Zagor.hu
Zagor.hu fórum
54. könyv: A Halál Kapuja
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (1)
[b]Történet (4)[/b]: Allansiában rejtélyes vírus ütötte fel a fejét, amely démonokká változtatja az embereket. Az egyetlen gyógyír erre a füstolaj, amely Throff templomában megtalálható, azonban messzemenőkig nincs annyi, ami az egész vidéknek elégséges lenne. Ha viszont legalább 1 adag füstolajat sikerül eljuttatni Throff Allansiai templomába a főpapnőhöz, akkor tud annyit készíteni, ami elég mindenkinek. Csakhogy ez nem olyan egyszerű, mert a főpapnő a Láthatatlan Városban él, amit pedig nehéz megtalálni, hisz láthatatlan (minő váratlan fordulat!). Throff szerzetesei közül többen elindulnak, köztük magunk is, de vihar miatt csak ketten maradunk életben (amiből rövid úton egy lesz igazi KJK kalandhoz méltón). A könyv elején, ha kicsit ironikus vagyok, választhatunk, hogy harcosok vagy varázslók leszünk, de valójában ez nem egy tudatos választás, azon múlik, hogy Lord Azzur vagy Nikodémusz segítségét kapjuk-e meg (nem nehéz rájönni, hogy melyik-melyik, ahogy a segítő szándék mértéke is kitalálható). Az utána következő utunk izgalmas, míg végül eljutunk a láthatatlan városig, azonban kiderül, hogy hiába van meg a füstolaj és hiába lehet nagy mennyiségben előállítani, ha Ulrakaah és démoni serege áttör a Halál kapuján, akkor többé nincs biztonságban Allansia. Ezt is meg kell akadályoznunk. A kapuba való bejutás ötlete nagyon epikus és tetszik, ahogyan a könyv építkezik főleg a láthatatlan városban, ahol minden helyet többször bejárva tudunk mindenkivel találkozni, aki fontos, és megtalálni egy titkot (mondjuk a haldokló embernél ez egy kicsi logikai bukfenc, hogy bármennyit kacskaringózunk, biztos haldokolni fog, lehet itt a hitelesség kedvéért jó lett volna egy idő-játék, hogy ha késünk, akkor már meghalt az utolsó informátorunk). A vége pedig egészen egyedi, egy teljes hadsereget kell legyőzni, persze a nálunk lévő tárgyak és varázsmagok segítségével. Ez utóbbit szerintem picit jobban ki lehetett volna dolgozni, ugyanis a magonkénti 1 ép veszteség, ami ezeknek az ára, az kb. semmi, így az ember zokszó nélkül használja fel az összeset, túl sok taktikai dilemma nincs benne. De a kaland hangulata nagy jó darkos, apróbb poénok azért színesítik (1-2 talán már kicsit gagyi is), úgyhogy összességében nem lehet okunk panaszra. Tetszik az elején a fegyverek leírása is, és a varázsitalok is rejtélyesek, bár talán lehetett volna ennél jobb neveket is kitalálni.

[b]Gondolkodás/szerencse (4)[/b]: Érdekes, hogy a könyv bár egyetlenegy rejtvényt sem tartalmaz, mégis egy nagyon gondolkodós mű. Az elején az italok használata, a helyes tárgyak kiválasztása okoz dilemmát, később az aranygazdálkodás meg a város kiismerése miatt kell gondolkodni. Ezenkívül minden aprócska információra oda kell figyelni, hogy tudjuk, hogy a tárgyválasztásoknál mi az, amire feltétlenül szükségünk lesz. A templomban aztán nagyon át kell látnunk, hogy mi hol van, és figyelni kell arra is, hogy ne verjenek át minket, majd rá kell jönnünk, miként jutunk át úgy a kapunk, hogy ne zúdítsuk rá a démonsereget a világra. Ezenkívül az is fontos, hogy megfelelően gazdálkodjunk a füstolajainkkal (bár azért a 10 elég nehezen fogy el, hacsak…na jó, nem spoilerezek). Összességében ez elég sok. E mellett viszonylag sok az ösvény is, de a legtöbb helyet be lehet járni, így nem válik randommá a történet és nem igazán vannak ösvényekkel kapcsolatos azonnali halál mezők sem. A könyv szerkezete egyébként ilyen szempontból a Keith Martin könyvekre emlékeztet, amiket általában szívesen olvastam.

[b]Nehézség (4)[/b]: Nem túl nehéz könyv, az átlagnál valamivel könnyebb is. Nagyon durva ellenfelek nincsenek (kivéve a végén a horda, de az is legyengíthető), és kötelező tárgy is igen kevés van, azokra sem nehéz ráakadni. Nagy könnyebbség még, hogy könnyen lehet szerezni olyan idő visszaforgató eszközöket, amely révén nem kell újra kezdeni a kalandunkat, hanem Checkpoint módon egy korábbi szakaszról folytathatjuk a játékot. Megmondom őszintén, ez ebben a formában annyira nem tetszett. Persze, láttunk ilyet már a Haláltalizmánban is, de ott mégiscsak istenek voltak, akik ezt a szívességet megtették nekünk. Itt meg gyakorlatilag egyszerű mezei varázstárgyakkal – amikből ráadásul több is akad – vissza lehet pörgetni az időt, nekem ez kicsit sok és az időt túlzottan relativizáló megoldás. A könyv egyetlen nehézsége, hogy néha viszont olyan helyeken vannak halálpontok, ahol a legkevésbé sem számítunk rá. [spoiler2]Mondjuk aki a pités történetet benyalja, az meg is érdemli, de az, hogy megiszok egy második adag törpe piát, és rögtön azonnali halál…eddig is absztinens voltam, de most még inkább az leszek.[/spoiler2] Nem nehéz azért, na!

[b]Játékélmény (4)[/b]: Szerintem a legtöbb részén teljesen oké. A Kikötőben lévő kaland is izgalmas, az utána lévő városok is, a láthatatlan város megtalálása, és az abban való bolyongás is, de a végjáték is tetszik. Talán a templomon belüli rész a legunalmasabb, de miután az ember rájön a hangulatára, azt is lehet azért élvezni. A Halál kapuján való átkelés [spoiler2]a csata szándékos elvesztésével[/spoiler2] nekem egy nagyon nagy kedvencemmé vált, hasonlót csak a Halálontúli királyban láttam a Harcos képzelet vonalon, de ez sokkal jobb kivitelezett. Egy kicsit sok benne a démon, meg a füstolajos megoldás kissé sematikussá teszi 1-2 helyen a könyvet, de mivel mégiscsak ez a vírus a probléma alapja, ezért nagyon ebbe sem tudok belekötni. Mindent egybevetve nem tudom igazán komoly kritikával illetni a művet.

[b]Összességében: 16/20[/b]
hr
Első oldalElőző oldal123456
© runner
2018. február 23. 16:58 | Válasz erre | #24
Na kérem szépen.

Íme:

[center][img=http://zagor.hu/egyeb/halalhun.jpg]http://zagor.hu/egyeb/halalhun.jpg[/img][/center]

[smiley]fake-horse[/smiley]
A főhős Te vagy!
© [törölt felhasználó]
2018. február 23. 16:42 | Válasz erre | #23
© Vikky
2018. február 23. 15:16 | Válasz erre | #22
Manapság nagyon divatos a minimál dizájn. Visszatértek az egyszínű, csak felirattal rendelkező termékcsomagolások, esetlegesen valami minimális, pár vonalas, faékre egyszerűsített grafikával, ikonnal. Ezek a könyvborítók is erre hajaznak. A mai fiataloknak ez az irányvonal jelenti az újat, és valószínűleg azért ilyen. Ki foglalkozna már ma egy régimódi könyvvel a fiatalok körében. Persze ettől függetlenül szerintem nem jó, vagyis nekem nem tetszik, de én akkor sem vennék meg egy 23. kiadású Tűzhegyet, mert már van. Szóval nem én vagyok a célcsoport.
© CatDog
2018. február 23. 14:26 | Válasz erre | #21
Kell a változás, persze (csak ezek baromi igénytelenek). De , ha te most újra kisgyerek lennél és bemennél a könyvesboltba vagy a kinti árusoknál nézegetnéd a könyveket, úgy hogy fogalmad nincs erről, hogy miféle könyvek, te hazavinnéd valamelyiket is? Mert én nem , a Shamutanti Dombok az meg a legalja szerintem ilyen rajzot...
2018. február 23. 13:28 | Válasz erre | #20
Azt azért ne feledjük, hogy folyamatosan szidták minden fronton a régi-új borítókat. Lehet, hogy próbáltak hallgatni a rajongókra, és ezért próbálkoznak most egy új design-nal. Ha ugyanolyan stílusú borítóval jönnének ki ezek, akkor meg az lenne a baj, hogy senki nem hallgatott a panaszkodókra, és megtartották azt a gagyi verziót.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© runner
2018. február 23. 13:16 | Válasz erre | #19
Eleve nem értem.
Elkezdenek egy sorozatot új stílusú borítóval, majd közben megint más fajta lesz.
[smiley]falbav[/smiley]
A főhős Te vagy!
© killmaster (Savanyúhas)
2018. február 23. 10:18 | Válasz erre | #18
Az a baj, hogy én sem igazán értem a kiadó koncepcióját! Vagy spórolni akarnak a borítón, a művészet nem olcsó mulatság, így aztán lefaragják a költségeket ahol lehet, vagy lesz egy kemény borítós csak rajongóknak készülő változat, amiért kicsit mélyebbre kell nyúlni a kasszába. Ilyen borítók a régi tankönyveimen voltak úgy 15 évvel ezelőtt, de hát ott nem számított a dizájn, hanem a tartalom, na de itt! Ráadásul közeleg az a bizonyos áprilisi megjelenés, de valahogy nem írnak még a közelgő kalandról semmit. Pedig az író már túl van pár könyvön, és most belevágott egy KJK kalandba, meglátjuk mit tud felmutatni majd. Alapvetően a háttérsztori érdekesnek ígérkezik, de ugye az csak része a nagy egésznek. Ez a nagyobbik kép egészen elnyerte a tetszésem, ezzel el tudnám képzelni a borítót!
2018. február 23. 09:23 | Válasz erre | #17
Ezeket el tudnám képzelni borítóképnek:
[img=https://vignette.wikia.nocookie.net/the-demonic-paradise/images/e/ec/Hell%27s_Gate.jpg]1. kép[/img]

[img=https://cdna.artstation.com/p/assets/images/images/004/782/626/large/joel-boucquemont-gates-of-helll.jpg]2. kép[/img]

© runner
2018. február 23. 08:23 | Válasz erre | #16
Na, akkor borítóképet is kell csinálni.
Vagy talán lesz valami kép hozzá.
A főhős Te vagy!
© CatDog
2018. február 23. 07:49 | Válasz erre | #15
Amúgy van egy csepp szépségérzete is annak az embernek, aki erre rábólint, hogy oké ezek a borítók jók lesznek? A borítónál az új könyv reméljük jobb lesz azért. Ha annak idején gyerekként megláttam volna ezeket a borítókat tuti ma nem lennék itt, mert nem szerettem volna bele... azért valljuk be gyerekként nagyot dobott az hogy a borítók brutálisan jól néztek ki (én legalább is ezért vettem meg az első ilyen könyvemet kisgyerekként.)
2018. február 22. 23:02 | Válasz erre | #14
Újabb hír, [url=https://twitter.com/ian_livingstone/status/966743822054109184]twitteren[/url] is megerősítés kaptunk róla, hogy ezek lesznek az új borítók.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2018. február 22. 22:30 | Válasz erre | #13
Jaja, és talán már a végleges borítókép is odalent van :D
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Vikky
2018. február 22. 21:51 | Válasz erre | #12
Ez egyre gagyibb... Még jó, hogy ezek már megvannak, illetve van saját illusztrátor gárdánk az újaknak. :)
2018. február 22. 19:22 | Válasz erre | #11
[url=https://www.amazon.de/Fighting-Fantasy-Deathtrap-Ian-Livingstone/dp/1407181270]Amazon[/url], [url=https://www.speedyhen.com/Product/Ian-Livingstone/Fighting-Fantasy--Deathtrap-Dungeon/22137917]speedyhen[/url]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2018. február 21. 22:36 | Válasz erre | #10
...

A képek honnan vannak?
2018. február 21. 20:51 | Válasz erre | #9
Két hihető magyarázatot találtam egyelőre.
1. ezek csak kedvcsinálók, a végső borítók teljes képesek lesznek
2. tényleg megint megváltoztatták a borítók stílusát

[img=http://zagor.hu/egyeb/ujborito/fear.jpg]Találkozás F.E.A.R.-rel[/img][img=http://zagor.hu/egyeb/ujborito/gyik.jpg]A Gyíkkirály szigete[/img]
[img=http://zagor.hu/egyeb/ujborito/halal.jpg]A Halál kapui[/img][img=http://zagor.hu/egyeb/ujborito/hallab.jpg]Halállabirintus[/img]
[img=http://zagor.hu/egyeb/ujborito/puszi.jpg]A Pusztító[/img][img=http://zagor.hu/egyeb/ujborito/shamu.jpg]A Shamutanti dombok[/img]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2018. január 16. 19:16 | Válasz erre | #8
Holtak már voltunk több játékkönyvben is, noha a túlvilágról valahogy visszakeveredtünk valahogy. Noha a holtak királysága inkább valamiféle alvilági hely lehet, mint a görögöknél Tartarosz. Esetleg valamiféle démoni sík, ahol szintén kalandoztunk már, igaz onnét nem jöttünk vissza. Szóval a sötét királynőt kell legyőzni? Akkor vegyünk elő egy sakktáblát, és üssük le! [smiley]dumcsi[/smiley]
2018. január 16. 18:50 | Válasz erre | #7
[quote]Allansia népe hozzád, a hőshöz fordul segítségért. Kalandod, mely a Láthatatlan Városban lévő Csodák Templomához vezet, veszedelmekben és kihívásokban telinek ígérkezik, az elsőre egyszerűnek tűnő feladatod hamarosan sötét fordulatot vesz, mikor a Halál legendás Kapuihoz érkezel. Ennek túloldalán vár rád Ulrakhaar, a Sötétség Királynője. Hogy megállítsd őt és megóvd Titánt a pusztulástól, minden eddiginél mélyebbre kell behatolnod a Holtak Királyságába.[/quote]

Vannak kérdéseim a kedvcsináló bizonyos kijelentéseivel kapcsolatban (elsősorban hogy ezek szerint már hatoltunk be a Holtak Királyságába korábban is?), de ezeket inkább másokra bízom.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2017. november 14. 17:00 | Válasz erre | #6
Szerintem is detto Oblivion hangulata van.
De mint kiderült, nem hivatalos a borító. :)
2017. november 14. 16:54 | Válasz erre | #5
Látszik, hogy ez nem a hivatalos borító. :)
2017. november 14. 13:40 | Válasz erre | #4
A borito nem hivatalos.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2017. november 14. 11:22 | Válasz erre | #3
Jövő év áprilisára várható a könyv, meglátjuk mi sül ki belőle. Kicsit szkeptikus vagyok az új írókkal szemben, volt itt pár olyan személy a sorozatban, akinek a tollat kivertem volna a kezéből, mikor írásra vetemedett! Kicsit a könyvborító (ha ez lesz a hivatalos), nos engem Oblivion világára emlékeztet. Gondolom rossz arcok kaput nyitnak Allansia világára, nekünk meg meg talán be kell zárni. Vagy netán egy démoni síkról kellene meglépnünk? Nos ez utóbbi egész érdekes helyzetet eredményezhetne. Talán ha több információt kapunk majd, okosabbak leszünk...
© Vikky
2017. november 13. 21:08 | Válasz erre | #2
Hoppácska! A lenti két ajtós rajz nagyon jó!
2017. november 13. 17:41 | Válasz erre | #1
Hiányérzetem van, hogy senki nem beszél még erről.

[img=http://zagor.hu/egyeb/gatesofdeath/fff2annlist.jpg]megjelenő könyvek[/img]

[img=http://zagor.hu/egyeb/gatesofdeath/fff2anncover.jpg]Gates of Death[/img]

[img=http://zagor.hu/egyeb/gatesofdeath/gateofdeath.jpg]fan fun cover[/img]

[img=http://zagor.hu/egyeb/gatesofdeath/gatesofdeath.jpg]fan fun[/img]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
Első oldalElőző oldal123456