Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Rejtvények, érdekességek…
BejelentkezésRegisztrációElfelejtett jelszó
Első oldalElőző oldal12345678910111213Következő oldalUtolsó oldal
2014. április 15. 11:08 | Válasz erre | #470
[spoiler]úgy tudom hogy az odd egyenlőtlent is jelent szóval ha az egyikbe egyet a másikba 12-t rakok akkor az is egy megoldás.[/spoiler]
2014. április 14. 19:21 | Válasz erre | #469
[spoiler]Hoppá, igazad van, valóban nyolcfelé kell vágni ahhoz, hogy kis kockák legyenek belőle.[/spoiler]
2014. április 14. 18:53 | Válasz erre | #468
[spoiler]Ha egy kockát négyfelé vágsz, abból nem 4 kocka lesz. Feltételve, hogy az új kockák oldalai az eredeti kocka oldalhosszának a felével megegyező hosszúak, 8 kis kockát kapsz (nyilván ekkor már nem négyfelé vágásról beszélünk). A vagdosós gondolatod azonban nyolc kockával is hasonló, mint néggyel, így fenti megjegyzésem csak egy mellékes észrevétel.[/spoiler]
There's just two ways this can end, and in both of them, you die!
2014. április 14. 18:29 | Válasz erre | #467
[spoiler]Szerintem jó, a feladat csak annyit ír, hogy mindkét pohárban páratlan számú kockacukor legyen, a kávéról nem szól semmit, az nem kritérium, hogy megmaradjon. :D (Persze ez csak akkor jó, ha valahogy bele lehet rakni az egyik poharat a másikba.)[/spoiler]
2014. április 14. 18:26 | Válasz erre | #466
[spoiler]\"Ha elkezded feldarabolni a kockacukrokat, akkor el kell kezdeni arról vitázni, hogy a 1.5 kockacukor az páros vagy páratlan darabszám-e.\"

Én ebben nem vagyok annyira biztos, ugyanis itt nem konkrét méretű kockáról, hanem csak simán kockáról van szó. Az nem kitétel, hogy mekkora kockák legyenek a kávéban, csak az, hogy páratlan számú kocka legyen. Ha egy kockát négyfelé vágok, akkor abból 4 darab kocka lesz. Ezek valóban az eredeti kocka egynegyedei, de attól még kockák (feltéve, hogy pontosan vágtam). Szerintem ha a kávéban van egy nagy kocka, és négy kis kocka, akkor a kávéban páratlan számú kocka van, függetlenül attól, hogy az eredeti kockák mekkorák voltak.
Leegyszerűsítve: egy 4*4*4-es kockacukor is kockacukor, meg egy 1*1*1-es kockacukor is kockacukor.[/spoiler]
2014. április 13. 22:31 | Válasz erre | #465
[spoiler]Nem tudom, az felmerülhet-e, hogy megisszuk ez egyik kávét feketén, az üres pohárba belerakjuk a telit, a telibe pedig a 13 cukrot. Így a teli pohárban 13 cukor van, az üresben pedig szintén, hisz abban benne van a teli pohár. Persze ehhez megfelelő poharak kellenek, de szerintem a kritériumoknak megfelelő megoldás kapható.[/spoiler]
There's just two ways this can end, and in both of them, you die!
2014. április 13. 21:59 | Válasz erre | #464
[spoiler]Ha elkezded feldarabolni a kockacukrokat, akkor el kell kezdeni arról vitázni, hogy a 1.5 kockacukor az páros vagy páratlan darabszám-e. Mindig is kíváncsi voltam rá, hogy a tört számoknál van-e, és ha igen, akkor hogyan, definiálva ez a fogalom, de sose néztem alaposabban utána.

A megoldás természetesen a szöveg angol voltában keresendő, azaz az \'odd\' kifejezés két jelentésében. Én konkrétan az 1-12, esetleg 3-10 kombinációra gondoltam. Az, hogy valaki cukor nélkül issza a kávéját, nem tekinthető különösnek, külön szó is van rá: feketén, és a nulla cukor az a páros kategóriába esik. Viszont 10 vagy 12 cukorral inni, na az eléggé szokatlan.[/spoiler]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2014. április 13. 20:02 | Válasz erre | #463
[spoiler]Hát, ez tényleg szemétnek tűnik. Nézzük sorba, mit tudunk:
1. Egy páratlan számot nem tudsz felírni két páratlan szám összegeként, mert két páratlan szám összege mindig páros. Tehát itt valami turpisság leledzik.

2. A feladvány szöveg angol, az, hogy nem magyarul írtad, két dolgot jelenthet:
a, a feladvány szövegében rejtőzik valami, amit nem lehet magyarra lefordítani
b, csak úgy angolul írtad
Namármost, ha a \"b\" verzió igaz, akkor semmivel sem jutottunk közelebb a megoldáshoz. Ha az \"a\" a helyes, akkor nekem max annyi jutna eszembe, hogy az \"odd\" szónak több jelentése is van. Tehát pl. lehetne furcsa vagy szokatlan számú kocka is. Hozzátenném, nekem perpillanat egyik szám sem tűnik szokatlannak. De ez persze a kávézó szokásától is függ, lehet valakinek szokatlan, ha egy kockacukor sincs a kávéban, a 13 kockacukor egy kávéscsészében pedig szerintem a legtöbb embernek szokatlan. :D

3. Persze lehet, hogy valami olyan megoldással kellene élni, amit a szöveg nem kínál fel. Pl. ha egy kockát négyfelé vágunk, akkor abból az egyből négy kockacukor lesz. A feladvány csak azt mondja, hogy páratlan számú kockacukornak kell lennie mindkét pohárban, arra nem tér ki, hogy ezeknek a kockáknak pontosan mekkorának kell lenniük. Így pedig lenne tizenhat kockánk, amit már el lehet osztani kétfelé úgy, hogy két páratlan számot kapjunk (pl. 5+11) [/spoiler]
2014. április 13. 19:33 | Válasz erre | #462
Ez egy rendkívül szemét fejtörő:

You have thirteen sugar cubes and two cups of coffee. You have to divide all of the sugar cubes between the two cups so that both have an odd number of cubes in it.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2014. április 3. 13:28 | Válasz erre | #461
2014. április 3. 09:22 | Válasz erre | #460
[spoiler]Ez esetben a harmadik helyen 15 méh van. Ez azt jelenti, hogy hogy az első két ördögfióka ugyanannyi méhet lát, illetve egy-egy különböző színű gömböt, így ugyanott vannak, mégpedig ott,ahová a varázsló tart. Aturnak az első két szolgálója egyikéhez kell teleportálnia.[/spoiler]
There's just two ways this can end, and in both of them, you die!
2014. április 3. 07:35 | Válasz erre | #459
Húha, ezentúl nem ülök le fáradtan írogatni, a harmadik ördögfióka jelentését benéztem, egyhetede helyett egyötöde kellett volna. Mindenesetre köszönet az eddigi megoldásokért, ezeket így helyesnek nyilvánítom. :D A javított harmadik ördögfióka jelentés így nézne ki:

A harmadik ördögfióka javított jelentése:
1. Találtam egy zöld varázsgömböt.
2. A méhek egyötöde a terület északnyugati sarkában volt, egyharmada az északkeletiben, e két csoport tagjai számának különbségének háromszorosa a délnyugatiban, 1 pedig a délkeletiben. Több méh nincs.
2014. április 3. 01:26 | Válasz erre | #458
[spoiler]Egyetértek az előttem szólóval.

Az első és második ördögfiókánál ugyanúgy 28 méh van, innentől az a kérdés, hogy a harmadiknál mennyi. Ha nem 28, eldönthető a kérdés, ha 28, nem.

Sajnos azonban a harmadik ördögfióka tényleg beszámíthatatlan. Mivel a méhek harmadáról beszél, így kizárható, hogy itt 28 méh van, azonban ellentmondásokba keveredik a küldönc. X/3+X/7+(X/3-X/7)*3>X (egészen pontosan 22X/21). A különbség lehetne fordítva is ha csak a matematikát nézzük: x/3+x/7+(x/7-x/3)*3+1=x. Ennek a megoldása ugyan pozitív, de nem egész, illetve délnyugaton negatív számú méh lenne, ami megint csak nem jó.

Amit még hozzátennék, hogy egyáltalán nem derül ki, hogy a harmadik ördögnél csak a sarokban lennének méhek. Így tehát az egyenlet, figyelembe véve az esetlegesen nem sarokban lévő méhek Y számát (ami pozitív mennyiség szükségszerűen):
X/7 + X/3 + (X/3 - X/7)*3 + 1+Y = X
Ami két ismeretlenes egyenlet, ami még akkor sem lenne megoldható, ha a X/7 + X/3 + (X/3 - X/7)*3 + 1 = X egyenletnek lenne pozitív egész gyöke.
[/spoiler]
There's just two ways this can end, and in both of them, you die!
2014. április 2. 23:21 | Válasz erre | #457
[spoiler]A harmadik ördögfióka egészen biztosan meghülyült.

Méhek teljes száma: X

Méhek száma a jelentés szerint:
X/7 + X/3 + (X/3 - X/7)*3 + 1

Matematikailag tehát:
X/7 + X/3 + (X/3 - X/7)*3 + 1 = X // *21
3X + 7X + 21X - 9X + 21 = 21X
22X + 21 = 21X
X = -21

Innentől kezdve az ördögfiókák nem beszámíthatóak, nem szabad elhinni egy szavukat sem, Aturnak esélye sincs pontosan tudni, hová tart.

Csak érdekességképp: a második ördögnél van 14 lóherés, 7 pitypangos, 4 jácintos és 3 kék gömbös zümi, összesen 28. Már persze ha lehet hinni neki.

Az első ördögnél összesen szintén 28 méh volt, de ismét csak akkor, ha lehet hinni neki.[/spoiler]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2014. április 2. 20:36 | Válasz erre | #456
Akkor itt a következő, ez már inkább matekosabb feladvány. Ha valami nem tiszta, szóljatok!

Happan, a félkegyelmű varázsló különös mágikus kísérleteket folytat, melyek érdekében varázslattal lezárt két kisebb területet a kastélya kertjéből. Ellenlábasa, Atur szeretné megkaparintani az egyik kísérlet eredményét még Happan előtt, ehhez azonban valahogyan pont a megfelelő időben kellene bejutnia a célterületre.
Aturnak sikerült is kidolgoznia egy teleportáló varázslatot, amely áthatolna a kísérletet védő mágián, a gond csupán az, hogy nem tudja, a két lezárt rész közül melyiket kell választania.
Végül elküldte három ördögfióka szolgáját, hogy hatoljanak be, és derítsék fel a terepet. Atur tudja, hogy az egyik helyen egyetlen varázsgömb található, amely vagy kék, vagy piros, vagy zöld. A másik helyen, ahová szeretne bejutni, három varázsgömb is van: egy kék, egy piros és egy zöld. Az ördögfiókák csak behatolni és jelentést tenni tudnak, kijönni már képtelenek. A teleportáló varázs Atort ahhoz az ördögfiókához repíti, amelyikhez szeretné, de csak egyszer használhatja.
Az ördögfiókák szerencsésen be is jutottak, felderítési stratégiájuk azonban nem éppen a mesterük igényeinek megfelelő. Mindhárom ördögfióka felfedezett egy-egy varázsgömböt, utána viszont a védővarázslat miatt bentrekedt méheket kezdték tanulmányozni.

Az első ördögfióka jelentése:
1. Találtam egy piros varázsgömböt.
2. 14 méh sárga volt, a többi pedig barna.
3. 12 méh volt hím.
4. 13 méh nagy volt, a többi kicsi.
5. 4 sárga méh volt nagy, 5 sárga volt hím és 3 hím volt nagy.
6. Egyetlen nagy, sárga hím méh volt, és minden méh vagy nagy, vagy hím, vagy sárga volt.

A második ördögfióka jelentése:
1. A méhek felét a lóhere vonzotta, negyed részüket a pitypang, egyhetedüket a jácint, a többi 3 pedig egy kék varázsgömb fölött lebegett.

A harmadik ördögfióka jelentése:
1. Találtam egy zöld varázsgömböt.
2. A méhek egyhetede a terület északnyugati sarkában volt, egyharmada az északkeletiben, e két csoport tagjai számának különbségének háromszorosa a délnyugatiban, 1 pedig a délkeletiben.

Eldöntheti Atur a jelentések alapján, hogy melyik ördögfiókához kell teleportálnia?
2014. április 2. 19:34 | Válasz erre | #455
Ha valaki nagyon szkeptikus, készíthetek egy videót, amiben öt szét-összekapcsolással összerakok 6 db. 5 szemből álló láncot élőben. :D

Szerkesztve: ja, most látom, min csúszott el az egész. FireFoxnak tényleg igaza lenne, ha 6 db kis nyakláncról lenne szó, tehát olyan láncokról, amiknek nincsen két vége, hanem az első szem az utolsóba kapcsolódik. Emiatt elnézést kérek, a későbbiekben igyekszem pontosabban fogalmazni.
2014. április 2. 13:37 | Válasz erre | #454
Biztos, hogy jó a megfejtés, mert ahogy így elolvastam, egy facepalmal jutalmaztam magamat, mert beugrott :D
2014. április 2. 08:16 | Válasz erre | #453
2014. április 2. 07:40 | Válasz erre | #452
[spoiler]A megoldás valóban jó, ezek szerint a részletek nem elég tiszták. Lehet nekem azért volt nyilvánvaló, mert már készítettem láncinget, és abban bőven kellett kapcsolgatni. :D A hat lánc nem végtelenített, a szöveg valóban nem tért ki erre, én úgy gondoltam, a \"lánc\" alapértelmezetten nem azt jelenti.
Droviat okfejtése helyes.[/spoiler]
2014. április 2. 03:01 | Válasz erre | #451
[spoiler]Szerintem a megadott megoldás jó.

Megoldásod során arra jutottál, hogy a láncok körbe vannak kapcsolva (6 kicsi nyaklánc). Erre nem tér ki a szöveg (nem elég pontos a feladvány szerintem), de ha 6 kicsi nyaklánc adott, az általad felvázolt első eset az érvényes.
Azonban ha egy láncon az összes szemet felhasítod, akkor mindenképp szét tudod szedni. 5 szem, 5 vágás. Ha 4 szemet hasítasz fel, akkor is szét tudod szedni, de a megoldáshoz szükséges, hogy az egyik láncon minden szemet felhasítsunk. Ebből a szempontból ennek a láncnak a két vége akár össze is lehet kötve, a dolog akkor is működik (a maradék 5 láncnak egyenesnek kell lennie).

Szóval van öt vágásod (2,5 arany), 5 láncod, és öt felhasított szemed. Egy felhasított szemmel két láncot összeköthetsz. Mivel a többi láncba nem vágsz bele, csak 5 szemet kell összezárni, azaz ez újabb 2,5, összesen 5 arany. Lényegében az általad vázolt második eset, azzal a kezdeti feltétellel, hogy a láncok közül legalább öt egyenes.[/spoiler]
There's just two ways this can end, and in both of them, you die!
2014. április 1. 23:11 | Válasz erre | #450
[spoiler]Ezzel csak saját magával tol ki. Ugye az ártáblázat szerint egy szétkapcsolás és egy összekapcsolás 1 aranytallérba kerül. Legyen az egyszerűség kedvéért 0.5 aranytallér a szétkapcsolás, 0.5 aranytallér az összekapcsolás. A megoldás szerint 5 vágással lett az egyik kis lánc szétvágva, tehát a kis láncok is körbe vannak kötve.

Első eset:
[img=egyeb/v1.jpg][/img]
Az eredeti láncok duplán maradnak (fekete), és a szétvágott lánc egy-egy darabja (piros) kapcsolja őket össze. Ekkor van 5 vágás (2.5 aranytallér) és 10! összerakás, ugyanis a piros szemeket két oldalról is oda kell kapcsolni egy-egy másik lánchoz (5 aranytallér). Teljes ár: 7.5 aranytallér.

Második eset:
[img=egyeb/v2.jpg][/img]
Egy láncot szétvág, a többit csak kettéválaszt, és így illeszti őket össze. Ekkor van 5 vágás a szétszabdalt láncra (2.5 aranytallér), 5 vágás a többi lánc kettéválasztására (2.5 aranytallér) és az első esethez hasonlóan 10 összeillesztés (5 aranytallér). A végeredmény: 10 aranytallér.

Durak szerintem most nem volt valami okos, de kéretik kijavítani, ha rosszul látom a helyzetet. [/spoiler]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2014. április 1. 20:09 | Válasz erre | #449
Megoldás: [spoiler]Duraknak 5 aranytallérra sikerült lefaragni az árat, méghozzá a következő módon: megkérte az ezüstművest, hogy 5 vágással szedje szét az egyik láncot (mindegyik 5 szemből áll), majd ezzel az 5 szemmel kapcsolja össze a maradék 5 láncot. Így összesen 5 szemet kellett szétkapcsolni, majd összekapcsolni.[/spoiler]
2014. március 31. 20:13 | Válasz erre | #448
Hát én ezt passzolom.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2014. március 28. 23:33 | Válasz erre | #447
Fenébe, pedig néha jobb a könnyebb út :)
2014. március 28. 21:44 | Válasz erre | #446
Emlékezetből nem ér, meg kell oldani! :D
2014. március 28. 19:46 | Válasz erre | #445
Az a legjobb, hogy ezt már hallottam általánosban, de a fenének nem akar eszembe jutni... :)
2014. március 28. 17:56 | Válasz erre | #444
[spoiler]\"ha összerakja őket egy kör alakú nyaklánccá\" Persze abban igazad van, hogy ez így nem pontos, mert ha a célvásárlók mondjuk minimók, akkor lényegesen kisebb nyaklánc is elég. Viszont jelen esetben a cél egy emberi méretű, 30 szemből álló, egyetlen, folytonos, kör alakú nyaklánc. :D[/spoiler]
2014. március 28. 09:38 | Válasz erre | #443
[spoiler] Mondjuk kérdés, hogy mekkora nyakra kell az a nyaklánc, mert lehetne úgy is csinálni, hogy egy dupla, egy szimpla és akkor csak 4 arany. [/spoiler]
2014. március 28. 08:16 | Válasz erre | #442
[spoiler]Ez esetben most jó hírrel szolgálhatok: Ben Borryman természetesen tisztességes mesterember. A munkáért 6 aranyat kért volna el, ebből faragott le Durak.[/spoiler]
2014. március 27. 23:43 | Válasz erre | #441
[spoiler]Ehhez most egy kicsit fáradt vagyok, de elsőre az ugrott be, hogy Ben Borryman 6 Aranytallérért cserébe csinálta volna meg, és nem igazán tudom, Durak mi okosat ötölhetett volna itt ki. Aztán felvetődött bennem, hogy mi van, ha Ben retardált (esetleg annak nézi Durakot), és valójában 30 Aranytallért akart volna kérni, amit a józan paraszti ésszel gondolkodó Durak lenyomott 6-ra? De ha tényleg ez a megoldás, akkor nagyon csalódott leszek a szobás példa után.[/spoiler]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2014. március 27. 19:16 | Válasz erre | #440
Közben Durak a Facipő utcában a földön hat darab, öt apró szemből álló ezüstláncot talált. Úgy gondolta, ha összerakja őket egy kör alakú nyaklánccá, akkor sokkal több pénzt kaphat érte, ezért visszasietett Ben Borrymanhoz.
Kiderült, hogy a szemek összeillesztése darabonként egy teljes aranytallérba kerülnek! (Tehát egy szem szétkapcsolásáért és összekapcsolásáért egy aranyat kell fizetni.) Ben Borryman adott egy árajánlatot, Durak azonban most is ravasz volt, és kitalált egy olyan módszert, amivel olcsóbban összerakható a nyaklánc.
Hány aranyért oldotta volna meg Ben a feladatot, és mennyire sikerült lefaragnia Duraknak?
2014. március 27. 19:07 | Válasz erre | #439
[spoiler]A kezdőfelszerelésedet a kulccsal szomszédos vadállatos szobában leled, vagy ez az állítás hamis.[/spoiler]
2014. március 27. 18:44 | Válasz erre | #438
[spoiler]Merre találom a kezdőfelszerelésemet (kard, pajzs, bőrvért)?[/spoiler]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2014. március 27. 16:43 | Válasz erre | #437
[spoiler]Igazából bemákolta, mert ha az a szoba üres, akkor a feladványt ugyanúgy nem lehet megoldani. Feltehetően nem mert túl egyértelmű kérdést feltenni, mert félt, hogy a rossz kérdésért ugyanúgy halál jár, mint a rossz ajtóért, és kockáztatott. De az is lehet, hogy a stressz és a kapkodás miatt tett fel olyan kérdést, ami nem biztos, hogy segíti. Ha már itt tartunk, ti mit kérdeztetek volna?[/spoiler]
2014. március 27. 12:53 | Válasz erre | #436
[spoiler]Szerintem azért a nyolcas, mert abból lehet következtetni a 9-6-3-7-re :D[/spoiler]
2014. március 27. 12:13 | Válasz erre | #435
[spoiler]Én azt vártam volna, hogy mindkét válasz esetén kijön egy egyértelmű megoldás, még ha nem is mindkét esetben ugyanaz. Annyira nem logikáztam végig a dolgot, de egyelőre nem látom, miért pont a 8. szobára kellett rákérdeznie a fószernak. Kicsit úgy tűnik, mintha bemákolta volna ezt a kérdést.[/spoiler]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2014. március 27. 07:11 | Válasz erre | #434
2014. március 27. 04:04 | Válasz erre | #433
[spoiler]7., és a Próbamester azt válaszolta, hogy a szoba nem üres.[/spoiler]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2014. március 26. 18:27 | Válasz erre | #432
Akkor nézzük, mit történt Sukumvit báróval, miután olyan könnyen megoldottad a feladványát!

Miután minden rab sikerrel teljesítette a próbát (kivéve azok, akiknél mindkét ajtó mögött vadállat volt), Sukumvit báró dühbe gurult, és megparancsolta a próbamesternek, hogy ezúttal olyan feladványt készítsen, amivel még a legeszesebb foglyok sem boldogulnak. A próbamester komolyan vette a feladatát, attól tartva, hogy a rabok élete mellett most már esetleg a sajátját is veszélybe került. Kőműveseket és asztalosmestereket hívatott, és építetett egy kis tornyot, melynek a bejárati helységéből kilenc ajtó nyílt.
A soron következő fogolynak (aki véletlenül éppen Tiberiás, a híres tudós egyik tanítványa volt) elmagyarázták, hogy a kilenc ajtó egyike mögött lapul a béklyói kulcsa, a maradék nyolc szoba pedig vagy üres, vagy egy vadállatot tart fogva. Az ajtókra most is különféle feliratokat véstek: annak az ajtónak, amelyik mögött a kulcs rejlik, a felirata igaz, a vadállatos ajtók felirata mindig hamis, az üres szobákhoz tartozó szövegek pedig lehetnek igazak is, hamisak is.

A feliratok a következőek voltak:

1: A kulcs egy páratlan sorszámú szobában van.
2. Ez a szoba üres.
3. Az 5. felirat igaz, vagy a 7. felirat hamis.
4. Az 1. felirat hamis.
5. A 2. vagy a 4. felirat igaz.
6. A 3. felirat hamis.
7. A kulcs nem az 1. szobában van.
8. Ebben a szobában vadállat van, és a 9. szoba üres.
9. Ebben a szobában vadállat van, és a 6. felirat hamis.

Tibériás tanítványa egy darabig tanulmányozta a feladatot, aztán kifakadt:
- Ezt a feladványt nem lehet megoldani! Ez nem tisztességes!
A próbamester erre elsápadt, megijedt, hogy ha kiderül a csalás, akkor Sukumvit báró a fejét veszi.
- Egy kérdést feltehetsz - mondta óvatosan a rabnak. - Ha kedvemre való, megkapod a választ.
Tibériás tanítványa gondokodott egy kicsit, aztán azt kérdezte:
- A nyolcadik szoba üres, vagy nem?

A próbamester megadta a választ, Tibériás tanítványa pedig így már könnyedén megoldotta a feladványt.
Melyik ajtó mögött találta meg a kulcsot?
2014. március 26. 11:07 | Válasz erre | #431
Este lefekvés előtt jól jött. :)
2014. március 26. 07:46 | Válasz erre | #430
Helyes a válasz mindkét esetben, úgy látom, ezek az egyszerűbb feladványok nem jelentenek kihívást. Ma este bepróbálkozom egy nehezebbel. :D
2014. március 25. 22:28 | Válasz erre | #429
[spoiler]
1. 2 arany

2. A jobb oldalit; mindkét ajtón hamis szöveg van, mert nem mindegy melyiket választja, mert a baloldalt meghalna.
[/spoiler]
2014. március 25. 22:03 | Válasz erre | #428
Ezek klasszikusok, de jók!:DD
2014. március 25. 19:32 | Válasz erre | #427
Akkor bemelegítésképpen máris itt van két egyszerűbb. Ha ti is szívesen bíbelődtök ilyesmivel, akkor utána jöhet a folytatás. A feladványok szövegeit \"kjk-sítottam\", de igény szerint mehetnek az eredeti formájukban is.

1.
Durak, a rafinált törp kereskedő egyszer éppen Feketehomok Kikötőben járt, és vásárolt Ben Borrymantól egy ezüst medált 7 aranyért. Másnap a medált eladta 8 aranyért egy másik kereskedőnek, utána viszont meggondolta magát, és visszavásárolta 9 aranyért. Később összefutott egy vándorral, akinek megtetszett a medál, és hajlandó volt 10 aranyat fizetni érte.
A kérdés, hogy mekkora volt Durak nyeresége a medálon?

2.
Sukumvit báró egy nap úgy döntött, hogy ezúttal kegyelmes lesz a foglyaihoz, és ahelyett, hogy kivégeztetné őket, egy próbát kell teljesíteniük, amely során elnyerhetik a szabadságukat.
Az első rabot egy terembe hurcolták, amelyből két faajtó vezetett tovább, mindkettőn egy-egy felirattal. A próbamester elmagyarázta, hogy ha a fogoly belép valamelyik ajtón, akkor mögötte vagy egy kulcsot talál, amely a béklyóit nyitja, vagy egy éhes vadállatot, aki az ebédjére vár.
Ha a bal oldali szobában a kulcs van, akkor az ajtaján a felirat igaz, viszont ha a vadállat vár odabent, akkor a felirat hamis. A jobb oldali szobával éppen ellenkező a helyzet: annak az ajtaján akkor igaz a felirat, ha mögötte a vadállat várakozik, és akkor hamis, ha a kulcsot rejti.
A helyzetet bonyolítja, hogy egyáltalán nem biztos, miszerint az egyik ajtó mögött vadállat, a másik mögött kulcs van. A szerencsés rabokra mindkét ajtó mögött a szabadulás, még a pecheseknél mindkét esetben a biztos halál vár.

A bal oldali ajtón a következő felirat található:
\"Mindegy, melyik ajtót választod.\"

A jobb oldalin ez olvasható:
\"A másik szobában van a kulcs.\"

Melyik ajtót válassza a fogoly? (Feltéve, hogy nem akar öngyilkos lenni.)2014. március 25. 08:13 | Válasz erre | #426
2014. március 24. 19:39 | Válasz erre | #425
A Logika Világa c. könyveket ismeritek? Nekem a Seherezádé rejtélye, az A hölgy vagy a tigris és az Alice Rejtvényországban van meg, ezekben gyakorlatilag ilyesmi stílusú rejtvényeket gyűjtöttek össze. Vannak, amik inkább matematikai jellegűek (mint ez a Killmaster féle itt lentebb), de van ami nem. Mindenesetre nagyon sok feladvány simán elmenne kjk-ba is akár.
Ha érdekel valakit, beidézhetek párat. :D
2014. március 24. 14:51 | Válasz erre | #424
Igen, találkoztam vele! :D
http://www.gamestar.hu/2048-puzzle-f...ge2048-3d.html

Köszi Killmaster, még több ilyet! :D
2014. március 24. 12:13 | Válasz erre | #423
[url=http://www.csie.ntu.edu.tw/~b01902112/9007199254740992/]:))))[/url]
© killmaster (Savanyúhas)
2014. március 24. 08:00 | Válasz erre | #422
Bakker! Jó a megoldás, bár nekem nem ez jött ki! Gratulálok! Ebből is látszik, hogy amit én csavaros feladványnak ítélek, az másoknak nem okoz problémát! No majd legközelebb valami \"trükkösebb\" feladvány után nézek! [smiley]vigyor3[/smiley]
2014. március 23. 21:12 | Válasz erre | #421
[spoiler]Az első öttel egyetértek, de utána minek még egyet kétszer átkapcsolni? A feladat kiírása szerint 7-szer [i]lehet[/i] lenyomni őket, nem pedig [i]kell[/i]. [/spoiler]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
Első oldalElőző oldal12345678910111213Következő oldalUtolsó oldal