Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Általánosan a KJK világáról és egyebekről
BejelentkezésRegisztrációElfelejtett jelszó
Első oldalElőző oldal12345678Következő oldalUtolsó oldal
2013. november 30. 00:08 | Válasz erre | #220
Köszönöm a válaszokat :) sokat segítettetek. A többiek is írhatnak, hogy kapjak egységesebb képet!
Nos, a nevek roppantmód fontosak, elvégre ezek adják meg a történet egyediségét. Gondoljatok csak bele: Őrült gonosz nekromanta jut a Titán minden négyzetméterére, Razaak azonban csak egy van. Számtalan nagyváros van a Titánon, kikötőváros szintén, de Azzur nagyúrból csak egy. Mágusból is dömping van a Titánon mindig, Főmágusból azonban csak egy van, és nem is lesz több soha. De ugyanígy van ez Földünkön a sztárokkal is. Marilyn Monroe férjhez ment,de nem lett Marilyn Miller a neve: az emberek, akik Marilyn Monroe filmjére elmentek, nem biztos hogy Marilyn Miller filmjeire is elmentek volna...

A teremtményekkel kapcsolatban azt tudom kiemelni, amit már korábban is említettem: borzasztó bénák az ötlettelen ember-állat-növény kevercsek. A klasszikus patkányember, farkasember még oké, de az ötlettelenség netovábbja, amikor a szerző mindenféle hülyeségeket kezd el összegyúrni, csak mert épp semmi nem jut az eszébe. Már a rinocérosz-ember is elég bénácska volt.
Az is elég vicces, mikor a szerzőnek semmi rendszertani név nem jut eszébe az adott teremtményre, pl. \"Ezerfogú barlangi szörny\". Nem olyan nehéz valami fajnevet találni, nekem is ment (Silacoid, Chryssalid).

Ami a szereplőket illeti, fontos hogy a nevüknek legyen súlya. Ne Kis Pista Jóska meg hasonlók, és lehetőleg ne egy agyonhasznált nevet ássanak elő a naftalinból (ne legyen még több Razaak meg Malbordus), az meg külön vicces, amikor angol/német személyneveket használnak. Szerintem a Titánon nem az angol, vagy a német a hivatalos nyelv, ezért furcsálltam a \"Zoot Zimmer\" és \"Fergus Finn\" neveket. Bár néhány képen valóban angolul vannak a feliratok, a Titán világleírása mindenhol rovásírást meg rúnákat említ. A Hét Sárkánykígyós könyvben is az Időkígyós varázsige. Ez körülbelül olyan jellegű hiba, amit már írtak korábban, miszerint a Titánon nem kérhetsz a Fekete Rák sörözőben egy üveg jó tokajit, mert Tokaj nincs.
2013. november 29. 22:49 | Válasz erre | #219
Nekem nagyon fontos a jól megválasztott név, és ez minden kategóriában értendő.
2013. november 29. 22:28 | Válasz erre | #218
Szuperfegyver: Elveszik a kihívás,és oda a feeling
Romantikus szál: Ha jól van kezelve akkor oké. Értem ezalatt,hogy ne nyomja el az izgalom,és érdekesség faktort. Persze alapból nem rajongok érte,de néha feldobja a sztorit.
Always kard: Ezzel nincs bajom,szerintem jó ha standard harcossal vágsz neki,csak lehessen fejleszteni! Ezt viszont iszonyatosan hiányolom pl majdnem minden kjk-ból. Hogy az ügyesség ennyire röghöz kötött. Miért ne tréningezhetne,edzhetne,vagy ügyesedhetne harc közben. Nagyon ritka amikor ez rugalmasan van kezelve.
Félelem: A félelem pont kb annyi szerintem hogy mennyire van tele a f*szod az egész világgal. :D A halálra rémülés pedig nyilván az amikor a szervezeted valamely része felmondja a szolgálatot,mert kikészül a vérnyomástól,stressztől,rettegéstől,bármitől.
Életszerű-e?: Nem. Számomra egyik sem.
Vörös hering: Engem zavar.Legyen funkciója,akár csak tüzet gyújtani,vagy összekötözni valamit.
Szellem,jelenés: Szent csapás? Vagy az más? De biztos valami nagyon szent valamivel.
Vámpír: Kellett egy komoly karakter akitől izomból lehet fosni,mert szinte kicsinálhatatlan. Nos ő lett a vámpír.
Időszoba: Mit szedsz? Én is kérek!

Engem is érdekelne valami. Számotokra mennyire fontosak a kalandokban szereplő nevek? Egy jól eltalált városnév,szörnynév,vagy fegyvernév mennyit ad a történethez nektek? Nekem iszonyatosan számít. Egy egy semmirekellő nevű szörnytől néha elmegy a kedvem a kalandtól.
2013. november 29. 14:04 | Válasz erre | #217
- Szuperfegyver: nekem nem tetszik, bár lehet, hogy egyszer el tudom viselni, de max. egyszer!
- Romantikus szál: attól függ
- Az az alapfegyver úgymond, azzal szinte mindenki tud alapszinten bánni. Illetve az író fantáziatlansága is lehet, vagy csak korlátozva volt.
- Egyszerűen nem bírod tovább idegekkel, és agyvérzést kapsz, vagy a soktól megáll a szíved.
- Cigiben van némi ráció, de a másik határozott nem.
- Nem zavarnak, szeretem őket:D
- Fantasy irodalom válogatja van hogy ezüstfegyver, van hogy szentelt fegyver, de lehet más is, csak a kreativítás szab határt.
- Ezt így találták ki gondolom.
- Valószínűleg megöregszik, de dophat egy ügyesség vagy szerencsepróbát, és akkor csak kicsit öregedett, -1 Ügyesség:D
[smiley]wave[/smiley]
2013. november 29. 12:20 | Válasz erre | #216
Na skacok, volna pár kérdésem most hozzátok, ha nem gond. Természetesen KJK-kkal kapcsolatban. Mivel mindannyian rutinosak vagyunk itt, ezért igen fontos a véleményetek.
- Mit gondoltok a szuperfegyverekről? Tehát olyan eszközökről, amik eltérnek a karddal való nyeszeb-kaszabról? Például egy jó kis machinegun, grenade launcher, vagy protron cannon \"Tangeríne\"? Ha ilyennel rendelkezel, az ellenség meg nem, akkor nagy előnyre tehetsz szert, és varázsolnod se kell tudni hozzá.
- Szerintetek milyen az, ha egy kalandjátékban van romantikus szál is? Jó, vagy baj?
- Miért van az, hogy kb. minden kalandjátékban kardot kapsz? Semmi buzogány, csata-csillag, lándzsa, vagy ilyesmi. Azt külön kiemelem egy-egy kritikában, ha más fegyvered is lehet mint a kard.
- A félelem-pontokat hogy kell leképezni a valóságra? Az életem során felhalmozódott félelem-mennyiség akkor éri el a kritikus értéket? :D És milyen az a halálra rémülés, azt hogy kell elképzelni?
- Az életszerű, hogy a cigaretta csökkenti a félelem-pontokat,vagy hogy a kávé és a kóla növeli az ügyességet?
- A vörös heringek titeket mennyire zavarnak egy kalandban? Tehát olyan tárgyak amik félrevezetésként vannak benne (pl. van láncfűrész-üzemagyag, de lehetetlenség láncfűrészt felvenni hozzá)?
- Szellemeket és jelenéseket mivel lehet megölni? Gondolom sima karddal meg hasonlóval nem.
- Mi az oka annak, hogy a vámpíroknak natúrba még az atom se tud megártani? Csak és kizárólag úgy ölhetőek meg, ha a szívüket átdöfik valamivel, egyébként meg sérthetetlenek?
- Mi történik akkor, ha a főhős olyan szobába lép be, ahol az idő iszonyatos sebességgel halad előre a kinti világhoz képest?
2013. augusztus 22. 18:50 | Válasz erre | #215
Az alábbi linken egész sok kaland térképe van összegyűjtve egy pdf állományban.

[url=http://outspaced.fightingfantasy.org/PDFs/FF_Solution_Maps.pdf]terkepek[/url]
2013. február 16. 06:12 | Válasz erre | #214
2013. február 16. 00:06 | Válasz erre | #213
És a Kallamerh-sorozat: a 13. Warlock-ban megjelent The Dreaming Sands (többjátékos minikaland), a Riddling Reaver, A Mélység Rabszolgái és a Mágusvadász.

-Ezekből csak az \"A Mélység Rabszolgái\" című könyv érhető el magyarul jelenleg?
2013. január 28. 16:24 | Válasz erre | #212
Nekem is.[smiley]vigyor3[/smiley]
© elefes
2013. január 28. 16:01 | Válasz erre | #211
A jib-jib az egyik kedvenc KJK-szörnyem.
2013. január 28. 15:57 | Válasz erre | #210
Jib-Jibeknek ideális hely.[smiley]vigyor2[/smiley]
© elefes
2013. január 28. 14:00 | Válasz erre | #209
Azért most eltöprengek kicsit a Kutykurutty barlangokban megbújó veszedelmen. :D
© killmaster (Savanyúhas)
2013. január 28. 00:09 | Válasz erre | #208
Kakhabad térképén van néhány olyan dolog, ami nincs benne a négy kötetben, illetve csak megemlítik. Jackson bácsi kialakított egy kis világot és hogy ne legyenek üres foltok a térképen beletett még ezt-azt. Ugye nem megyünk Mampangon túl sem, hisz nem az a célunk, de az élet nem áll meg ott sem a térképen. De aki úgy érzi, hogy Kakhabad világát még feltölti néhány dologgal, nosza rajta. Sosem késő egy jó történetet összehozni! Akár a Kutty-kurutty barlangokról sem, bár mint helyszin nem a legideálisabb...[smiley]buck[/smiley]
2013. január 27. 22:30 | Válasz erre | #207
Szerintem békák, akik azt szavalják: KutyKurutty, brekeke, nem esett már két hete. [smiley]vigyor5[/smiley] De van egy vérszomjasabb varangyos fajta is, ami azt mondja: KutyKurutty, brekeke, kalandod itt véget ért.
© elefes
2013. január 27. 21:46 | Válasz erre | #206
Kakhabad térképén találtam egy ilyet, hogy Kurutty barlangok. Ez benne van valamelyik könyvben? Kíváncsi vagyok, miféle szörnyű veszedelmek lesnek onnan a gyanútlan kalandozóra.
2013. január 18. 22:12 | Válasz erre | #205
Természetesen minden érdeklődő fórumozó szavazata számít!


Ha az értékelés mértékére eredetileg kitűzött legalább 10 szavazat nem is jön össze, azért még néhány értékelési voks szükségeltetik egy tényleges átlag, és így egy valamirevaló rendszer kihírdetésére, mely arányaiban többeknek elfogadható az egységesebb pontozhatóság elősegítésére.

Úgyhogy hajrá; tessék az alkalmazni kívánt súlyokat megosztani a többi lelkes kalandozóval!
2013. január 18. 11:08 | Válasz erre | #204
Ha az én szavazatom is számít vmit...:

1 Hangulat [30%] (Azért \"csak\" ennyi, mert ez így is elég nagy súllyal szerepel. Hozzáteszem, nagyon is fontos tényező.)
2 Játszhatóság-Játéktechnika [15 %] (Ha ez nincs megfelelően összehozva, elég rendesen odatehet a játékélménynek, a hangulatnak is.)
3 Történet [15 %] (Személy szerint nekem egy jól kidolgozott történetet szívesebben játszok.)
4 Szereplők-Szörnyek-Kihívás [10 %] (Ha a fentiek rendben vannak, akkor ez nekem annyira nem kiemelkedően fontos.)
5 Illusztrációk [10 %] (Ez nagyban hozzájárul a hangulat megalapozásához szerintem. Viszont, emiatt nem biztos, hogy én külön venném az 1. ponttól.)
6 Illeszkedési faktor [10 %] (Ennél mondjuk beszámíthatna az is, hogy ha egy könyv kapcsolódik történetileg egy másikhoz (előzmény v. folytatás), akkor több pontot kapna erre. Ami meg nem a Titánon játszódik, az kapjon mondjuk alapból 5-öt a 10-ből.)
7 Minden egyéb elem [10 %] (Ha jól számoltam, nálam így jön ki a 100%. :))
[smiley]c1042[/smiley][smiley]c2007[/smiley][smiley]c1039[/smiley]
[smiley]c2009[/smiley][smiley]Paladin-icon[/smiley][smiley]c2008[/smiley]
[smiley]c1041[/smiley][smiley]c1045[/smiley][smiley]c1040[/smiley]
2013. január 15. 23:31 | Válasz erre | #203
Örülök, hogy tetszik. (Nem a túlbonyolítási inger, hanem egy használható, és valamelyest egységes értékelési keret összeállítása inspirált...)

A 4. pont (mint bármelyik) kaphat nagyobb (eltérő) súlyt a végső értékelésben; ez az egész értékelési \"rendszer\" nem \"szentírás\", csak egy (kezdetleges) keret.

A 6. pontnak is van értelme (szükség van rá); remélem közben érthetőbb lett. (Ha még sem, és szükséges, kifejthetem, de most nem mennék bele jobban (fáradság).) De lényegében itt például egy Hóboszi sokkal magasabb pontértékkel bír (10 vagy 9), mint akár Az Elátkozott Ház; ami amúgy biztos nem nulla pont, hanem minimum 4, jóindulattal 5.

+ Kiegészítés a 7. (egyéb) elemhez: A kalandokban esetlegesen szereplő (kiegészítő) varázslási rendszerek itt értékelhetők; akár +-an, akár --an, attól függően, hogy mely irányba módosítja a könyvet.

Ha esetleg érdekel többeket ez az értékelési \"rendszer\" (és elég kiforottnak ítéltetik a tovább gondolásra), akkor lehetne (itt) szavazni az értékelési elemekhez tartozó súlyok mértékéről. A szavazatok átlagát véve közösen tudnánk az értékelési súlyokat meghatározni, ami így többeknek elfogadható, és mindenképp precízebb lenne.
Mindegyik értékelési ponthoz lentebb megadok egy-egy intervallumot, melyet nem \"kötelező\" megtartani (vagyis azon belüli értéket megadni), de némiképp azért célszerű lenne.
Nem vagyok statisztikus, de kb. 10 szavazat kéne legalább egy optimálisabb értékelés kidolgozásához...
Ami fontos, hogy a \"szavazók\" úgy adják meg az súlyozásra szolgáló értékeiket, hogy azok összege pontosan 100 legyen!

Eldöntendő mértékek tehát:

1 Hangulat [30-60%]
2 Játszhatóság-Játéktechnika [8-20 %]
3 Történet [7-20 %]
4 Szereplők-Szörnyek-Kihívás [7-20 %]
5 Illusztrációk [4-16 %]
6 Illeszkedési faktor [2-12 %]
7 Minden egyéb elem [2-12 %]

(A szavazás önkéntes és nyilvános... és egyelőre nem reprezentatív.)
2013. január 14. 15:04 | Válasz erre | #202
tetszik :)
bar azert tobb helyen is belekotnek:
a 4. pont (szereplok-szornyek-kihivas) pl. meglepoen kis sulyt kapott, pedig NAGYON fontos (szerintem)
a 6. pontot pedig nem is igazan ertem... a Titanon kivul jatszodo konyvek mar nem is szamitanak? az Elatkozott haz, a Halaltalizman ilyenkor nulla pontot kap, es igy eleve \'szar\' besorolast, mig a maximum kozepszeru Tuzhegy varazsloja meg 10 pontot? :S

de akkor csak hogy konstruktiv legyek, egy rovid pontozas (ahol onkenyesen eltuntettem a Titan-kompatibilistast, es hozzacsaptam a 4. ponthoz):

Zombik vere
1) HANGULAT (51%) 8 pont: baromira eltalalt! Teljesen jol hozza a ZS kategorias agyatlan zombihentelos filmek hangulatat.
2) JATEKTECHNIKA (12%) 6 pont: alapvetoen nagyon jo otlet az uj rendszer, de tul sok teret ad a szerencsenek
3) TORTENET (11%) 4 pont: gagyi...
4) SZEREPLOK-SZORNYEK-KIHIVAS (14%):
A. 4 pont: nincsnek igazan jo mellekszereplok (sot, eleve keves van beloluk)
B. 5 pont: zombik, zombik, masfajta zombik, egyeb zombik. ja, es zombik is (de azok legalabb tobbnyire viszonylag eltalaltak)
C. 3 pont: kb. vegigjatszhatatlanul nehez, nem sok alternativ utvonal van. ezt elb@szta Ian bacsi...
osszesitve: 4 pont
5) ILLUSZTRACIOK (7%) 6 pont: elmegy...
6) EGYEB (5%) 7 pont: eloszor csak 6 pontot akartam adni, de mivel eleg keves napjainkban a Foldon jatszodo FF van, joindulatu leszek :D

TOTAL:
65.7 pont
realisnak tunik :)
2013. január 13. 21:14 | Válasz erre | #201
Múltkorában ebben a topicban felvetődött (felvetettem/felvetettük) a kjk könyvek pontozása. A kialakult eszmecsere (és nem vita!) során elég egyértelműen kiderült, hogy a \"pontozósdi\" túlságosan is szubjektív, hisz még maguk az adott pontértékek sincsenek valamelyest definiálva. Ezt valamelyest továbbgondolva jutottam arra a következtetésre, hogy egy-egy köny legoptimálisabb értékelését %-osan lehetne megtenni, ahol a különböző tulajdonságok súlyozottan szerepelnek. (Már ha nem egy önálló pontértékkel kívánjuk megadni, ami hozzávetőlegesen szintén igen kifejező tud lenni, de sajnos elég nagy a \"hiba lehetősége\" az értékelésnek.)

Hangsúlyozom, tisztában vagyok vele, hogy az oldal \"kérdőív\" rovatában igen részletes értékelési rendszer van, ami önmagában kíváló, de (leginkább a súlyozás hiánya miatt) pontos összértékelésre nem a legoptimálisabb. Azt is kiemelem, hogy nem a lustaságom, vagy a pontrendszer esetleges \"nem tetszése\" (ilyenről szó sincs) miatt nem értékeltem itt könyveket; hanem csak azért, mert annyira különbözű mélységű a könyvek pillanatnyi \"ismerete\". (Van amelyiknél kb. 20 év távlatából kéne értékelni, van amelyikkel csak utólag ismerkedtem meg; így egy ilyen teljesen hiányos, különböző mélységű ismeret ahyagra támaszkodó összértékelés igen értelmetlen lenne. Egy-egy kevésbé tetsző könyv jól lepontozása, és egy-egy kedvenc mű jól felpontozása pedig \"nem az én világom\".) Tehát kiemelem, hogy a lentebb prezentálásra kerülő könyv-értékelési \"rendszert\" azoknak szánnám (mindenféle nagyképűség nélkül) segítségül, akik nagy lelkesedéssel és részletességge (és persze a lehető legnagyobb objektivitással - mivel anélkül az egész nem sokat ér!) igyekeznek a könyveket értékelni.

A könyv-értékelés tehát 7 részből állna, melyek mindegyikére (elviekben) 1-10-ig (persze 10 a legjobb) lehet pontértéket adni; mindegyik pontértéket, a megfelelő szorzójával való módosítása után (súlyozás), összesíteni kell, végül egy 10-el való visszaosztást követően kapjuk meg a mű százalékos értékét. Azért csak elviekben! vannak 1-10-ig a pontok, mivel úgy érzem, hogy az 1 és 2 pontérték már azt a kategóriát képviselné (értékelhetetlenül gyenge), ami azt eredményezte volna, hogy az adott könyv el se jut a megjelenésig. Így a gyakorlatban 3-10-ig ildomos a pontokat kiosztani, mivel nincs \"tiltva\" az 1 vagy 2 pont alkalmazása sem (de az önkényes, túlzó lepontozás nem támogatott...) Az elég valószínű, hogy összértéknek a 100% elérése lehetetlen, de ez talán nem is baj, a lényeg egy viszonylagos optimális értékelés biztosítása.

Jöjjön végre az értékelési rendszer:

1. HANGULAT [51%, vagyis 51-es szorzó]
Ez a legfontosabb értékelési elem, ezért is több mint 50 % a súlya; ha tetszik, ez az az elem, amit önmagában adnánk egy könyvnek, ha csak egyetlen pontértéket kapna. A \"probléma\" csak az, hogy itt a legnagyobb a szubjektív értékelési hatás, így itt kell a leginkább kontrolálnia magát a pontozónak, hogy ne az \"érzelmei vezessék\". A lényeg tehát az összhatás, vagyis hogy mennyire fogja meg az adott könyv az olvasót. (Bocs, túlmagyarázni nem szeretném.) Ennél a valódi problémát abban látom, hogy az értékelés milyenségét erősen befolyásolja (akár kedvezőtlenül, erősen negatív irányba) a könyv fordítási és kiadási minősége. (Egy gyengébb Vénuszos kiadvány simán okozhat minusz 1 pontot a valódi értékhez képest, bár ezt felesleges részleteznem.) Értelemszerűen magának a szövegnek a gördülékenysége és fogyaszthatósága is erösen befolyálja az egész hangulati elem megítélését.
A pontértékek elméleti értékei (az egységesség kedvéért): 10-magasan kiváló; 9-nagyon-nagyon jó; 8-határozottan jó, bárkinek ajánlható; 7-elfogadhatóan jó, közepesnél jobb, egyszeri kalandra ajánlható; 6-közepes, kipróbálható egyedi ízlés szerint (nagyon korlátozottan ajánlott); 5-gyenge közepes, nem ajánlott; 4-gyenge, nem jó; 3-nagyon rossz; (2 és 1-értékelhetetlenül gyenge).

2. JÁTSZHATÓSÁG-JÁTÉKTECHNIKA [12 %]
Igen fontos értékelési elem, melyben nagyon nehéz egy könyvnek maximális pontszámot elérnie; az újdonság ereje nélkül lehetetlen. Ezen belül az egyik fontos értékelési elem a játéktechnikát befolyásoló szabályrendszer, vagyis a játékot meghatározó pontrendszerek. Pozitív értékelést eredményez, ha egy könyv az alap 3 pontrendszeren kívül értelmesen!! alkalmaz kiegészítő elemeket, melyek a játék javára válnak. (A nem igazán beváló ilyen elemek nem hoznak pozitív elbírálást - olyan mint ha nem is lenne.)
Ezen ponton belül a másik fontos elem a játékrendszerre kihatással lévő feladványok és rejtvények alkalmazása. Ezek jó alkalmazása pozitív elbírálást hoz; esetleges elszúrása (béna vagy szinte megfejthetetlen) pedig úgy veendő, mint ha nem is lenne.
Fontos még, hogy a játéktehnikából eredő nehézségi dzint esetleges eltúlzása nem ebben a pontban értékelendő.
A pontértékek elméleti értékei (az egységesség kedvéért): 10-a játéktecnika kiváló, pozitív újdonságokat tartalmaz, kiváló rejtvényekkel kiegészítve (több és mindegyik eltalált). {Na ennél a 10 pont megszerzése borzasztóan kemény dió...}; 9-összességében kiváló; pozitív az újító játéktechnika és a feladvány(ok) is pozitív(ak) egyértelműen; 8-összességében nagyon jó; vagy az újító játéktechnikában, vagy a feladvány(ok)ban emelkedik ki legalább pozitívan; 7-Jól alkalmazza a (megszokott) játéktechnikát, igazi újítás nincs, és \"kirobbanó/emlékezetes\" feladvány sincsen (egy-két kisebb, egyszerű lehet); 6-csak a megszokott sablont alkalmazza az elvárt szinten, vagy a alkalmazni próbált esetleges újítások nem jöttek be egyáltalán, illetve semmi érdemleges fejtörő sincs; 5-a megszokott játékrendszert csak a minimélisan elvárt szinten hozza; 4 és 3-valamit komolyan elbaltáztak a játékrendszerben; (2 és 1- értékelhetetlen).
{Jól látszik, hogy itt több régi klasszikus csak 7 pontot kaphat legfeljebb az \"újítás\" hiánya miatt - és itt igazán magas pontszámra csak az újabb könyveknél van esély.}

3. TÖRTÉNET [11 %]
Ez is természetesen fontos; és itt a történet magával ragadási képessége erősen befolyásoló, valamint az, hogy vannak-e benne (természetesen csak nagy vonalakban, a fő történeti szállra vonatkozóan)logikai \"eszetlenségek\". Egy alapvetően jó, de túlságosan leegyszerűsített vagy bugyuta történet sem kaphat magas pontszámot.
Ezen ponton belül értékelendő a HÁTTÉRTÖRTÉNET minősége, \"frappánsága\" is.
A pontértékek elméleti értékei (az egységesség kedvéért): 10-minden szempontból kiváló történet, logikai bukfencek nélkül; különösen élvezetes háttértörténettel; 9-nagyon jó sztori, különösebb logikai hibák nélkül, igazán élvezetes háttértörténettel; 8-agyon jó sztori, különösebb logikai hibák nélkül, kevésbé élvezetes háttértörténettel; 7-alapvetően jó (de talán túl egyszerű) sztori, komoly hibák nélkül, jó háttértörténettel; 6-alapvetően jó (de talán túl egyszerű) sztori, komoly hibák nélkül, gyenge háttértörténettel; 5-összességében halovány sztori, vagy a logikai hiba is sok, vagy a hátértörténet nagyon gyenge; 4-összességében igen halovány sztori, a logikai hiba is sok, és a hátértörténet is nagyon gyenge; 3-nagyon pocsék sztori, tele komoly logikai hibával; (2 és 1-értékelhetetlen).

4. SZEREPLŐK-SZÖRNYEK-KIHÍVÁS [9 %]
Ez is egy fontos, és mindenképpen nagyon összetett elem. (Ha tetszik: 3-3-3%.) Egyik összetevője a kalandban megjelenő szereplők (átmeneti társak, kiegészítő szereplők, stb.) sokszínűsége, és ezek megfelelő kihasználása az író részéről. (Ennek maximális megvalósítása igen nehéz írói feladat.)[A pontértékelési résznél ez a részelem lesz az A.]
A másik összetevő a könyvben felbukkanó szörnyek (ellenfelek) változatossága, azok \"odaillősége\", és jól eltaláltsága; valamint a legyőzhetőségük (nehézségi szint!!) optimális kidolgozottsága. [A pontértékelési résznél ez a részelem lesz az B.]
A harmadik lényeges összetevő a teljes kaland kihívása, vagyis az össznehézségnek és az \"újra próbálkozási inger\" magasan tartásának optámális egyensúlyi megtalálása; nagyon leegyszerűsítve össznehézség (bár ez önmagában nem fedi le teljesen, amire gondoltam, hisz egy könnyebb és egy nehezebb könyv is lehet ugyanolyan jó a kihívásukat is vizsgálva). {Szerintem egy könyvnél ezt a legnehezebb megvalósítani az író részéről!} [A pontértékelési résznél ez a részelem lesz az C.]
{Ez a 3 részelem maximális szinten egy azon könyvben minimális eséllyel jelenhet csak meg, így itt a 10 pont kiosztása szinte csak elméleti lehet!!}
A pontértékek elméleti értékei (az egységesség kedvéért): 10-A és B is kiváló, a C a lehető legmagasabb szinten; 9-A és B is kiváló, a C nagyon magas szinten; 8-A és B közül az egyik nagyon jó, a másik jó, a C pedig nagyon magas szinten; vagy az A és B is nagyon jó, és C viszonylag magas szinten; 7-A és B is jó, valamint a C viszonylag magas vagy elfogadhatóan magas szinten; 6-A és B is jó, valamint a C jó vagy éppen jó szinten; vagy A és B közül az egyik jó, a másik közepes, a C pedig viszonylag jó szinten; 5-a 3 érték közül 1 vagy 2 éppen elfodhatóan jó, legalább 1 közepes szinten; 4-egyik érték sem jobb közepesnél, illetve 2 érték gyenge, vagy 1 nagyon gyenge; 3-a legjobb érték is gyenge, de inkább 2 érték nagyon gyenge; (2-mind nagyon-nagyon gyenge érték; 1-mind értékelhetetlen).

5. ILLUSZTRÁCIÓK [7 %]
Talán kevésbé fontos elem, de értékelendő (értékelésnél a művész emberek előnyben...) 3 részelemből áll: 1: borító [3 %], 2: belső nagy képek [3 %], belső kis képek [1 %]. (Nagyon nem részletezném, hisz nem annyira az én asztalom...)
A pontértékek elméleti értékei (az egységesség kedvéért): 10-mindhárom kiemelkedő, és a borítókép illeszkedik is a könyvhöz szervesen; 9-mindhárom alapvetően kiemelkedő, de a borítókép nemilleszkedik a könyvhöz szervesen; 8-alapvetően nagyon jók, borítókép illeszkedés is rendben; 7-van nagyon jó és jó elem is; 6-a legjobb elem is csak éppen jó, de van, amelyik csak közepes; 5-erős közepesnél egyik elem sem jobb; 4-az elemek többsége gyenge, lehet benne nagyon gyenge is; 3-tényleg nagyon gyenge minden rajzi elem; (2 és 1-minden rajzi munka értékelhetetlen).

6. ILLESZKEDÉSI FAKTOR [5 %]
Ez egy apróbb, de mégis lényeges elem, mely azt határozza meg, hogy az adott kaland mennyire illeszkedik a TITÁN világába. (Lehet, az 5 % kevésnek tűnhet, de úgy érzem, önmagában azért nem kéne öszzértékelési szinten \"lehúzni\" egy könyvet, mert nem vagy kevésbé illeszkedik a Titán világába. Nyilván ez az illeszkedési kérdés valamennyire megmutatkozhat a HANGULATI pontértében is, de mégis kéretik ezt az elemet a \"helyén\", vagyis itt értékelni.
A pontértékek elméleti értékei (az egységesség kedvéért): 10-nemcsak kiválóan illeszkedik a Titán világába, de egyik építőköve is; 9-kivállóan illeszkedik, és segítette a Titán világának kiteljesedédét; 8-kiválóan illeszkedik a Titán világába, több utalással; 7-jól illeszkedik a Titán világába, igazi plussz elem nélkül; 6-alapvetően illeszkedik a Titán világába; 5-csak minimálisan illeszkedik a Titán világába; vagy nem illeszkedik de a volága mégis elég \"Titános\"; 4-nem illeszkedik a Titán világába; 3-annyira nem illeszkedik a Titán világába, hogy az már szinte fáj; (2 és 1-értékelhetetlen ebből a szempontból).

7. MINDEN EGYÉB ELEM (AMI KIMARADT) [5 %]
Ide értendő minden olyan egyedi pozitív vagy negatív elem, ami az első 6 pont egyikébe sem sorolható. Ha ilyet egyáltalán nem tartalmaz a könyv, akkor ennél 7 vagy 6 pont jár.
A pontértékek elméleti értékei (az egységesség kedvéért): 10-extra sok vagy extra minőségű egyéb pozitívum; 9-sok vagy említésre méltó minőségű egyéb pozitívum; 8-felbukkanó egyéb pozitívum; 7-nincs semmi, a könyv 1989. előtti; 6-nincs semmi, a könyv 1990 utáni; 5-felbukkanó egyéb negatívum; 4-több vagy jelentős egyéb negatívum; 3-nagyon sok és jelentős egyéb negatívum; (2 és 1-annyi egyéb negatívum, ami önmagában hazavágja a könyvet).

Tehát a 7 elemre kiosztott 3-10-ig (vagy 1-10-ig) adott pontértéket kell a megfelelő [ ]-ban megadott %-os értékkel megszorozni; és az így kapott 7 értéket összeadni. Végül az összeget 10-el osztva kapjuk meg a könyv %-ban értendő összértékét, ami talán segít valamelyest egy egységesebb értékelésben.
Nem akartam így elnyújtani, bocs... Aki szeret értékelni, annak remélhetőleg, hasznára lesz.
2013. január 12. 17:55 | Válasz erre | #200
Hm, most eszembe jutott, h. pár könyvhöz még megvan a saját kezűleg rajzolt térképem. Esetleg, ha érdekel valakit, akkor lefényképezhetem közelről, és feltölthetem vhova.
Amikről rajzoltam anno, és biztos h. még meg is vannak:
Tűzhegy varázslója
Halállabirintus
Hóboszorkány barlangjai
Végzet erdeje
2013. január 7. 16:41 | Válasz erre | #199
Ezzel nem mondok nagy okosságot , de sok könyv úgy kezdődik , hogy \"tapasztalt kalandozó vagy \" tehát akármelyik könyvre vissza lehetne vezetni[smiley]nyes[/smiley]. Amúgy nem kellene ezeket a \"főhősös\" dolgokat , mert , hogy az eredeti kérdésben ez volt \" hogy történetük szerint, azaz időrendileg hogy követik egymást a kjk könyvek?\" Na amit biztosan tudunk : A halállabirintus után jön a bajnokok próbája , a Tűzhegy varázslója után a Visszatérés a Tűzhegybe és a Zagor Legendája. Van még egy csomó ilyen ,de én se vagyok olyan nagy szakértő.
2013. január 7. 09:34 | Válasz erre | #198
A Tolvajok városát viszont nem a Feketehomok kikötőben,hanem Silvertonban fejezed be!Illetve a Halállabirintus hátterét sem a Feketehomok kikötőben kezded,csak áthaladsz rajta!
Szóval itt a visszautalás nem olyan jelentőségű,hogy a dolog egyértelmű lenne!Bár kizárni sem kizárható hogy ugyanaz legyen a két karakter!Szóval ki-ki ahogy szeretné!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. január 7. 09:29 | Válasz erre | #197
Igen,végülis lehet ugyanaz a két személy,csak szerintem nem lenne igazán életszerű!

A Halállabirintust közvetlenül követte a Gyíkkirály szigete,és ez utóbbi hátterében említi hogy Fangból érkezel!Persze ez még nem egyértelműsíti,inkább csak valószínűsíti hogy egy karakterről van szó!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. január 7. 09:24 | Válasz erre | #196
Igen,minden könyvnek az olvasója/játékosa a főhőse,csak könyvenként/kalandonként nem feltétlenül ugyanazokat a személyeket megtestesítve!Ami kilogikázható:a Halál seregeiben nyilván azonos hőst alakítunk mint a Bajnokok próbájában;a Rémület útvesztőjében feltételezhetően vagy a Végzet erdejének,vagy a Hóboszinak a hőse nyomul(bár ez nincs tényként közölve),és evidens hogy a két utóbbi kaland hősei nem lehetnek azonosak!(Nekem amúgy az a szimpibb verzió hogy a Hóboszis karakteremmel folytatom kalandjaimat a Rémületben,egyrészt mert ez a két könyv egymás közvetlen folytatása,másrészt jobban is bejön a Hóboszorkányos sztori!)
A Gyíkkirály szigete is közvetlenül a Halállabirintus után jött ki,és háttértörténetében említés is van róla hogy Fangból érkezel az osztriga öbölbe!Bár ez sem egyértelmű,de itt is lehetsz ugyanaz a karakter!
A többi Allansiában játszódó Livingstone kaland ha jól emlékszem nem tér ki egyértelműen arra kit is személyesítünk meg,szóval ezekben a saját kényünk-kedvünk szerint lehetünk egy teljesen független karakter,vagy az előzőekben már részt vett valaki!A Varázsló kriptájában Yaztromo viszont már régi ismerősödként jelenik meg,azaz itt érdemes régebbi Yaztromos kalandot hozzávenni(persze nem kötelezően)!Véleményem szerint nem azonos még a Tűzhegy varázslójának és a Visszatérés a Tűzhegybe sztoriknak a hőse sem!
Jackson hősei viszont egymástól tök független valakik!A Káoszban egy varázslótanonc,a Pusztítóban a Vezérgálya kapitánya,a KJV pedig eleve egy másik kontinens,értelem szerűen saját kalandorral!
Egyéb írók pedig általában külön leírják kit is kell alakítanod(pl.szamuráj,kalózkapitány,Arion uralkodója,erdei elf törzsfőnök,stb.)!
Nem tudom kimaradt-e valami?
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. január 7. 09:05 | Válasz erre | #195
Nyilvánvalóan ott van még a Vámpír kriptája és a Vámpír Bosszúja, ahol a főellen ugyanaz a személy.

A Hajnal szigetek sorozatban a Kétélű Jóslatot követi a Bíbor Áradat, ahol előbbi főhőse lesz az utóbbi uralkodója, aki elé járulunk.

Mandragóra-könyvek: Az Árnyékharcosok Legendáját követi a Holdjáró. Ennek lett volna még egy kötete, a Blood of the Mandrake, de ezt leállította Puffin.

Nálam okosabb emberek szerint a Halállabirintus és a Bajnokok próbája között van még egy kaland, a 7-es Warlock-ban megjelent Deathtrap on Legs többjátékos minikaland.

És a Kallamerh-sorozat: a 13. Warlock-ban megjelent The Dreaming Sands (többjátékos minikaland), a Riddling Reaver, A Mélység Rabszolgái és a Mágusvadász.

Végül pedig még egy érdekesség: A Tolvajok Városának hőse Feketehomok-kikötőben kezd. A Halállabirintus hőse Feketehomok-kikötőből indul el Fang-ba. A Gyíkkirály szigetének hőse pedig Fangból megy Osztriga-öbölbe.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2013. január 6. 20:03 | Válasz erre | #194
\"a Halállabirintus hőse nem azonos a Bajnokok próbájának hősével!Az előbbi önszántából indul,nyer,ennyi,míg a másik kényszerből vesz részt\"

Ettől még elkaphatták, és kényszeríthették a Bajnokok Próbájára... Szal kétszer is lehet ugyanabba a szarba lépni! :)

\"A gyíkkirály szigetének hőse viszont pont Fangból érkezik az Osztriga öbölbe,és a két könyv is egymás után jött ki,hát nem különös?\"

Most akkor melyik is a másik könyv?
2013. január 6. 19:04 | Válasz erre | #193
na igen, az idorend mellett masik kerdes hogy melyik konyveknek lehet(ne) ugyanaz a fohose (jo, persze mindegyiknek EN vagyok, ra van irva a boritora! :P), bar itt valoszinuleg csak annyit lehet kideriteni hogy melyikeknek NEM, mint ahogy a peldakat is irtad
2013. január 6. 18:37 | Válasz erre | #192
Ami tuti biztos az az hogy a Végzet erdejének története valamivel a Hóboszis sztori után játszódik,vagy annak végével átfedésben!Ugyanis a Hóboszorkány második felében indulnak a törpék elveszett kalapácsuk előkerítésére,amely létszükséglet a trollok támadásai ellen!A rémület útvesztője pedig mindezen kalandok után startol,ugyanis az említett két kaland Kőhídfalván ér véget,ez pedig ott kezdődik!Jogosan feltételezhető hogy a Rémület hőse azonos az említett két könyv hősének valamelyikével,mivel ezeké nem lehet azonos!
Itt jegyezném meg hogy a Halállabirintus hőse nem azonos a Bajnokok próbájának hősével!Az előbbi önszántából indul,nyer,ennyi,míg a másik kényszerből vesz részt,persze győzelme esetén ő vezeti seregeit Agglax ellen!A gyíkkirály szigetének hőse viszont pont Fangból érkezik az Osztriga öbölbe,és a két könyv is egymás után jött ki,hát nem különös?
Szummázva,a sztorik alapvetően a könyvek megjelenési sorrendjében követik egymást,kivéve a már említett Végzet erdeje,ill.a kalandok hősei sem ugyanazon személy,egy fix,és két lehetséges kivétellel!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. január 6. 18:17 | Válasz erre | #191
van egy-ket egymashoz kapcsolofo tortenet pl Halallab - Bajnokok probaja - Halal seregei vagy a Tuzhegy varazsloja - Visszateres a tuzhegybe - Zagor
(a tevedes jogat fenntartom, nagyon regen jatszottam a fenti konyvekkel)
de a nagy reszuk egymastol fuggetlen, kb. a Titan (marmint a konyv) jeleneben jatszodnak
2013. január 6. 16:53 | Válasz erre | #190
Amúgy kösz a listákat , így már tudok valamit. Mondjuk engem inkább a saját készítésű könyvek érdekelnének , mert én is egy ilyenen dolgozom éppen és érdekel , hogy mások miken dolgoznak.Bár a van erre topik , talán ott kéne megkérdeznem...
2013. január 6. 16:49 | Válasz erre | #189
Hát ezt elég nehéz lenne megmondani mert nem minden KJK könyv játszódik ugyanabban az univerzumban... Vannak az eredeti fantasy könyvek a Titánon , de azok se egységesek. Voltak sci-fi , földön játszódó , szuperhősös és egyéb fantasy (tehát nem a Titánon játszódiió) könyvek és persze egy csomó mini kaland is , de vannak rajongói regények is. Szóval ez egy elég nehéz kérdés. Persze mint minden bonyolultabb kérdésre erre is azok tudnak válaszolni akik már a 80-as években már az összes megjelent KJK könyvet birtokolták. Hát nem mondtam sok okosat , de ez így van.
2013. január 6. 16:11 | Válasz erre | #188
Egy olyan kérdésem lenne, hogy történetük szerint, azaz időrendileg hogy követik egymást a kjk könyvek? Azaz melyek azok, amik egymás után játszódnak, és a sorrend is érdekelne persze?! :)
2013. január 6. 14:06 | Válasz erre | #187
Akkor akár az is elképzelhető, hogy idén a DL-el foglalkozzon valaki. Elméletileg azt jobban szereti mindenki.
2013. január 6. 10:49 | Válasz erre | #186
Nem lenne szabad hullafáradtan neten járkálnom [smiley]buck[/smiley]
Kíváncsiságból most elkezdtem nézni, hogy rakétáék hogy csinálták. Volt arany, Arany, aranypénz, Aranypénz, Arany Tallér, Aranytallér, szóval eléggé össze-vissza írogattak. Valamiért ez maradt meg.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2013. január 6. 03:40 | Válasz erre | #185
a fizetoeszkoz neve NEM irando nagy kezdobetuvel!
a nagybetuzes oka valoszinuleg annyi, hogy angolban nem ritka a mondaton beluli nagy kezdobetu, pl. konyv/filmcimeket gyakran irnak le ugy hogy minden szo (ami nem kotoszo vagy nevelo) naggyal kezdodik
a forditasban meg ez a nyelvtanilag helytelen megoldas valahogy bent maradt...
engem szemely szerint nem zavar, segiti az attekinthetoseget, de attol a magyar nyelv szabalyai ertelmeben hibas

a nemetek valoban nagybetuvel irnak minden fonevet, na az mar kurva idegesito :D (bar a nemet nyelvvel ez a legkisebb gond...)
2013. január 6. 00:24 | Válasz erre | #184
Legjobb tudomásom szerint a két szukitsos egyike sincs konkrétan beütemezve még sehová, ebből a szempontból nyilván tudnak csúszkálni – akár még az idei évből ki is, főleg ha egyébként jó lesz a termés. Másrészről szerintem nem kellene egyszerre kijönniük. A halál seregei-lélekrabló kombótól sem voltam elragadtatva. Legyen köztük valami újdonság is.
A füzet képeinek állapotáról semmiféle infóm nincsen, ezért nem is akarok találgatni azzal kapcsolatban. És ez ráadásul egy mindannyiunkon kívül álló dolog.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2013. január 5. 22:20 | Válasz erre | #183
Elvileg a Démonlovagokat és a Zagor Legendáját az általad említett két könyv után be lehetne iktatni nem? No meg ott a Játékfüzet is...
2013. január 5. 22:18 | Válasz erre | #182
Az én értelmezésemben az Aranytallér nem azért nagy kezdőbetűs, mert ki kell emelni, hanem mert a Forinthoz hasonlóan ez a fizetőeszköz neve, és mint ilyen, nagy kezdőbetűvel írandó.

Hogy zagor.hu-tól mi várható 2013-ban, azt senki nem tudja. Attól függ, hogy haladnak majd a fordítók.
Az Árnyékharcosok legendája már a végső fázisban van, látok rá esélyt, hogy február végéig kijöjjön. A Holdjárónak is kész a nyersfordítása, de ott még várunk egy második átnézésre, hogy a fordítás közben vétett fogalmazási és fordítási hibák átellenőrzésre kerüljenek.
Elvileg készen lenne a Gonosz Kapuja is, de Setna nagyon eltűnt vele.
Minden más csak spekuláció, ehhez javaslom az [url=?oldal=elokeszuletben]készülő könyvek listájának[/url] aloldalát.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2013. január 5. 22:03 | Válasz erre | #181
Ja, így már érthető. Azt hittem, van még valami új a tarsolyodban.
© killmaster (Savanyúhas)
2013. január 5. 21:52 | Válasz erre | #180
Hát az egyik a Fekete lovag című írásom, a Zagor.hu 5. füzetének nyitókalandja lesz. Immáron engedve a zsűri és a rajongók kérésének, kissé kipofozva jelenik meg valamikor (talán tavasszal). A másik írásom, a frissebb, (néhány kiválasztott szerencsés már olvashatta...) a Végzet prófétái címet viseli, és Sz.G kolléga kiírására készült el. Kétségem sincs affelől, hogy benne lesz a kiadványában, pláne úgy, hogy a pályázók igen csekély számban vannak jelen, és többen pozítívan nyilatkoztak róla. Elvileg tavasszal lezárul az a pályázat is, és Sz.G kolléga függően egyéb ügyes-bajos dolgaitól, gondolom még az idén megjelenteti majd ezt a történetemet is. Aztán még ki tudja mit hoz az idei év... Most éppen még leköt a fordítás, de ha megálmodok valami új kalandot, azt biztosan megosztom majd veletek. [smiley]hehe[/smiley]
2013. január 5. 21:33 | Válasz erre | #179
Gondolom amit korábban írt.
2013. január 5. 21:29 | Válasz erre | #178
Két saját írásod? Az egyik gondolom, amit a versenyre írsz, de mi a helyzet a másikkal?
© killmaster (Savanyúhas)
2013. január 5. 18:08 | Válasz erre | #177
Hát ami engem illet, 2013-ra várható, hogy megjelenik majd 2 saját művem is, (de ezekről már olvashattál itt a fórumon), valamint egészen jól halad a Magányos Farkas sorozat 2. részének fordítása, mely ha elég érdeklődőt vonz majd, lehet folytatása. Illetve a továbbiakról még azért nem írok, mert nincs letisztázva a dolog. Én egyébként nem használok programokat KJK íráshoz, illetve wordbe géplem be az összes agyament ötletemet, valamint gráfokat rajzolok, hogy tudjam hányadán is állok.
Egyébként nem csak a teremtmények nevénél alkalmaztunk nagybetűs írást, hanem pl: az Aranytallér szónál is. Ezzel kiemeltük a szövegkörnyezetből! Az angolban is mindig nagybetűs az I (én) szó, és ha jól emlékszem a németben az összes főnevet nagy betűvel írják! Szóval ne tessék csodálkozni, ha a KJK-nak is vannak saját nyelvújítói...[smiley]nyes[/smiley]
2013. január 5. 17:34 | Válasz erre | #176
koszi :)
a lapper oldalan belinkeltem anno az altalam ismert jatekkonyv-keszito programokat (bar hogy a linkek kozul melyik el meg, azt nem tudom...), nezz rajuk, mindegyik mas egy kicsit, a keszito izlesenek megfeleloen
2013. január 5. 17:12 | Válasz erre | #175
Na én is beszállok a kérdezősködésbe. Rögtön két kérdéssel kezdeném , ebben az aktív KJK-szerű könyveket írók valószínűleg tudnak okosat mondani , de egy tájékozott fórumozó is mondhat valami értékeset. Na szóval tudnátok sorolni olyan programokat amikkel lehet lapozggatós könyveket csinálni. Jelenleg glezmen lapper-jével dolgozom egy könyvön , remek program , de a változatosság kedvéért írhatna valaki egy két programot (amúgy aki könyvet ír annak ajánlom a lappert). A másik kérdésem az lenne , hogy milyen lapozgatós köynvek jelennek meg 2013-ban? Itt zagor.hu-s KJK könyvekre és itteni fórumozók saját készítésű könyveire gondoltam. Szóval várok egy-két \"listát\".Részleteket is írhattok róluk , mert az se ártana...
2013. január 4. 19:51 | Válasz erre | #174
Mert SJ-IL így írta őket a tűzhegy varázslójától kezdve, Rakétáék ezt átvették a Halállabirintustól kezdve, mi pedig az ő nyomdokaikban indultunk el, ennek megfelelően mi is mindenhol szépen, nagy betűvel írjuk őket.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2013. január 4. 17:48 | Válasz erre | #173
Szerintem amikor a harc közben írja le nagy betűvel a neveket akkor még elfogadható , de most nem tudnám ezt megfogalmazni , szerintem , ha két külön sorba írják a neveket akkor oké (persze csak harc közben , amúgy nem az). Amúgy szerintem ez csak fordítási hiba , vagy csak azért írják így , hogy biztosan elolvassák az emberek (de ez csak tipp). De szerintem erre nem kell magyarázatot keresni , ezt csak a készítők vagy a fordítók tudhatják.
2013. január 4. 15:14 | Válasz erre | #172
Kérdés!!!!!!

Miért és mikor jött ez szokásba hogy A Szönyek Neveit Mindenütt Nagybetűvel Írják A Kalandjáték Könyvekbe Mert Az Olyan Dizájnos?
Esküszöm nem értem, miért jó, amikor minden köznévből tulajdonnevet csinálnak. Sem a \"goblin\" sem a \"halálkísértet\", sem a \"troll\" nem tulajdonnevek. A Griltignél, Garknál nem volt gond a nagybetűvel kezdés, de a fejezetpontokban rengeteg olyasmit is nagybetűznek, amiket teljesen fölösleges. Ennek mi az oka?
2013. január 1. 14:17 | Válasz erre | #171
Na sokat nem olvastam vissza, de látom valami vita volt itt. :D

152-es hozzászólásban sok minden benne van, én úgy-ahogy benne vagyok a tanításban, így én is látom, hogy satnyul-butul-stb. társadalmunk.

Az hogy ki melyik évet érzi erősnek az eléggé szubjektív, mert pl. sokan istenítik az elátkozott házat, engem ellenben nem csapott földhöz. Nameg milyen szempontból nézzük? Angol kiadás szempontjából vagy magyaréból? A kettő között azért elég húzós különbség van... valószínűleg az idejükben legtöbben magyarral találkoztak, így ahhoz kapcsolódnak érzelmi szálak (mint pl. van olyan szám, amiről nekem automatikusan a skorpiók mocsara jut eszembe, valószínűleg játék közben a rádión elég sokszor nyomatták). Életkor is eléggé befolyásoló tényező lehet. Értékelésnél lehet, hogy valaki figyelembe veszi az egyes buktatókat (óriás egy barlangrendszer közepén, vajon hogy élte túl addig, kétlem hogy mindegyiknek lett volna kiszolgálószemélyzete), valaki csak a hangulatot díjazza. Szóval ez eléggé emberfüggő. Hm, a fészbúkról jutott eszembe, zagor nincs fent? Talán reklámnak nem lenne rossz... és többeket vonzana ide...
Első oldalElőző oldal12345678Következő oldalUtolsó oldal