Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Kérdezz – Felelek
BejelentkezésElfelejtett jelszó
123456789101112131415161718192021222324Következő oldalUtolsó oldal
2023. július 8. 15:59 | Válasz erre | #1178
Á nem, arra gondoltam, hogy egyszerre veszek meg 10-20at vagy egy helyről vagy packageben, és akkor 1db szállításért kell csak fizetni.
© cock
2023. július 4. 15:28 | Válasz erre | #1177
Hát nem tudom érdemes-e még olyat csinálni, hogy több ember rendel és egy szállítmányban vki elpostáztatja magához, a költségeket elosztják, aztán személyesen meg kiosztják a könyveket.

De ha netán velem szeretnél együttműködni, akkor annál intenzívebb kommunikációt várnék el, minthogy írok egy kisregényt, majd 2 nap múlva 3 tőmondatban válaszolsz.

Az általában egy együttműködést kiválóan hátráltató tényező, ha nem kölcsönös a kommunikáció és/vagy napokat kell várni egy-egy válaszra.
2023. július 3. 20:01 | Válasz erre | #1176
Jájj ez alapján nem igazán éri meg (vagy ki tudja) külföldről behozni. Talán csak Amazonról.
Jonathan Green művei érdekelnek leginkább
© cock
2023. július 1. 14:14 | Válasz erre | #1175
De szeretem amikor válaszolok valakinek és semmi reakció.

Ilyenkor kétszer is átgondolom, hogy érdemes-e bárkinek segíteni, ha arra sem méltat, hogy válaszoljon, legalább annyit, hogy köszönöm, de már nem érdekel, nem aktuális stb.. [smiley]rolleyes[/smiley]
© cock
2023. június 29. 23:20 | Válasz erre | #1174
Ebay-en szerintem nem találsz olyat, aki le van szerződve a magyar állammal, hogy ne legyen kettős adóztatás vagy hogy ne a Magyar Posta látókörébe kerüljön az áru. A Magyar Postán dolgozó faszok nyilatkozat hiányában simán rábasszák a 27% áfát a könyvekre is. Mindegy az, hogy itthon amúgy 5% az.

Nagy vagyoni értéket képviselő könyveken kívül könyvekre nincs vám. De áfát akkor is fizetni kell. Mivel az Amazonnak van vmiféle adóügyi szerződése a magyar állammal, így az Amazonon előre felszámítanak 5%-ot és nincs további költség, pl. vámkezelési díj, amit a Magyar Posta még felszámolna. Cserébe nem is az MP szállítja házhoz.

150 euró felett van vám akkor, ha a vámtételekre vonatkozó nomenklatúra ezt tartalmazza. Alatta "csak" áfa van. Az mondjuk igazán vérlázító, hogy EU-n kívüli rendelések összeghatárát euróban veszik figyelembe, mintha mindenki Kosovoból, Montenegroból vagy a maradék 4, eurót használó európai törpeállamból rendelne. Ja hogy ha a fix árhatárok forintban lennének, akkor nem lehetne annyit rabolni? Így már értem.

De amúgy néhány hozzászólással lejjebb írtam is amazonos rendelésekről. Szállítási költségre átlagban valami 7 font rémlik.

Gondolom merő véletlenségből a Magyar Posta vámkezelési osztálya az áru értékének megállapításakor az idegen devizát saját árfolyamon váltja euróra és azt utólag forintba és gondolom forintot kér a végén. Különösen vicces, hogy még a szállítási költségre is felszámolják az áfát, holott ahhoz a magyar államnak kb. semmi köze. Ja és ha ominózus MP-hez kerül a csomag, akkor tudtommal még a vámárunyilatkozatot is neked kell kitölteni (nem tudom akkor mi a francra megy a vámkezelési díj, ha még az ügyfelet is ugráltatják) plusz pl. könyvek esetén (lásd Ebay) előre jelezni (amit fogalmam sincs hogyan kéne, mert addig nem tudsz nyilatkozni, míg be nem érkezik hozzájuk a csomag, az meg állítólag már utólag van... előre meg hogy nyilatkozzak arról, ami lehet hogy meg se érkezik :D), hogy amúgy 5%-os lesz az áfatartalom.
2023. június 26. 21:29 | Válasz erre | #1173
Valakinek van tapasztalata most könyv rendelés külföldről hogyan zajlik (viszonylag jó a huf értéke most látom értelmét vásárolni)? Ebay vagy amazon
Szállítási költség elég húzós, gyakorlatilag a könyek ára. Ezért meggondolom, hogy csomagban többet egyszerre nézzek.
De valaki még vámot is ír? Az milyen összeghatártól van?

Kinek mennyire jött ki a szállítási költség?
2023. április 8. 21:45 | Válasz erre | #1172
Most épp az első rész, flight from the dark definitive edition. [url=https://shop-magnamund.com/collections/flight-from-the-dark/products/flight-from-the-dark]25 font[/url], valamivel több, mint 10.000 HUF. De felteszem utána szépen, lassan kellene majd a többi is.
A jó hír, hogy a többi kai-ból van puhafedelű is, amik darabja elvileg csak 8 font. A két magnakaiból (amik egyelőre kijöttek) azonban most épp csak keményfedelű van, darabja egy 20-asért.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© cock
2023. április 8. 20:46 | Válasz erre | #1171
De ahogy olvastam az Amazonon, a teljes sorozat 32 részes. Szóval attól függ melyik kötetről van szó a 32 közül.
© killmaster (Savanyúhas)
2023. április 8. 17:14 | Válasz erre | #1170
Cock kolléga köszönöm érdeklődésedet (kérdésedet), jó oka van annak, hogy digitális példányokra vadászom. A szegénység nem szégyen csak állapot, tartja a mondás. Hidd el ha tehetném, már régen rendeltem volna egy példányt magamnak belőle, és nem zavarnám kósza kéréseimmel a társaságot. Gondoltam arra is hogy rendezek valamiféle gyűjtést, aztán összekalapoznánk egy kötet árát, de én nem szívesen turkálok mások zsebében. Persze megkérdeztem pár embert, mert itt többen rendelkeznek a sorozatot tartalmazó idegennyelvű könyvekkel, és gondoltam, aki tud és akar segít nekem, hogy elősegítsük a sorozat esetleges kiadását. Be kellett látnom, hogy van mit javítani az első kötet magyarosításán, és reméltem, hogy a végleges kiadásban kijavítottak egy jó adag hibát. Hirtelen nem tudom mennyi lenne a kötet ára, de ha lennénk elegen rá, talán össze lehetne dobni az árat. Ti mit gondoltok erről? Kérdezem ezt tényleg úgy, hogy egyáltalán mennyi embert érdekelne a sorozat, mert ebbe talán "színváltósék" nem illetékesek!
© cock
2023. április 8. 15:24 | Válasz erre | #1169
Már bocs, de miért feszt a digitális verziókra fáj a fogad, ha ennyire szívügyed a Lone Wolf?
Mikor költöttél utoljára nem magyar nyomtatott játékkönyvre? Ugye nem erre nem az a válasz, hogy soha? :D Az azért elég döbbenetes lenne, főleg hogy néha használtan is befigyelnek.
© cock
2023. április 7. 02:22 | Válasz erre | #1168
Na jó, de hogy mondod meg az Amazonnak, hogy kivel szállíttasson? Egyiknél ez hozta, másiknál amaz. Ha lenne ráhatásom, biztos nem az Express One-t szeretném.

Egyébként meg pont letojom, hogy siet, mivel a lépcsőmászás is a munkájához tartozik, akkor erőltesse meg a valagát és méltóztasson feljönni. A játékkönyvek amúgy sem azok az egetverően súlyos küldemények.

Évekkel ezelőtt belföldi rendelést egy UPS-es hozott ki, az ugyan méltóztatott bejönni a házba, de közölte, hogy menjek már le a földszintre, mert ott adja át. Jóval a kovidmizéria előtt. Utána meg: miért nem voltam gyorsabb, hát neki megy a gépe. Tojok rá. Ha feltolta volna a valagát lehet, hogy gyorsabban végzünk. Sőt biztos, mert akkor nem arra ébredek, hogy felcsenget.
© killmaster (Savanyúhas)
2023. április 6. 20:09 | Válasz erre | #1167
Megkérdezem, hátha tud és akar valaki segíteni. Szóval már jó ideje fáradoznék azon, hogy a magányos farkas sorozat fordításom és ferdítésem első részét kicsit rendbe tegyem, de ehhez szükségem lenne a definitive edition kiadásra, (a kemény borítósról) kellene valamiféle digitális kiadás. Állítólag ott javítva lett pár dolog, amit most már én is javítanék! Ha bárki is segíteni szándékozna írjon rám bátran privátban. Köszi!
2023. március 1. 02:39 | Válasz erre | #1166
Nálam pont emiatt van az Express One tiltólistán. Mintha elmennék az étterembe és én hoznám ki magamnak a kaját a konyhából. :D
© cock
2023. január 4. 00:24 | Válasz erre | #1165
Na újabb brit amazonos rendelésről tapasztalatok:

A saccolt időpontnál mindkettő kb. 1 héttel korábban érkezett. 5% áfát kifizeted a honlapon és semmi egyéb költség nincs, nyilván a könyv árán és a szállítási díjon kívül.
Egyik Express One által jött az Österreichische Poston keresztül, a másik pedig a DPD-n keresztül.
Express One poénos: a kézbesítés előtt kb. 2 órával küldi az SMS-t, hogy csomagod fog érkezni (mikor máskor mint kora délelőtt, nehogy már véletlenül kicsit tovább alhass), majd 2 perccel azelőtt, hogy ideér felhív, hogy le kéne mászni az emeletről, mert ő bizony fel nem jön. Náluk ez valami bevett protokoll, mert a múltkor is ez volt.

DPD: Se emailes értesítő, se SMS, se semmi, csak egy hívás, hogy 5 perc múlva itt van. És hajlandó feljönni az emeletre. Aláírás nuku, még a nevemet se kérdezte. LOL

Magyar Posta semmilyen formában nem jött a képbe.
2022. július 27. 16:48 | Válasz erre | #1164
Sziasztok!

Nem igazan talaltam megfelelo topikot, de mivel keres van benne, talan ide elfer. A lapozgatos gyujtemeset segitendo anno elkezdtem egy listat amiben az osszes valaha nyomtatasban magyarul megjelent mu benne van, leven nem volt akkor ilyen, meg most sincs mashol tudtommal (legalabbis ennyire teljes). Arra kernelek titeket segitsetek benne, van-e hiba, van-e ami hianyzik. SzG a mindenkori legnagyobb segitsegem benne, vele jutottunk el erre a pontra hogy kb. teljesnek es aktualisnak tekintheto, kiveve egyet (ami egy Tiszta Dili vagy hasonlo magazinban valo megjelenes, orkos-diakigazolvanyos-raketavetos, aki tudja melyik szamban volt ne habozzon :)). A lista inkabb megengedo, van benne par ami inkabb szabadulos-konyv, vagy ismeretterjeszto (pl. Geronimo Stiltonok, Ratka - Kalandos Hagyomanyok, stb.). Ezen kivul szerepelnek a nem lapozgatos, de szorosan kapcsolodo kiadvanyok (Titan, regenyek, stb.). Termeszetesen ehhez is johet komment, miket szednetek le aminek semmi keresnivaloja itt. Aki mashol reagalna es nem itt:

[url=https://www.facebook.com/zoltangal83]facebook messenger[/url]
[email]csuklyaspatkany@gmail.com[/email]

Es ennyi sok rizsa utan alljon itt a [url=https://bit.ly/jatekkonyvek]Lista[/url]!


Koszi mindenkinek aki szan ra idot es segit! :)

Eretnek

U.i.: Az a terv hogy idovel felkeruljon minden relevans az SzG altal szerkesztett [url=http://users.atw.hu/jatekkonyv/]Jatekkonyvtarba[/url] is, illetve ha valaha felnonek a gyerekeim, akkor szepen felvinni a [url=https://gamebooks.org/]Demian's Gamebook Web Page[/url]re is.
2022. február 12. 00:35 | Válasz erre | #1163
Én is elkészültem egy elemzéssel a Krampusz éjszakáiról. Én azérrt úgy látom, egy hajszállal finomabb voltam Szlobodnik kollégánál :)

[url=https://velemenyes.blogspot.com/2022/02/vissza-multamba-23-krampusz-ejszakaja.html]https://velemenyes.blogspot.com/2022/02/vissza-multamba-23-krampusz-ejszakaja.html[/url]
© SzG
2021. december 31. 20:17 | Válasz erre | #1162
"Á,ilyen eszembe se jutott,max ide,vagy vmi zagoros vagy általad meghirdetett pályázatra beküldeni. (OH 2)"
Akkor oké. :)
Én egyébként szerintem legfeljebb egy újabb Vindgardiás-pályázatot fogok meghirdetni, de ezt is leghamarébb 2023 környékén. :) Elvégre még van vagy 2-3 pályamű a 2020-as/2021-es pályázatról, amiket ki kellene adni...

"Én örülök,hogy felfutóban van ez az egész amit elindítottatok,mert tényleg önerőből,és hihetetlen lelkesedéssel csinálod"
Köszi, a lelkesedés az tényleg megvan nálam, de egyébként a többieknél, tehát például Branimirnál és Denkonál is. :)

"és úgy néz ki van/lesz eredménye"
Szerencsére valóban úgy néz ki. :) Kimondottan jól fogy a Karavánkísérők, persze ahhoz képest, hogy fantasy lapozgatós, meg hogy magánkiadás. :) Illetve a visszajelzések is pozitívak eddig, aminek természetesen szintén nagyon örülünk, és persze ez a folytatáshoz is kellő erőt ad. :)

"Kitartást,és sok ihletet-ötletet a könyvekhez! ;-)"
Köszönjük! :)
2021. december 31. 20:08 | Válasz erre | #1161
BÚÉK!

Karavánkísérők hogy fogy? 200-ból mennyi ment el?
2021. december 31. 19:23 | Válasz erre | #1160
Á,ilyen eszembe se jutott,max ide,vagy vmi zagoros vagy általad meghirdetett pályázatra beküldeni. (OH 2)

Így már világos,ha van rá kereslet akkor nyilván igényli a BB az újraformázást. Én örülök,hogy felfutóban van ez az egész amit elindítottatok,mert tényleg önerőből,és hihetetlen lelkesedéssel csinálod,és úgy néz ki van/lesz eredménye. Kitartást,és sok ihletet-ötletet a könyvekhez! ;-)
© SzG
2021. december 31. 18:43 | Válasz erre | #1159
Egyébként KJK fanfictiont (pl. Országút harcosa 2-őt) nem tudom, mennyire érdemes írni, mert az ilyeneket maximum a netre lehet feltölteni, "rendes" kiadás nem jöhet szóba a jogi problémák miatt. Persze ha neked ez nem is fontos, akkor hajrá. :)
© SzG
2021. december 31. 18:09 | Válasz erre | #1158
Köszi a kérdéseket, illetve az érdeklődést. :)

A Kristálytorony árnyéka egy pályamű, mégpedig a Karavánkísérők mellett a legjobb, legkiforrottabb, leginnovatívabb. :) (Egyébként a Karavánkísérők elején szerepel egy sorozatterv, és abban is fel van tüntetve a Kristálytorony árnyéka, valamint az is, hogy egy pályaműről van szó.)

A háromszínű borítóból szerintem nem lesz semmi, legalábbis a Vindgardia Hőseinél nem valószínű, elvégre mégiscsak egységes "dizájnnal" kellene rendelkeznie a könyveknek. :) De nem kizárt, hogy idővel indítok egy újabb sorozatot is (szerintem legkorábban 2023-ban), és lehet, hogy annál már nem fogunk-fogok ragaszkodni a fekete fehér borítóhoz. :)

A Bizonytalanság börtönében-ből gyakorlatilag "muszáj" egy új kiadás, hiszen már régóta beszerezhetetlen a könyv, pedig egyre többen érdeklődnek iránta. :) Egy változatlan utánnyomást viszont nem szeretnék belőle, mert így, 13 évvel a megjelenés után már azért elég "bénácskának" látom itt-ott a könyvet... Nem szívesen vállalnám fel így a Végzet Prófétái meg A Háromszemű visszatérése után ezt az ősrégi verziót a Bizonytalanság börtönében-ből. :) Meg egyébként is vannak benne konkrét hibák, elírások is stb. Szóval mindenképpp javítom a szöveget, illetve átszerkesztem és némileg ki is bővítem a könyvet - mondhatni készítek belőle egy olyan változatot, ami már így mai fejjel is elfogadható a számomra. Persze egyúttal már új illusztrációkat meg borítót is rajzoltatok hozzá szuper grafikus társunkkal, Juhász Ernővel, elvégre a régi képek szintén elég "kezdetlegesek". :)
Mondjuk igen, az a veszély azért fennáll, hogy nem mindenki fogja megvenni ezt az új változatot/kiadást a régi olvasók közül... De azért remélem, a többség csak beszerezi majd, elvégre tényleg sok újdonsággal fog szolgálni a könyv, mind a szöveget, mind a képi anyagot tekintve. De majd meglátjuk. Bukásra azért semmiképp sem számítok, mert tényleg viszonylag sok az új érdeklődő. :)
Konkrét folyatást egyébként nem tervezek, de van néhány hasonló stílusú félkész könyvem, idővel valószínűleg sikerül befejezni majd néhányat, illetve meg is jelentetni. :) Persze ez nem mostanában lesz; jövőre még főleg a Vindgardia Hősei-sorozattal szeretnék foglalkozni (illetve a BB új változatával).

Az új Jackson-Livingstone-művekről sajnos semmit sem tudok. :( Esetleg a Kaméleon Facebook-oldalán kérdezz rá a dologra, bár szerintem nekik se nagyon van még infójuk a könyvekről.

BUÉK! :)
2021. december 31. 16:12 | Válasz erre | #1157
Először is B.Ú.É.K. minden kalandornak!

SZG kollégához lenne pár kérdésem:
-Soltész Adrián: A Kristálytorony árnyéka (Vindgardia Hősei 4.) Ezt úgy kell elképzelni, hogy az egyik ismerősödet felkérted hogy írja meg, vagy esetleg ő ajánlotta fel ezt neked?

-Mennyire valószínű, hogy a korábban pedzegetett háromszínű borító megvalósul? (fekete-fehér-piros Sin City-s stílus)

-Isten őrizz hogy beleszóljak,de biztosan jó ötlet a BB 2.0? Már csak financiális szempontból is, sőt főleg abból. Nekem nagyon bejövős a BB de nem valószínű, hogy tudsz annyit bővíteni rajta, hogy még egyszer megvegyem. Ellenben egy 2. részt örömmel vennék. Mik az elképzeléseid konkrétan?

-Az új Jackson és Livingstone könyvekről lehet bármit tudni? Melyik világ? Kapcsolódik e korábbi történethez? Hány fp-os lesz?

A magam részéről nem ígérek semmit, viszont erősen elgondolkodtam azon, hogy én annak idején megírtam egy 200 fp-os Országút harcosa 2.-t, és lehet hogy kezdeni kellene vele vmit. Kérdés hogy mennyi időt emésztene fel, mert kb 14-15 évesen írtam és ceruzával egy spirálfüzetbe... Nyilván lenne rajta felújítanivaló bőven.

A másik project amin (nem)dolgozom egy történet szempontjából eléggé összetett, ám a klasszikus KJK szabályrendszert követő kaland lenne aminek a tervezete, és a háttértörténetének a 80%-a kész van, továbbá rejtvények, szörnyek stb, egy nagy része előkészítve. Ehhez esetleg lenne kedve valakinek csatlakozni? Akkor talán én is jobban ösztökélve lennék. (van egy self made térkép is hozzá, de hát az olyan amilyen, ugyanis én pálcikaemberből is hármast kaptam általánosban)

© [törölt felhasználó]
2021. december 30. 19:58 | Válasz erre | #1156
2021. december 28. 18:12 | Válasz erre | #1155
Minden könyvet ki lehet adni, de kérdés, hogy a tempó és mennyiség oltárán cserébe feláldozzák a minőséget? A HK problémája is ez volt, sok könyvet gyártottak. Ha kevesebb készül jobb kidolgozással, akkor jobban járt volna mindenki (kiadó, szerzők és olvasók). A tartalmi problémákat nem érintve elég csak a külsőt megnézni: első könyv matt borítón (nekem még be is jött), aztán ne-ne fényes legyen, mert a rajongók biztos jobban kedvelik. Aztán a gerincen a betűméret is át lett állítva, mert nem elég látható. Ha az első könyvnél már készült volna véleményeztetés és próbanyomatok minőségre, akkor ezek a megjelenésbeli dolgok, már ott rendezhetőek lettek volna, így maradt menet közben. Ha tartalmi dolgokba is belemennék, akkor a hozzászólás hosszabb lenne... (Persze ízlések és pofonok, de mivel a Krampusz sztori nem FF, nem csak a borítón jeleztem volna és az eltérő könyvmérettel, hanem inkább a gerinc színében lenne más. Akár karácsonyi minta vagy más alapszín. Hisz ha készül még az ÁSZ könyvsorból más rész, akkor a polcon se keverednének össze az egyazon zöld színű gerincek. Bár, aki rajongó, talán nem is teszi őket egymás mellé. Mert bár egy kiadó itthon, de nem egy sorozat, és UK a kiadó is különböző!)
© SzG
2021. december 28. 13:53 | Válasz erre | #1154
Ja igen, ez nekem fel sem tűnt... mármint, hogy a két új könyv még odakint is csak ősszel fog megjelenni. Így tényleg elég bajos lesz kiadni őket magyarul még ugyanabban az évben. :)
2021. december 28. 13:37 | Válasz erre | #1153
A viharkristályt gyakorlatilag 14 hónapja ígérgetik, és még mindig sehol, a Krampusz is ~15 hónappal az első "bejelentés" után készült el. Az, hogy a két őszi könyvet még ugyanabban az évben ki akarják adni, önmagában teljesen hiteltelenné teszi az egész listát.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© SzG
2021. december 28. 13:23 | Válasz erre | #1152
És akkor már álljanak itt azok a könyvek is, amiket a magyar írók terveznek kiadni 2022-ben:

Athor R. Chynewa: [b]Vadászat a Kriágra[/b] (fantasy játékkönyv, magánkiadás)

Gabriel Wayland: [b]Viszályok ideje[/b] (fantasy játékkönyv, magánkiadás)


Én pedig a következő három könyvet tervezem kiadni jövőre:

Molnár Géza & Szlobodnik Gábor: [b]Válaszúton[/b] (Vindgardia Hősei 3.)

Soltész Adrián: [b]A Kristálytorony árnyéka[/b] (Vindgardia Hősei 4.)

Szlobodnik Gábor: [b]A bizonytalanság börtönében[/b] (javított, átszerkesztett, kibővített változat)

Persze nem biztos, hogy mind a hármat sikerül kiadnom 2022-ben, illetve a sorrend is változhat... Meglátjuk. :)
© SzG
2021. december 28. 11:16 | Válasz erre | #1151
"Gyerekmese gyerekeknek"
Igen, csak ez még gyerekmesének is elég gyenge meg lapos szerintem. :) Ebben a kategóriában az Éjszaka az állatkertben meg A lidércerdő mélyén például sokkal igényesebb, ötletesebb, változatosabb. Mondjuk azokat nem is "futószallagra írták", mint valószínűleg a Krampuszt. :)

Egyébként az előbb tette közzé a Kaméleon a jövő évi kiadási tervet, igaz, egyelőre még csak egy Facebook-komment formájában. Idézem:


- az eredetileg tavalyra tervezett Viharkristály
- a Creature of Havoc
- Ian Livingstone új, 2022 őszére elkészülő könyve
- Steve Jackson új, 2022 őszére elkészülő könyve
- A Tűzhegy varázslója 2. kiadás
- Tolvajok városa 2. kiadás
- Tolvajok városa képregény
- Jonathan Green tavaly megjelent, 660 oldalas Drakulája
- és ha belefér, akkor egy Allansia bérgyilkosai 2. kiadás is


Tehát gyakorlatilag minden hónapban kiadnának valamit. :) Ez azért nekem kissé "merész" tervnek tűnik. Főleg úgy, hogy még drágábban kell majd árulniuk a könyveket az általános papírhiány miatt, tehát valószínűleg kisebb lesz az érdeklődés is. (Bele sem merek gondolni, mennyi lesz a "660 oldalas" Drakula; 10-12 ezer Ft?) Persze ők tudják.
© killmaster (Savanyúhas)
2021. december 28. 09:46 | Válasz erre | #1150
Látod SzG, ha én így adtam volna közre a Magányos Farkast, ahogy itt megemlítetted a Krampusz éjszakája kapcsán, mennyi logikátlanság és szerkesztői hiba van benne, na akkor én elsüllyedhetnék szégyenemben. De jó mélyre! Ráadásul a "színváltós banda" afféle KJK messiásként fel akarja támasztani a sorozatot, és ők a "hű de" hivatalos kiadók!
Nyilván előre lehetett dobozolni, hogy ez a télapós kaland olyan lesz, amilyennek gondoltam. Gyerekmese gyerekeknek... Amivel nincs baj, bár lehet a legfiatalabb korosztály már a Drakulára is rálegyint, mondván hogy pókember lazán kenterbe veri, vagy Batman ad neki vérátömlesztést!
Amikor futószalagra dolgozik egy író, bizony akadnak "gyengébb" darabok, de a hírnév és a gyűjtők szenvedélye kifuttatja azokat is. Ha a 90-es években a Backstreet boys a "Hopsz te zsigát!" énekelte volna el, azzal is befutottak volna a csajoknál, mert hát a külsőség és a hírnév visz mindent!
Azt sem tudom mit barmolt össze Halállabirintus címén "Mi Gyulánk", de ha a karácsonyi sztorit veszem alapul, talán jobb is. És akkor hamarosan érkezik a Viharkristály is, amit a gyűjtőkön kívül más aligha fog beszerezni.
Ráadásul mint írtad a kalanddal kapcsolatban az ár/érték arány nem igazán van egyenes arányban egymással. Persze lehet ez jó befektetés, hisz az antikvár KJK könyvek ára idővel szép pénzt hozhat!
© SzG
2021. december 28. 06:53 | Válasz erre | #1149
"Ilyen tempóval nem lehet igazán minőségi könyveket írni, meg utána még alaposan tesztelni/átolvasni is őket."
Persze azért kivétel mindig van. :) A Fighting Fantasy-sorozatba írt Green-könyvek például tényleg minőségiek, és látszik rajtuk az odafigyelés is. (Oké, a nehézséget azért nem mindig sikerült jól "belőniük", lásd például a Varázstörőt... :))
© SzG
2021. december 28. 05:48 | Válasz erre | #1148
Én nem találtam utalást erre a könyvben. De még ha a főszereplő álmodja is az egészet, az sem magyaráz meg mindent. Sok itt felsorolt dolog egyértelműen szerkesztési hiba (amúgy a legdurvább talán az, amit itt nem is írtam, csak a moly.hu-n, hogy a főellenséggel bizonyos esetekben meg sem tudunk küzdeni, mert több helyről is lehagyták az értékeit :S Ja és több helyről hivatkozás is maradt le stb.). Szerintem egyszerűen csak arról van szó, hogy össze lett csapva a könyv, és különösebb szerkesztői munka, sőt, tesztelés sem volt. Mondjuk ha igaz az, ami a könyv végén lévő rövid életrajzban szerepel, hogy Green eddig már több mint 70 könyvet írt, úgy, hogy közben antológiákat is szerkeszt, és még ki tudja, miket csinál, akkor ez nem is csoda... Ilyen tempóval nem lehet igazán minőségi könyveket írni, meg utána még alaposan tesztelni/átolvasni is őket. (Ez a hazai híres "könyvgyártók" esetén is látszik, például Nemere, Nemes...)

"iagazából a gyerek álmodja az egészet."
Ehhez még annyit, hogy nem csak az a gond ezzel a könyvvel, hogy jó pár hiba meg "furcsaság" van benne, hanem hogy pl. a játékmenet is nagyon egysíkú, ahogy írtam a moly.hu-n. Erre nem lehet magyarázat az, hogy esetleg csak álmodja a főszereplő az egészet. :)
2021. december 27. 22:17 | Válasz erre | #1147
Még nem olvastam, de a lenti eddigi tapasztalatokra (atvett szereplők, logikátlanság,h ogy nem tud kiabálni a házban lakóknak stb) az nem lehet magyarázata, hogy iagazából a gyerek álmodja az egészet.

Ezzel kb minden helyére kerülne: a többi szereplőt már látta más mesékben
Álmunkban meg sokszor tehetetlennek érezzük magunkat, nem tudunk menekülni-kiáltani stb.
© SzG
2021. december 27. 15:26 | Válasz erre | #1146
Köszi. :)
Egyébként úgy tudom, a legtöbb "csillagozást" (lájkot) kapott értékeléseket "hozza fel" a moly... A Kiskakukké is valószínűleg ezért került feltűnő helyre. :)
2021. december 27. 14:48 | Válasz erre | #1145
Kicsit sajnálom is Gyulánkat, hogy közepes könyveket tud csak kiadni. Szerintem váltania kéne, különben nem sokáig marad fenn a kiadója...
2021. december 27. 14:48 | Válasz erre | #1144
Elolvastam, szép igényes kritikát írtál róla :) Valamiért a Moly nem hozza fel a te reviewdat, pedig hasznosabb, mint Kiskakukké :D
© SzG
2021. december 26. 11:28 | Válasz erre | #1143
Tegnap este csak végigolvastam a könyvet... hát, nem sokat változott a véleményem róla. :) Talán a legvége, a Krampusszal való leszámolás még "elmegy", de egyébként összességében a magyarra lefordított leggyengébb Green-könyv (szerintem).
A moly.hu-ra írtam az előbb egy összeszedettebb értékelést, amiben kicsit a történetre meg a cselekményre is kitérek; akit érdekel, a következő linken elolvashatja:
[url=https://moly.hu/ertekelesek/5033809]Értékelésem[/url]

© SzG
2021. december 25. 16:42 | Válasz erre | #1142
"Köszi a "kedvcsinálót", azt hiszem megspóroltál nekünk pár ezrest :)"
Szívesen, bár nem feltétlenül ez volt a célom. :)
Lehet, hogy nem mindenkit zavarnak az ilyen "egyszer még ez van írva a könyvben, aztán meg pont az ellenkezője"-féle hibák, meg az életszerűtlen reakciók... illetve lehet, hogy más mindezek ellenére élvezni tudja a könyvet. Meg lehet, hogy a sztorit sem találná komolytalannak meg unalmasnak. :) Szóval azért nem mondom azt, hogy ne vegyétek meg... ki tudja, lehet, hogy tetszene nektek. Az mindenesetre biztos, hogy én bánom, hogy megvettem, főleg 5500 forintért (ugye 4000 a könyv még kedvezményesen is, a szállítás meg még 1500... ez is elég hajmeresztő egyébként). Mindegy, majd legfeljebb eladom vagy esetleg odaajándékozom az unokaöcsémnek. :)
2021. december 25. 16:21 | Válasz erre | #1141
Köszi a "kedvcsinálót", azt hiszem megspóroltál nekünk pár ezrest :) Legalábbis nekem biztosan. Pedig a koncepció érdekes, de a leírtak alapján még egy kicsit dolgozhatott volna rajta Green :)
© SzG
2021. december 25. 13:19 | Válasz erre | #1140
"Van két "különleges képesség" is, név szerint "Virgács és vajsüti" és "A Toll Hatalmasabb" amiket 3-szor fel lehet használni (néha kapunk extra lehetőséget is), ezek a történet menetébe hoznak kisebb-nagyok csavarokat, de nem mindíg érzékeltem igazán, hogy mennyire volt ezek felhasználása hasznos."
Nekem úgy tűnt, hogy hasznosak, pl. a harcokat szinte minden esetben el tudtam kerülni "A Toll hatalmasabb" képességgel. Nekem inkább az volt furcsa, hogy semmi utalás nincs arra, hogy miért rendelkezünk ezekkel a képességekkel (elvileg egy sima földi gyerekkel játsszunk).

Illetve az sem tetszett, hogy ebben a könyvben is elég sok máshonnan átemelt rész, sőt, szereplő van. Mondjuk a diótörő, a hókirálynő meg az ehhez hasonló mesefigurák még talán okésak, elvégre ezek tényleg régóta népszerűek és sok mesében szerepeltek már... de hogy még olyan újabb és egyedibb figurákat is beleírt Green, mint az óriás mézeskalácsfigura a Shrek-ből, hát ezt már azért gáznak éreztem.
© SzG
2021. december 25. 12:10 | Válasz erre | #1139
Tettem egy próbát a könyvvel, hát nem nagyon nyerte el a tetszésemet. :)
Tényleg szinte semmivel sem másabb, mint egy FF, még a szerkezete is olyan (például a fontosabb helyszíneket részenként kell átkutatnunk, úgy, hogy utána visszatérünk egy "csomópontba"). Viszont a sztori sokkal laposabb, unalmasabb az FF-könyvekhez képest, ráadásul alapból komolyan vehetetlen ez az egész "meg kell menteni a Télapót az Antimikulás, a Krampusz karmai közül, különben eljön a karácsonyi apokalipszis". Az már csak a ráadás, hogy egy szál pizsamában meg papucsban vágunk neki ennek az epikus kalandnak... Tényleg, mintha az Éjszaka az állatkertbent olvasnám. :( Ami pedig különösen zavaró, és valóban lehúzza a könyv színvonalát: nagyon sok a logikai hiba, önellentmondás és a mindenféle furcsa, életszerűtlen rész. Mintha nem csak Green nem olvasta volna át alaposan a könyvet, de még csak szerkesztő sem látta volna.
Konkrétan a következő hibákba és furcsaságokba futottam bele csak az első kb. 50-60 fejezetben:

98.
„valami hatalmas, de görnyedt alak kezd el lomhán, a zörgő láncait maga után vonszolva fel-alá járkálni.”
Honnan tudom, hogy egy „görnyedt” alakról van szó, amikor a könyv szerint "fejemre húzott paplannal" fekszem az ágyban? Így nyilván nem látok semmit...

420.
„Ide-oda csapódsz a kosárban, mégis csalhatatlanul érezni véled, hogy a házatok tetejére visznek éppen”
És miért nem próbálok meg kiszabadulni, vagy például segítségért kiáltani? Elvileg tele a ház emberekkel... Ennek ellenére csendben, mozdulatalnul tűröm, hogy elraboljanak. :(

215.
„Miközben a hálóköpenyedről havat sepregetve feltápászkodsz”
Szóval becsapódtam a hóba, mellettem meg ott egy ördögszerű lény (a krampusz), és akkor amikor magamhoz térek, az az első dolgom, hogy elkezdem leseperni a hálóköpenyemről a havat... Nagyon életszerű reakció, nyilván mindenki ezt tenné egy ilyen helyzetben, és csak a köpeny leseprése után kezdene el menekülni. :D

22.
Ez egy jó példa arra, hogy egyébként „fejezetpocsékolás” is van bőven a könyvben; ezt a három sort (hogy ha átfagytam, akkor odabent átmelegszem, és visszaírhatok magamnak 1-1 pontot) simán bele lehetett volna írni az előző fejezetbe, vagyis a 4-esbe (és tényleg jó pár hasonló van még). Persze akkor nem lehetne úgy eladni a könyvet, mint ami 100 fejezettel hosszabb egy Fighting Fantasy-lapozgatósnál...

310.
„Nem késlekedhetsz. Biztosra veszed, hogy a Szukkubusz máris úton van, hogy értesítse az ellenfeledet a hollétedről.”
Honnan tudom, hogy ez 1: Szukkubusz (eleve azoknak nem patás a lába szerintem), 2: hogy az „ellenfelem” kémje, és azonnal rohan, hogy „értesítse a hollétemről”? Még csak utalás sincs semmi ilyesmire a szövegben.

„– Északra kell menned, a hegyeken túlra – mondja a kovács.”
És mégis, miért? Mi van ott? Mit keressek? (A könyvben semmi utalás nincs erre.)

Egyébként az is komoly, hogy egy szál hálóköntös van rajtam, meg egy darab papucs, és bár ezt nyilván látja a kovács is (az egyik korábbi fejezetben írja is a könyv, hogy a tekintete megállapodik a papucsomon), mégsem ad például rendes ruhát meg egy csizmát, csak simán felküld a hegyekbe, a szakadó hóesésben... Ráadásul a könyv szerint nekem sem jut eszembe kérni semmi ruhát, holott épp azért jöttem be ebbe a kunyhóba, mert átfagytam odakint... ennek ellenére simán újra nekivágok egy újabb (és nyilván sokkal hosszabb) útnak, ugyanabban az egy szál pizsamában és papucsban. :D

256.
„A fagyos szél nem akar szűnni”
Az előző fejezetben arról volt szó, hogy (idézem): „hirtelen eláll a szél”... És nem volt rá utalás utána, hogy újra elkezdett volna fújni. :)

200.
„Csakhogy ismét feltámad a szél”
Az előző fejezetben (280) az szerepel, hogy „a szél szüntelen sírása által kísérve” haladunk... Szó sincs abban arról, hogy elállt volna a szél.

Később, ugyanebben a fejezetben:
„a szél elcsendesül”
Majd 3 sorral lejjebb:
„ráadásul széllel szemben állsz”
:D

401.
„Ugyanakkor a központi öregtornyot mintha tényleg kizárólag jégtömbökből faragták volna.”
Lejjebb, a választási lehetőségeknél (meg később is) már „központi erődként” hivatkozik az öregtoronyra.

148.
„A kályhában lángoló karácsonyi farakás”
Milyen az a „karácsonyi farakás”? :D

417.
Az „elementálok”
Korábban „tündérszerű lényekről” meg növénylényekről volt szó.

262.
Hú, ez az egész rész akkora... butaság. Most komolyan: a „jelenlétemtől” egy fél fokkal (szó szerint ezt írja a könyv, egy fél fokkal!) megemelkedik a jégkastély hőmérséklete (!!!!)... és ettől a fél foktól egy falidísz azonnal(!) megolvad... a törmelékek pedig pont ráesnek a két jéggólemre, és darabokra törik őket. Rég találkoztam ennyire életszerűtlen és erőltetett résszel lapozgatósban.

295.
Ebben a fejezetben van egy ilyen sor:
„A Hókirálynő jégviharrá változik”
Ennek ellenére a következő fejezetekben, pl. a 9-ben úgy ír a könyv a Jégkirálynőről, mintha emberi alakban lenne... a jégviharról pedig úgy, amit „megidézett”. :)

Körülbelül ennyi hibába és furcsaságba futottam bele, csak az első kb. 50-60 fejezetben. :) Nem sokkal később pedig abba is hagytam az olvasást, mert az említett lapos, unalmas játékmenet, a komolyan vehetetlen történet, és az idézett hibák, ellentmondások, logikátlanságok elvették a kedvem a folytatástól.
Inkább maradok Green Fighting Fantasy-könyveinél, ezt meg rakom is fel a polcra. Azért a Drakulával majd még megpróbálkozok jövőre, hátha az komolyabb, érdekesebb, igényesebb.
2021. december 25. 11:11 | Válasz erre | #1138
Hogy mennyire Green-es azt nem nagyon tudom megítélni, egyelőre ezen kívül csak a Stormslayert olvastam Greentől. Nehézségét tekintve, jó harctudás értékkel nekem másodjára sikerült végigjátszanom. Gyanítom, hogy nem csak 1 úton lehet sikeresen végigjátszani. Komolyabb rejtvénnyel nem találkoztam, egy rész van, ahol a meglátogatott szobákban van utalás számokra és ez kiad egy fejezetszámot. Térképet nem nagyon kell rajzolni, nincsenek dungeon-szerű részek. Viszonylag kevés tárgy, de annál több Kódszó van a játékban. Van két "különleges képesség" is, név szerint "Virgács és vajsüti" és "A Toll Hatalmasabb" amiket 3-szor fel lehet használni (néha kapunk extra lehetőséget is), ezek a történet menetébe hoznak kisebb-nagyok csavarokat, de nem mindíg érzékeltem igazán, hogy mennyire volt ezek felhasználása hasznos. A végjátéknál szerintem hiba is csúszott valahol a gépezetbe, sikerült valahogy a 220-as fejezetre eljutnom, ahol azt mondja, folytassam a harcot a Krampusz ellen, de úgy jutottam ide, hogy az előző fejezetekben nem kaptam meg a Krampusz harci értékeit, emiatt vissza kellett lapoznom és máshogy irányítanom a végső harcot. Újrajátszahtóságot tekintve, tervezem, hogy még egyszer végigjátszom, más útvonalat követve, mert az erdei részt most elkerültem, de az első próbálkozásom alapján gyanítom, hogy arra haladva is sikeres lehet a küldetés.
© SzG
2021. december 23. 17:22 | Válasz erre | #1137
"Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy tényleg simán elmehetne egy FF-könyvnek is."
Persze a karácsonyi téma miatt talán kilógna az FF-ből. Bár ki tudja... bőven nem csak klasszikus fantasy jelent meg ugye az FF-ben. :)

Mindenesetre az biztos, hogy én valami mást vártam. Például eleve azt hittem, hogy nem is lesz a könyvben rendes harcrendszer meg kockadobálás. :) Meg hogy regényszerűbb lesz a stílus, hosszabbak a fejezetek stb. Mindegy, ez van. :)
© SzG
2021. december 23. 16:25 | Válasz erre | #1136
Nekem is ma jött meg, hát... Eddig gyakorlatilag egy FF-könyvnek tűnik. A szabályrendszer például alapból szinte teljesen ugyanaz, annyi, hogy pontelosztás van az elején, meg kockák helyett lehet akár kártyákat használni. :) De pl. ugyanúgy két kockával kell megállapítani a támadóerőt, meg ugyanúgy 2-őt sebez mindenki, meg ugyanúgy kajától gyógyulunk, a próbák is ugyanolyanok... A fejezetek is ugyanolyan rövidek, mint egy átlagos FF-könyvben (8-10 sor, max. fél oldal átlagban), még a stílus-megfogalmazás is nagyon hasonló. :) Sőt, a szöveg formázása is, például a tárgyak neve nagy kezdőbetűvel van írva, a képességek dőlt betűvel stb. A sztori is eddig ilyen szokásos Greenes dark fantasynak tűnik, bizarr figurákkal, néhol elszállt ötletekkel, steampunk-elemekkel, bár mondjuk még nem olvastam végig. Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy tényleg simán elmehetne egy FF-könyvnek is. Hogy ez jó-e, nem tudom... én azért valami különlegesebbet vártam, nem egy gyakorlatilag FF rendszerű, felépítésű, stílusú könyvet, elvégre ez egy másik sorozat elvileg. :)
2021. december 23. 15:10 | Válasz erre | #1135
Köszi az infot. Még annyit árulj el, hogy mennyire Green-es? Nehéz? Vannak benne feladványok, kódok?
2021. december 23. 13:12 | Válasz erre | #1134
Számomra kellemes csalódás ez a könyv, nem vártam túl sokat tőle, aztán szórakoztatóbbnak találtam mint néhány hagyományos KJK könyvet. A harcrendszerben annyira nem tetszik, hogy a kezdeményezés folyton vándorol a játékos és az ellenfél között, nekem jobban bejött az egyszerűbb KJK-s harc folyamata. A történet különböző nemzetek karácsony folklórjának és a fantasynak egyfajta összegyúrt egyvelegében helyezkedik el, van itt minden: trollok, jó és rossz boszorkányok, Dér Jankó aki egy hobgoblin stb...
© SzG
2021. december 22. 14:25 | Válasz erre | #1133
Biztosan vannak benne harcok, mert szerepel a könyvben egy KJK-jellegű "szörnylap" is, olyan értékekkel, hogy "Harctudás", "Kitartás"... Mondjuk maga a könyv még nekem sincs meg, karácsony után fogom megkapni talán. Olyan sokat nem várok tőle egyébként, szerintem inkább valami tiniknek szóló dark fantasyféleség lehet.
Inkább a Drakulásban bízok, az azért komolyabbnak tűnik.
© Vikky
2021. december 22. 14:12 | Válasz erre | #1132
Gyulusék oldalán fent van az ismertető, illetve itt egy moly.hu-s link is: [url=https://moly.hu/konyvek/jonathan-green-a-krampusz-ejszakaja]Link.[/url]
Nem egy klasszik darab, nem hiszem, hogy lennének benne pl harcok a megszokott értelemben. Én rendeltem belőle egy példányt, majd teszek föl infót, ha megjött és más nem előz meg.
2021. december 22. 11:19 | Válasz erre | #1131
Erről a Krampusz éjszakájáról mit lehet tudni? Ez egy klasszik KJK jellegű könyv?
© timba
2021. december 2. 20:16 | Válasz erre | #1130
Rajongók szívét melengető lenne, ha a KJK-s könyveket kampányba rendeznék. Külföldön történt ilyen átdolgozása/kiadása a könyveknek?
© Ravnos
2021. november 25. 11:53 | Válasz erre | #1129
Szerintem csináltass, az a legegyszerűbb.
Már úgy is van tengernyi egyedi póló gyártó cég!
Nem nagyon nézik milyen képeket vagy írást akarsz/töltesz fel a pólóra.
123456789101112131415161718192021222324Következő oldalUtolsó oldal