Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Illusztrátorok-Illusztrációk
BejelentkezésElfelejtett jelszó
© Vikky
2015. május 12. 13:06 | Válasz erre | #87
Én azt még ki is színeztem... :D Komolyan.
2015. május 12. 10:31 | Válasz erre | #86
Nekem a Super Mariós könyvek képei tetszenek a legjobb: a teki katonák, Marió, Luigi és a hercegnő, meg a pici gombák. Az összes többi könyvnek gagyi képei vannak!
© Zak
2015. május 11. 15:40 | Válasz erre | #85
A magam részéről lezártnak tekintem a kis affért. [smiley]dumcsi[/smiley]
Talán mindketten tanultunk belőle, én nem fogok ajtóstul rontani a házba, te pedig esetleg gyakrabban használod majd a "szerintem" szót.
[smiley]wink[/smiley]
2015. május 11. 11:02 | Válasz erre | #84
Nehogy már magadat okold ezért![smiley]ejnye1[/smiley][smiley]ejnye1[/smiley]Nyugi,nem te vagy az oka!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2015. május 11. 10:55 | Válasz erre | #83
Srácok!Nem kell ezt azért ennyire túldramatizálni!Igazából nem volt ez annyira komoly,inkább csak szokatlan a Zagor.hu-n,és ha rajtam múlik a jövőben is az marad!
Én alapvetően normálisan nyitok bárki felé,és nem is keresem a konfliktust,de ha valaki bunkó stílusban talál meg azzal én se leszek éppenséggel kedves!De ez szerintem teljesen természetes,normális hozzáállás,és tulajdonképpen itt is csak ennyi történt.
Vannak akikkel ezután sikerül visszatérni a normális kommunikációra,és vannak akikkel nem;ez utóbbiakkal a többi fórumozó miatt is kerülöm a további bárminemű kapcsolatot,feltéve ha legalább ebben partner.Erről van itt szó,aztán bízzunk benne hogy ez a felállás így is marad!
(+ Én azt is elfogadom a netes kommunikáció hátulütői miatt,hogy valaki mást olvas bele a szövegembe (pl.nagyképű,észosztó,meg ki tudja még mi vagyok) mint amit azzal valójában közölni szerettem volna.Oké,ilyen van.De az ilyen félreértések tisztázásának is van normális módja!)
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2015. május 11. 09:27 | Válasz erre | #82
Hűha! Nem gondoltam, hogy ez ilyen hot topic lesz majd! Én, személy szerint, mindenki véleményét szívesen olvasom, de ha sejtettem volna, hogy ilyen virtuális bunyó kerekedik, nem erőltettem volna én sem. Csak kíváncsi voltam és vagyok, ki mit gondol másként vagy hasonlóan, és miért, az illusztrációkkal kapcsolatban. Amúgy meg peace, love! Hagyjuk meg a csatákat a Titánon (Orbon stb.)!
© Vikky
2015. május 10. 09:06 | Válasz erre | #81
Legalább pörög a fórum! Én bevallom őszintén jókat nevetek ezeken a hsz-eken. Persze értem mindkét álláspont mellett a logikát, de ahogy látom, a kollégák erőteljesen elbeszélnek egymás mellett.
Mellesleg Kevin Bulmer neve mond valakinek valamit? Mert szerintem az Országút Harcosában jókat rajzolt...
És valóban, az alakváltó aki Gandzsás Gádzsinak álcázta magát, most jött ki a Végzet Jamaikai Erdejéből!
2015. május 10. 00:40 | Válasz erre | #80
Gyerekek, tényleg ne szapuljátok már egymást; ez a nem túl méretes közösség se fér meg enélkül...
Igazából az egész "illusztrációk" témát se kellene ennyire véresen komolyan venni. (Ha egyik-másik rajz nem tetszik az embernek, hát ne nézegesse különösebben, és kész, de az még nem tragédia.)

Amúgy felismertem a 79-es hsz-on szereplő karaktert: Ő a gonosz alakváltoztató A Végzet Erdeje címlapjáról!
2015. május 9. 20:41 | Válasz erre | #79
[img=http://kepfeltoltes.hu/150509/EztNeked01_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]Ezt neked[/img]
2015. május 9. 20:28 | Válasz erre | #78
Lehet hogy félreérthető volt a szövegem,de te se vegyél már ennyire véresen komolyan mindent!Az internetes fórumok egyik nagy buktatója,hogy testbeszéd,hanglejtés hiányában igencsak félreérthető.Ennek tudtában,és a személyes ismeretség hiányában te meg velem kapcsolatban érezted felhatalmazva magad hogy rögtön kinyilatkoztass és ítélkezz ha úgy vesszük!Inkább kérdezz ha valami nem egyértelmű!Nem mellesleg nem hiszem hogy ez egy akkora horderejű téma hogy ebbe az irányba vigyük.
Lehet egyébként hogy egyes sci-fi könyvek ábrái még a Halál seregeiénél is gyatrábbak,de azokkal még annyira sem foglalkoztam mint ezzel,mert azoknál maga a sztori sem érdekelt különösebben.Mea culpa.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2015. május 9. 20:08 | Válasz erre | #77
A történet ott indul hogy én neked minden alkalommal csak akkor írtam,mikor te írtál nekem,magamtól soha.Szóval igaz az eddig is szartam rád állítás!(Hogy ez a későbbiekben miként lesz,lásd a szövegem végén!)
Nem állítottam magamról hogy bármiféle megmondóember,vagy műelemző lennék,ezt utólag már csak te magyarázod bele.Ahogyan a mélymagyarságot is.Értem én hogy árnyékra vetődtél és ez maradt az utolsó védekező módszer a tarsolyodban,de attól ez még baromi szánalmas.[smiley]taps[/smiley]
Idegesít a stílusom?Nem kötelező olvasni.
És ha már itt tartunk nem az én szövegem a hígfos,amit szarrá kéne keményíteni,hanem te magad!Az összes itteni "munkásságod" ezt tükrözi,mert egy épkézláb megnyilvánulásod nem volt az eddigi 23 hozzászólásodból.[smiley]gunyos1[/smiley]
De ne izgulj,hanyagollak a továbbiakban,mivel aki kicsit is ad magára az téged szarba se vesz.Ezek után én sem teszem.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2015. május 9. 17:50 | Válasz erre | #76
Gyerekek, könyörgök. Itt arról lenne szó, hogy "tecciknemteccik", mint azt a topik leírása is mondja: "Ennek a topicnak nagyjából az lenne a témája, hogy a könyvek, kiadványok borítóin és belsejében megjelenő képek, illusztrációk kinek mennyire nyerték meg a tetszését, vagy épp ellenkezőleg, ki melyikkel volt kevésbé megelégedve, és miért. " Pláne úgy, hogy OBJEKTÍV megítélés gyakorlatilag nem létezik ( mivel a legprofibb műelemzők is emberek ).
Aki műelemzést szeretne ide írni, írja a véleménye elé, hogy "szerintem", hagyja ki azt a mondatot hogy "ez így van és punktum", és ezzel a kérdés meg is van oldva.


... szerintem :)
© Zak
2015. május 9. 15:17 | Válasz erre | #75
Cyborg 17! Nem az a baj, hogy leírod a véleményed, hanem az, hogy azt úgy próbálod beállítani, mintha az lenne az abszulút igazság. Nem azt írtad először, hogy ez vagy az a rajz szerinted rosszabb, mint valamelyik másik hasonló témájú kép egy más könyvből, hanem azt, hogy a Halál seregeiben lévő illusztrációk mindegyike a legrosszabb az összes többi könyvben szereplő rajzhoz képest, ráadásul teljesen objektíven nézve, ami így nem igaz. A lol meg annak szólt, hogy szerintem egyszerűen nevetségesek az olyan emberek, akik azt képzelik magukról, hogy mindenhez értenek, tévedhetetlenek, és önteltségüknél fogva felhatalmazva érzik magukat, hogy kinyilatkoztassanak és ítélkezzenek.
2015. május 9. 13:41 | Válasz erre | #74
"Tudod nem véletlenül vannak olyanok hogy műelemzők."
Hogyne. És esetünkben nyilván te vagy az efféle Megmondóember, Ítész, Műkritikus-Műelemző vagy akármicsoda, aki megmondja, hogy mely mű alacsony színvonalú meg értéktelen, és onnantól kezdve az az Objektív Igazság, és mindenkinek hasonlóan alacsony színvonalúnak és értéktelennek kell látnia a kielemzett művet (jelen esetben a Halál seregiben szereplő képeket). LOL. Sőt: GIGALOL

"én alapvetően eddig is magasról leszartalak."
Látom. [smiley]idiota[/smiley]

Én megpróbálhatlak "leszarni", ha annyira akarod [smiley]eplus2[/smiley], de ha hasonlóan idegesítő stílusban fogod itt osztani nekünk az észt, mint eddig, akkor nem biztos, hogy sikerülni fog... sajna nem tudom szó nélkül hagyni az ilyesmit, főleg ha ez még rejtett (sőt, időnként egyenesen büszkén felvállalt, lásd rassz-kérdés...) "mélymagyarsággal" is párosul.[smiley]falbav[/smiley]
2015. május 9. 12:34 | Válasz erre | #73
Figyu!Tudunk innentől kezdve úgy fórumozni hogy elkerüljük egymást?Illetve te engem,mert én alapvetően eddig is magasról leszartalak.
(De erre még reagálva:"Nem azt kell látnod hogy neked minek kéne tetszenie vagy minek nem,hanem hogy az adott illusztráció milyen "művészi" értéket képvisel vagy milyet nem!"
És az ugyan nem egyéni ízlés kérdése?
Nem.Tudod nem véletlenül vannak olyanok hogy műelemzők.Maga a kérdés is arról árulkodik hogy végtelenül ostoba vagy,amit neked úgy kell leírni hogy megérts,kibaszott hülye!)
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2015. május 9. 12:28 | Válasz erre | #72
Öröm az ürömben hogy az egyetlen valamire való,értelmes reakció éppen attól jött,akihez tulajdonképpen a hozzászólásom is szólt,tőled.
Lehet hogy nem értünk egyet,de nem élből ellenkezel,egyfajta faszságnak beállítva a véleményem,hanem leírod te miért gondolod úgy ahogy!Ez az amit én értékelek,mert ez a fajta kommunikáció az ami vihet is valahova,ha teszem azt tovább folytatnánk.De a magam részéről nem folytatom,mert értem az álláspontod,és a te szemszöged alapján el is tudom fogadni azt!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2015. május 9. 12:27 | Válasz erre | #71
Ciborg! Minden hozzászólásod hosszú, híg f*s. Legalább próbáld őket sz*rrá keményíteni!! [smiley]eplus2[/smiley] A semmiről zagyválsz oldalakat.
Pl.:
"Nem azt kell látnod hogy neked minek kéne tetszenie vagy minek nem,hanem hogy az adott illusztráció milyen "művészi" értéket képvisel vagy milyet nem!"
És az ugyan nem egyéni ízlés kérdése?[smiley]hehe[/smiley]

"LOL…de primitív megnyilvánulás ezt eszetlenül,divatból csak úgy kiírni"
Bocs, legközelebb majd rovásírást használunk, az biztos jobban be fog jönni.[smiley]mf2[/smiley]
2015. május 9. 12:19 | Válasz erre | #70
Te öregem csak szimplán kötekszel!Nyilván még mindig nem heverted ki a néhány hónappal ezelőtti rasszbeli nézeteltérésünket azért nyomod most is nekem a "csakazértis ellenvéleményt"!Önállóan,nem más szövegére reagálva ugyan miért nem írsz soha valamit?
"LOL+1" Micsoda nyitás!Igazi (netes) féregmentalitás.Egyáltalán nem örülök hogy ez a tipikus "kedves" hozzáállás a Zagor.hu-t is utólérte.Úgy látszik ez napjainkra már elkerülhetetlen,szerves része lett a netes fóruméletnek sajnos.[smiley]levele[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2015. május 9. 12:09 | Válasz erre | #69
Az hogy személyesen kinek mi tetszik az a szubjektív megítélés,és így semmi gond ha neked bejönnek a Halál seregei illusztrációi.
Ha viszont objektíven nézed tetszik-nem tetszik,fogod tudni értékelni az olyan dolgokat mint pl.az arányok helyes megjelenítése,különféle pózok,mozdulatok ugyancsak megfelelő kivitelezése,árnyékolástechnika.
Mindehhez hozzávehető maga az ábra témája.Érdekesebb,bonyolultabb témát jelenít-e meg az illusztrátor,vagy szimplán lerajzol egy falat?Ráadásként mennyire hangulatosan ábrázolja mindezt?
De vegyünk konkrét példákat a már említett Halál seregeiből.
1.kép-nem állítom hogy kibírhatatlanul szar,de semmi extra.Ezt legalább ugyanilyenre-ha nem jobbra-bármely másik KJK illusztrátor összehozza.
2.kép-természetellenes póz,teljesen fantáziátlan,és egyszerű kivitelezés.
3.kép-a fákviszonylag jól megrajzoltak,de a lombok közé bekúszó fénypászma elég béna.A teljesen ötlettelen kivitelezésű ketrec szintén!A ketrecből kinyúló karok pedig kimondottan primitívek,anatómiai lehetetlenségek!
4.kép-vesd már össze ezt a nindzsa harcost azzal ami a Halállabirintusban van!Melyik ábra az élethűbb?Melyik az ötletesebb?Melyiknél jobb az árnyékolástechnika?Melyiknél jobbak az arányok?Melyikük ábrázolása adja vissza álltában is a mozgást,a dinamikusságot?Szerintem ha valakinek van szeme,meg hozzá "csak" egy átlagos esze,teljesen egyértelmű a válasz!Innentől akár folytatnom sem kell,mert csupán ez az egyetlen összevetés elárulja hogy mi az hogy szubjektív és objektív megítélés,de néhány ábrára még azért csak kitérnék!
11.kép-ha egy általános suliba rajzórára kiadnám a feladatot hogy srácok,rajzoljatok egy falat 3 koponyával,tuti lenne köztük jobb!Vagy hasonlítsd össze ezt a koponyaábrázolást szintén a Halállabirintus 13.ábrájának koponyaábrázolásával!Aki nem látja ezeket a különbségeket az látássérült,vagy egyenesen vak!
A 25.ábra emberfarkasánál pedig még a Végzet erdejének emberfarkasábrázolása is jobb!A törpéé úgyszintén!(Halál seregei 29.kép vs. Végzet erdeje 27.kép)
Nem is folytatom tovább,mivel az egész könyvre jellemzőek a teljesen ötlettelen,aránytalanul torz ábrák,és a figurák mozdulatai is sokszor bugyuták,életszerűtlenek!
Ezek után remélem világossá vált az is,hogy már az előző hozzászólásom alapján mit is kellett volna leszűrnöd a szövegemből,ami nem jött össze!Nem azt kell látnod hogy neked minek kéne tetszenie vagy minek nem,hanem hogy az adott illusztráció milyen "művészi" értéket képvisel vagy milyet nem!LOL...de primitív megnyilvánulás ezt eszetlenül,divatból csak úgy kiírni,mert miért ne.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Vikky
2015. május 9. 07:26 | Válasz erre | #68
John Sibbick helyet Ian Miller. Elátkozott Ház. :) Benéztem, mert rosszul emlékeztem.
© Vikky
2015. május 8. 19:25 | Válasz erre | #67
Ízlések és pofonok, nekem ez a véleményem. A Végzet Erdejéről nekem csak a borító tetszik, az viszont nagyon.
Bár lehet, hogy viccesen hangzik, de nekem pl. tetszenek a csillaghajós krixkraxok. Olyan minimalista comic feelingje van az egésznek, és nekem bejön. Főleg, mióta láttam a Heroes sorozatot. :)
De ez a jó ebben, hogy nem vagyunk egyformák, van akinek ez tetszik, van akinek meg az. Nekem hangulatra Russ Nicholson és John Blanche rajzai jönnek be, míg realitásban Alan Langford, John Sibbick és Martin McKenna viszi a prímet. Az az igazság, hogy a Rakétás könyvek rajzaira jobban emlékszem, mert azokat már 20 éve tolom, illetve gyermekkoromban ezek a rajzok voltak a fő meghatározók.
Azt tudom, hogy a HK rajzok az első pár kötetben voltam még úgy-ahogy elfogadhatók, aztán az is átment űberpocsékba. Főleg az volt a számomra a legrosszabb, amikor a szövegek közötti kis képeket variálták méretben (a KJK-kban mindenhol egyformák!), és volt olyan is, ami olyan pixeles szar volt, hogy uáááá! -o- Na meg azok a borítók... Extra facepalm.
2015. május 8. 16:39 | Válasz erre | #66
LOL +1. Ez egyszerűen hülyeség ("objektíven nézve"). [smiley]eplus2[/smiley] Ez azt jelentené, hogy pl. még a Csillaghajós meg a Ketheres kriksz-krakszok és "pálcikaemberek" is jobbak a Halál seregeiben lévő képeknél... ami nyilván nincs így. [smiley]circling[/smiley]
© Zak
2015. május 8. 15:57 | Válasz erre | #65
lol...
Én nem tudok teljesen objektív lenni, biztos az én hibám, mert nekem a Halál seregeiben szereplő illusztrációkkal a világon semmi bajom, sőt még a jobbak között tartom számon. De már legalább tudom, hogy teljesen objektíven szemlélve minek nem kellene nekem tetszenie, így már van mihez igazodnom.
2015. május 8. 12:00 | Válasz erre | #64
"A végzet erdejének illusztrációi szerintem a leggyengébbek a sorozatban. Űberpocsékok."
[smiley]ejnye1[/smiley]Még teljesen objektíven nézve is a Halál seregeiben vannak a leggyengébb képek,és a Végzet erdeje ebből a szempontból a legtöbb sci-fi könyvet is jócskán lekörözi!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2015. május 4. 14:50 | Válasz erre | #63
A Végzet erdejével kapcsolatban, azt hiszem, mindannyian egyetértünk. Legalább többször nem alkalmazták Bartert, legalábbis amennyire én tudom. Ami azt illeti, Alan Langfordról is esett már szó korábban, és nagyrészt elismerőleg írtunk róla, bár abszolút kedvencként nem tudom, megnevezte-e őt valaki. Nálam leginkább a miniatúrái vannak a legjobbak között számon tartva, de a legtöbb, főleg hüllős témájú rajza igen jónak, igényesnek, hangulatosnak mondható.
© Vikky
2015. április 30. 21:26 | Válasz erre | #62
Nos én is hozzátennék néhány gondolatot a témához.
A végzet erdejének illusztrációi szerintem a leggyengébbek a sorozatban. Űberpocsékok.
Ami a lentebbi hozzászólásokban nem jelenik meg, az Alan Langford munkássága. Szerintem az, amit a Gyíkkirály szigetében és A Szamuráj kardjában nyújtott, teljesen lenyűgöző. Realisztikus, de mégis meseszerű, megfelelően részletező. Jó hangulatot adnak, sokat adnak a történetekhez...
2015. április 29. 13:09 | Válasz erre | #61
Hú, igazad van! A francba, sikerült teljesen hülyét csinálnom magamból. [smiley]circling[/smiley] Valóban, McKenna tényleg jobb Sibbicknél, de megnézem a többi könyvet is, hogy még egyszer ne szaladjak bele ilyesmibe. Nem tudom, miért hittem, hogy ugyanaz illusztrálta a kriptát, mint a vérfarkast. Talán hasonlónak láttam a technikájuk egyes elemeit, de végül is mindegy. Nem választottam szét ezt a két krapekot, de fogalmam sincs, miért. Így már egészen más a helyzet. Akárhogy is, felül kell vizsgálnom az álláspontomat, bár az egyes megjegyzéseket, amik a konkrét könyvek képeihez kapcsolódtak, természetesen tartom. Például McKenna stílusa itt-ott tényleg sántít nekem, ami persze bármelyik másik rajzoló képeiről is elmondható, de ez már az egyéni ízlés területe. Iain McCaig pedig szintén egy adott stílusban alkotott, ami vagy bejön valakinek vagy nem, de, ahogy Nicholson is, a legtöbbek szerint, úgy vettem észre, inkább elismert, mint nem. Nálam például nem gond, az (indokolt) elnagyolás néhol, vagy a sötét kontúrok, de persze csak ésszel alkalmazva. Csak kíváncsiság ezek után: mi a véleményed A rémület útvesztőjének és A Hóboszorkány barlangjainak képeiről? Ez a kettő tényleg más rajzolók munkája. Megnéztem. [smiley]guluszem1[/smiley]
© Ravnos
2015. április 29. 10:46 | Válasz erre | #60
Kedves Viktor, hát persze, hogy nem "A varázsló kriptája" a csúcs McKenna bácsinak, mert azt nem is ő illusztrálta!!! Az John Sibbick elkövetett kreálmányai. Azt tanácsolom, hogy nézd meg McKenna rajzait a könyvekben (menj rá a kérdőív linkre, ott a második oldalon, ha rá viszed a kurzort a nevekre, kiad egy ablakot ki mit melyik könyvben rajzolt)és utána vonj le következtetést!! A rajzaiban a 90-es években, látható fejlődés következik be, szerintem. Ian Mcaig rajzai meg nekem nem jönnek be, vagyis csak a Halállabirintus. Túl sötét, elvesznek a részletek. A Tolvajok városában viszont jobbak a rajzai, de nekem inkább a borító rajzai tetszenek. Igaz csak két könyvet illusztrált szóval nem is lehet annyira összehasonlítani a rajzait. Mckenna bácsi kicsit több könyvet illusztrált, de a favorit nálam akkor is Russ Nicholson.

De ahogy mondtad, ízlések és pofonok!!
2015. április 28. 09:08 | Válasz erre | #59
Kétségtelenül mutat fejlődést, és érzem, hogy fektet munkát a rajzaiba, ami becsülendő. Azt sem állítom, hogy a rajzai a legrosszabbak között lennének, de el kell ismerned, hogy pl. A varázsló kriptájában nyújtott teljesítménye azért önmagához képest sem a csúcs. Talán túl szigorú vagyok, és lehet, hogy csak szimplán nem tetszik a rajztechnikája, a kompozíciói, vagy ahogy néha nagyon aprólékos és igényes próbál lenni, míg máshol csak rutinnak érzett, amatőr módon kivitelezett toposzokat erőltet, amik vagy bejönnek vagy nem. Számomra gyakrabban nem (pl. törpék, egyes szörnyek, szokatlanabb látószögű, perspektivikus beállítások stb.). Kevésbé humanoid vagy valóságos lényeknél és tárgyaknál például (amelyekhez a valóságban nemigen lehet "modellt" találni), nekem úgy tűnik, kevésbé sikeres. Ez önmagában nem baj, sőt, érthető, akárcsak más illusztrátoroknál, mégis, vannak, akik mintha jobban vennék az ilyen fantasys akadályokat. Persze senki sem tökéletes, talán még Iain McCaig sem. Nem az a baj, ha valami nem tökéletesen élethű, de valahogy "hihető" legyen. Nála nehezebben tudok elvonatkoztatni attól, hogy egy rajzot nézek, nehezebben kelnek bennem igazán életre a munkái. De hát, Juhász Előd után szabadon: ez a szubjektum varázsa.
© Ravnos
2015. április 27. 15:49 | Válasz erre | #58
Hát azért szerintem McKenna rajzai a Vérfarkas üvöltésében odab.sz! A bunda és a szőr ábrázolása egyes lényeken, iszonyat jó. Na de, ez az én véleményem.
2015. április 27. 09:54 | Válasz erre | #57
Köszönöm a hozzászólásokat! [smiley]vigyor3[/smiley]
Nos, igen, már a régebbi kommentek alapján is úgy tűnik, hogy John Blanche a legmegosztóbb illusztrátorok egyike. Igazából tagadhatatlanul egyedi, senkivel össze nem téveszthető stílusban rajzol, de hogy a teljes varázslat-sorozatot rá bízták... Legalábbis bátor döntés volt. Sajnos nekem sem sikerült megkedvelnem, pedig próbáltam. Az évek alatt kezdtem megszokni, némelyik rajza és fejezetpontok közötti miniatúrája tulajdonképpen szinte már tetszik is, de azért nem az ő ábrázolásai jutnak eszembe, ha megpróbálom elképzelni, hogyan is festene a Titán, és pláne az Óvilág a "valóságban". Örülök annak is, hogy Ravnos felvetette a Skorpiók mocsarát. Ezen én is sokat gondolkoztam. Igazából nem hagyott bennem annyira negatív érzéseket, mint akár John Blanche, vagy - még inkább - Malcolm Barter, de tény, hogy ezek a rajzok minőségükben számomra is igen széles skálán mozognak, az egészen jóktól a majdhogynem vállalhatatlanul, sőt, érthetetlenül rosszakig. Én azért éreztem bennük valamit, még akkor is, ha teljesen egyet kell, hogy értsek Ravnos-szal a felhozott indokai többségében. Ami pedig Martin McKennát illeti, úgy vettem észre, hogy sokan szeretik, de engem egyáltalán nem győzött meg. Első találkozásom a rajzaival a Varázsló kriptájában rögtön lelombozott. Legjobb esetben is gyenge közepesnek mondanám; egy nem teljesen tehetségtelen általános iskolás fantasy-rajongó is összehozna legalább ilyen szintű rajzokat. Legtöbbször az a legerősebb érzésem vele kapcsolatban, hogy túlvállalta magát ezzel a fantasy illusztrálás-dologgal. A művei pláne az Iain McCaigek és Russ Nicholsonok mellett tűnnek kontrasztosan amatőröknek, még úgy is, ha szem előtt tartom, hogy utóbbi rajzoló szintén megosztani látszik az itteni hozzászólókat, ráadásul teljesen érthető okokból. Míg azonban McKenna munkái egyáltalán nem, addig Nicholsonéi szerintem jóval inkább érdemesek a figyelemre, és némelyik könyv esetében kimondottan hozták a kissé elvont, baljós, nyugtalanítóan darkos hangulatot, amit a könyvek jó része sugallt. Ha nem is ő a csúcs, azért én inkább bíztam volna rá a varázslat-sorozatot is, mint bárki másra... De hát, ízlések és pofonok, ugye.
© Ravnos
2015. április 23. 00:53 | Válasz erre | #56
Hát én is csatlakoznék a feldobott kérdésedhez. Kevesebb olyan könyv van amiben nem tetszettek az illusztrációk, na de azok nagyon. Ilyen a Skorpiók mocsara. Maga a könyv egyedi (3 útvonal amit választhatunk) és jó...lenne, ha nem lennének ezek a képek. Olyanok mintha kifogyóban lett volna a nyomtatópatron. Nem tetszik, hogy a kontúrokat direkt nem húzták össze, hanem réseket hagytak. Egyszerűen bántja a szemem. A könyv tök jó, de ez elveszi a kedvem tőle. A másik John Blanche kreálmányai a Varázslat sorozatban. Mint vmi elcseszett mesekönyv. Számomra Martin McKenna, Alan Langford és Russ Nicholson rajzai hozzák a hangulatot.
2015. április 7. 09:10 | Válasz erre | #55
Teljesen igaz: a kérdés a lehető legszubjektívebb, de engem a ti véleményetek érdekel, nem holmi "általános igazságokat" keresek. Ez benne a szép. Ami Bob Harvey-t és a tengeri kalandokat illeti, a párosítás önmagában nem volt rossz ötlet, de a végeredmény számomra mégis vegyes képet mutat. Nem is magával a "víz alattiság" megjelenítésével volt bajom nekem sem, de a Mélység démonai illusztrációinak egy viszonylag tekintélyesebb része valahogy mégsem jött igazán össze. Ez ráadásul azért is furcsa, mert nem feltétlenül a legnagyobb kihívást jelentő ábrázolások sikerültek félre: a sellő ábrázolása például szerintem nagyon jó (még a Titán könyvbe is bekerült, nem véletlenül, annak idején még tűnődtem is, hogy vajon milyen könyvben kerül majd elő), míg például éppen a cápa és a delfin rajza, hát... Nem is értem. Meg egy ilyen tenger alatti, üledékes, lepusztult, vad környezet talán még jobban illett volna az ilyenek megrajzolásában talán még gyakorlottabb illusztrátorokhoz, akár Iain McCaighez vagy Russ Nicholsonhoz. Pedig én tényleg kedvelem Bob Harvey munkáit, főleg a Haláltalizmánban. Brian Williamst illetően teljesen egyetértek. Tényleg nagyon sajnálom én is, hogy a Bajnokok próbáján kívül nem illusztrált mást, még ha a tűz és a víz(/folyadék)ábrázolásai valóban túlságosan, és kissé érthetetlenül stilizáltak is az egyébiránt nagyon igényes és aprólékos, hangulatos rajzain. A fejezetpontok közötti miniatúrái egyenesen a kedvenceim között vannak. Végül Alan Langford: igen, valóban elévülhetetlen érdemeket szerzett, főként a gyíkemberekhez és egyéb hüllőszerűekhez köthető munkái többségével, de, hogy a borítón szereplő vs. a könyvben ábrázolt alakokra is kitérjek, a gyíkkirályt és oroszlánját nehezen bocsátom meg neki. Pont tőle jobbat vártam volna erről, de hát ez is csak magánvélemény. És persze ott van pl. Kőhidafalva és az ott élő törpék megjelenítése több rajzoló által a különböző történetekben. Ezek közül nálam a mélypont a Varázsló kriptájának törpe- és Kőhidafalva-rajzai. Ezek nekem még a Végzet erdejét is alulmúlják![smiley]szomoru2[/smiley] Hiszem, hogy akár e két utóbbi könyv hangulatán is dobhattak volna egy jobb, igényesebb illusztráció-állománnyal.
2015. április 3. 13:12 | Válasz erre | #54
Ez a kérdés tényleg nagyon szubjektív.

Én azért örültem, hogy Bob Harvey (bár nekem nagyon nem ő a kedvencem rajzok terén) illusztrálta a Mélység Démonait, mert jó volt az ábráit a Vértengerek után újra egy tengeri kalandban viszontlátni.

Megemlíteném azt is, hogy véleményem szerint Brian Williams fantasztikusan jól megteremtette a hangulatot a Bajnokok Próbájában a rajzaival. De említhetném Alan Langfordot is a "gyíkemberes könyvekből"...

Ja, és Russ Nicholson forevör!!! [smiley]worship[/smiley]
2015. április 3. 12:54 | Válasz erre | #53
Az illusztrációértékeléseim tökéletesen jól megadják a választ a kérdésedre!Mivel nálam az illusztrációk eleve az adott könyv hangulatának összetevői,sosem agyaltam azon hogy melyik kalandhoz melyik illusztrátor munkái lettek volna jobbak attól ami éppen megadatott.Magyarán aszerint próbálom elképzelni magát a sztorit,illetve magát a történet közegét,ahogy azt az adott "művész" a maga stílusában a képein keresztül bemutatja!Ez leginkább akkor zavaró ha pl.két különböző stílusú,hangulatú kalandhelyszín egymás közelébe/mellé kerül,esetleg még valamennyire egymást is lefedve!Pl.a KJV sorozat elvont,groteszk hangulatú világa közvetlen szomszédja a teljesen más,kora középkori britannia hangulatú Démonlovagoknak.
Azt sem szeretem ha egy a kalandban megjelenő alak másképpen,és ezáltal más hangulatot nyújtva jelenik meg mondjuk a borítón,és a belső ábrák egyikén!Pl.a Varázsló kriptája,ahol a belső ábra az egyértelműen hangulatosabb,jobb;illetve a Vértengerek ahol pedig a borítón szereplő hidra veri kenterbe a belső illusztráción szereplőt,még akkor is ha a borítón látható egy ókori típusú hajóra támad,míg magában a kalandban már inkább középkori stílusúak vannak!
Olyan is előfordul,hogy bár magának az ábrának a kidolgozottsága rendben van,és akár a hangulata is kellően elkapott,csak éppen magának a történetnek egy olyan jellegtelenebb pillanatát mutatja be,hogy kissé paradox módon mégis a(z alap) hangulaton ront!Pl.a Káosz fellegvára (amúgy tévesen)52.fejezetponthoz tartozó ábrája egy szimpla ajtóról.
És végül,hangulatilag leginkább a Halállabirintus és a Gyíkkirály szigetének ábráit emelném-így hirtelenjében-ki,míg a lehető legszarabb ábrák a Halál seregeiben vannak!Ez elsősorban úgy értendő,hogy míg az első két könyv sztoriján nagyban dobnak hangulatilag az ábrái-mind a nagyok,mind a kicsik(!)-az utóbbién szabályosan rontanak!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Zak
2015. április 3. 11:34 | Válasz erre | #52
A legnagyobb baklövés szerintem Malcolm Barter felkérése volt a Végzet Erdeje illusztrálásra. Egy amúgy sem kiemelkedő kalandot még élvezhetetlenebbé tett a borzalmas rajzaival, melyek erőtlenek és bár sok kép sötét helyszínt kellene, hogy ábrázoljon, mindegyik úgy világít a rengeteg fehértől, mint egy reflektor. Szinte sehol semmi árnyékolás, zéró hangulat.
Az örök kedvenc pedig számomra Ian McCaig zseniális és hangulatos, a történethez maximálisan illeszkedő képeivel a Tolvajok városában.
2015. április 3. 08:47 | Válasz erre | #51
Ishtar/Istar isten (régebbi angol kiejtéssel/átiratban: Easter) közelgő ünnepe, és a kapcsolódó hosszú hétvége előtt eszembe jutott egy újabb pointless, de engem érdeklő körkérdés: Kinek melyik kjk könyvek voltak azok, amelyekben szerinte nagyon jól passzolt a képek hangulata a történethez, és melyekben volt a leginkább "idegen" tőle? Tudom, hogy ez tényleg nagyon szubjektív dolog, de annál érdekesebb, mivel, ha általánosságban szeretjük egy illusztrátor munkáit, nyilván szinte bármelyik sztorihoz illőnek érezzük őket, de nálam ebben is van kivétel: pl. Bob Harvey rajzait általában kedvelem, de A mélység démonaiban vagy még inkább A mélység rabszolgáiban talán mégsem ő volt a legjobb választás, véleményem szerint. Iain McCaig-ben viszont nemigen csalódtam eddig.
2015. február 19. 09:55 | Válasz erre | #50
Isteni! El is kérhetném akkor...? Email?
2015. február 19. 09:53 | Válasz erre | #49
A magyarul kiadottak vannak meg docban,ha jól láttam tegnap,az angolok csak pdfben.
2015. február 19. 08:49 | Válasz erre | #48
Előre is hálásan köszönöm!
2015. február 17. 10:24 | Válasz erre | #47
Utána kell néznem,szerintem meg van docban és amikor elmentettem HTML-ben külön lementi jpgben is.
2015. február 16. 10:48 | Válasz erre | #46
Az nagyon jól hangzik! Akkor docban vannak, vagy képként mentetted el őket?
2015. február 16. 10:13 | Válasz erre | #45
Nekem azt hiszem megvannak, amikor letöltöttem DOC formátumban a könyveket (lehet, hogy innen), akkor a kicsiket is megkaptam.
2015. február 16. 09:46 | Válasz erre | #44
Újabb kérdés: Korábban is esett már szó a kjk-ra annyira jellemző, és általam is rajongott, fejezetpontok közötti kis képekről. Mivel ezek, örvendetes és talán mondhatjuk, hogy szinte természetes módon, itt-ott részei a zagoros oldalnak is, élek a gyanúperrel, hogy a nagyobb méretű illusztrációkhoz hasonlóan, ezek is tárolva vannak valahol, és szeretném is megkérdezni, hogy itt az oldalon is hozzáférhetőek-e valahol (a könyveknél pl. elsőre nem találtam), vagy csak egy-kettő lett beszkennelve, és irányított random módon jelennek csak meg egy-egy helyen? Ha pedig mind megvan valahol ilyen formában, itt az oldalon is össze vannak gyűjtve, csak nem ott, ahol a nagy képek, vagy kizárólag valahol valakinek a privát gépén? Előre is köszönöm a választ!
2015. január 28. 10:34 | Válasz erre | #43
Nekem is tetszettek a föld alatti helyszínek a két trilógiában: Mória bányái, törpök és az orkok városa. Érdekes volt még a Zuhatag elf város és Minas Tirith is.

KJK-ban a Tolvajok városa lett jól összerakva szerintem, de hangulatos még a Gyíkkirály szigete meg a Skorpiók mocsara.
2015. január 27. 19:03 | Válasz erre | #42
Számomra pl. hangulatos volt a hegy belsejében lévő \"földalatti\" törpe-birodalom filmes megjelenítése, bár nem pont így képzeltem el Fangthane-t, és főképpen nem így a törpéket, magukat. Számomra pl. Iain McCaig törpéje az egyik legsikerültebb, de Alan Langford törpeképei is meggyőzően sikerültek, szerintem. Talán Namurkill-t is ő rajzolta a Titán-ban...? Ezt nem tudom biztosan. A Hóboszorkány Barlangjai-ban is jók mind a törpe, mind az elf-ábrázolások. Az orkokat is sokféleképpen jelenítették meg a különböző illusztrátorok a kjk-kban. Itt a kedvenceim a Halállabirintus és a Bajnokok Próbája orkjai. Russ Nicholson orkjai viszont már túl \"nyeszlettek\" nekem. És persze még sorolhatnám Igbut-ot, a gnómot, a hobgoblinokat stb. Ezek alapozták meg az ezekről a lényekről alkotott elképzeléseimet. Ami pedig újfent a helyszíneket illeti, hát... Kinek milyen benyomásai vannak ezekkel kapcsolatban? Pl. föld alatti elf város, erdei elf-\"falu\"? Tóváros? \"Pókok erdeje\"? Más?
2015. január 27. 10:59 | Válasz erre | #41
Persze, hogy volt hasonlóság, meg mi is így képzeltük el, hiszen gyerekkorunk óta ilyeneket látunk, olvasunk. Nagyon nem szoktak eltérni a zsánertől: a varázslók, a boszorkányok, az orkok, a tündék, a manók, mindig is így voltak leírva, ábrázolva. :)
2015. január 27. 09:14 | Válasz erre | #40
Ez talán nem a legmegfelelőbb topic erre, de nem tudok megállni egy kissé talán \"provokatív\" kérdésfelvetést: sikerült megnéznem a Hobbit harmadik filmjét is, és olyan sok toposz, lény és egyéb köszönt vissza a Titánról (és az Orbról), amelyet magam sokkal korábban ismertem meg, mint Középföldét, hogy kíváncsivá tett a véleményetekre. Ti mennyire hasonlóan képzeltétek el, akár a Titán-könyvben található leírások és rajzok alapján pl. Fangthane-t (vs. Magányos hegy és előtte elterülő város) vagy éppen az óriás sziklahernyókat (vs. a filmben egészen gigantikusan megjelenített wereworm-ok), vagy éppen a kincshegy tetején szunyókáló sárkányt az Orb-béli Égigérő hegy gyomrában (vs. Smaug a kincshegy alatt) stb. Ti milyen hasonlóságokat, (talán \"forrásokat\"?) fedeztetek fel, és mennyiben érzitek úgy, hogy hasonlóan vagy éppen másként képzeltétek el az adott helyeket, lényeket stb. a Titánon, Orbon? Esetleg jobbnak találjátok-e pl. Nikodémusz megjelenítését, mint Gandalfét, vagy éppen Tiranduil Kelthas és sötét elfjeinek rajzait, mint Thranduil király birodalmának filmbeli megalkotását? Ezek legtöbbször nyilvánvalóan nehezen összevethetők, de mégis kíváncsi vagyok, Ti hogy látjátok ezeket?
2015. január 16. 10:24 | Válasz erre | #39
Köszönet!
2015. január 15. 13:43 | Válasz erre | #38
A [url=http://zagor.hu/index.php?oldal=kerdoiv&lap=kitolt&pg=2]kérdőív második oldalán[/url] a második kérdés a kedvenc illusztrátorokra vonatkozik. Itt a nevek fölé víve az egeret látni fogod, hogy az adott illusztrátor melyik könyv borítóját/térképét/belső képeit készítette el.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?