták újra Arion-ék. Biztos ők is kalózkodtak. IL is simán összehozhatta őket, ha szükséges, de lehet olyasmi amit írtál, hogy eljárhatnak a nevében. Erősen kétlem, hogy problémát akarnak maguknak ilyesmiből.

A többire nem reagálok mert még jobban lesüllyedek a szintedre, és még a végén ottrekedek. [smiley]awink[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2023. április 10. 20:46 | Válasz erre | #148
Én értem, hogy jó lenne, ha nem ráncigálnánk az oroszlán bajszát,de okosban azért sok dolog megoldható. Lehet nem etikus, de trükközik a fél világ. Egy zagoros Titán egy közösség kincse lenne, egy színváltóséké meg olyan amilyen. A legnagyobb baj, hogy nincs amerikai nagybácsim, mert akkor egy ilyen kérdés fel sem merülne, hogy miféle könyvek jöjjenek ki.
2023. április 10. 20:12 | Válasz erre | #147
Egyetértek. Megkerülés: szerintem az jó kompromisszumos megoldás, amit írtunk SzG-vel. Nézni kell olyan műveket, sorozatokat, amik Gyulánál még a perifériás látómezőbe sem férnek bele. Ezzel kihúzzuk a kígyó méregfogát és a közösség is csak nyer vele: több könyv jelenik meg. Némelyik KK gondozásban, némelyik zagorosan. Aztán mindenki el tudja dönteni vérmérséklete szerint, hogy kitől mit rendel be. De hogy csakazértis alapon megjelentetni ugyanazt, annak semmi értelme, de legalább sok konfliktus forrása. Lásd még itt magunk között is, nemhogy "kifelé".
© killmaster (Savanyúhas)
2023. április 10. 19:59 | Válasz erre | #146
Ha ezt Erisz (viszály görög istennője) most látná, jót kacagna. Tulajdonképpen a semmin vitázunk. Még azt sem tudni lesz-e valami ebből az egészből, de már megy a mutogassunk egymásra effektus. Látjátok a "KJK magyar messiása" hogy csinálja? Jövőre lesz Titán, és a rajongótábor ott csápol pedig jó drága lesz lefogadom, de ez senkit nem foglalkoztat ott! Azt is valószínűsítem, hogy jó ha jövő karácsonyra elkészül, de nekik van idejük meg szerződésük. Itt meg azt sem tudni, hogy merre tovább, mert ha vitázni kell itt a fél bandérium, amikor meg ügyködünk, (tisztelet a kivételnek!) bizony munkáshiány van. Persze ez egy fórum, mondja el mindenki a véleményét, még ha mások azt tévesnek is titulálják! Én is írtam hülyeségeket, nem is egyet, de akkoriban azt úgy láttam jónak. Aztán napok, hetek, vagy súlyosabb esetben évek múlva már másképpen láttam! Én szeretnék egy új zagoros Titánt, (hogy mi férne még bele az más kérdés), de ha ez nem lehetséges, akkor valamiféle más ötletet megvalósítani. Csak meg lehet kerülni ezt a "nekem van szerződésem, én vagyok a király" törvényt! [smiley]fejvakaras[/smiley]
1234Következő oldalUtolsó oldal