Zagor.hu
Zagor.hu fórum
54. könyv: A Halál Kapuja
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (1)
[b]Történet (4)[/b]: Allansiában rejtélyes vírus ütötte fel a fejét, amely démonokká változtatja az embereket. Az egyetlen gyógyír erre a füstolaj, amely Throff templomában megtalálható, azonban messzemenőkig nincs annyi, ami az egész vidéknek elégséges lenne. Ha viszont legalább 1 adag füstolajat sikerül eljuttatni Throff Allansiai templomába a főpapnőhöz, akkor tud annyit készíteni, ami elég mindenkinek. Csakhogy ez nem olyan egyszerű, mert a főpapnő a Láthatatlan Városban él, amit pedig nehéz megtalálni, hisz láthatatlan (minő váratlan fordulat!). Throff szerzetesei közül többen elindulnak, köztük magunk is, de vihar miatt csak ketten maradunk életben (amiből rövid úton egy lesz igazi KJK kalandhoz méltón). A könyv elején, ha kicsit ironikus vagyok, választhatunk, hogy harcosok vagy varázslók leszünk, de valójában ez nem egy tudatos választás, azon múlik, hogy Lord Azzur vagy Nikodémusz segítségét kapjuk-e meg (nem nehéz rájönni, hogy melyik-melyik, ahogy a segítő szándék mértéke is kitalálható). Az utána következő utunk izgalmas, míg végül eljutunk a láthatatlan városig, azonban kiderül, hogy hiába van meg a füstolaj és hiába lehet nagy mennyiségben előállítani, ha Ulrakaah és démoni serege áttör a Halál kapuján, akkor többé nincs biztonságban Allansia. Ezt is meg kell akadályoznunk. A kapuba való bejutás ötlete nagyon epikus és tetszik, ahogyan a könyv építkezik főleg a láthatatlan városban, ahol minden helyet többször bejárva tudunk mindenkivel találkozni, aki fontos, és megtalálni egy titkot (mondjuk a haldokló embernél ez egy kicsi logikai bukfenc, hogy bármennyit kacskaringózunk, biztos haldokolni fog, lehet itt a hitelesség kedvéért jó lett volna egy idő-játék, hogy ha késünk, akkor már meghalt az utolsó informátorunk). A vége pedig egészen egyedi, egy teljes hadsereget kell legyőzni, persze a nálunk lévő tárgyak és varázsmagok segítségével. Ez utóbbit szerintem picit jobban ki lehetett volna dolgozni, ugyanis a magonkénti 1 ép veszteség, ami ezeknek az ára, az kb. semmi, így az ember zokszó nélkül használja fel az összeset, túl sok taktikai dilemma nincs benne. De a kaland hangulata nagy jó darkos, apróbb poénok azért színesítik (1-2 talán már kicsit gagyi is), úgyhogy összességében nem lehet okunk panaszra. Tetszik az elején a fegyverek leírása is, és a varázsitalok is rejtélyesek, bár talán lehetett volna ennél jobb neveket is kitalálni.

[b]Gondolkodás/szerencse (4)[/b]: Érdekes, hogy a könyv bár egyetlenegy rejtvényt sem tartalmaz, mégis egy nagyon gondolkodós mű. Az elején az italok használata, a helyes tárgyak kiválasztása okoz dilemmát, később az aranygazdálkodás meg a város kiismerése miatt kell gondolkodni. Ezenkívül minden aprócska információra oda kell figyelni, hogy tudjuk, hogy a tárgyválasztásoknál mi az, amire feltétlenül szükségünk lesz. A templomban aztán nagyon át kell látnunk, hogy mi hol van, és figyelni kell arra is, hogy ne verjenek át minket, majd rá kell jönnünk, miként jutunk át úgy a kapunk, hogy ne zúdítsuk rá a démonsereget a világra. Ezenkívül az is fontos, hogy megfelelően gazdálkodjunk a füstolajainkkal (bár azért a 10 elég nehezen fogy el, hacsak…na jó, nem spoilerezek). Összességében ez elég sok. E mellett viszonylag sok az ösvény is, de a legtöbb helyet be lehet járni, így nem válik randommá a történet és nem igazán vannak ösvényekkel kapcsolatos azonnali halál mezők sem. A könyv szerkezete egyébként ilyen szempontból a Keith Martin könyvekre emlékeztet, amiket általában szívesen olvastam.

[b]Nehézség (4)[/b]: Nem túl nehéz könyv, az átlagnál valamivel könnyebb is. Nagyon durva ellenfelek nincsenek (kivéve a végén a horda, de az is legyengíthető), és kötelező tárgy is igen kevés van, azokra sem nehéz ráakadni. Nagy könnyebbség még, hogy könnyen lehet szerezni olyan idő visszaforgató eszközöket, amely révén nem kell újra kezdeni a kalandunkat, hanem Checkpoint módon egy korábbi szakaszról folytathatjuk a játékot. Megmondom őszintén, ez ebben a formában annyira nem tetszett. Persze, láttunk ilyet már a Haláltalizmánban is, de ott mégiscsak istenek voltak, akik ezt a szívességet megtették nekünk. Itt meg gyakorlatilag egyszerű mezei varázstárgyakkal – amikből ráadásul több is akad – vissza lehet pörgetni az időt, nekem ez kicsit sok és az időt túlzottan relativizáló megoldás. A könyv egyetlen nehézsége, hogy néha viszont olyan helyeken vannak halálpontok, ahol a legkevésbé sem számítunk rá. [spoiler2]Mondjuk aki a pités történetet benyalja, az meg is érdemli, de az, hogy megiszok egy második adag törpe piát, és rögtön azonnali halál…eddig is absztinens voltam, de most még inkább az leszek.[/spoiler2] Nem nehéz azért, na!

[b]Játékélmény (4)[/b]: Szerintem a legtöbb részén teljesen oké. A Kikötőben lévő kaland is izgalmas, az utána lévő városok is, a láthatatlan város megtalálása, és az abban való bolyongás is, de a végjáték is tetszik. Talán a templomon belüli rész a legunalmasabb, de miután az ember rájön a hangulatára, azt is lehet azért élvezni. A Halál kapuján való átkelés [spoiler2]a csata szándékos elvesztésével[/spoiler2] nekem egy nagyon nagy kedvencemmé vált, hasonlót csak a Halálontúli királyban láttam a Harcos képzelet vonalon, de ez sokkal jobb kivitelezett. Egy kicsit sok benne a démon, meg a füstolajos megoldás kissé sematikussá teszi 1-2 helyen a könyvet, de mivel mégiscsak ez a vírus a probléma alapja, ezért nagyon ebbe sem tudok belekötni. Mindent egybevetve nem tudom igazán komoly kritikával illetni a művet.

[b]Összességében: 16/20[/b]
hr
Első oldalElőző oldal123456Következő oldalUtolsó oldal
© runner
2018. szeptember 24. 15:25 | Válasz erre | #224
Felkerült egy előzetes PDF-et a könyvből a [b]Zagor.hu[/b]-ra.
A főhős Te vagy!
© runner
2018. szeptember 24. 12:57 | Válasz erre | #223
Várnék pár rím ötletet egy négysoros versre, mely a könyvben található:

[center][spoiler]Eredeti:
[i]"Magic has frozen the dragon's jaws,
Only magic words will make them thaw,
Without the spell then do not try,
Or the dragon's curse will make you fry."[/i]

Magyarul:
[i]"Mágia fagyasztotta meg e sárkány pofáját,
Csak mágikus szavak nyithatják meg újra.
A varázsige nélkül ne is próbálkozz,
Vagy a sárkány átka elevenen megsüt."[/i][/spoiler][/center]

Amúgy a tesztkönyv ellenőrzése megvan, javítás, átszerkesztés.
Hullgrim átnézi, és hamarosan elkészül a könyv.
Felkerül a PDF, majd előrendelhető lesz a két változattal.
A főhős Te vagy!
© killmaster (Savanyúhas)
2018. szeptember 10. 11:15 | Válasz erre | #222
Ez az a történet, mely nálam egy zsákbamacska, nem tudni mi is rejlik benne. Ugye démonokkal csatázni nem egyszerű feladat rendszerint, de hogy még az anyjukat is fülön kell fogni, erre bizony még Tom Cruise is azt mondaná - Mission: Impossible. Érdekes módon a neten nem cikkeztek róla, és az írójáról sem tudok kb. többet, mint Szűcs Gyuláról, remélem Charlie Higson azért okosabb dolgokat írt! Elolvasván azt a három fejezetpontot, melyet Runner megosztott velünk, még bármi jó is kisülhet a történetből! Ugye 5 bandita a dolgainkra feni a fogát, a fene a csiszolt fogaikat, hát bizony el kell gondolkodni a futni vagy harcolni opció a jobb. A Végzet erdejében le lehet kaszabolni a négy banditát és női vezérüket, mert mit nekünk a túlerő. A skorpiók mocsarában is akad öt útonálló, de velük lehet alkudni. A shamutanti dombok között megtáncoltatjuk a két banditát egy bambuszfurulyával és kalap, de már a Veszedelmek kikötője hat kalóza simán elad minket rabszolgának, ha nem húzzuk fel a nyúlcipőt. Ez az ötös szám, olyan határeset, nem csak itt de más kalandokban is. Ráadásul két íjász is van közöttük, és ha úgy lőnek, mint Ash a Hóboszorkány barlangjaiban, a támadás nem kecsegtet sikerrel! Ha meg futsz, és nem vagy Ben Johnson, akkor se magamra fogadnék. Ha meg elvisznek mindent, mint az adóhivatal, a küldetésed előbb-utóbb véget ér, mert hát felszerelés nélkül egy kalandor, csupán csóró kalandkereső. Igaz, ha öt bandita megfutamít, mit akarok a démonok anyjától, akinek egész serege van? Le kell zúzni mindenkit, aztán vagy bejön vagy nem... Várom a kalandot, remélem Runner hamarosan megosztja velünk is! (Olvastam a Titannica-n, hogy akadnak benne kisebb hurkok és hibák, remélem ezt is sikerült kiküszöbölni!)
© Vikky
2018. szeptember 5. 13:13 | Válasz erre | #221
Örülök, hogy a tesztkönyv a démonnős borítóval készült! :)
2018. szeptember 5. 08:53 | Válasz erre | #220
© [törölt felhasználó]
2018. szeptember 4. 15:38 | Válasz erre | #219
© FeroxX
2018. szeptember 4. 09:52 | Válasz erre | #218
Frankó rajz! De én a két szélső karmot kifuttattam volna a keretből. KJK hatásvadászat rulz! [smiley]hehe[/smiley]
2018. szeptember 3. 23:00 | Válasz erre | #217
© [törölt felhasználó]
2018. szeptember 3. 22:30 | Válasz erre | #216
© killmaster (Savanyúhas)
2018. augusztus 16. 23:07 | Válasz erre | #215
Ez az a rajz, ahol nem lehetett egyszerű dolga egy grafikusnak sem. Két obszidián óriást egy Holtak kapuja elé rajzolni nagy kihívás, ráadásul úgy, hogy azért a szövegtől se üssön el nagyon a kép. Persze elfogult vagyok a grafikusunkkal szemben, noha úgy érzem itt érdemes lett volna a kaput kidolgozottabbá tenni, így kissé sematikus lett az egész. No de ilyen a művészet, nekem speciel a karomvadat ábrázoló kép jobban tetszik ennél. [smiley]ravasz1[/smiley]
© runner
2018. augusztus 16. 12:41 | Válasz erre | #214
Egy újabb illusztrációs kép:

[center][img=http://zagor.hu/egyeb/ObsidianGiants.JPG]http://zagor.hu/egyeb/ObsidianGiants.JPG[/img][/center]

Ez az eredetiben a 356-os fejezetpont képe:

[center][img=http://zagor.hu/kepek/albumok/2012/AHK_new_16.jpg]http://zagor.hu/kepek/albumok/2012/AHK_new_16.jpg[/img][/center]
A főhős Te vagy!
2018. július 21. 10:36 | Válasz erre | #213
A szavazásról ugyan lemaradtam, ám meg kell mondjam, nehéz lett volna döntenem.

A démonnős borító rajza is klassz, a színvilága pedig egyenesen szuper. Azt hiszem, talán ez a színvilág ritkább a könyvek esetében, mint a "barnás-vöröses" tónussal színezett borítókép.

Másfelől utóbbi a témája miatt még frappánsabb. És meglehetősen sejtelmes, nyomasztó hangulata van (a címéhez illően).

Szóval bármelyik is lesz... kiváló borítóképet kapunk [smiley]eljen[/smiley]
2018. július 21. 08:11 | Válasz erre | #212
Telitalálat!
[smiley]fface[/smiley] [smiley]integet2[/smiley]
© [törölt felhasználó]
2018. július 20. 19:37 | Válasz erre | #211
2018. július 18. 18:14 | Válasz erre | #210
Így igaz, rossz kommentre válaszoltam, de köszönöm a nagyobb képet, és persze a korrekciót is! :)
2018. július 18. 17:41 | Válasz erre | #209
Dr Lecter szerintem runnernek szeretett volna válaszolni, miszerint Báli László rajza jobb, mint az eredeti (Disney style) belső illusztrációk. A borítóval kapcsolatban úgy emlékszem, hogy ő is az eredeti borítófestményt preferálta.
2018. július 18. 11:31 | Válasz erre | #208
[img=https://2.bp.blogspot.com/-E9VaVM9B5SY/WsPglHhlVlI/AAAAAAAABmw/ihgJNASiBRE9e88XlpJqr4UoDvpf77tVgCLcBGAs/s1600/Ulrakaah%2Bby%2BRobert%2BBall.jpg][/img]
2018. július 17. 20:15 | Válasz erre | #207
Tetszik a rajz, jobb, mint az eredeti. [smiley]wink[/smiley]
2018. július 17. 16:37 | Válasz erre | #206
Ez jó hír, mert nekem is a Démonnős tetszik jobban :D
© runner
2018. július 17. 13:29 | Válasz erre | #205
Egy kis hír:

A borító szavazás eléggé szoros volt, és hát ezért (nem is azért mert nekem a Démonnős borító tetszett) mindkét borítóval elérhető lesz a könyv.

Szóval lehet majd A vagy B, illetve kis kedvezménnyel A+B borítós könyveket is rendelni.

Amúgy, ahogy állunk, leghamarabb szeptember végére készülhet el a mű.

Addig is egy újabb illusztrációs kép Báti Lászlótól:

[center][img=http://zagor.hu/egyeb/Clawbeast.jpg]http://zagor.hu/egyeb/Clawbeast.jpg[/img][/center]

Ez az eredetiben a 335-ös fejezetpont képe:

[center][img=http://zagor.hu/kepek/albumok/2012/AHK_new_15.jpg]http://zagor.hu/kepek/albumok/2012/AHK_new_15.jpg[/img][/center]
A főhős Te vagy!
2018. május 5. 07:41 | Válasz erre | #204
( Asszem, ez a jel jó lesz ) [smiley]love12[/smiley]
© runner
2018. május 4. 20:47 | Válasz erre | #203
Abból a képből jött a "pályázati" ötlet.
Mikor írtam, hogy küldjetek képet, onnantól senki sem küldött.

Szóval ha azt nem teszed fel, akkor "pályázat" sem lett volna.

Ok-okozat.

Te voltál az ötletadó... [smiley]integet2[/smiley]
A főhős Te vagy!
2018. május 4. 17:52 | Válasz erre | #202
... és a #123-as hozzászólásom smafu?
Nem a jutalom miatt, csak elszoktam tőle, hogy lesenkiznek.

( Nem tudom, melyik smiley illik ide igazán: nem vagyok besérülve, jókedvem van, nem neheztelek, viccelődök, te se sérülj, ne neheztelj, értsd a viccet )

© Sang
2018. május 3. 09:43 | Válasz erre | #201
Hű, hát ez szuper [smiley]fake-horse[/smiley]
Akkor megérte az a 20 perc a photoshoppal, köszönöm [smiley]nyes[/smiley]
© runner
2018. május 2. 15:36 | Válasz erre | #200
Kedves fórumozok!

Mivel nem küldött senki sem poénos borítóképet, így mivel Sang készített párat, őt hirdetem ki győztesnek.

Jár [i]A Halál Kapuja[/i] könyv (mikor elkészül)!

Gratulálok!
A főhős Te vagy!
2018. április 21. 20:00 | Válasz erre | #199
[spoiler]Nyomokban visszaköszön a Haláltalizmán, illetve a Prince of Persia The Sands of Time. Nem örülök.[/spoiler]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© [törölt felhasználó]
2018. április 18. 18:42 | Válasz erre | #198
© Sang
2018. április 17. 21:16 | Válasz erre | #197
Hát igen, nem tudok vitatkozni, hirtelen ezek a képek jöttek szembe. Most megnéztem, a második valóban LoL [smiley]nyes[/smiley] (nem ismerem a játékot)
2018. április 17. 21:05 | Válasz erre | #196
Nem rosszak, bar az elso engem inkabb egy vampirra emlekeztet, a masodik meg LoL-ra. Raadasul mindketto tul szep, mig a demonnocinek bunrondanak kellene lennie.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Sang
2018. április 17. 20:53 | Válasz erre | #195
Volt szabad 20 percem, így bénáztam kicsit, elnézést mindenki szépérzékétől.

Jó, hát érezhetően a "démonnőcire" fókuszáltam a kapu helyett, de talán érthető. Illetve kiléptem a keretekből (szín, cím poziciója, stb.), bár ezt szerintem olykor meg lehetne tenni, hogy feldobjuk a dolgokat. A plecsnit a jobb sarokban is szívesen átszíneztem volna, de azt már nem mertem. Ja meg nem a poénosságra mentem, inkáb kissé erotic lett.

Persze ezek is "talált" képeken alapulnak, valószínűleg copyright védelemmel (videójátékok, miegymás), de hát ha az embernek nincs egy valamirevaló grafikusművész ismerőse...

Ui.: pont lekéstem a szavazást [smiley]rinya[/smiley] , de legalább az győzött, amit én is választottam volna [smiley]wink[/smiley]

[img=https://s17.postimg.cc/jg903y58v/kjk_sang_2.png][/img]

[img=https://s17.postimg.cc/47j2q6ja7/kjk_sang_3.png][/img]
© [törölt felhasználó]
2018. április 16. 23:40 | Válasz erre | #194
2018. április 16. 20:41 | Válasz erre | #193
Nem teljesen. Én azt mondtam, hogy [b]felőlem[/b] megvárhatjuk a könyv lefordítását, és utána el tudjuk dönteni, hogy melyik illik jobban hozzá. runnernek nem tetszett az ötlet, úgyhogy törölte a hozzászólást -- ezért nem találod. Úgyhogy alternatívának betettem néhány fejezetpont-fordítást, ahol mind a kapuról, mind pedig a démonnőciről kapunk némi plusz információt.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© [törölt felhasználó]
2018. április 16. 18:48 | Válasz erre | #192
© [törölt felhasználó]
2018. április 16. 16:39 | Válasz erre | #191
2018. április 16. 14:56 | Válasz erre | #190
Az a baj:

1, abszolút rosszul látod a dolgokat, és most kezdhetném részletezni, hogy a szavazás, ha jól láttam, ma zárult le, egyébként meg szinte mindenki normális hangnemben kommentált, az meg hogy mindenki elmondta a pro és kontráját, meg egy másik kérdés - de ez mindegy is, feleslegesen nem akarok belemenni ilyenekbe.

2, hogy meg vagy róla győződve, hogy Neked, és csakis Neked van igazad, és még ráadásul ezt egy arrogáns bunkó paraszt komment formájában tudatod is a nagyvilággal, éppen ezért voltaképpen nincs is kivel beszélni, legalábbis én innentől biztosan hanyagolni foglak.
© runner
2018. április 16. 12:38 | Válasz erre | #189
Arról gonosz, diktatórikus módon én döntöttem, hogy az előző könyv végére nem kerültek bele az eredeti illusztrációk.
És amúgy az újba sem fognak.
De nem azért, mert nem tetszenek, hanem mert nagyon rossz minőségűek.
A főhős Te vagy!
© Zak
2018. április 16. 12:33 | Válasz erre | #188
[smiley]vigyor[/smiley]
Azóta fel lettek töltve az említett képek ide az oldalra, így volt szerencsém(?) megcsodálni őket.[smiley]confused[/smiley] Inkább ne emeljék meg a zagoros kiadvány előállítási költségeit.[smiley]circling[/smiley]
© Ravnos
2018. április 16. 12:21 | Válasz erre | #187
"Sőt, ha az eredeti belső illusztrációk is bekerülhetnének a zagoros kiadvány végére, a boldogságom teljes lenne."

Ezzel csak az a probléma, hogy valószínűleg megemelné az előállítási költségeket. Persze, ha ez csak egymilliárdtrilliárdsutyimillárd jen, akkor részemről rendben! [smiley]fake-horse[/smiley]
© Zak
2018. április 16. 11:46 | Válasz erre | #186
Gratulálok a gyerekes hozzászólásodhoz, úgy tökéletes, ahogy van.[smiley]nyes[/smiley]
© Tyla
2018. április 16. 11:31 | Válasz erre | #185
Újra azzal kezdeném az írásom... Nem értem mi a gond.
A készítők jó indulatúan választási lehetőséget adtak, ami egy kedves gesztus. Erre ahelyett hogy hálásak lennének érte az emberek folyamatos agonizálás van. Igen ... lehetne más borító ezzel az erővel, lehet száz meg ezer másik de NINCS csak ez a kettő a listában. Ezekre kellett szavazni stílus, téma, retró vagy nem retró, nemi, bőrszín meg millió más hovatartozás nélkül. A szavazás lezárult ahogy látom, és a kapus nyert többségi szavazattal ennek ellenére van aki nem képes elfogadni ezt. Ez a kisebbik gond a nagyobbik az nem tisztelik mások döntését és hogy nem az van amit ők akarnak képtelenek méltósággal veszíteni, így csak gyerekes emberek viselkednek és csak gyerekes emberek szavaznak gyerekes borítóra. A régi klasszikus horrorfilmes plakátok legbénábbjában is több fantázia van. Azt sem értem miért kell más példákkal dobálózni mit adtak ki így vagy úgy számtalan ellenpéldát lehet felsorolni és számtalan mellette szólót is a végtelenségig lehetne vitázni feleslegesen ez csak egy könyv két lehetséges borító lehetőséggel ami eldöntetett. És nem eredeti nem külföldi hanem magyar klub szintű kiadás nem is kell hogy hasonlítson a múltban megjelent béna kiadásokra, egyébként is röhejes bele gondolni eredetiséggel dobálózni amikor a hamisítványok, kínai gagyik idejét éljük amik azért már annyira nem is gagyik. És néhány esetben felül is múlják az eredetit akárcsak a zagoros könyvek. Szerintem hagyjuk az alkotókat alkotni akit érdekel az úgy is beszerzi magának borítótól függetlenül a benne lévő történet a lényeg, ha pedig végzett vele és fel kerül a polcra csak a könyv gerince látszik no para olvasáskor pedig a belső rész.

UI: Üzenem a gyerekeknek üdv a felnőttek, igazságtalan és könyörtelen világában ahol már nem lehet következmények nélkül a gumis pelusba kakilni és pisilni, mert ha még is tessék méltósággal viselni ha "szúr a kaka és csíp a pisi" ez egy régi retró szleng a nagy retró kedvelőinknek ezt azoknak a gyerekeknek mondtuk akik állandóan nyafogtak valamiért és semmivel nem lehetett a kedvükre tenni.

Éssssss... jöhet a szájkarate, már alig várom...
2018. április 16. 03:13 | Válasz erre | #184
Én tényleg nem akarok beszólni senkinek, de ilyen alapon, akár lehetne ez is a borítókép:

https://i.ytimg.com/vi/e9kG32g-a9U/maxresdefault.jpg

Vagy ez: https://img00.deviantart.net/0588/i/2012/311/6/a/hell_gate_by_elartwyne-d5kcc6w.jpg

Vagy ez: https://www.walldevil.com/wallpapers/a27/1331-hell-gate.jpg

Vagy ez: https://forum.xda-developers.com/moto-g-2014/development/kernel-ubertc-5-3-t3513800

Stb…
Stb...
Stb...

És ha kérhetem, akkor most ne jöjjön nekem senki azzal, hogy ezen és ezen a képen sokkal több minden látható, kidolgozottabb, meg mittomén. Köszi!
2018. április 16. 03:02 | Válasz erre | #183
© dan
2018. április 15. 23:26 | Válasz erre | #182
Megvan!Mindenki,aki megrendeli a könyvet,borítókép nélkül kapja meg,így-mivel a képzelet szabadon szárnyalhat-mindenkinek olyan lesz a könyvének a borítóképe,amilyet és ahogyan csak akarja.(Én pl. biztosan erre szavazok).Ha pedig,mégis,fizikai borítóképet akar,olyat rajzol,rajzoltat,amilyet csak akar.
Üdv:dan
2018. április 15. 22:51 | Válasz erre | #181
Elnézést, hogy rosszul emlékeztem a régi borítók tekintetében, és így pontatlanabb dolgokat írtam le! Nem volt szándékomban ferdíteni a valóságon, és bárkit is félrevezetni, befolyásolni próbálni a választásban. (Nem politikus vagyok.)
És nem vagyok szakértő a borítók stílusai tekintetében. Ezt le is írtam.
De mégsem kezdek szabadkozni. (Lásd előző hozzászólásom.)
De mondhatnám úgy is, hogy ha ennek a Démonnős rajznak az alkotója kissé tetszetősebbre (tudom, ez elég szubjektív, es talán nem is a legjobb szó ide) alkotta volna ezt meg, valószinűleg erre szavaztam volna.
2018. április 15. 22:12 | Válasz erre | #180
Igen, a 134-es hozzászólásban szereplő belső illusztrációra értettem. (Még ha benne lenne itt is az újrarajzolás lehetősége...)

Nézd el a figyelmetlenségem, és hogy nem emlékszem tökéletesen! És elnézést, hogy kissé figyelmetlenül olvastalak! (A legkevésbé sem vagyok egy önkényesen, értelmetlenül ágáló alak, és "azért is az ellenkezőjét kívánó a dolgoknak". Amennyire tudok, próbálok "építő" lenni.) Bár a következő hozzászólásban korrigáltam a Gyíkkirály tekintetében, feledékenységem. A Varázsló esetében meg egyszerüen arról van szó, hogy nagyon rég volt a kezemben az a könyv.

Jelen helyzetben adva lett a választás lehetősége. Mindössze éltem ezzel, mert érdekel. De nem szeretném Runnerre vagy FireFoxra hárítani a "felelősséget". Egyszerűen leírtam, miért melyik borítónak örülnék jobban. (Számomra van jelentősége a kép hátterének például.)
És, mint említettem, két személy "nevében" adtam egy szavazatot. (Igaz, unokaöcsi még elvileg nem szavazhatna (nyilván ezt némileg tréfásan jegyzem meg), mert csak most lesz 14 éves; és itt mi már többnyire "vén majmok" vagyunk lassacskán (itt is persze próbáljunk tréfálkozni).
No, mindegy. De ha a srác a másikat tartotta volna jobbnak, egyikre se szavaztam volna. Igyekeztem átgondoltan szavazni; és nem csak úgy hasra ütés szerűen.

Szóval borítónak (összességében) jobbnak érzem a kapus képet.
De próbáljunk jó megoldást találni. Esetleg meg lehetne próbálni (ha a kapus egyértelműen nyer) helyet találni démmonnősnek is. Hisz voltak már belül is színes képek. És - ha jól rémlik - nem csak színes könyvekben; mintha térkép vagy hasonló volt színesen beillesztbe könyvbe. Tehát szerepelhetne belül, valahol az elején; esetleg a háttértörténet és a kaland között. (De ez csak egy javaslat.)
[Ha azonos lesz az állás (akár nagyjából is), nem venném természetesen személyes sértésnek, ha mégis az eredetibbel készülne el a könyv.
Fel lett dobva a választás..., de hát ezért szerettük meg az egész műfajt valamikor; ebben legalább lehetett választani!]
© [törölt felhasználó]
2018. április 15. 22:09 | Válasz erre | #179
© [törölt felhasználó]
2018. április 15. 21:47 | Válasz erre | #178
2018. április 15. 21:11 | Válasz erre | #177
[quote]Ráadásul, ha bekerül egy teljes alakos, részletes belső illusztrációként a Démonnő, akkor talán nem lehet annyira nagy hiányérzetünk.[/quote]

Először is fogalmam sincs, hogy milyen teljes alakos, részletes belső illusztrációról beszélsz ami a könyvben lesz benne, mikor a #134-es hozzászólásban linkeltem Vlado Krizan belső illusztrációját, ami minden, csak [b]nem részletes és teljes alakos[/b]. Ráadásul be sem fognak kerülni a könyvbe a többi illusztrációjával együtt nagy valószínűséggel, mivel kb. olyan minőségűnek tűnnek, mint A Veszedelmek Kikötője grafikái.

Tehát maradna az eredeti borító, mint egyetlen lehetséges ábrázolás a főbossról, Ulrakaah-ról. Ehelyett meg egy random netes képet tennének be inkább mások, aminek köze nincs ehhez a műhöz. Mellesleg ennél számtalan jobb pokolkapu artot találni szerte a neten, tehát még azt sem mondhatom, hogy olyan kifejezetten magas minőséget képvisel, ami mindenképpen az eredeti borító fölé helyezné.

Harmadrészt meg ha annyira látni szeretnétek egy kaput, akkor László biztosan rajzol egy olyat, ami hűen követi a könyv leírását, és így legalább illeszkedni is fog a műhöz. Egyszerűbb is kaput rajzolni, mint egy humanoidot, illetve alapból érthetetlen, hogyha van eredeti kép a gonosz nemezisről, akkor miért dobjuk ki és egy cseréljük egy olyanra, aminek semmilyen szinten nincs köze a műhöz.

[quote]Hirtelen nem emlékszem egyetlen könyvre sem, ahol a borítóképen ábrázolt alak teljes belső képet is kapott volna; kivétel talán "maga" Zagor.[/quote]

Akkor elég rosszul emlékszel, ráadásul pár hozzászólással lejjebb (#154) hoztam fel példaként, pl. A Gyíkkirály szigete és A varázsló kriptája, de ahogy írtad Zagor is jó példának.

Jelen helyzet szerint viszont nem lesz egyetlen hivatalos ábrázolás sem a könyvben a Sötétség Királynőjéről - se a borítón, se a belső lapokon.
2018. április 15. 12:42 | Válasz erre | #176
(Ja, persze; pont az emlegetett, A Gyíkkirály szigete ilyen példa, melyen belső képen is megjelenik a borító szereplője (szereplői).
Biztos akadhat még persze hasonló, de alapvetően a klasszikusabb [vagyis összességében emlékezetesebb, jobb - mint a fenti kaland is] művek kapcsán értettem ezt.)
2018. április 15. 12:19 | Válasz erre | #175
Bizony. Rég volt, hogy angolt tanultam (nem is ment jól soha), de tisztán rémlik még ez az egyesszám, többesszám "probléma", ami eltérő a magyar nyelv logikájától. És a Zombik vérében is volt hasonló, csak abban ajtóval. Szóval becsapós tud lenni, mert a többesszám akkor is megjelenik, ha kétszárnyú kapuról, illetve ajtóról van szó.

Ez azért is érdekes, mert ha nem (netán) valami több szekciós kapu rendszerről van szó a könyvben ténylegesen, haem egy marconább, "böszmébb" (és jelen esetben kétszárnyú) kapuról, akkor a kapus kép is egész jól illik (talán) a műhöz.
Vacilláltam sokat, de inkább a kapusra szavazok. Végül is több szempont szerint, de csak egy hajszállal. A démonnős mellett szól az eredetiség, az sorozatba illeszkedés és a vállalható kidolgozottság és minőség. (De kimondottan ellene szól a háttér szinte teljes hiánya. Ha pl. bármiféle kapus képződmény lenne mögötte ábrázolva, akár csak elnagyoltabban is, sokkal jobb lehetne borítóképnek. És szinte az összes klasszikus borítókép - melyen egy figura van ábrázolva - háttere utal a helyszínre, atmoszférára. Igaz, az említett Gyíkkirály kevésbé, de mégis egész mutatós a háttere; ráadásul rá lehet fogni, hogy abban is kapcsolódik, elvégre egy vulkanikus szigeten játszódika kaland. Ráadásul, ha bekerül egy teljes alakos, részletes belső illusztrációként a Démonnő, akkor talán nem lehet annyira nagy hiányérzetünk. Hirtelen nem emlékszem egyetlen könyvre sem, ahol a borítóképen ábrázolt alak teljes belső képet is kapott volna; kivétel talán "maga" Zagor.) A kapus képen is lehetne nyugodt szívvel hibákat találni, és ellenérveket felvonultatni. De nekem mégis kevésbé sikerül. Nyilván az, hogy nem az FF terméke (ahogy tudjuk), egyértelműen ilyen. De másban nem annyira, legalábbis meglátásom szerint. Hogy hiányzik róla a Démonnő? Lehet... (De lehet, itt még mögötte van!) Amúgy részletgazdag, kidolgozott, és a színei is jók kimondottan. És nem érzem igazán sorozatidegennek. Hogy túl modern lenne? Az illusztrációkhoz nálam jobban hozzáértők (ami nem nehéz), esetleg ilyennek látják. Én nem annyira; mert akkor nem is tetszhetne egyáltalán, mivel a "túl" modern dolgokat nehezen veszi be a gyomrom, általánosságban. (Tehát elképzelhető, hogy számítógépes játék dobozán is elférhetne, de mégis inkább egy könyvborítónak gondolnám, mint valami digitális promóciónak. Ez nem csak "rizsa" volt részemről, és nem azért támogatom ezt, mert szimplán jobban kinézőnek tartom. Ráadásul unokaöcsit is megkérdeztem; részéről is ez a kép jobban támogatható összességében, ami inkább szimplán az összhatása miatt van. [Természetesen nem adunk le sehogy sem dupla szavazatot. Ő valamikor, kissé régebben szintén beregisztrált ide, de mivel szétszórt, már gőze sincs a jelszóról, hogy belépjen.)

Más. A "Láthatatlan Város" elnevezést (így, nagy V betűvel) egy kissé furcsának érzem, város (település) névnek, mivel egy hasonló ("élő") példát se tudnék mondani igazán. (Az angol nyelvterületeken persze negjelenik így - New York City; Salt Lake City - csak nem tudom, hogy lehetne ezt most a legjobban átülteni (honosítani) jelen esetünkben.
Első oldalElőző oldal123456Következő oldalUtolsó oldal