Zagor.hu
Zagor.hu fórum
4. könyv: Vérescsont
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (3)
[b]Történet (4)[/b]: A történet lényege, hogy Cinnabar, a kalóz, akit Vérescsontnak is neveznek, kalózkatonáival elpusztította a falvadat, megölte apádat és két fivéredet. Bosszút esküdtél, ám Conyn, a fejvadász megelőzött téged. Azonban mint megtudod, Vérescsont újjáéledt és élőholt seregével akarja leigázni hazádat. Ezt kell megállítani! A kalózos történet eddig annyira nem volt jelen az általam olvasott KJK-kban, kivéve a Vértengerekben és a nemrég elkezdett Mélység démonaiban, de mindegyik kicsit másfajta aspektusból mutatja be a kalózokat, így sok újdonságot ad ez a történet is. Külön tetszik a történetben, hogy több főellenségünk is van, akit le kell győzni, és az egyes részek szépen, epizódszerűen építkeznek egymásra, de mindegyik valamilyen helyszínváltással is operál, így összességében egy nagyon jól megírt, változatos történetet olvashatunk. Az egyetlen, amiért nem adom meg a maximális pontot, az az körülmény, hogy a játék során 2-3 alkalommal is Cinnabar fogsága kerülünk, aki a helyett, hogy fogna magát, és megkínálná a szívünket egy kardpengével, mindig kitalál valami extrém szívatást, amiből végül szabadulunk. Ez azért meglehetősen életszerűtlen, még akkor is, hogyha elfogadom, hogy ez a történet szempontjából fontos. A könyvnek főleg az elején lévő nyomozás tetszik, mindig jó úgy kutatni, hogy közben az idővel is küzdünk. Bár egy apró kis kritikám erre is van: akár 1 órát töltünk az elején a piacon, meg az egyéb helyeken, akár ennek a többszörösét, a Vérescsont utáni kutatás fixen éjszaka kezdődik. De összességében nekem bejön a történet.

[b]Gondolkodás/szerencse (4)[/b]: Meglepődtem én is, hogy ebben a könyvben mennyiszer kell okosnak lennünk. Az elején a játékteremben például a legtöbb pénzt egy matematikai feladvány megoldásával szerezhetjük meg (és ebben a kalandban nagyon nagy szükségünk van arra a 10 aranyra, higgyétek el), és ha úgy vesszük egy másik játéknál is kell, hogy az eszünket használjuk. [spoiler2]Ugyanis a Gondviselés nyilánál, ha az első pörgetésnél nem a pontszerző rubrikák egyikét szerzed meg, akkor onnantól kezdve már csak 1 a 72-höz az esélyed a nyerésre (5+5 vagy 5x2). De ha ez összejön és utána kimaradást, vagy pontvesztést dobsz, akkor sem nyerhetsz. De ha háromszor pontot szerzel, amire az esély 10,5%, akkor sem biztos, hogy elég pontod lesz. Szóval hanyagoljuk![/spoiler2] De a játék közben is sok olyan döntés van, amire vannak előre utaló jelek, amikre ha odafigyelsz, akkor az adott döntés már nem is lesz annyira random. Ezenkívül van egy jó kis betűrejtvényünk is, igaz, ahhoz némi információt is meg kell szerezni, hogy utána gondolkodhassunk. Ehhez képest viszonylag kevés olyan helyzet van, amikor egy ösvényválasztáson múlik az életünk.

[b]Nehézség (3)[/b]: Ez már nem tartozik a könnyű könyv kategóriába. Eleve a kötelező tárgyak és információk száma viszonylag nagy, hiszen koordinátákat kell találni, kell valami, ami nélkül az első elfogásunk után nem menekülhetünk meg, meg kell találnunk háromszor is 1-1 segítséget jelentő „szót”, egy mágikus fegyvert, és egy másik tárgyat is, ami elengedhetetlen Vérescsont elpusztításához. Ugyanakkor ezeknek a megszerzése nem annyira nehéz, mint sok más könyvben, lejátszva a könyvet ezek beszerzése egyáltalán nem tűnt lehetetlennek. Viszont a végén a 3 főellenség elég durva skillekkel bír. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy 12-es ügyességgel játszottam a könyvet, és az utolsó csatában 2 életem maradt. Tehát a magas adatok kellenek hozzá.

[b]Játékélmény (5)[/b]: Szinte minden percét élveztem. Az elején a városban kutakodás nagy kedvencem volt, nagyon kevés olyan könyv van, ahol az arannyal igazán jól kell gazdálkodni, és nagyon komoly szerepe van, ez ilyen. Bejön az is, hogy miközben persze célszerű lenne mindent átkutatnunk, de ha ezt tesszük, akkor túl sokan észlelik a jelenlétünket, ami végül a halálunkhoz vezet. Vagy egész egyszerűen letelik az idő. Bejött az is, hogy mindig különböző hajókon üldözöm Vérescsontot, és számos támogatóm van, aki segíteni akar, és akivel egy a célunk. A szigeten lévő élőlények is tetszettek és ez a kis kockadobásos random részleg sem volt probléma. A labirintust kicsit laposabbnak éreztem, de ennyi még bőven belefért, és nem is volt túl hosszú szerencsére. Arra viszont fel kell hívnom a figyelmet, hogy épp amikor a jelszót kérik, ott van a könyvben egy nagyobb hiba, nem annyit kell hozzáadni a betűtábla után kijött számra, amennyi ott szerepel, de a zagor.hu oldalon a „könyv hibái” résznél ezt megnézhetitek, így emiatt pontlevonás nem jár. Számomra ez egy kalandos, izgalmas könyv volt, aminek éreztem a súlyát, volt bennem motiváció, és alig-alig akadt üresjárata.

[b]Összességében: 16/20[/b]
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
Magasan a legszebb és leghangulatosabb borító, amivel eddig találkoztam. Tudom, tudom, ezt most csak hirtelen elragadtatásom mondatja velem, de tényleg tömör gyönyör. Nézzetek csak rá.

[b]Illusztráció[/b]
A belső illusztrációk már nem tartoznak a kedvenceim közé, de azért azoknak is megvan a hangulata. A béna rajzokhoz sorolandó szerencsétlen Velyarde kapitány portréja (26.), a Quasimodo babérjaira törő Akasztófa Silas és a tányérképű Wu-Lin (40.), a felénk tőrt hajító kalóz (126.), és sok van még, nem sorolom tovább. Csinosabbak is akadnak, mondjuk a kaméleonon lovagoló kaméleon (53.), Madame Galbo (100.), vagy a kedvencem: a Kincs gólem (306.). Érdekes megfigyelni Tony Hough-nál, hogy szinte minden figurája nyakrövidségben szenved – főleg az amúgy is bénán ábrázolt alakoknak alig van nyakuk.

[b]Háttértörténet[/b]
Cinnabar (alias Vérescsont) gyerekkorunkban meggyilkolta családunkat, és hát emellett rengeteg más ártatlant is elpusztított portyázásai során. Természetesen annak rendje és módja szerint bosszút esküdtünk a kegyetlen kalózvezér ellen. Amikor utána nyomozva épp a Rákok Kikötőjében járunk, meghalljuk hogy elkéstünk. Cinnabart nemrég utolérte a végzete: egy fejvadász és csapata ütött rajta legénységén, és a meg is ölték a sötét haramiát. Már épp beletörődnénk, hogy akkor nem mi fogjuk átküldeni a rohadékot a túlvilágra, amikor egy részeg öreg azt motyogja nekünk, hogy bár igaz a történet, de az is igaz, hogy Cinnabar vissza fog térni. Ő és emberei ugyanis lepaktáltak Quezkari vudu-istenséggel, így a gonosz banda megmaradt tagjai képesek lesznek visszahozni vezérüket a halálból. Feltámadása után ráadásul olyan erős lesz, hogy az egész földrész retteghet majd haragjától! Nosza, több se kell nekünk, minden további nélkül elhisszük a részeg fecsegését, és már szedelőzködünk is, hogy az álnok tervet megakadályozzuk.

[b]Rendszer[/b]
Van egy plusz „Idő” rubrika a kalandlapon, ennek kapcsán az eltelt órákat kell majd írogatnunk. Ha túl sok órát vesztegetünk, természetesen dicstelen véget ér a kalandunk, de egy bizonyos pont után nem kell számolni (hála az egeknek, én sosem szerettem az ilyesmit).

[b]Eredetiség[/b]
„Divatos” módon egy harci helyzettel indulunk, a részeges öreg meg is hal gyorsan, aztán pedig rengeteg lehetőség tárul elénk. A kalandon simán át is lehet rohanni, de így ugye nem lesznek meg azok a cuccok, amik kellenek majd a végigjátszáshoz. Ha pedig nagyon bolyongunk, az meg időveszteség, de hát muszáj…
A voodoo-atmoszféra megvan, és szerintem totálisan eredeti, szóval le a kalappal: sikerült találni egy olyan területet, amivel kapcsolatban még nem íródott KJK-könyv. A játékbarlang a kikötőben kellemes lett, de valami új játékot azért ki lehetett volna eszelni. Nagyon sok helyen megfordulunk, így kellően változatos lett a kaland, bár olykor érződik a lineáris vonalevezetés, hiába próbálkozik a könyv olyannal, amikor a dzsungelben való történések attól függnek, hogy mennyit dobunk a kockákkal. Ez amúgy is elég „gazdaságos” megoldás lett, mert többször is visszatérhetünk ide, és elvileg ugyanúgy el kell játszanunk a kockadobásokat és átélnünk azokat az eseményeket, amik egyszer már megestek velünk… De legalább van város, van tengeri utazás, van dzsungel, van labirintusos mászkálás, és még egy kísértet hajót is átkutathatunk. Ezek ráadásul mind jól sikerültek.

[b]Kihívás[/b]
Közepesen nehéz. Nem szadisztikusan szivatós a játék, de a vége felé azért érezni, hogy egyre több tárgy, vagy információ szükséges a túléléshez. Vegyük sorba: kell egy cápa karperec (a cápa fogainak számát kell tudni hozzá, arghh… már megint elfelejtettem feljegyezni az ilyeneket, így kereshettem vissza), kell egy jelszó, kell a Csont-sziget két koordinátája, kell hogy Conyn (a fejvadász, aki megölte Vérescsontot) a kalózok után fuvarozzon minket, kell hogy a Hableány nevű hajót meglátogassuk, és feloldozzuk az átok alól, hogy viszontsegítsenek nekünk, és kell az Éjhalál Csontpenge, mert a végén Quezkarit csak varázsfegyverrel győzhetjük le. Azért ezt így utólag átolvasva, elég szép lett a lista.

[b]Főgonosz[/b]
Három is van, és talán nem is Cinnabar a legemlékezetesebb. Ramatu, a vudu-pap és varázslatai nagyon rohadékok, így vigyázni kell vele. Aztán jön Vérescsont, aki szintén nem kispályázik a harci értékeivel, de még rajta is túltesz Quezkari, a démon. Na persze ő nem evilági lény, úgyhogy nem meglepő a természetfeletti erő, de szerencsére tárgyak garmadájával lehet javítani az esélyeinken.
Amúgy az egyik legnagyobb csalódás KJK-gonoszokkal kapcsolatban itt esett meg velem, amikor megláttam a képet, ami az emberi alakban lévő Cinnabart ábrázolja. A szöveg mindig kitér rá, hogy „jóképű”, „jóvágású”, stb. Na most tessék megnézni a 182-es képet. Ez mi? EZ MI??? Ez a homokos kínai mitugrásznak kinéző bájgúnár lenne a rettegett Vérescsont? Legyen elég annyi, hogy sírtam.

[b]Hangulat[/b]
Ahogy említettem, a kaland változatos, és jó hangulatú. Az arany elég fontos tényező lett, bár ha belegondolunk, ez jól illik egy kalózos játékhoz. Vesztegethetünk, adományozhatunk, shoppingolhatunk ezerrel a játék első felében, de azt azért mondja meg nekem valaki, hogy egy nyamvadék kés mitől 8 (!!!) arany? Van egy-két instant halál, de érdekes módon amikor Cinnabar kezébe kerülünk, sosem képes végezni velünk. Mint egy rossz James Bond filmben, mindig úgy akarnak eltenni láb alól, hogy simán kiszabadulhatunk.
Kezünkbe akadhat még egy külön varázstár is a könyvben, amiből bűbájokat tanulhatunk (mind egyszerű, ezért nem kapott külön rubrikát a kalandlapon), kincset kereshetünk, és még sok érdekesség vár ránk, egyszóval jó lett ez!
Értékelés: 7 / 10
Miután 1995-ben kiadták [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=44]A Múmia Átkát[/url], egy 60. kötetet, a Vérescsontot is betervezték. Végül ez nem került kiadásra, a Puffin kiadó leállította a sorozatot. 2001-ben Jonathan Green egy weboldalon elárult néhány dolgot erről a könyvről, de még azt követően sem került képbe ez a kötet, hogy a Wizard újra kiadott 20 régi Kaland, Játék, Kockázat könyvet. A rajongók türelme 2005. novemberében fizetődött ki, ekkor történt meg a bejelentés az egyik fórumon, hogy a Vérescsontot ki fogják adni!

A rajongók számára ez nyilvánvalóan izgalmas hír volt, bár Jonathan már ekkor is hírhedt volt arról, hogy hihetetlenül nehéz, és időnként egyenesen alávaló kalandokat szült (a [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=55]Varázstörő[/url] erre a legjobb példa). Ezért komolyan elgondolkodtam rajta, vajon ez a kötet is beleesik-e ebbe a csapdába, és hogy tanult-e az író korábbi hibáiból.

A Vérescsont Cinnabar kapitánynak, a Titán tengerein hajózó legrettegettebb kalóznak a beceneve. Egy nap legénységével, a Fekete Koponya Kalózaival együtt feldúlja szülőfaludat, Kagylópartot, ami félúton terül el Harabnab és Rákok Kikötője között, az Óvilág egyik királyságának, Vaskövesdnek a tengerpartján. Ennek során a legtöbb férfit -- köztük édesapádat és két fivéredet -- is lemészárolta. Akkor megesküdtél, hogy végzel Cinnabarral, és most elérkezett az alkalom rá, hogy beváltsd ígéretedet. Rákok Kikötőjében látták embereivel együtt, így odautazol és betérsz a Jolly Rogerbe, a kocsmáros azonban azzal a lesújtó hírrel fogad, miszerint Cinnabar halott. Elkeseredetten hagyod el az ivót, és egyből belebotlasz egy részegbe, aki elmondja, hogy megtalálták a kapitány holttestét és a Fekete Koponya Kalózai arra készülnek, hogy voodoo mágia segítségével visszahozzák az élők sorába! Tehát lehet, hogy mégis bosszút tudsz állni a sérelmeidért...

Rendben, a könyv ismét egy halálból visszatért gonosz köré szerveződik, de tény, hogy rég kaptunk olyan sztorit, melyben kalózok játszották volna a főszerepet. A sztori első pillanatától kezdve, amikor is három haramia próbál végezni velünk, tudjuk, hogy a Kalózok ránk fenik a fogaikat! Először is körbe kell kérdezősködni Rákok Kikötőjében, hogy rátaláljunk a kalózok titkos főhadiszállását, mindezt persze úgy, hogy közben ne vonjunk magunkra túl sok figyelmet. Amint ez sikerül, Cinnabar gályáján, a Szukán gályázva eljutunk egy távoli szigetre, melynek templomában akarják a kalózok a rituálét végrehajtani, és visszahozni szeretett kapitányukat az élők sorába. De meg tudjuk-e ezt akadályozni?

Mint azt korábban már említettem, Jonathan Green játékkönyvei hírhedten nehezek, és ez alól a Vérescsont sem kivétel. Bár rengeteg dolgot tudunk vásárolni, amivel megnövelhetjük Támadóerőnket, nagy szükség van arra a 12-es kezdő ügyességre, hogy reális esélyünk legyen Cinnabar legyőzésére. Túl sok helyen kell sikeres ügyességpróbát tenni ahhoz, hogy túléljük a kalandot, egy helyen ráadásul van egy csapda, ahol egymás után négyszer kell dobni két kockával úgy, hogy ne kapjunk dupla eredményt, melynek esélye 50% alatt van. Természetesen alacsonyabb kezdő ügyességgel rendelkező karakterek is jó eséllyel használhatóak arra, hogy felderítsük velük a környéket -- bár nem tudom, ez mennyire megnyugtató érzés.

A fentiekből azt hihetné az ember, hogy annyira nem kedvelem ezt a könyvet, ám kétségtelen, hogy ez az eddigi legjobb mű, amivel Jonathan Green megörvendeztetett minket, és sokkal jobb, mint a legutóbb megjelent és (szerintem legalábbis) rendkívül elkeserítő címet kapott [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=39]A Sárkány Szeme[/url]. A történet alakulását kódszavakkal nyomon követő rendszer korábban is felbukkant már a kötetekben, és itt is igen jó szolgálatot tesz -- és persze arról se feledkezzük meg, hogy régen jelent már meg olyan Kaland, Játék, Kockázat kötet, ami kalózokról szólt volna!
hr
2021. szeptember 7. 11:00 | Válasz erre | #74
Köszönöm. Hogy én azt miért nem vettem eddig észre, hogy a könyveknél ott a megoldás....
© runner
2021. szeptember 7. 10:52 | Válasz erre | #73
A könyv oldalán ott a végigjátszás, és benne a válasz a kérdésedre.

[url=https://zagor.hu/txt/vcs.txt]https://zagor.hu/txt/vcs.txt[/url]
A főhős Te vagy!
2021. szeptember 7. 10:31 | Válasz erre | #72
Sziasztok! Most olvasom a könyvet melóban, sajnos nincs itt időm hatszor végigrágni magam rajta, így elakadtam. 247-es pontról (találkozás Lámpás Jack-kel) mi a jelszó és melyik fejezetpontra kell továbblapozni? Jegyzeteltem a lépéseimet, de lehet, hogy valahol elvétettem a felírást és gyanús, hogy kihagytam a fél könyvet.
2019. július 21. 00:27 | Válasz erre | #71
Sziasztok!

Ki hogyan jegyzetel olvasás közben? Korábban csaknsimán egy füzetbe írtam a dolgokat de van, hogy olyan keszekusza a történet, hogy elsőre nem tudok áttekinthető térképet rajtolni. Lehet kényelmesebb lenne szgépen írni egy doksiba.
2019. május 11. 11:38 | Válasz erre | #70
Sziasztok!

Ha esetleg valakinek megvan a vérescsont és eladná, szívesen megvenném
2018. június 10. 20:06 | Válasz erre | #69
Elkészültem újabb 3 könyv elemzésével, ha valakit érdekel :)

http://velemenyes.blogspot.com/2018/06/vissza-multamba-2-verescsont-ejsarkany.html
© twillight (Kövérorr)
2018. június 7. 20:55 | Válasz erre | #68
[spoiler2]306 238 229 169 266 13 240(n ü<12) 70 98 296[/spoiler2]
2017. január 27. 23:19 | Válasz erre | #67
"elsősorban most játszottam a FireFox által felrakott kalandokkal" - Persze, beugrott, folyamatosan adtad neki a visszajelzéseket. Nem tudom hogy felejthettem el, valószínűleg pillanatnyi elmezavar volt. :)

A smileykkal kapcsolatban pedig egyetértek, alapvetőek jópofák, de olykor előfordul hogy valaki olyat lát bele/mögé, amit egyáltalán nem kellett volna, ez pedig további bonyodalmat szülhet.
2017. január 16. 17:53 | Válasz erre | #66
Nem mindig egyszerű a megfelelő smile-t megtalálni és kirakni. Némelyiknek van "rejtett" jelentése. Azonban nagyon jól tudnak kinézni!
Only in Death - Mindhalálig
2017. január 16. 09:50 | Válasz erre | #65
Az lehet, hogy nem nagyon volt hozzászólásom az utóbbi időben, amitől úgy tűnhetett, hogy nem is fórumozok.Holott voltam én folyamatosan, csak elsősorban most játszottam a FireFox által felrakott kalandokkal.

Ehhez a második bekezdéshez még annyit, hogy némileg ennek az előadásmódhiánynak az enyhítésére lennének tulajdonképpen ezek a "smiley" ikonok, amivel csak annyi a baj, hogy 1.sokszor lusta az ember kitenni;2.olykor öncélúan, nem megfelelően van kitéve, ami megtévesztő, vagyis gyakorlatilag hiába vannak, sokat nem segítenek.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. január 16. 09:42 | Válasz erre | #64
Igazából az ott a végén csak amolyan költői kérdés volt, nem egy kimondottan neked feltett.Bár a hozzád intézett válaszban van, mindenkinek szól, illetve senkinek se.Ez egy ilyen paradoxon.
Nem a fikázással -vagy helyesebben megfogalmazva a negatív kritikával- van itt a fő gond, hanem annak a tálalásával!Ha a kritika normálisan megfogalmazott, és épkézláb indokokkal alátámasztott az rendben van, nem is várom el hogy mindenkinek egyezzen az ízlése.
Magammal kapcsolatban belátom, hogy néha kissé nyers vagyok a megfogalmazással kapcsolatban (és ez bántó lehet), viszont minden esetben indoklok, és úgy vélem a szubjektív véleményem mellett elég objektívan!Ez utóbbit nem sokaknál figyeltem meg itt a fórumon se.Sokszor ha valami egyből nem egyértelmű, inkább megy a támadás, mintsem a kérdezés.Ez pedig egyenes úton vezet el az "anyázáshoz", hogy így fogalmazzak.Számomra a legtöbbször ez a fő baj (minden netes csatornán, nem csak itt).
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. január 15. 19:23 | Válasz erre | #63
" Nem voltam eltűnve."
Hopsz, bocsi, akkor valamit nagyon benézhettem.

"Azzal tisztában kell lenni, hogy a netes kommunikáció mindig félreérthetőbb mint az élő!Többek között a testbeszéd, a hanglejtés, egyszóval az egész komplex előadásmód hiánya miatt"
Nagyon szépen megfogalmaztad, mondhatni a számból vetted ki a szót. :) Csak sajnos ezzel a legtöbben nincsenek tisztában.
© Ravnos
2017. január 15. 12:33 | Válasz erre | #62
Hát azt ne tőlem kérdezd, h miért ment félre. Amúgy meg ilyen a vélemény nyilvánítás! Pl.: a Kétélű jóslatot én is kissé lefikáztam, de SzG jól vette a kritikát, neki kifejezetten tetszett az a könyv....nem értem! [smiley]crushed-1[/smiley] Szóval ebben az esetben SzG is vette a lapot. Ez ilyen valakit bánt vkit nem.

De engem nem is mások hozzászólásai, kritikái bosszantanak fel (na jó de), hanem mondjuk a Démonlovagok újra kiadása, vagy akármelyik újra kiadás amibe vissza kerültek a hibák, vagy eszetlen újra fordítások nevekkel például! Na ezek felhúztak!
2017. január 14. 09:48 | Válasz erre | #61
Örülök hogy neked is tetszett!Kösz!
Ezek szerint én gondoltam azt hogy ez akár túl sértő, bántó is lehet, holott úgy néz ki sokan poénnak fogták fel, értve a célzásokat, és ez tök jó!A probléma ezek után már csak az, hogy egy-két korábbi szövegem -ami bár nem pont ilyen jellegű volt- miért ment félre?
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. január 14. 09:35 | Válasz erre | #60
"Jó téged újra itt látni! [smiley]wave[/smiley]"
??? Nem voltam eltűnve.

""Komolyan mondom, emelem kalapom előtted!" - Köszi szépen, de túlzásokba ne ess azért! :D"
Nem, csak rólad tudtam hogy kiemelten szereted JG műveit, anno beszéltünk már róla, és éppen a JG cuccok fikázásával nem akartam túlzásokba esni.A maguk nemében azért nyilván nem annyira rosszak ezek az anyagok, mint amilyennek a kritikáim alapján lejöhetnek, már csak azért sem, mert minden sztorija annyira komplex, hogy nem kevés agymunka kell az egész kidolgozásához!Gyakorlatilag bármihez hozzá tudok állni objektíven is és szubjektíven is.Objektíven pedig azért jobbak ezek a kalandok, mint kimondottan számomra szubjektíven, ennyi az egész.

""Tudod, ha ilyen stílusú emberek fórumoznának, nem lenne mindenhol állandó anyázás![smiley]eljen[/smiley]" - Ez pontosan így van, sokkal kevesebb anyázás lenne."
Igen, alapvetően az indulat hozta ki belőlem azt a kifigurázást, de mégsem a direkte rosszindulat!Nem tudtam felmérni hogy mennyire lett bántó, vagy éppen nem az az iromány, és ahogyan azt fentebb is írtam, nem akartam túlzásokba sem esni.De örülök hogy végülis jól sült el ez az egész, és ez azon hozzáállásodnak is volt köszönhető, hogy nem besértődősen és/vagy értetlenkedve reagáltad le!Tapasztalataim szerint ez nagyon nem jellemző.Itt a Zagoron is voltam már félreérthető, minden jószándékom ellenére is.Azzal tisztában kell lenni, hogy a netes kommunikáció mindig félreérthetőbb mint az élő!Többek között a testbeszéd, a hanglejtés, egyszóval az egész komplex előadásmód hiánya miatt, és számomra mindig külön öröm, ha valaki enélkül is leveszi a lényeget!

Jól leírod, hogy melyik kaland miként hatott rád, de ezt nagyjából tudtam már a korábbi beszélgetéseinknek köszönhetően!Még anno írtam is valamikor, hogy ahogy láttam, az én kedvenceim még a te kedvenceiddel vannak a leginkább átfedésben, a kivételek ellenére is.

Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. január 13. 22:20 | Válasz erre | #59
Jó egyébként konstruktív hozzászólásokat olvasni normális emberektől, azért is szeretem ezt a Fórumot, mert értelmes dolgokról, vagyis a kedvenceimről - a Kaland-Játék-Kockázat Könyvekről - lehet véleményt írni. Ian Livingstone művei számomra is a hangulat miatt váltak népszerűvé, sok könyvében sokat tápol, ezzel reális esélyt ad a győzelemre. Steve Jackson könyvei kicsit mások, Dr Lecter szerintem tökéletesen megragadta az írói jellemzőit. A többi szerzői műveiben is lehet érdekes ötleteket, fordulatokat találni, de szerintem a történet kell, hogy valamennyire értelmes legyen és a hangulat segítsen azt kiegészíteni - ha nincs meg a belső összhang, akkor nem olyan jó egy történet. Jópár könyvet 20-50 alkalommal is végigolvastam, sokat dobálva végig is játszottam. Azokat szeretem a legjobban, amelyiknek 5-10 alkalom után is van még érdekes mondanivalója. Van még mit bepótolnom, mert még sok könyvet nem olvastam, de rajta vagyok a témán.
Only in Death - Mindhalálig
2017. január 13. 18:15 | Válasz erre | #58
Jó téged újra itt látni! [smiley]wave[/smiley]

Egybe írok, hogy ne legyek "túl sok". :)

".Így ahhoz hogy folytatni tudjam, ismét elő kellene vennem ha nem is ezt, de valamelyik hasonlóan kellemes JG művet." - Ravnoshoz hasonlóan, én is ajánlom még neked a többi könyvét JG-nek, van egy-két jó kalandja.

"Komolyan mondom, emelem kalapom előtted!" - Köszi szépen, de túlzásokba ne ess azért! :D

"Tudod, ha ilyen stílusú emberek fórumoznának, nem lenne mindenhol állandó anyázás![smiley]eljen[/smiley]" - Ez pontosan így van, sokkal kevesebb anyázás lenne.

"mert rólad tudom is hogy JG rajongó vagy." - Ez vicces, már amiatt, mert pont tegnap írtam SzG-nek erről, hogy hogy is van ez. Talán a legegyszerűbb, ha bemásolom ezt a részt:

"Végül is "nagy JG fan" vagyok, ha úgy nézem, de azért egyrészt én is tökéletesen tisztában vagyok a hátrányaival, másrészt egyik könyve se tudtam megközelíteni nálam a DL-t. Kár, pedig nagyon vártam. A Vérescsontban a történetvezetés tetszett, mert általában a főboss mindig a kaland végén van, itt meg viszonylag elég hamar talizunk vele. A Nekro-nak az alaptézise tetszett, amúgy egy kissé túlnyújtott és kiaknázatlan könyv. Alig emlékszem már valamire - és ez legtöbbször nem jelent jót egy könyvre nézve. Míg a Vérfarkasban a mellékszereplők és a helyszínek/vidék együttese, vagy talán jobban fogalmazva, egymásra gyakorolt hatása és összekötése tetszett. Utóbbi könyvnél például az író tanult a hibájából, és nagyon sok segítséget ad. Túl sokat, ha engem kérdezel. Illetve kvázi 0% az esélye, hogy átváltozzak, mert azt is simán kordában tudom tartani. Míg a DL-ben számomra pont annyi segítség van, ami nem túl sok, de nem is annyira kevés, mint azt sokan mondják, hanem jó sok izgalmas harc tud "kigurulni". :) Meg azért most őszintén, Belgi hol van Razaak-hoz képest? Őt még max. értékekkel sem lehet szabályosan és könnyen leverni. :) DL-ben tényleg lehetett volna még vagy 2-3 kisebb-nagyobb rejtvény, mert jól illettek bele szerintem. Szóval van sok jó ötlete JG-nek, de hajlamos más dolgokban túlzásokba esni. Mondjuk az összes FF-es íróról elmondható, hogy valamit nagyon jól tud, de más dologban meg "béna". JG szadista, de jó ötletei vannak és mer újítani. Tőle egyértelműen a DL a kedvencem. Livingstone-nak nagyon bírtam a háttértörténeteit, meg nagyon jól tud hangulatot teremteni. Ellenben szinte mindig sablonos és sokszor rövidek a fejezetpontok. Tőle a Hóboszi, a Halállabirintus, a Varázsló Kriptája és a Visszatérés a Tűzhegybe a nyerő. Ha tényleg könyvet ír, akkor valami ilyesfélét kellene alkotnia és akkor nagyon sokan örülnének. Mert a Zombis kalandja, hááát.... :D Jackson meg nagyon kreatív, ő is mindig újított, ha megfigyeled az egymás utáni köteteit, akkor nagyon szépen "egymásra épültek", a következő rész mindig egy kicsit több és jobb volt, mint az azt megelőzőek. Igaz, fogékonynak kell rá lenni. Mondjuk Jacksont szinte mindenki szereti. :) Tőle meg a Varázslat sorozat a kedvencem szerintem."

"Nem tudom mennyire érdekes, hogy amikor ezt az egészet írtam, abszolút nem voltam vicces hangulatomban, szóval nem is úgy írtam hogy hű ez most mekkora poén lesz." - Nekem érdekes volt, mert nem tudtam eldönteni, hogy most egy jóféle kifigurázás vagy nagyfokú düh miatt írtad. De jó volt ez így. :D

" miután igencsak megszenvedtem a Vérescsonttal." - Visszaolvastam a korábbi véleményemet a könyvről (http://www.zagor.hu/index.php?oldal=forum&tema=42&p=0 22-es háesz), de amúgy is úgy rémlett, hogy azért ad elég sok segítséget JG, nem? Ahogy emlékszem, kb. a kaland felétől már egyre többet adott.
2017. január 13. 18:03 | Válasz erre | #57
Régen, pár éve, ebbe eléggé belementünk páran, hogy akkor most mennyire is nehéz a Démonlovagok. Ajánlom figyelmedbe ezt a linket: http://www.zagor.hu/index.php?oldal=forum&tema=37&p=0 és a 11-es háeszemet. :)
© Ravnos
2017. január 13. 16:27 | Válasz erre | #56
Én is szeretem JG könyveit, de szerintem nem írtál baromságokat, megközelítőleg erről szólnak a könyvei! [smiley]vigyor3[/smiley]

Az is igaz, hogy szerintem ez a könyv egálban van teljesíthetetlenségben a Démonlovagokkal! A többi könyve "könnyebb".
De inkább ezek a részletbemenő, bosszantóan nehéz történetek ,mint sok más lagymatag lineáris kötet!

Én azért bátorkodom a figyelmedbe ajánlani a többi könyvét is Mr. JG-nek!
2017. január 13. 10:13 | Válasz erre | #55
Bevallom, most hogy visszaolvastam eme saját baromságomat, én is megmosolyogtam egy icipicit.Főleg azt a részt hogy az értéktelen f...ságok többet érnek mint a valóban értékesek, pl. egy lyukas fémbögre 3 aranyba fáj, egy csiszolt smaragd amulett pedig csak 1 arany.De kurvára beteg.Nem tudom mennyire érdekes, hogy amikor ezt az egészet írtam, abszolút nem voltam vicces hangulatomban, szóval nem is úgy írtam hogy hű ez most mekkora poén lesz.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. január 13. 10:03 | Válasz erre | #54
Eddig csak erősen sejtettem hogy ilyen laza ezen a téren a hozzáállásod, de ezzel a szövegeddel ezt egyenesen be is bizonyítottad!Minden esetben szimpatikus ha valaki nem egy sértődős f..., de a te esetedben ez most azért egy plusz külön kiváltság, mert rólad tudom is hogy JG rajongó vagy.Komolyan mondom, emelem kalapom előtted!Tudod, ha ilyen stílusú emberek fórumoznának, nem lenne mindenhol állandó anyázás![smiley]eljen[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. január 13. 09:57 | Válasz erre | #53
Örülök hogy tetszett, kösz!Az az igazság, hogy ezt a szösszenetet hirtelen felindulásból írtam, miután igencsak megszenvedtem a Vérescsonttal.Így ahhoz hogy folytatni tudjam, ismét elő kellene vennem ha nem is ezt, de valamelyik hasonlóan kellemes JG művet.Most ez valamiért pedig nem akaródzik, de majd egyszercsak lehet hogy mégis úgy alakul az élet, és akkor biztosan folytatódik, vagy lesz helyette egy másik hasonló!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2017. január 12. 08:59 | Válasz erre | #52
© SzG
2017. január 12. 00:26 | Válasz erre | #51
Igen, de J. G. ezt szerintem "négyzetre emelte"... ráadásul nála minden könyvben ez van, míg I. L.-nek azért vannak ebből a szempontból "lájtosabb" munkái (pl. Végzet erdeje, Tolvajok városa stb.). :-)
2017. január 11. 23:31 | Válasz erre | #50
Hehe, ez tényleg jó volt, emlékszem is rá, amikor először olvastam anno. xD Nekem nagyon tetszett a kifigurázás, én egyáltalán nem vettem zokon, értettem a célt.

"Ja, meg mert persze öt hátizsáknyi cuccot is össze kell szedni a kaland során, és sokszor ha csak egy valami nincs nálad (nem kutattad át érte az utolsó szemétdombot is), akkor véged. :-)"

Mondjuk erre Livingstone is igencsak hajlamos volt. :)
© SzG
2017. január 11. 19:55 | Válasz erre | #49
Ez marhajó. :-D Néhol szinte "visítottam" rajta, főleg az elején lévő katonás-parancsnokos harcleírásokon... Meg az elhagyott érmén. :D Tényleg remekül összeszedted, illetve kifiguráztad JG szemétségeit, "túlkapásait". :-) Én is pont ezek miatt nem tudok feltétlenül rajongani egyik könyvéért sem. Ja, meg mert persze öt hátizsáknyi cuccot is össze kell szedni a kaland során, és sokszor ha csak egy valami nincs nálad (nem kutattad át érte az utolsó szemétdombot is), akkor véged. :-) (A szükséges infókról, amik összesen legalább egy oldalt kitöltenek, már nem is beszélve.) Mindenesetre tényleg folytathatnád ezt a kis "opuszt". :-D
© Anry
2016. június 18. 19:13 | Válasz erre | #48
2016. június 13. 08:57 | Válasz erre | #47
A múmia átkához már írtam kritikát (a 101.hsz.), a Varázstörőhöz pedig még nem volt (bal)szerencsém!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2016. június 12. 23:04 | Válasz erre | #46
A múmia átka és a varázstörő még keményebbek. Azokhoz is várni fogjuk majd a kritikát [smiley]big-axe[/smiley]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2016. június 12. 09:17 | Válasz erre | #45
Lehet hogy durva kritika, de ez a Vérescsont sztori még durvább!Tegnap fel is idegelt annyira, hogy iderögtönözzem eme 43-as hozzászólásomat.Jonathan Green tuti szadista, aki egyrészt az indokolatlanul és játszhatatlanul nehéz könyveivel szivatja olvasóit,
másrészt annyi megaláztatáson megy keresztül közben kalandjai során a kedves játékos, ami már Hamupipőkének is sok lenne.
Ezek után nem könnyű a sikerélmény és a hősstátusz érzéseivel letenni a könyveit, és talán ez a legfőbb probléma.
Örülök ha tetszett a kritikám, de nem hiszem hogy folytatom, mert másoknak nem biztos hogy tetszik, és a JG rajongókat sem akarom bántani!A 43-as hsz. sem alapvetően erről szól, hanem egy másik szempont szerint bemutatni a JG módszereket, bár egyesek az ilyesmiket sértésnek vehetik, nekem pedig nem célom a JG rajongókat mégjobban magamra haragítani!

Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2016. június 11. 16:11 | Válasz erre | #44
Huhu, ez aztán a durva kritika, de nagyon tetszik és légyszi írj ebből kiindulva egy regényt, úgy olvasnám a folytatást. :)
Az emberek szeretik a dobozokat.
2016. június 11. 15:42 | Válasz erre | #43
KJK Jonathan Greentől Jonathan Greennek.
Dobj egy kockával és vonj le az eredményből 2-őt!Ennyi aranyad van induláskor.(Nyilván ha egyet vagy kettőt dobtál rábasztál.Van ilyen.)Jegyezd fel azt is hogy a kaland megoldására mindössze 3 órahosszád van!
Start:ahogy egyet is lépnél máris körbevett rengeteg szuperképzett íjász, akik 3 méterre állnak tőled, és ezáltal halálos méreggel bekent nyílvesszőikkel nem hibáznak el ha megmoccansz!Parancsnokuk eléd szór egy zsák holmit és felszólít hogy azonnal vásárolj belőle minimum 3 tárgyat különben véged!Gondolkodni nincs idő, dobj két kockával háromszor, és vásárold meg az alábbi tárgyakat (ha nincs elég aranyad, vagy ugyanazt a számod dobod mint amit dobtál teketóriázás nélkül megölnek, és kalandod(?) itt véget is ért):2-egy 30centis bot 2arany;3-egy guriga cérna 2arany;4-egy lyukas fémbögre 3arany;5-egy félbevágott száraz kenyér 2arany;6-egy pár rossz, szakadt cipő 3arany;7-egy ezüst kulcs 1arany;8-egy rozsdás tőr 3 arany;9-elefántcsont gyűrű 1 arany;10-egy aranytallér 2arany;11-egy csiszolt smaragd amulett 1 arany;12-egy awkmute kiszáradt combcsontja 1arany.
Ha megúsztad élve a vásárlást a katonák békén hagynak de azért leköpködnek, szidalmaznak, és az egyikük még jól gyomorszájon is vág!Veszítesz 1életerő pontot a kezdeti életerődből is, amíg a szöveg azt nem írja hogy visszakapod, illetve veszítesz 2ügyesség pontot is, -1támadóerőt a következő harcra, és mivel ez a szitu elég megalázó volt 1 szerencsepontot is!Ha bosszút akarsz állni és a katonák után kiabálsz valami sértőt olvass tovább!Ha nem, akkor az egyik katona gondol még egyet és visszamegy hogy mégis megöljön.Szóval mindegy mit csinálsz ugyanaz a végeredmény, viszont a katona van olyan rendes hogy nem lő le, hanem kardot rántva küzd meg veled.(egy egyszerű, közönséges)Katona ügyesség 10 életerő 12
Az első találatod után dobj egy kockával!Ha 1-5-ig dobsz, véletlen elbotlasz és mégsem találod el a katonát!Ő viszont egy nagyot rúg beléd amíg a földön fetrengsz!Veszítesz 2életerő pontot!A harmadik forduló után a katona egy másik kardot is előránt és két fegyverrel támad, azaz minden körben kétszer kell támadóerőt dobnod neki.Ha a katona életereje (valami csoda folytán) 8-ra csökken, a társai is beleavatkoznak a harcba, ütnek-rúgnak ahol érnek, így minden fordulóban 2életerő pontot veszítesz függetlenül attól hogy nyertél vagy vesztettél-e a katonával szemben.Ha a katona életereje 2-re csökkenne, a parancsnok lép a helyére, a többieket arrébb zavarja és egyedül csak vele kell megküzdened!Parancsnok ügyesség 12 életerő 16
A parancsnok kétkezes kardja 3életerő pontot sebez a szokásos 2 helyett, és ha a támadóereje bármikor 24, vagy ha bármikor két egymást követő fordulót megnyer levágja a fejed, kalandod itt véget ért!Ha a parancsnok életereje 2-re csökken, befejezi a harcot és elvonulnak.Végre tovább mehetsz.De még mielőtt továbbmennél, megpillantasz valami csillogó dolgot a földön.1aranytallér az, mit teszel?Felveszed és elteszed, vagy otthagyod és elindulsz végre?Ha felveszed, kiderül hogy azt a parancsnok ejtette el miközben veled harcolt és már jön is vissza érte.Amint észreveszi hogy nálad van az aranytallérja (amit eleve tőled szedett el) kiadja íjászainak a parancsot és mielőtt észbekaphatnál holtan rogysz a földre (ahol majd azok a dögevők zabálják fel a hulládat, akik éppen rádtalálnak).Ha nem vetted fel az aranytallért akkor jelöld be hogy egy óra már el is telt ezzel a kis közjátékkal, vagyis maradt kettő hogy átfésüld a várost!Hol kezded?
Az egyik utcában lapozz, a 284-re.
A másikban, lapozz a 42-re.
A tőled balra lévő épületben, lapozz a 388-ra.
A veled szemközti épületben, lapozz a 116-ra.
De mehetsz a kikötőbe is, lapozz a 191-re.
Vagy a katonai parancsnokságra panaszt tenni a téged ért sérelmekért, lapozz a 74-re.
Esetleg a város melletti dombra, lapozz a 337-re.
De bárhová is mész, mielőtt elindulnál meg kell küzdened egy éppen arra járó fosztogatóval aki látja hogy milyen lepusztult állapotban vagy (végig szemtanúja volt, hogy mit műveltek veled az épp arra járőröző katonák), és ezért könnyű prédának tart.Fosztogató ügyesség9 életerő8
Ha a fosztogató eltalál dobj egy kockával!Ha a dobás értéke 5-6, a fosztogató a szokásos sérülést okozza, ha 3-4 akkor vonj le további 1életerő pontot, mert a kardján kívül a másik kezében egy bokszerrel is harcol és azzal is eltalált!Ha az eredmény 1 vagy 2, akkor szintén 3életerő pontot veszítesz, de ebben az esetben akkorát kaptál, hogy a következő körben eggyel csökkentsd a támadóerődet, és ha megnyered a fordulót sem sebesíted meg a fosztogatót.
Tovább nem is folytatnám.Nyilván sarkítottam, de számomra Jonathan Green művei ilyenek.Ebben minden faszsága benne foglaltatik!Túlbrutalizált ellenfelek egymás után, ráadásul mindnek valami speckó támadása is kell hogy legyen.Korlátozott aranykészlet, amit azonnal kötelező elkölteni valami baromságra, aminek hogy mi lesz a haszna, ha lesz egyáltalán azt előre a Jóisten se tudná megmondani.Időre megy minden lépés, de felajánl belőle egy rakatot!Persze hogy mégis merre kéne elindulni arra semmiféle utalás sincs, nyomokban sem.Eme szösszenetembe nem írtam ilyet, de a tedd próbára a szerencséd, vagy az ügyességed is egymás után jönnek egy csomószor.Az egyetlen dobásodon múlik minden, szintén nem ritka momentumok!Ahogy a bárgyú kódszavak, fejtörők, ilyesmik is.A világ pedig amelybe ezeket beletömi, innen-onnan lopottak, számomra csepett sem eredetiek, és ami még rosszabb nem is igazán hangulatosak.Ha pedig mégis azok lennének, ezek az előbb említett túlnehezítések miatt elvesznek.Kb.így tudnám összefoglalni JG munkásságát, igaz csupán 3 könyve alapján, mert ennyit ismerek.Lehet elég is ennyi.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2014. november 28. 15:40 | Válasz erre | #42
Bele olvastam nekem tetszett is csak gondoltam megkérdezlek titeket mert addig amíg nincs meg a könyv nem akarom elolvasni a hátterét.
© Ravnos
2014. november 28. 14:45 | Válasz erre | #41
Sajnos azt nem tudja megnézni, mert én mostanában nem láttam eladót sehol, bár lehet van. [smiley]circling[/smiley]
2014. november 28. 10:49 | Válasz erre | #40
[smiley]taps[/smiley][smiley]taps[/smiley] Pontosan, ilyen kis példányszámban nyomott könyv érték lesz. Csak meg kell nézni, hogy a Varázsló kriptája mennyibe kerül használtan. [smiley]crazya[/smiley]
© Ravnos
2014. november 27. 16:46 | Válasz erre | #39
Na ná hogy érdemes!! Amúgy killmasternek igaza van, olvass bele e pdf-be és akkor majd eldöntheted. De szerintem mindegyik zagoros könyvet érdemes megrendelni, még a nem túl jókat is. Mert hát, hogyan lenne teljes akkor a gyűjtemény???[smiley]crazya[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2014. november 27. 16:19 | Válasz erre | #38
Buta kérdés! J. Green kalandjai különlegesek, nehezek, de egyben érdekesek is! e ha bizonytalan vagy, fenn van pdf verzióban, olvass bele és döntsd el magad! [smiley]fantasy-41[/smiley]
2014. november 27. 16:10 | Válasz erre | #37
Szerintetek megéri megrendelni?
2014. október 18. 09:56 | Válasz erre | #36
Köszi a válaszokat!

(1-3)Igen tudom, hogy ezek egyértelműen le vannak írva, és evidens kellene, hogy legyen, de én mindig egy kis fenntartással kezeltem ezeket ha valami átlagos dolog, nagyon megkönnyíti a kalandot.

Ilyen volt a Nekromanta Éjszakájában, Fizzgig lélekelűzés képessége. Ezt is feltettem anno pár éve kérdésnek itt, hogy használható-e akár a Télkirály ellen is, így harc nélkül megnyerve a csatát, mert mire odáig eljutunk egy ennyire erős ellenfél szinte már legyőzhetetlen, így meg egy másodperc és lapozhatsz is tovább. Ott is le volt írva, hogy bárki ellen használható.

Az, hogy ezek felhasználási lehetőségében elbizonytalanodtam több okból is ered. Egy az, hogy nagyon nagy könnyítésnek éreztem, és felmerült bennem, hogy ez szabálytalan, pedig szeretem szabályosan lejátszani a kalandokat. (Pusztítás maszkjai és a Varázsló kriptája végét máig nem tudom.) Az ilyen helyrajzi dolgok, vagy az, hogy ősember nem létezett a Titánon engem nem zavarnak, ezektől még bőven bele tudom élni magam a történetbe, csak biztos akartam lenni abban, hogy, amit csinálok az nem \"csalás\".

A másik, hogy habár a két legújabb kötetet kivéve az összes Zagor kiadvány megvan, még nem olvastam mindet, a Rakétás és Új vénuszos kalandok közül, viszont igen, és ott jobban korlátok közé volt szorítva a karakter. Vagy nálad volt ez meg ez a tárgy az adott helyzetben vagy nem, de ezekre külön feltett egy kérdést a megfelelő szituációban. Ezért ez az úgymond \"szabadság\" még kicsit furcsa nekem.

1) Az 30as fejezetponton van egy ügyességpróba. Lefognak Ramatu csatlósai, leöntenek a torkodon valamilyen folyadékot egy üvegcséből, és ügyességpróbát kell tenned, hogy túléled-e. Ez inkább ilyen akaraterő próba igazából, de végül is akár ez esetben is jelen lehet a páncél, mint negatív tényező, mondjuk fáradtabb, kimerültebb vagy, attól, hogy plusz 15 kg-ot cipeltél magadon órákon át, ezért könnyebben átadod magad a hallucinációknak stb. Ebben igazad van.

3) Az ügyességes varázslat angol megfogalmazása kicsit kacifántos, szerintem az zavart be. Természetesen nem használom el minden szerencsepróba után, ez csak egy szélsőséges példa volt, de azzal, hogy pl. 10es szerencsével a nehezebb csatákban elhasználom 3 szor, hogy dupla sebzést okozzak. 3 kör alatt tudok 12-t sebezni, hogy biztosan betaláljak segít a páncél is a -1 támadóerővel, így nem olyan lehetetlen a dolog. Gyakorlatilag ha elég nagy kezdő ügyesség és szerencse birtokában vagyunk, 3 kör alatt szinte bármilyen csata megnyerhető vele, és csupán 2 életerő pontot kell érte beáldozni. Nyilván ez nem ennyire egyszerű, de mindenesetre elég nagy segítség, a számos - \"tedd próbára szerencséd\" ha elrontottad azonnali halál - esetről nem is beszélve, amit ezzel 2 életerő pont árán jó eséllyel ki lehet védeni. Persze ezzel semmi gond nincs, mint írtad így is eszeveszett nehéz a kaland, csak a biztonság kedvéért kérdeztem rá, hogy tényleg jól értem-e, mert nagyon nagy könnyítésnek látszott.

4) Igen, én is így látom, hogy 66%-ban vesztesz a támadóerődből, de amennyiben a dobótőrt, páncélt, szerencse varázslatot is birtoklod, magas ügyességgel és szerencsével így akár egy karcolás nélkül megúszhatod a harcot. Ez így végül is kompenzálja.

Nem kukacoskodni akartam, és nem is vagyok gyengeelméjű, csak egy kis pozitív megerősítés kellett, hogy biztos jól látom-e a helyzetet. Köszi még egyszer!
(Korábban L'Bastin)
2014. október 14. 21:59 | Válasz erre | #35
Nem él elevenen a fejemben a könyv minden részlete, ezért lehet, hogy néhol hülyeséget magyarázok, de az alapválasz attól szerintem még helyes.

1. Igen, minden ellenfél Támadóerejét csökkenti. Ha varázslattal támadnak rád, akkor is, mert van rá esély, hogy mondjuk lepattan a páncélról az ige, vagy pont olyan helyen talál el a tűzgolyó, ahol a vért ki van párnázva, és nem éget meg.
Folyadék megivásnál is hozzá kell adni 1 pontot a próba dobásának eredményéhez, mert ránehezedik a karodra, és nehezebben találod el az üveggel a szádat (eleve nem értem az eredeti példát; hol kell folyadék megivására ügyességpróbát dobni??).

2. Igen. Ha eltalálod az ellenfeled, levonhatsz tőle 2 életerő pontot. Ha erősebb, akkor nyilván több az életereje, így arányaiban kevesebb előnyöd származik a tőr használatából. Nem ez az első könyv, amiben ehhez hasonló segítőtárgy bukkan fel.

3. Igen, akárhányszor. De 2 ÉLETERŐT beáldozni 3 (pontosabban a kérdés szerint 1) SZERENCSE pontért cserébe, csak hogy mindig maxon legyen, elég nagy pazarlásnak érződik. Ami az ügyességes varázslatot illeti, az eredeti nem korlátozza az igét egyszeri használatra. Nem tudom, a magyar miért teszi.

4. 4-6 közötti dobás esetén nem ügyességet csökkentesz, hanem támadóerőt. 2. dobás esetén vesztesz ügyességet, és igen, ekkor akár 0-ra is lecsökkentheted. Ez esetben mondjuk jó eséllyel már halott vagy. 4-6 között támadóerőt csökkentesz. Ezen a ponton igazából az angol könyv sem valami explicit. Szvsz elég húzós csata lenne, ha ellenfelünk győzelmeinek 66%-ában vesztenénk a támadóerőből, másrészről azonban ez egy szemét könyv. Szó szerinti értelmezésben minden 4-6 közötti dobás esetében csökkenteni kell 1-gyel a támadóerőt.

Én jövök. Miért kérdezel rá olyan dolgokra (1-3), amik explicite le vannak írva a könyvben?
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2014. október 9. 22:32 | Válasz erre | #34
Sziasztok!

Lenne egy pár kérdésem a könyvvel kapcsolatban, ami nekem nem teljesen egyértelmű, ha volt már, akkor sorry, de nem olvastam el az összes hsz-t, nehogy spoilerbe fussak.

1.) A piacon vásárolható páncél MINDEN ellenfél támadóerejét csökkenti 1-el? Tehát, akár Ramatuét a főpapét is aki varázslattal támad, illetve minden alkalommal ha ügyesség próbát kell tenni, egyet hozzá kell adni a dobott számhoz, tehát például, ha megiszok egy folyadékot stb, aminek nincs köze a páncél súlyához, abban az esetben is?

2.) Dobótőr. Szintén használható a legkülönfélébb ellenfelek ellen is, tehát ha sikerül a próbám, 2 életet levonhatok bármelyik lénytől a könyvben, legyen annak bármekkora hatalma? (Kivéve a cápa ahol leírják, hogy nincs rá idő.)

3.) A Csont szigetre érkezéskor a kunyhóban lévő varázslatokat, 2 életerő pont árán, bármikor bármennyiszer elhasználhatom (kivéve az ügyesség), tehát ha akarom minden szerencse próba után a kezdeti értékére állítom vissza, ha mindig levonok 2 életerőt?

4.) Ramatu varázslati során ha 4-5-6-ot dobok, minden egyes alkalommal újra csökkenteni kell még 1-el az ügyességemet, tehát akár 0-ra is leviheti, vagy ez azt jelenti, hogy összesen egyel csökkteni, a legelső alkalommal, utána csak 2 életerőket sebez?

Ti mit gondoltok ezekről? (Egyébként elég szadista egy könyv, de ha már megpróbálom úgy akarom lejátszani, ahogy az író tervezte)

Előre is köszi! [smiley]worship[/smiley]


(Korábban L'Bastin)
2014. június 3. 11:30 | Válasz erre | #33
Borító:szerintem messze nem a legjobb,de nincs is min szégyenkezni!Jópofa ötlet volt csak a zöld és a fekete színek árnyalataival összehozni,mivel maga az ábra sem lett rossz,az alaphangulatot viszont egyből megalapozza!
A belső illusztrációk:elfogadhatóak,és a hangulatot sem rontják le.Lényegében ugyanolyanok a rajzok mint a Démonlovagokban-mivel ugyanaz az illusztrátor is-vagy talán egy hajszálnyival jobbak(de annyival nem hogy több pontot érjenek!).
Maga a kaland:nem igazán vagyok oda az efféle kalózosdiért,bár egynek jó!Olyan 10-ből 7-es.Semmi extra pozitívum sincs benne részemről különben,negatívum már annál inkább!Azt hiszem kijelenthetem hogy nem különösebben komálom Jonathan Green stílusát!Ennek a könyvnek egy az egyben ugyanaz a felépítése mint a Démonlovagoknak.Ez is teli van b...va annyi ellenféllel,hogy az már túlzás(mégha nem is kell mindegyikükkel megküzdeni),némelyik statisztikája pedig pláne az!Túl vannak tápolva,na és persze a különösen erősekkel muszáj harcolni,és sokszor egymás után!Amellett hogy válassz a könyv elején találomra egy cuccot,ami később vagy hasznos,vagy még pluszban ráb...ol miatta!A korlátozott készletek,a logikai feladatok,és sokszor a vakvéletlenek pedig itt is eléggé meghatározóak!Annyira erőltetetten van túlnehezítve ez a cucc hogy az nálam mindig legalább -1pont!Normális ez a faszi amúgy,de tényleg?
Szumma:ez utóbbi miatt,nomeg mert ebben a könyvben már önmagát is lopja(sok szitu pici változtatással a Múmia átkában is visszaköszön,de ugye az volt meg hamarabb!),még lágyszívű is vagyok hogy csak -1ponttal büntetem!Így a 10-ből 7,10-ből 6-tá redukálódik,ami tökéletesen jól tükrözi eme anyagot(az 5 azért már kevés lenne!).Persze ezt a Green fanatikusok nyilván másképp látják,és nekik tudom is ajánlani,sőt!De csak nekik![smiley]ticking[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© Ravnos
2012. november 30. 16:24 | Válasz erre | #32
Ismét nem kellet csalódnom Jonathan Greenben! A legagyafúrtabb ,és a legharcigényesebb, már-már regényes kalandokat kínálja számunkra!
2012. szeptember 23. 20:39 | Válasz erre | #31
Csak a szemét Jezabel![smiley]eplus2[/smiley]

[spoiler]
Kedves Mestertolvaj Kolléga!
A szerencse pontok elég jól pótolhatóak.
Ha nálad van már a Csontkard, akkor az egyik faluban éjszaka megtámadnak titeket, és a sámánnő elkiáltja magát: Éjhalál, most segíts meg.
A visszafelé írásnak tudtommal semmilyen különleges extra szerepe nincsen.
Lentébb olvastam, hogy a régebbi kiadásban hibás a kivonás, valószínűleg ott van a bibi.[/spoiler]
2012. szeptember 23. 00:17 | Válasz erre | #30
Jópontok!
-Nagyon brutális a könyv! Most játszottam vele először,és teljesen magával ragadott.Én azt hittem az egész annyi lesz,hogy a városkában nyomozunk,aztán főgonosz,és csókolom. Ehhez képest az egyik legösszetettebb mű amit olvastam kjk-ban.Gyakorlatilag mindent leírtatok már amit érdemes a könyvről,én annyit tennék hozzá,hogy engem 100%-ig megfogott a hangulata.
-Az hogy nagyon sok kalóznak van neve és kifejezett szerepe,szintén dobott a könyvön.
-A voodoo belekeverése,a kalózok maffia jellegű működése,a főpolgármester korruptsága,a mellan fok kísértetiessége mind mind remek hangulatúak voltak.
-A tárgyakat,infokat nagyjából megszereztem,ráadásul nagyon jó értékekkel kezdetem neki a kalandnak mégis legalább 3x elbuktam.A legelején kifutottam az időből még a városban,aztán a templomban is kipurcantam egyszer,meg a végén Cini hajóján.(rohadt papagáj :D ) Üresjárat nélküli könyv ami külön dicséretet érdemel.
-Feladványok érdekesek voltak.
-Tripla főellen (Ramatu,Cini,Q)

Rosszpontok!
-A 400-as fejezetpontra 42 harc után jutottam el! Ez alapból sok,de ez egy dolog. Ami picit idegesített,az az hogy \"egyszerre küzdj meg velük,és minden forduló után dobj egy kockával,és ha páros akkor ennyit vonj le ha páratlan akkor annyit,és különben is ő hármat sebez te meg csak egyet,és azt is akkor ha nálad van a ... \" Na menj a \'csába.
-A szerencse túl nagy szerepet kapott,ráadásul mi az hogy dobjak négyszer,és ha dobok egy duplát akkor hahó? (persze hogy dobtam életemben először egy dupla hatost...)
-Én úgy gondolom hogy kifejezetten nehéz könyv,és legalább 6-7 alkalommal egy cérnaszálon múlik a továbbjutás lehetősége. És akkor még a rengeteg instant halál pontról nem is ejtettem szót.
-Ezek a fordítva leírt szavak már a DL-ben is az agyamra mentek...

Kérdések!
-Az éjhalál infohoz hol jutunk hozzá? (gondolom vmelyik fejezetpontot felületesen olvashattam el)
-Mi a szerepe annak hogy visszafelé írom fel a szavakat?
-A lábszárcsontoknál nekem 131 jött ki. ( crossbones oké,de magyarban hogy jön ki a 154?)

2012. április 16. 20:10 | Válasz erre | #29
A Vértengerekben és a Karib-tengerben is úgymond a rossz oldal jelenik meg.
Itt viszont mi vagyunk a jó fiúk.
2012. április 16. 20:08 | Válasz erre | #28
És ez így is van jól:)
© killmaster (Savanyúhas)
2012. április 16. 16:37 | Válasz erre | #27
Véleményem szerint mindkettőtől igen csak eltér! Itt kalózokra vadászol, akik értenek a voodoo-hoz és ez megnehezíti az életedet. Nálam igen előkelő helyen szerepel a könyv minden tekintetben, szerintem a legjobb Zagor.hu-s kiadvány idáig, bár ha a többieket kérdezed ők tutira mást mondanak majd!
© AXE
2012. április 16. 16:05 | Válasz erre | #26
Sziasztok!Melyikhez áll közelebb a könyv?A Vértengerekhez,vagy a Karib-tenger kalózaihoz?
© Setna
2011. augusztus 9. 07:50 | Válasz erre | #25
Köszönet az aggodalomért :D de a matrózélet sajnos már csak ilyen... Viszont a vámpíros elvileg megvan valahol az otthoni gépen, és a héten szállok is ki a ladikról pár hét eltávozásra, majd utánaszagolok a témának, és küldöm, ami használható. A Vérescsontért meg még egyszer örök hálám, már majdnem lemondtam róla...