Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Szlobodnik Gábor: A bizonytalanság börtönében
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Első oldalElőző oldal1234567891011
2010. október 15. 14:45 | Válasz erre | #32
Igen, szerintem is erre a szürkeállományos dologra kéne rámenni, elvégre mégiscsak interaktív regényről van szó, vagy mi. Ilyen szempontból tényleg jó volt, meg egyfajta újítás, továbblépés a legtöbbhöz képest. (Mondjuk nekem már a kjk-nál is azok tetszettek, ahol volt vmi rejtvény, nehézség, ilyesmi - most konkrétan a Démonlovagokat hoznám fel példának, bár elég régen olvastam).
Az igazat megvallva annak örülnék, ha a következő ilyen szempontból messze túlszárnyalná elődjét. Tehát lehetne még nehezebb, még több gondolkodós résszel, rejtvénnyel.
Meg jó lenne, ha lenne valami egyszerűsített megoldás a következő fejezetpont kiszámítására, mert így iszonyat sokat kellett számolni. A végére már kész zsebszámológépnek éreztem magam. :)
© SzG
2010. október 15. 12:30 | Válasz erre | #31
Hát ami azt illeti, nem muszáj mindig mindent újraolvasni, ha vissza akarsz térni egy-egy korábbi helyszínre. :) A leírásokat nyilván át lehet ugrani.
Az esetleges nehézséghez: szerintem annyira nem vészes, bár igen, itt tényleg az van, hogy ha nem jössz rá valamire/figyelmen kívül hagysz valamit, akkor az életben nem jutsz tovább (ugye még a tárgyakat is magadtól kell használni, általában nincs felkínálva a lehetőség: mint ahogy nyilván az életben sem lenne :) ), itt valóban szinte minden rajtad, az olvasón múlik. De azért ha minden apróságot felír az ember (mi hol van + persze nevek, infók, egyebek), meg térképet is rajzol (ez főleg a pincében lehet fontos, na nem mintha olyan bonyolult lenne a szint -ek- feléíptése, de nem árt, mert az, hogy mindenhol vissza lehet menni, bezavarhat) + időnként megdolgoztatja egy kicsit a szürkeállománáyt is, akkor azért kibírható, a legtöbb apró feladványra-feladatra (mit hol kell használni, hová kell menni, ilyesmik) egy kis gondolkodással elég könnyen rá lehet jönni. :) Kissé talán könnyebb is lett, mint amilyet szerettem volna, az olvasók többsége is max. 1-2 helyen akadt el, de ott se túl komolyan, ahogy eddig hallottam (volt olyan is, aki kb. 2 óra alatt az egész könyvön végigrohant :D). De igen, alapvetően egy több napos könyv azért, már csak az extra nagy szövegmennyiség miatt is, elvégre pont regényterjedelmű a cucc, és szinte mindent el kell olvasni a végigjátszáshoz. :) De ahogy már írtam, direkt ez volt a cél, egy jó hosszú, tartalmas anyag írása, amit nem lehet 20 perc alatt kivégezni, mint egyik-másik HK-t vagy KJK-t (pl. a Káosz fellegvára is kb. 20 perces könyv). Egyébként ebből a szempontból nem csak egy sima 400 fejezetpontos könyvvel ér fel szerintem, hanem még a Királyok koronájával is. :)
© Kamo
2010. október 15. 10:26 | Válasz erre | #30
Én is 27 vagyok, bár inkább a tízenévesek közé sorolnám magamat. Kicsit szenvedek ezzel a könyvvel, de nem azért mert gagyi (merthogy nem az!), hanem mert kicsit valóban szívatós. Túl sok időt el lehet tölteni azzal, hogy vissza-vissza térünk a már meglátogatott helyszínekre. Valóban, annak ellenére hogy 200 fejezetpontos, igazából felér egy 400-assal. Még nem sikerült végig vinnem.
2010. október 15. 10:18 | Válasz erre | #29
Tévedés. A 27 tökéletesen illik a "30 körüli" kategóriába. :)
2010. október 14. 21:51 | Válasz erre | #28
Akkor még várnom kell 3 évet. :)
© SzG
2010. október 14. 20:20 | Válasz erre | #27
Akkor szerintem "itt az idő". :) (Most ugye minden eddigiél olcsóbb, ahogy írtam lejjebb, illetve valószínűleg már nem sokáig lesz igényelhető, szóval aki szeretné a polcán tudni, az most jelentezzen.)
Egyébként nagyjából pont a 30 körüli korosztálynak tetszett a legjobban, szóval szerintem jó esély van rá, hogy élvezhetőnek találnád. :)
© Anry
2010. október 14. 18:43 | Válasz erre | #26
Én már gondolkodom rajta egy ideje.. ;-)
© SzG
2010. október 11. 10:25 | Válasz erre | #25
No csináltam egy külön aloldalt a könyv honlapjára, "Érdekességek" címmel, ide feltettem többek között az említett két térképet, meg még 1-2 egyéb dolgot is. :) Egyelőre csak trükkös módon, a "Részletek" menüpont alól érhető el ez az aloldal, "A könyv paraméterei"-re kattintva, de majd még lehet, hogy variálok egy kicsit a honlapon, és ezt is belinkelem a főoldalra, majd meglátom. Némelyik kép le van kicsinyítve, de ha letöltitek gépre, akkor normális méretben is megtekinthetőek (nem volt kedvem külön html-be rakni a teljes méretű képeket, úgy, mint pl. a borítónál :) ).
© SzG
2010. október 11. 09:31 | Válasz erre | #24
Ja értem, így minden oké, már megijedtem, hogy tényleg csak úgy a malaclopója alá süllyesztette a példányodat, és egyszerűen nem hajlandó visszaszolgáltatni. :DD
© SzG
2010. október 11. 09:29 | Válasz erre | #23
Hát ezzel nagyon megleptél. Azt hittem már ki is dobtad-el is égetted-be is fűtöttél vele stb. [smiley]beka3[/smiley] [smiley]eplus2[/smiley]
OK, ha nagyon időmilliomos leszel, akkor majd írj róla pár sort. [smiley]circling[/smiley]

Térképek: jah, még vagy egy éve én tettem bele őket egy FF-térképes packba, úgy poénból+lőttem fel netre az egészet, tán még címet se adtam nekik direkt, hadd találgassa mindenki, hogy vajh mi a túró lehet az a két gagyi, kézzel rajzolt valami a Tűzhegyes, Halállabos térképek között. :)
Egyébként igen, azok még a könyv írása közben használt, rongyosra forgatott, minimum 5 éves jegyzetfüzetemből lettek lefényképezve (! nem is szkennelve, mert ugye olyanra nekem nem tellik :D), fejezetszámok, meg pár soros megjegyzések is vannak rajtuk... szóval érdekességnek megteszik, bár a minőségük tényleg hagy maguk után "némi" kívánnivalót... :D Mindenesetre lehet, hogy majd ide is feltöltöm ezt a két fájlt, hátha még valaki nem látta őket, és mondjuk kíváncsi, hogy én pontosan hogyan képzeltem el anno a szintek felépítését-egyes szobák méretét. (Anno láttam néhány, az olvasók által készített térképet, és azok kissé máshogy néztek ki. :D)
2010. október 11. 09:02 | Válasz erre | #22
Félreértesz. Nem az én példányomra tart igényt, hanem egy saját példányra. Csak úgy beszéltük, hogy mikor én úgyis rendelek tőled, akkor ahhoz hozzácsatolod azt is. Úgyis nem rég olvasta, tehát egy ideig meglesz nélküle, így meg kevesebbet kell postázni :).
© Rozo
2010. október 11. 08:53 | Válasz erre | #21
Csak, hogy rontsak a hangulatodon azóta én befejeztem a könyvet[smiley]bee1[/smiley].
Majd ha ráérek akkor leírom a véleményem.

ui: Ha körbenéztek a neten megtaláljátok hozzá a térképet is amin sok fejezetpont be van jelölve. Van rajta szöveg is de a kép minősége és az íráskép miatt nem tudtam mindet elolvasni[smiley]vigyor[/smiley]
© SzG
2010. október 11. 08:41 | Válasz erre | #20
Negatívumok: igen, voltak azok is, ami persze egyáltalán nem baj, természetesen én sem gondolom tökéletesnek a könyvet, ahogy már párszor leírtam a másik fórumon, meg tán itt is. :) (Ugye akadnak benne kisebb-nagyobb szerkesztési hibák, a szokásos horrorklisékből is talán kicsit sok van benne, nem igazán mondható eredetinek a sztori stb.) Ezért se értem igazán a Zoleeka tegnap idézett annyira el vagy szállva-olyan nagy a pofád, hogy ide se férsz-jellegű szövegét, de mindegy. :D
Tényleg, ha jól emlékszem, te is odaadtad valakinek a saját pékdányodat, ugye? Ha igen, akkor esetleg ne rakjak el neked is még egyet? :)

Következő könyvem: hát "celebes" nem lesz, de némileg populárisabb-hagyományosabb igen (+ alapból FANTASY, ami talán szintén sokat számít, legalábbis csak népszerűbb műfaj, mint a horror, főleg a játékkönyvek között), szóval én is bízok benne, hogy ezzel már tényleg bankot robbantok majd. :D Igyekszem belátható időn belül előrukkolni vele, meg tényleg csinálok majd egy külön oldalt is hozzá, csak most kissé elkapott a szokásos őszi depi, és hát kissé nehéz így komolyabban "dolgozni" egy könyvön. :( De tán még az idén lesz belőle valami.
© SzG
2010. október 11. 08:31 | Válasz erre | #19
Oké, megbeszéltük. :) Köszi. Bár lehet, hogy a barátodnak kellene inkább igényelnie egy példányt magának, elvégre amit küldtem, azt neked küldtem, neked dedikáltam, meg ilyenek (és milyen dolog már, hogy csak úgy a magáévá teszi azt a példányt :D).
© killmaster (Savanyúhas)
2010. október 10. 22:42 | Válasz erre | #18
Még nem volt szerencsém a mágusos könyvekhez, így arról nem tudok érdemben nyilatkozni. (Valaki egyszer feltehetne már a digitális példányt belőle!) Ellenben SzG kolléga könyvéről én is írtam egy hosszabb lélegzetű kritikát, ebben tényleg több pozitívumot is felsoroltam, persze krtikát is csempésztem bele, igaz finoman, mert hát ha nem is lesz belőle bestseller, én sok szempontból jónak tartom ma is. Ki tudja, talán a következő majd átütőbb siker lesz, és a pénzügyi válság kevésbé érezteti majd a hatását. Talán ha kicsit celebes lett volna a könyv, mondjuk Győzike a főszereplő, és Fekete Pákó kastélyában bolyongana, és a volt szerelme Kiszel Tündére hasonlítana. Igaz akkor én nem olvastam volna el a könyvet, viszont felkapott lett volna, mint Harry Potter...
2010. október 10. 21:00 | Válasz erre | #17
Egyet éppen félrerakhatnál. Ha megjelenik a következő, akkor azzal együtt vevő lennék rá. Kölcsönadtam egy barátomnak ugyanis, és jelezte, hogy igényt tartana majd rá.
Szóval ha jobb szeretnéd olyan helyen tudni, ahol kevésbé porosodik (bár a polcon szűkös a hely), akkor bennünk bízhatsz.
© SzG
2010. október 10. 20:34 | Válasz erre | #16
De legalább sikerült már a végére érned azóta? Vagy még mindig nem? Mert akkor nyilván nem is változhatott a véleményed. :) Mármint, ha ugyanott "tartasz", ahol vagy egy éve (vagyis kb. az egy negyedénél), amely után ugye gagyinak minősítetted.

Szuerencsére nem hárman olvasták. :) Öten. :D Amúgy nemárulom el, mert már így is egy beképzelt alaknak tűnök állítólag (ugye mint tudjuk legalább annyira el vagyok szállva, mint a mágusos-írók, ahogy írtad valami fórumon ;) ), és nem akarok dicsekedni, szóval mindegy, hagyjuk. De nagyjából fogyogatott azért, mégha nem is volt kasszasiker. :) (Illetve ez egyáltalán nem volt, mert a befektetett pénz se jött vissza termsézetesen, na mindegy. :D)
A lényeg, hogy aki olvasta (és írt a témával kapcsolarbn), annak általában tetszett, illetve egész pontosan két kivétel volt, te és Rozo (ő elmondása szerint már a bevezető után visszadobta a könyvet a polcra :D). Meg mondjuk Sang "felemásnak" titulálta.
Egyébként a visszajelzésekből megtalálsz vagy egy tucatot a könyv honlapján ("Visszhang-menüpont"), meg itt lent is van pár (ezt csak azért mondom, hogy lásd, tényleg nem kamuzok, valóban akadt olyan, akinek tetszett ez a bizonyos iromány :)) ).
Ja, nem én írtam őket amúgy. :D
2010. október 10. 19:54 | Válasz erre | #15
Komoly,ha nem lesz belole tobb,akkor el kell raknom meg 1 peldanyt. :) Es osszesen hanyan olvastak,3-an? :)))
Velemenyem nem valtozott,de elfer a polcomon. :))
© SzG
2010. október 10. 15:51 | Válasz erre | #14
(Igaz, amikor ezeket írtad, akkor még végig se olvastad a könyvet. Többek között ezért is orroltam meg egy kicsit, mert azért úgy véleményt nyilvánítani, hogy át sem rágod rajta magad, ráadásul így, ilyen szavakkal... :) )
© SzG
2010. október 10. 15:35 | Válasz erre | #13
Ez most komoly? Te voltál az egyik (az azt hiszem két főből)) aki anno lehúzta... hogy uncsi, vacak, erőltetett stb. Vagy azóta változott a véleményed? :D
2010. október 10. 15:07 | Válasz erre | #12
hm,vegyek belőle még egyet? :) vagy elcseréljük valamire?
© SzG
2010. október 10. 08:26 | Válasz erre | #11
***AKCIÓ***
(Avagy kiárusítás stb.)

Mivel még mindig viszonylag sok olyan kolléga van, akinek nem volt szerencséje ehhez a bizonyos könyvhöz (nálam pedig még így másfél évvel a megjelenés után is porosodik a sarokbasn néhány példány :) ), ezért úgy gondoltam, hogy meghirdetek egy afféle akciót, melynek keretén belül az eddigieknél is olcsóbban lehet hozzájutni a Bizonytalanság börtönébenhez.
A mai naptól kezdve tehát 1500 forintért igényelhető ez a rendhagyónak vélt horror lapozgatós. Ebben az árban már a postaköltség is benne van + ajándék könyvjelző + "dedikálás" (vagy valami olyasmi :) ).
Az akció a "készlet erejéig" tart úgymond, tehát amíg el nem fogy az összes példány. Utánnyomás nem hiszem, hogy lesz a könyvből (így is rendesen ráfizettem-ráfizetek erre a projectre, nem tudok több pénzt beleforgatni), tehát ha a mostani egy-két tucat példány gazdára talál, akkor gyakorlatilag beszerezhetetlen lesz a könyv. (Úgy is mondhatnám, hogy aki tehát például teljessé szeretné tenni a gyűjteményét a Magyarországon megjelent lapozgatósokből, az most jelentkezzen. :D)

E-mail cím a szokásos: szlobodnik85@gmail.com
© SzG
2010. augusztus 31. 11:51 | Válasz erre | #10
Ha te mondod. [smiley]nyes[/smiley]

Most látom csak, mekkora monológot rittyentettem ide, hej... (még jó, hogy nem fagyott ki a fórum megint, a tö*mnek se lett volna kedve újra bepötyögni ide mindezt).
Hiába, ha máshoz nem is, a szóf*sáshoz mindig értettem. :D
© SzG
2010. augusztus 31. 10:20 | Válasz erre | #9
Galvaron: köszi a véleményt! (Szerintem egyébként a hosszúságával nem volt semmi gond, és valóban, elég tartalmasra sikerült. Mármint a hozzászólásod. :) )

Néhány megjegyzést azért még engedj meg:
Tehát az, hogy maga a könyv néhol emlékeztetett az Alone in the dark-ra, végül is nem annyira meglepő, vagy legalábbis úgy mondanám, hogy igen, egyértelműen van egy ilyen videójáték beütése a BB-nek, ahogy már más is utalt rá. Ez mondjuk nem tudom már, hogy szándékos volt-e a részemről, talán nem... mindenesetre azok után, hogy a fél életemet a régi amigás, meg PC-s kaland és szerejátékokkal töltöttem, főleg gyerekként, ez szinte törvényszerű úgymond, illetve egyáltalán nem meglepő, hogy érződik az ilyen játékok hatása a könyvemen. :) Olyan mértékben hatottak rám ezek, kicsit a tudtomon kívül is, hogy ha például elkezdek gondolkodni egy sztorin, vagy egy helyszínen, vagy azok felépítésén, önkéntelenül is ilyen videójátékos megoldások jutnak eszembe gyakran, még a mai napig is; a BB írása körül, olyan öt évvel ezelőtt pedig ez főleg jellemző volt. Szóval igen, egészen komolyan érződik rajta a videójátékok hatása (a régi játékkönyveken és az ódon rémregényeken túl, ahogy a honlapon is írtam: kb. ennek a háromnak a keveréke a BB, kb. egyenlő mértékben van benne mind a háromból: regényszerű nyelvezet/hangulat, videójátékos felépítés, lapozgatós formátum, formai megoldások). Játékok közül én egyébként nem elsősorban az Alone-t mondanám (bár azt is bírom, persze csak az első hármat), hanem inkább két ősrégi, kismilliószor végigvitt horror-kedvencemet, az Elvira 1-et és a Waxworksot, ezekből asszem konkrét elemek is felfedezhetőek itt-ott a cselekményt, meg az egyes helyszíneket illetően... bár ezek is önkéntelenül sikeredtek így, én is csak utólag vettem észre, hogy írás közben akaratlanul is beledolgoztam ezt-azt a számomra igen kedves, amúgy kiívűlről ismert számítógépes játékokból. :) (Bár egyébként nem is bánom, hogy így sikerült, illetve hogy tényleg van egy ilyen videójáték beütése a BB-nek, szerintem érdekesebbé, egyedibbé teszi a könyvet.)
Még annyit, hogy ha már itt is szóba került az Elátkozott házhoz való hasonlítgatás, akkor itt is leírom, hogy inkább az említett (házas) videójátékok, illetve a (szintén főleg házban-kastélyban játszódó rémtörténetek/novellák/regények, főleg ugye a Lovecraft, meg Poe-félék inspiráltak, nem az Elátkozott ház, valószínűleg anélkül is megírtam volna ezt a könyvet, mert tényleg bírom ezt a kísértetházas-temetős-gótikus-horroros feelinget, anno hasonló novellákkal is próbálkoztam stb. Ezzel (a régies horror szeretetével) kb. Jackson is így lehetett, mert az ő könyve is egyértelműen ezekből van összeollózva (meg az ezeréves horrorfilm-klisékből: persze attól még marha jó, én is imádom a Házat), még jobban, illetve direktebben is, mint a BB (ami azért talán próbál néhol kicsit túllépni a szokásos kísértetházas-ijesztgetős-zombis dolgoknál, meg némileg összetettebb lenni: persze, nem mindig sikerül neki tényleg, meg lehetne eredetibb is, igen, de hát alapvetően valóban még gyerekfejjel írtam ezt a könyvet). Szóval egyáltalán nem Jackson találta fel ezt a "műfajt", így szerintem nem is érdemes hasonlítgatni a kettőt, csak azért, mert mindkettő horror és házban játszódik. :) (Bár az enyémben azért más helyszín is van, ugye.) Persze az is igaz, hogy a BB megjelenéséig csak a Ház volt ilyen jellegű/stílusú, úgyhogy értem a párhuzamot, meg pl. mindkettőben vannak sátánista figurák is... de azért összességében tényleg más a kettő, nem egy "Ház fanfiction" a könyvem, a sztori ugye totálisan különböző, meg a könyv felépítés, szerkezete, hangvétele (pl. erotikus részek, krimis beütés stb.), inkább csak a hangulata emlékeztet rá, de annyira talán az se, az enyém jóval "gótikusabb". Szóval valóban, csak a "források" közösek helyenként, vagyis ahonnan merítettünk, mint már utaltam rá.

Igen, valóban rengeteg munka lett beleölve, összességében véve kb. egy évet dolgozhattam vele (először megírtam négy hónap alatt, aztán "kicsit" félretettem, és amikor úgy néhány év múlva ismét elővettem, még legalább egy fél évet szöszöltem vele, javítgattam, sok részt szinte teljesen újrafogalmaztam, extra pontokat tettem bele stb. - bár a könyv szerkezetébe, meg a történetbe, szóval a lényeges dolgokba már nem nagyon piszkáltam bele, lényegében ezek maradtak úgy, ahogy anno, 19 éves korom körül kidolgozásra kerültek, csak a stílust csiszolgattam-magyarítgattam évekkel később. Tényleg, erről jut eszembe: éppen ma van az ötödik "születésnapja" a könyvnek: legalábbis 2005. augusztus 31-én fejeztem be a legelső változatot :) ).
Az, hogy csaltál a könyben, egyáltalán nem gond, ahogy már szintén írtam pár helyen, nem várom el, hogy minden "halálpont" után előlről kezdje az olvasó stb., én se tennék így, marha unalmas lenne, főleg, hogy kissé lineáris a könyv, így kb. ugyanott kellene végigmenni-ugyanazt kellene elolvasni minden újrajátszás során. Arra, hogy nem muszáj szabályosan játszani, a könyv bevezetőjében is utaltam talán (van valami 'elvileg' szócska a "minden halál után előlről kell kezdeni a könyvet"-rész körül :)), talán először ki is akartam írni, hogy csaljon mindenki ezerrel, de mondjuk ez egyrészt elég hülyén nézett volna ki a szövegben, másrészt amúgy is el tudja dönteni mindenki, hogy akar-e csalni vagy sem, így végül is nem tettem meg. :)

Igazából a fejezetek hosszát nem kritizálták sokan, sőt - ahogy a múltkor is írtam egy szomszédos topicban - szerencsére épp, hogy dicsérni szokták a részletesebb leírásokat, az "irodalmibb" stílust. Csak Tomi mondott valamit a "kilóméterhosszú monológokról", bár lehet, hogy annyira őt se zavarták, vagy nem tudom, anno nem emlékszem, hogy kifogásolta volna őket még a könyv megjelenése előtt-körül (ő ugyanis afféle tesztelő is volt :P).

Ami az erotikus jelenetek számát illeti: valóban... még vagy kettőt-hármat tényleg "elbírt" volna a könyv (eredetileg, a legelső változatban csak egy volt amúgy, a végén lévő orgia, a többi később, a kiadás előtt került bele)... Mondjuk igazából még ezt 4-5 hasonló részt is soknak éreztem egy időben, legalábbis féltem, hogy soknak fogják találni, elvégre a többiben még ennyi sincs, sőt, egyáltalán semennyi sincs (az erotikát-vagy soft pornót eddig senki se vitte be egyetlen magyar lapozgatósba se), és páran aztán valóban kritizálták is ezeket a részeket... szóval tán nem is gond, hogy végül "csak" ennyi került bele. :) (Akárhogy is, az a néhány azért elég vérbő lett... a kedvencem amúgy a korbácsolós-szadó mazós, már csak azért is, mert az a pont talán a legigényesebben megírt/legirodalmibb stílusú a könyvből. :) )
© cock
2010. augusztus 30. 00:45 | Válasz erre | #8
Májhízlalás rulz, de legalább a szőlő édes. :D
2010. augusztus 29. 20:53 | Válasz erre | #7
Na végre, most van időm és leírom a véleményem A Bizonytalanság Börtönében című lapozgatóssal kapcsolatban. Először is kezdjük a külalakkal. A könyv maga kinézetre is
legalább annyira igényesre sikerült mint tartalmilag. Bár ez így eléggé kétértelmű, ezért hozzá kell tennem hogy nekem nagyon tetszett a könyv, így egyértelmű hogy a
külalakkal kapcsolatban is pozitív irányú a vélemény. Maga a téma nekem nem ez a favoritom, én jobban szeretem a klasszikus fantasyt de ennek ellenére megragadott a mű.
Olvasáskor hatalmába kerített a könyv hangulata, amin tényleg érződik Az Elátkozott Ház íróra gyakorolt hatása. Engem néhol még kicsit az Alone in the Dark című horrorjátékra
emlékeztetett a cselekmény. Mivel a könyv elolvasása előtt már olvastam kritikákat róla, ezért engem nem ért meglepetésként hogy nem lesz a játékhoz szükségem dobókockákra.
Be kell vallanom, a végén nem is éreztem úgy hogy ez bármit is levonna a tartalom értékéből. Sokan kritizálták a fejezetek hosszát, nos én ebben sem találtam semmi kivetnivalót
mivel én eléggé regényekhez vagyok szokva, így azokhoz a fejezetekhez képest ezek inkább meglehetősen rövidek. Játékkönyvi viszonylatban nem szokványosak csak. A részletes
helyszínleírások és a kidolgozott cselekmény, a rejtvények mind-mind az író maximalista létét hivatottak igazolni, a könyvön nagyon érződik hogy rengeteget foglalkoztak a
létrehozásával. Személy szerint nem akadtam meg sehol a műben, de be kell vallanom hogy pár helyen használtam az egy ujj - két ujj - huszonegy ujj taktikát mivel mostanában
nincs túl sok időm és nem akartam pár helyen ostoba módon elhalálozni, ezzel is növelve a végigjátszás idejét. Szerintem a történetben bőven megfért az erotika is, bár én
személy szerint többet is elviseltem volna (nem vagyok ám perverz!). Főleg annak fényében, hogy a könyvvel főleg az "idősebb" korosztály lett megcélozva. Bár tény, hogy nem
ettől lett élmény a könyv. Szerintem aki még nem olvasta az feltétlenül szerezze be, igényes művel lesz gazdagabb.
Sajnálom hogy a véleményem nem sikerült hosszabbra, de a lényeget, amit feltétlenül szerettem volna azt leírtam benne. Köszönet az élményért SzG kollégának!
© SzG
2010. augusztus 11. 16:50 | Válasz erre | #6
Köszönöm mindkét véleményt. :)
A legtöbb észrevételre már reagáltam máshol, így most eltekintenék a szokásos monologizálásoktól-fejtegetésektől.

Még annyit, hogy:

"bár 1-2 rész erősen 18+ és itt nem a „gore” jelenetekre gondolok"
Igen, akad benne néhány "sikamlós"-jelenet. :) Illetve a "gore"-os részek is is eléggé brutálisak azért néhol... főleg a könyv második felében (azt hiszem a szétrohadós, meg élve eltemetős viszi a prímet ilyen szempontból). Illetve igen, az egész könyv hangulata, stílusa némileg felnőttesebb (a szerkezet, illetve történet meg valóban aprólékos), így ezt én tényleg csak a 18+-os korosztálynak ajánlanám jó szívvel. :)

"A 200 fejezetecske valóban kevésnek tűnik"
Ezt a "fejezetecskét" kicsit megmosolyogtam, elvégre több oldalas nagymonológokról van szó :D (Van négy oldalas, sűrűn teleírt, apró betűs fejezetpont is, igaz, ez már tényleg extrém, a legtöbb nem ennyire hosszú).
2010. augusztus 11. 15:06 | Válasz erre | #5
Nah, akkor itt az ideje, hogy a helyére tegyem a kommentemet. Eddig (meg végül is ezután is) a HK részlegbe voltam kénytelen írni. Akik már ott olvasták, azoktól elnézést kérek. Ők semmiképpen ne olvassák tovább a hsz-t. Tehát itt van:
"Az első két dolog, ami rögtön szemet szúr, az a fejezetek csekély száma (200 van belőlük összesen) és a szabályok hiánya. Mielőtt ez bárkinek elvenné a kedvét az olvasástól, szeretném hozzátenni, hogy ez a két, első ránézésre hátránynak tűnő elem valójában a könyv legerősebb része. Arra szeretném tehát felhívni a figyelmeteket, hogy ne dobjátok rögtön a sarokba, csak azért, mert nem olyan, mint egy átlag kjk. (Bevallom, én először nem akartam elolvasni.)
A 200 fejezetecske valóban kevésnek tűnik, ugyanakkor az alaposan kidolgozott szerkezet miatt gyakorlatilag képtelenség átszaladni a könyvön. Ami azt illeti, sokkal hosszabbnak tűnik, mint a legtöbb 400 oldalas. Ami nekem kifejezetten tetszik, hogy a bejárható helyszínen gyakorlatilag bárhová elmehetsz. Nem kell tehát attól félni, hogy véletlenül rossz irányba fordulsz, s emiatt kezdheted elölről az egészet (igazából én ezt nem szeretem néhány kjk-s könyvben). Magának a labirintusnak a felépítése tehát egy picit a Zagor legendájához hasonlít (nekem egyik nagy kedvencem :)), sőt, bejárhatóság szempontjából tovább is megy. Ugyanakkor itt nem csak lehet, de szükséges is néhány helyet többször is meglátogatni, s ilyenkor az események is eltérőek.
A szabályok mellőzése szintén furcsa így elsőre, de igazából szerintem jobb ez így. Elvégre nem a kockadobás az, ami érdekessé tesz egy lapozgatóst. Az igazat megvallva, nekem egyáltalán nem hiányzott. (Bár én a kjk-s könyvek második felében már amúgy is elég gyakran hagyom "pihenni" egy picit a dobókockákat :)).
Na, ha az ember túlteszi magát ezen a két ponton, akkor kezdheti az olvasást az egyes ponttól. Ami ekkor szembe ötlik, az a fejezetpontok meglehetős terjedelme (bár aki fórumozik az íróval, az már valószínűleg hozzászokott). Ez leginkább a részletes leírásoknak köszönhető, melyek rengeteget dobnak a könyv hangulatán. Én sem szeretek oldalakon keresztül aprólékos leírásokat, jellemzéseket olvasni, de szerintem tény, hogy a megfelelő mennyiség ebből egy könyvnél kötelező. (Igaz, ez nem számít újításnak, hiszen a legtöbb könyv ilyen, s az igényesebb kjk-kban is akad elég leírás természetesen.)
A történet szintén érdekes. Igaz, nem a megszokott fantasy környezetben játszódik, de remekül illeszkedik a lapozgatós könyvek íratlan szabályaihoz. Magát a könyvet a "fantasy horror" kategóriába sorolták. Itt megjegyezném, hogy én nem szeretem a horrort, s elsőre már csak ezért sem akartam belekezdeni a könyvbe. Ugyanakkor hiba lett volna így tenni. A történet simán elmenne fantasynak is. Ráadásul igazán érdekes, s a végén is tartogat meglepetéseket. Ha valaki már unja azokat a történeteket, amelyek nagyjából annyiból állnak, hogy a hős kalandozó leszámol a gonosszal, akkor annak csak ajánlani tudom.
Ami leginkább elnyerte a tetszésemet, az a könyvben lejátszódó események változatossága. Magyarán nem arról szól a könyv, hogy jobbra vagy balra szeretnél e menni, hanem ténylegesen gondolkodásra késztet az író az érdekes szituációkkal. A 200 fejezetpont valódi rejtvénnyé válik, s elég alaposan át kell lapozgatni őket ahhoz, hogy esélyed legyen a győzelemre.
Ha valaki olvasott leírást a könyvről, akkor valószínűleg belefutott abba a mondatba, amely valahogy így végződik: "némi erotikával fűszerezve". Na, ez az egyetlen, amivel kapcsolatban nem változott a véleményem az olvasás után. Szerintem jobb lett volna kihagyni. De hát semmi sem tökéletes.
Mindent összevetve úgy vélem, érdemes átolvasni. Nagy hiba lenne csak azért kihagyni, mert nem kjk. (Bár őszintén szólva nem tudom, mennyire olvastok kjk-n kívül más lapozgatósakat)."
2010. augusztus 11. 14:55 | Válasz erre | #4
Szép jó napot!

Nemrég olvastam a művet és kellemesen csalódtam. Az összesen 200 fejezet elsőre nem tűnt bizalomgerjesztőnek, de az olvasási időt nézve meglepően hosszú. (Kb. mint a Királyok koronája.) A hangulat "kellemesen komor", néha elég frusztráló és nyugtalanító. (Ami ilyen könyveknél szerintem pozitívum.) A könyv - ha a többi lapozgatóshoz kéne hasonlítani - Az elátkozott ház közeli rokona, de a stílusa inkább Poe-ra hasonlít. A történet lassan indul, az események folyamatosan pörögnek fel és a könyv végére minden svédcsavar kibontakozik. A cselekmény egy-két része már-már túlontúl bizarr, de ez ízlés kérdése. Aki szereti a lapozgatós könyveket és a horror műfaját annak bátran ajánlom, bár 1-2 rész erősen 18+ és itt nem a „gore” jelenetekre gondolok.
A könyv mellé járó könyvjelző/rejtvény nagyon ötletes, ilyesmit örömmel látnék más műveknél is. Jó ötlet volt az idő mint dimenzió használata is, ez a módszer picit tökéletesítve igazi esszenciális eleme lehetne a többi lapozgatós könyvnek is. Pár aljas dolog akad a könyvben (pl. a vége felé a szokásos tudsz-e/végigjártál-e mindent vagy kampec rész) és még a legvége is okozhat kellemetlen meglepetést.

Remélem nem „spoilereztem” túl sokat. Többet nem írok, mert így sem olvassa el senki. :)

Minden jót kívánok!
© SzG
2010. augusztus 10. 17:27 | Válasz erre | #3
Mindenesetre ha már így alakult, akkor beszúrom ide is a könyvem honlapját, ahol, mint már említettem itt-ott, minden fontos infó megtalálható a projecttel kapcsolatban (az eddigi visszajelzések, kritikák zöme is elérhető a Visszhang-menüpontban).

http://darkjk.atw.hu/
© SzG
2010. augusztus 10. 17:04 | Válasz erre | #2
Köszönet a topicért, bár nem én kértem. :) De egyébként valóban egyszerűbb, ha van egy külön téma neki, és nem a HK-s topicbba kerülnek a könyvvel kapcsolatos esetleges hsz-ek/vélemények.
© runner
2010. augusztus 10. 15:58 | Válasz erre | #1
Kérésre téma létrehozva a könyvnek.
A főhős Te vagy!
Első oldalElőző oldal1234567891011