Zagor.hu
Zagor.hu fórum
KJV 4 – A Királyok Koronája
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (4)
© Nheil
A Királyok koronája méltó befejezése a 4 részes, epikus Varázslat! történetnek. 800 fejezetpntjával utcahosszal előz minden más könyvet a KJK univerzumban és ez akkor is megsüvegelendő, ha egy részük a varázslatokra vonatkozó pont. Nagyon nehéz megtartani a minőséget és a koherens történetmesélést ilyen hosszú, könyveken átívelő kalandon, de ezt Jackson remekül végigcsinálta.

A történet eleje még inkább a Hét sárkánykígyóra emlékeztet, a civilizálatlan vidéken a barlangok, hegyvidéki környezet és a könyv harmadánál jutunk be ténylegesen a mampangi erődbe, ami pedig a Káosz fellegvárára emlékeztet, csak jóval részletesebb módon. Míg az előző három etapban nem volt annyira vészes a nehézség (jacksoni mércével persze), itt ez már nem mondható el. Annak az esélye, hogy szabályosan, friss kalandozóként teljesítjük a kalandot, ráadásul előzetes információk nélkül, inkább csak matematikai. De a veteránok sem dőlhetnek hátra, akik végigközdötték magukat az előző könyveken, feljavított felszereléssel és az összes sárkánykígyó eliminálásával, nos nekik is nagyon nehéz dolguk lesz. A gond nem is a harcokkal van, azok tényleg nem nagyon okoznak problémát. Csak mire beérünk az Erődbe, már számos elengedhetetlen információt és tárgyat kell megtalálnunk ahhoz, hogy egy későbbi ponton ne halálozzunk el ezek hiánya miatt.

Az erődön belül, ha lehet, még nehezebb lesz a dolog, mert ott már tényleg csak egy helyes út van és a Káosz fellegvárához hasonlóan túl sok életveszélyes helyzetbe lehet belefutni. De ha ezeket túl is éljük, az említett tárgy és információhiány később megbosszulja magát és meghalunk és kezdhetjük elölről. Ez természetesen folyamatos stresszet okoz, folyton azon gondolkodunk, hogy hol és mit hagytunk ki? Nem szeretem ezeket a kizárólagos, csakis azon az egy módon túlélhető helyzeteket, ami csakis azért sikülhet, mert 50 ponttal ezelőtt mondjuk nem a középső, hanem a jobboldali barlangba mentem be. Külön szívatás, hogy az Erődön belül már az istennőnk, Libra sem segíthet. Most komolyan, miért kellett még ezt is? Értem, hogy nőnek a tétek a finálé felé és persze, egy játék akkor jó, ha folyamatosan növekszik a nehézség, de ez akkor is túlzás.

Régi vita, hogy a harcos, vagy a varázsló útja könnyebb-e. Igazából nem hiszem, hogy jelentősen könyebb lenne egyik vagy a másik. A harcos könnyebben lever mindenkit, akkor is, ha nem győztük le a sárkánykígyókat és felismernek minket, tehát friss kalandozónak talán jobb harcosnak lenni.A varázsló viszont okos választásokkal minimális életerőveszteséggel megoldja ugyanezeket a szituációkat, főleg ha tele vagy komponensekkel és azért lehet bőven találni. A végső "harc" a főmágussal talán nem az, amit sokan vártak volna, mondjuk egy Balthus elleni epikus harchoz hasonlatos. Nekem ezzel nem volt bajom, mert érdekes volt ez az időutazásos megoldás. És itt szépen megvolt a két alternatíva, a harcos a dzsinn segítségével, a varázsló pedig a rejtélyes ZED varázslattal (végre el lehet lőni!) oldotta meg. A legszemetebb húzás pedig az, hogy még ezután is bukhatunk, ha nincs egy bizonyos madárember haverunk...

Véget ért hát az epikus történet. Az összhatást lerontja a drasztikusan, szemét módon megnövekedett nehézség, ha győzni akarunk itt aztán meg kell szenvedni. Valamint a végső harc sokak nemtetszését is kiválthatja, akik grandiózusabb harcot vártak volna.
10/7,5
 
[b]Borító[/b]
A világon semmi köze a könyvhöz. Szép, szemet gyönyörködtető munka, de ennyi erővel egy dinoszaurusz is szerepelhetett volna rajta.

[b]Grafikák[/b]
Selejtesek, sőt, a magyar kiadásból jópár illusztráció hiányzik – a 92. lap melletti grafika össz-vissz egy üres keretet mutat. A rettegett Főmágus nevetségesen néz ki – mint valami csöves kukázó akit kereszteztek egy majommal. De ha még nem is nézem ezeket, a grafikák roppant pocsék minőségűek, mindegyik úgy néz ki, mint egy szar fénymásolat, még a jobban sikerült rajzokon is csak csóváltam a fejem.

[b]Történet[/b]
Ugyanaz, amit már az első kötetnél is leírtam: a Főmágus ellopta Analandból a Királyok Koronáját – és itt végre visszaszerezhetjük tőle! Ez lesz tehát a végső megmérettetés!

[b]Nehézség[/b]
Jó nehéz, ha egymagában (az első 3 kötet nélkül) játsszuk végig, ha viszont az elejétől fogva jutottunk el ide, lényegesen könnyebb az infók és tárgyak miatt. Így sem lesz könnyű dolgunk, mivel itt iszonyú sok a zsákutca és a halálcsapda, és nagyon sok múlik azon, nálunk van-e egy bizonyos tárgy ekkor meg akkor, vagy hogy sikerült-e infót kicsikarni a Sárkánykígyóktól. Ezúttal ráadásul már Libra istennőnk segítségére se számíthatunk, sőt, ha megtagadtuk őt korábban, akkor nincs is értelme belefogni a könyvbe – végigvihetetlen lesz. Komolyan mondom, egyszerűbb a Főmágust kinyírni a végén, mint meghalás nélkül előrejutni.

[b]Főellenség[/b]
A Főmágus, ki más. Pokolbéli démon képében fog megküzdeni velünk, egyetlen natúr varázslattal legyőzhető – ha viszont nem vagyunk elég gyorsak, akkor nekünk harangoztak.

[b]Ami tetszett[/b]
Ez a legvastagabb, és leghosszabb könyv minden lapozgatós játékkönyv közül – 800 fejezetpontos!!! Ennek megfelelően nagyon tekervényes, hosszú, részletes, és egyáltalán nem nevezem unalmasnak. Roppant izgalmas, és jó sok a bejárható terület is, szóval hihetetlen, milyen aprólékossággal van kidolgozva. Fantáziában ebben a könyvben sincs hiány – a sima szörnypofa őrökön kívül rengetegféle különös ellenfél van: Mucalytic, a sötét szobában valami sündisznószerű rémség, Vörösszemek, Látványmesterek, madáremberek. Itt is előfordulnak pozitív szereplők, ezúttal is találkozhatunk jóságos koldussal (eddig gyakorlatilag minden kötetben volt jóságos koldus, úgyhogy ez mostanra már csak az újszülöttnek új), sőt, még az amúgy lazán ellenséges szereplőkkel is jókat lehet trécselni. Ott van Naggamanteh, a kínzómester, az őrség parancsnoka, de a hobgoblin szakács is meglepően barátságosan fogad a konyhában…nem ezt várná az ember egy hobgoblintól…ráadásul ha leöltük mind a hét kígyót az előző könyvben, senki nem fog felismerni minket, gyakorlatilag harc nélkül végigsétálhatunk az erődön!
A „darázsolás” itt már valóban hasznossá lép elő, mivel minden tárgyunk megvan, és az ellenfelek tekintélyes részét – a Főmágus pajtit is beleértve – nagyon egyszerű elintézni egyetlen jó varázslattal.
Az erőd felépítése és a helyszínei nekem kifejezetten tetszettek. Van várudvar itt, konyha, kínzókamra, ahogy azt kell, és nem felejtették ki szerencsére a titkos folyosókat se. Jó, hát kicsit sok a jellegtelen, üres szoba, sebaj. Az információszerzés is elég életszerű: ha a megfelelő dolgokra kérdezünk rá, létfontosságú dolgokat tudhatunk meg, például az erődbeli Schinn Szamaritánusai nevű madárember terrorcsoportról (nélkülük nem lehet befejezni a küldetést), vagy az erőd mellett élő szatírnőktől. Sok olyan esemény van a könyvben, amin komolyan meglepődtem, mert még csak hasonlóval se futottam össze – ilyesmi volt a Főmágus átváltozása ártatlan kis fogollyá is. Ezen kívül ehetünk Mutáns húsételt és átváltozhatunk mutánsokká, utazhatunk az időben is…abszolút remekmű a könyv!

[b]És ami nem[/b]
A magyar kiadás egy kukábavaló szenny. Kezdjük azzal, hogy a varázslatok hárombetűs kódjait elfelejtették magyarosítani – azaz aki az előző 3 könyvben rohadt komolyan bemagolta a varázslatok kódneveit, az most szépen el is felejtheti mind, úgy ahogy van. Teljesen megváltozott az összes kód, lehet mindent kezdeni előlről. Csudás dolog.
Aztán folytassuk mindjárt azzal, hogy a magyar kiadás egyszerűen tömve van elírásokkal, félreütésekkel, az összes eddigi kalandjátékkönyvben nincs annyi hiba, mint itt EGY oldalon. Hogy ezek közül egyet se vettek észre, és javítottak ki, azt egész egyszerűen fel nem bírom fogni. A kedves fordító csapnivalóan fos munkát adott ki a kezéből, egy ötéves óvodás kevesebb hibával megírja! Csak nézzétek meg…ez valami förtelmes…(ettől eltekintve szabályosan végigjátszható a könyv!)
Oké, megbocsájtjuk, végülis nem mindenki járhatta ki a 8 általánost. Durva játékhiba viszont sikeresen belekerült ebbe a könyvbe is, és pont a játék egyik nagy adu ászával kapcsolatosan: az időutazós ZED varázslatos résznél. Ha elmondjuk ezt a varázslatot, visszakerülhetünk a korábbi 3 könyv valamelyikébe is akár, sőt, a kalandunk legelejére is. Na most, tegyük fel, hogy mi nagyon nagyon ügyikék voltunk, és összeszedtünk minden varázstárgyat, így kerülünk vissza mondjuk a Shamutanti dombokhoz. Oké. Akkor viszont ne ajvékoljon nekem a könyv, hogy nincs meg a „darázsoláshoz” ez meg az a tárgy, ugyanis én ebben a könyvben fölszedtem, és a könyv nem írja, hogy elveszítem a tárgyaimat (mégis, honnan a rákból kéne tudnom, hogy egy 3 kötettel ezelőtti állapotomban mik voltak nálam?). Ez hatalmas, feltűnően durva hiba, mert így akkor se tudok „darázsolni” az előző kötetekben, ha nálam van a kívánt tárgy, mert a könyv azt mondja, hogy nincs nálam. Most akkor vagy ez a könyv a selejtes, vagy az előző három…szerintem mindegyik…
A Főmágussal sincs minden rendben. Maga a kinézete is röhejes – egy félelmetes, egész kontitenst rettegésben tartó fővarázslónak tényleg így kell kinéznie, mint egy szeméttelepi guberálónak a majmok bolygójáról? Aztán az összecsapás. Az első része egészen rendben van, amikor álruhában becsalogat a börtönébe, de az utolsó összecsapás elképesztően béna lett, egyetlen varázslattal ki lehet végezni a hírhedt Főmágust! Ez beszarás, komolyan mondom nektek. Ennyi. Ennyi a nagy csata a félelmetes überkirályvarázslóval! Egy 800 fejezetpontos könyvben nehogymár ENNEK ne maradt volna hely egy valamivel életszerűbb küzdelemre, amikor a Káosz Fellegvárában ezt prímán megvalósították?
Fejezetpont-pocséklás megtalálható ebben a műben is, a „darázsolásnál” egész konkrétan. Ha ugyanis olyan szerencsém van, hogy valamelyik varázslatom működik, mindig külön fejezetpontra kell lapoznom, mert nem bírták volna ugyanoda leírni, mi történik. Áh, ehhez saját külön fejezetpont kell, hadd fogyjon! Tipikus irodalmi példája a családi csomagolású chipses zacskóknak, aminek a felét levegő tölti ki…
Aztán nézzük a „darázsolást”. Itt nem olyan drámai a helyzet az oda nem illő mágiákkal, a kamuvarázslatokkal való bohóckodást is elfelejtették itt végre, de kimondottan idegesítettek sokszor az oda nem illő varázslatok. Két vaksötét szoba is van, mindkettő halálosan veszélyes, ilyenkor persze a Napkővel nem tudok „darázsolni”, helyette gyertyával kell világítanom. A szakadékon se lehet átrepülni az ékszeres medállal, hanem lengőkötelet meg illúzió-hidat kell rakni helyette, hadd dögöljön csak meg a játékos. Így mi a fene jelentősége van a varázslatoknak, ha pont ott nem lehet használni őket, ahol kéne? Aki nem akar „darázsolni”, annak ott a harcos karakter, ne húzzuk már le a varázslót ilyen kreténségekkel már!
Nem tudom, észrevettétek-e, de van teljesen hasznavehetetlen varázslat, aminek egyszer sincs jelentősége a 4 kötet alatt. Ilyen a szupererejűvé tevő Tüzes Víz varázslat. Amikor még hasznos is lenne, akkor persze nincs Tüzes Vizünk, mire pedig fölszerezzük, addigra értelmét veszti.
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
Már említettem a kaland-játék-varázslat könyvek kapcsán a borítókról való véleményemet. Na ez a csúcs: Gál László munkája nagyon impozáns, de sehogy nem tudtam a legparányibb összefüggést se találni a kép és a játék története között (pedig nagyon törtem a fejem). Maximum annyi, hogy a koronás lovagkirály ruházatán valószínűleg a Királyok Koronájának címere van.

[b]Illusztráció[/b]
A magyar kiadás minősége egyszerűen borzalmas. A képeket néhol alig látni, annyira halványak, egy helyen pedig ki is felejtették a rajzot, csak a keretet láthatjuk az üres oldalon. John Blanche a [i][url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=31]Hét sárkánykígyó[/url][/i] után most megint visszafejlődött, a képek alig ütik meg az átlagos szintet (a Főmágus pl. úgy néz ki mint egy hajléktalan guberáló), de a hangulatuk ismét pipec.

[b]Háttértörténet[/b]
Lásd a [i][url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=29]Shamutanti dombok[/url][/i] leírásában.

[b]Eredetiség[/b]
Kiváló: szatírnők a hegyekben, ellenséges és szövetséges madáremberek, mucalitycek, stb. Találkozhatunk Mampang kínzómesterével, mutálódhatunk, ha a konyhában eszünk a Mutáns húsgolyókból, utazhatunk az időben… kell ennél több?

[b]Kihívás[/b]
Irgalmatlanul, kegyetlenül, és olykor - sajnálatos módon - igazságtalanul nehéz. Rengeteg csapda és veszély les ránk az erődben, elképesztő mennyiségű információra, tárgyra és kapcsolatra lesz szükségünk, hogy túléljük a kalandot, és (ne adj isten) sikerrel be is fejezzük. A sztori a végkifejlet felé tartva egyre bonyolultabbá válik, és persze nem maradhat el a nagy csavar sem: a Főmágus illúziója, mellyel átver minket, és amiért mágiánk segítségével vissza kell utaznunk az időben. A varázslat 7 (!) Életerő pontunkba kerül, tehát ha túl is éljük, az utolsó nagy csata elé alighanem szinte félholt állapotban nézünk… de valószínűbb, hogy nem nézünk, mert az időben bárhol kilyukadhatunk (pl. az előző könyvek valamelyikében, vagy az őskorban, ami azért baromi poénos). A két kockával való dobás eredményeiből csupán egyetlenegy variációnál térünk vissza a kívánt időbe, tehát bármilyen jók is vagyunk, mindig 12 az 1-hez lesz az esélyünk a sikerre. Persze az egésszel semmit se érünk, ha utunk során nem akadunk össze Peewit Croo-val, aki ki tud vinni minket az erődből, vagy nem tudjuk feltámasztani Farren Whyde-ot…
Első nekifutásra kizárt a nagy, négykötetes kaland sikeres befejezése, de talán még második, harmadik alkalommal is (hacsak nem csalunk nagyon sokat), de legalább nem lehetetlen (mert bizony olyan játék is van).

[b]Főgonosz[/b]
A Főmágus lenne az, minden idők talán leghatalmasabb ellenfele. Igazság szerint azonban annyira nem erős, csupán kellőképpen agyafúrt. Miután leleplezzük, átváltozik egy ún. Alvilági Démonná, akit még a teljes átalakulás előtt kell likvidálnunk (5 kör alatt). Harcértékei ebben a kezdeti állapotában még alacsonyak, de ha a 5 kör során nem végzünk vele, akkor nekünk annyi.
Nagyon stílusos, ahogy a Főmágus totál lekezelően beszélget velünk (pl. "gondolod, hogy árthatsz nekem azzal a túlméretezett vajazókéssel?"), és hogy úgy néz ki, mint egy elfásult, középkorú tudós, aki már az égvilágon mindent előre tud… és ez bizony így is van…

[b]Rendszer[/b]
A rendszer a befejező részben érthetetlen módon gellert kapott egy helyen, nevezetesen a mágiánál (amivel ugye már eddig sem voltam nagyon kibékülve…). Ha a lelkes játékos az eddigi könyvekben tisztességesen játszva szépen bemagolta a varázslatok kódjait, akkor most az egészet úgy, ahogy van, el is felejtheti. Ugyanis a kódok megváltoztak! Amennyiben angol tudásom elegendő ennek megállapításához, az eredeti angol kódrendszert tették bele a könyvbe. Könyörgöm, ezt most miért kellett?? Ekkora kitolást én még nem láttam a kaland-játék könyvek történetében. Lehet mindent előröl kezdeni…
Egy másik változás, hogy istennőnk Libra segítségét nem vehetjük igénybe, amig a Mampang-i erődben vagyunk, szóval ezzel is nehezítették az amúgy se könnyű játékot, de legalább erre (aránylag) kielégítő magyarázatot kapunk.
És még valami: a könyv a kezdőknek azt ajánlja, hogy legyenek csak harcosok, és ne használjanak mágiát. Csak úgy mellékesen jegyezném meg, hogy a befejező részt csak úgy lehet mágia nélkül végigjátszani, ha rálelünk egy bizonyos dzsinnre a palackban, aki teljesítheti egy kívánságunkat. Ha vele nem rendelkezünk, a ZED varázslat nélkülözhetetlen lesz (mellyel visszautazhatunk az időben, hogy leleplezhessük az álruhás Főmágust).

[b]Hangulat[/b]
Sajnálatos módon sokat ront rajta az elgépelések tömkelege, melyért elsősorban a Vénusz Kiadó a felelős, mely ezzel a könyvvel vette át a kaland-játék kiadványokat a legendás Rakéta könyvektől. A megszűnt kiadó méltán örvendett nagy tiszteletnek, színvonalban utóda a nyomába sem érhet… de sajnos minden jó dolog elmúlik egyszer.
A hangulat okés, sok mindent már nem tudnék hozzáfűzni ahhoz, amiket eddig leírtam, csak kiemelek még egy nagy poént. Amikor elkap minket az erőd kapitánya, akkor meglágyíthatjuk a szívét, de nem akárhogy… Láthatunk az őrszoba falán egy képet egy szép lányról, aki valahogy ismerősnek tűnhet, ha játszottunk a LEGELSŐ könyvvel, és ott a [i][url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=29]Shamutanti dombok[/url][/i]on grasszálva ráakadtunk egy medálra, melyben szintén ennek a lánynak az arcképe van. Nos, ő a kapitány kedvese, tehát sima az ügy, de csak akkor, ha a négy köteten át megtartottuk a kis ékszert. Ez nagyon durva…
 
Ez nem annyira könyvismertető, mint inkább egy áttekintés arról, hogy áll a nagy átlaghoz képest. A kaland minden szempontból kimagasló. Úgy érzem, Steve Jackson meg akarta írni a tökéletes könyvet, amelyet nem korlátoz a fejezetpontok megszokott száma, sem pedig a nehézség, melyet kifejezetten a tapasztalt, illetve idősebb olvasók szintjére lőtt be.
Utóbbit akár a korábban megírt, [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=6]A Káosz Fellegvára[/url] című kötetéhez hasonlatos, a benne szereplő csavarok, a kerettörténet és a nem várt befejezés igen magasra emeli a lécet az összes többi könyvvel szemben.
A helyszínt leginkább Mordorhoz lehetne hasonlítani, és nem túl meglepő, hogy egy erődítménybe kell végül bejutnunk, annak mérete, a szobák és a karakterek keszekuszasága elég félelmetes légkört tudnak teremteni.

Érdekes módon a könyv japán kiadásához színes térképet mellékeltek, ami véleményem szerint csökkenti majd a meglepetések számát, ha Myriador végre kijön a D20-as verzióval...
hr
Első oldalElőző oldal1234567Következő oldalUtolsó oldal
© killmaster (Savanyúhas)
2013. június 22. 10:36 | Válasz erre | #280
Hét kígyóban pontosan így hangzik el a szöveg: \"Akkor még el kell mondanom neked, hogy a Főmágus nem az akinek látszik, s figyelj oda erre , ha Mampangban leszel\"

És akkor mindez ékes angol nyelven: \"So the Analander has the Serpent Ring! - hisses the Serpent as it hangs in the air. \"Then I must tell you that the Archmage is not as he seems, for this will warn you of his presence in Mampang. But you will never survive to reach the Forthress\" Return to 103.

Farren Whyde tényleg nem az akinek látszik! Még bennünket is jól átver! Ugye egyrészről tudnunk kell hogyan jutunk ki az erődből. Jó, ezt Libra elárulja nekünk, segítsége nélkül ott is hagynánk a fogunkat. Aztán meg kell lógni a börtöntoronyból! Vagy Zed varázslat, vagy Dzsinn! Mindkét esetben utazunk kicsit az időben, de a Főmágus joggal hiheti, akármekkora kalandorok vagyunk erre azért már nem leszünk képesek. Ahogy Lexus mondja mikor összegyűjtöttük a kilenc aranygyűrűt és a három sorozatszámot! \"Alaposan átkutathattad labirintust. Sukumvit báró megesküdött, hogy erre senki sem lesz képes.\"
Másik dolog, hogy a Főmágus hogyan lesz képes átalakulni alvilági démonná, hát erre egy másik példát hoznék fel, nevezetesen Rettegett Balthusét. Ő át tud változni Gorgonná (Szerintem az hivatalosan Gorgó - de Varsányi Mariska is benézett már több dolgot is a könyvvel kapcsolatban), akkor a kissé skizofrénnek ható Farren Whyde/Főmágus is ismerhet ilyen trükköket. A Fantázia irodalomban amúgy sem ritka a két személy egy test esete.

És akkor a 69-es pont néhány mondatát emelném még ki angolul:
\"Farren Whyde is no weapons specialist at all, he sniggers. This man was the Archmage himself in disguise. (...) You have already met the Archmage - and you have let him go!
Tehát ő biztosan a Főmágus volt! A toronyban szintén ő fogad minket, hisz hiába rejtegettük előle valódi küldetésünket (Már ha elintéztük a hét kígyót!) ő már tudja, hogy miért jöttünk, és mi a célunk. Sakk-matt![smiley]fight-239[/smiley]
© SzG
2013. június 22. 08:44 | Válasz erre | #279
Másrészről meg az a démon különben se lehet egy \"sima\" szolga vagy mi, mert valami nagyhatalmú lénynek irják, amit ha győzünk le x körön belül, akkor elpusztithatatlanná válik.
És különben is... a végén egyértelműen úgy beszél-viselkedik FW (a 210-nél), mintha ő maga lenne a Főmágus, a koronáját is megmutatja stb. És ugye a könyv is azt irja a fejezet elején, hogy szembeszállsz ellenfeleddel, rájöttél a Főmágus titkára stb. Tehát az a figura ott egyértelműen a Főmágus. Most hogy a toronyban látott ürge is az-e, csak egy másik alakjában, azon esetleg lehet vitázni, de azon felesleges, hogy a 210-nél lévő alak kicsoda... ez tényleg tök egyértelmű.
© SzG
2013. június 22. 08:11 | Válasz erre | #278
\"A saját verziómban nem látom hol az ilyen formájú hiba\"
Segitek. :D
Ugye a verziód lényege az, hogy FW egy megszállt személy, a démon csak egy szolga (?!), a toronyban lévő hapi pedig az igazi Főmágus. És a teóriád szerint vele igazából nem is számol le a főszereplő, tehát életben marad...
Viszont a könyv végén, a 800-as ponton van egy ilyen rész: \"A Főmágus halott\". Tehát őt biztosan megölte a játékos... a teóriád téves.
(Amúgy se illene bele egy KJK-könyvbe, hogy a főgonosz életben maradjon a végén, a rossznak mindig egyértelműen el kell buknia ezekben a játékokban. :D)
2013. június 22. 08:06 | Válasz erre | #277
Szívesen!

Hol nem volt tiszta?

Ezt nem vitatom!Jackson nyilván úgy volt vele hogy alakítsa ki minden olvasója a saját verzióját,és ez jó is így!De nem az-e a legmegfelelőbb verzió,ami minden felmerülő kérdésre a sztorihoz(annak minden hibájával együtt)logikailag a leginkább passzoló,minden szálat elvarró magyarázatot ad?A saját verziómban nem látom hol az ilyen formájú hiba,de várom az észrevételeket,és/vagy a jobb verziókat!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. június 22. 07:48 | Válasz erre | #276
Alaposan elolvastad amit írtam?Meg is értetted rendesen?
Nem valószínű,mert akkor nem írtál volna ilyet,hiszen a felvetéseidre is benne van a magyarázat a több sebből vérző verziómban!
Na fussunk neki útojára,de extraszájbarágósan!
Van két egymástól független személy,a főmágus és Farren Whyde!A főmágus úgy néz ki ahogyan az eme mű borítóján is szerepel!Egyértelműen ugyanez a fazon van ábrázolva szintén eme mű 198-as és 706-os fejezetpontjaihoz tartozó ábráin!Mit ad Isten,a Titánban is egyértelműen erről a fickóról van két külön ábra,a róla szóló részeknél!Teljesen logikus a láthatatlan tornya,hogy a söpredéktől abban elkülönülve él!És lám ez az illető még varázsol is!Ráadásul nem bírunk vele,ami szerintem hatalmának tudtában abszolút nem meglepő!Oké,nem öl meg azonnal,hanem még agyal sorsunkon egy keveset,mielőtt arra a következtetésre jut hogy inkább kivégeztet!Ez nyilván hiba,hiszen ezt a rövid időszakot tudjuk felhasználni az időben való visszautazásra!
Szóval ő a főmágus,akivel nem bírunk el!
De akkor hogy passzol a képbe Farren Whyde?Mint ahogyan azt írtam is,ő voltaképpen az akinek először mondja magát,vaskövesdi fegyvermester akit elraboltak!Raboskodása során megtudta hogy a főmágus-akiről az előbb volt szó-egy külön,láthatatlan toronyban lakozik,és ezt elárulja.Nem értem hol ezzel a probléma?Megszökni nem tudott,és átkísérni sem fog!
Gondolom eddig érthető!Na akkor mi a helyzet az álruhával amit olyan előszeretettel emlegetsz?Nem tudom mi az angol eredeti szöveg amit álruhának fordítottak,de itt nyilván nem szó szerinti álruhát kell érteni,hanem a benne rejlő megtévesztést!És ezért hiszi mindenki Farrent a főmágusnak,téged is beleértve,ill.így az időkígyó szövegével sincs semmi probléma!De ebben is a valódi főmágus keze van!Ő az aki önmagáról Farrenre tereli a kilétét,és ehhez egy megszálló alvilági démont hív eszközéül!Farren semmit sem sejt,de ha bárki \"leleplezné\",a démon közbelép!Hogy ez mennyire bonyolult mágia vagy sem,ki tudja?Erről nincs külön szabálykönyve a Titánnak hogy melyik mágia hányféleképpen hozható létre,és mennyire nehezen vagy sem!Ezt csak azért írtam,mert nem ez az első eset hogy kb.tényként írod le egy-egy mágia bonyolultságát!
Tehát te mint kalandor először ugye nem tudod ki a főmágus,de az igazi börtöntornyából Farrenhez már azzal az infóval térsz vissza hogy ő az,hiszen (az eredeti főmágus közbenjárására)mindenki így gondolja!Ez lenne az a bizonyos \"álruha\"!És ahogy ezt szóba hozod a démon aktivizálódik kiiktatásodra!És itt jön a lényeg:Farren meghal!Nem ő alakul át démonná,hanem belőle alakul ki!Ill.észrevetted hogy Farren \"főmágus\" nem varázsol?Ugyan miért nem ha mágus?Éppen azért mert nem az!
A másik lényeg,ahogy SzG is felvetette!Halálakor miért nem változik vissza az eredeti alakjába?Harmadik:miért segít ha feltámasztod,ill.honnan ismeri Peewit Croo-t akivel jóban van,de aki a valódi főmágus esküdt ellensége?
Ezekre a te verziódban mi a magyarázat?
Írod:...\"a főmágus viszont ravasz ördög,jól átver minket!\"Nos igen,elég alaposan!Jól elvan magában,miközben mindenki másnak hiszi(Farrennek,aki \"csak egy megszállott\")!
Ami még idekívánkozik:a démon aktivizálódásánál(a 220-as fp.ugye)miért beszél többes számban,\"a tervünk\"?Számomra ez is a démon az eredeti főmágussal való együttműködésére utal,mint ahogyan az is hogy Farren a elsápad!Nyilván nem kellemes hogy kitör belőle a démon;igaz,bele is hal!Tehát ott már a démon beszél hozzánk,és veszi elő koronát(ami mondjuk hülyeség,mert miért is kellett volna elővennie,de ez most mindegy)!Miért ne alkalmazhatna egy démon figyelemelterelést különben,attól függetlenül hogy itt nem igazán erről van szó?Meg azt is írod hogy egy démon azonnal támadna,miért is?
Tény hogy témánkra nincs hivatalos verziójú,megkérdőjelezhetetlen válasz!Ennek kihámozását Steve nemes egyszerűséggel olvasói fantáziájára bízta!Ezért állok úgy hozzá hogy a te verziódat is elfogadom,csak szerintem éppen az vérzik több sebből az enyémhez képest ha tényleg alaposan tisztába akarunk tenni mindent!Ha tévednék,akkor kérem verziód alapos megválaszolását,ami minden szálat elvarr,mert az enyém eme funkcióját úgy érzem betölti!
Amúgy meg kíváncsi vagyok SzG verziójára is,aki szintén azt állítja hogy minden szálat tisztába tesz!
Nem nagyképűségből írom amit írok,de amíg a saját verziómnál alaposabbat nem olvasok itt,ami hasonlóképpen,sőt mégjobban mindent a helyére nem tesz,addig ezt tartom a legmegfelelőbbnek!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. június 21. 20:10 | Válasz erre | #275
Köszi az infot, egyáltalán nem emlékeztem ilyenre![smiley]eljen[/smiley]

Igen, ebben is van egy kicsi reális logika. Viszont nem is tiszta mindenütt. Továbbra se tudok dűlőre jutni...
Talán... esetleg ha valaki kiírná időrendi sorrendben az összes infot drágalátos Főmágusunkról onnantól kezdve, hogy az Időkígyó mit mond róla, akkor talán könnyebb lenne. A legtöbb ember amúgy is vizuális típus.

Az meg, hogy Jackson Mester nem foglalt állást, egyáltalán nem meglepő, emlékezzünk csak vissza a Kharé-i versre, ott se egyértelmű a sorrend.
2013. június 21. 20:04 | Válasz erre | #274
Azt viszont ne felejtsd el, hogy attól még, hogy pizsamában volt, lehetett a Főmágus. Egyszerűen olyan alakot öltött fel.
© killmaster (Savanyúhas)
2013. június 21. 19:23 | Válasz erre | #273
Több sebből vérzik ez a verzió is, de rendesen Cyborg17! Egyrészről az időkígyó elmondja, hogy a Főmágus álruhában van! Na most a toronyban megmutatkozik az igazi alakjában, de akkor hol mutatkozik álruhában? Vagy ez is csúsztatás? Illetve nem fura, hogy a pizsamás figurát hiszi Főmágusnak, még a szolgái is? De hát miért is ne lehetne ő? Csak mert álruhát visel? Nekem akkor lenne inkább gyanús, ha teljes pompájában feszítene a szobájában őrökkel körülvéve! Ha én meg akarnék téveszteni valakit, akkor álcáznám magamat. Ráadásul Farren Whydedot úgy is leplezed le mint főmágust, aki benyúl az asztalfiókba és kiveszi a koronát. Persze ez a figyelemelterelést szolgálja! Egy démonnak kell figyelemelterelés? Kötve hiszem... Egy varázslat viszont nem hat csak úgy egyik pillanatról a másikra, pláne egy ilyen bonyolult mágia! Sőt ha valaki láthatóvá tesz egy láthatatlan tornyot, az bizonyára csak egy mezei fegyverkereskedő lehet. Egy démon nem vacakolna ezzel, hanem azonnal támadna, a Főmágus viszont ravasz egy ördög, jól átver minket! Egyébként SzG kolléga a főgonoszok (a legtöbb esetben) nem úgy születnek, hogy na most én leszek a rettegett valaki, hanem valamely démoni hatalom ráveszi őket erre. Bármilyen snassz is, ez bizony a legtöbb esetben így van! Most ezt vagy elfogadod vagy nem, de mivel zárnom kellene a nettermet, most nem is folytatom tovább! [smiley]kacsint[/smiley]
2013. június 21. 17:45 | Válasz erre | #272
A Titánban megemlítenek néhány ünnepet,köztük a 6.hónap első vasárnapján megtartott gyereknapot is,amikor a srácok bűntetlenül b...akodhatnak a felnőttekkel!Namármost kalandod 4.napján,mikor Birritantiba érkezel,éppen ez az esemény zajlik!Azaz ez a nap,június első hét napjának valamelyikére kell hogy essen!Az egész kaland 15nap alatt játszódik le (esetleg 14 alatt,ha Kharéban megpattansz az öreggel rögtön az elején a cellából,de mivel erre nem feltétlenül van szükség,és amúgy is csak a mágus képes rá,maradjunk 15-nél)!Mindezekből következően a sztori május 29 és június 18 között játszódhat valamikor 15 napon keresztül(május 29-től június 12-ig;június 4-től június 18-ig,vagy ezek között a dátumok között tetszőleges 15 napon)![smiley]awink[/smiley]

Jópofa a Farren Whyde a főmágus sztori,mikor is azzal a béna kinézetével amellyel előszörre találkozol vele,átküld egy másik tornyába,ahol is való alakjában megmutatkozva lesittel!Ez a verzió már bennem is felmerült!
Még tegyük fel az is oké,hogy a helyzet ismeretében visszajutván hozzá,eme terve dugába dől és indul a mindent eldöntő fight!Bár itt felmerül a kérdés hogy miért nem tud ugyanolyan játsznyi könnyedséggel lerendezni mint a börtöntoronyban?Mindegy,legyen az a béna válasz hogy ekkorra még nem készült fel ránk eléggé,megleptük,nem tudta összeszedni magát!
A bukta mégis ott van amit lentebb is írtam,ill.SzG is felhozott,hogy ezek után feltámasztható,amelynek eredményeként mintha mi sem történt volna!Ez nem arra utal hogy e két személy ugyanaz volna!
Ettől már sokkal reálisabb szerintem az a verzió,hogy a főmágus az akit a Titánban is ábrázolnak,és itt is a borítón,ill.a 198-as,706-os fejezetpontokon;Farren Whyde pedig akire az egész balhét tereli,és ehhez Farrent egy alvilági démon szállja meg(a valódi főmágus közbenjárásának köszönhetően)!Mellékes hogy mi és Jann a minimó valóban őt hisszük a főmágusnak!Mikor a velünk szemben felállított csapda lelepleződik,a démon kitör Farrenből aki ebbe belehal!Nos a démont lerendezzük mielőtt teljes valójában meg nem testesül.Ha ezek után Farrent felélesztjük,már teljesen eredeti mivoltában éled újra(azaz mint elrabolt vaskövesdi fegyvermester),és nyilván nem emlékszik semmire megszállottságából!Ráadásul még ő segít megszökni,és ismeri Peewit Croot,aki voltaképp a saját esküdt ellensége ha tényleg ő lenne a főmágus!Szóval nem hiszem.Magyarul a démonnak annyi,Farrennek vagy annyi vagy nem,rajtunk múlik,de a valódi főmágus megúszta!Ebben az esetben akár valamilyen más okból kifolyólag újra szembenézhetünk vele,és az itt elmaradt komolyabb (varázs)párbajban számolhatunk le vele!
Vagy ez nem jó verzió?
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© SzG
2013. június 21. 16:53 | Válasz erre | #271
Persze, ezek eléggé kézenfekvő magyarázatok (a Főmágus egy démon, aki megszállta FW testét; FW, a fegyverspecialista a Főmágus, akit megkisértett a sötét oldal vagy mi, igy lett főmágussá: amúgy ez utóbbi tényleg elég snassz, meg nevetséges is, hogy ez a pizsamás, idétlen alak lenne a Főmágus? :D Nem hiszem, illetve ennél szerintem bonyolultabb a \"kép\"). Meg igazából se ez, se az nem ad választ minden kérdésre, lásd például a toronyban látott hapit. Az egyik teóriába se illik bele igazán.
© killmaster (Savanyúhas)
2013. június 21. 16:11 | Válasz erre | #270
Akkor spekuláljunk egy kicsit. Tegyük fel hogy, akár a matematikában:

A főmágus múltjáról semmit sem tudunk, de én elképzelhetőnek tartom, hogy Farren Whyde néven látta meg a napvilágot, aki valóban fegyverekkel foglalkozott. Ám ahogyan az lenni szokott, őt is magához csábította a gonosz erők valamely szolgája, és megszületett a Főmágus karaktere. A jó és a gonosz én minden emberben megtalálható, csupán a körülmények áldozata lett ő is. (lásd Nimretil kolléga művét...)
Hogy miért változik rögtön démonná? Szerintem azért, mert ebben az alakjában legyőzhetetlen. Ugyanakkor ez a leghatásosabb varázslata, és mivel túljártunk az eszén, egyszerűen véget akar vetni a játéknak!
Bár azon sem lennék meglepődve, ha maga a Főmágus egy Alvilági Démon földi megtestesülése lenne. (Azt hiszem Atlantisz legendájánál ír hasonló esetről a Titán! Myurr mesterkedései által történt mindez, bár ez esetben csak egy kisebb hatalmú démonról lehet szó!)
Így aztán akár a Főmágus volt álruhában, akár egy démon szállta meg a testet semmi akadálya nem lehetett annak, hogy feltámasszuk Farren Whyde fegyverspecialistát. [smiley]fantasy-sorcery-01[/smiley]
2013. június 21. 15:40 | Válasz erre | #269
Azért remélem, nem a Szélhámosra gondoltál:)
2013. június 21. 15:38 | Válasz erre | #268
Talán azért változik át, mert valami \"húúúúdekeményellenfél\". Legalábbis annak kellett volna lennie...
Na meg teljesen logikus az is, hogy a legvégén gondolhatta, hogy ha már idáig eljutottunk, akkor, nem a leggyengébb trükkjeit kellene használnia, nem?[smiley]fejvakaras[/smiley]
2013. június 21. 15:35 | Válasz erre | #267
Nem nagyon emlékszem arra, hogy mit írtak a Titánban, ezért fogalmam sem volt róla!:)
De ha már így szóbakerült, akkor légy szíves, áruld is el a miértjét![smiley]worship[/smiley]
© SzG
2013. június 21. 11:11 | Válasz erre | #266
Ha FW és a torzonborz alak ugyanaz a személy (és a torzonborz az igazi Főmágus, a másik csak egy \"álruha\"), akkor FW miért nem azzá változik át a végén, amikor lelepleztük? Miért valami démonná? :)
Plusz ha FW valójában nem is létezik, tényleg csak egy \"álruha\", akkor a végén hogy lehet egyáltalán feltámasztani? Vsz itt teljesen egyértelmű, hogy az egy külön személy...
Amúgy nekem tényleg van egy teóriám, ami a lentiekkel ellentétben tényleg minden kérdésre logikus választ ad, de juszt se árulom el. :D (Ha megtenném, jóval kisebbet ütne az alternativ befejezésem, ugyanis abban pont ez a \"ki az igazi főmágus\"-téma lesz talán a legérdekesebb, illetve az ezzel kapcsolatos magyarázat.)
© killmaster (Savanyúhas)
2013. június 21. 10:58 | Válasz erre | #265
69-es fejezetpont!

\"Farren Whyde egyáltalán nem \"fegyverspecialista\" - feleli. Az az ember maga volt a Főmágus álruhában! És milyen egy ravasz ördög.\" (...)

\"Nem hiszel a fülednek. Hiszen találkoztál a Főmágussal - és hagytad bántatlanul elmenni.\"

Pont ez volt a Főmágus célja! Becsalni a börtöntornyába, hogy ott fejezd be a kalandodat! Ráadásul teljesen lekezelően bánik velünk a börtöntornyában, hisz sikerült bolonddá tennie legfőbb ellenfelét, bennünket, a mágiánk fingot sem ér ellene, így nála van az összes adu. Ráadásul a torony egy varázslatnak köszönhetően még láthatatlan is.

79-es fejezetpont: \"Az öregember büszkén nézd rád: - Az ott a Főmágus tornya. Ez az a hely ahol a Főmágus tartózkodik.

No és valóban akad itt egy doc varázslat is, melynek segítségével lazán tudunk majd életerőt visszanyerni, kell is a zed varázslathoz! Summa summárum, mindkét alak főmágus, a többiek meg azt írnak amit akarnak! [smiley]nezze[/smiley]
© Enzo55
2013. június 21. 10:20 | Válasz erre | #264
2013. június 21. 06:48 | Válasz erre | #263
Nem arra gondoltam hogy ez a könyv júniusban jelent meg,hanem hogy maga a kaland is akkor játszódik!Tudod-e miért?Némi Titánismerettel,és egy kis szemfülességgel erre rá lehet jönni (igaz,bár nem éppen ebből a kötetből,hanem a Shamutanti dombokból!)!
De,volt már ez a verzió,hogy Farren Whyde és a hajráfos fazon egyazon személy két külön alakban!Többek közt itt alább killmaster is írja ezt a 243-ban!
Akár ez is lehetséges,de az én verziómban a hajráfos a főmágus,Farrentől függetlenül.Farren pedig egy alvilági démon álltal megszállt valaki csupán.Erre utal az is hogyha halála után feléleszted,nem is emlékszik semmire,tehát alapvetően nem egy gonosz fazon!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. június 20. 21:26 | Válasz erre | #262
Nem tudtam, ez eddig nem volt meg. De írja is a Zagor.hu a könyveknél. Azért köszi!
Hogy ki a Főmágus?
Nos, férfiasan bevallom, nagyon sokszor gondolkodtam már ezen... de mlg mindig csak gondolkodom:D
Jackson Mester sem tudja szerintem:)
De ha tudná is, akkor sem árulná el.
Amúgy is mindkét változat megállja a helyét, mindkettőre vannak logikusan felépített érvek. Annyi bizonyos, hogy a Főmágus egy sunyi, számító alak, aki nagyon szeret gúnyolódni. Számára ez a szórakozás. De igazság szerint én inkább arra szavaznék, amire eddig itt még senki - legalábbis ha jól emlékszem.
A toronyban lévő fazon és FW egy és ugyanaz a személy - a Főmágus!
Szerintem ez az igazság!
Szerintetek?
2013. június 20. 21:13 | Válasz erre | #261
Fel sem merült bennem, hogy ellenem irányult volna!
De kötelességemnek éreztem megvédeni:)
2013. június 20. 13:39 | Válasz erre | #260
Ja,ebben a kérdésben nem lehet semmit sem konkrétan kijelenteni!De ha már itt tartunk,szerinted ki a főmágus?[smiley]awink[/smiley][smiley]fantasy-27[/smiley][smiley]fantasy-28[/smiley][smiley]fantasy-sorcery-01[/smiley][smiley]c2060[/smiley]
Ezt a témát(ill.a KJV sorozattal kapcsolatban bármilyen témát) úgyis most a legaktuálisabb kitárgyalni,mivel ez is ilyen június elejei,közepei kaland!Gondolom ezt az infot tudtad,vagy nem?
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. június 20. 13:33 | Válasz erre | #259
Annak azért örülök hogy nem vetted magadra,mivel nem is ellened irányult!
Nem tetszik a Démonlovagok,de ezért nem is fogom szarráfikázni (meg azért annyira nem is vészes!),csak nem szeretem ha bármiben ez van etalonként/standardként megemlítve!És ezt most az objektivitás mondatja velem bármilyen hihetetlen!
Örülök hogy neked (és még sokaknak)ennyire tetszik,ráadásul a játékélményen kívül is adott valamit,de azért azt is lássuk be hogy általánosságban nem lehet mérce egy olyan mű,amely egy csomó másik könyvből nem csupán ihletet,hanem konkrét szitukat nyúlt le,történetét tekintve alapvetően sablonos,és valójában nem igazán eredeti!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. június 19. 22:51 | Válasz erre | #258
Kiváncsi lennék ha ti ketten rászabadulnátok pl. a Nekromantára.
Szerintem az egy túlértékelt mű, de hát ízlések és pofonok.
[smiley]buck[/smiley]
2013. június 19. 22:50 | Válasz erre | #257
Szerintem szándékkal arra ment a Mester, hogy nem foglalt 100%-os állást ez ügyben, így mindig beszélni fognak róla. Marketing ingyen.
Mint az Eredet utolsó képsorai...
2013. június 19. 22:48 | Válasz erre | #256
Ha jól emlékszem, akkor a Hét Kígyóban is el lehet bukni Librát, mégpedig a három szellemalaknál, akiknél valamilyen verset kell mondani, nem?
2013. június 19. 22:41 | Válasz erre | #255
Lecter már jóideje tisztában van vele hogy a Démonlovagok nem a szívem csücske,erről anno már kellemesen eltémázgattunk annak a topikjában!

Egyszer talán még sikerül áttérítenem téged...
[smiley]wink[/smiley]
2013. június 19. 22:38 | Válasz erre | #254
[smiley]eljen[/smiley]
2013. június 19. 22:35 | Válasz erre | #253
Az pedig így végül már csak a személyes sztárallűröm úgymond hogy ha lehet akkor csak a Démonlovagokkal ne példálózzon irányomba senki,semmilyen szempontból,mert szerintem egy minden tekintetben túlértékelt,és nem mellékesen \"szépen\" összelopott anyag,ami által számomra semmiképpen sem mérvadó!)



Jaajjjj a szívem szakad meg.
Természetesen nem akarlak meggyőzni, hiszen egyszer már ezt megbeszéltük:)
DE! A hangulata szerintem még mai szemmel is működik (sötét középkor), mai szemmel is kellően hosszú és nehéz, illetve TÉNYLEGESEN azon NAGYON KEVÉS kjk közé tartozik, amelynek valóban van mondanivalója. Azt viszont elsimerem, hogy egyáltalán nincs kibontva, sokkal több lehetőség volt benne.
\"Azzal, hogy fejet hajtasz előtte, elfogadod, hogy a rossz tulajdonságok, melyeket megtestesít, hozzád tartoznak. Felismerni saját gyengeségeinket és szembenézni velük, az erő és bátorság jele!\"
Életem egyik legfontosabb két mondata.
A másik, elismerem, hogy tényleg volt olyan hely, hogy más szerzőtől emelt át JG, pl. a kezdeti képességeink a Démonvadászból, de újított azért ő is. Pl: Lein Erdejében a Fák Uránál való próba, vagy a fent említett dárdának a megszerzése. De még most is úgy hiszem, hogy bőven a TOP 5 legjobb feladványok között van a dárda helye is.[smiley]violent[/smiley][smiley]falbav[/smiley][smiley]boxer[/smiley][smiley]guluszem1[/smiley]
2013. június 19. 22:18 | Válasz erre | #252
Lehet, hogy játéktechnikailag gyengébb a harcos, sőt, biztos, ellenben a hangulata semmivel sem rosszabb a varázslóénál!
Az Éjszaka Kamrája és az összes hasonló kreálmény pedig relatíve egyszerűen megoldható. Korábban már elmondtam a BB topicjában.
Röviden: észben kell tartani a már korábban felkínált fejezetpontokat... persze nem árt egy kis szerencse is:)
2013. június 19. 22:13 | Válasz erre | #251
Azt viszont ne ródd fel hibának, hogy lineáris (nekem rövid se volt, olyan átlagosnál kicsit hosszabb), mert van aki kimondottan az ilyeneket szereti - köztük én is. [smiley]worship[/smiley][smiley]wave[/smiley]
2013. június 19. 22:11 | Válasz erre | #250
A Yugioh-n kívűl nem ismerek behatóbban más animét, így te nyertél ebben:)

Igen, ha elfelejti az ember a sorrendet, akkor igencsak meggyűlhet a baja a későbbiekben. Viszont azért az átlagtól jóval kidolgozottabb karakterekkel állunk itt szemben, ezért ha csak a logikája van meg, akkor már nyert ügyed van.

Azért pontoztam át néhányat, mert az újrajátszásukkal sokkal jobban láttam át őket. De biztos fogok még ilyet csinálni:)
© SzG
2013. június 19. 21:57 | Válasz erre | #249
Igen, kemény ütközet volt, csak úgy füstölt a... billentyűzetünk. :D Már véget ért. (Kiegyeztünk döntetlenben. :D)
© SzG
2013. június 19. 21:46 | Válasz erre | #248
Szerintem akkor sem ő a Főmágus, akár ez a torzonborz, kissé idétlen hapi szerepel a boritón vagy a Titán egy-két képén, akár nem. Max. a legtöbben őt hiszik a bossnak, de ez ugye nem jelenti azt, hogy valóban ő is az (Jackson már a Házban is ellőtte ezt a \"nem is az a főgonosz, aki annak tűnik\"-megoldást, és szerintem itt is valami hasonlóról lehet szó). Nekem amúgy van egy viszonylag komoly teóriám, ami kb. minden kérdésre logikus, hihető választ ad (bár hogy Jacksonnak tetszene-e... nem tudom :D De mindenképp egy lehetséges, úgymond \"életképes\" és minden részletre kiterjedő magyarázatnak érzem), viszont ezt most inkább nem fejteném ki, majd az alternativ befejezésemből úgyis kiderül... :)
2013. június 19. 21:46 | Válasz erre | #247
Húúú basszua...
Bocsánat a kifejezésért, de itt egy háború van készülőben:)
Nem is tudom, hogy neki merjek e kezdeni elolvasni az egészet...
[smiley]fejvakaras[/smiley]
2013. június 19. 21:10 | Válasz erre | #246
A Titánban bár valóban nem írnak a külsejéről,két kép is van róla!Ill.eme mű borítóján is ő van,amellett hogy a belső illusztrációkból kettőn is felbukkan!Legalábbis mindezen képek ugyanazt a hajráfos tagot ábrázolják,és a Titán köti össze a főmágussal kapcsolatosan!Bár az alakváltós érvelésed akár magyarázatul is szolgál arra hogy ez a csóka Farren Whyde-dal is azonos.Ebben az esetben viszont további kérdések merülnek fel,amire pedig úgysincs mindent elsöprő igaz válasz,csak spekulációk!
Nikodémuszt nem indítanád szépségversenyen;persze,de az a figura már egy aggastyán!
Bakórol nem lehet tudni hogy mennyire jóképű,vagy sem,hiszen nincs is ábrázolva![smiley]vigyor0[/smiley]
Selatorrol viszont van ábra,ami alapján minden csak éppen nem szépfiú!
Néha (viszonylag elég sűrűn) nem kicsit meglepő a szöveged,ill.a hozzásejthető háttérlogikád![smiley]vigyor0[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. június 19. 20:57 | Válasz erre | #245
Csak a lényegre szorítkozva reagálnék,mert már magam is beleuntam eme eszmecserébe!
Naggamantehnél a 3 lehetőséget így értettem(és a szövegemből is így logikus):1)adsz neki 10 aranyat,2)TEL-t varázsolsz,3)BŰZ-t varázsolsz!Azért csak jobb ha nem ismer fel!
Nem írtam egy szóval sem hogy a kaland minden helyzete \"szituációs útvesztő\" (bár ez sem lenne tévedés!),hanem sok ilyen van benne!Pl.hogy ezt a kosnál az imént miért hoztad fel,nem is értem!
A 7-es,8-as ügyesség egy 10-essel szemben még veszélyt jelenthetnek,ezt ne kelljen már külön magyaráznom!Ügyességpróba dettó;10-es,11-es,12-es dobások eleve kudarcok!
A szerencsét is be lehet vetni harc közben,csak már a kossal is elment 3,és minden próba csökkenti is 1-gyel!Szóval ez sem tutibiztos megoldás!
DOC varázslat a kínzómestertől fogva nincs felajánlva,és egy életerő+komponens az ára!Belátható hogy ha nem sok gyógyulási lehetőség van nagyon is necces lehet 1 életerőpont veszteség is,könnyen összeszaladhat csak ebből is vagy -5-6 pontnyi,de itt egy kikerülhetetlen -7-tel és -8-cal párosul!
Collétust nem kérdőjeleztem meg!Librát most így nagy hirtelenjében csak Kharéban lehet elbukni,igaz akkor ki sem tudsz jutni onnan,bár nem hinném hogy sokan még Mampang előtt ellőnék a segítségét életerőfeltöltésre,márcsak azért sem mert addig nagyon nem is lehet életerőt bukni!Amúgy nyilván onnantól nem vehető igénybe amelyik fejezetpontban ezt elmondja!
Nem kell hogy bármiben is kiegyezzünk,hiszen ennek a társalgásnak nem is volt ilyen,sem bármi ehhez hasonló tétje,hogy összeboronáljuk a véleményeinket!Pláne hogy engem aztán végképp nem zavar hogy kitartassz a saját véleményed mellett!Vagy te esetleg a mindenáron való meggyőzés miatt írtál?
Amúgy nekem-veled ellentétben-tetszik is a mű!A végeharc pedig nem hiszem hogy az egyéni szocproblémád lenne,az sokaknak nem jött be,mellesleg nekem sem!A helyzetet persze nem menti,de ebben kicsit a Titán is ludas,mert ott bárki előbb olvashatott Mampangról és a főmágusról,mint ahogy ez a cucc megjelent,aztán ez már mindenkinek önmagában kellően feltornázhatta az elvárásait!Amúgy a Titán,ill.eme könyv borítója alapján gondolom hogy a 198-as pontnál lévő tag az original főmágus,mert a képeik azonosak!
Még annyit végszónak,hogy attól még hogy nekem bejön ez a kaland,simán tudom objektíven is nézni,és belátni a hibáit,maximum eltér az ízlésünk,és/vagy más az igényszintünk(én pl.sokszor egész elnéző tudok lenni számomra jelentéktelen hibákkal,simán elsiklok fölöttük,vagy elvonatkoztatok tőlük,nem várok el maximumot,veled ellentétben ahogyan azt lentebb olvastam).
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© SzG
2013. június 19. 20:01 | Válasz erre | #244
Na persze csak nem birtam megállni, hogy ne válaszoljak azonnal. :D
Szóval:

Nagamantah: igen, ha nem nyirtuk ki a kigyókat, akkor először is beszélni kell vele (nálam amúgy inkább ez az alap, nem az, hogy azonnal lerohanom, de hát nem vagyunk egyformák :D Amúgy annál is inkább egyértelmű, hogy beszélni kell vele, mert korábban van rá utalás, hogy a kinzómester az egyik a főmágus szolgái közül, aki ismeri a Throben ajtók titkát...). Igen, ha beszélünk vele, akkor 10 aranyat kell felajánlani neki (amúgy itt tényleg három lehetőség van; na most lehet, hogy csak én vagyok überprofi, de számomra tök egyértelmű volt, hogy az „arany középutat” kell választani, tehát se az „aprópénzes” megoldás nem nyerő, se az, ha túl sok aranyat ajánlunk fel neki). Ezután ismét van két lehetőségünk, de tegye fel a kezét az, aki nem a Throben-ajtókra kérdezett rá, hanem arra, hogy hol van a Főmágus... utóbbit nyilván nem fogja csak úgy elárulni senki, és hát amúgy is a Throben-ajtók titkát kell kicsikarnunk ettől az ürgétől, mint azt tudjuk. Szóval ennyit erről a „labirintusról” (nagyon komoly „labirintus” volt amúgy ez is, háromszor két, max. három lehetőség közül kellett választani, és kb. minden esetben szinte adta magát a helyes válasz :D). De egyébként ráadásul mindez kiváltható egy egyszerű BŰZ varázslattal is, igen (ha van nálunk orrdugó: bevallom, én legutóbb rögtön ezzel próbálkoztam be, úgyhogy a fenti \"kommunikációs labirintuson\" nem is kellett átvergődnöm...). Éjszaka kamrája: ugye erről már beszéltünk. Sima gyertyával szó szerint minden probléma nélkül át lehet jutni, de akár gyertya nélkül is. Útvesztőnek nem útvesztő, nézd meg, kb. 10-15 FP az egész, azok között kell ide-oda lapozni... de erről már tényleg irtam. :) A kapitánynál valóban van egy kisebb „szituációs labirintus”, ahol rossz válasznál-reagálásnál meg is halsz... és igen, mondjuk, hogy a harc sem veszélytelen... bár azért egy 7-es és egy 8-as figurát én annyira nem mondanék keménynek, ezek max. akkor okozhatnak \'talán\' gondot, ha önmagában játszod a könyvet (egyébként az ügyességednek már kb. 10 körül kell lennie). Viszont az, hogy a kapitányt kellően le kell gyengiteni ahhoz, hogy beszélni lehessen vele, tényleg nem egyértelmű, azt hiszem ez elsőre nekem is gondot okozott... konkrétan ez volt az egyetlen olyan rész, ahol meghaltam. :) Szóval igen, a kapitányos epizód összességében véve akár nehéznek is mondható. Kár, hogy még talán ez a legdurvább az egész könyvben... A kosnál semmilyen „szituációs labirintus” nincs, csak menekülni kell előle végig. Viszont igen, közben kell tenni három szerencsepróbát, és 8 ÉP-et is vesztünk… ezt aláirom.
„Aztán Farren Whyde mondjuk nem ügy,és tegyük fel hűek vagyunk még Librához hogy egyáltalán ki tudjunk jutni a toronyból”
Hát ha csak önmagában ezzel a könyvvel játszunk (ha jól értettem, te most e szerint irtad le a „végigjátszást”), akkor mindenképp hűek vagyunk hozzá. (A könyv elején tudtommal nincs olyan rész, ahol meg lehetne tgadni.)
„teszem hozzá a gyenge ügyességükkel mágusok itt hátrányban!”
Háát... egy 10-es ügyességgel pl. egyáltalán nem nagy só sikeres ügyességpróbát tenni... de ha önmagában játsszunk a könyvvel, akkor is 7-8 körül kell lennie az ügyességünknek, amivel szintén jó eséllyel megdobható a próba. De mindegy, itt úgyis csak 1 ÉP-et vesztünk próbálkozásonként, ez már tényleg nem oszt, nem szoroz...
„Vagy harcolhatsz is persze,a varázslóval logikus ezt választani,de még esélyesként is benne van a pakliban hogy sérülhetsz,és game over!”
Vagy nem, mert pl. a szerencsét is be lehet vetni harc közben a sebzés növelésére vagy a sérülés csökkentésére. :D
„De a lényeg,enni és azzal gyógyulni csak ha a szöveg engedi (lásd szabályok 11.oldal)”
Nyilván.
„Varázsolni úgyszintén!Nem is értem hogy varázsolhattál magadra DOC-ot?”
Úgy, hogy a szöveg kb. féltucatszor felkinálta a lehetőséget, csak ebben a könyvben, pl. talán pont a kinzómesternél is van DOC kódszór a varázslatoknál. Nyilván nem csak úgy magamtól lőttem el a varázslatot... (Bár megjegyzem, az lenne az életszerű, ha egy ilyet akármikor lehetne varázsolni, nem csak akkor, ha felkinálja a könyv, pl. harc közben, de mindegy, ezt most hagyjuk. :D) A lényeg, hogy teljesen legálisan használtam. És hát igen, ott van még Collétus üvegcséje is, ami ugye szintén max-ra gyógyit... de amúgy Librát is segitségül hivhatjuk, egészen addig, amig be nem lépünk az erődbe (ha jól értettem, csak odabent nem segithet rajtunk). Amúgy asszemn én legutóbb az ő segitségét is igénybe vettem, először vele nyomtam fel max.-ra az életerőmet, még odakint. :) Szóval az ÉP-el nekem nem volt gondom, ahogy irtam legutóbb.

Na mindegy, egyezzünk ki abban, hogy ha ’önmagában’ játssszuk a KK-t, akkor nehéz... amúgy nem annyira (mondom, én pl. most másodszorra végigvittem... igaz, volt már korábban is a kezemben a könyv, kb. 10-15 éve, de semmire nem emlékeztem belőle az elcseszett finálén kivül, szóval mondhatni \"új\" volt számomra az anyag). De erről valószinűleg úgysem fogjuk tudni meggyőzni egymást, ahogy te is irtad... úgyhogy én itt a részemről le is zárom a vitát, egyébként is épp eleget beszéltünk már erről a könyvről, szerintem többet, mint amennyit megérdemel (legalábbis én pl. nem tartom valami sokra, hat pontnál többet biztos nem adnék rá, a vége miatt meg ugye kimondottan \"haragszom\" rá, na mindegy, ez \"egyéni szocproblém\" :D).
© killmaster (Savanyúhas)
2013. június 19. 19:22 | Válasz erre | #243
Véleményem szerint a Főmágus, akár csak Zagor képes alakot váltani, de még több helyen is felbukkanni a kalandban. Igaz a Titán nem ír a külsejéről semmi kézzel foghatót, de annyit tudunk, hogy van rajta egy hosszú sebhely, sőt most hogy jobban belegondolok, mintha lenne a Colletus leírásánál egy kép a Titánban, amikor az őrződémon felrobbant egy tűzgömböt, amitől ugye megvakul a szent ember. A főmágus így valószínűsíthetően ál és valódi alakjában is megmutatkozik. Ráadául azért nem lehet minden mágus fiatal, erős, és jóképű, Nikodémuszt sem indítanám szépségversenyen! Nyilván a mágia használata megviseli a mágusokat, ráadásul a Főmágusról azt sem tudni milyen idős, vagy kik voltak a szülei. Malbordus sem kigyúrt izomalak, de nyilván a fekete elfek nem is erre fekteték képzésében a hangsúlyt. Sőt Bakó a Skorpiók mocsarából sem kimondott szépfiú, ellentétbe pl Selatorral. De ezek már tényleg részletkérdések. Mindenesetre a Főmágus is afféle önhitt alak, aki afféle szökj meg a tornyomból nevű játékot játszik velünk, ha sikerrel járunk méltóak leszünk az ellene való küzdelemre!
© SzG
2013. június 19. 18:47 | Válasz erre | #242
Így, ahogy leírod, valóban nehéznek tűnik a végigjátszás, főleg varázslóval, de a helyzet mégsem ez! :D
Viszont ma már épp eleget pötyögtem ide ezzel a témával kapcsolatban, semmi kedvem még egy monológot-konkrét végigjátszást idevésni minimum a kinzómestertől kezdve. Mindenesetre biztosan nem ilyen nehéz a dolgunk (varázslóval), mint ahogy azt itt levezetted. Majd talán holnap kifejtem, hogy miért.
Ja:
\"a toronyszobában lévő alakkal(szerintem ő a true főmágus)\"
Biztosan nem, habár erről már talán régebben is vitáztunk...
Ugyebár több helyen is van rá utalás, hogy a Főmágus álruhában van, nem az, akinek látszik, tehát akkor nyilván nem ő az a varzslóforma figura. Mellesleg a dzsinn is pl. Farren Whydehoz repit, amikor azt kéred, hogy jutasson el a Főmágushoz... nem pedig a toronyszobás ürgéhez. Az valószinűleg csak egy \"álfőmágus\", vagy esetleg a legfőbb tanitványa, aki mondjuk az erőd ügyeit is intézi a Főmágus helyett.
2013. június 19. 18:32 | Válasz erre | #241
Most hogy egyáltalán ilyen részletességgel felmerült ez a téma,jobban utánanéztem már én is!
Nos!Így ahogy leírod,valóban baromi egyszerűnek tűnik a végigjátszása ennek a kalandnak,főleg varázslóval,de a helyzet mégsem ez!
Induljunk csak el Naggamantehtől,és vegyük úgy hogy nem nyírtad ki anno az összes hidrát,azaz felismer!Így mindössze 3 helyes választásod maradt vele szemben hogy túljuss rajta,és a titkát is elárulja,ami ugyebár létfontosságú!Ebből a 3-ból eleve jól kell választani,de harcba semmiképpen se szabad bocsájtkozni vele,ami a leginkább kínálja magát!Namost vagy adsz neki 10 aranyat(ami bizony nagy ár,ha később Nylocktól is szeretnél vásárolni;tőle pedig minimum 2 aranyért nem árt gyertyát venni,meg még 8-ért két varázscuccot-mert minimum párban adja őket-amiből az egyik jó ha az aranyékszer!),és dícsérheted a kínzókamráját,vagy akad még két hasznos mágia is,a TEL,ill.a BŰZ!Minimum -1életerő mindkét választás(a BŰZ -4,ha nincs orrdugód)és komponensek kellenek!Így átjuthatsz majd az illúziótűzön!Oké ez megvan,jön az éjszaka kamrája,ide gyertya kell ugye,válszd ki melyik a kettő közül,ismét jó döntést kell hozni,aztán mire kijutsz a kamrából még egy néhányat a nagy semmire alapozva lapozgatva ide-oda(ez az útvesztő rész!).Ha ezt is letudja a kedves mágus jön Cartoum kapitány és csatlósai,aki ugye szintén fel fog ismerni!Ez pont egy \"szituációs labirintus\" lesz,amíg vagy meg nem harcolsz velük(ez pedig a varázslónak azért nem veszélytelen,mégha akár egyetlen sebet is kap,mivel maximum 10-es lehet az ügyessége,itt pedig egy 8-as támad egyszerre egy 7-essel,majd magában egy 8-as!),vagy -1életerő,és aranyékszer komponens!Ha harcolsz,arra is ügyelned kell hogy a kapitányt kellően megagyald,de azért meg ne haljon!Tuti minden játékosban egyértelmű ez,pláne első nekifutásra(ha persze egyáltalán eljut eddig!)!
A kos!Ha nem találkoztál a Hét kígyóban a Szélhámossal,és nem jól vezetted le vele a \"szituációs útvesztőt\" kurva nagy hátrányban vagy!Csak -3 szerencsepontod,és -8 életerőd fogja bánni,ha éppen bele nem halsz!Aztán Farren Whyde mondjuk nem ügy,és tegyük fel hűek vagyunk még Librához hogy egyáltalán ki tudjunk jutni a toronyból,jön a következő zárt ajtajú torony,aminek az ajtófeltörése minimum -1életerő;teszem hozzá a gyenge ügyességükkel mágusok itt hátrányban!Bejutva két helyiség közül választhatunk,de mákunkra nem a préshelyiségbe megyünk,és a másik szobában nem állunk le vizsgálódni(és ezzel együtt mágiát pocsékolni!),amire reálisan minimális az esély,de legyen!Ki lesz az az 1 karakter a sok ezerből,aki a toronyszobában lévő alakkal(szerintem ő a true főmágus)nem veszi fel a harcot?Itt is minimum -1életerő a mágusnak a varázshasználatáért(itt mindegy hogy van-e komponens vagy nincs)!Aztán ZED -7életerő,és EME/MEL -4!Vagy harcolhatsz is persze,a varázslóval logikus ezt választani,de még esélyesként is benne van a pakliban hogy sérülhetsz,és game over!
De a lényeg,enni és azzal gyógyulni csak ha a szöveg engedi(lásd szabályok 11.oldal),nem úgy mint a KJK-ban!Varázsolni úgyszintén!Nem is értem hogy varázsolhattál magadra DOC-ot?Ami mindenek előtt -1életerő,ill.komponens(ami alig szükséges,ugye?)!Bár a Collétus által adott ital okés,feltéve ha nem ittad már meg hamarabb!Amúgy másképpen nem gyógyulhatsz onnantól ahonnan írtam és ez a rövid szakasz összesen simán belekerül olyan -20életerejébe egy mágusnak!
Elvégre ez egy könnyű kaland!
Amiket írtál amúgy valóban a nehéz kategóriába sorolható könyvek ez tény,én még a Vértengereket is idevenném,de ebből csak Az elátkozott ház íródott korábban,ill.mindezen könyvek már szélsőségesen nehezek,írtam is alább a két említett példámra hogy ezeknél már elszaladt az a bizonyos ló!
Végeredmény:nem tudtál meggyőzni hogy ez egy könnyű kaland lenne,sőt ahogy jobban belemélyedtem ebbe ezáltal,egyre inkább nehéznek tűnik!
De ennél nagyobb gondja egyikőnknek se legyen a további,hátralévő életében hogy nem jutottunk közös nevezőre ezügyben!
Lecter már jóideje tisztában van vele hogy a Démonlovagok nem a szívem csücske,erről anno már kellemesen eltémázgattunk annak a topikjában![smiley]awink[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© SzG
2013. június 19. 17:49 | Válasz erre | #240
\"csak a Démonlovagokkal ne példálózzon irányomba senki,semmilyen szempontból,mert szerintem egy minden tekintetben túlértékelt,és nem mellékesen \"szépen\" összelopott anyag\"
Na ezért most bevéstem neked egy nagy-nagy fekete pontot, de szerintem Lekter doki is. :D
© SzG
2013. június 19. 17:29 | Válasz erre | #239
Hát ez utóbbi kérdésre részemről egy nagy \"kövér\" IGEN a válasz. :D Legutóbb alig pár napja vittem végig a könyvet, ahogy irtam, és akkor úgy nézett ki a dolog, hogy amikor Farren Whydehoz értem, max. ÉP-en álltam (ha jól emlékszem, nem sokkal előtte feltöltöttem magam egy DOC-al: vagy valaki más töltött fel? Na erre már nem emlékszem...), sőt, még nálam volt a Collétus max-ra gyógyitó itala is, szóval... ÉP-ből nem volt hiány. :) (Amúgy jó, hogy ezt szóba hoztad, mert ebből a szempontból is könnyűnek tűnt a könyv: ÉP-et veszteni alig pár helyen lehet, mivel ugye az ellenfelek is lehetetlenül gyengék, igy harcokban se nagyon sérülhetünk meg, de ÉP-\"elszivó\" csapdákból is mintha alig lenne a könyvben.... Ellenben feltöltőkből tényleg akad, pl. Collétus is ad ugye egy flaskát, meg harcosként a szatirnőktől is szerezhetünk összesen +16 ÉP-nyi feltöltőt, varázslóval játszva meg ott a DOC...) Abszolút nem okozott tehát gondot az a -7 ÉP-es levonás (a démont meg simán agycsaptam a karddal: hát egy 7/7-es szörnyet nehogy már ne tudjak leverni... de amúgy egy MEL-re is simán lett volna még ÉP-em). Más varázslós \"szivatásra\" amúgy én nem emlékszem a ZED-en kivül, pláne nem olyanra, ahol kötelező lett volna valami \"felesleges\" varázslatot használni vagy hogy mondtad (de amúgy a ZED sem ilyen, úgyhogy igazából nem is nagyon értem, hogy itt mire gondoltál: a ZED ugye kulcsfontosságú varázslat, komoly szerepe van a játékban).
A többihez meg: 14-es életerővel és 7-es ügyességgel NEM CSAK a KJV-nak nem érdemes nekiállni, hanem kb. egyik játékkönyvnek sem, ahogy irtam... igen, a Káosz fellegvára TALÁN végigvihető ezekkel az értékekkel, de tudsz még egy ilyen könyvet mondani? :) Amúgy nem azt irtam, hogy olyan értékekkel vágok neki a kalandnak, hogy \"bármi történjen is, elég ÉP-em maradjon\", vagy hogy fogalmaztál... egyszerűen azt irtam, hgoy ha egyest vagy kettest dobok az elején, az értékek meghatározásakkor, újradobok, mig ki nem jön legalább egy hármas. És ezt nem tekintem csalásnak, mert egyfelől tényleg szokott lenni egy ilyen szabály kb. minden szerepjátékban (de asszem a játékkönyvek egy részében is: pl. a Harcos Képzeletekben biztos van), másfelől meg a KJK-k tényleg úgy vannak megirva, hogy 7-es ügyességgel vagy pl. szerencsével nem tudod végigvinni őket és kész. Szóval igen, minimum 9-es ügyességgel és szerencsével + 18-as ÉP-el szoktam játszani... ami egyébként egyáltalán nem egy \"életbiztositás\", igy is simán el lehet patkolni a legtöbb KJK-ban. :D (Pl. inkább egy minimum 10-es ügyesség és szerencse kell mindenhol, nem 9-es, pláne nem azalatti...)
Amúgy igen, a Ház biztosan nehezebb ennél a Dénonlovagokon és a Varázsló kriptáján kivül, meg ugye a Pusztitó is, plusz ami még igy eszembe jut, az pl. a Pusztitás maszkjai... asszem ott is húszmillió tárgy kell, és tömve van halálcsapdákkal, eléggé megizzad az ember, mire megtalálja a helyes utat. De a Bajnokok próbája is ilyen talán. De nem tudom, ezekre már annyira nem emlékszem, az utóbbi 10-15 évben nem sűrűn lapozgattam KJK-könyveket, a Varázslat-szériának is inkább csak azért estem neki, mivel ugye alternativ befejezést irok a KK-hoz. :)
2013. június 19. 16:48 | Válasz erre | #238
Hoppá,míg el nem felejtem!
\"Ezen kívül meg úgy rémlik mintha Jackson szinte minden könyvében gondoskodott volna arról hogy hogyan pazaroltassa a mágusok életerejét fölöslegesen bevetett mágiákkal egy-egy szitunál,a kamuból felajánlott varázslatokon kívül is!\"
Nekem ilyesmi nem rémlik, úgyhogy passz. De nem hiszem, hogy lenne ilyen...\"
Például-csak a Királyok koronájánál maradva-onnantól amíg Farren Whyde-tól elmész,és vissza nem jutsz hozzá,végig erről van szó!Azaz mégiscsak van ilyen![smiley]awink[/smiley]
Nem mellesleg pont ennél a résznél arra megy ki a játék hogy ne nagyon maradjon életereje a kedves varázslónak a későbbi ZED varázslat alkalmazására!Aztán a démon likvidálásához minimum kell még 5 életerő(-4 életerő a MEL ill.EME varázslat,de egynek amivel túlélsz mindenképpen maradni kell!)!Azaz a ZED bevetésekor minimum 12 életerőpontra van szükség!Kérdéses hogy marad-e legalább ennyi a sztori végére?
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. június 19. 15:52 | Válasz erre | #237
A 743-as fp.jogos.Az én verzióm magyarázata a következő:harcossal játszottam mint azt már írtam,ott pedig a 148-as fp.-nál a szentelt víz mindenképpen a Tinpang folyóból kell hogy legyen!Logikus lett volna ha a varázslónál is ez a helyzet,hiszen így egy csomó résznek a könyvben a mágus számára tényleg nincs értelme!Így viszont úgy tűnik mégiscsak a harcosé az összetettebb kaland,és így elméletileg az eseménydúsabb játékélmény is!
Érdekes,nekem a kharéi szoborcsókolgatás nem volt nehéz,hiszen ott már eleve a szoborra van írva hogy keresztet kell csókolni rá(igaz ehhez elkel némi angoltudás),és a kaland során még ehhez is adódik plusz info!
Azt nem vitatom hogy a 800 pont cseppett becsapós lehet,de nyilvánvaló hogy ilyen sok fp. nem magát a tiszta kalandrészt hivatott kitölteni!Ha a 4 könyvet együvé veszed,már a leghosszabb kaland mind közül,és lényegében ezek össze is tartoznak,hiszen ez lenne a valódi szerepük!Más kérdés hogy nagy fába vágta ezzel Jackson a fejszét,hiszen a sorozat azon korai stádiumában amikor ezt írta,magára a kalandra,és az üzleti részére külön odafigyelni,hogy minden téren játszható legyen nyilván nem volt egyszerű!(Magyarán azokra is gondolni kellett akik valamilyen oknál fogva nem gyűjtötték be mind a 4 könyvet,ez az üzleti része,hogy nekik se játszhatatlan cuccot adjanak el!)
És valahol az is jogos hogy a mágiarészt akár könyvenként is jobban ki lehetett volna használni,de ezt egyrészt az előbbiek tükrében,másrészt a célközönség korosztályát tekintve kell megítélni!
Kíváncsi lennék amúgy a könyvek nehézségi sorrendjére a te szemszögedből!De ettől függetlenül se az olyan könyveket vegyük viszonyítási alapul mint Az elátkozott ház,vagy a Varázsló kriptája,mert ezeknél már valóban nagyon elszaladt a paci!A legmegfelelőbb standard erre egy olyan könyv lehetne ahol szinkronban áll a kihívás a teljesíthetőségével,bármilyen kezdőértékek esetén(pláne ha hozzávesszük hogy kb.9-12éveseknek írodtak ezek a könyvek alapvetően)!Melyik lehetne ez a könyv?
Mert erre félválaszként,van amelyik akár 14-es életerővel is teljesíthető!(Akár még úgy is ha az ügyességed is 7 emellé;pl.A káosz fellegvára.)De ha már itt tartunk hogy a KJV bármely kötetéhez 14-es életerővel akár hozzá se kezdjünk,akkor mégis mi az a mégiscsak önkényesen belőtt életerőpont a mágusodnak amivel már könnyen végigvarázsolod akár mind a 4 könyvet,annak biztos tudatában hogy bármi történjék is pontjaid úgyis kitartanak?
Javíts ki ha tévednék,de ezek alapján úgy jön le az \"ez egy könnyű könyv\" kijelentésed,hogy megfelelő értékekkel,a kaland végigjátszásának ismeretében az!
Különben az indokaid alapján így valóban nem is,de mégis mihez képest,mert ilyen alapon a könyvek többsége nem az!Éppen ezért lennék kíváncsi a nehézségi listádra!Ugyan mely könyvektől könnyebb?(Ha nagyon szarakodnék még ezzel,akkor csak az 1985 júniusáig megjelent könyvek versenyezhetnének ezzel a művel jogosan,mivel igazából csak a megjelenéséig lenne fair az összevetés,de akár ettől eltekinthetünk!)
(Az pedig így végül már csak a személyes sztárallűröm úgymond hogy ha lehet akkor csak a Démonlovagokkal ne példálózzon irányomba senki,semmilyen szempontból,mert szerintem egy minden tekintetben túlértékelt,és nem mellékesen \"szépen\" összelopott anyag,ami által számomra semmiképpen sem mérvadó!)
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© SzG
2013. június 19. 14:54 | Válasz erre | #236
Én se akarok feltétlenül vitázni, de amit irsz, az néhol tényszerűen nem igaz. Ráadásul most legutóbb még ugye azzal is \"bevádoltál\", hogy \"önkényes vagyok\" (vagy mi :) ), és csalok a KK-nál. :))) Úgyhogy azért reagálnék, ha nem gond.
Szóval Farren Whyde feltámasztása: a könyv a 743-as pontnál arra kérdez rá, hogy van-e nálam \"szentelt viz\"... Nem arra, hogy rendelkezem-e azzal a nem tudom milyen vizzel, amit az öregasszonytól kaptam! Amúgy is, miért kellene ide speciális viz? Ez egy sima feltámasztóvarázs, amihez nyilván akármilyen szentelt viz megfelel (mivel a varázskönyv is azt irja ugye, hogy a \"FEL\" vagy \"RES\" spellhez \"szentelt viz\" kell és kész). Plusz az egyéb helyeken (ahol használni lehet ezt a varázslatot) se kér tőlünk mást.
Éjszaka kamrája: és ez mitől nehéz? Ha gyertyával világitunk, minden különösebb gond nélkül át lehet menni rajta, csak lapozgatni kell ide-oda, amig rá nem találunk a kijáratra (és mivel saccra kb. 5-6 \"elágazás\" van az egészben, és azok között kell ide-oda mászkálni, elég könnyen rá lehet találni az \"exitre\"). Ha meg sötétben vágunk neki, akkor max. vesztünk közben 1-2 ÉP-et, de ahogy néztem, elég nehéz olyan helyre lépni, ahol penge van, szóval szinte művészet itt megsérülni, de legalább komolyabban mindenképp nehéz. Tehát osztom a véleményedet, hogy \"elég béna\". Az. Ennél a Kharés szoborcsókolgatás (ami szintén kb. hasonlóképpen volt felépitve, lapozni kellett ide-oda vég nélkül, attól függően, hogy mit akarunk megcsúkolni ugye) sokkal szivatósabb volt. Meg nem mellesleg kreativabb is, nem csak egy sima, vaksötét, pengékkel teli helyiségről volt szó...
Ha nem vágjuk le a \"sárkányfejeket\", ahogy irod, nem sokkal nehezebb a kaland, de mindegy, ezt hagyjuk, erről már irtam. Az, hogy kb. 3-4 csirkébb teremtményt még pluszban le kell verni esetleg, meg nem jut a tudomásunkra néhány infó, amivel max. 1-2 halálcsapdát lehet némileg könnyebben elkerülni... hát olyan sokat nem oszt, nem szoroz. Szóval simán lehetett volna nehezebb a kaland, nem kellett volna csak az \"új játékosok\" miatt visszafognia magát Jacksonnak (már ha tényleg emiatt fogta vissza magát), de mindegy, erről már beszéltünk épp eleget, meg ez végül is izlés kérdése. Szerinted elég nehéz igy is, szerintem meg nem, illetve egy 800 (!) fejezetes könyvtől én bizony sokkal bonyolultabb helyszint, sokkal csavarosabb, összettettebb játékmenetet vártam és kész. Mondom, a Démonlovagok veri ezt a könyvet ilyen szempontból, pedig az elvileg csak feleolyan vastag...
\"A varázslóról pedig úgy írsz mintha nem lennének meg a korlátai!\"
Hát különöebb korlátai valóban nincsenek... még csak az éeltereje sem kevesebb a harcoshoz képest (ami amúgy elég furcsa, de mindegy). Annyi, hogy -2 ügyességgel indul, de ezt tényleg lehet kompenzálni. És a varázslatok segitségével simán \"túlnő\" a harcoson (ahogy a könyv is irja: a mágia leghatásosabb fegyver: igaza van).
\"Egyrészt komponensek kellenek neki\"
Öö, nem feltétlenül. Mint irtam, a varázslatok minimum feléhez semmilyen komponens nem kell (és sok szituáció ezekkel is megoldható). Mellesleg egy csomó komponensbe gyakorlatilag beleotlik az ember, de most ebbe már ne menjünk bele, nem muszáj az egész szériát töviről-hegyire kielemezni. :D
Amúgy 14-es életerővel nem is érdemes elkezdeni a könyvet (de a többit se), szóval ezt hagyjuk is. Én amúgy ha egyest vagy kettest dobok az értékek meghatározásánál, mindig \"újrázok\", amig legalább egy héármas nem jön össze, azt hittem más is igy van ezzel, mintha lett is volna anno valami ilyen szabály bizonyos könyvekben (és hát pl. 7-es ügyességel vagy szerencsével tényleg nem is lehet végigvinni egyik könyvet sem).
\"A shamutanti domboknál pedig ahhoz hogy lerendezd a manticorét,előbb meg kell szabadulni a minimótól\"
Hát ez baromi nehéz... kell hozzá egy papir, amibe MINDENKÉPP belebotlunk a kaland legelején, amit aztán oda kell adni az öregasszonynak (akivel meg azt hiszem szintén MINDENKÉPP összefutunk a kaland végén). Komolyan, volt olyan, aki nem tudott megszabadulni a minimótól vagy mitől? :D De mondjuk abban egyetértek, hogy ha ez valamilyen hülye oknál fogva mégsem jön össze (azt hiszem ez csak akkor lehetséges, ha valamiért nem megyünk oda a végén a nőhöz), akkor felesleges is belépni a mantikor barlangjába, mert a varázsló gyakorlatilag képtelen leverni azt a szörnyet. Megjegyzem, szerintem a harcosnak is elég kemény falat, ha az ember nem szerez be ügyességnövelő cuccokat, pl. az emlitettt Alliannától, és nem legalább 10-es, 11-es ügyességgel indul, akkor szinte biztos, hogy kivégzi a szörny... Úgy is mondhatjuk tehát, hogy amig a varázslónak a minimótól kell megszabadulnia a mantikor előtt, addig a harcosnak az ügyességét kell növelnie... tehát szerintem nem, ennél a résznél sem indul igazán hátránnyal a varázsló. (Sőt, ha tudjuk, hogy melyik három varázslatot kell ellőni, akkor mindenképp legyőzzük, semmi rizikó nincs a dologban, tehát vele nemhogy nehezebb, még könnyebb is elintézni a szörnyet: jó, ehhez tényleg tudni kell, hogy melyik három varázslatra van szükség... De ha nem tudjuk, akkor se komolyabb feladat rájönni egy sorrendre, mint a harcossal szabályosan leverni egy 12/18-as lényt, ami azért tényleg elég brutál, lássuk be...)
\"Ezen kívül meg úgy rémlik mintha Jackson szinte minden könyvében gondoskodott volna arról hogy hogyan pazaroltassa a mágusok életerejét fölöslegesen bevetett mágiákkal egy-egy szitunál,a kamuból felajánlott varázslatokon kívül is!\"
Nekem ilyesmi nem rémlik, úgyhogy passz. De nem hiszem, hogy lenne ilyen, és úgy egyáltalán, semmilyen megkülönböztetés nincs, mint irtam már párszor, ugyanaz a játékmenet a két karakterrel, nem alakul máshogy egy-egy szituáció, mert pl. harcossal játsszunk stb.
2013. június 19. 13:08 | Válasz erre | #235
Vagy a síp vagy a szentelt víz a Tinpang folyóból szükséges!Egyértelműen erre van kiépítve az egész,nehogy már egy szimpla szentelt vízzel is ki lehessen váltani!De ha mégis ennyire önkényesek vagyunk,ugyanígy bármely más kalandban is azok lehetünk!\"Á,ez nincs meg,de mindegy,van helyette más hasonló,jó lesz ez is!\"Ilyen alapon viszont ne jelentsük ki hogy nem is nehéz egy kaland!Meg úgy sem ha már nem előszörre játszuk,és még akár évek múltán is ismerjük ha nem is a teljes,de a nagyjábóli helyes végigjátszást!
De írok akkor a szituációs útvesztőkön kívül is egy szívatós példát:az éjszaka kamrája!Nesze neked útvesztő!(Bár tény hogy elég béna,de a funkcióját remekül betölti!)
Amúgy valóban kihagyhatóak dolgok,de ez nyilvánvalóan elsősorban azok miatt van,akik csak ezt a részét ismerik/játszák a kalandnak,hogy ne szívjanak mondjuk amiatt hogy nem darálták le a hidrafejeket,és a többi!Megjegyzem azért a sztori így sem könnyű,maximum csak könnyebb mint egy precízebb végigjátszással!
A varázslóról pedig úgy írsz mintha nem lennének meg a korlátai!Egyrészt komponensek kellenek neki,és ennek kutatásával némileg extra veszélyt vállal,valószínűleg több pénze is fogy,nomeg a varázslásra használt életereje,ami mondjuk egy 14-es,15-ös életerőnél eléggé kellemetlen (bár amúgy is),hiszen ezeket azért vissza kell tuningolni!A shamutanti domboknál pedig ahhoz hogy lerendezd a manticorét,előbb meg kell szabadulni a minimótól,ill.a helyes mágiasorrendet ott sem árt eltalálni amit be kell vetni ellene!Ezen kívül meg úgy rémlik mintha Jackson szinte minden könyvében gondoskodott volna arról hogy hogyan pazaroltassa a mágusok életerejét fölöslegesen bevetett mágiákkal egy-egy szitunál,a kamuból felajánlott varázslatokon kívül is!
Nem vitázni akarok amúgy,mert bizonyos szempontok alapján igazad is van,de lássuk már tágyilagosan ezt az egészet!Szerinted varázslóval érdekesebb a kaland teljesítése,és nem is nehéz,szerintem pedig harcossal sem rossz,és a többi könyvhöz viszonyítva-mivel a megítélésem szerint több könnyebben teljesíthető kaland van-nem éppen egyszerű a Királyok koronája,mind a 4 könyv precízen teljesítve pedig végképp nem!Ennyi csupán az egész,ami nekem szintén nem ér meg egy vitát,pláne hogy nem hinném hogy bármelyikünk véleménye ez miatt lényegileg megváltozna!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© SzG
2013. június 19. 10:57 | Válasz erre | #234
Na még Javinnéhoz annyit, hogy amúgy ő is kihagyható... :) Semmilyen létfontosságú infót nem mond, illetve csak egy fontosabb tárgyat ad, a Timpang-folyós szenteltvizet, ami Farren Whyde feltámasztásához kell, viszont ezt ki lehet váltani a sippal (mondjuk akkor viszont tényleg meg kell csinálni a madáremberes \"kommunikációs labirintust\"). Mondjuk elvileg az öreget \"sima\" szenteltvizzel is fel lehet éleszteni, ami több helyen is beszerezhető... szóval mind Javinné, mind a madáremberes-rész kihagyható.
De ha már Javinné... ez a rész (\"labirintus\") se valami bonyolult: adunk neki egy aranyat (ez alap, elvégre koldus, és pénzt kér :) ), aztán megkérdezzük, hogy kik bántak el vele (ez talán nem mindenkinek jutna eszébe elsőre, viszont mivel több helyen is felkinálja lehetőségként a könyv, igy előbb-utóbb csak kiválasztja az ember), aztán már csak fel kell ajánlani, hogy elbánunk a kinzóival (ami alap, elvégre hősök vagyunk :) ). :) Hát ennyi. Ennél aztán tényleg nagyon nehéz eltalálni a helyes \"sorrendet\". :D És a többi 4-5 \"bonyolultabb\" szituációs labirintus is kb. ennyire összetett. Egyedül talán a madáremberesnél van olyan, hogy viszonylag hosszan kell trécselni velük (és mindig a megfelelő dolgot kell mondnaunk), hogy a bizalmukba fogadjanak... de ez ugye kihagyható, mint irtam.
© SzG
2013. június 19. 10:09 | Válasz erre | #233
Ja, az egyébként szintén nem igaz, hogy az első egy-két könyvben alig lehet varázsolni, és igy a varázsló tök béna stb. Igen, vannak kamuvarázslatok, meg ugye egy rakás tárgy még tényleg nem áll a rendelkezésünkre az elején... viszont ne felejtsük el, hogy a 48 varázslat közül csak kb. minden másodikhoz kell tárgy! Van kb. 20-25 olyan spell, amit mindenféle korlátozás nélkül lehet használni már akár a kaland legelején is, és ezeket gyakran fel is kinálja a könyv (főleg a hat alapvarázslatot). A segitségükkel pedig az ÖSSZES szituáció könnyen megoldható (még olyan szitukból is meg lehet menekülni általuk, amikből max. Libra segitségével lehetne, lásd pl. a végén lévő barlang csapdáit: na ezeknél a harcos menthetetlenül elbukik...). Én pl. legutóbb asszem két figurát vertem le karddal össze-vissza, az összes többit levarázsoltam. :) A könyv végén lévő mantikorét is, ami pedig talán az egész sorozat egyik, ha nem a legerősebb ellenfele... mondjuk harcossal még tényleg nem nagyon vittem végig ezt a részt, max. elkezdttem, de kötve hiszem, hogy azzel ilyen könnyen végig tudnék rohanni rajta (a mantikor már önmagában is kemény dió, főleg igy a kaland elején!).
De mint irtam, nem is ez a legfőbb baj a harcossal (mármint, hogy valszeg nehezebb vele játszani), hanem hogy sokkal monotonabb-primitivebb a játékmenet, pont a lényeg (a mágia) marad úgy ki a játékból. És \"cserébe\" nem kapunk semmit, csak plusz két ügyességpontot, ami, hát, nem tudom. :) Harcokban ugyan jól jön, de magát a játékot nem fogja feldobni, érdekesebbé tenni (illetve a játékmenet úgy biztosan nem lesz olyan érdekes, mintha varázslóval játszanánk). Amúgy meg varázslóval is simén végig lehet kardozni a könyvet, ha úgy akarjuk, és beszerzünnk egy-két ügyességnövelő bónuszt, pl. Alianna karperecét... Magyarul a varázsló akár harcossá is fejleszthető, de a harcos még véletlenül se fejleszthető varázslóvá: tehát utóbbi gyengébb karakter, és a lehetőségei is milliószor korlátozottabbak, emiatt tényleg uncsibb is a vele való játék. Persze mondom, más lenne a helyzet, ha a harcosnak is lenne valami speciális képessége, ami esetleg feldobná a játékot, és ami miatt mondjuk harcossal is érdemes lenne végigtolni a könyveket... de igy, hát... nem tudom. Az biztos, hogy én nem nagyon éreztem rá késztetést soha, hogy harcossal vágjak neki a kalandnak, mert minek, ha egyszer az a fajta játék tényleg semmilyen pluszt nem ad. :)
© SzG
2013. június 19. 10:03 | Válasz erre | #232
Jól hangzik, hogy a KK \"szituációs labirintus\", de szerintem ez a kijelentés nem igazán állja meg a helyét. :) Legalábbis nem sokkal bonyolultabbak a szituációk, mint egy átlag lapozgatósban (mert ugye mindenhol vannak azért olyanok, ahol nem mindegy, hogy pl. mit mondasz egy ürgének, vagy hogyan reagálsz egy szituációban stb.). Asszem három-négy olyan rész van a KK-ban összesen, ahol tényleg valami párbeszédéleség van, és a megfelelő sorrendben kell kérdezősködni (vagy csak reagálni): Javinné, Valignya, meg tán a Kinzómester, de pl. az utóbbinál elég, ha megdicséred a kinzókamráját, aztán kész. :) A többi, kicsit bonyolultabb szituációs-párbeszédes rész (pl. Vörösszemekk, Szamaritánusok) kihagyható. Az összes többi pedig tényleg nem \"labirintus\", egyszerűen választani kell pl. két lehetőség közül, aztán ebből egy jó, egy meg nem, de hát ilyen tényleg minden könyvben van... Szóval továbbra is tartom, hogy nem nehéz a könyv, mert a helyszin is kicsi és egyszerű, illetve lineáris, és bizony a szituációk se olyan bonyolultak (két-három kivételével, de második-harmadik próbálkozásra ezeknél is simán el lehet találni a helyes sorrendet). Meg ugye se erős mosnzták nincsenek, se húszmillió szükséges tárgy stb., de ezt már irtam. Na mindegy. :)
2013. június 19. 08:34 | Válasz erre | #231
Anno láttam néhány részt a Yugiohból amikor még adta a tv,tehát képben vagyok,bár behatóan nem ismerem ezt a sorozatot!A-számomra amúgy nem éppen egyiptomias-hangulatával emlékeim szerint valóban nem volt gond,bár nekem az jött le hogy tematikailag tök ugyanaz mint a hasonló animeirányzatok 90%-a!És talán ez az animék egyik legnagyobb hibája-legalábbis számomra-hogy irányzataikban szinte teljesen egyformák!Majhogynem azonos karakterek,jellemek,jellemzően jó és rossz oldalon;küzdelmek,csak hol kártyák által,hol szörnyfigurákkal,beybladekkel,ki tudja még mikkel!Sokszor még a rajzstílusuk is azonos vagy nagyon hasonló!Valami nagyon eredetivel kell mindemellett előrukkolni (pl.a sztorijával,hangulatával)hogy ne nézze az ember néhány kisebb változtatással ugyanazt!De ennyit erről.

De mire megismered ezeknek a különböző,és lényegében az egész kalandot végigkísérő szituációknak a helyes megoldási sorrendjét,ugyanúgy megszenvedsz mint egy elágazásossal!Ha pedig már megismerted bármely kaland megoldókulcsát,nyilván legközelebb nem okoz egyik sem akkora nehézséget!
Amúgy egy konkrét példa hogy Jackson és a Királyok koronája szempontjából mire gondoltam:pl.az udvaron a találkozás és elbeszélgetés Javinnével,az öregasszonnyal!Ha jól rémlik itt kimondottan a megfelelő sorrendben kell szóba hozni az amúgy néha többször felajánlott témakat,mivel egy-egy kulcsfontosságú info (pl.x fejezetnél vonj ki 100-at,és lapozz oda,és hasonlók) csak egyszer kerül szóba a többi közé keverve!És ha szintén jól rémlik lényegében egy rakás ilyenből áll szinte az egész kaland!
Szóval-bár ez nagyon szubjektív-az én megítélésem szerint nem könnyű ennek a műnek a teljesítése!

És végül egy kérdés!Miért pontoztál át néhány művet?
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
Első oldalElőző oldal1234567Következő oldalUtolsó oldal