Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Kérdezz – Felelek
BejelentkezésRegisztrációElfelejtett jelszó
Első oldalElőző oldal123456789101112131415161718192021Következő oldalUtolsó oldal
2012. június 17. 18:40 | Válasz erre | #594
Én még változtatnék rajta.
2012. június 17. 18:40 | Válasz erre | #593
Köszi az ötleteket, mikor majd kiírom, figyelembe fogom venni ezeket is.
2012. június 17. 18:38 | Válasz erre | #592
Írtam nimretilnek is, hogy nekem bőven megtenné a runner féle változat, nagyon korrekt munkák kerültek eddig ki a kezei közül!
2012. június 17. 18:36 | Válasz erre | #591
Köszi, hogy szóltál, erről a megoldásról még sose hallottam!

Nekem megfelelne runner is, mint \"kiadószerkesztő\".
Bár ez a bőrkötéses dolog új számomra.
És hol tudnám ezt megcsinálni?
© SzG
2012. június 17. 18:13 | Válasz erre | #590
Ja, ha rendes, kötött könyvről van szó, és \"mesterember\" csinálja, akkor oké, az nyilván jobb minőségű az ilyen-olyan ragasztott könyveknél. De én nem emlékszem rá, hogy itt kötött könyveket csinált volna bárki is. :D Kb. zagorszerűen készített cuccok rémlenek.

\"naná, mert nem szabad annyi lapot beletenni. :D Ha nem teszel bele túl sokat, akkor teljesen jó.\"
Ja, hát kérem, nem én tettem bele annyi lapot. :D (Meg nem én írtam ilyen hosszúra a könyvet. xD)
Amúgy ja, az első változatnál tényleg okés volt ez a sín-dolog, az még a mai napig egyben van. :)

Nem tudom, igazából lehet, hogy az lenne a legjobb, ha nem is lenne zsűri, csak feltöltenének runnerék az oldalra a kész pályaműveket, aztán minden fórumozó voksolhatna-értékelhetne, szóval gyakorlatilag egy közönségszavazáson dőlne el, hogy kik (k) a befutó (k). Úgyis gyakorlatilag a közönségnek-fanoknak készülnek az anyagok, nem a zsűrinek, döntsék el ők, hogy mi jön be nekik és mi nem, mit szeretnének pl. nyomtatásban látni. :D Meg így legalább a toborzással-meg mindenféle pontozásos rendszer felállításával se kellene vesződni. De persze ezt még át lehet gondolni.
2012. június 17. 18:04 | Válasz erre | #589
Még valami! A zsűrizés szempontjait írjuk már össze! Az előzőben pl. volt valami szabályújítás téren is, az meg elég hülyén nézne ki, ha valaki nem is rak be szabályt. :D Vagy én emlékszem rosszul?
2012. június 17. 18:03 | Válasz erre | #588
\"bár gondolom egyúttal kevésbé jó minőségű is\" - ezzel vitába szállnék, egy kötött, rendesen megvarrt könyv minőségben köröket ver a nyomdában készült ragasztottra. Ha van régi könyved, nézd meg, egyértelmű lesz a különbség.

\"nekem legutóbb már a második nap szétcsúszott az egész\" - naná, mert nem szabad annyi lapot beletenni. :D Ha nem teszel bele túl sokat, akkor teljesen jó.

\"December 31-ig tessék mindenkinek eljuttatni a pályaművet (mondjuk DOC formátumban) runneréknek\" - ööö... miért is? Nem a zsűrinek kéne először elküldeni? Sőt, akkor nyilván kell toborozni zsűrit is.
© SzG
2012. június 17. 17:09 | Válasz erre | #587
Összefoglalva (ez lehetne a konkrét pályázatkiírás is, már ha mindenki elfogadja az általam ajánlott \"játékszabályokat\"):

- A pályamű játszódjon a Titánon
- Legyen minimum 50 fejezetpontos (felső határ a csillagos ég)
- A szabályrendszer lehet a szokásos \"ügyesség-életerő-szerencse\", de akár teljesen új is, sőt, ha a versenyző úgy gondolja, akár mellőzheti is a szabályokat
- December 31-ig tessék mindenkinek eljuttatni a pályaművet (mondjuk DOC formátumban) runneréknek

Zsűrit majd később kerítünk. :D
(Vagy lehet \"közönségszavazásos\" rendszer is, ahogy tán firefox utalt rá, ezt majd még eldöntjük.)

Az első három (vagy csekély számú induló esetén mondjuk a legelső) pályázónak majd kitalálunk-kitalálok valami nyereményt... ez lehet ajándékkönyv, de akár nyomtatásban történő megjelenés is (füzet vagy könyv formájában, nyilván limitált példányszámban).

Ennyi.
© SzG
2012. június 17. 16:53 | Válasz erre | #586
Hát ami meg a versenyt illeti, szerintem semmi extra szabály-megkötés nem kell. Persze, nyilván játszódjon a Titánon, meg legyen valamennyire KJK-s stílusú-hangulatú, de kb. ennyi, se fejezetpontkorlátozás nem kell (már megbeszéltük, hogy miért, ugye: jó, azért 50 FP alá ne menjen senki, mert az már nem \"könyv\", és pl. 20-30 FP-ből már tényleg nem is lehet kihozni semmi értelmeset), se a szabályokba nem kellene beleszólni, ha valaki el akar térni a hagyományos ügyesség-életerő-rendszertől vagy csak ki akarja bővíteni, hát csak tessék, volt erre példa az FF könyvek között is ugye, meg aztán amúgy se hiszem, hogy a szabályrtendszer lenne a lényeg egy lapozgatósnál (sőt, akár konkrét szabályok nélkül is lehet teljes értékű egy könyv ugye ;) ).
Annyi, hogy meg kellene állapodni még egy határidőben (mit tudom én, legyen december 31, de felőlem előbbre is hozhatjuk pár hónappal), aztán ennyi, hadd szóljon. :D
© SzG
2012. június 17. 15:38 | Válasz erre | #585
Ja, nekem is rémlik egy ilyen ürge, aki házilag készített magának könyveket, de már elég rég nem láttam erre. Biztos olcsóbb, mintha nyomdába vinnéd (bár gondolom egyúttal kevésbé jó minőségű is), bár nem igazán csináltam még ilyet, szóval annyira nem tudok hozzászólni a témához. Ami viszont biztos, hogy ha rendes nyomdát keresel meg, hogy legyártass magadnak pár példányt a művedből, akkor 1: vagy elzavarnak (a legtöbb helyen minimum 50 példány nyomtatását vállalják csak be) vagy ha nem is zavarnak el, mert pl. digitális nyomdát keresel meg, akkor példányonként csillagászati, kb. 5000--8000 HUF körüli összegeket kell perkálnod (már ha tényleg ilyen alacsony példányszámot akarsz). Az esetleges egyéb költségekről (illusztrátor, borítókészítő, korrektor, tördelő) nem is beszélve. Szóval nem nagy biznisz. :D

\"egy ilyen kis sín, marhajól összefogja\"
Marhajóól? Hááát, erről azért tudnék mesélni... nekem legutóbb már a második nap szétcsúszott az egész, azóta se bírom rendesen összerakni, bár lehet, hogy csak én vagyok a béna, na mindegy. :D
2012. június 17. 15:27 | Válasz erre | #584
\"Létezhet e olyan lehetőség, hogy akinek lesz v. van fölösleges pénze, az megvásárolhatja a saját kalandját könyv alakban?\"

Régebben volt itt egy tag, aki a zagoros pdf-ekből készített saját kezűleg tetszetős, bőrkötéses könyveket. Nem tudom, a valóságban milyenek, de így képen nagyon jónak tűntek. Linkelt is valamit az illető arról az anyagról, ami alapján dolgozott, elvileg bárki meg tudja csinálni. Ha beéred 1-2 példánnyal is, akkor ajánlom figyelmedbe. Költsége nyilván így is lesz, mert ki kell nyomtatnod, gondolom kell bőrfedő, meg ragasztó, lapok, varrni is kell tán, de valószínűleg olcsóbban megúszod, mintha nyomdában akarnád elkészíttetni. Arról nem is beszélve, hogy minimális példányszámmal (ha jól tudom, de javítsatok ki, ha nem) nem éri meg a nyomdába menni.

A legegyszerűbb amúgy, ha kinyomtatod, és befűzöd egy ilyen papírösszefogó miazégbe, tudjátok, egy ilyen kis sín, marhajól összefogja, nem kell spirálozni vagy ragasztózni, könnyű lapozni, és baromira olcsó. Én ezt javaslom, a sajátommal is így oldottam meg annó, hogy lehessen papíron olvasni.
2012. június 17. 14:39 | Válasz erre | #583
Részemről is teljesen okés Fox válasza, de csak halkan jegyzem meg (mert csak nüanysznyi dolog), hogy szerintem az eddigi érdekelt személyek mind vannak olyan szinten, hogy ne lett volna annyi a válaszuk, hogy \"csak idevágtak...\"
És persze jobb egy igen vagy egy nem, mintha semmit sem reagáltok rá, egyetértek nimretilel.

Amúgy köszi, hogy megmutattad.


Létezhet e olyan lehetőség, hogy akinek lesz v. van fölösleges pénze, az megvásárolhatja a saját kalandját könyv alakban?

Nyiss egy topicot neki akkor, én pedig magamra válallom azt a szerepet, hogy lefektetem a szabályokat!

Előre is köszönöm
© SzG
2012. június 17. 12:00 | Válasz erre | #582
Ja, ami a zsűritagokat illeti, hát azért járnak errefelé hozzáértő kollégák (például most \"Vatos Kalandora\" ugrott be így kapásból, tőle mindig nagyon alapos, igényes kritikákat olvastam a KJK-könyvekkel kapcsolatban, de biztos vannak még mások is)... csak akad majd köztük néhány olyan úr, aki egyrészt nem indul a versenyen, másrészt szívesen vállalkozna az \"ifjú titánok\"/új írók műveinek értékelésére. :))
© SzG
2012. június 17. 11:50 | Válasz erre | #581
Felőlem. Úgyis a részvétel a fontos, meg a \"nemes versengés\", illetve az, hogy ugye minél több emlékezetes kaland szülessen, nem pedig hogy feltétlenül megjelenjenek füzet alakban, vagy hogy nyereménykönyveket kapjunk. :)
Akkor mondjuk tényleg nem ártana egy külön topic, 2. Zagor játékkönyvíró verseny vagy ilyesmi címmel, aztán közösen összeheggeszthetnénk a szabályokat a korábban már felmerült ötletekből.
2012. június 17. 11:06 | Válasz erre | #580
Részemről oké, én ilyen feltételek mellett is benne vagyok.

[i]\"A versenynek tudunk helyszínt és keretet biztosítani, de sem a szervezésbe, sem a bíráskodásba nem tudunk beszállni, és hivatalosan támogatni sem tudjuk az eseményt. Tehát nem ígérjük, hogy lesz belőle füzet (az előző kalandok füzete is még lóg a levegőben), sem pedig nyeremény, (innentől kezdve saját személyes vélemény következik) annak azonban nem látom akadályát, hogy az elkészült kalandok kikerüljenek az oldalra, és tartsunk róla közönségszavazást.\"[/i]
Ez egy abszolút korrekt válasz, szerintem senki nem sértődik meg, ha már akkor beírod, amikor megkérdeztük. Amúgy egy szimpla \"nem\" is jobb, mint ha válaszra sem méltatják az embert, de végül is most már mindegy.

Ti mit szóltok a dologhoz?
2012. június 17. 09:22 | Válasz erre | #579
Ha meg csak egy igent vagy nemet mondunk, akkor meg jön a „csak idevágtak egy választ, még arra sem vették a fáradtságot, hogy elmondják miért” című reakció. Egyébként #578 2. és 3. lehetőség vegyesen.

A versenynek tudunk helyszínt és keretet biztosítani, de sem a szervezésbe, sem a bíráskodásba nem tudunk beszállni, és hivatalosan támogatni sem tudjuk az eseményt. Tehát nem ígérjük, hogy lesz belőle füzet (az előző kalandok füzete is még lóg a levegőben), sem pedig nyeremény, (innentől kezdve saját személyes vélemény következik) annak azonban nem látom akadályát, hogy az elkészült kalandok kikerüljenek az oldalra, és tartsunk róla közönségszavazást.

Ha továbbra is neki akartok vágni, nyitok neki egy témát, és az első hozzászóló lefektetheti a szabályokat.

„kimentik a friss háeszeket”: Nem, a teljes adatbázist mentjük le. Érdekességképp ez így néz ki:
[img=http://zagor.hu/egyeb/zagorDB.png]db mentés[/img]
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2012. június 16. 21:31 | Válasz erre | #578
Átgondoltam a dolgot és arra jutottam, hogy több dolog is lehetséges:

- tesznek ránk
- fenntartásaik vannak
- még ők se tudják hogy mi legyen
- szándékosan várnak, húzzák az idegeinket - bár azt nem tudom, hogy mire jó, hiszen annál több idő lehetne a megírásra!

Az azért durva lenne, hogy tennének ránk, hisz elvégre értünk van ez az egész. Talán túl sok zsaru filmet nézek, és ezért ötlött fel ez bennem... vagy talán igazam van:)

Magamból kiindulva, ha én fellépek az oldalra, akkor gyorsan végiggörgetem az oldatl, ezáltal látva, hogy mely topicokban született új háesz. Na most van három tényező:
1, nem járt itt egyikőjük se az elmúlt időszakban, de ez nem így van, tehát kizárva.
2, nincs két egyforma ember - ezt azonban kizárja az, hogy régebben valamelyikük mondta/írta, hogy minden két hétben egyszer kimentik a friss háeszeket, s mivel ez a második hétvége, ha jól emlékszem, hogy erről itt szó van, ezért biztos, hogy legalább az egyikük olvasta. (Kivéve, ha valamilyen oknál fogva nem volt rá idejük).
3, szinte alig van idejük és csak a legfontosabb dolgokat intézik mostanság, ezért nem olvasták ezt. Ennek viszont némiképpen ellentmond az, hogy - főleg az elején - elég sűrűn születtek itt a vélemények, javaslatok, ezáltal látni lehetett az aktivitást ebben a topicban. Az emberi természet pedig általában kíváncsi.

De meg lehet próbálni egy privát mailt valamelyikőjüknek, hátha kapunk rá kielégítő választ!

Egyébként tényleg csak egy igen vagy egy nem kellene:)
2012. június 16. 20:19 | Válasz erre | #577
És az nem játszik, hogy akkor mi versenyzők megrendezzük csak így magunk között?
De amúgy nem lehet, hogy Runnerék nem is olvassák ezt a topicot? Én mást már nem is tudok nagyon elképzelni. Lényegében egy igent, vagy egy nemet kéne csak írniuk. Ne kérdezzük meg a \"Zombik vére\" topicban, hogy most mi van? [smiley]falbav[/smiley]
2012. június 16. 18:40 | Válasz erre | #576
Én pont ma mondtam le róla, hogy ebből lesz valami érdemi dolog![smiley]rinya[/smiley]
2012. június 16. 17:11 | Válasz erre | #575
Egyetértek Lecter doktorral, küldjétek nekem is a bokszkesztyűt!

De most tényleg, legalább valamit reagálhatnátok a témára. [smiley]duhos2[/smiley] Én megértem, hogy a Blood of the Zombies borítóképe minden figyelmet magára irányít, de egy pár sort azért megereszthetnétek. [smiley]banplz[/smiley]
2012. június 15. 22:16 | Válasz erre | #574
Történjen már valami...[smiley]free-fighting-smileys-451[/smiley]
[spoiler]Tudom, szedjek hangyát bokszkesztyűvel, az majd megnyugtat.[/spoiler][smiley]nyes[/smiley]
2012. június 15. 16:20 | Válasz erre | #573
@nimretil rátapintott a lényegre.
2012. június 15. 14:31 | Válasz erre | #572
Köszönöm, így már érthető:)
2012. június 15. 14:25 | Válasz erre | #571
Szerintem kell neki egy mikroszkóp, hogy valamit el tudjon olvasni. Bár azt én sem vágom, ez hogy jön ide. (Illetve a mikroszkóp oda.)

[url=http://fightingfantasy.wikia.com/wiki/The_Tasks_of_Tantalon_%28book%29]Ez[/url] a Task of Tantalon, gondolom van benne olyan rejtvény, amihez kellene valami komolyabb nagyító, vagy legalábbis Twilight szerint az a megoldás. Nekem ez jött le.
2012. június 15. 13:54 | Válasz erre | #570
Én még mindig nem értem, hogy miről beszélgettek:(
2012. június 15. 13:01 | Válasz erre | #569
Hoppá, mégis van mikoroszkópom, bár gyanítom, hogy ezzel nem vagy kisegítve.
2012. június 15. 11:04 | Válasz erre | #568
Mezei nagyítóval már láttam, hogy jól tippeltem, ott betűk vannak. Tárgymikroszkóp kéne, vagy valaki jobb szemmel nálam talán szintén megtenné.
2012. június 15. 10:48 | Válasz erre | #567
Mezei nagyító nem jó? Nekem csak az van.

De ha ragaszkodsz a mikroszkóphoz, hát tessék, [url=http://www.sirbuday.hu/rakoczi/mikroszkop_modern.jpg]itt[/url] van egy.
2012. június 15. 09:55 | Válasz erre | #566
Öööö... akkor most mi van?
© SzG
2012. június 15. 09:17 | Válasz erre | #565
[smiley]guluszem1[/smiley]
2012. június 15. 00:11 | Válasz erre | #564
Kéne egy mikroszkóp hogy be tudjam fejezni a The Tasks of Tantalon-t...
2012. június 13. 21:53 | Válasz erre | #563
Mert, neveznél Te is? Akkor már öten lennénk.

Amúgy szerintem egyszerűbb, ha nincs megkötés. Dr. Lecternek lehet kevés a 420, SzG-nek pedig biztos sok a 200...
2012. június 13. 21:05 | Válasz erre | #562
És nem volna ötletes, ha legalább 200pont lenne a kaland, amivel indulni lehessen, de ne lépje túl a 420fejezetet sem? Így lehetne 400pont a cél, ha kicsit túllépi valaki az nem probléma, ám ha valaki kevesebből is kijön és kerek egésznek érzi, akkor is nevezhessen vele?![smiley]wink[/smiley]
2012. június 13. 20:47 | Válasz erre | #561
Kell is az a startpisztoly, mert elalszanak a versenyzők, mire történik valami. Pedig én is már itt húzom a rovátkákat, mint a rabok a börtönben...
© SzG
2012. június 13. 20:28 | Válasz erre | #560
Ja, felszállhatna már a füst. [smiley]eplus2[/smiley]
Akarom mondani megszülethetne a düntés a versennyel kapcsolatban (lesz, nem lesz, illetve ha lesz, milyen feltételekkel).
2012. június 13. 20:03 | Válasz erre | #559
Megmondom az igazat, számomra idegörlő ez a várakozás...
2012. június 13. 19:45 | Válasz erre | #558
Akkor most már tényleg csak egyetlen (hozzá)szó(lás)ra várunk, aztán eldördül a startpisztoly, és mehet a verseny!!! [smiley]fake-horse[/smiley]


Ja, vagy mehetnek haza a versenyzők. [smiley]szomoru2[/smiley]
2012. június 13. 16:22 | Válasz erre | #557
Örülük, hogy fejezetpont kérdésben sikerült dűlőre jutnunk!:)
Már csak tényleg a jóváhagyás/lemondás van hátra.
Remélem, hogy mihamarabb felvilágosítanak bennünket, mert részemről, ha elkezdeném, akkor jó lenne minél hamarabb hozzáfogni, mert könnyen lehet, hogy kevés lesz a határidő. (Természetesen nem akarok senkit sietettni!)
S mivel úgy látom, hogy Killmaster mindenképpen tálalni fog nekünk \"valamit\", ezért sok sikert kívánok neki!

peace
© killmaster (Savanyúhas)
2012. június 13. 07:33 | Válasz erre | #556
Én már gyűjtögetem az ötleteimet, vázlatokat készítek, igyekszek most némi újítással előállni, de a \"Killmasteres virtus\" nem maradhat el. Egyébként a történetem összetettsége miatt nem is biztos, hogy elegendő lesz a 200 fejezetpont, de ezen ráérek majd utólag töprengeni. Eddigi műveimtől eltérően nem a \"felszerelési tárgyak felhalmozásán\" lesz a hangsúly, sokkal inkább... Na de ne szaladjunk ennyire előre! Egyenlőre még a többi szigorúan bizalmas! Jó lenne persze, ha a résztvevőkön kívül még nevezne 1-2 versenyző, kellő érdeklődés mellett biztosan lenne verseny. A szabályokon valóban lehetne annyit lazítani, hogy ne legyen fejezetpont megkötés, mindenki szabadon alkothasson, hisz 50 fejezetpont is felérhet 200-zal, ha elég hosszúak a fejezetek... A többiről ráérünk még értekezni![smiley]knight-horse[/smiley]
2012. június 12. 20:08 | Válasz erre | #555
Detto, én is várok.
Először, hogy lesz-e?:)
Másodszor, hogy mik lesznek a szabályok!
© SzG
2012. június 12. 20:05 | Válasz erre | #554
Hát én még kivárok. :D Most úgyis az Éhséggel kell szöszölnöm.
2012. június 12. 19:29 | Válasz erre | #553
Na jó, akkor most megtöröm a vihar előtti csendet egy kérdéssel:
Ti már elkezdtetek írni valamit, vagy még megvárjátok, hogy lesz-e egyáltalán verseny?
2012. június 11. 20:59 | Válasz erre | #552
Gondolom már csak Runner és/vagy FireFox jóváhagyására várunk. [smiley]ninja[/smiley]
2012. június 11. 17:31 | Válasz erre | #551
Vihar előtti csend?
2012. június 9. 20:38 | Válasz erre | #550
Ez egyenlőre legyen balladai homály:)
Értelemszerűen nem az egész könyv fog arra épülni, de mindenféleképpen érdekes, talán izgalmas is, és egyedi.

Ha annyira szereted az utalásokat, akkor szinte (kb. 80%-ban) biztosra veszem, hogy szeretni fogod:)
Sőt, olyan dolgok is bekerülnének, amelyek már valamilyen szerepet kaptak korábban.
2012. június 9. 20:26 | Válasz erre | #549
\"8, teljesen új írói technika, melyet tudtommal még egy lapozgatós író se használt\" - Leginkább erre lennék kíváncsi.

\"12, számos utalás a korábbi könyvekre\"- És ezzel szimpatizálok a legjobban, szeretem az utalásokat.
2012. június 9. 20:05 | Válasz erre | #548
Jól emlékszel, íme a teljes szöveg:

Azt hiszem, hogy ez a legmegfelelőbb topic arra, hogy segítséget kérjek tőletek.

Én is szeretnék azok táborába tartozni, akik írtak már saját készítésű lapozgatóst. A baj csak az, hogy mindenképpen könyvben szeretném látni. Ez viszont nem olyan egyszerű. Ezért azt találtam ki, hogy valaki segítene elkészíteni az írásom pdf változatát - így valószínűleg már runner is szívesen kiadná, mert a munka nagy része meg lenne oldva.
Így most szeretnék egy olyan kedves, segítő embert találni, aki rendelkezik a szükséges pdf tudással, no meg képszerkesztési ismeretekkel. Természetesen csakis megfelelő kedvvel és szabadidővel.

Nagyon jól tudom, hogy ez rengeteg munka, de higgyétek el, nekem se lenne könnyű.
Viszont nézzük, hogy mit kínálok ezért cserébe:

1, új kaland
2, új író
3, epikus történet
4, nagyon sok és változatos helyszín
5, nem összecsapott fejezetek
6, legalább 400 fp, de határ a csillagos ég
7, rengeteg változatos feladvány - már aki szereti őket
8, teljesen új írói technika, melyet tudtommal még egy lapozgatós író se használt
9, a történet egy bizonyos része megtörtént eseményeken alapszik
10, az eddigi legvastagabb könyv lenne, még a Királyok Koronájától is vastagabb
11, sok extrával a végén, köztük egy tesztel, amelyből egyértelműen kiderül, hogy jó volt e a könyv, vagy nem
12, számos utalás a korábbi könyvekre

Köszönöm a figyelmet!
2012. június 9. 20:04 | Válasz erre | #547
Ez nagyon nagy!:D:D
Hogy képes valaki ilyet kitalálni?
2012. június 9. 20:00 | Válasz erre | #546
Ezt én is így tudtam!
2012. június 9. 19:31 | Válasz erre | #545
Bocs, viccelni próbáltam, természetesen igazad van, mind a három ugyanazt jelenti. Mindegy, én is le vagyok már fáradva. Tegyünk rá egy lapáttal akkor azzal a videóval!
Első oldalElőző oldal123456789101112131415161718192021Következő oldalUtolsó oldal