Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Kalandozás Középföldén
BejelentkezésRegisztrációElfelejtett jelszó
© [törölt felhasználó]
2016. október 3. 16:30 | Válasz erre | #46
Ahhoz jobban bele kellene nyúlni. A mostani HTML változat kb 1000 px szélességtől működik jól, az alatt a két hasáb miatt összecsúsznak a dolgok. 10"-es tableten teszteltem is, mert az van, annál kisebb képernyőn nekem már kényelmetlen is lenne ezzel a megoldással. Biztosan meg tudnám csinálni reszponzívra, mert csak a honlapom sablonját kéne átalakítanom hozzá, de most nincs kapacitásom beleásni magam.
Azt esetleg megnézheted, hogy a honlapot a tableted böngészője le tudja e menteni offline megtekintésre (mint a Google Drive a dokumentumokkal).
© SorgUR
2016. szeptember 30. 23:55 | Válasz erre | #45
Nos, bevallom, én sem értek hozzá, de amúgy igen, valamiféle érintős/hivatkozásos dologra gondoltam, ami offline is játszható az Androidos tabletemen/telefonomon.
© [törölt felhasználó]
2016. szeptember 30. 17:28 | Válasz erre | #44
Szia! Attól függ pontosan mire gondolsz.
A -rossz minőségben, de azért olvashatóan- szkennelt könyv létezik pdf-ben, én ia abból dolgoztam anno.
Hivatkozásos pdf/epub/mobi készíthető belőle, de a térképen mászkálás miatt csak érintős eszközökön lenne jó szerintem. Nekem még billentyűzetes Kindle-öm van, azon nem tudom hogyan kéne megoldani, hogy könnyen játszható legyen.
Ha úgy érted, hogy az általam lescriptelt, böngészőben futó teljes "játékot" portolva, akkor lövésem sincs. Dokumentum formátumokban nem tudok scriptelni.
© SorgUR
2016. szeptember 30. 08:30 | Válasz erre | #43
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy a játék esetleg elérhető-e pdf/epub/mobi formátumban, illetve ha nem, portolható lenne-e?
© Anry
2016. január 19. 10:46 | Válasz erre | #42
2016. január 19. 10:43 | Válasz erre | #41
Boldog új esztendőt a fórumozóknak!
[img=https://www.ethanproductions.com/boardgames-newDB/images/nocode20140513222132925.jpg]Királyok koronája[/img]
Érdekességként íme egy ismert könyv borítójának a címlapképe. De felhasználták egy akkoriban kiadott társasjáték dobozán is. Bizonyítékként itt van a doboz hátuljának fotója is. Talán más is megmosolyogja...
[img=https://www.ethanproductions.com/boardgames-newDB/images/nocode20140513222132925-back.jpg]1987-ben megjelent társasjáték[/img]
2015. június 28. 16:52 | Válasz erre | #40
[url=http://jonathangreenauthor.blogspot.hu/2011/04/lego-fighting-fantasy-villains.html]KJK LEGO LOL!!![/url]
Helló Zak! Mutatom a fenti linkeléssel.
A hozzászólás szerkesztésénél nyisd meg a Makrók opciót, ott másold be az első makró sort, ami linkbeszúrás. Az url= után írd be az online elérhetőségét a tartalomnak, a két zárójel közé meg a Valahol szó helyére írd be, hogy mi a link tartalma. Megjelenni ez fog szövegként, és erre kattinva a fórumozó elnavigál a webes elirányításra, persze ha helyes a cím!
© Zak
2015. június 27. 11:25 | Válasz erre | #39
Megpróbáltam ide belinkelni a játékot, de nem tudom, hogy kell használni a makrókat. [smiley]confused[/smiley][smiley]falbav[/smiley]
© Zak
2015. június 27. 11:04 | Válasz erre | #38
A játék a lenti, 21-es hozzászólásban lévő linkről nem érhető el, "404 Page Not Found" ! [smiley]fejvakaras[/smiley][smiley]sir[/smiley]

Celebrau oldala viszont él, és a játszható könyvek is megvannak:
[url=www.szabocsaba.net]www.szabocsaba.net[/url]
© [törölt felhasználó]
2014. március 7. 18:57 | Válasz erre | #37
[quote]Kém Vasudvardban, már értem.[/quote]

Lebuktam... :D
© Zak
2014. március 5. 23:12 | Válasz erre | #36
Miért nem? Talán valamelyik titkosszolgálatnak végzel 3D épületmodellezést, vagy egy bankot modellezel le, hogy aztán jól kirabold?[smiley]ejnye1[/smiley] Felettébb gyanús vagy. [smiley]crazya[/smiley] Kém Vasudvardban, már értem.[smiley]awink[/smiley]
© [törölt felhasználó]
2014. március 5. 18:51 | Válasz erre | #35
3D épületmodellezés. Többet nem mondhatok. :D
2014. március 3. 10:28 | Válasz erre | #34
[smiley]shakehead[/smiley][smiley]shakehead[/smiley][smiley]shakehead[/smiley] Mit dolgozol? [smiley]vigyor2[/smiley]
© [törölt felhasználó]
2014. március 1. 09:02 | Válasz erre | #33
Az a helyzet, hogy év eleje óta dolgozok, ami időm és energiám nagy részét elveszi, a maradékba pedig már nem fér bele a fordítás, sőt a Kém Vasudvardban javítgatása sem.
2014. február 27. 11:10 | Válasz erre | #32
Hogy haladsz? Lehet sikerül beszereznem az első 6 könyvet (a hétből).
© [törölt felhasználó]
2014. január 3. 09:59 | Válasz erre | #31
Köszönöm az észrevételeket, pont az ilyen apróságokra gondoltam, amiken az én szemem már nem akadt meg. :)

A Gyűrűk Urától, illetve Tolkientől való eltérésről.
Korábban még nem akartam mélyebben belemenni, nehogy valamit véletlen elspoilerezzek (de szép szó :D). Mint írtam, ezt a könyvet az ICE adta ki, szerintem egyfajta csaliként, amire ráharapva egyenes út vezet a MERP-hez. Ők rengeteg plusz anyaggal kibővítették Középfölde Tolkien által leírt részeit és történelmét, és bizony van ahol eltérnek a Professzor munkáitól vagy egyenesen szembe mennek vele (például az egész mágiarendszerrel). Erre viszont szükség is van, mivel Középfölde egy történelem, egy mitológia helyszínéül jött létre, azaz nem azért, hogy szerepjátékosok \"garázdálkodjanak\" rajta. Ellenben például ilyen Ynev, a Forgotten Realms, vagy a Titán, ahol először volt a játék, aztán kellett neki egy világ.

Viszont Középfölde megérintett minket és mi akkor is \"saját magunk\" akarunk meginni egy pint sört a Zöld Sárkányban, úgyhogy játszani fogunk rajta. De ha már játszunk, akkor persze valami nagy dolgot is akarunk majd tenni, s ezzel már bele is nyúltunk a \"hivatalos\" történetbe. Lehetne ugyan játszani egy senkit, valahol a Tolkien által üresen hagyott helyeken lógva, és ezáltal érintetlenül hagyva az ő munkáját, de akkor arra nem harapna rá a könyvvel megcélzott ifjú. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg a célközönség A Gyűrűk Urán túl nem olvasott mást. :)

Plusz az ICE-nak Tolkien Enterprises-től volt licensze, ők meg elég szigorúak az eltérésekkel kapcsolatban. Elég csak arra gondolni, hogy a filmekre alig akartak engedélyt adni. A The Last Ringbearer pedig kb. eretnek irománynak számít. :D
© SzG
2013. december 27. 07:48 | Válasz erre | #30
No de hogy a konkrét témához is hozzászóljak: egyetértek Nimretillel, remek fordítás (az egyik legjobb, amit úgymond \"zagoros fordítótól\" olvastam), bár valóban akadnak benne vesszőhibák és hasonló apróságok, de hát melyik írásban nincsenek ilyenek, nem igaz? :)
Majd igyekszem jobban elmélyedni a könyvben (még épp csak belekaptam; amúgy a szabályrendszer és a lapozgatós felépítése is elég érdekes, szóval mindenképp \"megér egy misét\" a könyv), aztán majd összedobok egy hibalistát. :)
© SzG
2013. december 26. 13:58 | Válasz erre | #29
Látom, hozod a formád, Bugsy. [smiley]mf2[/smiley]
2013. december 26. 13:04 | Válasz erre | #28
Egy gyűrűk urás könyvnél hogy lehetne elvonatkoztatni a gyűrűk urától? Ez a legnagyobb hülyeség, amit valaha hallottam. Akkor egy szimpla fantasy lenne, ami akár a Titánon is játszódhatna. Ha ez téged ennyire zavar, nem élvezhető és nem tudsz elvonatkoztatni, akkor ne olvasd a kalandot és ne írogass hülyeségeket ide.
2013. december 26. 09:38 | Válasz erre | #27
Amit eddig látok a szabályrendszerből meg a könyv felépítéséből az tetszetős, részemről a szöveg is teljesen rendben van, a fordítás jónak tűnik. Viszont, így első ránézésre mégiscsak az a helyzet, hogy az élvezhetőség kedvéért el kell vonatkoztatni a GYűrűk Urától.

Pl. rögtön az elején:
\"Szarumánnak, aki egyike az öt Istárnak, e hatalmas Mágusoknak és varázslóknak, akikről azt mondják, hogy a Valák, a Világ halhatatlan Őrei küldték őket a messzi Nyugatról.\"

Ha ők maguk sem fedhették fel kilétüket, akkor te, a játékos, honnan tudhatsz róla? Pláne, hogy \"Nagyon fiatalon, árvaként kerültél Vasudvardba\", Galadrielről is kb. csak hallottál, de azt tudod, hogy Szarumán egyike az 5 istárnak, akiket Középföldére küldtek segíteni a Valák.
De a legnagyobb túlzás az \"akikről azt mondják\", mintha legalábbis ismert lenne Középföldén az 5 istár.


Apropó, észrevételek a legkisebb vesszőhibákig: ha tényleg kell, pl. itt van pár apróság:

\"Az egyiket elküldhetnék a tünde Úrnőhöz és így talán meggyőzhetnéd\" - és elé vessző

\"Az egyiket elküldhetnék\" - ez biztos nem elírás? nem elküldhetnéD? Vagy ha így van, akkor nem tiszta, hogy kik küldhetnék el.

\"és így talán meggyőzhetnéd, hogy küldjön valakit, akivel találkozhatnál. Így az árulás kényes hírét\" - így-így szóismétlés

\"álassz ki két tárgyat és írd fel őket karakterlapod Felszerelés mezőjébe\" - vessző az és elé

\"akit sok néven ismernek és akiről minden varázsló úgy tartja\" - vessző az és elé

\"te magasra nőttél és hajad is sötét színű lett\" - vessző

\"nőttél és hajad is sötét színű lett. A többiek kisebb része (a Rohírok) tagbaszakadt, szalmaszőke, világos bőrű felnőtté nőtte ki magát, míg a többiek (a Dúnföldiek) kicsit alacsonyabbá, barna hajúvá és füstös bőrűvé.\" - nőttél-nötte ki szóismétlés, illetve ez a rész eléggé nyakatekert

\"Szarumán nagy lehetőséget látott benned (legalábbis többet, mint a többiekben) és ezért\" - vessző

\"Szarumán adott neked egy nagy karikányi kulcsot Orthanchoz, és megengedi,\" - ez az időváltás elég zavaró, nem \"megengedte\"?

\"Egyre kevesebbet szólt hozzád, egyre többet zárkózik be\" - szintén az igeidők

\"laboratóriumába vagy, és ez a legrémisztőbb\" - huh, itt nem tudom pontosan, hogy kellenek a vesszők, de a laboratóriuma után tuti kell

\"Manapság életuntnak tűnik és könnyen haragra gerjed\" - vessző

\"elárulta a Fehér Tanácsot és a gonosz útjára lépett\" - vessző

Ne érts félre, nem kötekedni szeretnék. Tetszik a fordításod, jó a szóhasználat, pár apróságot leszámítva a mondatok helyesek, értelmesek, és kapcsolódnak egymáshoz. Az igazat megvallva első olvasásra kb. pár hiányzó vessző tűnt fel, a szöveg gördülékeny, olvastatja magát, így ha nem figyel rá az ember (esetemben legalábbis), akkor simán elsiklik a kisebb hibák felett.
2013. december 24. 12:59 | Válasz erre | #26
Szupi,jó lesz ez munkahelyen. [smiley]email[/smiley]
© Kawer
2013. december 24. 00:59 | Válasz erre | #25
[smiley]taps[/smiley] Nagyon örülök, hogy kaptunk Tőled ilyen karácsonyi ajándékot!
Boldog, Békés Karácsonyt neked is!
"Mióta felfogtam halandóságomat, azóta sokkal vidámabban telnek napjaim!"
2013. december 23. 23:48 | Válasz erre | #24
© Ravnos
2013. december 23. 23:34 | Válasz erre | #23
[smiley]taps[/smiley][smiley]worship[/smiley]
© Rozo
2013. december 23. 19:37 | Válasz erre | #22
Akkor megvan, hogy este mivel töltom azt a pár órát. :D
© [törölt felhasználó]
2013. december 23. 17:44 | Válasz erre | #21
Szeptemberben jól ráéreztem, hogy Karácsony lesz ebből. :D

Szóval Boldog Karácsonyt mindenkinek, íme az ajándék!

[url=http://www.szabocsaba.net/translations-hun.php]Kém Vasudvardban[/url]
Alul.
Észrevételeket (a legkisebb vesszőhibáig is), véleményeket szívesen fogadok, ide vagy akár e-mailben is. :)
2013. december 23. 11:26 | Válasz erre | #20
Nekem az emlékem Bombadil Tomáról az, hogy booorzasztóan vontatottan jutnak el hozzá Frodóék, és hogy szegény Tolkien mennyire nem tudott tájleírást írni. Ez alatt azt értem, hogy - úgy rémlik - kb. 100! oldalon keresztül (legalábbis én annyinak éltem meg) írja le az erdőt. Az utolsó bogárf*ngig mindent elmond, leír és én azt hittem ott halok meg.

Nem arról van szó, hogy nem szeretem a Gyűrűk Urát, mert többször is elolvastam, de az ilyenek miatt nekem egy nehéz olvasmánynak számít :)

Olyan, mintha Jókai Mórt olvastam volna, ő tudott még a \"felesleges\" szavakkal teletölteni oldalak tömkelegét (igen, tudom hogy ezért kapott pénzt, de akkor is) :D
© Ravnos
2013. december 22. 13:12 | Válasz erre | #19
Nem rossz ez a kis cikk vagy hát inkább ok fejtés,elmélkedés.
De olvasati emlékeimben a könyvből, vmi olyasmi maradt meg, hogy Tomáról nem tudni mennyi idős csak azt, hogy már szinte az idők kezdete óta ott él a világban.
Sőt, mint ha lenne egy apró utalás arra, hogy ő igazából vmi isten féleség aki a világ teremtése óta a földet járja illetve őrzi az erdőt.

Nekem ilyesmi rémlik.....lehet újra el kellene olvasnom a trilógiát?!
2013. december 21. 18:51 | Válasz erre | #18
A jedi elmetrükk sem hat minden élőlényre. :)
2013. december 20. 17:19 | Válasz erre | #17
Én ezt már olvastam, nagyon szépen végigvezeti, tényleg nagyon logikus, meg elgondolkodtató, bár van benne több ferdítés és következetlenség is.
2013. december 20. 17:15 | Válasz erre | #16
Bombadil Tomával kapcsolatban egy érdekes és elgondolkodtató cikk/ okfejtés. Ajánlom elolvasni (természetesen csak abban az esetben, ha a könyveket is olvastátok [smiley]wink[/smiley]).
http://lfg.hu/62873/vegyes/legvenebb-apatlan-bombadil-toma-remseges-titka/
2013. december 20. 17:02 | Válasz erre | #15
Az az utalás is csak a könyvben van, ha nem olvastad, akkor azért.

\"a könyvben még játszik is vele Toma, legalábbis elég alaposan megnézi, talán még fel is veszi. Egyszóval nem éreztük volna a hatalmát.\" - ez igaz, de az, hogy ne éreztük volna a hatalmát, erős túlzás, mert mindenhol máshol meg brutálerősnek van feltüntetve. Én a könyv olvasásánál egyáltalán nem éreztem úgy, hogy csökkent volna ezáltal a Gyűrű ereje. Toma nem a Gyűrű felett állt, egszerűen csak más erőt képviselt, így a Gyűrű nem tudta befolyásolni. De ez már csak az én véleményem.
2013. december 20. 16:22 | Válasz erre | #14
Köszi[smiley]eljen[/smiley]

Az a Gandalfos utalás nem rémlik:(

Viszont azt tudom, hogy azért maradt ki Toma az Trilógiából, mert PJ szerint nem lett volna súlya az Egy Gyűrűnek, hiszen mint írtad, rá nincs hatással, sőt ha jól tudom, a könyvben még játszik is vele Toma, legalábbis elég alaposan megnézi, talán még fel is veszi. Egyszóval nem éreztük volna a hatalmát.
Ezt abszolút meg tudom érteni, mert ott van pl. az idei Superman film, abban a főgonoszt Russel Crowe majdnem kinyíja az elején, ezért én már egyáltalán nem is tartottam senkinek.
2013. december 20. 16:03 | Válasz erre | #13
Melkor az első Sötét Úr, akinek Szauron csupán a szolgája volt. Bővebben itt olvashatsz róla:
http://www.tolkien.hu/index.php/kozepfolde/item/2267-a-soetet-oldal-tolkien-vilagaban

Bombadil Tomával a Gyűrűk Urában az Öregerdőben találkoztak Frodóék. (Még Brí előtt, ez a rész a filmből teljesen kimaradt, pedig (szerintem) elég fontos.) Ő a \"Gazda\", a Gyűrűk Urában sok konkrétum nem derül ki róla, viszont egyértelmű, hogy Középfölde szempontjából jelentős szereplő, akinek története mélyen gyökerezik. A könyvben alacsony, vidám fickóként tűnt fel, akinek az erdő engedelmeskedik, és az Egy Gyűrű semmilyen hatást nem gyakorol rá. Úgy rémlik, van utalás arra, hogy régebben egész Középföldét bejárta, a GYU idejében már nem hagyja el az Öregerdőt.
A trilógia végén Gandalf utal rá, hogy még elbeszélgetne vele.
2013. december 20. 15:33 | Válasz erre | #12
Egy kis segítséget kérnék, ki az a Melkor és kicsoda Bombadil Toma?
Köszi[smiley]worship[/smiley]
2013. december 20. 11:46 | Válasz erre | #11
\"A hiteles szó jelentése a szótár szerint: hitelt érdemlő, szavahihető, megbízható személy, pl. hiteles politikus; VALAMIT HÍVEN TÜKRÖZŐ ALKOTÁS, hivatalosan ellenőrzött vagy eredeti szöveg.\"

De, tovább egyszerűsítve a témát, ha valami a mi világunkban lehet hiteles vagy nem hiteles, akkor egy fikción alapuló világban ugyanúgy lehetnek fikcionált hiteles és nem hiteles elemek.
2013. december 20. 10:23 | Válasz erre | #10
Hiteles is? Igen, mert az egész Gyűrűk ura hiteles, hiszen tényleg léteztek tündék, törpök, orkok, stb... [smiley]fake-horse[/smiley]
2013. december 20. 10:08 | Válasz erre | #9
\"Tolkien bárhol írta volna hogy nem volt vagy lehetett volna tanítványuk\" - ne értsd félre, ezt én írtam, nem Tolkien. Inkább megvárom a könyvet, addig nem kötekszem, mert ha Faramir is tanítványnak számítható (és végülis miért is ne), akkor ugyanilyen alapon lehet Szarumánnak is tanítványa.
Az a baj, hogy a pc-s és filmes Gyűrűk Ura feldolgozások óta (kedvencem a War in the North) egyszerűen GYU feldolgozási fóbiám van, én ezt a Szarumán tantványás/opcionális varázslós rendszert kapásból úgy képzeltem el, hogy a főhős átdarázsolja magát Orthancon, tűzlabdák, villámok, végtagok repkednek, stb. De igazad van, annyi infóból, amennyit megadtál, még nyugodtan lehet hiteles is.
Most már viszont kíváncsian várom a fordítást.
© [törölt felhasználó]
2013. december 20. 09:46 | Válasz erre | #8
Majd előszedem az Unfinished Tales-t és elolvasom belőle az Istárokról szóló fejezetet, de nekem nem rémlik, hogy Tolkien bárhol írta volna hogy nem volt vagy lehetett volna tanítványuk*. Az, hogy Szarumán mágus és maia, az egy dolog, de ebből az nem következik, hogy varázslást tanítana. Ezt a könyv sem állítja sehol, sőt, a varázslás eleve opcionális benne, mint azt írtam is. A Középföldén eltöltött 2000 éve alatt elég szép tudást felhalmozott, amit az általad is említett segítségnyújtásképpen nyilván tovább akart adni. Történelem, földrajz, csillagászat, alkímia, irodalom, írás/olvasás, srb. Erre mind oktathatott. Nagyjából úgy mint egy egyházi iskolában a pap, aki nem pappá akar nevelni, nem hitre vagy teológiát tanít, hanem tudományos tárgyat. Ez szerintem bőven belefér egy Istár munkaköri leírásába. Legalább is mielőtt Szarumán megzakkant volna.

* Az ellenkezőjét viszont írta: Gandalf is oktatta, nevelte Faramirt, amit Denethor fel is ró neki.

[quote]Arról nem is beszélve, hogy sehol, semmilyen utalást nem találtam Szarumán esetleges tanítványaira vonatkozóan, pedig ha tényleg voltak, akkor jó eséllyel fel kellett volna bukkaniuk valahol.[/quote]
Erre megint csak azt tudom mondani, hogy olvasd majd el a játékkönyvet és utána gondold végig, hogy miért nem bukkantak fel...
2013. december 20. 09:24 | Válasz erre | #7
Nem vagyok szakértő a témában, de úgy tudom, Szarumánnak nem volt, illetve nem is lehetett volna tanítványa. Lévén, hogy az öt maia egyike, akiket a valák küldtek Középföldére, hogy segítséget nyújtsanak a Szauron elleni harcban, anélkül, hogy hatalomra törnének. Lényegében ezeket a szabályokat kellett betartaniuk: nem harcolhattak fegyverrel fegyver ellen, nem lehettek hasonlók Sauronhoz, tehát nem volt szabad erőszakot alkalmazva és félelmet keltve uralkodniuk a tündék vagy az emberek fölött.
Ebbe persze még elvben beleférhetne, hogy képezhetnek ki tanítványt, de mégis mire képezte volna ki? Mágikus hatást eleve csak a maiák, a valák és (korlátozott mértékben) a tündék képesek létrehozni, tehát mondjuk ha a játékos egy tünde, akkor esetleg tudna varázslatot használni, de miután Középfölde mitológiájában tanulható mágia nem létezik, (minden mágikusnak nevezett hatás a használó inherens képessége) azt akkor sem tanulhatta Szarumántól.

Arról nem is beszélve, hogy sehol, semmilyen utalást nem találtam Szarumán esetleges tanítványaira vonatkozóan, pedig ha tényleg voltak, akkor jó eséllyel fel kellett volna bukkaniuk valahol.

De ez csak az én véleményem, majd megkérdezem valamelyik Tolkien fórumon, ahol vannak olyan tagok, akik olvasták az összes Tolkienhez kapcsolódó könyvet.
© [törölt felhasználó]
2013. december 20. 08:21 | Válasz erre | #6
Nem értem mire gondolsz. Kérlek fejtsd ki bővebben vagy várd meg amíg feltöltöm és akkor majd meglátod magad! :)
Annyit még elárulok, hogy a könyvet az ICE adta ki a MERP fénykorában és nem Tolkien írta, bár ezt gondolom senki nem is feltételezte. :D
2013. december 19. 23:21 | Válasz erre | #5
Miért sajátod? Szarumánnak nem lehet tanonca?
2013. december 19. 20:24 | Válasz erre | #4
\"Szarumán tanítványaként ráébredünk mesterünk árulására\" - jelenlegi ismereteim szerint azért ez Középfölde történetének meglehetősen sajátos értelmezésére utal. :D Ez jellemző amúgy az egész történetre?
2013. december 19. 17:03 | Válasz erre | #3
2013. december 19. 15:11 | Válasz erre | #2
Ez tényleg jó hír, épp tegnap olvastam róla Demian oldalán.
© [törölt felhasználó]
2013. december 19. 14:38 | Válasz erre | #1
Jó hír!

Pár nap és elkészül a Kalandozás Középföldén (Middle-earth Quest) első (vagy ötödik?) rész fordításom, a \"Kém Vasudvardban\".
A honlapomról lesz elérhető, böngészőben játszható. HTML és Javascript alapokon nyugszik, így ez utóbbit engedélyezni kell majd hozzá, hogy rendesen fusson.

A MEQ rendszere valahol a KJK-tól egy fokkal feljebb van az asztali szerepjátékokhoz vezető lépcsőn. Megkülönböztet három Tulajdonságot és hét (nyolc) Szakértelmet, ezek alapján történnek próbák. Például az Erő hatással van a Közelharc szakértelemre, ami alapján a támadások dobása zajlik. Vagy meneküléskor Futás próbát kell dobni. Stb.
Nem bonyolult rendszer, de lapozgatósoknál talán ez a legösszetettebb, amivel találkoztam. Maga a könyv is kétfelé bontja, van egy egyszerűbb Kezdő rendszer, és az annak kibővített Haladó változata.

A HTML verziómban a Kezdő rendszert igyekeztem mindenestül leprogramozni, plusz kibővítettem pár dologgal a Haladóból.
Amiket tudni fog:
- karakterlap, mentési és betöltési funkciókkal (sütiket engedélyezni kell hozzá!),
- kockadobások, szakértelempróbák végrehajtása,
- harc levezetése,
- eltelt idő számolása,
- játékos helyzetének megjelenítése a térképen,
- sebesülés számolása.

Vannak elemek, amiket egyelőre teljes egészében kivettem. Ilyen például a Tapasztalati Pontok gyűjtése, mivel amúgy is csak két könyv között lehetne szintet lépni. A másik a varázslatok alkalmazása, ami eleve opcionális. Ezeket, majd a jövőben valamikor beépítem, ha lesz rá külső/belső igény.

A történet arról szól, hogy Szarumán tanítványaként ráébredünk mesterünk árulására, arra hogy az elfordult Középfölde Szabad Népeitől és ezért úgy döntünk, erről értesítenünk kell Galadrielt, amihez persze élve ki kell jutnunk Orthancból és Nan Curunírból...