Zagor.hu
Zagor.hu fórum
KJK és a PC Játékok
BejelentkezésRegisztrációElfelejtett jelszó
Első oldalElőző oldal1234567891011121314Következő oldalUtolsó oldal
2012. november 13. 20:57 | Válasz erre | #296
Azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek jó játék e a Witcher 2? Én még az első részével se játszottam, de egy kedves barátom ajánlotta, neki nagyon bejött.
Egyáltalán miről szól?

Köszönöm!
2012. szeptember 19. 15:28 | Válasz erre | #295
Én is nézelődtem, de karácsony környékén vagy januárban fogok venni gépet. Remélem addigra a vincseszter árak visszatérnek a tavaly augusztusi árszintre, elterjednek az új procik és monitorok, SSD-nél meg megéri venni egy 128 gigásat. Az a baj a PC-vel hogy mindig lehet halogatni a vásárlást miszerint majd lemegy az ára. Ez igaz, de addigra amit kinéztél már kifutó model lesz. :( Ezért sajnos a pillanatnyi képet kell nézned: kb 100-ból kijön egy alapgép, 180-250-ből egy erősebb játékgép és 350-400-ból pedig egy álomgép. Ugyanez lesz igaz 3 hónap múlva, de 1 év múlva is. Annyi különbséggel, hogy ami most az álomgép, jövőre már csak közepes lesz, utána meg már alapgép. :)
2012. szeptember 18. 16:12 | Válasz erre | #294
Annyira még nem néztem árakat.
Kb. 50 körül már lehet venni i5-öst.
Persze nagyon jól ki van találva, mert egy i3-ast már 35-45 között lehet venni, tehát relatíve alig van különbség a kettő között, viszont az i5-ös már jobb azért.
2012. szeptember 17. 22:41 | Válasz erre | #293
OK. Sajnos ez egy ilyen dolog... Árban felfelé szinte nincs is határ.
Amúgy azt ne felejtsd, hogy a Core i3-as porcesszorok is támogatják a Hyper-Threadinget (rossz angolos révén puskáznom kellett, hogy jól írjam le), így a két fizikai mag ellenére ezek négy programszálat tudnak egyszerre futtatni, ami már sok mindenre elég. /+ a core i5-ösök manapság (talán: még) igencsak borsos árúak./
2012. szeptember 17. 22:17 | Válasz erre | #292
Köszi. Közbe érdeklődtem nyíregyi boltokban is már.
Valóban igazuk volt az előttem szólóknak, ha egy tényleg normális gépet akarok összerakni, 2.1-es hangfallal és monitorral, akkor az már két kiló is lehet.
Igaz akkor már i5-ös processzorral, ami lényegesen jobb, mint a két magos gépek.
A korábban említett \"monitorom\" helyett találtam egy érdekesebb darabot, Asus 22 colos full hd-s szélesvásznú ledet, 40-ért.
Szóval gyűjthetek:)
2012. szeptember 17. 22:05 | Válasz erre | #291
Mikor ajánlottam egy-két üzletet, egyet kifelejtettem, amit még érdemes lehet megnézni; ez a HardverKer (hardverker.hu).
(Annak ellnére, hogy a központi boltjuk nem a belvárosban van, a kocsival való megközelíthetősége és a parkolás nem a legszerencsésebb; és nincs vészesen messze gyalog a Metro megállótól.) /Ez a kis infó elsődlegesen Dr. Lecter kalandornak szól./
2012. szeptember 8. 17:03 | Válasz erre | #290
Nagyon szépen köszönöm!
[smiley]eljen[/smiley][smiley]worship[/smiley]
2012. szeptember 8. 16:57 | Válasz erre | #289
Részemről köszönök szépen minden hozzászólást.
Én is úgy gondolom, hogyha már gépet veszek, akkor relatív egy normálisat vegyek, amely bírni fogja a strapát.
Igaz már nem úgy van mint régen, hogy 20-30 évig jó egy TV.
2012. szeptember 8. 15:29 | Válasz erre | #288
Próbálok mindenre válaszolni:

Konkrétan egy játékra összeállítani egy gépet - hogy is mondjam - egy számítógép nem egy esküvői ruha... (Nem lehet egy PC-t teljesen egy játékra szabni.) /Konkrétan, hogy mi az adott játékhoz a legideálisabb, csak azok tudják, akik az adott játékkal játszanak - több féle beállítással és így gyűjtik a tapasztalatokat. (Én nem vagyok köztük.)/ Amúgy is, az hogy mi adott pénzért a legideálisabb, személy függő is (meg valamennyire ésszerűség kérdése is), hiszen pl. (szerintem) ideálisabb, ha egy játék stabilan és szépen fut, de egy-két csili-vili grafikai efekt lejjebb van véve ( pl. a víz textúra nem olyan tökéletes vagy esetlegek a fűszálak a távolban nem olyan részletesek, stb.), mint minden teljesen full maxon kétszeres pénzért. Valamint a jövőre is kell gondolni, hogy mennyi ideig maradhat a gép az újabb játékokra alkalmas, és ez bizonytalan - na ezért nincs (anyagi kérdés szempontjából, vagyis \"most melyiket éri meg a leges-legjobban megvenni, hogy azért időt álló is legyen?\") tökéletes választás az adott pillanatban. Ez hatványozottan igaz a videokártya kiválasztására, mivel nem olcsó! alkatrész, és az újabb modellek néha \"felkavarják az álló vizet\", akár ár szempontjából is; valamint a \"fejlődési ütemük\" gyakran eltér a processzorokéhoz képest. Így igazából itt 3 féle képpen is dönthetsz (tiszta KJK!!): 1. Egy picit erőssebbet választasz, amit a rendszered adott pillatban igényelne, hogy (majdnem) biztosan ne kelljen cserélned. (Ez viszonylag ésszerű választás, de nagyobb kezdeti kiadással jár, amit nem mindenki tud megengedni.) 2. Egy éppen jót választasz, ami most! még jó, nem túl drága, és egy-két játéknál némi kompromisszumra kényszerít (nem megy minden maxon!), de azonal tudsz vele \"szabadon\" játszani. (Ennél kilátásba helyezel egy esetleges cserét.) 3. Egy gyengébbet választasz kedvező áron, amin jelenleg csak erősebb kompronisszukkal játszol, de amúgy meg simán használod. (Ennél biztosan betervezel előre egy erőssebbre való cserét - nyilván nem ez a legbölcsebb, de ha épp szűkös a keret, akkor mégis ésszerű lehet.) A 2. és 3. esetben oda kell figyelni a táp kiválasztására, mivel a cserélendő erősebb vga jó eséllyel több \"kakaót\", így komolyabb (nagyobb teljesítményű) tápot is igényel.
FONTOS: Az alább látható összeállításomnál (melynél a költségek fontos szerepet kaptak) a 2. eset szerint választottam ki 2 féle vga-t, de a kiválasztott tápot ehhez \"méreteztem\" (pl. csak 1 tűs 6 pines táp csatlakozó van rajta!), vagyis ehhez tökéletes, de ha egy esetleges vga cserében gondolkoznál, akkor mindenképpen valamivel izmosabb, több tartalékkal bíró (és sajnon drágább) tápot kell választani.

Ha nem lett volna világos, a linkelt bemutató leírás alapján, akkor szeretném tisztázni, hogy az a konkrét 4 GB-os vga nem lenne jó választás. Amúgy mindenképp a 3. eset (a fentiek alapján), de annak sem túl ésszerű választás, mivel teljesen értelmetlen a +2 GB. Ha már a 3. eset mellett döntesz akkor mindenképpen egy még olcsóbb karit próbálj venni.

A hangfalszett kérdést egyelőre tedd félre; ráér. (Ne értsd félre, de kicsit olyan, mint a könyv nyomtatás kérdése volt múltkor - /\"ráérsz vele akkor foglalkozni, amikor kész.../) A végén rászánsz a megmaradt pénzedből amennyit jónak látsz; (de igazán nem éri meg túl sokat). Érdemes meghallgatni és úgy dönteni.
Amiket javasoltam a témában \"barkácsolós\" megoldások, akkor jó ha vannak erre \"parlagon\" eszközeid (vagy csak rendelkezésedre áll egyszerűen egy szabad vonal bemenet egy erősítőn az adott helyiségben), hiszen akkor max kábelre kell költeni, és a spórolás mellett még jó hangminőséget is elérsz.

Monitor kérdés: Ezt végképp nem egy adott játékhoz veszed! A modell amit kérdeztél jó, de én személy szerint a gyér csatlakozó készlet miatt nem választanám. (HDMI sem biztos, hogy van rajta - az infók ellentmondásosak voltak a neten; esetleg a tipusból több verzió is van. Ezt fizikailag kéne megnézned a boltban: ha nincs rajta ez sem (DVI szinte biztos nincs az infók alapján!), akkor én nem javaslom.) Amúgy a megbízhatóságot és a jó árat figyelembe véve, elsősorban az LG; a Samsung és a BenQ márkák között néznék szét ez ügyben.
Amit írtam az IPS-panel kapcsán korábban: pl. az LG- nek most jött ki egy ilyen modelje 23\" méretben, talán 57 e. körüli áron. Ez alapján érdemes lehet az ilyenekre várni, hisz jó esetben kb. fél év múlva 50 alá mehet az áruk - de ez abszolult személyes vélemény és csak egy ötlet! A \"simákból\" is választhatsz nyugodtan. +:Üzletbe nézd meg bekapcsolva őket, és döntsd el, hogy a tapasztalt különbség alapján neked egyáltalán megérné-e?!

LÉNYEG - Egy gép-összeállítás (gépház és perifériák /háttértárak, optikai meghajtók/ nélkül). Próbáltam a \"lélektani\" 100 ezret becélozni az össz árban. (Egy üzletből válogatva az egyszerűség kedvéért - elég korrekt bolt/árak -/\"kapcsolatom\" nincs velük, már jó rég nem is vásároltam náluk. Az alaplap és vga-k közti márka azonosság véletlen: az alaplapoknál ez egy nagyon megbízható; a aga-knál \"csak\" a jó ár miatt jött be.)
-Alaplap -[url=http://www.pcx.hu/termek/gigabyte-ga-z68p-ds3-alaplap-93431]alaplap[/url] - Előnyök: megbízható, jól felszerelt, nem forrófejű de korrekt chipset, 2 PCI, közvetlen hátsó soros port (már aki használja annak nagyon jól jön, és nem kell kiegészítőkre költeni!), normál ATX méret (nem full-ATX szélességű, vagyis akkora mint a régi P3-as deszkák, így a kevésbé mély házakba is jól elfér -/nyilván mikro-ATX-es házakba nem jó a normál hossza miatt/), jól bővíthető. Hátrányok: nincs firewire csatlakozó!, esetleges 2 videokártyás használatra nem optimális. (Én csak a firewire csati hiánya miatt nem pont ezt a modellt választánám, mivel azt pont használom.)
-Processzor -[url=http://www.pcx.hu/termek/intel-core-i3-2100-processzor-72231]cpu[/url] - Erős, fejlett, de \"\"csak\"\" két magos; jó ár/érték arányú.
-RAM -[url=http://www.pcx.hu/termek/kingston-2x2gb-ddr3-1600mhz-khx1600c9d3k2-4g-memoria-42057]ram[/url] - KIT-csomag, vagyis válogatott, \"összepárosított\" /Dual-channel/, gyors; az alaplap képességei ideálisan kihasznállja. (Az alaplap felépítése miatt ebbe csak 2 egységes KIT-ek /akár kettő darab is/ a jók; a 3 egységes az nem!!)
Táp -[url=http://www.pcx.hu/termek/corsair-cx-cmpsu-430cxv2eu-430w-tapegyseg-77618]tap[/url] - megbízható, csendes, minőségi, de nem egy \"bika\"; ezen az áron nagyon jó választás; DE!!: Csak 1 db 6 tűs vga-s táp csati; igazán komoly (nagyobb fogyasztású) vga választása esetén ennél egy erősebb (és persze sajnos drágább) szükséges a megfelelő stabilitáshoz.
-Videokártya (vga) -[url=http://www.pcx.hu/termek/gigabyte-gtx-550-1gb-ddr5-gv-n550d5-1gi-videokartya-98201]nvidia[/url]-[url=http://www.pcx.hu/termek/gigabyte-hd7750-1gb-ddr5-oc-gv-r775oc-1gi-videokartya-101182]ati[/url] - Az elején ecseteltek alapján lett kiválasztva a \"2. eset\" szerint; a két konkurens márkából egy-egy hasonló teljesítményű darab. Az nVidiás talán hangyinyit erősebb, míg az ATIs picikét \"modernebb\". /Míg az alaplap és a proci a RAMmal együtt kb \"erős középkategória\", addig a vga-k inkább sima közép vagy alsóbb közép kategória./ (CatDog által a 284-ben ajánlott vga már mindenképp belefér az \"1. esetbe\", de persze komolyabb tápot igényel.)++: Ennek a végleges (és biztos) kiválasztásához a PROHARDVERes tesztek és leírássok áttanulmányozását és fórumok olvasását erőssen javaslom!

+: Én kb. ilyen mélységig tudok (tudtam) segíteni. (A fenti gép-összeállítás \"viszonylag\" elméleti, hisz a konkrét \"gépösszeállítási tapasztalataim\" régebbi hardware-elemekre támaszkodnak; ezért így kezelendő.)
Üdv.
© [törölt felhasználó]
2012. szeptember 7. 22:50 | Válasz erre | #287
Üdv,Zoli!
Ha nem haragszol,Lecternek próbáltam segíteni,rád nem is gondoltam!(Ennyire egoista lennék?)Egyébként igazat adok is neked,meg nem is.De az olcsóbbra időközben eszembe jutott 1 frappáns,kézenfekvő megoldás!Pl.Lecter nem akar magának új gépet,több jut neki kajára!Ennél olcsóbbat szerintem te se nagyon tudsz ajánlani,ha megfeszülsz is belé!A számítógépek eleve min.a dupláját kajálják a tv fogyasztásának,viszont többet is tudnak annál!Ennél drágább,de talán mégse annyira,ha Lecter elmegy pl. a nyír1házi könyvtárba,és ott játszik valamelyik gépen!Az Invitelnél(nem reklám,tény!)volt olyan akció,hogy bérelni lehetett különféle gépeket,persze nem ingyen!Egyébként is,a számítógép sosem volt olcsó,szerintem szerinted is,ez tény!De ha horribilis összeget kérnek a gépekért,gondolhatod,hányan fognak kapkodni értük,bár,ki tudja!(Az én gépem70000-be került,használtan.Használtsága abban merült ki,hogy az 1ik csatlakozóját áll.huzigálták,így azt ki kellett cserélni.Laptopadataim:Cpu:IntelAtomN455,1660Ghz,512KB cache,1GBx2 DDR3 Mem.,160x2 Hdd,Márkája:Aspire one d255e.Nem marketing,dicsekvés,tény!)Továbbá abban is 1-etérthetünk,hogy kinek a pap,kinek a papné!
Üdv:Dani
2012. szeptember 7. 16:06 | Válasz erre | #286
Marketing dumarol hallottal mar? Mennyibe fajt a laptopod? Ha ugyanezt osszeraktad volna asztali gepbe szerintem 30%-ot siman sporoltal volna.
© marczy
2012. szeptember 7. 15:39 | Válasz erre | #285
A jelenlegi gépem egy IdeaPad Y570-es LAPTOP.
A tesztelők kifejezetten játékgépként írták le, bár én nem játékra használom. De tény és való, nagyon sok játék elfut rajta szépen, van benne egy i7-2670-es 2.20-as Intel proci, belepakoltam a meglévő 4 mellé még 4 giga RAM-ot, 750 gigás winchester, 32 gigás SSD, kell ennél több?

Ja igen... videokártya. GeForce GT 555M, aki ennél erősebbet akar egy laptopba, az már tényleg játékfüggő, de az meg vesz egy nagy gépet, belerak 100 000-ért egy brutál kártyát. Nekem anno 40 000 forintba került egy TNT, az még évekig a világ legjobb kártyája volt. Jött a TNT2, meg a GeForce, és nem 2-3, hanem több mint 4 évig még kártya volt, utána kezdett elavulni.
© CatDog
2012. szeptember 7. 12:46 | Válasz erre | #284
SAPPHIRE HD7850 2GB GDDR5 kb. 55-65-ig bolttól függő.
2x2gb memória. 10-12 ezer.
egy ASROCK alaplap 13-17-ig választható kategória bármelyik megfelel.
egy Intel Core2Duo minimum 2x2.9ghz -es proci , ha nagyobb persze nembaj :D ez kb. 20-on párhány ezer vagy lehet 30is van most ezt nem vágom, de gondolom több magos proci most nem kell(mármint 2-nél több :D), mert azok még drágák, meg a játékhoz nem is kell..
egy 550wattos Chieftec táp ez is 22-25-ig.

Hangkártya nem kell jó az alaplapi gondolom dvd meghajtód van, de ha nincs egy LG tökéletes pár forint 5-7 ezer
merevlemez egy sata 500-as elkél mindenképp
Win7 rendszer (ez alap gondolom mamár)

Monitornak meg szintén egy LG 20-22\"-is ahogy a szemed kívánja 30-40ezer

Na ha ezt össze rakod lesz egy korrekt kis géped ami bármit elvisz egy jó darabig még és ne is drága (persze kinek mi a drága)

Laptop meg amit említettek...semmiképp!

Ez egy korrekt full rendszer amit nyugodtan összerakhatsz magad is tuti működni fog nem nagy dolog ám összerakni egy gépet, súlyos ezreket lehet spórolni vele ha darabokból rakod össze, mintha egybe megveszel..meg így az van benne amit te akarsz mindenből!
2012. szeptember 5. 21:53 | Válasz erre | #283
Hangfalszettből én is inkább a fadobozosra esküszöm, elég ha az dvd 5.1-ből indulok ki - még ma is odaver a legtöbbjének, igaz ára van.
Kaptam ismét sok jó segítséget, ezúton is köszönöm szépen!
Mostanra egy számítógépes ismerősöm maradt, benne megbízom, csak az a baj, hogy akiket ő ismer, na bennük már nem. Talán már meséltem valamelyik topicban, de röviden címszavakban: legutóbb nem volt jó a gép, nem is indult el, levittem hozzájuk, kondenzátorhiba, 10-15 e, de felelősséget nem tudnak érte vállalni, meg amúgy is, már 8 éves a gép, inkább cseréljek. Akkor volt még másik ismerős is, elvittem egy másik helyre, kondenzátorhiba, 1500 Ft, és még most is működik - KOPP,KOPP,KOPP. Persze mondta az úr, hogy előbb-utóbb...
Néztem a 4 gigás kártyát, szerintem nem is olyan drága, legalábbis többnek gondoltam.
Mivel közeleg a jövő hét, szeretnék még egy kérdést feltenni.
Ha a Skyrimhoz állítanál össze egy olyan gépet (monitorral együtt), amelyen a legjobb grafikai és teljesítménybeli minőségben képes futni, akkor hogy nézne ki a végeredmény? (talán még egy hangfallal megspékelve, és nem is annyira fontos az 5.1, elég a 2.1 vagy a sima 2.1 is)

Köszönöm!
2012. szeptember 5. 15:49 | Válasz erre | #282
\"de ha hosszabb életű,megbízhatóbb gépet akarsz,érdemes inkább laptopot venni.\"

Na, ekkora baromsagot is reg hallottam. :D Laptopot csak akkor vegyel, ha fontos a mobilitas, kulonben nehogy vegyel!!! Laptopot nem lehet felepiteni, mint egy asztalit, joval dragabb, nehez boviteni, keves a hely benne, joval erzekenyebb, stb. No meg ha igazan jatszani akarsz a geppel egy laptopon mar milyen gagyi??
© [törölt felhasználó]
2012. szeptember 5. 00:12 | Válasz erre | #281
Szia Lecter!

Tudom,árfüggő,de ha hosszabb életű,megbízhatóbb gépet akarsz,érdemes inkább laptopot venni.(Nekem pl.az van.)Ha asztali gépet akarsz,hozzáértő,megbízható szakemberrel érdemes megcsináltatni.(Áll.úgy még olcsóbb is,ha szakember rakja össze.)Mindenképpen érdemes szakemberre bíznod a gép megszerzését,ne te bütyköljed össze.Nem kell,hogy pl.informatikai mérnök legyen az összerakója,nekem a gépeket pl.villanyszerelő javítja,csinálja.(Az előző szerelőm mérnök volt,nem kért sokat,csakhogy a windowsxp éppenhogy elindult,olyan volt a szerelése.Mostani szerelőm majdnem a haját tépte örömében.usb csatlakozás feltétlenül legyen a gépeden!(Áll.az usb a jövő,nem pl.a cd,dvd.)

ÜdvDani
2012. szeptember 4. 22:16 | Válasz erre | #280
Örülök, ha tudtam segíteni.

Kérdéseidre a válaszok (visszafelé):

Sajnos arra nem tudok boltot ajánlani. De nézd meg a PCX-et /pcx.hu/ (elég korrekt árak), az E-bolt-ot /ebolt.hu/, ahol sok féle áru rendelhető és ott van még például az Aqua is /aqua.hu/, melynek szintén nagy a termékpalettája. (Az utóbbiban hiába vásároltam már többször is, valahogy mégse kedveltem meg igazán; de ez elég lényegtelen.) A PC-Gear webes boltot /pcgear.hu/ is a figyelmedbe ajánlom, különösen a táp választéka figyelemre érdemes. A PCX-ben szerintem ráleltem az omizózus 4 GB-os videokártyára:[url=http://www.pcx.hu/termek/msi-gt-630-4gb-gddr3-n630gt-md4gd3-videokartya-105987]MSI GT 630 4GB GDDR3[/url] Ez valóban nem tűnik a legjobb választásnak, hosszabb távra nézve. Ha eltaláltam a kártyát, akkor it van hozzá egy tanulságos kis leírás:[url=http://prohardver.hu/hir/geforce_gt_610_620_630_405m_csendben_befutott.html]NVIDIA-kártyák[/url] Az utolsó linkhez kapcsolódva nagyon ajánlom a [u]prohardveres[/u] tesztek és beszámolók alapos áttanulmányozását; ez egy nagyon megbízható forrás.
A monitorról: Ha minden igaz, a Samsung S22A300N tipusra gondoltál. Ez egy jó képet nyújtó és alapvetően jó ár/értékű darab, de pl. csak analóg VGA csatlakozó van rajta, ami nem nagy gond, de nem is előny a jövőre nézve (ha kell, szükséges megoldás az átalakító természetesen, ami nyilván nem drága). Ettől függetlenül én a helyedben lehet, várnék egy kicsit, míg az IPS paneles monitorok ára kissé mérséklődik (és az ilyesmi méretű darabok bőven 50 ezer Ft. alá esnek), és egy olyat vennék. /Az LG pl. (nem egyedüliként) nemrég hozott ki új IPS-es modelleket, 55-60 közötti ár körül. Ha mondjuk a Samsung és az LG ezen a téren is vív egy komolyabb árversenyt a közeljövőben, akkor az árak hamar kedvezőbbek lehetnek. Szóval ezen érdemes lehet elgondolkodni. (Az IPS paneles monitorok nem csak \"tökéletesen\" szemből adnak éles/nem homályos és sötét képet mozgókép esetén, hanem oldalról nézve is, hasonlóan mint az IPS paneles LCD TV-k.)
A hangfalszettet nem kell mindenáron törölni, csak érdemes elgondolkozni alternatív megoldásokon is: Az alaplapi hangkeltőből (vagy hangkártyából) kijövő kimenetet egyszerően össze lehet kötni bármilyen erősítővel vonali bemeneten keresztül (egyik végén jack - msik végén 2 RCA csatlakozós kábellel), már ha rendelkezésre áll erősítő, és így mindenképpen jobb lesz a végeredmény a hangzást illetően. (Még akkor sem kell megilyedni, ha nem többcsatornás, hanem egy \"hagyományos/jó öreg\" /akár szószerint is egy öregebb darab/ 2-csatornás erősítőről van szó, hiszen a minőségi sztereo hang is vissza tudja adni (nyilván nem 100 %-osan) a térérzetet pl. játék közben.) De még külön erősítőre sincs feltétlenül szükség, mert szóba jöhet olyan (akár már nem is nagyon használt; értsd: valahol porosodik, mert a család már nem igazán használja) kis kompakt vagy mikro HI-FI készülék, amely rendelkezik egyszerű vonal-bemenettel. Hangzás tekintetében még egy ilyen kissé \"leharcolt\" darabbal is jobban lehet jáni, mint egy műanyag házas hangszettel.
2012. szeptember 4. 21:07 | Válasz erre | #279
© CatDog
2012. szeptember 4. 20:32 | Válasz erre | #278
Mai alaplapi kártyák bőven jók már játékokhoz és zene hallgatáshoz egyaránt, szóval szerintem neki nemfog kelleni külön hangkártya, én zene szerzéssel foglalkozom, ha netán valamikor Lecter is erre felé tendenciálna , majd akkor ő is vesz bele egyet, de mint írtam az alaplapi bőven elég lesz neki ezen akkor lehet spórolni egy kis kesst (komolynál meg rengeteget, na de ez már egy másik téma).
2012. szeptember 4. 17:24 | Válasz erre | #277
A kettőre reagálva:

Igen, tudtál segíteni, minden tiszteletem a tiéd, de komolyan!
Gyakorlatilag elém tártál egy komplett informatikua órát![smiley]wink[/smiley]
Jövő héten valószínűleg több időm lesz, akkor jobban ráfekszem a témára.
Hangfalszett törölve.
Az alább linkelt monitorrol mi a véleményed?
Véletlenül nem tudnál ajánlani egy megbízható nyíregyi boltot?


[smiley]worship[/smiley][smiley]worship[/smiley][smiley]worship[/smiley][smiley]worship[/smiley][smiley]worship[/smiley]
2012. szeptember 4. 14:59 | Válasz erre | #276
Folytatva:
Természetesen nem szabad átsiklani az alaplapnál is \"alapabb\" alkatrészen, vagyis a tápon. A minőség ennél az alkatrésznél a legfontosabb, így csak megbízható, minőségi, márkás darabot szabad választani. Van néhány igen magas minőségű márka e téren (személy szerint én legjobban a Seasonic-ban bízom meg - minőségéhez képest nem túlárazott, mivel általában mentes a \"cicomáktól\", nagyon csendes, csak sajnos nem mindig könnyen beszerezhető). Hacsak valami őrült nagy fogyasztású videokártyát (vagy esetleg kettőt!) és sok-sok perifériát nem pakolsz a gépbe, akkor teljesen felesleges az egy kW körüli, vagy feletti szörnyetegek beszerzése. Bőségesen megfelelő lesz egy kb. 500 W teljesítményű táp is. (Ha van/lesz elég helyed a kimaradó/nem használt kábeleknek, akor csak felesleges pénzkiadás moduláris tápot venni.)
Videokártya kérdésében legelőször azt kell eldönteni, hogy nVidia vagy Ati. Ha konkrétan tudod, hogy milyen/melyik játékokkal kívánsz játszani elsősorban, akkor meg kell próbálni utánnanézni, utánnaolvasni, hogy ezeket a játékokat tulnyomórészt melyik márkára optimalizálták elsősorban. (Ha nem igazán találsz infót, talán az nVidia ajánlható inkább, mivel a játékfejlesztők többségében inkább erre fókuszálnak - de ettől persze a konkurens kártyán se fog rosszúl futni a játék.) Semmiképp se az alapján ítéld meg a karikat, megy mennyi memóriát raktak rájuk! (Néhány éve például, mikor már a jó-közép kategóriás karikat is mind GDDR3-as memória lapkákkal (jellemzően 256 MB-al) szerelték,valamelyik gyengén sikerült (vacak GPU-s) kártyatipust telepakolták az elavult, lassú (nyilván nagyobb tételben feleslegesen megmaradt) GDDR2-es memoriákkal (sokszor 512 MB vagy afölötti méretben) és így árulták őket; hatalmas betűkkel hírdetve a \"nagy mennyiségű\"-(de lassú!!) memóriát - elég nagy átverésként.) Szóval arra kell odafigyelni, hogy milyen tipusú (vagyis kellően gyors) memoria van a kártyán -lehetőleg GDDR5-ös legyen. /A GDDR3 sem annyire rossz már, szóval ha \"csak\" az futtja ki, az sem tragédia, de azt csak a videokártya \"szakik\" tudnák megmondani, hogy melyikkel is járnál jobban: 2 GB GDDR3 kontra 1GB GDDR5 -bár valószínüleg az utóbbi a jobb. (Ha már GDDR3 lesz, akkor törekedni kel rá, hogy a memoria interfész minél magasabb legyen.)/ Amúgy a kiválasztandó videokártya esetén a 2 GB feletti memoria (ez hatványozottan igaz a GDDR5 esetén) tök felesleges lenne, hisz annak csak akkor lenne igazi szerepe/(feladata), ha full HD-nál nagyobb felbontású képi anyaggal dolgozna, de ahhoz olyan \"hiper-szuper\" (full HD-nál nagyobb felbontást tudó) megjelenítő kéne, amik csak a közeljövőben fognak majd elterjedni, persze igen borsos áron. És ami persze a videokártyánál a legfontosabb, hogy milyen tipusú grafikus processzor /egynémely extrém és drága modellnél akár kettő is/ (GPU) dolgozik is a kártyán, és persze milyen órajelen. Nyilván fontos még a hűtése is - na a videokarikról dióhéjban ennyit.
+Még egy-két random tanács:
-Az SSD nagyon javallott rendzer-meghajtónak. (A sima vinyók sebesség tekintetében már \"szűk keresztmetszetet\" jelentenek a rendszer egészére nézve.)
- Normál vinyót használj adat tárolásra. (Ha nem kell túl nagy hely, és fontos szempont a halkabb gép, ez akár nyugodtan lehet notebook-vinyó is.)
-Én személy szerint elfelejteném azt a Genius hangszettet (nem magával a Genius márkával van bajom!), de ebbe már nem mennék bele részletesen, mert túl hosszadalmas lenne... -/a lényeg hogy annak az ár-érték-minőség aránya nem a legoptimálisabb./
-Ha a keret engedi, érdemes lehet venni külön hangkártyát, bár bevallom nem tudom, hogy milyen a mai alaplapokra integrált hangkeltők minősége, vagyis eléri-e azt a szintet, ami ezt már nem indokolja. (Meg kell hallgatni az alaplapit, és eldönteni, hisz a hangkari utólag bármikor berakható.)

Remélem picit tudtam segíteni, és nem csak össze zavartalak. Sok sikert a gép építéshez.
2012. szeptember 4. 04:00 | Válasz erre | #275
Nem is tudom, hol kezdjem... Utoljára a családban egy mini-ITX-es, igazi \"minimálgépet\" raktam össze (kis helyigény, kicsi teljesítmény, minimális fogyasztás, stb.), ami játékra kifejezetten alkalmatlan (dehát nem arra kellett). Szóval a klasszikus asztali PC alkatrészek mai alakulását kevésbé követem már jó ideje, nem vagyok bennük napra kész, de néhány, talán általános érvényű tanács segíthet.
Úgy vettem észre, hogy valamilyen Intel procit szeretnél. (Az AMD-kel sincs semmi \"gond\", de így talán könnyebben tudsz majd alaplapot választani. Nem mintha AMD vonalon nem lenne választék, de az Intel procihoz Intel chipsetes alapok közül nem igazán lehet \"mellé nyúlni\".) A gép teljesítményét első sorban mindig a benne ketyegő processzor határozza meg (pl. hogyha egy viszonylag gyenge proci mellé hiába pakolsz egy raklapnyi memóriát, a végeredmény sosem lesz az igazi) Tehát ezt döntsd el körültekintően. A procihoz tudod kiválasztani a megfelelő alaplapot. Ma már (szerintem) nem érdemes úgy berendezkedni, hogy egy igen komoly alaplaphoz egy \"középszerű\" procit veszel, mondván nemsokára kijön egy-egy erősebb, meg olcsóbb is lesz, és akkor majd megérni a procit cserélni. Sajnos ma már szinte minden fejlesztésnél és teljesítmény ugrásnál kihoznak egy-egy újabb foglalatot is, és akkor már a meglévő alaplap nem megfelelő. Vagyis még ezelőtt 5-10 éve egy alaplap jó eséllyel kiszolgált legalább két procit is (feltéve ha nem ment tönkre idő előtt), addig ma erre semmi garancia, mert rövidült a processzor foglalatok életciklusa. Szóval (a sok rizsa után...) szerintem a kiválasztott procihoz érdemes a legmegfelelőbb alapot kiválasztani. Azzal az előttem szólókkal 100 %-osan egyet értek, hogy az alaplap (már csak magából a nevéből is adódóan) a legfontosabb eleme a gépnek, mwert minden részegységet ez kapcsol össze és minden \"ezen fut át\", így csakis jó minőségű darabban szabad gondolkodni. Szerencsére az igazán hulladék darabok már régen eltűntek a piacról, így nem nehéz egy jót választani (vagyis inkább a sok jó közül nehéz kiválasztani a neked legmegfelelőbbet). (Én még /ezelőtt \"100 éve\"/ küszkődtem igazi \"noname\" f@stalicskával, amivel csak a baj volt mindig.) Még a szerényebb kategóriájú Asrock alaplapok legtöbbje is igen megbízható -(persze az esetleges tunningra ezek legtöbbje nem jó, de ma már ez nem igazán szükséges). Tehát az alaplap választásnál győződj meg róla, hogy pontosan milyen chipset (ma már a újabb megoldásoknál a régi északi és déli eggyé \"olvadt\") van rajta (tipus szerint), mert gyakorlatilag ez vezérli az egész alaplapot és meghatározza például a perifériák elérési sebességét is. Az alaplap kiválasztás fontos eleme - a fentiekhez kapcsolódóan -, hogy a kiválasztott processzor teljesítmény igényéhez legmegfelelőbbet válaszd, vagyis olyat, ami a kívánt procit biztonságosan ki tudja szolgálni; de felesleges egy olyat jóval drágábban megvenni, ami jóval nagyobb teljesítményigényű (adott esetben húzott) procihoz való, mivel ezek inkább már tuning célra való lapok. /Az Intel hiv. oldalán minden proci részletes fogyasztási értéke megtalálható, és az alaplapi specifikációk is tartalmazzák, hogy mekkora procik rakhatók beléjük./ A harmadik, de szintén nagyon fontos, szempontja az alaplap kiválasztása annak felszereltsége; többek között milyen csatlakozókkal (kártya fogadó slotok, hátlapi csatik, alaplapi-tűs catik) van ellátva. Ezt neked kell tudnod, hogy mire is van pontosan szükséged, de erre érdemes gondosan odafigyelni, mert ha valamit (teszem azt egy firewire csatlakozó vagy soros port) utólag kell pótolni kiegészítő kártyával, az költséges (meg kell venni a kártyát) és macerás (van e megfelelő foglalat amibe bedugod) is. Ehhez kapcsolódó jó tanács, hogy lehetőleg olyan lapot keressél, amin még van (legalább 1 db.) hagyományos PCI foglalat. /Ez jól jöhet pl. ha megdöglik az alaphapi \"hangkártya\" (mármint ha azt használod eleve) és ekkor fillérekből /bontóból vagy \"kikukázva\" egy nem használt vasból/ tudsz bele pattintani egy hangkarit. - Persze bármi másra is igen hasznos még ma is!/ Annyi kiegészítés még kell az alaplap választáshoz, hogy sok esetben van azért egy jelentős külöbség a hasonló funkciójú, de igencsak eltérő árú lapok között: a drágábbaknál a felhasznált alkatrészek minősége és élettartama /ez elsősorban a kondenzátorokra vonatkozik/ jóval nagyobb lehet, mint az olcsóbb társaiké. De az olcsóbbaktól se kell feltétlenül megijedni: normál (legtöbb) esetben az alaplap élettartama bőven kiszolgálja a gépet, és mire tönkre menne, addigra már rég elavul - de kivételek mindig vannak, hisz bármi tönkre mehet.
A memóriát /RAM/ neked kell eldöntened, de mivel ez a legkönnyebben bővíthető, így biztos nem tennék bele kezdetnek 8 Gb-ot; hanem amit veszel, az lehetőleg előre párosított (KIT) és minőségi darab legyen, és persze a sebessége sem elhanyagolható szempont. Az hogy melyik sebességű RAM a legideálisabb a gépedhez, a proci és természetesen az alaplapi chipset határozza meg. (Márka és tipus tekintetében minden alaplaphoz van egy-egy ajánlati lista, amit érdemes átnézni.) /Végül is a RAM-ot már csak akkor vedd meg, ha megvan az alaplap és a proci, így biztos, hogy jól tudsz majd választani.)
folyt köv...
2012. szeptember 2. 18:06 | Válasz erre | #274
Megnéztem a linkedet, érdekesnek tűnnek!
2012. szeptember 2. 18:03 | Válasz erre | #273
Köszi, ki fogom próbálni![smiley]wave[/smiley]
2012. szeptember 2. 18:02 | Válasz erre | #272
2012. szeptember 2. 18:02 | Válasz erre | #271
Hopp, CatDognak címeztem, ha jól emlékszem, nem írtam oda.[smiley]rinya[/smiley]
© CatDog
2012. szeptember 2. 11:21 | Válasz erre | #270
Pár játékot ajánlanák azoknak akik szeretik a gondolkodtató és egyedi játékokat. Amiknek még a gépigénye is alacsony.

Botanicula az egyik: ez egy nagyszerű kis kaland a makk családdal és társaival bolyongás a fán és közben különböző kis rejtvényeket kell megoldanunk nagyon hangulatos játék, én nem bírtam lerakni addig míg be nem fejeztem.

A másik hasonló pedig az Unmechanical egy kis robot magára marad célja, hogy felkeresse a társait különböző rejtvények megoldásával , ebben a játékban már van pár agyatekertebb fejtörő is.

Aki kedvet kapott bármelyikhez is itt egy kis ízelítő.
http://www.youtube.com/watch?v=YnTxtox-Aic
© CatDog
2012. szeptember 2. 07:04 | Válasz erre | #269
Zoleeka: nálam egy vinyó 2 rendszer, de gyakorlatilag mindegy, hogy 2 vinyó 2 rendszer vagy ez. Bootolásnál csak kiválasztja az ember melyik induljon és ennyi.

Dr.Lecter.: Az az igazság, hogy pont az időben jött egy másik kaland játék ugyan ezt előbb elkezdtem, de nem kötött le pár óra játék után váltottam a másikra és az meg odaszögezett a képernyő elé így nem tértem vissza a Skyrim-hez, lehet bejött volna később, de soha nem vett már rá az isten, hogy neki kezdjek, lehet bennem volt a hiba, de mai napig nem vesz rá a lélek, hogy újra feltegyem / leszedjem. Ja és majdnem kimaradt az említett játék ami miatt parkoló pályára került a Skyrim... Kingdoms.of.Amalur.Reckoning tegyél ezzel is majd egy próbát, ha meglesz a gép.
2012. szeptember 2. 01:14 | Válasz erre | #268
Nem siklottam át semmi felett, csak azt mondtam, hogy minden fontos: alaplap, proci, videokártya, memória, táp.
2012. szeptember 2. 01:13 | Válasz erre | #267
Szerintem ezt az oldalt felejtsd el, de gyorsan. :) A honlapjuk nagyon gagyi. És kész gépet nem nagyon szabad venni, sokkal jobb, ha te állitod össze a dolgokat.
2012. szeptember 1. 17:47 | Válasz erre | #266
Ismételten köszönöm a jó tanácsokat!:D

Valószínűleg véletlenül átsiklottál felette, mert mind Killmaster és Nimretil is mondta az alaplap fontosságát!

Ha jól szűrtem le, akkor igen körültekintőnek kell lennem, nem szabad elghamarkodnom a vásárlást.

Nem akarok senit reklámozni!!!!, csak azért teszek ide 2 linket, hogy könnyebben meg lehessen nézni őket. (Eddig csak ezt a boltot néztem neten.)

http://www.skynet-computer.hu/gamer_-1,5.html

http://www.skynet-computer.hu/gamer_-9.html

CatDog, egyébként mi vagy mik nem tetszettek a Skyrimban? Érdekel, mert nem sok rosszat olvastam eddig róla!
2012. szeptember 1. 14:24 | Válasz erre | #265
CatDog: egy vincseszteren van ket oprendszered, vagy mobilrackkel oldottad meg?

Dr. Lecter: Igazabol minden tenyezo fontos. :D Es arra is ugyelni kell, hogy egyik hardware se legyen tul jo vagy rossz, mint a tobbi. Mert ha rosszabb, akkor lehuzza a tobbit, ha jobb, akkor meg nem tudod kihasznalni az elonyet es csak feleslegesen koltottel ra sokat.

Szerintem az AQUA bolt nem rossz, a PC Guruban meg minden honapban vannak tanacsok 3 fele gephez (alap, kozepesen eros es dream gep). En is hamarosan epiteni szeretnek egyet, mert az en gepem is van mar vagy 6 eves. :D Csak meg varok,hogy a vinyok lemenjenek a tavalyi arra.

Ja es mostanaban terjednek az SSD meghajtok, erdemes egy olyat operacios vinyonak megcsinalni.
© CatDog
2012. szeptember 1. 06:53 | Válasz erre | #264
Pár tanács. Dual Core procit ne vegyél, hanem helyette Core2Duo-t árban nem sokkal több viszont fejletebb és minimum egy 2.9-est.

Aztán amit itt nem írtak a többiek az alaplap igen fontos hisz ebbe pakolsz mindent, de a másik nagyon fontos eleme a gépnek a táp itt aztán nem szabad spórolni \"kacat\" neve nincs dolgokkal, mint látom a gép amit összeraksz ahhoz egy Chieftec dukál ezen tényleg ne akarj spórolni, mert a neve nincs tápok úgy szállhatnak el, mint a huzat és akkor ha nincs szerencséd viszi magával a videókártyádat is...

4GB memória mindenképp kell egy mai gépbe főleg, ha win7-et használsz ami ugye már logikus mindenkinél (nálam 2 op rendszeres gépem van xp, win7) egy 2gb videókártyával persze, hogy hátradőlhetsz, de az se mindegy hogy ddr3vagy ddr5-ös.. ezt így nemtudtam behatárolni, hogy te pontosan melyik geforce-ról írtál ugyanis mindnek van egy sorszáma is, de a 69ezer forint elég meggyőzően hagzik mai viszonyításnak tehát azzal a kártyával sem lesz semmi baj így láthatatlanban ezt nyugodtan merem állítani. Bár én ATI-s vagyok (mindig is az voltam, de valakinek az ATI valakinek az nVidia ez ilyen márkahűség blablabla tudod mind2 ugyanolyan jó csak egymást akarják mindig überelni...).

Még magához a játékhoz annyit ..bár én is nagy kaland játék fan vagyok, de nekem nem nyerte el a tetszésemet a játék, de ez is ízlések dolga.
2012. augusztus 31. 22:32 | Válasz erre | #263
Köszönöm a tippeket, igazán hasznosak voltak. Bár ha veszek új gépet, akkor már egy új monitor is dukálna hozzá, meg egy hangfalszett. Végtére is kb. 10 éves a gépem:)
Amúgy egy játék kellen csak, hogy induljon - Skyrim -, de az maximális részletességgel. Mindenképpen gyűjtök rá, mert alapból eléggé bugos a játék, Sandokan verzióhoz pedig nem jó a patch.
Nem vagyok még annyira tájékozott az árakban, de amiket néztem eddig:
- 5.1-es genius hangfalszett 15 e
- 22\"-os Samsung Full HD-s LED monitor 34 e
- gép1, intel dual core 2x2.5 GHz-4GB memória-GeForce 2 GB videókártya 69 e, vagy gép2, intel dual core 2x3 GHz-4GB memória-Geforce 4 GB videókártya 90e.
Persze ha van pénz, akkor lehet őket turbózni jobb hűtőrendszerrel, de ami még jó, hogy +4 GB Kingmax memóriával is, ami plussz 6e.
Nem tudom, hogy van valamilyen nagyon lényeges különbség a plusz 2x0.5 GHz és a másik plusz 2 GB videókártya között, de ahogy láttam, már egy 1 GB-os kártya is elég az ajánlott rendszerkövetelményhez, akkor gondolom úgy logikus, hogy dupla olyan erőssel már nyugodtan karba dőlhetek.
Nem mellesleg azt a 20 ezret költhetem plusz memóra és hangfalszettre.
Rosszul gondolkoztam?
© killmaster (Savanyúhas)
2012. augusztus 31. 21:12 | Válasz erre | #262
Mindennek az alapja egy jó alaplap! Arra kell sokat áldozni, aztán valóban a pénztárcád szabja meg, mit vehetsz és mit nem... Az eladókról annyit, hogy vagy drágát vagy gagyit sóznak rád, (ez egyszerű üzletpolitika!), tehát érdemes tájékozódni akár interneten is, mit is írnak egyes típusokról. Nálam pl az ár volt a döntő tényező, ezért olyan a gépem, amilyen, de amire én használom, arra tökéletes. Nekem nem kellenek a legújabb játékok, van egy rakat online játék, amihez nem kell \"paksi atomerőmű\", no de nem vagyunk egyformák! A videókártya és a processzor mindenképp legalább közép-kategóriás legyen, és ne spórolj a memóriával sem. Az Windows XP elvileg 3 GB-ot tud kezelni, bár ha új cuccokat veszel szerintem azokat már Win 7-es telepítőkkel adják... Ja és ha marad még pénzed, megveheted az eredeti játékot is, vagy a Sandokan-verziót választod.
2012. augusztus 31. 20:10 | Válasz erre | #261
A \"legfontosabb tényező\" a pénz. :D Nézd meg, mennyid van rá, utána keress rá a rendszerkövetelményeire azoknak a játéknak, amikkel játszani akarsz. Ha számítógépes szaküzletben vásárolsz, és nem vhonnan rendelsz vagy valami, akkor kérd ki az eladó tanácsát is.
Ha kell, adok linket, ahol tájékozódhatsz az árakról. Amúgy a processzor, de legfőképpen a videokártya a necces. Pláne, hogy ez utóbbi hamar elavul.
2012. augusztus 31. 18:23 | Válasz erre | #260
Segítséget szeretnék kérni!

Ha játékhoz keres gépet az ember, akkor mi a legfontosabb tényező vagy tényezők? Memória? Processzor? Videókártya?
Intel vs AMD?

Köszönöm a segítséget![smiley]wave[/smiley]
© marczy
2012. április 21. 21:49 | Válasz erre | #259
Nos ez egy őrült erős laptop, ami nekem most van, ezen elfutni minden elfut, azt nem mondom, hogy ne szaggatna be nagy felbontás és max részletesség mellett pár program (a videokártyám erős közepesnek mondható, volt hogy a korszak legjobbja volt meg nekem, de ma már nem is játszom annyit...), de a 8 giga ram és a 2,2/2,9 i7-es proci azért igen jótékonyan elfedi mindezt.

Amúgy most épp Clash of the Dragonsszal nyomulok, haverom MTG-zett korábban, arra hajaz, hja, már az is 1997-ben volt...
© SzG
2012. április 19. 18:23 | Válasz erre | #258
Na megnéztem máshol is a gépigényt, és még ha a memó elég is lenne, a kártyám akkor is über gyenge hozzá (a Doom 3 se ment anno rendesen :D), úgyhogy mindegy, tényleg hagyom inkább. Majd talán egyszer meglesem. Majd ha lesz feles 10-15 rongyom egy új videókártyára. :)
© SzG
2012. április 19. 18:12 | Válasz erre | #257
Ja, nekem P4-esem van, asszem 2700 mhz-vel, meg ugye 512 rammal. Mondjuk a videókártyám se valami híres, lehet, hogy az is gyengus lenne ehhez... Mindenesetre ez a játékhoz szükséges két gigás minimum memória tényleg gyanús, annyira azért nem atom ez a cucc grafikailag, legalábbis ha a mai játékokat nézem... persze nekem még ez is túl modern :D (csak 90-es évekbeli cuccokkal szoktam nyomulni), de mindegy. Végül is tehetek vele egy próbát, csak ehhez be kellene szerezni valahogy. :D Nem lehet letölteni vmi \"hagyományos\" oldalról, pl. rapidshare, sendspace, ilyesmik? Torrentezni nem tudok, szóval ilyen linket ne is adjatok. :D
© CatDog
2012. április 19. 09:56 | Válasz erre | #256
@ SzG Nyugodtan szedd le és tegyél egy próbát vele a megadott gépigény írtóra elvan túlozva! Ez a grafika kb. elmegy egy p4-esen is...
© SzG
2012. április 19. 07:44 | Válasz erre | #255
Nézegettem, hogy milyen gépigénye van ennek az új \"csodának\", a Grimrocknak vagy minek, hát azt írják minimum 2 gigás memó kell hozzá. :D Na itt bukott is a dolog nálam, mert ennek csak kb. a negyedével rendelkezem úgymond (512-m van; azokhoz, amikkel én játsszok, ez is bőven elég).
Na mindegy, annyira úgysem hozott lázba az a pár bemutató vidi, amit láttam, a grafikája nem igazán bejövős, meg aztán úgyis van még a hasonló, és \'tényleg\' oldschool cuccok között is olyan, amit nem vittem végig (pl. Abandoned Places 2: jelzem, ez is magyar fejlesztésű egyébként, ahogy az említett Pocket PC-s retro rpg-k egy része is...).
© SzG
2012. április 17. 09:01 | Válasz erre | #254
Egy-két fasza ajánló, hátha esetleg a \"fiatalok\" is kedvet kapnak hozzá (vagy azok, akiknek még nem volt szerencséje ezen remekműhöz :) ):

http://576kbyte.hu/Article.aspx?ArticleTitle=Retro:_Lands_of_Lore:_Throne_of_Chaos&Platform=&Backgroundstyle=index&SelectedArticleTitle=Retro:%20Lands%20of%20Lore:%20Throne%20of%20Chaos&SelectedArticle=4ce94965-108a-4965-94cf-921e9a5feaf8

http://uzsidoboz.freeblog.hu/archives/2012/03/26/RetroMania_Lands_of_Lore_-_The_Throne_of_Chaos/
© SzG
2012. április 16. 18:07 | Válasz erre | #253
\"A Wizardry 7-hez nem volt türelmem sajnos\"
Ja, ez nálam is kimaradt. A \"nagy RPG-s korszakomban\" el se tudtam indítani, később meg már nem volt kedvem hozzá... eleve nem szeretem a körökre osztott harcrendszereket, nehézkessé teszik a játékmenetet. :) No meg asszem iszonyúan agyon is van bonyolítva az a játék, hatalmas a játéktér is, ráadásul komoly angoltudás kell hozzá... ami meg nekem alapból nincs. :D Szóval mindegy, ez van, mindent úgysem játszhat végig az ember. :)
Ja, a Fate-Gates of dawn ugyanúgy kimaradt nálam, szintén kb. a fenti okok miatt, pedig elvileg az is benne van minden idők legjobb klasszikus fantasy RPG-i között...
© SzG
2012. április 16. 18:02 | Válasz erre | #252
Asszem neki is állok, már legalább egy éve nem játszottam vele. :D (Asszem ez volt az az RPG, amit a legtöbbször áttoltam eddig. Meg tán a Black Crypt, még Amigán. Tényleg, ez utóbbi is \"kötelező\" minden EOB-DM-fannak, szintén lehengerlően profi a többihez képest, bár gondolom ezt se nagyon kell bemutatni... bár ki tudja, PC-re tán meg se jelent, úgyhogy lehet, hogy nem annyira ismert...)
© SzG
2012. április 16. 17:54 | Válasz erre | #251
Jó, de akkor se nagyobb a bejárható terület az EOB2-ben, illetve a pályák felépítése is egyszerűbb, és kész. :D Ez nagyon jól lejön a térképekből, elég csak rájuk nézni.

És a Lands of lore 1-el játszottál már? Csak mert szerintem például az a legjobb PC-s \"dungeon crawl\" vagy Dungeon Master/EOB-utánzat, a maga idejében atomnak számított a grafikája, zenéje (mai napig megvan MP3-ban :) ), hangulata, játékmenete (pl. rengetegféle helyszín van, mint az Isharban, erdő, mocsár, bánya, város, labirintus stb., illetve rendes sztorival is rendelkezik, ami menet közben alakul, teszem azt amíg egy dungeonban mászkálsz, addig a főellenség lerombol egy várost stb.). Kimondottan első osztályú játék volt anno, ami szerintem szinte minden hasonlót lepipált, és még mai szememel nézve is simán megállja a helyét, mint írtam, talán ez az egyetlen olyan a klasszikus, kora \'90-es fantasy RPG-k közül, amit tán a fiatalabbak se hagynának abba 10 perc játék után (= nem annyira \"avítt\", mint a többi, a játékmenet is pergős, egyszerű a kezelés stb.). :) Amúgy van egy erős EOB-beütése is, sőt, én afféle \"alternatív Beholder 3\"-ként tekintek rá (még egyes helyszínek is \"beholderesek\", pl. a \"White Tower\" tiszta Darkmoon :) ), a készítőgárda is kb. ugyanaz ugyebár, meg ugyanabban az évben is jött ki, mint a Beholder 3 (ha így nézem, akkor főleg über a cucc, egy lapon se lehet emlegetni az EOB3-al, utóbbi kimondottan primitív a LOL-hoz képest). Kár, hogy a második, meg harmadik rész már ilyen hülye modern 3D-s, kissé FPS-szerű cucc lett. :S
Na mindegy, csak vsz aki még nem játszott a LOL 1-el (bár nem tom van-e ilyen, anno kb. akkora siker volt, mint a Beholder, ha nem nagyobb), és szereti az ilyen régi stuffokat, annak vsz mindenképp érdemes nekifeküdnie, tuti nem fog csalódni benne. :)
© marczy
2012. április 16. 17:41 | Válasz erre | #250
Igen, de amit én PÁLYA alatt értek, az egy 32x32-es pályafájl. Ezeket saját magam által írt programmal ki tudtam rajzoltatni az 1-2-ben, a 3-ban jobban elrejtették ezeket, de ki lehet csomagolni, és akkor van sansz, hogy azt is ki lehet rajzoltatni. Sőt még meg is lehet berhelni így a pályákat.

A Frost Giant-ek pályája pl. be van suvasztva a medve-mamut-keverékek pályája mellé, ugyanaz a fájl, tehát egynek számít. De a 2-ben is ugyanakkorák ezek a fájlok, mint az 1-ben, sőt a 3-ban is 32x32-esek a pályák.

A 2-ben amikor bezáródik mögötted az ajtó a haldokló papnál, akkor valójában teleportálódsz egy elvileg csak papíron, ill. fájl formájában létező pályára. Ha egy szörny áll az ajtóban, az nem tud becsukódni, így ki tudsz menni. Csak hát ez a \"pálya\" nincs kidolgozva, nem gondoltak arra, hogy onnan bárki is élve kijut...

De kézzel készített térképem, tárgyakkal, mindennel is volt az EOB mindhárom részéhez. Sajnos a füzetem, amiben ez volt, eltűnt.
A Wizardry 7-hez nem volt türelmem sajnos, a Might&Magic 3-at toltam még végig dosboxszal, a 4-5-öt tervezem még. Sajnos a W7-ben és az M&M-ben is sok a gyakás, ez a PocketPC-s dolog is olyasmi lehet, de a \"marha hosszú, komplett világot kell bejárni\" stimmel.
© SzG
2012. április 14. 22:42 | Válasz erre | #249
Amúgy a közelmúltban Pocket PC-re is kiadtak egy csomó hasonlót (mondhatni ott élte reneszánszát a műfaj), ezek grafikailag is jobban hasonlítanak a régi EOB-félékre, párat én is végigvittem emulátorral pár éve, tán ez volt a legjobb közülük:
http://www.youtube.com/watch?v=GpIuW6tUQHQ
Igaz, sok mindenre már nem emlékszem belőle, csak hogy marha hosszú volt, komplett világot kellett bejárni (tán volt vmi nekropoliszos minivilág is, az tetszett a legjobban), és sajna kissé sok volt a gyakás benne. :D Mindenesetre aki szereti az ilyen stílusú RPG-ket, az sztem ezekkel is bátran próbálkozhat.


Ja és van egy ilyen is, ezt meg egészen véletlenül a bátyámék csinálták. :D (Pocket PC-s játékokban utaznak úgymond)
http://www.youtube.com/watch?v=ojnG7VDd0W4
Bár ez kissé FPS-jellegűbb, de az első része, a Legacy 1 az EOB-jellegűbb csak pl. körökre osztott a csata). Ez utóbbit még én is teszteltem anno, vagy 8-10 éve, sőt, pár ötletemet is beleépítették. :D
© SzG
2012. április 14. 22:34 | Válasz erre | #248
Megnéztem pár trailert erről az emlegetett Grimrock c. új cuccról, hát tényleg eléggé retrosnak tűnik, mintha valami Dungeon master/EOB rímék lenne, modern grafikával. :) Ugyanúgy nágy emberkével kell nyomulni ugye, mintha még ez a kockánként lépegetősdi is nagyjából meglenne benne, és a rejtvények is hasonlók, mint a régiekben. :) Mondjuk a grafikai világa az nem jön be, meg valszeg nem is futna az özönvíz előtti gépemen, és amúgy is, az eredeti az igazi (jobban mondva a régi \"dungeon crawlok\"), inkább azokkal nyomulok, ezt meg kihagyom, de mondjuk azt el kell ismerni, hogy érdekes próbálkozás, illetve értékelndő is valamilyen szinten, hogy megpróbálják feltámasztani ezt a műfajt.
© SzG
2012. április 14. 22:10 | Válasz erre | #247
És a három milyen? Nekem úgy rémlik, hogy simán alulmúlja az első kettőt, elég monoton, egysíkú játék, csak menni kell előre és ölni, nincsenek benne olyan trükkös részek, fejtörők sem, mint pl. a másodikban, illetve szinte semmi újdonsággal nem szolgál, már azon kívül, hogy az erdőben tán ki lehet vágni bizonyos fákat vagy mi. De én csak egyszer játszottam végig, mint írtam, annak is már van vagy 6-8 éve. :)
Első oldalElőző oldal1234567891011121314Következő oldalUtolsó oldal