Zagor.hu
Zagor.hu fórum
30. könyv: A Zombik vére
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (2)
[b]Történet (3)[/b]: Angol egyetemistaként kezdjük a történetünket, aki különleges lények után kutatva járja be Görögországot, Magyarországot, és Erdélyt. Sokáig semmit nem találunk, aztán azonban amikor Drakula kastélyában kutatunk – eredménytelenül – váratlanul megtámadnak minket és bebörtönöznek egy másik kastélyba. Ebből a kastélyból kellene kiszabadulnunk. Legalábbis először így gondoljuk, aztán viszont kiderül, hogy a helyzet ennél sokkal rosszabb. Egy őrült tudós, név szerint Gingrich Yurr, kifejlesztett egy zombi vírust, amivel a meggyengül embereket zombivá tudja változtatni, és uralma alá hajtani őket, és akinek a szervezetébe zombivér kerül, hasonló sorsra jut. A tudós az őrülettől vezérelve magának is be akarja adni a vírust, és elpusztítani az emberiséget (Vagy uralma alá hajtani? Ki tudja ezeknél az őrülteknél…). H nem sikerül őt, és az összes zombiját elpusztítani, akkor itt a vége. Hogy ez mennyire eredeti történet, arról lehet vitatkozni. Ha KJK-s szempontból nézzük, akkor az. Jelenben játszódik, így nagy élmény az egyébként is itthon lévő eszközeinket használni egy KJK könyvben, illetve jobban is lehet azonosulni az egyetemi hallgatóval. Másrészről viszont ez teszi kicsi irracionálissá (oké, KJK könyvekben ez nem akkora bűn, de azért ha már a valóságban játszódik…), valahogy nem nézem ki egy másodéves hallgatóból, hogy modern Rambóként túlél 5 nap kínzást, majd géppisztollyal lövi szitává a zombikat. Ezenkívül maga a zombivírusos sztori már egy nagyon lerágott csont (volt már a könyv megírásakor is), és Livingstone ehhez most nem adott igazából semmit hozzá, csak egy olyan területre tette be, ahol eddig még nem volt jelen. Ráadásul én a végén örültem volna egy kis romantikus szerelmes zárásnak, de lehet csak túl érzelmes vagyok ☺ És azért magában a történetben sem voltak nagy meglepetések, bár azért viccesek voltak a korábbi KJK-s könyvekre utaló Easter Eggek (pl. a játékteremben, meg ha jól tudom, Heydrich báró neve is felmerül egyszer). Úgyhogy összességében ilyen szinten felemás az élményt.

[b]Gondolkodás/szerencse (1)[/b]: A könyvben nem csak a zombik agyatlanok, de maga a játék is eléggé. Gyakorlatilag a kastély egy klasszikus labirintus-játékká alakult, amiben megyünk és gyilkoljuk a zombikat halomszámra. A döntési helyzetek többsége sajnos nem igazán valódi. Hogy jobbra vagy balra megyünk-e az teljesen random döntés, ahogy az is egyértelmű, hogy benyitunk-e valahova vagy sem, hiszen azzal, hogy ki kell nyírni minden zombit, gyakorlatilag nincs választásunk, mindent be kell járni. Az ilyen kaliberű döntésekről meg, hogy „segítesz-e a lánynak”, vagy hagyod meghalni, illetve, hogy harcolsz vagy menekülsz-e zombiknál, megint teljesen evidens döntéseket kell hozni. Az elején a vásárlásnál kell kicsit gondolkodni, de igazából ott sem nagyon lehet tudni, hogy melyek azok a tárgyak, amik nélkül nem kicsit nehéz dolgunk lesz, vagy ne adj isten túl sem élhetjük a kalandot [spoiler2]a csiga kötelező elem[/spoiler2] Szóval gyakorlatilag teljesen észnélküli játéknak gondolom.

[b]Nehézség (2)[/b]: Azt gondolom, hogy ez a pont erősen jóindulatú. Amikor zsinórmértéket veszek alapul, akkor azt mondom, hogy a legnehezebb még 2 pontos könyv a Bajnokok próbája és (eddig) a legnehezebb 1 pontos a Pusztító. Úgy érzem, hogy a Zombik vére kb. egyszinten van nehézségben a Bajnokok próbájával. Persze mindkettő más szempontból nehéz. Itt kötelezően megszerzendő tárgy kevés akad, míg ott van vagy 20. Itt viszont más nehézségek vannak. Mindenek előtt az, hogy nagyon nehéz ebben a fajta harcban megőrizni az életerőnket. Hiszen amikor egy k6-2-es bicskával ugrottam neki 8 zombinak, ott már alapból elvesztettem 14 életet, maradt 17, ezután szinte reménytelen. Hiszen mégha van valami erős stukkerünk, akkor is egy 15-20 fős zombicsapat ellen, ha elsőre kicsit dobunk, simán bukunk 10 körüli Ép-t. És mindezeket a harcokat úgy kell megvívni, hogy közben tudjuk, hogy ha nem nyírunk ki minden zombit, akkor baj van a végén! Tehát nem kerülhetjük el ezeket a csatákat sehogy. És úgy gondolom, hogy ezzel eljutottunk arra a pontra, ami miatt ezt a könyvet én a szadisták között tartom számon. Ha csak annyi lenne a feladat, hogy jussunk ki élve valahogy a kastélyból, vagy, hogy öljük meg a főellenséget valahogyan, akkor ez egy 3-4 pont körüli, az optimálisnál valamivel nehezebben teljesíthető könyv lenne. De az, hogy MINDEN létező zombit le kell ölni, nagyon nehezen teljesíthetővé teszi az alkotást. És egyébként nem is logikus. Mert ha ott marad egy hadseregnyi zombi az tényleg para, de most mi van akkor, ha 4-5 megmarad? Gond nélkül bántunk el több százzal és ezek meggyengített emberek! Ne mondja már nekem senki, hogy nem tudja egy paraszt bácsi fejbe csapni egy kaszával! J Vagy ha tudjuk, hogy este támadnak, akkor oda kell állni a kastély elé a géppisztollyal és kilőni a maradékot! Jó, nem akarok elméleteket gyártani a zombiinvázió megállítására, így maradjunk annyiban, hogy ez a feltétel azért nem volt túl reális.

[b]Játékélmény (3)[/b]: Noha eddig elég szépen lehúztam a könyvet, igazán mégsem tudok haragudni rá. Jó, persze nem sok mindenről szó azon kívül, hogy gyilkolásszuk a zombikat, de tulajdonképpen sokkal többet nem is lehetett várni tőle. Meg végülis, ha belegondolunk, a lövöldözős számítógépes játékokkal is sokan játszunk, holott abban sincs semmi intelligencia. És mégis megvan a funkciója, nekem személy szerint remek agykikapcsolás. És valami hasonlót éreztem a Zombik vérénél is, hogy előtört az agresszív énem, és néhol még élveztem is, hogy nem kell gondolkodni, csak gyilkolászni a zombikat. Persze nyilván ez nem összevethető a komplexebb KJK könyvekkel (ezért is nem adok rá több pontot), nem is vágyom több ilyen könyvre, de egyszer oké volt. Ha rám hallgattok, ignoráljátok a 400-as fejezetpont után a maradékot, és akkor nem keserűséggel fogjátok letenni a könyvet.

[b]Összességében: 9/20[/b]
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
Hadd mondjam el először is, hogy erre a könyvre nagyon kíváncsi voltam: vajon mit alkothatott a nagymester Livingstone bácsi 2012-ben? Hiszen ugye már messze túl vagyunk az öreg fénykorán, és ezt az „öreg”-et magára a papíralapú KJK-ra is értem (annak ellenére, hogy midőn e sorokat képernyőre vetem, az okostelefonos Fighting Fantasy applikáció komoly sikereket ér el kategóriájában). És persze arra is kíváncsi voltam, mit lehet a modernkori zombis témából kihozni, hogyan lehet a reneszánszát élő zombi-őrületet meglovagolni.
Rátérve a borítóra: szerintem szuper lett. Jó a dinamikája, jó a színek harmóniája, a cím pedig a kép részeként funkcionál. Jól kidolgozott, jó minőségű. Idevenném a kalandlapot is, aminek stílusa remekül illeszkedik a témához, amolyan falfirkálós-graffitis stílusban.

[b]Illusztráció[/b]
A belső rajzok kellően profik, bár csak az oldal 3/4-ét teszik ki. Folytatván a borító példáját, a legtöbb képen valami akció folyik, alig találhatunk nyugodt pillanatot, vagy életképet ábrázoló alkotást. Szinte teljesen egységes a színvonal (na jó, a 26-os harci kutyás, és az 57-es tudósos kép béna lett), nekem bejött. Üldözés, lövöldözés, robbanás, tombolás – és persze milliónyi zombi. Hogy azért ne búsuljunk, akad pár szexi (?) lány-zombi is.

[b]Háttértörténet[/b]
Jó volt olvasni Livingstone őszintének ható sorait a bevezetőben, hogy például nehéz elszakadnia a fantasy-től. Jól érzi, ezt bizony erősen alá lehet húzni nála, hisz tényleg nagyon beleszokott a klasszikus közegbe, sosem volt nagy újító. Emiatt is fura most világunkról olvasni, amiben egy mitológia szakos egyetemistát alakítunk. Kalandozásaink során eljutunk Magyarországra (!) is, míg végül Erdélyben kötünk ki. Itt elrabolnak, és egy kastély tömlöcébe zárnak. Nem sokat tudunk meg, csak hogy egy bizonyos Gingrich Yurr karmaiba kerültünk, akitől semmi jóra nem számíthatunk. Khm… szóval itt azért visszajeleznék Livingstone mondataira: középkori stílusú kastély? Gonosz várúr? Az elszakadás az oldschool-tól azért még mindig nem megy annyira…

[b]Rendszer[/b]
Két oldalnyi szabályrendszer. Kettő. Ian Livingstone-tól, aki a kjk-szabályrendszer megteremtője. Érdekes, hogy most egy laza mozdulattal dobja ki az egészet a kukába, de úgy is mondhatjuk, hogy halad a korral. Nézőpont kérdése, lássuk, érdemes volt-e váltani. Az egyetlen érték, ami megmaradt nekünk, az Életerőnk, minek értéke 2K6 + 20. Ez az átlagosnál magasabb, és bizony szükség is lesz rá. Értelemszerűen nem rendelkezünk kajacsomagokkal, és a harc meglehetősen halálos, szóval ez a minimum.
A csatákban mindig mienk a kezdeményezés, hisz a zombik lassúak. Sebzésünket fegyverünk típusa határozza meg. Az eredmény azt mutatja, mennyi zombi hullott el, mert minden zombi Életereje 1. A sima zombi sebzése szintén 1, tehát ha öt zombi maradt állva első támadásunk után, akkor 5 Életerő sebzést kell elszenvednünk. Éééés… ennyi! End of rules. Nincs Ügyesség és Szerencse pont sem, amit annyira azért nem sajnálok, de mint azt a játék közben látni fogjuk, akár még maradhatott volna valami belőlük, hisz ugyanúgy dobálni kell majd a kockával, de csak azt kell nézni, mennyi az eredmény. Felemás érzésem volt ezzel a lecsupaszított szabályrendszerrel kapcsolatban, de alapvetően üdítő az egyszerűség. Ami még fontos, hogy a lőfegyverekhez kell töltény is, de ha találunk, onnantól már szerencsére nem kell számolni a lövéseket, végtelenszer tüzelhetünk. A másik, ami nem volt világos nekem, hogy ha nincs nálunk semmi, puszta öklünk sebzése 1K6 -3. He? Gondolom, mínuszba azért nem sebzünk, illetve 0-át sem sebzünk, akármennyire is szerencsétlenek vagyunk. Én legalábbis úgy játszottam, hogy itt a minimum az 1.

[b]Eredetiség[/b]
A Kaland-játék könyvek sorában persze egyedi ötletről van szó, ha azonban játszani kezdünk, nagyjából minden ismerős lesz. Ott vannak ugye a zombis túlélő filmek, de még inkább a zombis videojátékok. Én magam jó pár ilyet próbáltam már, és teljesen ugyanaz volt a hangulat. Fegyvertárunk is hasonló: baseball-ütő, feszítővas, pisztoly, gépfegyver, kézigránát, stb. Rengeteg cucc vár ránk, de köztük sok az értelmetlen is, amiket csak poénból szednénk fel. Van pénz is a játékban, de majdhogynem semmi értelmesre nem lehet használni, így feleslegesnek éreztem. A lényfelhozatal ugyebár nem túl változatos, de szökőévenként összeakadhatunk nem-zombi ellenfelekkel, illetve speckó zombikkal. A helyszín a kastély, ahol szobáról-szobára kolbászolunk és kutakodunk, szóval ez sem kecsegtet sok újdonsággal. Mindezektől függetlenül egyáltalán nem unatkoztam, a könyv letisztult mássága tényleg üdítően hat.

[b]Kihívás[/b]
Alapvetően egy könnyebb kalanddal lenne dolgunk, ha azt nézzük, hogy szinte semmiféle kötelező elem nincs. Van néhány kód, illetve kulcs, de ezek beszerzése nem életbevágó. Persze sokszor kell „jól” dönteni, mint például kiállni Boriszért, különben kampec, de ezek a helyzetek egy rutinos játékosnak egyértelműek. A nehézséget a harcok jelentik, ahol elég pár gyenge dobás, és Életerő pontjaink szépen lepörögnek a nulláig. Még durvább, amikor dupla sebzéses zombikkal akadunk össze. A másik szempontot, ami miatt szinte lehetetlen sikerrel befejezni a könyvet, a következő fejezetben írom le.

[b]Főgonosz[/b]
Vicces, hogy a főgonosszal való összeütközést elkerülhetjük, ha idő előtt lelépünk a kastélyból. Ilyenkor persze nem várhatunk diadalmas végkifejletet, hisz nem pusztítjuk el az összes zombit, ami – mint kiderül – a végső cél lenne. És ekkor szaladt fel igencsak a szemöldököm. Tehát egyetlen esetben kapjuk meg az (amúgy teljesen semleges) győzedelmes véget: ha a kastélyban található ÖSSZES élőhalottat kinyírjuk. Egész biztos meg lehet ezt tenni, én kérek elnézést, hogy nem számoltam meg, mennyit is jelent ez optimális esetben. A könyv kéri az elején, hogy vezessük a listát, és én, amikor képes voltam eljutni a végéig, 260 zombit likvidáltam. Az elérendő célszám azonban 333, szóval a közelében sem voltam.
A főgonoszra térve: a hosszú szőke hajú, román playboy, Gingrich Yurr (még egy főgonoszt se láttam, aki 4 illusztráción is szerepel) szereti a nyitott sportkocsikat, és fehér kis nyusziját. Olyannyira bekattan, hogy zombi hadserege felállítása közben saját magát is zombivá változtatja. Ennek mondjuk az égvilágon semmi értelme, de hát ő tudja. A végjátékban irtózatos mészárlást rendezhetünk az udvaron egy gépágyúval (sebzése 2K6 + 15). Először 24 majd 27 zombit kell lekaszálnunk. A mulatságnak zombi-Yurr vet véget egy páncélököllel. Később a várúr kocsiba ugrik, és megpróbál elgázolni minket. Ha kilőjük, akkor még egyszer le kell győzni – immáron szinte roncs állapotában. 7 Életereje van, de nekünk meg puszta kézzel kell levernünk, mert elejtjük a fegyverünket (hahaha).

[b]Hangulat[/b]
Először is ki kell szabadulnunk a börtönből, ez már eleve megadja az alaphangulatot. Ott megismerkedhetünk Borisszal, a kaland második felében pedig jön Amy, a szokásos Livingstone-os útitárs. Mindenesetre jó, hogy vannak ezek az interakciók, így legalább nem olyan egysíkú a sztori. Az út amúgy elég lineáris, érdemes minden helyet átkutatni, mert kellenek a jó fegyverek. Néha nagyon sok zombi jön, és hát ilyenkor csak a szerencsén múlik, hogy folytatjuk-e a játékot. Furcsa volt azért a 89-es pont, ahol „ha legyőzzük az 1 db zombit” feltétel szerepel – a harcrendszer szerint már győztem is, nem? Vagy az is érdekes, hogy a kézigránát használatot minden esetben külön kiemeli a könyv, ez nekem eléggé fejezetzabálásnak tűnt. Abban meg lehetett volna könnyítés, vagy inkább logika, hogy ha egy pici terembe bevágok egy gránátot, ami tele van zombival, azok pusztuljanak már el kockadobás nélkül…
Ez volt tehát [em]A Zombik vére[/em] 2012-ben. A világot nem váltja meg, de haragudni sem tudok rá. A történet nagyon sovány, lehetett volna megcsavarni kicsit, vagy beletenni pár extra dolgot, de az egyszerűsége tényleg pozitívan hat az emberre. Aki az agyalósabb, vagy a kódokkal és furmányokkal teli kalandokat szereti, az messze kerülje el, de laza kikapcsolódásnak teljesen jó.
hr
© [törölt felhasználó]
2020. március 14. 04:05 | Válasz erre | #131
© twillight (Kövérorr)
2019. április 23. 09:11 | Válasz erre | #130
Itt a full végigjátszás:

- 24 ÉP-ről indulunk (1. kiadás)
- várj
- célozd a testét
- hallgasd ki
- menj át az ajtónyíláson
- [b]Hendrix táskája[/b]
- edd meg Otto maradékát
- +2 ÉP (26)
- nyisd ki a dobozt
- [b]zsebkés[/b] (nem szükséges)
- [b]15$[/b]
- nyisd ki az erszényt
- [b]kulcs 9[/b]
- maradj beszélgetni
- vásárolni akarsz
- [i]-10$ (5)[/i]
- mi van a raktárban?
- [b]acélcsiga, fűrész[/b]
- [i]-2$ (3)[/i]
- kérj kaját
- +3 ÉP (29)
- balra
- kinyit ajtó
- kinyit táska
- [b]ruha (nem kell), baseballütő (D6)[/b]
- 2 zombi -> baseball ütő
- medkit: 4 ÉP (33)
- [b]2*golyó (pisztoly lőszer)[/b]
- kinyit retesz
- 2$ (5)
- [b]1*golyó (3)[/b]
- nézz hátra
- szuszakold át magad
- 8 zombi -> baseball ütő -> -2 ÉP (31)
- [b]kovácsfogó[/b] (nem kell)
- nyit ajtó
- 9
- kutassuk át a szenet (Alone in the Dark)
- [b]mászókötél[/b]
- átkutat kazán
- 2 ÉP (33)
- 3 zombi -> baseball ütő
- [b]feszítővas (D6)[/b]
- 4 zombi -> feszítővas
- [b]pisztoly (D6+2)[/b]
- nyit láda
- [b]2*gránát[/b]
- nyit csatornafedő
- lemászol
- 15 patkány -> gránát (1), pisztoly (2), -2 ÉP (31)
- 2 zombi -> pisztoly (1)
- [b]arany lánc[/b]
- átvág vascső
- halásszuk ki az üveget
- [b]kombináció: 181[/b]
- megvizsgál festmény
- alaposabban megvizsgál
- benéz mögé
- nyit ajtó
- [b]puska (D6+5), 4*patron (puska töltény), 2*golyó[/b]
- balra
- nyit ajtó
- -1 ÉP (30)
- 1 zombi -> feszítővas
- [b]kulcs: 111[/b]
- 12 zombi -> puska (3), feszítővas, -2 ÉP (28)
- [b]balta (D6)[/b] (nem szükséges)
- balra
- nyit ajtó
- nyit játék-dobozok
- 111
- 45$ (50)
- [b]kocsikulcs[/b]
- nyit ajtó
- -1 golyó (2)
- 17 zombi -> gránát (0), puska (2). Nem elírás, a gránátot az összecsapást megelőzően dobjuk oda.
- nyit láda
- 15$ (65)
- 3*golyó (5), 3*patron (5)
- továbbmész
- nyit ajtó
- 2 zombi -> pisztoly (4)
- marad
- olvasol a zombikról
- beleolvasol a könyvbe
- piszkálod a kapcsolót
- D6
- piszkálod a kapcsolót
- bemész a titkos átjáróba
- 19 zombi -> puska (4), pisztoly (3), -8 Ép (20)
- kiöntöd a folyadékot
- 7$ (72)
- 181
- 44$ (116) (igazából innentől nem kell több pénz)
- [b]2*golyó (5), 3*patron (7), gránát (1), kódemlékeztető: a kocsim[/b]
- nyit ajtó
- D6
- 1 zombi -> feszítővas
- átkutat szoba
- 5$ (121)
- nyit hegedűtáska
- [b]géppisztoly (2D6+5), 1 tár[/b]
- nyit repülőstáska
- [b]golyóálló mellény[/b]
- 4 ÉP (24)
- kimegy
- 16 zombi -> gránát (0), puska (6), -3 ÉP (21)
- továbbmész
- követed a vérnyomot
- -3 ÉP (18)
- 1 zombi -> önmagát
- nyit ajtó
- bemész
- 17 kutya -> géppisztoly (nem lesz hozzá több töltény, eldobható)
- [b]kulcs 1-8[/b]
- 8 ÉP (26)
- felfeszíted a zárat
- 4 ÉP (30)
- 6 golyó, 6 patron? (a végigjátszás-oldalon nem szerepel, és a fogalmazás zavaros, ebben a tökéletes végigjátszásban meg nincs rájuk szükség, így nem jelzem őket. 162-es fejezetpont amúgy)
- jobbra
- nyit ajtó
- D6
- 2 zombi -> pisztoly (4)
- 10$ (131)
- összetör üveg
- -1 ÉP (29)
- 1 zombi -> önmagát
- menj a napfénytetőhöz
- leugrasz
- D6
- átkutatod a szobát
- 4 ÉP (33)
- 2 gránát (2)
- tovább keres
- 3$ (134)
- [b]váltás ruha (nem kell), laborköpeny[/b]
- lengőajtó
- visszamész
- 6 zombi -> puska (5)
- 7$ (141)
- felemeled a fedelet
- 3 gránát (5)
- maradsz és harcolsz
- -2 gránát (3)
- D6
- 27 -> feszítővas
- kinyit csapóajtó
- lehúz létra
- felmászol a padlásra
- 1 zombi -> pisztoly (3)
- D6
- -1 ÉP (32)
- továbbmész
- -2 ÉP (30)
- 7 zombi -> puska (4)
- -1 P (29)
- mindegy
- végigmész a folyosón
- lengőajtó
- 4 ÉP (33)
- pisztoly töltve (4)
- bezár ajtó
- átlősz az ajtón
- 2 zombi -> pisztoly (3)
- elolvasod a naplót
- 2G
- 4 zombi -> önmaguk
- -4 ÉP (29)
- lecsúszol
- megvárod ki jön
- 20 zombi -> gránát (1), puska (3), -7 ÉP (22)
- nyit ajtó
- benézel
- D6
- -3 ÉP (19)
- 1 zombi -> pisztoly (2)
- [b]láncfűrész (2D6+3)[/b], -1 ÉP (18)
- 17 zombi -> láncfűrész, -2 ÉP (16)
- szólongatod
- Amy
- a naplóból
- belenézel
- [b]felhasználónév: fehér nyúl[/b] (Mátrix)
- használod a laptopot
- fehér nyúl
- kocsi
- megnyit dokumentum
- [b]kód:161[/b]
- nem akarsz telefonálni
- 1 zombi -> láncfűrész
- jobbra
- raktár
- [b]főkapu kulcsa[/b]
- 161
- beszélsz velük
- -100$ (41)
- széttöröd az üveget
- 4 ÉP (20)
- 2*gránát (3), 1*golyó (3)
- használ 1-8 kulcs
- 8 és 2
- villanykapcsoló
- -1 gránát (2)
- 28 zombi -> láncfűrész (a gránát ide robbant)
- marad
- -1 gránát
- 24 zombi -> láncfűrész (a gránát ide robbant)
- lecsúszol
- 10 zombi -> láncfűrész
- 24 zombi -> browning
- 26 zombi -> browning
- -4 ÉP (16)
- 2 zombi -> pusztakéz
- 27 zombi -> browning
- leugrasz
- "minden tárgyad elveszik kivéve ami a zsebedben van és a pisztolyod"
- keleti szárny
- gránát (1)
- 13 zombi -> gránát
- megfordulsz és lősz: pisztoly (2)
- Yurr, a zombi -> pusztakéz, -2 ÉP (14)
- 1 zombi -> pisztoly (1)
- eldob pisztoly
© twillight (Kövérorr)
2019. április 22. 21:28 | Válasz erre | #129
Nos, a könyv első kiadásban SEM lehetetlen. Elméletileg.

Sajna gány kiadás, mint egy HK-könyv. Gyakran fogalmam se volt mihezés mennyi golyóm volt, így beálltam hogy 1 doboz = 1 lövés/fegyverhasználat.
Sajna géppityuhoz nem találtam több lőszert a kezdetin kívül.

A grántoknál úgy toltam, hogy ha a szöveg engedi dobálni, akkor az még az összecsapás előtt történik, ha nem mondja, akkor is használhatom. Bár erre a szabályra nem feltétlen van szükség.
Viszont egy olyanra, hogy a gránát maximumot sebez, arra nagyon szükség van.

Nem igazán értettem a közelharci fegyvereket se.Annyi volt belőlük hogy néztem, 1 használat után tönkremennek, vagy mi van?
A láncfűrészt se értettem miért nem vette fel a csóka a végigjátszásban.

Végül az első kiadással, amiben 2D6+12-vel indulunk, természetesen a maximumot beírva, maradt 12 ÉP-m a tökéletes útvonalon.
Természetesen tökéleteseket dobva. Elvégre instant halálok, meg kutyafüle előfordul. De ez bizonyítja, hogy nem lehetetlen.
2018. október 28. 16:54 | Válasz erre | #128
Most fejeztem be. A végére 328 zombi halt meg...hát nem kicsit voltam dühös, hogy hol maradt el ez az 5. De ahogy nézem a ti kommentjeiteket, nem 1 helyen hibáztam.
2017. augusztus 27. 10:43 | Válasz erre | #127
Nem kötekedés, mintsem inkább egyfajta észrevétel, de szerintem az 5.fp. szövegében elég sután adja magát ez a rész:"...fekete cicanadrágba öltözött nőstény Zombinak...".
A cicanadrág egy oké hogy elterjedt, de mégiscsak olyan idétlen és pongyola meghatározás.Nem jobb lett volna helyette az, hogy sztreccs nadrág?Mert hivatalosan ez lenne a neve.
Az öltözött helyett pedig inkább a viselő kifejezést használtam volna, arra alakítva a mondatot.De ez a legkevesebb.
Viszont a "nőstény Zombi" kifejezés megint csak zavaró.Az hogy a zombi nagy kezdőbetűs (amúgy mindenhol az) még nem számít, gondolom ez azért van, hogy könnyebb legyen ezáltal kiszúrni őket az összeszámláláshoz, de az hogy nőstény, az azt feltételezi, mintha ez egy állatfaj lenne!Szerencsésebb lett volna a "Zombi nő" kifejezés használatával megfogalmazni a mondatot.
Valahogy így:"Egy pillanatra elveszted az egyensúlyodat, de ez épp elég a mocskos, bézs pulóvert, és szakadt, fekete sztreccs nadrágot viselő Zombi nőnek ahhoz, hogy ...".
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. augusztus 3. 11:28 | Válasz erre | #126
Írtsd ki az összes zombit, mert ha nem akkor a küldetés teljes kudarc!
Van összesen [spoiler]333[/spoiler] zombi.Oké, ha ebből megmarad vagy minimum 30-40, egye fene, fogadjuk el, hogy azok még nagy károkat tudnak okozni (bár az egész világ ellen még az eredeti összmennyiség sem), de mégis mi van ha marad mindössze 1-2?
Szóval úgy vélem itt is túljárt egy kicsit a saját eszén Livingstone bácsi.[smiley]ejnye1[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. augusztus 3. 11:18 | Válasz erre | #125
Ian Livingstone gondolt egy merészet, és megírta ezt a rendhagyó könyvet.Mit is írhatnék még róla amit eddig nem írt senki?
A borító:lehetne még jobb, még vadabb, még érdekesebb?Valószínűleg lehetne, de ehhez a sztorihoz teljesen megfelelő ez is.
A belső képekkel -mind a kicsikkel, mind a nagyokkal- ugyanez a helyzet.Összegezve, a könyv, külalakját (bár én ezt is kék hátlappal és nem citromsárgával csináltam volna meg), és képi világát tekintve rendben van, alapvetően jók az ábrák és a hangulatot is hozzák ahogy kell.Mondjuk olyan fűrész, ami az 5-ös ábrán látható, nem létezik, illetve a 301-es ábra zombinőjének is vékonyabb a dereka mint a combja, de maximum ilyen szintű problémák akadnak csak.
Nos, a történetben már több van.Az egy dolog, hogy 1000-szer lerágott csont, ami lehetne a sokadik B(é)-KAtegóriás, ilyen témájú gagyi horrorfilm, vagy akár egy ugyanilyen jellegű videójáték, de az már komolyabb gond -legalábbis számomra mindenképpen- hogy a helyszínválasztás alaposan el lett b@szva!Még akkor is, ha fiktív Földön játszódik.
Erdély ugyanis nem Románia (ezt úgy gondolom éppen a briteknek illene tudni), és bár a sztori hangulata önmagában rendben van, ebbe a környezetbe semmiképpen sem passzol!Aki járt már valaha Erdélyben az tudja is hogy miért, de aki nem, annak is leeshet.Valamiért errefelé nem igazán vannak olyan milliomosok, akik így egy kastélyban olyan jól elvannak, hogy abba bele is unnak, unalmukban pedig ilyen zombiinvázióra készülnek az egész világ ellen.(Kicsit bugyuta is ez a sztorialap, nem?.)Vajon hány embernek van ezen a románoknak lopott földön jobbkormányos angol kocsija?
Na meg ezek a könyvben felmerülő nevek, főleg a Gingrich Yurr!Legalább akkor már egy román csengésű lenne benne, hamár ...de még véletlenül sem.
Jobb lett volna ha ennek az egész sztorinak szimplán valami kitalált angol helyszínt ír Livingstone és kész.Mert olyan is.
Lehet persze most okoskodni, hogy miért olyan nagy horderejű probléma ez (nem akkora amúgy!), de megnézném Ian barátunk mit reagálna ha teszem azt írnék egy hasonló anyagot, ami az írek által uralt Brit-szigeteken játszódna, olyan nevekkel hogy Jean-Paul Duval, Abdul Toti, vagy Günter Reilich?A főgenya nagy kedvence pedig egy piros Dacia 1310 TX lenne, és egy magyar vizsla!Ennyi azt hiszem elég is annak megvilágítására, hogy mitől nem kerek ez a mű.
Ettől függetlenül amúgy egészen szórakoztató hentelés ez az egész, a végére már a szokásos agyatlansággal.
Mondhatni Livingstone egészen sikeresen alakított játékkönyvvé egy jobb-átlagos zombiírtó videójátékot, mert hangulatilag arra hasonlít a leginkább!Szóval aki az ilyesmiket szereti, annak bátran merem ajánlani, minden bizonnyal nem fog csalódni, a többiek pedig inkább maradjanak meg a maguk által favorizált műfajoknál.
10/7
DIE ZOMBIES, DIE![smiley]axe[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. július 27. 00:55 | Válasz erre | #124
Akkor szerencsére tisztázódott. Gondolom valószínűleg lehagyhattam véletlenül. És nyugodtan írj csak, ha gondolod, én csak bátorítani tudlak, mindig elolvastam eddig őket, és ezután sincs tervbe véve más! [smiley]wink[/smiley]
2017. július 27. 00:25 | Válasz erre | #123
Ma jött meg a könyv, azért ez a megkésett válasz, de utána néztem, így van.Szívesen különben!
Kritikát pedig nem is tudom hogy írjak-e egyáltalán, mert majdhogynem teljesen egyezik a véleményem a tiéddel![smiley]awink[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. július 27. 00:11 | Válasz erre | #122
Lehetséges, nem tudom már. Mindenesetre kössz a korrekciót.
2017. július 26. 23:57 | Válasz erre | #121
A 17 és a 28 között 1 kimaradt, a Zombi Kong!És a végeredmény is ezzel együtt lesz rendben, számolj csak utána!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© AXE
2015. április 6. 05:42 | Válasz erre | #120
Sziasztok!
Szeretnék Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánni az egész stábnak,valamint a jelenlévő fórumozóknak!

Üdv:AXE
© Vikky
2015. február 27. 13:06 | Válasz erre | #119
Nekem ránézésre jónak tűnik. Nincsenek benne törtek meg improprius integrálszámításos kifejezések. :)
© AXE
2015. február 26. 17:48 | Válasz erre | #118
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék,hogy ellenőrizte-e valaki a végigjátszás helyességét?

Üdv:AXE
© AXE
2014. április 19. 14:29 | Válasz erre | #117
Sziasztok!
Szeretnék Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánni az egész stábnak,valamint a jelenlévő fórumozóknak!

Üdv:AXE
2014. április 11. 13:33 | Válasz erre | #116
Köszi!Te is nagyon ügyes vagy,de innentől ide inkább már a könyvről kéne írni ha lehet![smiley]nezze[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Enzo55
2014. április 11. 08:28 | Válasz erre | #115
:) Sajnos a hülyeséged nem mű.
2014. április 11. 07:49 | Válasz erre | #114
Helyes!Örülök hogy nem kell akkor MAGYARáznom([smiley]awink[/smiley]),mert amúgy sem illene ennek a könyvnek a témakörébe.Viszont kíváncsi vagyok hogy milyen más műállamokra gondoltál!Írd már meg külön üzenetben ha nem probléma!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Ravnos
2014. április 11. 01:44 | Válasz erre | #113
így nézve a dolgot oké!! Akad még egy pár ilyen ország!
2014. április 10. 15:54 | Válasz erre | #112
Olyan, mint Magyarország! :) De Szlovákia tényleg nem nagyon létezett 1993 előtt.
2014. április 10. 15:23 | Válasz erre | #111
A műállam fogalmát vágod?
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Ravnos
2014. április 10. 14:15 | Válasz erre | #110
Komolyan csak kíváncsiság és a tudásom bővítése érdekében kérdezem. Miért is nincs olyan, hogy Szlovákia?
2014. április 10. 11:09 | Válasz erre | #109
Olyan hogy Szlovákia,valójában nem létezik!Ezt jobb ha tudod!(Persze azért földrajzórán nyugodtan hazudd azt hogy van,ha még suliba jársz.[smiley]vigyor1[/smiley])
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2014. április 10. 11:06 | Válasz erre | #108
Ezt ugye nem gondoltad komolyan?
Az véletlenül sem jutott az eszedbe,hogy egy modernkori közegben esetleg játéktechnikai okok miatt magasabb csak az életerő?Például mert akadnak lőfegyverek is,amelyek nagyobb életerő veszteséget okoznak,és így próbálta ezt az író kompenzálni!
A második mondatod tartalmilag pedig egy akkora baromság-már elnézést-mint ide Nagykáta![smiley]gonosz3[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© AXE
2014. április 9. 15:03 | Válasz erre | #107
Úgy látszik,Szlovákia(Motel1,Motel2)után Románia is rászokott a hátizsákos turisták akaratukon kívűli elrablásához,megkínzásához,megöléséhez.[smiley]nevetes1[/smiley]
© AXE
2014. április 5. 16:18 | Válasz erre | #106
Most látom,hogy Romániában csapdába esett főhősünk sokkal jobban van tartva,mint középkori elődei(32életerő pont a24ellenében).Hiába-a középkori lovagoknak kellett körülbelül 500-600év mire rájöttek a testépítés fogalmára-jelentésére.[smiley]nevetes1[/smiley]
© AXE
2014. április 5. 09:31 | Válasz erre | #105
A korábban említettekhez még annyit fűznék hozzá,hogy mielőtt találkozunk Amy-vel csak\"szimplán\"kinyírnak,utána viszont ellenállhatatlan késztetést érzünk az iránt,hogy elkezdjük kergetni.[smiley]nevetes1[/smiley]
© AXE
2014. március 29. 07:55 | Válasz erre | #104
317-178Kisbicskával a több mint [spoiler]300főt[/spoiler] számláló zombisereget kinyírni.[smiley]taps[/smiley]Nem kis teljesítmény.[smiley]nevetes1[/smiley]
© AXE
2014. március 21. 15:47 | Válasz erre | #103
Elnézést!
388-261,272-105,287-338.
Kijavítottam.

Üdv:AXE
© Ravnos
2014. március 21. 11:01 | Válasz erre | #102
A 354-nél nincs lehetőség a 105-re lapozni!
© AXE
2014. március 21. 09:24 | Válasz erre | #101
388-261,354-105,287-338
© AXE
2014. március 21. 07:50 | Válasz erre | #100
Tehenek csak a DiabloIIrejtett pályáján számítanak[smiley]vigyor3[/smiley].

Üdv:AXE
© AXE
2014. március 16. 18:39 | Válasz erre | #99
Az 1988-as négykötetes Kaliforniai Visszaszámlálás után egy újabb KJK-s Love Story van kibontakozóban.[smiley]love11[/smiley]\"Biztosítod róla a lányt,hogy hamarosan végzel az\"életben maradt\"dögökkel és még azelőtt utána fogsz menni,hogy hiányozni kezdhetnél neki.Amy a földre szegezett tekintettel hallgat,és látod,hogy közben egy könnycsepp csurog végig az arcán.\"[smiley]nevetes1[/smiley]
© AXE
2014. március 16. 07:10 | Válasz erre | #98
Sziasztok!
A könyv tele van rekeszizmokat ingerlő dolgokkal.(Kinyitod a dobozt?Igen.)Stílszerűen mi más lenne egy hegedűtokban,mint a Mafiából ismert Tommygun?

Üdv:AXE
2014. február 27. 14:36 | Válasz erre | #97
Igen, szerintem is őt ábrázolja:)
© Emel
2014. február 27. 12:35 | Válasz erre | #96
Jól látom,hogy a 97-es pontnál a rajzon a mellszobor Ian Livingstone-t
ábrázolja? Legalábbis a fekete-fehér rajzon nekem úgy tűnik ő az.
Szerintetek?
Amúgy a könyv nagyon jó,izgi,és a rajzok is gyönyörűek.
© AXE
2014. január 25. 09:53 | Válasz erre | #95
Amy a Kétarcú alias Mrs.Two/Face:312valamint341-es illusztráció.[smiley]c2045[/smiley]
2013. március 14. 18:57 | Válasz erre | #94
Baromi jó lett a könyv! Grat a fordításhoz.
2013. február 21. 16:37 | Válasz erre | #93
Kisebb spoilerek előfordulhatnak!

Nos, ha némi önkényes (?) szabálymódosítás árán, de ezt is sikerült végigvinni. Ez igazából két dolgot jelentett nálam: a kezdeti életerő megállapításánál alkalmaztam a killmaster-féle javaslatot (2 D6+30, 37-tel kezdtem, 3 maradt a végére), és mivel a szabályok kifejezetten nem írják, hogy a gránátot csak ott lehet használni, ahol a szöveg megengedi, én bizony - az életszerűséget szem előtt tartva - bevetettem őket itt-ott. Előtte kétszer kíséreltem meg teljesen szabályosan, áhhh..... kb. lehetetlen.
A nehézséget szerintem elsősorban nem a helyes útvonal feltalálása jelentette, hanem, hogy nem adjuk be a kulcsot a második-harmadik nagyobb csapat ellen. Ebből a szempontból a vége, a gépágyús rész igazi szívatáshalmaz, ahol nem ajánlott 10 alatt dobni. Érdekes dolog ez, más \"mission impossible\"-nek mondott kalandokban ez ennyire zavaróan nem domborodott ki, legalábbis nálam.
Amúgy a hangulata rendben van (azért a régi klasszikusokat nem éri el), vannak benne szép hosszú fejezetpontok, jók a FF-es poénok is, csak hát a játékélmény így előbb-utóbb bosszankodásba megy át. A gyógyulást elősegítő dolgokat illetően azért lehetett volna még finomítani (ha már van pl. golyóálló mellényünk, akkor ennek azért lehetett volna valamilyen kedvező hatása a sebesüléseinket illetően).
Összességében érdekes kirándulás volt ez, de ha Ian bácsi szeretne még írni - amiben én azért bízom - akkor remélem visszatér majd a Titán világára az ismert szabályrendszerrel.
Ami viszont biztos, hogy hatalmas elismerés illeti a zagoros csapatot, hogy ilyen gyorsan tető alá hozták ezt a könyvet (is), úgyhogy részemről egy hatalmas köszönet ezért a könyvért is.
© marczy
2013. január 28. 21:26 | Válasz erre | #92
Hát igen, valaki a Bajnokok Próbája színvonalát emlegette szívatásügyileg. Nem jár messze az igazságtól.
A jó KJK-t azért az optimális útvonalon nem 2% eséllyel lehet végigvinni. Ha igen, akkor jön a programírás és a szimuláció...
Azért legalább maximális főértékek mellett egy 20-30% illendő volna, és akkor talán még teljesen szabályosan is végigvihető...
2013. január 26. 17:27 | Válasz erre | #91
Akkor jó olvasgatást hozzá![smiley]hehe[/smiley]
© marczy
2013. január 26. 12:00 | Válasz erre | #90
Hát azon kaptam magam, hogy itt a gépen olvasgatom ezt a művet.
Meg persze az időközben megírt DVD akkor is olvasható, ha épp nincs netem.
© Anry
2013. január 24. 16:38 | Válasz erre | #89
A Manhunt aztán eszembe nem jutna erről a könyvről. Egyik kedvenc játékom. :)
2013. január 21. 10:05 | Válasz erre | #88
meglátszik, hogy Livingstone a videojáték iparban is dolgozott : a könyv hangulata a Manhunt + Hysteria project emlékeztet egy kis Resident Evil 1 beütéssel.
© killmaster (Savanyúhas)
2013. január 18. 14:34 | Válasz erre | #87
Patkányok, kutyák, lovak, tehenek, birkák nem számítanak bele, csak a zombik. Viszont ott minden egyes darab számít, akár csoportosan, akár szólóban közeledik feléd...[smiley]vigyor1[/smiley]
2013. január 18. 14:21 | Válasz erre | #86
A 379-es fejezetpontnál hány patkány van? Azok is számítanak?
2013. január 7. 14:50 | Válasz erre | #85
Alábbiakban segítek egy kicsit azoknak, akik elakadtak a Zombik számát illetően.

[spoiler]2-8-3-4-2-1-12-17-2-19-1-16-1-2-1-6-27-1-7-2-4-20-1-17-28-24-10-24-26-2-27-13-1-1[/spoiler]

Ebben a sorrendben kell velük találkozni.
2013. január 7. 14:46 | Válasz erre | #84
Borító: nem nagy szám
Kiadás: [smiley]eljen[/smiley] a könyvjelző pedig igencsak hasznos[smiley]wave[/smiley]
Fordítás: gördülékeny[smiley]worship[/smiley]
Rajtok: nem a kedvenceim, de egynek elmennek, valahol félúton a nem is rossz, de nem is jó közt, ellenben nem értettem, hogy miért csak 3/4-esek

Mit is mondhatnék, tipikus Livingstone-os kaland! A történet egy teljesen átlagos zombis kaland, láttunk már ilyet, hol itt, hol ott. A hangulata számomra közepes volt, voltak benne jobb és rosszabb részek is. Hosszabb könyvek közé tartozik, na de a nehézsége... mindent visz. Kábé a Varázsló Kritptájával vetekszik, azaz kockával szabályosan szinte lehetetlen végigvinni. WTF?[smiley]boxer[/smiley] Komoly hiba az írói részről. Egyáltalán nem lett volna gáz amit Killmaster mondott 2k6+30 a kezdeti épnk. Egyébként megszámoltam a főútvonalat, összesen 39 épt kaphatunk, ami 1-el kevesebb mint a klasszikus 10 adagos élelmes megoldás. A vége felé miután túléltük a rakétavetős támadást, 4 irányba is keresgélhetünk, na ott az egyiknél találhatunk még egy elsősegély csomagot, de tekintve, hogy nincs fegyverünk egy kis bicskától eltekintve, érdemes a lefűrészelt csövű sörétest megtalálni.
A Zombi Kong valóban erőltetett volt, míg az a bizonyos összlétszámos cetlit csak a mellékvágányra kerülve kaparinthatjuk meg[smiley]hehe[/smiley]
Amy tetszett is meg, nem is. Jó, hogy volt társunk, de alig beszéltünk vele, gyorsan szét is váltunk, későn is találtuk meg és a végén se jöttünk vele össze, pedig egy ilyen kaland összehozza az embert[smiley]szeret[/smiley]
Amúgy mi volt az értelme azon kívűl, hogy felvidíthattuk a medáljával mikor odaadtuk neki?
A csapdák egyszerűek voltak, viszont az FF-es poénok jók[smiley]nevetes2[/smiley]
Örültem, hogy megemlítette a háttérben kis hazánkat, ezek szerint külföldön erről is ismerhetnek minket. Ha nem vigyázunk, akkor az elején gyorsan beadhatjuk a törülközőt[smiley]nyes[/smiley]
Amiért haragszom az íróra, az a rengeteg fejezetpazarlás![smiley]falbav[/smiley]
Az előszó szívhez szóló, és valóban igazat mondott, hogy rengeteg zombit fogunk találni benne. Az új szabályok nekem tetszettek, persze el kell tekintenünk néhány dologtól, ami a realisztikusságot kerüli, ellenben ha sikerül, akkor élvezhetőek. Az pedig szerintem egyértelmű volt, hogy a kezdeti fölé is mehet az épnk, hisz szó nem volt arról, hogy tiltva lenne. A 229-es fp kérdésében is egyet tudok érteni, valóban logikai bukfenceket tartalmaz (Milyen veszélyes a Zombi Vér, akkor hogyhogy a sebesüléseknél nem keveredik a mi vérünkkel, vagy, ha kiengedi Yurr őket, akkor hogyhogy nem pusztítják el egymást, holott a kaland során párszor előfordul az egymással történő harcuk is?) A főgonoszról viszont elhittem, hogy ilyen őrült és képes magát is bezombítani.

Összegzés: nem rossz, de sokkal jobbakat is írt már a Mester! Azért jó lenne, ha a 40.-ik évfordulóra valóban a másik Mesterrel írnák meg a jubileumi könyvet...
Köszönöm a vele járt munkát és a kiadáshoz képesti gyors megjelentetést![smiley]worship[/smiley]
2012. december 22. 17:42 | Válasz erre | #83
[spoiler]Állítólag többet kell...[/spoiler]
© AXE
2012. december 22. 15:57 | Válasz erre | #82
225zombit kinyírni.Nem kis teljesítmény.Ennyi áldozat az összes eddigi kaland játék kockázat könyvben nincs együttvéve.