Zagor.hu
Zagor.hu fórum
13. könyv: Vihargyilkos
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (2)
[b]Történet (5)[/b]: Híres kalandozók vagyunk, aki már számtalan veszélyes küldetést teljesített és a környéken mindenki ismeri és szereti. Éppen egy kalandunkat meséljük egy településen, amikor elementáris vihar keletkezik. Kalandorként úgy döntünk, utánajárunk az eseményeknek. Ennek során kiderül, hogy egy repülő hajón Balthazar Sturm irányítja ezt a vihart. Őt kell megállítanunk, de ahhoz, hogy legyen esélyünk ellene, érdemes meglátogatni néhány helyet, ahol segítséget kaphatunk a pusztító elemekkel szemben. Így a tűz, a víz, a levegő és a föld elemétől is szerezhetünk segítséget az utolsó csata előtt. Mint korábban is említettem, az elemi mágusos történetet nem nevezném kifejezetten egyedinek, azonban ez a könyv mégis sokkal kidolgozottabb. Egyfelől meg kell említenem, hogy bár a végén lévő elementál-csata eléggé hasonlít a [url=https://velemenyes.blogspot.com/2018/05/9-es18-eves-korom-kozott-volt-egy-nagy.html]Visszatérés a Tűzhegybe[/url]-n lévőre, azonban időben ez a könyv volt előbb, így ezt megbocsátom. A kidolgozottság azonban nagyon jó. Tetszik, hogy az elején kapunk pár extra varázstárgyat, és a napok telése is egy nagyon egyedi része a történetnek (bár ebben egy kicsit több is lehetett volna). Az egyes helyszínek kidolgozottsága nagyon jó, ez szintén óriási pirospont. A történetben lévő karakterek is tetszenek (mind a törpe, mind az óriás emlékezetes, ahogy a megmentendő falu is az). A végén a hajó leamortizálása is vicces, a Rettenthetetlen géppel különösen. Összefoglalva annyira tömény és annyira tartalmas az egész, hogy muszáj rá megadnom a maximális pontot.

[b]Gondolkodás/szerencse (3)[/b]: Sok minden nincs benne. Ha jól emlékszem, talán egyetlen direkt rejtvény volt. Ezenkívül néhány választásnál nem árt használnunk az eszünket (pl. a víz alatt), illetve az sem mindegy, hogy az egyszer használatos tárgyainkat/segítségeinket mikor használjuk el. E mellett azonban ott vannak a már unalomba fulladó labirintus-jelenetek is, bár legalább egyik esetben sem okoz azonnali halált egy rossz döntés.

[b]Nehézség (5)[/b]: Szerintem ez egy optimális nehézségű könyv. Kb. az [url=http://velemenyes.blogspot.com/2018/06/vissza-multamba-2-verescsont-ejsarkany.html]Éjsárkány[/url]hoz tudnám hasonlítani, ugyanis nincsen egy olyan tárgy, ami nélkül teljesen esélytelenek vagyunk a könyvben. Bár a [i]Visszatérés a Tűzhegybe[/i]-nhez hasonlóan itt is jól jön a 4 elementál segítsége, de itt mindegyik ellenfelünket akár harcban is legyőzhetjük, így ha nincsenek meg ezek a segítségek, akkor sem kell egyből kétségbe esni (persze ahhoz elég kemények, hogy ne tudjunk mind a 4-gyel fegyverrel elbánni). Izgalmas döntéshelyzetek elé állít minket a könyv olyan téren, hogy a 4 elementálból hány segítségét próbáljuk meg egyáltalán megszerezni. Azt gondolom, hogy egy olyan van, amit mindenképpen érdemes megszerezni, [spoiler2]a levegő, márcsak azért is, mert az utolsó döntésünknél akár megmentheti az életünket is[/spoiler2] egy olyan azonban van, [spoiler2]a tűz[/spoiler2] ami szerintem nem éri meg, könnyű meghalni, nem könnyű a segítséget megszerezni és szinte minden a szerencsén múlik. A végén még van egy komolyabb kihívás, ugyanis nem elég legyőzni Balthazar Sturmot, utána még túl kell élni a hajó pusztulását. De ezt is háromféleképpen meg lehet oldani. Meg ha nem sikerül, azért a vége úgy is fél siker. Ami még nehéz, hogy nagyon sok erős ellenfél van, így a magas értékekre igenis szükség van. Nem könnyű, de azért megoldható, pont amilyennek lennie kell.

[b]Játékélmény (4)[/b]: Szerintem nagyon jó. Az egyetlen, ami egy kicsit zavar benne, hogy közvetlenül az elementálok előtti 4 kalandból 3 egy-egy labirintus, ami nem annyira élvezetes. Ezt leszámítva viszont remek. Nagyon változatos helyeket járhatunk be a legmelegebb tűzhányótól a leghidegebb hegyekig, de még a víz alá is mehetünk. Üresjáratok alig vannak a műben, úgyhogy én maximálisan tudom ajánlani.

[b]Összességében: 17/20[/b]
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
Szeretem a steampunkot. Ezt azért volt fontos megemlíteni, mert a [i]Vihargyilkos[/i] egy steampunk-féleség, és ehhez igazodik a megjelenése is. A borító teljesen rendben van: abszolút felkelti az érdeklődést, és még stílusos is. Pipa.

[b]Illusztráció[/b]
A belső képek is kellemesnek mondhatók, bár nekem olykor zavaró volt a vázlatos megjelenítés. Gondolom, ez szándékos, de én felemás érzéssel szemléltem a kontúrozott vagy vonalkázott árnyékokat, mint ahogy a háttérben lévő formák leegyszerűsített ábrázolását is. Az összkép emiatt olykor „félkész” hatással bír, de ennek ellenére egyértelműen látszik, hogy Stephen Player egy jó rajzoló. Az illusztrációk hangulata, fizikája, dinamikája mind ott van a szeren, nincs velük baj.
A „vázlatos” rajzok közül érdemes megnézni például a 195-öst (Lidércvégi Szörny), a stílusok egy képen való furcsa keveredése miatt a 83-ast (hőlégballont bekapó felhő-arc), de ott van a nagyon profi arcábrázolás a 329-esen (haramiák), illetve a szövegközti mini-grafikák is elsőrangúak.

[b]Háttértörténet[/b]
A szép vastag kötet (a hosszúság jellemző Green-re) bevezetése szinte semmit nem tár elénk, illetve a lehető legelcsépeltebb felütéssel operál: szuperjó hősök vagyunk, és egy ivóban pihenjük ki fáradalmainkat. Ekkor azonban megdördül az ég, és vihar tör ki. Már rögtön az elején megküzdhetünk egy manticore-ral és egy jégelementállal, akik nem túl gyengus ellenfelek. Szóval nincs itt cicózás.

[b]Rendszer[/b]
Egy durva varázskard van a birtokunkban a „Virmfaló”, tehát legalább a fél kalandot nem ennek a felkutatásával kell eltölteni – ez nálam már egy plusz pont. A fegyver a sárkányfélék ellen +2 Támadóerőt és +1 Sebzést jelent (mint kiderül, a „Virm” is egy sárkányféle). Ezenkívül még két speckó cuccot választhatunk az alábbiakból: sárkánytetkó, vadászkürt, kardfogú agyar, naptalizmán. Én úgy vettem észre, hogy a kürt és a talizmán a leghasznosabbak.
Vezetnünk kell, hogy a hét éppen melyik napja van. Ennek leginkább az ellenfelek kapcsán lesz jelentősége, mivel a könyvben hemzsegnek az elementál-félék. Például a vizitündér harcértékei erősebbek, ha Tengernap van, és gyengébbek, ha Tűznap. Minden egyes nap elteltével kapunk +1 Életerőt is, aminek megindoklása kissé érdekes: „tapasztalt kalandozó vagy, híres hős, és nem okoz gondot elegendő élelmet találnod, néha pedig, ha az emberek megtudják, ki vagy valójában, még meg is kínálnak némi RÁGCSÁLNIVALÓVAL (!)”. A „Sérülések” és az „Eltelt idő” rubrikákról egyelőre nem esik szó.

[b]Kihívás[/b]
A játék elég kemény, még úgy is, hogy ha jól emlékszem, teljességgel nélkülözhetetlen tárgy vagy információ nem szerepel benne. Én személy szerint preferálom, hogy nem kell pusztulni amiatt, mert az erdőszéli bokorban nem vettük észre a főgonoszt legyengítő varázssípot vagy mit. Ennek ellenére mérhetetlen mennyiségű Életerőt és egyéb pontokat lehet veszteni kalandunk során, továbbá állati durva ellenfelek egész garmadája vár ránk. Például egy Földelementál Ügyessége 14, Életereje 22, és speciális sebzései vannak. És ő csak úgy a játék közepén egy mezei próbatétel… Vagy nézzük meg a 226-os fejezetnél, hogy két darab Ügyesség-próbát elvétve milyen büntetések várnak ránk… az ehhez hasonló veszteségek csak úgy rajzanak.

[b]Főgonosz[/b]
Némi nyomozgatás eredményeképp kiderül, hogy a vihar(ok) felelőse egy bizonyos Balthazar Sturm (jéé, a neve vihart jelent? Micsoda szerencse, hogy kedves szülei ezt adták neki születésekor…), aki tulajdonképpen bosszút áll, mert kicsapták a mágus suliból. Az időjárás gépezetet – egy hal formájú repülő hajót – úgy pusztíthatjuk el, hogy megkeressük az azt működtető különböző elementálok „ellenszerét”. Amikor feljutunk végül a hajóra, rájövünk, mire kell a „Sérülés” bejegyzés a kalandlapon, ugyanis itt vezethetjük, mennyire sikerül leamortizálnunk a masinát.
A nagy dialógus köztünk és nemezisünk között kínosan patetikus lett, de ezeket a borzalmas sorokat már megszokhattuk a KJK-kötetekben. Sturm először élő fáklyává alakul, akit vagy légelementál barátunkkal oltunk ki… vagy simán lekardozzuk. Aztán sziklaszörny lesz, akit elmosatunk vízelementál barátunkkal… vagy lekardozzuk. Ezután áradattá alakul, amit tűzelementál kollégával intéztetünk el… vagy lekardozzuk. Végül pedig hurrikánná válik, akitől vagy földelementál barátunk véd meg… vagy igen: lekardozzuk. Én személy szerint nem feltétlenül így párosítottam volna az elemek összecsapását, de mindegy, ebbe már nem akarok belekötni. Ha megvolnánk, akkor a valós alakjában csaphatunk össze Sturmmal, aki így már nem is olyan nagy szám. A fináléban a vihar kiragadja őt és minket is a levegőbe. Ha nincs pegazus cimboránk, légelementál-kapcsolatunk vagy éppen egy spéci hátizsákunk, akkor bár győzedelmeskedtünk a gonosz felett, de mi is életünket vesztjük. Ha valamelyikkel rendelkezünk az említettekből, akkor teljes a diadal. A befejezés poénos lett, hisz a zuhanó időjárás-gép pont a Sturm helyére pályázó másik gonosz sereg közepébe csapódik, így azzal már nem kell foglalkoznia hősünknek (vagy egy másik hősnek).

[b]Hangulat[/b]
Green megintcsak jót alkotott, illetve én talán ezt a szintet nevezném a minimumnak a játékkönyvek terén. A steampunk hangulat abszolút telitalálat, és sok mindenben megmutatkozik. Ilyen a Rozsdagólem, a bőrruhás Villámtündérek, az elektromosság felhasználása, a gőzgépek, és a többi. A játék amúgy is bővelkedik az eredeti figurákban, mint a szárnyas farkasok, a magmalények, a rengőférgek, vagy épp a kannibál Holdborjú (!). Aztán ott vannak azok az apróságok, amik mind hozzátesznek az összképhez, mint Brokk a törpe különleges sörei, vagy a menekülős játék a Tűzelementál legyőzése után, hogy az emelkedő láva ne nyírjon ki minket. A másik üdítő rész a tengeres kalandunk, amihez meg kell oldanunk a víz alatti légzés problematikáját. Az alkimista lötty 7 aranyba kerül, a műszerészek által összerakott tesztsisak ingyenes, a varázslat-légzés meg 10 arany. Persze később kijönnek a különbségek, mert a sisakban például számolnunk kell -1 Ügyességgel, illetve hogy 16 fejezetpont alatt be kell fejeznünk víz alatti ügyködésünket. A varázsige ellenben +1 Ügyességet jelent, és a ráolvasó mágus még az úton is segédkezik nekünk.
Amúgy ez az egész elementálokkal való harc nekem eleve nehezen volt elképzelhető (mit tudunk karddal csapkodni egy vízből, ködből, vagy elektromosságból álló lényen..?), és ezt a „csillagtúrás” kalandszövést is láttuk már (mindenhova elmehetünk, majd ha úgy érezzük, hogy minden kellő cucc megvan, akkor szállunk szembe a gonosszal), de ez még nem volt zavaró. Utunk során akadhatnak egyéb kötelezettségeink is, mint a sárkányvadászat, vagy a gátjavítás, és igazából olyan érzésünk lehet, hogy az egész világot bejárjuk a havas tájaktól az izzasztó tűzhegyekig. Merthogy így is van. Szóval egy nagyon tartalmas, már-már tömény könyv lett, de a jó értelemben véve. Jonathan Green most se okozott csalódást.
hr
© twillight (Kövérorr)
2015. szeptember 9. 10:32 | Válasz erre | #92
Nem igazán lóg ki. Valójában ez a könyv a Varázsló Kriptájának és az Island of the Undeadnek az összegyúrásából keletkezett.

Azért nagy poén hogy a végéln az összes l00+ot "elfújta a szél".
2014. január 1. 03:16 | Válasz erre | #91
Enyém az első hozzászólás 2014-ben. [smiley]taps[/smiley]

Ki olvasta már ezt a könyvet?
2012. augusztus 27. 17:24 | Válasz erre | #90
Nekem tetszenek azok a konyvek, amik kilognak a sorozatbol. Foleg ha egy kicsit steampunkos. :) Most mar lassan tenyleg kellene idot talalnom az olvasasra megint. :D
2011. december 26. 02:06 | Válasz erre | #89
Hm. Hát meg kell mondjam, ez is kilóg a sorozatból mint az Országút Harcosa, ami pont ezért nem tetszett nekem...valakinek bejön ez a steampunk-cyberpunk valóság, de már a Fantázia Harcos köteteknél se élveztem különösebben ezt a témát. Maga a könyv az jó, csak nem passzol a Titánhoz :)
2011. június 13. 12:01 | Válasz erre | #88
Plusz tanultam két új idegen szót, menazséria-ultramarin.
2011. június 13. 11:27 | Válasz erre | #87
Végigtolva.

Hmmm...lassan nem marad kalandom...belegondolok 17 könyvvel + a két játékfüzettel kezdtem neki, mostanra pedig 7 könyv maradt, esetleg még a VT, ha beleszámolom.

Számomra ez volt a második JG könyv - első a Démonlovagok volt. Természetesen nem is lett jobb nála, de nem is csalódtam a könyvben, ugyanis kellemes kis darab volt. Részint a hangulata miatt, részint mindig történt velem valami, így sose unatkoztam. Ahogy Fox is mondta, a helyszínek megtételéig is van valamilyen fakultatív mellékküldetés is - és ez az előbbi Éjsárkányhoz képest nagyon nagy haladás! A KJK-k többségéhez képest, ebben több volt a párbeszéd. Apropó...én nem éreztem beképzelt bunkónak a főhőst, nem mondom, "bele lehet érteni", hogy paraszt, de szerintem szimplán csak magabiztos volt. Volt több olyan rész, ahol szóban is meg kellett mérkőzni, pl: 329. Meg amúgy is, miért ne lehetne valaki büszke a Vörös Boszi legyőzésére, akár magára a Virmfalóra?!!!

Mr. Zöld tényleg jó író, meglátszanak a szép, hosszú és úgy általábban részletes fejezetpontokon. (Nekem való könyv)[smiley]wave[/smiley] A könyv nagyon egyszerű - elsőre sikerült - , de ezt kompenzálja a terjedelme.
Ez egy klasszikus 3 részes kaland: (mint az Éjsárkány is volt)
1, megtudni a feladatot
2, felkészülni a főgonosz ellen
3, legyakni az ellent.
Habár eddig ez csak a második JG könyv volt, mégis észrevettem valamit: az eredeti sorozazban lévő könyveivel szemben - Varázstörő, Démonlovagok, Múmia Átka, Vérescsont - az újabb könyvei - Vérfarkas, Vihargyilkos, Nekromanta - sokkal irodalmiasabban megfogalmazottabbak. Lassan az lesz, hogy a dobókockás harc lesz alárendelve a történetnek, és ez számomra izgalmas.
Érdekes megfigyelni, hogy az író hogyan építkezik a már korábbi munkáiból, pl.: Diótörő, Ragadó stb..., de ilyen volt az egyik szereplő neve is: Mendelev Quicksilver, a Quicksilver az Ulysess Quicksilverből lehet ismerős, ami egy másik regény sorozata. Persze könnyen lehet, hogy tényleg van egy ilyen nevű illető.

Nagyon tetszett a könyvben a már korábban megismert kódszavas technika, vagy a Hét Napjainak nyilvántartása is.
Röhögtem, mikor Brokknál olvastam a "Troll-Lehelet Sört" - bővebben nem fejtem ki.
A síkságon lévő kérdés egyszerű volt - gyakorlatilag játék a szavakkal. Viszont nem tetszett a hegyben lévő segítséghez való hozzűjutás, nagy szerencse kelletett hozzá, hogy elsőre meglegyen. Viszont nagyon ötletesek voltak az elementálok nevei, csak a földnek adhatott volna valamilyen találóbb nevet is.

Sokan írták, hogy ez a kaland a Titán világától kicsit kirívóbb mű. Igen ez igaz, és? Engem cseppet sem zavart. Egyedül ami nem jött be benne, azok a gépes leírások voltak. Gépeket és csápokat nem szeretem, de hát ez ízlés dolga!

Külön meg kell említenem a főellent, nagyon hangulatos a végére, ajánlott maximálisan felkészülni ellene. Számomra Zagort jutatta eszembe, hiszen itt is elementál ellen elementál kellett. Sőt! Talán itt logikusabban voltak összepároztatva, ellentétben Livingstoneéval!

Borító: nekem az eredeti is tetszett volna, de ez sokkal jobb, mert abszolút illik a könyvhöz, szép munka.
Képek: abszolút kellemes csalódás volt
Fordítás: FF írta, hogy nem annyira tetszett neki a történet, szerencsére ez a fordításon nem volt érezhető, igazán kiváló munka! Nem lehetett könnyű ennyi szöveget ilyen rövid idő alatt lefordítani. (Talán neki sem tetszettek a gépes dolgok?)
Kiadás: most is ügyes munka, persze egy-két apróság volt benne:

bevezetés: veszedelmes-szóismétlés
237-a(z) Vihar
281-ablakokat után pont, nem kötőjel
28-ami, egy-szóismétlés
245-éget(i)
293-találatod helyett találatot


Összességében ez egy jó könyv, ajánlom mindenkinek.
Köszönöm a munkátokat!
2011. május 31. 22:05 | Válasz erre | #86
Na végigtoltam a Vihargyilkost, szerintem k*** jó lett. Jópofák a különböző őselemi helyszínek, és tulajdonképpen nem is lett nehéz. Hangulatos, tetszett.
2010. november 30. 18:02 | Válasz erre | #85
Csak egy kerékre járt az agyad az íróval. Mondjuk nekem az is közrejátszott, hogy én nem is találtam meg azt a másik helyet sem, idegen fejezetet pedig nem szokásom elolvasni, mert elvész az izgalom.

Azért ne izgulj, legfeljebb jelölünk Mensa-tagságra...
2010. november 30. 17:10 | Válasz erre | #84
Lehet, hogy én is illusztrációnak gondoltam volna, de mint tudjuk nem csak egy helyen vannak ilyen ábrák... És a másik szakasznál az egyes jelek jelentése is le van írva, szóval nekem gyakorlailag egyből eszembe jutott, hogy akkor ezzel dekódolni tudom azt a másikat, ahol ugyebár feltűnően ugyanilyen izék figyelnek. De akkor ezek szerint csak én vagyok ilyen "penge". [smiley]awink[/smiley]
2010. november 30. 12:59 | Válasz erre | #83
Lobotómia? [smiley]beka3[/smiley]
2010. november 30. 02:05 | Válasz erre | #82
Láttam én azt a nyavalyás rovásírást (ugye vak nem vagyok), de tovább is ugrott a tekintetem róla. Franc se gondolta, hogy azzal kellene valamit kezdeni, én csak illusztrációnak gondoltam. Ráadásul régi KJK-s beidegződésnek köszönhetően a szövegben kerestem volna utalást.
2010. november 28. 01:05 | Válasz erre | #81
Pedig vannak. [smiley]nevetes1[/smiley] En peldaul meg el sem olvastam a ket magyar Szukits kiadast. [smiley]oooo[/smiley] Most varnom kell tovabbi 7-8 evet, hogy kimenjen a fejembol. [smiley]beka2[/smiley]
2010. november 27. 18:08 | Válasz erre | #80
Annyira azért szerintem nem nagy dolog kiszúrni azt a rejtjeles szöveget, nekem szinte egyből feltűnt.
2010. november 27. 16:14 | Válasz erre | #79
Viszont annál nagyobb öröm, mikor felfedezi ezt az ember:)
2010. november 27. 12:44 | Válasz erre | #78
Úgy hittem, egy tizenhat (magyar nyelven tizenkét)éves játékkönyvnél nem nagyon lehet spoiler egy ilyen megjegyzés... elnézést mindenkitől, aki még nem olvasta. (Legalább adtam egy kis segítséget, mert amúgy lehet, hogy a büdös életben nem találjátok meg srácok... ;D )
2010. november 27. 01:43 | Válasz erre | #77
Az utolso mondatodat rakhattad volna az uj spoiler tagek koze. [smiley]ejnye1[/smiley]
2010. november 27. 00:51 | Válasz erre | #76
Én nem találtam unalmasnak a többi könyvét sem, bonyolultság tekintetében viszont erősen ingadozik a szerző színvonala. Greent nem tartom rossz írónak, hangulatot is egész jól teremt, de a játékegyensúlyt nagyon nem tudja eltalálni. Vagy rohadt nehéz lesz a könyv vagy nagyon könnyű. (Zseniális, de nagyon szemét ötlet volt például a Démonlovagokban a harmadik versike rejtekhelyének megválasztása. Sosem figyeltem annyira az illusztrációkat és a korábbi KJK könyvek szokásától eltérően még csak említés sem esik róla a szövegben, hogy "figyelj már a koporsófedélre, te tökfej!" Így többször is ügyesen elsiklottam fölötte.)
2010. november 26. 14:18 | Válasz erre | #75
Jó könyv az első amit Greentől végigjátszottam a többi
könyve a szerzőnek túl bonyolult volt és unalmas pl:Démonlovagok.Tetszett hogy a főhős dicsekedett eddigi hőstetteivel szerintem ez hiányzik a többi
KJK-könyvekből is.Nagyon sok benne az ellenség
így szerintem kockával becsületesen végigjátszani
szinte lehetetlen lenne.
2010. november 25. 15:08 | Válasz erre | #74
Ahogy elnézem, elég steampunkos beütésű, amin nem is csodálkozom nagyon. Green steampunk író is egyben, csoda hogy csak most kezdett hatni a KJK-s műveire. :) Persze ez nem azt jelenti, hogy jót is tesz Titánnak az ilyesfajta megközelítés, sőt. (Megjegyzem tudtommal ő az egyetlen FF alkotó, aki egyben irodalmi műveket is ír. Ez meg is látszik a könyvein.)
© runner
2010. november 25. 00:21 | Válasz erre | #73
köszi, ez is hiba. [smiley]hawaii[/smiley]
A szabályzat leginkább A Lidérckastély mélyén-hez volt hasonlatos, így az lett átemelve, de ez benne maradt.
A főhős Te vagy!
© Anry
2010. november 25. 00:17 | Válasz erre | #72
23-ik oldal, 11-es sor - elírás: vereségéRRe.
© Anry
2010. november 25. 00:07 | Válasz erre | #71
A 10-ik oldalon akarat pontokról is szó esik, de utána ilyesmiről egy szó sincs a továbbiakban és a kalandlapon sincs ilyen rovat.. (???)
2010. november 23. 22:09 | Válasz erre | #70
Nagyot akartál mondani, de ez nem jött össze.
[smiley]taps[/smiley]
Lehetnék én a főhős, de a könyvet szeretem. Akkor miért ne várnék rá? Oh, tudom már, akkor miért olvasom a hozzászólásokat? Tulajdonképpen az én k. anyámat, mert szerettem volna egy kis kedvcsinálót. Valószínűleg nem csak én vagyok egyedül ezzel.
Amúgy meg te ne nagyon szólj bele abba, hogy mit olvasgassak!
Talán egyszer majd megérted, hogy rajtad kívül mások is vannak a világon.
© killmaster (Savanyúhas)
2010. november 23. 21:33 | Válasz erre | #69
Hát akkor a doktor úr kedvéért kevésbé spoileresen! Elementálokról még hírből és könyvből sem hallott senki, különösen nem a Vihargyilkos című történetben, amely még véletlenül sem hasonlít itt-ott a korábbi Zagor.hu-s kiadványokra, melyeket itt senki sem tölt le, elvégre perfektül beszéljük a szuahéli nyelvet, melyen ezeket a könyveket írták. A harmadik elágazásnál vehetjük fel a mágikus gereblyét, amely ősszel rendkívül nagy kincs, ha félénk hősünk épp a kertjét takarítja, és nem valami mágikus repülő szerkezetet üldöz, amelyet egy piros ruhás fickó vezet és rénszarvasok húznak. Szóval a főhős te lennél, ha nem az én hozzászólásaimat olvasgatnád!

Egyébként Firefox emelem előtted kalapomat, biztosan nem lehetett könnyű dolgod a könyvvel! Várjuk türelemmel a Vérfarkas üvöltését! [smiley]buck[/smiley]
© Kawer
2010. november 23. 19:42 | Válasz erre | #68
Köszi szépen! :) Egy újabb kaland a Titánon! Köszönet a fordítónak és minden közreműködőnek!
"Mióta felfogtam halandóságomat, azóta sokkal vidámabban telnek napjaim!"
2010. november 23. 14:56 | Válasz erre | #67
NEM akarok senkit bántani, de muszáj spoiler-esen írni?
2010. november 23. 12:47 | Válasz erre | #66
Én az elementálok szerepeltetését nem érzem problémának, pláne hogy erre már a hátsó szöveg leírásánál számítani lehetett, a megnevesítések meg szerintem kifejezetten jók. Hogy most olyan könyvek vannak éppen soron, amikben elementálok szerepelnek, hát így jött ki a lépés. A főellenség elleni harc kifejezetten hangulatos, pláne ha rendesen felkészül ellene az ember.

Az persze más kérdés, hogy már a könyv alapkoncepciója sem igazán illik bele Titán világába, de ez megint egy olyan dolog, amire csak vállat tudok vonni, mert valóban így van. Green bácsinak elgurult a gyógyszere. És mindezek mellett még mindig nem láttam sehol egy szerencsétlen kerékpárt, pedig már nagyon itt lenne az ideje.

A kalandor egy beképzelt bunkó. Mintha valami celeb lenne a mai világban.

Mantikór vissza lesz avanzsálva.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2010. november 23. 11:38 | Válasz erre | #65
Ismét gazdagabbak lettünk egy pdf-es kalanddal, köszönet érte Firefox-nak és Runnernek. Hát én csak beleolvasgattam a könyvbe, de ez a történet nem gyakorolt rám elemi hatást! Egyrészről már tele a hócipőm az elementálokkal! Mintha a legutóbbi könyvekben csak ezek léteznének! Ugye ott a Zagor legendájában a légelementál, A visszatérés a tűzhegyben is szerepeltek, de ott jól volt kitalálva, sárkányfogakba rejtették és bizony elementál ellen elementál kellett! Az élőholtak szigetében is találkoztam már belőle kettővel (még nem játszottam végig a sztorit, de gyanítom ott is van még legalább kettő!); a Mélység démonaiban is akad egy belőlük, szóval lassan ott tartunk hogy a sárkányok és a dinoszauruszok mellett az elementálok lesznek a leggyakoribb ellenfelek a Titánon. Ezzel csak az a baj, hogy a kalandot átlagossá teszi. Én jobban szeretem az olyan ellenfeleket, amelyek kézzelfoghatóak és jól kitaláltak! Aztán itt a főellenség és a felszerelése. Mintha a Pusztítóból szedték volna... Aztán a történetben szerepel egy és más, amit én kihagytam volna, mert nem igazán illik a Titán világába. (Ráadásul még az elementáloknak neve is van, hát... ) Azért vannak jó ötletek is a könyvben, a napok számlálása és nyilvántartása, néhány eléggé veszélyes és rizikós szituáció megadja a jó ízhatást. Az meg hogy kalandorunk kissé dicsekvő, talán annak köszönhető, hogy varázskardja van, amit valamely korábbi hihetetlen kalandjából szerzett.
Még egy megjegyzést tennék ide: Tudom, hogy a teremtmnyek neveit, ahol lehet magyarosítsuk elvet követitek velem együtt, de szerintem szerencsésebb lett volna a Manticore-t angolosan hagyni, már csak a korábbi kiadványok kedvéért is. (Halállabirintus, Shamutanti dombok...) Persze még csak a könyv elején tartok, ezek csak amolyan első gondolatok voltak...[smiley]nezze[/smiley]
© runner
2010. november 23. 09:56 | Válasz erre | #64
Köszi.
El sem tudom képzelni mi történt, már a dokumentumban is fura.
A főhős Te vagy!
© Anry
2010. november 23. 08:37 | Válasz erre | #63
A 18-ik oldalon a napok táblázatában két karakter helyett csak négyzet van..

Szél□ap
□engernap

© Anry
2010. november 23. 08:10 | Válasz erre | #62
Nagyon király!
Már le is szedtem!
Meglesés délután mert most estem haza a melóból..
2010. november 23. 01:19 | Válasz erre | #61
[smiley]eljen[/smiley]
Remélem karácsonyra már tudok szerezni pár zagoros könyvet.
© runner
2010. november 22. 23:19 | Válasz erre | #60
Elkészült a könyv PDF változata.
Letölthető az oldalról.

Könyv később készül csak belőle!
Még 1-2 hét elvileg.

Innentől (jobban mondva már Az Élőholtak szigete könyvtől) kezdve mindig előbb felkerül a PDF, és utána, leghamarabb 1 hét múlva kezdődik csak a könyvek készítése.

Kérem, hogy aki elolvassa a könyve(ke)t a gépén, az ha talál hibákat e-mail-ben jelezze nekem, hogy minél jobb és hibátlanabb könyveket készíthessünk innentől fogva.

Előre is köszönöm a segítséget!

A főhős Te vagy!
2010. november 17. 15:11 | Válasz erre | #59
Ez így igaz, leesett aztán nekem is tegnap. Maximum kapnak egy ajándék pédányt valamelyik könyvből:D
2010. november 17. 00:39 | Válasz erre | #58
A nem Zagor könyvekkel kapcsolatban irhatsz árakat, csak velük nem, mert aztán a jogdij tulajdonos felfedezi az oldalt és lesz irgum meg burgum. Hál istennek a magyar nyelv nem megy annyira az angoloknak. [smiley]eplus2[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2010. november 16. 20:57 | Válasz erre | #57
Doktor úr! Sajna a stílusomon még a te kedvedért sem változtatok, nevezd finom iróniának - számos magyar író és költő élt már vele az évek folyamán! Senki nem arról beszél, hogy fél munkát végezzünk, ha olvastad volna a korábbi hozzászólásaimat ez fel sem vetődött volna benned! Mellesleg az én Éjféli tolvajom zöld, és direkt így kértem Runnertől! Az érdemi hozzászólásoknál az érdemi vitát értettem, az meg hogy néhányan ennek nem tesznek eleget az legyen az ő dolguk! Az, hogy a borító színének árnyalatát én nem tartom akkora megbocsáthatatlan bűnnek az saját véleményem, néhány más kérdést fontosabbnak tartok! De így kerek a világ, és én is igyekszem építeni, és pont annyit kritizálok, amennyit fontosnak tartok! Mellesleg az "érdemi" hozzászólásokat mindig elolvasom, a többiből meg válogatok, mint anyám tyúkja...[smiley]law[/smiley]
2010. november 16. 19:45 | Válasz erre | #56
Szia! Nem én végig a borítóról beszéltem.
2010. november 16. 19:38 | Válasz erre | #55
A lidérckastélyt azt aláírom, hogy nem lett valami fényes (most ugye a történetről beszélünk?), de a mélységnél kíváncsi vagyok, hogy mi nem tetszik vele kapcsolatban, mert szerintem az egy nagyon jó belépő könyv mind Titán, mind pedig általánosan a játékkönyvek világba.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2010. november 16. 18:29 | Válasz erre | #54
A te írásodban nem is éreztem semmiféle gúnyt Runner. Abszolút korrektul válaszoltál szerintem. Bocsánat az árakért, nem tudtam és nem is gondoltam volna, hogy nem írunk árakat, mert láttam más topicok-ban árakat.
Mindazonáltal tiszteletben tartom.
Ellentétben Killmasterrel, aki rögtön nekem ugrott. (Talán azért, mert ő fordította az Éjféli tolvajt, ami ráadásul az egyetlen piros színű zagor-os könyv ezidáig.)
Egyből felnagyítottad a "micsoda" szóval. Egy szóval sem említettem azt, hogy sz@rok lennének a könyvek kiadásai, sőt megsúgom, hogy az Éjféli, Lidérckastély és a Mélységen kívül a többi simán veri a Rakétásokat szerintem-de majd mindegyiknél írom a konkrétumokat. Látszik, hogy nem cigány munka, szívből készültek. Külön öröm, hogy az Éjféliben "dombornyomottak" a képek! Nem is említettem a fóliát.

Idézem: "A minél jobb könyvekkel én is egyetértek, de ezt talán kezdjük a hibák kiküszöbölésével, érdemi vitákkal itt a Zagor.hu-n, és amikor már majdnem tökéletesnek érezzük a kiadványokat, na akkor visszatérhetünk a hátsó borítók kérdésére..."
Ezek szerint adjunk ki minél hamarabb minél több könyvet félmunkával és majd utólag javítsuk ki. Ahelyett, hogy inkább várnánk rá többet és lennének majdnem tökéletesek, mert tökéletesek úgyse lesznek sose. Olyan nincs.
Persze ez csak saját vélemény.
Ez csak egy szimpla felvetés volt, rögtön az elején úgy fogalmaztam, hogy ne legyen sértődés.
A kritikához jogom van, úgyis le fogom írni könyvről könyvre, hogy mit gondolok majd róluk.
Az érdemi vitákról meg annyit, hogy kapásból tudok mondani néhány nevet, aki nagyon "értelmesen" társalog itt.
Még annyit, hogy most sem volt rosszindulat, lehurrogás stb. és akkor sem lesz majd, mikor véleményezem konkrétabban a könyveket. Mint írtam, örülök, hogy vannak ezek a könyvek!!!
© runner
2010. november 16. 18:02 | Válasz erre | #53
De természetesen a probléma felvetése nem gond.
Szóval csak simán válaszoltam, nem akartam lehurrogva írni.

A főhős Te vagy!
© runner
2010. november 16. 17:53 | Válasz erre | #52
Utólag töröltem az árakat, azt nem írunk fórumba.
A borító színei pedig szerintem már elfogadhatóak.
Sok kísérlet volt nyomtatókkal, és aki próbált már visszanyerni színhű nyomatot, azt tapasztalhatta, hogy a drága színes lézernyomtatók is fakó vagy sötét színeket produkálnak.
Ez ugye digitális nyomtatás, nem nyomdai technológia.
Láttátok volna mik jöttek ki akár több százezer forintos masinákból.
Amúgy meg a régi Rakétás könyvek is hol ilyen, hol olyan színűek voltak.
Szóval szerintem nem rossz a mostani verziók.
Ráadásul pont emiatt áll a könyvkészítés, mert az a nyomtató amivel eddig készültek rossz.
Másikkal meg nem akarom, mert ahogy írtam nam szépek a nyomatok.

A főhős Te vagy!
© killmaster (Savanyúhas)
2010. november 16. 17:14 | Válasz erre | #51
Doktor úr! Hogy önnek micsoda problémái vannak? Nekem speciel ez fel sem tűnt! Sőt szerintem eléggé jól kivitelezettek a könyvek. Persze talán az első kiadások még fólia nélkül nem voltak 100%-os retró jellegűek, de kit érdekelt? Beindult a fordítás, a képek is és a szöveg is megállta a helyét. A minél jobb könyvekkel én is egyetértek, de ezt talán kezdjük a hibák kiküszöbölésével, érdemi vitákkal itt a Zagor.hu-n, és amikor már majdnem tökéletesnek érezzük a kiadványokat, na akkor visszatérhetünk a hátsó borítók kérdésére...[smiley]taps[/smiley]
2010. november 16. 15:00 | Válasz erre | #50
Szándékkal ide írok némi építőjellegű és nem rosszindulatú kritikát, mert ez lesz a következő könyv. Ugyan még nem volt időm elkezdeni a zagoros könyvek véghezvitelét, de már "megnézegettem" őket. A hátsó borító színével kapcsolatban vettném fel, hogy a legtöbbjének "tompa" a színe. A sárgák nagyon jók, de a kék és piros nem eléggé kék és piros.Vagy csak én látom így? Valószínűsítem azért, mert eléggé tintazabálóak.
Természetesen nagyon jól tudom, hogy örüljek hogy vannak ezek a könyvek!
Na mármost, ha csak a tinta fogyása a baj, akkor szerintem nyugodtan felmehet az ára xxxx-re esetleg többre. Az indok pofon egyszerű. Gyakoratilag ez a rajongóknak készül. Miért ne adjuk meg akkor a módját? Aki kiadja a xxxx-at, szerintem kiad xxxx-ret is, csak hogy mégjobb legyen. Úgyse mindennap jelenik meg könyv, ezért nem hiszem hogy az a plusz pénz olyan nagy baj lenne...
De felőlem megszavazzhatjuk, én arra szavazok, hogy legyen minnél jobb!

* runner által törölve. Árat nem írunk a fórumba!
© killmaster (Savanyúhas)
2010. november 2. 20:11 | Válasz erre | #49
Én zöld hátsó borítóval kaptam az Éjféli tolvajt, és büszke is vagyok rá, hogy csak az enyém ilyen. Runner kolléga támogatja olykor extrém elképzeléseimet is. Valljuk be azért a dizájn egy kérdés, nem igazán azon fogunk perlekedni, hogy milyen színű a könyv hátsó borítója. Viszont arra büszkék lehetünk, hogy a külföldi kiadásokkal szemben pl. A nekromanta éjszakája nagyon dekoratív lett. De így vagyok a Vihargyilkosal is. Ha egyszer felállítanák a kjk borítók top 10-es listáját, jó pár Zagor.hu-s kiadvány szerepelne benne. Viszont pár borítót én alapból megváltoztatnék a majdan kiadásra kerülő könyvek közül. Némelyik tényleg bugyutára sikeredett. De addig még sok víz lefolyik a Dunán...[smiley]rolleyes[/smiley]
2010. november 2. 17:36 | Válasz erre | #48
Hosszasan konzultáltunk anno erről a borítóról, de végül abban maradtunk, hogy marad a kék. Zöld hátsójú könyvre sajnos még várhatunk, pedig ez valóban egy remek jelölt lett volna rá.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2010. november 2. 17:05 | Válasz erre | #47
A zöld is szuper szerintem, de talán egy picit jobb a kék-de ez csak saját válemány. A másik oldalon meg az van, hogy a zöld új szín, amit szintén támogatok. Ha zöld marad úgy is jó nekem, főleg, hogy J. Green írta!:)ú
© Kamo
2010. november 2. 15:05 | Válasz erre | #46
Nekem egyre jobban tetszik a zöld borító. Kit érdekel, hogy nem megszokott? Engem aztán nem zavar, sőt! ;-)
2010. november 2. 13:47 | Válasz erre | #45
A zöld hátsó részhez ellenben pazarul ment :D
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© runner
2010. november 2. 13:43 | Válasz erre | #44
Zöld volt az eredeti képen, nem passzolt a kék hátsó részhez.
A főhős Te vagy!
2010. november 2. 13:33 | Válasz erre | #43
Szerintem a legjobb a kék színű borító kékesítve az éggel. Esetleg meg lehet próbálni a zöldet is.