Zagor.hu
Zagor.hu fórum
A magyar Kaland Játék Kockázat könyvek
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Első oldalElőző oldal12345678910Következő oldalUtolsó oldal
2011. november 20. 11:47 | Válasz erre | #261
Megmondom neked őszintén, nem tudtam, hogy B. Tibi írta a hajnalt, és mind2re azt hittem, hogy Nemes Pityu volt az. Így visszagondolva, amikor olvastam, a stílus is nagyon hasonló, sőt, majdnem ugyanaz, ezt betudtam annak, h máskor írta :) tényleg nem Nemes Pityu?? :) hallod, mik vannak..... :) nem gondoltam volna, utána se néztem volna, az is tuti :)
(az Alkonyt elkezdtem olvasni, ott szó is van arról h más az író, és a stílus is tök más)
© SzG
2011. november 20. 03:44 | Válasz erre | #260
"az Éj+Hajnal, ugyanattól az írótól"
De nem ugyanaz írta őket... lásd lent. Az Éj első részét Nemes + Kornya követte el, meg vmi "Rácz Misi", az Éj Kardját nagyrészt Nemes + kisebbrészt Kornya, az Éj istenét 100 százalákban Nemes, a Hajnalokat meg Bihon Tibor. Azt az új izét meg valami Rowland fedőnevű pali, tisztességes nevén tán Tölgyesi László.

Amúgy Lecter dokinak már megvan az Éj (köszönhetően szerénységemnek :D), úgyhogy gondolom előbb-utóbb át is fogja rágni magát rajta, aztán majd véleményt nyilvánít.
2011. november 20. 00:26 | Válasz erre | #259
Még annyit, hogy az egész, amit leírtam, szvsz. Nem akarok vitába szállni senkivel, ízlésekről nem is lehet. Ezért szigorúan a magánvéleményem az, hogy az Éj+Hajnal, ugyanattól az írótól, 1 kerek egész. Ha valaki szerint az Éj 1 kerek egész, ám lehet, szerintem Éj+Hajnal a kerek egész :). És pont emiatt sem merlek az Alkony olvasására biztatni vagy nem biztatni, mert nem tudom, hogy kerek egész marad e minden. Én el fogom olvasni, és ha úgy érzem, elvesz, akkor megtartom az Éj+Hajnalt az emlékezetemben, Alkony nélkül. Sztem nyugodtan olvasd el a könyveket Te is, majd aztán eldöntöd, neked mi a kerek egész. Mindenesetre 1x mindenképpen állj neki!!!!
2011. november 20. 00:16 | Válasz erre | #258
Ne aggódjatok, megvan könyvben is, az Éj 2x is :) csak jó lenne szgépen, nem erodálódó verzióban is tárolni.
2011. november 20. 00:15 | Válasz erre | #257
Ha megvan esetleg az Éj ésvagy Hajnal pdfben, akor lécciléccilécci :) kjk oldalon ott a mail cím :)
2011. november 20. 00:12 | Válasz erre | #256
Dr Lecter
OLVASD EL :)
Ne törődj azzal amit a többiek álomvilágról meg minden másról írnak. Ne higgy nekik. Ez a könyv nem arról szól hogy mi álomvilág és mi nem. Ezeket a könyveket élvezni kell. Leonnal együtt kell fejest ugrani a tóba, és végigküzdeni vele az emberiség legsötétebb éjszakáját és hajnalát.
Annyit mondok neked, ne kutass spoiler után, vedd kézbe az éjt, aztán a hajnalt, és hagyd magad vezetni előre.
Az éj és hajnal összefüggő történet, bár nem tervezett, mint mondjuk a matrix2-3. De a hajnal szerves folytatása az éjnek. Az éj önállóan is megállja a helyét, de hajnallal kiegészítve lesz kerek az egész. Az alkonyatot (nem a stephanie féle :)) ) más írta, nem olvastam, véleményt sem merek mondani róla, de az éjt olvasd el. Ha tetszett, mivel kerek egészet alkot vele, olvasd el a hajnalt is utána. Ha megvan, ülj le várj 1 kicsit, hagyd ülepedni, és utána vágj bele az alkonyatba mert sajnos nem olvastam így nem tudom megmondani, hogy hozzátesz vagy elvesz az egészből. De éj vagy éj+hajnal kötelező.
2011. november 15. 15:27 | Válasz erre | #255
Köszönöm a felvilágosítást és a véleményeket, így egy kicsit előrébb jutottam a kérdéses ügyben!
2011. november 15. 15:07 | Válasz erre | #254
Ilyet meg lehet figyelni a "nagyok" közt is. Vegyük például Tolient és a nagy barátját C.S.S. Lewist. Tolkien mindig mindenről mindent leírt, míg Lewis alig írt valamiről valamit. Vagy csak tehetségtelen író volt, és nem tudott többet[smiley]smile[/smiley]
De hát végül is mindegy, azt hiszem, hogy a Gyűrűk Urát tekinthetjük az első fantasy műnek, és ezért hatalmas riszpekt J. R. R. Tolkiennek!
Akit egy kicsit jobban érdekel a Mester, annak azt ajánlom, hogy szerezze be mindhárom LoTR 4 dvd-s változatát - ha módjában áll -, mert azoban bővebben sző esik róla.
2011. november 15. 14:59 | Válasz erre | #253
Nem gondoltam volna, hogy egy egyszerű segítségkérés ilyen lavinát indít el[smiley]eljen[/smiley]
© Anry
2011. november 15. 11:41 | Válasz erre | #252
Szerintem a fővárosban legalábbis a trolikon trollok utaznak, innen a véletlen melléütés. Az idősebb trollok banyatankkal közlekednek, ami egy vászonszütyő egy húzható, kétkerekű állványra ráerősítve. Ezzel csinálnak maguknak többek között helyet a járművön és taszigálják arrébb a fiatalabb trollokat, akiknek ez a szütyő általában a hátukon található. [smiley]buck[/smiley]

A Trilógiát én nem ismertem, csak játékkönyvben. Később szúrtam ki, hogy "rendes" könyvben is létezik. Már akkor is azt gondoltam, hogy eléggé cinkes dolog ugyanarról a dologról két bőrt lehúzni és így duplázni a bevételt.

© SzG
2011. november 15. 10:33 | Válasz erre | #251
[smiley]nyes[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2011. november 15. 09:43 | Válasz erre | #250
Ami a költségeket illeti én letöltöm őket pdf-ben. Persze nem olyan jó, mint ha könyvet olvasnál, viszont én szeretem bámulni a 19 colos lcd-met, plusz a betűméretet is állíthatom rajta. Miközben futtatom az online játékaimat, és van hozzá hangulatom bőszen olvasok! Persze a "veszélyei" is megvannak az ilyen könyveknek. Néha nagyon mókás elgépelésekbe is belefuthat az ember. Idéznék egyet Salvatore Sötét elf sorozatából, melyet most olvasgatok: "Óriásba vagy troliba is belefuthatunk, és nyilván farkasok is járnak erre, de hogyan bukkannánk rá egy barlangra?" Gondolkodtam is mi köze az óriásoknak a trolihoz, mert egy fanzazy jelegű regényben ritkán fordul elő ez a párosítás, mire rájöttem, hogy trollról van szó, csak elgépelhették... [smiley]taps[/smiley] (Még a könyvjelző kérdését kell megoldanom, mert a digitális könyveknél ez nem is oly egyszerű...)
© SzG
2011. november 15. 09:14 | Válasz erre | #249
Olvastam tőle ezt-azt, és többek között ezért se szeretem a könyveit (1-2 kivétellel, pl. első két Káosz regény), mert engem idegesít ez a nagy magyarázkodás, meg "csavargatás", általában erőltetettnek is tűnik.
És pont ez az, amit te is írtál még a játékkönyveddel kapcsolatban, hogy ha mindent leír és megmagyaráz, akkor az olvasónak nem is kell gondolkodnia, nem kell használnia a fantáziáját. :) Itt is kb. erről van szó. Nem kell minden csavart ilyen kínos részletességgel kifejteni, elég, ha utalás van a lényegre vonatkozóan, és az olvasóra bízza az író "a kép összerakását" úgymond.
© SzG
2011. november 15. 09:10 | Válasz erre | #248
"Valóban van Cherubion alkonya is, még nem szántam rá magam az olvasására, mert eléggé eröltetettnek tűnt, hogy jól ismert nevekkel akarnak megint sztorit csinálni, akik már feldobták a pacskerüket az Éj trilógiában."
Hát igen, ráadásul már most négy részes ez az új sorozat és még legalább egy rész van betervezve, ahogy hallottam (nem mellesleg mindegyik ilyen könyv 400-500 oldalas: az eredeti trilógia összességében véve nem tett ki 500 oldalt :D), nekem meg se időm, se pénzem nincs erre, nem fogok 4-5 féltágla vastagságú könyvet felvásárolni és elolvasni. És tényleg erőltetettnek tűnik az egész téma is úgy, ahogy van.
© killmaster (Savanyúhas)
2011. november 15. 09:09 | Válasz erre | #247
Ha olvastál Nemes Istvántól könyveket, szinte valamennyi könyvében él vele, hogy a vége csavaros és magyarázó jellegű. Látod ő kibontja azt, amit én félig vetek papírra. Az olvasónak joga van töprengeni rajta, hogy az író mit is akar ezzel, nálad valószínűleg nem a várt hatást érte el. De nem vagyunk egyformák, nyilván több ilyen jellegű könyvet olvastál, mint én. Hát errefelé a könyvtárak eléggé szegényesen felszereltek, és most, hogy van internet már ezen a tanyacenternek hívott Pusztulat falvában is, igyekszem pótolni ebbéli hiányosságaim is...[smiley]zen-reading-news[/smiley]
© SzG
2011. november 15. 08:53 | Válasz erre | #246
Igen, helyesbítettem az előbb, illetve pont ezt írtam én is, hogy azzal együtt teljes a trilógia... de a vége akkor is nagyon vacak, legalábbis szerintem, kiábrándító ez az álmos-megoldás, és ezt már sok embertől hallottam. :) És az a szó szerint 15-20 oldalas magyarázkodás a végén az... hát az tényleg minősíthetetlen. Nem úgy kell csavarossá tenni valamit, hogy a könyv legvégén a szerző mindent, amit eddig feketének hittünk, fehérnek ír le, és oldalakon át magyarázza (mit oldalakon, szinte fejezeteken át), meg mindent az olvasó szájába rág kínos részletességgel, hogy még véletlenül se kelljen gondolkoznia, hogy ez meg ez miért történt és hogy volt, na mindegy, gáz. :D
© killmaster (Savanyúhas)
2011. november 15. 08:49 | Válasz erre | #245
Nem igazán értek veled egyet most sem SZ.G kolléga, az Éj trilógia úgy jó, ahogy van. Ja, hogy egy álomvilág, hát szépen is néznénk ki ahol mágusok, meg helikopterek szaladgálnának a való világban. :-) Viszont a hajnal trilógia, na az valóban halovány mása elődjének. Amolyan folytassuk, mert pénz van benne trilógia! Valóban van Cherubion alkonya is, még nem szántam rá magam az olvasására, mert eléggé eröltetettnek tűnt, hogy jól ismert nevekkel akarnak megint sztorit csinálni, akik már feldobták a pacskerüket az Éj trilógiában. Picit olyan ez, mint a sötételf ciklusban a főszereplők, akik nem igazán akarnak meghalni. Egyszer jó elsütve ez a poén, még én is meglepődtem rajta, jól kitalálta az író. Na de ez már tucatszor elkövetve eröltetettnek tűnik. Szóval az Éj trilógia úgy teljes ha mindhármat olvastad, aztán döntsd el te magad, mennyire tetszik avagy sem...[smiley]zen-reading[/smiley]
© SzG
2011. november 15. 08:48 | Válasz erre | #244
"ezt a részt még véletlenül se olvadd el, ha jót akarsz. :"
Na jó, ez azért túlzás, tán abban is vannak értékelhető részek, inkább csak a vége vacak. és mondjuk ez is hozzátartozik a trilógiához, szóval egyszer azért el lehet olvasni ezt is a többivel együtt. :)
© SzG
2011. november 15. 06:18 | Válasz erre | #243
Szerintem az első trilógia, vagyis az Éj alapmű a magyar fantasy-sci-fi irodalomban (egyedi, érdekes világ, eredeti karakterek stb.), főleg az Éj köve ütős, illetve hát ez volt a világteremtő is ugyebár, ez játszódott először Cherubionban (ja, és mellesleg ennek a megírásában még Kornya Zsolt alias Raoul Renier alias Jim Caldwell is tevékenyen részt vett :) ). A Hajnal már elég izzadtságszagú vsz, egy sima fantasyféleség (ezt, ha jól tudom, már nem is az eredeti szerzők írták, hanem csak a HK-gyáros Bihon Tibor egymaga), az újat, az Alkonyt, ami vagy 15 évvel a korábbiak után íródott, és megint teljesen más nevéhez fűződik már, még nem olvastam, de mondjuk nem is nagyon érdekel. :)

Mondjuk ha olvastad a Küzdelem az éj kövéért c. HK-t, akkor gyakorlatilag a Harc az éj kövéért c. regényt (az Éj trilógiája legelső, fent dicsért részét) is olvastad, mert a játékkönyv gyakorlatilag 90 százalékban a regényre épül. :) A Küzdelem az éj kardjáértnál is hasonló a helyzet, az is szinte teljesen az eredeti regény, az Éj kardja cselekményét követi, a harmadik lapozgatós (Küzdelem az éj könyvéért) már mondjuk nem, ott csak kb. az első pár fejezet egyezik meg a regénnyel, az Éj istenével. Ami amúgy nem is baj, a játékkönyv vsz jobb, mint a regény. :D (Sajna a regénytrilógia utolsó részét már csak Nemes "John Caldwell" István írta, ami meg is látszik rajta, elég félresikerült lett, főleg a 20 odalas magyarázkodás égő a könyv végén, amiben görcsösen igyekszik minden korábbi eseményt megmagyarázni-átértelmezni, mindenen csavarni egyet, csak azért, hogy meglepőnek tűnjön a könyv vége, hát az behalás, de tényleg, az egyik legrosszabb befejezés, amit valaha olvastam. Ja, és ráadásul a legvégén kiderül, hogy valójában meg sem történt az egész, csak álmodták, hát LOL, teljesen tönkrevágja az egész trilógiát: ezt a részt még véletlenül se olvadd el, ha jót akarsz. :D)
2011. november 15. 05:31 | Válasz erre | #242
Kis segítséget szeretnék kérni. Olvasta valaki az Éj Trilógiáját? Ha igen, akkor milyen volt? És mi a helyzet a Hajnal Trilógiával? Jól tudom, hogy van egy harmadik trilógia is, ami a lezárása az első kettőnek?
© Kamo
2011. július 12. 11:10 | Válasz erre | #241
Én is ilyeneket rajzoltam, a baj csak az, hogy én a könyveimnek az első (tisztázati) oldalára rajzoltam. Hát ez van.
© CatDog
2011. július 11. 13:58 | Válasz erre | #240
Én szebb térképeket rajzoltam annó , mindent berajzoltam rá a szobákba ami van etc. figurákat, bútorzatot elég pofás kis térképeim voltak sajnos már elkeveredtek egyet még találtam a Királyok Koronája 4 részének a térképe egy óriási nagy lapon, itt az első részlet belőle csak, hogy lássátok én milyen elképzelésben rajzoltam annó a térképeim.

http://kepfeltoltes.hu/110711/PICT1062_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
2011. július 11. 11:58 | Válasz erre | #239
Alapvetően jó és használható ez a térkép,de azért akad ebben is némi hiba!
Rögtön az emeleten hiányzik Apollyon szobája!Ez a 350-es fejezetpontra utaló szám alatti szobától(itt lemaradt az Erasmus felirat;ill.ez a starthelyiség is egyben)jobbra lenne található!
A földszint nagyjából OK,maximum odaírhatták volna hogy a központi helyiség ahonnan a többi nyílik maga a "hall",ill.a konyhából nyíló terem a kamra(a ghoullal).[smiley]zombie[/smiley]
A pirosított rész számomra nem zavaró,egyrészt meg lehet nagyobbítani a termeket hogy kiadja az alaprajzot,másrészt itt futnak a titkos átjárók(mint pl.Shaitan szekrényéből a 160-as számmal ellátott helyiségbe),harmadrészt itt a wildchild által hiányolt vízesblokk![smiley]nevetes1[/smiley]
A pincében viszont már komolyabb a kavarás!Lényegében a helyiségek elhelyezkedését,és méreteit illetően kéne egy kis átalakítás,ill.kimaradt Shekou szobája,ahová a "drawing room" "trapdoor"-ja vezet!Ez valahol azon a jobbszélső folyosón található ahonnan a lépcső a börtön cellákhoz vezet!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2011. július 10. 22:09 | Válasz erre | #238
Hehe, ez elég béna, a földszint fele össze van pirosozva helykitöltésnek... :)
© SzG
2011. július 10. 20:07 | Válasz erre | #237
Felesleges, van ház formájú is:
http://kepfeltoltes.hu/view/110710/houseofhellmap_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
2011. július 10. 20:01 | Válasz erre | #236
Ha eléggé magabiztos vagy, és úgy gondolod, hogy jó a térképed, akkor össze lehet hozni valamit a kettőből.
Persze, ebben runner az illetékes!
2011. július 10. 19:56 | Válasz erre | #235
Hmm, technikailag rendben van, de az enyém sokkal jobban néz ki, korrekt ház formája van... :)
© SzG
2011. július 10. 19:09 | Válasz erre | #234
Itt meg leírás + végigjátszás is van róla:

http://konyves.blog.hu/2010/08/03/horror_es_fekete_magia_a_lapozgatos_konyvekben
2011. július 10. 19:04 | Válasz erre | #233
http://m.blog.hu/ko/konyves/image/Houseofhellmap.jpg
Én ezt találtam.
2011. július 10. 17:35 | Válasz erre | #232
Runnernek: lesz majd egy méretarányos térképem a házról, szintenként, egymáshoz igazítva, ha gondolod, fel lehet majd használni valamelyik következő Zagor játékfüzethez, vektorizálás után. Nemigen találtam térképet a neten ehhez a könyvhöz...

PS: hibalista majd a megfelelő topikban következik.
2011. július 10. 17:17 | Válasz erre | #231
[spoiler]Bizonyos értelemben csalódtam a könyvben, bizonyos értelemben pedig pont azt kaptam, amit vártam tőle. Steve Jacksont...

Munkásságának ezen a pontján már érezhetően megvan minden a regényben, ami később a Pusztítóban csúcsosodik ki: nagyon keményen lekorlátozott mellékszálak, ugyanakkor terjengősen megírt, élvezettel részletezett zsákutcák tömege. Kevés halálcsapda van ugyan abszolút értelemben, de nagyon sok helyről beléjük lehet botlani (pl. a pince nagy része, a földszinten a konyha). Gonosz gyermeki élvezettel részletezi az eleve zsákutcának szánt részeken a csatákat és a tárgyakat (pl. a pincében melyik étel-ital hogyan befolyásolja a pontjaidat, amikor 2 fejezet múlva úgyis menthetetlenül kicsinálnak a sátánisták...). Maga a főcsapás ugyanakkor főleg csak a sallangok bejárása után lesz élvezhető-érthető, sok olyan háttérinformáció van ui. bennük elszórva, ami ugyan nem szükséges a befelyezéshez, de érthetőbbé és élvezetesebbé teszi (tenné) a végigjátszást. Pl. ott van a pincében a börtön, a legtöbb és legkoherensebb infót a sztoriról a kopasz ürge adja, de ide leginkább csak tévutakon lehet eljutni. Van pl. teljesen fölösleges, csak innovációként és hangulati elemként értékelhető rész is, pl. a kínzókamra, ahol nem nyerhetsz semmit, legfeljebb szabad elvonulást, sőt, ha jól teljesítesz, még tévútra is irányítanak.

Ami a más, főleg negatívum a Pusztítóhoz képest, az a navigáció: míg a Pusztítóban mindig tudni lehet hogy hol vagy és milyen lehetőségeid vannak, addig itt a navigálás leírása meglehetősen elnagyolt, zavaros, sőt, helyenként önellentmondásokba is ütközik (pl. Asmodeus szobályának egyértelmű helyét mostanáig nem tudtam biztosra berajzolni a térképemen). Részben persze ez szándékos is, hogy levágjon nem kívánt szálakat a játékos elől (pl. az ebédlő ajtaján csak a végjátékban vehetjük észre a zárat, vagy a hallba csak a legelején jutunk be, utána végig zárva van). Pedig nyugodtan lehetett volna rugalmasabban kezelni, bebarangolhatóvá tenni a házat, nem lett volna könnyebb dolgom, pl. ha a pince előtt is be tudok menni a tükrös szobába a kulcsokért, nem értem miért ragaszkodott az író a beszerzendő dolgok/infók sorrendiségének merev betartásához. Bár így a térképrajzolás szándékos megnehezítése extra nehézséget is ad a sztorinak, persze. Lehet hogy pont ez a pláne benne.

További írástechnikai negatívumként említhetném a Kris kését rejtő szoba jelszavának kérdését. Miután korábban Jackson ügyesen megoldotta, hogy csak a meglévő infó birtokában találhassuk meg a rejtek bejáratát (10-et kell levonnunk az aktuális fejezetpontból, direkt opcióként nincs feltüntetve), miért ír ki 4 direkt lehetséges jelszó lehetőséget? Így még az is eltalálhatja 25% eséllyel, aki semmilyen utalásra nem lelt a házban a jelszó tekintetében, pláne nem a legtrükkösebbre. Persze, jó poén az anagramma (még ha a magyar fordításban teljesen buta módon is kezelték), de sokkal hatásosabb lett volna, ha a lehetséges jelszavakhoz a rejtekajtóhoz vezető utaláshoz hasonló trükköket mellékelt volna a megszerzésükkor (pl. "ha a Pravemi jelszót szeretnéd majd használni, adj hozzá 50-et ahhoz a fejezetponthoz ahol ezt a könyv kérdezi, és lapozz oda!") És így nem lenne az a logikai bukfenc benne, hogy találgatás alapján a felajánlott lehetőségekből sikerülhessen infók nélkül is. Ugyanez a technika a Pusztítóban persze már csúcsra van járatva... :)

Összességében elég nehéz könyv, hasonlóan a Pusztítóhoz, ehhez is kellett vagy 3 estében nyúló délután. A legnehezebb a térképrajzolás volt, az emeletet még so-so le lehet rajzolni, de a földszint már kemény dió volt, a pince meg igazán csak akkor áll össze értelmes egésszé, ha a szalon felől érkezel. Ugyanakkor a végeredményt látva biztosra veszem, hogy az író előre megrajzolt térkép alapján írta meg a könyvet, mert a szintek közötti vertikális mozgás tökéletesen össze van hangolva, sőt, még a kandallók is logikusan vannak elhelyezve. Egyedül vizesblokkokat (fürdőszobát, WC-t) felejtett el betervezni az író a házba... :D[/spoiler]
2011. július 10. 17:01 | Válasz erre | #230
Elátkozott ház kivégezve. Részletes kritika következik, vigyázat, spoilerveszély!
2011. június 30. 18:02 | Válasz erre | #229
Az is egy lehetőség, hogy kigondolod, hányast adnál a könyvre (legyen mondjuk 7) és ezek után megnézed, hogy az egyes kategóriák ezen belül jobban vagy rosszabbul szerepeltek. Például ha számodra pont megfelelő nehézségű a könyv (0), de lapos a történet (-), viszont hangulatos (+) és szépek a képek (+), akkor adhatsz egy 5, 7, 8, 8-at, amik átlagban pont azt a 7-est adják vissza, amit elképzeltél neki.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2011. június 30. 12:49 | Válasz erre | #228
Bár killmaster azt írta hogy kérdésemre nem adható helyes válasz,a tiéd nagyon úgy tűnik hogy az volt![smiley]smile[/smiley]
Így már teljesen érthető,és az már csak az én magánvéleményem,hogy bár korrektek ezek az egységteremtő definíciók,mégis felesleges ennyire széttagolni a kiértékelést!Ezeket,és az esetlegesen még kimaradt tényezőket figyelembe véve tökéletesen megfelel egy pontérték is szerintem,és nyilván az is csak laza kapaszkodóul,ki-ki ízlésének megfelelően,hogy mégis kinek mennyire tetszett az adott könyv.[smiley]zen-reading[/smiley]

Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2011. június 29. 21:04 | Válasz erre | #227
Azt még nem olvastam, valószínűleg ezért nem tudtam, köszi az infót.
© killmaster (Savanyúhas)
2011. június 29. 20:20 | Válasz erre | #226
Szerintem Sardath ostroma...
2011. június 29. 18:52 | Válasz erre | #225
A történet rész utolsó pontja melyik könyv valójában?
2011. június 29. 16:43 | Válasz erre | #224
Történet
Mennyire eredeti avagy nem eredeti, és ezt mennyire képes eladni neked az író, különös hangsúlyt fektetve a háttértörténetre:
- Épp egy kis faluban vagy, ahol panaszkodnak a népek, és ha már úgyis arra jártál, megküzdesz a szomszédos hegyben lakó varázslóval.
- Mész az úton, elfognak, sanyargatnak, végül bevágnak egy labirintusba, hogy "Nesze, éld túl".
- Üldögélsz a kocsmában, egyszer csak halálos mérget ad be egy fickó és arra kényszerít, hogy megszerezz egy kincset.
- Hosszú háború után mész hazafelé és pár órányira otthonodtól meghalsz, végül feltámadsz, hogy megbosszuld halálod.
- Tolvajklánban vagy tanonc és be kell bizonyítanod, hogy nem vagy egy tökkelütött szerencsétlenség.
- Látomásodban a világ elpusztítására tör az ellenség, ráadásul "barátaid" úgy döntenek, hogy elpusztítják kedvenc erdődet ahelyett, hogy az alapprobléma keresésére indulnak. Mindezek után pedig majdnem kinyírnak.

Játszhatóság
Az ellenfelek terminátorok és 12/24/12-es értékek alatt nem is érdemes nekivágni, vagy harmatgyengék és összeesnek, ha rájuk fújsz? Van-e a jó útvonalon annyi szerencsepróba, hogy háromszor is kifogysz, ráadásul újra sem tudod tölteni? A fejtörők, feladványok a lehetetlenséggel határosak-e (pl. jegyezd meg, mi mennyibe került a piacon), vagy kis gondolkodással minden megoldható-e? Esetleg bizonyos kérdésekre a kaland korábbi részei megadják a helyes választ? Vannak-e tényleges választási lehetőségek, illetve azok logikusak-e? Frusztráltnak érzed magad az ezernyi balsiker miatt, vagy ezektől csak még erősebben ég benned a lelkesedés, hogy márpedig ez a könyv annyira jó, hogy muszáj lesz legyőznöd?

Hangulat
Az ezeregyszer felhasznált kliséket mennyire tudja mégis élvezhetővé tenni az író? A helyszínleírásokat olvasva érzed-e, hogy szinte te is ott vagy, vagy inkább örülsz, ha egy fejezetpont végére értél és eldöntheted, hogy mit csinálsz ezután? Esetleg már ahhoz sincs kedved, hogy válassz? Mennyire tökkelütött a hős és az őt körülvevő többi [s]ember[/s] lény? Az események sorozata összeáll-e egy kerek, folytatásos egésszé, vagy inkább elszigetelt, összefüggések nélküli történésekké esnek szét?

Illusztrációk
A képekre nézve azok tovább emelik-e szépségükkel, részletességükkel, kidolgozottságukkal a történetet, vagy csak feleslegesen foglalják a helyet? Bizonyos művek esetében az általuk nyújtott segítség mennyire könnyen kibogarászható?

Nagyjából ilyenekre kell gondolni értékelésnél.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© killmaster (Savanyúhas)
2011. június 29. 15:20 | Válasz erre | #223
Cyborg ez nem iq-teszt, itt nincsenek jó válaszok. Amelyik könyvet jónak ítéled, annad adj több pontot, amelyiket kevésbé jónak annak nyilván kevesebb pontot fogsz adni. Én az egészből csak a megjegyzések rovatot hiányolom, egy-két könyv mellé odabiggyesztettem volna, hogy a szerző inkább kapát fogott volna a kezébe, mint tollat, és megspórolt volna nekem némi időt, a kiadónak meg némi pénzt. Na nem mintha kis hazánkban ne jelent volna meg nagyon gyenge KJK jellegű kiadvány. (Ezeket inkább a kókálmány névvel illetném...) Az egyetlen hasznukat papírgyűjtésnél lehetne venni. A HK sorozat 4/5-de ilyen, de sorolhatnám a többit is... Némelyiket nagyobb szenvedés olvasni, mint egy kötelező olvasmányt. Tehát tessék bátran pontozni, ez is egyfajta véleménynyillvánítás, bár a statisztikusokon kívül, aligha érdekel valakit...[smiley]rolleyes[/smiley]
2011. június 29. 13:33 | Válasz erre | #222
A 212-es hozzászólásomban nemrég kiértékeltem a hivatalosan is megjelent könyveket.Majd nem sokkal később feltűnt hogy már eleve adott volt a lehetőség az 1-től 10-ig terjedő skálán a könyvek pontozására,itt a fórumon.Lenne két kérdésem ezzel kapcsolatban!Az első:mit kell a történet alatt pontozni?Így önmagában ez csak azért nem világos,mert a könyvek több mint 50%-ánál a sztori annyi hogy ki kell iktatni valami főgonoszt,csak más-más körítéssel!Ill.mit takar a játszhatósági érték?Ez végképp nem világos!
Az a helyzet hogy én eleve csak a hangulatot értékeltem,ami számomra az egész könyv értékét tükrözi.Bár tény hogy egy-egy könyv fokmérője nem pusztán a hangulattal tisztán egyező dolog,de nálam a történet(és annak speciális körete),ill.az illusztrációk(vagy akár a könyvborítók,mint képzeleti kapaszkodók)már eleve a hangulat összetevői!
Várom ezzel kapcsolatos meglátásaitokat,véleményeiteket!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2011. június 27. 09:17 | Válasz erre | #221
Elképzelhető, hogy ez amolyan vihar előtti csend.
Amúgy én sokkal történetközpontúbb könyvet írtam volna...
© [törölt felhasználó]
2011. június 27. 09:07 | Válasz erre | #220
© Gery
2011. június 25. 19:24 | Válasz erre | #219
Elolvastam a Csillagközi fejvadászt.

[spoiler2]Hát nem egy 10 pontos...
Azért meg volt a története, ami nekem nem tettszett. Az elnök megmentése, nem túl nagy történet. Szerintem...[smiley]boxer[/smiley]
Amolyan nyomozós kalandnak készült. Én nem vagyok oda a nyomozós kalandokért.[smiley]levele[/smiley]
Tele volt matematikai rejtvényekkel. Ha a könyvre lett volna írva, hogy magas fokú matematikai tudást igényel, nem biztos, hogy pénzt adtam volna érte...[smiley]csodalk[/smiley]
Az weboldalon fent van a végigjátszás, úgyhogy azért végigjátszottam.[smiley]email[/smiley][/spoiler2]




Ez után, töketlenkedtem egy kicsit...

[spoiler2]A játszhatósága apszolút 0! [smiley]crushed-6[/smiley]
Bár, ennek a könyvnek nem a játszhatóság a lényege. [smiley]catch-hit-with-chair[/smiley]
Ez a könyv egy tömör hülyeség, ami szórakoztató. [smiley]knight-horse[/smiley]
Szinte minden poénon röhögtem, de nem foglalkoztam a könyvvel túl sokat.[smiley]bird[/smiley]
A könyv nagyon hamar végigjátszhat és a vége is...[smiley]zavart2[/smiley]
[/spoiler2]

Ennyi lenne.
© killmaster (Savanyúhas)
2011. június 19. 16:38 | Válasz erre | #218
A bálványnál kérdezed meg hogy hívják a büszkeség istennőjét! Szóval ő Fourga! Ugye ez a magyarban nem jött le miért is kell, mert az angolban így jönne ki a négyes:FOURga. Tehát kéri Fourga és a kegyes Courga, így helyes...[smiley]bee1[/smiley]
2011. június 19. 13:56 | Válasz erre | #217
"Kéri az a büszke,kegyes Fourga" így szól.[smiley]eplus2[/smiley]
És tényleg,köszi [smiley]awink[/smiley]
© killmaster (Savanyúhas)
2011. június 19. 13:48 | Válasz erre | #216
Kéri fourga és a kEGYes Courga...

Ilyen egyszerű![smiley]eplus2[/smiley]
2011. június 19. 12:11 | Válasz erre | #215
Az lenne a kérdésem,hogy elolvastam a Kharé-Csapdák kikötővárosa című könyvet és a végén ugye kell egy vers 4 sora. Megtaláltam mind a négy sort és azt írta,hogy 4-ből 3 sorba elvan rejtve 3 szám. Ebből kettőt meg is találtam(2?4). Na már most a ? helyére az 1-es kell és egyik verssorba se találtam meg az egyes számot [smiley]confused[/smiley] Valaki segíteni,hogy melyikbe van?
2011. június 15. 10:44 | Válasz erre | #214
Biztos igazad van,hiszen ahogy látom neked ez pont a kedvenc könyved,így nyilván jobban utánna néztél.Nekem csak az tűnt fel a történet és az illusztrációk alapján hogy ez egy az egyben egy V.-VI.szd.-i Britannia stílus,és kb.abba az időbe helyezhető az Artúr királyos téma is,nem mellesleg maga a játékos karakter is egyfajta kerekasztal lovagjának hat!
Egyébként maga a mű igényesnek,precíznek mondható,de ami számomra levon az értékéből az a sablon történet,a már felhozott,nekem nem túl szimpi közegben,ill.a túlbrutalizáltsága,ami nálam ront az élvezhetőségen!Kakhabad tök sajátos hangulatú világával sem volt túl jó ötlet közvetlen határossá tenni egy ilyet szerintem,mert teljesen más kultúrák,bár ez már csak a szubjektív véleményem,magán a könyvön nem változtat!

Mindemellett egy kis korrekció!Az elátkozott ház nem 8,hanem 7pontos![smiley]gonosz3[/smiley]

Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2011. június 14. 23:51 | Válasz erre | #213
Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a Démonlovagok nem Arthur király mondaköre, hanem a Machbeth inspirációja.
2011. június 14. 21:15 | Válasz erre | #212
Szevasztok!Friss tagként úgy döntöttem én is megosztom a könyvekről való véleményemet egy 1-10-es értékeléssel,és egy-egy rövid szöveges kommenttel!(Az értékekhez tartozó magyarázat:1-értékelhetetlenül rossz könyv;2-nagyon rossz;3-rossz;4-gyenge;5-közepes;6-közepestől egy fokkal jobb,egynek elmegy;7-nem rossz;8-jó;9-nagyon jó;10-legjobb)
A tűzhegy varázslója-8;tipikus (A)D&D dungeon,amely csak Russ Nicholson illusztrációitól kap némi egyedi hangulatot;kezdő könyvnek teljesen korrekt!
A káosz fellegvára-9;lényegileg az előző könyv továbbfejlesztése a mágia behozatalával,kicsit komplexebb előtörténettel;a hangulatnak a helyszín barlangból várba helyezése is ad némi plusszt!
Itt a sorrendet kicsit megbontva kitérnék a KJV könyvekre,amelyben lényegileg szerintem Jackson a fellegváras sztorit bővítette ki a várbajutás előzményeivel,némileg fel is turbózva az egészet!A shamutanti dombok-7;Kharé-a csapdák kikötővárosa-9;A hét sárkánykígyó-7;A királyok koronája-9;ill.a 4 kötet együtt szintén 9.Megszületett Óvilág!
A végzet erdeje-6;Jacksonnal ellentétben Livingstone semmi újat nem tudott hozzátenni első könyvében a "tűzhegyes"témához,sőt a dungeon erdei helyszínbe helyezése sem lett túl jól kihasználva!
A csillaghajó-pontos értéket nem tudok,de mindenképpen 5 vagy az alatti;nagyon nem tetszett ez a könyv,így sokat nem is foglalkoztam vele!
Tolvajok városa-8;különösebb újítás nincs,de hangulata eltalált!
Halállabirintus-10;személy szerint a kedvencem;bár semmi egetrengető nincs benne,a legjobb hangulatú dungeon az egész sorozatban!Mellesleg első könyvem volt,szóval lehet hogy kissé szubjektív vagyok!Innentől kezd igazán épülni Allansia,mivel itt van az első visszautalás az előző könyvre!
A gyíkkirály szigete-9;szintén semmi extra,de nagyon eltalált a dzsungelhangulat!
A skorpiók mocsara-6;Steve Jackson2 első műve,létrehozva Khult.3 különböző kaland a mocsárban+mágia,és szakít a linearitással,mi kell még?Hangulat ami nekem ebben a műben elég gyenge!
A hóboszorkány barlangjai-10;amit 400pontból ki lehet hozni az ki lett hozva!Az előző köteteknél kiterjedtebb,többhelyszínes terület,az eddigi legkidolgozottabb njk-k,tökéletes!
Az elátkozott ház-8;nekem személy szerint nem a műfajom ez,de objektíve el kell ismernem ezt a művet,még akkor is ha egyértelmű sablonok alapján gyúrta össze Steve!Sátánista szeánszok egy ótvar,viktoriánu kúria pincéjében,és az egész szellemi agytrösztje maga a lakáj!Brutál![smiley]axe[/smiley]
A haláltalizmán-10;400 pontban tág játéktér,egyedi hangulattal,tökéletes!
Űrorgyilkos-5;nem az én stílusom a sci-fi,de ez azokból egy jobb mű.
Az országút harcosa-7;fasza Mad Max kópia,belekezdessz és már érzed is a benzinszagot!
A rémület útvesztője-8;Livingstone is bepróbálkozott a mágiával,ami nem igazán jött össze,de a hangulat nem rossz!
A ketheri maffia-5 alatt valahol,bár ebbe a könyvbe se fektettem sok időt.
Vértengerek-9;az egész cucc egy nagy nyúlás az odüsszeiából,ill az 1001éjszaka meséiből,ókori sumér-akkád közegbe pakolva,de a hangulata ettől függetlenül nagyon ütős!
Találkozás F.E.A.R.-rel-5;nem stílusom ez a superhero,képregény akármi.
Lázadók bolygója-?;ezt a művet nem ismerem.
A szamuráj kardja-7;nem rossz a könyv,a japán kultúrát mindig is komáltam,de többet is ki lehetett volna ebből hozni!
Bajnokok próbája-8;halállabirintus2+aréna[smiley]fight-239[/smiley];végülis a nehézségét leszámítva nem tudok belekötni,de nálam annyira mégsem kiugró az anyag!
Robot kommandó-5;a sci-fik közül egy szintén emészthetőbb cucc.
A pusztítás maszkjai-7;szintén egész tűrhető alkotás,de semmi extra.Az itt-ott szerncsére bízott nehezítése ront azért némiképp az összhangon!
A varázsló kriptája-9;csak a túlbrutalizáltsága miatt nem 10-es,mert máskülönben ami 400pontból kihozható az itt maradéktalanul megvan!Több kisebb epizódra bontható sztori,társakkal,ballonozással,tökéletes!
Csillagközi fejvadász-?;nem ismerem.
A mélység rabszolgái-6;kétségtelenül eredeti próbálkozás,de sok helyen összecsapottság érzete van az embernek.Sok helyen?Szinte végig!Bob Harvey leggyengébb képei pedig igazi hangulatgyilkosok!
Égi fejedelem-?;szintén nem ismerős.
Lopakodó lelkek-6;semmi extra,elég sótlan kaland,de egy kezdő első szárnypróbálgatásának elmegy.
A halál seregei-7;8pont is lehetne,tipikus Livingstone stílusú kaland,egy kis hadsereggel megspékelve,de a leggagyibb illusztrációk vannak benne az összes könyv közül,ami a hangulatot teszem azt egy Rémület útvesztőjéhez képest nagyon lenyomja![smiley]levele[/smiley]
Zagor legendája-6;4 karakter,nem lineáris=több lehetőség,de valahogy nem tudott megfogni.Elég ötlettelennek érzem,a szörnyhegyeken kívül semmi extra,ill.ennyi bőrt lehúzni a "tűzhegy varázslójáról"azért mégiscsak túlzás,nemdebár?
Démonlovagok-6;ez a túlbrutalizált Artúr király legendája hangulat nem az én asztalom!
Na ennyi lett így nagyhirtelen a kritikai elemzés,csak a hivatalosan megjelent könyvekre kiterjedően,viszont az eredeti megjelenési sorrendjében,szóval itt a vége fuss el véle![smiley]fantasy-mummy-33[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
Első oldalElőző oldal12345678910Következő oldalUtolsó oldal