Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Első oldalElőző oldal12345678910111213Következő oldalUtolsó oldal
2020. november 5. 17:19 | Válasz erre | #510
Érdekes kérdés. Egyelőre nincs semmi tervezve. Ha a KK nem jut el odáig a roló lehúzása előtt, akkor a Crystal of Storms-t kellene majd megcsinálni valamikor. Illetve az Assassinst is érdemes lenne újra elővenni, már csak azért is, hogy kiszedjük belőle az időhurkot.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Grimmy
2020. november 5. 17:05 | Válasz erre | #509
Ez tényleg égő. [smiley]falbav[/smiley]

Attól tartok, sehogyse fog már összejönni a Kaméleon Gyulának, hogy tényleg ő legyen a [b]hazai[/b] KJK feltámasztója, megmentője.
2020. november 5. 16:30 | Válasz erre | #508
Hmm... Amúgy így visszagondolva totál felesleges volt kiakadni múlt évben és írni a Gyulának a posztja alá, ilyen-olyan szépeket, pont ennek örült. Mert ez várható volt, hogy nem egy Rakéta kiadó lesz belőle! Elég lett volna annyit írni, hogy: "rendben térjünk rá vissza egy-két év múlva". És amikor bezár akkor beszólni egy nagyot arra a posztjára. Szerintem jövőre még max egy könyv és vége...

Ui: Különben vannak még kjk vagy más lapozó könyvek amik nincsennek lefordítva és esetleg tervezitek és legálisan feltölthető? Én szívesen segítenék benne. Szeretném fejleszteni az angolomat, hogy a C1 simán menjen (már van B2-m és szabadidőm).
2020. november 5. 16:09 | Válasz erre | #507
Olyan nagy sikere van mindkét kötetüknek, hogy már az angol Fighting Fantasy Facebook csoporttagokra próbálják rászórni őket, ráadásul azokkal az ingyenes képeslapokkal együtt, amikből október elején az 50 leggyorsabb előrendelő kaphatott. A kedvencem az volt, hogy a poszt első verziójában csak a zöld gerincet meg az alternatív, csodás illusztrációkat emlegették, azt valahogy csak utólag sikerült beleírniuk, hogy magyar kiadásról van szó. Nem kicsit volt félrevezető.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2020. november 5. 16:01 | Válasz erre | #506
Talán, ha nem haragították volna magukra a Zagort, segítettek volna terjeszteni a könyveiket az itteni rajongók + jóval többen megvették volna. Nem hinném, hogy kiadnának a következő évben három könyvet. Szerintem a következő évben is lesz egy aztán ennyi volt... Lassan utána lehet visszapakolni a könyveket az oldalra.

Egyébként ezt sem hiszem el amikor azt nyilatkozták, hogy nekik semmi közük, ahhoz hogy lekerültek a könyvek innen hanem a külföldi kiadó döntött így. Most komolyan miért tette volna ezt? Semmibe nem kerül kiguglizni ezeket a műveket és pdf-ben lementeni angol nyelven. Akkor miért zavarta volna egy ilyen kis oldal, mint Zagor őket egy ilyen kis országban? Hacsak nem szólt róluk, hogy "kérlek tegyék tönkre a Zagort"...
2020. november 5. 15:53 | Válasz erre | #505
Azt néztem, hogy Gyulának mindig olyan feje van mintha folyamatosan belélegezne, az orrlyukai konstans aktívak...Livingstone-nak meg mintha nem is lenne ilyen kivezetése :) mindenesetre a képen jól kiegészítik egymást.
© twillight (Kövérorr)
2020. november 5. 14:47 | Válasz erre | #504
2 könyv, 2 képregény.
Weboldaluk jelenleg nincs, a fércbukkfelületük meg a szokásos átláthatatlanság.

Tippre a szokásos 2 éves kezdőszerződésük van, azaz kénytelenek lesznek 1-2 könyvet, miegymást kihozni még 2021-ben, de K-vírus miatti munkanélküliség, a teokrácia miatti pénztelenség, a közösség magukra haragítása, hogy továbbra is a szétunt KJK-t tolják, nyilván nem tesz jót nekik. Jelenleg ennyit tudni:
"(2021-ben még több kalanddal folytatjuk a feltámadást!)" - lábjegyzetként egy cikkhivatkozásnál, ami megemlíti őket, ugyanabban a félmondatban, ahol egy polcra teszik őket (mint hivatalos rendes kiadót) a Végzet P-i magánkiadásával, ami sehogy sem jó jel.

Viszont kifejezetten jól is járhatnak a leállással, HA az új megjelenésekre térnek át, vagy 1 új 1 régi (de magyarul nem kijött) kiadásban kezdenek gondolkodni. Azaz ha megjön az eszük, és nem próbálkoznak évi 4 könyvvel, hanem érdekelni kezdi őket az olvasótábor.

Akkor még az is előfordulhat, hogy valami [url=https://www.kickstarter.com/projects/swen/metal-heroes-and-the-fate-of-rock-a-rock-comedy-gamebook]ILYET[/url] is kapunk egyszer.

PS: flowchart (fejezetpontháló) az új FF-ekhez valahol?
© Grimmy
2020. november 5. 14:23 | Válasz erre | #503
Most adták ki a másodikat, a Veszedelem kikötőjét. Az első az Allansia bérgyilkosai volt. Jövőre állítólag még három jön...
Szerintem sincs nagy sikere az egésznek, hiába nyomják most is ezt az "óriási az érdeklődés" dumát... valahogy nem lehet látni a neten, hogy annyira népszerű lenne bármelyik könyvük is. Nagy piaca nyilván egyébként sincs már ennek, és hát igen, elég sok embert magukra is haragítottak... na meg a könyvek is drágák, még kedvezménnyel is. A kaméleon keménymag azért biztos megveszi őket így is, de párszáz főnél ez nem nagyon lehet több.
2020. november 4. 20:51 | Válasz erre | #502
Hy!
Hány könyvnél járnak már a Kaméleonosok? Valami kettőnél? Szerintetek lesz egyáltalán harmadik könyv amit kiadnak? Miket is adtak ki? Nem követtem annyira őket, leiratkoztam róluk facebookon a tavalyi akciójuk után... Bár így, hogy ennyire megutáltatták magukat a vásáról potenciális százalékával talán még egy max kettő könyvet jósolok nekik. Plusz ott van az, hogy egyre kevesebb helyen lehet hozzá jutni a könyveikhez. Pedig úgy halottam, hogy nagyon ígérték...
2020. november 3. 16:23 | Válasz erre | #501
Jó lett a kép, meg kellett néznem másodszorra is. Cserébe most már tudjuk, hogy már 2018-ban is szó volt a képregényről. Lassan őrölnek azok a malmok.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Grimmy
2020. november 3. 15:11 | Válasz erre | #500
Válasz a Kaméleon Komix mai bejegyzésére:

Akkor is te voltál, tudom! [smiley]eplus2[/smiley]
A kép pedig amit megosztottál, nyilván retusált. Itt az igazi:

[img=https://kepkuldes.com/images/054eee0a2935ae8f9c264b8b6df4fc68.jpg]KÉP[/img]
2020. november 3. 07:18 | Válasz erre | #499
A poszter keretére került rá zagor.hu-s borító is, mivel aki szerkesztette, vélhetőleg nem tudta, hogy melyik hivatalos kiadás. A tűzhegy varázslója és a visszatérés a tűzhegyhez. Előadásban kivetítette a HL3 borítóját és kérdezte, hogy tudja-e vki, hogy ezt mikor írta, mert ő nem emlékszik rá, hogy elkövette. A dedikálásnál két könyv volt, ami innen volt. Mindkettőt lefotózta a telefonjával. A színes zombik vérével az volt a nagy gond, hogy egyetlen hivatalos könyv sem jelent meg színes képekkel.
© Grimmy
2020. november 2. 11:00 | Válasz erre | #498
A Tolvajok városa képregény még szerintem 2018-ban nem került szóba. Az mintha későbbi projekt lenne. De lehet, hogy tévedek. Még az is lehet, hogy A Gyula ott volt ezen a találkozón... bár a fényképeken nem nagyon látni.
A lényeg, hogy nehezen tudom elképzelni a későbbi események fényében, hogy egy mezei olvasó tolta oda Livingstone elé a Zagoros könyveket, pusztán a dedikáció miatt. Nekem valószínűbbnek tűnik, hogy ez egy megszervezett akció volt a Zagor lejáratására, meg annak a bizonyítására, hogy itt tényleg nagyban megy a kalózkiadás. Ezt így Livingstone el is hihette, elvégre a saját szemével láthatta a kalózkönyveket... Ezek után A Gyula könnyebben beszélhette rá arra, hogy adják oda neki a kiadás jogát, hiszen Livingstonenak is inkább az lehetett az érdeke, hogy hivatalos formában jelenjenek meg a könyvek.
2020. november 2. 10:19 | Válasz erre | #497
Nem ez után a rendezvény után csinálták az interjút, ahol szóba került a tolvajok városa képregényük, amit Livingstone tolt, hogy csinálják meg?

Amúgy gyorsan átolvastam, a hallab bajnoka vetített diaként került elő, nem dedikálandó kötetként.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Grimmy
2020. november 2. 08:16 | Válasz erre | #496
De érdekes azért ez az egész Arcadia-ügy, nem?
Itt runner direkt kérte, hogy ne vigyen senki Zagor könyvet dedikáltatni. Amúgy is feltételezhető, hogy aki innen vásárolt, az tudja, hogy ezek nem hivatalos könyvek. Tehát valószínűleg nem fogja őket Livingstone orra alá dugni... de valaki mégis megtette. Szóval vagy NAGYON hülye volt ez a valaki, és szart runner kérésére is... vagy egyáltalán nem volt hülye, egyszerűen fel akarta hívni Livingstone figyelmét a Zagorra, de úgy, hogy lehetőleg egy kis balhé is legyen, Livingstone nyilvánosan értetlenkedjen és háborogjon az elé tett kalózkönyvek miatt. És mivel A Gyula már ekkor is fújt a Zagorra, sőt, mintha épp ekkor mantrázta volna a legjobban, hogy a "zugnyomdász haver" otthon kalózkönyveket gyárt és ezzel ellehetetlenít egy hivatalos kiadást...
Persze, ő biztos nem vitt Zagor könyvet a rendezvényre, sőt, mintha ott sem lett volna. Ugyanakkor simán megkérhetett valakit erre.
És ha igaz, hogy tényleg nem volt jelen a rendezvényen... ez is milyen érdekes, nem? Hiszen az egyik legnagyobb Livingstone fanatikus az országban, a blogjából és a megnyilvánulásaiból kiindulva. Vajon miért nem kapott ezen az alkalmon, és ment el dedikáltatni meg fotózkodni Livingstoneal? Talán csak nem azért, hogy később még véletlenül se lehessen kapcsolatba hozni őt azzal, hogy valaki kalózkönyvet dugott Livingstone orra alá?
© Grimmy
2020. november 2. 07:59 | Válasz erre | #495
Ebben a topicban van szó az eseményről:
https://zagor.hu/index.php?oldal=forum&tema=4488&p=0
E szerint legalább három Zagoros könyvet látott Livingstone a rendezvényen, a színes Zombik vérét, a Halállabirintus bajnokát és még egyet. Hogy melyiket milyen formában, az mintha nem derülne ki.
2020. november 2. 07:53 | Válasz erre | #494
Nekem színes zombik vére rémlik, hogy az orra alá lett dugva. A hallab bajnoka a vetítésén tűnt fel.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Grimmy
2020. november 2. 07:28 | Válasz erre | #493
Biztos, hogy nem csak névazonosságról van szó. Egyértelműen A Gyula az. Főleg, hogy Elefesre (Lakatosra) kollégaként hivatkozik...
Amúgy nem sokkal később nem épp egy Halállabirintus bajnokát dugott valaki az Arcadia partyn Livingstone orra alá? Én úgy emlékszem, hogy igen...
2020. november 1. 22:47 | Válasz erre | #492
A napokban visszaolvastam "A Halállabirintus bajnoka" fórumtémában (az egyedi díszdoboz kapcsán), és egy rendkívül érdekes - és ebbe a témába is kapcsolódó - hozzászólást láttam meg véletlenül: a 119-est.
Érdemes megtekinteni. Nem hinném, hogy csak névazonosságról lenne szó.
© Vikky
2020. november 1. 21:00 | Válasz erre | #491
Meghalt Martin McKenna. Russ Nicholson oldalán olvastam. :( RIP[smiley]rinya[/smiley][smiley]sir[/smiley]
© MadMax
2020. október 31. 21:28 | Válasz erre | #490
Csatlakozz a "Kaland Játék Kockázat adok-veszek" Facebook-csoporthoz, mindig van valakinek valami eladósorban.
© Lafi
2020. október 30. 12:54 | Válasz erre | #489
Sziasztok! Keresnék kaland,játék,kockázat sorozatokat a 90-es évekből,én még azokkal játszottam....... ha esetleg valakinek lenne érdekelne. Előre is köszönöm
© SzG
2020. október 29. 20:10 | Válasz erre | #488
"Az FF megmaradt végig a világmegváltós, egyutas eldobható ponyva szintjén, egyre ingadozóbb minőséggel."
Az egyutasság még csak-csak jellemző (bár ez alól is van kivétel, pl. Skorpiók mocsara, Szamuráj kardja, Éjsárkány stb.), de a "világmegváltás" azért nem feltétlenül. Igen, sok ilyen FF van... de sok olyan is, ami nem "világmegváltós". Még a Rakétások között is: Halállabirintus, Skorpiók mocsara, Vértengerek, Bajnokok próbája, Elátkozott ház. A Zagorosok között meg a délután már említett könyvek jelentős része ilyen. Meg még egy csomó, pl. Éjféli tolvaj, de a sci-fi témájúak között is akadnak. Szerintem a kb. 65 könyvből legalább 20-25 nem "világmegváltós".

"Ami változott, hogy a főellenfelek statjai, és az összeszedendő cuccok mennyisége egyre abszurdabb magasságokba kúszott."
Ez maximum a sorozat közepére volt valamennyire jellemző, az utolsó 10-15 év könyveire egyáltalán nem. Kimondottan jól játszhatók Green újabb könyvei, vagy a Halál kapui, de még Livingtone egyik újabb műve (Veszedelmek kikötője) is ilyen. Egyikben sincsenek terminátor típusú ellenfelek, meg húszmillió szükséges tárgy.
(A Blood of zombies tényleg kivétel, de mondjuk én azt nem is igazán tekintem FF-nek; még a szabályrendszere sem FF-es ugye, a stílusa, hangulata meg pláne nem... ez egy Resident Evil átirat lényegében.)
Tehát a játszhatósággal nincs gond az újabb FF-könyveknél. Amivel gond van, az az, hogy egyre önismétlőbbek (Livingstone újabb fantasy könyvei), meg gyerekesebbek (Crystals of storms ugye). A grafikai világ meg egyre trendibb és igénytelenebb ugye. Ezekkel van gond, ezek miatt húzzák sokan a szájukat tudtommal a rajongók közül. Vissza kellene térni a Nekromanta éjszakája-Vérfarkas üvöltése, esetleg Halál kapui-vonalhoz, akkor semmi gond nem lenne szerintem a sorozattal, mert ezek valóban komoly, minőségi könyvek voltak (és NEM egyutasok, és igen, elég jól játszhatók).

"A képregényes kalandok… A szokásos 8-as karika"
Látom, szokás szerint nem érdekel, hogy mit írok... A Fogságban 18-as karikás horror.

"A "kaméleonos" FF-ek eredetileg köszönik, 8-10 karikával futnak, ettől volt hangos a Gamebook Days..."
Nem tudom, mitől "volt hangos a Gamebook Days", de feltételezem a rajzokat szidták, illetve azokat tartották sokan gyerekesnek... amúgy igen, azok tényleg gyerekesek. Maga a két Livingstone-könyv nem az, illetve nyilván Livingstone nem is 8-10 éveseknek írta őket. Mert ugye egy 8-10 éves aligha érti a rengeteg easter egg-et pl. a Veszedelmek kikötőjében, az Allansia bérgyilkosait meg kapásból végig se tudja játszani, olyan nehéz/szívatós... Szóval ezek igenis idősebbeknek valók.

"A könyvek mennyisége nem sokat számít. Ha számítana, a HK még mindig futna. De nem fut."
Nyilván a minőség is számít, de azzal se nagyon van gond az említett könyveknél. Egyébként ahogy láttam, mások szerint sem, mert körülbelül mindegyikről pozitívan nyilatkoztak azok, akik olvasták őket.

"Évi EGY könyv is kitöltené a piacot. De annak ki kéne néznie valahogy."
Te biztos tudod, "hogy néznek ki", amikor bevallottan nem is olvastad (és nem is akarod) se a Gyehennát, se a Végzet Prófétáit, se a Fogságbant például. :S Hogy csak három könyvet említsek.

"Így marad az, hogy megtanulunk angolul (és a kiadók is), és rendelünk külföldről."
Hajrá. Mint vásárló/támogató, rád úgysem számíthat egyik magyar próbálkozás sem, ahogy látom.
Mondjuk azért tényleg vicces, hogy "keseregsz", hogy miért nem adnak ki komoly könyveket idehaza, és miért nem színesedik a piac... és akkor amiket mégis kiadnak, és amik közül legalább három igenis, hogy komoly és színesíti a piacot, azokat letojod. [smiley]confused[/smiley]
© twillight (Kövérorr)
2020. október 29. 17:29 | Válasz erre | #487
Az FF megmaradt végig a világmegváltós, egyutas eldobható ponyva szintjén, egyre ingadozóbb minőséggel.
Minden "Revenge of the Vampire"-re, Crimson Tide-ra jutott 2-3 Chasms of Malice, Fangs of Fury.

Ami változott, hogy a főellenfelek statjai, és az összeszedendő cuccok mennyisége egyre abszurdabb magasságokba kúszott.
A Blood of the Zombies volt a "csúcs", amit újra ki kellett adni, mert még maximális értékekkel is 0.000000000000000000000001% (egész pontosan 10e-27%) esélyed volt csak.

Magyarok természetesen nem kickstarterelnek, csak külföldiek.

A képregényes kalandok... A szokásos 8-as karika, legalábbis a Lovagok, és az nem is jó.

A "kaméleonos" FF-ek eredetileg köszönik, 8-10 karikával futnak, ettől volt hangos a Gamebook Days... (ismételt köszönet a zagornak hogy nem engedte ki időben a hsz-emet a linkkel, ők meg nem cisnáltak saját posztot, így a határidős ajánlatokról, köztük ingyenkönyvekről a potenciális érdeklődők jól lecsúsztak)

A könyvek mennyisége nem sokat számít. Ha számítana, a HK még mindig futna. De nem fut.
Évi EGY könyv is kitöltené a piacot. De annak ki kéne néznie valahogy.

Így marad az, hogy megtanulunk angolul (és a kiadók is), és rendelünk külföldről.
© SzG
2020. október 29. 11:35 | Válasz erre | #486
Valamennyire azért komolyodtak a KJK (FF) könyvek is. Már a '80-as évek végén, '90-es évek elején is születtek felnőttesebb, komorabb hangulatú, szinte már dark fantasy kalandok, amikben nem is feltétlenül a világmegmentés volt a lényeg, egyébként pedig a játéktechnikát illetően is tartalmaztak érdekes megoldásokat, újításokat. Például ilyen könyv az Árnyéklovasok legendája, a Holdjáró, a Félelem fantomjai, a Szellemvadászok, az Élőhalottak szigete (ez kimondottan nyomozgatós amúgy). No meg ugye a Mélység rabszolgái írói is összehoztak még ilyen komolyabb, kidolgozottabb történettel és karakterekkel rendelkező, érdekes játéktechnikai újításokat tartalmazó könyveket, például Kétélű Jóslat, a Bíbor áradat... ezekbe szerintem nézz bele. :) De a Mélység rabszolgáit meg mondjuk a Haláltalizmánt is javaslom újraolvasni a régiek közül, ezek is hasonlóak. Na és persze ott vannak az újabb Jonathan Green-könyvek, főleg a Nekromanta éjszakája meg a Vérfarkas üvöltése... Ezek már kimondottan idősebbeknek szóló dark fantasyk (és szerencsére sokkal jobban játszhatók is, mint pl. a Démonlovagok ;) ).

Ami a Végzet Prófétáit illeti, hát túl komoly sztorit és hangulatot azért inkább ne várj tőle... ezzel a könyvvel kimondottan a régi, könnyedebb oldschool fantasy lapozgatósok stílusát-hangulatát igyekeztünk felidézni. Mondjuk a karakterek azért talán kicsit kidolgozottabbak az átlaghoz képest, meg pár érdekesebb technikai megoldás is van talán a könyvben (pl. ez a csapatokkal való kalandozás ugye). Illetve azért gondolkodós részek is akadnak benne (meg persze nem atomszívatós, és ugye több alternatív útvonalat is tartalmaz, ahogy már írtuk). Mindenesetre reméljük, tetszeni fog. :) Mondjuk az iménti hozzászólásodból kiindulva úgy sejtem, hogy inkább a sorozatunk második része, a Válaszúton lesz "a te könyved", mert ennek valóban "mélyebb" a története, meg sokkal kevésbé akcióközpontú az egész, illetve jóval több a rejtvény is benne... no de majd meglátod. :)
© Uhu
2020. október 29. 11:01 | Válasz erre | #485
Mivel kevés könyvet olvastam még KJK/KJV fronton a rakétás idők után, ezért nem tudom, mennyit komolyodtak a későbbi művek. Mert az magam is érzem, h az alaptörténetek bizony sokszor nagyon sekélyesek ("előkerült egy új Fúdenagyongonossssz, akinek egyetlen célja, h élőhalott/démon/zombi seregei élén leigázza, leölje a teljes világot és csak TE - esetleg még a csapatod - tudja megmenteni". Ez azért egy Trónok Harca megjelenése után már számomra egy kicsit kevés. Emellett játéktechnikai téren is szívesen vennék felnőttebb megoldásokat, mint pl. a "gyógy-élelmiszer", amely varázslatos módon meggyógyít.

Persze nem lehet elvárni egy könyvtől, h számítógépes játék szinttű választási lehetőséget biztosítson, de azért amit gyerekként toleráltam, illetve fel sem tűnt, az felnőttkorban már adott esetben zavar. Bár ha a hollywood-i "produkciók" történeti-, és karakter színvonalát nézem, akkor még mindig bőven felette van a KJK ezek többségének. (Persze tudom, ez nem nagy teljesítmény. :D ) Szóval érettebb, mélyebb, kidolgozottabb alaptörténeteket és karaktereket, valamint játéktechnikát szívesen vennék. Kevesebb kiszolgáltatottságot a véletlen kockadobásoknak és többet a gondolkodásnak, nyomozásnak, kreativitásnak, kitartásnak. Nekem első belenyalintásra a Végzet Prófétái ebbe az irányba mutatott, meglátjuk, majd a teljes végigjátszás után, ugyanez marad-e a benyomásom. Remélhetőleg. :)
© SzG
2020. október 29. 08:40 | Válasz erre | #484
A "Fogságban" című Képregényes Kaland is felnőtteknek szól - még a 18-as karika is rajta van. :)
Illetve azért csak idevehetjük a két Kaméleon Komix-könyvet is, hiszen azok sem a 8-10 éves gyerekeknek íródtak/lettek kiadva. Így pedig már 5 olyan könyv jelent meg az idén, amivel az idősebbek/felnőttek lettek becélozva (illetve talán lesz még egy, már ha valóban sikerül kiadnom a Válaszútont is). Ez a korábbi évekhez képest tényleg elég sok könyv... volt olyan év 2000 után, amúgy nem is kevés, amikor EGYETLEN komolyabb játékkönyv sem jelent meg nálunk, legfeljebb a Zagoros rajongói fordítások.
Persze reméljük, hogy lesz még ennél is jobb év, illetve valóban jelenik majd meg még több komolyabb (nem is feltétlenül fantasy) játékkönyv.
2020. október 29. 07:39 | Válasz erre | #483
Nyilván örvendetes, hogy 2020-ban többféle könyv is megjelent. De most koncentráljunk talán a felnőtteknek szóló lapozgatósokra. A felsoroltak közül a Gyehenna és a VH ilyen. Mindkettő magánkiadás, ami nem gond, de szerintem ez üzleti modellként hosszú távon fenntarthatatlan. A magánkiadás oka, hogy a kiadók nem nagyon mernek felnőtteknek szóló lapozgatósok kiadásával kísérletezni. Mégpedig azért nem - és ezt látom a legsúlyosabb problémának -, mert a lapozgatósok belekerültek egy olyasféle "gettóba", mint a SF/F irodalom volt a múlt század közepén. Azaz a "komoly" olvasók, kiadók lenézik, gyerekes rétegműfajnak tartják, nem szépirodalomnak. És ez a baj. Ezen kéne dolgozni.

(Mondjuk ebből a szempontból szerintem jó, hogy megjelent a állatkertes és Pál utcai fiús könyv, még ha gyerekkönyvek is - talán segítenek jobban behozni a lapozgatós műfajt a köztudatba.)
2020. október 29. 04:21 | Válasz erre | #482
A Bojtos név engem megmosolyogtatott [smiley]hehe[/smiley] Ne bosszankodj miatta, egyszerűen nem merted elsőre becézgetni, ld. Bojti! A kezdőtéma átment produktívabb vonal felé. Az irány kifejezés és az, hogy mit olvasna ma egy felnőtt a műfajból, az külön kérdések. Ugyanúgy felvethető az is, hogy mit venne KJK szerető ember a gyermekének vagy mit ajánlana más felnőtteknek, hogy gyereküknek megvegyék.
Ha figyelembe vesszük egy kiadvány célját, várt olvasói korosztályát, terjedelmét, témáját, akkor sokféle lehet. A mostani kínálatot pedig tekinthetjük interaktív könyves portfóliónak. Megváltónak nem tekinthető, színesebbnek igen, mint korábbi években.
A Képregényes kalandok magyar kiadványai is bizonyítják mennyire sokféle témában lehet lapozgatós könyvet megírni (jelen esetben képregény formában). És ennek egy szelete a 14 éves korosztály számára kiadott KJK és magányos farkas sorozatok könyvei. A Pagony kiadó mesekönyveket ad ki, és nemcsak 9-12 éveseknek, hanem kisebbeknek is, vagy olyan lapozgatós könyvük is. Ha most ezekre egy felnőtt olvasó kevésbé érdeklődő manapság, az nem meglepetés. De készülnek felnőtt olvasóknak is kiadványok, akár kickstarter kampányok segítségével.
A Pál utcai küldetés nem a lapozgatós műfajt népszerűsíti. Az olvasás megszerettetése a célja, az interaktív módszert mint oktatási eszközt használja. Bojti Anna könyvei mesék, realisztikus környezetre mesebeli elemeket használva kisiskolásoknak. Az 1000 veszély sorozat németből fordított rövid történetek és olyan hosszúak, amik ifjú gyerkőcöknek elalvás előtt elegendőek lefektetéshez, így nem mérhető sehogy egy 400fejezetes könyvhöz. De nem akarnám hosszasan ecsetelni, hogy melyik kiadvány mi célt szolgál, 'körüljárással' kitalálható.
A KJK fantázia környezetben tinédzsereknek is több órányi olvasmány, célja leginkább a szórakoztatás. Nyilván más keretek közt értelmezhető egy rövid mese mű, egy ifjúsági könyv, vagy egy vaskos felnőtteknek írt munka. Ha vki kinőtt a nosztalgiázásból, akkor idővel a KJK-t is ritkán fog olvasni.
Sokféle célok közül: didaktikai eszközként használva, meseként, szórakoztatásra, ismeretterjesztésre, regény alternatívaként, vizuális elemekkel (képregény), nosztalgia felébresztés, oktatásra, de pl. felhasználó kézikönyvként is működhet, vagy napi aktuális téma feldolgozással véleményformálásra.
CYOA sorozatok, FF széria, HK sor, Green Ász könyvei, időgép-regények, KRK kalandok egy műfaj nagyon eltérő kiadványai.
Az számomra üdítő, ha a klasszikus fantasy dömping mellett szépirodalmi, történelmi, detektív, aktuál problémás (cigányság, brexit, vírusok, korrupció) művek is megjelennek. Meglátásom szerint ezzel legalább olyan jó lehet bevonzani olvasókat a műfajba, mint a megszokott témájú kiadványokkal.
A kiadók szeretnek bevált receptek szerint megjelentetni, olyanokat, amik előreláthatóan ha kis nyereséget is, de biztos hoznak. A magánkiadások, a közösségi finanszírozás javított az egyhangúságon. Ebben látom a sokszínűbb mostani paletta létrejöttét.

© SzG
2020. október 27. 19:07 | Válasz erre | #481
Ja, és ezeket is érdemes még megemlíteni szerintem, mert szintén igényesebb darabok, valamint a műfajt is színesítik:
[url=https://www.gemklub.hu/konyvek-kiegeszitok-kellekek/kepregenyes-kalandok]Képregényes Kalandok[/url]
És ezek is 2020-ban jöttek ki. Szóval azért valóban nem volt ez olyan rossz év... főleg, hogy még csak október vége van. [smiley]awink[/smiley]
Ennél sokkal "szűkösebb esztendők" is voltak tényleg.
© SzG
2020. október 27. 17:46 | Válasz erre | #480
Szerintem meg mindegyik jó irány.

A Pál utcai küldetés azért, mert kifejezetten a mai iskolás korú gyerekekkel ismertetheti/kedveltetheti meg a lapozgatós műfajt... már ha kellően jó lesz a promója a könyvnek (mondjuk egyelőre nem úgy tűnik, de ez még nyilván változhat). Amúgy a regény nekem se jön be különösebben, és valószínűleg ennek a lapozgatósnak sem lennék a rajongója, de mindegy; a lényeg az, hogy a műfaj népszerűsítésére tényleg jó (lehet) a gyerekek körében. És nyilván megnyithatja az utat az ehhez hasonló "kötelező olvasmányok könnyed, lapozgatós formában"-jellegű kiadványok előtt... amik között amúgy lehet, hogy lesz majd olyan is, ami már a "hardcore" lapozgatós-rajongók számára is érdekesnek fog tűnni (például egy Egri csillagokat még én is szívesen "végiglapozgatnék").

Bojti Anna könyveivel nagyjából ugyanez a helyzet: a fiatalabb korosztályt szoktathatják rá az interaktív olvasmányokra, ráadásul (mondjuk az "1000 veszély"-sorozattól ellentétben), igényes formában. Mivel pedig nyilván kell az "utánpótlás", kellenek a fiatal olvasók, akik remélhetőleg majd idővel mást is fognak "lapozgatni", így nyilván alapvetően ez se rossz irány.

A Gyehenna egy igényes, kimondottan a felnőtteket megcélzó lapozgatós, amiből ugye nagyon kevés van, pedig nyilván lenne fantázia az ilyen könyvekben (és igény is lenne rájuk valószínűleg). Tehát egyértelmű, hogy ez is egy jó irány. Az más kérdés, hogy igen, ennek se valami jó a reklámja... meg valóban nem ártana, ha vastagabb, tartalmasabb lenne a könyv. De "nyitókötetnek" jó. (Amúgy maguk a szerzők is azt nyilatkozták, hogy ezzel inkább csak az érdeklődést mérik fel: ha ez nagy lesz, akkor egy komolyabb könyvvel is előállnak majd.)

A mi sorozatunk (Vindgardia Hősei) meg ugye egy oldschool fantasy sorozat, amivel a műfaj aranykorát szeretnénk felidézni, némileg "olvasóbarátabb" formában (kevesebb szívatás, több alternatív út stb.). Ez szerintem megint egy jó irány, és úgy látom, igény is van egy színvonalas, magyar oldschool fantasy játékkönyvsorozatra (ami egyben tényleg jól játszható is).

Egyébként nyilván nem gondolom, hogy bármelyik is "megváltja a lapozgatóspiacot", de azért legalább már tényleg történik valami... végre tényleg jelennek meg igényes, és nem is feltétlenül csak fantasy lapozgatósok. Az elmúlt 10-20 évre azért ez nem igazán volt jellemző. Ha jelentek is meg játékkönyvek, még a maguk kategóriájában is elég igénytelenek voltak (az említett 1000 veszély-sorozat például, ami összecsapott, kidolgozatlan, jellegtelen könyvekből áll; legalábbis szerintem).
© SzG
2020. október 27. 14:04 | Válasz erre | #479
"Aztán ugye Bojtos Anna második könyve is kiadásra került"
Bocsánat, elírtam. [smiley]falbav[/smiley] Bojti Anna.
© twillight (Kövérorr)
2020. október 27. 13:25 | Válasz erre | #478
A VE-re inkább nem reagálok, de a többinél talán érdemes elmondani, miért nem jó irányok.

Bojtos Anna tudom hogy egész jót írt előszörre. Miért nem jó nekünk mégse? Mert a célcsoport 8-évesek. A lapozgatós könyvek törzsközönsége 30+.

A Pál utcai nem-fiúk problémája amiért az irodalmi-képregények SEM futnak, SOHA nem is állt szándékban azokat piaci alapon kiadni. Egy ráadásként pocsék kötelező-irodalmi mű adaptációja.
Oké, legalább nem a Légy yo mindhalálig, de ez akkor sem vonzó termék.
És mielőtt vki beszólna, hogy "de neszójjábe a klasszi-kuss-ra", elevenítsük fel, miről szól a Pál Utcai Fiúk! Szóval két kölökbanda veszekszik, kié a játszótér. Alapvetően rossz felállás, és felmerül, hol a parkőr. De oké, ifjúsági irodalom, szóval továbblépünk, hogy mi van még. Hát Nemecsek megdöglik, mint a kutya. Kösz a depressziót. És mindezt teszi a Becsületért. Idézném az Ötödik Elemet itt a becsületről, de szerintem mindenki emlékszik mennyire haszontalan a dolog. De oké, legyen, tudjuk be a korszellemben hősiességként - vagy mégsem? Oh, hát ne feledkezzünk el a könyv végi csavarról! A játszóteret LEDÓZEROLJÁK, ÉRTELMETLEN VOLT TEHÁT MINDEN KÜZDELEM ÉS HALÁL.
Szóval nem éri meg foglalkozni az egésszel.

Mink maradt? Egy 50-pontos minikaland, aminél még a róla szóló cikkben sem található honnan lehetne beszerezni, annyira érdektelen.
Meg értem én hogy magánkiadás (nagyon-nagyon nehezen sikerült eljutnom a magán-facebook-oldalukra), de 1600 HUF 50 fejeztpontért ismeretlenül? Digitális terjesztés egyáltalán nincs, limitált példányszám? Annyi eszük nem volt, hogy ezen a fórumon szóljanak róla?
És ez váltaná meg a magyar lapozgatós-piacot?
© SzG
2020. október 27. 09:56 | Válasz erre | #477
Szerintem ha van év, amikor nem indokolt a "kesergés", akkor az épp 2020. Idén ugyanis pont elkezdődött a piac "frissítése": a két Kaméleon Komix-féle Kaland-Játék-Kockázaton kívül még legalább 4 igényes és érdekes játékkönyv megjelent (új íróktól!), és ezek közül csak 1 klasszikus fantasy, a többi egyáltalán nem az.
Itt van például a Pál utcai küldetés [url=http://www.bahir.hu/2020/10/27/konyvkritika-a-pal-utcai-kuldetes/?fbclid=IwAR2ei07O5fA8IcavzuDMBzo6UDClSfITXPkvBpBcaJMhJqo4-nWSpk3Yq84]LINK[/url]
Aztán megjelent egy Gyehenna című horror könyvecske is [url=https://kronikak.hu/2020/10/19/lugosi-istvan-es-radics-marton-gyehenna-lapozgatos-szerepjatek-kritika/]LINK[/url]
Aztán ugye Bojtos Anna második könyve is kiadásra került [url=https://moly.hu/konyvek/bojti-anna-a-lidercerdo-melyen]LINK[/url]
Valamint ugye megjelent a [url=http://vindgardia.atw.hu/]Végzet Prófétái[/url] is, ami mondjuk valóban KJK-s klasszikus fantasy, de még véletlenül sem "Egy Igaz Út" könyv, illetve megkockáztatom, igényesebb is, mint például az említett "Ahol a gonosz lakik" és társai. Továbbá, ha minden jól megy, még az idén megjelenik a sorozatunk második könyve, a "Válaszúton" is, ami a Végzet Prófétáinál is komolyabb, sőt, néhol már szinte dark fantasyba is átcsap.
Tehát szerintem egyáltalán nem vészes a helyzet, igenis vannak új próbálkozások, és egyáltalán nem csak a klasszikus KJK-vonalon.
Persze jó kérdés, hogy ezek mennyire lesznek sikeresek, főleg úgy, hogy (ahogy én látom) még a hardcore lapozgatóskedvelők egy jelentős része sem támogatja ezeket a kezdeményezéseket/könyveket.
2020. október 26. 18:20 | Válasz erre | #476
Twillight: szívemből szóltál! Én is ezt hangoztatom már régóta.

De én ennyire nem látom, hogy idehaza igény lenne másra, mint a jó öreg KJK-vonulatra. Ahhoz szerintem "nevelni" kéne egy kicsit a közönséget - persze a jó értelemben, megmutatva a rajongóknak, hogy mennyiféle lapozgatós létezik, a szélesebb közönségnek pedig, hogy a lapozgatós NEM= lebutított fantasy. Szóval kicsit az íróknak kéne megteremteniük a saját piacukat. De amíg a hazai könyvkiadók nem mernek picit sem kockáztatni, addig erre kevés esélyt látok.
© twillight (Kövérorr)
2020. október 26. 12:21 | Válasz erre | #475
Továbbra is nagy gond, hogy megint az unásig ismert Kaland Játék Kockázat Találd Meg Az Egy Igaz Utat lett kitolva.

Az adok-veszek csoportban is látszik hogy MINDEN megy, igény lenne, a piac frissíthető lenne, de ahhoz újat és minőséget kéne kitolni. Tehát nem egy újabb HK/Mágus/AholAGonoszLakik-ot, nem egy FF/KJK/FH-t, hanem valami olyat mint a Carcosa, Choose Cthulhu könyvek, Edgar Allan Poe - The Horror Gamebook, vmi Jonathan Greentől ami működik is (a Boewulfos elég jó kritikákat kapott - viszont oda kell figyelni, mert ha már felrakta ingyen vholva, mint a krampuszost, akkor ugye nem fog fogyni), Occult Nazi Go-Go Girls Storm Tibet, Heroes of Urowen: Gamebook...

Plusz észre kéne venni mennyire átrendeződött a piac, így versenyezni kell a nyelvtudással, és digitális verziókkal, digitális kiadásokkal (Rémsuli, Transomnia, Tormentum, Werewolf: The Apocalypse - Heart of the Forest, The House in Fata Morgana).
© cock
2020. október 12. 05:12 | Válasz erre | #474
Valahol meg kell fogni a pénzt. [smiley]vigyor3[/smiley]
2020. október 11. 04:19 | Válasz erre | #473
Sokan manapság rendes könyvet sem vesznek, nem hogy KJK-t. :(
© Vikky
2020. október 10. 10:50 | Válasz erre | #472
Nem. :D
Vettem egy használtat. Újat nem vettem volna. [smiley]hawaii[/smiley]
2020. október 8. 19:19 | Válasz erre | #471
Csak nem randiajándékként kaptad a Gyulustól? [smiley]nyes[/smiley]
© SzG
2020. október 8. 16:57 | Válasz erre | #470
Reklámozták azért.... Gyakorlatilag az összes "geek" oldalon van például ajánló az Allansia bérgyilkosairól, sőt, még pár "mainstream" siteon is, pl. Ekultúra. Valamint a fontosabb pesti fantasy/szerepjáték boltok mindegyikében kapható a könyv, meg általában a "geek" rendezvényeken is. Ennél sokkal többet szerintem se tehetnének. :) Egy oldschool fantasy lapozgatóst nyilván nem lehet mindenhol reklámozni meg árulni, mert tényleg nagyon rétegműfaj ez már... Nosztalgia ide vagy oda, párezer embernél többet biztos nem érdekel nálunk a Fighting Fantasy. És persze egész biztos, hogy közülük sem mindenki vesz meg egy-egy könyvet.
© Vikky
2020. október 8. 15:17 | Válasz erre | #469
Az tény és való, hogy ez eléggé rétegműfaj. Én vezetem a KJK Adok-veszek csoportot a FB-on, és már 800 fő felett járunk. Szóval én azt veszem le ebből, hogy kereslet az lenne is rá, a marketing volt sz@r. Egy pár posztos FB kampány szerintem nem sok (más hozzám nem jutott el tőlük, pedig nem járok csukott szemmel), és persze ehhez az is hozzájárul, amit a Zagoros közösséggel műveltek. Harmadrészről szerintem árban is elszálltak. Még kedvezménnyel is sokalltam az árát a könyvnek.
Egyébiránt van szerencsém birtokolni egyet a nagy műből, és nem mondhatom egyáltalán rossznak. A grafikák igényesek, a szövegezés itt-ott pongyola, de jól emészthető, olvasmányos. Úgyhogy nem a belbeccsel lesz probléma.
© Uhu
2020. október 8. 11:30 | Válasz erre | #468
Mondjuk az egyik szemem sír, a másik meg üveg: mert egyfelől jó, ha Gy. üzlete ilyen áron és ilyen módon nem lesz sikeres (karma). Másfelől sajnos azt is mutatja, h mennyire nincs már erre a műfajra akkora kereslet. Hozzáteszem, nem tudom, végül is mekkora marketinget, hírverést csináltak ennek az egész dolognak, mert azért az is rengeteget számít.
© Vikky
2020. október 8. 09:51 | Válasz erre | #467
Nem robbant akkorát, mint a Bölcs Vezér rakétája.
© Uhu
2020. október 8. 09:44 | Válasz erre | #466
Ez arra ad gyanút, h különösebben nem fogy a könyvesboltokban, így nem éri meg a terjesztés magas árrése miatt.
© Grimmy
2020. október 8. 09:20 | Válasz erre | #465
Hát az Allansia bérgyilkosai még legalább pár szerepjátékboltban kapható volt... ez az új mű azonban már ezekbe a boltokba se nagyon fog eljutni a hírek szerint... csak A Gyuláéktól lehet majd megvenni.
© runner
2020. október 8. 08:22 | Válasz erre | #464
Ha bemész bármely könyvesboltban, egyik "mű" sem kapható.
Hogy is mondják ezt? Ja igen, "Zugnyomdás".
A főhős Te vagy!
© Grimmy
2020. október 8. 06:45 | Válasz erre | #463
Érdekes fordulat, hogy úgy néz ki, az új Kaméleon-műremek, vagyis a "Veszedelem kikötője" már csak közvetlenül a kiadótól lesz beszerezhető, megrendelhető. A boltok nem kapnak belőle.
Hogy is mondták tavaly?
"inkább örüljetek, hogy egy szűk közösségen kívül ismét elérhetők lesznek az új kötetek, ha belépsze gy könyvesboltba, ott fog üldögélni néhány KJK a polcokon."
[smiley]falbav[/smiley]
2020. szeptember 16. 12:12 | Válasz erre | #462
Újabb könyvet (Visszatérés a Tűzhegybe) kell majd levenni az oldalról...

[url=https://www.facebook.com/kameleonkomix/posts/3513932878653017]https://www.facebook.com/kameleonkomix/posts/3513932878653017[/url]

Ezen felül révén, hogy a Scholastic a "Hét Sárkánykígyó"-t is megjelenteti október elsején, gondolom azt is le fogják vetetni...
© SzG
2020. április 29. 12:26 | Válasz erre | #461
"Biztosan volt szó az ősszel érkező új FF kiadásáról is, Sz. Gyula írta személyesen valamelyik Facebook post alatti kommentben... talán válaszul valakinek, már nem tudom pontosan (próbáltam megkeresni most az ominózus kommentet, de nem találtam...)"

Közben véletlenül csak belefutottam... de nem a Facebookon, hanem az LFG.hu KJK-s topikjában:

"Kelt 2020.04.01, 23:46
Sziasztok!
Örömmel jelenthetem, hogy folytatódik a Fighting Fantasy-könyvek magyar kiadása a Chameleon Comix gondozásában! A sort Ian Livingstone vadonat új, 2019-es játékkönyve, az Allansia bérgyilkosai nyitotta meg márciusban. Ezt még 4 másik kötet fogja követni, többek között a 2017-es The Port of Peril Livingstone-tól, és Rhianna Pratchett (igen, Terry Pratchett lánya is lapozgatóst ír!) idén ősszel debütáló vadonat új kalandja!
:)"
Első oldalElőző oldal12345678910111213Következő oldalUtolsó oldal