Zagor.hu
Zagor.hu fórum
7 – A Vértengerek
BejelentkezésRegisztrációElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (4)
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
Szerintem szuper a borító. Jó a kép, hangulatosak a színek, még a cím betűtípusát is imádom. Jó, talán lehet rá olyat mondani, hogy túlzottan mesterkélt a beállítás (ahogy a középső tengeri kígyó a szemünkbe néz), és talán külön képen már nem tetszene annyira, de könyvborítóként állat. Mindenképp csalogató lehet, ha egy polcon meglátjuk.

[b]Illusztráció[/b]
Na jó, én rájöttem hogy bírom Bob Harvey-t. Tudsz szebbet mutatni nekem például az ogre bajnoknál? (48.). Bár a madár-fétise megmaradt a [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=10][i]Haláltalizmán[/i][/url] rajzai óta (vagy csak ő kap ki mindig ilyen sztorikat? Hmm… most szöget ütött a fejembe, hogy is van ez: vajon az illusztrátorok dönthetik el, hogy mely fejezetekhez készítenek képet?). Nagyon tetszik, hogy a távolságot/magasságot/mélységet mennyire jól tudja érzékeltetni. Minden rajznak „súlya” van, mintha tényleg ott lennénk.

[b]Háttértörténet[/b]
Ez alkalommal nem vagyunk jó fiúk, sőt, egyenesen gonosz kalózok vagyunk, ráadásul a legnagyobbak közül valók. Van még egy másik senkiházi, aki szintén igényt tart a „legnagyobb” címére, Abdul a Mészáros (bizalomgerjesztő pofa lehet ezzel a névvel). Vele kötünk tehát fogadást, hogy Takból Nippurba eljutva, maximum 50 nap alatt melyikünk tud több aranyat összehozni (persze tisztességtelen úton). Ja és hát életben is kell maradni…

[b]Rendszer[/b]
Az alapvető értékeken kívül hajónk legénységének értékeit is ki kell számítanunk. Nyugalom, ezeket pontosan ugyanolyan egyszerűen lehet kezelni, mint saját személyes jellemzőinket. A „Legénység ütései” voltaképpen az Ügyesség, a „Legénység ereje” pedig az Életerő fogalmainak felel meg. Bár ez utóbbi azért többfunkciós érték, hiszen erre a pontértékre kell próbát dobnunk akkor is, amikor meg kell állapítanunk, hogy hány nap alatt jutunk el egy bizonyos úti célhoz (pl. 5 vagy 4 nap alatt, és ez nagyon nem mindegy). Ha már itt tartunk, az eltelt napok számát is jegyezni kell, és ha 50 felett járunk, akkor tulajdonképpen abba is hagyhatjuk a játékot, hiszen túlléptük a fogadásban rögzített limitet. A „Zsákmány” mező szintén fontos, hisz az összerabolt pénzekért megy az egész játék, illetve nincs külön jelezve, de a rabszolgának eladható foglyokat is érdemes számolni, hisz azok is pénzt érnek majd a piacon.
Szóval a tengeri csata ugyanúgy működik, mint az egyéni harc, ugyanúgy kell számolni a Támadóértéket, stb. Érdekesség, hogy minden egyes eltelt hajóút napjával visszakapunk egyet esetlegesen elvesztett Életerő pontjainkból. Ez kellemes bónusz, bár egyéni harc jóval kevesebb lesz, mint csapatos, így annyira nem fognak fogyni.

[b]Eredetiség[/b]
Az eredetiséggel nincs gond, nem rémlik, hogy lenne hasonló kalózos játék. Pont emiatt nem is kellett annyira megerőltetnie magát az írónak, mert az alaphelyzet hangulata eleve elég ahhoz, hogy jól szórakozzunk. Ettől függetlenül azért elég színes a világ, és nem hiányoznak a fantasy lények, még mielőtt valaki azt hinné, hogy ez most egy realista közeg lesz. Furcsa azért a mitológiai sztori megjelenése (Odüsszeia, és a disznókká változtatott hajósok), aztán a végén is van egy küklopsz (mondjuk, hogy az mit keres ott, az jó kérdés), de vicces a Négy Szél királya is, akinek ha leöljük az állatait vagy visszautasítjuk ebédmeghívását, akkor visszafúj minket a starthoz, és már vége is a kalandnak. Viszont ha jól viselkedünk, akkor megkaphatjuk tőle a szeleket, amik gyorsabban repítenek majd minket utunkon.

[b]Kihívás[/b]
Nem tűnik túl nehéznek, bár hozzáteszem, hogy a Szerencse próbák elvétésekor nagyon gyakran végezetes lesz az eredmény. Az igazi problémát azt jelenti, hogy nagyon könnyű túllépni az 50 napot, továbbá hogy nem fogunk elég aranyat zsákmányolni. Őszinte leszek: nem számoltam utána (ahogy például az [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=14][i]Elátkozott ház[/i][/url]ban sem a Félelem pontoknak), de necces, hogy le lehet-e egyáltalán győzni Abdult csalás nélkül. A végén derül ki, hogy minimum 900 arany kell a diadalhoz, ami lehetetlennek hangzik, amikor az átlag kincsmennyiség 50-100 arany környékén van egy helyszínen. Ha ezt összevetjük az utazási napok számával, akkor hááát… Aztán persze lehet, hogy kihagytam valami sokszáz aranyas lehetőséget, de nem hiszem. Akkor lenne reálisabb a dolog, ha nem kellene lefelezni a végösszeget, ahogy a könyv utasít. Az amúgy külön vicces, hogy arra már nem is kapunk instrukciót, hogy mi van akkor, ha nincs meg a kellő mennyiség, szóval még annyit se olvashatunk, hogy bocs, vesztettél. Vagy 400-ik fejezet, vagy X.

[b]Főgonosz[/b]
Az itt nincs, bár a végén ott lebzsel a korábban említett küklopsz. A vele való harc jól lett kivitelezve, minden egyes húzásunkon gondolkodni kell, hogyan akarjuk lenullázni az ellenfél Életerő pontjait. Én baromira ráéreztem a gyenge pontjaira, így hamar meglett a dolog.

[b]Hangulat[/b]
Mindent összevetve nem érheti szó a ház elejét, bár túlzottan nem is pakolták tele a [i]Vértengerek[/i]et extra meglepetésekkel. Jó, hogy egy vár bevételét különböző módokon megtervezhetjük; jó, hogy embereinket néha meg kell regulázni (néha pedig elegük lesz belőlünk és egyszerűen kinyírnak); jók a különböző hajós manőverezgetések a csatákban; és jó, amikor összefutunk valakivel, akinek tartozunk, és kockázással intézhetjük el a dolgot (vagy erőszakkal). Azért volt, ahol már éreztem, hogy fogy a kreativitás, például amikor egy Szemgolyóval kell megküzdeni (amit a következő pontban már ork-ként említ a könyv), de furcsa volt az is, hogy a Három nővér szigeteket csak az egyik szigetről lehet elhagyni, onnan viszont már nem lehet visszatérni a többire. És ez a 388-as ponton lévő szobor csak nekem tűnik kb. tíz méteresnek? Ezt hogy tudjuk egyedül kivinni az embereinkhez?
De ezek már csak a kötözködések. A [i]Vértengerek[/i] aranyos lett. Jó az egyszemélyes és hajós kalandok aránya, bár továbbra is fenntartom, hogy győzni benne nem nagyon lehet tisztességes játékkal. Bár ha már úgyis törvényen kívülit alakítunk, akkor lehet, hogy úgy gondolták, hogy a játékosnak sem muszáj betartani a könyv szabályait…
Értékelés: 9 / 10
Egy szörnyen alulértékelt kaland, mely kellemes váltást ad a megszokott kötetektől, itt ugyanis egy mohó, vérszomjas kalózt kell alakítani, nem pedig a világot megmentő hőst.

Egy versenyt (amit én személy szerint nagyon szeretek) kombinál a ,,kalózosdival'' (amit szintén szeretek). Ráadásul nem a hetvenkedő, ,,Johohó meg egy üveg rum''-típussal, hanem egy sokkal misztikusabb (ősi sumér, babiloni és görög elemekkel ötvözött) történettel.

Sok kiváló és izgalmas találkozást vonultat fel a könyv, több mellékszállal, melyek mindig kellemesnek hatnak egy játékkönyvben. Ezen kívül a vége felé egy rendkívül egyedi csatát is vívhatunk egy Küklopsszal. Az egyetlen bánatom az, hogy nem csak magadnak, de a hajódnak is jó kezdőértékeket kell dobnod ahhoz, hogy túlélhesd a kalandot. Nagyon ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el/újra ezt a könyvet.
Értékelés: 6 / 10
Mindig is úgy éreztem, hogy ezt a Kaland, Játék, Kockázat kalandot nem értékelik annyira, mint megérdemli. Elvégre az ötlet egyedi, és az elvégzendő feladat miatt sem hasonlítható egyetlen másik kötethez sem. Andrew Chapmant nagyobb elismerés illeti meg, mint amit valójában kap. Mindent egybevetve szerintem ez a legjobb irománya.

Alapvetően egy kalózkapitány bőrébe bújunk, aki zsivány kalózokból álló legénységével vitorlázik a tengeren. A feladatod az, hogy erővel gyűjts be annyi kincset, amennyit csak tudsz, ahogy az egy jó kalózhoz illik. A győzelemhez nagyobb zsákmányt kell összeszedned, mint ellenfelednek, akivel csupán a kötet legvégén találkozol. Némileg megnehezíti a dolgodat az, hogy az egész küldetésre korlátozott mennyiségű idő áll csak a rendelkezésedre.

Érdekes a küldetés is, a találkozások is, szépek az illusztrációk és jó az alapötlet. Nem rossz könyv ez.
Értékelés: 6 / 10
Míg az [url=http://zagor.hu/index.php?oldal=konyv&konyv=18]Űr-Orgyilkos[/url] hatalmas bukta volt, A Vértengerek valamivel jobban sikerült. A 80-as évek közepén bizonyára hatalmas sikert aratott a rajongók körében, mostanra azonban kifújt a téma, a többi klasszikushoz képest csúnyán megfakult. A kaland egy része igazán eredeti és érdekes, számomra csak egy átlagos kalandnak ér fel. Az új képességekkel (Legénység Ereje és Ütése vagy a Hajónapló) behozott tengeri csata és az idővel való versenyzés ellenére valahogy nem sikerült hoznia az elvárt formát. Azt azért elmondhatjuk, hogy Andrew Chapman fejlődött valamennyit a legutóbbi sci-fi kalandja óta. Az új játékosokat óvatosságra inteném, mielőtt megvennék ezt a rendkívül átlagos kötetet.
hr
Első oldalElőző oldal12
2012. március 17. 13:29 | Válasz erre | #9
Annyit még hozzá hogy a magyarul Kísértetnek fordított hajó neve eredetiben Banshee!A Banshee pedig egy kelta élőholt;egy olyan tündérnő szelleme aki életében gonosz volt!Szóval belecsöppent a műbe némi kelta kultúra is!Ill.a holtak papjai templomának pincekriptájában a szellem azt a kérdést teszi fel hogy \"Merről fúj a szél manapság Enrakiban?\"-ami eredetileg \"Merről fúj a szél manapság Albionban?\" lenne![smiley]vigyor5[/smiley]
És végül egy kérdés ha valaki esetleg tudná!Csak egyetlen olyan útvonal van,amelyet behajózva összejöhet a 400arany?

Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. március 17. 13:18 | Válasz erre | #8
Megjelenésekor(1990 nyarán),és azt követően egy jó ideig ez a könyv ott volt nálam a top3-ban!Több okból is nagyon élveztem ezt a kalózosdit!Tudtommal ez az első olyan könyv ahol egy nem éppen pozitív karaktert alakíthatunk;újítás az is hogy egy kalózhajó kapitányaként saját embereink vannak,ill.az ezzel járó csapatütközetek!(Bár ez utóbbi nem túl ötletesen lett megoldva,lényegében mintha két karakterünk lenne,és hol az egyikkel hol a másikkal kéne harcolnunk!)Aztán ha emlékezetem nem csal eme műben lesz először komolyabb szerepe az időnek!Bár az igazat megvallva az ilyen időzített kalandokért nem igazán vagyok általában oda,ide végsősoron passzolt,a lényeg pedig az hogy hozott újításokat a könyv bőven,és olyan újításokat amelyek nem váltak az eddigiek hátrányára!Ezzel a hajókázósdival a játéktér is klasszul kibővült,ill.annak az illúziója,hiszen a sok helyszín 400pontban csak sok kisebb kalandegységet nyújthat!Ezt viszont jól megoldja,az óriási kultúrális katyvasz ellenére is,amelyből a könyv elemei össze lettek hozva!Először is a borító:nekem speciál tetszik,annak ellenére hogy a képen látható hajó ókori görög stílusú(akárcsak a hajót betámadó hidra!)a belső ábrákkal szemben(pl.4.;181.;255.;282.fejezetpontok+a 288.fejezetpont fedélzete);így lényegileg a tartalomhoz nincs köze,maximum a vöröses tengerábrázolás passzol a vértenger címhez!Sebaj,a mű ötletesnek mondható,és szerintem szépek a színek(pl.egészen rendhagyó a lila háttér)!A már említett belső illusztrációk felemásak.Az ogre,az awkmute,a krell,a jégvad,a küklopsz,és az óriások szerintem a kiemelkedőbbek,ötletesebbek,a többi tűrhető.Maga a sztori pofonegyszerű,egy szimpla fosztogatóverseny.Érdekes hogy ez az eddigi könyveknél senkinek sem jutott eszébe,hiszen nem egy nagy reccsenés,de mégis nagy lehetőségek rejlenek benne!Itt a szerző mondhatjuk a rengeteg innen-onnani nyúlás ellenére is jól teljesít a 400pontra \"szűkített\" lehetőségekhez képest!Nos nézzük mi is a már említett kultúrális katyvasz,ill.rengeteg nyúlás!Maga a Beltenger-bár később a Titán már a Skorpiók Mocsara által életrekeltett Khul kontinenséhez lett csatolva-egy egyértelmű Perzsa-öböl fikció!A nevekből,ill.néhány illusztráció alapján is kiderül az arab hatás!Egy icipici 1001éjszaka meséi;erre utal a Rukh madarat kiváltó Óriás ölyv,és annak fészke egy szigeten is!Továbbá,hamár Perzsa-öböl,a szerző nem volt rest visszamenni annak korai ókorába!Az evidens településnevek:Assur és Kirkuk asszír településnevek;Lagash;Kish;Shurrupak;Nippur pedig sumérok!A Holtak folyói alatti barlangban pedig UT-NAPISHTIM-es szöveg![smiley]awink[/smiley]
Ezen kívül még némi Odüsszeia(a nő Kazallu szigetén pl.egy az egyben Kirké;de ott van pl.a Négy szélkirály szigete;a kicsit másképpen megjelenő küklopsz;vagy a hidra)és kész a terep a hajókázáshoz![smiley]fantasy-zeus-23[/smiley]Van azért néhány olyan dolog is amely vagy a szerző saját ötlete volt,vagy nekem nem sikerült az eredetét beazonosítanom(pl.a két óriás,Mog és Ogmog is ismerős valahonnan)!
Hangulatos bár,de kissé elcseszett még egy fantasy világban is,alapvetően szubtrópusi közegbe jéghegyet,és a jéghegyen katasztrófát szenvedett hajót a kalandba tenni!Az ilyesmi,és a fentebb írt nyúlásokat igénylő \"ötlettelenségek\" vonnak le talán egy kissé a mű értékéből,ill.a nehézségi szintje,ami már a nehezebb könyvek közé is nyugodtan besorolható!Egyébként egy rendkívül szórakoztató,remek darab ez,amely a rengeteg különféle útvonal miatt több nekifutás után sem unalmas!10/9
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2011. december 28. 18:25 | Válasz erre | #7
Ez a könyv annyira nem tetszett, valahogy jobban feküdt nekem a klasszikus fantasy kalandozás, mint ez a kalózosdi. De egyébként végigvittem persze ezt is. Ahogy másvalaki mondta, azért az Odüsszeiából elég sokmindent lenyúltak az alkotók.
© killmaster (Savanyúhas)
2011. december 21. 15:46 | Válasz erre | #6
A kiütős játékban érdemes jól fogadni, ott is lehet nyerni, meg a kockajátékban kinyírni a kalózokat! A rabszolgákat pedig eladhatod ügynökkel, és akkor csak szerencsepróba kell hozzá! 12 arany/db áron adhatod el a rabszolgáid. Az útvonal kényes téma, de azért összejön a pénz, ha eléggé jó kalózvezér vagy!
2011. december 21. 15:32 | Válasz erre | #5
Köszi, így már dereng valami:)
2011. december 21. 11:53 | Válasz erre | #4
Ha jól emlékszem sokat számít hogy jó áron adjuk el a rabszolgáinkat
de azt hiszem hogy a hatos dobás kötelező hozzá hogy maximum árat
kapjunk értük de ugye elég nehéz mindig hatost dobni hacsak nem
cinkelt a kockánk.És a játékbarlangoknál is a maximumot nyerni
mindig csalás nélkül kissé nehéz lenne.Nos ilyen csalafintaságokra
gondoltam.
© killmaster (Savanyúhas)
2011. december 19. 00:06 | Válasz erre | #3
Kis szerencse, a jó útvonal megválasztása, és az Odüsszeia ismerete némi előnyt biztosít a játéknál. A legénységet lehetőség szerint kímélni kell, drága pénz ám az új emberek vásárlása. Élvezetes és izgalmas a könyv, na de szemgolyó az ellenfél? Hát a kedves fordítók ezt bíz benézték, de nagyon!
2011. december 18. 22:33 | Válasz erre | #2
Nem emlékszem rá, hogy itt csalni kellett volna. Valaki esetleg meg tudná mondani, hogy hol és miben?
2011. december 18. 11:35 | Válasz erre | #1
Valahol csalni kell hogy minden kijátszáskor elég aranyunk legyen az
egyik legnehezebb K.J.K.könyv
Első oldalElőző oldal12