Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Egy varázslatos várkastély titkai
BejelentkezésElfelejtett jelszó
2021. január 25. 10:49 | Válasz erre | #19
Csak most olvastam az utóbbi bejegyzést.
Köszönöm a megemlítést!:-)
© SzG
2021. január 16. 09:00 | Válasz erre | #18
Megemlítettem a könyvet az új lapozgatós hírportálunkon, a Játékkönyv-figyelőn is:

[url=https://www.facebook.com/J%C3%A1t%C3%A9kk%C3%B6nyv-figyel%C5%91-100335215380060]Játékkönyv-figyelő[/url]

Lehet, hogy fog érkezni pár visszajelzés ott is a művel kapcsolatban, így szerintem érdemes figyelni az oldalt. :)
© Denko
2021. január 7. 16:59 | Válasz erre | #17
Van egy ötletem a tárlatvezetés jelleg kivédésére.Lehetne a múzeum az elejétől szabadon bejárható,ellenfelekkel/gyűjthető tárgyakkal,de az egyes helyszíneken levő mini kalandokat csak kód/jelszó/akármi megfejtésével/szerzésével lehetne elérni.(A kijutáshoz szükséges tárgyak ezeken lennének.)
Szerintem nagyobb élmény önállóan felfedezni a területet,mintha kézen fogva vezetnének végig. ;)
© Denko
2021. január 7. 16:45 | Válasz erre | #16
"Az szerintem baj, ha a felnőtteknek szóló könyveket élvezhetetlen stílusban írják meg."
Egyetértek,csak nem világos,mire gondolsz konkrétan. ?

A tök(él)etlen katona 1993-ban nagyon viccesnek tűnt,de akkor 11 éves voltam.(Vannak benne poénok,amik most is megmosolyogtatnak.)
A varázslatos várkastély sincs rosszul megírva,látszik,hogy a szerző ismeri/szereti a múzeumot,csak néhol olyan benyomást kelt,mint amikor a szakterületéről beszél egy akadémikus.

A mágusos könyv borítójáról nekem A szürke ötven jutott eszembe,abból három oldalt olvastam el,aztán öngyilkossággal kezdtek fenyegetőzni az agysejtjeim. :) (Jó,nem én voltam a célközönség,de a Szürke iskolapéldája lehetne az élvezhetetlen stílusnak,mégis bestseller lett.)

"A humort érzékletes módon mondák, adomák stílusában el tudom képzelni."
Ez jó ötlet.

Idézet tőlem:"A magyar népmesékben eléggé sok az erotikus felhang,de meg lehet ezt fogalmazni kultúráltan is."
Konkrétan ilyesmire gondoltam:

https://www.youtube.com/watch?v=hOp8-52NjOg

2021. január 7. 15:20 | Válasz erre | #15
Továbbra is köszönöm észrevételeitek! Folyamatosan olvasgatom a javaslatokat, lassan elő kell szedjem a jegyzetfüzetem. :-)
2021. január 6. 21:53 | Válasz erre | #14
Az szerintem baj, ha a felnőtteknek szóló könyveket élvezhetetlen stílusban írják meg. Ha ezek az olvasók szülők, ilyen élmények után már nem erőltetik a műfajt gyermekük kezébe. A mágus szentélyében könyvet én sem ismerem, de majd megnézem a boltban és belelapozok. Úgy látom, hogy hölgy olvasó írt már olyan értékelést róla, ami arra utal, feledhető.

A történelemkönyvek gyakori problémája, hogy részletesek és pontosak, ám olvasás tekintetében unalmasak. A regény, és szvsz az interaktív regény esetében is a lebilincselő történetnek kell a középpontban állnia. És azoknak a fontos információknak kell a történetben szerepelnie, amely ezt közvetlenül szolgálja, esetleg feladvány vagy döntés alapjául szolgálhat. Akár információ sor közé rejtve valami kitalálandó válasz, az magyarázhat hosszas leírást. Ami viszont pedagógiai leírás, korhű részletezés, az hivatkozásokkal állhat a történet végén lexikonként, ahol az érdeklődő olvasó utánanézhet.

A történelmi vonalon jó próbálkozásnak tartom az időgép könyveket, bár nem túl hosszúak. Hosszabb kivitelben szólhat idősebb olvasóknak. Lényegében viszont egy adott korba vagy kultúrába enged betekintést, ahol valami egyéni feladatot igyekszünk végrehajtani.

A humort érzékletes módon mondák, adomák stílusában el tudom képzelni. Mint Mátyás király történetekben, ahol próbára teszik egymást a felek és sikerül furfanggal megoldani azokat.
© Denko
2021. január 6. 17:52 | Válasz erre | #13
Szabályok

Két opciónk van az értékek megállapítására,a klasszikus kockadobálás,ill. a pontelosztás.Az előbbit nem igazán szeretem,mert alacsony kezdő értékekkel úgysincs esélyem,túl magasakkal meg a harcok válnak érdektelenné. Pontelosztás esetén viszont 12-13 szabadon osztható pontunk marad(a kerekítéstől függően).Ha minden értékből közepeset szeretnénk,átlag 3 pontot kell tenni mindenre = 11-es életerőnk lesz.1d6-os sebzésnél eléggé kevés.
Javaslatok:
Több elosztható pont,de limitált kezdeti értékek,későbbi emelés lehetőségével.Pl.: a kezdeti ügyesség 7-10,de a játék során fejleszthető 12-ig.
Az I.-es kategóriájú fegyvereknek kisebb sebzés,mondjuk 2-4(1d6/2+1).Kisebb a sebzés,de kisebb a szórás is,a jobban irányítható fegyver miatt.
Harcérték/életerő: Értem,hogy balanszolni lehet egy-egy gyengébb képességet( E 7+Á 12 =19/2=9,vagy 10),de a kerekítésnél kockával dobni túlzás.Kerekítsünk automatikusan felfelé,elvégre mi lennénk a főszereplők. :)
© Denko
2021. január 6. 16:48 | Válasz erre | #12
Salamon: A paródiát csak,mint lehetséges opciót vetettem fel,elvégre egy interaktív regény csak abban különbözik a hagyományostól,hogy...Nos,interaktív.
A tökéletlen katona két kötete sem döntötte romba a műfajt,egyébként a baglyos részt pont annak az egyik morbid halálpontjából vettem(bár ott nem bagoly volt,hanem óriás denevér).
Távol áll tőlem az efféle "humor",a legújabb FF-k "poénjain" is fanyalogtam,de attól még megvan a maga célközönsége,a szerző döntése,hogy milyen irányba nyit.

Érdekességképpen:

https://www.libri.hu/konyv/a_g_steve.a-magus-szentelyeben.html

Ezt Dan említette,valamivel lejjebb,elvileg felnőtteknek szól(nem olvastam),és interaktív kalandjáték.Azt akarom ezzel mondani,hogy a lapozgatósokba sok minden belefér.

"Az Éjszaka az állatkertben 9-12 éveseknek szól. Szerintem ezt kéne belőni, ami persze nem zárja ki, hogy idősebbek is élvezhessék. A magyarázós részeket valamilyen rövidített formában benne lehetne hagyni,"

Ezzel egyetértek,ráadásul kevés módosítást igényel.Gondolok itt pl. a vizafogó horogra.Megtaláljuk az eszközt,le van írva a működése,majd a köv. fejezetben lényegében meg van ismételve az infó,mivel láthatjuk a dolgot a gyakorlatban is.Elég lenne az utóbbi jelenet.

Az ágyékon rúgást azért hoztam fel,mert Salamon felvetette,hogy női karakterrel akár csábíthatnánk is. Erre reflektálva hoztam a "tisztességtelen" harcmodort, a karakter női mivoltának esetleges érzékeltetésére.

Átfésültem a szabályokat,később megírom a véleményem.
2021. január 6. 11:40 | Válasz erre | #11
Továbbra is köszönöm az észrevételeket.

Ezt és más történeteket eredetileg a magam szórakoztatására írtam. Tíz évig dolgoztam a múzeumban és adta magát a dolog. Bojti Anna, ha jól látom az Éjaszaka az állatkertben szerzője? Rátaláltam a F.B. profiljára. Lehet, majd ráítok.

Ja és nem fizikai értelemben rúgtak már ágyékon többször is ... lehet könnyebb lett volna elviselni, ha fizikailag teszik ezt. ;-)
2021. január 6. 07:32 | Válasz erre | #10
[b]A nem kérdéséhez:
[/b]
Nem véletlen, hogy a szerepjátékok nagy része sem alkalmaz nemi módosítókat. Túl nagy a szórás, ill. túlságosan bekategorizálhatatlan a két nem közötti különbség, hacsak nem akarunk a sztereotípiáknak teret adni. Az intelligencia nagyon sokféle dolgot jelenthet, amit te írtál, az egyedül az érzelmi intelligenciára vonatkozik. Ha már belemegyünk, akkor tudomásom szerint a nők az érzelmi és a nyelvi intelligenciában jobbak, a férfiak viszont a térbeli és a mozgásos intelligenciában. Az ügyesség ugyanígy sok mindent jelent a kézügyességtől kezdve a gyorsaságig.

Amit én elfogadhatónak tartanék (ha én írnám a könyvet [smiley]circling[/smiley]), ha már muszáj:
Férfiak +2 Erő
Nők +1 Ügyesség, +1 Állóképesség

Az Intelligenciát pedig törölném, ahogy Denko mondta.

A nemeket szerintem ne szedd ki, hanem éppen ellenkezőleg, bővíteni kéne a művet úgy, hogy több helyen számítson. A könyvnek az az egyik hiányossága szerintem, hogy kicsi az újrajátszhatósága, mert elsőre a fejezetek 90%-át érinteni tudjuk. Így legalább lenne motiváció végigjátszani egy más nemű karakterrel.

[b]A célközönségről:
[/b]
Denko: paródiakötetre semmi szükség! Ne tegyük komolytalanná a lapozgatós műfajt. A baglyos dolgot szerintem te sem gondoltad komolyan. Én azon a ponton dobnám el a kezemből a könyvet...

Az Éjszaka az állatkertben 9-12 éveseknek szól. Szerintem ezt kéne belőni, ami persze nem zárja ki, hogy idősebbek is élvezhessék. A magyarázós részeket valamilyen rövidített formában benne lehetne hagyni, hiszen ezt a korosztályt még minden érdekli, szívják magukba az információt (az iskola még nem ölte ki belőlük a kíváncsiságot [smiley]fejvakaras[/smiley]).

Egyébként Gábor, hosszú távon mi a célod a könyvvel? Kiadásban gondolkodsz? Talán érdemes lenne felvenni Bojti Annával a kapcsolatot.
© Denko
2021. január 5. 17:41 | Válasz erre | #9
Ugyan nem vagyok sem szülő,sem pedagógus,de azt talán kijelenthetem,hogy a mai gyerekeknek jóval magasabb az ingerküszöbe,mint anno nekünk,vagy a szüleinknek.Az internet minden szempontból kinyitotta a világot.

Férfi/női karakterek:Nem értelmetlen a dolog,csak markánsabban kell elkülöníteni őket.A női magasabb ügyesség ellen személy szerint nem volt kifogásom,egyrészt korrektül el lett magyarázva,másfelől kompenzálni kell a karakter gyengébb fizikumát,harmadszor,van benne igazság.

"Az más kérdés, hogy (főleg puszta kezes harcban)"

Ahem. Rúgtak már ágyékon?Tűnhet mulatságosnak,de mi a gyermekkori lökdösődések során elsajátítjuk a "férfias" összecsapás íratlan szabályait,a lányokat viszont általában másképpen nevelik.Ha egy nő fizikai konfliktusba kerül,hajlamos elmenni a falig.(Ezt most nem bontogatnám,de egyes helyzetekben irreálisan kíméletlenek tudnak lenni.)

A gondolkodásmódbeli különbségeket sem vitatom(ált. empatikusabbak,néha meg...lásd fent),viszont az intelligenciát kivenném a szabályok közül,jobb lenne helyette pár rejtvény/logikai feladvány.Lapozgatós könyvben ez az egyetlen mód,hogy ténylegesen próbára tegyük a játékost,ne a kocka döntse már el,mennyire vagyok okos.Ezenfelül,pl. egy barbár harcos karakter jó eséllyel lehet műveletlen,írástudatlan,de nem feltétlen buta is.

"úgy érthető a koncepció, ha valaki jól ismeri az épületet belülről"

Ez érthető a részedről,csak nagyon leszűkíti az olvasói kört.Kronológiai sorrendben is be lehet mutatni a múzeumot,és egyúttal felkelteni az érdeklődést iránta(már ha ez a cél).

Korosztály: Én három opciót látnék lehetségesnek,a korhatár megjelölést csak saccra írtam.

1. 7-10 évesek
Játékos tankönyv/oktató játékkönyv,a célja,hogy felkeltse a kisebbek érdeklődését a múzeum/a magyar történelem/akármi iránt.Ez esetben ki kell venni az "amatoxin okozta vese elégtelenség",és hasonló részeket,különben átmegy a történet Űrgammákba.(ha valaki még emlékszik rá.)Személy szerint,ebben látnám a legtöbb fantáziát.

2. Felnőtt korosztály/kamaszok(kb. 16 éves kortól)

Lényegében paródia jellegű kötet,nem kell 18-as karika,de ne szemérmeskedjünk.
(rézCSŐRŰ bagoly.Oké, a rendes nevén szerepeltetve eléggé obszcén támadások feltételezhetőek a részéről,de így meg dezinformatív).
A magyar népmesékben eléggé sok az erotikus felhang,de meg lehet ezt fogalmazni kultúráltan is.
[i]Ellenfél:Rézfaszú Bagoly Ha megnyer egy harci kört,akkor "megreszel",és kalandod véget ért. :)[/i]
Ez esetben szerepelhetnének akár olyan klasszikus mesealakok is,mint a Hétszünyű Kapanyányimonyók(tudjuk miről kapta a nevét),vagy a lidérc.

3.Klasszikus játékkönyv a magyar történelmi események alapján,mitikus alakokkal átszőve,vagy azok nélkül.Lényegében bárkinek ajánlható,előnye,hogy a műfajon belül kuriózum,hátránya,hogy nagyon elmélyült ismereteket,vagy komoly kutatómunkát igényel a megírása(már ha normálisan akarja valaki megcsinálni).

P.S. a szabályokat még átnézem
2021. január 5. 11:14 | Válasz erre | #8
Köszönöm észrevételeiteket. Néhány gondolatot ezekhez.

A férfi/női karakterek ügyében nyitott kapukat döngettek. Készítettem ehhez hasonló módon egy másik történetet is, melyben a főhős Buda 1686-os ostroma előtt kémkedik a várban. Itt már meg sem kíséreltema nemek meghatározását. Egy ilyen jellegű könyvben én sem sok értelmét látom. Egyébként, hogy ne essék csorba a férfi becsületen, a női karakterek erősségeit azért határoztam meg így, mert úgy vettem észre saját életemben, hogy sokszor voltak olyan problémáim, melyeket már nem tudtam volna megoldani "asztalborogatás" nélkül. Ilyenkor mindig akadt egy nő (édesanyám; kolléganők; feleségem)akinek valahogy sikerült elsimítania a problémát, még ha nem is egészen olyan módon, ahogy én tettem volna. :-) Az ügyességnél pedig anatómiai tény, hogy a nők mozgása rugalmasabb, hajlékonyabb, harcban (vívás; küzdősportok) pedig macskaszerű ruganyosságuk nagyon feladja a leckét az ellenfélnek. Az más kérdés, hogy (főleg puszta kezes harcban) a férfiak testi és mentális erejét általában nem tudják túlszárnyalni.

A történelmi kronolőgikus sorrendet figyelembe vevő, lovagkortól a barokkig berendezett épületszerkezet logikus lenne. Azért nem így lett megoldva végül a kaland, mert én a múzeum belső berendezéséhez, a kiállítótermekhez igazodtam. Igen tudom, így elég "belterjessé" vált, mert úgy érthető a koncepció, ha valaki jól ismeri az épületet belülről.

A korosztály meghatározását pedig nehezebbnek tartom, mint elsőre gondolná bárki. A bonyolult szabályok kapcsán megjegyezném, a körülbelül 9-10 éves unokahúgommal és barátaival lazán játszottunk olyan kártyajátékkal, melyet később egy 30 évesnél idősebbekből álló (!) asztaltársaság túl bonyolultnak tartott. A kaland érdekességénél is nehéz általánosan meghatározni kit mi köt le és kinek mi az ingerküszöbe. Például szembesültem vele, hogy 14 éves gyerekek nem értették a "Cápa" film miért 18 éven felüli kategóriás, a 70 évét betöltött édesapámat pedig egyszer a "Magyar népmesék" (!) egy jelenete szinte sokkolta, mikor a főhős egy temetőn ment keresztül, ahol lelkek repültek a kopjafák között.
Egyébként gyakorló szülők/pedagógusok véleménye kifejezetten érdekel erről a kérdésről.

2021. január 4. 19:37 | Válasz erre | #7
Denko: [smiley]nyes[/smiley]
Azért az is érdekes volt, amikor megtudtam, hogy a nők ügyesebbek és intelligensebbek a férfiaknál. (Minden tiszteletem mellett.) Szerintem hagyjuk az olvasóra vagy a véletlenre az értékek meghatározását.

Amúgy javítana a történeten, ha tényleg több helyen figyelembe venné a főhős nemét, pl. a Denko által emlegetett példáknál. Pl. női főhős elcsábíthatná a hajdúkapitányt verekedés helyett. [smiley]puszis[/smiley]
© Denko
2021. január 4. 16:42 | Válasz erre | #6
A múzeumpedagógia átjött,csak jobban bele kellene simulnia a történetbe,így eléggé meg tudja akasztania a cselekményt.

"Ivan előrántott egy tokarevet a belső zsebéből.A TT-pisztoly egy Fjodor Tokarev által tervezett 7,62 mm-es öntöltő pisztoly.Rászögezte Szergejre,és közölte,hogy le van tartóztatva."

(Ez elég radikális példa,de érted,hogy mit akarok vele mondani.)

A szabályok újszerűsége tetszett,de a karakter nemének megválasztása ilyenformán felesleges,ha női karaktert indítok,csak az alapértékeink fognak különbözni.(Össz. egyetlen fejezetpont van,ahol máshova kell lapozni,mint a férfi karakter esetében,de ott sincs lényegi különbség.)
Mondjuk eredményez néha nem szándékoltan vicces szituációkat,mivel mindenki következetesen férfiként kezel.[spoiler]Mulatságos volt,mikor a kocsmában a női karakteremet megvádolta egy legény,hogy elszerettem a babáját[/spoiler] ,ill. elképzeltem,ahogy 50-60kg-s nőként [spoiler]beszólok a hajdúnak:"Ebek igyák a véredet,te fattyú!" [/spoiler] :)
2021. január 4. 16:22 | Válasz erre | #5
Pár gondolat:

A fejezetekre bontás önmagában nem rossz ötlet, de így túl közel esnek egymáshoz a fejezetpontok. Talán kevesebb fejezet jobb lenne.

Nem tudom, volt-e valami általános koncepció a találkozások esetében. Számomra az tűnne logikusnak, hogy minden épületrészben abba a korba kerülünk vissza, tehát a lovagkortól a XVIII. századig menne a mű. Ehhez képest elég ötletszerűen kapunk Hunyadiakat, hajdúkat, törököket, XVIII. századi és jelenkori epizódokat. Nem lenne jobb valamilyen rendezettség e téren?

A múzeumpedagógia alapján már érthetőek a helyenként prospektusszerű leírások. Ezeket a végső változatban nagyon vissza kéne vágni.

Lehetne valami izgalmat berakni a végére, pl. egy főellenfelet, vagy azt, hogy véges az időnk, ami alatt ki kell jutni stb.
2021. január 4. 15:14 | Válasz erre | #4
Kedves Olvasók, Kalandozók!

Néhány gondolat még a könyvhöz. Az általam írt történet ugyan a Kaland Játék Kockázat (hogy pontos legyek Fighting Fantasy) kiadványok koncepcióját követi, de kissé módosult a fejezetpontok elhelyezése és a szabályok is mások. A történet pedig inkább múzeumpedagógiai jellegű. Eredetileg kifejezetten annak is készült. Ez a szöveg tartalmában és fogalmazásmódjában többször elő-elő tűnik. Ha valakinek ez rontaná a játékélményét szíves elnézését kérem érte! Bár abból is ki lehet indulni, hogy gyermekkorom kedvenc rajzfilmjeinek egyike volt a Jankovics Marcell-féle Magyar Népmesék. Felnőtt fejjel is kedvelt időtöltéseim egyike ezek nézése. Ilyenkor nem győzöm rácsodálkozni, gyerekként hogyan értettem meg egyáltalán ezek tartalmát, néhányat pedig kifejezetten rajzfilm-horror kategóriába lehetne sorolni. Szóval talán megvan rá az esély, hogy egy iskolásoknak írt művet, felnőttek is élvezhetnek.
2021. január 4. 14:56 | Válasz erre | #3
Természetesen olvasom és köszönöm az észrevételeket. Valóban ez egy nyers változat, amin tudom, hogy finomítani kell. A célközönség megválasztását sem döntöttem még el véglegesen. Igazából afféle tesztnek is szántam a közzétételt. Ezért jó, ha olvassátok és írtok hozzá.
© Denko
2021. január 1. 15:21 | Válasz erre | #2
Salamon jól összefoglalta a problémákat,én annyit tennék hozzá,hogy főleg az eleje nagyon tankönyv ízű.
Az alapötlet igazán érdekes(játékosan tanítani),de csiszolni kellene rajta.A szerző nem igazán tudta eltalálni a célközönséget,a kisebbeknek túl sok ennyi információ,a felnőtteknek meg nem túl érdekes.
2020. december 30. 14:04 | Válasz erre | #1
Remélem, olvassa a szerző ezt a fórumot. :) Gondoltam, leírom az első benyomásaimat a könyvről. Előrebocsátom, hogy még nem olvastam végig, kb. a harmadánál járok.

Kezdem a jóval. Nekem a könyv témája, tehát hogy bekeveredünk a Vajdahunyad várába, ahol mindenféle fantasztikus kaland történik velünk, tetszett. Végre nem egy szokványos fantasy, hanem egyfajta történelmi urban fantasy a műfaj. Simán el tudom képzelni, hogy egy átírt változatot kiadjanak kb. ugyanannak az olvasótábornak, akik az [i]Éjszaka az állatkertben[/i]-t is megvették, tehát a (kis)kamasz korosztálynak.

Ehhez viszont elég alapos átíráson kellene átesnie a könyvnek. Stilisztikai, nyelvhelyességi hibák vannak benne bőven. A szabályokat kb. tizedére kellene csökkenteni. Látszik, hogy a szerző szerepjátékos, de ilyen részletességű szabályokra egy lapozgatósban egyszerűen nincs szükség. Mondom ezt én, a [i]Viszályok ideje[/i] írója. :)

Nem értettem, miért kellett megváltoztatni a neveket (pl. Vajdahunyad vára, Alpár Ignác, Városliget)? Ennek semmi értelme nem volt, hiszen a kerettörténet a jelenkorban játszódik.

Magukon a találkozásokon is sok változtatni való van. Több helyiségben pl. az összes lehetőségen végiglépkedhetünk sorban, így nincs igazán választási lehetőség / izgalom. Az ellenfelek között vannak jópofák, és tetszik, hogy különböző kódszavakat lehet gyűjteni. De nagyon hiányoznak az eltérő útvonalak, mert így elsőre végig lehet menni rajta.

Egyelőre ennyi, folytatom az olvasást.