Zagor.hu
Zagor.hu fórum
3 - Az országút harcosa
BejelentkezésRegisztrációElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (4)
 
[b]Borító[/b]
Szép és karakteres munka, rögtön megragadja az olvasó figyelmét. Azt ugyan nem tudom, konkrétan melyik jármű látható rajta, de gyanúsan ötvenes-hatvanas évekbeli kinézete van az ótónak, ezt vegyítették huszonegyedik századbeli futurisztikus kinézettel. A csajszi valószínűleg a könyvben szereplő Amber lesz, de a lövegtoronynál nem tudni, ki az a hapsi.

[b]Grafikák[/b]
Hát ezekkel már nem voltam megelégedve, az illusztrációk nem valami szemet gyönyörködtetőek. A 49. ponthoz tartozó képről ordít, hogy Darth Vader-utánzat, de úgy egészében véve a képek gyakran csak egy-egy járművet mutatnak a nagy büdös semmi közepén.

[b]Történet[/b]
Ez a Haláltalizmánhoz és a sci-fi irományokhoz hasonlóan kilóg a sorból; a Földön játszódik, kicsivel napjaink után. Az emberiség jelentős részét egy halálos vírus kiirtotta, a rend és a törvény romokban hever. A becsületesebb emberek görög módra városállamokat alakítottak ki, ahol a saját vezetőik alatt éldegélnek viszonylagos békében, a többi ember meg rablóbandákba verődve rabol-fosztogat. Szóval igen, ilyen Mad Max-szerű sztori van itt. A feladatunk is megdöbbentően kis volumenű: egy tartály benzint kell elhozni egy távoli városból vissza a mi városunkba. Hát nem dobtam hátast…

[b]Nehézség[/b]
Közepes. Az autónk meglepően jól el van látva - gépágyú torony, szögszóró, olajcsapda, kilőhető rakéták. Ez speciel azért is fontos, mert a rakétával nem kell szarozni, az automatische eltalál s megsemmisít bármilyen célpontot. A szögszórás és az olajcsapda már körülményesebb, itt általában kockadobálgatni kell, hogy vajon most működött-e vagy sem. Elég sok a szerencsepróba, ez speciel baj, mert szerencse pontot csak egyet-egyet kapunk, jellemzően jó döntések után, szóval még kivételesen szerencsés esetben is csak amolyan "egyensúlyi" állapotot lehet elérni. Erre a kalandra is igaz a megállapítás - "Ha jól szolgál a szerencse, még ne tartsd szolgádnak". Előbb-utóbb eljöhet az az idő, amikor már nem lesz hatékony a szögezés meg olaj-odapisálás. A könyvben vannak lőfegyverek, úgyhogy lövöldözésre is van lehetőség, ez megkönnyítheti a harcot - bár érdemes észben tartani, hogyha az ellenségnek is van puskája, könnyen kicsinálhat minket. Életerőből nincs hiány, van jópár elsősegély-csomagunk, a golyós lőfegyvereknek kifogyhatatlan a muníció, viszont amiből véges számú van, azt nem frankó pazarolni, mert ennyivel van ennyi...nehézséget jelent, hogy a lóvé, a pótkerekek és a benzin limitálva van, úgyhogy ha elfogy bármelyik is, megszívtuk.

[b]Főellenség[/b]
Ilyen nincs.

[b]Ami tetszett[/b]
Először fordult elő a Kaland-Játék-Kockázat sorozat folyamán, hogy van lőfegyverünk, és ilyen szuper felszereléssel vagyunk ellátva, nemcsak egy kard, meg némi sörpénz, oszt eredj, győzd le a főgonoszt. Van közelharc, tűzharc, autós harc, és a játék Kalandlapja ennek megfelelően igen sokszínű - még nevet is adhatunk rajta magunknak (mintha lenne valami értelme). Egészen jól megteremtették ezt a Terminátor 4-világvége hangulatot, vegyítve a már említett Mad Max-szel, a helyszínek egész élethűek és hitelesek, a szereplők is korrekt módon kommunikálnak. Nem tudom, hogy a "Hitelt" itt írói poénnak szánták, vagy a szerzőpáros megérezte a gazdasági válságot előre, de kétségtelen hogy szórakoztató volt, hogy mindent a "hitel" nevű szükségpénzből kell finanszírozni. Vagy talán neves államférfink, Széchenyi István híres-neves munkája volt hatással kedvenc szerzőpárosunkra? Ki tudja. Jó ötlet volt az autóverseny, és ezúttal kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk a társunkkal – ebben a kötetben aktívan részt vesz, és segít nekünk a kis társunk, nem pedig csak pazarolja az oxigént és a fejezetpontokat.

[b]És ami nem[/b]
Nos, a sci-fi kalandjátékok nekem abszolút nem bejövősek, éppen ezért az Országút harcosa nekem sosem tetszett (de ez csak egyéni vélemény). Elhiszem, hogy miután a Föld népességének 90%-a felfordult, nemigen lehet holmi magasztos célokkal teli világmegmentő missziót adni a főhősnek, na de egy tartály benzinért vállalom az egészet? Mintha csak a TESZKÓba szaladnék el húsz deka párizsiért. Sokat dobott volna a játékon az is, ha pl. az ellenség járművét el lehetne csórálni (ezt később, a Robot Kommandóban alkalmazták is), és nem lesz kampec azonnal, ahogy elromlik az autóm.
Aztán itt ez a Hitel-dolog. Ha nem gondolták a készítők komolyan, és csak poénnak szánták az egészet, úgy ezt tekintsétek semmisnek, de én jót mosolyogtam ezen a hitelpénz-dolgon. Ha ez a hitelrendszer a maihoz hasonlóan működik, elvileg kiadási limit nem kéne hogy létezzen (azaz sose fogyna ki a pénz), ha úgyis mindent hitelből finanszírozunk. Kicsit erőltetettnek tűnik ez a hitel-dolog. Annak ellenére hogy a témája nekem nem fekszik, még egy igen jól sikerült könyv, a vége felé van elkapkodva kissé.
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
Nem semmi a borító, abszolút egyedinek mondható ezzel a fényképszerű megvalósítással és a tűzpiros verdával. A betűtípus nagyon „menő”, esküszöm, ha sokáig nézegetem, még tetszik is. Mondjuk furcsa, hogy a kocsi ennyire csillog-villog, és a szexinek szánt csaj az oldalán inkább a Twisted Sister metálbanda tagjaira emlékeztet (akik férfiak), de hát oda se neki.

[b]Illusztráció[/b]
Idevenném a kalandlapot is, ami ebben a könyvben nagyon oda lett rakva. Kezdve onnan, hogy beírhatjuk a nevünket („A vezető neve”), egészen a kocsi sziluettjéig, ahol autónk felszerelését és jellemzőit láthatjuk. Itt vannak a rakéták, a pótkerekek, stb. Gyerekkoromban imádtam ezt az egészet, szerintem nagyon feldobja a játékot.
A képeket tekintve már az első pontnál kifeküdtem kiskoromban. Baromira tetszett a Dodge Interceptor, amivel az utakat róhatjuk. A rajzok amúgy retro stílusban készültek, dögös csajszik, csupaizom fickók, csíkozott égbolt… Olykor erősen minimál lett egy-egy alkotás (pl. 78.), vagy kissé csúnya is (a 158-as pontnál az a lövés hogy néz ki??), de csak úgy süt a 70-es és 80-as évek divatja az autókból a fegyverekből, és a frizurákból.

[b]Háttértörténet[/b]
Egy elég sablonos apokalipszis-sztorival állunk szemben, de ahogy le van írva, az nagyon jól megadja az alaphangulatot. Egy vírus kiírtja az emberiség 90%-át, és ezzel beköszönt a [i]Mad Max[/i] világ. A túlélők vagy fosztogató bandákba tömörülnek, vagy próbálják valahogy visszaállítani a civilizáció alapjait. Mondani se kell, hogy az utóbbiakból van kevesebb. Mi is egyike vagyunk ezeknek, és városunkból, Új Reményből kell terményeket vinnünk San Anglóba, amiért cserébe 10.000 liter benzint kapunk (ez aranyat ér mostanság). Mindezt egy páncélozott és felfegyverzett szuperkocsival, a Dodge Interceptorral kell véghezvinnünk. Tetszett, hogy alapvetően nem a világot kell megmentenünk, csak egy kis lépést megtennünk a további túlélés érdekében.

[b]Rendszer[/b]
Érdekes, hogy csak 380 fejezetpontra jutotta, azt a maradék 20-at nem tudom, miért nem lehetett valahogy belesuvasztani. A klasszikus szabályok mellett természetesen jelen van az autós harc is, illetve az emberek közötti párbaj is két típusra oszlik: kézitusára és fegyveres harcra. A kezünk sebzése alapból 1 Életerő pont, de ha van nálunk valami fegyverként használt eszköz, akkor több is lehet. A tűzharc (pisztoly, puska, stb.) sebzése 1-6 Életerő pont, amiből látható, hogy a valósághoz hűen tényleg életveszélyes dologról van szó. Ezt kiegyensúlyozandó, ebben a kalandban a 24+K6 formulát használhatjuk az Életerőnk kiszámolására, és az ellenfeleinknél is elég magas számokat figyelhetünk meg. Ezzel szerintem eléggé értelmét veszti a nagy sebzés jelentősége, akkor lett volna igazán izgalmas, ha marad a szokásos 12+2K6 képlet. Persze az is lehet, hogy Livingstone úgy már túlontúl halálosnak érezte volna a kalandot, pláne, hogy ha egy tűzharcban egynél többször eltalálnak, akkor 1 Ügyesség pontot is veszítünk. Ez azért elég kemény büntetés.
A kocsis harc sebzése szintén 1-6 Páncélzat pont veszteséget jelent, illetve van 4 rakétánk, amiket használva azonnal elpusztul ellenfelünk. Még dobni sem kell a sikerért, automatikusan eltaláljuk a célpontot - ez durva nagy segítség, ha belegondolunk. Vannak még vasszögeink és olajos hordóink, amiket James Bond módjára az útra ereszthetünk, ezzel kisiklatva a mögöttünk haladókat. Olyan nagyon sokszor nem lesz alkalmunk használni őket, de Hiteljeinket annál inkább. A Hitel (gondolom az angol credit szóból fordították, jobban hangzott volna, ha hagyják eredeti formájában) az új fizetőeszköz, amivel intézhetjük a pénzügyeket.

[b]Eredetiség[/b]
Nincs ezzel gond, hiszen a Kaland Játék sorozatban egyedi az atmoszféra, és jó lett a megvalósítás is. Nem hiányoltam a mutánsokat, a zombikat, vagy egyéb természetfeletti lényeket, a gonosz banditák épp eléggé változatosak voltak. Persze az egész világ úgy ahogy van a [i]Mad Max[/i] sorozatból lett kölcsönvéve, de ez egy jó ötlet volt.

[b]Kihívás[/b]
Fentebb már említettem a különböző harci formák veszélyességét, vagy épp megkönnyítését. Szóval elég könnyen ki lehet nyiffanni az összecsapásokban, ráadásul sokat fogunk harcolni. Ezen felül hemzsegnek a halálos csapdák, az útonállók, és rengetegszer kell próbára tenni a szerencsénket vagy az ügyességünket. Érezni a fenyegető atmoszférát, és azt, hogy komoly súlya van a döntéseinknek. Benzinhiány vagy durrdefekt is véget vethet utunknak (most abba már nem akarok belekötni, hogy komolyan nem táraztunk be annyi benzint, amennyi az útra kell..?), vagy csak simán ellophatják a kocsinkat, ezért a Dodge mindig a szemünk fénye legyen! Gyakran komoly mennyiségű Életerő vagy Páncélzat pontok repkednek mínuszba, szóval kemény az élet 2022 után… Kötelezően megszerzendő tárgy viszont egy darab sincs.

[b]Főgonosz[/b]
Az bizony hiányzik, de vannak jó figurák, például az Állat, a Pusztulás Kutyái bandának egyik fő embere. Ez az a banda, ami San Anglót terrorizálja, és amivel a kaland vége felé konfliktusba kerülünk.

[b]Hangulat[/b]
Nekem nagyon bejött annó ez a mű, és most újraolvasva ugyanaz a jóleső nosztalgiahullám öntött el. Bár a kaland nagy része erősen epizodikus jellegű (rövid, különálló jelenetek), és sok elágazás van, de a könyv ilyenkor egy idő után mindig szépen visszaterel minket az egyetlen helyes útra. Mindezektől függetlenül élvezetes lett. Nagyon durva kihívást jelent például a Blitz verseny, jó ötlet a javítóműhely, vagy hogy akár mi is bütykölhetünk a kocsinkon, jó a szabotázsakció a Pusztulás Kutyáinak táborában Amberrel az oldalunkon, és az is tetszett, hogy még a visszautat is meg kell tenni Új Reménybe a nagy benzinszállító teherautóval. Ez elég rövidke kis rész lett, de akkor is jó elgondolás (itt van egy hiba: az 52-es pontnál a benzinszállítót kétszer is Interceptornak nevezi a könyv). Az pedig már csak hab a tortán, hogy egy egyszerű kis patkányharapás is véget vethet a 100%-os befejezésnek a kaland utolsó pontjánál. Korrekt kis játék tehát, mindenkinek ajánlani tudom.
Értékelés: 3 / 10
Ahogy az általában lenni szokott, a sci-fi témájú játékkönyvek minősége elmarad a többitől, és ez a trend Az országút harcosánál figyelhető meg a legjobban. Az egész sorozat legelkeserítőbb eleméről van szó.

Az alapötlet elég ígéretes: egy Mad Max stílusú kaland egy posztapokaliptikus világ veszedelmes országútjain, páncélozott autóval, gépfegyverekkel és rakétákkal. Új harci szabályok kerültek bevezetésre a járműk közti csaták levezénylésére, és könnyen hihetné az ember, hogy erre igen nagy hangsúlyt fog fektetni a sztori. Nagyobbat nem is tévedhetnénk.

A találkozások szürkék és ötlettelenek. A sztori annyit sem ér, mint a lap, amire nyomtatták. A helyes útvonal rendkívül bonyolult, és ha nem követjük lépésről lépésre, akkor végünk van. Méghozzá nem valami érdekes, izgalmas halálból kifolyólag, hanem mert elfogy az üzemanyagunk! Mennyire béna már ez? Amikor másodszorra is megtörtént ez, már annyira untam az egészet, hogy inkább csaltam, és egyáltalán nem éreztem azt, hogy emiatt bármi fontos kimaradt volna a kalandból.

Van benne néhány jobb jelenet, például amikor meg kell nyerni egy versenyt, és eközben olyan taktikai döntéseket kell meghozni, melyben teljes mértékben ki lehet használni az autó tulajdonságait és fegyvertárát -- olajfoltokkal, vassulyommal és társaival --, a legtöbb helyen azonban teljesen elsikkadnak ezek a lehetőségek.

Mindent egybevetve nem tudom ezt a könyvet ajánlani, hacsak nincs meg a többi 58, hogy már csak ez hiányozzék a gyűjtemény teljessé tételéhez.
Értékelés: 5 / 10
Fura könyv ez. Egy KJK, ami feladja a középkori környezetet és új vizekre evez. Egy modern, katasztrófa-sújtotta világot mutat be. A civilizáció felbomlott, öntörvényű bűnözők járják a vidéket. Mindenki a másikon élősködik a túlélésért. A vadon törvényei uralkodnak.

Az alapötlet minden bizonnyal Mel Gibson Mad Max filmjeiből származik, és a kötet is minden elemében ezt sugallja.

A feladatunk annyi, hogy egy másik városban vetőmagot cseréljünk némi benzinre. Csak át kell vágni a kősivatagon, és közben meg kell küzdeni a fegyverekkel, autókkal, teherautókkal és motorkerékpárokkal felszerelt banditákkal. A borító egész jól néz ki. Az írás minősége átlagos. Van benne pár érdekesebb rész, de szerintem messze nem tartozik a jó könyvek közé. Más mint a többi, amúgy rendben van.
hr
Első oldalElőző oldal12
© killmaster (Savanyúhas)
2012. április 12. 11:44 | Válasz erre | #34
Na a rutinnak valóban semmi köze az elágazásokhoz, ráadásul az Elátkozott ház olyan kirívó példa, mely nem sorolható be az átlagos KJK könyvek nagy halmazába. Bár azért ott is akadnak olyan csapdák, melyekbe egy rutinos játékos már nem sétál bele. Ettől akad még száz másik, amibe tuti beletenyerel és ott mit sem ér a rutin! Aztán nagyban függ az írótól is a nehézség. El tudja-e veled hitetni hogy miközben tévúton haladsz, te úgy gondolod győzelmednek nem állhat az útjába senki.(Persze ez is relatív dolog) Nehéz dolgod lehet a Káosz fellegvárában, de a Pusztító magasan veri a nehézségi fokozatokat. Tulajdonképpen az elágazások teszik nehezebbé a Tűzhegy varázslóját is, a Vas küklopsz jól elrejtőzött benne :-) Nehézség lehet az is mennyi felszerelési tárgyra lesz szükséged, hogy sikerrel járj. Vannak-e alternatív utak is a történetben? Legyőzhetőek vagy félistenek-e az ellenfeleink? Milyen százalékos arányban vannak halálcsapdák a sztoriban? Mennyire függ a történet a kockadobásoktól? Rém bosszantó tud lenni, ha a kocka olyan értéken áll meg, ahol már borítékolható a kalandod itt véget ér fejezetpont. Csupa-csupa ilyen apróság határozhatja meg egy kaland nehézségét, így ebben az értelemben az Országút harcosa nálam az abszolút közepes nehézséget éri el, de ez a történet élvezetes és nem utolsó sorban: kijátszható. Na próbáld meg ugyanezt a Varázstörővel! Na az a brutális szint, bár közel sem a legbrutálisabb![smiley]guillotine[/smiley]
2012. április 12. 10:55 | Válasz erre | #33
Csak sejthetjük mire érthette,de szerintem sem erre!Viszont nem kihagyható tényező(k) az elágazás(ok) sem!Egyszeri nehézség ha egy kettős elágazás van,kétszeri ha kettő,stb.;ill.lehet többágú is egy elágazás,és ha ilyenből is több van nagyon el tud vinni abba a bizonyos \"erdőbe\"!Példa:Az elátkozott ház,ahol nem is szimpla bal-jobb elágazások vannak,hanem a ház struktúrája(vagy annak leírása)miatt nehéz a tájékozódás,és ugye azt mondanom sem kell hogy ott ez mennyire bonyolít a szitun,amelyen a játékrutin nem sokat segít!Ez a játékrutinak nevezett valami inkább ott jön elő,hogy a legtöbb könyv nagyjából azonos,tág de azért zárt halmazból építkezik ami néhány könyv után visszaköszön!Ill.kialakul ugyanígy-talán ezzel összefüggében(?)-némi ráérzés is bizonyos szituációk megoldására!Esetleg számíthat ki milyen fantáziával képes beleélni magát az adott helyzetbe hogy abból adódóan átfogóbb képet kapva a helyes vagy leghelyesebbnek tűnő megoldást válassza,nem tudom.Jó amúgy ez a téma,csak már nem ebbe Az országút harcosa témakörbe illik!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. április 11. 21:08 | Válasz erre | #32
Gondolom Killmaster az előző gondolatmenetét nem a jobbra-balra elágazásra értette. Amúgy is az max. egyszeri nehézség.
2012. április 11. 19:48 | Válasz erre | #31
Örülök a véleményeknek!
Válaszom sorrendben:ha van valakinek ilyen programja,kíváncsi lennék melyik könyvre mit ad!Még úgy is hogy a tévutakkal eleve nem kalkulál![smiley]awink[/smiley]
killmaster-ezzel a játékos rutin szöveggel egy kicsit szkeptikus vagyok!Nem vetem el teljesen mert van benne valami,de csak ez a tényező önmagában szerintem túl sokat nem könnyít a dolgokon,és nem csak az általad leírtak miatt!Pl.hiába játszottál már vagy 30 könyvvel,a 31.-ben honnan fogod tudni egy szimpla elágazásnál hogy most itt jobbra vagy balra?
Amúgy az már sokat elárul hogy Az országút harcosa szerinted is-mint tapasztaltabb KJK-s-közepes nehézségű![smiley]awink[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. április 11. 18:16 | Válasz erre | #30
© killmaster (Savanyúhas)
2012. április 11. 17:39 | Válasz erre | #29
Nem kell ide semmiféle progi, elég a józan ítélőképesség! Ha elég KJK könyvvel játszott a kalandor, van már némi rutinja, nehezebb csőbe húzni. Mindemelett persze kevés a rutin, ha nincsenek jó kezdőértékei vagy szerencséje, illetve az ellenfelek terminátor-típusúak, mert erre is van nem kevés példa. Arról már nem is beszélve ha maga a kaland tele van fejtörőkkel, és olyan más rejtett utalásokkal, amit ha kihagysz, nehéz dolgod lesz a végén. Az Országút harcosát én abszolút közepes nehézségűnek ítélem meg, azért lehet vele szívni, ha nem ismered eljesen a sztorit. De ez tényleg egyéntől függő dolog, bizzuk ezt mindenki saját belátására...
2012. április 11. 17:21 | Válasz erre | #28
www.1001gamebooks.com :)
© marczy
2012. április 10. 22:22 | Válasz erre | #27
A létező legegyszerűbb metrika, ami egy könyv g**iségi faktorát meghatározza, az, amit már itt valaki A varázsló kriptája kapcsán megcsinált.
1. Játszol a könyvvel, megkeresed az optimális útvonalat.
2. Veszed az összes dobást, harcot, mindent az optimális útvonalon.
3. Írsz egy progicskát, ami ezeket végigszámolja.
4. Mindezt ciklusba foglalod, lefuttatod legalább 10 milliószor(!!!), és nyilvántartod a programmal, hogy hányszor haltál meg, és hányszor értél végig.
Az eredményt jól jegyezd meg, ha 5% alatt van, akkor a könyvet állítólag még végig lehet csinálni, de Neked csalás nélkül az életben nem fog sikerülni (jó, ez vicc volt, de cinkelt kockák erősen ajánlottak).
5. A progit érdemes különböző kezdőértékekkel (Ügyesség, Életerő, Szerencse) futtatni, és így arról is képet kapsz, hogy VALÓJÁBAN mennyire is nehéz ama bizonyos könyv.
© Enzo55
2012. április 10. 10:40 | Válasz erre | #26
Felületesen olvastam, igazad van!
2012. április 10. 10:23 | Válasz erre | #25
Tény,de ezt írtam is!Idézem:\"A tévutakat,fejtörőket,stb.külön számítom hozzá mint bonyolító tényezőket!\"
És ebben a könyvben szerintem nincs több tévút mint az ezt megelőzőekben!Ráadásul ezek a \"tévutak\" itt maximum a benzinbeszerzést és így a későbbi tankolást nehezítik meg,vagy a legrosszabb helyzetben lehetetlenítik el!Sok más nékülözhetetlen cuccra,információra itt emlékeim szerint pedig nincs szükség!Nem a könnyű kategóriába soroltam még így sem ezt a könyvet,hanem a közepesbe(igaz,ott a gyenge közepesbe)!
De várom az indokokkal alátámasztott egyet vagy egyetnemértéseket![smiley]awink[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Enzo55
2012. április 10. 09:46 | Válasz erre | #24
Szerintem egy könyv nehézségét az is nagyban meghatározza, hogy hányszor térhetsz le a helyes útról és mennyi nélkülözhetetlen tárgyat vagy adatot kell megszerezned.
2012. április 10. 09:29 | Válasz erre | #23
Valahol jogos amit írsz,de egy adott könyv nehézségi szintjét belőni talán a legnehezebb!Teszem azt egy relatív egyszerű útvonalú,többségében gyenge és kevés ellenfelet felsorakoztató,semmilyen fejtörőt,csavart,furmányt,fiffikát sem tartalmazó könyv is elbukható egy éppen szükséges,rossz dobással,míg rendkívüli nagy szerencsesorozattal egy a fentebb említetteket komolyabban hozó anyag is teljesíthető!Éppen ezért kell keresni egy nagyjából minden könyvre kiterjeszthető támpontot,ami alapján összevethetőekké válnak!Én-lehet kicsit sarkított módon-abból indulok ki hogy minden értéked a maximumon van,ill.megvan a helyes útvonal!Így mennyire komoly kihívás,amit persze egy-egy rosszkor bekövetkező szerencsétlen kockadobás nyilván ekkor is tönkretehet,de ez az alacsonyabb értékekkel és/vagy a tévutakon játszott kalandoknál is igaz lehet,sőt ott még nagyobb eséllyel!Szóval alapként azt nézem hogy maximumon,a jó útvonalon mekkora kihívás,aztán ha úgy okés megyek fokozatosan lejjebb az értékekkel-persze szintén a helyes útvonalon-hogy azokkal mennyire teljesíthető,és így tovább,egészen a még reálisan végigvihető értékekig!A tévutakat,fejtörőket,stb.külön számítom hozzá mint bonyolító tényezőket!
Na de akkor vegyük ezek alapján ezt a könyvet!
Az elején egy tekercs láncért ha van kedved megverekedni az orgyilkossal(7/10),nem hiszem hogy nagy kihívást vállalsz be.A vörös chevrolet(8/15) kis tűzereje miatt szintén nem nagy kihívás!A mentőautót sajna be kell vállalni a hitelek miatt,és ott a robbanás,és az útonállóval való harc egy neccesebb pillanat lehet,de az sem maradandóan!Aztán az úttorlasz egy rakéta,a páncélmotor(6/9)pedig 0!A sziklaváros szintén elvisz egy rakétát,és ha eltalálnak a páncélököllel az gond,de nem akkora amelyet ne lehetne kompenzálni!Viszont a két kanna benzin óriási előnyt nyújt!A páncélautónak elég egy adag olaj,és vége.A blitz-verseny a játék egyik legkeményebb pontja,de nem kötelező!Peterrel nem árt viszont tuningoltatni a későbbiekre nézve!Az azt hiszem itt következő kígyómarás tény hogy Livingstone-i sz..atás,egy gumicsőért,de ezt sajna szintén be kell vállalni!A motorosok egy újabb kanna olaj!A harci szekér(9/15)egy kicsit komolyabb harc,de egyálatlán nem esélytelen!Ha mégis,búcsú az utolsó rakétától,és kész!A karosszérialakatos kötelező,de sokat is ér!A párbajhős meglövése is közepes kihívás!Ha sikerül viszont a hegyomlás már nem tényező!A gyorsulási verseny is esélyesebb ha tuningoltattál Peterrel!Jön az utolsó tankolás a játék során,amiből 3 lényeges van,de a 3 kanna benzin sem gond,mert a Sziklavárosból van 2,ill.vagy a blitz-versenyről,vagy a \"kígyós autó\" általi gumicsővel a teherautóroncsból +1!Szóval ez kipipálva!Innentől már a visszaúttal is együttvéve csak a Pusztulás Kutyái a komolyabb kihívás!Itt tényleg sok a \"tedd próbára a szerencséd\",ami szintén elég nagy g..iség Livingstone-tól,ebben iagazd van,ezen sok múlhat!De ha ez összejön,sok más neccesebb pillanat nincs a sztoriban(azaz legalább ennyi a legtöbb egyéb könyvben is van),de javíts ki ha tévedek!
Nyilván ez csak az én véleményem,más gondolhatja másképp,és szívesen olvasnék is könyvkritikákat vagy legalább csak arról hogy melyikőtök hogyan lövi be az adott könyv kihívási szintjét!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. április 9. 17:27 | Válasz erre | #22
A gyenge közepes nehézséggel vitatkoznék. Ha mindent szabályosan csinálsz, akkor nem is olyan könnyű. Főleg a végén, amikor egymásután jönnek a szerencsepróbák és a 10-es ellenfelek.
2012. április 2. 12:00 | Válasz erre | #21
1985-ben,5 klasszikus fantasy stílusban megírt saját könyv után,Livingstone bácsi úgy döntött kilép a már alakulóban lévő Allansiából,és összehoz valami mást!Nyilván voltak ilyen irányú saját elgondolásai is,de az is valószínű hogy az eddigre társult egyéb szerzők művei,ill.Jackson rendhagyó próbálkozásai szintén inspirálólag hathattak.Nem beszélve a 80-as évek sci-fi népszerűségéről!Ian a sci-fi nem túl távoli jövőben játszódó,posztapokaliptikus műfaját vette magának alapul,ami szintén igencsak közkedvelt volt akkoriban!Lásd pl.Szárnyas fejvadász,Terminator,vagy a már itt is sokszor jogosan felemlegetett Mad Max filmek!A könyv alapját szolgáltató háttér,világkép,hangulat egyértelműen ez utóbbiból ihletett,ennek is leginkább a második részéből!Megjelenése idején még a tv-s reklámjában is a filmvégi üldözéses jelenetből vágtak be részletet,részleteket(teljesen pontosan már nem emlékszem)!Aki a filmeket komálta az a könyvet is fogja!Nem egy olyan arcot ismerek akit akkor is és ma is gyakorlatilag hidegen hagy a fantasy,és úgy alapjában véve ez az egész KJK sorozat,de ezt a könyvet szerette!(Bár ennek a fordítottjáról is tudok.)De kezdjük az elejétől szépen sorjában!A borító nem egy kiugró alkotás,de rossznak,gyengének sem mondható!Korrekt,jó munka ami a hangulathoz jól passzol,megalapozza azt!A belső illusztrációk valamivel gyengébbek,de még mindig az elviselhetőbbek közé tartoznak!Kicsit komikusan hat-akár az ilyen jellegű akkori filmeknél is-hogy a kb.70-es,80-as évek stílusa ordít róluk,amelyeket igyekeztek a jelen esetben 2022-es korszakba is hitelesnek hatóan behelyezni!Tömören egyfajta groteszk múlt-jövő keverékek.A sztori egyszerű,de a 380 pontra szűkített lehetőségek terén nagyszerűen kihasznált!Talán csak a visszaút egy kicsit összecsapott!Újításként életerőnk megugrott,akár 36 is lehet!Erre a viszonylag magas értékre gondolom a szintén új tűzharc szabály miatt volt szükség.A legkiugróbb újítás viszont a spéci autónk és annak tulajdonságai,bár az autós ütközetek (akárcsak a tűzharcok!) a gyakorlatban egyfajta brutalizált \"hagyományos\" harcok,nagy extra nincs bennük.Hangulatilag viszont mégiscsak sokat dobnak!
A nehézségi szint nem mondható nagy kihívásnak,egy gyenge közepes kb.
Összegzésül:Livingstone eme kitőrője ezzel a könyvével kimondottan jól sikerült!Aki különösen kedveli az ilyen Mad Max stílusú posztapokaliptikus környezetet,vagy autó/motor rajongó az valószínűleg imádni fogja,de az sem fog nagyot csalódni benne aki nem éppen a műfaj szerelmese,és mer tenni vele egy próbát!Játszátok,és szinte érezni fogjátok a benzinszagot,az út porát a sivatagi melegben,és hallani a felbúgó motorok hangját,ill.a karosszérián/karosszériába pattogó golyókat![smiley]awink[/smiley][smiley]violent[/smiley]
Értékelésem:10/7
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. március 23. 12:52 | Válasz erre | #20
Egyébként a Mad max 2-nek egyfajta átirata, bár ez is elég nagy túlzással állítható! Tény, hogy az alapötlet onnét származik, de más hasonlóságokat aligha lehet (vagy ha kritikus szemmel nézi az ember akkor igen lehet benne találni!) Livinstone eléggé szabadon engedte a történet megírásakor a fantáziáját, tényleg van ebben a történetben sok olyasmi, ami kiemeli a többi hasonló jellegű könyv közül. Néha én is előveszem csak úgy lapozgatni, bár ezeket a sci-fi jellegű kalandokat annyira nem kedvelem. Bár optimális nehézsége miatt a kezdőknek abszolút jó![smiley]finom[/smiley]
© marczy
2012. március 23. 10:52 | Válasz erre | #19
A Mad Maxet már korábban valaki emlegette, de nekem hótt mindegy, hogy Mad Max-koppintás vagy nem, mert amikor végigvittem, fingom nem volt arról, mi fán terem a Mad Max.
© PZoli
2012. március 22. 10:49 | Válasz erre | #18
Igen, a \"mentés\" miatt.
2012. március 21. 13:48 | Válasz erre | #17
Hm, valakinek új hogy az országút Mad Max koppintás? Nem gondoltam volna.

A csillaghajót meg a Star Trek ihlette meg.

Éjsárkánynál pedig van egy kereskedős kép, nos annál középtájt elég érdekes \"portéka\" található, érdemes megnézni. Hm, az vajon melyik filmben van?
2012. március 19. 19:27 | Válasz erre | #16
Muszáj regisztrálni? :)
© PZoli
2012. március 16. 12:49 | Válasz erre | #15
Most leltem rá erre az oldalra. Nagyon tetszik. Gyermekkorom szép emlékeit idézi. Köszi srácok!

Tavaly tavasszal elkezdtem php-t tanulni és a vizsga feladatomnak nosztalgiából pont az országút harcosát választottam. Elég fapadosra sikeredett és azóta nem is nyúltam hozzá, de ha valakinek van hozzá kedve, akkor beszállhat az interceptorba a neten keresztül is :)

http://tanfolyam1981.uw.hu/
2012. február 29. 23:27 | Válasz erre | #14
Igen! Ez a kötet, valóban kakukktojás a többi KJK könyv között. Kb. 20 éve ez volt az első, ami a kezembe került. :)
© CatDog
2011. december 25. 11:20 | Válasz erre | #13
Én magára a történetre értettem és ha a bakik nem lettek volna a Káosz Fellegvárába az sztori szintem übereli jócskán.
© killmaster (Savanyúhas)
2011. december 25. 10:03 | Válasz erre | #12
A legrosszabb Rakétás KJK-s kiadás a Káosz fellegvára kötet lett. Az Országút harcosa kifejezetten érdekes és átlagos nehézségű történet. Hogy az alapja egy film története, és nem a Titánon játszódik számomra még érdekesebbé teszi. Bár ez tényleg ízlés kérdése...
© CatDog
2011. december 24. 13:25 | Válasz erre | #11
Én ezt tartom a legrosszabb Rakétás kiadásnak, ez méltó lett volna a Vénuszhoz szint :D Választhattak volna egy jobbat annó persze valakinek lehet bejön ez a hangulat, de azért mégis csak jobb egy Troll-al küzdeni, mint egy motorral :D
2011. december 20. 21:20 | Válasz erre | #10
81-bem én speciel nem is léteztem, de van egy olyan sanda gyanú, hogy még apám gondolatában se[smiley]buck[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2011. december 20. 17:27 | Válasz erre | #9
Ha hihetek az internetes filmadatbázisnak a Mad max 2 1981-es film, én még akkor legfeljebb a Vukot néztem az oviban, vagy valami hasonló mesét... A sztori fővonala valóban az Országút harcosával egyezik, de Livinstone sok olyan dolgot beletett, ami kiemeli ezt a kalandot, a nem a Titán világán játszódó legjobb kalandok közé! A maga kis 380-as fejezetpontjával tényleg rövidnek tűnhet, de végig eléggé izgalmas és jó sztorija van, és akad egy csinos útitársnőnk is, még ha rövid időre is! Az autók szerelmesei pedig még jobban értékelhetik, hogy több fajta autótípus is szerepel a kötetben. Az állatbarátoknak ott az állat nevű bandavezér, és a pusztulás kutyái nevű banda, aki pedig HK-ra vágyik, az ne olvasson KJK könyveket![smiley]vigyor1[/smiley]
© marczy
2011. december 19. 19:20 | Válasz erre | #8
Nekem akkor is a kedvenceim közé tartozott, valóban kicsit rövid volt. Nem tudtam akkoriban kis porbafingóként, mi fán terem a Mad Max!
2011. december 18. 22:49 | Válasz erre | #7
Mondjuk az én életemből kimaradt a Mad Max 2 és 3, vagy csak annyira kicsi voltam, hogy mára már nem emlékszem rá:)
© killmaster (Savanyúhas)
2011. december 18. 22:47 | Válasz erre | #6
Aki bírta a Mad max 2-t, annak tetszeni fog a könyv, aki meg nem, annak tök mindegy miről is szól a könyv. Koppintás? Igen, de nem sok másik KJK könyvet ismerek ami ehhez hasonló lenne. Sok egyedi dolog is szerepel benne, üde színfoltja a sorozatnak! Aki meg dzsudzsu-zombira vágyik, az olvasgassa azt, mert ebben a könyben ilyet nem talál ám![smiley]buck[/smiley]
2011. december 18. 22:43 | Válasz erre | #5
Nem is tudom, hogy valaki valaha összehasonlította e a két művet? Egyértelmű, hogy Denveré jobb. Mondom ezt úgy, hogy eddig csak a Kaliforniait olvastam. De a véleményemben egészen biztos vagyok, elég ha csak végigolvassuk a hátteret.
© SzG
2011. december 18. 22:37 | Válasz erre | #4
Az egyedi hangulathoz annyit, hogy az egész egy irdatlan nagy mad max 2 koppintás ugye, még a sztori, meg a szereplők is szinte ugyanazok, nem csak a helyszín-hangulat-stíluselemek. (Igaz, lapozgatósok között nem sok hasonló van.) Szerintem kimondottan rossz könyv amúgy, Joe Denver Száguldó harcosa sokkal nívósabb, kidolgozottabb minden szempontból.
2011. december 18. 22:29 | Válasz erre | #3
Én azt mondom, hogyha kicsit több fpt ír Livingstone, akkor sokkal jobb lehetett volna.
2011. december 18. 15:29 | Válasz erre | #2
Azért az igazán egyedi hangulata miatt nem mondanám olyan rossznak ezt a könyvet.
2011. december 18. 11:25 | Válasz erre | #1
Livingstone mester legrosszabb könyve semmi extra nincs benne és rövid
a történet.
Első oldalElőző oldal12