Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Harcos Képzelet kötetek
BejelentkezésRegisztrációElfelejtett jelszó
Első oldalElőző oldal12345678910111213
© Sali
2010. május 20. 14:38 | Válasz erre | #47
killmaster sorry így helyes:)
© Sali
2010. május 20. 14:32 | Válasz erre | #46
Kilmaster a végén jön kő amikor a csajt kell megmenteni a labirintusban lehet h te nem taliztál vele:)))
© SzG
2010. május 20. 12:15 | Válasz erre | #45
Rendben, megkaptam, hamarosan válaszolok. :)

A Töketlen katona 42-es pontjára nem emlékszem, majd utámnanézek, egyébként nekem az egyik halálpont volt a kedvencem anno ebből a könyvből. Azt hiszem kb. két sorból állt, és nagyjából így hangzott:

"Kimész a vécébe, de a követ sajnos frissen mosták fel. Elcsúszol rajta és bevered a fejed. Kalandod véget ért".
:)) Hát szóval ez annyira debill, abszurd (de paradox módon mégis életszerű) halál, hogy ez valahogy nagyon megmaradt bennem, illetve anno nem keveset vidultam rajta. :)
2010. május 20. 12:00 | Válasz erre | #44
Ok, írtam.

A tökéletlen katonáról meg annyit, hogy tényleg elég debill stílusa van, de azért szerintem felejthetetlen alkotás. Azon kevés paródia közé tartozik, amely nem keveri össze a gusztustalan dolgokat a humorral. Nekem mai napig kedvencem pl. a 42-es fejezetpontnál, hogy ha vársz, lapozz a 42-re...
Na jó, belátom, ez így nem tűnik vmi nagynak, de... de az (na!). Hát, nem hiszem, hogy sikerült népszerűsítenem, de most csak ennyire tellett. Ráadásul idézni sem tudok, mert kölcsönadtam vkinek a könyvet.
© SzG
2010. május 20. 02:16 | Válasz erre | #43
Ui.: az e-mail címet beállítottam úgy, hogy a pforfilomon is lehessen látni, onnan talán könnyebb lenézni. :)
© SzG
2010. május 20. 02:11 | Válasz erre | #42
Műfajmegjelölés: ezt nem értem. :) Azt furcsállod, hogy horror stílusú egy játékkönyv? Rendben, aláírom, hogy ez viszonylag ritka a műfajban (van a Demian nevű illetőnek egy nemzetközi játékkönyves oldala, ahol szinte a világ összes játékkönyvét megtalálni, és ott is alig 40-50 horror témájú lehet felsorolva, szemben a mondjuk több ezer, tízezer fanrasyval...), no de ott az Elátkozott ház, az például abszolút horror, úgymond tökéletes példa erre, no meg arra, hogy ebben a műfajban is lehet elvileg jó játékkönyvet írni, sőt, sokkal jobbat, izgalmasabbat, átélhetőbbet, realistábbat is akár a fantasy témájúaknál. :) Hát, a Fenevad az hatáeset, én inkább dark fantasynak mondanám, horrorasztikus elemekkel. Az körülbelül olyasmi, mint egy Ravenloft regény (maga Kornya is azt mondta, hogy hatottak rá a Ravenloft-regények, sőt, a könyv alapja egy ténylegesen is lejátszott Ravenloft-model volt; és hát Ravenloft egy meglehetősen dark, kissé gótikus, horroros hangulatú fantasy világ). Amitől az enyémet megkülönbözteti a Fenevadtól, az az, hogy ez még közelebb áll a klasszikus "kísértethistóriákhoz", rémtörténetekhez (amiknek a régies elnevezése a "gothic story"), és igen, vannak benne például erotikus elemek... és sok más, mint egy regényben (kissé regényszerűbb a korábbiakbál különben is), végül is miért ne, szerintem a műfajba rengeteg minden belefér, főleg ha egy olyan kötetről beszélünk, amit inkább az idősebb, 20-30 körüli tábornak szán az ember, és ahol tudatosan próbáltam eltérni a KJK-s, HK-s vonaltól. (Külföldön egyébként teljesen "adult" játékkönyvek is akadnak, vagyis teljesen pornó jellegűek. Jó, ez már kicsit abszurd... bár nem sokkal, mint mondjuk egy paródia-kötet, pl. a Töketlen katona, hát azért az is elég fura a debill stílusával, igencsak kilóg a többi közül. :) Jó, azért nekem is tetszett...) Azt még hozzátenném, hogy természetesen az enyémben inkább csak ráadás az erotikus szál itt-ott, alapjában tényleg egy horror-krimi könyv. No de majd meglátod... remélem nem fogod oda nem illőnek érezni ezeket a "felnőttesebb" részeket :) (más egyébként, amennyire a visszajelzésekből láttam, kifejezetten pozitívan itélte meg őket).
A könyvet csak tőlem lehet beszerezni. Kérlek írj a honlapon is megadott e-mail címre, és megbeszéljük a részleteket.
2010. május 20. 00:31 | Válasz erre | #41
Amúgy bennem nem kelt ellenérzést, hogy az író magyar. (A magyarok szinte mindenbe jók, sztem, meg a jó Hk-s könyvek mellett ott van a Tökéletlen katona pl, ami szintén zseniális alkotás, de ha csak írókat keresünk, akkor is rengeteg a jó magyar író) Ami első ránézésre előítéleteket támaszt bennem, az a műfajmegjelölés (bár ha szerinted a Fenevad is csaknem horror, akkor semmi gond), a másik, hogy hogy jön egy játékkönyvbe erotikus rész? Nem akarom megítélni, hiszen nem olvastam, de szerintem nem való ebbe a "műfajba".
No de majd kiderül...
2010. május 19. 23:45 | Válasz erre | #40
Szívesen elolvasom, ha elmondod hogyan (és mennyiért) lehet beszerezni.
© tzs
2010. május 19. 22:54 | Válasz erre | #39
bimi irtam neked, megkaptad?
© bimi96
2010. május 19. 21:50 | Válasz erre | #38
Kedves tzs! Add meg az e-mailodat akkor tudok küldeni mailt ! :D :D
A HK sorozattal kapcsolatban... jónak jó, de például olyanok is vannak benne (Küzdelem az éj kövéért) ami a cherubion sorozatban nincs benne. Indriq-t megölni, a kentaurt megölni...
Meg a vége kibaszott zavaros. Melant megtámadják, és csak az érti a folytatást aki kiolvasta a harc az éj kövéért. Melant megtámadják, az megöli az ÖSSZESET!!! Az eredeti könyvben az van, hogy életben maradt a papnő. A szektájáról nem is esik szó benne. A gyűrűjével kapcsolatban... az is az elején említésre kerül, majd feledésbe vész. Aztán az eredeti könyvben a papnő adja oda a végén az éj kövét. Ebben meg nem tudja az ember hogy hogyan kerül oda hozzá. Szal jó lenne de elbaszta. Mert alapból az elgondolás jó, hogy berakta a mentális energiát meg minden de aqz újítások ellenére is, inkább az eredeti könyvet olvasom ki.
KJK kötetek a legjobbak. A tűzhegy varázslóját olvasta először, majd egy magyarok által készítettet (Kard és Mágia). Ezek original könyvben vannak meg nekem. Ezután most nemrég találtam rá a zagor.hu-ra ami baszott jól sikerült.Nagyon fasza az oldal ennyit mondok róla mindössze.
© killmaster (Savanyúhas)
2010. május 19. 21:06 | Válasz erre | #37
A hosszú komment nem feltétlenül jelent minőségi tartalmat is... Szerintem Jackson négykötetes műve egészen jó lett, még úgy is, hogy a fordítók helyenként nagyon hanyag munkát végeztek. A Királyok koronája pedig új kiadásért kiált, de ezt már említettem egy másik topic-ban! Varázslóként viszonylag egyszerű a dolgod, ha jól megtanulod a varázslatokat kemény ellenfeleket is könnyedén legyőzhetsz! Na azért nem mindenkit, de a többséget igen! Harcosként már sokkal nehezebb a dolog, nem biztos, hogy mindig te vagy az erősebb! Meg eléggé rossz úgy elbukni a Királyok koronája végén, hogy nincs ezüstsípod, vagy szenteltvized! Egyébként milyen kő jön feléd? Sziklagólem van a Hét kígyóban, na de kő?
Egyébként utánaolvasok az itt lent említett két könyvnek, talán tényleg megütik a mércét, csak én nem hallottam sosem róluk! SZG könyve pedig tényleg egészen jó, leszámítva azt a pár dolgot, amit korábban kritikaként megemlítettem neki. Ebből is látszik nem minden gagyi, ami magyar. Vannak kínai termékek is...
© SzG
2010. május 19. 20:54 | Válasz erre | #36
Szerintem marhajók, kivétel talán az utolsó könyv, a Királyok koronája, mert annak a végéről nagyon hiányzik egy igazi nagy varázspárbaj a főmágussal, így kissé hiányérzetem támadt, nem volt meg a katarzis valahogy, a megfelelő lezárás... de amúgy nagy kedvencem a sorozat. :) És most csak ennyit, mert azt hiszem ma már eleget f*stam a szót, kissé el is fáradtam belé, és megyek inkább aludni. :)))
© Sali
2010. május 19. 20:46 | Válasz erre | #35
Tudom h nem ide kellett volna mert nem a témához kapcsolódik csak ide írtok ilyen hosszú kommenteket:)
© Sali
2010. május 19. 20:44 | Válasz erre | #34
A Steve Jackson KJV sorozatról mi a véleményetek mert olyan szép hosszú válaszokat tudtok írni h csuhajj:))
És sztem nehézségét tekintve nem könnyű eddig még 2őt olvastam belőle A Shamutanti dombokat és a Kháré, a csapdák kikötővárosát és nem egyszer haltam meg mert azt gondoltam h megyek balra oszt ennyi erre jön egy kő felém amit nem lehet kikerülni (A Shamutanti dombokban) for example.
Mi a véleményetek??
2010. május 19. 20:29 | Válasz erre | #33
Szerintem a Tihor Miklós (öld az összes pénzed a HKK-ba) A sárkány háborúja és pl a A rettegés városa is úgy ahogy megüti szerintem a mércét.
© SzG
2010. május 19. 19:43 | Válasz erre | #32
Azért remélem a legutóbbi hozzászólásom miatt nem fog behalni ez a topic. :) Mellesleg Nimretil, ahogy látom, te eléggé otthon vagy a játékkönyvekben, és a komolyabb könyveket sem veted meg, sőt, talán igényled is őket (legalábbis soraidból úgy tűnt, hogy tetszenek neked a nem annyira szokásos, labirintusos kalandok), szóval a te véleményedre tényleg kíváncsi lennék a könyvemmel kapcsolatban. Tudom, hogy van általában egy kis negatív ellenérzés mindenkiben az olyan könyvekkel szemben, ami magyar, mert "ami magyar, az nem lehet jó" (ennek sajnos némi alapja is van, a legtöbb tényleg nagyon igénytelen), de biztosíthatlak, hogy ez - a maga komolyabb, kísérletezősebb műfajában - azért megüti a mércét. Legalábbis úgy érzem. :)))
© SzG
2010. május 19. 15:02 | Válasz erre | #31
Köszi az érdeklődést. :) Igen, akad pár félkész fantasy játékkönyvem, bár ezek még kissé, hát, kiforratlanok, szóval nem is szeretném annyira reklámozni őket. :) Viszont van egy másik, egy horror-féleség, amit nagyjából jónak tartok, és amivel rengeteget dolgoztam, ezt ki is adattam vagy egy éve, a saját pénzemen, alacsony példányszámban, nagyjából úgy, mint Runner az új KJK-kat, csak én egy nyomdát bíztam meg a dolog lebonyolításával. Nem egy hagyományos játékkönyv egyébként, és inkább a darkosabb-komolyabb-realistább irányvonalat képviselem vele (talán kicsit "Fenevados", legalábbis ha a komolyabb hangvételt nézzük, illetve ez is nyomozgatós), tehát aki csak a KJK-kat szereti, annak nem tudom, mennyire tetszene (bár például Killmaster is dicsérte, ha jól emlékszem, pedig ő szinte csak KJK-párti :)). Csináltam egy honlapot is hozzá annak idején, ha esetleg érdekel, itt találsz róla információkat bőven:
http://darkjk.atw.hu/
Egyébként Killmaster is szokott írással foglalkozni, ha jól tudom, de ezt majd ő elmondja. :)
2010. május 19. 14:42 | Válasz erre | #30
Azt írtad, próbálkozol játékkönyv írással. (13 évesen én is írtam egy 400 pontosat, olyan is lett :)) Engem éppen érdekelne, ha van vmi készen, vagy legalább félkészen. Ez vonatkozik mindenkire, akinek vannak efféle próbálkozásai.
© SzG
2010. május 19. 14:30 | Válasz erre | #29
Persze megint lehagytam valamit: most azt, hogy egy hibát azért én is találtam a Fenevadban legutóbb... de ez olyan kicsi, hogy megemlíteni sem érdemes szinte. :D De szóval az elején, a Ködszerzet (vagy mi az; ami a sötét szobában támad ránk éjszaka) legyőzhetetlen, legalábbis varázslatok nélkül (pusztakézzel csak 1 ÉP-et sebzünk, és 15 az életereje... kizárt, hogy 15X sikeresen eltaláljam); konkrétan csak a Lángsugárral lehet legyőzni. Az viszont nincs megemlítve, hogy használhatom-e ellene, ami azért furcsa, mert egyébként az összes harcnál kiköti az író, hogy lehet-e varázsolni vagy sem. Persze, én használtam... bár azért vannak kételyeim, hogy egy kis szűk szobában lehet-e "lángsugarakkal" dobálózni... de hát anélkül tényleg "megnyuvaszhatatlan". :))
Meg esetleg hozzá lehet még fűzni, hogy az amúgy rettentő hangulatos temetői kiruccanás is kicsit húzós, ami a csatákat illeti... csontvázak, "dzsudszu zombi", fő-zombitestőr, ghoul (igaz, segít az Elátkozott Bárd szellemkeze). Szóval az elején én azért egy kicsit gyengítettem volna az ellenfeleken, de tényleg csak egy hangyányit. Később már semmi gond, a Bárd trükkjeinek ellesése (magyarul az értéknövelős-rész) után, meg az Üstököskard birtokában már aránylag könnyen fel lehet szeletelni bárkit. :)
© SzG
2010. május 19. 14:23 | Válasz erre | #28
Pontosan így van. :) A Fenevad nálam is az egyetlen olyan könyv, amiben még mindig nem találok hibát, sőt, egyre jobbnak érzem, legalábbis gyerekként például közel sem tűnt olyan zseniálisnak mint most, felnőttfejjel. :) Illetve most látom csak, hogy mennyi munka lehetett ezt így megírni, ilyen színvonalon... én is próbálkozgatom játékkönyvírással, szóval tudom, milyen melós dolog egy könyvet összehozni, és hát igen... Le a kalappal a Kornya Zsolt előtt. Irigylem is kicsit ezért a könyvért. :) És persze én is sajnálom, hogy ez az egy került csak ki a kezei közül (olvastam amúgy tőle ezzel kapcsolatban egy-két megjegyzést még évekkel ezelőtt, és azt mondta, hogy azért nem írt több játékkönyvet, mert hazai szinten nem látott olyanokat, akikkel érdemes lenne versenyezni, és így neki nem izgalmas a dolog... hát igen, kb. nulla olyan játékkönyvíró van rajta kívül, aki tényleg profi mkönyveket tud letenni az asztalra :)).
Én nem tartom hibának azt, hogy az utazás többi része már nincs bemutatva, ugyanis ez az egész Mark Yhonnonos kerettörténet (hogy hozzá akar menni tanítványnak stb.) szerintem a sztori szempontjából szinte semmilyen jelentőséggel nem bír, sőt, akár el is lehetne hagyni, maga a falus-rész (vagyis az egész könyv) e nélkül is megállja a helyét, kerek egész. Persze, csak ki kellett találni valamit, hogy miért is keveredett oda a főszereplő, de akármit ki lehetett volna tényleg, mivel valóban nem azon van a hangsúly, hogy a főszereplő ki volt korábban, meg miért került oda, hanem azon, ami a faluban történik. Mellesleg ezt a hátteret szerintem a Cherubionosok erőltették rá az íróra. Mármint, hogy játszódjon Worlukon, a főszereplő meg legyen mondjuk leendő Yhennon-tanítvány stb. :) (Lehet, hogy ez magyarázza azt is, hogy miért nem passzolnak a végleges történethez a képek, meg a borító... lehet, hogy a Cherubionosok adták tényleg ezt az Mark Yhennonos dolgot, meg volt egy elképzelésük, hogy mit hozhatna ki ebből KZS, ehhez csináltak előtte képeket, meg borítót is, aztán KZS mégis valami teljesen más irányba ment el. :))
Igen, a karakterek itt "élnek" talán a leginkább, egyáltalán nem holmi két dimenziós figurákról van szó, meg lehet szeretni-gyűlölni őket rendesen a történet folyamán, főleg a Vadonleányt, meg az Elátkozott Bárdot. :) De persze mindegyik érdekes, pl. az öregapó, akiről váratlanul kiderül, hogy egykor orgyilkos volt, és rosszabb esetben akár be is bizonyítja, hogy még mindig képes ahsználni az orgyilkos-kést... :) Bár igazából én az átélhető horror vagy dark fantasy hangulatot, a remekül megrajzolt helyszínt (a falut és környékét, melyek akár egy "minivilágnak" is beillik), illetve a játékkönyvek között határozottan eredetinek számító, meglepő csavarokkal teli történetet emelném ki, meg persze azt, hogy valóban szokatlanul relista, s valós élethelyzetekbe-döntési helyzetekbe is kerülhetünk, nem labirintusban kell mászkálgatni mondjuk. :) No meg a stílus sem elhanyagolható, remekül megírt, a legtöbb játékkönyvtől eltérően néhol szinte irodalmi igényességű (de nem esik át a ló túlsó oldalára, nem túlírt vagy dagályos). Arról nem is beszélve, hogy csalás nélkül is végigjátszható - gondolom le is lett tesztelve egy párszor. Hát, ez sem mondható el éppen a legtöbb HK-ról. :))
A hosszával nekem semmi problémám nem volt, tényleg elég sok fejezetet el kell olvasni a végigjátszáshoz, és a fejezetek is hosszúak, tartalmasok. Egyszer megnéztem a könyvek össz-karakterszámát, és még a nagyon vastagnak tűnő Varázsló kriptája sem volt több 200 000-nél: a Fenevad azt hiszem 220 000 körül van, tehát még hosszabb is. :) Nekem is úgy tűnik egyébként, illetve egész bizotosan nem rövidebb egy KJK-nál (amiket inkább a sok kockadobálás tesz hosszúvá, meg az, hogy 5X kell nekivágni, mire szabályosan végig tudod játszani :)). Pl. ott a Végzet erdeje. Jó, nem lehet "30 lapozás után" letudni, mint pár HK-t, de olyan bő fél óra-óra alatt simán végig lehet rohanni rajta. Káosz fellegvára dettó, ez még rövidebb, saccra 20 perces könyvnek mondanám. :)) (Az udvart, meg a Balthus tornyát alig pár terem választja el egymástól.)
© killmaster (Savanyúhas)
2010. május 19. 14:22 | Válasz erre | #27
Úgy tűnik alapvetően egy véleményen vagyunk, csak másképpen fogalmazzuk meg az állításainkat! Most már nagyon kíváncsivá tettetek a Fenevad nyomában című könyvvel kapcsolatban, eddig ez kimaradt az életemből! Remélem Runner kolléga folytatja áldásos tevékenységét, és hamarosan belepillanthatok a HK könyvek ezen "bibliájába".
A labirintus kérdést én nem intéznem el egy jobbra vagy balra döntéssel. Egy labirintusban is sok érdekes dolog történhet egy kalandorral! Na persze amikor már ötödször olvasod azt, hogy elágazáshoz érkeztél, na akkor nálam is foszlik a cérna...
2010. május 19. 13:40 | Válasz erre | #26
Nah, hát én említettem a Fenevad nyomában hibáit, s most, hogy írtad, kíváncsi lennél rá, mire is gondoltam, újból elővettem. Azt mondják, az idő megszépíti az emlékeket, hát ez erre a könyvre nem feltétlen igaz, vagy csak túl fiatal voltam mikor utoljára olvastam. Most összehasonlítva szerintem a legjobb játékkönyvek egyike. Próbáltam hibákat keresni, de a borítón kívül (ami kit érdekel?) talán az egyetlen ami felróható, hogy a karakter statisztikái az elátkozott bárd segítsége után elég kiszámíthatatlanná, kaotikussá válnak. Ugyanakkor tény, hogy ez a mozzanat elengedhetetlen és végül is a kivitelezés így is nem csak elfogadható, de jó is. Amit én hiányolok még, az a történet további része, lévén, hogy amit a könyv feldolgoz, az a karakter utazásának egy epizódja. Ez természetesen nem az író hibája, hiszen zseniálisan helyezi el a kibontott történetet a szereplő életében. A hiányérzetet egyszerűen csak az én kíváncsiságom okozza. A másik, hogy a könyv szerintem elég rövid. Való igaz, hogy nem könnyű végigvinni, s viszonylag sok fejezetpontot kell elolvasni, de ettől függetlenül nem tűnik hosszúnak. (Szal nem lehet 20-30 lapozással a végére jutni. Amúgy itt megjegyezném, hogy néhány HK könyvet nem csak hogy pűr lapozással végig lehet vinni, de a 300 fejezetpont között vannak olyan részek, ahová sehonnan nem lehet eljutni. Biztos így van, mert direkt átolvastam minden fejezetet, mikor rábukkantam egy ilyen részre, ugyanis az volt a könyv egyetlen érdekes része, s érdekelt, hogy is lehetne oda eljutni...). Az utolsó dolog, amit sajnálok, hogy a könyv szerzőjének ez az egyetlen játékkönyve.
Amit felrónak a HK-s könyvekre, azok közül semmi sem igaz rá szerintem. Nincsenek értelmetlen, kerülő részek. A harc után nem kell lapoznod ha meghalsz. Nincsenek olyan ellenfelek, karakterek, akik csak úgy "ott vannak" és ottlétükre nincs logikus magyarázat. Sőt, a könyv legjobb eleme (szerintem), hogy szereplői kidolgozott, életszerű, sajátos személyiséggel rendelkező karakterek, akik nem csak felbukkannak, hanem végig jelen vannak a karakter útja során a történet szerves részét képezve. Ezen kívül ami miatt sztem az egyik legjobb, hogy a könyv nem arról szól, jobbra vagy balra szeretnél menni, hanem egy érdekes történetet vezet végig, szinte egy rendes regénynek is elmenne.
Egyébként szerintem a HK-s könyvek előnye a KJK-val szemben (itt a FNY mellett főleg a Zubályos könyvekre gondolok), hogy nem ragaszkodnak a labirintusos témához, s így időnként a karakter érdekesebb szituációkba keveredhet, hiszen sokkal izgalmasabb egy párbeszédben vagy egy különös helyzetben mérlegelni, mint egy elágazásnál eldönteni, merre tovább. A másik pedig az alternatív út, (igaz, ez sok helyen erősen el lett rontva) hiszen akkor van tényleg választási lehetőséged, ha a különböző döntéseknek különböző kimenetele lesz.
Ugyanakkor ezek a pozitívumok sokkal kidolgozottabban megjelennek néhány KJK-ban is, itt pl. a Vértengerekre, a Gyíkkirály szigetére vagy a Mélység rabszolgáira gondolok, bár az általam olvasottak közül legjobban talán a Black vain prophecy-ben figyelhető meg, ahol aztán abszolút elszakad a labirintustól, sokszor kerülsz érdekes szituációba, s a döntéseid abszolút átvariáljkák a történetet.
Na, pillanatnyilag ezt szerettem volna hozzáfűzni a témához. Lenne még mit írni, de így is elég hosszúra sikeredett...
© SzG
2010. május 19. 13:40 | Válasz erre | #25
Az Utolsó csepp és az Árnyéksárkány MacGregoros-könyv... vagyis nagyon gány. :D
A Shiwo annak idején, amikor megjelent, nekem is tetszett, de aztán így kb. 15 év múlva rá kellett jönnöm, hogy annyira mégsem jó. :) A történet az mondjuk még elmenne, bár semmi extra, szokásos világmegváltós (meg kell állítanod a gonosz csontváz-nagyurat, aki zombijai élén el akarja foglalni a földet :)), de a kidolgozás az elég rossz. Itt is van például fejezetpocsékolás rendesen (elég rövid is így a kaland, főleg ahhoz képest, hogy 400 fejezetes, és halálpontok sincsenek benne!). Olyanok, hogy mondjuk minden egyes megvásárolható tárgynak külön fejezetpontot nyitott az író (így el is ment a városos részre a 400 pontból legalább 200), meg akkor ott van a "labirintusban" az a két idióta rész, az Özvegy hálója, meg a Cseppkövek barlangja... ahol ugye mindig három út közül kell választani, hogy merre teszel meg egy lépést, és ha egyszer is rossz felé mész, véged. :)) Hát ez is elég égő. Vagy mondhatnám még az olyanokat, hogy a "labirintus" teljesen összecsapott, a szobákban semmi sincs (néha szó szerint semmi, bemész, és üres), a folyosók meg mindig ugyanoda vezetnek, szóval kb. mindegy is, hogy merre mész, és így persze semmi "labritintus"-érzése nincs az embernek. Aztán a megvásárolható tárgyak, pl. az íjpuska használata teljesen zavaros, kilóméterhosszú leírás van arról, hogy hogyan használd (mert természetesen másként kell használni, mint a sima kardodat), de nem derül ki belőle, hogy valójában mire is gondolt az író, néha egymásnak ellent mondó mondatok vannak a tárgy-használattal kapcsolatban. A stílusról nem is beszélve, olyan az egész, mintha egy általános iskolás írta volna, 2-3 szavas mondatok (sok végén felkiáltójel, gondolom hogy hatásosabb legyen, de inkább nevetséges, hogy ilyen felkiáltójelezik egy könyvben :)), a mondatok néha egyáltalán nem kapcsolódnak egymáshoz, mintha ki lenne húzva innen-onnan egy-egy közbenső mondat, és rengeteg az elírás is, meg helyesírási hiba, akadnak értelmetlen mondatrészek, mintha valami igénytelen fordítás lenne. :) Hát szóval nekem nagy-nagy csalódás volt, amikor vagy egy éve újraolvastam, már felnőtt-fejjel. Viszont a Fenevad, az tényleg zseniális, akinek még nem volt szerencséje hozzá, feltétlenül olvassa el. :D
© SzG
2010. május 19. 13:28 | Válasz erre | #24
A Gyíkkirályt iszonyú rég olvastam (épp mostanság akarok nekiállni :)), de nekem úgy rémlik, hogy olyan nagyon ott sem lehet "ugrálni". El kell menni a sámánhoz, meg a fogolybányába, aztán ugye a gyíkkirályhoz, és nem nagyon lehet letérni az utakról. De lehet, hogy rosszul emlékszem, tényleg rég volt már a kezemben. :)
Igen, Ház-párti vagyok természetesen. :)
"Viszont ha kevés az ellenfél és gyöngék, akkor könnyű átjutni a könyvön!"
Egy jó könyv azért nem csak az ellenfelek-harcok keménységétől jelenthet kihívást, sőt, szerintem kissé primitív dolog is, ha valaki íróként csak így tudja elérni, hogy nehéz legyen a könyve. :) Vagy ha pl. van húszmillió tárgy, és egyet sem lehet felszedni, különben véged... A Fenevad ebből a szempontból is tökéletes példa, mármint, hogy lehet másként is.
Hát igen, valami szűrő bizony nem ártott volna a HK-könyveknél...
© killmaster (Savanyúhas)
2010. május 19. 11:39 | Válasz erre | #23
Van azért Livinstonenak egy olyan kötete - A Gyíkkirály szigete - ahol barangolhatsz kedvedre, nincs előre kitaposott ösvény! Ezt csak a teljesség kedvéért írom! Sokan azért szeretik, mert aránylag egyszerű könyvről van szó! Én jobban szeretem, ha egy könyvben van kihívás. No meg az Országút harcosa is olyan, hogy több úton is célba érhetsz! Persze a végén sok választásod nincs sodródsz a történettel! Ami az ellenfelek számát illeti, akkor nyilván Elátkozott ház párti vagy, ott kevés az ellenfél, és inkább a történésekre helyez hangsúlyt Jackson! Viszont ha kevés az ellenfél és gyöngék, akkor könnyű átjutni a könyvön! Ezért jó ha van egy másik emberke, aki olvassa a történetet, és dob az ellenfélnek! Te meg nyugodtan jegyzetelhetsz, rajzolhatod a térképet! Ami a kiadók könyvválasztását illeti valóban nem tudom mi alapján választottak! Talán a HK-nál is kellett volna egy olyan csoport, aki meghatároz egy bizonyos szintet, és ha azt nem éri el, akkor visszaadják az írónak átdolgozásra! Sok keserűséget el lehetett volna így kerülni...
© Sali
2010. május 19. 11:08 | Válasz erre | #22
Nekem se nyerte el a tetszésemet a HK könyvsorozat bár amikor megismerkedtem ezekkel a könyvekkel akkor HK volt az első a Káoszaréna, azt mondtam húúú de nehéz és hosszú :)) rögtön megváltozott a véleményem amikor megvettek első KJK könyvemet a Bajnokok próbáját na azon ledöbbentem milyen hosszú és izgalmas, egy HK után sztem ez nem meglepetés de akkor még nem tudtam:)
Ami viszont tetszett a HK könyvek közül az a Shiwo, a Holtak Ura az megnyerte a tetszésemet.
A Fenevad nyomában viszont még én sem olvastam de sok helyen látom h izgalmas meg ez a legjobb nemsokára remélem szert teszek egy példányra, kíváncsian várom:)
Amiket olvastam HK közül Az utolsó csepp, Árnyéksárkány... de nem jók
még a Kriptaszökevények az ami tetszett a története miatt, de KJK rajongó vagyok inkább:)
© SzG
2010. május 19. 08:50 | Válasz erre | #21
"a Fenevad pl. legalább olyan hosszú, mint egy HK."
Ezt természetesen elgépeltem, KJK-t akartam írni a mondat végén. :)

Jó angol FF-ek: igen, mondjuk a Havocot, meg a Tűzhegy 2-őt még kiadhatta volna a Rakéta, esetleg a Nightmare castle-t, talán a vámpírosokat... a többi engem annyira nem érdekel. :) Bár a háttérsztorikat, meg kritikákat olvasva még a Master of chaost is megjegyeztem magamnak, sokak szerint az is egész érdekes, ráadásul főleg egy romvárosban játszódik, ha jól tudom - ami nekem alapból szimpatikus helyszín -, szóval azt még "bevállalnám". :)

Hát igen, a KJK-ra tényleg nem a többféle útvonal a jellemző... főleg a Livingstone-félékre nem. :)

Ellenfelek: elég fantáziadúsak, azt el kell ismerni (bár nekem nem ez a lényeg, inkább a történet, meg a hangulat fontos számomra). Bár a számuk is igen nagy, mondjuk egy átlag KJK-ban olyan 25-30 skalp nélkül nem lehet megúszni a kalandot, mint tudjuk - ez az én ízlésemnek már kicsit sok is, jobb szeretem, ha csak néha bonyolódhatunk harcba, s így nagyobb súlya, jelentősége van egy csatának. :) (A HK-k esetében inkább ez a helyzet, a Fenevadban pl. 7-8 ellenfelet kell hűvösre tenni összesen.) Pont emiatt nem tetszett egyébként a Zagor legendája, mert minden második fejezetponton le kellett hentelni valakit, ami már nagyon rutinszerűvé és unalmassá vált, lényegében másról se szólt a könyv, csak a "kockacsörgésről", meg a tápolásról, s az állandó irogatásról, hogy most éppen melyik felszedhető bónusznak milyen speciális hatása van, és hogy lehet használni stb. Eléggé "diablos" stílusú, még a karakterválasztás is rádob erre egy lapáttal, teljesen olyan az egész, mintha egy videójátékot írtak volna át játékkönyvé, a pályák felépítése is hasonló (még jó, hogy azért nem ez a jellemző az FF-re)... Szóval választhatott volna jobb könyvet is a Szukits 2. KJK-könyvnek, bár ez csak magánvélemény. :)
© killmaster (Savanyúhas)
2010. május 19. 08:00 | Válasz erre | #20
Mint írtad, azért a Rakéta könyvkiadó sem adta ki az összes jó KJK könyvet (egyébként nem kellene nekünk vacakolnunk vele!) Meg amit kiadtak, hát ott is volt egy-két elbaltázott alkotás! Persze ez mind megítélés kérdése! Ami a követőket illeti, ott is vannak tehetségesek és nagyon amatőrök is. Az alternatív utaknak van létjogosultságuk, csak jól kell megszerkeszteni őket! Jó példa erre a Haláltalizmán! Bár az tény, hogy a KJK-k nagy többsége nem erre épít! Ami még a KJK-k mellett szól, hogy rettentő sokféle ellenféllel találkozhatunk! Színes a Titán világa. A történetek megítélése az más kérdés, én kifejezetten szeretem, ha rosszfiú vagyok, de lássuk be a világmegváltás híressé teszi az embert...
© SzG
2010. május 19. 06:25 | Válasz erre | #19
És bocs a nagymonológokért, grafomán vagyok. :))
© SzG
2010. május 19. 06:24 | Válasz erre | #18
Én is KJK-val kezdtem - egészen pontosan a Tűzheggyel -, aztán később jött a többi, HK, meg az egyéb könyvek, és bizony akadtak olyanok, amik jobban tetszettek. Pl. az említett lenti könyvek közül pár, főleg az a bizonyos Fenevad, ami bizony simán KJK-verő. :) Igaz, kell hozzá egy kis nyitottság, komolyság, elvégre nem egy hagyományos "hentelős", kincskeresős-világmegváltós sztori, hanem egy komor hangulatú, karakterközpontú, lassú tempójú nyomzogatós kaland.
A halálpontok szerepét én nem értékelném ennyire túl, pont azért nem, mert ahogy írod, kb. 25-30 ellenfél van egy könyvekben, s így ugyanennyi "halálpont" - ez nem olyan vészes, nem nagy szám, szó szerint :), egy jó könyv nem emiatt rövid. A legtöbb HK azért olyan, amilyen (rövid stb.), mert egyszerűen bénán van megírva, kontárok hozták össze őket, kb. egy hétvége alatt. Ja, és rengeteg a "duplázás" (amikor egy rész többször van megírva), meg a tök felesleges alternatív útvonal, igen. Akad olyan könyv, amit emiatt olyan 20-30 lapozással (!) végig is játszható. :)) De szóval csak azért, mert egy könyv 350 vagy 300 pontos, mint a HK-k, még lehet hosszú, ha az író jól építi fel a könyvet, jól osztja be a fejezeteket, nem pocsékol stb., az általam említett lentiek is ilyenek, a Fenevad pl. legalább olyan hosszú, mint egy HK. Ja, és nem mindegyik HK-ban van külön halálpont (mint ahogy természetesen primitív csapdák és marhaságok sem).
Az Új Vénuszos sci-fi sorozat borzadály, épp az ilyen könyvek miatt szoktam azt mondani, hogy azért összességében a Fighting Fantasy sem tökéketes, sőt, ott is akadnak bőven gyengébb könyvek. Nekem többnyire az ún. "követők" írásai sem tetszenek túlzottan, némelyik iszonyú gáz, és ultraklisés, már pedig amiket még nem adtak ki nálunk, az szinte mind követőktől származik, egyik sem original Jackson-Liginstone már, mint tudjuk (kivétel a Havoc, a Tűzhegy 2, meg az Eye of dragon)... Szóval szerencsénk volt anno, hogy a Rakéta pont a legjobbakat vagy szinte a legjobbakat, az eredeti páros könyveit adta ki anno, s így ezek által ismerhettük meg a sorozatot, meg a játékkönyveket, mint műfajt. :) Ha pl. a szkifikkel kezdtek volna, vagy mondjuk a sokak szerint überprimitív Crimson Tide-al, hát nem biztos, hogy ilyen sokan szeretnék ma ezeket a könyveket.

Nagy Féregfutam: semmilyen modern dolog nincs benne, teljes egészében fantasy. Ez biztos, ugyanis - ahogy a lenti monológomból is kiderült talán - elég jól ismerem, mint ahogy az összes többit is, lévén mindegyik megvan. :) A fülszöveg meg olyan, amilyen (az első 4-5 HK mindegyikén ez a sablonszöveg van, függetlenül a kötet tartalmától), ez még nem mérvadó. Ott a Fenevad nyomában is, annak is teljesen debil fülszövege van, meg ott a képek, illetve a borító sem illik a történethez. Ez az egyetlen negatívuma egyébként a könyvnek, bár ez sem konkrétan a könyv vagy az író hibája, a kiadó baltázta el. :)
© tzs
2010. május 19. 00:56 | Válasz erre | #17
Ez para..., amúgy szerintem a KJK a legjobb.
2010. május 18. 22:15 | Válasz erre | #16
A nagy féregfutam : "Cherubion az, ahol furcsa teremtmények mászkálnak, ahol sárkányok csapnak össze helikopterekkel és gonosz mágusok térítik el a géppuskák golyóit." Az ilyen dolgokra is gondoltam.....
© killmaster (Savanyúhas)
2010. május 18. 22:02 | Válasz erre | #15
Kíváncsivá tettekek, én még nem olvastam a Fenevad nyomábant, de ha felkerül, biztosan szemügyre veszem! Örülök, hogy ilyen sokan osztjátok meg a véleményeteket ezzel a témával kapcsolatban. Valószínűleg elfogult is vagyok a KJK könyvekkel, mert ezekkel találkoztam elsőként, és szinte a részemmé váltak. Viszont a sci-fi vonalat nem igazán tudom értékelni, azok a HK-nál is rosszabbak! (Az országút harcosa és a Robotkommandó kivételt képeznek, bár nem tudom, ezen alkotások mennyire sorolhatóak oda!) Egyébként általános hibája szerintem a HK könyveknek, hogy leírja minden ellenfélnél, hogyan halsz meg! Számoljunk átlagosan 30 ellenfelet egy könyvre, már ennyivel rövidebb a történet! Azután a felesleges átvezetők és primitív csapdák özöne, másik 30 fejezetpont! Olykor a történetben is akadnak számomra fura és megmagyarázhatatlan dolgok! Mit keres két fekete tündér otthonában egy lezárt ajtó mögött egy vámpír csapat? Meg amikor tizedszer jutok vissza ugyanarra a fejezetpontra hát kissé morcos leszek! Hát csoda ha többre értékelek egy KJK könyvet?
© SzG
2010. május 18. 20:11 | Válasz erre | #14
Üdv mindenkinek!
Azért a Fenevad nyomábanon kívül akad még pár jobban sikerült HK. Szokás még emlegetni például a Zubály (Garry Hamilton)-féléket, mondjuk a Monarakh titkával az élen (ami szintén nyomozgatós, farkasemberes-kisvárosos történet, és igen hangulatos, bár néhol kissé bénán van megírva, az igaz: az Arcnélküliek hasonló ebből a szempontból, "feelinges", orgyilkosok elöl menekülős kaland, kisebb-nagyobb hibákkal), meg ott van a két Ian Borouge-es, mely stílusában és még szabályrendszerében is a KJK-t idézi, illetve a sorozat végefelé is volt pár sikerültebb könyv, teszem azt a Hit nevében (démonüldözős, fordulatos sztori, több karakterrel, sok varázslattal, extra szabályokkal stb.). Ja, és ha már szóba került: szerintem a Dimenziók bajnoka sem rossz, sőt, kellemesen realista, középkorban, lovagok között, illetve lovagvárban játszódó kaland, no meg a Kriptaszökevényt is megemlíthetjük még, amiben amolyan élőhalottként kell küzdenünk az életünkért (az alapötlet igen eredeti). Meg persze a 3 Küzdelem-könyv is elmegy, bár ezek iszonyú lineárisak, kötöttek (ha letérsz az író által kijelölt útról, vagy az eredeti regények cselekményvonaláról, véged). Esetleg a Nagy féregfutam-Árnyékvilág kettős is kellemes még, előbbi ugyan kissé hajaz a Halállabirintusra (dungeon, melynek több versenyző vág neki stb.), de azért egynek jó, "feelinges" az a barlangrendszeres kóborlás, a faj- és kasztválasztás is feldobja az egészet.
Szóval akadnak azért értékelhető könyvek a sorozatban. :) Igaz, egyedül a Fenevad olyan, ami 100 százalékosan hibátlan, tökéletes, történetében, stílusában, mindenhogy, talán nem túlzás azt mondani, hogy a valaha kiadott legjobb magyar nyelvű lapozgatós (kíváncsi lennék, hogy az előttem szóló kollégák egyike milyen "hibákat" talált a könyvben :)).
A többi valóban silány, rosszul megírt (főleg a "MacGregoros"-könyvek), átgondolatlan, fejezet-pocsékolós, primitív klisé-halmaz. :)
Egyébként: "a kardot és a helikoptert" az 58 HK közül egyedül háromban "keverik", mégpedig a Küzdelem-trilógiában. :)
© tzs
2010. május 18. 17:08 | Válasz erre | #13
bimi96! Töltsd fel hozzám! Én adok tárhelyet neked! Hamarosan újraindítom a portálom, ahol külön témát is szentelek majd ezeknek a dolgoknak. Kjk meg a többinek... Írj rám e-mail-t és megbeszéljük, hogy juttasd el hozzám a feltöltendő anyagokat, ha még aktuális a dolog.
© CatDog
2010. május 18. 12:31 | Válasz erre | #12
Én annak idején csak egy könyvet olvastam ebből a sorozatból a Dimenziók Bajnoka című-t, hát mit ne mondjak semmit se ér a könyv megis van a könyv olyan az állapota mintha tiszta új lenne pedig 17 éves asszem 93-as(ez azt jelenti amelyik nap megvettem akkor ki olvastam vagy 30perc alatt azóta ki se nyitottam :DDD)
Leszedtem innen amiket feltettetek kiváncsi vok mennyit érnek....
2010. május 18. 11:13 | Válasz erre | #11
A Fenevad nyomában tényleg nem rossz, csak ezzel ki is fújt az egész. Pedig elég sok könyv van. Nekem az se tetszett, hogy van hogy keverik a kardot stb a helikopterekkel meg ilyenekkel egy világban. Ez már az Ultimában se jött be nekem. Meg a Might and Magic-be.
2010. május 18. 10:41 | Válasz erre | #10
Ha jó HK-s könyvet akarsz olvasni, ajánlom figyelmedbe a Fenevad nyomában című alkotást. Nekem mai napig az egyik kedvencem, sztem sok tekintetben jobb is mint a kjk könyvek, bár persze megvannak a hátrányai is. Összességében sztem még így is sok kjk-s könyvet überel.
© killmaster (Savanyúhas)
2010. május 18. 08:18 | Válasz erre | #9
Beleolvastam néhány HK könyvbe, látszik rajtuk, hogy KJK koppintásnak indult az egész, csak valami halovány utánzat lett belőle! Van azért köztük olyan is, aminek legalább a története mutat valamiféle eredetiséget, de némelyik könyvben akkora káosz van, mint a szobámban egy nagytakarítás előtt! Egyébként az éj trilógia a maga nevében egészen jó történet, a folytatás (a hajnal trilógia) szerintem már nem üti meg elődje színvonalát! Ami a leginkább dühítő ezekben a HK könyvekben az a fejezetpont "pocsékolás" Ad két választási lehetőséget az író, de mindkettő a halálba vezet! Meg ez a sok átvezető, ahol tulajdonképpen semmi konkrétum nincs, a történet csak áll, hát így nem nehéz 350 fejezetpontot legyártani! Persze, ez nem csak a HK könyvekre igaz, itt-ott élnek ezzel a KJK könyvekben is, amikor triviálisak a választási lehetőségek! Az Éjféli tolvajban van rá pár példa! De azért ott jobb a történet és több az eredetiség! Az egyéb könyvekről már nem is írok, talán csak annyit, hogy az én első szárnypróbálgatásaim is jobbak voltak, pedig nem tartom magam író géniusznak!
2010. május 17. 17:40 | Válasz erre | #8
kösz szépen
2010. május 17. 16:14 | Válasz erre | #7
Én is megköszönném, már nagyon hiányoztak :)
© bimi96
2010. május 17. 14:58 | Válasz erre | #6
http://addat.hu/588c9c8b/Cherubion.zip.html
ez már jó
© bimi96
2010. május 17. 14:46 | Válasz erre | #5
4shared se jó...
© bimi96
2010. május 17. 14:43 | Válasz erre | #4
áááááá nem tölti fel data.hura
4shared.com...
© bimi96
2010. május 17. 14:33 | Válasz erre | #3
Töltöm fölfele.... data.hu-n lesz fönt
2010. május 17. 14:16 | Válasz erre | #2
jól jönne,ha megkérhetlek
© bimi96
2010. május 17. 13:32 | Válasz erre | #1
Na ilyen is van látom... A cherubion sorozat meg van nekem pdfben, e köré az univerzum köré épül a Harcos képzelet sorozat. Kell e valakinek ez? Ha igen akkor feltöltöm majd.
Első oldalElőző oldal12345678910111213