Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Várak, kastélyok és templomok
BejelentkezésElfelejtett jelszó
© twillight (Kövérorr)
2016. január 29. 20:36 | Válasz erre | #7
Fenntartom hogy lerombolni minden templomot mert haszontalanok és rossz üzenetet terjesztenek, de ez építészetileg tetszik:

[img=http://i.imgur.com/CyqZXU2.jpg]architect[/img]
2015. szeptember 26. 07:42 | Válasz erre | #6
Érdemes megnézni: Rablóvár, Predjama. A vár egy sziklafal oldalába, félig egy barlangba épült. Szlovénia túlsó végén van, de van jó fordítású magyar prospektus is.
http://idetekerj.eu/honlap/kepfeltoltes/pp_slov_2011/DSCN0987.JPG

Érdemes VOLT: Sirok, kábé tíz évvel ezelőtt. Ma már "felújítják" , nekem nem valami hangulatos. Ez a ronda kerítés meg pénznyelő beléptető sem volt ott.
http://szallashely-sirok.lapunk.hu/tarhely/szallashely-sirok/kepek/irany3.jpg
Képek és olvasnivaló: http://szallashely-sirok.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1192146

Nem-mondanám-hogy-érdemes: Dedevár, Uppony. Lepusztult, gyakorlatilag néhány kő meg fadarab. Amikor ott jártam, még sokkal bozótosabb is volt, mint ezen a képen.
http://uppony.hu/html/kirandulasok.dedevar_romjai/dede.jpg
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dedevár
© twillight (Kövérorr)
2015. szeptember 25. 20:31 | Válasz erre | #5
Szólok hogy az 1. képen látottnál nem lehet közelebb menni, azért is nem látni valójában mekkorák a kövek - hogy mijen nevetségesen, jelentéktelenül kicsik. Ezzel csak akkor szembesülsz ha ott vagy, ezért idefotoshoppolok egy képet a hejes méretarányok szemléltetéséhez:


[img=http://i.imgur.com/AJzv5d2.png]Stonehenge[/img]
2015. szeptember 25. 19:37 | Válasz erre | #4
A Stonehenge-ben nem feltétlenül értünk egyet. Azért azok a kavicsok elég masszívak.

[img=http://zagor.hu/egyeb/sh/1150774_538442489558232_1730680532_n.jpg]stonehenge 1[/img]

És látszik azért nyomokban, hogy volt egy második kör is valahol.

[img=http://zagor.hu/egyeb/sh/1006044_538442579558223_626540330_n.jpg]stonehenge 2[/img]
[img=http://zagor.hu/egyeb/sh/559682_538442719558209_1793655556_n.jpg]stonehenge 3[/img]

Nincs a szokott értelemben vett tárlatvezetés. Helyette kapsz egy walkie-talkiet, ami előre beszámozott helyeken elmondja a saját kis szövegét, úgyhogy a saját, kényelmes tempódban járhatod körbe a romot. Nekem speciel tetszett.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© twillight (Kövérorr)
2015. szeptember 25. 12:07 | Válasz erre | #3
Oké, akkor pár épület/komplexum amit érdemes egyszer megnézni:

- a Budai Vár. Hatalmas komplexum amit egyszerű védelmi célok mellett önállóan működő városként is terveztek - az egész világon mondhatni egyedi.
- a delhii vörös erőd, India: csak azért hogy lássunk egy hasonlóan hatalmas, de kifejezetten erőd céllal épült változatot.
- sümegi vár: elég jó állapotban fennmaradt, kellően tekervényes folyómenti vár (a másik oldalról hegy határolja) kiemelten jó bemutatórészlegekkel. Fegyverterem, hálóterem, rekonstruált vár- és településmakettek, miegymás. Az ajándékbolt is kifejezetten kreatív.
- a canterbury katedrális: amúgy útálom a templomokat, de ez egész jó keresztény templom. Felteszem mivel anglikán, az ábrázolások gyakran nem papokat, hanem királyokat (az anglikán egyház feje) ábrázolnak.
- a delhii nagymecset, India. Nem is annyira a muszlim templom maga, mint inkább a kerítésénél lévő számos kirakodóárús miatt. Mezitláb lenni kötelező, a nőknek pedig fejkendő (adnak helyben ingyen).
- Taj Mahal: technikailag egy sírboltról van szó, de miért ne említsük meg. Építészetileg zseniális, a fehér márvány építmény egy sor sötét téglára felhúzva mintha lebegne a levegőben. A legenda szerint az építtető király a folyó túlpartjára akart egy másikat fekete márványból (talán saját magának), de annyira kimerítette eddigre az államkincstárat, hogy lázadás tört ki és kivégezték.
Minden reménybeli látogatónak szólok, hogy vastag, hőszigetelő talpú cipőben tessék menni, mert a fehér márvány a napsütést olyan erővel veri vissza, hogy szerintem a felület vagy 200 fokos (celziusz).
- az amricári Aranytemplom: a szikh vallás (afféle főleg muszlim, részben hindi) legfőbb helye. Nem csak az épületkomplexum zseniális, de az építés menete is (nem tudom hogy haladnak, de a cél az összes falat lecserélni márványra, és a rézlemezeket aranyozottra - ja, pár évtizede indiában a hindik csináltak egy népírtást a szikhek kárára, azért kell a templomot újáépíteni). Az épület részeként funkcionáló halasmedencék roppant egyediek. Mezitláb lenni, és a lábmosón áthaladni kötelező, erre lándzsával felszerelt őrök vigyáznak.
Ha helyi kísérővel megyünk, illik ajándéktárgyat (karkötőt, férfiaknak fejkendőt, tőrt) venni.
Ja, igen: férfiaknak kötelező a fejkendő (vagy legalább kalap) viselete.
- visegrádi vár: annyira nem nagy szám, és roppant drága is, ellenben bemutatja milyen volt egy átlagos vár (segítek: kicsi), és ugye ott vannak a palotajátékok, meg az üzletsor a kifőzdékkel. Sajna nagyon drága, és roppant sokáig tart a sorbanállás a bejutáshoz.

egyéb épületek:
- a gizahi piramisok. A három Nagy, a szfinx, és nem sokkal mellettük a lépcsős joxer-piramis. Nem, nem a Xéna-karakter.
- a Korall-kastély: egy magán-kastély az USA-ban. A legenda szerint egyedül építette a tulajdonos az éjszaka leple alatt hogy senki ne lássa hogyan készül. Az eredmény mindenesetre elismerésre méltó.
- Chichen-Itza dél-amerikai őslakosok templomvárosa. Egyszer el kéne menni...
- nem igazán épület, de mivel versenypálya...: a boneville-i sómezők. Csak felvételen láttam, de akkora élménynek tűnik mint először látni az óceánt annak, aki még nem látott Balatont (az után szvsz semmi meglepő nincs egy óceánban/tengerben).

Amit NE nézz meg:
- Stonehenge. Egyfelől messze van, egyszerűbb kiugrani a németekhez/osztrákokhoz egy kőkörért - tök ugyanaz a lehangoló élmény. A kövek "kicsik" (egy faszánon féltucat ember elhúzná úgy vélem ezeket a 2*0,5*0,3-as kavicsokat), és a mesebeli komplexum a többszörös körökkel, mittommivel egyszerűen nem létezik a valóságban.
© runner
2015. szeptember 25. 10:48 | Válasz erre | #2
Még nem jutottam oda, de gondoltam legyen ilyen téma is.
Múlt hétvégén voltam Miskolcon, és a környéken benéztünk három várba is, és nagyon tetszettek.
Gondoltam aki jár érdekes várban, kastélyban, az tehetne fel ide kis leírást, információt, illetve képeket.
Hétvégén majd felteszek pár képet...
A főhős Te vagy!
2015. szeptember 25. 09:40 | Válasz erre | #1
Ezmiez? [smiley]fejvakaras[/smiley]