Zagor.hu
Zagor.hu fórum
3. Zagor.hu játékkönyv-átíró verseny
BejelentkezésElfelejtett jelszó
2023. szeptember 2. 10:25 | Válasz erre | #11
Azért ne adjátok fel ilyen könnyen. Inkább érdemes a főoldalon is meghirdetni. Persze ez csak 1 ötlet.

Üdv. Hark
2023. január 9. 22:20 | Válasz erre | #10
Kár, hogy ebből nem lett semmi :(
dum spiro spero!
© killmaster (Savanyúhas)
2014. június 3. 06:12 | Válasz erre | #9
Szerintem az időpont nem túl szerencsés most! Nyáron mindenki elfoglaltabb, én legalább is biztosan... Kicsit tisztuljon le minden, várjunk még jelentkezőkre, aztán meglátjuk...[smiley]felkialtas[/smiley]
© [törölt felhasználó]
2014. június 2. 22:19 | Válasz erre | #8
2014. június 2. 11:29 | Válasz erre | #7
Eddig igazából hárman jelezték érdeklődésüket a verseny iránt. Senki többet?
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2014. május 22. 00:38 | Válasz erre | #6
Gyilkos Fűz szélsőségeivel jobban tudom szemléltetni. Ha Zoli egy fejezetpontot ír csak át, míg Gábor 300-at, szerintem igen jó esély van rá, hogy a zsűri (és ne feledjük, itt most lényegében minden aktív fórumozóról szó van) Gábort fogja nagyobb pontszámmal honorálni. Ugyanakkor érdemes belegondolni abba is, hogy van-e értelme 300 pontot átírni. Attól, hogy valaki tényleg alaposan átgondolja az egész kötetet és kijavítja benne az összes hibát, még nem biztos, hogy sikerült jóvá tennie egy kalandot, lehet, hogy az csupán kevésbé rosszá lett. A másik oldalról azonban ha Zoli egyetlen fejezetponttal tud olyat alkotni, hogy az leverje Gábor 300-át, akkor én nagyon szeretném látni, mi az az egy fejezetpont :)

De természetesen nem vagyok ellenére a szabálymódosításnak, pont ezért vagyunk itt. Ez esetben az lenne a kérdés, hogy mik legyenek a terjedelmi megkötések? 20-200? 50-200? Én nem szeretnék kihagyni senkit sem, aki érez magában némi affinitást, de mondjuk elretten az 50 pontos megkötéstől, és ezért inkább bele sem vág. Könnyen lehet, hogy 20-nak indul, de a végén 150 lesz belőle, mert belejön, de ehhez tényleg az kell, hogy belelendüljön.

Ami a többi kérdésedet illeti:
Valóban nem voltam elég egyértelmű. A hátteret is nyugodtan meg lehet dolgozni, sőt, a szabályokba is bele lehet nyúlni. Ad abszurdum össze lehet hozni akár A Vértengerekből is egy sci-fit, de szerintem azt sokan nem értékelnék.

Az én véleményem ebből a szempontból nem releváns. Én vagyok az egyetlen, aki szavazás közben könnyedén nyomon követhetné – és egyébként nyomon is követi majd – az állást, emiatt nem tartanám ildomosnak, ha beszállnék a zsűrizésbe. runner is láthatja majd a számokat, ha akarja, de neki kicsit nehezebb dolga lenne összeegyeztetni, hogy melyik pontszámot ki adta kinek a melyik pályaművéhez.

De természetesen megmondom, hogy én mi alapján pontoznék.

Mindenképp fontos lenne, hogy a módosítás beleilleszkedjen az eredeti történetbe és úgy általában a világba. A Robot Kommandóban például rendkívül furcsán venné ki magát egy mágikus buzogány, a halálsugár kiírása a Holdjáróból azonban szerintem nagyon pozitív lenne.

Szempont lenne a javítások minősége. Ha valaki a egész könyvön végigmegy és kijavít minden apró-cseprő kis hibát, de közben nem tesz bele semmi újat, semmi egyedit, az számomra kisebb értékkel bír, mintha mondjuk elővenne a háttértörténetből egy homályos utalást, ami akár a főhősre, akár a főellenségre vonatkozik, és kanyarít köré egy néhány találkozásból álló mellékszálat. Ha valakinek például sikerülne A Sárkány szeméből egy ajtónyitogatós-tárgygyűjtögetős csoszogás helyett valami izgalmasat alkotnia, azt rendkívül szép teljesítménynek értékelném. Persze ha az átírás nem csak a hibára koncentrálódik, hanem új élettel tölti meg a művet, akkor kis túlzással tuti befutó.

Az Éjféli Tolvajból teljességgel hiányzik a \"kikaparom a szemedet\" feeling. Nem lenne rossz visszatenni bele. És lássuk be, A Lidérckastély mélyén sem az a horror, ami lehetne. Néhány bénább szörny ki, néhány vérfagyasztóbb csapda vagy ellenfél be, és máris sokkal hangulatosabb lenne.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy nagyon rossz könyvön nem nehéz javítani, míg egy nagyon jó könyvön elég könnyű rontani. Egy átlagos könyv színvonalát növelni talán a legnehezebb feladat.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© [törölt felhasználó]
2014. május 21. 22:32 | Válasz erre | #5
© killmaster (Savanyúhas)
2014. május 21. 20:18 | Válasz erre | #4
Nem is tudom... Ha három fejezetpontot írok át az olyan mintha csak belepiszkáltam volna a történetbe, ha 300-at, akkor meg gyakorlatilag átírtam az egészet. Valahol egy egészséges határt meg kellene szabni. Illetve mi van akkor, ha a történet vége szuper, de az eleje annyira nem tetszik? Mennyire élhet az ember a változtatás jogával esetenként a háttértörténetben? Illetve mik lennének azok a fő szempontok, amire te azt mondanád, na igen, valami hasonlóra gondoltam... stb.
2014. május 21. 14:43 | Válasz erre | #3
Mire gondolsz a szabályok konkretizálása alatt?
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2014. május 21. 12:54 | Válasz erre | #2
Alapvetően érdekes ötlettel álltatok elő, bár a szabályokat nem árt konkretizálni... Érdekes lenne egy varázspárbaj Malbordussal, vagy épp Zagorral, de hát ehhez bele kellene piszkálni a történetbe és nem is kicsit... Persze akad jó néhány reménytelen történet is, amit én sem tudnék jobban megírni, mert nincs benne semmi izgalmas. Talán a Halál seregeivel bepróbálkoznék ott érzek lehetőségeket, de csak akkor ha lesz igény rá. Mostanság több más dolog köt le. Belelapoztam megint egy FH kötetbe, konkrétan a Démon szemébe, én mondom bármelyik Zagoros történet köröket ver rá, tehát a gyengébb sztorik története is csak viszonyítás kérdése... :-)
2014. május 18. 20:08 | Válasz erre | #1
[b]Motiváció[/b]

Miután a jobb könyvek már réges-rég le lettek fordítva és egy ideje szinte már csak gyengébb kötetek jöttek/jönnek, mind fordítói, mind pedig olvasói oldalról is egyre több... ha nem is panasz, de mindenképp rosszallás hallható. Részben ennek, részben Szlobo sokszor emlegetett Királyok Koronájának, részben pedig Zipp Dementia két Magányos Farkas csata-átiratának ihletésére meghirdetem a 3. Zagor.hu játékkönyv-átíró verseny-[b]koncepciót[/b] (csak hogy mindig legyen benne valami újdonság).

Úgy gondolod, hogy az író töketlenkedett? Volt egy remek alapötlete, de kegyetlenül elszúrta? Vagy csak rendkívül harmatgyengére sikerült a lezárás? Te jobban meg tudnád csinálni? Akkor bizony itt a helyed!

[b]Kiírás[/b]

A versenyre történő jelentkezés feltétele, hogy az illető fórumtag legyen. A versenyző bármelyik, magyar nyelven valamilyen formában megjelent játékkönyvet átírhat. A versenyző akár több könyvet is átírhat, több részt is átírhat, de minden könyvhöz maximum egy pályaművet adhat le: tehát például beadhat egy pályaművet a Gyíkkirály Szigetéhez és egyet a Démonlovagokhoz, de nem adhat le kettőt a Vihargyilkoshoz.

Mi számít átírásnak? Át lehet írni az egész könyvet, ha valakinek éppen olyanja van. Át lehet írni csak egy találkozást. Át lehet írni akár több független találkozást is. Be lehet szúrni új találkozást. Ki lehet törölni részeket is az eredeti kalandból, ha úgy érzed, hogy szánalmasan sikerült, és mindenki jobban járna, ha nem lenne benne. Figyelem! Az alapötlet felhasználásával egy teljesen új kalandot megírni is szép teljesítmény, de itt most NEM ez a feladat, emiatt az ilyen művek NEM fognak részt venni a versenyen.

A módosításoknak könnyedén be kell tudniuk illeszkedni az eredeti történetbe. Mind betoldás, mind pedig átírás esetében egyértelműen meg kell tudni határozni a belépési ponto(ka)t, törlésnél egyértelműen meg kell tudni határozni a törlési pontokat.

[b]Technikai elvárások[/b]

A pályaműveket doc formátumban kell majd feltölteni ebben a fórumtémában. Az egyszerűség kedvéért a belépési pontok esetében az eredeti könyv eredeti fejezetpont-számait kell használni, a módosítások (mind betoldás, mind pedig átírás) esetében pedig 1000 feletti fejezetpont-számokat, ezen túl azonban nincs megkötés. Ha valaki 1001 és 1050 között kihasználja mind az 50 pontot, megteheti. Ha valaki öt kisebb betoldást készít és ehhez az 1001-1500 intervallumokból használ fel összesen 150 pontot, megteheti. Ha valaki egyáltalán nem akarja összekeverni a fejezetpontokat, a verseny szempontjából az sem probléma. A pályaműveknek nincs hosszbéli megkötésük, lehet 10 és 500 pontos művet is leadni.

[b]Zsűrizés[/b]

A zsűri a fórum minden egyes regisztrált felhasználójából áll össze. Az átírásokat pontozni szintén ebben a témában lehet majd egy 0-10 skálán, a teljes valós számsoron (tehát lehet adni 3.1415926 pontot is). A pontozásnak nincsenek szempontjai, mindenki olyan objektív és szubjektív szempontokat vesz figyelembe, amilyeneket akar. A versenyzők által adott pontok duplán számítanak. A versenyzők nem pontozhatják saját pályaműveiket. Azon zsűritagok által adott pontok, akik legalább a pályaművek felét értékelték, 1.2-es szorzóval számítanak. Azon zsűritagok által adott pontok, akik az összes pályaművet értékelték, 1.5-ös szorzóval számítanak. A pontozás ideális feltétele, hogy a zsűriző elolvassa a pályaművet. Ennek a feltételnek az ellenőrzése érdekében minden pályázónak meg kell adnia a művével kapcsolatban egy kérdést, amire egyértelműen kell majd tudnia azoknak válaszolni, akik azt elolvasták, és ezt a választ a pontozáskor meg kell adni. A pontozás indulásától és a harmadik értékelés beérkezésétől kezdve az átlagolt pontszámok nyilvánosak lesznek és folyamatosan frissülnek, a név szerinti pontok azonban csak a verseny lezárultakor válnak nyilvánossá.

[b]Határidők[/b]

A lenti dátumok 00:00:00-ra vonatkoznak.

2014. június 2: a szabályok véglegesítése és a verseny tényleges meghirdetése, amennyiben van elég érdeklődő.
2014. szeptember 1: a pályázás kezdete, innentől kezdve lehet feltölteni az átiratokat, azok azonban még nem fognak nyilvánosságra kerülni.
2014. október 1: a pályázás végső határideje, ekkorra mindenkinek le kell adnia az átiratait, pontozás indulása. Innentől kezdve már nem lehet új művel pályázni, a művek nyilvánossá válnak, a zsűri megkezdheti az olvasást. Ez egy kooperatív időszak lesz, a zsűri mondhat véleményt, javaslatokat, a pályázók még végezhetnek kisebb módosításokat az átirataikban. A pályázók kérhetik, hogy a műveik ebben az időszakban még ne jelenjenek meg a nyilvánosság számára, de a szabályok rájuk is ugyanúgy vonatkoznak (tehát innentől kezdve már csak kisebb módosításokat végezhetnek).
2014. november 1: a módosítási időszak vége, innentől kezdve már nem lehet semmiféle módosítást eszközölni a történetekben.
2014. december 20: a verseny vége, eredményhirdetés, a részpontszámok nyilvánosságra hozatala.

[b]Nyeremény[/b]

A három legjobb átiratot valamilyen módon be fogjuk tessékelni egy füzetbe, melyből a pályázók ingyenes példányt kapnak majd.


Az érdeklődők kérem itt jelentkezzenek, és jelezzék azt is, ha a fentiekkel kapcsolatban bármi kérdésük, kérésük, javaslatuk lenne.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?