Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Első oldalElőző oldal1234567Következő oldalUtolsó oldal
© cock
2019. december 5. 03:51 | Válasz erre | #229
Cikkből:

[i]Hiszen ha valaki csak kicsit is szenved a nyelvvel, akkor szenvedni fog a fordítással, értelmezéssel is.[/i]

Ezzel alapvetően egyetértek, de az azért segítség, hogy sok fejezetpontnál ismétlődik a dolog, plusz van ami a szövegkörnyezetből is kikövetkeztethető. Azért sokat számít a gyakorlat.

[i]ezek ára is meghaladja az átlagos könyvek fogyasztói árát, ezzel pedig sokak lélektani határát is.[/i]

Erre azt tudom mondani, hogy régen sem volt olcsó, de nagyobb volt a kínálat és 2003-4 körül Magyarországon is ment ilyen irányú ebay business. Aki lemaradt arról a szekérről, az most nagyon beszopta, ha mindent meg akar szerezni.

Hát igen, nem a szerzői jogsértés ténye a problémás, hanem a következménye, mert a szerzői jogsértésnek velejárója az anyagi kár. Ha ez nincs vagy elhanyagolható, akkor nem tudom van-e értelme a külföldi szerzők hőbörgésének. Ha egyáltalán hőbörögtek, mert az ő álláspontjuk sem egyértelmű, csak a Scholasticé.

Amúgy azt mondja meg valaki, hogy ha nem lesz több újonnan megjelenő ÚJ kötetnek zagoros kiadása, akkor miért is vegyem a komixos szart az eredeti helyett? LOL

Tudom volt már róla szó, de a pdf mizéria se világos. A pdfek jelentős része "demó" minőségű volt, azokat érdemben sem OCRezésre, sem nyomtatásra, sem ebookon vagy gépen való olvasgatásra nem lehetett használni. Max. megállapítani belőlük, hogy na kb. így néz majd ki a könyv, ha megveszem.

[i]már maximum a legnagyobb hardcore gyűjtők vennék meg (akik így is megfogják)[/i]

Ez rohadtul nem hardcore-ság kérdése. Amikor gyűjteni kezdem az angolokat, akkor még nyoma nem volt a zagor.hu-nak. Úgyhogy nem volt olyan opció, hogy vegyek-e zagor.hu-s kötetet vagy más kiadó kötetét, mert csak a régi Puffinosok voltak.

Ja és a kulcskérdés így a végére:
Mikor lesz már végre egyetlen angol kiadó, amelyik nem fogja azt művelni, mint az összes előző, hogy elkezdi újrakiadni a sorozat elejéről a szokásos kb. 10-15 könyvet, melyek már vagy hatszor megjelentek korábban más borítókkal, esetleg apró szöveges hibajavításokkal, nagyobb formátummal stb.., csak azért, hogy kiadhassanak új szerzőktől újabb pár művet?

2002 óta elég lett volna az az egy Wizardsos sorozat és azt kellett volna folytatni az azóta újonnan megjelent művekkel. Annak mi a fasz értelme van, hogy 5-10 évente új kiadó bukkan fel és újra ugyanaz a tizenpár könyv n+1. alkalommal megjelenik csak azért, hogy egy-két új mű napvilágot lásson?! LOL
© cock
2019. december 5. 02:40 | Válasz erre | #228
Szervusztok!
Hogy őszinte legyek, nem annyira szeretek ide írni, mert nagyon nem csipázom ezt a fehér Garamondot ezen a sötétbordó felületen, úgy szólván lángol a szemem tőle. Ezért általában Kindle-ön olvasom végig, amit ide írtok. (persze konvertálva ebookba)

Végigolvastam a topicot és bár nekem nincs zagoros könyvem, nem támogatom az oldal ellehetetlenítését.

Volt itt szó az ebookokról. Nem kell azokhoz igazából semmilyen script, amiket én küldtem ide nektek, azokat regexppel csináltam. (na meg Calibre) Viszont egy elfogadható minőségű HTML az elengedhetetlen, mert anélkül az ebook is egy kalap fos lesz. Gondolok itt az OCR pontosságára, mert volt olyan anyag, ahol a bekezdések, tabok összevissza kerültek az anyagba, na ott már bőven van hibalehetőség.
A linkesítés meg nálam alapkövetelmény, nem úgy, mint Zöld Jonatán úrnál, hogy pl. kifizetsz 3 fontot egy ebookért és az első linkes kiadás után szerinte ez nem várható el a következőknél. Ha erre nem volt már idő meg stb.. akkor addig nem kell kiadni.
2019. december 4. 22:30 | Válasz erre | #227
Nem rossz, nem rossz, de hogyhogy erről nem tegnap hallottunk? [smiley]lookaround[/smiley]

A szerzőnek pedig két dolgot üzennék:
[quote]mint egy olyan csapatot, akik a Final Fantasy iránti lázat életben tartják az országban[/quote]
helyett
[quote]mint egy olyan csapatot, akik a Fighting Fantasy iránti lázat életben tartják az országban[/quote]

és

[quote]Ahogy Firefoxx is írta az oldalra[/quote]
helyett
[quote]Ahogy FireFoX is írta az oldalra[/quote]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© SzG
2019. december 4. 21:56 | Válasz erre | #226
Igen jó cikk a témában:

[url=https://velemenyes.blogspot.com/2019/12/jogos-torvenytelenseg.html]https://velemenyes.blogspot.com/2019/12/jogos-torvenytelenseg.html[/url]
2019. december 4. 17:38 | Válasz erre | #225
Mindig ezt mondom: ha egy gyíknak leszakad a farka, nő helyette új.
A sárkány lennék én, és a varázsló Béla.
[smiley]fantasy-28[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2019. december 4. 10:11 | Válasz erre | #224
Megnyugodva látom, hogy nem csak nekem szúrt szemet ez az egész "faramuci" helyzet, meg Gyula hozzáállása a Zagor.hu-hoz, bár azt hiszem én voltam az első, aki ki merte neki mondani, hogy a szürke zónának is vannak árnyalatai, (egyesek szerint 50 is), és mi a rajongók örömére dolgozunk, nem azért, mert ebből szereznék az első milliónkat! Akkoriban írta azt Firefox, hogy hagyjuk a kis kakast kapirgálni a saját szemétdobján. Úgy tűnik ott már semmit nem talált, és nem volt elég saját közönsége, hát átruccant a szomszédba. Ha most látnoki képességeim lettek volna, (mint ahogy éreztem is, hogy baj lesz még ebből), megmutathattuk volna melyik út vezet vissza a weboldalára! Én is nagyban remélem, hogy az oldal megőrzi eredetiségét és szellemiségét, mert kell egy hely, a KJK könyvek Mekkája, ahová érdemes mindennap benézni!
2019. december 3. 21:46 | Válasz erre | #223
Üzenet a szerzőknek, szerkesztőknek és szervezőknek:
Rettentően sajnálom, ami történt! Bár nem lógtam lépte-nyomon ezen az oldalon, mégis tetszett az a munka, amivel belevágtatok! Nem kevés munka, szív és lelkesedés kellett hozzá, és az, hogy külföldön is szóba hoztak benneteket, sem kis dolog! Csak azt tudom elmondani, amit Morpheus is a Mátrixban:
"Nem az az út a fontos, ami még előttem áll,
hanem az, melyen végigmentem!"
A ma vesztes csatája, a holnap győzelme lehet. Ne adjátok fel. Ne adjátok fel, ha már idáig eljutottatok!

Üzenet a mindenki másnak:
Rettentően szomorú, hogy egyesek szemét ennyire szúrja mások sikere. Tény, ami tény, talán nem volt teljesen jogtiszta azok munkája, akik e weboldalt szerkesztették, de tekintve, hogy senki sem volt hajlandó rajtuk kívül ténylegesen felvenni ezt a fonalat, és létrehozni/fordítani annyi művet és elénk tárni őket, de szerintem kár volt megfojtani e remek kezdeményezést.
Tiszta sor, hogy manapság mindent a pénz ural, meg a rosszindulat, de azért hadd kérdezzek rá, hogy ténylegesen ezzel mit nyertek azok az urak (esetleg hölgyek) azzal, hogy sikerült egy amúgy remekbe szabott kezdeményezést (mi több, remekül prosperáló) oldalt így derékba törniük? Fontosabb a jog és a pénz annál, mint az, hogy sokakat érintő fan-oldal jöjjön létre, amely bár nem hibátlan és nem szeplőtlen, azért mégis sokaknak okozott örömöt? Persze, megértem a másik oldalt is, bár a vicc az, hogy ennek Magyarországon már nem nagyon lesz piaca (tartok tőle), és nem hinném, hogy ismét be akarnának törni velük (nem durranna akkorát mint anno), akkor mégis mire ez a lépés? Én megértem, hogy egyeseket saját motivációjuk vezérel (bármi áron, legyen a dolognak bármennyi vesztese), de azért megkérdezem azt, hogy jobb így, hogy egy régi éra maradványait sikerült így a feledés kútjába dobni? Nyilván megérte, mert egyébként nem írnék most.
Örülök, hogy sikerrel jártak. Örülök, hogy sokakkal ki... és örülök, hogy ettől a VILÁG, mint olyan SOKKAL jobb lett! KJK nélkül, Zagor nélkül, rajongók nélkül, minden nélkül, de a lényeg: a passzus és a jog marad, mindenki más mehet! Gratulálok, Paladinok!

"A jog és fegyver az állam tartópillérei. Egészen addig, amíg egyikük el nem vész"

Tisztelettel: E. H.
2019. december 3. 21:13 | Válasz erre | #222
Hát gyerekek, lehet lassú vagyok, de csak most jutottam el odáig, hogy ide is írjak a "dolgokkal" kapcsolatban, de csak jobb későn, mint soha. :)
Szeretném először is nagyon szépen megköszönni a könyveket srácok, a befektetett munkát, időt, energiát, mindent.
Rengeteget tettetek a rajongói réteg igényeinek kiszolgálásáért, annak összehozásárt, baromi jó dolgokat csináltatok.
És ezen most egy trükkös vállalkozó megpróbál nyerészkedni, de a köcsögök szerinte Ti vagytok, miközben ha nem teszitek amit csináltatok az elmúlt években, akkor a fosos kis kiadójának nem is lenne min dolgoznia mert fel sem merülne, hogy ez itthon bárkit is érdekel.

Szeretném leszögezni, mert ez így ebben a formában még nem hangzott el, biztos túl kultúrált itt mindenki, ettől a betegségtől én nem szenvedek, szóval: Gyula egy istenverte faszkalap!!! Bár azért vicces, hogy miután nekiugrott mindenki, hogy átment "áldozatba", ő aztán ezt nem akarta, a gonosz külhoniak voltak és amiket korábban mondott azt meg nagyon sajnálja és szipszip meg hüphüp, morzsoljunk el érte egy könnycseppet a szemünk sarkában. Ezzel csak még nagyobb szegénységi bizonyítványt állít ki magáról, gratulálok a szüleinek ehhez a csodához, amit összehoztak.
Én nem tudom honnan van a pénze a hivatalos kiadásra, de remélem nem a nyugdíjalapját költi, mivel én félek tőle, hogy ez a vállalkozás azt nem fogja tovább fialtatni a vagyonkáját. Nagyon örülnék, ha egy ilyen vállalkozás profitábilis lehetne ma Magyarországon, de ez szerintem nincs így. A képregényekkel belenyúlt a tutiba, reneszánszát éli az is, de amíg ott pofátlanul elkérhetsz 5-6ezer Ft-okat egy kiadványért amivel összesen nem dolgoztál 20 órát és lesz is alsóhangon 500-1000 vásárlód, addig egy FF könyv fordítása és szerkesztése ennél jelentősen több idő, míg ennek az árnak max a feléért adhatod és töredékmennyiséget visznek majd belőle.
Annak ellenére, hogy Gyula egy ellenszenves faszkalap, akinek mind a fején előben, mind az írásbeli megnyilvánulásaiból üvölt a kisebbségi komplexussal társult nárcizmus és az is látszik rajta, hogy az arroganciájának remek táptalajt biztosít, hogy még soha nem rúgták úgy istenesen szájba, annak ellenére, hogy láthatóan ráférne, szóval én mindezek ellenére is sok sikert kívánok a vállakozásához. Ugyanis egyrészt nagy szüksége lesz rá, másrészt én a világ legboldogabb embere lennék, ha itthon megjelennének a könyvek hivatalosan is. És itt el kell vonatkoztatni majd Gyula személyétől és a produktumtól amit kiad majd a kis kiadója és ez sokak számára nem fog menni. De ez nem is baj, ha azzal, hogy 50 embert magadra haragítasz becsődöltetsz egy vállalkozást, akkor kár is volt elindítani.
Aztán ha látjuk milyen a könyvek fogadtatása, utána kéne arról beszélni mi legyen az oldallal és azzal a közösséggel, amit összehozott. Ne engedjük széthullani ami itt felépült kedvenc kis Gyulambulam kavarásai miatt.
© van20
2019. december 3. 12:02 | Válasz erre | #221
Nem gyűjteményt vettem meg, hanem egyesével, párosával, több év alatt, rendszeres antikváriumokba és netre járással. Igen, volt benne pár ritkább vagy drágább, amire vadászni kellett. :)
© stave
2019. november 30. 18:55 | Válasz erre | #220
Üdv! A rettegés háza kötet érdekelne. Kicsit összezavarodtam: egyáltalán nincs rendelés, nem beszerezhető a kötet, vagy mi ez a xarság, ami van????
2019. november 30. 16:15 | Válasz erre | #219
Ez a Wizard-féle sorral is így volt, ott is csak a sorozat legvégén jött ki a két Smith-Thomson meg pár Green.
2019. november 30. 13:00 | Válasz erre | #218
Úgy látom, hogy a Scholastic egyelőre a vadiúj The Gates of Death kivételével csak Livingstone és Jackson műveit adta ki. Ez sem lehet véletlen.
© Grimmy
2019. november 29. 21:17 | Válasz erre | #217
Nem antikváriumokban kell nézelődni, hanem pl. a facebookos-csoportokban, ott rendszeresen bukkannak fel régi KJK-könyvek, a legtöbb 1500-3000 forint közötti árakon.
Oké, persze vannak nehezebben beszerezhető könyvek... ezek kb.: Varázsló kriptája, Végzet erdeje, Elátkozott ház, Királyok koronája, újabban a Tűzhegy, plusz a két Szukitsos... ezek tényleg ritkán bukkannak fel, és akkor is kb. 3000-5000 árakon, Plusz a "zöldek" is ritkák még, főleg Ian és Steve művei, de ezekért nem kér általában senki párezernél többet.
Szóval ha nem komplett gyűjtemény kell valakinek, csak nosztalgiázáshoz venne pár könyvet, vagy a srácának, akkor nincs gond, megoldható elég könnyen és olcsón is. Komplett gyűjteményt összerakni, hát az tényleg "macerás", és sok pénz kell hozzá. :)
2019. november 29. 20:25 | Válasz erre | #216
A Szellemlovasban 2000 - 3500 forint között vannak teljesen jó állapotú könyvek, többek között Gyíkkirály is és Tűzhegy is.
De tény hogy más, nagyobb antikváriumokban vagy nincs KJK, vagy horror áron.
2019. november 29. 19:32 | Válasz erre | #215
Továbbra is temetem őket, de te abból indultál ki, hogy mennek tovább, így hát nekem is ebből kellett kiindulnom. Ráadásul sejtjük, hogy SJ még dolgozik egy könyvön, azt azért ki kellene adniuk, mielőtt lehúzzák a rolót. Sajna ez azzal fog együtt járni, hogy mi újabb 4-5 könyvtől veszünk potenciálisan könnyes búcsút. Másrészről ha a Scholi is bezár, mielőtt újabb adagot vehetnének, akkor nyilván nincs miről beszélnünk.

Ami a beszerezhetőséget illeti, most gyorsan rákerestem a végzet erdejére. Sem vaterán, sem a nagyobb antikváriumokban nincs belőle példány, így annyira nem mondanám egyszerűnek a beszerzését. Találkozás FEAR-rel ugyanez. Tolvajok városából van vaterán egy példány 3300-ért. Tűzhegy varázslóját egy antikváriumban látok 5990 Ft-ért. Halállabirintus szintén antikvárium 5000-ért. Talán a gyíkkirály szigete a legbeszerezhetőbb, több antikváriumban is van belőle 2000 Ft-tól, vaterán pedig három is, 1500-tól. Szóval nem, különösen ha többekben is egyszerre tör fel az érzés, hogy márpedig most be akarja szerezni az összes eredetit.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© van20
2019. november 29. 11:25 | Válasz erre | #214
Eddig még temettétek a Scholasticot, hogy úgyse megy majd nekik se a biznisz, most meg újabb címeket vesznek? De ha igen, majd akkor szólnak a zagornak megint. Most azért ennyiről szóltak, mert ennyi van náluk.

Még szerencse szerintem, hogy a klasszikus könyvekről van szó, mert a listádon lévők mind megjelentek magyarul, beszerezhetőek. Ezeket tudtommal a zagor népe sem fordította újra, csak javította. Oké, egyszerűbb, ha runner készíti el őket (kb 500-1000 Ft az anyagköltség? Nem tudom, nem rendeltem még zagoros könyvet), mint antikváriumokban, online piacokon kutatni utánuk, de beszerezhetőek eredetiben. Tudom, mert én is felnőttként szereztem be mindent újra – miután gyerekkori példányaim a kazánban végezték, anyám "káros ez a személyiségetek fejlődésére" gondolatai után –, nem volt lehetetlen küldetés.

Akinek meg csak a pdfek kellenek, hát úgyis megtalálják torrenten vagy itt-ott. Találkoztam már KJK szkenekkel a zagor.hu létrejötte előtt is.

Az lenne a rosszabb, ha magyarul meg nem jelenteket is levetetnének, mert azokkal tényleg dolgoztatok eleget.
2019. november 29. 09:20 | Válasz erre | #213
Igen ezt valaki elkezdte sajnos, az, hogy megindokolja, hogy miért az más tészta indok mindig van...
dum spiro spero!
© Grimmy
2019. november 29. 05:05 | Válasz erre | #212
Siralmas, igen. De amíg pár éve nem kezdte el Gyula a "keresztesháborúját" a Zagor meg a Zagorosok ellen, szerintem nagyon összetartó volt a hazai KJK-közösség.

"a hazai Depeche Mode klubok esetében is, volt idő amikor csak Budapesten 3 különböző csapat szervezett akár egymás rendezvényére rá bulikat, meg ment az oda-vissza anyázás."
Ez durva, azt hittem, legalább az a közösség összetart...
2019. november 28. 23:33 | Válasz erre | #211
Azért valahol siralmas, hogy még ilyen szűkebb réteget érdeklő témában, alapvetően rajongói körben is ilyen széthúzás van.
De ezt tapasztaltam már például a hazai Depeche Mode klubok esetében is, volt idő amikor csak Budapesten 3 különböző csapat szervezett akár egymás rendezvényére rá bulikat, meg ment az oda-vissza anyázás.
2019. november 28. 22:42 | Válasz erre | #210
Nem tudom én minden forumon elküldtem az anyjába már elnézést és br minden zagoros vénuszos rakétás könyvem megvan tőle még vizet se vennék a sivatagban, lehet mézesmázos, de elnézést egy tettű, és az elveim többet érnek mint bármilyen könyv...
dum spiro spero!
© Grimmy
2019. november 28. 22:11 | Válasz erre | #209
Kettőt is illusztrált. :) A másik az ötös számú Játékfüzet.
Elvileg nincs baja a Zagorral, támogatta, csak az utóbbi napok "hőbörgése" sok volt neki a részünkről... ezt írta facebookon. De gondolom azért is reagált így a "hőbörgésünkre", mert Gyula bevallottan a haverja. :) A Kaméleon meg az egyik kiadója. Emiatt nyilván érzékenyebben érintette az egész.
2019. november 28. 21:56 | Válasz erre | #208
Ha ő illusztrált egy Zagoros könyvet, akkor mégis mi a baja az oldallal?
2019. november 28. 21:28 | Válasz erre | #207
Nem. elefes= Lakatos István, aki amúgy stílusos grafikus, ő illusztrálta a Halállabirintus Bajnokát.
2019. november 28. 18:20 | Válasz erre | #206
elefes = Csanády?

[spoiler]A The Gates of Hell-t egyébként most csinálja Gyula. A The Gates of Death és a House of Hell szerelemgyereke lesz (ebből is 200 pont, abból is).[/spoiler]
© killmaster (Savanyúhas)
2019. november 28. 18:13 | Válasz erre | #205
Emberek írhattok bármit, fényezhetitek a jogot, gratulálhattok Gyulának, egy dolog biztos a Zagor.hu már bizonyított, és egy jó kezdeményezésbe koporsószöget verni nem fair dolog! Én sosem bántam kesztyűs kézzel "kedvenc bloggerünkkel", kb. annyira hiányzott ő, mint lepratelepen a pestisjárvány! Csak kapirgáljon kis kakasként a saját szemétdombján! Remélem gyorsan lehúzzák a rolót az angol szövetségesével együtt, mi pedig kellemes perceket szerezhetünk a lelkes KJK tábornak, akik itt velünk vannak, és nem álltak át a sötét oldalra! Én inkább lefordítom saját magam a segítségetekkel az érdekes kalandokat, de a pribékeknek nem adózok! Arra kérem az oldal üzemeltetőit, hogy ne tegyék még ki a "szebb jövő ígéretéig zárva" táblát, valamilyen megoldást keresünk, hogy megkerüljük a tiltást! Ahogy régen az úttörők mondták: Előre!
2019. november 28. 17:48 | Válasz erre | #204
A méltányosság tiszta sor, erre utaltam én is, persze. Lehettek volna nagyvonalúbbak, nem leszedetve azt, ami nem jön most ki a Kaméleonnál, satöbbi, whatever.

Viszont ez abból a szempontból egy teljesen egyértelmű helyzet, hogy a szerzők személyhez fűződő szerzői jogosultságai mindenképpen sérültek - akkor is, ha a vagyoniakon már lehet csűrni-csavarni a helyzetet mindenféle oda-vissza érvvel (nem volt és nem is lesz kiadás, rengeteg könyvnek a Penguin óta külföldi kiadása sincs, satöbbi-satöbbi, tudod te ezt szerintem). Hogy látnának-e belőle tényleg pénzt, és mennyit, az más kérdés, de ez szerintem senkinek sem hiányzik innen. Az sem, hogy eljusson a dolog idáig. Most nem azt mondom természetesen, hogy legyen nekik mindenki hálás ezért, de kellemetlenebb kifutása is lehetett volna ennek az egésznek, ezt azért lássuk be.

Ismétlem (és a FB-n, a Molyon is leírtam ezt): úgy gondolom, a Zagor esetében mindez a fentiek ellenére is bocsánatos bűn. Aki kicsit is rálát az oldal működésére, pontosan tudja, hogy jó szándékú, minőségi munka folyt rajongóktól rajongóknak, nyerészkedés nélkül, nem ipari tételben. De a Scholastic eljárása valahol akkor is érthető, ha szarul érinti az itteni közösséget.

(EDIT: amikor először meghallottam a hírt, zsigerből persze én is azt írtam Runnernek, hogy hülyeség a Scholastic részéről, de aztán gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy lesz magyar kiadás. És így azért más a leányzó fekvése.)
2019. november 28. 17:31 | Válasz erre | #203
Calacorm: értjük, hogy azért vettették le ezeket a könyveket, mert ezekhez van meg a joguk, a többihez nincs, de az nem igaz, hogy ez független lenne attól, hogy a kaméleonosok kiadják-e őket, vagy sem. Ha nem adnának ki semmit, akkor még most sem érdekelnénk őket.

"Méltányos, hogy leszedettek olyat is, amit a Kaméleon a tervek szerint nem ad ki, és fent volt egy évtizede?"
Nem az, különösen ha azt is hozzászámolod, hogy szinte 0 az esélye annak, hogy ezek a könyvek valaha is ki fognak adódni. Kivéve, ha Grimmy tényleg csodát tesz, ahogy azt #184-en ígérte. [smiley]integet2[/smiley]

"Jogukban állt, és igazat adna nekik bármilyen fórum a témában?"
Naná.

"Megjegyzem, szerintem még akár örülni is lehet, hogy ennyivel úgymond futni hagyják az oldalt, és nem basszák meg a mögötte állókat - simán nyernék az ügyet, és rohadtul fájna."
Annyira simán nem hiszem, hogy megnyernék. Megnyernék, csak nem teljesen, és nem is simán, különösen ha nem nyalják végig az érintett magyar jogszabályokat. Az viszont igaz, hogy rohadtul fájna, csakhogy nem nekünk, hanem nekik. Nevetséges összeget tudnának csak bevasalni a zagor.hu-n, miközben nekik elmegy egy csomó pénzük a pereskedésre, ügyvédek röptetésére, kifizetésére, ésatöbbi, ésatöbbi. Nem véletlenül van az, hogy először mindig fenyegetnek, hátha bejön.

van20:
"Ráadásul egyszerűbb azt mondani egy kiadónak, hogy vegyél le mindent, ami az enyém, mint minden leszerződésnél szólni, hogy most ezt, most azt…"
Ez nem igaz. Tegyük fel, hogy a Kako sikeres lesz, csak a vita kedvéért, és jövőre bekérnek még 5 licenszet. Igen, így most nem kell amiatt az 5 könyv miatt szólniuk. Ugyanakkor jövőre a Scholi is beszerez újabb 4 licenszjogot Ianéktól, amik miatt úgyis megint szólniuk kell nekünk, hogy most akkor azt a 4-et szedjük le. Szóval odaszólogatás szempontjából semmit nem nyernek.

Ha viszont feltételezzük, hogy KaKo nem lesz sikeres, akkor most beszólnak amiatt az 5 miatt, és többé felénk sem kell szagolniuk. Mennyivel egyszerűbb, nem?
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© rjmac
2019. november 28. 16:35 | Válasz erre | #202
"Nézd már meg a Scholastic sorozatát: pontosan azokat a könyveket szedették le, amik náluk jöttek ki eddig!"

ez teljesen érthető, ugyanakkor:

"Amúgy a jelenlegi angol kiadó megírta nekünk, hogy a többi könyv ügyében is jelezni fogják a dolgot az íróknak.
Szóval a teljes sorozat ellen lennének, és a weboldal ellen."

Ez alapján már egyáltalán nem biztos, hogy csak a Scholastic sorozatát fogja érinteni az eltávolítás, ugyanis további megkereséseikre akár egy lavina is elindulhat majd és rossz esetben perrel is fenyegetőzhet a többi könyv jogtulajdonosa.
2019. november 28. 15:23 | Válasz erre | #201
Hogyne érteném. Nem szimpatikus Gyula hozzáállása, személyisége. Ez egy teljesen legitim álláspont, viszont semmi köze ahhoz, hogy szerzői jogi szempontból hogy minősül ez az egész témakör. És nem is erről beszéltem. :)
2019. november 28. 14:43 | Válasz erre | #200
Na pont ez az, amit pl. Calacorm és még mások nem értenek meg. A Zagor.hu sosem volt hülye, gondolom sejtették, hogy ez is előfordulhat egyszer. Persze nyilván reménykedett mindenki, hogy minél jobban kitolódik, vagy el se jön - ismerve az országos helyzetet, vagy a hallgatólagos beleegyezést, illetve a leveleikre válaszul kapott teljes ignorációt.

Nekem, sokan másoknak, ahogy például Grimmynek is, a fő baja (és akkor személy szerint kiveszem a kiadó magatartását ebből) Gyulával, és a csapatával - "jól bevált embereivel van". Na meg azzal, amilyen módszerrel elérte/ték az idáig vezető utat.
© Grimmy
2019. november 28. 13:31 | Válasz erre | #199
Calacorm: azt majd meglátjuk, miket fognak még leszedni. Az mindenesetre tény, hogy ígéretet tettek a leszedetésre, illetve fenyegetőztek. Ez is elég "első körben"; indokolttá teszi a háborgást.

Mondjuk engem például ennél jobban zavar maga Gyula. Nagyon nem pozitív kép alakult ki róla bennem (és ezzel nyilván nem vagyok egyedül a kommenteket látva), és egyszerűen semmilyen formában nem "akarózik" támogatnom egy ilyen embert. Pedig nyilván nem lenne ellenemre nekem sem egy hivatalos kiadás (miért lenne? Szerintem itt senkinek sincs ellenére)... de nem mindegy, ki áll emögött, és ki mögé kellene nekünk is beállni úgymond. Legalábbis nekem ez nem mindegy. Egy Szukitsot, Deltát, vagy akár egy egyenesebb, gerincesebb, meg kevésbé "nagymellényű" ember által vezetett kis kiadót nyilván tudnék-tudnánk támogatni... egy ilyen embert nem. Sajnálom, ez van. Nem leszek Kamkom vásárló, ennyi. Nem vagyok akkor "igazy" KJK-rajongó, ha úgy jobban tetszik (ugye a facebookon már voltak ilyen kommentek, hogy aki most nem örül és nem támogatja Gyulát, az nem is rajongó, meg amúgy élősködő stb.). Ez van. Akkor már inkább megveszem eredetiben pl. az Assassinst, azzal is támogatom a műfajt, illetve az írókat.
© van20
2019. november 28. 13:26 | Válasz erre | #198
Én is pont ezt a linket akartam bemásolni. Ráadásul egyszerűbb azt mondani egy kiadónak, hogy vegyél le mindent, ami az enyém, mint minden leszerződésnél szólni, hogy most ezt, most azt... És azért nem szóltak már az OH képregénynél, mert azt a Titan adta ki, a Scholastic meg nem akarja újranyomni.
2019. november 28. 11:47 | Válasz erre | #197
Igen, de más dolog a fenyegetőzés, meg más dolog a leszedetés. Ha nem az ő jogtulajdonuk, azokat nem szedethetik le. Kétlem, hogy mondjuk Keith Martin vagy Jonathan Green nekimenne a Zagornak azért, mert fent vannak egyes műveik, hiszen ugyanolyan fanok, mint mi, és a szóban forgó könyvek jelentős részének a '80-as évek vége, '90-es évek eleje óta nincs kiadása odakint sem.
© Grimmy
2019. november 28. 11:31 | Válasz erre | #196
Nem tudom most megnézni, de ez gondolom ugyanaz a tizenegynehany darabos lista, amit már korábban is linkeltel. De nem csak emiatt fenyegetőznek ugye, hanem az osszes régi Rakétás miatt is, plusz még ki tudja, mi lesz, amik elvileg nem az övék. Pont.

Többes szam: ok, ezért elnézést.
2019. november 28. 10:21 | Válasz erre | #195
Nézd már meg a Scholastic sorozatát: pontosan azokat a könyveket szedették le, amik náluk jöttek ki eddig! (Ha nekem nem hiszed el, lődd össze ezt a főoldali listával: https://fightingfantasy.fandom.com/wiki/Fighting_Fantasy_Gamebooks_(Scholastic) )

Igen, biztos, hogy ezek nem fognak megjelenni itthon mind, de a kiadó mostantól a Kaméleon révén hivatalosan is jelen van Magyarországon, és a részükről teljesen érthető, hogy nem akarják a saját kiadványaikat az oldalon látni. Mint mondtam, a kérésük jogossága szempontjából teljesen mindegy, hogy ez hogy érinti az itteni közösséget.

A hozzászólásodban használt többes szám második személyt nem értem, én kizárólag a magam nevében beszélek. Plusz Gyulát nem ismerem személyesen, runnert ellenben igen. Mint írtam, én sem örülök annak, hogy ez lett ennek az egésznek a vége.
© Grimmy
2019. november 28. 09:53 | Válasz erre | #194
Calacorm: bocs, de hanyszor kell meg leirni, hogy olyan konyveket is le kellett szedni, plusz velhetoleg meg tovabbiakat is le kell szedni majd, ami nem is a kiadoe?
En is elkepesztonek gondolom mar, hogy nem ertitek, plusz azt sem, hogy a haborgas masik oka meg Gyula reakcioja, egesz viselkedese... Hihetetlen, hogy ezeket nem tudjatok elfogadni, es hogy elvarjatok, sot szinte kikovetelitek, hogy mindenki oruljon es tapsoljon Gyulaeknak.
2019. november 28. 09:39 | Válasz erre | #193
A fenti posztot olvasva, a teljes Zagor-sor tulajdonosaként, az egyik könyv fordítójaként (ezeket azért bocsátom előre, hogy mindenki tudja: távolról sem vagyok az oldal ellensége, sőt) mondom: tényleg hihetetlen, hogy nem értitek, miért pont ezeket a könyveket vetette le a Scholastic, függetlenül attól, hogy a Kaméleon kiadja-e őket magyarul vagy sem. Mert ezeknek mindnek ők a jogtulajai, és a Kaméleon révén megjelentek a magyar piacon. Pont.

Olyan kommenteket olvasok itt is meg a Facebookon is, hogy csak fogom a fejemet. Elképesztő, hogy egyes emberek felnőtt fejjel milyen szinten nem értik, mit jelentenek a szerzői jogok, vagy hogy milyen fogalmak élnek bennük erről a témáról. Méltányos, hogy leszedettek olyat is, amit a Kaméleon a tervek szerint nem ad ki, és fent volt egy évtizede? Erről lehet vitatkozni nyilván. Jogukban állt, és igazat adna nekik bármilyen fórum a témában? Naná. Megjegyzem, szerintem még akár örülni is lehet, hogy ennyivel úgymond futni hagyják az oldalt, és nem basszák meg a mögötte állókat - simán nyernék az ügyet, és rohadtul fájna.

ISMÉTLEM: AZ ELEJÉTŐL FOGVA KÖVETEM ÉS TÁMOGATOM A ZAGOR TEVÉKENYSÉGÉT. De lássunk már tisztán, felnőtt emberként.
2019. november 28. 09:20 | Válasz erre | #192
Az is lehet, mint ahogy bizonyíték eltüntetés is.
© Grimmy
2019. november 28. 08:53 | Válasz erre | #191
A "Fekete péntek" miatt szerintem igen. :) De majd megtudjuk. :)
2019. november 28. 08:47 | Válasz erre | #190
A kérdés az, hogy a 40. évfordulós találkozón meg lesz-e említve az egykori Kaméleon Komix, hogy ilyen próbálkozás is volt valamikor. :)
© Grimmy
2019. november 28. 08:26 | Válasz erre | #189
Gyulától még:
"Ne haragudj, de most te is (és mások is a Zagoron) a 2017-es(!!!) blogkommentjeimet citáljátok elő a Zagorral kapcsolatban"
Hát, ilyenkor szokták azt mondani, hogy "a pofám leszakad"... 2018 novemberében, sőt, AZ IDÉN NYÁRON IS javában témázott a Zagorról, facebookon, de itt, ezen a fórumon is... oké, itt már egy fokkal visszafogottabb volt, mint régebben, de akkor is ment a zugkiadó, meg sufnis haver kinyomtatta meg nem tudom milyen szöveg... Szóval nagyon nem arról van szó, hogy csak 2017-ben mondott ilyeneket, amiket aztán most idézgetünk tőle.
Mindegy, csak szóval azért ez tényleg elég jól érzékelteti, hogy milyen ember.

Szerk.:
Megjegyzem, KÉT ÖNREKLÁM KÖZÖTT zugkiadózott itt a fórumon.
Ez se rossz azért. :D
© Grimmy
2019. november 28. 07:57 | Válasz erre | #188
"elefes amúgy kimoderálta magát, vagy ennyire vállalhatatlanná vált?"
Szerintem magát moderálta, mert neki is leesett az, amit tegnap írtál:
"most, hogy látom, hogy elefes fröcsögésben gond nélkül felveszi a versenyt az itteni véresszájúbb kommentelőkkel"
Amúgy tényleg meglepő volt pár kommentje, főleg, hogy az elején teljesen nyugodtan és értelmesen kommunikált. Plusz sokáig a Zagorról is abszolút korrekt nyilatkozott.
Hát, mivel bevallottan "Gyula haverja", gondolom egy idő után már sok volt neki, hogy nem mindenki örül Gyulának, meg annak, amit "elért", és ennek hangot is adnak sokan, néha kicsit [i]karcosabban[/i]. :)
2019. november 28. 06:00 | Válasz erre | #187
Jól van, na, költői túlzás volt [smiley]vigyor0[/smiley]

elefes amúgy kimoderálta magát, vagy ennyire vállalhatatlanná vált? Szegény Gergő most úgy néz ki, mintha saját magával vitatkozna. Dániel hozzászólása alól is eltűnt 13 megjegyzés. Döbbenet, hogy mennyire tombol a cenzúra.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Grimmy
2019. november 28. 05:25 | Válasz erre | #186
Firefox:

Havoc-téma:
"Nagy klasszikus, mindenki imádta, aki olvasta."

Khm... erre azért nem vennék mérget. [smiley]eplus2[/smiley]
Az egyik legelhibázottabb könyv, amit valaha olvastam. Igen, nyilván főleg az extrém és teljesen indokolatlan nehézségre gondolok, ami teljesen "kinyírja" az egész könyvet, tönkreteszi az élményt. Legalábbis számomra biztos. [smiley]buck[/smiley]
2019. november 27. 23:44 | Válasz erre | #185
Megkésve reagálnék én is...

Ami azt illeti én mindig úgy éreztem, hogy várható, hogy egyszer valami külföldi jogtulajdonos bekeményít. Sajnos ez globális probléma, így van ez a SW rajongói tartalmakkal a Disney megítélésben és a CBS-Star Trek viszonya is ugyanez. Igazán röhej, hogy egyszer el volt ismerve még "rajongói oldalnak" a zagor.hu és utána pár évvel meg jön a fenyegetőzés. De az említett nagy franchise-oknál is ugyanezt a helyzetet látni :(

Az internet elterjedésével decentralizálódik minden, nincs szükség központi iránymutatásra, a tartalmak létrejönnek önszerveződéssel és ráadásul ingyen munkában. Szóval ez fenyegetést jelent a jó öreg kapitalista szemlélet szerint - igaz, hogy ugyanezek a rajongók tartják meg a franchise-t értékesnek a folyamatos aktivitásukkal. Sajnos a világ még ilyen elvek szerint működik, hiába a változás szele :(

Nos ettől függetlenül én marhára nem törődök a kiadókkal. Éljenek a rajongók, éljen az emberi kreativitás! Iszonyú hálás vagyok, hogy anno rátaláltam erre az oldalra és ezen keresztül sokkal jobban megismertem a KJK-világot és hozzáférhettem magyarul az összes könyvhöz. Köszönöm minden fordítónak, illusztrátornak a munkáját és persze az egész csapatnak, akik ilyen profin megcsinálták a nyomtatott könyveket is! Le a kalappal srácok!
© Grimmy
2019. november 27. 23:08 | Válasz erre | #184
Én pedig akkor most csodát teszek... megjósolom kétszínűek következő lépését. :) Tehát: a Gyula kiharcolja, hogy a scholasticos haverjai nagylelkűen engedélyt adjanak néhány régi KJK újbóli feltöltésére. Persze mindezt szigorúan a magyar KJK-rajongók érdekében teszi majd meg, nulla önérdekkel (és még véletlenül sem amiatt, hogy kicsit "kimosakodjon" ezáltal a rajongók előtt). [smiley]buck[/smiley]
© runner
2019. november 27. 22:24 | Válasz erre | #183
Ez most nagyon aljas lesz, de az alábbi mondatról egy kép jutott eszembe:

"A Kaméleon Komix vezetője (Szűcs Gyula újságíró-blogger, jelen sorok írója)"

[center][img=http://zagor.hu/egyeb/blogger.jpg]http://zagor.hu/egyeb/blogger.jpg[/img][/center]

[smiley]broomstick[/smiley]
A főhős Te vagy!
© Grimmy
2019. november 27. 22:18 | Válasz erre | #182
Na ez nagyon jó volt!

"Itt egy rajongói közösség van, míg a Kétszínű Komédiásnál egy ember, aki önös érdekből - hogy végre hivatalos kiadást láthasson a könyvespolcán - elégedetten hátra dőlve élvezze dicsőségét.
Mivel ez róla szól, nem a vásárlókról!"

Ezt különösen "adom", ahogy újabban mondani szokták, ez az eseményeket végiggondolva tényleg logikusnak tűnik.
A lényeg, hogy Hamlet ne "zugfordítást" lásson végre a polcán. Na meg gondolom az se mellékes, ha az írókkal pacsizhat, meg fotózkodhat a "geek-partikon", meg akár máshol is. Plusz gondolom az sem ártott volna, ha a hazai játékkönyes műfaj "megmentőjének"-feltámasztójának szerepében tetszeleghet idehaza... hát ez lehet, hogy most már nem jön össze. De a többi összejöhet...
2019. november 27. 22:14 | Válasz erre | #181
Simán megtehetik elvileg, hiszen ezek nem hivatalos fordítások. Nem hiszem hogy egy Pusztítót a nulláról nekiállnak fordítani...
De tényleg nem ártana keríteni egy ügyvédet és csak nagy vonalakban tájékozódni, lehet-e egyáltalán lépni valamit ilyenkor. Még mielőtt szó szerint ellopják más munkáját.
© runner
2019. november 27. 22:09 | Válasz erre | #180
Nem hinném, hogy felhasználnák a fordításainkat.
Az még nagyobb felháborodást keltene.

Perelni nem igazán tudnánk a kis "zúg" fordításaink miatt. [smiley]shakehead[/smiley]
A főhős Te vagy!
Első oldalElőző oldal1234567Következő oldalUtolsó oldal