Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Első oldalElőző oldal123456789101112Következő oldalUtolsó oldal
© Uhu
2020. október 29. 11:01 | Válasz erre | #485
Mivel kevés könyvet olvastam még KJK/KJV fronton a rakétás idők után, ezért nem tudom, mennyit komolyodtak a későbbi művek. Mert az magam is érzem, h az alaptörténetek bizony sokszor nagyon sekélyesek ("előkerült egy új Fúdenagyongonossssz, akinek egyetlen célja, h élőhalott/démon/zombi seregei élén leigázza, leölje a teljes világot és csak TE - esetleg még a csapatod - tudja megmenteni". Ez azért egy Trónok Harca megjelenése után már számomra egy kicsit kevés. Emellett játéktechnikai téren is szívesen vennék felnőttebb megoldásokat, mint pl. a "gyógy-élelmiszer", amely varázslatos módon meggyógyít.

Persze nem lehet elvárni egy könyvtől, h számítógépes játék szinttű választási lehetőséget biztosítson, de azért amit gyerekként toleráltam, illetve fel sem tűnt, az felnőttkorban már adott esetben zavar. Bár ha a hollywood-i "produkciók" történeti-, és karakter színvonalát nézem, akkor még mindig bőven felette van a KJK ezek többségének. (Persze tudom, ez nem nagy teljesítmény. :D ) Szóval érettebb, mélyebb, kidolgozottabb alaptörténeteket és karaktereket, valamint játéktechnikát szívesen vennék. Kevesebb kiszolgáltatottságot a véletlen kockadobásoknak és többet a gondolkodásnak, nyomozásnak, kreativitásnak, kitartásnak. Nekem első belenyalintásra a Végzet Prófétái ebbe az irányba mutatott, meglátjuk, majd a teljes végigjátszás után, ugyanez marad-e a benyomásom. Remélhetőleg. :)
© SzG
2020. október 29. 08:40 | Válasz erre | #484
A "Fogságban" című Képregényes Kaland is felnőtteknek szól - még a 18-as karika is rajta van. :)
Illetve azért csak idevehetjük a két Kaméleon Komix-könyvet is, hiszen azok sem a 8-10 éves gyerekeknek íródtak/lettek kiadva. Így pedig már 5 olyan könyv jelent meg az idén, amivel az idősebbek/felnőttek lettek becélozva (illetve talán lesz még egy, már ha valóban sikerül kiadnom a Válaszútont is). Ez a korábbi évekhez képest tényleg elég sok könyv... volt olyan év 2000 után, amúgy nem is kevés, amikor EGYETLEN komolyabb játékkönyv sem jelent meg nálunk, legfeljebb a Zagoros rajongói fordítások.
Persze reméljük, hogy lesz még ennél is jobb év, illetve valóban jelenik majd meg még több komolyabb (nem is feltétlenül fantasy) játékkönyv.
2020. október 29. 07:39 | Válasz erre | #483
Nyilván örvendetes, hogy 2020-ban többféle könyv is megjelent. De most koncentráljunk talán a felnőtteknek szóló lapozgatósokra. A felsoroltak közül a Gyehenna és a VH ilyen. Mindkettő magánkiadás, ami nem gond, de szerintem ez üzleti modellként hosszú távon fenntarthatatlan. A magánkiadás oka, hogy a kiadók nem nagyon mernek felnőtteknek szóló lapozgatósok kiadásával kísérletezni. Mégpedig azért nem - és ezt látom a legsúlyosabb problémának -, mert a lapozgatósok belekerültek egy olyasféle "gettóba", mint a SF/F irodalom volt a múlt század közepén. Azaz a "komoly" olvasók, kiadók lenézik, gyerekes rétegműfajnak tartják, nem szépirodalomnak. És ez a baj. Ezen kéne dolgozni.

(Mondjuk ebből a szempontból szerintem jó, hogy megjelent a állatkertes és Pál utcai fiús könyv, még ha gyerekkönyvek is - talán segítenek jobban behozni a lapozgatós műfajt a köztudatba.)
2020. október 29. 04:21 | Válasz erre | #482
A Bojtos név engem megmosolyogtatott [smiley]hehe[/smiley] Ne bosszankodj miatta, egyszerűen nem merted elsőre becézgetni, ld. Bojti! A kezdőtéma átment produktívabb vonal felé. Az irány kifejezés és az, hogy mit olvasna ma egy felnőtt a műfajból, az külön kérdések. Ugyanúgy felvethető az is, hogy mit venne KJK szerető ember a gyermekének vagy mit ajánlana más felnőtteknek, hogy gyereküknek megvegyék.
Ha figyelembe vesszük egy kiadvány célját, várt olvasói korosztályát, terjedelmét, témáját, akkor sokféle lehet. A mostani kínálatot pedig tekinthetjük interaktív könyves portfóliónak. Megváltónak nem tekinthető, színesebbnek igen, mint korábbi években.
A Képregényes kalandok magyar kiadványai is bizonyítják mennyire sokféle témában lehet lapozgatós könyvet megírni (jelen esetben képregény formában). És ennek egy szelete a 14 éves korosztály számára kiadott KJK és magányos farkas sorozatok könyvei. A Pagony kiadó mesekönyveket ad ki, és nemcsak 9-12 éveseknek, hanem kisebbeknek is, vagy olyan lapozgatós könyvük is. Ha most ezekre egy felnőtt olvasó kevésbé érdeklődő manapság, az nem meglepetés. De készülnek felnőtt olvasóknak is kiadványok, akár kickstarter kampányok segítségével.
A Pál utcai küldetés nem a lapozgatós műfajt népszerűsíti. Az olvasás megszerettetése a célja, az interaktív módszert mint oktatási eszközt használja. Bojti Anna könyvei mesék, realisztikus környezetre mesebeli elemeket használva kisiskolásoknak. Az 1000 veszély sorozat németből fordított rövid történetek és olyan hosszúak, amik ifjú gyerkőcöknek elalvás előtt elegendőek lefektetéshez, így nem mérhető sehogy egy 400fejezetes könyvhöz. De nem akarnám hosszasan ecsetelni, hogy melyik kiadvány mi célt szolgál, 'körüljárással' kitalálható.
A KJK fantázia környezetben tinédzsereknek is több órányi olvasmány, célja leginkább a szórakoztatás. Nyilván más keretek közt értelmezhető egy rövid mese mű, egy ifjúsági könyv, vagy egy vaskos felnőtteknek írt munka. Ha vki kinőtt a nosztalgiázásból, akkor idővel a KJK-t is ritkán fog olvasni.
Sokféle célok közül: didaktikai eszközként használva, meseként, szórakoztatásra, ismeretterjesztésre, regény alternatívaként, vizuális elemekkel (képregény), nosztalgia felébresztés, oktatásra, de pl. felhasználó kézikönyvként is működhet, vagy napi aktuális téma feldolgozással véleményformálásra.
CYOA sorozatok, FF széria, HK sor, Green Ász könyvei, időgép-regények, KRK kalandok egy műfaj nagyon eltérő kiadványai.
Az számomra üdítő, ha a klasszikus fantasy dömping mellett szépirodalmi, történelmi, detektív, aktuál problémás (cigányság, brexit, vírusok, korrupció) művek is megjelennek. Meglátásom szerint ezzel legalább olyan jó lehet bevonzani olvasókat a műfajba, mint a megszokott témájú kiadványokkal.
A kiadók szeretnek bevált receptek szerint megjelentetni, olyanokat, amik előreláthatóan ha kis nyereséget is, de biztos hoznak. A magánkiadások, a közösségi finanszírozás javított az egyhangúságon. Ebben látom a sokszínűbb mostani paletta létrejöttét.

© SzG
2020. október 27. 19:07 | Válasz erre | #481
Ja, és ezeket is érdemes még megemlíteni szerintem, mert szintén igényesebb darabok, valamint a műfajt is színesítik:
[url=https://www.gemklub.hu/konyvek-kiegeszitok-kellekek/kepregenyes-kalandok]Képregényes Kalandok[/url]
És ezek is 2020-ban jöttek ki. Szóval azért valóban nem volt ez olyan rossz év... főleg, hogy még csak október vége van. [smiley]awink[/smiley]
Ennél sokkal "szűkösebb esztendők" is voltak tényleg.
© SzG
2020. október 27. 17:46 | Válasz erre | #480
Szerintem meg mindegyik jó irány.

A Pál utcai küldetés azért, mert kifejezetten a mai iskolás korú gyerekekkel ismertetheti/kedveltetheti meg a lapozgatós műfajt... már ha kellően jó lesz a promója a könyvnek (mondjuk egyelőre nem úgy tűnik, de ez még nyilván változhat). Amúgy a regény nekem se jön be különösebben, és valószínűleg ennek a lapozgatósnak sem lennék a rajongója, de mindegy; a lényeg az, hogy a műfaj népszerűsítésére tényleg jó (lehet) a gyerekek körében. És nyilván megnyithatja az utat az ehhez hasonló "kötelező olvasmányok könnyed, lapozgatós formában"-jellegű kiadványok előtt... amik között amúgy lehet, hogy lesz majd olyan is, ami már a "hardcore" lapozgatós-rajongók számára is érdekesnek fog tűnni (például egy Egri csillagokat még én is szívesen "végiglapozgatnék").

Bojti Anna könyveivel nagyjából ugyanez a helyzet: a fiatalabb korosztályt szoktathatják rá az interaktív olvasmányokra, ráadásul (mondjuk az "1000 veszély"-sorozattól ellentétben), igényes formában. Mivel pedig nyilván kell az "utánpótlás", kellenek a fiatal olvasók, akik remélhetőleg majd idővel mást is fognak "lapozgatni", így nyilván alapvetően ez se rossz irány.

A Gyehenna egy igényes, kimondottan a felnőtteket megcélzó lapozgatós, amiből ugye nagyon kevés van, pedig nyilván lenne fantázia az ilyen könyvekben (és igény is lenne rájuk valószínűleg). Tehát egyértelmű, hogy ez is egy jó irány. Az más kérdés, hogy igen, ennek se valami jó a reklámja... meg valóban nem ártana, ha vastagabb, tartalmasabb lenne a könyv. De "nyitókötetnek" jó. (Amúgy maguk a szerzők is azt nyilatkozták, hogy ezzel inkább csak az érdeklődést mérik fel: ha ez nagy lesz, akkor egy komolyabb könyvvel is előállnak majd.)

A mi sorozatunk (Vindgardia Hősei) meg ugye egy oldschool fantasy sorozat, amivel a műfaj aranykorát szeretnénk felidézni, némileg "olvasóbarátabb" formában (kevesebb szívatás, több alternatív út stb.). Ez szerintem megint egy jó irány, és úgy látom, igény is van egy színvonalas, magyar oldschool fantasy játékkönyvsorozatra (ami egyben tényleg jól játszható is).

Egyébként nyilván nem gondolom, hogy bármelyik is "megváltja a lapozgatóspiacot", de azért legalább már tényleg történik valami... végre tényleg jelennek meg igényes, és nem is feltétlenül csak fantasy lapozgatósok. Az elmúlt 10-20 évre azért ez nem igazán volt jellemző. Ha jelentek is meg játékkönyvek, még a maguk kategóriájában is elég igénytelenek voltak (az említett 1000 veszély-sorozat például, ami összecsapott, kidolgozatlan, jellegtelen könyvekből áll; legalábbis szerintem).
© SzG
2020. október 27. 14:04 | Válasz erre | #479
"Aztán ugye Bojtos Anna második könyve is kiadásra került"
Bocsánat, elírtam. [smiley]falbav[/smiley] Bojti Anna.
© twillight (Kövérorr)
2020. október 27. 13:25 | Válasz erre | #478
A VE-re inkább nem reagálok, de a többinél talán érdemes elmondani, miért nem jó irányok.

Bojtos Anna tudom hogy egész jót írt előszörre. Miért nem jó nekünk mégse? Mert a célcsoport 8-évesek. A lapozgatós könyvek törzsközönsége 30+.

A Pál utcai nem-fiúk problémája amiért az irodalmi-képregények SEM futnak, SOHA nem is állt szándékban azokat piaci alapon kiadni. Egy ráadásként pocsék kötelező-irodalmi mű adaptációja.
Oké, legalább nem a Légy yo mindhalálig, de ez akkor sem vonzó termék.
És mielőtt vki beszólna, hogy "de neszójjábe a klasszi-kuss-ra", elevenítsük fel, miről szól a Pál Utcai Fiúk! Szóval két kölökbanda veszekszik, kié a játszótér. Alapvetően rossz felállás, és felmerül, hol a parkőr. De oké, ifjúsági irodalom, szóval továbblépünk, hogy mi van még. Hát Nemecsek megdöglik, mint a kutya. Kösz a depressziót. És mindezt teszi a Becsületért. Idézném az Ötödik Elemet itt a becsületről, de szerintem mindenki emlékszik mennyire haszontalan a dolog. De oké, legyen, tudjuk be a korszellemben hősiességként - vagy mégsem? Oh, hát ne feledkezzünk el a könyv végi csavarról! A játszóteret LEDÓZEROLJÁK, ÉRTELMETLEN VOLT TEHÁT MINDEN KÜZDELEM ÉS HALÁL.
Szóval nem éri meg foglalkozni az egésszel.

Mink maradt? Egy 50-pontos minikaland, aminél még a róla szóló cikkben sem található honnan lehetne beszerezni, annyira érdektelen.
Meg értem én hogy magánkiadás (nagyon-nagyon nehezen sikerült eljutnom a magán-facebook-oldalukra), de 1600 HUF 50 fejeztpontért ismeretlenül? Digitális terjesztés egyáltalán nincs, limitált példányszám? Annyi eszük nem volt, hogy ezen a fórumon szóljanak róla?
És ez váltaná meg a magyar lapozgatós-piacot?
© SzG
2020. október 27. 09:56 | Válasz erre | #477
Szerintem ha van év, amikor nem indokolt a "kesergés", akkor az épp 2020. Idén ugyanis pont elkezdődött a piac "frissítése": a két Kaméleon Komix-féle Kaland-Játék-Kockázaton kívül még legalább 4 igényes és érdekes játékkönyv megjelent (új íróktól!), és ezek közül csak 1 klasszikus fantasy, a többi egyáltalán nem az.
Itt van például a Pál utcai küldetés [url=http://www.bahir.hu/2020/10/27/konyvkritika-a-pal-utcai-kuldetes/?fbclid=IwAR2ei07O5fA8IcavzuDMBzo6UDClSfITXPkvBpBcaJMhJqo4-nWSpk3Yq84]LINK[/url]
Aztán megjelent egy Gyehenna című horror könyvecske is [url=https://kronikak.hu/2020/10/19/lugosi-istvan-es-radics-marton-gyehenna-lapozgatos-szerepjatek-kritika/]LINK[/url]
Aztán ugye Bojtos Anna második könyve is kiadásra került [url=https://moly.hu/konyvek/bojti-anna-a-lidercerdo-melyen]LINK[/url]
Valamint ugye megjelent a [url=http://vindgardia.atw.hu/]Végzet Prófétái[/url] is, ami mondjuk valóban KJK-s klasszikus fantasy, de még véletlenül sem "Egy Igaz Út" könyv, illetve megkockáztatom, igényesebb is, mint például az említett "Ahol a gonosz lakik" és társai. Továbbá, ha minden jól megy, még az idén megjelenik a sorozatunk második könyve, a "Válaszúton" is, ami a Végzet Prófétáinál is komolyabb, sőt, néhol már szinte dark fantasyba is átcsap.
Tehát szerintem egyáltalán nem vészes a helyzet, igenis vannak új próbálkozások, és egyáltalán nem csak a klasszikus KJK-vonalon.
Persze jó kérdés, hogy ezek mennyire lesznek sikeresek, főleg úgy, hogy (ahogy én látom) még a hardcore lapozgatóskedvelők egy jelentős része sem támogatja ezeket a kezdeményezéseket/könyveket.
2020. október 26. 18:20 | Válasz erre | #476
Twillight: szívemből szóltál! Én is ezt hangoztatom már régóta.

De én ennyire nem látom, hogy idehaza igény lenne másra, mint a jó öreg KJK-vonulatra. Ahhoz szerintem "nevelni" kéne egy kicsit a közönséget - persze a jó értelemben, megmutatva a rajongóknak, hogy mennyiféle lapozgatós létezik, a szélesebb közönségnek pedig, hogy a lapozgatós NEM= lebutított fantasy. Szóval kicsit az íróknak kéne megteremteniük a saját piacukat. De amíg a hazai könyvkiadók nem mernek picit sem kockáztatni, addig erre kevés esélyt látok.
© twillight (Kövérorr)
2020. október 26. 12:21 | Válasz erre | #475
Továbbra is nagy gond, hogy megint az unásig ismert Kaland Játék Kockázat Találd Meg Az Egy Igaz Utat lett kitolva.

Az adok-veszek csoportban is látszik hogy MINDEN megy, igény lenne, a piac frissíthető lenne, de ahhoz újat és minőséget kéne kitolni. Tehát nem egy újabb HK/Mágus/AholAGonoszLakik-ot, nem egy FF/KJK/FH-t, hanem valami olyat mint a Carcosa, Choose Cthulhu könyvek, Edgar Allan Poe - The Horror Gamebook, vmi Jonathan Greentől ami működik is (a Boewulfos elég jó kritikákat kapott - viszont oda kell figyelni, mert ha már felrakta ingyen vholva, mint a krampuszost, akkor ugye nem fog fogyni), Occult Nazi Go-Go Girls Storm Tibet, Heroes of Urowen: Gamebook...

Plusz észre kéne venni mennyire átrendeződött a piac, így versenyezni kell a nyelvtudással, és digitális verziókkal, digitális kiadásokkal (Rémsuli, Transomnia, Tormentum, Werewolf: The Apocalypse - Heart of the Forest, The House in Fata Morgana).
© cock
2020. október 12. 05:12 | Válasz erre | #474
Valahol meg kell fogni a pénzt. [smiley]vigyor3[/smiley]
2020. október 11. 04:19 | Válasz erre | #473
Sokan manapság rendes könyvet sem vesznek, nem hogy KJK-t. :(
© Vikky
2020. október 10. 10:50 | Válasz erre | #472
Nem. :D
Vettem egy használtat. Újat nem vettem volna. [smiley]hawaii[/smiley]
2020. október 8. 19:19 | Válasz erre | #471
Csak nem randiajándékként kaptad a Gyulustól? [smiley]nyes[/smiley]
© SzG
2020. október 8. 16:57 | Válasz erre | #470
Reklámozták azért.... Gyakorlatilag az összes "geek" oldalon van például ajánló az Allansia bérgyilkosairól, sőt, még pár "mainstream" siteon is, pl. Ekultúra. Valamint a fontosabb pesti fantasy/szerepjáték boltok mindegyikében kapható a könyv, meg általában a "geek" rendezvényeken is. Ennél sokkal többet szerintem se tehetnének. :) Egy oldschool fantasy lapozgatóst nyilván nem lehet mindenhol reklámozni meg árulni, mert tényleg nagyon rétegműfaj ez már... Nosztalgia ide vagy oda, párezer embernél többet biztos nem érdekel nálunk a Fighting Fantasy. És persze egész biztos, hogy közülük sem mindenki vesz meg egy-egy könyvet.
© Vikky
2020. október 8. 15:17 | Válasz erre | #469
Az tény és való, hogy ez eléggé rétegműfaj. Én vezetem a KJK Adok-veszek csoportot a FB-on, és már 800 fő felett járunk. Szóval én azt veszem le ebből, hogy kereslet az lenne is rá, a marketing volt sz@r. Egy pár posztos FB kampány szerintem nem sok (más hozzám nem jutott el tőlük, pedig nem járok csukott szemmel), és persze ehhez az is hozzájárul, amit a Zagoros közösséggel műveltek. Harmadrészről szerintem árban is elszálltak. Még kedvezménnyel is sokalltam az árát a könyvnek.
Egyébiránt van szerencsém birtokolni egyet a nagy műből, és nem mondhatom egyáltalán rossznak. A grafikák igényesek, a szövegezés itt-ott pongyola, de jól emészthető, olvasmányos. Úgyhogy nem a belbeccsel lesz probléma.
© Uhu
2020. október 8. 11:30 | Válasz erre | #468
Mondjuk az egyik szemem sír, a másik meg üveg: mert egyfelől jó, ha Gy. üzlete ilyen áron és ilyen módon nem lesz sikeres (karma). Másfelől sajnos azt is mutatja, h mennyire nincs már erre a műfajra akkora kereslet. Hozzáteszem, nem tudom, végül is mekkora marketinget, hírverést csináltak ennek az egész dolognak, mert azért az is rengeteget számít.
© Vikky
2020. október 8. 09:51 | Válasz erre | #467
Nem robbant akkorát, mint a Bölcs Vezér rakétája.
© Uhu
2020. október 8. 09:44 | Válasz erre | #466
Ez arra ad gyanút, h különösebben nem fogy a könyvesboltokban, így nem éri meg a terjesztés magas árrése miatt.
© Grimmy
2020. október 8. 09:20 | Válasz erre | #465
Hát az Allansia bérgyilkosai még legalább pár szerepjátékboltban kapható volt... ez az új mű azonban már ezekbe a boltokba se nagyon fog eljutni a hírek szerint... csak A Gyuláéktól lehet majd megvenni.
© runner
2020. október 8. 08:22 | Válasz erre | #464
Ha bemész bármely könyvesboltban, egyik "mű" sem kapható.
Hogy is mondják ezt? Ja igen, "Zugnyomdás".
A főhős Te vagy!
© Grimmy
2020. október 8. 06:45 | Válasz erre | #463
Érdekes fordulat, hogy úgy néz ki, az új Kaméleon-műremek, vagyis a "Veszedelem kikötője" már csak közvetlenül a kiadótól lesz beszerezhető, megrendelhető. A boltok nem kapnak belőle.
Hogy is mondták tavaly?
"inkább örüljetek, hogy egy szűk közösségen kívül ismét elérhetők lesznek az új kötetek, ha belépsze gy könyvesboltba, ott fog üldögélni néhány KJK a polcokon."
[smiley]falbav[/smiley]
2020. szeptember 16. 12:12 | Válasz erre | #462
Újabb könyvet (Visszatérés a Tűzhegybe) kell majd levenni az oldalról...

[url=https://www.facebook.com/kameleonkomix/posts/3513932878653017]https://www.facebook.com/kameleonkomix/posts/3513932878653017[/url]

Ezen felül révén, hogy a Scholastic a "Hét Sárkánykígyó"-t is megjelenteti október elsején, gondolom azt is le fogják vetetni...
© SzG
2020. április 29. 12:26 | Válasz erre | #461
"Biztosan volt szó az ősszel érkező új FF kiadásáról is, Sz. Gyula írta személyesen valamelyik Facebook post alatti kommentben... talán válaszul valakinek, már nem tudom pontosan (próbáltam megkeresni most az ominózus kommentet, de nem találtam...)"

Közben véletlenül csak belefutottam... de nem a Facebookon, hanem az LFG.hu KJK-s topikjában:

"Kelt 2020.04.01, 23:46
Sziasztok!
Örömmel jelenthetem, hogy folytatódik a Fighting Fantasy-könyvek magyar kiadása a Chameleon Comix gondozásában! A sort Ian Livingstone vadonat új, 2019-es játékkönyve, az Allansia bérgyilkosai nyitotta meg márciusban. Ezt még 4 másik kötet fogja követni, többek között a 2017-es The Port of Peril Livingstone-tól, és Rhianna Pratchett (igen, Terry Pratchett lánya is lapozgatóst ír!) idén ősszel debütáló vadonat új kalandja!
:)"
2020. április 27. 13:38 | Válasz erre | #460
Én arra leszek kíváncsi, vajon megtartják e Balla Krisztiánt állandós és egyedüli illusztrátornak, vagy más is be fog nekik dolgozni?
Mert ha felgyülemlik a meló, és lesz adva pár szűk hét/hónap, akkor az nem biztos hogy neki egyedül menni fog.
Feltéve persze, ha az a terv hogy minden könyv újra legyen rajzolva.

Egyébként én pont azon csodálkoztam hogy nem elefes rajzolt új képeket, bár az ő markánsabb stílusa lehet nem jött be Livingstone-nak...mindegy, ez csak hipotézis.
2020. április 27. 12:51 | Válasz erre | #459
A Rhianna Pratchett könyvvel csupán az a gond, hogy október elejénél hamarabb nem jelenik meg. Akkor meg kell kérni rá a fordítási engedélyt. Még le kell fordítani, és mivel a képek terén is várható ízlésficam, akkor a képekkel is kell foglalkozni. Ha meg kell 20 új képet rajzolni, már annak sem biztos, hogy örülni fog ennek a grafikus. Főként, ha szeretne haladni a Tolvajok városa képregénnyel. Annak szerintem nagyobb a prioritása, mint a kjk kiadásnak. Mert a Kaméleon elsődlegesen képregényeket adott ki eddig, és Ian-nal is arra pacsiztak le korábban. Ötletelni nem tilos, de a lényeg, hogy min. 5 jelenjen meg. Nem konkrét kjk címekre van keretmegállapodás. Azokat később fixálják - meglátásom szerint - csak annyi, hogy mi lenne a következő aktuális cím. Viszont, ha a keretmegállapodás ideje alatt nem jön ki 5-féle, akkor van gubanc. Ez a keretidő mennyi, ez a kérdés. Mármint túl rövid és kapkodni kellene? Új Vénusz is leírta a könyveiben, hogy miket jelentet meg, és a végén álom maradt. Ha kapkod egy kiadó, akkor keletkezik annyi elütés, mint a fantázia harcos részekben.
© SzG
2020. április 27. 12:41 | Válasz erre | #458
Biztosan volt szó az ősszel érkező új FF kiadásról is, Sz. Gyula írta személyesen valamelyik Facebook post alatti kommentben... talán válaszul valakinek, már nem tudom pontosan (próbáltam megkeresni most az ominózus kommentet, de nem találtam... mindegy).
A Green-könyveket meg úgy vezették fel még tavaly év végén, hogy "két egyéb játékkönyvet is ki fogunk adni egy FF-írótól"... Mondjuk konkrétan Green nevét nem írták le akkor, de elég egyértelmű volt számomra (de gondolom más számára is), hogy róla van szó + ugye pár héttel később ki is derült, hogy a "két egyéb játékkönyv" közül az egyik az a krampuszos valami. :) Hogy a másik pontosan melyik könyv lesz, nem tudom, erre még csak nem is utaltak.

"különösen, ha reflektálok elefes utolsó utáni hozzászólására, melyben azt találta írni, hogy
Inkább örüljetek, hogy egy szűk közösségen kívül ismét elérhetők lesznek az új kötetek, ha belépsze gy könyvesboltba, ott fog üldögélni néhány KJK a polcokon."
Hát igen, bár végül is a Szellemlovasos meg Silverlandos haverok + a nyilván szintén haver Mr. sci-fi fantasy polcain ott üldögél már a könyvük, meg gondolom a többi is ott fog. :) Bár igen, azért nem teljesen erről volt szó anno, a Fekete Péntek után. [smiley]fejvakaras[/smiley]
2020. április 27. 12:01 | Válasz erre | #457
Nekem Greentől csak a krampuszos könyv rémlik, de amilyen össze-vissza, követhetetlenül kommunikálnak mindenfelé, és persze saját, hivatalos weboldal nélkül, ahol rendezetten lehetne olvasni a gondolataikat, könnyen lehet, hogy valami fölött elsiklottam. Aztán persze lehet, hogy azért nincs még ilyen, mert ők is napról napra változtatgatnak. Megmondom őszintén, a Pratchett-es sem rémlik, hogy szóba került volna már, de valahol logikus, hogy meg akarják azt is szerezni. Hátha azzal nem keverednek temporális hurokba.

Ez a molyos hozzászólás pedig egyszerűen arany. A kedvencem a [quote]Figyelem! A kötet CSAK a Szellemlovasban, a Silverlandben és Mr. Fantasy & Sci-Fi Facebook-bazárában kapható, könyvesbolti terjesztésben NEM![/quote]rész, különösen, ha reflektálok elefes utolsó utáni hozzászólására, melyben azt találta írni, hogy[quote]Inkább örüljetek, hogy egy szűk közösségen kívül ismét elérhetők lesznek az új kötetek, ha belépsze gy könyvesboltba, ott fog üldögélni néhány KJK a polcokon.[/quote]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© cock
2020. április 27. 08:46 | Válasz erre | #456
[i]legalább 2 Jonathan Green könyvet is beterveztek[/i]

LOL és melyik a másik? Ha netán a Beowulf, akkor arra módfelett kíváncsi lennék, mert az óangol irodalom egyik legnagyobb klasszikusából írt játékkönyvet nem lehet túl könnyű fordítani.

[i]a régi rajongók azért nem fogják tömegével megvenni[/i]

Meg igazából azt sem értem, hogy miért kell állandóan a briteket másolni?
Ha most nem számoljuk a Puffinos korszak számtalan alverzióit, amik többnyire csak a borítójukban tértek el egymástól, akkor azonkívül megjelent a két tervezett újrakiadás Wizard 1, aztán Wizard 2 köntösben, plusz Scholastic köntösben is.

Tehát csak a briteknél nettó négyszer adták ki ezeket. Bruttót megtippelni se merem.

Volna egy fergeteges ötletem a briteknek is. Adják ki újra a Tűzhegy varázslóját, ha még esetleg nem lett volna elégszer kiadva és legyen az egy jubileumi kiadás, amivel nem az FF valamely évfordulóját ünneplik, hanem mondjuk a Tűzhegy 20. vagy 30. kiadását. Szigorúan a legutoljára megjelent helyes szöveggel, hogy értelme is legyen a kiadásnak. LOL
© SzG
2020. április 27. 06:56 | Válasz erre | #455
Plusz mondom, az (elvileg) ősszel érkező új FF-könyvet is ki akarják adni, amit a "Pratchett lány" írt. Erről is a Facebookon volt szó, bár már meg nem mondom, melyik post alatt, és most nincs is kedvem visszakeresni őszintén szólva. :) De szóval ez így már ugye 7 könyv. Ja és igen, még legalább 2 Jonathan Green könyvet is beterveztek, ahogy szintén korábban írták, és ebből az elsőt, azt a krampuszos valamit idén karácsonyra ígérték. :) Tehát már 9 könyvnél tartunk akkor (minimum).

Újrakiadások: a Tolvajok városa a képregény miatt még érthető is... persze úgy lenne az igazi, ha ajándékba adnák mellé, legalábbis én biztos így tenném, de hát nem vagyok kaméleon. :D A Halállabirintus újrakiadása meg... hát végül is esetleg ezt is meg lehet magyarázni, ha nagyon akarjuk, konkrétan azzal, hogy ugye az Allansia Bérgyilkosai "folytatása".
Egyébként szerintem is nagyjából garantált bukás egy újrakiadás, mert a régi rajongók azért nem fogják tömegével megvenni, mert nekik már ugye megvan... az új rajongók pedig azért nem fogják tömegével megvenni, mert jó eséllyel eleve nincsenek is tömegével. :)
© cock
2020. április 27. 01:41 | Válasz erre | #454
Itt a link amúgy az ominózus kommenthez:

[url=https://www.facebook.com/kameleonkomix/posts/2959010250811952?comment_id=2959037640809213&reply_comment_id=2959049457474698]Jajj, de kis ambiciózusak vagyunk![/url]

Jajj és mielőtt itt hirtelen eltűnne eme csodálatos kommentje, mert ugye facebookon huss... jönnek-mennek a postok, kommentek, bemásolom ide is:

"Tervezett köteteink az Allansia bérgyilkosai után: Port of Peril, Creature of Havoc, Gates of Death és egy Tolvajok városa új kiadás a Tolvajok városa képregény mellé egyenborítóval (és a félrefordítások, lásd Catfish River - Macskahal-folyó, skeleton key - csontváz csontjából készült kulcs :P kigyomlálásával). Emellett a Fighting Fantasy-szériától függetlenül idén karácsonyra szeretnénk kihozni Jonathan Green tavaly karácsonyi krampuszos játékkönyvét, a TWAS-t."

[url=https://www.facebook.com/kameleonkomix/posts/3042578532455123?comment_id=3053874111325565&reply_comment_id=3053924264653883]Nem lesz ez egy kicsit sok?[/url]

"Akkor talán egy kis gyógyír a sebekre: a Port of Peril lesz a következő kötet a sorban, a Halállabirintus újrakiadásával együtt."

Ez már 6, ha jól számolom. De ha jól értem nem mindet fordítja idén, merthogy ugye nyílt titok, hogy ő egyedül fordítja az összes tervezett cuccot.
Mindenesetre amikor tárgyalt Livingstone-nal meg a Scholastic-kal, én kapásból kizártam volna azokat a részeket, amiket már legalább egyszer többek közt a Rakéta kiadó is kiadott. Az egésznek a metszete valószínűleg jóval szűkebb lett volna, mint amiben megállapodtak. Nem hiszem, hogy annyira rugalmatlanok lettek volna (bár a britekből elég sok mindent kinézek) az illetékesek. Ki a kutya fogja megvenni a Tolvajok városa meg a Halállabirintus újrakiadásait? Ja tudom, sehonnaiék, akik 30 évig Csipkerózsikaként alukáltak, aztán most felébredtek és úgy csodálkoznak Gyula könyveire, mint akik most találkoznak tartalmukkal életükben először.
© SzG
2020. április 26. 23:50 | Válasz erre | #453
Hát, majd meglátjuk...

Az idézet a moly.hu Allansia bérgyilkosai adatlapjáról van.
2020. április 26. 22:17 | Válasz erre | #452
A google-fu-m csődöt mondott. Hol írják ezt?

Én továbbra sem aggódom. Ha visszaemlékszel, rögtön azzal indították a panaszkodást, hogy 2019 karácsonyára akartak kijönni a bérgyilkosokkal, de annyira biztosra mentek a (szvsz nem kicsit eltolt) tárgyalásokkal, hogy akkor még valószínűleg bele se kezdtek a fordításba, onnantól kezdve pedig majd januárban megjelenik, majd februárban megjelenik, majd márciusban megjelenik. Ha most nyárra ígérik a Halállabirintust (amennyiben pontos az idézet, a veszedelmek kikötőjére még nincs dátum), az nyugodtan lehet augusztus vége, ami gond nélkül el tud tolódni októberre, vagy akár novemberre is. A veszedelmek pedig ugye még későbbre. Ami azért különösen szép, mert a "maradj otthon" posztjukból még az érződött ki, hogy egyszerre jönnének ki azzal a két könyvvel.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© SzG
2020. április 26. 19:46 | Válasz erre | #451
"Ha jól tudom, akkor 5 könyvre volt szerződésük"
Hát nem tudom, már legalább 7 könyvet beígértek... Mondjuk először tényleg csak ötről volt szó, konkrétan az Allansia bérgyilkosairól, a Veszedelmek kikötőjéről, a Halál kapuiról, a Havocról meg a Tolvajok városáról... De aztán hirtelen "képbe került" a Halállabirintus meg pár napja a "Pratchett-lány" könyve is. :)
Mindegy, csak kissé furcsa, hogy kb. kéthetente változik a terv (innen nézve legalábbis úgy tűnik, lásd a teljesen váratlanul bedobott két újabb címet), másrészt meg hogy még a jelen viszonyok között is megpróbálnak kiadni 5 könyvet az idén, hát... ez akkor lenne esetleg érthető, ha azt látnánk, hogy "kirobbanó" siker az Allansia bérgyilkosai... de ezt nem igazán látni, a neten is alig van nyoma a könyvnek például.
Mindegy. Az ő dolguk. Felőlem kiadhatnak akár havonta is egy új FF-könyvet. :)
2020. április 26. 18:50 | Válasz erre | #450
Ha jól tudom, akkor 5 könyvre volt szerződésük, szóval ezekkel le is vannak fedve így. Meg ugye ott a Tolvajok Városa képregény is, lehet az a hatodik. Gondolom volt azért egy nagyobb összegű kezdőtőke is Gyula zsebében, és azért csak folyt már vissza valamennyi az eladott könyvek után.
Persze mondani mindig mindent lehet, főleg ha jól hangzik. :)
© SzG
2020. április 26. 16:07 | Válasz erre | #449
Egyelőre nem tervezik lehúzni a rolót, sőt, most már megint arról van szó, hogy összesen akár 5-6 könyvet is kiadhatnak az idén (de legalább 3-at mindenképp):

"Terveink szerint 2020 nyarán a Halállabirintus javított kiadása, majd Ian Livingstone 2017-es játékkönyve, A veszedelem kikötője fogja követni. Ezek mellett 2-3 további játékkönyvet is tervezünk kiadni idén (vagy a koronavírus gazdaági hatásainak függvényében 2021 első felére áttolva)."

Ennyire futna a szekér? [smiley]fejvakaras[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2020. április 10. 10:23 | Válasz erre | #448
Ha Gyuláról van szó semmin sem csodálkozom! Saját kardjukba dőlnek hamarosan, ha ilyen terveket szőnek, mert nem lesz olyan, aki pénzt fordítson a kiadványaikba! Nem kevés pénzbe kerülhetett nekik ez az egész, és jó ha töredéke ennek visszajön a könyvekből! Nem akarok itt nagy gazdasági elemzésekbe bocsátkozni, de bár a "Zagoron kívül" is léteznek könyvrajongók elszórtan, ez nem akkora bázis, hogy bárki bepénzeljen belőle! Igaz jelezte itt valaki, hogy mennyi apró hiba van a Halállabirintus fordításában, de azért én biztosan nem fogom megvenni valamiféle új formátumban, csak hogy az is meglegyen! Mindegy Zagor akkor is lesz, mikor a színváltósok már csődöt jelentenek, és az is meglehet, hogy még a koronavírus mizéria is túléli őket!
2020. április 10. 07:24 | Válasz erre | #447
Ki tudja, lehet, hogy most jön majd be a másik fordítójuk. Gyula önnön fontosságának tudatában nekiáll a port of perilnek, a halállabirintust meg odaveti valaki másnak.
Azt meg azért mégsem várhatod el tőle, hogy ingyér' dolgozzon. Ő azért elég messze áll a hozzánk hasonló, vérbeli rajongóktól, akik saját szabadidőnket nem kímélve, pusztán a téma iránt érzett szeretetünktől hajtva fordítgatunk itt.

Az minden esetre már biztosnak látszik, hogy lemondtak a jelenlegi rajongókról, ha egy alsó-középszerű kötet kedvéért most feltrancsíroznak egy mindenki által szeretett klasszikust [smiley]axe[/smiley] Remélem, a képeket is újrarajzolják abban is, csak hogy teljes legyen a hullagyalázás.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2020. április 9. 22:00 | Válasz erre | #446
Újrafordítás lesz a Halállabirintusból, amit egy bizonyos másik könyvhöz fognak hozzáigazítani.

"hiszen nekünk is ki kell fizetni a rajzolót, a szerkesztőt, a fordítót, a korrektort és a nyomdát."
Kicsit megmosolyogtató, hiszen Gyula maga fordította (ellentétben a korábban mondott "saját fordítóinkkal").
2020. április 7. 19:56 | Válasz erre | #445
Pontosan erre céloztam én is: nem elvi akadályai vannak.
2020. április 7. 18:17 | Válasz erre | #444
Azt azért ne felejtsük el, hogy a két wizard-sorozat tudta hozni az eredeti belső illusztrációkat az újrakiadott könyvekhez, úgyhogy elvi akadálya a scholi esetében sem kellene, hogy legyen ennek.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2020. április 7. 17:49 | Válasz erre | #443
Minden bizonnyal megvan az oka annak, hogy a Scholastic által újra kiadott művek nem az eredeti képekkel jelentek meg - és ez az ok nem feltétlenül a modernizálás és a potenciális új olvasók megnyerése. Mint ahogy annak is megvan az oka, hogy a Scholastic csak Jackson és Livingstone műveit adja ki újra (az egy szem Halál Kapuja kivételével, ami vadiúj kiadvány), és a Kaméleon is csak ezeket adhatja ki.
2020. április 7. 15:06 | Válasz erre | #442
És innentől kezdve folytatódik a kérdés, hogy a Kaméleon mit vett meg a Scholastictól...mert ha minden a Scholastic tulajdonát képezi, akkor elvileg átvehetik akár az eredeti képeket ill. fordítást is. Ha viszont csak az eredeti könyv joga van meg, akkor újra kéne fordíttatni...
2020. április 7. 15:03 | Válasz erre | #441
Ez érdekes kérdés, mert az angol jogrend némiképp mások a szerzői jogi szabályai mint a magyaroknak. És itt az is kérdés, hogy mi volt anno a megállapodás. Ha ugyanis eredendően "meg lettek vásárolva" a képek, akkor a használati jog is továbbmegy, ezesetben valószínűleg a Scholastic használhatná őket. Ha viszont csupán a képek "egyszeri" használatára terjedt i a megállapodás, akkor elvileg nem használhatja.

És akkor még az elévülési időkről nem is beszéltünk...szóval ezt ennyi infóból elég nehéz megállapítani.
2020. április 7. 09:45 | Válasz erre | #440
Új képek nélkül mi ösztönzi a rajongókat a vásárlásra?
[Minőségben nem lenne jobb, mint a régi (na jó, nem lenne annyira sárga)]

Bukor... Jó kérdés... Delta Vision is sok könyvet kiadott újra a régi fordító munkáival, szóval megoldható.
Schol biztosan engedélyezi (vagy újabb pénzért, vagy betervezett másik kötet helyett).
Ha létezik a magyar kiadó (vagy jogutódja), gondolom vele is meg kell állapodni. Na persze ha ilyen nincs, akkor asszem van egy időszak, ami után nincs korlátozás.
Nameg függ attól, hogy a fordító milyen szerződést írt alá. Egyszeri kiadás, pár kiadás, végleg lemond róla stb.

Amúgy lehet "újrafordítják" és hozzáigazítják a történetet az előzményekhez.
2020. április 6. 22:14 | Válasz erre | #439
És vajon ehhez is új képeket fognak rajzoltatni?
Merthogy ugye anno a Scholastic ezt is Krizannal "gondoltatta újra", az eredeti McCaiges grafikák helyett….sajnos...
Gondolom BK itt is be fog dolgozni nekik.
2020. április 6. 21:54 | Válasz erre | #438
Wow, ezt hogy a szöszbe nem vettem észre? Most szégyenlem magam.

Egyébként volt róla szó. Meg lett nekik mondva, hogy amíg bolti forgalomba nem kerül az összes, miattuk leszedetett könyv, addig itt nem kívánatos személyeknek minősülnek. [smiley]mf1[/smiley]

Másrészről ha tényleg csak annyi eszük van, hogy pont ezt a három könyvet adják ki így gyors egymásutánban, azzal iszonyatosan gyorsan le fogják járatni magukat minden olvasójuk előtt. Bár az igazat megvallva az Assassins kiadásával ez szinte elkerülhetetlenné vált...

Viszont akkor lenne egy remek kérdésem a házijogászainkhoz, ami ebben az esetben - lévén hivatalos kiadásról van szó - eléggé releváns: felhasználhatja-e a KK a rakétás, Bukor-féle szöveget, vagy újra kell fordítaniuk az egész könyvet, ha most ki akarják adni?

[quote]Kinek jutott eszébe kiadni egy sorozat záró kötetét az előzmények nélkül?[/quote]Ebben az esetben én azzal érvelnék, hogy ha kiadják az első részt, és besül, akkor ejnye, srácok, belekezdtetek egy 4 kötetes sorozatba, azonnal belebuktatok, és még a happy end sincs meg. Viszont ha a 4. kötettel indítanak, akkor legalább megvan a happy end, és ha bejön, akkor lehet folytatni a 3., 2., és 1. kötetekkel, amik egyre inkább kibővítik az eredeti sztorit.

[quote]Romantikus elképzelésük van.Úgy értem nekromantikus.(Bocsánat,ez borzasztó szóvicc volt.)[/quote]Nekem tetszett [smiley]nyes[/smiley]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© Denko
2020. április 6. 21:52 | Válasz erre | #437
"egyetlen negatív visszajelzés sem volt"

Én pozitívat sem találtam,mióta megjelent valahogy mindenki hallgat.

"Szerintem egy újrakiadással még kevésbé lehet"

Szerintem sem,de rossz az üzletpolitikájuk.Ha összefüggő könyvekről van szó,nem a középső résszel kellett volna kezdeni.Arra emlékeztet,mikor megjelent a Kaliforniai visszaszámlálás.Kinek jutott eszébe kiadni egy sorozat záró kötetét az előzmények nélkül?

"az milyen "feltámasztás", hogy régi könyveket adnak ki?"

Romantikus elképzelésük van.Úgy értem nekromantikus.(Bocsánat,ez borzasztó szóvicc volt.)
© SzG
2020. április 6. 21:01 | Válasz erre | #436
Igen, láttam az előtte lévő kommentet. Kicsit csodálkoztam is rajta, mert korábban a KK-oldalán egyetlen negatív visszajelzés sem volt az Allansia bérgyilkosaival kapcsolatban (ami egyébként a könyvet ismerve kissé meglepő is volt).

"mivel rájöttek,hogy nekrofíliával nem lehet feltámasztani a műfajt."
Szerintem egy újrakiadással még kevésbé lehet, hiszen a lehetséges vásárlók jó részét mégiscsak a "régi motorosok" teszik/tehetik ki, nekik meg már nyilván ezer éve megvan ez a könyv. Nem hiszem, hogy hajlandóak lesznek most kb. 4000 forintot áldozni egy új kiadásra. De majd elválik.

Meg egyébként is, az milyen "feltámasztás", hogy régi könyveket adnak ki? [smiley]fejvakaras[/smiley]
Első oldalElőző oldal123456789101112Következő oldalUtolsó oldal