Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Általánosan a KJK világáról és egyebekről
BejelentkezésRegisztrációElfelejtett jelszó
Első oldalElőző oldal12345678Következő oldalUtolsó oldal
2012. december 31. 09:33 | Válasz erre | #164
Bizony,ez a pontozásosdi nem egy egzakt valami!Éppen ezért nem is kell komolyabb jelentőséget tulajdonítani neki!
Nem bántásként mondom ezt,de sokan mintha nem is tudnák komolyabban indokolni pontértékeiket,ill.sokaknál bejátszik az \"ez volt az első könyvem\" effektus is,vagy a reálisan nézve nem kiugró könnyvel történt,az azt megszépítő élmény,stb.Nincs is ezzel különösebb probléma,puszta pszichológia az egész!
Nálam pl.a Halállabirintus ilyen!Első könyvem,általa ismertem meg magát a fantasyt,és bár valóban jó könyv,vannak tőle jóval komplexebbek mind a történetét,mind a kivitelezését tekintve!
Legkézenfekvőbb példa éppen erre a Bajnokok próbája,ami témáját tekintve csont ugyanaz,de Livingstone gondosan javított rajta minden tekintetben,holott pontszámát tekintve majdnem mindenkinél gyengébben áll!
Nem az számít mi tetszik a többieknek,az számít mi tetszik neked!Ettől függetlenül jómagam az objektivitást nagyra értékelem!
(Ez az utolsó két mondatom egyébként mindenre vonatkozik,nem csak a KJK-kra!)
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. december 31. 00:07 | Válasz erre | #163
A felvetésem tartalmában nem volt köztünk félreértés (én is a könyvek megírásának dátumára gondoltam). Az is bizony igaz, hogy így ez az éves összevetés nem maradéktalanul szemléletes, hisz a nagy számok miatt a 80-as évek közepe eleve \"előnnyel indúlt\". Igazán úgy lehetne az éveket összevetni, ha %-osan, a megírt könyvek számának megfelelően lennének meghatározva a pozitív értelemben igazán maradandó könyvek. (Na de ehhez talán még NBA-s statisztikák elkészítésén edződött szakik is kellenének...)

A pontozásról csak annyit, hogy az elve nem egy exact valami; egy-egy pontérték nem pont ugyanazt fejezi ki mindenkinek. Ezért is (meg persze Killmaster jogos 148. hozzászólására reagálva \"...Nálam azért jó pár könyv kaphat 7.5-ös átlagot,...\") fejtettem ki, hogy mit értek a nevezett 7,5 pont valódi értékén. Csak röviden, a pontosság kedvéért: legalább 7,5 p.=határozottan jó, pozitívan maradandó, szívesen újrajátszható kategória. (Szóval nálam a 7,5 pontot ki kell érdemelni.)
Igazából szerintem is tökéletesen elegendő egy pontértéket adni egy könyvek.
(A sorozatból való \"kilógás\" miatt talán túl sokat vonnál le Az Elátkozott Háztól; még ha akadnak kisebb fenntartásaim is , és nem a személyes kedvencem, azért a lélektani 7,5 pontot mindenképpen eléri... bár most pontos pontértéket nem tudnék neki adni.)
2012. december 30. 21:06 | Válasz erre | #162
Lone Wolf! Nem érdekel egy kis nosztalgia? Nekem megvan az a polgárháborús lapozgatós könyv(A polgárháború titkosügynöke). És eladnám, mert nekem eredeti angolban is megvan, és az nekem elég. Én sokféle sorozatot ismerek, csak nem jártatom a számat róluk. Van még néhány másik eladó sorsú kalandkönyvem vagy ha valami sorozatról valamit nem tudsz, érdekel milyen, arról is kérdezhetsz. Általában sokan sokféle könyvet ismernek itt és látod, kapod is a válaszokat, de azért tudnék mutatni/mondani szerintem olyan kalandkönyvet a fórumozóknak, hogy vagy szemüket vagy állukat szedegetnék utána fel [smiley]big-axe[/smiley], vagy nyáluk cseppenne[smiley]buck[/smiley]
2012. december 30. 20:43 | Válasz erre | #161
Jó hogy írtad, a gyíkossal sose találkoztam.
© SzG
2012. december 30. 20:26 | Válasz erre | #160
Ezek az \"Időgép-könyvek\", négy jelent meg álunk 89-92 között, A lovagok titka, A sárkánygyíkok nyomában, A szamuráj kardja és a Polgárháború titkos ügynöke. Épp ebben a sorrendben. :)
2012. december 30. 20:11 | Válasz erre | #159
Na jó ha nincs akkor vagy lesz vagy nem , de az már mindegy. Na szóval emlékszem egyszer egy haveromtól kölcsön kértem valami KJK-szerű könyvet amiben az időben kellett visszautazni , ez valami sorozat lehetett. A lényeg , hogy ennek volt egy amerikai polgárháborús része amiben valamiért visszaküldenek a polgáháborúba (azt se tudom már miért) és az elején ki lehetett választani mit viszel magaddal (bicskát, damilt stb.)és volt egy két történelmi személy is benne. Volt egy-két másik ilyen könyv is , talán valami dínós , meg még egy-két másik. Nem tudom ki adta ki (talán az egyik KJK-s kiadó...) valamikor a 80-as években jelent meg , amikor már a legtöbben ismerték a KJK könyveket. Na szóval nem tudja valaki a Polgárháborús könyv címét vagy inkább az egész sorozat nevét , ha valaki linket is tud adni azt még jobban megköszönném. [smiley]miaz[/smiley] Előre is kösz.
2012. december 30. 19:02 | Válasz erre | #158
Az Aranykor akkor volt, mikor a Rakétésok kiadták a KJK könyveket, s melyet a Zagor.hu folytatott:)
No meg a Szukits.
2012. december 30. 18:41 | Válasz erre | #157
sajna nincs temaba vago topic, letrehozni meg ahogy nezem nem lehet egyszeri parasztkent :D
szoval: https://www.facebook.com/pages/Beowulf-Beastslayer/317013411737428?ref=hl
2012. december 30. 15:58 | Válasz erre | #156
Amúgy nem akar valaki nyitni egy olyan topicot amiben más lapzgatós könyvekkel , főleg sorozatokkal foglalkoznánk. Mert van már egy két ilyen (Magányos Farkas, Mágus , Vesszőfutás ) ,de én most kifejezetten egy olyanra gondolok ahol nem egy adott sorozatról lehetne beszélni , hanem akármilyen lapozgatós kalandról. Mondjuk itt is lehetne róla beszélni , de azért egy idő után nem lenne annyira jó . Amúgy ezt azért írom , mert nekem az első ilyen könyvem és az se volt KJK-s , de azért jó képviselője volt a stílusnak.
2012. december 30. 15:42 | Válasz erre | #155
Ha az \"aranykor\" érdekel akkor nézzétek meg a KJK-s toplistá(ka)t (mondjuk a Zagor-os személyes listákat) aztán nézzétek meg , hogy melyik könyv mikor jött ki és ez alapján ellenőrizzétek, hogy melyik volt a \"legjobb év\".Ez most lehet , hogy zavaros volt és nem mondtam vele eget rengető okosságot , de szerintem így lehet következtetni. Bár az már nem garantált , hogy a toplistás könyvek tetszeni fognak nektek , de ezt mindenki tudja.De vannak olyan könyvek amik egyáltalán nem remekművek ,de azért szeretjük őket mert az volt az első KJK könyvünk , vagy mert még fiatalabb korunkban kaptuk őket vagy mindkettő (ez a leggyakoribb).
2012. december 30. 09:51 | Válasz erre | #154
Lentebbi válaszomban,kérdésed alapján,nálam az volt a kiindulási alap,hogy melyik esztendőben íródott a legtöbb nekem tetsző könyv!A felsorolt művek mellé írtam is egy 1-10-es pontszámot,amiből könnyen kikalkulálható hogy megvan-e a 7,5-ös átlag!
Az pedig már egészen más tészta hogy bár a könyvek 1984-esek,jómagam csak néhány évre rá,1989-től vehettem róluk tudomást,ill.élvezhettem ki őket!
Egész pontos meghatározással:részemről 1984 volt a KJK aranykora,mivel ebben az évben íródott a legtöbb jó kaland (attól függetlenül hogy más években is akadnak jó művek,itt a legtöbb-ön van a hangsúly!);de ha magamra nézve kell választ adnom 1989-1991 volt az aranykor,kb.a Hóboszorkány barlangjainak megjelenésétől a Titánéig a legmagasabb csúcsán!Ezután már az 1992-es,1993-as évek a lassú lecsengés időszaka voltak!

Abban pedig valahol igazad van hogy mivel teljesen tökéletes KJK ezeddig nem született,egyikük sem lehet 10pontos!Viszont ha abból indulunk ki hogy a nekünk legjobban tetsző mű a 10-es,akkor ennek a pontszámnak a használata teljesen indokolt!A kalandok értékeléseit úgyis csak ki-ki a maga szubjektív játékélménye alapján,azokat maximum a többi ilyen könyvhöz viszonyítva alakítja ki,és mivel nem sok esély van rá hogy bármelyik könyv mindenkinek tökéletesen teljesen,egyformán bejöjjön,valóban nem lesz 10-es mű!
Annyit még,hogy a magam részéről pontértékeimet indokolni is tudom,ill.megvan az a képességem hogy az adott művet objektíven is értékelni tudjam,a saját szubjektív véleményemtől függetlenül!Pl.tény hogy az Elátkozott ház a maga nemében egy kitűnő anyag(azaz 10pont);de mivel én inkább/elsősorban a klasszikus fantasy rajongója vagyok,nálam 10-ből \"csak\" 7pontos!Akár beleférne még a 8 is,de ha úgy közelítem meg a kérdést,hogy bár ismerem a könyveket,de egyik sincs meg,melyik kéne jobban,úgy pl.egy nem különösebben kiugró,de a maga nemében színvonalas,klasszikus fantasy (pl.Bajnokok próbája/Rémület útvesztője)beelőzi!
Az értékelésben pedig mindent figyelembe veszek,a helyszíntől,történettől,az ezeket szemléltető illusztrációktól kezdve,a felbukanó szörnyekig,karakterekig,újításokig(az írás koráig nézve),nehézségi szintig.Ezek aztán szummázva adnak nálam egy kalandélményt,és ezt lövöm be egy 1-10 skálán,néha a fenteb említett módon egymáshoz is mérve a könyveket!(Lényegében ezért van csupán egy \"hangulat\" pontszám az értékeléseimben!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. december 29. 19:45 | Válasz erre | #153
Hát igen; 1984. és -85. táján én is még bőszen tologattam a Mathbox-okat.
De valamiből ki kellett indulni a téma felvetése során, és így - mivel a magyar megjelenés még mindig nem teljes, és összességében elég véletlenszerű (bár lehet, nem ez a legjobban ide passzoló jelző) - a könyvek megírása, illetve eredeti megjelenése lehet csak biztos kiinduló pont valamiféle teljes összevetés esetén. (Ezt jól alátámasztja az is, hogy még mindig van hátra olyan könyv, ami a 80-as évek végén íródott, és amit vagy a Vénusznak, vagy a Szukitsnak illő lett volna kiadni, vagy legalább megpróbálni kiadni...(persze ez utóbbival önmagában még nem mentünk volna sokra).
Ha már hazai kiadók - a Rakétás időszak valóban tekinthető aranykornak, a Vénuszos sötét középkornak (vagy sötét űrkornak), a Szukits a (majdnem) beteljesületlen remény korának, a Zagoros idöszak pedig reneszánsznak vagy gyémántkornak.
© killmaster (Savanyúhas)
2012. december 29. 10:12 | Válasz erre | #152
A statisztikához keveset értek, a filozófiához még talán annyit sem. Én itt mondom a magamét, amivel aztán lehet egyetérteni és vitatkozni is. Én nem tudom ti mit csináltatok 1984-85-ben, én olvasni és írni tanultam , és az első idegen nyelvem is az orosz volt, bár talán amikor magyarul megjelentek az első rakétás könyvek már ment a Szezám utca a tv-ben. Sem filozófikusan, sem statisztikailag nem tudom még most sem értékeli (dacára középfokú angol tudásomnak) az eddig magyarul meg nem jelent KJK könyveket, hiszen bár kedves ismerősök elküldték nekem ezek pdf alakját, mégis gyakorta vakarom a fejem ha beleolvasok egy-egy hosszabb fejezetpontba. Hogy mostanában nem jelennek meg klasszikus KJK kalandok? De igen, csak nem könyv alakban, hanem számítógépes játékokba ültették át ezeket. Egy 400 fejezetpontos kaland leköthet pár órára, egy igazán jó RPG játék leköthet akár pár hónapra is. Na igaz, a facebookon nevelődött ifjúság talán csak tankönyvet, ha látott, és mi, mint utolsó mohikánok visszük tovább a KJK könyvek \"nagy hírét.\" [smiley]Decard-Cain-icon[/smiley]
2012. december 28. 23:25 | Válasz erre | #151
A felvetésem (az \"aranykorra\" vonatkozóan) elsősorban statisztikai jellegű volt, és nem \"filozófiai\", de persze az elméletibb észrevételek is hasznosak lehetnek.

A nagy számok törvénye alapján - a jónéhány gyengécskébb sci-fi kaland ellenére is - a 80-as évek közepe tűnik a legerősebbnek; én személy szerint talán 84-et és 85-öt megosztottan venném az \"aranykornak\". Ugyanakkor persze nem csak ez az időszak volt meghatározó; pl. 94. is elég erős évnek tekinthető. Az is igaz, hogy ez a felvetésem kicsit talán korai volt, hisz az \"előkészületben\" rovatban még számos, 90. körüli könyv várja a sorát, hogy magyar nyelven is megismerhessük őket, és véleményezhetőek legyenek.

A 147. hozzászólásomban felvázolt (hozzávetőleges) 7,5 ponthoz kapcsolható értéket nagyjából úgy értettem, hogy ez a pontérték az a lélektani határ, amit elérve egy könyv a határozottan jó, így bármikor szívesen újrajátszható kategóriába sorolható. (Pl. a 7 pontos könyv is még egyértelműen jó, a 9 az kiváló; 10-et személy szerint egynek sem adnék, mert az a tökéletes klanadkönyv lenne, és annak - objektíven és szigorúan nézve - egyik sem tekinthető.)
2012. december 28. 09:37 | Válasz erre | #150
Számomra az 1984-es év volt a KJK aranykora!Halállabirintus-10;A gyíkkirály szigete-9;A skorpiók mocsara-6(na ez mondjuk nekem egy gyengébb kaland);A hóboszorkány barlangjai-10;Az elátkozott ház-7!Plusz a KJV két könyve:Kharé-a csapdák kikötővárosa-9;Hét sárkánykígyó-7!
Tudtommal a Haláltalizmán is ebben az évben íródott,csak már 1985-ben jött ki;nálam az is 10 pontos mű!

Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© [törölt felhasználó]
2012. december 27. 23:49 | Válasz erre | #149
Üdv React.!Nekem beugrott a nagy 5let a szörnyetegkínálatodra!Nem akarod megtenni a T.Házunk tagjait ellenfeleknek?Szerintem lehet,hogy özönlenének a leendő játékkönyved vásárlói,garantált bestseller lennél!
Üdv.DANI
© killmaster (Savanyúhas)
2012. december 27. 22:54 | Válasz erre | #148
Erre a kérdésedre Bölcs Salamon sem tudna okos választ adni, mert ugye kinek mi a maradandó... Nálam azért jó pár könyv kaphat 7.5-ös átlagot, mert bár apróbb hiba szinte mindegyikben van, de a sok jó ötlet kompenzálja ezt. A Zagoros könyvek közül is sok tetszik, néhány szódával elmegy és akad olyan is, amiben hatalmasat csalódtam. Akár 2012-t is nevezhetnénk a KJK évének, de régebben azért több klasszikus kötet jelent meg. (Igaz, a Zagoros könyvek színvonala sok tekintetben felülmúlja elődeit!) Ha a Rakétás éveket nevezzük \"aranykorszaknak\", akkor a Zagoros kiadások évei afféle \"reneszánsz korszaknak\" tekinthetőek. Sokszor tényleg csak a fordítók tudják, hogy ami eredetiben jó volt, az a magyarban brutális butaság lenne, ezért hát ha kell, ők is benne hagyják kezeik nyomát. Ez is sokat dobhat a játék élvezetén, mint ahogyan ha hibaként megjelenik, akár ronthatja is az adott kaland megítélését. Ez utóbbira jó példa a Varázstörő, ahol érzésem szerint bele kellett volna jobban nyúlni a történetbe ahhoz, hogy élvezetes és kijátszható legyen. Így kevésbé érezheti a kalandor maradandónak, hisz pokolian nehéz lett, az amúgy eléggé jó kaland. Szóval kérdésedre válaszolva, én bízom benne, hogy 2013 lesz az az év, amikor a legjobb klasszikus kalandok születnek majd... (Ekkor jelenik majd meg az enyém is [smiley]buck[/smiley])
2012. december 27. 21:06 | Válasz erre | #147
A szörnykínálatot illető eszmecsere nagyon részletes volt, már-már tudományos... csak gratulálni tudok.

A nagy \"adatgyűjtőkhöz\" szólna a követkző felvetésem/kérdésem, hátha érdekes lehet: A kijött FF könyvek vonatkozásában melyik év (vagy évek) tekinthető(k) a KJK aranykorának abból a szempontból, hogy mikor született a legtöbb igazán maradandó (mondjuk egy 10-es skálán legalább 7,5 pontot érő) kalandkönyv? (Itt az arányszám kevésbé érdekes, hanem csak az, hogy melyik évben jött ki a legtöbb jó FF könyv.)
2012. december 27. 17:03 | Válasz erre | #146
Na jó , de azért nem érdemes keverni a Titán kisbolygót a KJK- könyvek Titánjával.
Egyébként nem mindegyik KJK-s könyv játszódik a Titánon (pl.: Országút Harcosa, Elátkozott Ház, meg talán a sci-fi
kalandok sem , ha jól tudom) és a lényekről szóló vitában sem csak a Titánon mászkáló beteg kreatúrákról volt szó.Na , de mindegy , mert ahogy elnézem a kommenteket , a téma le van zárva.Vagy nem ,de hát ez mindjárt kiderül...
2012. december 27. 12:48 | Válasz erre | #145
Szabadfordításban kb.:

Elnézést, hogy közbeszólok, de lenne egy észrevételem. A Titán-t - ami valójában is létező kisbolygó - egy ember fedezte fel. Innen is jött az ihlet. A Titán nevű bolygón nem találtak semmiféle utalást a dinókra, vagy más hasonló teremtményekre.
Gyakorlatilag elmondható, hogy semelyik történelemtanár sem tudja 100%-os biztonsággal állítani azokat a dolgokat, amelyekről tanítanak nap mint nap.
Éppen ezért miért ne lehetnének olyan teremtmények, mint: ... (lentébb olvashatsz róluk).
2012. december 27. 09:27 | Válasz erre | #144
Ennek a hozzaszolasodnak mi volt az ertelme?[smiley]miaz[/smiley]
© SzG
2012. december 26. 04:40 | Válasz erre | #143
Nekem meg van egy olyan érzésem, hogy inkább valami olyanra gondolt a kolléga (nő, ha nem tévedek). :D
Mellesleg ez a Szerelem útvesztői szimplán csak romantikus (vagy legalábbis az akar lenni), de mindegy.
2012. december 26. 02:38 | Válasz erre | #142
A The Outsider itt található meg:

http://www.ffproject.com/outsider.htm

Van letölthető Word formátumja is, szóval azzal kényelmesebb játszani, de a netes változattal is lehet csalni, ha kimásolod a hivatkozásokat, és visszailleszted őket miután meghaltál (sajnos nekem is használnom kellett kétszer), és vannak benne eléggé necces részek, amikor kérdésre kell egyenesen válaszolnod (pl. Kyasidnál, vagy a kriptában az élőholt őrzőnél, akit meg se lehet ölni), viszont az aranypénz sosem lesz gond, és kötelezően felszedendő dolog sem nagyon van. A letölthető változatban természetesen használhatod a szerencsédet csatában is.

A másik romantikus játékkönyv az ilyen plázacica-szimulátor akar lenni SZVSZ, a címe: \"A szerelem útvesztője\". Egy csajszit alakítasz, és az a lényege hogy be kell pasizni. Van egy olyan érzésem, hogy nem ilyen jellegű erotikus-szerelmes könyvre gondoltál.
© SzG
2012. december 25. 17:44 | Válasz erre | #141
Hát történetesen az enyémbe van ez is, az is ugye... :) Bár nyilván nem ezeken van a hangsúly (no meg mondjuk az is könnyen lehet, hogy nem mindenki nevezne erotikusnak egy szadó-mazó jelenetet vagy egy elég \"ördögi\", többszereplős mókázást :D).
2012. december 25. 17:17 | Válasz erre | #140
Hol lehet a \"The Outsider\"-t beszerezni?
2012. december 25. 16:11 | Válasz erre | #139
ha erotikus nem is, romantikus jatekkonyv van (igaz, nem a FF vilagan)
hogy mennyi benne az erotika azt nem tudom, en meg nem jatszottam vele :D
2012. december 25. 16:10 | Válasz erre | #138
az nem kisbolygo hanem hold (megpedig a Szaturnusze), es semmi koze a KJK-vilag Titanjahoz a nevegyezesen kivul...
2012. december 25. 02:12 | Válasz erre | #137
Egyről tudok, amiben van erotika, a \"The Outsider\" interaktív kalandjáték. 1000 fejezetpontos, és a modern Titánon játszódik némi osztrák-német befolyással (Altgarten, Ratzleiburg). Ez interaktív online kalandjáték, hivatkozásos (azaz pl. szerencsét nem használhatsz csatában), elég nehéz, és jó hosszú, de elképesztően jó.

Mellesleg írok erotikus-romantikus szálat a \"Ház az Örökkévalóság peremén\"-ben is, de bődületesen nehéz lesz rábukkanni, és 4 életerő pont veszteséget is el kell szenvedni cserébe a Kezdeti életerődből :) Valamit valamiért, tartsa a mondás...
© [törölt felhasználó]
2012. december 25. 00:06 | Válasz erre | #136
Bocsi a közbeszólásomért,de a Titán(igazából)tudtommal egy Homo Sapiens sapiens ált.felfedezett kisbolygó,melyen semmilyen dinoszauruszt,tűlegyet stb.nem találtak.Ha ebből indulnánk ki,a végén arra jutnánk,hogy ezek az ominózus,Titán nevű bolygón játszódó játékkönyvek jobbak,mint bármelyik Hahota kiadvány volt.(anno)Egyébként(történelemtanárként is)arra a következtetésre jutottam,hogy semelyik,nálam nagyobb iq-val rendelkező töriprof pl.sem fogja(val.)soha bebizonyítani,hogy pl.Hunyadi Mátyás tényleg Hunyadi Mátyás,v.Kolumbusz Kristóf tényleg Kolumbusz Kristóf.Csak ennyit szerettem volna hozzáfűzni a kialakult teremtményvitához.
Üdv:Dani
2012. december 24. 19:10 | Válasz erre | #135
Összefoglalva a köteteket van lapozgatós könyvből: kaland, akció, paródia, horror, harc, varázslat, de az erotika kimaradt belőle. Nem kellene ezt pótolni? Vagy csak én nem tudok róla, mert nekem nincs ilyen típusú.[smiley]puszi[/smiley]
2012. december 24. 13:26 | Válasz erre | #134
Ja,nem kizárt hogy ezesetben ugyanarról a lényről van szó!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. december 23. 18:24 | Válasz erre | #133
Az ábrán nem látszik,de a darazsaknak többnyire van szárnyuk. Van viszont egy másik kép a szárnyas orgyilkosról, ahol határozottan repül...nem tartom kizárnak, hogy a szárnyas orgyilkos és a darázs orgyilkos ugyanaz.
2012. december 23. 17:30 | Válasz erre | #132
Lehet hogy tévedek a quagranttal kapcsolatban,mivel nincs nálam a könyv hogy utána tudjak nézni,de a képen tök olyan-már amennyi látszik belőle-mint egy tintahal,vagy polip.
A darázs orgyilkosnak viszont nincs az ábrán szárnya-vagy nem látszik éppen(?)-csak egy csuhás alak,darázsfejjel.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. december 23. 15:10 | Válasz erre | #131
Azért nem biztos , hogy jó az , ha csak neked vannak modern fegyvereid , mert egy modern univerzumban elég gáz , ha mondjuk a speciális elitosztag tagjai szöges bunkóval rontanak rád.
2012. december 23. 15:07 | Válasz erre | #130
Én egyébként a humanoidoknál nem a vaddisznóember, gyíkember, macskaember, meg ilyen egyéb mutánsokra céloztam hanem arra , hogy ne csak lovag , varázsló/boszorkány,útonnálló/bandita,tolvaj, íjász stb. legyen (vagy valami más klisés alak például katona, terrorista) hanem valami egzotikusabb harcos is.
2012. december 23. 15:00 | Válasz erre | #129
Örülök , hogy van ilyen.
2012. december 23. 03:23 | Válasz erre | #128
A Szamuráj Kardjában volt egy harcos szerzetes. Ha összehaverkodtál a Tatsuval, akkor a Dai-Oni legyilkolása után segítségül hívhattad, hogy a szellemét is elpusztítsa. Nindzsákat én is hiányoltam mondjuk.

A humanoidok közt is vannak ötletesek és kevésbé ötletesek. A halember-hangyaember-földigilisztaember-rétiboglárkaember például a legalja, amikor úgy bővítik a kínálatot, hogy mindenféle állat-növény-ember vackokat hoznak össze, amik ráadásul még nevetségesen is néznek ki. Aztán az is gyakori, mint már írtam, hogy kb. ugyanazt a lényt elnevezik többféleképpen. A Gyíkemberből csinálnak arkádot, kokomokoát, és semmi különbség sincs köztük. Nincs speckó támadásuk, és még a harcértékeik is szinte egyformák. Nagyon kiábrándító tud lenni amikor így \"szaporítják\" a szörnyeket. Én mellesleg azokból indulok ki, amik a Titán világleírásában vannak benne, oda ugyanis bekerült az összes hivatalos \"félvér\" szörny is, mint a Troglodita, a Doragar, és a többiek.

killmaster: Még mindig a \"Ház az Örökkévalóság peremén\" könyvemen dolgozok, de a kérdést nem ezért tettem fel, hisz a könyvem a Földön játszódik, napjainkban, szóval orkok, goblinok kihúzva :):) Tényleg kíváncsi voltam, szerintetek melyek a legjobb szörnyek ill. a legrosszabbak. Az élőholt példádon okulva tényleg lehet bővíteni a kínálatot anélkül hogy hülyeségeket találnánk ki (például Robot Kommandóba egy transzformersz kutyát :D), kifejezetten tetszett amikor a falból jöttek elő kezek, vagy a Csontváz Király is ötletes, afféle miniboss, vagy hogy nevezzem (és akkor onnantól nem lenne több csontváz a játékban). Vagy ott volt a Lidérc a pusztítás maszkjaiban, aki elől nem lehet elfutni, mert mindig eléd kerül. Azért ez igen sokat dob egy szörnyetegen...

A vasevővel kapcsolatban van leírás a Rémület Útvesztőjében, ha az aranyeső után lefelé mész.
A Quargant mitől lenne polip? Egyetlen csápja sincs.
Nem keverem a szörnyeket, hanem csak tágan értelmezem. Akkora böhöm nagy különbség nincs egy óriásrovar és egy rovar-ember teremtmény között, főleg ha még repülni is tud.

A modern fegyverek meg csak akkor jók, ha csak neked lehetnek olyanok. Ezért lesz az én könyvemben is grenade launcher, az csak a tied lehet. Onnantól hogy az ellenségnek is van sznajper puskája meg machinegun, értelmét veszti a dolog.
2012. december 22. 22:06 | Válasz erre | #127
\" lehetne egy olyan univerzum ahol fantasy lények vannak modern cuccokkal. Szerintem azért az alap sémát feldobná például egy ork motoros banda , elf mesterlövész,rakétavetős törpe vagy épp egy troll nehézgéppuskás.\"
azt a vilagot ugy hivjak hogy Shadowrun ;)
2012. december 22. 16:36 | Válasz erre | #126
Nekem eszembe jutott , hogy lehetne egy olyan univerzum ahol fantasy lények vannak modern cuccokkal. Szerintem azért az alap sémát feldobná például egy ork motoros banda , elf mesterlövész,rakétavetős törpe vagy épp egy troll nehézgéppuskás. Elsőre biztos hülyén hangzik , pláne a keményvonalas fantasy rajongóknak tűnik , de ha hülyeségnek hangzik mondjátol meg nyugodtan. Amúgy néha a könyvek nem hasznának ki pár lehetőséget például én a Szamuráj kardjából hiányoltam a nindzsákat , vagy valamilyen harcos szerzeteseket (lehet , hogy voltak benne csak én nem futottam eggyel sem össze). Azért a humanoidokkal is lehetne ötletelni , mert ott se vitték a kreativitást túlzásba. Amúgy engem az idegesít ,ha egy spéci teremtmény ilyen nagyon alap névvel van ellátva csak nála nagybetűvel írták (például Sötét Alak ). Amúgy néha tényleg elkélne egy két leírás , de néha először inkább először le kéne rajzolni egy ötletest teremtmény és csak utána elnevezni.
2012. december 22. 09:08 | Válasz erre | #125
Mukade japánul a százlábú!Csupán ennyi.A totate kumo = karoló pók;a dai-oni = nagy-démon;a shura pedig küzdő-t,harcoló-t jelent!
Szóval nem valami fantáziadús nevek ezek,csak mivel nem lettek átfordítva japánról,nekünk magyaroknak hangzatosabbak![smiley]awink[/smiley]
Számomra azokról a teremtményekről,amelyekről van egy egyértelmű,jó ábra,nem szükséges külön leírás!Persze ha mégis van róluk egy ízesebb,nyilván nem probléma![smiley]eljen[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. december 21. 20:48 | Válasz erre | #124
Igen, feltételeztem azért tette fel Reactor a kérdést, mert nyilván egy kalandot készít elő, és kíváncsi volt, hogyan vélekednek mások erről a kérdésről. Nyilván többen vagyunk, akik többféle képpen látjuk ezt a dolgot. A Sötétség tőrei fordításánál bizony az író elkövette azt a hibát, amit nekem is felróttak itt a Fekete lovag kalandommal kapcsolatban, hogy egy teremtmény, legyen az egy egyszerű csontvázharcos vagy egy Mukade (ez a név alapból semmit nem mond nekem), de legyen róla valamiféle leírás. Nincs azzal gond, ha mondjuk egy temetőben bolyongsz és csak csontvázak, zombik, meg ghoulok támadnak rád, és kísértetek meg lidércek üldöznek, ezeket megfelelően kombinálva még lehet jó a kaland, noha csak 5 fajta élőholt teretményt említettem meg. Na de ugye egy temetőben ritkán látni kígyóembert és nindzsát, melyek azért szintén előfordulnak a Titánon, de nem egy kripta a kedvenc tartózkodási helyük. A Vámpír kriptája jó példa arra, hogy az élőholt teremtményekből is lehet színes kalandot varázsolni, anélkül hogy negyven zombit és húsz csontvázat kellene kiírtanod, mert az tényleg nagyon egysíkú lenne. Nekem külön tetszett a négykarú csontváz, akinek még a szeme is izzott! A lényeg tényleg a sokszínűség, és a Te írói fantáziád. Azt meg hogy hogyan nevezel el egy általad kitalált teremtményt, a te egyéni ízlésedrevan bízva...[smiley]crazya[/smiley]
2012. december 21. 19:07 | Válasz erre | #123
Oké,csak furcsa volt a válaszod ebben a stílusban,mert bár a szörnyekről van szó,nem volt téma a könyvírás;te meg úgy válaszoltál mintha tanácsokat adnál hogy ? valaki hogy írjon,hogy ne írjon szörnyeket a majdani könyvébe.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. december 21. 19:03 | Válasz erre | #122
Tudtommal a vénuszos kiadású könyvekből kimaradtak képek,és a Mélység rabszolgái is ilyen!A maijem-nosoth pl.kimaradt.Viszont a zagoros kiadásból már nem!Nézd csak meg,minden bizonnyal a 115.fp.képe az!Ha az,nem szimpla alakváltóról van szó!

A nyálkalények bár hasonlóak,nem feltétlenül-eltérő nevekkel- azonosak!Nyálka,protoplazma is két külön dolog!
A vasevőt mivel nincs róla egy korrekt ábra,ill.definiáló leírás,a magam részéről pusztán egy ügyességlopó szivatásnak tartom,kreatív szörny helyett.

Ez a quagrant pedig egy szimpla szárazföldi polip,ezen a néven.Nálam ez sem a kreativitás netovábbja!
Elég csak a két szörnyet bemutató képekre nézni és azonnal ordít az égbekiáltó különbség az iszapszívó és a mocsárjáró közöt!Te mit néztél ember? [smiley]wow1[/smiley]
Az iszapszívó egy-amennyire csak lehetséges-egyedi csápos szörny,míg a mocsárjáró olyan mint egy tengeri uborka,csak tépőfogas szájnyílással!
Az óriás darázs sem azonos a darázs orgyilkossal!Az első egy nagyra nőtt rovar,míg a második egy humanoid darázsra jellemző jellegekkel,mint pl.a darázsfeje!
Úgy tűnik elég durván kevered ezeket.
Az hogy a Királyok koronájában visszakerülhetsz annak a térségnek abba az időszakába amikor még más,a történet jelenkorára kihalt élőlények vannak,nem magyarázat arra hogy ne élhetnének dinok,vagy azokkal azonos jellegű lények bárhol a Titánon!Egyrészt ez az infoforrásod nagyon rejtett kijelentésed tényerejéhez,másrészt nem is rémlik hogy ott dinókról lenne szó!
De mégha így is lenne, X dinófaj(ok) onnan mára kipusztult(ak),míg más fajok fennmaradtak,ennyi.Nyilván az óriásgyík és a kaméleonita nem dinók!

A mocsárban szigonylegyek támadnak(lásd Varázsló kriptája),a tűlégy meg nem tudom milyen,mert se kép,se leírás róla,de az mintha a sivatagban támadna(Rémület útvesztője).Így valószínűleg ez a két lény sem azonos!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. december 21. 18:17 | Válasz erre | #121
Cyborg17 ez szól mindenkinek aki KJK írásra adja a fejét! Amikor Runnerék meghírdették az első pályázatíró versenyt és volt alkalmam kicsit beleolvasni a többi műbe, hát néhol kapkodtam a fejemet. Néhányan kapásból kiszúrtátok a wu-tang harcosokat, mondván, hogy ez nem egy rapper klán, mit keresnek a Titánon... Holott a kínai harcművészerben igen is léteznek, csak hát ugye errefelé a rapperek hamarabb ideértek. Sokszor nekem is számítógépes játékok és fantasy könyvek adnak ötleteket, ott aztán tényleg van minden ami szem-szájnak ingere. Néha tényleg csak ennyi kell, és eléggé egyedi lehet a teremtmény felhozatala egy kalandnak...[smiley]taps[/smiley]
2012. december 21. 18:09 | Válasz erre | #120
A Maijem-Nosoth vélhetően egy szimpla alakváltó, csak a neve más. Legalábbis a leírás szerint ilyennek kellene lennie. Na meg a hozzá tartozó halálpont is ezt engedi sejtetni. Nekem Stephen King művéből a Krajcáros ugrott be, bár az jóval erősebb volt, de az alakváltás képessége erősen hasonló.

A Vasevővel nincs különösebb gond, kifejezetten tetszett, hogy ő speciális szörny, nem az életerőmet vonja le hanem az ügyességemet. Persze a mindenféle nyálkaszörnyek is túl vannak használva mostanra már...volt a Skorpiók Mocsarában is nyálka, aztán a Lidérckastélyban Protoplazmatikus nyálka, meg Halál Csókja Protoplazma meg ilyenek. Ezek kb. ugyanazt tudják, csak épp a nevük más. Meglehetősen olcsó módszer a szörnykínálat \"szaporítására\", hogy kettőnek elmegy ha más a neve.

A Quargant is érdekes szörnyeteg, de szívesebben láttam volna róla valami egészalakos képet. A Mocsárjáró megintcsak egy Iszapszívó akar lenni, csak éppen máshogy van elnevezve. Aztán az óriásrovarok (Darázs orgyilkos, Óriásdarázs a Gyíkkirály szigetén stb.) szintén unalmasak egy idő után.
Nem vagyok jóban a dinoszauruszokkal sem, főleg a Titánon nem. Az óriásgyík, kaméleonita stb. az rendben van, de a dinoszaurusz egyrészt baromi ötlettelen, másrészt elvileg azok már nem élnek a Titánon...ha jól emlékszem, a Királyok Koronájában is van ilyen halálpont, amikor nagyon visszautazol az időben, és dínókat látsz (lehetetlen! Ez a faj több száz éve kipusztult). Ami a Haláltalizmánt illeti, meg a Robot Komedót, ezek másik világokban játszódnak, úgyhogy itt nincs időrendi hiba.
A környezetek állatvilágával sincs baj, természetes ha sötét erdőben medvék, farkasok kószálnak, vagy a mocsárban Tűlegyek támadnak, óriási piócák meg iszapszívó :)
A főellenségekkel meg az a baj, hogy miután kiadták a Titán világkönyvét, utólag igen nehezen toldhatnak bele bármit is. Az eddigi főmonsztáknak mind volt háttérsztorijuk, a mostaniaknak viszont már nincs, szerintem ezért támaszották fel Zagort háromszor is egymás után...
2012. december 21. 17:32 | Válasz erre | #119
Egy jól kidolgozott sárkány aranyat ér szerintem!
Vagy ha már ellenség, akkor a főbosst is illene mindig kidolgozni - már ha van. Legyen valamilyen története.
2012. december 21. 15:35 | Válasz erre | #118
Figyu,te konkrétan kinek adsz első szám második személyben tanácsot?[smiley]miaz[/smiley]

Másrészt mivel tetszik a téma,jobban elmélyültem benne,és a következőekre jutottam!Az a helyzet hogy valójában nincs is olyan túl sok féle \"szörny\" mint azt gondolnánk,azaz alapminták vannak,és aztán annak szinte végteleníthatő variációi!
Először is két nagy csoport van,a humanoidok/fél-humanoidok és a nem humanoidok!A nem humanoidok lehetnek növények,állatok,szörnyek;ezt tovább bontva az állatok lehetnek normál,jelenleg is élőek(pl.farkas,medve,stb.),valaha éltek(pl.triceratops,kardfogú tigris),aztán ezek speciális(olyan állatok amelyek nem léteznek/léteztek,de akár lehetnének is,ill.lehettek volna,vagy valamilyen szipla állat speciális képességgel,pl.hófarkas,halálsólyom,szigonylégy),vagy óriás változatai(pl.óriás pók,óriás ölyv),és végül mitikus állatok(pl.unikornis,pegazus)!A növények hasonlóak,csak ritkábban ellenfelek!
A szörnyek pedig leggyakrabban vagy mixelt teremtmények(pl.manticore,griff),vagy az előző kategóriákból valóak,azokat többé-kevésbé eltorzítva(pl.sárkányok,gargantis,mint egyfajta mágikus t-rex kópia)!Itt derül ki milyen ritka a saját kreatúra,ami a szörnyek lényegében harmadik kategóriája(ilyen pl.a vérvad,iszapszívó,vagy a Szamuráj kardjának óriás mormotája)!
Enyhén önálló kategória az élőholtaké(hiszen bármiből lehet élőholtat csinálni),és a külső síkok lényeié,mint pl.a démonok.
A Titán egyik gyengéje hogy nincsen fajegységesítés,ezért néz ki X szörny egyik könyvben így,a másikban amúgy!
Plusz Livingstone-nál szépen megfigyelhető,hogy kései könyveiben már nem nagyon tud új szörnyeket bevetni,és így a régieket ismételgeti!Ha akad is új monszta,akkor az általában humanoid,amit-bár nem feltétlenül lesz rossz-nem ügy kitalálni(káosz vadember,gigantusz,élősködőivadék,stb.)vagy ötlettelen(pl.mocsárjáró)!
Killmasterrel alapvetően egyet értve én is szeretem a klasszikus humanoidokat(törpe,elf,ork,goblin,troll,ogre,stb.),ill.ezek jobban bejönnek mint egy az újdonság miatt kierőltetett valami!Egyrészt ahogy killmaster írja,egy-egy jelző is fel tudja dobni ezeket a lényeket(vagy ha annyira fontosak nevükön is nevezhetőek,pl.Ulag(az ork törzsfőnök fia)),másrészt ha ezek aránya nem megy 50% fölé,a másik 50% pedig érdekes,ritkán használt(pl.agypusztító,manticore,óriás skorpió,pegazus,pokoldémon)vagy ötletes sajátos szörnyekkel(amelyeket már többször írtam,vérvad,iszapszívó,nyálkaevő,krell,grannitusz)van kitöltve,nem vészes az ismétlésük,és nem lesz unalmas!Vagy ha nagyon nincs jó,új ötlet,akkor dobjuk be a sablon dögöket egy kicsit megspékelve,mint pl.élőhalott óriás pók,csontváz farkas!Na persze ez a kalandkörnyezet függvénye is,de tuti hogy ezt mindenféle terephez,korhoz össze lehet hozni!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© killmaster (Savanyúhas)
2012. december 21. 12:53 | Válasz erre | #117
Én a magam részéről szeretem az átlagos és ismert teremtményeket, sőt ha ezek elnevezései kerül egy kis fantázia is (Pl: Ork törzsfőnök, Goblin Sámán, Csontváz Király) ez már feldobja az amúgy egyszerű és kézenfekvő teremtmények neveit. Ettől függetlenül lehet aztán saját, de jól kitalált teremtményeket alkotni, esetleg az európán túli hiedelemvilágból is kiemelni egy-egy jobb karaktert. A Szamuráj Kardja tele van ilyenekkel. (Igaz ezek némelyike eléggé mókás!) De amire roppantul figyelj, hogy a sci-fi és a fantazy elemek ne keveredjenek, mert az nevetségessé teszi az amúgy jó történetet. Pár soros leírás nem árt ha van az ellenfélről, pláne ha nem hétköznapi illetőségű. Én általában kerülöm az Elementál-Dinoszaurusz-Vámpír-Sárkány és hasonló elkoptatott tuti ellenfeleket, mert már annyi KJK történetben szerepeltek, hogy az már sok is. A többi a saját ízlésedre van bízva, persze ne csodálkozz, ha akadnak olyanok, akik kifogásolják ilyen vagy olyan okból a teremtményedet. Nem tudsz mindenki kedvére tenni...[smiley]duma[/smiley]
2012. december 21. 10:00 | Válasz erre | #116
Én úgy vettem észre hogy a klasszikus fantasy világok alapvetően a késő kelta,és a germán-abból is elsősorban a skandináv-mitológia alakjaiból népesülnek be!(pl.a tündérfélék,mint az elfek is,a goblinoidok(goblin;ork;hobgoblin;ogre;és ezek mindenféle keveréke)aztán az olyan szörnyek mint a troll;a vérfarkas;különböző tengeri szörnyek;élőholtak(bár ezek szinte minden mitológiában felbukkannak))Ehhez jön még valamilyen szinten a többi kultúrkör mitológiája(főleg a görög,mint a hidra;kentaur;meduza;minotaurusz;stb.),aztán a jelenleg is élő állatok/ősállatok(pl.farkas;medve/tyrannosaurus),majd a saját ötletek(pl.vérvad;iszapszívó)!
Én személy szerint leginkább a klasszikus fantasyt szeretem,úgyhogy sokadszorra sem zavarnak mondjuk az orkok,goblinok.Számomra csak annyi a lényeg hogy ezek ne legyenek unalmasak,hogy X arányben hozzájuk kell adagolni egyéb,egzotikus szörnyeket is,és ezek ne csupán egyéb humanoidok legyenek!Szeretem,ha ezek amellett hogy kreatívak,és illenek az adott fantasy világ hangulatához,nem teljesen illogikusak!Példák:tetszik a már fentebb említett vérvad,iszapszívó,de bejön pl.a manticore,nyálkaevő,óriás homokhernyó(itt elsősorban a \"Tűzhegyes\",de a \"Rémületes\"sem rossz!),grannitusz;aztán bár már kommerszebb,de jó néha egy-egy sárkány,óriás skorpió,mamut,t-rex,vagy olyan dög mint a gargantis!Nem tetszenek viszont az olyan semmitmondó nevű szörnyek mint pl.sziklavad;ronda vadállat;csápos szörny;vagy a szerintem erőltetettek mint pl.korongád;vasevő;mocsárjáró.Úgyancsak nem jönnek be az ötlettelen humanoidok.
Aztán vannak szörnyek amik tetszenek,de ötlettelen a nevük!Pl.káosz vadember;káosz iszapvad;víziszörny(Skorpiók mocsara);szörnyszülött.
Az általad felemlített Mélység rabszolgáinak szörnyei felemásak számomra!A darázs orgyilkos/szárnyas orgyilkos nem jön be;a maijem-nosoth passz,mivel nem tudom hogy néz ki;anemorus nem rossz,de nem is különösebben jó;ektovult jó;quagrant,hangya-szimbióta,kokomokoa,murkuron mind elég erőltetettnek tűnik,egynek elmennek,de nem különösebben jó szörnyek!
Hirtelen a Haláltalizmánt,és a Gyíkkirály szigetét hoznám fel példának,amelyekben egész jó a szörnyfelhozatal(kellően vegyes-humanoid-állat-szörny,jó ezek eloszlási aránya,és nincs nagyon elb...ott,erőltetett szörny)!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. december 20. 19:39 | Válasz erre | #115
Skacok!!!

Szerintetek milyen teremtményekkel érdemes benépesíteni a kalandjátékok világát? A goblinorkcsontvázzombitroll-kategória az alap, ki is emeltem pár könyvkritikámban, hogy egy idő után meglepően unalmasak.

Vannak nagyon jól kitalált teremtmények, például az Anemorus, az Ektovult, az Alakváltó, az Elementálok...és ott vannak az ellenpéldák, a rendkívül fantáziátlan, silány, selejtes lények: Gúbelpotómusz, a fogfájós patkány, a mindenféle állat-ember kevercsek, reptoidok, krixkraxiak, lumbulábiak, guargumik, motherbookdriverek...nagyon le tudja rontani egy kaland értékét, ha idióta szörnyekkel rakják tele.

Szóval ti milyeneket \"szerettek\", milyen szörnykínálatot?
Első oldalElőző oldal12345678Következő oldalUtolsó oldal