Zagor.hu
Zagor.hu fórum
3 - Az országút harcosa
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (4)
 
[b]Borító[/b]
Szép és karakteres munka, rögtön megragadja az olvasó figyelmét. Azt ugyan nem tudom, konkrétan melyik jármű látható rajta, de gyanúsan ötvenes-hatvanas évekbeli kinézete van az ótónak, ezt vegyítették huszonegyedik századbeli futurisztikus kinézettel. A csajszi valószínűleg a könyvben szereplő Amber lesz, de a lövegtoronynál nem tudni, ki az a hapsi.

[b]Grafikák[/b]
Hát ezekkel már nem voltam megelégedve, az illusztrációk nem valami szemet gyönyörködtetőek. A 49. ponthoz tartozó képről ordít, hogy Darth Vader-utánzat, de úgy egészében véve a képek gyakran csak egy-egy járművet mutatnak a nagy büdös semmi közepén.

[b]Történet[/b]
Ez a Haláltalizmánhoz és a sci-fi irományokhoz hasonlóan kilóg a sorból; a Földön játszódik, kicsivel napjaink után. Az emberiség jelentős részét egy halálos vírus kiirtotta, a rend és a törvény romokban hever. A becsületesebb emberek görög módra városállamokat alakítottak ki, ahol a saját vezetőik alatt éldegélnek viszonylagos békében, a többi ember meg rablóbandákba verődve rabol-fosztogat. Szóval igen, ilyen Mad Max-szerű sztori van itt. A feladatunk is megdöbbentően kis volumenű: egy tartály benzint kell elhozni egy távoli városból vissza a mi városunkba. Hát nem dobtam hátast…

[b]Nehézség[/b]
Közepes. Az autónk meglepően jól el van látva - gépágyú torony, szögszóró, olajcsapda, kilőhető rakéták. Ez speciel azért is fontos, mert a rakétával nem kell szarozni, az automatische eltalál s megsemmisít bármilyen célpontot. A szögszórás és az olajcsapda már körülményesebb, itt általában kockadobálgatni kell, hogy vajon most működött-e vagy sem. Elég sok a szerencsepróba, ez speciel baj, mert szerencse pontot csak egyet-egyet kapunk, jellemzően jó döntések után, szóval még kivételesen szerencsés esetben is csak amolyan "egyensúlyi" állapotot lehet elérni. Erre a kalandra is igaz a megállapítás - "Ha jól szolgál a szerencse, még ne tartsd szolgádnak". Előbb-utóbb eljöhet az az idő, amikor már nem lesz hatékony a szögezés meg olaj-odapisálás. A könyvben vannak lőfegyverek, úgyhogy lövöldözésre is van lehetőség, ez megkönnyítheti a harcot - bár érdemes észben tartani, hogyha az ellenségnek is van puskája, könnyen kicsinálhat minket. Életerőből nincs hiány, van jópár elsősegély-csomagunk, a golyós lőfegyvereknek kifogyhatatlan a muníció, viszont amiből véges számú van, azt nem frankó pazarolni, mert ennyivel van ennyi...nehézséget jelent, hogy a lóvé, a pótkerekek és a benzin limitálva van, úgyhogy ha elfogy bármelyik is, megszívtuk.

[b]Főellenség[/b]
Ilyen nincs.

[b]Ami tetszett[/b]
Először fordult elő a Kaland-Játék-Kockázat sorozat folyamán, hogy van lőfegyverünk, és ilyen szuper felszereléssel vagyunk ellátva, nemcsak egy kard, meg némi sörpénz, oszt eredj, győzd le a főgonoszt. Van közelharc, tűzharc, autós harc, és a játék Kalandlapja ennek megfelelően igen sokszínű - még nevet is adhatunk rajta magunknak (mintha lenne valami értelme). Egészen jól megteremtették ezt a Terminátor 4-világvége hangulatot, vegyítve a már említett Mad Max-szel, a helyszínek egész élethűek és hitelesek, a szereplők is korrekt módon kommunikálnak. Nem tudom, hogy a "Hitelt" itt írói poénnak szánták, vagy a szerzőpáros megérezte a gazdasági válságot előre, de kétségtelen hogy szórakoztató volt, hogy mindent a "hitel" nevű szükségpénzből kell finanszírozni. Vagy talán neves államférfink, Széchenyi István híres-neves munkája volt hatással kedvenc szerzőpárosunkra? Ki tudja. Jó ötlet volt az autóverseny, és ezúttal kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk a társunkkal – ebben a kötetben aktívan részt vesz, és segít nekünk a kis társunk, nem pedig csak pazarolja az oxigént és a fejezetpontokat.

[b]És ami nem[/b]
Nos, a sci-fi kalandjátékok nekem abszolút nem bejövősek, éppen ezért az Országút harcosa nekem sosem tetszett (de ez csak egyéni vélemény). Elhiszem, hogy miután a Föld népességének 90%-a felfordult, nemigen lehet holmi magasztos célokkal teli világmegmentő missziót adni a főhősnek, na de egy tartály benzinért vállalom az egészet? Mintha csak a TESZKÓba szaladnék el húsz deka párizsiért. Sokat dobott volna a játékon az is, ha pl. az ellenség járművét el lehetne csórálni (ezt később, a Robot Kommandóban alkalmazták is), és nem lesz kampec azonnal, ahogy elromlik az autóm.
Aztán itt ez a Hitel-dolog. Ha nem gondolták a készítők komolyan, és csak poénnak szánták az egészet, úgy ezt tekintsétek semmisnek, de én jót mosolyogtam ezen a hitelpénz-dolgon. Ha ez a hitelrendszer a maihoz hasonlóan működik, elvileg kiadási limit nem kéne hogy létezzen (azaz sose fogyna ki a pénz), ha úgyis mindent hitelből finanszírozunk. Kicsit erőltetettnek tűnik ez a hitel-dolog. Annak ellenére hogy a témája nekem nem fekszik, még egy igen jól sikerült könyv, a vége felé van elkapkodva kissé.
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
Nem semmi a borító, abszolút egyedinek mondható ezzel a fényképszerű megvalósítással és a tűzpiros verdával. A betűtípus nagyon „menő”, esküszöm, ha sokáig nézegetem, még tetszik is. Mondjuk furcsa, hogy a kocsi ennyire csillog-villog, és a szexinek szánt csaj az oldalán inkább a Twisted Sister metálbanda tagjaira emlékeztet (akik férfiak), de hát oda se neki.

[b]Illusztráció[/b]
Idevenném a kalandlapot is, ami ebben a könyvben nagyon oda lett rakva. Kezdve onnan, hogy beírhatjuk a nevünket („A vezető neve”), egészen a kocsi sziluettjéig, ahol autónk felszerelését és jellemzőit láthatjuk. Itt vannak a rakéták, a pótkerekek, stb. Gyerekkoromban imádtam ezt az egészet, szerintem nagyon feldobja a játékot.
A képeket tekintve már az első pontnál kifeküdtem kiskoromban. Baromira tetszett a Dodge Interceptor, amivel az utakat róhatjuk. A rajzok amúgy retro stílusban készültek, dögös csajszik, csupaizom fickók, csíkozott égbolt… Olykor erősen minimál lett egy-egy alkotás (pl. 78.), vagy kissé csúnya is (a 158-as pontnál az a lövés hogy néz ki??), de csak úgy süt a 70-es és 80-as évek divatja az autókból a fegyverekből, és a frizurákból.

[b]Háttértörténet[/b]
Egy elég sablonos apokalipszis-sztorival állunk szemben, de ahogy le van írva, az nagyon jól megadja az alaphangulatot. Egy vírus kiírtja az emberiség 90%-át, és ezzel beköszönt a [i]Mad Max[/i] világ. A túlélők vagy fosztogató bandákba tömörülnek, vagy próbálják valahogy visszaállítani a civilizáció alapjait. Mondani se kell, hogy az utóbbiakból van kevesebb. Mi is egyike vagyunk ezeknek, és városunkból, Új Reményből kell terményeket vinnünk San Anglóba, amiért cserébe 10.000 liter benzint kapunk (ez aranyat ér mostanság). Mindezt egy páncélozott és felfegyverzett szuperkocsival, a Dodge Interceptorral kell véghezvinnünk. Tetszett, hogy alapvetően nem a világot kell megmentenünk, csak egy kis lépést megtennünk a további túlélés érdekében.

[b]Rendszer[/b]
Érdekes, hogy csak 380 fejezetpontra jutotta, azt a maradék 20-at nem tudom, miért nem lehetett valahogy belesuvasztani. A klasszikus szabályok mellett természetesen jelen van az autós harc is, illetve az emberek közötti párbaj is két típusra oszlik: kézitusára és fegyveres harcra. A kezünk sebzése alapból 1 Életerő pont, de ha van nálunk valami fegyverként használt eszköz, akkor több is lehet. A tűzharc (pisztoly, puska, stb.) sebzése 1-6 Életerő pont, amiből látható, hogy a valósághoz hűen tényleg életveszélyes dologról van szó. Ezt kiegyensúlyozandó, ebben a kalandban a 24+K6 formulát használhatjuk az Életerőnk kiszámolására, és az ellenfeleinknél is elég magas számokat figyelhetünk meg. Ezzel szerintem eléggé értelmét veszti a nagy sebzés jelentősége, akkor lett volna igazán izgalmas, ha marad a szokásos 12+2K6 képlet. Persze az is lehet, hogy Livingstone úgy már túlontúl halálosnak érezte volna a kalandot, pláne, hogy ha egy tűzharcban egynél többször eltalálnak, akkor 1 Ügyesség pontot is veszítünk. Ez azért elég kemény büntetés.
A kocsis harc sebzése szintén 1-6 Páncélzat pont veszteséget jelent, illetve van 4 rakétánk, amiket használva azonnal elpusztul ellenfelünk. Még dobni sem kell a sikerért, automatikusan eltaláljuk a célpontot - ez durva nagy segítség, ha belegondolunk. Vannak még vasszögeink és olajos hordóink, amiket James Bond módjára az útra ereszthetünk, ezzel kisiklatva a mögöttünk haladókat. Olyan nagyon sokszor nem lesz alkalmunk használni őket, de Hiteljeinket annál inkább. A Hitel (gondolom az angol credit szóból fordították, jobban hangzott volna, ha hagyják eredeti formájában) az új fizetőeszköz, amivel intézhetjük a pénzügyeket.

[b]Eredetiség[/b]
Nincs ezzel gond, hiszen a Kaland Játék sorozatban egyedi az atmoszféra, és jó lett a megvalósítás is. Nem hiányoltam a mutánsokat, a zombikat, vagy egyéb természetfeletti lényeket, a gonosz banditák épp eléggé változatosak voltak. Persze az egész világ úgy ahogy van a [i]Mad Max[/i] sorozatból lett kölcsönvéve, de ez egy jó ötlet volt.

[b]Kihívás[/b]
Fentebb már említettem a különböző harci formák veszélyességét, vagy épp megkönnyítését. Szóval elég könnyen ki lehet nyiffanni az összecsapásokban, ráadásul sokat fogunk harcolni. Ezen felül hemzsegnek a halálos csapdák, az útonállók, és rengetegszer kell próbára tenni a szerencsénket vagy az ügyességünket. Érezni a fenyegető atmoszférát, és azt, hogy komoly súlya van a döntéseinknek. Benzinhiány vagy durrdefekt is véget vethet utunknak (most abba már nem akarok belekötni, hogy komolyan nem táraztunk be annyi benzint, amennyi az útra kell..?), vagy csak simán ellophatják a kocsinkat, ezért a Dodge mindig a szemünk fénye legyen! Gyakran komoly mennyiségű Életerő vagy Páncélzat pontok repkednek mínuszba, szóval kemény az élet 2022 után… Kötelezően megszerzendő tárgy viszont egy darab sincs.

[b]Főgonosz[/b]
Az bizony hiányzik, de vannak jó figurák, például az Állat, a Pusztulás Kutyái bandának egyik fő embere. Ez az a banda, ami San Anglót terrorizálja, és amivel a kaland vége felé konfliktusba kerülünk.

[b]Hangulat[/b]
Nekem nagyon bejött annó ez a mű, és most újraolvasva ugyanaz a jóleső nosztalgiahullám öntött el. Bár a kaland nagy része erősen epizodikus jellegű (rövid, különálló jelenetek), és sok elágazás van, de a könyv ilyenkor egy idő után mindig szépen visszaterel minket az egyetlen helyes útra. Mindezektől függetlenül élvezetes lett. Nagyon durva kihívást jelent például a Blitz verseny, jó ötlet a javítóműhely, vagy hogy akár mi is bütykölhetünk a kocsinkon, jó a szabotázsakció a Pusztulás Kutyáinak táborában Amberrel az oldalunkon, és az is tetszett, hogy még a visszautat is meg kell tenni Új Reménybe a nagy benzinszállító teherautóval. Ez elég rövidke kis rész lett, de akkor is jó elgondolás (itt van egy hiba: az 52-es pontnál a benzinszállítót kétszer is Interceptornak nevezi a könyv). Az pedig már csak hab a tortán, hogy egy egyszerű kis patkányharapás is véget vethet a 100%-os befejezésnek a kaland utolsó pontjánál. Korrekt kis játék tehát, mindenkinek ajánlani tudom.
Értékelés: 3 / 10
Ahogy az általában lenni szokott, a sci-fi témájú játékkönyvek minősége elmarad a többitől, és ez a trend Az országút harcosánál figyelhető meg a legjobban. Az egész sorozat legelkeserítőbb eleméről van szó.

Az alapötlet elég ígéretes: egy Mad Max stílusú kaland egy posztapokaliptikus világ veszedelmes országútjain, páncélozott autóval, gépfegyverekkel és rakétákkal. Új harci szabályok kerültek bevezetésre a járműk közti csaták levezénylésére, és könnyen hihetné az ember, hogy erre igen nagy hangsúlyt fog fektetni a sztori. Nagyobbat nem is tévedhetnénk.

A találkozások szürkék és ötlettelenek. A sztori annyit sem ér, mint a lap, amire nyomtatták. A helyes útvonal rendkívül bonyolult, és ha nem követjük lépésről lépésre, akkor végünk van. Méghozzá nem valami érdekes, izgalmas halálból kifolyólag, hanem mert elfogy az üzemanyagunk! Mennyire béna már ez? Amikor másodszorra is megtörtént ez, már annyira untam az egészet, hogy inkább csaltam, és egyáltalán nem éreztem azt, hogy emiatt bármi fontos kimaradt volna a kalandból.

Van benne néhány jobb jelenet, például amikor meg kell nyerni egy versenyt, és eközben olyan taktikai döntéseket kell meghozni, melyben teljes mértékben ki lehet használni az autó tulajdonságait és fegyvertárát -- olajfoltokkal, vassulyommal és társaival --, a legtöbb helyen azonban teljesen elsikkadnak ezek a lehetőségek.

Mindent egybevetve nem tudom ezt a könyvet ajánlani, hacsak nincs meg a többi 58, hogy már csak ez hiányozzék a gyűjtemény teljessé tételéhez.
Értékelés: 5 / 10
Fura könyv ez. Egy KJK, ami feladja a középkori környezetet és új vizekre evez. Egy modern, katasztrófa-sújtotta világot mutat be. A civilizáció felbomlott, öntörvényű bűnözők járják a vidéket. Mindenki a másikon élősködik a túlélésért. A vadon törvényei uralkodnak.

Az alapötlet minden bizonnyal Mel Gibson Mad Max filmjeiből származik, és a kötet is minden elemében ezt sugallja.

A feladatunk annyi, hogy egy másik városban vetőmagot cseréljünk némi benzinre. Csak át kell vágni a kősivatagon, és közben meg kell küzdeni a fegyverekkel, autókkal, teherautókkal és motorkerékpárokkal felszerelt banditákkal. A borító egész jól néz ki. Az írás minősége átlagos. Van benne pár érdekesebb rész, de szerintem messze nem tartozik a jó könyvek közé. Más mint a többi, amúgy rendben van.
hr
2022. július 22. 16:09 | Válasz erre | #86
És akad aki nem felejtette el! [smiley]taps[/smiley]
Bizony tegnap kezdődött a világ romba dőlése! [smiley]gun[/smiley][smiley]violent[/smiley]Fél évre rá pedig indul a játék! [smiley]awink[/smiley]
(Könnyen előfordulhat, hogy a valóságban is (bár igencsak másképpen). [smiley]rinya[/smiley])
2023. január 21.-én térjünk vissza a témára! [smiley]nezze[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Gery
2022. július 21. 20:16 | Válasz erre | #85
Nagy nap a mai! :D

[img=https://i.postimg.cc/MGn2qd1T/16-CE734-E-B381-4086-8544-F3729231-CC96.jpg].[/img]
2019. június 8. 08:20 | Válasz erre | #84
Köszönöm :-) Tényleg ott van
2019. június 3. 08:21 | Válasz erre | #83
Teljesen külön dolgozták ki a történetüket. A hasonlóság valóban abban van, hogy a Mad Max történetek is motiválták a szerzőket. Joe Dever esetében a Mad Max 1. része. Emellett Steinbeck Érik a gyümölcs regénye a másik, ami alapul szolgált a szerzőnek, ezt 1940-ben meg is filmesítették, ha valaki kíváncsi lenne a történetre. A kettő elegyeként határozható meg a száguldó harcos sorozat kalandja. Illetve ezért nem olyan erős direktbe a kapcsolódás egy filmhez, mint Livingstone esetében (MadMad2).
© killmaster (Savanyúhas)
2019. június 2. 17:41 | Válasz erre | #82
Mindkettő a Mad Max filmsorozatot vette alapul, Livingstone a 2. részét, és gyaníthatóan Joe Dever is bár a Száguldó harcosba annyira nem merültem még el. Ráadásul akkora eltérés van a 2 kaland között, hogy tényleg csak témájukban egyeznek, minden más eltérő. [smiley]phone[/smiley]
© Denko
2019. június 2. 15:01 | Válasz erre | #81
Az országút harcosa 1985-ös,a Száguldó Harcos sorozat 1988-1989-es megjelenésű.
© twillight (Kövérorr)
2019. június 2. 10:09 | Válasz erre | #80
Na most ez nyúlta a Száguldó Harcost, vagy az ezt?
2019. június 2. 08:15 | Válasz erre | #79
Csak azoknak a fejezetpontoknak írom le a számait, ahol rátalálsz erre a bizonyos műanyag tömlőre.
271 (ehhez még kép is van, a felborult interceptor) -166-253-2 (és itt a tömlő! -és igen, komoly ára van, -1ügyesség, -2életerő, és -1gyógyszercsomag!)[smiley]ejnye1[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2019. június 2. 03:00 | Válasz erre | #78
A játék vége fele van egy autó aminek a benzintankjából le lehet szívni a benzint, de műanyag cső szükséges hozzá anélkül nem lehet.
Viszont ilyen műanyag csövet nem találtam a játékban pedig elmentem mindenfelé. Sehol nincs a játékban ilyen. Valaki találkozott vele?
© NwLGL
2019. április 25. 12:43 | Válasz erre | #77
[url=https://www.facebook.com/1290490877663906/posts/2345004802212503/]Link[/url]

Ezt csak így itthagyom, ha még nem olvastátok volna.
© AXE
2017. június 11. 15:55 | Válasz erre | #76
A Törvényenkívüli Magnumját már nem vehettem kézbe.

Üdv:AXE
© Vikky
2017. május 22. 07:06 | Válasz erre | #75
Jónak néz ki a cucc! Szép a rajzolás és a színek is jók, nagyon comics hangulata van.
Menő lenne mondjuk a FEAR is egy ilyenben!
2017. május 21. 18:02 | Válasz erre | #74
http://comicsalliance.com/ian-livingstone-freeway-fighter-preview/

4 részes képregény indult.
Vannak képregény honosító oldalak, talán egyszer ezt is olvashatjuk magyar nyelven.
2016. május 10. 15:51 | Válasz erre | #73
Ki tudja? Semmi sem elképzelhetetlen! ;)
2016. május 10. 15:47 | Válasz erre | #72
Nos, asszem elmondhatjuk, hogy igazi szatirikus, vígjátékos, spagetti-Mad Max még nem volt, így akár újításként még jó is kisülhet belőle!

És mind a képregény-készítéshez, mind a lapozgatós-könyv készítéséhez sok erőt és sikert kívánok!
© Enzo55
2015. december 14. 22:29 | Válasz erre | #71
Remélem egyszer lefordítja valaki a hiányzó részeket!
© Anry
2015. december 14. 13:18 | Válasz erre | #70
Szerintem bőven van potenciál a témában. Én azt mondom hajrá, főleg úgy, hogy a Száguldó Harcosnak csak a legvégét kaptuk meg.
© killmaster (Savanyúhas)
2015. december 14. 12:44 | Válasz erre | #69
Én a magam részéről addig biztosan nem venném meg, míg bele nem olvastam. Sok rossz tapasztalatom van a játékkönyvek terén, úgy magyar, mint külföldi alkotásokból is van egy rakat pocsék. Ezzel persze nem azt mondom, hogy nem venném meg, de ahhoz igen jól kidolgozottnak és fantáziadús kalandnak kell lennie. Még egy országút harcosát nem lenne egyszerű összehozni...
2015. december 14. 12:40 | Válasz erre | #68
Én biztosan nem vennék ilyet. Nem jönnek be a Mad Max-féle világok, és gondolom ezzel nem vagyok egyedül a "fanatikus KJK-rajongók" között. Egyébként is, a Száguldó harcossal meg az Országút harcosával már nagyjából minden ki lett hozva a menő kocsikkal száguldozunk és akciózunk-témából... szerintem elég erőltetett és koppintás-szagú lenne még egy ilyen könyv, pláne sorozat.
2015. december 14. 12:04 | Válasz erre | #67
Én vennék, nem csak az ingyen PDF-t tölteném le. De persze igényesnek kell lennie! :)
© Hamlet
2015. december 13. 22:05 | Válasz erre | #66
Sziasztok!

Részben Az országút harcosa (és egy kicsit a Kaliforniai visszaszámlálás) előtti tisztelgésül született meg év végére a Cafe Postnuclear képregényünk, ami Amerika helyett végre a posztapokaliptikus Magyarországon játszódik! ;)

[url=https://www.facebook.com/cafepostnuclear]Itt tudjátok csekkolni sok a tuningolt Skodát, davajgitáros sivatagi martalócot és moncsicsis tangás táncoslányt![/url]

Jövőre szeretnék ugyanerre a "magyar Mad Max" világra egy jó kis retró lapozgatós könyvet írni, könyvkiadót találni hozzá, ha a Totalcar esetleg nem vállalná be (mobiljátéknak megcsinálni?)
Ti fanatikus rajongóként vennétek ilyesmit? Vagy inkább csak megvárnátok, amíg valaki kattintható pdf-ként felrakja ide? [smiley]violent[/smiley][smiley]buck[/smiley]
© AXE
2015. október 23. 19:45 | Válasz erre | #65
Nekrológ:"Sajnálattal közlöm,hogy a Törvényenkívüli Magnumja lyukat lőtt a honlap cégérére."

Üdv:AXE
2015. május 20. 13:18 | Válasz erre | #64
Én is harcokban haltam meg. Magasabb értékek kellenek. :)
2015. május 14. 14:16 | Válasz erre | #63
Milyen okokból kifolyólag?Engem először a Harci szekér lőtt ki,másodszor pedig a Furgon öklelőrúdja ölt meg.Harmadjára pedig mivel alapból magas ügyesség,szerencse,tűzerő értékeim lettek,szinte gond nélkül lement az egész!Erre alapoztam amit alább is írtam.A legoptimálisabbnak mondható utat hozzáteszem ismerem,és nyilván azon mentem.
Gondolom te mint a könyv nagy rajongója,szintén ismered ezt az útvonalat.Kezdj te is magas ü.,sz.,t. értékekkel (ha rákattintasz a főcím Az országút harcosa feliratra,újra kidobja a kezdőértékeket!),és harmadjára már biztos sikerülni fog!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2015. május 14. 12:16 | Válasz erre | #62
Eddig 2-szer futottam neki és mindig meghaltam. :)
2015. május 13. 12:21 | Válasz erre | #61
Akkor pontosítanék!Jelen sztori esetében ha magas az ügyességed nagyon jó eséllyel sérülés nélkül nyered a tűzharcokat!Ez azért kiemelkedően fontos mert itt ha egy tűzharcban egynél többször eltalálnak az permanens -1 ügyességgel jár,ami alapvetően elég nagy érvágás,de ha már eleve alacsony volt az induló ügyesség,az 99% kudarc.
Ha a tűzerő magas,nincs különösebb ok az aggodalomra egy autós ütközetben,így pedig annyira nem fontos hogy a páncélzat érték kiemelkedő legyen.
A szerencse pedig itt kiemelkedő szerepet kap,ugyanis a kaland vége felé egymás után jönnek a szerencsepróbák,és ugye minden ilyen próba alapból eggyel csökkenti ezt az értéket!Jelen esetben már a 10-es érték is elég necces,alatta pedig szinte belekezdeni sincs értelme!Mert növelni közben ugye nem lehet!
Az életerő itt nem kiugróan fontos.A tűzharc miatt itt eleve magas,de ha az ügyesség mint írtam kiemelkedő,nemigen következik be sérülés!Az mondjuk igaz hogy a páncélzattal szemben az életerőt a harcokon kívül is csökkentgeti Livingstone bátyó így vagy úgy,de egyben ad is hozzá,nomeg ott vannak az egészségügyi csomagok is a pótlására!
Írod hogy a magas értékek minden könyvben fontosak.Persze,de nem egyformán!Valahol nagyon is fontos a magas életerő magas ügyesség mellett is,mert az író gondoskodott arról hogy az ne csupán harc esetén fogyjon tetemesen!Ha jól rémlik ilyen pl.a Bajnokok próbája.De ott van mondjuk a Káosz fellegvára,ami ha megintcsak jól rémlik simán végigvihető minimumértékekkel is!(Ellentétben mondjuk a Varázsló kriptájával aminek pedig csak maximumokkal érdemes egyáltalán nekikezdeni!)
+ ha ennél a sztorinál az említett értékek kiemelkedőek,és a helyes utat is tudjuk (az sincs túlbonyolítva teszem hozzá),nem igazán fog megfingatni senki és semmi,ugyanis itt nincsenek nemhogy komoly,hanem még egyszerű rejtvények sem,se a puszta véletlenen (azaz egy szimpla kockadobáson) múló halálos szituk,vagy egyéb rafináltságok.Remélem most már világos hogy konkrétan mire akartam kilyukadni?
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Vikky
2015. május 13. 09:53 | Válasz erre | #60
Ez általában igaz a KJK-kra. A magas ügyesség mellett nem szükséges a magas életerő, hiszen a próbák könnyebben sikerülnek, illetve a harcokban sem sérülsz úgy meg. No persze a szerencse esetében is hasonló a helyzet, ott is célszerű a magas kezdőérték.
2015. május 13. 07:39 | Válasz erre | #59
Kipróbáltad?Ha igen,ment elsőre?
Nekem harmadjára jött össze,és azt vettem észre hogy a jó kezdőértékeken múlik szinte minden!Ha az ügyességed,szerencséd,tűzerőd 11 vagy 12,a helyes út ismeretében már fél győzelem!(Az első két alkalommal ezek valamelyike 10 alatti volt,és ez volt egyben a bukás oka is!)
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2015. május 12. 10:14 | Válasz erre | #58
[smiley]taps[/smiley][smiley]taps[/smiley][smiley]taps[/smiley]
2015. május 8. 11:53 | Válasz erre | #57
Ha esetleg valakinek van kedve bárminemű csalás nélkül (újra) végigvinni:
http://insert-coin.hu/az-orszagut-harcosa-kjk/
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2015. március 10. 14:48 | Válasz erre | #56
Oh, tényleg igazatok van.
© killmaster (Savanyúhas)
2015. március 10. 11:30 | Válasz erre | #55
Igen, sőt még az elején be is mondják talán a rádióban, hogy elrabolták ezt a bizonyos Sinclairt! Tehát kedves olvasó nem voltál eléggé alapos, vagy hiányzik a könyvedből egy oldal...
2015. március 10. 10:56 | Válasz erre | #54
Ha jól emlékszem, akkor Sinclairt [spoiler] még az elején tudod megmenteni a hegyekben a banditák falujában[/spoiler]. Ezért írták oda a \"ha\" szócskát. [smiley]alien[/smiley]
2015. március 10. 10:10 | Válasz erre | #53
Az epilógusban volt az utolsó mondat: [spoiler]\"Ha még Sinclairt is sikerült megmentened, küldetésed teljes sikerrel járt.\"[/spoiler] Csomószor végigjátszottam már a könyvet, de még mindig nem olvastam róla. Ha nincs benne mindegyik variációban, akkor ne írják bele szerintem az epilógusba.
© AXE
2013. december 22. 11:58 | Válasz erre | #52
A \'80-as évek közepén volt ezeknek a poszt-apokaliptikus autós filmeknek a virágkora.A Mad Max-et élőben nem láttam(lévén az első rész egyidős velem),de nekünk voltak helyette olyan kevésbé ismert gyöngyszemeink,mint a Metropolis2000(1982)illetve személy szerint nagy kedvencem volt a német című Executor(eredetiben Exterminator Of The Year 3000)(1983).
© AXE
2013. december 22. 09:51 | Válasz erre | #51
Amikor gyerekként frissen olvastam a könyvet,nekem is szúrta a szemem,hogy a versenyen két körért mindössze egy kanna benzint kapok(1.annakidején nem bántam volna,hogy a leány aki elindítja a versenyt,bepattan a győztes Dodge Interceptorába).A Leonardinál a verseny megnyerése után meg\"nem akarsz megállni,hátha Leonardi rossz vesztes\".2.A végén ugyanilyen hálátlan az Amber is(pedighát,ha nincs a főhősünk a város az lehúzhatja a rolót).

Üdv:AXE
2013. október 27. 09:21 | Válasz erre | #50
Vagy a Mad Max 2-t. :)
© Vikky
2013. október 26. 19:55 | Válasz erre | #49
A könyv végigjátszása érdekes hangulatot nyerhet, ha előtte megnézzük a \"Book of Eli / Eli könyve\" című filmet.
2013. október 24. 20:53 | Válasz erre | #48
Egy kis érdekesség szúrt szemet (teljesen véletlenül) a minap, a könyvhöz itt elérhető képeket nézegetve. Nevezetesen van egy kis eltérés a Wizard-os tényleges borítókép (utolsó előtti kép) és (feltételezem) a borítóhoz készített \"nyers\" kép (utolsó kép) között. A végső borítón hová lett a két krapek a kocsikról...?? Talán bebújtak a járgányokba, vagy már lelőtték egymást...
2012. december 4. 23:50 | Válasz erre | #47
a \'hitel\' semmi mas mint a fordito irtozatos balfaszsaga, az angol nyelvteruleten teljesen elterjedt \'credit\' szot forditotta le az egyik (a konyvben szereplo temaval a vilagon semmifele kapcsolatban nem allo) jelentesere. ilyen az mikor valaki szotarbol fordit, anelkul hogy tudna hogy mit is olvas :-/
2012. szeptember 22. 10:32 | Válasz erre | #46
Tévedés!Mert arra a nőre sem hasonlít,meg mi köze lenne a Vörös Chevihez?A borítón lévő nő egy teljesen független valaki,feltehetőleg a Vörös Chevrolet egyik utasa,akit kár is a belső illusztrációk valamelyikén keresni,ugyanis nem szerepel rajtuk!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© AXE
2012. szeptember 21. 23:39 | Válasz erre | #45
A borítón lévő nő a 34-es ponton lévő Joe Garázsánál van.Ő az első aki el akarja rabolni a Dodge Interceptort.
2012. szeptember 19. 15:15 | Válasz erre | #44
Itt a Hitel nem azt jelenti, hogy hitelre vásárolsz, hanem ez a neve az új fizetőeszköznek.[smiley]ejnye1[/smiley]
2012. szeptember 18. 09:52 | Válasz erre | #43
Ismét némi korrekció!Ennél a könyvnél nincs szerzőpáros,csak szerző van,Ian Livingstone!
A borítón pedig ahogy azt itt alább már Enzo55 is helyesen megválaszolta a 167-es fp.Vörös Chevroletje látható!Így pedig annak a nőnek aki a Chevi mellett álldogál kb.gyökkettő köze van Amberhez,aki nem mellesleg teljesen másképpen is néz ki![smiley]ejnye1[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Enzo55
2012. szeptember 18. 08:29 | Válasz erre | #42
A borító a 167-es fejezetpont Vörös Chevrolet-je egy toronylövésszel, szerintem.
2012. szeptember 18. 02:49 | Válasz erre | #41
Borító:
Szép és karakteres munka, rögtön megragadja az olvasó figyelmét. Azt ugyan nem tudom, konkrétan melyik jármű látható rajta, de gyanúsan ötvenes-hatvanas évekbeli kinézete van az ótónak, ezt vegyítették huszonegyedik századbeli futurisztikus kinézettel. A csajszi valószínűleg a könyvben szereplő Amber lesz, de a lövegtoronynál nem tudni, ki az a hapsi.

Grafikák:
Hát ezekkel már nem voltam megelégedve, az illusztrációk nem valami szemet gyönyörködtetőek. A 49. ponthoz tartozó képről ordít, hogy Darth Vader-utánzat, de úgy egészében véve a képek gyakran csak egy-egy járművet mutatnak a nagy büdös semmi közepén.

Történet:
Ez a Haláltalizmánhoz és a sci-fi irományokhoz hasonlóan kilóg a sorból; a Földön játszódik, kicsivel napjaink után. Az emberiség jelentős részét egy halálos vírus kiirtotta, a rend és a törvény romokban hever. A becsületesebb emberek görög módra városállamokat alakítottak ki, ahol a saját vezetőik alatt éldegélnek viszonylagos békében, a többi ember meg rablóbandákba verődve rabol-fosztogat. Szóval igen, ilyen Mad Max-szerű sztori van itt. A feladatunk is megdöbbentően kis volumenű: egy tartály benzint kell elhozni egy távoli városból vissza a mi városunkba. Hát nem dobtam hátast...

Nehézség:
Közepes. Az autónk meglepően jól el van látva - gépágyú torony, szögszóró, olajcsapda, kilőhető rakéták. Ez speciel azért is fontos, mert a rakétával nem kell szarozni, az automatische eltalál s megsemmisít bármilyen célpontot. A szögszórás és az olajcsapda már körülményesebb, itt általában kockadobálgatni kell, hogy vajon most működött-e vagy sem. Elég sok a szerencsepróba, ez speciel baj, mert szerencse pontot csak egyet-egyet kapunk, jellemzően jó döntések után, szóval még kivételesen szerencsés esetben is csak amolyan \"egyensúlyi\" állapotot lehet elérni. Erre a kalandra is igaz a megállapítás - \"Ha jól szolgál a szerencse, még ne tartsd szolgádnak\". Előbb-utóbb eljöhet az az idő, amikor már nem lesz hatékony a szögezés meg olaj-odapisálás. A könyvben vannak lőfegyverek, úgyhogy lövöldözésre is van lehetőség, ez megkönnyítheti a harcot - bár érdemes észben tartani, hogyha az ellenségnek is van puskája, könnyen kicsinálhat minket. Életerőből nincs hiány, van jópár elsősegély-csomagunk, a golyós lőfegyvereknek kifogyhatatlan a muníció, viszont amiből véges számú van, azt nem frankó pazarolni, mert ennyivel van ennyi...nehézséget jelent, hogy a lóvé, a pótkerekek és a benzin limitálva van, úgyhogy ha elfogy bármelyik is, megszívtuk.

Főellenség:
Ilyen nincs.

Ami tetszett:
Először fordult elő a Kaland-Játék-Kockázat sorozat folyamán, hogy van lőfegyverünk, és ilyen szuper felszereléssel vagyunk ellátva, nemcsak egy kard, meg némi sörpénz, oszt eredj, győzd le a főgonoszt. Van közelharc, tűzharc, autós harc, és a játék Kalandlapja ennek megfelelően igen sokszínű - még nevet is adhatunk rajta magunknak (mintha lenne valami értelme). Egészen jól megteremtették ezt a Terminátor 4-világvége hangulatot, vegyítve a már említett Mad Max-szel, a helyszínek egész élethűek és hitelesek, a szereplők is korrekt módon kommunikálnak. Nem tudom, hogy a \"Hitelt\" itt írói poénnak szánták, vagy a szerzőpáros megérezte a gazdasági válságot előre, de kétségtelen hogy szórakoztató volt, hogy mindent a \"hitel\" nevű szükségpénzből kell finanszírozni. Vagy talán neves államférfink, Széchenyi István híres-neves munkája volt hatással kedvenc szerzőpárosunkra? Ki tudja. Jó ötlet volt az autóverseny, és ezúttal kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk a társunkkal – ebben a kötetben aktívan részt vesz, és segít nekünk a kis társunk, nem pedig csak pazarolja az oxigént és a fejezetpontokat.

És ami nem:
Nos, a sci-fi kalandjátékok nekem abszolút nem bejövősek, éppen ezért az Országút harcosa nekem sosem tetszett (de ez csak egyéni vélemény). Elhiszem, hogy miután a Föld népességének 90%-a felfordult, nemigen lehet holmi magasztos célokkal teli világmegmentő missziót adni a főhősnek, na de egy tartály benzinért vállalom az egészet? Mintha csak a TESZKÓba szaladnék el húsz deka párizsiért. Sokat dobott volna a játékon az is, ha pl. az ellenség járművét el lehetne csórálni (ezt később, a Robot Kommandóban alkalmazták is), és nem lesz kampec azonnal, ahogy elromlik az autóm.
Aztán itt ez a Hitel-dolog. Ha nem gondolták a készítők komolyan, és csak poénnak szánták az egészet, úgy ezt tekintsétek semmisnek, de én jót mosolyogtam ezen a hitelpénz-dolgon. Ha ez a hitelrendszer a maihoz hasonlóan működik, elvileg kiadási limit nem kéne hogy létezzen (azaz sose fogyna ki a pénz), ha úgyis mindent hitelből finanszírozunk. Kicsit erőltetettnek tűnik ez a hitel-dolog. Annak ellenére hogy a témája nekem nem fekszik, még egy igen jól sikerült könyv, a vége felé van elkapkodva kissé.
2012. augusztus 28. 11:47 | Válasz erre | #40
Néhány könyvnél fárasztották magukat azzal, hogy az amerikai kiadáshoz új borítót szerkesszenek. Valljuk be, nem sikerült alkotni valami maradandót velük, így le is álltak ezzel a szokással. Arra jó, hogy érdekességként megemlítse valaki, nagyon nem többre. Talán maguk az amcsi olvasók is inkább az európaira áhítoztak, miután odahaza megvették? Ezeknek a könyveknek az érdekessége, hogy olyan témához nyúlt hozzá, ami eredeti, nem jelent meg a sorozatban se több. Hasonló a robotkommandó vagy az elátkozott ház. És ezt az eredetiséget díjazta is az olvasótábor. Bár ízlések pofonok, van akinél csak a Titánon játszódó hagyományos történetek számítanak érdemben, de ezek is elkészültek. Inkább az lehet a bánat, amikor egy jó ötlet kidolgozatlanul, rosszul lett lezárva és kiadva, lerontva magát az alapkoncepciót. Konkrétan ennél a könyvnél szinte a lelki szemeim előtt látom, ahogy sokak kedvenc szerzőbácsija a 380as fejezetpontnál teljes ötlethiányban szenvedett volna már. A Mad Max filmekből se tudott már mit meríteni (?!); és a visszaút elég rövidre és velősre sikeredett, az odaút veszélyessége és hossza ellentéteként.
2012. augusztus 27. 18:51 | Válasz erre | #39
http://www.scifinow.co.uk/top-tens/top-10-best-fighting-fantasy-game-books/
© AXE
2012. augusztus 3. 15:43 | Válasz erre | #38
\"Hamarosan magad mögött hagyod a hegyeket,s az út továbbra is nyugat felé vezet.fél óra múlva a motor kihagy,és nem sokkal késöbb teljesen leáll.Kiszállsz a kocsiból,és megállapítod,hogy homok került a porlasztóba.Épp kitisztítod amikor egy motor mély dörmögését hallod a magasból.Felnézel,és egy helikoptert látsz a fejed fölött.Sárga Fluoreszkáló festékkel van bemázolva,s a pilóta mellett egy lövész ül.
Hangszórón keresztül utasítanak,hogy rakd ki az Intrceptor rakétáit az útra.\"
A tengerentúli borítón hol van a sárga helikopter?
© Enzo55
2012. augusztus 3. 11:42 | Válasz erre | #37
A 3-as linken egy II. világháborús amerikai pszh. és egy MD 530-as helikopter katonai változata is látható... elég viccesek egy jövőben játszódó könyvben, persze lehet egy múzeumból szedték elő őket 2022-ben [smiley]lookaround[/smiley].