Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Harcos Képzelet kötetek
BejelentkezésRegisztrációElfelejtett jelszó
Harcos Képzelet ocr-ezett kötetek

arnyekvilag.doc
feregfutam.doc
shiwo.doc
Első oldalElőző oldal1234567891011121314151617Következő oldalUtolsó oldal
© Denko
2020. március 28. 17:24 | Válasz erre | #696
Most görgettem végig A Hit Nevében-t(a HK-nak csak egy töredékét ismerem,azok nem igazán tetszettek),nem lenne ez rossz,ha novellának írják meg.Játékkönyvnek is jó lehetett volna,ha nem egy kocsis kifinomultságával terelget az írónak megfelelő irányba.Kár,volt benne lehetőség.Ráférne egy reboot.
© SzG
2020. március 28. 16:11 | Válasz erre | #695
Igen, erről el is felejtkeztem, mármint, hogy a Cherubion ráadásul eladott mindent a DV-nek... ami meg tényleg nem szokott "kukoricázni". Mindenképp ki kellene deríteni, hogy mi a helyzet a jogokkal.

Egyébként a képeket + a borítót ki is hagytam az előző hozzászólásomból: azokat se lehetne valószínűleg felhasználni.
Tehát esélyes, hogy az egész Hit nevébennel csak akkor lehetne kezdeni valamit, ha se az eredeti szabályok nem maradnának meg benne, se a Worlukos utalások, se a képek. Tehát hozzá kellene azért nyúlni. És akkor még így se biztos, hogy rábólintana a DV. [smiley]confused[/smiley]
2020. március 28. 14:33 | Válasz erre | #694
Mindenképpen rá kéne kérdezni a szerzőnél, hogy mi a jogi helyzet, mivel a Wikipédia szerint:

"2006-ban Nemes István és húga eladta tulajdonrészét a Delta Vision-nek, amely így többségi tulajdonra tett szert"

A DV előszeretettel vetet le minden rajongói kiadást mindenhonnan jogi következméynek emlegetése mellett.
© SzG
2020. március 27. 20:09 | Válasz erre | #693
Ez örvendetes, bár mondjuk nem lepődtem meg a dolgon, sejtettem, hogy pozitívan fog hozzáállni Viktor. :) Kérdés, hogy a kiadónak nincs-e még valamiféle joga a könyvhöz... mert szokott lenni, általában ugye megveszik az írótól a könyvet.
Mondjuk mivel már több, mint 10 év eltelt a megjelenés óta, így reméljük, már nincs náluk a jog, illetve visszakerült az íróhoz.
Csak nehogy mégis az orrunkra koppintson a "Bihon Tibi". [smiley]eplus2[/smiley]

Ja, az lemaradt, hogy ha a könyv már nem is az övék, attól még a világ, meg a szabályrendszer nyilván az ő tulajdonuk. A szabályrendszert külön ki is hangsúlyozta annak idején Bihon, mármint, hogy az az ő szellemi terméke... ami amúgy nevetséges, mert az egész a Sárkány háborúja rendszerének a koppintása, gyakorlatilag szó szerint, hiszen még az egyes részek megfogalmazása is ugyanaz...
Mindenesetre, ha közzé akarod-akarjátok tenni a könyvet, akkor legalább a világra való hivatkozásokat ki kellene húzni belőle, meg a szabályokat sem ártana minimum átfogalmazni kicsit. De persze te tudod/ti tudjátok. De én mindenképp óvatos lennék, főleg a "Fekete Péntek" után.
2020. március 27. 19:56 | Válasz erre | #692
Breaking News:

[img=https://i.ibb.co/0YcsDCB/006.jpg]HitNevébenengedély[/img]
2020. március 25. 21:02 | Válasz erre | #691
Te túl rendes vagy! A márkás csoki nevében kérem ki a dolgot. 50pontos vázlatot egy nagymama is összeállít a kedvenc süteményének a receptjéből kiindulva. Mivel témai megkötés sincs, az a minimum, hogy bárki olvashatja azt az 50pontot készen, hogy eldönthesse, jól sikerült-e! A Koronavírus elleni harcról is szólhat, akinek a fantasy-ból elege van!
Szerintem a HK átírásért teljesen korrekt a pénzjutalom. Tulajdonképpen ingyen jöhetne a talira a te pénzeden. Ki ne akarna? Mivel ugyanabból az alapanyagból, kalandszövegből "főzhetné ki a történetét" jól is lehetne értékelni minden alkotó általi hozzáadott értéket! Szóval: lenyomhatja az illető twillight-ot történetírásban? Sőt megmutathatja, hogy nem csak vitatkozásban van ott a szeren, plusz behúzhatja a manidon a talit?[smiley]guluszem1[/smiley]
Ha ez nem motiválja a fórumozókat, akkor mi? [smiley]buck[/smiley][smiley]fantasy-witch-43[/smiley][smiley]nyes[/smiley]
2020. március 25. 12:46 | Válasz erre | #690
Hogy feldaraboljuk még nem lesz interaktív.
De ha vannak választások (pl. Atlan Fiai), akkor már igen.
Illetve ha kockákat kell dobálni (A Hit Nevében), akkor szintén.

50 fejezettel amúgy 5,000 HUF-t lehet nálam nyerni.
A tábla csoki egy 50 fejezetpontos VÁZLATÁÉRT jár, azaz egy délután alatt simán összeüthető.

FB-től amúgy már PM-ben kértem a cuccot, küldje el mailban. Még nem olvasta az üzit.
A Lidérc...-re most nem emlékszem, a Monarakh kínos számomra, mert az masszív újraírásos (az az amelyikben mi vagyunk farkasember, ugye?).

Részemről egyébként OCR-en toltam át a Féregfutamot, de még úgy is macerás a gépelési része. Viszont ott legalább csak az irányokat, linkeket, statokat, gyógyulást/manapótlást kell újranyomni.
2020. március 25. 12:33 | Válasz erre | #689
A konstruktivitásra mindig vevő vagyok. Pl. 50 fejezettel sem akart senki csokit nyerni twillight-tól. Bár szerintem, ha valaki bemutat valami jó 50 pontosat júliusra, akár még el is nyerheti azt a csokeszt!

Másrészt, felfogható ez is kihívásként! Fekete Balázsnál, ha igaz, ott van három könyv begépelt szövege. Vagy akár másik HK szövege is választható. Meg kell állapodni az egyikben, tehát nyersanyag elérhető. Közzétehető itt a témában kezdeti szöveganyag.

Aztán twillight nekiugrik feljavítani. De más is nekiállhat kipofozni jobbra! Akár részlegesen is, mert szinte csak javulni tud a sztori bármi, akár apró plusszal!!! Igazán rövid idő alatt sikerült a szerzőknek gyengus kalandokat kreálni, szerintem pár nap alatt dobták össze ezeket. Akkor 3 hónap alatt, ami ennél jóval több idő és kész szövegből, akár csodát lehet tenni, egész frappáns kalandot is lehet fabrikálni. Legalább lesz versenytársa twillight-nak, ami plusz motiválja! Leszavaztatjuk június végén, hogy kié a legjobb az elkészültek közül.

A talin meg kihirdetjük a győztest. A győzelmi érmen az lesz: Lenyomtam becsületes küzdelemben twillight-ot HK készítésben. (Ha meg ő nyer: Felülmúltam a magam elvárásait is HK kreálásban.) Igazi lovagias párbaj a kihívóknak! Olvasóként meg gazdagodhatunk jó kalanddal.
Akad más is, aki nem tartja gáz ötletnek, hm[smiley]kerdes[/smiley][smiley]nezze[/smiley]
© SzG
2020. március 25. 10:15 | Válasz erre | #688
Azért ehhez még annyit hozzátennék, hogy végül is teljesen felesleges ezen vitázni... mármint, hogy most ez "topikrombolás" volt-e vagy sem. Nem sok jelentősége van szerintem.
De legyen akkor, topikromboltam, sőt, topikromboltunk mindannyian. :)
Többet meg nem szólok hozzá ehhez az átdolgozás-témához. Úgyis mindent elmondtam, amit jelenleg el tudtam/el akartam mondani ezzel kapcsolatban.
© SzG
2020. március 25. 09:34 | Válasz erre | #687
2020. március 25. 09:32 | Válasz erre | #686
Attól hogy egy regényt darabokra metélünk, majd a darabokat megszámozzuk és random sorrendbe elrendezzük, attól nem lesz interaktív regény. A Harcos képzeletnél már a franchise neve is egy tükörfordítás, ami azt a látszatot keltette, hogy FF minőséget kapsz. Tehát akik azt várták, persze hogy felrobbant a fejük, amikor olvasták. Magyar szerzők angol álneveken kis energiabefektetéssel akartak kjk-t írni. Ezzel csak a 10 év alattiakat tudták átverni, aztán már azokat sem. Szerintem ezek után az alkotók kezet csókolhatnak, hogy írnak róla olvasók. Twillight, javíts fel egyet, hátha jobb lesz, alternatívabb utakkal! [smiley]fake-horse[/smiley] Hátha más fórumozók is bejön a végeredmény?! A júliusi talin lesz kerekasztal csevegés. Legalább +1 témaopció dumázáshoz. [smiley]heureka[/smiley]
© SzG
2020. március 25. 09:29 | Válasz erre | #685
"Azt mondani "fölösleges is törődni vele" már topikrombolás."
Megint csak: ?
Azt, hogy "fölösleges is törődni vele", a könyvek ÁTDOLGOZÁSÁVAL kapcsolatban írtam... és ugye ez a topic úgy összességében biztosan nem erről szól. Tehát, ha én itt azt írom, hogy SZERINTEM (!) nem érdemes munkát ölni az ÁTDOLGOZÁSOKBA, az nem "topikrombolás". Ha majd lesz egy topic, és az lesz a címe, hogy például "Harcos Képzelet-könyvek átdolgozása" vagy "Harcos Képzelet könyvek átdolgozott változatai"... és abba írok ilyesmit, hogy szerintem felesleges az egész, az lehet majd esetleg "topikrombolás". Ez, amit itt csináltam, nem volt az.
2020. március 25. 08:54 | Válasz erre | #684
Elmondani mi a bajod a (halott) franchise-al nem gond. Elvégre épp javasoltam hogy javítsuk meg/jeleztem bevállalom hogy megpróbálok kijavítani párat.

Azt mondani "fölösleges is törődni vele" már topikrombolás.
© SzG
2020. március 25. 06:16 | Válasz erre | #683
"Amúgyamúgy tök jó lenne ha végre mindenki viselkedne"
?
Mindenki "viselkedett" szerintem. Senki sem őrjöngött vagy trollkodott például, egyszerűen elmondtuk a véleményünket a könyvekről. Ráadásul érvekkel is alátámasztottuk, hogy miért nem vagyunk megelégedve velük, például a Hit nevébennel. Nem értem, ez miért baj. Ez a topic erre való, itt lehet ugye véleményt nyilvánítani a könyvekről. És az, hogy mindenki pozitívan nyilatkozzon a HK-ról, nyilván nem várható el, gondolom ebben egyetértünk.

"és nem egy másik franchise kárára próbálná tolni a sajátját"
Most az a baj, hogy azt ítam, inkább egy teljesen saját sorozatra kellene fókuszálni, mert annak minden szempontból több értelme lenne? Hát ha egyszer ez az igazság...
Egyébként pedig: a HK "kárára" nem lehet csinálni semmit, mert már legalább tíz éve nem árusítják hivatalosan ezeket a könyveket, antikváriumokból lehet csak hozzájuk jutni. Tehát a jogtulajoknak nem igen van már bevétele ebből a "franchise"-ból. Másrészt meg aki ezeket a hozzászólásokat olvassa, szinte biztos, hogy úgyis ismeri a HK-t. Tehát nem igen fordulhat elő olyan, hogy valaki épp a mi hozzászólásaink miatt nem olvas bele ezekbe a művekbe... De ahogy írtam, igazából ez is mindegy lenne, mert úgysem "él" már ez a franchise.
2020. március 25. 05:49 | Válasz erre | #682
Az FF-nél vagyok én pont így.

Amúgy már rég nem a hivatalos HK-król beszélünk, hanem azok potenciálisan átírt változatáról.

Amúgyamúgy tök jó lenne ha végre mindenki viselkedne, és nem egy másik franchise kárára próbálná tolni a sajátját, hanem örülne annak ha valaki kezdeményez.

Én se mentem át szarozni pl. a Magányos Farkast teszem azt, akkor szidtam mikor idejött szidni ezt.
2020. március 25. 00:06 | Válasz erre | #681
Persze, egyértelműen az én hibám, hogy felhúzom magam azon ha a pénzemért szart kapok cserébe.
2020. március 24. 13:37 | Válasz erre | #680
Van pár begépelt HK könyvem, talán 3. Akit érdekel írjon rám, hátha tud vmit kezdeni vele. Monarach titka, Lidérccsapás talán
2020. március 24. 01:54 | Válasz erre | #679
Akkor mégsincs választási lehetőséged.

Az interaktivitás problémájával meg keresd meg a motivációs szakembereket, mert ők találták ki az egészet. "Né, interaktív tv-műsor, mert teletubie mondja hogy emeld föl a karod!"

A HN-ben még az illúziója sincs meg a választásnak. És? Nem mondtam hogy van.

Az, hogy képtelen vagy elfogadni a várakozásoddal ellentétes dolgokat, és masszív dühkitöréseket produkálsz, nem a könyvhibája.

A SH-nál elismertük hogy jelenleg az a helyzet. Hangsúly a jelenlegen. Az, hogy nem vetted a fáradtságot hogy amúgy megnézd mi van még a könyvben, csak téged minősít.
2020. március 24. 00:54 | Válasz erre | #678
A fölösleges kockadobálás nekem nem interakció.

Az FF köynvekben nem egy választási leehtőségged van. Van választási lehetőséged, csak A irányban nyers, B és C irányban vesztesz, de választási ehetőséged az van.

A Hit nevében-ben nincs választási lehetőséged.Van valami halvány illúziója, hogy van, de valójában súlytalan minden döntésed, csak azért van néhány helyen döntési lehetőség, hogy ki legyen töltve a 400 pont. Ez a könyv szerintem egyszerűen szemét. Olvasnivalónak silány, játékkönyvnek pedig nem nevezhető.

Amikor anno befejeztem bevágtam az ágy mögé, annyire feldühített. Akkor szedtem ki, amikor eladtam a neten.

A Sötét hercegből annyira emlékszek, hogy kimegyek a kastélyból, két méter után közlik, hogy ki az, akit le kell győznöm, visszamegyek, és átlapozom az esélytelen harcot - The End.

De elhiszem neked, hogy lehetett volna jó is, ha nem lett volna ennyire szar.
© killmaster (Savanyúhas)
2020. március 23. 21:02 | Válasz erre | #677
Nyilván ahány olvasó annyiféle elvárás egy-egy kalanddal kapcsolatban. Igen a Magányos farkas sorozatnak is vannak hibái, de ezekből elég sokat tudtam javítani a fordítás során, így azért már vállalható a játék. Középszerű, ez is igaz, a KJK-hoz képest igen, de ugye ott is volt gagyi, nagyon gagyi meg ultra gagyi is, a Magányos Farkas könyvek pedig hoztak egy átlag szintet, amiben nincs kiugró jó sem kiugróan rossz kötet! Way of the tigerről annyit, hogy engem első és második olvasatra sem fogott meg. Persze ha valaki bevállalja biztosan beleolvasok és segítek a javításban, de kb ennyi. Ha pedig HK köteteket akartok renoválni, akkor nosza lásson neki, aki akar, meglátjuk mi sül ki belőle...
© SzG
2020. március 23. 17:48 | Válasz erre | #676
"hogy kicsit büszkék lehessünk az ország leghosszabb játékkönyvsorozatára, ami ráadásul saját."
Szerintem a HK-ra soha nem lehetünk büszkék igazán, mert még ha ki is javítunk párat a sorozat elején meg végén megjelent, kevésbé félresikerült darabok közül, a sorozat közepén akkor is ott lesz vagy 30 tényleg teljesen értékelhetetlen sz*r könyv (McGregor meg Wermin "művei" például; gondolom, azokat senki se fogja kijavítani, mert azokból tényleg csak körülbelül a címet lehetne megtartani, minden mást le kellene cserélni :D)...
Szóval nem tudom. Egy-két darabot (pl. Sötét herceg) esetleg ki lehet pofozni érdekességképpen, de túl sok melót nem érdemes ebbe az egészbe ölni. Ez egy vacak, ráadásul rég lejáratódott sorozat, aminek még a jogtulajai is biztosan kötözködnének.
Továbbra is azt mondom: teljesen új magyar sorozat kell, olyan, ami az elejétől kezdve igényes, és amire majd tényleg teljes egészében büszkék lehetünk. Össze lehet hozni, még akár további pályázatok nélkül is, mert tényleg van vagy 2-3 komplett könyv már most is, ami némi szerkesztés, esetleg átdolgozás után simán kiadható (a Salamoné is ilyen ugye, meg Nimretilé, meg Mannász Viktoré... meg én is írok egyet). Igyekszem-igyekszünk majd tényleg arra fókuszálni, hogy ezek minél előbb megjelenhessenek, és hogy valóban legyen nekünk, magyaroknak is egy színvonalas sorozatunk.
Emellett meg tényleg ott vannak a jobb külföldi sorozatok, ki kell választani egyet (vagy akár meg is lehetne szavaztatni, hogy melyik legyen a befutó)... és utána együttes erővel el lehetne kezdeni a fordítását. Úgy, ahogy annak idején az FF-könyveknél is történt itt a Zagoron. Persze nem ártana ezt legálisan csinálni, főleg a "Fekete Péntek" után, de ha mondjuk egy nem különösebben népszerű sorozatra esne a választás, ami még régi is, talán ki lehetne "bulizni", hogy legálisan mehessen minden...
© SzG
2020. március 23. 17:32 | Válasz erre | #675
A Lone Wolf szerintem is maximum középszerű (de ezt még maga Killmaster kolléga is elismerte... :) ), szóval én sem ölnék bele túl sok munkát, őszintén szólva. Főleg, hogy rengeteg része van, így jó eséllyel be sem fogjuk tudni fejezni. Szóval én is arra szavazok, hogy "menjünk el" más sorozat felé (vagy inkább menjetek, mert én sajnos nem nagyon tudnék beszállni, lévén az angoltudásom hagy maga után rémi kívánnivalót). Rengeteg egyéb sorozat van. Például a Way of tiger se lenne rossz választás valószínűleg, amit itt páran már emlegettek... Komolyabb, újítóbb, ráadásul az FF-hez is van köze (Haláltalizmán). Továbbá ez csak öt-hat részből áll, tehát még be is lehetne fejezni belátható időn belül a fordítását...
2020. március 23. 17:18 | Válasz erre | #674
Megmondom én miért nem.
És ez az ok valószínűleg tökugyanaz amiért nem adtak ki errefelé egynél több kötetet belőle.

Mert dögunalmas, a szókészlete szegényes, a játékmenet primitív, a világépítés/nevek nehézkes.

És mielőtt nekemesel, előszöris minden elismerésem a lelkesedésedért. Látszik hogy szereted a franchise-t, és tök jó hogy hajlandó vagy foglalkozni vele. Másfelől viszont az első 4 kötetet mint adatlapomon láthatod kijátszottam, és elárulom anno az első kötetet kölcsönkaptam, és egyik alkalommal sem fogott meg.

A HK-knál amúgy nagy előny, hogy fordítani már nem kell. CSAK magyarul kell hozzá tudni.
A szabályos végigvihetőség meg elég tág fogalom, a rendszer nyilván nyüzsög a hibáktól, de ha a könyvek legalább elvileg működnének, már az is nagy eredmény lenne, és hát ez nem valami külföldi cucc, és nem olyan "sorozat" ami egy rész után halt be. Így én azt mondom, meg lehetne próbálni, hogy legalább egy pár könyvet kikalapáljunk annyira, hogy kicsit büszkék lehessünk az ország leghosszabb játékkönyvsorozatára, ami ráadásul saját.

Kezdetnek ott van a Boszorkány Úrnő átírásom. Nyilván a statokat nem optimalizálhattam ki, de most legalább nincs 13 szerencsepróba benne. A történet meg alapvetően jó.
A Hit Nevében is elvileg szabályosan végigvihető mindhárom kaszttal. Lehet hogy annyira szabályosan mint egy első kiadású Zombik Vére (most nem nézem meg pontosan mivel minek kell összejönnie), de emlékeim szerint igen, túlélhető (max statokkal indulva nyilván).

De ha elmegyünk más sorozat felé - az se baj. Sőt, én örülnék annak is. Mióta mondom. Nem véletlen nyittattam az Egyéb Játékkönyvek topikot.
© Denko
2020. március 23. 17:03 | Válasz erre | #673
Nem alternatív befejezésről volt szó,hanem választható útvonalról.A Szamuráj kardja jó példa,de mondjuk a Bíbor Áradatban egyetlen helyes út van.Ilyen alapon bármelyik könyvbe bele lehetne írni,hogy "Ha hagyod a gecibe a küldetést,és elmész inkább vályogvetőnek,lapozz a 86-ra."
© killmaster (Savanyúhas)
2020. március 23. 16:21 | Válasz erre | #672
Tényleg kíváncsi lennék, hogy itt bárki hogyan tudná átírni úgy a HK könyveket, hogy azok szabályosan és élvezhetően végigvihetőek legyenek, no meg a történet se fulladjon totális unalomba. Értem én, hogy az FF sorozatnak is meg vannak a maguk kis hibái, de ha ennyire nem szeretitek a kötöttségeket, és szerettek kicsit alternatívabb dolgokat, utakat kipróbálni, miért nem kísérleteztek a Magányos Farkas sorozattal? Immáron az első hat kötet játszható, lapozni sem kell, online kocka is van, kalandlapot meg szerkesztetek hozzá wordben! Kevés kulcsfontosságú elemet kell megszerezni, és bár a történet helyenként lapos, azért jól el lehet vele szórakozni. A hibák minimálisak, és azokat is lehet orvosolni, ha szóltok. Vagy ha nem elég jó ez sem, nos akad több más sorozat, melyet ha lefordítotok lehet az lesz a tuti! Végül is a döntés a ti kezetekben van!
2020. március 23. 12:56 | Válasz erre | #671
Nem zavar ha egy a végkifejlet. Kahré-ban egyetlen végkifejlet van, de a könyv legnagyobb részének semmi problémája.

De nézzünk egy Tűzhegyet: három út van, random böksz egyet, 33% eséllyel találod el amelyiken a Kulcstárgy van.
Halállabirintus: van alternatív út - ha arra mész kimarad egy Kulcstárgy.
Bajnokok Próbája: ha ne részletezzem.
A Varázsló Kriptája: alternatív út? Szabad bejárhatóság, mint a Robotkommandóban? Nincs.
Találkozás FEAR-rel: gratulálok, találtál egy nyomot. Ez pont nem a te képességedhez való, megszívtad, temetheted magad és a várost, mert rossz felé mentél, ezért nem a neked szánt nyomot találtad meg.

Had ne folytassam.

@SzG jól leírta mi a problémám.
© Vikky
2020. március 23. 12:34 | Válasz erre | #670
Egy jó ellenpéldák az egyutas könyvre: A Szamuráj Kardja, Bíbor Áradat, Skorpiók Mocsara és a Mélység Démonai. Persze ezeknek is van linearitásuk, de nem egy végkifejletes sztorik.
© SzG
2020. március 23. 06:48 | Válasz erre | #669
Szerintem nem a teljes FF-el van "probléma", inkább csak bizonyos könyvekkel... oké, elég sok könyvvel.
Mindenesetre e problémák azonosítása nem különösebben nehéz szerintem. Legalábbis én simán meg tudom nevezni, hogy 'nekem' mikkel van problémám, de talán más is.
Amikkel nekem gondom van:

* Sok könyvben valójában nincsenek alternatív utak, csak egyféleképpen lehet végigjátszani a kalandot. Kellenének valódi alternatív utak, már csak azért is, hogy akár egy sikeres végigjátszás után is legyen értelme újrajátszani a könyvet (alternatív utak hiányában nincs igazán értelme).
* Túl sok az "instant" halál. Túl sok a szükséges tárgy. Túl sok az erős ellenfél... Kevesebb kellene mindből, illetve jó lenne, ha több kisebb-nagyobb logikai feladat, rejtvény lenne a könyvekben, ha legalább részben ezek jelentenének a kihívást (mint a Bizonytalanságban... körülbelül. Vagy mint Nimretil Zagoros-történetében).
* Úgy összességében túl sok minden múlik a véletlenen, főleg persze a kockadobáláson (próbák, harcok). Holott nyilván az lenne az ideális, ha a játékos döntésein múlnának a dolgok. Tehát több döntési lehetőség kellene, és kevesebb kockahajigálás.
* A szabályrendszer sem az igazi. Például túl sokat számít még 1 ügyességpont plusz vagy mínusz is; és mivel általában nem csak 1 pont különbség van a küzdő felek között, így a legtöbb csata nagyon kiegyensúlyozatlan, az erősebb fél szinte biztosan győz. Egy HK-féle rendszer talán ebből a szempontból jobb, ott kisebb jelentősége van egyetlen pontnak (vagy a Magányos farkas rendszere is jó példa erre). Ezen kívül nyilván nagyon életszerűtlenek az olyasmik, hogy például fixen 2 életerőpontot sebez mindenki (nyilván külön sebzésszámítás kellene), meg hogy kajától gyógyulsz. :) (Nyilván gyógyitaltól vagy gyógyfüvektől kellene gyógyulnod, mint mondjuk a Tihor-féle könyvekben.)

+ Meg lehetne még nyilván említeni azt is, hogy sok könyvnek már az alaptörténete is túl egyszerű, túl sablonos (szimpla világmegváltás ugye), ráadásul általában később sincs benne semmilyen különösebb csavar vagy érdekesség. Plusz a főszereplő is gyakran egy szimpla, fiatal harcos. Nyilván jobb lenne, ha egyedibb történetek lennének + egyedibb főszereplők.
+ Az sem ártana, ha kevesebb életszerűtlen szituáció lenne, pl. nem lennének kereskedők egy labirintusban (mindenféle magyarázat nélkül ráadásul) stb. :)

Kb. ezekkel van problémám a legtöbb FF-könyv kapcsán. Ettől még persze sok bejön, főleg azok, amikre kevésbé jellemzőek a fentiek.

Egyébként a "Vindgardia Hősei" c. új sorozatunknál is igyekszem észben tartani a fentieket. Például a Végzet prófétáinak szerkesztésénél-átdolgozásánál is ügyeltem arra, hogy itt valóban legyenek alternatív utak, meg kevesebb legyen a szükséges tárgy meg az instant halál, meg a harcok jó része legalább elkerülhető legyen + a szabályrendszer is valamennyivel életszerűbb legyen + a történetben is legyen több csavar stb. A későbbiekben is igyekszem majd ezekre odafigyelni.
2020. március 22. 22:46 | Válasz erre | #668
""A Bizonytalanság…-ban meg emlékeim szerint egyszerre 2-3 nyomot is követhettél azon kívül hogy az orrod után találomra elindulsz, szóval az messzemenően semennyire nem volt lineáris."
Úgy emlékszem, ez többnyire csak a látszat... Valójában összességében véve egy "egy igaz út" könyv ez is, ahogy te szoktad nevezni az ilyeneket, ha jól tudom." - az FF-ben ennyi szabadság sincsen.

Az FF-el masszív probléma van, és emiatt nem mindegy mit hogy hívunk. Meg kell próbálni azonosítani a problémát, vagy benneragadunk.
© SzG
2020. március 22. 21:50 | Válasz erre | #667
"Ha szabadon be lehet járni helyszíneket, az már játékkönyv az én fogalmaim szerint."
Hát... Szerintem nem feltétlenül, végül is a sztori összetettsége meg komolysága + a regényszerűbb, irodalmibb stílus teszi az interaktív regényt interaktív regénnyé. Legalábbis számomra. :)
(Egyébként én úgy emlékeztem, szabad bejárás ide vagy oda, te is interaktív regénynek nevezted a Bizonytalanság börtönébent.)

"A Bizonytalanság…-ban meg emlékeim szerint egyszerre 2-3 nyomot is követhettél azon kívül hogy az orrod után találomra elindulsz, szóval az messzemenően semennyire nem volt lineáris."
Úgy emlékszem, ez többnyire csak a látszat... Valójában összességében véve egy "egy igaz út" könyv ez is, ahogy te szoktad nevezni az ilyeneket, ha jól tudom.
De mindegy, a lényeg, hogy nagyon kötött a cselekmény. Viszont ennek ellenére is interaktív benyomást kelt az említett szabad bejárás + megoldandó feladok, rejtvények miatt, míg a Hit nevében nem.

"A Hit...-ről ismétlem: az egy regény, de olyan regény, aminél nem csak olvasol (jó esetben)."
Szerintem meg egyszerűen egy kicsit regényszerűbb történettel rendelkező, komolyabb, de 'nem' irodalmi stílusú játékkönyv. Ami viszont elég elhibázott módon a kelleténél jóval lineárisabb lett (ami nem volt szándékos egyébként, úgy tudom, az író részéről sem: ő is meglepődött rajta utólag, amikor kielemeztük, hogy valójában mennyire lineáris a könyve). Szóval én biztosan nem nevezném "interaktív regénynek" továbbra sem, de oké, nem fogjuk tudni meggyőzni egymást. De mondjuk nem is tudom, kell-e végül is, mert tényleg mindenki annak nevez egy könyvet, aminek akar. :)

Az Atlan fiait amúgy csak átfutottam, az lehetne éppen interaktív regény, mert az tényleg teljesen regényszerű sztorival + stílussal rendelkezik... csak éppen még annyira sem interaktív, mint a Hit nevében. :) Szóval az én értelmezésem szerint nem "interaktív regény", hanem mondjuk egy regény, ahol néhány résznek van alternatív változata.

"Azt mondani hogy a Hit... nem interaktív"
Jó, akkor maradjunk annyiban, hogy interaktív, de csak nagyon minimálisan. :) És ez nyilvánvalóan elhibázott dolog, és ahogy írtam, maga az író sem feltétlenül ilyennek akarta.
2020. március 22. 21:25 | Válasz erre | #666
Na végre valami konstruktív.
2020. március 22. 21:24 | Válasz erre | #665
Ha szabadon be lehet járni helyszíneket, az már játékkönyv az én fogalmaim szerint.

A Bizonytalanság...-ban meg emlékeim szerint egyszerre 2-3 nyomot is követhettél azon kívül hogy az orrod után találomra elindulsz, szóval az messzemenően semennyire nem volt lineáris.

A Hit...-ről ismétlem: az egy regény, de olyan regény, aminél nem csak olvasol (jó esetben). A rejtvény benne, hogy mikor milyen képességet (varázslatot) kell használni. Azután meg vagy kedvez a kocka, vagy nem.

Az Atlan Fiai is "interaktív regény", annak ellenére hogy ott kockadobás nincs, és a választásaidnak nincs jelentősége (aki olvasta, tudja miért). De nem játékkönyv mert nem szabadon bejárható, és nem rejtvénykönyv mert nem "találd meg a helyes utat" feladvány.

Azt mondani hogy a Hit... nem interaktív olyan mint azt mondani, a Doom (vagy Prince of Persia, vagy Super Mario, vagy stb. számítógépes játék) nem interaktív, hiszen csak előre mehetsz, miközben lelövöd a szörnyeket.
© SzG
2020. március 22. 21:15 | Válasz erre | #664
Mondjuk egyébként persze mindegy, mindenki annak nevez egy könyvet, aminek akar. :)

Egyébként a Sötét herceg átszerkesztését támogatom. Este én is belenéztem, és tényleg egy egész korrekt, stílusos, hangulatos kaland lenne, ha nem lehetne 10 perc alatt átrohanni rajta.
© SzG
2020. március 22. 20:59 | Válasz erre | #663
Hát, hogy őszinte legyek, a Hit nevébent én se igazán nevezném "interaktív regénynek". :) Regényszerűnek talán regényszerű (bár azért a stílusa lehetne irodalmibb, mert ahogy délután utaltam rá, jó pár dologról gyakorlatilag nincs is leírás a könyvben, vagy csak egészen minimális), de nem "interaktív".
Ami szerintem tényleg "interaktív" + "regény" is (vagy legalábbis regényszerű), az mondjuk a Fenevad nyomában vagy a Bizonytalanság börtönében. Persze az utóbbinál ugyanúgy iszonyú lineáris a cselekmény, de azzal, hogy szabadon be lehet járni a helyszíneket, valamint rejtvényeket kell megfejteni közben, mégis megvan az "interaktivitás" érzete, mint körülbelül egy számítógépes kalandjátékban. Tehát végül is teljesen rajtad múlik, hogy sikerrel teljesíted-e a játékot; nem azt érzed, hogy a készítő csak "végigrugdal" rajta. A Hit nevébennél viszont ezt érzed: hogy az író csak végigrugdal a könyvön, mert neked szinte semmi beleszólásod nincs semmibe (ugye itt még rejtvények sincsenek). Oké, dobálhatod a kockákat... de ez sem igazi "interaktivitás", mert nem rajtad múlik, hogy mi történik, hanem a szerencsén. :) Szóval én egy ilyen könyvet nem neveznék "interaktívnak".
Ettől még amúgy nem tartom rossz könyvnek a Hit nevébent (a top 10 HK-ban benne van nálam), de szerintem tényleg nem "interaktív regény".
2020. március 22. 20:25 | Válasz erre | #662
Interaktívvá az teszi, hogy nem pusztán (azaz passzívan) olvasod, hanem dobálod a kockát. Azaz a könyv aktivizálja az olvasót, hogy vegyen részt a történetben.

Érdekes amúgy a listád, és erősen vitatkoznék vele. A Sötét Herceg JELEN ÁLLAPOTÁBAN persze, fosh-halom. De megnézted elvileg miket kellene összeszedni? Ha azokon a fejezetpontokon mind végig kéne menni (ahogy talán szánták, csak a lustaság, vagy a határidő közbeszólt), akkor egy nagyon durva kalandot kapnánk.

Egyébként ha "Az, hogy választhatod az egyetlen kötelező irányt nem éppen interaktív." - akkor kb. egyetlen FF-kiadvány SEM üti meg a mércédet (kivéve pár olyat mint a Skorpiók Mocsara, vagy a Crimson Tide). Elvégre az FF-ekben a választás látszólagos, valójában nemlétező.

Amúgy a Fejtörők Erdejét forgattad? Mert nálam AZ verhetetlen, mert menthetetlen. Az nem fejezetpont, hogy 90% annyi, hogy északra, keletre, nyugatra, délre mész-e. Az Eleven Falakban még így-úgy elment a dolog a cím miatt...

Egyébként meg ne arról beszéljünk ami rossz, hanem ami lehet jó!
[b]Akár fogadhatunk is.[/b] Megmutatom hogy a Sötét Herceg lehetett volna jó - de gépeld be a megjelent szöveget és juttasd el hozzám legkésőbb április 30-ig. A júliusi találkozóra akkor összehozom.
2020. március 22. 19:57 | Válasz erre | #661
Ahhoz, hogy interaktív regénynek lehessen nevezni kéne, hogy legyen benne némi lehetőség interakcióra. Az, hogy választhatod az egyetlen kötelező iráynt nem éppen interaktív.
Nálam TOP 3 legrosszabb Harcos Képzelet: 1. Mágusok Tornya; 2. A hit nevében; 3. Sötét Herceg
Ezekben még annyi erőfeszítés sem volt, mint a Harcos képzelet köynvekben általában miután elkezdték a káosz világa szériát.
© SzG
2020. március 22. 13:27 | Válasz erre | #660
"Remélem a facebookon az ilyen névvel egyetlen profil pont az íróé, és rábólint hogy lehessen ilyet csinálni."
Szerintem ő az, bár én facebookon még sosem kerestem, e-mailben levelezgettünk. :)
Ha nem tudod elérni facebookon, esetleg megadom majd az e-mail címét.

"Ha úgy lesz, csináltatok egy pólót a szöveggel: "meggondolod magad és mégis levágod a szörny fejét".
[smiley]eplus2[/smiley]
2020. március 22. 13:16 | Válasz erre | #659
Részemről fenntartom, hogy A Hit Nevében inkább interaktív regény, mint játékkönyv. De nem is igen igyekszik másnak mutatni magát, szemben egy FF-el amik kb. mind rejtvénykönyvek, és NEM választhatod ki merre mész.
Ezt egyébként beleírtam a KJK-rendszerek c. esszémbe. Majd elő lesz adva a talákozón.

Viszont az AHN-nél nincs probléma a kijátszhatósággal, tehát rárakunk a három kasztra 3 jelvényt, max. fél óra alatt kipörgetjük, és tuti játékélmény. Térképezéssel, visszatöltéssel nem nagyon megy az idő ugye, pont a linearitás miatt.

Remélem a facebookon az ilyen névvel egyetlen profil pont az íróé, és rábólint hogy lehessen ilyet csinálni.
Ha úgy lesz, csináltatok egy pólót a szöveggel: "meggondolod magad és mégis levágod a szörny fejét".
© SzG
2020. március 22. 13:16 | Válasz erre | #658
"Amúgy-amúgy a Boszorkány Úrnőmről a szerzője tud, és eddig nem panaszkodott miatta. Mondjuk ahogy néztem besértődött, hogy egyáltalán, de a linket/doksit nem szedette le."
Zubály Sándor? És mit reagált konkrétan? Vagy honnan gondolod, hogy "besértődött"?
© SzG
2020. március 22. 13:03 | Válasz erre | #657
"A népek arra nem képesek, hogy fél év (most már egy év!) alatt 50 fejezetpontot összehozzanak."
Igen, tény, hogy nem túl aktívak a "népek" ilyen szempontból, de azért volt már sikeresnek mondható pályázat is az elmúlt kb. 10 évben, először ugye a Zagoros, aztán meg az enyém 2012-2013 felé. Mindkettőre három-három 200 fejezetpontos kaland érkezett be annak idején, és nem is akármilyenek. :) Mondjuk az igaz, hogy már az enyém óta is eltelt vagy 8 év, és azóta biztos romlott a helyzet, tehát valószínűleg még kevesebben érdeklődnek a lapozgatósok iránt, pláne még kevesebben vannak olyanok, akik írnának is effélét...
Na de majd kiderül, mert ahogy említettem, a Végzet prófétáiban is van egy pályázati felhívás... meglátjuk, arra hány mű érkezik be. Én azért legalább háromra most is számítok. :)

"Torrent meg nem szükséges a Boszrkány Úrnő simán google-docs-ban van fenn. Nem kell neki zagoros tárhely, elég ha kirakom ide a linket. Elérhető, nem szedik le, lehet olvasni."
Oké, hát ha neked ez elég. :) Nekem nem lenne az, főleg ha tényleg egy olyan könyvről lenne szó, amin sokat dolgoztam.

"A játékok közé kb. max. A Hit Nevében-t szeretném látni. Azzal még dolgozni se kéne, mármint a formátumbaöntésen kívül."
Én azért látok benne hibát, például nagyon lineáris egyrészt (de olyan mértékben, ami már zavaró: a 300 fejezetből 200 végén gyakorlatilag nincs választási lehetőség, ha jól emlékszem, és ahol van, ott is alig lehet befolyásolni az eseményeket), másrészt néhol kissé "vázlatos" a stílus, bizonyos helyszínekről és szereplőkről például alig van leírás, sőt, nincs is, ami azért a hangulatot eléggé lerontja. :) De amúgy igen, összességében nyilván a jobb könyvek közé tartozik.
Megjegyzem, Victor Mannastól is van nálam egy komplett könyv, ami szintén csak arra vár, hogy megjelenjen... remélhetőleg erre is sor fog kerülni az elkövetkező 1-2 évben. :)
2020. március 22. 12:44 | Válasz erre | #656
A népek arra nem képesek, hogy fél év (most már egy év!) alatt 50 fejezetpontot összehozzanak.

Torrent meg nem szükséges a Boszrkány Úrnő simán google-docs-ban van fenn. Nem kell neki zagoros tárhely, elég ha kirakom ide a [url=https://docs.google.com/document/d/1qOxrERGaZc1m5m-LwJHB3XJR_fDavDhu1S_15g1jGgU/edit?usp=sharing]linket[/url]. Elérhető, nem szedik le, lehet olvasni.

A játékok közé kb. max. A Hit Nevében-t szeretném látni. Azzal még dolgozni se kéne, mármint a formátumbaöntésen kívül.

Egyébként meg lehet hogy "sokminden van", de senki nem beszél róluk. Így visszaérkezünk a HK-khoz.
© SzG
2020. március 22. 12:42 | Válasz erre | #655
"Szerintem inkább egy teljesen új magyar sorozat beindítására-felfuttatására kellene fókuszálni"
Oké, nem bírom kihagyni az önreklámot itt sem :), szóval ugye már alakul is egy ilyen sorozat, mégpedig a "Vindgardia Hősei", amit Killmasterrel indítottunk be (és aminek az első kötete, a Végzet prófétái jövő héten már remélhetőleg TÉNYLEG hozzáférhetővé fog válni). Hozzánk is lehet majd csatlakozni íróként, a VP-ben találhattok is majd erre vonatkozóan egy pályázati felhívást.
© SzG
2020. március 22. 12:34 | Válasz erre | #654
Hát végül is attól függ, melyik könyvről van szó... van olyan, amit viszonylag kevés munkával aránylag elfogadható szintre lehetne hozni (talán a Féregfutam), de a legtöbbet szerintem alapvetően át kellene dolgozni/újra kellene írni, és egy ilyenhez nyilván ugyanúgy kellenek "ötletek meg ihlet", mint egy akár teljesen új könyvhöz. :)
És valóban ott van az is, amit említettem: még ha ki is pofoz az ember pár HK-t, nem biztos, hogy tud vele bármit is kezdeni, mert annak idején a Zagorra is "rászóltak", amikor közzétette a HK-t... le is kellett venni őket az oldalról ugye. Szóval könnyen elképzelhető, hogy például csak "fű alatt" lehetne terjeszteni az ilyen átdolgozott HK-kat, mondjuk torrent-oldalakon, de annak nem tudom, van-e különösebb értelme.
Szerintem inkább egy teljesen új magyar sorozat beindítására-felfuttatására kellene fókuszálni, a HK-t meg hagyni kellene, hogy feledésbe merüljön. :)
2020. március 22. 12:06 | Válasz erre | #653
A saját könyv teljesen másfajta meló. Önálló ötletek, meg ihlet, meg stílus kell.
Itt ezek adottak.

Amúgy szerintem túl lusták azok hogy komolyan kötöszködjenek. Úgyse veszi ezeket senki, tehát bevételük nincs belőle.

Amúgy-amúgy a Boszorkány Úrnőmről a szerzője tud, és eddig nem panaszkodott miatta. Mondjuk ahogy néztem besértődött, hogy egyáltalán, de a linket/doksit nem szedette le.
2020. március 22. 12:01 | Válasz erre | #652
Van elképzelésem hogy kellene hozzákezdeni.

Néhány példa hogy meggyőzzem a népet:
- Az Éj Köve/Kardja: a történetet a könyvekhez kell igazítani, ami most van azt meg alternatív lehetőségként szerepeltetni. A bossokat hagynám statosítva, legyőzhetetlenül, de ugye a tűzcsontvázat le kéne tudni nyomni, amihez a hiper-varázslat-szabályt ki kell cserélni.
Természetesen az összes lény statjait felül kell bírálni.
A védekező táblázatnál a játékos számára az összes varázslat automatikusan sikerrel működik majd (az összes könyvben).
A manautánpótlást és gyógyulást ahol kell meg kell oldani.
A szerencsepróbákat elfogadható szintre kell mérsékelni.
- A Nagy Féregfutam: a mana/életerő feltöltése alap kérdés, a "melyik irányba mész" választásokat fel kell térképezni és újraírni. A lények statjait újraírni, a labirintust bejárhatóbbá tenni.
- Árnyékvilág: a meglévő anyag miatt ez nem folytatás, hanem prequel lenne, amiben a Féregfutam azén varázslójával tolnánk. Egyébként a szokásos problémák. Valószínűleg egy-két helyszínt/opciót újra kell írni.
- A Fenevad Nyomában: a tanulási rendszert újra kell húzni, és a lények értékeit kiigazítani. A varázslatrendszer memorizálós helyett AD&D sorcerer jelleget kapna.
- Kriptaszökevény: alap, hogy a lények harcértékeit felülvizsgáljuk. A kalandot meg fel kell térképezni hogy kellően izgalmassá lehessen alakítani.
- Szörnyek Szigete: nem ártana találkozni a szörnyekkel... Ez egy masszív újraírás lenne, ugyebár.
- az Ork Gyilkosok-at fel kell térképezni, le kell butítani mert túl sok az ötlet benne.
- Sötét Herceg: hát itt masszívan újra kell szerkeszteni a dolgokat, de kellő elszántsággal menthető, és kemény kihívást jelentő kalanddá válhat.

És mégpárat.
A Boszorkány Úrnő meg ugyebár kész.
A Fejtörők Erdeje meg menthetetlen szemét. Ha ki is javítanánk azt a kevés tartalmat amit szolgáltat (a manók következetesen mondjanak igazat/hazudjanak, ne tradicionális találóskérdések legyenek hanem valami értelmes), akkor se nyújtana semmi érdemlegeset.
© SzG
2020. március 22. 11:53 | Válasz erre | #651
Igen, nekem is eszembe jutott még évekkel ezelőtt, hogy mondjuk a Shiwo-t ki lehetne kicsit "pofozni", mert tényleg vannak benne jó részek meg a hangulata se rossz... Csak aztán rájöttem, hogy ez a "kipofozás" óriási munka lenne, gyakorlatilag az egész könyvet újra kellene írni (valóban kínosan amatőr benne szinte minden, ahogy mások is írták, meg ahogy én is kifejtettem itt pár éve)... Ennyit meg valószínűleg nem érne az egész, illetve egyszerűbb már akkor egy teljesen új könyvet írni egy ilyen komoly átdolgozás helyett. :) Másnak is inkább ezt javasolnám egyébként. Pláne, hogy egy átdolgozott HK-val úgyse nagyon lehetne mit kezdeni (még a netre való feltöltés is "cinkes" lenne a jogok miatt), ellentétben egy saját könyvvel, amit úgy tesz közzé-ad ki ki az ember, ahogy akar. :)
© killmaster (Savanyúhas)
2020. március 22. 11:30 | Válasz erre | #650
Harcos Képzelet sorozatot javítgatni? Ehhez már nem is elhivatottság kell, sokkal inkább valamiféle szent őrület! Nem mondom, néha mikor elém kerül egy-egy kaland a sorozatból beleolvasok, de annyi más jobb kalandkönyv létezik, hogy túl sűrűn ez nem fordul elő. De ha valaki ezt is felvállalja, hát én csak kitartást tudok kívánni hozzá!
2020. március 22. 11:09 | Válasz erre | #649
Hát ez nem jött be, a CD nem olvasható már :(
2020. március 22. 10:32 | Válasz erre | #648
Úgy volt, vmi 15-17éves srác írta, mondták neki jöjjön vissza később, aztán nem lett belőle semmi.

Btw, ha vkinek van szerkeszthető formában HK-ja, előfordulhat hogy vállalom a kaland kijavítását.

Sajnos a mindannyiunk által ismert csomag szövege nem kijelölhető, begépelni meg őszintén szólva sokáig tart, és annyi nekem már nem ér. A Boszorkány Úrnő kivételes eset volt.

Viszont megpróbálom kinyerni a Féregfutam szövegét a CD-verzióból, hátha azt úgy meg lehet oldani. Mondjuk ott ugye a teljes szabályrendszert is át kell írni...
2019. augusztus 7. 15:52 | Válasz erre | #647
Köszi ezt igy értetem :)
dum spiro spero!
Első oldalElőző oldal1234567891011121314151617Következő oldalUtolsó oldal