Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Általánosan a KJK világáról és egyebekről
BejelentkezésElfelejtett jelszó
123456789Következő oldalUtolsó oldal
© timba
2023. december 27. 12:35 | Válasz erre | #403
Van-e olyan előadó akinek a dalszövegének/klipjének a témája a Titánhoz kapcsolódik?
2023. december 26. 18:40 | Válasz erre | #402
Micsoda meglepetés, tegnap éppen ezt a két könyvet kaptam karácsonyi ajándéknak. [smiley]vigyor0[/smiley]
Nyilván még nem olvastam végig őket, de a Salamonis titkait jobban átvizsgáltam.Őszintén szólva én többet vártam, vagy inkább egészen mást.A kezdeti értékeinket nem kidobjuk, hanem adottak, ügyesség 6, életerő 12, szerencse 6.Bár minden könyv borítóján az áll, a főhős te vagy, hát, itt nem az volt az érzésem, hogy egy hős karakter bőrébe bújunk.Inkább valamiféle pancser, aki útnak indult szerencsét próbálni, de még nem is történt semmi, már ellopták mindenét.Szóval a kaland ilyen értékekkel és nulla felszereléssel indul.Aztán apránként kell pénzt és dicsőséget szerezni, hogy vigyük valamire.Pl. koldulnunk kell, összeverekedve egy másik koldussal a kolduló helyért, meg disznófarmon dolgozni, úgy hogy van esély, a mocsoktól, bűztől szó szerint kihányni 1 életerőt, és 1 ügyességet...
Folyamatosan szemétkedik velünk egy adószedő is, és álmunkban bejárhatjuk a Tűzhegy varázslója sztorit a vasrács utáni elágazásig (mert ha korábban nem, ott mindenképpen felébredünk).Szóval eddig nem tetszik, hogy őszinte legyek, nehéz ezzel azonosulnom.Oké, 40. évfordulós könyv, és ezért bele lett csempészve ebbe némi Káosz fellegvára, és Pusztító is, a Tűzhegyen kívül.Ez mondjuk jópofa, de az alap helyzeten nem ment, soknak tűnik a fejezetpazarlás, igazán új dolgokkal pedig nem találkoztam (sok minden inkább innen-onnan visszaköszön.)
Úgy döntöttem, inkább pihentetem is, és megnézem az Óriások árnyékát.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2023. december 26. 18:38 | Válasz erre | #401
Eszmecsere volt ez nem vita. [smiley]vigyor0[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Nheil
2023. december 25. 13:03 | Válasz erre | #400
Abszolút kivesézted de én nem is szándékoztam vitatkozni senkivel :-)
The city changes but the fools within are always the same.
2023. december 25. 11:50 | Válasz erre | #399
Valamekkora kihívás minden kalandban szükséges, nyilván ecsetelnem sem kell, hogy miért.De ha már kategorizálni próbáljuk az ezek közötti különbségeket, azaz könnyebb és nehezebb kalandokat egy 1-5 skálán, azért csak kell lennie az 1-es kategóriába is valaminek.A tűzhegy varázslója pedig szerintem ide is való.Komoly ellenfelek nincsenek benne (ill. írtam a két komolyabbat; bár 9 vagy az alatti ügyesség esetén a farkasember, és a ghoul is gondot okozhat), komoly rejtvények sem, a kötelezően megszerzendő tárgyak listája sem vészes, és ezekből egy kivételével mindegyikbe viszonylag könnyű belebotlani, sok a képességek visszatöltési lehetősége is, halálpont minimális; egyedül a melyik utat választod okozhat gondot, elkerülve ezzel az egyik kulcsot.
A helyes út/végigjátszás előbb-utóbb kiderül, és ennek ismeretében már minden további az induló képességeken, és esetlegesen a kalandban található véletlent meghatározó kockadobásokon múlik.
Szóval nekem az a véleményem, hogy ha nem is teljes alapossággal, de amennyire azt szükséges, be lehet lőni a könyvek nehézségi szintjét!Amelyik több végigjátszási lehetősséggel bírnak (pl.Skorpiók mocsara, Szamuráj kardja), azt az útvonalaik alapján különbözőképpen is!
A Pusztítás maszkjainál neccesebb szituáció a bozóttűz túlélése, illetve ami nagyon véletlen, de kötelező, az az aligátorral való harc, hogy észre veszed-e közben a víz alatt trónoló csontvázat!Neccesebb harc benne a 10/14-es jégsárkány, illetve Morgana a végén, aki bár "csak" 11/6-os, mégis 11/12-esnek minősíthető!Esetleg a kardfogú tigris, bár azzal nagy eséllyel nem sikerül összefutni, és nem is kötelező igazából Hever kürtje.A bánya még kisebb kihívás, és mint te magad is írtad, akadnak benne valóban indokolatlanul hülye halálpontok is.Az átlagtól (3) mindenképpen a nehezebb kalandok közé sorolható, még ha nem is az eszelősen nehéz (5) cuccok közé, így a 4-es kategóriába sorolni teljesen indokolt.
A gyíkkirály szigete pedig jó kezdőértékekkel elvileg elsőre is simán végigvihető, mert abszolút nem egy útvesztő, kb. minden lényeges dologba bele is szaladunk utunk során, ebből a szempontból kevésbé neccesebb mint a Tűzhegy.Magyarán a szükséges tárgyak, dolgok, infok, stb., elég könnyen megtalálhatóak.Legyen akkor ez a 2-es kategória, de ha valaki az 1-esbe sorolja, még az sem szentségtörés.
A Halállabirintus, Hóboszorkány, Rémület útvesztője (és az ehhez hasonló típusú kalandok) pedig a 3-as kategória.A fasza értékekkel néhány (10 alatt, tippre 4-7 alkalom elegendő) próbálkozás után sikeresen végigjátszható kalandok.
Azt hiszem, ez kellően kiveséztem.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Nheil
2023. december 24. 19:11 | Válasz erre | #398
Ennyire mélyen nem terveztem statisztikailag belemenni a nehézségekbe inkább csak egy impulzív összehasonlítgatósdi volt. Én már a legritkább esetben játszom tényleg kockákkal úgy ahogy a könyvekben szó szerint le van írva. Egyszerűsítek vagy csalok orrba-szájba mivel n-edjére megyek végig a kalandokon.
De jah az általam kitalált "1-es" könnyű kaland valójában szinte semmire nem igaz, ha nagyon szőrözni akarunk még a Tűzhegyre se hiszen ott is kellenek a helyes kulcsok. Tehát a Gyíkkirály se könnyű akkor. De a Pusztítás maszkjai szerintem túl van démonizálva, nincs egy szinten a Pusztítóval, Varázsló kriptájával, Démonlovagokkal de még a mélység rabszolgáival sem, ezek gyakorlatilag egy játékkönyvbe rejtett lineáris kalandok, a választás illúzióit megadva de valójában egy helyes út van és ennyi. a Pusztítás maszkjaiban csak 4 tárgy kell összesen és abból csak 2 amit nehezebb megtalálni mellette igen van sok köcsög halálpont de máshol is van bőven.
The city changes but the fools within are always the same.
© killmaster (Savanyúhas)
2023. december 24. 17:41 | Válasz erre | #397
A nehézség rendkívül relatív dolog. Mert ahol ismered a helyes utat, és aránylag kevés és gyenge az ellenfél azt gyorsan ki lehet játszani mondhatni alacsonyabb értékkel. Persze hogy 7 ügyességgel bármelyik könyvnek nekiállj, az elég meredek lenne, még az olyannál is, mint a Tűzhegy varázslója. Az Elátkozott háznál azt hiszem 10 félelem pont alatt biztos a halál. Amúgy sem szeretem ezeket a statisztikákat. Például a Szamuráj kardjában az egyik út jóval nehezebb mint a másik, noha a végcél ugyanaz. Más a helyzet ha még nem is ismered az adott kalandot! Egyébként szerintem pl. a Pusztító még nehezebb mint a Varázsló Kriptája. Ezek már az extrém kalandok kategóriáját súrolják. Sőt bármilyen hihetetlen olyan kaland is van, amit egyszer elővettem pár perc erejéig, és lemondtam róla. Egyébként mi a helyzet a két új kalanddal? Az Óriások árnyékát már hellyel közzel ismerem, de a Salamonis titkait csak nagyon kis százalékban.
2023. december 24. 17:00 | Válasz erre | #396
Van ez az oldal, ahol a különböző KJK kalandok végigjátszása szerepel, és a végigjátszás után van egy táblázat is, hogy a helyes út ismeretében milyen képességpontokkal, mennyi a %-os esély a sikeres teljesítésre.
Gondolom, egyéb (képességektől független) kockadobásokra, rejtvényekre, stb. nem kalkulál, de talán az már a végigjátszásba valószínűleg bele lett dolgozva (már ahogy én elnézem).
Íme egy példa, a Hóboszorkány barlangjai:
https://fightingfantazine.proboards.com/thread/83/9-caverns-snow-witch-solution

Ez alapján, ha az ügyességed 11 (ami egyébként kimondottan fasza érték), és az életerőd 24, a szerencséd pedig 12, az esélyed csupán 43,1%!Oké, nyilván számítógép pörgette ezt ki, de a lényeg, hogy 50% alatti, azaz nagyobb az esély a kudarcra, mint a sikerre.
A táblázat szerint mindenképpen szükséges az a 12-es ügyesség!Ha e mellé "csak" 18-as az életerőnk, és 10-es a szerencsénk, is már magasabb, 61,6%-os a győzelmi esélyünk!Ennyit jelent az az egyetlen ügyesség pont differencia!Mellette simán lehet kevesebb a szerencsénk, és jóval kevesebb az életerőnk is.
Ha mindened maximum, azaz ügyesség 12, életerő 24, szerencse 12, az esély akkor sem 100%, hanem "csak" 91,4%!

Ez a Halállabirintus esetén 97,6%; a Gyíkkirály szigeténél 99,7%; A Rémület útvesztőjénél 96,9%; a Bajnokok próbájánál viszont már csupán 25,2%!
További szélsőséges értékek:Pusztítás maszkjai 11,2%; a Varázsló kriptája 0,5% (ennél durvábbat nem is találtam!); a Múmia átka 27,6%; a Vérescsont 34,9%; Démonlovagok 2,1% (érdekes, hogy itt 11-es ügyességgel végig nagyobb az esélyünk, bizonyos egyéb értékek mellett, pl. 11/24/12 értékek esetén 4,6%.

Persze vannak könyvek, ahol még maximális közeli értékek sem szükségesek, és már 100% a sikeres végigjátszás esélye.Főleg a korai cuccok, pl a Tűzhegy varázslója, Káosz fellegvára, Végzet erdeje, a KJV sorozat, ha varázsló vagy...

Úgy gondolom ez alapvetően, ha nem is 100%-osan, de fedi a valóságot.
Ha kiismered egy könyv végigjátszását, akkor az is adja magát, hogy a helyes úton, pl. hány elkerülhetetlen küzdelem van olyan ellenfelekkel, amelyek ügyesség értéke 10-11-12 vagy esetleg még komolyabb, azaz már kimondottan veszélyesnek mondhatóak.Főleg ha az életerejük is magas.De magas életerővel (10-12+) már egy 9-es, vagy 8-as ügyességű lény is be-betalálhat 1-2 nem várt alkalommal, ami gondod okozhat.

Így az te 1-es kategóriád:a Tűzhegy varázslója (itt ugye csak egy 10/10-es küklopsz, és egy 9/9-es minotaurusz jelenti a "kihívást") helyesen lett ide sorolva, de a Gyíkkirály szigete már nem!Ott már mindenképpen megütközöl egy 11/10-es styracosaurus-szal, majd rögtön utána egy 9/9-es mutáns gyíkemberrel, és egy 11/11-es fekete oroszlánnal is!A kaland elején rögtön van pedig egy 10/11-es óriás rák, mert még mindig könnyebb útvonal, mint a 3 kalóz, ahol az egyik szintén 10-es ügyességű.
+ ha a bányában nem vállalod fel Valhalla kürtjének megkeresését -5 életerő pontért, akkor még lesz egy 10/10-es küklopsz is.
Azaz én ezt a kalandot már inkább a 2-eshez sorolnám, úgy ahogyan a Halállabirintust is, a Rémület útvesztőjét, meg ami ilyen 80% pluszos sikereséllyel kecsegtet.De vehetjük ezeket 3-asnak is, azaz a közepes nehézségű kalandoknak, amiben kellő mértékű kihívás van, de azért 10 próbálkozáson belül simán átvergődhető.
A pusztítás maszkjai meg inkább a 4-es kategória, ha nem az 5-ös.
Aminek a sikeres kijátszási esélye 25% alatti, az mind 5-ös kategória!

Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Nheil
2023. december 23. 16:04 | Válasz erre | #395
Nagyon nehezen képzelem el, hogy bárki szeretné Sharpot megvédeni :-)
És a legrosszabb FF író szavazáson nem tudnék még csak jelöltnek se mást rajta kívül.
The city changes but the fools within are always the same.
2023. december 23. 11:10 | Válasz erre | #394
Luke Sharp
392.
Mész a folyosón, és egy barlangba érsz.Több másik járat is indul innen, és egy kisebb barlang is, amelynek a falából mindenféle vasrudak állnak ki.Egy létra felfelé vezet, de le is lehet mászni egy üregen keresztül.
Hirtelen valahonnét egy nyílvessző repül el alig a fejed mellett, és a megolvadó láva is elkezd egyre gyorsabban folyni, úgyhogy inkább beszaladsz a sötétségbe!Lapozz a 246-ra.

246.
Botorkálsz a korom sötét barlangban, amíg egyszer csak fel nem buksz egy kocsikeréknyomban.Vesztesz 3 életerő pontot, amiért így pofára estél!Szerencsére a fáklyád nem tört ketté, de ennek ellenére még mindig nem látsz semmit, de hallod hogy szemből egy Minotaurusz közelít.A járat fala hirtelen beomlik, a fény elvakít, de összeszeded magad, és átugrassz a szakadékon.Lemész a folyosón és hamarosan egy barlangba jutsz.A hintaszékben egy törpe dudorászva pörget egy vasgolyót a kezében.Ügyet sem vet rád.Merre mész jobbra, lapozz az 53-ra, vagy balra, lapozz a 198-ra.

53.
Átbújsz a vasrácson, és látod, hogy egy nő szalad el előtted kezében egy íjpuskával.Nagyon fürgén mozog, és nem éred utol, de a kardfogú tigrissel meg kell küzdened!

Kardfogú tigros Ügyesség 6 Életerő 7

Ha győzöl, lapozz a 78-ra.

198.
Az ork rád ordít, hogy mit ácsorogsz ott te szerencsétlen paraszt, és rád vág a korbácsával!Vesztesz 5 életerő pontot!Félrelököd, és elugrassz mellette.Egy kisebb barlangba jutsz, ahol folyik a láva.Egy sötét elf kardot rántva fenyeget a túloldalról, ezért te is kardot rántasz.Óvatosan közelítesz a köveken keresztül, és amikor már csak néhány lépcsőfok választ el benneteket, egy kopasz, öreg szerzeted bukkan fel az alagútból, és a sötét elfhez megy.Néhány szót vált vele, amit te nem értesz, és a sötét elf távozik azon a járaton keresztül, ami kivezet a teremből.A szerzetes hozzád hajol, és így szól -tudtam, hogy jössz, és most megtanítalak a titkos írásra, mert nincs sok időnk!Lapozz a 356-ra.

78.
Nagy nehezen legyőzted a tigrist, de a nő már nem jön vissza!Dobj a kockával 4-szer!Ha a dobás összege nagyobb mint a jelenlegi életerő pontod, a lezuhanó szila agyon üt, és beleprésel a barlang padlójába, ha kevesebb akkor eltalálja a vállad, és súlyos sérülést okoz, vesztesz 1 életerő pontot!
Gyorsan tovább mész a folyosón, ami először enyhén lejt, majd enyhén emelkedik.Egy tágas barlangba érkezel, ahol ketrecbe zárva törpe rabok vannak.Az egyikük észrevesz, int, és amikor közelebb mész odaadja az aranykulcsot, ami majd a nagy vaskaput nyitja!Merre mész tovább?Ha jobbra, lapozz a 22-re, ha balra, lapozz a 211-re.Mindkét út jónak tűnik!Ha inkább bemennél a kunyhóba, ahonnan hangos beszélgetések zaja hallatszik, lapozz a 167-re.

22.
A folyosó balra fordul és egy barlangba vezet.Átmész a sziklán és a szakadékon, ahol egy megfagyott harcos alakjába botlasz.Van nálad 5 aranytallér, amit odaadsz a harcosnak?Ha igen, lapozz a 388-ra.Ha nincs, lapozz a 23-ra.

211.
Egyre gyorsabb tempóval rohansz a sötét folyosón, ahol hiába világít a fáklyád, semmit sem látsz!A folyosó egy barlangba vezet, ahol egy nagy szikla vezet át egy szakadékon, amiben láva van.De mielőtt belépnél a terembe, egy vadnak kinéző őrzőkutya támad rád!Ez valószínűleg Barakhaz ebeinek egyike.Meg kell küzdened vele, hogy átjuthass a szobán!

Kutya Ügyesség 8 Életerő 10

Ha legyőzted, lapozz a 111-re.

Na, nem is folytatom, mert talán ennyiből is lejön, az a rengeteg random sületlenség, logikátlan katyvasz, ami Lukács műveit jellemzi.Mindenféle normális leírás, és magyarázat nélküli összevisszaság, jobbra-balra, jobbra-balra, bal-jobb!Kidolgozatlan karakterek, párbeszédek.Irreális harci adatok, kockadobálások, kódok, nulla támpont.Nyakatekert bugyuta háttértörténet.Még jó, hogy karakterként egy balfasz bőrébe bújhat nem mellesleg a játékos.Meg ami még perpillanat nem jut eszembe, de valamelyikőtöknek biztosan fog.
Várom a véleményeket, és főleg az ezt meghazudtoló ellen kritikát!


Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Vikky
2023. december 22. 11:02 | Válasz erre | #393
A Varázsló Kriptájánál is van esély arra, hogy valaki elsőre végigjátssza csalás nélkül kockákkal, csak mondjuk kb. annyi, mintha 5 találatosa lenne a lottón.
© Nheil
2023. december 21. 19:40 | Válasz erre | #392
Ja ezt csak úgy beírtam most.

Elég retardált vagyok akkor, csak most fogtam fel hogy mire gondoltál, tehát az én magam által felsorolt nehézségi pontokra lennél kíváncsi a könyvekre :-)
Hát az elég nehéz lenne most, mivel még csak a Kard mesterénél tartok, azt fejeztem be az ezután következőkre pedig nem emlékszem annyira, legutóbb úgy 6 éve haladtam végig a könyveken. Persze Green kivétel neki minden könyve vagy nagyon nehéz, vagy elborultan nehéz. Mindig is sajnáltam hogy eg ennyire nagyszerű kaland, mint a Démonlovagok miért ilyen rohadtul nehéz.
Amúgy meg egykét kivételtől eltekintve a könnyű kategóriába semmit se tennék ha azt tekintjük könnyűnek, hogy reális esélye van annak, hogy valaki full csalás nélkül, elsőre végigjátssza.
The city changes but the fools within are always the same.
2023. december 21. 19:20 | Válasz erre | #391
Heh, nem erre értettem. :D

384-es pontban felvázoltál 1-5-ig pontozást.
Na arra lennék kíváncsi, hogy azok alapján mennyit adnál a könyvekre.

Amúgy mintha az rémlene, hogy a FF mobiljátékban nem lenne ügyességlimit, de lehet hogy csak könnyűben nem volt.
© Nheil
2023. december 21. 18:36 | Válasz erre | #390
Ha az a ritka eset, hogy nekiállok szabályosan, kockákkal egy kalandnak mostanában, akkor mindig 11 ügyesség, 19 életerő és 11 szerencsével megyek. Vagy ha tudom előre, hogy könnyűek a harcok akkor direkt 10 ügyességgel.
Valahogy 20+ életerőt extrém soknak érzek, soha nem megyek annyival. Meg olyat szoktam bevezetni, hogy unalmas mindig kettőt sebezni, ezért inkább d6/2 lesz a sebzés, vagyis 1-3 (ezt sosem értettem , miért nem innoválta szinte senki ezt az unalmas fix 2 sebzést a könyveiben)

Aztán a következő verzió, hogy hagyom a francba teljesen az életerő nyomonkövetését. Ha harcban meghalok akkor úgyis megette a fene, elvileg kivételes tehetségű hős vagyok, fog a tököm itten random goblinok ellen dobálgatni főleg nedjére egy adott kalandban. Ha meghalok egyéb módon, akkor újrakezdem.

Ennél még lazább, amikor minden kockadobást hagyok a francba, minden próba sikeres azt kész. Halálfejezetkor itt is újrakezdem.

Aztán az utolsó fokozat, amikor úgyis túl elborult a könyv, vagy annyira érdektelen, hogy nem éri meg az időt akkor a végigjátszás elolvasása.

Ami annyira fos, mint Sharp művei ott még a végigjátszás olvasása is kínszenvedés...

+1 mentési pont létrehozása egy adott ponton, hogyha érdekel a kaland és még törekszem a rendes játékra, akkor "elmentek" egy állást és halál esetén nem az elejéről, hanem onnan folytatom

+2 a jó öreg, csaló egyujjkétujjhuszonegyujj szabály :-)

+3 ha valami csodafegyver, vagy kifejezetten nagyon pozitív harci eszközt találok amire nincs odaírva csak annyi hogy kapsz egy ügyességpontot én akkor is adok magamnak +1 támadóerőt mert mért ne

+4 12-es dobás esetén dupla sebzés okozása


The city changes but the fools within are always the same.
2023. december 19. 18:53 | Válasz erre | #389
Nehézségi pontozásra értettem.
A topikokban a könyv élvezeti pontozása van.

[spoiler]Csendben megjegyzem, hogy ezt már régen meg kellett volna tenni az oldalnak, mert egy kezdőnek segítség lehet, hogy ne a legnehezebbel kezdje, és vegye el a kedvét... A könyv értékelésénél lehetne több opció (nehézség, sztori, grafika stb.), mert az az 1 sokat nem árul el...[/spoiler]
© Nheil
2023. december 19. 16:35 | Válasz erre | #388
Folyamatban van, láthatod a pontszámaimat az írásaim végén a megfelelő topikokban illetve a Vélemények megjelenítése ha rákattintasz a könyv főoldalán. Most a Pusztító volt a legutóbbi amiről írtam és

https://fightingfantasy.fandom.com/wiki/Fighting_Fantasy_Collection_-_Puffin_Books

az eredeti megjelenési sorrendben haladok még csak most kezdődik az 1987-es év :-)

A rakétás időkben topikban pedig összefoglaltam az összes rakétás megjelenés pontszámait.
The city changes but the fools within are always the same.
2023. december 19. 16:28 | Válasz erre | #387
Kíváncsi lennék az összes könyv pontozásodra, majd alkalomadtán, ha ráérsz beírhatnád.
(Amúgy a Tűzhegy varázslójánál pl. kell tárgy, kulcsok nélkül nincs siker, más kérdés, hogy valóban a könnyedebb kategória.)
© Nheil
2023. december 18. 16:48 | Válasz erre | #386
Igen, jogos, olyan mintha Livingstone azt mondta volna, hogy én is tudok olyan szadista könyvet írni, mint Jackson fogd meg a sörömet! Más ötletem nem nagyon van, miért kellett ennyire túlozni...
Épp most olvastam újra. hangsúlyozom, olvastam, nem játszottam, arra nincs ingerenciám hogy 50szer újrakezdjem szóval elég volt a végigjátszás...
The city changes but the fools within are always the same.
© Vikky
2023. december 18. 12:56 | Válasz erre | #385
Szerintem még a Varázsló Kriptája is 5-ös kategória, de amúgy ja. :)
© Nheil
2023. december 18. 10:16 | Válasz erre | #384
A nehézségekről szerintem

1. könnyű kalandok - ha nem csak egy helyes út van, nincs kötelező tárgy/információ, az ellenségek értékei alacsonyak és reális esély van arra, hogy első próbálkozásra végigjátsszuk (pl. Tűzhegy varázslója, A gyíkkirály szigete)

2. Viszonylag könnyű/átlagos kalandok - itt már el lehet tévedni, van esetleg 1-2 kötelező tárgy/információ de könnyű belefutni, 2-3-4-5 próbálkozásból végig lehet játszani (pl. A hóboszorkány barlangjai)

3. Nehéz kalandok - amikor már nem mindegy több esetben is, hogy balra/jobbra kell fordulni, több nélkülözhetetlen tárgy/információ van amiket nem könnyű megtalálni és ha csak egy kimarad, meghaltál, és a szörnyek értékei is magasabbak az átlagnál, csalás nélkül 5-10 próbálkozásból lehet végigjátszani
(Halállabirintus, A pusztítás maszkjai)

4. Nagyon nehéz kalandok - tele van halálfejezetekkel, egy tonna kötelezően beszerzendő tárgy/információ van amiből tipikusan mindegyik kell, majdnem, vagy kizárólag csak egyetlen, lineáris helyes útvonal van amiről alig lehet letérni plusz nehezek a csaták, az életerő menedzsmentre durván oda kell figyelni, 10+ szor kell nekifutni és nem szégyen cinkelni a kockadobásoknál (pl. Bajnokok próbája, Démonlovagok)

5. A pusztító :-)
The city changes but the fools within are always the same.
2023. december 15. 16:02 | Válasz erre | #383
Akkor szépen sorjában!
Emlékszem rád, és arra is, hogy beszélgettünk már itt, ugyanis anno rögtön feltűnt, hogy te is ugyanúgy megjelenési sorrendben kezdted kiértékelni a könyveket, és az is, hogy veled passzolt leginkább az ízlésem az itteniek közül.
Ahogy olvasom a "friss" kritikáidat, ez még most is így van.Sokszor még a gondolataink, megfogalmazásunk is nagyon hasonló egy-egy művel kapcsolatosan.
Anno is írtam, és most is írom, ennek személy szerint örülök, mert jó ha bárkinek is hasonló az ízlése.
Egyébként pont a Gyíkkirály fórumán csevegtünk el jobban;kb. ugyanez jött szóba, amiről most is írtam, na meg ugye az, hogy A gyíkkirály szigete kapcsán van egy komolyabb véleményeltérés.
Nekem, ahogy az az eddigiekből is kiderült, kiugróan bejött az a kaland.
Nálam az illusztrációk is hozzájárulnak, és azzal együtt eredeti módon kiemelkedik a hangulata a többi könyvé közül.
(Szub)trópusi vulkán sziget az óceánban, az ilyen jellegű kalandfilmek legjobb pillanatait megidézve + egy kis őskor(i egzotikum), mindez klasszikus fantasy közegbe ágyazva...nálam telitalálat.
Az összes érzékszervem bekapcsolja!Látom a világoskék eget, némi felhőfoszlánnyal, ahogyan ragyog rajta a nap, a sziget dzsungeljának, vadonjának zöldjét, a tarka virágokat, rovarokat körülöttük, stb.;hallom a tenger hullámzásának moraját a parton, bentebb pedig a rovarok zümmögését, a madarak, majmok, X állatok hangját; közben érzed a meleget, a(z enyhén sós) párát, az időnkénti frissítő légfuvallatokat...nem is sorolom; mint egy Tahiti nyaralás, kalandozással egybekötve.Az olyan hangulati elemekről nem is beszélve, mint pl.a kardfogú tigrises nő...Részben a Vértengereknek van számomra hasonló hangulata, egyik másik könyv sem adta ezt így, összességében vissza (sem a Vérescsont, sem az Élőholtak szigete, se a Kard mestere, egyik sem).
Nem tudom ennek mennyire van köze ahhoz, hogy melyik könyvet mikor ismertem meg.Amúgy ez a téma is szóba került itt már valamelyik fórumoldalon X éve, és nyilván van benne valami, hiszen idővel változik az ember, az sem mindegy mi volt egy adott dolog kapcsán az első benyomása, stb.
Szóval nem vitatom ezeknek a dolgoknak a fontosságát, de ennek ellenére mégsem hiszem azt, hogy ha régebben megjelent könyv nálam az első, akkor más lenne a sorrend!
Itt válaszolok, igen, minden könyvet olvastam, van összehasonlítási alapom.De én szeretem megjelenési sorrendjében látni, és egymáshoz viszonyítani a dolgokat (mint pl. filmeket, zenéket, stb., és nyilván ezt is)!
Ha pl. egy Démonlovagokkal kezdek, majd utána valamikor kerül a kezembe egy annál korábban megjelent könyv (ami ugye nyilván kiderül), azonnal szemet szúr a nyúlás!Így kapásból felismerhető, hogy melyik könyv eredeti, és melyik nem.Az eredetiség számomra sokat jelent, bár nem mindent, és nem is nyom nagyobb mértékkel a latba.A legfontosabb számomra a kaland nyújtotta hangulat!Elsősorban, hogy mit élsz át a karaktered bőrébe bújva a kaland sikeres végigjátszása során, de az is, hogy a mellékútvonalakon mi van.Az író megfogalmazásából, az illusztrátor képeiből, és a saját személyiségedből fakadóan miképp jelenik meg az egész tartalom számodra.Nem probléma, ha mindez innen-onnan összelopott dolgokból adódik, bár ha nem, vagy némileg igen, de mégiscsak eredetivé gyúrva, az pedig plusz pont!Az sem hátrány, hogy habár fantasy-ról beszélünk, azért mégiscsak megmarad valami alap realisztikusság.Más a világ mint a számunkra megszokott, de nem agyatlanul, koncepcióktól mentesen!Biztosan érted mire gondolok, mivel a kritikáidban nálad is felbukkan hasonló gondolatmenet.
És számomra a felsorolt alapműveknél ez áll (bár a legutóbb említett fantasy/realitás között kényes egyensúly van, hogy a számomra kedvesebb műveknél is billen sajnos)!A gyíkkirály szigeténél is, az előbb említettek miatt is, és amiatt is, hogy a kihívását tekintve teljesen megfelelő a nehézségi szint.Nem frusztráló, teljesíthető, sikerélményt ad.
Az igazat megvallva, a fentebb említett pozitívumoknak legjobban éppen az első számú kedvenc Halállabirintus mond leginkább ellent, de írtam, hogy első könyvként ott a belevitt érzelmeknek is komolyabb szerep jutott.10 évesen még egy olyan kép is komoly hangulati hatással bírt rám, ahol a kettős lépcső látható!Nem tudtam, hogy ugyan oda visz, simán azt hittem valóban két külön alternatíva, és olyan baljóslatúan van megrajzolva, hogy a fantáziám valóban beleveszett, hogy vajon hová vezethetnek, beleveszve a távoli sötétségbe?Látod hozzá a többi képet is, nem ismered még a dungeon térképét, és azon agyalsz, hogy lehet a bal oldali a kis manókhoz (mint kiderült az is, leprechaunok) vezet, a jobb oldali meg talán a tyrannosaurus rexhez (verembestia).Persze utólag kiderült, nem, de az akkori agyamat, a művet nem ismerve, így hatott rám, és nem csak ez a példaként felhozott lépcsősor.
Még a 80-as évek közepén főleg a nyári szünetben ment délelőttönként a szünidei matiné, amiben voltak akkori ilyen-olyan ifjúsági sorozatok is, mint pl. a holland Hetes útelágazás, vagy a témához még jobban passzoló angol Időlabirintus!Ezeket anno még a KJK-k előtt láttam, emlékeztem is rájuk (még ma is valamennyire), a (misztikus) hangulatukra, és ezekre, és más hasonló alapokra jött első KJK-nak a Halállabirintus.
Másrészt nem hiszek a véletlenekben sem!Nekem anno, akkor azzal/azokkal a KJK könyvekkel kellett "kezdenem", másoknak meg (később) más könyvekkel.Amit az ember az éppeni személyisége révén bevonz magának.
Nyilván ez az egész a későbbiek folyamán más-más irányokba is terjedhet, de az is szempont, sőt talán a legalapabb szempont, hogy egyáltalán ki mennyire fogékony a fantasy-ra, mint műfajra!Tetszik-e vagy sem, megmozgat-e vagy sem, mert ha nem érdekel, akkor tök mindegy mi kerül a kezedbe (bár ilyen esetben általában semmi), ha meg igen, akkor meg majd idővel kiforrja ez magát.
És persze a nosztalgia faktor is számít, bár az szerintem másképp, amibe most bele sem megyek, mert így is hosszúra fajult.Így inkább átpasszolom neked a témát, ha van kedved válaszolni, tovább gondolni, stb.

Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Nheil
2023. december 14. 21:05 | Válasz erre | #382
Üdv!
Ezeket az írásaidat ide a fórumba is bemásolhatnád, praktikusabb lenne hogy tudnánk rá reagálni. Jó kis összeállítás és jó, hogy ilyen szempontból emeltél ki jeleneteket.
The city changes but the fools within are always the same.
© Nheil
2023. december 14. 20:58 | Válasz erre | #381
Üdv!
Tök jó lista. Az első 3ad nekem is az első 3, csak más sorrendben. Nekem a gyíkkirály szigete, ami gyengécske és abszolút nem top 10es és amiért jól belémálltak annak idején mondjuk nem mintha érdekelne. Olvastad amúgy az összeset, a zagorosokat is mindet? Van egy olyan elméletem, hogy az eredeti rakétás könyvek a nosztalgia faktor (hogy anno kézben fogtuk, akkor gyerekek voltunk, a mára kultikussá vált rossz fordítások stb.) miatt előnyből indulnak. Ha a Pusztítás maszkjai, a Vértengerek, a Szamuráj kardja és akár még a Halállabirintus is ha csak később, a zagoros időkben jutottak el volna hozzánk először akkor szerintem nem értékelnénk ezeket ilyen magasra. Pl. a pusztítás maszkjai durván nehéz de mégis azt látom a legtöbben mégis szeretjük valamiért... de kétlem, hogy ugyanúgy szeretnénk, ha ilyen 48. zagoros kiadás lett volna a sorban.
The city changes but the fools within are always the same.
2023. december 14. 19:20 | Válasz erre | #380
A (számomra) klasszikusok:
1. Halállabirintus - mai szemmel nézve már 1000 sebből vérzik, de ez volt az első találkozásom a KJK-val, és gyakorlatilag magával a (klasszikus) fantasy műfajjal, ezért meghatározó, és örök első a listán.Mind a borító (szintén a legjobbak egyike), mind a belső illusztrációk (szintén!) óriási hatással voltak rám anno, és vannak mind a mai napig, azaz ez volt az a képi világ ami minden bizonnyal örök életemre beégett, és ha a fantasy mint olyan szóba kerül, elsők között ilyen alapokon képzelem el.(Mondjuk a magyar cím bár jópofa, kib...ottul megtévesztő, mert szó sincs labirintusról!A Deathtrap dungeon tökéletesen fedi a tartalmat, egy halálos csapdákkal telepakolt föld alatti ... mi a dungeon legpontosabb magyar megfelelője?Végeredményben egy halálos csapdákat tartalmazó föld alatti alagútrendszer, ahol azért akadnak elágazások is, de nem annyira sűrűn, illetve nem a teljes eltévedést elősegítendő.)
2. A haláltalizmán - Objektíven nézve a legjobb kaland/hangulat!Csak azért nem az első, mert -lásd 1.pont!
3. A hóboszorkány barlangjai
4. A gyíkkirály szigete
Ez a kettő akár fel is cserélhető, lényegtelen.Mindkettőnek a kiemelkedő hangulata -amihez remek kiegészítők az illusztrációik!- és a kalandélménye ragadott magával.
5. A varázsló kriptája - Akár az előbbi kettő, ami hátrébb sorolja, az a rendkívüli nehézsége.
6. A KJV sorozat, együtt a 4 kötet.Szintén remek hangulat és kalandélmény, csak más, "Jackson-i" megközelítésben.Hibái ellenére is kihagyhatatlan!
7. A vértengerek - Egyedi sztori, szintén nagyszerű hangulattal, és változatos helyszínekkel ahhoz, hogy kiemelkedjen az átlag KJK könyvek közül.

Tulajdonképpen 7 pontban írtam egy top 10-es listát, amit innentől már nehezen/nem igazán tudnék folytatni.Számomra ezek a legjobb, legfontosabb kalandok, amelyeket minden fantasy rajongónak kötelező megismerni, kijátszani! Akadnak még kimondottan jó könyvek/kalandok, de nálam azokban már mindben van valami "bibi" ami nem engedi be a KJK alapművek közé.Pl. A káosz fellegvára szintén rendkívül hangulatos, de nem lehet megkerülni az itt is sokat emlegetett hibáit (a helyes úton hervasztóan rövid, fordítási hibák, stb.), illetve azt, hogy a KJV sorozattal összességében sokkal jobban kapod vissza ugyan ezt!
Vagy ott van a Bajnokok próbája, ami még halállabirintusabb a Halállabirintusnál, holott még rövidebb is, hiszen adódik hozzá még egy frankó arénázás is, és még az előtörténete is kiugróan fasza, mégis olyan újramelegített hatása van, amellett, hogy idegölően nehéz.
Röviden, minden egyéb könyv amelyekre 7-8-9 pontokat adtam, ide tartoznak.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2022. december 3. 12:27 | Válasz erre | #379
Írtam egy újabb TOP-listát :)

https://velemenyes.blogspot.com/2022/12/a-10-legnagyobb-kjk-s-erkolcsi-dilemmam.html
© cock
2021. február 15. 01:06 | Válasz erre | #378
Hehe LOL
És akkor mi a pion? Ja látom mezon. De a fogalomhoz semmi köze. Elvileg a pioneer szó az ófrancia paonierből van (elvileg gyalogos katona), az meg a paonból ami meg úgy mond gyalogot jelent a sakkból.
2021. február 13. 23:15 | Válasz erre | #377
Egy kicsit of-topic, de egy újabb részben KJK-s írást készítettem

[url=https://velemenyes.blogspot.com/2021/02/nehany-kjk-rejtveny-felhasznalasa.html]https://velemenyes.blogspot.com/2021/02/nehany-kjk-rejtveny-felhasznalasa.html[/url]
2020. december 18. 20:03 | Válasz erre | #376
Kincsvadászok
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2020. december 18. 18:57 | Válasz erre | #375
Dungeoneer-t minek lehetne fordítani?

dungeon = várbörtön/kazamata
Ebből lett képezve a szó, ami eszembe jutott és hasonlóra végződik pioneer.

Kazamata fosztogató?
© killmaster (Savanyúhas)
2020. december 8. 19:49 | Válasz erre | #374
Ha már egy másik topicban szó esett a KJK-s harcrendszerről. Én mindig felkértem valakit, hogy dobáljon az ellenfeleknek kockát. Egyrészt izgalmasabb is, ha társasággal játszol, másrészt kisebb a csalás-faktor. De a legjobb tényleg az volt, amikor Ntomi oldalán ment az Éjsárkány kaland. Tény nem könnyű egy ilyet összehozni, de én nosztalgiával gondolok rá. Csupán egy izgalmas történet kell, és talán akadnak majd itt is kalandorok!
2020. november 8. 21:19 | Válasz erre | #373
Akit esetleg érdekel egy újabb toplista :)

https://velemenyes.blogspot.com/2020/11/a-10-kedvenc-kiserokarakterem.html
© Uhu
2020. október 5. 15:48 | Válasz erre | #372
Hinnya! Ég és föld! De remekül illusztrálja azt, ahogyan a civilizációnk szépen szánkázik lefelé a lejtőn. És hát, ha a termékek is egyre ócskábbak, akkor miért lenne kivétel a könyv illusztráció.
2020. október 5. 09:28 | Válasz erre | #371
Újabb KJK toplistát írtam :)

https://velemenyes.blogspot.com/2020/10/10-kedvenc-gonosz-karakterem-lapozgatos.html
2019. november 2. 18:49 | Válasz erre | #370
Úgy egy hete említettem az "Előkészületben" topicba írt hozzászólásomban, hogy van egy igen jó weboldal, mely - többek között - a lapozgatós könyvek megannyi érdekes híreit összegyűjti és ismerteti. Az említett (hosszabb) hozzászólásomban talán kissé elveszhetett a link, így most itt (kiemelten) ajánlom, beillesztem:
[url=https://gamebooknews.com/]Jatekkonyvekrol[/url]
Én nem túlságosan régen találtam rá; amúgy néhány éve indult, ahogy látom. (Így biztos akad olyan ide látogató, aki nem botlott még bele.) És ma már, szerencsére, a goggle fordító is egész emészthetővé teszi; a nem éppen jó angolosoknak is.
Jó olvasgatást hozzá!
2019. október 18. 22:23 | Válasz erre | #369
Ha ellátogatsz a Képgalériába, ott megtalálod a Scholis belső illusztrációkat is. Igaz, nem egymás melletti összehasonlításban vannak az eredetikkel, de mindegyiket megnézheted.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© [törölt felhasználó]
2019. október 18. 19:49 | Válasz erre | #368
© MadMax
2019. október 18. 16:33 | Válasz erre | #367
Hú, köszi.

Útközben találtam összehasonlító képeket a belső illusztrációkat illetően, csak úgy itt hagyom, hátha érdekel még valakit:

Puffin/Wizard vs. Scholastic:

[url=https://i.postimg.cc/FRwvYwVw/compar01.jpg]Link1[/url]
[url=https://i.postimg.cc/yx9Hcnfx/compar02.jpg]Link2[/url]
[url=https://i.postimg.cc/tTnQG2Gk/compar03.jpg]Link3[/url]
[url=https://i.postimg.cc/LsbKWGwh/compar10.jpg]Link4[/url]
[url=https://i.postimg.cc/Yq67SnGy/compar11.jpg]Link5[/url]
[url=https://i.postimg.cc/RZGz7WT7/compar12.jpg]Link6[/url]
[url=https://i.postimg.cc/8PQDNQ56/compar13.jpg]Link7[/url]
[url=https://i.postimg.cc/52fVQB89/vlado-10.jpg]Link8[/url]

Hááát nem tudom, szerintem semmi értelme nem volt hozzányúlni a dologhoz, modernebb, egyszerűbb, de altogether ocsmányabb, egyáltalán nem hozza az eredeti hangulatát. Szóval a Scholastic felejtős.
2019. október 17. 21:54 | Válasz erre | #366
Wizard 1. sorozat borító téma Titannicán:
[url=https://fightingfantasy.fandom.com/wiki/Wizard_2002_Relaunch_Cover_Format]https://fightingfantasy.fandom.com/wiki/Wizard_2002_Relaunch_Cover_Format[/url]

Wizard 2. sorozat borító téma Titannicán:
[url=https://fightingfantasy.fandom.com/wiki/Wizard_2009_Relaunch_Cover_Format]https://fightingfantasy.fandom.com/wiki/Wizard_2009_Relaunch_Cover_Format[/url]

Itt megtalálod az általános információkat és a koncepciót.

Wizard 1. sorozat kötetek Gamebooks.orgon:
[url=https://gamebooks.org/Series/12/Show]https://gamebooks.org/Series/12/Show[/url]

Wizard 2. sorozat kötetek Gamebooks.orgon:
[url=https://gamebooks.org/Series/1285/Show]https://gamebooks.org/Series/1285/Show[/url]

Itt találsz képeket a borítókról. A Wizard 1-esek érzésre mindnél ott vannak, a 2-es meg, a pajzsos koncepció miatt igazából annyira nem érdekes. Cserébe helyenként a Scholasticosokat is látni.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© MadMax
2019. október 17. 21:05 | Válasz erre | #365
Van valakinek tapasztalata a Wizard II. és Scholastic kiadásokkal?

Gondoltam, hogy beszerzek párat az újabbak közül a meglévő Puffinok mellé, és azt látom, hogy a borítókat jól át is barmolták - ezt még meg is tudnám emészteni (nehezen), de...

DE. Látom, hogy a Scholastic egyenesen lecserélte a belső illusztrációkat Vlado Krizanéra, ami például John Blanche esetében (is) felér egy istenkáromlással, szóval ezekért elvből pénzt nem adok.

A Wizard I.-II. sorozatból van valakinek? Én kerestem a neten, hogy hogyan néz ki, elvileg még ebben is az eredeti képek kellene legyenek, de egyszerűen nem találok értékelhető forrást a neten, hogy hogy néz ki (vagy rosszul keresem).
© killmaster (Savanyúhas)
2019. június 22. 20:19 | Válasz erre | #364
Örömmel konstatáltam, hogy mennyire felkapott téma lett a KJK könyvek bemutatása, értékelése videós formában. A youtube-on több ilyen videót is találtam, persze más kérdés mennyire értettem vele egyet. Amikor pedig az országút harcosánál elhangzott, hogy csupán egy helyes út létezik, ahol Sinclairt megtaláljuk, csak mosolyogtam. Mindenki nem tudhat ugye mindent. (halkan jelzem van egy másik helyes út is!) Bubu880627 kritikáit is olvasgattam, és kiderült, ahány olvasó, annyiféle vélemény. Remélem ezután még többen követik majd a KJK könyvek népszerűsítését.
© [törölt felhasználó]
2018. december 5. 04:58 | Válasz erre | #363
2018. december 4. 20:43 | Válasz erre | #362
Martin McKennaval keverted össze, mert Keith Martin szerző volt és a #356-os hozzászólásban találod az általa jegyzett köteteket.
© Ravnos
2018. december 4. 08:28 | Válasz erre | #361
Tévedni emberi dolog, de azért naaaa! [smiley]ejnye1[/smiley]
© [törölt felhasználó]
2018. december 3. 13:25 | Válasz erre | #360
2018. december 3. 12:48 | Válasz erre | #359
Igazán sajnálom, szerettem a rajzait.
2018. november 23. 19:54 | Válasz erre | #358
Úgy tűnik, [url=https://twitter.com/ian_livingstone/status/1065938095990861824]Ian és Steve a 40 éves évfordulóra új tűzhegyes könyv írását tervezgetik[/url].
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2018. november 12. 18:39 | Válasz erre | #357
Nyugodjék Békében, legyen könnyű neki a föld!

[smiley]rinya[/smiley]
© Naab
2018. november 12. 14:13 | Válasz erre | #356
Elhunyt Carl Sargent aka Keith Martin (1952-2018), nyugodjék békében.

Neki köszönhetjük az alábbi könyveket:

Lélekrabló (1988)
A vámpír kriptája (1989)
A káosz ura (1990)
A pusztítás tornya (1991)
Az élőholtak szigete (1992)
Éjsárkány (1993)
Zagor Legendája (1994)
A vámpír bosszúja (1995)

Zagor-krónikák (1994, Ian Livingstone-nal)

***

Forrás: [url=https://officialfightingfantasy.blogspot.com/2018/11/carl-sargent-1952-2018.html]link[/url]
2018. március 25. 10:00 | Válasz erre | #355
A veszedelmek kikötője pontot tett erre a bizonyos "i"-re!A gyíkkirály szigete nem a Halállabirintus folytatása kronológiailag.Eredetileg lehet hogy ez volt az alapkoncepció, a könyvek megjelenése alapján, de mára ez módosult, ugyanis eme legutóbbi műből (Veszedelmek kikötője) kiderül a Halállabirintus eseménye már lezajlott, Throm halott, haverunk Mungó viszont még él!Persze az megeshet, hogy a Feketehomok kikötőből hazatérvén már startol is a Gyíkkirályos sztori, bár a jelek alapján ezt nem gondolnám.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. október 6. 07:46 | Válasz erre | #354
A M.A.G.U.S. és az AD&D között is megvan a kapcsolat, mivel a M.A.G.U.S. alkotói azt megelőzően AD&D-t játszottak, és tudtommal azért is hozták össze a M.A.G.U.S.-t, mert nem kapták meg a TSR-től az AD&D magyarosításának a jogait.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
123456789Következő oldalUtolsó oldal