Zagor.hu
Zagor.hu fórum
25. könyv: A Pusztítás Tornya
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (2)
[b]Történet (4)[/b]: Kereskedelmi utunkról térünk vissza falunkba, valahova a jégvilág kellős közepére. Ábrándozunk az otthon relatív kényelméről, amikor a fejünk fölött megjelenik egy meteorszerű képződmény, ami felettünk elhaladt és majdnem porig rombolja falunkat. Úgy döntünk, utánajárunk annak, hogy mi okozta ezt. Útközben kiderítjük, hogy a meteor, amit látunk, pusztán egy kísérleti stádium. A gonosz varázsló, Zeverin, egy ennél sokkal nagyobb hatékonyságú repülő tornyot épített, ami hogyha bevetésre kerül, sokkal nagyobb pusztítást okoz. Ezt kell megakadályozni. Annak ellenére, hogy van benne 1-2 sablonelem (gonosz varászló, különleges fegyver), mindent egybevetve eredetinek tartom a művet. KJK vonalon eddig csak a Hóboszorkány barlangjai játszódott jégvilágban, így ilyen szempontból relatíve új a helyszínt. A könyvben 3 fontos helyszínt is végigjárunk és mindegyik nagyon jól kidolgozott, különösen a jégpalota nyerte el a tetszésem. Bejött nekem a jégmadár karaktere, meg Zeverin illúziómágus mivolta is tartogat izgalmakat a könyvben. A szabályok közé ismét bekerül a becsületpont, amit szeretek, mindig jó zsinórmértéket ad a viselkedésünknek, ugyanakkor azt gondolom, hogy ennyire jól talán még senki nem használta korábban (később kifejtem). Ezenkívül sok egyedileg használható tárgy is található (Kőpárduc forever!). Tetszenek az íjpuskás harcok is, ennek a jelentősége is nagyobb, mint az eddigi könyvekben. A végjáték vált kicsit laposabbá a számomra, ott a Relem démon utáni harc már annyira nem tetszett, viszont az a pillanat, amikor már rosszul álltam Relem ellen és nálam volt egy különleges fegyver…nagyon bele tudtam élni magam. Jó lett ez, na.

[b]Gondolkodás/szerencse (4)[/b]: Nagyon kevés olyan elem van a könyvben, ami csak a véletlenen múlik. Talán 1 folyosóválasztás a toronyban (de azért az is sejthető, ha gondolkodunk), illetve a Jégpalotában a sorrend nem mindegy, de ez azért KJK szinten nem túlságosan sok. Ellenben gondolkodni annál többször kell. Főleg a becsület-dilemma, ami nagyon tetszik, hogy mennyire áldozzuk fel a becsületünket a végső siker érdekében [spoiler2]Hány sírt rabolunk ki a 4-ből? Mindegyik becsületpontba kerül, de az egyikben kulcsfontosságú tárgy van. Viszont ha mind a 4-et kifosszuk, lehet nem kapunk meg egy várt segítséget[/spoiler2] Ezenkívül van 3 különböző rejtvény is, egy órás, egy számolásos, és egy hangjegyes (na jó, utóbbi elég szadista, de erre majd visszatérek). Szóval összességében meg vagyok elégedve!

[b]Nehézség (5)[/b]: Szerintem ilyen nehéznek kell lennie egy KJK könyvnek. Sok kötelező tárgy nincs benne, talán csak egy fegyver, de annak a megszerzése is egy egyéni döntésen múlik, nem egy random elemen. Kevés benne az azonnali halál, azonban ha sok helyen hozunk rossz döntést, akkor az az értékeink erős csökkentését eredményezi, amivel nem fogjuk tudni befejezni a küldetést. Egyébként a könyv egyetlen komoly nehézsége a kezdőértékek. A végén azért belefutunk egy 13 ügyességes ellenfélbe, akit nem túl egyszerű legyőzni, illetve az életpontunk a végére igen rendesen el tud fogyni. De hát kell a kihívás is, nem?

[b]Játékélmény (4)[/b]: Isten látja lelkem: ha nincs az a hangjegyes rejtvény, akkor megadom az 5 pontot! Csak az egy közel félórás nettó szenvedés volt, mire feladtam. Amikor a zagor.hu oldalon megnéztem a megoldást, akkor pedig rájöttem, hogy ilyen típusú megoldás még csak eszembe se jutott volna! Azt gondolom, ez már egy rossz rejtvény, ugyanis a kitalálója nagyon a saját egyedi logikáját használta, ami egész egyszerűen egy másik embernek valószínűleg az eszébe se jut. Általában szeretem a rejtvényeket, de ez nem kicsit volt túlzás. Minden más tekintetben viszont maximálisan meg voltam elégedve. A választási lehetőségek tetszettek, a könyv komplexitása, hogy mikor melyik tárgyamat használom (akár harcok közben is) mindig adtak valami pluszt az amúgy hétköznapi kalandhoz, így egy pillanatig nem éreztem, hogy unatkoznék. Az pedig, hogy az elején nem tudtam, mi történt és a kaland közben kellett kinyomoznom, mindig egy olyan extra, ami megnöveli a kíváncsiságomat, és éberen tart a játék közben. Összességében kijelenthetem, hogy Keith Martin ezúttal sem okozott csalódást, sőt az én listámon az Éjsárkány után a 2. helyre került a Martin-könyvek közül, ami a felhozatal tekintetében nem kis érdem.

[b]Összességében: 17/20[/b]
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
Hát ez a borító kicsit bénácskára sikeredett. Bár tetszik ahogy az oszlop elősejlik az ég kékjéből, de ott alul valahogy a méretek, illetve a mélységábrázolás sem igen passzolnak. Az egyen-tűzlabdák a 80-as évek pixeles videojátékait idézik, és a cím se túl fantáziadús megvalósítású. Szóval inkább gagyi, bár messzebbről nézve még elmegy.

[b]Illusztráció[/b]
Pete Knifton neve egyáltalán nem cseng számomra ismerősen, de a munkái bejöttek. Szép, szuggesztív és hangulatos képek. Jó a fény/árnyék ábrázolás, kellően lendületes, ha kell, szóval alapvetően minden rendben van. Persze ha nagyon kekec akarok lenni (és naná, hogy akarok), akkor azt mondom, hogy nekem hiányzott némi kis „kosz” a rajzokról. Szóval eléggé stilizált, sokszor már-már kínosan szimmetrikus a képek többsége, és a figurák hajlamosak szépen „beállni” előttünk egy pózba (lásd: 13, 40, 79, 105, 320, 388) – ez egy kicsit vicces. A Hótigris (131.) meg szegény elég elhanyagolt hátteret kapott, de oké, abbahagytam.

[b]Háttértörténet[/b]
A Jégujj-hegységtől nem messze élünk a rohadt hidegben, valami törzsben. Éppen hazaérnénk, amikor látjuk, hogy egy támadás zúzza szét a falunkat. Egy gömb pusztít el mindent, köztük szüleinket is.

[b]Rendszer[/b]
Egy Becsület nevezetű érték járul a szokásosok mellé, mely az általános jelentésén túl még a holtak iránti tiszteletünket is jelzi. Kezdeti értéke 6. Ezen felül az eltelt napokat is számolnunk kell. Az igazat megvallva egyik dolgot sem éreztem meghatározónak, a kaland második felében már tökéletesen elsikkadnak. Abszolút meglett volna a játék nélkülük is.
Azon eléggé vigyorogtam, hogy a szabályokat ismertető rész több dolgot is elárul előre a történetből, amikor még az égvilágon semmit se tudunk. Megemlíti többek között, hogy a Jégpalotába fogunk menni, vagy hogy valószínűleg rá fogunk bukkanni egy számszeríjra, stb. Ezeket minek kellett előre leírni..?

[b]Kihívás[/b]
Nem lenne nehéz könyv, de az ellenfelek szinte mindegyike magas harcértékekkel bír, pontjaink meg hajlamosak tömegével elfolyni egy-egy rossz lépés következtében. Gyakran van alkalmazva extra Életerő vesztés a minket ért csapások során, és olykor még Ügyesség pontok is! Van persze jó pár cucc és kód, amit érdemes megszerezni, de ezek közül ha jól rémlik, csak a Jégkard nélkülözhetetlen. Azért a többi nélkül is könnyen a fűbe haraphatunk, főleg a végjátékban megjelenő pontcsökkentő-orgiában (a 247-es fejezetnél konkrétan 10 Életerőt vesztünk, hogy lehet ilyet egyáltalán leírni..?). Nem semmi kombinációk kellenek az értékes dolgok megszerzéséhez, kedvencem a „könyv - jégmadár - jégmadár dala - színek a jégmadár szárnyán” együttes volt. A rejtvények közül a 11-esen lévő kottásat nem tudtam hova tenni – fogalmam sincs mi a megfejtés.

[b]Főgonosz[/b]
Itt folytatom a Háttértörténetnél elkezdett soványka részt: szóval utunk során eljutunk a falunkat kiirtó gömbig, ami időközben földet ért, majd szépen belesétálunk. Ezen a ponton tökre olyan érzésem volt, mintha a játék vége felé járnák, de persze nem. Összefutunk odabent egy varázslóval, aki a Zeverin névre hallgat (ez a név… hahaha). Ő lenne a mi főgonoszunk, de az összecsapásunk után kiderül, hogy csak látszólag küzdöttünk meg vele, az ipse igazából most máshol van. Amúgy egy borzasztó sablonos figuráról van szó, aki mindent el akar pusztítani maga körül, démonokat szándékozik Allansiára hozni, ésatöbbi, ésatöbbi. A gömb lerombolása után elmegyünk a jégelfek nyughelyére, a Jégpalotába, akik Zeverint tanították még annak egyik előző életében (!). Aztán az utolsó részben már a toronyban találkozunk össze Zeverinnel, aki a könyv többi szereplőjéhez képest sem igazán acélos ellenfél (Ügyesség 10, Életerő 13), a Hidegség pálcájával pedig igen komolyan megsebezhetjük. Zárójelben jegyzem meg, Zeverin igazán értelmes lehet, hogy a Jégujj-hegységben kavar, amikor a hidegre a legérzékenyebb a világon… Szóval a tök szimpla küzdelem után jön Relem, a démon. A mágushoz hasonlóan ő is varázslatszórással kezd ellenünk, így ha nem rendelkezünk jó kis cuccokkal, pontjaink röpködni fognak szépen mínuszba. Elődjével ellentétben Relem már bazi durva ellenfél (Ügyesség 14, Életerő 25, és 3-akat sebez).
Halálával kezd széthullani a torony, tehát spuri van (varázsgyűrű nélkül nem lesz sok esélyünk). Végül egy „mágikus hevederrel” kivethetjük magunkat a levegőbe, de landolás után újra Zeverin jön felénk (Számoltátok? Harmadszor.). Itt már szerencsére harcolni nem kell, ha van Jégkardunk, akkor Elokinan elf herceg szelleme elvégzi a munkát helyettünk, de ha nincs, akkor a varázsló győz. A befejezés amúgy kifejezetten aranyos.

[b]Hangulat[/b]
Összességében kissé szimpla lett a történet, sok minden nincs túlzottan kifejtve, ahogy például az se, hogy egyszerű falusiként hogyan vetemedünk ilyesfajta kalandra, és honnan vannak nagyszerű harcos képességeink. Maga a jeges közeg jó, találkozunk több, ebbe a közegbe illő lénnyel a jegesmedvétől a fagyóriásig, és még lavina is keserítheti életünket. Tetszettek az egyéb érdekes kreatúrák, mint a gömblábú kőgólem, vagy az arctalan éjlidércek. A Jégpalota viszont kicsit egysíkú lett, folyamatosan elf szellemekkel van dolgunk (érdekes, hogy semmiféle problémát nem okoz megküzdeni velük), de ha meg nem, akkor gyakran magányosnak érezhetjük magunkat. Az viszont jó volt, hogy kirámolhatunk koporsókat értékes (vagy annak gondolt) cuccokért, de hát ezek bizony Becsület pontokba kerülnek.
Nos, nem nagyon tudok többet írni a Pusztítás tornyáról. Különösebb probléma nincs vele, de nekem kicsit vérszegény lett.
hr
2012. október 19. 13:31 | Válasz erre | #77
Az legyen a legnagyobb baj![smiley]smile[/smiley]
2012. október 19. 12:26 | Válasz erre | #76
A zenés feladvány át lett ültetve magyarra [smiley]vigyor4[/smiley]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2012. október 19. 11:57 | Válasz erre | #75
Sziasztok!

Köszönöm a dícsérő szavakat (ami fordítást illeti természetesen), meg a kritikákat is. Bevallom: a zenés feladványt én sem tudtam megoldani, pedig jó lett volna magyarra átültetni, új kottát csinálni hozzá. Bánt is egy kicsit a dolog, de hát szorított az idő. [smiley]falbav[/smiley]
Én egyébként úgy tudtam továbbhaladni a fordításban, hogy a vége felé már látszott, a még le-nem-fordított fejezetpontokból, hogy vajon hova kell majd lapozni ennél a feladványnál. Ja, és a husky kutyák tényleg bénán hangzanak Allansián [smiley]bee1[/smiley].

Mindenkinek további jó kalandozást, és jó pihenést a hosszú hétvégére!
2012. október 15. 21:39 | Válasz erre | #74
Köszöntem, nekem sem sikerült:(
A 60-as háeszed segített benne!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. október 15. 20:10 | Válasz erre | #73
Íme a válasz:[spoiler]Hívd Elokinant száz alkalommal[/spoiler] Hát aki ezt séróból megoldotta, annak gratulálok, nekem három nap alatt sem sikerült. Azért jó lett volna, ha mellékelnek legalább egy kottafüzetet is a kaland mellé, valami ilyet...[smiley]zen-reading[/smiley]
2012. október 15. 19:54 | Válasz erre | #72
Szeretnék megkérdezni valamit. Mi a kottás feladvány megfejtése magyarul? Mert ugye írtam, hogy itt megtaláltam a segítséget, így nem kellett betűzgetnem.

Előre is köszönöm!
2012. október 15. 17:42 | Válasz erre | #71
Híííja, de jó volt ez![smiley]vigyor3[/smiley]

14: állna helyett állnia

Borító: nagyon tetszik az atmoszférája, egyből kalandra hív
Kiadás: most is szuper, a térkép is jelentősen javult az eredetihez képest, mert itt legalább ki tudtam olvasni a neveket, amúgy nem gyere be
Fordítás: nagyon jó volt, maximális tiszteletem érte![smiley]worship[/smiley]
Rajzok: nem rosszak, már a Sardath Ostromában is felfigyeltem az úriemberre, azért nem adtam 10-est, mert nagyon sok esetben hanyagolta a hátteret

Keith most is hozta a stílusát. Egy érdekes történettel és jól megkoreografált szerkezeti felépítésű könyvvel lepett meg minket. Természetesen itt-ott humoros is volt, bár a huskyk nem éppen Titánra valók szerintem. Egyszerűbb lett volna a szánhúzó kutya vagy a farkaskutya.
A hangulata is remekbeszabott, kellően nyomasztó, igaz Zeverint soknak éreztem.
A főgonoszak is egy kissé összecsapottak, igaz most jobban tetszett az a bizonyos kétfejű, mint másodjára Heydrich gróf, hiszen pont annyira voltunk eleresztve segítséggel, hogy az én kezdeti 10-es Ügyességemmel egy izgalmas oda-vissza adok-kapokot játszhattam le, ellentétben a fenti példával. Fogyott is az épm rendesen, még szerencse, hogy szerezhetünk sok ennivalót - esetleg lehetett volna 12 adagunk a hátizsákunkban, ahogyan az a keményebb kalandoknál lenni szokott. Az ellenfelek néhány kivétellel közepesen erősek és változatosak. A Becsület még csak csak, de az Idő nem játszik olyannyira fontos szerepet, mint ahogy az be lett harangozva. Nehézség szempontjából egy erős közepest adnék rá, vagy inkább egy nagyon erős közepest, mert a feladványok igencsak izzasztóak voltak!!! Bevallom lestem is innen egy kis segítséget. A halálcsapdák száma nagyon kevés, és végtelenül egyszerű kiszúrni őket, illetve van néhány helyen fejezetpazarlásra is példa. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ez a könyv az egyik, ha nem a legjobb példa arra, hogy mit is lehet kihozni 400 fejezetpontból!
Ami még nagyon tetszett benne az a hossza, ha rendesen végigkutatunk mindenhol, akkor az egyik leghosszabb kalandban lehet részünk, feltéve ha még élünk a végén[smiley]merges2[/smiley]

Összegzés: talán kiderült a fentiekből, hogy nagyon tetszett a könyv és ezúton is hálásan köszönöm a belé fektetett munkát![smiley]worship[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2012. szeptember 29. 20:35 | Válasz erre | #70
Ha valaki majd az értékelőlapnál jár pontozza majd ezt a történetet is, kíváncsi vagyok másoknak mennyire tetszett arányaiban. Nálam átlagban 7.5 -et kapott, ami azért KJK könyvnél tisztes helytállás jele, remélem akad még hasonlóan jó kaland majd az idén. Bár a Sötétség tőreiről tudnék érdemben ennyi jót és szépet írni, sajnos még így, hogy helyenként az írót is javítom, sem lesz az igazi. Már két spiráloldalt rajzoltam tele gráfokkal, és még nincs vége, de azért a szövegezés már lassan normálformát vesz fel. Van persze még néhány vitás dolog a kalanddal kapcsolatban, szerencsére itt nincsenek kemény logikai feladványok, csak logikátlanságok, de azt én kiszűröm, így már aránylag jó rálátásom van a kalandra. Gyanítom ezért a kalandért az NCore oldalon nem fognak tülekedni :-)
© killmaster (Savanyúhas)
2012. szeptember 28. 16:00 | Válasz erre | #69
Ma kaptam meg a könyvet, és úgy gondolom pár sorban leírnám milyennek is találom az egészet.

Borító: Kicsit olyan meghökkentő. Ha nem olvastam volna el a könyv hátulján a fülszöveget, azt hinném valami futurisztikus, apokalipszis jellegű sci-fi kaland. Egy torony, ami tüzet köp, repül, és pusztítást hoz Allansiára, hát ez nem semmi. Mondhatnám ilyet még nem pipáltam. Ráadásul a torony akkora mint egy felhőkarcoló, és a tűz elöl menekülő emberkék afféle hangyának tűnnek mellette. Szép kék-fehér kompozíció, kicsit nagyobb pusztítást elbírt volna még a borító, de ne legyek telhetetlen.

Háttér: Egyszerű kereskedőt alakítunk, akinek jó az üzleti érzéke, de unja a hideget, és a törzsi életet, hát le szeretne lécelni, de még ez sem adatik meg neki. Míg távol voltunk falunkat lerombolta egy repülő gömb! Nosza álljunk bosszút! Itt még szó sincs arról, hogy mentsük meg a Titánt, egyszerűen Charles Bronsonhoz hasonlóan a bosszúvágy fűt bennünket.

Újítások: A becsület pontok szerepe a történetben talán elenyészőnek tűnhet, de azért némely fejezetpontnál rákérdeznek mennyi is az annyi. Ugye vigyázni kell, hogy ne legyen túl alcsony és szerezzünk minél többet belőle, de bizony olykor rákényszerül a kalandor, hogy kicsit önző legyen. Nehéz megtalálni a kényes egyensúlyt, de nem lehetetlen. A másik újító tényező az idő. A Vérescsontokhoz hasonlóan itt is a történet elején van nagyobb szerepe, de ott valahogy jobban jött ki a dolog. Egy tapasztalt kalandor már nem esik abba a hibába, hogy fejetlenül odarohanjon a gömbhöz, miközben hasznos információkhoz és tárgyakhoz is juthat némi kerülő által. A Vérescsontokban meg mindenki csak hátráltatni akar az elején...

Kaland. Alapvetően hármas tagozódású a kalandunk.
1, A gömb és környéke igen jól kidolgozott, számos kemény ellenfél nehezíti az utunk, gyűjtögethetjük az információkat és a felszerelést, talán épp az eleje tetszik nekem a legjobban.
2, A jégkatedrális. Adva van egy épület-komplexum amelyet rendesen át kell kutatnunk, és bizony itt már helyenként őszült pár hajszálam. Az idővel jobban meg lehetett volna magyarázni, miért nem mehetek be kétszer sehová, illetve miért kellett a kripta lejáratot ennyire elrejteni, jobb lett volna egy külön fejezet pont neki, ha oda akarsz lemenni, lapozz az XX-re. Vagy ha már titkosítani akar, akkor lapozzon az illető a megfelelő fejezetpontra. Bizony ügyelni kell a sorrendiségre is, és ez meglehetősen megnehezíti egy kalandor dolgát.

3, A Pusztítás tornya. Ahhoz képest, hogy a gömb méreteiben kisebb, mégis jobban bejárható és ötletesebb felépítésű mint a torony. Mintha az író az elején felhasználta volna minden ötletét, és a végére csak egy kis szolíd utánzás jutott! Túl azon hogy a genyó varázsló 2-szer is átver minket és végül nem a miénk a skalpja, ránk szabadul egy igen kemény démoni alak Relem, aki ellen be kell vetnünk, amink csak van, és még lehet az is kevés lesz. Aztán bugyuta módon menekülj a toronyból, és ott a harc, ami a végső, hát... Kicsit összecsapottnak érzem a befejezést. A varázslóval való összecsapás maradhatott volna a végére, Relem mint fő ellenfél bőven megtette volna a \"hiába nyertél csatát, a háború még folytatódik\" érzést. Kicsit túlkombinálta ezt a könyv szerzője.

Feladványok: Ha már a túlkombinálásról írok, nem állhatom meg, hogy ne írjak pár mondatot a feladványokról, melyek nem az egyszerű kalandoroknak készültek. A számsoros feladvány némi matematikai ismereteket kíván, és fontos is küldetésünk szempontjából. Ez némi logikával azért megoldható. Az órás feladvánnyal az a bajom, hogy információ hiányra épül. Azért valami informátor jó lett volna, aki kicsit rávezet a dolgok nyitjára, de ha nem is oldjuk meg a feladványt nem katasztófa. A zenés feladvány az meg az aljasság csúcsa! Ha Cock kolléga nem írja meg, mire is kell gondolni, itt ülnék még 20 év múlva is a gép előtt és dühöngenék rajta. Szóval itt a fordítótól legalább elvártam volna egy ici-pici segítséget, mert ha én így ránézek a kottára, hát az író rokonsága hamarabb eszembe jut, mint a megoldás!

Összegzés: Minden hibája ellenére azért jó kaland kerekedett ki a történetből, a végére csak meg kell mentenünk Allansiát, és Relemen kívül alig akad olyan ellenfél, akitől komolyan tartani kellene. Szerencsére kaja, pia van bőven, ha ügyesek vagyunk jó fegyverekkel apríthatjuk ellenfeleink, ám 10 ügyességpont alatt, válasszuk a hara-kirit inkább! A gyengék nem élnek sokáig ezen a jeges vidéken!

Kiadvány: Úgy a külalak, és a fordítás is egészen jó, talán én egy-két dolgot oldottam volna meg másként. Ettől függetlenül méltó helye lesz a KJK könyvespolcomon!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. szeptember 20. 15:57 | Válasz erre | #68
Hát Cock kolléga megfejtette a számomra és úgy tűnik többek számára megoldhatatlan zenés feladványt, amely - a fénymásolatomon legalább is - hibásan van feltűntetve. Nem tudom a Zagoros kiadásban ez mennyiben módosult, de gondolom az alapelv megmaradt. Arra azért tényleg kíváncsi lennék erre vajon hány kalandor jött rá magától, mert a megértéshez szükséges némi zeneelméleti ismeret is. Sajna én eléggé hátrányban vagyok-e téren Liszt Ferenchez képest, na de ő meg nem állított be routereket laptopokhoz :-) Szóval lássuk a medvét!
[spoiler]Az első számú trükk, amit az angol kiadványban észre kellett volna vennie a kalandornak, hogy három féle hangjegy is szerepel a kotta lejegyzésében. Negyed, nyolcad, tizenhatod... A fekete ponthoz sima vonal, egy zászlócska vagy két zászlócska csatlakozik. Amint ezt beláttuk rá kell jönni arra, hogy ezek a hangjegyek valamiféle rendszert alkotnak, afféle titkosírást, aminek az alapja épp az angol abc! A poén az ugye hogy az angol abc 26 betűből áll, ki a fene gondolna erre! Tehát dobjuk ki megfejtés halmazból Y-t és Z-t, nem kell a megoldáshoz, majd osszuk fel a 24 betűt 3 nyolcas csoportra. Így tehát a negyedek az A-H-ig terjedő betűk értékét veszik fel. Első vonal az A, első volköz, B, Második vonal C és így tovább! A nyolcadoknál szintén zenész csak itt I-P tartományban jönnek a betűk, míg a tizenhatodoknál Q-X a tartomány. És ha már kódoltad a szöveget, jelentkezhetsz Elokinannál egy kis serleg ivásra! Hát aki erre rájön, megérdemel egy randit vele! [/spoiler] [smiley]vigyor[/smiley]
2012. szeptember 18. 13:35 | Válasz erre | #67
Kis kiegészítés a 66-os hsz-hoz: Az a kis \"segítség\", amit adtam az órás feladványhoz, tulajdonképpen egy az egyben benne is van az adott fejezetpont szövegében (méghozzá nem is \"rejtve\"). /Amúgy elsőre könnyű átsiklani ennek a jelentőségén./
2012. szeptember 17. 23:23 | Válasz erre | #66
Az órás feladványnál gyakorlatilag 2 féle ábra (óra állás) is rajzolható, hogy megkaphassuk a helyes megfejtést. (arról nem is beszélve, hogy elméleti szinten még további 6 féle ábra is \"működhetne\".) A \"gond\" igazából csak az ezzel a feladvánnyal, hogy \"visszafelé\", vagyis az eredmény tudatában válik logikussá.
Annyi segítség a \"kűzdőknek\" nem árt (ez még egyáltalán NEM SPOILER-es, tehát nyugodtan tovább olvasható), hogy a kis óra ábrákat vizsgálva, azokat nem \"körkörösen\" (az óramutató járásával megegyezően) kell vizsgálni egymáshoz képest, hanem úgy mint egy egyszerű sorozatot, aminek az első tagja a bal felső, utolsó tagja pedig a jobb alsó, vagyis a hiányos (megoldandó) ábra.
© killmaster (Savanyúhas)
2012. szeptember 11. 21:40 | Válasz erre | #65
Hmmm... Van abban valami, amit írtál. Bár ez valóban nagy simli az író részéről! Nem is gondoltam, hogy ez a tárgy 2 helyen is hasznos! Bár éppen medál nélkül is elboldogul a kalandorunk, tény, hogy nehezebben. Persze értem én, hogy jó az a jel is a homlokodon, de annak inkább az orgonás feladványhoz van köze! Ha valakinek létezik elfogadható magyarázata a dekódolásra, úgy hogy az logakailag követhető is, ossza meg velem privátban. Miért az a szöveg, ami kiolvasható belőle... Vagy hol a kotta violinkulcsa? [smiley]idiota[/smiley]
© [törölt felhasználó]
2012. szeptember 11. 00:17 | Válasz erre | #64
© killmaster (Savanyúhas)
2012. szeptember 9. 08:44 | Válasz erre | #63
Azért tisztázzunk néhány dolgot! A jelet a homlokodon, nem az órás feladvány megoldásáért kapod! A kettő köszönő viszonyban sincs egymással. Az órás feladvány megoldását megtaláltam, de a nehézsége nincs szinkronban az érte kapott jutalommal! A zenés feladvánnyal meg az a bajom, hogy nincs olyan támpontunk, ami alapján meg lehetne oldani. Persze ezek nélkül is teljesíthető a kaland, de én szeretem ha minden a helyén van egy történetben.[smiley]wave[/smiley]
© [törölt felhasználó]
2012. szeptember 8. 23:21 | Válasz erre | #62
2012. szeptember 8. 21:35 | Válasz erre | #61
Igen, és is ezt találtam meg elsőnek, erre mondom, hogy szerintem hülyeséget beszél azzal a pentagrammával. Ebből kiindulva viszont tovább lehet folytatni a keresést, és rá lehet akadni a fejtörő megoldására.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2012. szeptember 8. 20:06 | Válasz erre | #60
Konkrétan az alábbi angol szöveget találtam a kottás feladványhoz, talán te Firefox többet tudsz vele kezdeni mint én...
[spoiler]The music puzzle solution is \"CALL ELOKINAN ONE HUNDRED TIMES\" (basically, each musical note means a letter based on the position in the pentagram)[/spoiler]
Tehát a megfejtés az oké, na de a feladvány nem igazán egyértelmű számomra. Illetve a megoldása kissé érdekes lehet, mert gyanítom a zenei ABC-nek nem sok köze van hozzá...
2012. szeptember 8. 19:05 | Válasz erre | #59
A pentagrammát szerintem hanyagold, amennyire meg tudtam állapítani, semmi köze a megoldáshoz, ráadásul nem is sikerült rálelnem a hivatkozott pentagrammára (bár lehet, hogy ez az én hibám).
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2012. szeptember 8. 17:10 | Válasz erre | #58
Nem bírtam a két feladvánnyal, kicsit kontárkodtam a neten. Az órás feladvány nagyon furfangos, így utolag már értem, de magamtól erre aligha jöttem volna rá. Illetve nyomon voltam, de a megfejtéstől még eléggé messze! A röhej az - de ezt most nem árulnám el - okuljon mindenki a saját kárán! A zene feladvány megfejtése már meg van, de még mindig nem értem a kódolás menetét. Sajnos erről csak valamiféle hivatkozást találtam egy pentagrammáról, de nyilván van ennek is logikája... Ha nem akart volna Keith Martin ennyire furfangos lenni, talán jobb lett volna. (Ha valaki megírná privátban, hogyan is kell értelmezni a zenés feladványt, azt megköszönném. [spoiler]Az okés hogy egy hang, az egy betű, és az azonos hangjegyek azonos betűt jelölnek, na de ez még kevés...[/spoiler][smiley]help[/smiley]
2012. szeptember 4. 20:24 | Válasz erre | #57
Most már aztán tényleg kíváncsi vagyok a könyvre![smiley]finom[/smiley]
2012. szeptember 4. 02:04 | Válasz erre | #56
Szívesen segédkeztem én is kicsit a javításokban.

A mű maga kimondottan ajánlható darab, mely egy tisztességes munka Keith Martintól. Titáni kalandozás klasszikus stílusban, mely az elején egyszerű bosszúhadjáratként indul, de a végén persze egész Allansiát kell megóvnunk.
De nem árt melegen öltözni, és bízni a szerencsénkben, hogy a kaland végére egyetlen lábujjunk se fagy le a nagy hidegben...
© runner
2012. augusztus 29. 18:05 | Válasz erre | #55
Igazából azt kihagytam, hogy ketten is nagy segítséget adtak a könyv részletes javításában:

Köszönet Hullgimnek és Vatos-kalandora-nak a hibakeresésért. [smiley]worship[/smiley]

A főhős Te vagy!
2012. augusztus 29. 15:49 | Válasz erre | #54
Killmaster:ugye megvan konyv formajaban is? :D
© killmaster (Savanyúhas)
2012. augusztus 29. 11:54 | Válasz erre | #53
No máris belenézek. Lenne úgy is pár javaslatom a könyvvel kapcsolatban, de eddig valahogy mindig sikerült mást csinálnom... Bár az órás és a zenés feladvány még rejtély számomra, de nem adom fel! Meg valamiféle kritikát is közzé szeretnék tenni a műről a későbbiek folyamán. Eddigi tapasztalataim inkább vegyesek ezzel a kalanddal kapcsolatban, vannak érdekes és számomra megmosolyogtató epizódjai a kalandnak.
© runner
2012. augusztus 29. 11:45 | Válasz erre | #52
Frissítve a pdf a letöltéseknél.

[url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=66]http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=66[/url]

Ez a végleges verzió.
A főhős Te vagy!
2012. augusztus 22. 20:10 | Válasz erre | #51
Nincs mit, örülök ha segíthettem!:D
© AXE
2012. augusztus 22. 19:44 | Válasz erre | #50
© AXE
2012. augusztus 22. 19:41 | Válasz erre | #49
Köszönöm!
2012. augusztus 22. 15:16 | Válasz erre | #48
Okés, amiben van, és így hirtelen eszembe jut:
- Éjsárkány
- Vérfarkas Üvöltése
- Vámpír Kriptája.
© AXE
2012. augusztus 22. 15:04 | Válasz erre | #47
Tehát úgy értettem,hogy van benne téli színhely:
Az alap sorozatból:
A Hóboszorkány barlangjai(ez egy az egyben téli háttérrel van ellátva.)
A Pusztítás Maszkjai(nyáron indulva a jeges hegyekbe)
Ezen a kettőn túl a legújabb kiadvány.
A Harcos Képzelet Sorozatból A jégmező harcosa.
© runner
2012. augusztus 19. 20:27 | Válasz erre | #46
A PDF-ből kimaradt a borító, de pár javítás után hamarosan akkor lesz újabb verzió belőle...
A főhős Te vagy!
2012. augusztus 17. 16:32 | Válasz erre | #45
Szép kalandozós időt kívánok neked!
[url=http://www.auctiva.com/hostedimages/showimage.aspx?gid=477091&image=440075236&images=440075236&formats=0&format=0]Fantázia idő SZG-nek[/url]
© SzG
2012. augusztus 17. 07:51 | Válasz erre | #44
Köszönöm. :))
© Anry
2012. augusztus 17. 00:37 | Válasz erre | #43
2012. augusztus 16. 18:44 | Válasz erre | #42
Akkor Téged is Isten éltessen erőben, egészégben, no meg jó ötletekben még sok-sok évig![smiley]wave[/smiley]
© SzG
2012. augusztus 16. 14:47 | Válasz erre | #41
Boldogat! [smiley]wave[/smiley]
(Nekem meg ma van amúgy. :D)
2012. augusztus 16. 13:47 | Válasz erre | #40
Konkrét nincs, olyan van, amelyben részlegesen érintesz valamilyen hegységet.
© AXE
2012. augusztus 16. 10:14 | Válasz erre | #39
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék,hogy a legutóbbi kiadványon kívül van-e még télen játszódó könyv az új zagor.hu-s könyvek között?Előre is köszönöm!
2012. augusztus 14. 18:35 | Válasz erre | #38
Isten éltessen erőben és egészégben még sok-sok éven át!
Egyúttal jó játékot is kívánok![smiley]taps[/smiley][smiley]wave[/smiley][smiley]violent[/smiley]
© Anry
2012. augusztus 14. 15:48 | Válasz erre | #37
Micsoda szülinapi ajándék! :)
Köszi mindenkinek! :)

2012. augusztus 12. 10:40 | Válasz erre | #36
Ok, amit a 282. fejezetponthoz írtál szavazásra bocsájtjuk [smiley]awink[/smiley], éppúgy, mint a Hidegség Varázspálcájának nevét, ami az eredetiben \"Wand of Cold\". Ezen magam is sokat agyaltam, hogy mi legyen. Fagypálca, Fagyvarázs Pálca, Fagyasztó Varázspálca stb. A lényeg itt a hideg, amit ha még nem olvastál nem írnám le, hogy miért. Azt hiszem azért választottam azt a nevet ami a könyvben szerepel, mert egy kicsit régiesnek hangzik, ezzel \"misztikusabb\" hatása van. A \"hideglelés\" ötleted először tetszett, de ennek végül nem sok köze van a \"hidegség\", \"dermesztő\", \"fagyasztó\" szavakban megbúvó jelentéshez. Hideglelés számomra inkább olyan, mint amikor valaki valami borzalmasan ijesztő dologgal találkozik, és hideglelést kap tőle. Ebben az értelemben viszont nem illik a tárgyhoz a későbbi szerepe miatt.

Az órás fejtörővel pedig várok még egy picit (látom komolyan veszed, és még nem néztél utána a neten) hátha még más is szívesen elgondolkodik rajta, aztán adok majd esetleg egy-egy tippet, ha igényli a csapat. [smiley]vigyor0[/smiley]

© killmaster (Savanyúhas)
2012. augusztus 12. 07:31 | Válasz erre | #35
Két apróság, amit menet közben vettem észre a fordításban.

282-es fejezetpont: ...másikakkal. Csak nekem nem tűnik magyarosnak a szó, vagy tényleg magyartalan? Picit át kellene fogalmazni a mondatot.

Hidegség varázspálcája - Értem én mit szeretne kifejezni, de nem tartom szerencsésnek ebben a formájában. Javasolnám inkább a hideglelés varázspálcája kifejezést, egy árnyalattal ez utóbbi talán szebb és kifejezőbb!

Amúgy a zenés és az órás feladvány még mindig rejtély számomra, Mr. Martin jól kitolt velem! Na nem mintha ezen kívül nem lenne benne elég szivatás! Fel kell cuccolni rendesen, a Pusztítás tornya nem afféle sétatér...[smiley]vigyor3[/smiley]
2012. augusztus 11. 15:56 | Válasz erre | #34
És íme az utolsó Keith Martin könyv!
Még egy ok, amiért várom a szeptembert:D
Köszi!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. augusztus 11. 14:47 | Válasz erre | #33
Köszönöm a kinagyított ábrát, azért jól látszik a pdf-ben is, amit megosztottál velünk ha felveszen 400%-os nagyításra! A küszködést inkább a feladvány logikájára értettem, mert jelenleg nem látok szabályszerű összefüggést az ábrán. A másik, a zenés feladvány, hát gyanítom oda valamiféle kód kell, amit még nem sikerült felfedeznem. A számsoros feladványt először elszámoltam, aztán jöttem rá hol is hibáztam, de az legalább kijött. (Igaz első ránézésre ott is fibonacci-féle sorozatra gondoltam, de az talán nem ennyire exponenciális. Ha meg tévedtem úgy is rámcáfolnak!) Kalandortársak figyelmébe: Célszerű itt is figyelni a szöveget, baromira sok teremburáját meg lehet spórolni. Néhol igen érdekes megoldásokat kínál a könyv, néhol inkább csak megmosolyogtam egy lehetőséget, ettől függetlenül nekem azért sikerült elakadnom, tehát újabb probálkozót indítok útnak! [smiley]fantasy-paladin-05[/smiley]
© runner
2012. augusztus 11. 11:54 | Válasz erre | #32
Az órák újra lettek rajzolva, mert eredetiben nagyon kicsik, és rossz minőségűek voltak.

íme:
[img=http://zagor.hu/egyeb/orak.jpg]orak.jpg[/img]

A főhős Te vagy!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. augusztus 11. 11:13 | Válasz erre | #31
A könyvről még túl sokat nem tudok mondani, egészen pofás lett, az eleje legalábbis ezt sugallja. Az ellenfelek között akad néhány erősebb kivitelű is, ez várható volt, de kaptak a fejükre. Egy-két logikai baki becsúszott azért, megírom majd mit és hol vélek annak, de jelenleg az órás feladvánnyal küszködök. Nem is olyan egyszerű a logikája, mint azt elsőre gondoltam. A fordítás remek, a pdf rész nem különben, és illesse köszönet mindazokat, akik lehetővé tették, hogy új kalandba vághassunk bele. Már csak az a kérdés, hol rejtőzött eddig ennyi jó fordító? Egy ilyen gárdával már magyarosíthattuk volna az egész sorozatot...[smiley]buck[/smiley]
2012. augusztus 11. 09:46 | Válasz erre | #30
Sziasztok!

Csak egy gyors beköszönés, mint a könyv fordítója.
Látom, hogy többen nagyon vártátok már a megjelenést. Mindenkinek kellemes időtöltést kívánok a játékhoz: én nagyon élveztem a munkát vele.
Egyben megragadnám az alkalmat, hogy ezúton, és itt a fórumban is köszönetet mondjak FirefoX-nak és runner-nek a munkájukért.

Még egyszer: mindenkinek jó szórakozást, és kíváncsian várom a véleményeket!

Üdv:
auggiewiz
© killmaster (Savanyúhas)
2012. augusztus 11. 05:07 | Válasz erre | #29
Ide vele! Végre ismét egy jó kis kaland Allansia földjén! Igaz várni kellett rá, de remélem megérte... Akkor irány a Jégujj hegység, tessék melegen öltözni! [smiley]hamm[/smiley]
© runner
2012. augusztus 10. 23:06 | Válasz erre | #28
Felkerült a könyv.

Kérném ismételten, hogy aki talál bármilyen hibát, az jelezze nekem e-mailben.

köszönöm.
A főhős Te vagy!