Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Titán – A Kaland Játék Kockázat kézikönyve
BejelentkezésElfelejtett jelszó
2023. április 10. 19:51 | Válasz erre | #145
[quote]Te figyelj, lekalózozol egy olyan kiadót, amely egyértelműen be akarja tartani a szabályokat...[/quote]

Feltettem a kérdést, hogy Gyulának van-e aláírt szerződése Marc Gascoigne-al (aki a Titán tényleges szerzője), vagy az aláírt szerződésnek olyan kitétele, ami őt név szerint említi. Akkor lenne kalózkiadó, ha semmilyen módon nem tért volna ki a szerződés az eredeti szerzőre, aki pedig a későbbiekben perre vinné a dolgot. Ekkor viszont maga a jogi ténymegállapítás szempontjából lennének kalózkiadó.

[quote]...miközben éltetsz egy olyan oldalt, amely egyértelműen csal/csalt.[/quote]

Miről beszélsz?! Milyen oldalt éltettem, ami egyértelműen csal/csalt?! Ezt most azonnal idézd és linkeld be, különben a nettó hazugságaid listája bővült csak ezzel is.

[quote]Nem tudjuk milyen szerződést kötöttek, lehet olyat, hogy egy összegért eladta az egész jogát, onnantól fogva IL és SJ eléggé nyeregben érezheti magát.[/quote]

Továbbra sincs fogalmad a szerzői jogi szabályozás mibenlétéről, ez nem így működik. A hazai M.A.G.U.S. szerepjáték 30 évvel ezelőtti első szabálykönyvét is azért nem lehetett már régóta újra kiadni, mert az eredeti szerzők engedélye nélkül ez jogellenes. Attól, hogy szerkesztőként lett feltüntetve, még mindig Marc Gascoigne a tényleges szerző. Kornya Zsolt neve sem szerepel A fenevad nyomában című játékkönyvben egy copy-paste jellegű hiba miatt, ettől függetlenül mégis az ő elidegeníthetetlen műve.

[quote]Arion Gamens nemrég kiadta a OotP-et, sőt újabbak is adtak ki hozzá, akkor szerinted nem volt ez elintézve, nem lett volna belőle bonyodalom már?[/quote]

Úgy néz ki alapjaiban nem sikerült értelmezned a hozzászólásom kontextusát, mert az egész arra a feltételezésre épült, hogy amennyiben "Marc Gascoigne pogári peres eljárásban akarná bizonyítani a szerzői jogait". Ha ezt nem teszi meg, akkor Ian annyiszor adja el és annak, akinek szeretné. Az is lehet, hogy minden ilyen alkalommal honorálja Marc-ot is. Nem tudom, ezért is tettem fel a költői kérdést, hogy vajon az aláírt szerződésben az eredeti szerző is említve van? Vagy külön szerződést is kötöttek vele? Esetleg Ian egy meghatalmazás keretében eljárhat Gascoigne nevében a kiadványok szerzői jogával kapcsolatban?
Ja, hogy te az értelmi képességeid és ismereteid hiányában ebből semmit sem fogtál fel, de alpári stílusban beszólni azt sikerült. Csak magadról állítottad ki a szegénységi bizonyítványt. [smiley]taps[/smiley]

[quote]Szoktál gondolkodni mielőtt barna lesz a nyelved? Mert nem ártana.[/quote]

Ezt így a végére hagytam, csak hogy minél tisztábban lehessen látni, hogy milyen mélységekbe tudod lökni saját magadat. Akkor emlegessük fel a néhány nappal ezelőtti égésedet (#96), amikor nagyképűen és fellengzősen "a kevésbé utánnézők kedvéért" próbáltál okoskodni és megmondani a tuti, de sikerült egy teljesen egyértemű tény kapcsán is ostobaságot állítani és közröhejt csinálni magadból.

Gratulálok, így inkább én javasolnám azt neked, hogy azzal a barna dologgal kezdjél valamit, amit a nyakad tetején hordozol... [smiley]gunyos1[/smiley]
2023. április 10. 19:50 | Válasz erre | #144
Mélységes sajnálattal olvastam a Titán miatt kirobbant vitát, mely gyorsan átcsapott egymás minősítgetésébe és hangulatkeltésbe. Valahogy nekem átjött, mit szeretett volna SzG és nagyon sajnálom, hogy voltak páran, akiknek nem. Hogy védte Gyulát? Szerintem a közösség érdekeit akarta védeni, amihez – jelenleg – Gyula kiadói tevékenysége is hozzátartozik, tetszik vagy sem. Méltatlannak tartom, hogy pont SzG került kereszttűzbe, aki a leginkább "békepárti", és aki azt hiszem már letett ezt-azt az asztalra a műfaj érdekében.
Az egész beszélgetés teljesen átcsúszott egymás gondolatainak fölösleges mélyelemzésébe, miközben csak a lényeg sikkadt el. Legyen-e Titán, vagy ne? Ha igen, akkor annak milyen következményei lehetnek az oldalra nézve? Ha nem, akkor mi legyen helyette? Erről is írt már SzG, talán arról lenne érdemes diskurálni, mert eddig ez elsikkadt. Van egy csomó olyan lapozgatós, ami nincs KK Gyula látóterében. Nem lenne érdemes inkább azokba energiát tolni az egymás csesztetése helyett? Mert ez így nagyon méltatlan ehhez a közösséghez. Én pl. szívesen fogadnék valami horror jellegű művet, akár sorozatot.
© SzG
2023. április 10. 19:20 | Válasz erre | #143
"És - már megbocsáss - sületlenségeket is hangoztattál. Milyen vezető, milyen hazai atyaúristen, akit bárkinek követni (meg hasonló) kéne? Szerintem Runnernek például soha eszébe sem jutott valami vezetőként pózolni."

Elnézést, de egyelőre idáig jutottam a nekem címzett szakaszban... Ugyanis abból, amivel itt megvádoltál, konkrétan semmi nem igaz! Soha nem hangoztattam azt Szűcs Gyulával kapcsolatban, hogy "atyaúristen" ([i]ezt Livingtone-ra írtam, és amúgy idézőjellel[/i]), de még csak azt sem, hogy a hazai KJK közösség vezetője (ezt valaki más írta, talán Cock, szintén idézőjellel, de most nincs kedvem visszakeresni), és azt sem írtam, hogy őt kell "követni"...
Szóval már elnézést, de mielőtt megvádolsz valakit, hogy "sületlenségeket" hangoztat, előtte olvasd el figyelmesen, hogy mit írt! Máskülönben te fogsz "sületlenségeket" hangoztatni.

És akkor itt szerintem abba is hagyom, mert már tényleg méltatlan ez az egész "vita", szerintem mindenki számára.
2023. április 10. 19:04 | Válasz erre | #142
Te figyelj, lekalózozol egy olyan kiadót, amely egyértelműen be akarja tartani a szabályokat, miközben éltetsz egy olyan oldalt, amely egyértelműen csal/csalt. Szoktál gondolkodni mielőtt barna lesz a nyelved? Mert nem ártana.

Nem tudjuk milyen szerződést kötöttek, lehet olyat, hogy egy összegért eladta az egész jogát, onnantól fogva IL és SJ eléggé nyeregben érezheti magát.
Arion Gamens nemrég kiadta a OotP-et, sőt újabbak is adtak ki hozzá, akkor szerinted nem volt ez elintézve, nem lett volna belőle bonyodalom már?
2023. április 10. 19:04 | Válasz erre | #141
Nem kívánom végteleníteni ezt az egész nyavalyát itt ebben a témában, de néhány gondolat kikívánkozik.

Végtelenül szomorú és sajnos undorító is az egész. (Én félig utólag és félig értetlenül láttam itt az egész dolgot, mivel a Titános ötletelést nem is láttam. Biztos azért, mert sokszor belépés nélkül pillantok csak rá a fórumra. Engem személy szerint nem igazán hozott volna lázba egy ilyen anyag, mert talán egyedüli problémaként a silány kötést tudnám említeni a réginek, de ez totál mellékes amúgy.) Egyszerűen undorítónak tartom a kicsinyes (és kioktatással párosuló) fenyegetőzést! Szerintem annak, akinek az intelligenciája megüti egy katicabogár szintjét (és ebben az országban született), nem kell külön elmagyarázni, hogy a fenyegetőzés és feljelentgetés!! mennyire totálisan más kategória, mint mondjuk Nyugat-Európában vagy Amerikában. Szerintem érthető, hogy általánosságban mire célzok, mire gondolok.
Különben sem a jogi meg jogdíji kérdések voltak középpontban. (Az oldal semmi (mondhatni) kekeckedést vagy betartást nem produkált a Szűcsék felé, mikor ők beléptek a képbe. De semmi álnok, jogsértő, pénzügyileg károsító szándékos tevékenység sem folyt korábban sem. Tudtommal volt jelezne annak idején az oldal létezése és a könyvek valamiféle gondozása, de a potenciálisan alacsony darabszámok miatt nem akartak az akkori kinti felek egyéb (írásos) megállapodást. Persze, ez jogilag nem elég, persze, ez nem tesz mindent jogilag kifogásolhatatlanná, de mutatja, hogy soha nem volt cél aljas megkárosítás vagy kalózkodás, vagy hasonlók. Nem magyarázkodásból említettem ezeket, hanem csak a tisztánlátás okán. És nem azért mondom azt, hogy nem itt ez a legfontosabb, mert ebben gyenge lábakon áll a kérdés, hanem mert őszintén így gondolom.)

Már a belépésükkor kb az lett volna a szerencsés, ha a Szűcs egy egyszerű egyeztetést/megbeszélést kezdeményez (mondjuk Runerral leülve egy kávézóban), a gördülékenységért, és azért, hogy ne ellentétek generálódhassanak. (Ilyen nem volt tudomásom szerint. Még az is lehet, hogy pont az ellentéte valósult meg, vagyis gusztustalan aknamunka, gáncsoskodás folyt a háttérben. Nem tudom, nem is vádolok bizonyítok nélkül. Csak annyi bizonyos, hogy a Szűcs már szinte ősidőkben is szapulta az oldalt az Index kiegészítő oldalán megjelent írásaiban, és egyetlen korrekt, építő lépése nem volt az oldal irányába.
De az elmúlt időszakban sem szapulva, sem piszkálva nem lettek ők az oldal és (egy-két kósza hozzászóláson kívül) a fórumozók részéről sem. (Most ezt arra értem, hogy azután nem, hogy elcsendesedtek az indulatok, amik azért voltak jogosak, mert semmi korrekt (az oldalt, a közösségét és így tulajdonképpen a rajongók meghatározó részét tiszteletben tartó) megnyilvánulásuk nem volt, mikor a balhé berobbant.) /Nem óvodás duzzogás és nem nyafogás ez sem, csak emlékeztető./
Mindenesetre a most előjött kérdés kapcsán sem egy visszafogott (alapvetően udvarias) tájékoztatás jött, hanem ami látható volt. Számomra ez (és gondolom ezzel nem vagyok egyedül) elfogadhatatlan. Túl azon, hogy szerintem annyi emberi egyenesség, gerincesség az ideális, hogy ebben a helyzetben a Szűcsnek azzal illett volna kezdenie (a Runner felé küldött levélben), hogy "bocs a korábbi gyökér hozzáállásért (vagy viselkedésért) és/de most ez és ez van, ezért ez és ez lenne az egyszerű kérésünk". Biztos, hogy teljesen működött volna és jobb lett volna minden szempontból. Ja, hogy ezzel esetleg beismerte volna a Szűcs a gáncsoskodó szerepét is. Talán. De a sunyiságnál minden jobb, tényleg minden. Ráadásul (mivel bőven telt el idő a kezdeti konfliktus óta), bőven meg tudta volna fogalmazni finoman a kvázi bocsánat kérést, magát nem áztatva. Valahogy semmi szándéka nem mutatkozott erre soha, és gyanítom, nem is fog. (Itt nem azon múlik semmi, ki mit ír alá vagy hasonlók, ugyanis erkölcsi alapot az semmire sem ad. A hozzáállás lenne a lényeg. Az, hogy a Szűcs helyezkedett (jól helyezkedett), még önmagában nem bűn, de nem is erény! Az adott (mondhatni) pozícióját (amibe került) nem a lapozgatós könyvek magyarországi feltámasztójának szerepében való tetszelgésre kéne használnia... Szerénység, az bizony egy idejétmúlt dolog.)
A magam részéről nem voltam túlfűtött gyűlölködéssel (határozottan nem tetsző kommentet írtam a fekete péntek kapcsán, de nem gyűlölködőt, nem személyeskedőt). Nem tettem (és nem teszem) a boxzsákomra a Ssűcs képét, hogy azt püföljem edzés közben. (Számomra a box amúgy sem erőszakról vagy düh levezetésről szól, hanem a sportág szeretetéről, és a test komplex és ragyogó fitten tartásáról.) És ugyan én sem vettem a kiadványaikat (de senkit sem buzdítottam ugyanerre), sőt, még használt/antikvár példányban érdekelt is volna az Allansia bérgyilkosai könyv (amit MrScifinél meg is érdeklődtem például). De most (ennek az újabb fenyegető, nagyképű levélnek a hatására) már úgy vagyok vele, hogy soha az életben nem kívánom a kiadványaikat a kezembe venni. (Ez lehet az én hülyeségem, de nem tehetek róla, úgy érzem, vannak elveim.) És ehhez (ha már a jog annyira emlegetve volt) jogom van. Ahogy ahhoz is, hogy ne kedveljek valakit...

SzG megnyilvánulásaihoz: Hát, nagyon nem értem őket... Túl azon, hogy én sem pártolnék olyan megbélyegzést, amit átmenetileg kaptál (és örülök, hogy lekerült), furcsállom ezt a hozzáállást. A jogi (ki mit írt alá, stb) vonalon kívül jóformán semmit sem fogalmaztál meg (sőt, szinte már végletekig unalmasan ezt szajkóztad csak, pedig kategorikus ellenvélemény nem volt a jogi vonal kapcsán, csak találgatások, okfejtések legfeljebb), de néha úgy védted ezt a Szűcsöt, mintha legalább az ügyvédje vagy a testvére lennél. (Azt miért nem lehet egyszerűen elfogadni, hogy (mindazok után, ami már történelem) ez a Szűcs nem örvend itt osztatlan népszerűségnek?) És - már megbocsáss - sületlenségeket is hangoztattál. Milyen vezető, milyen hazai atyaúristen, akit bárkinek követni (meg hasonló) kéne? Szerintem Runnernek például soha eszébe sem jutott valami vezetőként pózolni. De egy bármilyen normális kiadóvezetőnek sem. (Egy kiadóvezető irányítja (jó esetben korrekten) a dolgozóit, és kész. Nem az olvasótáborát.) Itt nem valami szektáról, világvége utáni motoros bandáról vagy ilyesmiről van szó. Egyszerűen egy olyan (valamiféle) közösség, mely szereti a játékkönyves műfajt, és (jó esetben) annak fennmaradását szeretné, és esetleg tesz is érte. Ehhez nem szükséges valami voodoo vezér. De szerintem például Livingstone-t sem tekinti egy személyiségével rendben lévő személy atyaúristennek. (Én a 2018-as rendezvényen is csak egyetlen dolog miatt izgultam közvetlenül a vele való találkozás előtt: mégpedig, hogy a nagyon gyenge angol tudásom és még gyalázatosabb angol kiejtésem ellenére értelmesen tudjam azt a pár mondatot váltani vele, amit ott az idő engedett. Ez nagyjából végül amúgy rendben volt. Egy olyan személyként néztem rá, mint akit nagyon elismerek, tisztelek, kedvelek, de mégis egyszerű embernek. Ugyanígy tekintenék például egy neves boxlegendára vagy filmes személyiségre. Nem pedig úgy, mint hülye gyerekek a rocksztárokra.)
Amit szintén nagyon nem értek, hogy mi ez a következetes "ti" a részedről? Szerintem én sem tettem többet az oldalért (hibakeresésekkel), mint Te, és én sem vagyok bennfentesebb Nálad, mégsem jutna az eszembe olyan az oldallal kapcsolatban, hogy az ne "mi" lenne a szemszögemből. (Nem érzem és tekintem magam kívülállónak.)
Ui.: Ezeket Neked a legkevésbé sem kötekedés gyanánt írtam, SzG. (Ha egymás után elolvasod kétszer, akkor biztosan nem is gondolod azt.) Mindenesetre megemlítem, hogy nekem nincs időm/energiám/stb hosszas komment megjegyzésekbe bonyolódni. Így akár nyugodtan kivesézheted mondatonként is a mondandómat, csak nem biztos, hogy van értelme... ((Eszembe jutott hirtelen Twilight, és a komment háborúitok. Sokat nem is értettem belőlük, például a HK-s könyvek kapcsán, hisz azokat a könyveket alig ismerem. Ő egyszer csak besokallt, és eltűnt. Jellemző volt, hogy egyikőtök sem igazán engedett az igazából, és picikét (és tényleg nem megbántásból mondom) ez a mentalitás kicsit az itteni hozzászólásaidból is visszaköszönt. No mindegy. Amúgy a srác - igaz, megvan azért a maga furcsasága - nem is rossz fej egyáltalán, és a játékmechanikás meglátásai igen komplexek. Ott volt az Amigos rendezvényeken, ott találkoztam vele, két alkalommal. Az utolsó érdekes volt amúgy. A rendezvény helyszínének okán megjelent egy rövid időre egy pap is, és pár gondolatot mondott. (Az okát kevéssé értettem, őszintén.) Erre Twilight magához ragadta a szót, és némi kis (természetesen azért udvarias hangnemű) szócsörtét nyomott le a pappal. Már-már azt lehetett hinni, hogy ez igen kínos (és bizony kellemetlenül komikus) szituba fog átmenni, de a srác végül rendkívül elegánsan lehozta a szituációt. Ez talán arra jó példa, hogy élőben akár mindenki megtalálhatná a megfelelő szót a másikkal, ha nem becsülé annyira le, hogy szóba se álljon vele. Sajnos ebben az országban vannak ilyen téren is gondok.))
2023. április 10. 18:52 | Válasz erre | #140
Ha már szóba került az Out of the Pit, akkor azt is említsük meg a kapcsán, hogy természetesen annak a szerzője is Marc Gascoigne volt a Titánhoz hasonlóan, s szintén csak szerkesztőként lett feltüntetve a kiadványban. Úgy néz ki ebben nagyon rutinos volt az öreg Livingstone, mintha egy kicsit visszaélt volna a Games Workshop-os "atyaúristen" pozíciójával, és szerzői jogukban csorbította a vele alkalmazotti viszonyban lévőket (nyugodtan idevehetjük a Zagor Legendája sztoriját is, amelyre csak az értékesítési számokat növelendő írták rá a nevét).

Vajon Marc Gascoigne-al is aláírt szerződése van a Gyulának? Esetleg ha a szóban forgó úriember úgy döntene, hogy polgári peres eljárás keretében szeretné bizonyítani a Titánhoz vagy az Out of the Pit-hez fűződő szerzői jogait - és mivel számtalan nyilvános forrásban ismerik el szerzőként, így borítékolhatóan megnyerné a pert -, ebben az esetben a Kaméleon Komix sem lenne más, mint egy kalózkiadó?

Kalóz Kaméleon Komix - így már teljesen jogos a KKK elnevezés. [smiley]hehe[/smiley]
2023. április 10. 17:36 | Válasz erre | #139
Hivatalos FF kiadvány nem jöhet számításba, lapozgatós se, arion rpg se, mert már pedzegették, hogy a Titán jó fogyása után, erősb elgondolkodnak rajtuk. És ahogy elnéztem a face-t lesz fogyása. Jó kérdés, nem-e fizetett hozzászólók voltak-e.
Mivel runner csak a könyvnyomtatásban látja az egész oldal lényegét, valami olyasmi kell, amit így tud tálalni, a sima (nem vásárló) fanoknak meg kiszúrja a szemét majd valami csökkentett felbontású pdf-fel.
Ha FF, akkor csak olyan amit mi írtunk, pl. enciklopédia.
De akár lehet LW, bár attól nagyon írtózik.
2023. április 10. 17:15 | Válasz erre | #138
Illetve a fogyáshoz még annyi, hogy a Pál utcai küldetésnek is most fogják a 4. - változatlan - újrakiadását megcsinálni a még el nem múl igények miatt.
© SzG
2023. április 10. 15:59 | Válasz erre | #137
"keressünk közös célt"
Én tettem pár javaslatot a 102-es és a 106-os hozzászólásom végén. Illetve ma azt is ajánlottam, hogy runnerék írjanak ki egy kérdést, hogy mi legyen a következő projekt/milyen irányba haladjon tovább az oldal. Talán ez utóbbi lenne a legjobb. :) Elvégre csak a rajongóknak készülnek a könyvek, tehát akkor jó lenne az ő véleményüket is kikérni valamilyen formában (persze a hivatalos FF könyvek további készítése nem lehet opció - szerintem).

Egyébként így visszanézve a 129-es hozzászólás utolsó két sora tényleg elég béna volt, és ez valóban nevezhető akár még "óvodásnak" is... Sajnos kissé már valóban fáradt voltam + némileg ideges is, ilyen állapotban pedig tudok hülyén reagálni. De talán így a 3. nap végén ennyi még beleférhet, még egy ilyen "óvodás" reakció is... De azért (hogy stílszerűen fogalmazzak) inkább visszaszívom. [smiley]nevetes1[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2023. április 10. 15:14 | Válasz erre | #136
Emberek nem lehetne inkább a megoldásra koncentrálni? Azzal, hogy itt egymásra mutogatunk aligha megy előre a szekér... Felejtsük el Gyulát meg a jogait, keressünk közös célt! Én már úgy is szívesen a szemébe röhögnék akár egy "svarc" kiadvánnyal vagy valami egyéb engem is érdeklő dologgal! De összefogás nélkül ez nem megy ám...[smiley]ejnye1[/smiley]
© SzG
2023. április 10. 14:57 | Válasz erre | #135
Oké, szerintem hagyjuk, ne koptasd feleslegesen a "szegény" billentyűzetedet. :)
2023. április 10. 14:55 | Válasz erre | #134
Könyörögve kérlek, olvasd el, amit írtam, és értelmezd, mert hülyeségeket beszélsz. Ha a kettő közül bármelyik nem megy, vagy csak lusta vagy rá, akkor mondd azt. Mert így, hogy vagy nem tudod, vagy nem akarod megérteni, amit leírok, teljesen feleslegesen koptatom szegény billentyűzetemet.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© SzG
2023. április 10. 14:50 | Válasz erre | #133
Egyszer "szúrok vissza" az egész vitában (azok után, hogy amúgy már rögtön az első nap is teljesen indokolatlan módon betámadtak, meg odaírták a nevem után, hogy "Harminc ezüsttallér" - mellesleg úgy, hogy 13 éve itt fórumozok napi szinten, és jó párszor kiálltam a zagor.hu mellett), szóval egyszer szúrok vissza, merészelek visszaszúrni így a harmadik napon, eddig végig visszafogott voltam, sőt, kimondottan "diplomatikusan" fogalmaztam (és "óvodás" reakcióim se igen voltak) - erre rögtön megkapom, hogy lesüllyesztem a topicot az óvodás szintre. :)
© SzG
2023. április 10. 14:44 | Válasz erre | #132
"Gratulálok! Eddig is pengeélen táncolt, de a topic most már végérvényesen lesüllyedt az óvodás szintre."

És gondolom, egyedül miattam. :)
2023. április 10. 14:35 | Válasz erre | #131
"Én is tudnék írni legalább egy dolgot..."
Gratulálok! Eddig is pengeélen táncolt, de a topic most már végérvényesen lesüllyedt az óvodás szintre.
2023. április 10. 14:29 | Válasz erre | #130
Csak nem arra gondolsz, hogy runner is úgy aposztrofálta magát, mint a KJK/FF messisása, de minimum prófétája, akit elárultak 30 ezüstért, és meg lehet kövezni... Nem ismerős az eleje valahonnan? Ja, de, van egy másik ilyen valaki. Az egyik kutya másik eb, hatásosan kifejezi az itt menő dolgot.
Mondjuk az szánalmas, hogy ezen megy a vita, de hát magyarok vagyunk...
© SzG
2023. április 10. 14:03 | Válasz erre | #129
"Ez nem igaz. A legtöbb esetben megy egy semleges hangvételű levél, miszerint kérik, hogy szedjék le a jogsértő műveket, és ennyi. Ez a normális hozzáállás, idézőjelek nélkül."
Nem mondom, hogy nincs ilyen (nem is azt írtam, hogy MINDEN ESETBEN fenyegetőznek), de igenis abszolút elő szokott ez fordulni, főleg nagyobb franchise-ok és kiadók esetén. Ráadásul azért nem kellene elfelejteni, hogy a zagor.hu esetében nem először szólnak a jogtulajdonosok, hogy jogsértő az oldal működése: ugye először szólt Livingtone, aztán a Scholastic... tehát Szűcs Gyula mostani levele már legalább a harmadik jelzés. Ezek után szerintem egyáltalán nem furcsa, hogy egy olyan levelet kaptatok, ami némileg "karcos" stílusú. Elvégre ez már a sokadik jogsértés (lenne), és úgy tűnhet a jogtulajdonosoknak, hogy nem nagyon volt értelme a korábbi figyelmeztetéseknek, hiszen ugyanúgy ki akartok adni egy engedély- és jogdíjköteles könyvet. Nem, őszintén szólva ezek után egyáltalán nem lett volna furcsa még egy "becsukatjuk az oldalt, ha nem szedtek le azonnal minden FF könyvet"-levél sem. Ehhez képest azért tényleg jobban jártatok.

"de ezzel - az én szememben legalábbis mindenképp - csak magadat járatod le."
Aha... Oké. Akkor lejárattam magam. :) Én is tudnék írni legalább egy dolgot, amivel szerintem (de egyébként nem csak szerintem, hanem még jó pár törzsfórumozó szerint) ti is lejárattátok magatokat ezzel az üggyel kapcsolatban, rögtön a legelső nap, itt, a fórumon... de inkább hagyjuk.
© killmaster (Savanyúhas)
2023. április 10. 13:41 | Válasz erre | #128
No most hogy ilyen jól kielemeztük a "színváltós főnök és bandája" tevékenységét és jellemét, jó lenne eldönteni, mit szeretnénk mi. Lennének nekem is ötleteim, próbálom is Runnert meggyőzni róla, de nyitott vagyok minden más elképzelésre is. Nyilván ha itt bármit is "okosba" szeretnénk csinálni, azt nem ezen fórum szintjén tenném. Felmerült az Out of the pit, mint lehetséges kiadvány, amihez van is alapanyag, de ahogy azt a simlis bandát ismerem, már megy a stipi-stopi az enyém ez is effektus. De ötleteljen más is, elvégre több ötletből születhet jó megoldás is.
© CatDog
2023. április 10. 12:56 | Válasz erre | #127
Én beneveznék egy Zagor-os újrakiadásra pedig! Látom igen felpörgött itt a topik nagyon nem ásom bele magam, de meglehet azért oldani a dolgokat okosba is!
2023. április 10. 12:21 | Válasz erre | #126
[quote]jogtulajdonosok nem igen szoktak "barátságos hangvételű" leveleket küldözgetni. :) Sőt a legtöbb esetben simán megy már első körben a perrel/oldalbezáratással való fenyegetőzés[/quote]Ez nem igaz. A legtöbb esetben megy egy [b]semleges[/b] hangvételű levél, miszerint kérik, hogy szedjék le a jogsértő műveket, és ennyi. Ez [b]a[/b] normális hozzáállás, idézőjelek nélkül.[quote]azért összességében nem egy ellenséges hangvételű levél volt, sőt még együttműködést is felajánlott[/quote]Na ez a másik. Hogyha valóban együttműködést keresel, akkor meg pláne nem fogsz beképzelt fenyegetőzéssel, okoskodással és kioktatással indítani, mert nem az a célod, hogy elidegenítsd magadtól a címzettet. Ha valóban együttműködés a célod, különösen olyankor, amikor pontosan tudod (vagy tudnod kéne), hogy a címzett rendkívül lesújtó véleménnyel van rólad, akkor egy barátságos hangvételű kéréssel kell indítanod. KKK ezzel csak annyit ért el, hogy elmondhatja mindazoknak, akik nem ismerik a teljes sztorit, hogy íme, márpedig ők milyen nyitottak az együttműködésre, csak azok a galád zagorosok nem hajlandóak elásni a csatabárdot. Te pedig valamiért nem csak hogy beveszed ezt a maszlagot, de még lelkesen tolod is.

Próbálhatod normalizálni a viselkedését, de ezzel - az én szememben legalábbis mindenképp - csak magadat járatod le.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2023. április 10. 11:55 | Válasz erre | #125
A Titánnal mérik fel a terepet. Ha jól fogy és lesz igény, akkor az AFF2e könyvek is jönnek. Ha jól értettem erről ment a kommentháború a fécen.
© SzG
2023. április 10. 10:47 | Válasz erre | #124
Az a helyzet, hogy ha jogsértést követett el valaki (vagy csak éppen azt tervezi, tehát ki akar adni egy engedély- és jogdíjköteles könyvet), akkor azért a jogtulajdonosok nem igen szoktak "barátságos hangvételű" leveleket küldözgetni. :) Sőt a legtöbb esetben simán megy már első körben a perrel/oldalbezáratással való fenyegetőzés... ahogy azt a Scholastic is tette anno. Igazából ez a "normális" (vagy mondjuk úgy, megszokott) reakció minden jogtulajdonostól... Ezért írtam már talán korábban is, hogy Szűcs Gyula néhol kissé "karcosabb" stílusa is szerintem elfogadható, főleg úgy, hogy azért összességében nem egy ellenséges hangvételű levél volt, sőt még együttműködést is felajánlott. Ezt szerintem lehet értékelni, persze ti tudjátok. Mindenesetre az biztos, hogy kaphattatok volna ennél sokkal durvább levelet is, pl. a Scholastictól. :)

Cock:
"Tehát jön egy Szűcs Gyula az "atyaúristen", aki ha kiejt a száján valamit, akkor az márpedig úgy lesz"
Ez van. El kell fogadni, hogy ő a hivatalos magyar FF kiadó, tehát ezen a vonalon csak ő jelentethet meg könyveket. Ha nem tetszik, mást kell kiadni és kész, ahogy már korábban is javasoltam (de talán más is).
Szerintem amúgy igazából nem sokan ragaszkodnak már itt a zagor.hu-n sem ahhoz, hogy továbbra is FF könyvekkel foglalkozzon az oldal - de mondjuk erről akár ki is lehetne kérni konkrétan a közösség véleményét... Akár úgy, ahogy a Titán újrakiadásával kapcsolatban tette a zagor.hu. ;)

Péter Dékán:
"Itt szerintem nincs brutális tömeg, írod, hogy rahedli ember csápol neki. Néhány százas darabszámban eladott könyvek"
Nem teljesen. Az Allansia bérgyilkosai nagyjából 1000 példányban fogyott, de a többiből is elkelt olyan 600-800. Persze a Kaméleon Komix elmondása szerint, de ezek a számok bizonyára tényleg valósak, mivel még mi is eladtunk 600-at A Végzet Prófétáiból, a Kaméleonnak meg nyilván sokkal több lehetősége van a könyveik reklámozására meg terjesztésére, mint nekünk, ráadásul Livingstone is "némileg" ismertebb meg elfogadottabb, mint az "új magyar lapozgatós írók". :) Tehát biztosan van egy kb. 1000 fős FF vásárlótábor még mindig.

"Új olvasók meg nem nagyon vannak, nem könyvet olvasnak a mostani fiatalok, hanem telefont nyomkodnak."
Biztos, hogy vannak fiatalok is, elég ránézni a moly.hu-ra (tele van fiatalokkal). Egyébként a gyerekek körében a lapozgatós műfaj is kimondottan népszerű; ugye Bojti Anna könyveiből (Éjszaka az állatkertben, A lidércerdő mélyén, A kék ajtó titka stb.) 10-15 ezer példány fogy, de az egyéb tiniknek szóló játékkönyvek is népszerűek (1000 veszély meg Kalandos Küldetés-sorozat stb.). Eleve nem véletlenül adnak ki ennyi gyerekkönyvet a kiadók sem. ;) Tehát arról azért szerencsére távolról sincs szó, hogy már csak pár száz "vén motoros" olvasna lapozgatósokat. :)

FireFoX:
"Ha FB linket teszel be, a kérdőjel utáni részt töröld pls"
Oké, úgy lesz, elnézést (FB-t sose tudtam rendesen belinkelni).
2023. április 10. 09:13 | Válasz erre | #123
Itt szerintem nincs brutális tömeg, írod, hogy rahedli ember csápol neki. Néhány százas darabszámban eladott könyvek, nagyjából ennyi maradt a régi rajongókból, egy részük valószínűleg nem tud a háttérről semmit.Új olvasók meg nem nagyon vannak, nem könyvet olvasnak a mostani fiatalok, hanem telefont nyomkodnak. A bejegyzéseik hozzászólásai sem több százas nagyságrendűek. Nem tudom, a Rakétás könyveket mekkora példányszámban nyomtatták, de szerintem 1-1 könyvből több 10 ezret. Kb. 30 ezerre tippelem, de pontos számot nem tudok. Volt szó róla, hogy a Fekete Pénteket nem Gyula intézte, az az angol kiadó magánakciója volt, de ez a mostani levele ennek bizony ellent mond, ő súgott........ez azért is "szép, mert itt is fórum tag volt, mennyiből tartott volna szólni......
2023. április 10. 00:53 | Válasz erre | #122
Ha már Titán, akkor az "Out of the Pit"-ről lehet bármit is tudni? Megjelent valaha magyarul? (úgy tudom, nem) Meg fog valaha jelenni magyarul? Erre is szerződést kell kötni, hogy kiadhassák? Én nagyon nem értek ehhez a részéhez, vki ha felvilágosítana azt megköszönném!
© cock
2023. április 10. 00:46 | Válasz erre | #121
[i]én leszek a hivatalos kiadó, szeretném, ha egymás üzleti köreit nem zavarnánk, amiket kiadunk, itt ne legyenek elérhetőek semmilyen formában.[/i]

De mi lett volna, ha akkor felbukkan egy másik valaki is, akinek szintén van pénze ilyesmire vagy esetleg lett volna korábbi kapcsolata FF írókkal vagy mondjuk Steve Jacksonnal, akkor ment volna az egymásra licitálás vagy szerinted hajlandó lett volna ezt a dolgot elengedni bárki más javára? Esetleg egy közös nagyobb kiadót létrehozni úgy, hogy korábban is úgy nyilatkozott, neki megvannak a saját bejáratott fordítói, grafikusai, neki nincs szüksége mások közreműködésére.

Nem is tudom kicsit ilyen óvodás duzzogásnak érzem ezt, amikor a kommunikációjából az derül ki, hogy "Ez volt a gyerekkori álmom, és márpedig kizárólag én leszek az, aki megvalósít(hat)ja és nem engedem, hogy engem bárki ebben megakadályozzon!"
© cock
2023. április 10. 00:30 | Válasz erre | #120
Nyilván nem lehet, de úgy értettem, hogy az emberek többsége (nyilván nem mi, akik ellenzik a tevékenységét) intenzíven tapsol Gyuluskának és követi őt. Már abban az értelemben, hogy minimum a kiadó könyveit vásárolja. És kvázi vakon követik a híreit stb.. tehát ebben az értelemben tekinthető vezetőnek, valójában inkább megvezető. :DD

A kérdés itt kicsiben is ugyanaz, mint nagyban. Mióta lettek az emberek ilyen príma megalkuvók?

Tehát jön egy Szűcs Gyula az "atyaúristen", aki ha kiejt a száján valamit, akkor az márpedig úgy lesz, aztán maga mellé állít egy rahedli követőt és veszik a könyveit. Minden ember, aki könyvet vesz tőle ennyire elégedett a munkásságával, netán nem is tud róla, hogy mik zajlottak a háttérben?
2023. április 9. 21:16 | Válasz erre | #119
@cock Szerintem a KKK nagyon messze van attól, hogy bármiféle közösség vezetőjeként lehessen rá tekinteni
@SzG Ha FB linket teszel be, a kérdőjel utáni részt töröld pls
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2023. április 9. 21:03 | Válasz erre | #118
Politikát nem szeretnék idehozni, az van bőven mindenhol, de a cc-vezér, ha normálisan és emberileg állt volna fel, teljesen máshogy alakult volna a történet. Az övé is és a Zagoré is. Csak annyit kellett volna annakidején mondania, hogy én leszek a hivatalos kiadó, szeretném, ha egymás üzleti köreit nem zavarnánk, amiket kiadunk, itt ne legyenek elérhetőek semmilyen formában. Ja, és köszönöm, hogy nem nekem kell 20 èv után a hamvaiból feltámasztani a KJK-t és szinten tartottátok a dolgot a törzsközönségnek. Szerintem, ha így kezd, biztos vagyok benne, hogy Runnerék megteszik, amit kér. Így volt ez az Országút Harcosa képregénynél is, mikor kiderült, hogy a kaméleonèk kiadják, a Zagorról lekerült azonnal. Ebben az esetben nem lett volna viszály, biztos vagyok benne. Élni és élni hagyni, ahogy mások itt már előttem megfogalmazták. Ez helyett jött egyből felszólítás, fenyegetőzés és a külföldi
kiadónál bemártás........ez hiba volt, egy nem túl nagy közösséget így megosztani és széttrancsírozni. Egy jó vezér előre gondolkodik és nem csak 1-2 lépést. Ezért mondtam, hogy szar alak, ez a véleményem és ezt a pár nappal ezelőtti levele megerősíti.
© cock
2023. április 9. 19:15 | Válasz erre | #117
Úgy tűnik az országnak vagy egy közösségnek arra van szüksége, hogy szar alak legyen a vezetője. [smiley]whatever[/smiley]
2023. április 9. 17:30 | Válasz erre | #116
Ha így van, semmi mást nem kellett volna, mint pár normális hangvételű mondatot írni a levélbe cc-nek és semmi több. Semmi szükség nem volt fenyegetőzésre, kioktatásra. Gyulánk ezzel azt bizonyította be nekem, hogy egy nagyképű, szar alak. Nem baj, az is marad.......
© cock
2023. április 9. 17:21 | Válasz erre | #115

Legközelebb lehetne a link valami ilyesmi is:

[url=https://www.facebook.com/kameleonkomix/posts/pfbid0HsytmzJJ6QZJFBYAujXHx98hPqYoUSJbD5cYdmtGzhhsKfYBo3bLP5tvzdmcPgVhl]Csudaklassz hír[/url]
© SzG
2023. április 9. 12:44 | Válasz erre | #114
Hátha még valaki nem látta:

[url=https://www.facebook.com/kameleonkomix/posts/pfbid0HsytmzJJ6QZJFBYAujXHx98hPqYoUSJbD5cYdmtGzhhsKfYBo3bLP5tvzdmcPgVhl]Bejelentés[/url]

Tehát tényleg van aláírt szerződésük a Titánnal kapcsolatban.
2023. április 8. 23:40 | Válasz erre | #113
Mikről maradok le, ha pár napig nem nézek fel......
Hát a kedves Gyula nem lett vonzóbb továbbra sem, nem ismeri a mondást, hogy egy csepp mézzel több darazsat lehet fogni, mint egy vödör ecettel.......
Számomra a borító szilárdsága a legfontosabb a könyvéből..... ha egyszer találkoznék vele, a puhaborítóst jobban tudnám hasznosítani.......
© cock
2023. április 8. 05:31 | Válasz erre | #112
[i]simán "megalkudtál" volna[/i]

Ó nagyon "simán osztogatja" a csávó a pénzt! [smiley]rolleyes[/smiley] Ahogy korábban írtam is neked, még külön kellett utánajárnom, hogy milyen formában lehetne ezt megoldani úgy, hogy skippelhető legyen a "legyél már számlaképes" akadály, amit elénk gördített. Mondom az még talán nem lett volna akkora probléma, csak hogy fordítást, kiadói tevékenységet nem lehet 7-es adószámmal végezni. Következésképp minimum vállalkozói igazolványt várt volna el ahhoz, hogy egyáltalán fizessen bármennyit is.
És ismétlem: Ha Ő AJÁNLJA FEL, akkor nehogy már még nekem kelljen extra köröket futni, hogy egyáltalán pénzhez jussak, főleg úgy, hogy már többször bizonyította megbízhatatlanságát. Pl. mégsem fizet ki. Akkor még mínuszt is termelek magamnak az adminisztrációs meg adózási hülyeségek miatt és nyilván azt is baszna kifizetni.

Meg ne simogassam a buksiját, hogy "jajj de jól csináltad", hogy a zagor.hu ellen úszítottad a nagykutyát? Minimum bocsánatot kéne kérnie a zagorosoktól és nem baszogatni őket, ráadásul két oldalról. De úgy tűnik az a qrva pénz mindennél fontosabb nekik!
© SzG
2023. április 8. 03:53 | Válasz erre | #111
"Nyilvánvalóan ők is alamizsnáért dolgoznának."
Ugyanannyit ajánlott fel Szűcs Gyula tavaly év végén a Kaméleon Komixos könyvekbe (például a Tűzjegy újrakiadásba) esetlegesen komolyabban besegítő rajongóknak, mint amennyit a kiadó saját szerkesztői kaptak (vagy ha esetleg fordításról lett volna szó, akkor az adott rajongó nyilván a fordítói bért kapta volna, ami amúgy természetesen jóval magasabb, mint a szerkesztői/hibajavítói bér). Egyébként ezek szerintem korrekt összegek, pláne úgy, hogy itt lényegében olyan munkáról van szó, amit mindenki hobbiból végzett/végez... ráadásul a legtöbb rajongó eleve nem is hivatalos szerkesztő vagy fordító.
A Kaméleon lapozgatósaiból vagy képregényeiből összeállított könyvcsomag lett volna a másik opció, ha valaki nem tud/nem akar pénzt elfogadni. Szerintem ezzel sincs gond (amúgy nyilván az adott illető állíthatta volna össze a könyvcsomagot).
A reklám nyilván nem egy úgymond "alap" opció volt, ezt én kértem tőle a Tűzheggyel kapcsolatos szerkesztői munkámért cserébe (egyébként itt jegyzem meg, hogy ennek ellenére egy könyvcsomagot is kaptam Gyulától, szóval azért tényleg meglehetősen korrekt volt).

Különben a lényeg most itt az, hogy szerintem inkább ne utalgass arra, hogy aki a Kaméleonnal együttműködik, az "megalkuvó" - elvégre te is simán "megalkudtál" volna, sőt, hajlandó lettél volna pénzt is elfogadni a munkádért cserébe (ha el lehetett volna intézni a dolgot "megbízási szerződéssel"). :)

Egyébként én nyilván nem gondolom azt, hogy az együttműködés a Kaméleonnal "megalkuvás" lenne - de mindegy, nem kezdek bele megint annak ecsetelésébe, hogy szerintem mennyire fontos lenne "egyesíteni az erőinket" meg betemetni az árkokat stb. az olvasótábor és a műfaj érdekében. :)
© cock
2023. április 7. 23:32 | Válasz erre | #110
Egyébként ez a fajta magatartás azt is előrevetíti, hogy hogyan bánna a most már hirtelen kellő zagoros "zugfordítókkal". Nyilvánvalóan ők is alamizsnáért dolgoznának.

A kapitalista fostenger cunamiként tört be a magyar játékkönyvpiacra is.

Köszönjük Mit ittál Gyuluskánknak!
© cock
2023. április 7. 23:21 | Válasz erre | #109
Csak azt a kutya se kérte! [b]Ő ajánlotta fel[/b] ráadásul úgy, hogy egyrészt engem nem keresett meg, másrészt nekem se a reklámból, se a bónusz könyvcsomagból nem származott volna hasznom, amit úgy mond a pénz helyett felajánlott.

Tételesen kibontva:
1. Reklám: nincs mit reklámoznom.
2. Elvből nem kell tőle még ajándék könyv sem, nemhogy könyvcsomag.
3. Tehát a pénz lett volna az egyetlen értékelhető opció, amiért cserébe egy megbízási szerződést kellett volna lepapíroznia velünk és akkor megúsztuk volna egyéni vállalkozói nélkül. Mivel ahogy korábban is mondtam, a megbízási szerződésben a megbízott egy adott feladatra vállalkozik esetileg. Erre pedig egy magánszemély is felkérhető, nem kell mindjárt igazolványért rohanni feleslegesen.

Az, hogy neked a másik két opció sokkal kényelmesebb volt a te nézőpontod volt csak.

3/B. Ezt is tudod már: Az a pénz, amit adott volna eleve alamizsna volt, ráadásul egy olyan munkáért, amit nem abban a szellemben végeztem, hogy majd ezt x év múlva valaki kiadja. Az egész felajánlást, főleg ahogy tálalta rajtad keresztül kissé megalázónak éreztem. Te meg itt bratyizol vele.

Azt se hiszem el, hogy a könyvelője nem tud ilyen lehetőségről. Na mindegy.
© SzG
2023. április 7. 19:42 | Válasz erre | #108
"Szlobó pedig épp azért lobbizik, hogy a zagor.hu "személyzete" márpedig legyen csak megalkuvó"
Nem, én a békéért és egy közös projektért "lobbiztam". :)

Egyébként ez a fórumon tanúsított nagy Kaméleon Komix ellenességed (lásd még a Fekete péntek topicot, ahol nemrég büszkén hirdetted, hogy nem vettél még KK-könyvet + hogy te soha nem fogsz "megalkudni" stb.) kissé érdekes annak fényében, hogy amint azt máshol elmondtad, ha lett volna rá lehetőséged, te elfogadtad volna Gyula egyik korábbi ajánlatát (xx ezer forint a fordítói vagy szerkesztői munkáért cserébe a KK könyvek kapcsán). :D
© cock
2023. április 7. 17:34 | Válasz erre | #107
Na tehát pénz beszél, kutya ugat!

Szlobó pedig épp azért lobbizik, hogy a zagor.hu "személyzete" márpedig legyen csak megalkuvó, mert a Ku Klux Klan érdeke ISMÉT így kívánja!

Valahogy kezdem Livingstone-t is megutálni. Steve Jackson is hisztizett a lóvéért egyébként? Ha nem, miért nem?!
© SzG
2023. április 7. 07:01 | Válasz erre | #106
"Attól tartok, ebben tévedsz. A scholi egy konkrét listát küldött át nekünk, amit rögtönésazonnalésazösszeset le kellett szednünk. Ez a lista egyébként egybe esett azokkal a könyvekkel, amik akkor éppen ki voltak náluk adva, azaz melyeknek a jogaival éppen rendelkeztek. Ezek azok a könyvek, amik jelenleg nem letölthetőek. Majd közölték, hogy értesítik a jogtulajdonost (ergo Iant), hogy a többi könyv is letölthető nálunk"
Majdnem ezt írtam tegnap én is. :) A Scholastic a saját könyveit rögtön leszedette, és utaltak rá, hogy jó lenne, ha a többi is eltűnne, mivel szintén jogsértőek (csak éppen nem náluk vannak a jogok, hanem más kiadóknál vagy az íróknál stb.).

Igen, azóta békén hagytak titeket, meg Livingstone is, de ez még nyilván nem azt jelenti, hogy nincsenek problémáik az oldallal. És igazából már csak emiatt is jó lett volna már változtatni a zagor.hu működésén. :) Mert azért az csak nem egy normális állapot, hogy a hivatalos külföldi kiadó meg az FF franchise legnagyobb neve (és ugye sokak kedvenc írója), Ian Livingstone ferde szemmel néz egy rajongói oldalra, sőt, jogsértőnek tartja. Valamint sajnos tényleg nem feltétlenül vet mindez jó fényt a hazai KJK-s közösségre sem, ahogy írtam.

"Éjsárkány, mélység démonai, éjféli tolvaj, lidérckastély mélyén, élőholtak szigete, kétélű jóslat, káosz ura, sardath ostroma, etc. soha nem fog megjelenni KKK gondozásban, mert nem tud megjelenni KKK gondozásban, mert Ian nem rendelkezik az összes szükséges joggal"
Jelenleg. :) Ez nem jelenti azt, hogy sohasem fog rendelkezni velük. Valamint nyilván azt sem, hogy azok a hivatalos könyvek, amik ebben a pillanatban nincsenek mondjuk Livingstone-nál, már "szabad prédák", mert valakinél ugye csak ott vannak a jogok.

"Ami az utolsó két blokkot illeti, nem teljesen értem, mit szeretnél elérni (nyilván az FF feladásán kívül)."
Nem az FF "feladásáról" beszéltem, hanem arról, hogy a hivatalos könyveket el kellene engedni szerintem. Ettől még fanfictionok lehetnének. Bár tényleg jó lenne feljebb tenni a lécet (az ilyen Philip Sadler-szintű anyagokat hanyagolni kellene), és jó lenne hogy más formában prezentálni ezeket, nem Jackson-Livingstone nevével, hanem mondjuk úgy, ahogy a Zagoros füzeteknél tettétek. Akár konkrétan ezt a "Játékfüzet" sorozatot is folytathatnátok, esetleg kicsit kisebb, "kézreállóbb" méretben; például egy nagyjából Galaktika méretű fanzin tök jó lenne, részben külföldi, részben magyar (saját) anyagokkal. :) Még külföldre is ki lehetne vinni akár, főleg a magyar fanfictionokat...
És ezek mellett tényleg lehetnének egyéb, nem FF könyvek, ahogy írtam - ugye Salamon blogján, a "Játékkönyek a nagyvilágból" elnevezésűn rengeteg érdekesnek és igényesnek tűnő lapozgatósról esik szó, tehát lenne miből válogatni. :)
És még valami, amit tegnap nem írtam: nem csak azért lenne jó elengedni a hivatalos FF-könyveket, hogy biztosan kevesebb konfliktus legyen a jogtulajdonosokkal, meg hogy ne tekintsenek úgy a zagor.hu-ra, mint egy jogsértő oldalra/közösségre, hanem azért is, mert ezeket így egyszerűen nem lehet normálisan reklámozni, terjeszteni (csak "fű alatt"). Tehát mindenképp csak egy szűk réteghez juthatnak el az ilyen "feketén" kiadott könyvek. Egy hivatalos formában megjelentetett játékkönyvet viszont nyilván sokkal szélesebb körben lehetne promózni és terjeszteni, így például jóval több fiatalhoz is eljuthatnának a zagor.hu-s kiadványok (ugye runner utalt valami olyasmire tegnap vagy tegnapelőtt, hogy szeretné, ha minél több fiatal olvasna lapozgatósokat).
De persze ti tudjátok, bár szerintem tényleg érdemes lenne változtatni pár dolgon a zagor.hu működésével kapcsolaatban. Rosszul biztos senki sem járna. :)

"Na jó nyuszit mindenkinek."
Neked is. Meg mindenki másnak is. :)
2023. április 6. 21:32 | Válasz erre | #105
[quote]Lehet, hogy tévedek, de úgy tudom, hogy a Scholastic például jelezte, hogy szeretné, ha 'minden' könyvet eltávolítanátok, mert mind engedélyköteles.[/quote]Attól tartok, ebben tévedsz. A scholi egy konkrét listát küldött át nekünk, amit rögtönésazonnalésazösszeset le kellett szednünk. Ez a lista egyébként egybe esett azokkal a könyvekkel, amik akkor éppen ki voltak náluk adva, azaz melyeknek a jogaival éppen rendelkeztek. Ezek azok a könyvek, amik jelenleg nem letölthetőek. Majd közölték, hogy értesítik a jogtulajdonost (ergo Iant), hogy a többi könyv is letölthető nálunk, amikkel kapcsolatban ők ugye jogalap híján nem tudtak mit kezdeni (utalva rá, hogy majd a jogtulaj leszedeti őket). Azóta nem hallottunk sem felőlük, sem Ian felől, amire alapozom a "Livingstone arra is utalt finoman, nem is egyszer, hogy magasról tojik arra, hogy mit csinálunk." kijelentésemet.[quote]Meg arra is, hogy jogdíjat szeretne. :)[/quote]Hiába szeretne jogdíjat, ha nem adhatja el a jogokat. És egyébként pont ezért különösen zseniális ez a helyzet, ami megteremtődött. Éjsárkány, mélység démonai, éjféli tolvaj, lidérckastély mélyén, élőholtak szigete, kétélű jóslat, káosz ura, sardath ostroma, etc. soha nem fog megjelenni KKK gondozásban, mert nem tud megjelenni KKK gondozásban, mert Ian nem rendelkezik az összes szükséges joggal, ergo jogdíjat sem kaphat értük soha, ergo csak egy ilyen "zugfordító" csapat tudja eljuttatni őket bárkihez is. De szerintem ezt is leírtam már egyszer.[quote]Hát az nem tegnap volt… :)[/quote]Valóban nem, de akkor KKK-ék már elkezdtek működni. Amíg elkészült a három regény fordítása, azalatt ők kiadták a bérgyilkosokat meg a veszedelmeket. Ha akkor nem zavarta őket, hogy megcsináltuk a regényt, akkor semmi okunk nem volt feltételezni, hogy most zavarná őket, ha megcsinálnánk a Titánt, Scholin keresztül ugyanis egyik jogához sem volt hozzáférésük. Az meg, hogy titkolózni kénytelenek a terveiket illetően, mert nagyjából annyira lehet bízni az ígéreteikben, mint az új-vénuszos Halál Seregei végén lévő tervezett kötetlistában ("nincsenek könyvek csak nagy ígéretek", "egy kiadónak nem árt legalább nagyvonalakban előre tudni, miket fog megjelentetni a következő 1-2 évben", hogy állunk a pusztítóval?), az teljes egészében az ő saruk.

Ami az utolsó két blokkot illeti, nem teljesen értem, mit szeretnél elérni (nyilván az FF feladásán kívül). A halál kapuja óta nem nyúltunk semmilyen olyan könyvhöz, amihez úgy gondoltuk, hogy a KKK-soknak bármi közük lehet. Más design-t használunk, más logót használunk (igaz ez azért van, mert Ian nem engedte meg nekik, hogy a rakétás napocskát tegyék ki a borítóra). KKK előtt sem volt probléma a formátumból, KKK óta sem, csak néhányan rugóztok teljesen értelmetlenül, és számomra érthetetlenül ezen a kérdésen. Szerintem mi egész jól békén hagytuk eddig is KKK-ékat, az egyetlen súrlódás azóta ez a teljesen elszállt fenyegetőzésük volt, amiért nem álmodtuk meg, hogy januárban mit találtak megint ki, ami számomra gyönyörűen mutatja, hogy a legkevésbé sem nyitottak semmiféle békülésre, és amiért a fentieket figyelembe véve elég meredek lenne minket hibáztatnod. Mert ugye ismét elmondom: KKK nem akar békülni, mert ha nyitott lenne a békülésre, runneren kívül senki semmit nem vett volna észre ebből az egészből. Sőt, még csak újabb felelőtlen ígéretet sem kellett volna tenniük a Titán megjelentetésével kapcsolatban. Most, ha majd eljön az év vége, jövő év eleje, megint körbe lehet majd őket röhögni, hogy ismét nem sikerült tartaniuk a saját maguk szabta határidőt.

Na jó nyuszit mindenkinek.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© SzG
2023. április 6. 19:36 | Válasz erre | #104
Dr. Lecter, killmaster, kaposzta, rjmac: köszömöm, hogy kiálltatok mellettem, illetve jeleztétek, hogy nem tartjátok korrektnek a megbélyegzést. :)

Köszönöm runnernek is, hogy végül törölte ezt a "Harminc ezüsttallér"-t. :) Tényleg elég kellemetlen lett volna így fórumozni, ezzel a bélyeggel a nevem mellett. :)
© killmaster (Savanyúhas)
2023. április 6. 19:27 | Válasz erre | #103
"Azzal, hogy fejet hajtasz előtte, elfogadod, hogy a rossz tulajdonságok is, melyeket megtestesít, hozzád tartoznak. Felismerni saját gyengeségeinket, és szembenézni velük, az erő és a bátorság jele!"
Ki tudja, talán egyszer a másik tábor is olvassa ezeket a sorokat, és akkor talán tovább léphetünk Titán ügyben. Én biztosan besegítenék, amiben tudok, vannak új troll vicceim! [smiley]crazya[/smiley]
© SzG
2023. április 6. 19:05 | Válasz erre | #102
"Na és örült, és pozitívan reagált? [smiley]hehe[/smiley]"
Ugye ilyen reakciót a Kaméleonos topiccal és a "Könyvek" menüpontba felkerült kiadványaikkal kapcsolatban vártam tőle, és igen, azokra pont így is reagált - ahogy az szerintem az itt közzétett leveléből is kiderült (mármint erre gondolok: http://users.atw.hu/vindgardia/Level02.png).
A Titán Zagoros kiadásának nyilván nem örült, de ahogy írtam, ezen azért annyira nem csodálkozom, főleg így, hogy már tárgyalnak a hivatalos kiadásról.

"ezek kiadását pedig ugye megtiltotta a külföldi jogtulaj"
"Ezt már mások szépen leírták, úgyhogy röviden: nem."
Lehet, hogy tévedek, de úgy tudom, hogy a Scholastic például jelezte, hogy szeretné, ha 'minden' könyvet eltávolítanátok, mert mind engedélyköteles.
Akárhogy is: ahogy már szó volt róla, meg ahogy nyilván ti is tudjátok, minden könyv elején szerepel, hogy engedély nélkül semmit sem lehet kezdeni az adott művel - ez önmagában is egy elég világos és egyértelmű "tiltás". :)

"Livingstone arra is utalt finoman, nem is egyszer, hogy magasról tojik arra, hogy mit csinálunk"
Meg arra is, hogy jogdíjat szeretne. :)

"Tudod, mi más volt még hivatalos könyv? A három regény, ami 2019 decembere és 2020 decembere között került fel a fórumba, és amikből később szintén könyvek lettek."
Hát az nem tegnap volt... :)

"Nem lehetett, hanem kellett volna. A hivatalos magyar kiadósággal nem csak jogaik hanem kötelességeik is vannak. Hivatalosan ők képviselik a franchise-t, ha lejáratják magukat, azzal az FF-et, ezen keresztül pedig atyaúristen Iant is lejáratják."
Ez így van, vigyázniuk kell. Egy rossz kommunikációval vagy lépéssel akár árthatnak is. De már elnézést, ez megint nem csak rájuk igaz, hanem rátok is, ti is árthattok. Ha a hivatalos kiadók és maga Livingstone rosszallása, sőt tiltása ellenére adtok ki hivatalos könyveket, azzal sajnos ronthatjátok a hazai rajongói közösség megítélését (a "kalózkodás" és a szerzői jogok megsértése miatt); azzal pedig, ha gyenge minőségű fanfictionokat jelentettek meg olyan formában, hogy azokon Jackson-Livingstone neve szerepel, magának a Fighting Fantasy franchise-nak is árthattok (erre rajtam kívül már más is utalt korábban, meg javasolta, hogy ne ilyen formában adjátok ki a fanfictionokat stb.). Tehát valóban lehet kritizálni Gyula bizonyos megnyilvánulásait vagy lépéseit... de a zagor.hu "működésén" is lehetne változtatni, finomítani. :) A "franchise" érdekében is, meg amiatt, hogy eleve kevesebb súrlódás legyen a hivatalos kiadóval és a jogtulajdonosokkal - mert ugye ha nem így működne a zagor.hu, mint ahogy most működik, biztosan kevesebb konfliktus lett volna Livingstone-nal, a Scholasticcal meg Gyulával (a mostani balhéra sem került volna sor ugye).

Persze amíg nem volt hivatalos kiadás Magyarországon, addig könnyebben szemet hunyt minden külföldi szereplő a fenti jogsértések felett; de most már ugye nem ez a helyzet. És sajnos borítékolható, hogy egészen addig újabb és újabb konfliktusokba fogtok belefutni a működésetek miatt, amíg nem alkalmazkodtok teljesen az új helyzethez. Nem értem, miért nem lehet ezt meglépni, és valóban teljes egészében egy 'rajongói' oldalt készíteni, rajongói anyagokkal, akár újabb kalandíró pályázatokkal stb. Utóbbiak lebonyolításában, meg pl. a zsűrizésben nyilván én is tudnék segíteni, illetve a "Vindgardiás írók" is. :) Egy ilyen rajongói oldalt a "kintiek" se néznének rossz szemmel (meg biztos Gyula sem), sőt, könnyen lehet, hogy akár támogatnák is.
Vagy a másik megoldás: ki lehetne adni olyan egyéb (tehát nem FF) könyveket, amik vagy nem jogdíjkötelesek vagy éppen azok, de pl. egy minimális összegért megkaphatóak... Vannak ilyenek, főleg az "amatőr" írók művei között, ahogy már korábban is beszéltünk róla. Az ilyen valóban hivatalos kiadásokban nyilván szintén tudnék/tudnánk segíteni (akár a terjesztésben és a promócióban is).
A rajongói közösség biztos, hogy egyik megoldással sem járna rosszul (a törzsfórumozók egy része időnként szokta is jelezni ugye, hogy szívesen olvasna mást az FF-en kívül). És nyilván sokkal kevesebb lenne a konfliktus is, nem háborgatna titeket a Scholastic meg Livingstone meg Gyula stb. :)
© runner
2023. április 6. 18:05 | Válasz erre | #101

Elnézést kérek SzG-től.
Töröltük a név melletti megjegyzést.

Ja, és a Fórum Figyelővel nem SzG-re utaltam, de lehet nem jött ki jól.
Én a Nagyságos Hivatalos Megfigyelőre utaltam.

A másik, hogy mi sosem mondtuk, hogy ne vegyen senki KK könyveket, így hogy kikerültek az oldalra, még reklám is nekik.

Na de, a lényeg:
Nyilvános kövezésem a Főtéren lesz, pénteken.
(Gyuszinak ne szóljatok)

[img=http://zagor.hu/egyeb/stoning.gif]http://zagor.hu/egyeb/stoning.gif[/img]

De reméljük vasárnapra feltámadok...

Addig még a büntetésem is le kell rójam:
[img=http://zagor.hu/egyeb/barttitan.jpg]http://zagor.hu/egyeb/barttitan.jpg[/img]
A főhős Te vagy!
2023. április 6. 17:34 | Válasz erre | #100
[quote]Jól szétbarmoljátok a témát…[/quote]A szétbaromlás nem gond, ha végeztünk, majd átpakolom a hozzászólásokat, valószínűleg fekete péntek alá.

[quote]hátha ő is örülni fog, és pozitívan reagál majd[/quote]Na és örült, és pozitívan reagált? [smiley]hehe[/smiley][quote]Ezek után én nem gondolom, hogy "ördögtől való" lenne egy jelzés felétek, hogy ne adjátok ki a Titánt.[/quote]Ebben szerintem mindenki egyet ért, és önmagában nem is lett volna vele probléma, lásd később.[quote]Igen, ezt lehetett volna kicsit máshogy is kommunikálni[/quote]Nem lehetett, hanem kellett volna. A hivatalos magyar kiadósággal nem csak jogaik hanem kötelességeik is vannak. Hivatalosan ők képviselik a franchise-t, ha lejáratják magukat, azzal az FF-et, ezen keresztül pedig atyaúristen Iant is lejáratják.[quote]ezek kiadását pedig ugye megtiltotta a külföldi jogtulaj[/quote]Ezt már mások szépen leírták, úgyhogy röviden: nem.[quote]és maga Livingstone is utalt rá (finoman fogalmazva), hogy nem tetszenek neki a zagor.hu-s engedély nélküli kiadások[/quote]Livingstone arra is utalt finoman, nem is egyszer, hogy magasról tojik arra, hogy mit csinálunk. Hogy egy konkrét, és aránylag aktuális példával illusztráljam ezt:[quote]mégiscsak egy hivatalos Fighting Fantasy könyvről van szó[/quote]Tudod, mi más volt még hivatalos könyv? A három regény, ami 2019 decembere és 2020 decembere között került fel a fórumba, és amikből később szintén könyvek lettek. Na azok pontosan abba a kategóriába esnek, mint a Titán, és senki nem panaszkodott miattuk, pedig ott még ennyire sem titkolóztunk.[quote]amúgy Szűcs Gyula nyitott is erre ugye[/quote]Nem, abszolúte nem nyitott erre, maximum ezt állítja. Ha nyitott lenne, akkor nem csak hogy nem beképzelt fenyegetőzéssel, okoskodással és kioktatással kezdte volna azt a kedves levelét, hanem ilyen részek egyáltalán is nem lettek volna benne. Tovább megyek. Ha eljutott volna legalább az "élni és élni hagyni" állapotig, akkor a levél törzse nagyjából a következőképp nézett volna ki: "Már elkezdtünk tárgyalni Iannal, hogy hivatalosan kiadjuk a Titánt, ezért szeretnélek megkérni titeket, hogy ne tervezzétek kiadni." Ennyi. Fölötte megszólítás, alatta aláírás ízlés szerint. És tudod, mit? Nem lett volna vele semmi gond. Csak sajnos KKK részéről szó nincs sem nyitásról, sem pedig békén hagyásról. Erről beszélek, amikor azt mondom, hogy először náluk kell meghallgatásra találnod.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2023. április 6. 16:34 | Válasz erre | #99
[quote]A kevésbé utánnézők kedvéért...
Advanced Fighting Fantasy is © Marc Gascoigne, Steve Jackson and Ian Livingstone, 1986 all
rights reserved
Titán is ezek közé tartozik.
Marc mint editor van egyébként említve..[/quote]

Akkor kifejezetten a te kedvedért:

Marc Gascoigne bibliography:

Titan - The Fighting Fantasy World (Puffin, 1986)
([b]author[/b] but credited as editor)

szerk.:

Ahogy közismerten a Zagor Legendáját sem Ian Livingstone írta - hanem Keith Martin (Carl Sargent) -, mégis az ő nevével jelent meg.

Legend of Zagor. Puffin Books. ISBN 0-14-036566-4.
(credited to Ian Livingstone)
2023. április 6. 16:33 | Válasz erre | #98
Hát valami történhetett, mert az újabb arionos könyvekben már csak ez van
"Advanced Fighting Fantasy is © Steve Jackson and Ian Livingstone all rights reserved"
Ja, és nem ők írták a könyvet, ahol ez van.
2023. április 6. 16:31 | Válasz erre | #97
[quote]De ha tényleg a Titán is a listára került, mert Ian hátszele elér mindenhová. Hisz ismer minden jogtulajt, és oda tudja irányítani hozzájuk, hacsak(!) nem vette meg a jogokat Marc-tól, segít elintézni az ügyet.[/quote]

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a szerzőt megillető jogok a vagyoni jogok kivételével nem átruházhatóak, így Livingstone nem vehette meg Gascoigne-tól.
2023. április 6. 16:28 | Válasz erre | #96
Jól szétbarmoljátok a témát...

[spoiler]A kevésbé utánnézők kedvéért...
Advanced Fighting Fantasy is © Marc Gascoigne, Steve Jackson and Ian Livingstone, 1986 all
rights reserved
Titán is ezek közé tartozik.
Marc mint editor van egyébként említve..[/spoiler]